Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

28 October 2009

Terengganu Mula Projek Lembah Kaprima Bernilai RM24 Juta Disember Ini

KUALA TERENGGANU, 26 Okt (Bernama) -- Hasrat kerajaan untuk melihat Terengganu menjadi pengeluar daging kambing terbesar di negara ini akan menjadi kenyataan apabila Projek Lembah Kaprima bernilai RM24 juta dimulakan awal Disember ini.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) negeri Dr Azizol Mohd Sharum berkata dengan peruntukan tersebut, kerajaan negeri telah meluluskan lapan projek 'Kambing Prime Malaysia' (Kaprima) yang akan dilaksanakan di Terengganu.

"Kerajaan negeri telah luluskan satu projek kaprima iaitu projek ternakan kambing Jamnapari di setiap daerah dan sesetengah tempat, infrastrukturnya telahpun disiapkan," katanya ketika dihubungi Bernama di sini, pada Isnin.

Projek Lembah Kaprima itu ialah di Kampung Payang, Hulu Terengganu, Kampung Cabang (Kemaman), Kampung Segading (Hulu Besut), Hulu Seladang dan Telaga Papan (Setiu), Durian Mentangau (Dungun), Tanjung Gadong (Marang) dan Mengabang Bakung (Kuala Terengganu).

Dr Azizol berkata projek itu bertujuan untuk membantu dan mengatasi golongan miskin tegar di samping menjadi pengeluar daging kambing terbesar di negara ini.

Beliau berkata pihaknya merancang akan menempatkan 600 ekor kambing induk di setiap kawasan projek berkenaan untuk dibiakkan, selepas siap dilaksanakan nanti.

Mengikut perancangan, Dr Azizol berkata pihaknya merancang akan menyerahkan pengurusan projek itu kepada syarikat swasta berminat dengan separuh keuntungan dimasukkan dalam tabung orang miskin dan sebahagian lagi untuk syarikat.

Beliau berkata segala kemudahan asas untuk projek itu disediakan oleh JPV dan syarikat-syarikat yang berminat untuk menguruskannya telahpun dipanggil untuk ditemuduga.

-- BERNAMA

Kerajaan Negeri Beri Perhatian Kepada Yahya Jusoh

KUALA TERENGGANU, 27 Okt (Bernama) -- Kerajaan negeri Terengganu akan membiayai segala perbelanjaan rawatan bekas pemain bola sepak negeri dan kebangsaan Yahya Jusoh yang sedang menderita akibat penyakit lumpuh.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri Datuk Rahin Mohd Said berkata kerajaan negeri akan berbincang dengan Yayasan Kebajikan Atlet untuk menanggung kos rawatan yang ditanggung Yahya nanti.

"Tindakan kerajaan itu sejajar dengan khidmat bakti dan sumbangan Yahya dalam sukan bola sepak baik di peringkat negeri mahupun kebangsaan," katanya kepada pemberita selepas melawat Yahya di Permin Jaya di sini, pada Selasa.

Pengerusi Eksekutif Yayasan Kebajikan Atlet Datuk Mumtaz Jaafar dan bekas pemain bola sepak kebangsaan Datuk Soh Chin Aun turut mengunjungi Yahya pada Selasa.

Yahya, 57, adalah pemain seangkatan Soh Chin Aun dan allahyarham Mokhtar Dahari, diserang penyakit lumpuh berikutan sakit tulang leher sejak dua minggu lepas.

Rahin berkata kerajaan negeri memberi pengiktirafan sewajarnya kepada Yahya termasuk membantu empat orang anak-anaknya jika perlu.

Beliau berkata kerajaan negeri juga bersetuju memberikan sumbangan RM10,000 kepada Yahya, yang akan disampaikan Menteri Besar Datuk Ahmad Said dengan segera.

Sementara itu, Mumtaz berkata Yayasan Kebajikan Atlet akan membawa Yahya ke Kuala Lumpur dalam masa terdekat untuk menjalani pemeriksaan pakar mengenai penyakit yang dihadapinya.

Beliau berkata semua kos untuk rawatan Yahya nanti akan ditanggung oleh yayasan sepenuhnya.

"Kami dapat tahu Yahya dalam keadaan tidak sihat, dan hari ini kami datang ke sini untuk melihat dan memberikan sokongan semangat kepada beliau," katanya.


26 October 2009

Penerbangan sulong bawa 351 jemaah

Oleh: Suriati Ali


Dato' Ahmad menemui jemaah haji pertama yang menaiki pesawat terus dari Kuala Terengganu-Madinah di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Penerbangan pertama pesawat KT10 MH8008-MED membawa 351 jemaah haji di tiga buah negeri pantai timur selamat berlepas dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu ke Madinah tepat jam 7.20 petang, baru-baru ini.

Pelepasan itu disempurnakan Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said yang turut berkesempatan bersalaman dan mengucapkan selamat tinggal kepada jemaah haji musim 2009.

Turut sama menghantar jemaah, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Khazan Che Mat.Dato’ Ahmad berkata, penerbangan seterusnya adalah pada 23, 24 Oktober dan 3, 4 November melibatkan 1,990 jemaah haji dari Terengganu, Kelantan dan Pahang.


Jemaah haji untuk penerbangan pertama ke Madinah dihantar Menteri Besar Terengganu.

“Kerajaan negeri mengharapkan setiap jemaah perlu menjaga kesihatan, banyakkan minum air dan menjaga tingkah laku apabila sampai ke Tanah Suci. Perkara itu perlu dipandang serius bagi mengelak sebarang kemungkinan berlaku.


Kapten Nik Fauzi Wan Daud, anak Terengganu yang berasal dari Setiu merupakan juruterbang atau `pilot' yang membawa jemaah haji pertama ke Madinah dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, gembira bertemu dengan Dato' Ahmad Said.

“Selain itu, jemaah perlu menjaga nama baik negara sepanjang berada di Makkah dan Madinah,” katanya kepada pemberita selepas selesai menghantar jemaah.


Menteri Besar turut mendoakan jemaah haji selamat pergi dan pulang ke Tanah Suci disamping mendapat haji sempurna.

Kerajaan negeri bangga kerana penerbangan sulong dari LTSM ke Madinah itu sekali lagi melakar sejarah sebagaimana tahun lepas apabila pesawat KT10 berkenaan dipandu anak kelahiran Setiu, Kapten Nik Fauzi Wan Daud.


Sanak-saudara serta sahabat handai ketika menghantar jemaah di Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

Musim haji tahun lalu, Kapten Datuk Mohd Nawi Awang berasal dari Besut diberi tanggungjawab sama dengan membawa pesawat Boeing 747-400 (MH8036) dari LTSM terus Jeddah, Arab Saudi.

UKOM


Masyarakat Perlu Bijak Rancang Kewangan

Oleh: Suriati Ali

Masyarakat terutama yang berkeluarga perlu bijak merancang kewangan masing-masing dengan memahami segala hak dan tangungjawab bertujuan mengelak menjadi mangsa penipuan.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, ini tanggungjawab yang perlu kita pikul demi menjamin kesejahteraan dan keselesaan hidup, di samping untuk menghidarkan diri menjadi mangsa pihak tidak bertanggungjawab.


Menteri Besar, Dato' Ahmad Said melihat wang kertas dahulu dan sekarang di bilik pameran sempena Minggu Kesedaran Kewangan 2009 di Pusat Dagangan Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Katanya, pengguna yang menghadapi masalah kewangan, termasuk mereka menanggung hutang tinggi; terlibat dalam skim penipuan kewangan dan skim cepat kaya; berhutang dengan `Ah Long’ dan diisytiharkan muflis sering dikaitkan dengan mereka yang gagal menguruskan kewangan dengan baik.

“Golongan pengguna seperti ini mungkin tidak sedar bahawa perkhidmatan berupa bantuan khidmat nasihat telah ditubuhkan di semua institusi kewangan, Bank Negara Malaysia, Biro Pengantaraan Kewangan, Persatuan Bank-bank Dalam Malaysia serta Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kreadit untuk memberi bantuan serta khidmat nasihat secara percuma.

“Kerajaan negeri sentiasa menyokong usaha untuk meningkat kesedaran dan kemahiran. Sememangnya menjadi hasrat kerajaan agar semua pengguna dibekalkan dengan pengetahuan kewangan yang mencukupi,” katanya ketika berucap di Majlis Pelancaran Minggu Kesedaran Kewangan 2009, di Pusat Dagangan Terengganu, baru-baru ini.

Kira-kira 20,000 pengunjung dijangka hadir sempena program tiga hari itu yang bermula 22 Oktober.

Lebih 60 agensi menyertai program itu dengan membuka gerai pameran untuk memprosmosi aktiviti serta menawarkan perkhidmatan kaunseling percuma.Dato’ Ahmad turut memberitahu, apa yang penting, seseorang pengguna perlu bijak mempratikkan budaya dan kemahiran merancang kewangan yang betul dalam kehidupan harian..

“Ini dapat membantu mereka supaya sentiasa berhemah dalam setiap perbelanjaan, simpanan mahupun pelaburan dan seterusnya menjamin kewangan yang kukuh dan selesa sehingga ke hari tua kelak.

“Ibu bapa pula perlu mendidik anak-anak supaya tanamkan sikap suka menabung dan bijak mengurus wang,” katanyaKatanya, pengusaha Industri Kecil dan Sederhana (IKS) juga perlu mempunyai pengetahuan asas tentang produk dan perkhidmatan kewangan masing-masing bertujuan terus maju dan berdaya saing.

UKOMLebih 2,000 Penyokong Terengganu Ke Seremban Beri Sokongan Moral

KUALA TERENGGANU, 25 Okt (Bernama) -- Lebih 2,000 penyokong Terengganu akan ke Seremban untuk memberi sokongan moral kepada pasukan mereka yang akan beraksi menentang Negeri Sembilan dalam perlawanan separuh akhir pertama Piala Malaysia di Stadium Tuanku Abdul Rahman, Selasa ini.

Setiausaha Kelab Penyokong Bolasepak Terengganu (Peteh), Wan Mohd Azmi Wan Ngah berkata tahun ini merupakan tahun terbaik bagi Terengganu untuk menjuarai Piala Malaysia selepas kali terakhir menjuarai kejohanan berpretij itu pada 2001.

"Kita berharap penyokong Terengganu yang berada di sekitar Lembah Klang akan datang memberikan sokongan kepada pasukan Terengganu pada malam itu," katanya kepada Bernama di sini, hari ini.

Terengganu layak ke perlawanan separuh akhir Piala Malaysia setelah mengalahkan Selangor di peringkat suku akhir di sini, malam Sabtu dengan sepakan penalti 5-4, selepas kedudukan terikat 1-1.

Wan Mohd Azmi berkata Kelab Peteh akan menyediakan bas-bas yang diperlukan penyokong untuk tujuan itu.

Beliau berkata Kelab Peteh akan membuat pendaftaran mereka yang hendak mengikuti rombongan itu di pejabat Kelab Peteh, Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah bermula pukul 8 pagi ini hingga pukul 6 petang Isnin.

Wan Mohd Azmi berkata bayaran untuk mengikuti rombongan yang akan bertolak pada pukul 10 malam Isnin itu ialah RM75 seorang, termasuk tiket grandstand.

"Kita minta mereka yang hendak mengikuti rombongan itu supaya membuat pendaftaran lebih awal bagi memudahkan Kelab Peteh menyediakan bas," katanya.

Wan Mohd Azmi berkata pendaftaran boleh dibuat menerusi talian telefon bimbitnya iaitu 019-9364355.

-- BERNAMA

Budaya Usahawan Di Kalangan Siswa

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Kerajaan negeri memperuntukan lebih RM3 juta tahun ini bagi pelaksanaan program latihan dalam usaha membudayakan keusahawanan di kalangan masyarakat khususnya masyarakat bumiputera di negeri ini.


Dato' Mohamed menyaksikan penyampaian zakat daripada Tan Sri Muhammad kepada Haji Wan Harujan. - Foto JAB. PENERANGAN NEGERI TERENGGANU

“Sehubungan itu 1,000 orang turut berdaftar sebagai sahabat usahawan,” kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera di majlis perasmian Gerak Usahawan Siswa 2009 Peringkat Negeri Terengganu di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Kuala Terengganu.

Turut hadir, Pengurus Besar, Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU), Haji Azmi Razik; Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Haji Wan Harujan Sulaiman; Ketua Eksekutif Johor Corp. Tan Sri Muhammad Ali Hashim dan Naib Canselor UMT, Prof. Dr Aziz Deraman.

“Saya yakin siswa teruja menyertai program ini kerana impak yang diperolehi adalah besar terutama peluang kerjaya keusahawanan serta membina jaringan perniagaan pada masa depan,” kataya.

Katanya, usaha YPU menganjurkan program ini merupakan langkah baik untuk menyediakan landasan kepada siswa bagi menzahirkan hasrat membina minat dalam bidang keusahawanan di samping memberi peluang kerjaya keusahawanan dan memperkukuhkan jaringan perniagaan.

“Dalam dunia yang mencabar ini isu siswazah menganggur tidak timbul kerana dalam konteks dunia keusahawanan peluang perlu dicari dan dicipta dan sikap menunggu tawaran kerja dari agensi kerajaan dan swasta tidak perlu ada dalam diri siswazah,” katanya.

Katanya, kerajaan akan memberi sokongan dan dokongan dalam apa juga bantuan yang diperlukan oleh mana universiti dalam mempertingkatkan kegiatan keusahawan dikalangan siswa bagi menzahirkan minat mereka menjadikan keusahawanan sebagai kerjaya pilihan.

Dato’ Muhamed turut menyarankan pihak universiti dapat menganjurkan lebih kerap karnival jualan di kampus yang diuruskan dan dikendalikan sendiri oleh para siswa selain membenarkan mereka membuka kiosk-kiosk perniagaan di kampus.

“Saya benar-benar berharap program ini benar-benar dimanfaatkan oleh para siswa dalam memastikan matlamat kerajaan untuk mewujudkan usahawan glokal yang berdaya saing dapat dicapai,” katanya.

Terdapat empat kertas kerja dibentangkan oleh tokoh usahawan jemputan antaranya Ketua Eksekutif Johor Corp. Tan Sri Muhammad Ali Hashim; Pengarah Urusan QSR Brands Berhad/KFC Holdings, Encik Jamaluddin Md Ali; Pengurus Besar KFC Holdings, Prof Dr Hashim Kamil dan Pengarah Urusan Bulatan Mekar Sdn Bhd, Haji Muhammad Sahar Mat Din.

Dato’ Mohamed kemudiannya turut menyaksikan penyerahan wang zakat perniagaan QSR Brands Berhad/KFC Holdings berjumlah RM88,704.00 oleh Tan Sri Muhammad Ali kepada Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Sulaiman.

UKOM

25 October 2009

Bajet 2010 - 1Malaysia Kemakmuran Bersama

"Membela rakyat di semua lapisan terutama golongan miskin tanpa membelakangkan pembangunan dan pertumbuhan ekonomi."

Dato' Ahmad Said
Menteri Besar Terengganu


Dipetik dari Berita Harian 24/10/2009

Terengganu kejut Selangor
dipetik dari Berita Harian Online


PEMAIN Terengganu, Khairul Izwan Khalid (tengah) berjaya menanduk bola sambil cuba dihalang pemain Selangor, Khairul Anuar Baharom (kanan) dan Md Razman Roslan pada perlawanan suku akhir kedua Piala Malaysia di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, malam tadi.

Skuad Penyu gah iringi NS, Kelantan, Perlis layak separuh akhir

PENJAGA gol Terengganu, Mohd Sharbinee Allawee menghancurkan impian Selangor menyapu bersih empat gelaran domestik, musim ini apabila menyempurnakan penentuan sepakan penalti, malam tadi untuk menjulang pasukan mara gah ke separuh akhir Piala Malaysia, musim ini dengan keputusan 5-4 selepas terikat agregat 2-2.

Turut layak ke kelompok empat terakhir adalah Negeri Sembilan, Kelantan dan Perlis yang masing-masing merakamkan kemenangan selesa.