Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

16 April 2011

Kakitangan Kemas perlu cemerlang

Oleh: Suriati Ali

Kakitangan Kemas perlu memainkan peranan penting dalam memastikan kekuatan kerajaan meneruskan kelangsungan pembangunan negara mencapai matlamatnya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap yang juga Pengerusi Pertanian dan Industri Asas Tani, YB Asha’ari Idris berkata, sebagai tonggak kepada kerajaan, warga kemas perlu menunjukkan perkhidmatan yang berkualiti dan cemerlang supaya menepati kehendak kerajaan.

Katanya, dengan pelbagai perubahan yang dilakukan secara mendadak terutama dari aspek politik dan sosial, kakitangan Kemas disarankan tidak mudah keliru dan sentiasa terbuka dalam menerima sesuatu perkara.

“Seboleh-bolehnnya tugas mendidik anak bangsa di peringkat tadika akan peneraju dalam membentuk sahsiah dan keperibadian kanak-kanak selain tugasan sampingan yang dipertanggungjawabkan.

“Setiap perubahan perlu diterima secara terbuka termasuk sedia berkhidmat memastikan hasrat dan cita-cita pucuk pimpinan negara dapat disampaikan kepada semua generasi,” katanya.

Menurutnya, selain membantu kerajaan melaksanakan agenda yang dtetapkan, kakitangan Kemas juga perlu memastikan semangat perpaduan terus terjalin di semua peringkat bagi mengukuhkan kekuatan dan peranan orang Melayu.

“Perkara ini cukup penting bagi mengelak sebarang perkara tidak diingini berlaku di negara kita khususnya di Terengganu. Ibarat kata pepatah `jangan menang sorak kampung tergadai,” katanya.

Pasar Bukit Tunggal kekalkan suasana harmoni

Oleh: Suriati Ali

Harga berpatutan dan sikap peramah yang ditonjolkan peniaga Pasar Bukit Tunggal, Kuala Nerus berjaya menambat hati ratusan pelanggan supaya terus `melekat’ dan menjadi pelanggan setia.

Walaupun deretan gerai yang disewa dengan pemilik persendirian itu berdekatan dengan jalan raya, ia tidak menjadi halangan kepada pelangggan untuk mencari pelbagai barangan basah dan keperluan dapur seperti ikan, sayuran, ayam, daging dan sebagainya.

Tinjauan pemberita Teganukita mendapati, kebanyakan peniaga yang mencari rezeki di pasar itu terdiri daripada penduduk tempatan, mereka cukup peramah apabila disapa pelanggan.

Jika sayuran dan pelbagai jenis barang yang diperlukan pelanggan tiada atau sudah habis, mereka tidak `lokek’ mempromosi atau memberitahu barang yang diinginkan itu terdapat di gerai rakan.

Suasana itu cukup harmoni kerana tradisi kerjasama, saling membantu, sepakat dan tolong menolong masih wujud jika dibandingkan di pasar basah lain.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Kampung Bukit Tunggal, Haji Mazalim Endut atau lebih dikenali sebagai Haji Mazlan berkata, hubungan erat antara peniaga masih wujud di pasar ini kerana mereka mempunyai niat sama iaitu mencari rezeki halal dan tidak mahu ada sifat dengki dan busuk hati.

Katanya, faktor itu membuatkan mereka ceria ketika berniaga, secara tidak langsung membuatkan pasar ini terus dikenali ramai dan mendapat sambutan menggalakkan pelanggan tempatan dan luar daerah.

“Saya harap peniaga di pasar basah ini terus mengekalkan tradisi saling maufakat seperti yang diamalkan ini kerana pelanggan cukup selesa dan mengemarinya,” katanya.

Inap desa dinaiktaraf

Oleh: Suriati Ali

Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Terengganu akan menaiktaraf kemudahan di enam inap desa atau homestay di Terengganu sebagai usaha menarik lebih ramai pelancong tempatan dan luar negara.

Pengarahnya, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani, berkata pihaknya akan memberi penekanan terhadap inap desa yang turut menyumbang kepada peningkatan jumlah pelancong pada tahun lalu dengan mencatatkan pertambahan sehingga 44.13 peratus.

Katanya, beberapa program dan perlaksanaan diwujudkan di inap desa antaranya pembangunan infrastruktur, kursus pemantapan komunikasi kepada pengusaha inap desa dan pelbagai aktiviti di luar Terengganu.

“Pihaknya sudah mempunyai peruntukan bagi tujuan pembangunan infrastruktur, tetapi buat masa sekarang tidak boleh diumumkan lagi,” katanya.

Menurutnya, pelancong domestik menunjukkan peningkatan ketara dengan pertambahan sebanyak 68 peratus pada tahun lalu berbanding tahun sebelumnya.

“Pelancong asing pula menunjukkan penurunan sebanyak 15 peratus pada tempoh sama mungkin disebabkan pelbagai krisis di luar negara dan bencana alam.

“Pihak kami akan mempergiatkan usaha dan promosi bagi mencapai matlamat 25 peratus lagi jumlah pelancongan pada tahun ini. Antaranya termasuk membawa masuk lebih ramai pelancong Brunei dan Korea dengan menjelaskan kelebihan jika tinggal di inap desa,” katanya.

Berdasarkan perangkaan, pelancong dari Indonesia, Singapura, Sepanyol, Amerika Syarikat dan Belanda mencatat jumlah yang paling tinggi mengunjungi negeri ini.
Taraf pendidikan tinggi bukan kriteria utama pemilihan calon PRU 13

Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said tidak meletakkan taraf pendidikan tinggi sebagai kriteria utama pemilihan calon-calon pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke -13 nanti.

Bagaimanapun, calon berkenaan perlulah di kalangan mereka yang mudah membawa diri dan disenangi oleh penduduk setempat walaupun hanya memiliki tahap pendidikan setakat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) .

“Walau ada PhD pun tidak guna juga, sesetengah (wakil rakyat) itu ada SPM pun kalau pandai bawa diri, boleh diterima oleh rakyat. Itu lebih utama,” kata beliau ketika ditanya mengenai calon PRU ke -13, pada ketika sidang media, di Wisma Darul Iman, baru-baru ini.

Dato’ Seri Ahmad yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, berkata setiap pemimpin yang mahu menjadi calon juga tidak boleh bersikap seperti peraih durian yang hanya muncul mengikut musim buah berkenaan membuahkan hasil sahaja.

“Kita mahu calon yang bukan seperti `tok peraih’ durian, musim berbunga dia datang, lepas berbuah dia lari balik semua. Lepas itu musim bunga dia datang balik.

“Calon ini perlulah orang yang sudah berkhidmat dalam tempoh yang lama, kenal hati budi, kenal rakyat dan kenal tangga rumah orang, itu yang mustahak. Sebab itu, sekarang ini bukan soal kelayakan sahaja, tetapi mesra dengan pengundi itu paling utama,”katanya.

Menurutnya, sesetengah pengundi itu mempunyai kemampuan,, tetapi lebih bersikap mahu `bermanja’ dengan orang politik dan wakil rakyat. Jika tidak menghiraukan pengundi, walaupun kita memiliki Phd sekalipun, ia tidak akan memberi kesan pada PRU kelak.

Malah, beliau juga akan memastikan calon yang dicadangkan nanti mampu memberi kemenangan kepada parti dan bukan yang menjadi liabiliti kepada parti.

Katanya, pemilihan calon juga mengambil kira pandangan daripada pelbagai pihak termasuk daripada unit Cawangan Khas Polis, Jabatan Kemajuan Masyarakat dan Jabatan Hal Ehwal Khas serta beberapa agensi lain.

Jangan beremosi negatif bila keluar mengundi

Oleh: Pencari Keadilan

Mantan Perdana Menteri, Dato’ Seri Dr Mahathir Mohamad menasihatkan rakyat Sarawak supaya bijak serta tidak terbawa-bawa dengan emosi apabla keluar mengundi hari ini.

Beliau menasihatkan pengundi di Bumi Kenyalang itu agar tidak terbawa-bawa dengan perasaan benci dan marah apabila keluar mengundi.

Mengikut laporan akhbar Berita Harian hari ini, Dr Mahathir berkata apabila kita marah, kita buat keputusan yang selalunya tidak baik.

Kenyataan mantan Perdana Menteri itu amat tepat sekali dan ‘terkena’ batang hidung ramai rakyat Terengganu apabila mereka cuba ‘mengubah selera’ pada Pilihan Raya Umum 1999.

Disebabkan terpengaruh dengan pengasas Parti Keadilan Rakyat (PKR), Dato’ Seri Anwar Ibrahim, mereka mengundi calon parti pembangkang dan akhirnya Barisan Nasional (BN) kalah di Terengganu.

Pas mengambil alih pemerintahan negeri ini dari BN dan bermulah detik-detik hitam dengan peristiwa pemimpin Pas merampas bangunan Wisma Darul Iman, kereta Exco, balai raya serta dan dewan sivik.

Di bawah pemerintahan Pas, Jawatankuasa Syura Rakyat (JSR) bermaharajalela dan menghalau kanak-kanak dari kelaas Tadika.

Pemimpin Kerajaan Pas pula mengagihkan projek kerajaan kepada kroni mereka saja dan sanak saudara serta orang kanan parti diberi tanah tapak rumah dan pertanian.

Rakyat yang menyokong Pas tidak dibela nasib mereka dan tidak banyak pembangunan dilakukan di zaman pemerintahan parti itu.

Rakyat Terengganu pastinya masih ingat betapa peritnya mereka semasa berada di bawah pemerintahan Pas dan pesanan Dr Mahathir supaya rakyat bijak memilik kerajaan ini akan mereka ingat sampai bila-bila.

Tentunya rakyat Terengganu tidak akan biarkan ‘pisang berbuah dua kali’.15 April 2011

Tindakan tegas MBKT jika ganggu kelancaran lalu lintas

Oleh: Aida Abd Rahman

Pengguna kenderaan yang meletakkan kenderaan mereka sesuka hati termasuk di tempat yang tidak sepatutnya sehingga mengganggu lalu lintas di bandar ini bakal berdepan dengan tindakan tegas daripada Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).

Setiausaha MBKT, Haji Samiun Salleh, berkata tindakan tegas itu termasuk mengunci dan menunda kenderaan berkenaan sebagai usaha mendidik pengguna supaya lebih mematuhi peraturan yang ditetapkan pihak berkuasa tempatan.
Katanya, tindakan tegas itu lebih berkesan berbanding mengeluarkan saman kerana kebanyakan mereka yang menerima saman itu mampu membayar jumlah kompaun RM5 yang perlu dijelaskan dalam tempoh tiga hari ia dikeluarkan.

“MBKT perlu tegas bagi memastikan tiada aduan daripada pengguna lain yang tidak berpuas hati kerana berdepan dengan kesesakan akibat sikap pemandu yang meletakkan kenderaan sesuka hati di tempat tidak sepatutnya.

“Mereka mendakwa seperti MBKT tidak menjalankan tugas penguatkuasaan dengan tegas dan kita perlu menguatkuasakan undang-undang bagi mengelak kesesakan terutama di kawasan tumpuan ramai di bandar ini,” katanya.

Haji Samiun berkata, antara lokasi yang diberi keutamaan adalah Jalan Pejabat, Jalan Sultan Sulaiman, Jalan Air Jernih dan kawasan parkir rezab di Bandar Kuala Terengganu.

Kenderaan pesalah yang dikunci bakal berdepan dengan kompaun sebanyak RM100, manakala jika ditunda akan dikenakan RM150 di bawah Seksyen 99 Akta 333 Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Katanya, kenderaan yang ditunda perlu dituntut di Setor Balai Raya MBKT, Bukit Kecil selepas menjelaskan kompaun yang dikenakan. Jika gagal berbuat demikian, kenderaan itu berdepan dengan tindakan disita.
Persidangan Imac anjuran UniSZA

Oleh:Aida Abd Rahman

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bakal menganjurkan Persidangan Pengurusan Antarabangsa (Imac) berlangsung di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, esok (16 April).

Program dua hari di bawah Fakulti Pengurusan Perniagaan UniSZA itu bertujuan mewujudkan potensi kreatif di kalangan peserta yang boleh menyumbang ke arah pembangunan perniagaan yang berorientasikan inovatif.
Dalam kenyataan kepada media, program julung kali itu membawa tema `Inovasi dan Kreativiti dalam Pengurusan : Isu, Peluang dan Cabaran’.

Persidangan itu yang terbuka kepada umum itu bertepatan ketika negara dalam era peralihan menuju Model Baru Ekonomi (MEB).
Puteri Kemaman anjur Mini Karnival Sukan

Pelbagai acara sukaneka dan pertandingan bola jaring diadakan sempena Program Mini Karnival Sukan Puteri Umno Parlimen Kemaman, yang diadakan di Padang Astaka Cukai, hari ini.

Program anjuran bersama Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) itu dirasmikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Program tersebut bertujuan memberi peluang ahli-ahli pergerakan itu beriadah dan mengeratkan tali silaturahim antara mereka.

Sempena program itu juga Pergerakan Puteri Bahagian Kemaman mengambil kesempatan mendaftar ahli-ahlinya yang layak, sebagai pemilih bagi membolehkan mereka layak mengundi.

Menteri Besar dalam ucapan ringkasnya sewaktu merasmikan progam itu meminta ahli-ahli Puteri yang belum mendaftar sebagai pemilih supaya berbuat demikian secepat mungkin.MB minta ibu bapa menabung untuk pendidikan anak-anak

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Menteri Besar ketika merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan Badrul Alam Shah, Kemasek. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Ibu bapa di negeri ini diminta menabung sebahagian daripada pendapatan mereka untuk membiayai pendidikan anak-anak, khususnya untuk kemasukan ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kebanyakan ibu bapa khususnya dari kalangan masyarakat Melayu tidak menabung untuk pendidikan anak-anak mereka.

“Orang Melayu akan minta bantuan kerajaan dan wakil rakyat setiap kali anak mereka masuk ke IPT. Ini berbeza dengan kaum Tionghua kerana mereka tidak pernah meminta bantuan wakil rakyat untuk membeli keperluan anak-anak ke universiti,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan mesyuarat agung Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Menengah Kebangsaan Badrul Alam Shah, Kemasek, hari ini.

SMK merupakan sekolah terbaik di Terengganu bagi keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kemasik, Ir Rosli Othman dan Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat (APMT), Encik Roshali Taha.Menteri Besar berkata, setiap kali musim kemasukan ke IPT, ibu bapa akan mengunjungi wakil rakyat di kawasan mereka untuk meminta bantuan kewangan bagi membeli keperluan anak-anak mereka memasuki IPT.

Beliau berkata, keadaan itu tidak akan berlaku jika ibu bapa menanbung sejak awal lagi bagi menyediakan bantuan kewangan untuk anak-anak mereka.“Kerajaan negeri menyediakan pelbagai bantuan kewangan untuk kemasukan ke IPT, tetapi ibu bapa masih lagi meminta daripada wakil rakyat,” katanya.

Katanya, sikap terlalu begantung kepada kerajaan dan wakil rakyat perlu dihapuskan dan masyarakat sepatutnya boleh berdikari dengan segala bantuan yang telah dicurahkan oleh kerajaan.

Sebagai ‘buah tangan’ kepada kejayaan sekolah tersebut muncul sekolah terbaik SPM2010, Menteri Besar meluluskan permintaan pihak sekolah untuk mendapatkan sebuah bas bagi kegunaan pelajar.UCAPAN PENUH Y.B. DATO’ HAJI MAZLAN BIN NGAH, SETIAUSAHA KERAJAAN TERENGGANU

PADA MAJLIS PERASMIAN “ EXECUTIVE TALK “ BERSAMA PEGAWAI TADBIR NEGERI DAN KETUA-KETUA JABATAN NEGERI TERENGGANU

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabaraktuh, Salam Sejahtera dan Salam Satu Malaysia.

Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan limpah kurnia Nya dapat kita bersama-sama berkumpul dalam majlis “Bicara Eksekutif” bersama Pegawai-pegawai Tadbir Negeri dan Ketua-ketua Jabatan di Negeri Terengganu.

Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih di atas kerjasama dan sokongan tuan-tuan dan puan-puan secara langsung atau tidak langsung di dalam menjayakan pembangunan Negeri Terengganu.

Tanpa usaha gigih serta kerjasama padu daripada semua pihak dalam mengharungi cabaran dan rintangan di zaman yang penuh pancaroba ini, tidak mungkin kita akan sampai pada tahap yang sedang dan telah kita kecapi sekarang ini.

Sistem penyampaian perkhidmatan kerajaan yang cekap, amat diperlukan bagi menjamin kelancaran dan keberkesanan pelaksanaan dasar dan strategi pembangunan negeri. Usaha-usaha penambahbaikan yang telah terlaksana perlu diteruskan, malah dipertingkatkan lagi bagi memenuhi ekspektasi rakyat.

Agensi Kerajaan perlu merancang dengan lebih rapi, dan teliti dalam menyediakan perkhidmatan terbaik berpandukan kepada dasar dan hala tuju yang telah ditetapkan oleh kerajaan.

Pelaksanaan dasar dan hala tuju kerajaan yang cekap dan berkualiti sekaligus mencerminkan tadbir urus yang baik bagi sesebuah Jabatan dalam setiap pelaksanaan tugas dan tanggungjawabnya.

Hadirin yang dihormati sekalian,

Tadbir urus yang baik merupakan suatu proses, bermula dengan perancangan yang teliti, seterusnya pelaksanaan pentadbiran dan pengurusan organisasi yang cekap, berkesan, adil dan saksama, telus, beramanah, berakauntabiliti dan berintegriti.

Pelaksanaan berkesan itu hendaklah diperkukuhkan dengan penilaian dan pemantauan berterusan, berlandaskan kepada matlamat untuk memenuhi kehendak rakyat dan stakeholders.

Penyelarasan antara jabatan amat penting bagi mencapai matlamat dan objektif yang telah ditetapkan oleh kerajaan di dalam pentadbiran dan pembangunan. Bagi mencapai matlamat tersebut, semua penjawat awam, khususnya di peringkat pengurusan atasan perlu memahami secara mendalam apa yang sepatutnya dilaksanakan bagi mencapai matlamat pembuat dasar.

Kita sebagai badan pelaksana dasar yang melaksanakan pelbagai program, tidak dapat lari daripada tanggungjawab dan akur kepada kehendak stakeholders terutamanya rakyat. Berdepan dengan kehendak rakyat yang semakin meningkat dan mencabar, khususnya kepada penjawat awam, kita hendaklah menerapkan budaya kerja yang “excessive” iaitu bekerja lebih dari sepatutnya dan juga bersikap mesra rakyat. Penjawat awam perlu memberikan khidmat yang menyenangkan rakyat.

Ini kerana, sebab musabab kepada kewujudan perkhidmatan awam itu sendiri adalah untuk berkhidmat kepada rakyat. Kepuasan hati rakyat adalah tanda aras utama kepada kejayaan sektor awam. Jika kita ingin berkhidmat untuk rakyat, kita perlu fahami setiap masalah, kekangan dan kesulitan yang dihadapi rakyat, barulah kita mampu untuk mengambil langkah-langkah sewajarnya bagi mengatasi masalah tersebut.

Justeru itu, kita hendaklah menekankan budaya empati dalam perkhidmatan agar penyelesaian yang kita capai bagi setiap masaalah rakyat adalah bertepatan dengan hasrat mereka yang sebenarnya.

Yang paling penting, penjawat awam perlu memahami denyut nadi rakyat dan berupaya menyelami keluh kesah dan gundah gelana sebenar kehidupan seharian rakyat sebagaimana penekanan oleh Y.A.B Dato’ Seri Haji Ahmad bin Said, Menteri Besar Terengganu dalam agenda “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”.

Oleh itu, tunjangkan dan tampilkanlah penjawat-penjawat awam yang berintegriti, berkebolehan, setia dan berdedikasi.

Dalam memberikan perkhidmatan, idealogi dan cara pendekatan kita mungkin berbeza, tetapi kita perlu berpegang dengan prinsip profesional dan berintegriti dalam kerjaya masing-masing.

Masyarakat sentiasa menuntut kita menunjukkan nilai-nilai yang terbaik. Mereka mengharapkan kita mengamalkan integriti paling tinggi. Tiada tempat dalam perkhidmatan awam ataupun agensi lain bagi mereka yang tidak berintegriti. Jangan mengambil jalan mudah untuk mengumpul kekayaan dengan menggunakan kaedah yang tidak sepatutnya.

Namun demikian, integriti bukan bermaksud penyelewengan serta penyalahgunaan kuasa semata-mata. Integriti sangat komprehensif dan meluas. Integriti dalam pengurusan masa, integriti dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik, integriti dalam menyampaikan maklumat, integriti dalam membuat keputusan, integriti dalam komunikasi dengan ketua jabatan, rakan sekerja dan pelanggan.

Hadirin yang dihormati sekalian,

Tahun-tahun mendatang negara memerlukan komitmen daripada ketua jabatan untuk melakukan “Transformasi Minda”. Transformasi ini menuntut kita supaya beralih dari paradigma lama, bagi membentuk budaya baru yang mengutamakan inovasi dan penciptaan serta pemerkasaan intelektual dan profesionalisme.

Budaya lapuk perlu dipinggirkan sambil meneroka bidang-bidang baru melalui kekuatan iltizam dan perubahan dalam cara berfikir dan bertindak. Dalam menongkah arus transformasi, cabaran yang kita hadapi pada masa ini amat berat, khususnya dalam mewujudkan perkhidmatan awam yang bersepadu dan meningkatkan prestasi secara menyeluruh. Akan tetapi, ia bukanlah satu alasan untuk kita berputus asa sedangkan warga perkhidmatan awam telah dibekalkan dengan kelengkapan yang mencukupi untuk menghadapi cabaran ini.

Untuk lebih cemerlang, budaya pemikiran ini perlu diberikan nafas baru, dengan mengamalkan budaya pemikiran secara produktif supaya dapat menghasilkan idea-idea yang baru yang lebih inovatif berbanding dengan hanya memberikan fokus penambahbaikan idea-idea lama, yang mungkin tidak dapat bertahan apabila berdepan dengan arus perubahan yang mencabar.

Pengamalan budaya pemikiran secara kreatif dan inovatif akan membuka ruang-ruang baru, serta akan dapat menjayakan agenda transformasi perkhidmatan. Sekiranya momentum ini dapat digandakan, saya percaya agenda “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan” yang telah diperkenalkan oleh Y.A.B Dato’ Seri Haji Ahmad bin Said, Menteri Besar Terengganu akan tercapai.

Anggota-anggota perkhidmatan awam perlu menyedari bahawa perkhidmatan kita merupakan agen perubahan dan keupayaan untuk membawa perubahan ini. Perubahan hanya boleh dibuktikan dengan pemikiran yang kreatif dan bersifat inovatif. Selain melalui kursus bagi peningkatan ilmu, penyediaan suasana persekitaran dan cara kerja yang kondusif menggalakkan keupayaan berfikir secara strategik, perlu diberi keutamaan.

Hadirin yang dihormati sekalian,

Sebelum mengakhiri ucapan saya, saya menggesa kepada semua supaya bekerja ke arah untuk menjelmakan apa yang Kerajaan Negeri cita-citakan. Marilah kita berusaha menyemarakkan budaya kerja berprestasi tinggi serta berusaha gigih membangunkan sahsiah dan kualiti kerja kita ke tahap yang optimum bagi mencapai kehendak “Stake Holder”.

Harapan saya selaku Ketua Pentadbir Peringkat Negeri Terengganu, marilah kita bersama-sama:

‘Kombinasikan segala sumber yang ada’ ‘Rancangkan proses yang tersusun’ ‘Laksanakan program seikhlas hati demi mencapai matlamat bersama’

Sekali lagi saya mengucapkan selamat bersidang kepada semua peserta program “Bicara Eksekutif” bersama Pegawai-pegawai Tadbir Negeri dan Ketua-ketua Jabatan di Negeri Terengganu.

Sekian, Wabillahitaufiq walhidayah
Wassallamualikum warahmatullahi wabarakatuh.14 April 2011

Kerajaan letak tanda aras PNGK pelajar cemerlang

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri meletak tanda aras kepada pelajar yang berjaya mencapai Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 3.75 ke atas sahaja yang layak untuk menukar taraf pinjaman pengajian kepada biasiswa serta menerima sagu hati RM5,000.

“Ini kita putuskan dalam mesyuarat Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Terengganu baru-baru ini dan pelajar yang memperolehi Ijazah Kelas Pertama dengan pencapaian PNGK 3.75 akan diiktiraf untuk menerima kemudahan itu,” kata Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Bercakap pada sidang media selepas majlis Anugerah Kecemerlangan Imtiaz dan Pelajar Cemerlang SPM dan STPM 2010 di Wisma Darul Iman, hari ini, beliau berkata, pada masa ini Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dalam negara tidak sama dalam meletakkan tahap pencapaian yang melayakkan pelajar mendapat Ijazah Kelas Pertama.

Katanya, sesetengah universiti mengiktiraf pelajar yang mendapat PNGK 3.4 untuk ijazah kelas pertama manakala sebahagian lagi menetapkan PNGK 3.5 atau 3.6.

Mulai tahun ini, katanya, kerajaan akan tetapkan markah tersebut sebagai tanda aras dalam membuat penilaian kepada pelajar dan keputusan itu tidak boleh dipertikaikan oleh mana-mana pihak.

Tahun lepas anak Terengganu yang mendapat kepujian ijazah kelas pertama seramai 168 orang dan pelajar yang menerima pinjaman daripada YT akan ditukar kepada biasiswa beserta sagu hati RM5,000.

Menteri Besar berkata, bagi pemegang pinjaman dari agensi lain terpulang kepada pihak agensi terbabit untuk memutuskan status pinjaman mereka tetapi kerajaan tetap beri saguhati RM5,000 kerana mereka anak tempatan.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan telah mengeluarkan RM840,000 untuk saguhati kepada pelajar cemerlang di peringkat universiti dan RM202,500 kepada pelajar yang mendapat semua A dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu.

“Alhamdulillah majoriti pelajar yang cemerlang ini telah memilih untuk mengikuti pengajian dalam bidang perubatan dan kejuruteraan,” katanya.
SMIYT Kuala Terengganu dinobat sekolah cemerlang

Oleh; Esah Abdullah

Berdasarkan pencapaian cemerlang dengan kelulusan 10 peratus bagi peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010, Sekolah Menengah Imtiaz Yayasan Terengganu (SMIYT) Kuala Terengganu telah dinobatkan penerima Anugerah Sekolah Cemerlang 2010.

Kriteria lain yang menyokong kepada kejayaan itu, termasukah pengurusan dan pentadbiran sekolah, pencapaian hafazan, pencapaian ko-kurikulum di samping pernah mendapat beberapa anugerah kecemerlangan akademik kerajaan negeri, Kementerian Pelajaran dan agensi luar sebelum ini.

Kategori Anugerah Kecemerlangan Hafazan dan Sahsiah Pelajar dimenangi SMIYT Dungun dan Anugerah Kecemerlangan Ko-kurikulum dimenangi SMIYT Besut .

Manakala kategori Anugerah Guru Cemerlang (al-Quran) dan Anugerah Guru Cemerlang (akademik) dimenangi guru dari SMIYT Besut iaitu Encik Mohd Halik Ismail dan Puan Suhaila Salleh.

Selain itu, 405 pelajar cemerlang dalam peperiksaan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) dan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun lalu menerima penghargaan kerajaan negeri.

Majlis Anugerah Kecemerlangan Imtiaz dan Pelajar Cemerlang SPM dan STPM 2010 berlangsung di Wisma Darul Iman hari ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said telah menyampaikan hadiah berupa piala, wang tunai dan sijil penghargaan. Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abdul Rahman; Pengarah Yayasan Terengganu, Haji Aziz Mamat dan Pengarah Pelajaran, Encik Razali Daud.
SEKITAR PERBINCANGAN PENGURUSAN PENERANGAN DAN KOMUNIKASI TERENGGANU DAN SABAH


Penyampaian cenderahati kepada Timbalan Pengarah RTM Sabah, Abdul Razak Hamid oleh YB Hj.Khazan. Abdul Razak pernah bertugas di RTM Terengganu tahun 1979-1987.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri, YB Haji Khazan Che Mat baru-baru ini mengetuai agensi penerangan negeri Terengganu dalam perbincangan pengurusan penerangan dan komunikasi dengan pihak Sabah.

Mesyuarat dan perbincangan bersama itu diadakan bagi bertukar pengalaman dalam bidang berkaitan ke arah memperkasakan lagi usaha penerangan dan komunikasi kerajaan dan rakyat.

Sabah adalah antara negeri yang mempunyai jumlah kaum dan etnik yang ramai telah menguruskan penerangan dan komunikasi dengan berkesan ke arah perpaduan dan penerimaan di antara satu sama lain.

Agensi-agensi yang terlibat di peringkat Terengganu ialah Unit Komunikasi, Jabatan Penerangan, Jabatan Penyiaran (RTM) dan Bernama. Begitu juga di peringkat negeri Sabah.

Jawatankuasa turut membawa sama Persatuan Pelancongan Terengganu dan Majlis Sukan Negeri kerana dua bidang itu sedang dijana pada masa ini. Sukan telah membawa Terengganu terkenal di peringkat nasional dalam pelbagai kejohanan dan bidang pelancongan pula sedang pesat dibangunkan.
Persatuan Isteri Wakil Rakyat Sabah (Berkisa) turut hadir sama.


YB Haji Khazan bersama pegawai-pegawai Jabatan Penerangan Sabah.

Laporan dan gambar oleh: Ruslan Rahman.Kerajaan perlu sokongan penjawat awam

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Menteri Besar berbincang sesuatu dengan pegawai kanan kerajaan sebaik tiba untuk merasmikan Program Bicara Eksekutif YAB Menteri Besar dengan Pegawai Tadbir Negeri dan Ketua-ketua jabatan di Awana Kijal, Kemaman. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan selaku pembuat dasar tidak dapat memenuhi tanggungjawabnya jika kehendaknya tidak dapat diterjemahkan dengan baik oleh penjawat awam.

Sehubungan itu, beliau meminta penjawat awam supaya peka dengan tuntutan semasa kerajaan negeri yang sudah pasti menjurus ke arah kehendak kempimpinan negara (Kerajaan Pusat).

“Sebagai pegawai, kita lebih berkemampuan menyelesaikan masalah kerana kita adalah sistem yang memiliki kemampuan tersebut. Sebab itulah umum menggelar kita sebagai jentera kerajaan...kita mampu merubah keadaan sama ada dalam memperkasakan pentadbiran atau mensejahterakan rakyat, atau kedua-duanya sekali,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama sempena program Bicara Eksekutif YAB Menteri Besar dengan Pegawai Tadbir Negeri dan ketua-ketua jabatan di Awana Kijal, malam tadi.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mazlan Ngah; Timbalannya, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda; Setiausaha Politik Menteri Besar, Encik Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

Menteri Besar berkata, tuntutan global sekarang ini memerlukan kakitangan kerajaan yang komited terhadap tugas masing-masing dan pengalaman kerja mereka perlu digembelingkan agar dapat melonjakkan produktiviti kerja semaksimum mungkin.

“Sebagai jentera pelaksana, pentadbiran kerajaan mesti kemas, kukuh dan tegas. Tetapi, ketegasan kita janganlah sampai menghakis kemesraan kepada rakyat kerana ramai yang bergantung kepada perkhidmatan yang kita berikan,” katanya.

Beliau berkata, tugas penjawat awam adalah untuk mencelikkan rakyat supaya mereka tahu betapa besarnya usaha kerajaan untuk membawa kesejahteraan kepada rakyat agar timbul rasa kesyukuran.

Menteri Besar meminta penjawat awam supaya memberi kerjasama yang sebaik mungkin kepada kerajaan semasa dan akan datang.
SUK minta agensi kerajaan rancang pembangunan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Semua agensi kerajaan di negeri ini diarah supaya merancang projek pembangunan dengan lebih rapi, teliti dan selaras dengan hala tuju kerajaan negeri, bagi memastikan perkhidmatan terbaik diberikan kepada penduduk tempatan.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, berkata setiap agensi kerajaan sama ada peringkat negeri mahu pun Pusat, perlu merujuk kepada Struktur Pembangunan Negeri dan Rancangan Kerajaan Tempatan, agar ia dapat dilaksanakan dengan lebih tersusun.

“Saya dapati ada agensi kerajaan di negeri ini yang melaksanakan pembangunan jabatan mereka tidak mengikut Struktur Pembangunan Negeri,” katanya ketika berucap pada majlis Bicara Eksekutif YAB Menteri Besar dengan pegawai tadbir dan ketua-ketua jabatan di Awana Kijal, malam tadi.

Beliau berkata, kerajaan negeri memerlukan sistem penyampaian perkhidmatan yang cekap bagi menjamin kelancaran dan keberkesanan pelaksanaan dasar dan strategi pembangunan negeri.

“Usaha-usaha penambahbaikan yang telah terlaksana juga perlu diteruskan dan dipertingkatkan lagi bagi memenuhi kehendak rakyat,” katanya.

Dato’ Haji Mazlan berkata, tadbir urus yang baik merupakan suatu proses, bermula dengan perancangan yang teliti, seterusnya pelaksanaan pentadbiran dan pengurusan organisasi yang cekap, berkesan, adil dan saksama, telus, beramanah, berakauntabiliti dan berintegriti.

“Pelaksanaan berkesan itu hendaklah diperkukuhkan dengan penilaian dan pemantauan berterusan, berlandaskan kepada matlamat untuk memenuhi kehendak rakyat dan stakeholders,” katanya.

Justeru itu, katanya, penyelarasan antara jabatan amat penting bagi mencapai matlamat dan objektif yang telah ditetapkan oleh kerajaan di dalam pentadbiran dan pembangunan.

“Bagi mencapai matlamat tersebut, semua penjawat awam, khususnya di peringkat pengurusan atasan perlu memahami secara mendalam apa yang sepatutnya dilaksanakan bagi mencapai matlamat pembuat dasar,” katanya.

Dato’ Mazlan berkata, sebagai badan pelaksana dasar yang melaksanakan pelbagai program, penjawat awam tidak dapat lari daripada tanggungjawab dan akur kepada kehendak stakeholders, terutamanya rakyat.

“Berdepan dengan kehendak rakyat yang semakin meningkat dan mencabar, khususnya kepada penjawat awam, kita hendaklah menerapkan budaya kerja yang “excessive” iaitu bekerja lebih dari sepatutnya dan juga bersikap mesra rakyat,” tambahnya.

Beliau berkata, penjawat awam perlu memberikan khidmat yang menyenangkan rakyat.

“Kepuasan hati rakyat adalah tanda aras utama kepada kejayaan sektor awam. Jika kita ingin berkhidmat untuk rakyat, kita perlu fahami setiap masalah, kekangan dan kesulitan yang dihadapi rakyat, barulah kita mampu untuk mengambil langkah-langkah sewajarnya bagi mengatasi masalah tersebut,” ujarnya.


Maidam jemput LHDN buka kaunter

Oleh: Suriati Ali

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam ) telah menjemput Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi membuka kaunter perkhidmatan Bulan Perkhidmatan Pembayar Cukai (BPPC) di bilik latihan Teknologi Maklumat dan Komunikasai (ICT) Maidam, Kuala Terengganu, semalam (14 Mac).

Program ini nyata dapat membantu pegawai dan kakitangan Maidam serta beberapa di Kompleks Seri Iman mengisi borang taksiran cukai pendapatan tahun 2010 secara online atau e-filing.

Program yang bermula jam 10.00 pagi dan berakhir pada jam 1.00 tengahari itu, dikendalikan tiga pegawai LHDN iaitu En. Mohd Shafie Ismail, Puan Sarina Hassan dan Wan Farhana Azuma Wan Abd. Rahman.

Ketiga-tiga pegawai berkenaan mengajar pembayar cukai bagaimana untuk mengisi borang dengan betul dan pelbagai perkara berkaitan.

Mereka yang layak membayar cukai diberi tempoh selama 30 hari selain budi bicara untuk membayar secara ansuran tetapi perlu mendapat kebenaran daripada LHDN terlebih dahulu.

Kegagalan untuk berbuat demikian menyebabkan mereka yang berkenaan dikenakan penalti 10 peratus daripada jumlah cukai yang perlu dibayar.

Maidam berharap pegawai dan kakitangan yang dikenakan cukai dapat berbuat demikan bagi mengelakkan tindakan dari LHDN selain membantu melaksanakan tanggungjawab sebagai warganegara Malaysia.
Dato’ Seri Haji Ahmad terima kunjungan Panglima Wilayah Laut 1

Oleh: Suriati AliMenteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said menerima kunjungan Panglima Wilayah Laut 1 Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), Laksamana Pertama Dato’ Pahlawan Mohamad Roslan Mohamad Ramli di pejabatnya, Wisma Darul Iman , Kuala Terengganu, hari ini (14 April).

Dalam pertemuan hampir 30 minit itu, pelbagai perkara dan isu semasa dibincangkan untuk kepentingan negeri dan rakyat.Pegawai tadbir negeri jadi penghubung kerajaan, rakyat

Oleh: Kamarudin Mat AkibSebarang arahan daripada kerajaan negeri dan pekeliling yang dikeluarkan dari semasa ke semasa bukan bertujuan menyusahkan ketua-ketua jabatan dan para pegawai tadbir negeri, sebaliknya ia bertujuan memantapkan jentera pentadbiran kerajaan.

Dalam hal ini, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pegawai tadbir negeri merupakan penghubung antara pentadbiran negeri dengan rakyat.

“Dalam suasana dunia yang makin mencabar, penjawat awam perlu begerak seiring dengan tuntutan semasa. Penjawat awam perlu pro-aktif, kreatif dan inovatif serta berkemampuan melaksanakan pembaharuan untuk meningkatkan kualiti pentadbiran,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucap tama sempena program Bicara Eksekutif YAB Menteri Besar dengan Pegawai Tadbir Negeri dan ketua-ketua jabatan di Awana Kijal, malam tadi.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mazlan Ngah; Timbalannya, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda; Setiausaha Politik Menteri Besar, Encik Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid dan pegawai-pegawai kanan kerajaan.

Menteri Besar berkata, warga pentadbiran kerajaan negeri perlu memiliki tenaga dan minda berwawasan yang boleh mencorak kehidupan rakyat ke arah yang lebih cemerlang.

“Bagi sesebuah badan pentadbiran kerajaan negeri, kepuasan akan dapat dirasai oleh setiap tenaga warga kerja apabila kejayaan untuk membawa pembangunan yang dirancang sama ada kecil atau besar mencapai matlamat dan berkesan mengubah kehidupan rakyat,” katanya.

Beliau berkata, setelah tiga tahun kerajaan negeri memperkenalkan pendekatan konsep “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan Negeri Terengganu (MPPNT)”, ramai penjawat awam sudah dapat mempertahankannya tanpa sebarang keraguan.

“Cabaran bagi penjawat awam kini melipatgandakan usaha untuk memperjelaskan pendekatan MPPNT kepada rakyat dengan cara yang berhemah supaya ia dapat diyakini dan difahami oleh rakyat,” katanya.Enam cawangan baru Ar-Rahnu seluruh negara

Oleh: Aida Abd Rahman

Dalam usaha menggalakkan rakyat menggunakan perkhidmatan gadaiansecara Islam, Bank Rakyat mensasarkan untuk membuka enam lagi cawangan baru Ar-Rahnu di seluruh negara pada tahun ini.Antara lokasi cawangan baru yang dikenal pasti adalah di Muar, Alor Setar, Melaka dan Mentakab.

"Produk perkhidmatan Ar-Rahnu banyak membantu masyarakat dan berdasarkan sambutan yang menggalakkan yang ditunjukkan oleh pelanggan, pengurusan Bank Rakyat sudah meluluskan pembukaan enam cawangan baru Ar-Rahnu pada tahun ini. Empat kawasan sudahpun dikenal pasti dan dua lagi kawasan akan diputuskan kemudian," kata Penolong Pengurus Besar Operasi Cawangan, Encik Baharom Embi di majlis penyerahan wang zakat perniagaan Bank Rakyat 2010 untuk Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam).
Bank Rakyat menyampaikan cek berjumlah RM1,057,655 juta kepada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said. Hadir sama, Setiuasaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Tuan Haji Wan Harujan Sulaiman.

Encik Baharom berkata, perkhidmatan Ar-Rahnu yang bermula sejak 1993 terdapat di semua 127 cawangan seluruh negara mendapat sambutan yang amat baik di kalangan penduduk Pantai Timur.

Selain 127 cawangan yang menyediakan perkhidmatan Ar-Rahnu, Bank Rakyat juga membuka perkhidmatan atau kedai di luar serta francais menerusi Bank Rakyat Management Services yang bertindak sebagai subsidiari di 17 cawangan koperasi seluruh negeri.

Katanya, untuk menampung permintaan pelanggan terhadap perkhidmatan itu, Bank Rakyat juga merancang untuk menambah lima lagi cawangan perniagaan francais Ar-Rahnu X'Change pada tahun ini.

Sasar peningkatan zakat RM4 juta berbanding tahun lalu

Oleh: Aida Abd Rahman

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) mensasarkan kutipan zakat mampu mencapai jumlah sehingga RM80 juta pada tahun ini, berbanding RM76 juta pada tahun lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Tuan Haji Wan Harujan Sulaiman, berkata jumlah itu meningkat RM4 juta berbanding 2010.
“Daripada jumlah itu, RM61 juta sudah diagihkan kepada asnaf yang berhak menerimanya,” katanya dalam majlis penyerahan zakat perniagaan yang disampaikan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Bank Rakyat, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Pengurus Besar TNB, Ir Haji Md Yuslan Md Yusof dan Penolong Pengurus Besar Cawangan Bank Rakyat, Encik Baharom Embi .

TNB menyampaikan zakat berjumlah RM1,965,364.68, manakala Bank Rakyat berjumlah RM1,057,655.

Daripada kutipan RM76 juta zakat itu, zakat perniagaan menjadi penyumbang terbesar, iaitu mencecah 21 hingga 23 peratus, diiikuti zakat pendapatan penyumbang kedua tertinggi iaitu sebanyak 20 peratus daripada nilai keseluruhan kutipan.

Kutipan zakat meningkat RM2 juta tahun lalu berbanding 2009. Malah, peningkatan akan terus dicapai pada tahun ini bersandarkan kepada perkembangan semasa, yang mana RM7.6 juta peningkatan direkodkan berbanding tempoh masa yang sama tahun lalu.
Anugerah Kecemerlangan Pelajar-Pelajar Cemerlang SPM/STPM Tahun 2010 Negeri TerengganuSyukur ke hadrat Allah S.W.T. atas limpah kurnia-Nya dan TAHNIAH kepada pelajar yang berjaya mencapai keputusan cemerlang dalam peperiksaan masing-masing.

Secara keseluruhan keputusan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia 2010 bagi sekolah Kementerian Pelajaran di Negeri Terengganu telah menunjukkan peningkatan dalam bilangan calon mencapai Purata Nilai Gred Kumulatif (PNGK) 4.00 daripada 8 orang pada tahun 2009 kepada 12 orang bagi tahun 2010.

Pencapaian calon yang mendapat 5 prinsipal meningkat 8.70% tahun 2010, berbanding 8.44% pada tahun 2009 iaitu peningkatan sebanyak 0.26%.

Manakala peratus calon yang mendapat 4 prinsipal meningkat sebanyak 1.10% kepada 97.09% pada tahun 2010 berbanding tahun 2009 iaitu 95.99%.

Pencapaian PNGK Negeri juga telah meningkat sebanyak 0.11 kepada 2.49 pada tahun 2010, berbanding tahun 2009 iaitu 2.38.

Seramai 22,837 orang calon termasuk 21,547 orang calon sekolah Kementerian Pelajaran telah mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia di 191 pusat peperiksaan di Negeri Terengganu pada 2010.

Peratusan calon yang memperoleh A (kombinasi A+, A dan A-) dalam semua mata pelajaran yang diambil MENINGKAT sebanyak 0.57% daripada 1.31% (283 calon) pada tahun 2009 kepada 1.88% (405 calon). Peratus calon yang lulus semua mata pelajaran MENINGKAT sebanyak 2.96% daripada 53.58% (11,601 calon) pada tahun 2009 kepada 56.54% (12,182 calon).

Calon yang memperolehi minimum C dalam semua mata pelajaran yang diambil MENINGKAT sebanyak 0.83% daripada 15.52% (3,361 calon) pada tahun 2009 kepada 16.35% (3,523 calon).

Daripada 72 mata pelajaran yang diambil oleh calon, sebanyak 49 mata pelajaran telah menunjukkan PENINGKATAN dari segi Gred Purata berbanding 33 mata pelajaran pada tahun 2009.

Gred Purata SPM 2010 bagi Negeri Terengganu adalah 5.03 (tahun 2010) berbanding 5.17 (tahun 2009). Pengecilan nilai Gred Purata Negeri menunjukkan prestasi keseluruhan semakin MENINGKAT.

SYABAS diucapkan kepada pelajar-pelajar, ibubapa dan pendidik Kerajaan Negeri Terengganu di atas peningkatan prestasi yang ketara dari segi kualiti dan kuantiti.

Peningkatan ketara ini selari dengan hasrat Kerajaan Negeri dalam merealisasikan "Terengganu Negeri Anjung Ilmu".

13 April 2011

Syarat baru Maidam ke Universiti Al-Azhar

Oleh: Aida Abd Rahman


Majlis penyerahan Zakat Perniagaan daripada Tenaga Nasional Berhad dan Bank Rakyat, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu disaksikan Menteri Besar Terengganu. - Foto: Harish Fadzillah.

Majlis Agama Islam Adat Melayu Terengganu (Maidam) menetapkan syarat baru supaya semua pelajar di negeri ini yang bakal mengikuti bidang Pengajian Islam di Universiti Al-Azhar, Mesir perlu menjalani program khas Skim Al-Ansar.

Skim yang menyediakan kursus Bahasa Arab dan penyesuaian diri dalam tempoh sebulan bermula 15 Mei ini bertujuan mengelak berlaku penangguhan pengajian apabila pelajar tiba di Mesir akibat kegagalan dalam peperiksaan serta Imtihan Qabul (ujian kemasukan).
Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Tuan Haji Wan Harujan Sulaiman, berkata pelajar yang mengikuti Skim Al Ansar itu juga diwajibkan menyertai kursus Biro Tatanegara sebagaimana yang diwajibkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi.

Katanya, dalam peperiksaan dan Imtihan Qabul tahun lalu, seramai 307 atau 47 peratus sahaja pelajar yang lulus daripada 657 pelajar Malaysia yang menduduki peperiksaan itu.

“Pelajar yang lulus termasuk daripada Terengganu, tetapi kita tidak dapat mengesannya kerana mereka tidak melalui Maidam dan juga Yayasan Terengganu sebaliknya mereka pelajar persendirian.

“Berasaskan maklumat yang kita terima ada beberapa pelajar dari Terengganu gagal meneruskan pengajian di Universiti Al-Azhar sebagaimana hasrat mereka sebelum bertolak daripada tanah air, disebabkan kegagalan mereka dalam peperiksaan dalam Imtihan Qabul tersebut,” katanya ketika ditemui di majlis penyerahan Zakat Perniagaan daripada Tenaga Nasional Berhad dan Bank Rakyat, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu hari ini.

Tuan Wan Harujan berkata kegagalan dalam peperiksaan itu menyebabkan pelajar terpaksa mengikuti kelas Bahasa Arab yang kemungkinan dianjurkan oleh pihak universiti atau Maahad di Mesir.

Beliau berkata, dalam situasi begini, Maidam tidak boleh membayar bantuan penuh berjumlah RM5,000 setahun disebabkan mereka hanya menuntut di Maahad dan bukan di universiti bagi mengikuti kursus ijazah.

Menurutnya, pelajar terbabit layak dipertimbangkan sebagai penerima bantuan am, iaitu RM1,000 hingga RM2,000 sahaja dan tanggungan pembiayaan berbaki perlu ditanggung oleh ibu bapa pelajar.

Dalam hal itu, katanya, Maidam memutuskan pelajar yang ditaja oleh Maidam hendaklah diberikan kursus asas terlebih dahulu yang merangkumi pengajian Bahasa Arab dan perihal serta perkara yang berkaitan masyarakat Arab supaya dapat lulus dalam peperiksaan dan Imtihan Qabul.

Katanya, Maidam meluluskan peruntukan RM500,000 untuk membiayai kursus ini dengan kerjasama Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) untuk 100 pelajar yang terpilih bagi menentukan kelayakan pelajar ini.

“Maidam sedang dalam menentukan pelajar yang layak berdasarkan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia lalu, di mana mereka dikehendaki mendapat 5A dan tiada mata pelajaran yang mendapat C dalam peperiksaan lalu.

“Dalam pemilihan itu akan melibatkan panel daripada Yayasan Terengganu, Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Unisza dan juga ulamak bagi memperakukan pelajar untuk mengikuti kursus ini,” katanya lagi.

Selain itu, katanya Maidam juga membantu pelajar bagi menguruskan permohonan mereka untuk melanjutkan pelajaran di tiga universiti yang ditetapkan oleh Maidam di Jordan untuk kemasukan September ini.

Katanya, Maidam akan membiayai sepenuhnya tambang penerbangan, selain menguruskan kos dan penterjemahan keputusan SPM pelajar dalam Bahasa Arab, diikuti pengesahan di Wisma Putra serta penyediaan visa.

“Mudah-mudahan bantuan Maidam kepada pelajar dan ibu bapa yang tidak biasa dengan urusan permohonan dokumen melanjutkan pelajaran ke luar negara dan lazimnya menggunakan ejen dengan kadar bayaran tertentu, akan dapat melancarkan urusan mereka serta menyambung pelajaran dengan baik di Jordan,” katanya.

Klinik rawatan haiwan kesayangan dapat sambutan

Oleh; Esah Abdullah


Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Terengganu.

Kepekaan orang ramai terhadap penjagaan kesihatan haiwan kesayangan begitu memberangsangkan bila Klinik Rawatan Haiwan Kesayangan di Pejabat Veterinar negeri sentiasa dikunjungi ramai.

Pemangku Pengarah Veterinar negeri, Dr. Ahmad Shafri Hassan berkata terdapat antara 40 hingga 50 pemilik haiwan yang datang ke klinik itu setiap hari untuk menerima rawatan pelbagai penyakit haiwan.

Klinik tersebut dikendalikan empat petugas dan dibuka pada waktu pejabat dan klinik seumpamanya turut beroperasi di pejabat Veterinar daerah.

“Paling banyak yang datang buat rawatan adalah kucing, arnab, tikus belanda (hamster), anjing dan ayam yang menghidap pelbagai masalah antaranya demam, serangan kutu, luka dan cacing,” katanya kepada Teganukita.

Katanya, klinik itu juga menyediakan suntikan pelalian dan pembedahan pemandulan kucing dan anjing di mana perkhidmatan dikenakan sedikit caj perkhidmatan yang berbeza berdasarkan jenis rawatan yang diterima.

Menurut Dr. Ahmad Shafri, bagi kes membabitkan penggunaan ubat bius caj dikenakan RM50.00 dan rawatan biasa antara RM5 hingga RM10.00.

“Petugas kita juga turut membuat rawatan di rumah jika terdapat permintaan atas alasan sukar membawa haiwan peliharaan ke klinik kita,” katanya.

Beliau kemudiannya menasihatkan orang ramai sentiasa mengambil berat terhadap kesihatan haiwan peliharaan kerana ia boleh menjadi punca jangkitan kepada manusia.

“Setiap haiwan peliharaan hendaklah mendapatkan suntikan pelalian bagi mengelak jangkitan penyakit berjangkit kerana mencegah adalah lebih baik dari merawat,” katanya.
Peruntukan RM2 juta bangunkan kawasan MDS

Oleh: Suriati AliKerajaan negeri memperuntukkan RM2 juta bagi membangun dan membaik pulih jalan serta membina longkang di kawasan Parlimen Setiu di bawah pentadbiran Majlis Daerah Setiu (MDS) sepanjang tahun ini.

Setiap Dewan Undangan Negeri (DUN) di Parlimen itu mendapat RM500,000 bagi memberi keselesaan dan kesejahteraan penduduk setempat, terutama mereka yang terlibat dengan banjir.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pada masa sama, pihaknya bersetuju meratakan kawasan berbukit di Bukit Merah, Langkap untuk dijadikan tapak kediaman bagi penduduk yang dilanda banjir.Tanah bukit setinggi 10 meter itu akan ditambun ke kawasan bersebelahan yang sudah lama terbiar di mana ia dilaksanakan dalam tempoh terdekat selepas pihak berkaitan termasuk MDS selesai menjalankan kerja mengukur.

“Kerajaan sedia membantu rakyat dalam apa jua keadaan dan rakyat pula perlu berterima kasih dan bukannya bertindak menghentam kerajaan, “ katanya kepada media selepas mengadakan Lawatan Kerja di Parlimen Setiu.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB Haji Asha’ari Idris; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi, YB Haji Ramlan Ali dan Adun Permaisuri, YB Haji Halim Jusoh.

Tetamu kehormat lain,Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan) Dato’ Haji Mat Razali Kassim; Pegawai Daerah Setiu, Encik Mohamad Nor Ibrahim dan Yang DiPertua Majlis Daerah Setiu, Encik Ishamudin Hashim.

Dalam lawatan yang disertai lebih 30 ahli rombongan, sebanyak lapan projek dan lokasi ditinjau iaitu kawasan Jeti Merang; muara sungai Merang; projek chalet terbengkalai di Pulau Besar; projek ternakan udang di Kampung Nyatoh dan projek menaiktaraf jalan di Binjai Manis.

Kawasan lain, sistem pemparitan dan longkang di Kampung Chalok; projek jelapang padi Kg Jelapang dan pembinaan perumahan mampu milik, Sungai Tong.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu sebanyak 30 unit lot perkedaian bakal dibina bersebelahan Jeti Merang, Setiu bagi menggantikan deretan kedai yang dibina peniaga secara haram.

“Kawasan tempat letak kereta juga ditambah dan jalan raya sedia ada akan dilebarkan mengikut kesesuaian. Kos dan tarikh untuk melaksanakan projek itu masih dalam perbincangan.“Projek mendalamkan muara sungai Merang akan dijalankan tidak lagi lagi bagi memudahkan kapal dan bot pelancong berlabuh,” katanya.

Menurutnya, hampir setiap tahun Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) terpaksa melaksanakan projek ini berikutan sering berlaku hakisan pasir di dasar sungai. Kira-kira RM6 juta hingga RM8 juta bakal dibelanjakan bagi tujuan itu.
Pemilik Ismail Kraftangan cekal harungi persaingan

Oleh: Suriati Ali

Pemilik syarikat Ismail Kraftangan, Encik Ismail Awang Besar, 47 cekal mengharungi persaingan, cabaran dan rintangan dalam perniagaan walaupun memiliki kekurangan diri atau dikategorikan Orang Kurang Upaya (OKU).

Dia yang mengusahakan perniagaan berasaskan ukiran kayu sejak 20 tahun lalu itu menjual pelbagai jenis cederamata dan hiasan dinding semata-mata tidak mahu kehilangan bakat yang dipelajari ketika berusia 20-an di bengkel Pemulihan OKU, Pulau Kerengga, Marang.


Encik Ismail berkata, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM) banyak membantu memajukan perniagaannya dengan memberi sumbangan mesin dan beberapa keperluan lain berkaitan ukiran kayu dan kraftangan.

Katanya, dia cukup berterima kasih di atas keprihatinan Maidam, jika tidak cukup sukar untuk menghidupkan perniagaan ini kerana kekurangan modal.

“Barangan hiasan dan cederamata seperti kapal layar, ukiran ayat suci al-Quran, rumah tradisional, tanda nama, keris, kotak pensil, bingkai gambar dan sebagainya dijual antara RM10 hingga RM200 bergantung kepada kualiti dan jenis ukiran.

“Hampir semua barangan kraf yang dihasilkan menggunakan kayu cenggal berkualiti tinggi yang diperoleh daripada penduduk tempatan terutama yang tinggal di kawasan Hulu Terengganu,” katanya.

Katanya, pendapatan bulanan yang diperoleh tidak tetap kerana kebanyakkannya bergantung kepada tempahan pelanggan. Jika banyak menerima tempahan, maka pendapatan bulan itu akan meningkat.

MBNT anjur kejohanan bola sepak peringkat negeri

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman


YB Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar menyampaikan hadiah kepada pasukan yang menang.

Sebanyak 54 pasukan dari seluruh negeri menyertai kejohanan bola sepak sembilan sebelah anjuran Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT) yang diadakan di Padang Bola Kampung Rawai dan Kampung Alor Limbat, kelmarin.

Pasukan LPRNJ muncul johan dan menggondol hadiah wang tunai RM1,000 serta piala pusingan dan piala iringan. Pasukan Good FC yang tewas kepada LPRNJ pada perlawanan akhir dengan keputusan penalti selepas kedudukan terikat 1-1 dalam perlawanan sebenar muncul naib johan dan menerima wang tunai RM700 dan piala iringan.

Manakala pasukan Ayos Hasli yang menewaskan pasukan Friend FC pada perlawanan menentukan tempat ketiga dan keempat muncul pemenang tempat ketiga. Pasukan Ayos Hasli menerima wang tunai RM300 dan piala iringan manakala Friend FC yang menduduki tempat keempat turut mendapat habuan yang sama.

Majlis penyampaian hadiah kepada para pemenang kejohnan tersebut disempurnakan oleh Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, YB Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar.Dalam uacapan perasmiannya, beliau berharap kejohanan tersebut mampu mencungkil lebih ramai bakat baru dalam bola sepak, khususnya dari kawasan Parlimen Marang, untuk diketengahkan ke peringkat negeri.

Beliau berkata, sekiranya pemain yang terpilih dapat bermain dengan baik, mereka akan diserap menyertai pasukan Terengganu atau T-team yang kini menduduki kedudukan agak baik dalam Liga Super.

Sementara itu, Pengerusi Majlis Belia Negeri Terengganu, Encik Mat Yusof Mat Ali, berkata pihaknya amat berpuas hati dengan sambutan golongan belia terhadap kejohanan itu yang diadakan khusus bagi mencungkil bakat-bakat baru dari seluruh negeri.

“Kejohanan ini diadakan bukan saja untuk menyediakan wadah kepada golongan belia beriadah, tetapi juga membantu kerajaan menangani masalah gejala sosial di kalangan belia,” ujar beliau.

Beliau berkata, kejohanan itu bukan saja menarik penyertaan belia, tetapi jumlah penonton yang besar pada setiap kali perlawanan diadakan.

Katanya, sepanjang dua hari kejohanan itu berlangsung ramai peminat bola sepak berkumpul di tepi padang bagi memberi sokongan kepada pasukan mereka.

“Pihak kami akan merancang lebih banyak lagi aktiviti sukan dan riadah supaya lebih ramai belia menyertainya di masa depan,” katanya.Perdana Menteri lawat Terengganu 30 April

Oleh: Aida Abd Rahman


Perdana Menteri, YAB Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak akan mengadakan lawatan sehari ke Terengganu sempena Program Turun Padang (PTP), 30 April ini (Sabtu).

Beliau dijadualkan tiba di Lapangan Terbang Sultan Mahmud pada jam 8.45 pagi dan terus memulakan lawatan ke Pekan Batu Enam, Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal dan Parlimen Kuala Nerus.
Perdana Menteri akan berjalan kaki menemui pemimpin dan rakyat di Peti Undi Batu Enam, DUN Bukit Tunggal dan Parlimen Kuala Nerus serta menikmati sarapan pagi di Kedai Alias, di Pasar Batu Enam.

Lawatan kerja beliau di pasar berkenaan melibatkan kawasan menjual kuih muih, pasar basar, sayur-sayuran, buah-buahan dan pelbagai barangan lain.

Sejurus kemudian, Perdana Menteri bakal menziarahi rumah seorang warga emas yang uzur, Puan Chik Mamat, 85, di Kampung Pengkalan Arang, sebelum meneruskan aktiviti gotong- royong membaiki rumah seorang penduduk miskin, Raja Azizah Raja Ali, 57, di kampung yang sama.

Selepas itu, Dato’ Seri Mohd Najib dijadualkan ke program kedua, Pelancaran Pasar Baru Bukit Tunggal, diikuti ke program Perjumpaan Mesra YAB Perdana Menteri Bersama Rakyat DUN Manir bertempat di Padang Bola Kampung Pulau Bahagia, Manir.

Pada sebelah petang, Perdana Menteri akan merasmikan Perumahan Pangsapuri Rakyat Mampu Milik di Pulau Duyong, sebelum meneruskan aktiviti menemui rakan laman sosial `Facebook’ beliau.

Program Perjumpaan Jalinan Setiakawan Maya YAB Perdana Menteri Bersama Rakan Facebook bakal berlangsung di Bilik Rajawali 1 (Aras 2), di Marina Ri-Yaz Heritage, Pulau Duyong, kira-kira jam 5 petang.

Sejurus kemudian, sidang media akan diadakan di bilik bersebelahan sebelum beliau meneruskan aktiviti perjumpaan tertutup dengan semua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) dan YB Ahli Parlimen seluruh Terengganu.

Pada sebelah malamnya, Perdana Menteri dijadualkan bersama kepimpinan masyarakat termasuk parti komponen Barisan Nasional di Taman Tamadun Islam.

Selepas menamatkan program terakhir sempena lawatan kerja sehari itu, beliau akan berlepas pulang ke Kuala Lumpur dengan pesawat khas.
Kerajaan bantu pulih ternakan ikan dalam sangkar

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri akan bantu lima penternak ikan dalam sangkar di Sungai Mercang, Marang yang mengalami kerugian besar dalam kejadian hujan lebat melanda daerah itu baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, YB Encik Yahya Khatib Mohamad berkata, kerajaan sedang membuat taksiran dan akan membantu penternak terbabit untuk memulihkan semula projek mereka.

“Terdapat lima peserta yang menternak ikan dalam sangkar di Sungai Mercang telah mengalami kerugian yang keseluruhan dianggarkan berjumlah RM1 juta atau RM200,000 setiap penternak,” katanya kepada Teganukita.

Bagaimanapun, katanya, beberapa peserta yang mengusahakan ternakan tiram hanya mengalami sedikit kerosakan dan masih boleh meneruskan projek.

“Kerajaan amat bersimpati dan masalah bencana ini di luar kawalan dan kita akan memberi bantuan benih, sangkar dan keperluan lain bagi membolehkan mereka bangkit kembali,” katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pengkalan Berangan.

“Dalam kejadian itu juga beberapa rumah kediaman turut mengalami kerosakan dan kita beri bantuan segera untuk membaiki rumah berkenaan serta dua rumah kepunyaan ibu tunggal yang rosak teruk akan diberi rumah baru di bawah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT),” katanya.

Katanya, dua pemilik rumah yang tidak boleh dibaiki itu akan dipindahkan ke kawasan penempatan baru di Pulau Rusa bagi membolehkan mereka meneruskan kehidupan yang selesa ditempat baru..