Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

30 June 2012

Ijazah berkembar Inspi-Universiti Islam Medan

Oleh FAUZI MOHD

Institusi Pengajian Islam (Inspi) di Binjai, Kemaman yang kos pengajiannya ditanggung sepenuhnya oleh Yayasan Islam Terengganu (YIT) kini merancang mengadakan program ijazah berkembar dengan Universiti Islam Medan (UIM), Indonesia.

Pengetuanya, Firdaus Khairi Abdul Kadir berkata, bagi tujuan itu, satu memorandum persefahaman (MoU) dengan universiti berkenaan akan dimeterai bagi membolehkan pelajar lepasan Inspi menyambung pengajian peringkat ijazah di sana.

Menurutnya, beliau sendiri akan menyertai satu rombongan ke universiti tersebut selepas Hari Raya Aidilfitri nanti untuk mengadakan perbincangan lanjut berhubung hasrat itu.

"Kita merancang untuk menjalin MoU dengan Universiti Islam Medan, mungkin selepas Aidilfitri nanti kita akan ke sana untuk mengadakan perbincangan mengenainya.

"Kerjasama itu juga membolehkan pelajar lepasan Inspi meneruskan pengajian peringkat ijazah dalam bidang dakwah, usuluddin dan syariah yang diiktiraf oleh JPA (Jabatan Perkhidmatan Awam), " katanya.

Beliau menyatakan perkara itu kepada pemberita selepas majlis Idul Ilmi (konvokesyen) Graduan Inspi 2012 di Dewan Utama Menara Yayasan Islam Terengganu, baru-baru ini.

Turut hadir Timbalan Pengarah YIT, Alias Jaffar dan Ketua Penolong Pengarah (Pembangunan Insan) YIT, Ahmad Fadluldin Mohamad.

Pada majlis itu, seramai 56 pelajar menerima sijil serta wang tunai dengan 26 daripadanya merupakan pelajar yang mengikuti program pra Al-Azhar manakala 30 lagi bagi program Pra Universiti Islam Negeri (UIN) Itmamudirasah.

Firdaus menarik perhatian, Inspi pernah mengadakan MoU dengan Universiti Islam Negeri Sultan Syarif Kassim (UIN-Suska) di Riau, Indonesia dan ketika ini terdapat 40 pelajar lepasan Inspi sedang mengikuti pengajian peringkat ijazah di sana.

"Seramai 20 lagi pelajar kita (Inspi) yang tamat pengajian akan menyambung pengajian masing-masing ke UIN-Suska tahun ini," ujarnya.

Menurutnya, sejak penubuhannya pada 1984, kampus Inspi kini sedang berkembang pesat dengan fasa kedua sedang dalam pembinaan, dijangka siap penghujung tahun depan.

Jelasnya, fasa pertama merangkumi bangunan asrama, pentadbiran, blok kuliah serta masjid menelan belanja RM7.3 juta manakala fasa kedua menempatkan asrama tambahan serta dewan serbaguna melibatkan kos RM5 juta.

Pada masa ini, tambahnya, lebih 200 pelajar sedang menuntut di Inspi, milik YIT sambil dibimbing lebih 20 orang pensyarah dan dua naib pengetua.Penyokong pembangkang mula beralih angin kepada BN

Semakin ramai penduduk negeri ini yang dulunya menyokong pembangkang kini beralih angin kepada Barisan Nasional (BN) kerana mereka semakin yakin dengan agenda transformasi dan pembangunan yang dilaksanakan kerajaan.

Bekas Ketua Pemuda Keadilan Negeri Terengganu, Fahkrul Azman Abu Bakar, berkata pihaknya yakin penyokong pembangkang kini makin merosot kerana mereka sudah hilang kepercayaan kepada pemimpin berkenaan yang hanya menumpukan kepada agenda peribadi.

“Selepas ini bukan saja penyokong pembangkang yang lari, tetapi juga pemimpin mereka juga tidak akan bertahan lama dalam parti pembangkang,” katanya.

Beliau berkata, rakyat negara ini tambah yakin dengan kepemimpinan Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak, yang meletakkan pentadbiran negara ini di landasan yang betul.
“Keutamaan Perdana Menteri
kepada rakyat dalam semua aspek bantuan tambah meyakinkan rakyat kepada hala tuju yang mahu dibawa oleh beliau,” katanya.

Katanya, sikap Pas menganaktirikan PKR menjadikan ikatan Pakatan Rakyat (PR) bertambah tegang, sekaligus menyebabkan ramai peyokong PKR mula lari.JKKK Kg Alur Tuman rancang masa depan anak-anak

Oleh :Amirullah Othman
Kira 400 orang telah hadir di Program Ramah Mesra bersama pemimpin di depan Pusat Khidmat Masyarakat JKKK Kampung AlurTuman, kelmarin.

Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Alur Tuman telah membelanjakan RM1220 untuk 120 orang kanak-kanak di Kampung Alur Tuman dan dalam proses membuka akaun Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB).

Program tersebut telah dihadiri oleh Tuan Haji Nik Dir Nik Wan Ku, Pegawai Pembangunan Dun Rhu Rendang, Penghulu Mukim Pulau Kerengga serta pemimpin-pemimpin sekitarnya.


Haji Nik Dir berkata, program ramah mesra yang dianjurkan oleh JKKK Kampung Alur Tuman ini amat baik untuk mengeratkan silaturahim antara masyarakat dengan pemimpin supaya setiap permasalahan dapat diselesaikan dengan segera.

Menurutnya, beliau amat berpuas hati dan mengucapkan tahniah kepada semuajawatankuasa JKKK Kampung Alur Tuman kerana walaupun ia baru sahaja diluluskan, namun JKKK ini telah mampu mengadakan program yang besar seperti ini.

Pengerusi JKKK KampungAlurTuman,Khasperi Muda, mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada Menteri Besar Terengganu, Pegawai Daerah Marang dan Pegawai Pembangunan Dun Rhu Rendang kerana telah meluluskan permohonan daripada masyarakat di Kampung Alur Tuman untuk menubuhkan JKKK.


Beliau berjanji akan melaksanakan tanggungjawab yang diamanahkan dengan sebaik mungkin dan memulakan langkah awal dengan mengadakan pertemuan bersama semua lapisan masyarakat serta merancang masa depan anak-anak yang berusia enam bulan keatas dengan membuka akaun ASNB yang ditanggung sepenuhnya oleh JKKK Kampung Alur Tuman.

PuanAzlina Muhamad,Eksekutif Kanan Pejabat ASNB Kuala Terengganu berkata, program itu sangat baik bagi menjaga masa depan anak-anak dan berharap ia dicontohi JKKK kawasan lain.


Kerajaan prihatin masalah rakyat

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri amat prihatin terhadap kebajikan rakyat miskin, termasuk ibu tunggal kerana macam-macam program dilakukan bagi membela nasib mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri Dato’ Yahya Khatib Mohamad berkata seramai 12,000 rakyat negeri Terengganu berjaya keluar daripada garis kemiskinan hasil bantuan pelbagai program kerajaan.

Katanya, berdasarkan rekod Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YKPT) pada 2008, lebih 42,000 rakyat dikategori sebagai miskin dan mudah miskin.

"Namun, kini selepas pelbagai usaha dan inisiatif dilaksanakan, hanya terdapat 30,000 rakyat yang dikategorikan dalam kumpulan itu dengan pendapatan bulanan isi rumah bawah RM1,500 bagi kawasan bandar dan RM1,000 bagi kawasan luar bandar.

“Mengenai bilangan penerima bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang agak tinggi di Terengganu, beliau menjelaskan terdapat banyak faktor yang menyumbangkan kepada masa lah itu,” katanya.

Katanya, pertama disebabkan bilangan kematian ketua isi rumah yang tinggi menyebabkan keluarga berkenaan hilang sumber pendapatan dan terpaksa bergantung kepada bantuan JKM.

“Ada ibu tunggal sudah menjalankan perniagaan seperti menjahit dan membuat kuih, tetapi masih ada yang tidak membuat apa-apa pun, hanya tinggal di rumah mengharapkan belas ehsan dan bantuan kebajikan masyarakat sahaja.

“Kita perlu melatih mereka yang berminat berniaga supaya melibatkan diri dalam apa jua perniagaan secara kecil-kecilan,” katanya
29 June 2012

IPGM anjur bicara tokoh

Oleh; Esah Abdullah

Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) Kampus Dato’ Razali Ismail akan menganjurkan Program Bicara Tokoh Allahyarham Dato’ Razali Ismail 1948 – 2008 di Dewan Besar Wisma Darul Iman, 3 Julai ini.

Allahyarham yang pernah menjadi Timbalan Menteri Pelajaran ketika hayatnya juga merupakan bekas Pengarah IPGM tersebut diibaratkan seorang sebagai arkitek pendidikan yang amat dibanggai oleh rakyat Terengganu.

Menurut setiausaha program, Encik Zahar Ibrahim, ketokohan dan kecemerlangan beliau mempimpin bidang pendidikan memberi cetusan kepada IPGM untuk menganjurkan program berkenaan sebagai penghargaan kepada sumbangan beliau dan seterusnya menjadi contoh kepada orang lain.

Katanya, tiga panel yang merupakan orang yang paling dekat dengan allahyarham ketika hayatnya dijemput iaitu anak sulungnya, Mohd Norazli Razali, mantan Setiausaha Sulit Timbalan Menteri Pelajaran (ketika allahyarham), Wan Hashim Mohd dan S.M. Nor yang merupakan sahabat allahyarham sejak kecil.

``Ketiga-tiga panel tersebut akan membicarakan pelbagai aspek mengenai ketokohan sebagai seorang bapa, penjawat awam dan politik serta seorang rakan yang amat baik,’’ ujarnya.

Manakala Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang bertindak selaku moderator yang juga merupakan bekas pelajar allahyarham dan mentor.

Katanya, program yang mendapat kerjasama kerajaan negeri itu akan dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

Kira-kira 2,000 orang akan menyertai program tersebut yang terrdiri daripada guru-guru, pensyarah, guru-guru pelatih serta mantan pengarah IPGM di wilayah Timur dan keluarga allahyarham turut diundang.
Pemimpin BN elak timbul semangat bermusim

Oleh: Suriati Ali

Ketua Penerangan Umno Terengganu YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman tidak mahu semangat pemimpin Barisan Nasional (BN) bermusim terutama ketika menjelang pilihan raya saja, sebaliknya terus mendokong semangat kerjasama bersama sayap lain.

“Kerajaan memperjuangkan kepentingan bangsa Melayu dan sebarang usaha menganggu hak keistimewaan kaum Bumiputera mesti dipertahankan.

“Kita perlu bekerja keras mendekati dan memberi penerangan kepada rakyat, terutama golongan muda yang mungkin tidak begitu menghayati apa yang diperjuangkan oleh pemerintah hari ini,” katanya.

YB Razif turut memberitahu penerangan Umno negeri membuat penerangan berterusan untuk meneruskan penyampaian maklumat kepada rakyat di setiap peringkat Dewan Undangan Negeri di Terengganu, sebagai persiapan awal menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13.

“Apabila maklumat sampai kepada rakyat, membolehkan mereka tahu apa sebenarnya yang sedang, telah dan akan dilakukan oleh pihak kerajaan di bawah kepimpinan Barisan Nasional (BN) untuk masa depan mereka.

“Pada masa yang sama penerangan juga perlu diberikan kepada rakyat tentang kepalsuan pembangkang yang berjuang semata-mata untuk mendapat kuasa, tetapi gagal membela rakyat dan mentadbir negeri bila diberikan kuasa,” katanya.

Katanya, semua jentera BN termasuk golongan muda diminta bersama-sama perkemas barisan bagi membantu parti itu mengekalkan kemenangan serta merampas kembali kawasan yang dikuasai parti pembangkang.

“Barisan Nasional (BN) yakin hasil kerjasama semua sayap dalam parti, kerajaan di bawah kepimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said pasti mendapat sokongan penuh daripada seluruh rakyat yang cintakan keamaman,” katanya.T'Kafe di Perth dalam proses penilaian akhir

Oleh: Aida Abd Rahman

Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) sedang melaksanakan proses penilaian akhir untuk membuka rangkaian T’Kafe di Perth, Australia dalam tempoh terdekat.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera, berkata permohonan usahawan Terenganu yang menetap di negara Kanggaro itu bakal membuka lembaran baru dalam usaha melebarkan jenama Terengganu ke luar negara dan memperkenalkan produk Terengganu kepada bangsa asing.

“Jika urusan membuka rangkaian baru perniagaan francais di Perth itu menjadi kenyataan sebagaimana dirancang, kita berjaya menambah satu lagi T’Kafe yang menjadikan lapan rangkaian kesemuanya pada tahun ini termasuk di luar negara,” katanya.

Dato’ Mohamed berkata, selain nasi dagang, pelbagai jenis menu tradisi Terengganu akan dijual di T’Kafe itu termasuk otak-otak, paih dan keropok serta barangan kraf buatan Terengganu.

Katanya, kerajaan negeri melihat potensi cerah untuk memasarkan produk industri kecil sederhana (IKS) keluaran negeri ini melalui T-Kafe itu berikutan terdapat lebih kurang 40,000 masyarakat Melayu tinggal di sana.

Selain itu, Dato’ Mohamed yang juga Pengerusi Lembaga Pengarah YPU berkata, sehingga kini, YPU memiliki 23 T’Shoppe seluruh negara dengan sasaran 40 unit T’Shoppe akan beroperasi menjelang 2013.

Dalam perkembangan lain, Kompleks Usahawan Terengganu di Kubang Jela, Manir yang menempatkan Kota Batik dan Pasar ICT dengan 44 lot kedai dijangka beroperasi pada 1 Julai ini.

“Kita menyahut seruan YAB Menteri Besar untuk menjadikan KUT sebagai kebanggaan komuniti usahawan serta ikon keusahawanan negeri akan tercapai,” katanya.
28 June 2012

Atlet Sukma mula bertolak hari ini

Oleh: Suriati Ali

Kontinjen Terengganu disertai 536 orang termasuk 400 atlet akan bertolak secara berperingkat-peringkat ke Pahang, bermula hari ini, bagi menyertai Sukan Malaysia Ke-15 (Sukma).Atlet karatedo, taekwondo dan bola sepak dijangka bertolak awal bersama pegawai, pengurus dan jurulatih masing-masing kerana jadual perlawanan bagi kejohanan itu bermula 1 dan 2 Julai ini..Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat, berkata kerajaan negeri percaya semua atlet Terengganu yang menjalani latihan hampir dua tahun itu mampu melaksanakan tanggungjawab masing-masing untuk mencapai sasaran 47 pingat emas.

“Sasaran sebelum ini ialah 56 pingat emas daripada 377 pingat yang dipertandingkan, kita terpaksa menerima hakikat kehilangan sembilan pingat emas kerana atlet Sukma yang layak telah pergi ke Sukan Olimpik.

“Peraturan baru juga tidak membenarkan mereka bertanding dalam Sukma walaupun dari segi umur mereka masih layak bertanding,”katanya kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Bendera Kontinjen Sukma, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi..

Hadir sama, Pengarah Majlis Sukan Negeri (MSN) Haji Zainal Abidin Husein dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu merangkap Ketua Kontijen Sukma Haji Wan Nawawi Wan Ismail.
Pada majlis sama empat pemain hoki Terengganu yang berjaya menjuari Kejohanan Hoki Remaja Asia meneriman Insentif RM20,000.

YB Rozi turut memberitahu, tiga atlet yang tidak dapat menyertai Sukma nanti ialah Khairul Anuar Mohamad dan Nurul Syafiqah Hashim dalam acara sukan memanah dan Adiq Hussainie Othman acara berbasikal yang menyumbangkan masing-masing tiga pingat emas dalam Sukma di Melaka.

“Terengganu menyertai 24 jenis sukan dan 19 sukan wajib ialah renang, angkat berat, berbasikal, bola sepak, badminton, gimnastik, hoki, lawn bowls, taekwondo, karate, perahu layar, dan sepak takraw,” katanya.


Peruntukan lebih RM3 juta naik taraf enam lokasi tumpuan pelancong

Oleh: Aida Abd Rahman
Kerajaan negeri memperuntukkan lebih RM3 juta bagi menjalankan projek menaik taraf dan penyelenggaraan enam lokasi tumpuan pelancong di seluruh Terengganu sepanjang tahun ini.

Projek berkenaan melibatkan Lata Berani, Pulau Perhentian Kecil dan Air Terjun Lata Belatan (Besut), penyelenggaraan projek pelancongan daerah Marang, projek Taman Laut Terengganu dan membaik pulih kemudahan kawasan pelancongan Rantau Abang, Dungun.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said, berkata kerja menaik taraf Lata Berani, Pulau Perhentian Kecil melibatkan dua unit gazebo, satu kolam tadahan air serta laluan pejalan kaki dengan kos RM200,000.

“Kerja menaik taraf Air Terjun Lata Belatan, Jabi pula memerlukan kerja membaik pulih pagar, wakaf, membaiki jalan masuk dan membaik pulih tandas yang melibatkan peruntukan RM230,000.

“Kedua-dua projek menaik taraf ini dilaksanakan oleh Pejabat Daerah Besut dan dijangka akan selesai sedikit masa lagi,” katanya.

Dato' Abdul Rahin berkata, peningkatan kemudahan pelancongan di Hutan Lipur Lata Tembakah pula melibatkan kerja menaik taraf tempat letak kenderaan, tapak perkhemahan, pondok rehat, wakaf, tandas awam, bilik persalinan, sistem amaran banjir kilat, tapak permainan kanak-kanak dan menaik taraf denai-denai.

Beliau berkata, kos menaik taraf prasarana di Lata Tembakah membabitkan peruntukan RM1 juta yang dilaksanakan menerusi Jabatan Hutan Negeri Terengganu.

“Sementara kos RM350,000 disediakan menerusi Pejabat Daerah Marang bagi membina dan menyiapkan tempat menurun serta menaikkan bot pelancongan `slip way’ di Gong Tepas, Jalan Batangan serta menaik taraf jeti kecil bagi pendaratan bot pelancongan di Sungai kerak,” katanya.

Menurutnya, projek taman laut seluruh Terengganu yang dilaksanakan menerusi Pejabat Daerah Kuala Terengganu dengan kos RM750,000 melibatkan penyelenggaraan jeti PTL Pulau Pinang (Pulau Redang) membaik pulih komponen dan rangka utama menara `viewing tower’ PTL Pulau Pinang dan boardwalk PTL Pulau Pinang.

Kerja-kerja lain menerusi projek taman laut termasuk menyelenggara papan tanda peringatan di Pulau Lang Tengah, Pulau Tenggol, Pulau Redang, Pulau Perhentian dan Pulau Kapas.

Selain itu, beliau berkata pembinaan empat kiosk, menaik taraf Dataran Penyu dan membaik pulih tandas serta surau dengan peruntukan RM800,000 pula bagi melaksanakan kerja membaik pulih kemudahan di kawasan pelancongan Rantau Abang, Dungun.


Lokasi penganjuran jetrace antarabangsa pindah ke Tasik Kenyir

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri berhasrat untuk memindahkan lokasi penganjuran acara Terengganu World International Jetrace Challenge yang sebelum ini diadakan di Pulau Duyong dan Batu Buruk ke Tasik Kenyir, bermula tahun depan.
Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said, berkata usaha menukar lokasi baru penganjuran sukan yang mendapat penyertaan bangsa asing itu bagi memastikan lebih ramai pelancong seluruh dunia akan mengunjungi tasik terbesar di Asia Tenggara.

“Kita mendapat cadangan supaya acara ini bukan lagi diadakan di Pantai Batu Buruk , sebaliknya di Tasik Kenyir pada tahun depan.

“Ada permintaan daripada Ketengah (Lembaga kemajuan Terengganu Tengah) berikutan mereka memerlukan program antarabangsa dan bertaraf dunia bagi membantu menarik lebih ramai pelancong ke pusat pelancongan itu,” katanya.

Menurut Dato’ Abdul Rahin, selain pertandingan sukan ekstrim menggunakan kraft air itu, Tasik Kenyir turut menjadi medan penganjuran acara pelancongan antarabangsa lain termasuk Kenyir Lake International Triathlon pada Mac dan Kenyir Cup (November).

Dato’ Abdul Rahin berkata, penganjuran pelbagai acara sukan dunia dan juga pertandingan memancing yang terbuka kepada bangsa asing diharap mampu menarik lebih ramai pelancong ke Tasik Kenyir, sekali gus mencapai sasaran empat juta pelancong ke negeri ini sempena Tahun Melawat Terengganu 2013.

Tasik Kenyir, Taman Tamadun Islam lokasi pilihan klip video album sulung Beleza

Oleh FAUZI MOHD

Terpesona dengan keindahan dan suasana kehidupan Terengganu, kumpulan muzik pop Beleza yang kini sedang mencipta nama di Indonesia bercadang menjadikan negeri ini sebagai latar klip video mereka.

Beleza dengan lima anggota sedang mempromosikan album sulung mereka Dont' Say You Hate Me' akan merakamkan sekurang-kurangnya dua klip video di sini di beberapa lokasi termasuk di Taman Tamadun Islam dan Tasik Kenyir.

Mereka muncul di Hotel Permai Kuala Terengganu baru-baru ini bagi melancarkan album itu dan Awang Adha Putratama sekali vokalis menyifatkan negeri ini sebagai lokasi terbaik.

Beleza yang bererti "tampan" dibentuk pada 2009 dan ia menyajikan aliran muzik pop melankolik dengan sedikit nuasa Melayu yang dianggap aliran muzik sederhana, enak dan selesa didengar.

Mereka percaya aliran muzik sebegitu akan mudah diterima di negara ini.

Selain Awang Adha Putratama, 22, Beleza dianggotai Muhammad Yudi, 27, (gitar), Gebby Frendias Andrian, 24, (gitar), Jacka, 25, (bass) dan Dod's, 27, (dram).

Beleza yang bernaung di bawah Worldwide Far East Berhad (WFEB) menyajikan lapan lagu termasuk Cuma Satu, Jaga Hatimu, Satu Dua Tiga, Cinta Gila, Gara-Gara Kamu, Cabut Nyawaku dan Aku Bukan Dewa.

Pengerusi WFEB, Datuk Dr. Noor Ismahanum Mohd Ismail memberitahu, pihaknya bukan sahaja tertarik dengan keunikan yang ada di beberapa tempat di negeri itu malah turut terpikat dengan kebudayaan rakyatnya.

"Sebelum ini, beberapa negeri lain sudah kita lawati namun sukar memutuskan lokasi yang dianggap menarik sehingga kami tiba di sini untuk promosi.

"Pada peringkat permulaannya, kami akan merakam klip video lagu Cuma Satu yang terdapat di dalam album dan Kebebasan juga dinyanyikan oleh kumpulan ini dalam filem Tyickoouns yang dijangka akan ditayangkan di pawagam pada November depan," katanya.

Sempena dengan program promosi di Kuala Terengganu, Beleza membuat persembahan di Taman Awam Batu Buruk Kuala Terengganu sekaligus menjual album dan ramah mesra dengan peminat.

Ketika ini Beleza masih dalam rangka promosi di seluruh negara sebelum meneruskan agenda sama ke Brunei dan Singapura.


Agih insentif segera sebagai pendorong

Oleh: Suriati Ali

Atlet Sukan Malaysia (Sukma) yang akan beraksi di Pahang Julai ini bakal menerima habuan tambahan berupa wang tunai antara RM100 hingga RM300 sekiranya layak memperoleh pingat.Insentif segera berupa wang tunai RM300 untuk emas, RM200 (perak) dan gangsa (RM100) itu akan dibayar pada hari pertandingan sebagai pendorong untuk memungut lebih banyak pingat dan penguat semangat kepada rakan lain.

Ganjaran RM5,000 kepada pemenang pingat emas, RM3,000 (perak) dan RM2,000 untuk gangsa yang pernah diumum sebelum ini akan dibayar selepas tamat kejohanan dan kembali ke Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, YB. Rozi Mamat berkata, reputasi terbaik setelah berjaya mencatat hatrik kejuaraan Sukma pada temasya yang lalu akan dipertahankan kontinjen Terengganu pada Sukma di Pahang, Julai ini.

Terengganu berjaya mencatat hatrik kemenangan ketika menjadi tuan rumah Sukma ke-12 pada 2008, diikuti juara Sukma ke-13 di Melaka (2010) dan Sukma ke- 14 Kuala Lumpur tahun lalu.

Katanya, bagaimanapun, rekod kejuaraan itu mungkin sukar dikekalkan berikutan beberapa acara yang membantu Terengganu merangkul tempat pertama sebelum ini tidak lagi dikekalkan terutamanya sukan kanu yang banyak menyumbang pingat emas.

“Keadaan itu sedikit sebanyak boleh menjejaskan kedudukan Terengganu dalam usaha mengekalkan kejuaraan .“Satu perkara mudah untuk kita menjadi juara, namun untuk mengekalkan kejuaraan itu kita memerlukan komitmen yang tinggi lebih-lebih lagi kita sudah mencipta hatrik kemenangan,” katanya selepas kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Bendera Kepada Ketua Kontinjen Sukma, di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi.Menurutnya, walaupun kecewa kerana acara kenu tidak diadakan pada Sukma kali ini, namun itu tidak akan mematahkan semangat kontinjen Terengganu dan menganggap ia adalah satu cabaran dalam meraih pingat emas tertinggi sepanjang kejohanan itu berlangsung.Tekanan air di Pasar Payang penuhi piawaian SPAN

Oleh; Esah Abdullah

Tekanan air pada paip utama di Pasar Kedai Payang Kuala Terengganu telah melebih piawaian atau standard yang telah ditetapkan olej Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN).

Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Air Terengganu (SATU), Haji Husain Embong berkata, pihaknya telah membuat ujian terhadap tekanan air di paip utama sebanyak dua kali iaitu pada 26 Jun (5.30 petang) dan 27 Jun (8.30 pagi) berhampiran meter pengguna di pasar berkenaan.

“Kedua-dua ujian itu menunjukkan bacaan tekanan air adalah 20 meter (2 bar) ini telah melebihi piawaian yang ditetapkan oleh SPAN iaitu tekanan air di paip utama mesti berada pada tahap tidak kurang daripada 10 meter (1 bar),” katanya.

Haji Husain berkata demikian sebagai merujuk kepada laporan akhbar Berita Harian (26 Jun) mengenai aduan peniaga di pasar berkenaan yang menghadapi gangguan air khususnya di bahagian pasar basah (ikan, ayam, daging).

Menurutnya, tekanan air seperti itu, sepatutnya pengguna tidak seharusnya menghadapi masalah gangguan air seperti yang didakwa.

“Kami dapati gangguan ini berkemungkinan disebabkan oleh sistem paip dalaman di premis berkenaan dan penyelenggara paip dalaman di luar bidang kuasa SATU sebaliknya tanggungjawab pemilik premis,” katanya.

Menurutnya, skop tanggungjawab SATU adalah dari loji rawatan hingga ke meter pengguna sahaja dan untuk menyelesaikan masalah berbangkit pihaknya telah memaklumkan perkara itu kepada pemilik premis.
Karya songket urat kayu menang RM5,000

Oleh; Esah Abdullah

Pereka grafik dari Taman Tamaddun Islam (TTI) Encik Salyuddin Yusof , 37, mendapat tempat pertama bagi kategori karya siap pada Pertandingan Melukis Citra yang diadakan di Muzium Negeri Bukit Losong semalam.

Salyuddin, menghasilkan karya siap bertajuk `Songket Urat Kayu Terengganu’ menerima hadiah wang tunai RM5,000 dan sijil penyertaan.

Anak jati Terengganu itu, mengambil idea daripada urat-urat kayu untuk menghasilkan kerja seninya berkonsepkan songket dengan bermotifkan bunga-bunga songket tradisi seperti pucuk rebung.

Manakala guru seni dari Kota Baharu, Kelantan, Arman Syamsuri Mohamad Sani tempat pertama (karya spontan) dengan karya bertajuk ‘Ilham Ijaz’ (Keajaiban Ilham) menerima wang tunai RM3,000 dan sijil penyertaan.

Percubaan menggunakan kelainan dalam melukis dengan mengguna teknik penyemburan (spray) pada plastik yang menghasilkan corak-corak batik unik membuah kejayaan kepadanya yang tidak pernah melepaskan peluang setiap kali pertandingan tersebut dianjurkan.

Tempat kedua bagi kategori karya siap dimenangi Ahmad Nashidi Ismail (RM3,000) dan ketiga dimenangi Ahmad Abdul Ghawi (RM1,000) beserta sijil.

Bagi kategori karya spontan, tempat kedua dimenangi oleh Mohd Khairudin Zainudin (RM1,500) dan ketiga dimenangi oleh Marzuki Mohammad (RM800).

Manakala 14 pelukis (karya siap) menerima hadiah saguhati, RM700 seorang dan sijil serta
15 pelukis (karya spontan) masing-masing menerima wang tunai RM500 dan sijil.

Hadiah kepada pemenang disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri. Dato’ Abdul Rahin Mohd Said. Hadir sama Pengarah Muzium negeri, Haji Mohd Yusof Abdullah.

Sebanyak 156 karya pelukis daripada seluruh negara diadili dalam pertandingan itu yang menawarkan hadiah keseluruhan RM32,600 dan tahun ini merupakan tahun ke tujuh pertandingan tersebut dianjurkan oleh Muzium Negeri.

27 June 2012

T-Team tempang lagi, kekal tangga ketujuh

Oleh: Aida Abd Rahman
Skuad kendalian Yunus Alif, T-Team tumpas lagi. Kali ini di tangan Perak,sekali gus terpaksa mengekalkan kedudukan di tangga ke tujuh Liga Super di belakang abang, Terengganu yang menghuni tangga keenam selepas mengikat Kelantan, 2-2, semalam.

T-Team yang membuka jaringan awal menerusi Mohd Faiz Subri pada minit ke-19 akhirnya berputih mata selepas kalah tipis, 2-3 dalam perlawanan di Stadium Ipoh, Perak.

Bagaimanapun tuan rumah berjaya menjarakkan kedudukan dengan menjaringkan tiga gol sebelum T-Team mengurangkan jurang defisit menerusi jaringan Mohd Faiz pada minit-69.

Tiga gol skuad Seladang dijaringkan Mohd Nazri Kamal pada minit ke-33, Mohd Failee Ghazali (minit ke-63) dan Albert Bodjongo (minit ke-66).

Menurut Yunus, faktor mengingkari arahan dan hilang semangat juang dalam beberapa saingan Liga Super sejak kebelakangan ini antara sebab prestasi pasukan T-Team kian merosot hingga menjejaskan sasaran carta empat teratas.

Masalah membelenggu skuad penyu muda ini nyata menggusarkan jurulatih mereka, dalam mengharungi enam baki perlawanan liga (sebelum menentang Perak semalam) sebelum ia berakhir seminggu sebelum bermulanya bulan Ramadan (14 Julai).

Jurulatih berusia 54 tahun ini memberitahu anak buahnya itu seolah-olah berada dalam keadaan 'tidak tenang' ketika berada di atas padang.

"Apa yang menyedihkan, pemain tidak mematuhi arahan dan mempraktikkan apa yang diajar apabila mengekang asakan pasukan lawan. Daripada pemerhatian saya, sejak kebelakangan ini mereka kehilangan semangat menyebabkan mutu permainan telah merosot," katanya.
UMT mampu siap 57 projek penyelidikan

Oleh: Suriati Ali


Universiti Malaysia Terengganu (UMT) berjaya menyiapkan 57 projek penyelidikan yang membabitkan kos RM4.1 juta sepanjang tahun lalu, sekaligus menghampiri sasaran Pelan Strategik UMT.

Penolong Naib Canselor (Hal Ehwal Penyelidikan & Inovasi), Dr Norhayati Mohd Tahir, berkata seramai 154 penyelidik yang terlibat dalam projek itu bertujuan mencapai sasaran ditetapkan iaitu disarankan 60 peratus daripada jumlah penyelidik perlu terlibat secara langsung .

“Dalam aspek penerbitan pula, secara keseluruhannya, warga penyelidik UMT telah menghasilkan sejumlah 829 penerbitan ilmiah yang terdiri daripada buku, artikel jurnal, bab dalam buku dan prosiding persidangan.

“Apa yang membanggakan adalah perningkatan kualiti artikel jurnal yang dihasilkan apabila lebih 50 peratus daripada artikel jurnal terindeks,” katanya katanya ketika berucap di Majlis Anugerah Malim Ilmu, di Taman Tamdun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Majlis yang dirasmikan Naib Canselor UMT, Prof Datuk Dr. Ibrahim Komoo turut dihadiri Timbalan Naib Canselor Prof Dr Noor Azhar Mohamed.

Pada majlis itu, Prof Madya Dr Nora’aini Ali dianugerahkan Saintis Tahunan Terbaik dan Dr Ikmar Nizam Mohammad Isa pula mengondol anugerah Saintis Muda Terbaik.

Manakala 151 penyelidik lagi masing-masing menerima 250 pelbagai kategori anugerah sempena majlis yang diadakan kali ke-5 itu.

Dr Norhayati turut memberitahu, UMT berjaya mencatat sejarah dalam pengurusan harta intelek apabila secara rasmi memperoleh tiga paten pertama.

“Kita sedang merancang dan berusaha untuk menjadikan paten-paten ini sebagai sumber yang akan menjana pendapatan kepada universiti dan penyelidik,” katanya.


Pemenang terharu bahan kajian dihargai UMT

Oleh: Suriati

Pemenang anugerah penyelidik menyifatkan penganjuran Majlis Anugerah Malim Ilmu adalah satu pendekatan bijak bagi menguatkan semangat untuk mereka terus menyumbang ilmu.

Penerima Anugerah Saintis Muda Terbaik, Dr Mohd Ikram Nizam Mohammad Isa, berkata anugerah yang diterima itu dianggap sebagai menyokong setia untuk terus mencipta bahan kajian terbaru, sekaligus dapat mengharumkan nama Terengganu di serata negeri malah luar negara.

“Sebelum ini sebanyak 18 artikel jurnal, 34 prosiding dan lebih 30 abstrak diterbitkan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

“Saya laksanakan semua itu adalah demi minat dan sayangkan kerjaya, tidak rugi untuk kita terus membuat kajian kerana ia banyak memberi manfaat kepada pembangunansejagat” katanya.
Anugerah itu melayakkan Dr Mohd Ikram yang juga Ketua Jabatan Fizik, Fakulti Sains dan Teknologi (FST) UMT membawa pulang wang tunai RM3,500 beserta sijil penghargaan.

Sebelum ini, Dr Mohd Ikram pernah menerima 7 geran penyelidikan bernilai RM539 ribu dan pernah membentangkan kertas kerja di peringkat tempatan dan luar negara.

Pemenang Anugerah Saintis Tahunan Terbaik, Prof Madya Dr Nora’aini Ali, berkata dia terharu kerana projek Aplikasi Teknologi Membran Kimia dan Bio Seperation Area terpilih sebagai pemenang.

Katanya, dia akan berusaha meneruskan kajian terhadap projek itu walaupun terpaksa mengambil masa lama supaya ianya dapat dipaten dan dijenamakan.

“Jika berjaya, ia mampu menjadi sumber pendapatan kepada universiti dan penyelidik,” katanya.


Ahli JKKK Kampung Paloh,Kuala Terengganu melawat Masjid Ulul AlbabOleh: Mohammad Ishak 

Serombongan 40 ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Paloh, Kuala Terengganu, melakukan lawatan ke Masjid Ulul Albab, Seberang Jertih dalam usaha memberi pengetahuan kepada ahli mengenai pembinaan masjid paling unik di negara ini.

Rombongan diketuai Pengerusi JKKK itu, Ab Rahim Rani, memilih masjid berkenaan sebagai pilihan utama dalam rangka lawatan sehari ke daerah Besut. Ab Rahim berkata, pihaknya memilih Masjid Ulul Albab kerana ia mempunyai nilai binaan dan kreativiti tinggi dalam tamadun baru Islam selain reka bentuk yang menarik.

Katanya, pihaknya memilih lawatan dalam negeri sendiri dengan memberi peluang lebih ramai penyertaan golongan wanita supaya mereka tahu apa yang ada di negeri ini. Masjid Ulul Albab berharga RM12 juta dan mampu memuatkan 800 jemaah dalam satu masa dirasmikan pembukaannya oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu,Sultan Mizan Zainal Abidin pada 24 Februari lalu.

Pengerusi JKKK Seberang Jertih, Abdul Rani Mat Amin, menyampaikan taklimat mengenai pembangunan masjid itu kepada peserta sebelum mereka meninjau sekitar masjid terbabit.

Ab Rahim berkata, selepas melawat masjid itu rombongan turut melakukan lawatan ke Desa Ukiran Kayu (DUK) di Kampung Raja, bagi melihat kerja-kerja mengukir tradisional oleh pelatih di pusat itu.

“Daerah Besut menjadi pilihan kerana ia mempunyai seni bina dan ukiran tradisional yang tersohor dan patut diketahui oleh rakyat negara ini,” katanya.

Liga Super : Terengganu ikat Kelantan 2-2

Oleh FAUZI MOHDTerengganu berjaya mengikat musuh tradisinya, Kelantan dengan keputusan 2-2 dalam perlawanan Liga Super yang berlangsung di Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah, Kuala Terengganu malam tadi.Red Warriors berjaya mendahului 2-1 dalam separuh masa pertama melalui jaringan Norfarhan Mohamad pada minit kelima, diikuti oleh jaringan ketua pasukan, Badri Radzi pada minit ke-20 melalui sepakan percuma.Skuad Penyu bertindak balas dengan menjaringkan dua gol melalui Abdul Hadi Yahaya pada minit ke-39 dan kapten pasukan,Muslim Ahmad minit ke-49.

JPNT anjur karnival komuniti 1Malaysia

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Penerangan Negeri Terengganu (JPNT) akan menganjurkan Karnival Komuniti 1Malaysia peringkat negeri bertempat di Padang Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman 1, Kuala Terengganu pada 29 Jun ini.

Pengarahnya, Puan Azizah Awang berkata, pelbagai acara menarik sepanjang karnival berlangsung antaranya, uji bakat Bintang Kecil RTM, uji bakat Bintang P.Ramli, pameran agensi kerajaan dan pemeriksaan kesihatan secara percuma kepada orang ramai.

“Turut diadakan persembahan artis pentarama, sukan rakyat, senam seni 1Malaysia, pertandingan mewarna kanak-kanak, pertunjukan wau malam dan jualan produk Komuniti 1Malaysia,” katanya.

Selain itu, program yang bertujuan memupuk perpaduan di kalangan ahli komuniti turut mengadakan ‘Konvoi Kembara Jalinan Kasih’ iaitu menziarah dan menemui penduduk yang kurang bernasib baik di sekitar Parlimen Kuala Terengganu.

“Konvoi yang membawa hamper berupa barangan keperluan harian akan singgah ke rumah mereka yang dikenal pasti melalui kerjasama Pejabat Dewan Undangan Negeri (Dun),” katanya.

Tambahnya program gotong royong mengecat surau di Lorong Kemunting, Pasir Panjang turut diadakan yang diketuai Ketua Pengarah Jabatan Penerangan Malaysia, Dato’ Ibrahim Abdul Rahman.

Menurut Puan Azizah, karnival selama dua hari itu akan dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat pada 30 Jun pukul 11 pagi manakala sebelah malamnya diadakan Forum Hal Ehwal Islam.

Katanya, di samping menyertai pelbagai aktiviti, pengunjung juga berpeluang membawa pulang barangan seperti televisyen LCD 42 inci, mesin basuh, basikal fixie dan barangan elektrik dengan mendapatkan tiket cabutan bertuah di tapak karnival.


Muzium Terengganu adakan festival kebudayaan Jepun

Oleh; Esah Abdullah

Muzium Negeri Terengganu dengan kerjasama Yayasan Jepun Kuala Lumpur akan menganjurkan Festival Mini Kebudayaan Jepun bertempat di Muzium Negeri Bukit Losong pada 30 Jun hingga 2 Julai depan.

Pengarah Muzium Terengganu, Haji Mohd Yusof Abdullah berkata, pelbagai aktiviti kebudayaan Jepun disediakan untuk para pengunjung seperti demontrasi Yukata (kimono musim panas) serta bengkel Origami (seni lipatan kertas).

“Turut diadakan sesi pelajaran bahasa Jepun, tayangan filem dan banyak lagi aktiviti yang akan diketengahkan sepanjang tiga hari festival berlangsung ,” katanya.

Katanya, festival ini diharap dapat menarik minat pengunjung pelbagai kaum dan lapisan umur terutama yang berada disekitar bandar ini untuk mengenali lebih dekat budaya masyarakat Jepun.

Orang ramai yang ingin mendalami adat budaya negara matahari terbit itu dijemput hadir beramai-ramai. Masuk adalah percuma.

26 June 2012

UMT sedia RM1.2 juta untuk penyelidik

Oleh: Suriati Ali

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) memperuntukkan tambahan kira-kira RM1.2 juta sepanjang tahun ini, bagi membantu 80 penyelidik supaya terus aktif membuat kajian dan berupaya mempertingkatkan kepakaran dalam bidang masing-masing.

Melalui peruntukan itu, setiap penyelidik layak memohon antara RM5,000 hingga RM15,000 bergantung kepada keperluan bahan kajian dan kertas kerja yang disediakan.

Naib Canselor UMT, Prof Datuk Dr. Ibrahim Komoo, berkata peruntukan itu disediakan sebagai tambahan kepada dana yang disumbangkan pihak berkaitan termasuk Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bagi tujuan sama.

“KPT ada menyalurkan sumbangan RM10 juta pada tahun lalu, bertujuan mempertingkatkan kualiti kajian dan inovasi.

“Tindakan kementerian itu juga selaras dengan Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN),” katanya ketika berucap di Majlis Anugerah Malim Ilmu, di Taman Tamdun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, malam tadi.

Hadir sama, Timbalan Naib Canselor Prof Dr Noor Azhar Mohamed dan Penolong Naib Canselor (Hal Ehwal Penyelidikan & Inovasi), Dr Norhayati Moh Tahir.

Pada majlis itu, Prof Madya Dr Nora’aini Ali dianugerahkan Saintis Tahunan Terbaik dan Dr Ikmar Nizam Mohammad Isa pula mengondol anugerah Saintis Muda Terbaik.

Manakala 133 penyelidik lagi menerima anugerah Penerbitan Artikel Jurnal Berwasit sempena majlis yang diadakan kali ke-5 itu.

Buku Panduan dan Etika Penyelidikan UMT turut dilancarkan sebagai panduan dan tunjuk ajar kepada prinsip-prinsip umum bagi menjalankan penyelidikan yang beretika sesuai dengan pronsip umum bagi menjalankan penyelidikan terhadap manusia, tumbuhan dan haiwan.

Prof Datuk Dr Ibrahim turut memberitahu pecapaian dalam penyelidikan yang ada sekarang merupakan asas kukuh untuk terus bergerak ke depan ke arah mencapai matlamat menjadi sebuah universiti bermutu dalam menghasilkan karya penyelidikan.

“Kejayaan lebih cemerlang boleh dicapai sekiranya, penyelidik mampu mengekalkan iltizam untuk mencapai sasaran seperti yang digariskan dalam pelan strategi universiti,” katanya.
300 lagi pasangan dipilih sertai Bulan Madu Kedua

Oleh FAUZI MOHD.

Program 'bulan madu kali kedua' kelolaan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) telah dijadikan program bulanan dengan sasaran 300 pasangan menyertai program itu bermula tahun ini.

Pengarah YPKT, Mohd. Shafaruddin Mustaffa berkata, langkah itu dibuat berdasarkan sambutan menggalakkan para peserta di samping mampu memulihkan pasangan suami isteri yang ‘bermasalah’ di negeri ini.

Sejak diperkenalkan awal tahun 2010 katanya, seramai 278 pasangan, kebanyakkannya usia perkahwinan mereka lima tahun ke bawah telah menyertai program tersebut yang diadakan di pulau-pulau peranginan seperti Perhentian, Redang dan Langkawi di Kedah.

“Pasangan yang dipilih ialah mereka yang mengalami masalah rumah tangga dan ada yang kritikal sehingga sampai kepada proses permohonan penceraian di Mahkamah Syariah.

“Dengan beberapa modul santai sepanjang tiga hari dua malam program itu, harapan kita hubungan mereka kembali bertaut, seterusnya menyuburkan institusi kekeluargaan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mohd. Shafaruddin memberitahu, pada tahun ini, YPKT bercadang mengadakan 10 siri program 'bulan madu kali kedua' dengan penyertaan 30 pasangan suami isteri bagi setiap sesi.

Katanya, program kerjasama Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) dan Mahkamah Syariah Terengganu itu dapat menyelamatkan institusi keluarga terutamanya pasangan usia perkahwinan masih muda.

Kajian pihak YPKT sendiri jelas beliau, dalam tempoh lima tahun usia perkahwinan banyak berlaku penceraian ekoran pasangan tidak mampu menyesuaikan diri melalui alam baru perkahwinan.

“Fokus kita juga mahu kurangkan jumlah penceraian kerana perkara remeh antara suami isteri serta penglibatan tangan orang ketiga antara menjadi faktor penyebab.

“Sejak lima tahun lalu, sejumlah 11,000 hingga 14,000 pasangan yang berkahwin di Terengganu dan daripada jumlah itu 10 hingga 15 peratus terlibat dalam kes penceraian direkodkan,” ujarnya.Undi PAS tidak masuk syurga – Ustaz Hassan Basri Mohamad.

Oleh: Mohammad Ishak 

Penyokong PAS diajak mengundi Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PR13) kerana mengundi parti Islam itu tidak menjamin masuk syurga sebaliknya mengundi BN memberi lebih kebaikan kepada agama Islam.

Bekas Ketua Penerangan PAS Selangor, Ustaz Hassan Basri Mohamad, berkata penyokong PAS jangan termakan fatwa pemimpin parti itu kerana PAS bukan agama Islam tetapi ia sebuah parti politik.

Malah,katanya, dakwaan pemimpin PAS parti itu memperjuangkan Islam juga tidak benar kerana pemimpinnya sudah banyak melanggar prinsip perjuangan Islam dan menolak Al-Quran yang dijadikan pegangan kepada parti itu.

“Kalau dulu ia menuduh ahli UMNO kafir kerana berkawan dengan rakannya dari MCA dan MIC tetapi parti PAS kini bersekongkol dengan DAP dan apa bezanya antara UMNO dan PAS,” katanya.

Beliau berucap dihadapan 5,000 tetamu pada Ceramah Perdana anjuran Biro Penerangan UMNO Bahagian Besut, di padang Sekolah Kebangsaan Padang Lus, dekat Jertih, malam tadi.

Hadir sama Ketua UMNO Bahagian, Datuk Seri Idris Jusoh,yang juga ADUN Jertih, Timbalannya, Nawi Mohamad (ADUN Hulu Besut), Naib Ketua Bahagian, Muhamad Pehimi Yusof (ADUN Kota Putera) dan Setiausaha Bahagian, Dr A Rahman Mokhtar (ADUN Kuala Besut).

Hassan juga mengingatkan umat Islam dan bangsa Melayu akan rugi besar jika memberi laluan kepada Pakatan Rakyat (PR) memerintah Malaysia kerana semua kepentingan Melayu,Agama Islam dan Raja Melayu akan dihapuskan.

Beliau yang sebelum ini turut merangka manifesto Pakatan Rakyat (PR) pada pilihan raya umum ke 12 berkata kerajaan PR Selangor sehingga ini tidak menunaikan 21 janji yang dibuat pilihan raya lalu dan rakyat sepatutnya sedar dengan kegagalan kerajaan Selangor yang diterajui Parti Keadilan Rakyat (PKR).


Artis Budaya MBKT jadi juara Pujaan Muzik Nescafe

Oleh; Esah Abdullah

Artis Budaya Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Tuan Izat Izzuddin Tuan Abdul Aziz, 24, muncul juara pada malam kemuncak pertandingan nyanyian Pujaan Muzik Nescafe 2012 yang berlangsung di Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral, Shah Alam baru-baru ini.

Tuan Izat Izzuddin yang berasal dari Felda Mengkawang, Ajil, Hulu Terengganu membawa pulang hadiah lumayan wang tunai sebanyak RM100,000 hasil kemenangan itu.

Beliau merupakan wakil Terengganu setelah menjadi juara di peringkat negeri , mengalahkan lapan finalis dari serata tanah air.

Ternyata lagu tradisional Ghazal Untuk Rabiah yang didendangkan penyanyi Dato’ M.Nasir dan Jamal Abdillah membawa tuah kepadanya.

“Saya akui semua finalis yang bertanding hebat-hebat belaka serta memiliki kekuatan vocal tersendiri, Cuma rezeki berpihak kepada saya dan sebagai finalis saya cuma menyanyi bersandarkan bakat dianugerahkan Allah dengan sebaik mungkin,” katanya.
Pemandu teksi dari Terengganu menang Proton Persona

Oleh; Esah Abdullah

Pemandu teksi berasal dari Terengganu Mohd. Noor Neh telah memenangi sebuah Proton Pesona 1.6 sempena majlis pelancaran program Teksi Rakyat 1Malaysia (TRIMa).

Majlis pelancaran TRIMa berlangsung di perkarangan Kompleks Sukan Bukit Jalil dan disempurnakan oleh Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak.

Mohd Noor yang merupakan pemenang utama hadiah cabutan bertuah TRIMa di majlis yang menghimpunkan kira-kira 25,000 pemandu teksi dari seluruh negara.

Menurut kenyataan Jabatan Penerangan, Mohd Noor yang kini menetap di Shah Alam telah menjadi pemandu teksi selama empat tahun dan mempunyai pengalaman luas mengenai selok belok jalan di Kuala Lumpur.

Ketua Pengarah Penerangan Malaysia, Dato’ Ibrahim Abdul Rahman telah menyampaikan hadiah berkenaan kepada Mohd Noor.

Jangan beri ruang kepada pembangkang - Haji Wan Mahyuddin

Oleh: Aida And Rahman

Penduduk diingatkan supaya mengekalkan keharmonian yang ada serta tidak memberi ruang kepada pakatan pembangkang mengganggu-gugat kerukunan hari ini dengan membenarkan puak berkenaan berkuasa pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti.

Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam, Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah, berkata PRU13 yang akan berlangsung tidak lama lagi bakal menjadi penentu jatuh bangun bangsa Melayu di negeri dan negara ini khasnya.

“Masa semakin suntuk, kita harus menilai dan merenung kembali sejarah lalu dan juga perkembangan masa kini, di mana sepanjang 33 tahun Pas mentadbir DUN ini, selain lima tahun pula menjadi Ahli Parlimen, dia (Haji Abdul Wahid Endut) gagal membantu rakyat..Akhirnya JKKK juga ambil berat bukan Adun dan Ahli Parlimen.

“Kalau kita pergi rumah dia memohon bantuan, dia kata dia tiada kuasa. Tetapi tuan-tuan dan puan-puan yakin dan percayalah, dia ada peruntukan yang diterima terus sama ada peringkat DUN mahupun Parlimen, tetapi dia tidak buat, dia tidak membantu rakyat. Malah, dia memperbodohkan kita semua,” katanya ketika berucap merasmikan Majlis Gotong Royong Perdana di Kampung Kubang Parit, Kuala Terengganu, kelmarin (23 Jun).

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung Kubang Parit, Encik Rusli Bidi dan 200 penduduk kampung yang memeriahkan pelbagai acara sempena majlis tahunan itu.

Haji Wan Mahyuddin berkata, kerajaan negeri serta Pusat sudah terbukti menyumbang pelbagai bantuan dan menyediakan kemudahan yang dimanfaatkan seluruh rakyat terutama kepada pelajar seperti bantuan pakaian sekolah , buku teks dan e-Book.

Selain itu, Bantuan Rakyat 1malaysia (BR1M) berjumlah RM500 setiap keluarga, selain dana hari raya, dana remaja, bantuan membaiki rumah dan atap biru.

“Oleh itu, saya merayu dan mungkin ini yang terakhir saya berucap di Kampung Kubang Parit, sebab saya sebutkan tadi bahawa kita akan berdepan dengan PRU13 tidak lama lagi, jadi saya minta supaya semua penduduk pakat pangkahlah `BN’ sekali kali ini bagi membawa angin perubahan di DUN kita,” katanya.


25 June 2012

Sukma 2012 - Dumrong Boomrowd latih skuad petanque raih tiga emas

Oleh FAUZI MOHD

Persatuan Petanque Negeri Terengganu menggunakan khidmat jurulatih dari Thailand dalam usaha meraih emas pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-15 di Kuantan, Pahang bulan depan.

Setiausaha persatuan itu, Abdul Rani Jusoh berkata jurulatih itu ialah Dumrong Boomrowd, 55, dari Bangkok, pernah melatih pasukan petanque kebangsaan bagi menghadapi Sukan Sea 2003.

"Dia (Dumrong) mula berkhidmat dengan kita pada Oktober tahun lepas secara sambilan," katanya baru-baru ini.

Beliau berkata, edisi Sukma kali ini persatuan itu benar-benar mengidamkan pingat emas bagi membantu Terengganu kekal juara Sukma.

Katanya, pencapaian terbaik pasukan petanque Terengganu ialah di Melaka dengan dua perak.

"Sukma kali ini menawarkan 11 pingat emas dan Terengganu akan menyertai semua acara yang dipertandingkan dengan sasaran tiga emas berdasarkan pencapaian semasa pemain-pemain," ujarnya.


Sukma 2012 : Bola tampar optimis lakar sejarah kutip emas pertama

Oleh FAUZI MOHD

Persatuan Bola Tampar Negeri Terengganu (Tava) optimis memberi saingan sengit bagi merangkul pingat emas dalam temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-15 yang akan berlangsung di Pahang bermula 7 hingga 16 Julai ini.

Setiausaha Tava, Mohd Nasir Yusof berkata keyakinan itu berdasarkan pencapaian pemain pasukan lelaki yang begitu memberangsangkan dalam kejohanan bola tampar yang diadakan sebelum ini.

"Saya yakin berdasarkan rekod kejohanan yang disertai sejak Mac lalu, antaranya bawah 19 tahun kebangsaan apabila Terengganu menjadi juara, kita mampu membawa sinar ini ke Sukma di Pahang," katanya hari ini.

Mohd Nasir berkata, Tava akan menampilkan pasukan terbaik bagi memastikan sasaran untuk merangkul pingat emas pertama, sekali gus membantu kontingen Terengganu mencapai sasaran mengutip 47 pingat emas akan tercapai.

Beliau berkata, bagi memantapkan pasukan Terengganu, Tava mengambil langkah drastik memindahkan gelanggang latihan ke Shah Alam, Selangor dengan mengadakan latihan intensif di bawah kendalian bekas penolong jurulatih kebangsaan, Zulkifli Azmi.

"Berdasarkan undian pasukan yang dijalankan baru-baru ini, Terengganu ditempatkan dalam kumpulan B bersama-sama Selangor, Pahang, Perlis, Wilayah Persekutuan dan Sabah," ujarnya.


UMT anjur Program Kesedaran Pemuliharaan Penyu

Kelab UNESCO Universiti Malaysia Terengganu (UMT) akan menganjurkan Program Pemuliharaan Penyu di Dataran Perpustakaan Sultanah Nur Zahirah, UMT, pada 26 Jun ini (Selasa).Program yang julung kali diadakan itu bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar mengenai kepentingan pemuliharaan penyu bagi mengelakkan kepupusan haiwan tersebut di masa depan.

Antara aktiviti yang diadakan sempena program itu ialah pertandingan mewarna, pameran dan tayangan video penyu.
Pameran penyu akan diadakan dari jam 9.30 pagi hingga 4 petang.