Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

02 July 2011

Elak Facebook jadi medium tabur fitnah-MB

Oleh: Aida Abd RahmanMenteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengingatkan pemilik akaun laman sosial Facebook tidak menggunakan laman sosial itu sebagai medium untuk menabur fitnah kepada pihak lawan mahu pun pembangkang.

Katanya, dalam senario dunia tanpa sempadan, semua pihak kini semakin terbuka memberikan pandangan serta pendapat masing-masing khususnya dalam isu politik. Bagaimanapun, perkara itu haruslah berasaskan fakta yang kukuh.“Kita harus faham bahawa fitnah itu suatu perkara yang amat dasyhat dan berdosa besar.Dalam kita menghakimi pihak lain, kita haruslah mempunyai fakta dan bukti yang tepat.

“Dalam kita melibatkan diri dengan perang siber sekalipun, jangan kita sehingga memfitnah orang. Saya juga tidak izinkan kakitangan dan pegawai saya membuat fitnah terhadap pihak lain dalam melancarkan perang siber ini,” kata beliau ketika berdialog bersama kira-kira 60 pemilik akaun Facebook di Majlis Temu Mesra YAB Menteri Besar Terengganu Bersama Facebooker, di perkarangan Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang, Bukit Besar, Kuala Terengganu, petang ini.Turut hadir, Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail; Pegawai Pembangunan DUN Ladang, Dato’ Wan Hisham Wan Salleh; Ketua Pemuda Umno Bahagian Kuala Terengganu, Encik Badrul Hisham Zaki.

Dalam pada itu, Menteri Besar turut mengambil masa kira-kira sejam bagi menjawab beberapa isu yang diajukan `facebooker’ yang terdiri daripada ahli persatuan Gerakan Kebangkitan Anak Muda Kuala Terengganu (Berani Berubah).

Dato’ Seri Haji Ahmad turut mencadangkan untuk mengadakan satu pertemuan khas dengan pengendali laman sosial berkenaan di majlis lain suatu masa nanti, memandangkan masa yang amat terhad pada pertemuan kali ini.

"Oleh kerana ada pelbagai perkara yang saya mahu kongsi dan beritahukan kepada saudara saudari semua, tetapi masa pada petang ini amat terbatas, kita akan aturkan program perjumpaan lain di masa akan datang," katanya lagi.

Kehadiran MB dan isteri meriahkan Pesta Ngail Tok Molor

Oleh: Aida Abd RahmanPertandingan memancing anjuran Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Tok Molor, Kuala Terengganu bertambah meriah dengan kehadiran Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, ke tapak program itu, kira-kira jam 4.15 petang tadi.

Sebagai gimik pelancaran pertandingan itu, Menteri Besar turut melempar joran ke sungai berkenaan dan berjaya menaikkan seekor ikan sembilan.

Turut hadir, Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail dan Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang, Dato’ Wan Hisham Wan Salleh.

Seramai 200 peserta menyertai pertandingan `Pesta Ngail Tok Molor’ di sepanjang 500 meter sungai berkenaan yang bermula kira-kira jam 2 petang dan berakhir tiga jam kemudian itu.

Ketua Cawangan yang juga Pengerusi JKKK Tok Molor, Encik Ali Othman, berkata penganjuran program memancing itu sebagai usaha menyatupadukan penduduk sambil menjalankan aktiviti riadah.

“Walaupun hadiah tidak seberapa, kita berjaya menghimpunkan ramai peserta dan aktiviti ini berjaya mencapai matlamat untuk merapatkan hubungan sesama penduduk kampung dalam program yang sihat,” katanya.

Seorang penduduk kampung, Encik Saiful Mazram Abdul Rahman, berkata kehadiran pemimpin utama negeri menambahkan kemeriahan pesta ngail yang julung kali diadakan pada tahun ini itu.

“Kehadiran Menteri Besar walaupun seketika membuktikan beliau pemimpin yang prihatin dan sanggup meluangkan masa walaupun dibebani dengan jadual tugasan yang padat.“Semua peserta pertandingan juga kelihatan seronok menyertai aktiviti ini. Inilah antara medan yang boleh memupuk budaya mesra dan saling berinteraksi antara satu sama lain,” katanya yang juga Setiausaha Kerja Belia 4B Negeri Terengganu.

Pesta Ngail yang terbuka kepada semua penduduk sekitar tanpa mengira usia itu menawarkan wang tunai RM1,000 kepada pemenang juara, diikuti tempat kedua RM500 dan RM200 (ketiga, selain hadiah sehingga tempat ke-30 dan cabutan bertuah.


Pangsapuri 30 tingkat akan dibina di Ladang Tok Pelam

Oleh: Suriati AliKerajaan negeri akan membina sebuah lagi pangsasuri setinggi 30 tingkat membabitkan kawasan 15 hektar di Ladang Tok Pelam, Kuala Terengganu bagi menempatkan sebahagian lagi penduduk yang belum memiliki kediaman.

Pangsapuri yang sedang dalam perancangan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) itu akan dilengkapi lot perkedaian dan kemudahan tempat letak kereta bagi memberi keselesaan kepada penduduk setempat.

Setakat ini dua pangsasuri iaitu Ladang Gemilang Satu dan Ladang Gemilang Dua sudah didiami 170 penghuni manakala sebuah lagi pangsapuri serupa yang mengandungi 88 unit masih dalam pembinaan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, kerajaan sememangnya prihatin dengan nasib penduduk di kawasan ini kerana mengetahui mereka kurang berkemampuan untuk membina rumah sendiri apatah lagi membabitkan kawasan bandar.“Oleh itu, pelbagai keistimewaan disediakan kerajaan negeri termasuk memberi subsidi 50 peratus bagi setiap unit rumah berharga RM150,000. Pendekatan ini dilaksanakan bagi mengelak penduduk dibebani masalah kadar sewa yang tinggi,” katanya kepada pemberita selepas hadir di Majlis Perjumpaan Bersama Penghuni Pangsapuri Ladang Gemilang, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Dato’ Adzlan Mohd Dagang, Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Nawawi Wan Ismail dan Pegawai Pembangunan Dewan Undang Negeri (PPDUN), Dato’ Wan Hisham Wan Salleh.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, berdasarkan prosedur biasa, iaitu bagi tempoh tiga tahun pertama, setiap penghuni perlu membayar sewa antara RM126 sehingga RM300 sebulan bergantung kepada kemampuan.“Sekiranya tiada aduan, bantahan serta tiada penyelewengan dalam tempoh itu, kerajaan negeri bersetuju menjual unit rumah itu secara sewa beli.

“Kerajaan negei mengambil balik tanah Orang Melayu di kawasan itu bagi memastikan mereka masih boleh di kawasan bandar dan tidak terpinggir dari arus pembangunan perdana,” katanya.


Penduduk Ladang gembira dengan kehadiran Menteri BesarRata-rata penduduk di kawasan Ladang nyata gembira menerima kehadiran Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama Isteri To’ Puan Norliza Mahmud yang mengunjungi kawasan mereka seawal jam 8 pagi tadi.

Program Sehari Bersama Rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang itu adalah program kedua selepas berjaya bersua muka dengan hampir seluruh penduduk DUN Batu Buruk, baru-baru ini.

Antara majlis yang dijayakan di DUN Ladang adalah Perjumpaan Bersama Pengundi Cina, di Cerung Lanjut; Beramah Mesra Bersama Veteran, di Pasar Besar Bukit Besar; melawat kawasan banjir kilat, di Jalan Tekukur dan menghadiri jamuan rakyat di Sekolah Kebangsaan Pasir Panjang.

Seorang penghuni Ladang Gemilang Satu, Kiah Said, 50, berkata dia gembira kerana terpilih untuk menduduki pangsasuri tersebut yang nyata lebih selesa berbanding kediaman sebelum ini.

Katanya, pada mulanya dia dan anak-anak berasa janggal tinggal di pangsapuri itu berikutan tiada laman untuk bercucuk tanam selain perlu menggunakan kemudahan lif untuk pulang ke rumah.“Tiada apa perkataan yang boleh diucapkan melainkan jutaan terima kasih kepada kerajaan negeri kerana sudi membantu meringankan beban penduduk Ladang daripada dikenakan kadar sewa tinggi,” katanya.

Haji Abdul Aziz Muda, 70, pula cukup kagum dengan sikap cakna Dato’ Seri Haji Ahmad kerana sudi meluangkan masa dan menjenguk keadaan penduduk DUN Ladang walaupun beliau dihimpit kesibukan tugas harian.Katanya, program seumpama itu wajar diteruskan kerana melaluinya rakyat dapat meluahkan apa yang terpendam di hati selain dapat mengetahui lebih mendalam mengenai nasib penduduk.

“Saya yakin melalui pendekatan ini, rakyat mudah mesra dengan pemimpin secara tidak langsung DUN Ladang mempunyai peluang cerah untuk kembali ke tangan Barisan Nasional,” katanya .PBT disaran tingkatkan imej perkhidmatan

Oleh: Suriati Ali

Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) perlu meningkatkan imej serta mutu perkhidmatan mereka bagi mengelak tohmahan dan cemuhan masyarakat akibat sistem yang tidak cekap.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said mengakui cabaran dan bebanan tugas di setiap PBT di seluruh negeri kini semakin mendesak hingga kadang–kala agensi berkenaan tidak mampu memenuhi kehendak pelanggan.

“Justeru itu, kita perlu banyak berubah dan berusaha mempertingkatkan imej sedia ada terutama berkaitan menjaga kebersihan di kawasan masing-masing termasuk yang menjadi tumpuan pelancong.

“Lokasi tumpuan pelancong perlu sentiasa berada dalam keadaan bersih bagi menjaga imej Terengganu di mata pelancong tempatan dan luar negara,” katanya ketika berucap di Majlis Makan Malam dan Penyampaian Hadiah sempena sukan tahunanan PBT, di Kediaman Seri Iman, Batu Buruk, Kuala Terengganu, malam tadi.

Hadir sama, Isteri Menteri Besar, To’ Puan Norliza Mahmud, Datuk Bandar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Dato’ Adzlan Mohd Dagang dan beberapa pegawai kanan kerajaan negeri.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu sekiranya negeri berada dalam keadaan kotor dan tidak selesa, sudah tentu mereka akan membawa bahan berita yang kurang elok kepada rakan atau saudara di kampung halaman masing-masing.

“Keadaan ini nyata merugikan Terengganu terutama berkaitan ekonomi dan kehadiran pelancong.

“Tidak guna kerajaan menghebahkan dan membuat promosi mengenai keindahan dan keistimewaan Terengganu, jika PBT tidak mahu mengambil cakna mengenai kebersihan,” katanya.


Isteri MB lawat Taska Permata

Oleh: Amirullah OthmanIsteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud melawat Taska Permata, Bukit Bayas, sempena Program Sehari YAB Menteri Besar Terengganu bersama rakyat Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang, hari ini.Beliau tiba di taska berkenaan kira-kira jam 9 pagi dan diberi taklimat mengenai operasi di pusat penjagaan kanak-kanak tersebut.

Seramai 49 kanak-kanak berusia antara 18 bulan hingga empat tahun ditempatkan di taska itu yang mula beroperasi tahun lalu.To’ Puan Seri Norliza turut mengambil kesempatan beramah mesra dengan sebahagian ibu kanak-kanak yang turut berada di situ bagi menyambut beliau.

Selepas itu, beliau turut meluangkan masa melawat Bengkel Songket Nur Zahirah di Lorong Kemunting, Pasir Panjang.SMK Kijal perkenal m-Attendance atasi ponteng sekolah

Oleh: Kamarudin Mat AkibSekolah Menengah Kebangsaan(SMK) Kijal, Kemaman dipilih untuk melaksanakan projek perintis m-Attendance yang merupakan satu sistem bagi mengurus kehadiran pelajar bagi mengurangkan masalah ponteng sekolah.

Sistem aplikasi berkenaan yang pertama kali digunakan di negara ini, menggunakan platform komputer tablet iPad yang dapat mengurus kehadiran pelajar dengan cepat, cekap dan lebih sistematik.

Sistem berkenaan dibangunkan oleh Moblie Biz Network Sdn Bhd dengan kerjasama kerajaan negeri.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sebanyak 41 buah iPad disumbangkan oleh Apple Malaysia untuk digunakan oleh guru sekolah tersebut bagi menjayakan sisitem aplikasi m-Attendance.Beliau berkata, melalui sistem berkenaan ibu bapa akan menerima mesej melalui Maklumat Pesanan Ringkas (SMS) dan e-mail pada setiap hari jika anak-anak mereka tidak datang ke sekolah.

“Ibu bapa akan mendapat maklumat dengan cepat jika anak mereka tidak ke sekolah. Jika mereka ada alasan tertentu mengenai perkara itu, mereka boleh memaklumkan segera kepada pihak sekolah,” katanya.Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis Anugerah Pelajar Cemerlang dan Penyerahan i-Pad kepada guru-guru sekolah berkenaan hari ini.

Menteri Besar berkata, projek berkenaan akan dipantau dalam tempoh tiga bulan dan jika ia memberi kesan yang positif ia akan diperluaskan ke sekolah lain di seluruh negeri.Tiada Undi Pos

Oleh; Esah Abdullah

“Tidak ada istilah undi pos, kerana apa yang dilaksanakan sekarang adalah buang undi terlebih awal sedikit dari tarikh pengundian sebenar,” kata Naib Presiden UMNO Malaysia merangkap Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Katanya, ini dilakukan bagi mengelak tuduhan, pihak tentera dan polis serta pasukan yang berunifrom mengundi secara tidak bersih.

Perkara berkenaan katanya, telah bermula awal tahun lepas, ketika pilihan raya kecil di Negeri Sembilan membabitkan Tan Sri Isa Samad.

Menurut Dato’ Seri Ahmad Zahid pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah memutuskan untuk mengubah sistem undi pos kepada undi tidak pos tetapi diadakan tiga empat hari lebih awal pada hari pengundian sebenar.

“Dalam pengundian awal ini, pengundi disaksikan oleh Pegawai SPR dan wakil daripada semua parti politik yang bertanding,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Forum Peranan Ngo’s Dalam Menghadapi Isu-isu Semasa dan Membentuk Masa Depan Negara di Universiti Malaysia Terengganu (UMT), hari ini.

Hadir sama, Ahli Parlimen (AP) Kulim, Kedah, Dato’ Zulkifli Nordin; AP Padang Serai, Pulau Pinang, N. Gobalakrishnan dan Pengerusi Biro Pengundi Luar dan Ngo’s, Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Senator Datuk Haji Abdul Rahman Bakar.

Katanya, ketika pengundian berjalan tidak ada Pegawai Pemerintah di tempat berkenaan, ia adalah hak individu sama ada pegawai, anggota atau pun ahli keluarga mereka.

“Saya beri jaminan, tidak ada campur tangan pegawai atasan dalam angkatan tentera ketika pembuangan undi dijalankan dan setiap anggotanya diberi kebebasan sepenuhnya untuk memilih siapa yang mereka suka,” katanya.

Ngo diminta beri kritikan membina

Oleh; Esah Abdullah

Pertubuhan Badan Bukan Kerajaan (Ngo) harus berperanan sebagai sebuah organisasi yang benar-benar dapat memberikan kritikan yang membina kepada kerajaan di samping dapat membina dan memperkasakan pembangunan negara.

Naib Presiden UMNO Malaysia merangkap Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, kalau Ngo main peranan berdasarkan perjuangan untuk meraih sokongan rakyat ia harus diterjemahkan dalam acuan yang bersesuaian dengan negara berkenaan.

“Di negara kita berbeza dan tidak ada sejarah sebagaimana luar negara yang dapat memerintah melalui pemberontakan justeru jangan sesekali mencipta sejarah berkenaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Forum Peranan Ngo’s Dalam Menghadapi Isu-isu Semasa dan Membentuk Masa Depan Negara di Universiti Malaysia Terengganu (UMT), petang semalam.

Hadir sama, Ahli Parlimen (AP) Kulim, Kedah, Dato’ Zulkifli Nordin; AP Padang Serai, Pulau Pinang, N. Gobalakrishnan dan Pengerusi Biro Pengundi Luar dan Ngo’s, Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Senator Datuk Haji Abdul Rahman Bakar.

Katanya, acuan negara kita berbeza dengan negara luar dan kalau mahu merubah kerajaan adalah melalui peti undi dan melalui peranan parti-parti politik.

“Saya tidak fikir Perdana Menteri berniat untuk menahan jika apa yang dilakukan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) atau mana-mana organisasi atau kerajaan itu baik dan kita tidak perlu mengotorkan peraturan dan undang-undang yang sudah sedia bersih,” katanya.

Kata Dato’ Seri Dr Ahmad Zahid, apa yang diizinkan oleh perlembagaan adalah perhimpunan secara aman dan bukan perarakkan jalanan, namun jika ia berlaku pada 9 Julai depan anggota keselamatan akan bertindak mengikut undang-undang kepolisian.

“Ingatan dan nasihat sudah diberi oleh banyak pihak, tetapi jika ia tetap berlaku serta menimbulkan kekecohan pihak berkuasa akan mengunakan undang-undang yang ada,” katanya.

01 July 2011

Usah terlibat dengan himpunan haram Bersih

Oleh: Kamarudin Mat Akib
“Sudah terang lagi bersuluh”. Boleh dikatakan setiap hari berpuluh-puluh laporan polis dibuat oleh mereka yang cintakan keamanan supaya pihak berkuasa mengambil tindakan terhadap penganjur yang mahu mengadakan perhimpunan haram yang dirancang pada 9 Julai ini.

Rakyat Malaysia secara keseluruhannya menolak perhimpunan tersebut kerana mereka berpendapat ia tidak wajar sama sekali diadakan walau atas dasar apa pun alasan mereka.

Tambahan pula, laporan terbaru menyebut risikan dan penilaian polis mendedahkan perhimpunan itu boleh mencetuskan huru-hara serta kemusnahan harta benda dan kecederaan. Lebih dasyat lagi, jika perhimpunan itu diteruskan juga, ia akan melibatkan kehilangan nyawa.

Pihak polis menerima maklumat ada pihak tertentu dan anasir asing cuba mengambil kesempatan untuk mengeksploitasikan situasi tersebut bagi mencetuskan anarki di negara ini.

Semua pihak pastinya tahu dan amat faham agenda pihak penganjur, Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH) mengadakan perhimpunan haram itu.

Rakyat kini sedar siapa yang berada di belakang BERSIH yang mahu menimbulkan huru-hara dalam negara dan mengambil alih tampuk pemerintahan negara menggunakan taktik kotor.

Kita sepatutnya mengambil pedoman apa yang berlaku di negara jiran seperti Thailand dan Indonesia akibat himpunan haram dan demonstrasi jalanan yang seringkali diadakan di negara berkenaan.

Tindakan segelintir rakyat negara berkenaan mengadakan demonstrasi tidak membawa sebarang erti kepada kestabilan politik negara mereka.

Kita sepatutnya berbangga dengan keadaan negara yang harmoni di mana rakyat berbilang bangsa boleh hidup dalam keadaan aman.

Bagi golongan veteran, mereka pastinya masih dapat mengingati peristiwa berdarah 13 Mei yang membawa huru hara kepada negara di mana rakyat pada masa itu hidup dalam ketakutan.

Justeru, menyedari bahaya yang bakal menimpa rakyat Malaysia dan negeri Terengganu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, turut memberi amaran supaya penduduk negeri ini tidak terlibat dengan perhimpunan haram tersebut.

Beliau berkata, kerajaan negeri akan mengambil tindakan sewajarnya kepada penjawat awam, termasuk mengeluarkan surat tunjuk sebab dan memecat mereka, jika terbukti mereka terlibat dengan gerakan yang mengugat keselamatan negara.

Amaran tersebut sepatutnya dipandang berat oleh rakyat Terengganu khususnya penjawat awam kerana ia bukan dibuat bagi menakut-nakutkan mereka.

Menteri Besar mengeluarkan arahan yang agak keras itu atas kesedaran bahawa tanggungjawab menjaga keselamatan negara dan negeri terpikul atas bahu pemimpin Kerajaan Barisan Nasional (BN).

Selama ini pemimpin BN sentiasa berusaha meningkatkan ekonomi dan taraf hidup rakyat negara ini dana pada masa yang sama mereka juga bersungguh-sungguh menjaga kestabilan politik negara.

Sebaliknya pemimpin pembangkang hanya pandai mengkritik dan kadangkala mengambil tindakan yang boleh mengganggu-gugat perpaduan dan kestabilan politik negara tanpa mengambil kira kebajikan rakyat.

Itulah beza antara pemimpin BN dan parti pembangkang.YIT hantar kursus 1,600 guru Kafa

Oleh: Esah AbdullahSeramai 1,600 guru Kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) berjaya mengikuti kursus dalam usaha melahirkan guru Kafa yang berpengetahuan dalam teknik-teknik Pengajaran dan Pembelajaran (P&P).

Pengarah Yayasan Islam Terengganu (YIT), Haji Md. Kamaru Al-Amin Ismail berkata, kursus berkenaan juga bertujuan meningkatkan kefahaman guru tentang dasar kerajaan negeri serta Persekutuan dan isu semasa.

Katanya, lapan siri kursus mewakili lapan Parlimen membabitkan 1,600 guru Kafa tulin iaitu mereka yang mengajar sepenuh masa diberi peluang mengikuti kursus yang berlangsung di Melaka pada 14 April hingga 14 Mei lalu.

Haji Md Kamaru Al-Amin berharap guru Kafa dapat menjalin hubungan baik dengan pihak pentadbiran sekolah terutama guru besar bagi memudahkan pelaksanaan program Kafa di sekolah.“Terengganu merupakan negeri paling ramai pelajar Kelas Kafa yang mendapat semua A dalam semua subjek,” katanya di majlis Mesyuarat Agung Persatuan Guru Kafa (Perkat) kali Ke-3 di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Mesyuarat dirasmikan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said. Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Pengerusi Perkat, Tuan Abdul Razak Tuan Yusof.

Katanya, dalam Ujian Penilaian Kelas Kafa (UPKK) tahun lalu seramai 3,527 pelajar mencapai keputusan 8A daripada 16,311 calon atau 22 peratus atau meningkat enam peratus berbanding tahun sebelumnya.

“Terengganu juga mencatat sejarah bila seorang pelajar Kafa, Nurul Nadiah Azhahar daripada Sekolah Kebangsaan Seri Bandi, Kemaman terpilih menerima Anugerah Perdana Peringkat Kebangsaan di atas keputusan paling cemerlang (8A) dalam UPKK iaitu 100 peratus semua subjek Kafa,” katanya.

Katanya, usaha dan kecaknaan guru-guru Kafa dalam melahirkan generasi yang berilmu, berakhlak dan bertaqwa serta menjadi umat yang cemerlang, gemilang dan terbilang amat disanjungi.

Haji Md Kamaru Al-Amin kemudiannya berpesan agar guru Kafa sentiasa berdisiplin, patuh dan laksana arahan jabatan dengan ikhlas serta taat kepada kepimpinan negeri dengan semangat untuk merakyatkan pentadbiran dan pembangunan.30 June 2011

Masyarakat perlu terima fatwa

Oleh: Suriati Ali


Menteri Besar memberi ucapan pada Wacana Pendidikan Fatwa peringkat Terengganu di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu. - Foto: Zulkipli Putra.

Masyarakat Islam di negeri ini diminta menerima baik setiap fatwa yang dikeluarkan Majlis Jawatankuasa Fatwa Malaysia Kebangsaan (JKF) berhubung sesuatu hukum Allah S.W.T dalam menjalani kehidupan mereka seharian.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, berkata beliau cukup kesal dengan tindakan segelintir individu yang menghentam fatwa yang dikeluarkan pihak berkuasa kerana ia bukannya lahir daripada akal fikiran dan undang-undang, sebaliknya mengikut kata sepakat dan pandangan mufti seluruh negara.

“Program pendidikan dan penjelasan fatwa seumpama ini perlu diperbanyakkan serta diperluaskan hingga ke peringkat akar umbi supaya masyarakat Islam dapat memahami dengan jelas apa jua fatwa yang diputuskan.“Pada masa sama dapat menghalang masyarakat daripada terpengaruh dengan pandangan-pandangan berkaitan hukum hakam daripada pihak yang tidak berautoriti,” katanya ketika berucap merasmikan Wacana Pendidikan Fatwa peringkat Terengganu di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Dato’ Haji Mazlan Hashim, Timbalan Jawatankuasa Pengerusi Agama dan Penerangan, Haji Muhammad Ramli Nuh, Pengerusi JKF Prof Emeritus Tan Sri Dato’ Dr Abdul Syukor Husin.

Tetanu kehormat lain, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Haji Othman Mustapa dan Pengarah Bahagian Pengurusan Fatwa Jakim, Hajah Wan Morsita Wan Sudin.Lebih 300 peserta wancana pendidikan itu yang membentangkan empat kertas kerja iaitu konsep hiduran dalam Islam, perbezaan insuran konvesional dan takaful, pandangan syarak mengenai kehamilan luar nikah dan penguguran serta amalan khurafat dan penggunaan jin.

Tan Sri Dato’ Dr Shukor melahirkan harapan supaya pihak berkaita terutama Jakim terus mempertingkatkan usaha ke arah memartabatkan institusi fatwa di negara ini dengan tanggungjawab membina dan memelihara generasi umat Islam ke arah yang lebih gemilang pada hari ini dan juga masa-masa akan datang.


Tiada kompromi jika terlibat Perhimpunan Bersih-MB

Oleh: Aida Abd RahmanMenteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menyeru rakyat negeri ini terutama kakitangan awam supaya sesekali tidak terlibat dengan Perhimpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) bagi mengelak tindakan tegas dikenakan terhadap mereka.

“Saya merayu rakyat Terengganu jangan terlibat dengan perhimpunan Bersih ini. Saya juga sudah maklumkan kepada Setiausaha Kerajaan Negeri (Terengganu) mana-mana kakitangan kerajaan negeri ini yang terlibat dengan perhimpunan haram berkenaan boleh diambil tindakan tegas terhadap mereka.

“Kerajaan tidak akan berkompromi. Kita ada syarat dan peraturan yang tertakluk di bawah perintah am pentadbiran awam yang perlu sentiasa menjaga nama baik perkhidmatan sebagai seorang kakitangan kerajaan,” katanya kepada media di majlis hi-tea bersama media anjuran Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom), di Hotel Permai Inn, Kuala Terengganu, petang semalam.

Turut hadir Pengarah Ukom, Haji Shamsuddin Sulong dan lebih 20 pengamal media di Terengganu.

Menteri Besar berkata,perhimpunan haram itu boleh mencetuskan suasana huru-hara kerana kegagalan mengawal emosi masing-masing akan mengakibatkan mereka yang terlibat bertindak merosakkan harta benda awam serta mencederakan orang yang tidak berdosa.

“Saya berseru kepada rakyat Malaysia yang mencintai keamanan kerana dengan berkat keamanan yang kita nikmati kini, kita seharusnya menjauhi perhimpunan haram yang hanya semata-mata untuk menguji kesabaran kerajaan dan menguji peraturan sedia ada.

“Usaha yang didalangi parti pembangkang mengandungi muslihat dan kehendak tertentu untuk mempopularkan diri mereka dan mungkin juga ada pengaruh negara asing atau `orang luar’ yang ingin mengambil kesempatan daripada apa yang berlaku di negara kita ini,” kata beliau lagi.
Pemimpin masyarakat DUN Telemong bantah Perhimpunan Bersih

Oleh: Aida Abd RahmanKira-kira 100 pemimpin masyarakat di Dewan Undangan Negeri (DUN) Telemong membuat laporan polis bagi membantah penganjuran Perhimpunan Bersih pada 9 Julai ini.

Laporan yang dibuat di Balai Polis Kuala Berang, kira-kira jam 10 pagi, semalam melibatkan Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung, ketua cawangan, Puteri Umno, kakitangan Ahli Dewan Undangan Negeri, Agensi Pembangunan Masyarakat Negeri Terengganu dan Pusat Teknologi Maklumat DUN Telemong.

Mereka bersepakat membuat laporan itu sebagai tanda sokongan membantah sekeras-kerasnya perhimpunan yang boleh mencetuskan suasana tidak aman dan tenteram di kalangan masyarakat negara ini.

Pada masa yang sama, perhimpunan haram itu juga jelas menjejaskan keselamatan negara, menimbulkan perasaan gentar dan bimbang di kalangan orang ramai serta menjejaskan sektor ekonomi mahupun pelancongan negara.“Perhimpunan itu bukan hanya mengganggu ketenteraman awam, amalan tidak sihat itu juga boleh menjejaskan keyakinan para pelabur untuk memasuki negara ini, sekaligus memberi impak negatif serta imej yang buruk kepada negara di mata masyarakat luar,”kata wakil seorang pemimpin masyarakat yang tampil membuat laporan itu.Imam Makkah pimpin solat terawih

Oleh: Esah AbdullahSeramai 32 imam dari negara Timur Tengah akan ditempatkan di masjid-masjid seluruh negeri bagi memimpin solat terawih sepanjang Ramadan nanti.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata daripada jumlah itu, 17 imam dari Mesir dan 15 dari Makkah, Arab Saudi.

“Jumlah ini melebihi tahun lalu, bagi memenuhi permintaan orang ramai yang ingin menunaikan menunaikan solat terawih bersama imam dari Makkah,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Agung Persatuan Guru Kafa Terengganu (Perkat)
di Wisma Darul Iman hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman; Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail dan Pengerusi Perkat, Tuan Abdul Razak Tuan Yusof.Katanya, dijangkakan imam berkenaan akan tiba ke negeri ini sehari sebelum puasa dan akan ditempatkan di masjid-masjid negeri serta daerah secara bergilir untuk memudahkan masyarakat di luar bandar menyertai solat berjemaah.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, 17 orang dari Mesir merupakan guru bahasa Arab yang mengajar di sekolah-sekolah agama negeri ini.

“Di samping mengajar bahasa Arab guru berkenaan boleh menjadi imam di masjid-masjid sepanjang bulan puasa kerana pemilihan mereka ke sini sbelum ini mengambil kira pelbagai sudut termasuk ilmu taranum yang baik,” katanya.

Mengenai imam dari Makkah pula, Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, mereka semangnya didatangkan khas untuk menjadi imam solat terawih di masjid-masjid sepanjang bulan Ramadan.


Pengerusi Perkat, Tuan Abdul Razak Tuan Yusof.

Sementara itu, tahun lalu seramai 31 orang iaitu 10 imam dari Makkah dan 21 dari Mesir yang juga guru bahasa Arab yang bertugas di negeri ini menjadi imam solat terawih sepanjang Ramadan.

“Program membawa imam dari Arab Saudi dan Mesir yang dimulakan dua tahun lalu, akan diteruskan setiap kali menjelang Ramadan kerana ia mendapat sambutan menggalakkan daripada jemaah selain dapat mengimarahkan lagi masjid,” katanya.29 June 2011

Kerajaan sedia terima kritikan

Oleh: Kamarudin Mat AkibKerajaan negeri sedia menerima kritikan daripada golongan wartawan asalkan ia berupa kritikan membina dan ke arah menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh rakyat tempatan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata atas kepentingan rakyat, kerajaan sedia bertindak berdasarkan teguran pihak media dan membaiki segala kelemahan dalam sistem pentadbirannya.

“Bagaimanapun, pada masa yang sama kita mahu pihak media menyemak terlebih dahulu fakta dan kesahihan sesuatu berita sebelum menyiarkannya,” katanya sewaktu berucap pada majlis ramah mesra YAB Menteri Besar dengan media di Permai Inn, petang ini.

Program anjuran Unit Komunikasi Negeri (Ukom) itu turut dihadiri Pengarah Ukom, Haji Shamsuddin Sulong dan Timbalannya Ruslan Abd Rahman; Penyelidik Kanan, Hambali Abd Latiff dan Setiausaha Akhbar Menteri Besar, Rosli Zakaria.

Menteri Besar berkata, tugas dan tanggungjawab yang dipikul oleh wartawan seakan sama dengan pemimpin kerajaan iaitu meningkatkan taraf hidup rakyat.

“Wartawan menyiarkan kesusahan rakyat supaya pihak berkenaan membela nasib mereka manakala wakil rakyat menyediakan kemudahan dan keperluan rakyat,” ujar beliau.

Beliau berharap para wartawan dapat bekerjasama dengan kerajaan dan berganding bahu membela nasib rakyat di negeri ini.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata kerajaan negeri sudah terlalu banyak menyediakan subsidi dan kemudahan kepada rakyat Terengganu.

Katanya, sebahagian besar daripada penerima bantuan am di negeri ini sepatutnya tidak layak diberi kemudahan itu jika mereka tinggal di negeri lain.

“Tetapi Kerajaan Terengganu terlalu baik hati dengan menyediakan macam-macam kemudahan untuk rakyat, asalkan mereka tidak susah,” katanya.
Kejohanan Motosikal Lasak Asia di Gong Badak

Oleh: Aida Abd RahmanLebih 150 peserta dari lapan negara dijangka menyertai Kejohanan Motosikal Lasak Asia yang akan berlangsung buat julung kalinya di Terengganu bertempat di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu bermula 14 hingga 16 Julai ini.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata kejohanan yang terbahagi kepada enam kategori melibatkan peringkat Asia serta kebangsaan itu menawarkan hadiah keseluruhan RM30,000.

Selain peserta seluruh negara, kejohanan turut melibatkan peserta dari Filipina, Thailand, Indonesia, India, China, Jepun, Mongolia dan Iran.

“Litar perlumbaan di kompleks Sukan, Gong Badak telah diubah suai dan dinaik taraf menjadi litar bertaraf antarabangsa bagi membolehkan kejohanan itu diadakan.

“Kemudahan sepanjang 1.3km dan mempunyai landskap yang cantik serta menarik, merupakan satu-satunya litar bertaraf antarabangsa yang ada di negara ini, “ katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, petang ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi mamat.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata kejohanan anjuran Kerajaan Terengganu dengan kerjasama kelab Sukan Bermotor Maju Selangor/ Wilayah persekutuan itu diiktiraf oleh Persatuan Automobil Malaysia (AAM) dan Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM).
Struktur bumbung Stadium Sultan Mizan tidak selamat

Oleh: Aida Abd RahmanKerja-kerja membaik pulih Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin, Gong Badak, dijangka mengambil masa lebih lama berikutan hasil kajian mendapati struktur bumbungnya di bahagian Timur yang tidak runtuh dalam kejadian dua tahun lalu, juga tidak selamat untuk digunakan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerosakan baru yang dikesan melibatkan beberapa tiang yang patah dan tercabut, malah berkemungkinan keseluruhan struktur bumbung itu perlu dirobohkan.

“Apa yang merungsingkan saya, `east wing’ (bahagian Timur) bumbung juga tidak selamat kerana ada yang sudah patah dan tercabut. Kajian juga sedang dibuat dan kemungkinan kita terpaksa cabut kesemua sekali kerana material yang `sub standard’.

“Kemungkinan besar akan buat semula (bumbung stadium) dengan cara lain dan antara pilihan memasang membran tekstil sebagaimana Stadium Merdeka kerana lebih ringan dan murah,” katanya ketika mengulas perkembangan kajian yang dilaksanakan Jabatan Kerja Raya (JKR) terhadap stadium itu, selepas Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, petang ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat.

Katanya, berdasarkan taklimat JKR, banyak kerja tambahan baru yang perlu disiapkan oleh pihak konsultan. Malah, kajian yang menelan belanja lebih RM2 juta itu dijangka dapat siap sepenuhnya pada September ini.

Menteri Besar turut kesal berikutan bahagian padang juga memerlukan kerja penyelenggaraan dan pembersihan akibat ditumbuhi semak samun dan pokok liar sepanjang stadium itu ditutup sejak dua tahun lalu.

Beliau turut mengulangi rasa kecewa apabila dalam lawatan pada Disember lalu pihak JKR tidak memberikan cadangan supaya mengeluarkan permit khas bagi mengawal selia kawasan padang yang kini mengakibatkan peningkatan kos dan kerja penyelenggaraan sebelum stadium itu dapat diguna semula.

Dalam laporan media Isnin lalu, Menteri Besar melahirkan rasa kecewa kerana kajian terhadap stadium yang sebahagian daripada bumbungnya runtuh lebih dua tahun lepas masih belum siap.

Kerja pembersihan runtuhan di stadium itu telah selesai sejak beberapa bulan lalu selepas bumbung utama stadium itu runtuh pada 2 Jun 2009 sebaik sahaja digunakan ketika Terengganu menjadi tuan rumah Sukan Malaysia pada 2008.

Namun stadium itu masih terbengkalai apabila kerja baikpulih belum dapat dijalankan sehingga sekarang disebabkan kajian oleh konsultan belum selesai.Rampasan peralatan kes SMS ugut ikut prosedur

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pegawai Penyiasat kes ugutan bunuh melalui SMS yang membabitkan bekas Setiausaha Politik kepada mantan Menteri Besar Dato’ Seri Haji Idris Jusoh, iaitu Datuk Dr.Ahmad Ramzi Mohd Zubir, memberitahu Mahkamah Sesyen hari ini bahawa semua peralatan berhubung kes berkenaan dilakukan mengikut prosedur yang ditetapkan.

ASP Mohd Hadzwan Zulkefle memberitahu mahkamah pihaknya mengisi borang yang disedikan bagi mencatat segala butir-butir peralatan seperti telefon bimbit, kad sim dan komputer yang dikaitkan dengan kes tersebut, sebagai bahan bukti kes.

“Semua barang-barang itu ditanda dan dicatat segala butir-butir mengikut prosedur yang ditetapkan,” katanya pada perbicaraan hari ini.

Beliau menunjukkan kepada mahkamah semua bahan-bahan bukti berupa telefon bimbit, kad sim, komputer dan laporan analisa kandungan SMS yang dikaitkan dengan kes tersebut.

Prosiding hari ini lebih bertumpu kepada mengecam dan mengenal pasti pelbagai peralatan yang dirampas polis daripada tertuduh dan saksi-saksi yang terlibat dengan kes berkenaan.

ASP Mohd Hadzwan memberitahu mahkamah semua telefon bimbit yang dirampas daripada tertuduh dan semua saksi, termasuk tiga Ahli Dewan Undangan Negeri iaitu YB Dato’ Haji Rosol Wahid (Ajil), YB Haji Abd Halim Jusoh (Permaisuri) dan YB Haji Mohd Ariffin Abdullah (Paka), direkodkan mengikut peraturan.

Perbicaraan kes termasuk yang menyaksikan lebih 20 saksi memberi keterangan mereka, dilakukan di depan Hakim M.Bakri Abd.Majid.

ASP Mohd Hadzwan yang merupakan Pegawai Penyiasat kes itu merupakan saksi terakhir yang memberi keterangan dalam perbicaraan.

Dato’ Dr Ahmad Ramzi didakwa atas empat tuduhan menghantar ugutan jenayah menerusi SMS iaitu bagi pertuduhan pertama, beliau didakwa mengancam mendatangkan kematian ke atas Adun Paka, Mohd Ariffin Abdullah pada pukul 11.21 malam, 13 April tahun lalu di E-726 Kampung Kubang Parit.

Tertuduh didakwa melakukan perbuatan yang sama ke atas dua lagi Adun, Abd Halim Jusoh (Permaisuri) dan Dato’ Rosol Wahid (Ajil) antara pukul 11.21 dan 11.25 malam di tempat dan tarikh yang sama.

Beliau turut didakwa atas tuduhan pilihan, menggunakan perkhidmatan internet bagi menghantar SMS berbunyi: "Baik jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa?" kepada tiga Adun tersebut.

Dia didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588) dan jika sabit kesalahan, dia boleh didenda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum setahun.

Dr Ahmad Ramzi turut dituduh memfitnah Wan Ahamad Wan Muda, bekas Setiausaha Sulit Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said yang kini memegang jawatan Timbalan Setiausaha kerajaan negeri dengan menghantar SMS ugutan itu menggunakan nombor telefon bimbit 019 -9158369 milik Wan Ahamad.

Tertuduh diwaklili oleh peguambela Datuk Hazman Ahmad, Mohd Noor Mahmood dan Rosli Abdul Rahman.

Hakim M.Bakri menetapkan perbicaraan kes itu disambung semula pada 15 Ogos depan bagi memberi peluang pihak pendakwa dan peguambela menggulung hujah mereka.