Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

16 June 2012

Tebu Mountain Challenge dinaik taraf sempena Tahun Melawat Terengganu 2013

Oleh: Mohammad Ishak

Kerajaan negeri bercadang menaik taraf program Tebu Mountain Challenge menjadikannya sebagai acara peringkat antarabangsa sempena Tahun Melawat Terengganu pada 2013.Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan,Kebudayaan,Kesenian dan Warisan Negeri, Dato’ Haji Abdul Rahim Mohd Said, berkata program itu perlu ditingkatkan ke peringkat antara bangsa supaya lebih berprestij dan disertai peserta luar negara.

Katanya, acara berkenaan yang masuk tahun ke dua anjuran bersama Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu dan Kerajaan Negeri memberi impak besar kepada industri pelancongan negeri ini.

Menurutnya, Terengganu yang kaya dengan alam semula jadi dan banyak tempat menarik perlu dimanfaatkan untuk menarik lebih ramai pelancong berkunjung ke negeri ini.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyampaikan hadiah kepada pemenang acara Tebu Mountain Challenge di Air Terjun Lata Belatan Jabi, dekat Jertih petang tadi. Hadir sama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jabi, Ramlan Ali.

Abdul Rahim berkata, kerajaan negeri sudah membuat persiapan awal untuk kempen melawat Terngganu tahun depan dengan meningkatkan lagi kemudahan asas di pusat pelancongan seluruh negeri.

Pada pertandingan itu, Muhaizar Mohamad, dari Angkatan Tentera Malaysia (ATM), muncul johan kategori terbuka lelaki dengan mencatat masa 1 jam 49 saat dan menerima wang tunai RM30,000.Manakala Nor Amiela Musa dari Polis Diraja Malaysia (PDRM) muncul johan kategori terbuka wanita dengan mencatat kepatasan 2 jam 30 saat.

Peruntukan RM20 juta dalam Bajet 2013 untuk ibu tunggal

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra


Kerajaan negeri berhasrat memperuntukkan RM20 juta menerusi Bajet 2013 khusus bagi merangka pelbagai program kemahiran perniagaan untuk ibu tunggal seluruh Terengganu supaya golongan itu mampu mengubah taraf kehidupan dan keluar dari paras kemiskinan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata peruntukan di bawah portfolio Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri itu bertujuan melatih lebih 21,000 ibu tunggal di negeri ini supaya dapat berdikari sendiri tanpa mengharapkan bantuan kebajikan bulanan daripada kerajaan semata-mata.

“Ada ibu tunggal sudah menjalankan perniagaan seperti menjahit dan membuat kuih, tetapi masih ada yang tidak membuat apa-apa pun, hanya tinggal di rumah mengharapkan belas ehsan dan bantuan kebajikan masyarakat sahaja.


“Kita perlu melatih mereka yang berminat berniaga supaya melibatkan diri dalam apa jua perniagaan secara kecil-kecilan.Berminat buat pakaian, kita latih mereka untuk menjahit, memotong pakaian di rumah masing-masing. Sebab itu kita sediakan peruntukan ini yang agak mencukupi untuk membantu mereka memulakan penghidupan dan perniagaan baru pada masa akan datang,” katanya di sidang akhbar selepas melancarkan Program Kar1sma Selendang Biru Semarak Kasih, di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, hari ini.Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad.

Kira-kira 5,000 wanita khususnya ibu tunggal seluruh Terengganu membanjiri program itu.

Menteri Besar berkata, kekangan peruntukan sebelum ini menyebabkan program latihan kemahiran kepada ibu tunggal yang berminat menceburi perniagaan tidak dapat dilaksanakan secara menyeluruh.“Tahun ini kita tiada peruntukan khusus kepada ibu tunggal, bagaimanapun di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat ramai yang kita bantu. Sebagaimana tadi, kita bagi peralatan ..kementerian bagi, kita pun bagi, kita ada `Program Touch Point’ kita untuk berniaga tetapi (bantuan) ini bukan khusus kepada ibu tunggal. Kita masukkan di bawah dana bantuan kebajikan masyarakat untuk mengubah cara hidup dan pendapatan hidup mereka.

“Tetapi peruntukan (RM20 juta) ini khusus untuk ibu tunggal dan buat pertama kali kita sediakan bagi melatih dan memberi bantuan kepada golongan itu. Mungkin menerusi program sedia ada seperti menjahit, peruntukan baru ini akan disalurkan bagi membeli mesin jahit dan menyediakan modal bagi memulakan perniagaan itu,” katanya.

Katanya, kerajaan negeri turut menambah peruntukan sedia ada RM1,000 bagi perbelanjaan pengurusan kepada semua persatuan ibu tunggal di setiap Dewan Undangan Negeri yang menjadikan jumlah keseluruhan RM3,000 bagi memastikan kumpulan itu lebih aktif menjayakan program yang dapat memberi manfaat kepada ahli persatuan masing-masing.


46 petani dan nelayan daerah Besut dapat peralatan

Oleh: Mohammad Ishak

Petani dan nelayan negeri ini terus mendapat nikmat apabila mereka diberi pelbagai bentuk bantuan dan peralatan dalam usaha meningkatkan lagi sumber pendapatan golongan berkenaan.Program Azam Tani yang diperkenalkan Kerajaan Pusat satu lagi saluran golongan petani dan nelayan mendapat kemudahan terutama peralatan bagi menjalankan aktiviti dalam bidang masing-masing.

Menerusi program yang bertujuan membantu isi rumah berpendapatan rendah dari golongan miskin tegar dan miskin dalam eKasih ia mem beri fokus kepada sektor penternakan,perikanan,perniagaan hasil pertanian dan penghasilan produk asas tani.

Bagi tujuan itu seramai 46 petani dan nelayan di daerah Besut, hari ini turut menerima pelbagai peralatan termasuk bot, motosikal roda tiga dan jentolak yang disampaikan Pengerusi MARA,Datuk Seri Idris Jusoh yang juga ADUN Jertih.

Majlis anjuran Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) yang bgerlangsung di Kampung Seberang Kastam itu turut dihadiri ADUN Kota Putera,Muhamad Pehimi Yusof dan Pengarah LKIM Terengganu, Mohd Saffe Mohd.

Penerima bantuan termasuk ahli parti pembangkang diingatkan menggunakan sepenuhnya peralatan yang diberikan kerajaan dan tidak digunakan untuk tujuan lain.

Peringatan yang diberikan Yang Berhormat Datuk Seri Idris itu bertujuan mempastikan peralatan terbabit tidak disalah guna atau ada juga yang bertindak menjualnya selepas menerima peralatan berkenaan.

Idris berkata, penerima sewajarnya berterima kasih kepada kerajaan yang sentiasa prihatian dan menyalujrkan pelbagai bantuan untuk membantu meningkatkan sumber pendapatan petani dan nelayan negeri ini.

UMNO Bahagian Besut tingkatkan penerangan

Oleh: Mohammad Ishak

UMNO Bahagian Besut mempertingkatkan aktiviti penerangan dalam usaha menyampaikan maklumat dan isu semasa kepada penduduk di daerah itu bagi mengimbangi kegiatan ceramah yang dijalankan oleh pembangkang di bahagian berkenaan.

Menerusi Biro Penerangan, UMNO bahagian merangka strategi lebih berkesan dengan menyediakan bahan ceramah yang mengandungi fakta dan gambar sebagai sokongan kepada setiap ceramah yang disampaikan oleh penceramah terutama penceramah tempatan.

Timbalan Pengerusi Biro Penerangan Bahagian itu, Ghazali Che Noh, berkata pihaknya sudah menyiapkan pelbagai bentu ceramah menggunakan multimedia kepada penceramah parti bagi membolehkan mereka menyampaikan maklumat tepat dan berfakta.

Katanya, UMNO bahagian itu sudah menyediakan kira-kira 300 penceramah khas daripada pemimpinb peringkat bahagian,DUN dan cawangan yang mempunyai pengalaman dan kemahiran berceramah menggunakan kaedah tradisional dan multimedia.

Menururnya, sebagai langkah permulaan pihaknya sudah mengadakan sesi penerangan isu semasa mengenai parti kepada 500 peserta yang berlangsung di Dewan Ehsan UMNO Bahagian Besut malam tadi.

Ketua UMNO Bahagian, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga ADUN Jertih bertindak sebagai penceramah yang menerangkan dasar parti dan pembohongan pemimpin pembangkang terhadap kerajaan dan UMNO.

Ghazali berkata, selain dibekalkan dengan komputer riba, urusetia penerangan juga turut menyediakan peralatan lain termasuk CD, pendrive dan bahan bercetak kepada semua penceramah terbabit.

Selain itu, katanya, beberapa siri ceramah umum juga akan diadakan di beberapa kawasan “panas” dengan mengundang penceramah profesional dari luar Terengganu.

Pantai Kijal menjadi pilihan pelancong asing

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra
Bandar Warisan Persisir Pantai adalah terjemahan tepat yang boleh diberi kepada ibu negeri Terengganu, Kuala Terengganu yang memiliki warisan sejarah, hasil kraf dan khazanah alam semula jadi.

Negeri yang tersohor dengan keropok lekor, songket, sutera, tembaga dan penyu itu mampu menjadi tempat pelancongan terkenal dunia jika produk dan alam semula jadi dipromosi sebaik mungkin

Tema `Negeri Cantik Budaya Menarik’ yang pernah menjadi sebutan beberapa tahun lalu memang bersesuaian dan bertepatan dengan masyarakat serta keindahan alamnya.


Pantai-pantainya yang cantik, seperti Pantai Batu Burok, Pantai Marang dan Pantai Teluk Ketapang sudah terkenal di serata negeri dan luar negara kerana inisiatif kerajaan Terengganu menganjurkan pelbagai kejohanan sukan air.

Pantai Kijal, Kemaman juga tidak asing bagi pengunjung tempatan dan pelancong asing dari pelbagai negara, termasuk Singapura, Thailand dan Vietnam.

Kebayakan pelancog asing yang singgah di pantai itu ingin menghirup udara segar, merasai pasir pantai yang memutih dan mendengar deruman ombak.

Masyarakat tempatan pasti pelik melihat sekumpulan warga asing sanggup berjemur walupun ketika itu panas terik, tetapi tidak bagi golongan itu yang sememangnya gemarkan suasana itu.

Pelancong asing pasti tidak melepaskan peluang merasai kenikmatan suasana pantai jika singgah di mana-mana pantai di Terengganu.

Mereka akan memanfaat sepenuhnya masa yang ada jika berpeluang menjejak kaki di pantai, kerana mungkin sukar berbuat demikian di negara sendiri.

Pantai Kijal yang terletak bersebelah dengan Awana Kijal, Golf, Beach dan Spa Resort memudahkan lagi pelancong luar Terenggganu dan pelancong asing bertandang ke pantai itu sama ada bersama keluarga atau bersendirian.

Bagi mereka yang minat dengan aktiviti memancing, Majlis Perbandaran Kemaman (MPK) ada menyediakan jeti khas dan benteng semata-mata mahu memenuhi kepuasan pengunjung.

Kemudahan lain seperti pondok rehat, laluan berjalan kaki, surau, tandas dan gerai makan turut disediakan.

Yang Dipertua MPK, Haji Mustafar Khalid berkata, pihaknya sentiasa prihatin dengan kehendak pengunjung yang pastinya mahukan yang terbaik setiap kali singgah di kawasan pelancongan.

“Pihak kami bukan saja bertanggungjawab menyediakan kemudahan malah memastikan kebersihan di pantai kijal sentiasa dalam keadaan baik dan bersih.

“Orang ramai dingatkan supaya jangan mencuba aktiviti yang dilarang dan merbabaya, termasuk mandi, menyelam mencari hidupan laut dan sebagainya,” katanya.15 June 2012

Teganu Kita cecah 1 juta penonton

Oleh FAUZI MOHD

Rancangan Teganu Kita terbitan TV3 pada setiap Khamis mencapai rating jumlah penonton mencecah sejuta, kata Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said.Menurut beliau, rancangan 20 episod berdurasi 30 minit itu menunjukkan peningkatan jumlah penonton melepasi sasaran yang ditetapkan sejak bersiaran 19 April lalu.

Katanya, rancangan kolaborasi bersama Kerajaan Terengganu itu terbahagi kepada pelbagai segmen dan topik istimewa sudah bersiaran sebanyak lapan episod.

"Baki 12 episod lagi dijangkakan mampu menarik lebih sejuta penonton setiap episod. Setiap minggu siaran ada peningkatan jumlah penonton.

"Saya difahamkan, rating Teganu Kita lebih tinggi berbanding siaran serupa iaitu Sayang Sarawak (Kerajaan Negeri Sarawak) dan Jom Terokai Perak (Kerajaan Negeri Perak)," katanya.Beliau berkata demikian semasa membuat lawatan ke stesen penyiaran TV3 di Sri Pentas, Bandar Utama, Kuala Lumpur untuk menyaksikan pembikinan rancangan tersebut.Mengiringi beliau, Pengarah Eksekutif (Berita dan Operasi Editorial) Media Prima, Datuk Ahmad A. Talib dan Pengarang Kumpulan Berita dan Hal Ehwal Semasa Media Prima, Datuk Manja Ismail.Di kesempatan itu, beliau turut diberi taklimat berkaitan penerbitan slot Teganu Kita serta mengunjungi konti Hot FM.

Tambah Dato' Seri Ahmad, rancangan itu merupakan pelaburan kerajaan yang bukan sahaja mampu menaikkan imej Terengganu sekali gus mempromosi kejayaan Terengganu yang boleh dicontohi.

"Aspek pelancongan seperti mengetengahkan pulau peranginan, Tasik Kenyir, dan destinasi baru ditonjolkan sebagai persediaan menyambut Tahun Melawat Terengganu 2013," katanya.

Liputan di lokasi menarik dan menjadi tumpuan di seluruh Terengganu dengan gabungan tiga penyampai, Nik Suryani Megat Deraman, Khairul Irwan Rosli (Ikhwan Hotfm) dan Engku Azmin Engku Zaini.


Cabaran mendaki Gunung Berembun 30 Jun ini

Oleh: Aida Abd Rahman


Kerajaan negeri dengan kerjasama Persatuan Kembara Negara (PKN) bakal menganjurkan larian mendaki Gunung Berembun menerusi program `Terengganu Mount Berembun Green Challenge 2012’ .

Program edisi kedua yang menawarkan hadiah lebih lumayan dan menarik kepada peserta turut mendapat sokongan Kementerian Pelancongan Malaysia, Tourism Malaysia, Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu serta Ketengah.

Setiausaha PKN, Encik Muhammad Rafi Kori, berkata acara itu bertujuan mempromosikan Gunung Berembun yang kaya dengan khazanah alam semula jadi dan menjadi aset Terengganu yang perlu dihayati oleh semua pihak, sama ada bagi menjalankan sukan rekreasi, pelancongan, sejarah, perhutanan, alam sekitar mahupun pendidikan.

Katanya, pertandingan akan diadakan bermula di Hutan Lipur Air Terjun Chemerong pada 30 Jun ini bakal menyediakan hadiah berupa wang tunai berjumlah RM27,500.

Untuk rekod, Gunung Berembun yang berketinggian 1,108 meter / 3,405 kaki terletak di kawasan Hutan Lipur Sungai Chemerong di dalam Hutan Simpan Pasir Raja Dungun, Terengganu turut mempunyai air terjun tertinggi di Asia Tenggara, iaitu 305 meter.


Menurutnya, kelebihan itu pastinya menjanjikan kepuasan kepada peserta sama ada dari dalam dan luar negara dengan sasaran seramai 400 orang bakal menyertainya nanti.

Secara teknikalnya, pertandingan ini memerlukan peserta mengharungi larian bermula dari Air Terjun Chemerong ke `check point’ yang ditetapkan penganjur mengikut kategori.

“Mengenai kategori pertandingan pula, ia terbahagi kepada tujuh kategori iaitu terbuka lelaki/wanita (22 tahun ke atas), terbuka veteran lelaki (40 tahun ke atas), terbuka remaja lelaki/wanita (15-21 tahun) dan tertutup Terengganu lelaki/wanita (18 tahun ke atas).

“Manakala yuran penyertaan bagi kategori lelaki/wanita terbuka adalah RM60, veteren lelaki terbuka RM40, terbuka remaja lelaki/wanita RM30 dan tertutup Terengganu lelaki/wanita RM40,” katanya.

Menurutnya, pelbagai acara sampingan turut diadakan bagi memeriahkan pertandingan termasuk pameran dan jualan, cabaran fotografi media, lawatan kembara bersama media, pertandingan mewarna dan cabutan bertuah.

Malah, program turut mendapat sokongan rakan penaja utama seperti Deuter, Salomon, Corezone, 100 Plus, Milo, Power Bar, Pro Fresh dan Majalah Santai.

Kepada yang berminat untuk menyertai larian ini boleh dapatkan borang penyertaan menerusi laman web www.kembaranegara.com Semua borang hendaklah diserahkan bersama yuran penyertaan dan bayaran boleh dibuat secara tunai/wang pos/cek diatas nama PERSATUAN KEMBARA NEGARA sebelum 28 Jun 2012.

Untuk keterangan lanjut hubungi sekretariat Mount Berembun Green Challenge
PERSATUAN KEMBARA NEGARA
No 11, Jalan 14/1 Taman Tun Abdul Razak
68000, Ampang Selangor

Fax : +603 4252 3743
Emel : kembara.event@gmail.com
FB : Terengganu Mount Berembun Green Challenge 2012 atau

Sabri : +6013 633 6961
Muhammad Rafi : +6012 371 5412
Afnal : +6012 202 2644
Mohd Arif : +6012 939 7170

YIT hantar guru Kafa ikuti kursus pemantapan

Oleh; Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra

Yayasan Islam Terengganu (YIT) sedang mengatur kursus-kursus kepada guru-guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) di negeri ini dalam usaha melahirkan guru berpengetahuan tentang teknik pengajaran di samping meningkat kefahaman dasar-dasar kerajaan.

Timbalan Pengarahnya, Haji Alias Jaafar (gambar kecil) berkata, YIT menjalin kerjasama dengan Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) mengadakan kursus pemantapan kepada 1,600 guru Kafa pada Julai depan.

“Kuraua ini adalah untuk memastikan setiap pembelajaran yang disampaikan kepada pelajar adalah yang terbaik,” katanya di majlis Perasmian Mesyuarat Agung Persatuan Guru Kafa Terengganu (Perkat) di Wisama Darul Iman semalam.

Mesyuarat Agung Perkat telah dirasmikan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said. Hadir sama Timbalan Pengerusi Perkat , Ustaz Muhamad Husin.


Katanya, melalui hasil kajian menunjukkan guru Kafa yang berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) keberkesanan pengajarannya adalah 45 peratus, guru yang mempunyai jawatan lain seperti imam dan bilal keberkesanannya 70 peratus manakala yang berstatus guru Kafa Kementerian keberkesanan pengajarannya 85 peratus.

Menurutnya, sebagai guru Kafa seharusnya menjalinkan hubungan erat dengan pihak pentadbiran sekolaj terutamanya Guru Besar bagi memudahkan lagi pelaksanaan program Kafa di sekolah-sekolah.

Beliau turut merasa bangga di atas kejayaan pelajar dalam Ujian Penilaian Kelas Kafa (UPKK) yang diadakan dan Terengganu muncul negeri paling ramai mendapat keputusan semua A dalam semua subjek.

Katanya, tahun lalu seramai 4,212 pelajar mencapai keputusan 8A daripada 19,166 calon berbanding tahun sebelumnya (2010) seramai 3,527 mendapat 8A.

“Tahun ini sekali lagi kita mencatat sejarah bila seorang pelajar kelas Kafa, Nor Hidayah Azmidi daripada Sekolah Kebangsaan Putra Jaya, Setiu terpilih menerima Anugerah Pelajar Cemerlang Peringkat Kebangsaan kerana mendapat keputusan cemerlang dalam UPKK,” katanya.

YIT juga katanya, bersungguh-sungguh untuk merealisasikan hasrat kerajaan negeri yang menyasarkan 30,000 pelajar akan khatam Quran tahun ini termasuk 20,000 pelajar Kafa serta 10,000 pelajar Pra Sekolah (Tadika).


Keropok segera Seameq terkenal di serata negeri

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra
Mengkomersilkan nama gelaran Semek kepada Seameq nyata membuahkan hasil kepada pengusaha keropok ikan segera berjenama Seameq, Puan Azizah Wan Hasan, 47, berikutan produk beliau kini mendapat tempahan pelanggan sehingga ratusan ribu paket sebulan.

Pada peringkat awal perniagaan keropok segera yang dihasilkan syarikat Maperow Sdn Bhd (Maperow), tidak mempunyai nama atau label berbanding sekarang.

Sekiranya pelanggan ingin mendapatkan produk itu, mereka hanya memberitahu hendak beli keropok Kak Mek atau keropok Semek.Bermula daripada situ, suami yang juga Pengurus Maperow, Encik Tajul Ariffin Mohd Rashid mendapat idea melabelkan semua keropok keluaran syarikat itu dengan nama Seameq.

Selama 4 tahun berada di pasaran, keropok Seameq kini semakin dikenali ramai, bukan saja pelanggan tempatan malah sudah memasuki pasaran luar Terengganu, termasuk Sabah dan Sarawak.


Pelbagai pendekatan digunakan Maperow untuk tujuan itu, termasuk menawarkan harga istimewa atau secara pukal kepada puluhan pemborong dan mempromosi keistimewaan produk melalui laman sesawang dan `facebook’.

Apa yang dilaksanakan nyata berbaloi kerana syarikat itu kini terpaksa menghasilkah hampir 7,000 paket keropok sehari semata-mata mahu memenuhi pemintaan pelanggan dan
jumlah sedia ada akan meningkat sekali ganda setiap kali menjelang cuti sekolah.

Maperow yang beralamat Jalan Wan Haji Yakoob, Simpang empat Tok Jiring, Kuala Terengganu turut turut bertintak sebagai pemborong; pembekal hasil laut segar dan sejuk beku; daging import; makanan mentah basah dan makanan kering.

Dengan kekuatan yang dimiliki itu, Maperow berazam melangkah lebih jauh supaya makanan tradisional Terengganu itu terus dikenali ramai termasuk mereka yag tinggal di luar negara.

Pemintaan pelanggan yang semakin meningkat mendorong Puan Azizah untuk mencipta beberapa resipi terbaru iaitu keropok segera berperisa bawang putih dan lada hitam, nuget dan `bugger’ ikan.

Puan Azizah berkata, dia bagaikan tidak percaya apa yang diusahakan sekadar suka-suka dan acuh tidak acuh sewaktu ketika dulu kini berjaya memikat hati ramai pelanggan di serata negeri.


“Kadang-kala saya terpaksa menolak secara baik jika ada pelanggan yang menempah dalam kuantiti yang banyak dan menginginkannya dalam tempoh singkat.

“Kebiasaan pelanggan akan menempah lebih awal iaitu sebulan atau dua bulan lebih awal, jika mereka menjadi keropok Seameq sebagai `buah tangan’ kepada tetamu yang hadir di majlis perkahwinan,” katanya .

Tiada petua istimewaan yang diamalkan melainkan sentiasa bersikap jujur dengan pelanggan, niat kerana Allah sewaktu berurusniaga dan menjaga kebajikan pekerja.

Perkara itu cukup penting bagi setiap usahawan sekiranya ingin mendapat rezeki yang berkat dan diredhai Allah S.W.T.1,000 hadiri majlis kesyukuran

Oleh: Amirrullah Osman

Kira-kira 1000 orang membanjiri Dataran Pengkalan Penambang, Kampung Beladau Kepong kelmarin bagi menghadiri majlis kesyukuran sempena meraikan kemenangan Naib Johan Pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Peringkat Negeri Terengganu.

Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri Alor Limbat, YB Encik Alias Abdullah, Pengerusi JKKK dan Ketua-Ketua Cawangan DUN Alor Limbat serta Ketua-Ketua jabatan.

Program itu diadakan bertujuan mengeratkan silaturahim seluruh masyarakat dalam Dun Alor Limbat terutamanya di Kampung Beladau Kepong, selain menghargai penat lelah Ahli Jawatankuasa dan penduduk Kampung Beladau Kepong semasa pertandingan berkenaan.

Pengerusi Persatuan Belia Fajar Menyingsing Beladau Kepong , Afendi Abdullah berkata program itu menjadi satu platform untuk golongan muda bergaul mesra dengan pemimpin dan menghindari mereka daripada melakukan perbuatan tidak berfaedah.

Pengerusi JKKK Kampung Beladau Kepong, Encik Hashim Abdulah mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua yang membantu kampung itu hingga Berjaya muncukl Naib Johan Pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Peringkat Negeri Terengganu.14 June 2012

Pemimpin Pas sanggup letak kepentingan parti paling atas.

Oleh; Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra
Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said menyifatkan sikap pemimpin Pas yang bercelaru dan terkeliru kerana sanggup meletakkan kepentingan parti politik melebihi perkara-perkara lain.

Katanya, hanya kerana ingin memberi tumpuan kepada Pilihan Raya Umum (PRU) sanggup minta tangguh untuk menunaikan Rukun Islam Kelima merupakan satu perkara sangat mengelirukan.

“Apakah kita sanggup tanggung dosa orang, kerana halang mereka pergi ke Makah untuk tunai haji semata-mata kerana nak mengundi,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad berkata demikian ketika diminta mengulas laporan beberapa akhbar dan media elektronik sebelum ini yang menyiarkan kenyataan Ketua Penerangan Pas Pusat, Tuan Ibrahim Tuan Man supaya ahli parti itu yang terlibat secara langsung dalam pilihan raya supaya menangguhkan ibadah haji bagi menghadapi PRU Ke 13.

“Lagipun yang pergi menunaikan haji itu bukan semua orang Pas, malah orang UMNO lebih ramai saya rasa,” katanya kepada pemberita di majlis Perasmian Mesyuarat Agung Pesatuan Guru Kafa Terengganu (Perkat) di Wisma Darul Iman hari ini (14 Jun).

Menteri Besar kesal dengan kenyataan pemimpin Pas yang didakwa tahu dalam hukum hakam agama tetapi sering bercakap bersandarkan hukum politik yang dicipta.

Sedia bantu petani tanam pokok petai belalang-MB

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra

Kerajaan negeri akan menanam pokok Petai Belalang atau nama saintifiknya Leucaena leucocephala dan Acacia Mangium bermula bulan depan bagi menampung keperluan Kompleks Biopenapisan di Taman Polimer, Kertih.

Bagi tujuan itu, sejumlah 30,000 hektar tanah disediakan di mana ia mampu menghasilkan 10.5 juta tan metrik cip kayu dari pokok itu pada setiap tahun.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sekiranya projek itu berjaya dan menguntungkan, kerajaan negeri akan sarankan petani di negeri ini menanam pokok berkenaan dengan menyediakan tanah untuk mereka antara tiga hingga lima hektar seorang.

“Kita akan galakkan mereka menanam pokok-pokok berkenaan kerana Kompleks Biopenapisan terbesar di Asia ini memerlukan bahan mentah itu dalam kuantiti yang banyak untuk menghasilkan produk-produk terbitan bio (bioderivatif) seperti karbohidrat lanjutan, biokimia, biobahan, biobaja dan ramuan suapan aktif.


Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis menandatangani dokumen kerjasama bagi pembangunan Kompleks Biopenapisan antara kerajaan negeri Terengganu dengan Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) dan Malaysian Biotechnology Corporation (BiotechCorp) di Kuala Terengganu, semalam.

Pada majlis itu, kerajaan negeri diwakili Setiausahanya Datuk Mazlan Ngah manakala ECERDC oleh Ketua Pegawai Eksekutif Datuk Jebasingam Issace John manakala BiotechCorp diwakili Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Dr Mohd Nazlee Kamal.

Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata pembinaan Kompleks Biopenapisan terbesar di Asia di kawasan seluas 1,000 hektar itu bermula bulan depan dan dijangka siap dan beroperasi pada 2014.

“Taman Biopolimer Kertih merupakan antara projek utama Zon Ekonomi Khas ECER (ECER SEZ) yang menawarkan peluang pelaburan dan sinergi yang meluas kepada peserta industri bioteknologi.

“Kedudukannya yang berhampiran dengan Kompleks Petrokimia Bersepadu Kertih milik Petronas membolehkan pembekalan produk secara bersilang antara kedua-dua kompleks yang pada masa sama menawarkan ekonomi yang menguntungkan bagi pembekalan utiliti dan logistic,”katanya.Kerajaan cadang tambah perisian e-Book bagi Kelas Kafa

Oleh; Esah Abdullah
Gambar oleh Zulkipli Putra
Kerajaan negeri becadang untuk menambah beberapa mata pelajaran ke dalam sistem e-Book pelajar Tahun Empat dan Lima untuk kegunaan Kelas al-Quran dan Kelas Fardu Ain (Kafa).

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, cadangan itu akan dibincangkan dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kerana Kafa berada di bawah pengurusan Kerajaan Pusat dan ia membabitkan kos tambahan bila ia dilaksanakan.


“Semua pelajar kelas Kafa tidak perlu dibekalkan dengan e-Book baru kerana semua sudah ada (kemudahan itu), cuma memerlukan beberapa tambahan ke dalam sistem buku digital itu,” katanya kepada pemberita di majlis Perasmian Mesyuarat Agung Persatuan Guru Kafa Negeri Terengganu (Perkat) di Wisma Darul Iman hari ini.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Yayasan Islam Terengganu (YIT) Haji Alias Jaafar dan Timbalan Pengerusi Perkat, Ustaz Mohamad Husin.

Menteri Besar gembira kerana pelajar negeri ini telah mencatatkan kejayaan empat tahun berturut sebagai negeri terbaik seluruh negara pelajar paling ramai mendapat gred A dalam peperiksaan yang diadakan.

“ Tahun lepas seorang pelajar kita dari kelas Kafa di Setiu telah mendapat markah 799/800 dan muncul pelajar terbaik negara dalam peperiksaan Kafa,” katanya.


Katanya, kerajaan akan terus memperkasakan pengajian kelas Kafa dan bersedia memberi tambah nilai dar semasa ke semasa.

Kini terdapat 422 kelas Kafa di seluruh negeri dengan 3,258 tenaga pengajar serta 74,629 orang pelajar di Sekolah Kebangsaan (SK), Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan di balai-balai raya seluruh negeri.

Manakala tahun lalu seramai 20,133 pelajar kelas Kafa telah khatam al-Quran dan 3,200 daripadanya telah khatam menggunakan e-Book dan telah berjaya direkodkan dalam Malaysia Book Of Record.

Pas terdesak, minta tangguh ibadah haji

Oleh: Suriati Ali

Umno Terengganu menyifatkan Pas sudah lari daripada asas penjuangan mereka apabila sanggup mengutamakan agenda politik berbanding agama apabila meminta ahli parti itu menangguhkan ibadah haji bagi menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) Ke 13.

Laporan beberapa akhbar dan media elektronik sebelum ini menyiarkan kenyataan Ketua Penerangan Pas Pusat, Tuan Ibrahim Tuan Man supaya ahli parti itu yang terlibat secara langsung dalam pilihan raya supaya menangguhkan ibadah haji bagi menghadapi PRU Ke 13.

Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Terengganu, Dato' Yahya Khatib, berkata kenyatan yang dilemparkan itu, seolah-olah kurang cerdik dan tidak berfikir sebelum membuat kenyataan.

Katanya, sangat tidak wajar, jika semua perkara hendak dipolitikkan, termasuk berkaitan ibadah haji.

“Ibadah haji ini perkara wajib perlu dilaksanakan sekiranya seseorang itu kemampuan, dan tidak boleh ditangguh tanpa sebarang alasan munasabah sekiranya sudah terpilih untuk menunaikannya.

Ketua Penerangan Perhubungan Umno Terengganu, Haji Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata Pas sanggup menghalalkan apa jua perkara jika membawa keuntungan kepada parti itu walaupun pada hakikatnya merugikan umat Islam.

“Gesaan seumpama ini tidak sepatutnya berlaku jika Pas benar-benar ingin mendaulatkan syiar Islam.

“Kita bukannya berada dalam keadaan darurat sehingga terpaksa seseorang iru membatalkan niat untuk melakukan perkara mulia di sisi Allah S.W.T,” katanya.


Terengganu juara berganda bola sepak MSSM 2012

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu muncul juara berganda dalam pertandingan akhir bola sepak Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM) bagi kategori bawah 12 tahun dan bawah 18 tahun yang berlangsung di Kuala Lumpur pada 4 hingga 9 Jun lalu.

Pertemuan akhir menentang Sabah menyaksikan pasukan Penyu bawah 12 tahun itu berjaya mengakhiri perlawanan dengan kemenangan tipis, 1-0, sementara bawah 18 tahun mengalahkan jiran tetangga, Kelantan juga dengan mata 1-0.

Sebelum itu, pasukan bawah 12 yang berada dalam kumpulan C bersama Kedah, Sarawak dan Perak berjaya menyingkirkan Pulau Pinang dengan perbezaan satu gol dalam pertemuan separuh akhir sebelum melangkah ke slot akhir bertemu Sabah.

Manakala bawah 18 tahun pula menyaksikan Terengganu berjaya memusnahkan hajat pasukan Pulau Pinang pada persaingan separuh akhir dengan tiga jaringan tanpa balas, di padang Sekolah Menengah Kebangsaan Victoria.
Manis FM medium alternatif baru salur maklumat, perkembangan negeri

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan Terengganu mewujudkan saluran radio baru, Manis FM sebagai medium alternatif bagi menyampai maklumat secara tepat dan terkini mengenai perkembangan negeri kepada seluruh rakyat tempatan dan juga Pantai Timur khasnya.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata melalui radio yang diuruskan anak syarikat kerajaan negeri, Terengganu Incorperated (TI) lebih banyak maklumat mengenai kerajaan dapat disalurkan secara terus kepada sasaran pendengar.

“Insya-Allah bukan sahaja pelancaran (Manis FM) akan dilakukan pada Julai ini, malah pelbagai program akan dilaksanakan menerusi Manis FM dari masa ke semasa.

“Kita sudah mengatur program melibatkan pegawai kanan kerajaan negeri, pegawai daerah, dan agensi tertentu yang akan dijemput (ke udara) termasuk barisan exco untuk mencerita perkembangan portfolio, perancangan masa depan kerajaan supaya dihebah kepada rakyat Terengganu dan Pantai Timur,” katanya di sidang akhbar selepas mengadakan lawatan dan menjadi tamu radio itu, hari ini.

Turut hadir, Timbalan Setiausaha Kerajaan negeri (Pengurusan) Dato’ Wan Ahamad Wan Muda; Timbalan Pegawai Kewangan negeri, Haji Abd Rahman Yahya; Pengarah Eksekutif Manis FM, Haji Che Abd Rani Mohd dan Pengurus Besar Manis FM, Encik Mahari Abdul Rahman.

Dalam temuramah kira-kira 45 minit itu, Menteri Besar menyentuh mengenai projek pembangunan di Tasik Kenyir dan harapan kerajaan negeri terhadap golongan muda supaya memberi sokongan kepada kerajaan negeri bagi membolehkan lebih banyak program serta projek untuk kesejahteraan rakyat dilaksanakan pada masa depan.

Beliau turut mengingatkan rakyat Terengganu supaya mengubah sikap dalam aspek penjagaan kebersihan, selain pelbagai pendekatan yang digembleng kerajaan bagi memastikan negeri ini sentiasa bersih dan menjadi tarikan pelancong, sekaligus menjayakan Tahun Melawat Terengganu 2013.

Manis FM menggunakan `tagline’ ‘Pilihan Terunggul Di Pantai Timur’ merangkumi pelbagai segmen termasuk hiburan dan agama menemui pendengar 24 jam setiap hari.

Liputan stesen berkenaan boleh diikuti melalui gelombang 102.0 fm bagi mereka yang tinggal di kawasan Kuala Terengganu, Marang dan Hulu Terengganu; 90.6 fm (Besut, Kelantan dan Selatan Thailand) manakala 95.1 fm (Kemaman dan Pahang).
50 peratus ahli Belia 4B Terengganu tidak sertai parti politik

Oleh FAUZI MOHD

Kira-kira 50 peratus daripada 10,000 anggota Gerakan Belia 4B di seluruh Terengganu setakat ini tidak berdaftar dengan mana-mana parti politik.

Timbalan Pengerusinya, Mohd Iskandar Jaafar berkata pihaknya kini giat mengadakan pelbagai program turun padang untuk memberi penerangan kepada belia mengenai pengaruh mereka terhadap politik Malaysia.

"Walaupun tidak menyertai mana-mana parti politik, ini tidak bermaksud belia tidak mengikuti perkembangan politik semasa, cuma pendekatan lain perlulah diambil supaya mereka turut terlibat sama dalam arus politik perdana.

"Gerakan Belia 4B Terengganu juga turut menggunakan media baru siber termasuk facebook, twitter dan blog untuk memberi penerangan kepada mereka betapa pentingnya menyokong kerajaan yang memerintah pada hari ini," katanya semalam.

Sehingga kini terdapat lebih 90,000 belia dan 30 persatuan belia di seluruh Terengganu dan daripada jumlah itu, 10,000 menjadi anggota Gerakan Belia 4B Terengganu.


13 June 2012

Kompleks Biopenapisan RM170 juta di Taman Biopolimer, Kertih

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra
Projek pembangunan Kompleks Biopenapisan di Taman Biopolimer, Kertih jelas membuktikan keyakinan pelabur terhadap keupayaan Terengganu sebagai destinasi pelaburan unggul, dinamik dan kompetitif sekaligus mampu bersaing di peringkat global.

Taman Biopolimer kini berjaya menarik kedatangan pelabur seperti Hi-Essence Cable Sdn Bhd, MIE Copper Sdn Bhd dan CJ Arkema, masing-masing dengan pelaburan berjumlah melebihi RM2 bilion.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, apa yang membanggakan, terdapat beberapa syarikat lagi, termasuk dari Eropah dan Amerika Syarikat turut menyatakan minat untuk melabur di lokasi sama.

Katanya, perkembangan positif itu mampu menjadikan Taman Biopolimer sebagai hab industri bioteknologi di peringkat antarabangsa serta menaikkan imej Terengganu di mata dunia.

“Terengganu kini semakin dikenali sebagai sebuah negeri yang bijak menarik minat kedatangan pelabur ternama di dalam industry produk bio.

“Justeru itu, penubuhan komplek s ini adalah ideal bagi menarik kemasukan lebih banyak teknologi produk bio ke negeri ini, secara tidak langsung mampu memberi manfaat dan menjana pendapatan kepada penduduk tempatan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meyaksikan Majlis Menandatangani Dokumen Perjanjian Pembangunan Kompleks Bioenapisan di Wisma Darul Iman, hari ini.

Majlis menandatangani dokumen perjanjian berkaitan itu disempurnakan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah yang mewakili kerajaan Terengganu manakala BiotechCorp telah diwakili Ketua Pegawai Eksekutif, Dato’ Dr Mohd Nazlee Kamal dan ECERDC diwakili Ketua Pegawai Eksekutif, Dato’ Jebasingam Issace John.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw dan beberapa Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri

Pembinaan Kompleks Biopenapisan dijangka bermula Ogos nanti dan akan beroperasi mulai awal 2014 itu membabitkan anggaran kos kira-kira RM170 juta.

Penubuhan kompleks yang diuruskan ECERDC merupakan satu mercu kejayaan membanggakan kerana dijangka mampu menjana peroleh sebanyak RM1 trilion dan mewujudkan 800,000 peluang pekerjaan di seluruh dunia menjelang 2013.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu, dengan jangkaan Pelaburan Langsung Asing (FDI) berjumlah RM6.8 bilion, kompleks yang terletak di kawasan seluas 1,000 hektar di taman itu dijangka akan diduduki oleh lapan penggiat industry bioteknologi perindustrian menjelang 2015.

“Bagi memastikan kelancara projek hiliran, sejumlah 30,000 hektar tanah telah disediakan untuk pembangunan ladang bahan mentah yang akan menghasilkan 1.5 juta tan metrik cip kayu setiap tahun daripada pokok petai belalang atau nama saintifiknya acacia mangium,” katanya.