Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

04 August 2010

3 Juta Tan Metrik Bijih Besi Berkualiti Bakal Dimajukan

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Kerajaan Terengganu mengenalpasti tiga kawasan utama yang kaya dengan bijih besi berkualiti tinggi di Bukit Besi yang mampu menghasilkan tiga juta tan metrik untuk dimajukan sebagai sumber pendapatan negeri tidak lama lagi.

Menteri Besar Dato’ Ahmad Said berkata ketiga-tiga kawasan yang terletak di Bukit Besi itu merangkumi keluasan lapan kilometer persegi di Sri Bangun, Burnt Hill dan Main Pit yang berpotensi mengeluarkan bijih besi berkualiti tinggi dikenali sebagai magnetit

"Mengikut kajian yang dibentang oleh syarikat perunding dilantik oleh Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) kita ada lebih kurang tiga juta (tan metrik) magnetit iaitu bijih besi yang kualiti tinggi dan tidak termasuk parotit yang berkualiti rendah iaitu di bawah 50 peratus (kandungan besi).

“Kita sedang melihat bentuk teknologi yang boleh kita gunakan untuk keluarkan bijih besi ini dengan kos yang efektif dan berkesan serta tidak melibatkan pelaburan yang terlalu besar,” katanya ketika sidang media selepas meninjau sekitar kawasan perlombongan bijih besi di Bukit Besi , Dungun, semalam (2 Ogos). Turut hadir, Pengarah JMG Terengganu, Haji Mohamad Pauzi Abdullah.

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri menerima tawaran daripada syarikat perlombongan bijih besi yang besar di seluruh negara untuk memajukan kawasan berkenaan dengan membuka kilang di situ.

"Bagaimanapun, kita masih belum membuat keputusan syarikat yang mahu dipilih kerana kita mahu supaya keputusan yang terbaik serta dapat memberi keuntungan kepada kerajaan dan rakyat Terengganu,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri sedang berunding dengan beberapa syarikat untuk membeli mesin khas yang paling sesuai untuk kerja pemprosesan bagi mengasingkan bijih besi dan pasir terlebih dahulu.

Berdasarkan kajian JMG, kawasan berkenaan mempunyai tiga juta tan metrik bijih besi yang berkualiti tinggi antara 62 peratus hingga 64 peratus besi dengan nilai jualan antara US$130 dan US$140 setan metrik.

"Bagaimanapun, kita tidak akan mengeksport bijih-bijih berkenaan dalam bentuk itu kerana kita mahu memproses sehingga kualiti bijih besi lebih baik dan mampu mencapai 75 peratus atau 80 peratus. Harganya berbeza jauh kerana dengan 80 peratus kita boleh mencapai dengan nilai US$200 bagi setiap satu tan metrik," katanya.

Beliau berkata, satu syarikat Jepun telah mengeluarkan bijih besi di kawasan berkenaan dari 1923 hingga 1945 dan diikuti syarikat British yang memonopoli pengeluaran di kawasan itu dari 1950 hingga tahun 1971.

Berdasarkan rekod, syarikat Jepun dan British berkenaan telah mengeluarkan kira-kira 50 juta tan metrik bijih besi sepanjang 1923 hingga 1971.

TEGANUKITA

Kibar Jalur Gemilang 1 Ogos hingga 16 September

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said mengajak generasi muda mengenang keperitan generasi terdahulu yang berkorban untuk membebaskan negara dari tangan penjajah sekaligus berjaya membawa kemajuan serta keamanan yang akhirnya dapat dinikmati semua golongan dan bangsa hari ini.

Beliau juga menasihatkan supaya kesinambungan perjuangan itu diteruskan lagi dengan memberi sokongan kepada warisan kepimpinan yang menerajui negara kini.

Sokongan itu kata beliau dapat diterjemahkan juga dengan menghayati Hari Kemerdekaan Negara tanggal 31 Ogos 1957 dengan mengibarkan Jalur Gemilang di pejabat mahupun seluruh premis.

Beliau berkata demikian sempena majlis pelancaran pengibaran Jalur Gemilang peringkat Terengganu, di Taman Awam, Batu Buruk, Kuala Terengganu, semalam ( 1 Ogos).

Turut hadir isteri beliau, To’ Puan Norliza Mahmud dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah.

Pelancaran semalam juga bermakna bermulanya perayaan Bulan Kemerdekaan yang merangkumi pelbagai pengisian dan aktiviti berteraskan semangat patriotik yang dapat melahirkan rakyat Malaysia yang cintakan negara serta bersyukur ke hadrat Allah SWT atas nikmat pembangunan dan keamanan dikecapi kini.

“Saya berharap supaya semua ketua jabatan, badan berkanun, pihak swasta peringkat negeri, daerah serta kumpulan serta orang perseorangan akan mengibarkan Jalur Gemilang di bangunan, premis perniagaan, kediaman, kenderaan di seluruh Terengganu dalam tempoh sambutan perayaan Bulan Kemerdekaan selepas pelanacaran ini,” kata beliau lagi.

Menteri Besar kemudiannya merasmikan pelancaran Bulan Kemerdekaan dan pengibaran Jalur Gemilang, diikuti penyerahan bendera kepada pegawai daerah seluruh Terengganu.

TEGANUKITA

Wan Nor Habibah, Nurul Amira Graduan Cemerlang IQ Ke-3

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Graduan IQ Terengganu gembira selepas majlis Graduasi yang diadakan di Taman Tamadun Islam.- Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Menjadikan al-Quran sebagai keutamaan berbanding tugasan lain menjadi tunggak kecemerlangan Wan Nor Habibah Wan Hussin, 20, sehingga berjaya menerima Anugerah Asim al-Kufi sempena Majlis Graduasi Institut al-Quran (IQ) Terengganu kali ke-3, di Dewan Konvensyen Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, hari ini (1 Ogos).

Pelajar program Syahadah Tahfiz al-Quran dari Kampung Gong Kepas, Besut itu mula menimba ilmu di IQ sejak berusia 16 tahun dan dalam tempoh dua tahun dia sudah mampu menghafaz 30 juzuk al-Quran setahun lebih cepat berbanding rakan sebaya yang lain.


YB Khazan ketika merasmi dan menyampaikan sijil dan Diploma kepada pelajar IQ Terengganu.

Kelebihan itu juga menyebabkan anak kedua daripada tujuh beradik hasil perkongsian hidup pasangan Wan Hussin Wan Daud, 46 dan Sharifah Khatijah Syed Abu Bakar, 40, bakal meneruskan pengajian dalam bidang Ekonomi Islam di Jordan, September ini.

Sementara penerima Anugerah Nafie’ al-Madani daripada Program Diploma Tahfiz al-Quran, Nurul Amira Malek, 21, juga menjadikan al-Quran sebagai rujukan seharian.

“Pada awal memasuki IQ saya agak tertekan kerana terdapat subjek seperti Qiraat yang saya sukar fahami dan tiada asas mengenainya, namun berkat kesabaran serta dorongan keluarga saya kuatkan semangat selain sentiasa berdoa sehingga mampu menempa kejayaan dari semester kedua dan berikutnya sehingga semester akhir,” kata penuntut berasal dari Kampung Beladau Kepong, Kuala Terengganu itu.

Anak sulung dari empat beradik pasangan Malek Mustaffa, 42, dan Zaleha Omar, 40, akan melanjutkan pelajaran dalam pengajian Usuluddin di Jordan pada 15 September ini.Selain Wan Nor Habibah dan Nurul Amira, seramai 37 lagi penuntut turut menerima sijil dan diploma masing-masing yang disampaikan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Kazan Che Mat yang mewakili Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said.

Hadir sama, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Datuk Wan Ahamad Wan Muda dan Pengarah IQ, Dr Ahmad Bazli Shafie.

Haji Kazan yang menyampaikan teks ucapan Menteri Besar berkata, penubuhan IQ adalah satu usaha terbaik kerajaan untuk menyediakan modal insane yang berteraskan al-Quran.Kini, usaha mula giat dijalankan untuk menaik taraf IQ menjadi sebuah institusi pengajian tinggi (IPT) yang berteraskan pengajian al-Quran.

“Sebagai sebuah IPT kelak, IQ harus lebih kompetitif dan mampu menarik lebih ramai tenaga akademik serta pengurusan yang berkaliber dengan tawaran dan insentif yang lebih menarik.“Pucuk pimpinan kerajaan negeri sentiasa beriltizam menyokong usaha ini dengan menyediakan dana dan prasarana pendidikan yang moden,” kata beliau.

TEGANUKITA

02 August 2010

Jadikan ubi gadong makanan harian

Oleh: Esah Abdullah

Tidak mustahil suatu hari orang ramai memilih tepung ubi gadong untuk membuat kuih muih sebagai ganti tepung gandum jika apa yang dirancang hari ini menjadi kenyataan.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said melahirkan keyakinannya bahawa ubi gadong berpotensi menjadi produk makanan utama seperti gandum jika dihasilkan mengikut permintaan pasaran seperti kek, kerepek dan kuih muih lainnya.

“Saya yakin jika ada usaha ke arah mengkomersialkan ubi gadong dan dengan bantuan pihak Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZA) yang menjalankan penyelidikan mereka,” katanya, di majlis Menandatangani Perjanjian (MoU) Program Penyelidikan Pertanian Ubi Gadong UnisZA dan kerajaan negeri di Wisma Darul Iman baru-baru ini.

Katanya, kerajaan bersedia memberi peruntukan RM2 juta kepada UnisZA secara berperingkat untuk meneruskan kajian terhadap potensi tanaman tersebut selama dua tahun sebelum ia dipasarkan.

“Setakat ini tiada perancangan penanaman secara besar-besaran, namun projek perintis ini akan ditanam secara pertanian ladang dengan kerjasama Jabatan Pertanian,” katanya.

Bagaimanapun katanya, untuk peringkat permulaan UnisZA perlu menghasilkan produk yang mampu dijual bagi membolehkan ia dikenali pengguna.

Dalam majlis itu, Menteri Besar menjadi saksi kepada pertukaran MoU antara kerajaan negeri yang diwakili Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mazlan Ngah dan UnisZA diwakili Naib Canselornya, Dato’ Prof Dr Alias Daud.

Dato’ Ahmad turut mengumumkan pemberian insentif RM30,000 kepada enam pelumba Formula Future Terengganu yang berjaya menjadi juara dalam kejohanan Formula Future Kebangsaan yang diadakan di Taman Botani, Putrajaya baru-baru.

“Setiap seorang akan menerima RM5,000 dan enam daripada 10 pelumba Negara adalah peserta kita yang terpilih mewakili Malaysia ke Kejuaraan Formula Future Dunia di Liverpool, England bermula 13 hingga 15 Ogos ini,” katanya.

Menteri Besar juga memaklumkan bahawa kerajaan negeri akan menubuhkan 10 kiosk yang akan dikenali dengan nama JR Best (Jagung Rakyat Best) bagi menjual hasil jagung tempatan seperti jagung rebus dalam bentuk bijian dan air jagung .

“Kerajaan peruntukan RM80,000 dimana setiap kiosk berharga RM8,000 dan akan memilih belia-belia yang berminat untuk bekerja di kiosk dan akan mula beroperasi selepas Hari Raya Aidilfitri depan,” katanya.


TEGANUKITA