Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

18 June 2011

Pulau Bidong lokasi skuba yang menarik

Oleh; Esah Abdullah

Eksplorasi Pulau Bidong yang dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, YB Datuk Haji Abdul Rahin Mohd Said di Pusat Pelancongan Malaysia (MaTIC) Kuala Lumpur telah membuka ruang kepada pecinta alam mendekati pulau itu.

Program anjuran bersama Tourism Malaysia itu disertai 60 wakil media dan penyelam skuba dalam usaha memperkenalkan pulau berkenaan sebagai lokasi skuba yang sangat berpotensi di negeri ini selain pulau lain yang sudah terkenal.

Pada program berkenaan, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Tourism Malaysia telah memberi taklimat kepada peserta mengenai halatuju kawasan selam di sekitar Pulau Bidong dan pembangunan pakej hari selam yang diadakan.

Menurut YB Datuk Haji Abdul Rahin, Pulau Bidong merupakan sebuah destinasi warisan sejarah yang dahulunya digelar ‘Little Saigon’ penuh dengan kesan peninggalan penempatan ribuan pelarian Vietnam yang tinggal di situ.

“Pulau ini sangat sesuai bagi mereka yang ingin melihat lebih dekat kesan sejarah pelarian Vietnam di samping keindahan yang terdapat di sekitar pulau berkenaan.

Kira-kira 250,000 pelarian berada di kem-kem di pulau berkenaan sebelum ia di tutup pada 1991di mana pelarian ini telah dipindahkan ke negara ketiga seperti Amerika Syarikat, Kanada, Australia, Perancis dan ada yang balik ke negara asal Vietnam.

Di samping menjalankan kativiti di pulau peserta program turut di bawa melawat beberapa tempat menarik di negeri ini seperti Taman Tamadun Islam (TTI) di Pulau Wan Man dan Pasar Payang, Kuala Terengganu.
LPPKN adakan promosi saringan kesihatan

Oleh; Esah Abdullah

Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Terengganu, akan mengadakan promosi perkhidmatan saringan kesihatan reproduktif percuma kepada orang ramai selama enam hari bermula 20 Jun ini.

Pengarah LPPKN Terengganu, Puan Nurfarhana Lee Mohd Zulkiflee berkata promosi ini diadakan di semua Klinik Nur Sejahtera seluruh negeri.

Katanya, pelbagai program menarik ditawarkan termasuklah perkhidmatan perancang keluarga bagi penerima baru dan ulangan untuk semua kaedah perancang kecuali implanon.

“Pemeriksaan lain termasuklah tekanan darah, Indeks Jisim Badan (BMI), ujian glukos dan kolestrol,” katanya kepada Teganukita.

Selain itu katanya, LPPKN akan menyediakan pemeriksaan pap smear dan mengesan barah payudara serta pameran kesihatan.

Pihaknya juga laksana aktiviti kembara kaunseling dengan memberi peluang pengunjung mengambil ujian psikologi seperti ujian stress dan cara gaya keibubapaan yang dikendalikan Pegawai Psikologi LPPKN.

Katanya, bagi menggalakkan penyertaan orang ramai jabatan menyediakan ‘cenderahati’ istimewa kepada 50 orang pengunjung pertama dalam setiap program yang diadakan.

Katanya sepanjang masa promosi orang ramai boleh mengunjungi Klinik Nur Sejahtera yang terletak di Tingkat 1, Pusat Niaga Paya Keladi, Kuala Terengganu, Jalan Mok Mek, Jerteh dan Jalan Yahya Ahmad di Dungun.
Aplikasi IT dalam pentadbiran kerajaan negeri

Oleh: Aida Abd Rahman

Penggunaan kemudahan teknologi maklumat (IT) akan diaplikasikan sepenuhnya dalam sistem pengurusan dan pentadbiran kerajaan negeri bagi menghantar serta menerima maklumat antara negeri, jabatan dan agensi di seluruh Terengganu menjelang September ini.

Pengarah Unit Pengurusan Maklumat negeri, Encik Che Abd Rani Mohd, berkata setiap perhubungan antara kerajaan negeri, jabatan serta agensinya akan menggunakan kemudahan e-mel, dan bukan lagi melalui surat biasa seperti amalan yang sering dilaksanakan sebelum ini.

"Usaha ke arah itu kini sedang giat dijalankan, yang mana setakat ini, hampir 85 peratus daripada sistem pengurusan maklumat telah dinaik taraf bagi membolehkan surat atau dokumen dihantar dengan cepat dan tepat melalui e-mel," katanya kepada pemberita pada majlis Program BESCOMM Bersama Masyarakat anjuran Bestari.Com dari Unit Pengurusan Maklumat Kerajaan Negeri di Kuala Besut, semalam.

Bagaimanapun, pelaksanaan itu tidak melibatkan dokumen penting dan terhad, yang masih menggunakan pos biasa, dan program tersebut juga melibatkan penghantaran surat serta maklumat daripada kerajaan negeri kepada pusat.

Mengulas mengenai penggunaan Internet di kalangan penduduk Terengganu, Che Abd Rani berkata pelbagai usaha dilakukan kerajaan negeri untuk menarik 85 peratus penduduk mempelajari ICT.

"Di kalangan remaja, termasuk pelajar sekolah, penguasaan Internet adalah sebanyak 50 peratus, manakala di kalangan warga emas dan penduduk kampung sebanyak 35 peratus," katanya.

17 June 2011

Cuti umum bonus buat penyokong

Oleh: Aida Abd Rahman

Cuti umum pada 19 Jun ini (Ahad ) yang diumumkan kerajaan negeri sebagai menghargai kejayaan pasukan Terengganu menjuarai Piala FA serta kontijen negeri ini yang menjuarai Sukan Malaysia (Sukma) Ke-14 sesuatu yang amat ditunggu-tunggu seluruh rakyat Terengganu.

Seorang kakitangan swasta, Hartini Jusoh, 27, dari Kuala Terengganu berkata, pengisytiharan itu sebagai hadiah bermakna buat seluruh rakyat yang tidak jemu-jemu memberi sokongan kepada atlet Terengganu sehingga mampu meraih kejayaan berganda itu.

“Gembira dan sangat menunggu pengumuman cuti umum itu. Sekurang-kurangnya pengorbanan penyokong sukan negeri yang sentiasa berada di belakang bintang sukan turut dihargai sama,” katanya.
Pandangan itu turut disokong rakan baiknya, Nor Fadzlina Zakaria, 31, seorang pengusaha salon di Marang dan menganggap cuti yang diberikan pada hari Ahad memberi kelebihan kepada rakyat Terengganu untuk mengisi cuti hujung minggu lebih panjang dengan tambahan sehari cuti umum itu.

“Sekurang-kurangnya nikmat kejayaan pasukan bola sepak dan atlet Sukma yang muncul juara di Kuala Lumpur turut dirasai oleh semua dan kenangan indah itu harus dikenang sampai bila-bila.

“Malah, semua di kalangan kita berharap kejayaan lebih baik mampu diraih pada masa depan kerana Terengganu kini bukan seperti sepuluh tahun dulu lagi berikutan pelbagai kejayaan gemilang yang sudah dicapai dan membanggakan seluruh rakyat,” katanya.

Seorang peminat setia pasukan bola sepak Terengganu, Mazlan Yahya, 28, pula teruja dengan kejayaan gemilang yang sudah dilakarkan atlet dan pemain bola sepak Terengganu yang memahat sejarah tersendiri dalam arena sukan negara.

“Cuti umum seakan bonus untuk kita semua sebagai penyokong dan rakyat yang menantikan detik bermakna bagi merai kejayaan gemilang itu.Sokongan kita sungguh berbaloi dan kejayaan skuad bola sepak khususnya masih segar diingatan,” katanya lagi.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengumumkan Ahad (19 Jun 2011) sebagai cuti umum bagi Terengganu sebagai menghargai kejayaan berganda dalam sukan yang diraih Terengganu itu.

“Dengan kuasa yang ada pada saya sebagai Menteri Besar, dengan ini saya mengumumkan bahawa hari Ahad ini sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan atlet kita,” katanya sambil diiringi tepukan gemuruh lebih 7,000 orang yang membanjiri Dataran Shahbandar bagi meraikan skuad Terengganu menggenggam Piala FA dan atlet yang menyertai kejohanan Sukma dan muncul juara kali ketiga berturut-turut, baru-baru ini.

Menteri Besar yang begitu gembira dengan kejayaan berganda ahli sukan negeri ini, berkata kerajaan negeri amat berbangga dengan kejayaan mereka dan berharap lebih banyak kejayaan dicipta atlet di masa depan.

“Kerajaan negeri tidak pernah lokek untuk memberi pengiktirafan kepada mereka yang berjaya dalam segala bidang.

“Mereka yang berjaya akan diberi ganjaran yang setimpal dengan kejayaan yang telah mereka capai,” ujar beliau.


16 June 2011

FORUM RAKYAT DI TOK JIRING


Unit Komunikasi Negeri (UKOM)dengan kerjasama Peti Undi Tok Jiring akan menganjurkan Forum Rakyat esok (Jumaat), 17 Jun bertempat di Dewan Komuniti Kampung Tok Jiring, Dewan Undangan Negeri(DUN) Tepoh, Parlimen Kuala Nerus pada jam 8.45 malam.

Forum tersebut akan mengupas isu-isu semasa bertemakan 1 Malaysia serta Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan.

Beberapa orang ahli panel tempatan, termasuk Pengarah Ukom Haji Shamsuddin Sulong dan ADUN Tepoh, YB Ustaz Mohd. Ramli Noh akan turut menjadi ahli panel.

Orang ramai dijemput hadir dalam forum yang diadakan secara terbuka itu.


Atlet hargai sikap cakna kerajaan

Oleh: Suriati Ali“Terima kasih tidak terhingga kepada Kerajaan Terengganu kerana sanggup membiayai kos rawatan kecederaan bahu yang saya alami walaupun tidak sempat menyumbang sebarang pingat pada kejohanan Sukan Malaysia (Sukma) di Kuala Lumpur.

“Langkah kerajaan menghantar saya di sebuah pusat perubatan terkenal itu cukup besar buat diri saya dan keluarga yang sememangnya tidak mampu membayar bil yang agak mahal,” kata atlet Judo Mohd Syukri Nawi ketika dihubungi Teganukita hari ini (16 Jun).

Beliau bersama rakan seperjuangan, Muhammad Saiful Iskandar Manan dan pemain bola jaring Siti Aminah Ahmad, menerima rawatan serta layanan cukup sempurna daripada doktor dan jururawat di Pusat Perubatan Prince Court, Kuala Lumpur.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Encik Zainal Abidin Hussin dan beberapa pegawai kanan kerajaan mengambil kesempatan melawat ketiga-tiga atlet itu yang mendapat rawatan di pusat itu selama tiga hari.

Mohd Syukri mengalami kecederaan serius di bahu kanan akibat terjatuh ketika beraksi dalam pusingan kedua dalam Kejohanan Judo Sukma Ke- 14, kini sedang berehat di rumah dan akan menjalani rawatan susulan di Hospital Sultanah Nur Zahirah secara berperingkat-peringkat.

Muhammad Saiful Iskandar yang juga atlet judo, 17, berkata tiada perkataan lain yang dapat diucapkan selain jutaan terima kasih kepada kerajaan negeri kerana sudi menyediakan rawatan terbaik buat dirinya.

“Jika berpeluang, saya nekad melakukan aksi lebih cemerlang dalam Sukma akan datang bagi membolehkan Terengganu terus melakar nama di arena sukan seperti yang dialami sekarang ini,”katanya.

Menurutnya,kecederaan lutut sewaktu beraksi pada kejohanan Sukma kali ini adalah paling serius berbanding sebelum ini.

“Walaupun kerap kali mengalami kecederaan, ia tidak mematahkan semangat saya untuk terus bersaing dalam sukan judo,” katanya.

Kerajaan negeri menanggung sepenuhnya kos pembedahan dan rawatan tiga atlet Terengganu berjumlah RM46,000 yang mengalami kecederaan serius ketika beraksi dalam temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-14 di Kuala Lumpur.

Timbalan Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Encik Ibni Amin Busu berkata, rawatan terbaik diberikan kepada tiga atlet yang telah berjuang mengharumkan nama negeri bersama atlet lain sehingga berjaya mencipta hatrik dengan mempertahankan kejuaraan selama tiga tahun berturut-turut.

“Tiga atlet itu mengalami kecederaan yang agak serius dan memerlukan rawatan rapi, bagi menjaga kebajikan dan kesihatan mereka, kerajaan negeri membuat keputusan untuk memastikan mereka mendapat rawatan terbaik,” katanya.


Sokongan semua pihak dorong kejayaan Siti Rajiah

Oleh: Suriati Ali

Ratu Kanu Terengganu Siti Rajiah Ali, 21, memberitahu berkat doa ibu bapa, dorongan jurulatih Mohd Hakimi Abdullah dan sokongan rakan seperjuangan, menjadi faktor utama kejayaan beliau dalam temasya Sukan Malaysia (Sukma) Ke-14 Kuala Lumpur 2011.

“Tanpa mereka, saya tidak mampu meraih kejayaan besar ini serta mengharumkan nama Terengganu di serata negeri dan luar negara,” katanya yang memperoleh enam pingat emas menerusi acara kanu secara individu dan berpasukan.

Kejayaan dalam acara K1 1000 meter, K4 1000 meter, K1 500 meter dan K4 500 meter itu membolehkan Siti Rajiah layak menerima sumbangan Kerajaan Terengganu sebanyak RM30,000 secara keseluruhan.

Katanya, dia bangga dengan sikap cakna kerajaan negeri yang sanggup mengeluarkan belanja dalam jumlah yang besar semata-mata untuk membangun bidang sukan.

“Wang kemenangan RM30,000 ini akan disimpan untuk kegunaan masa depan selain membeli beberapa aset berharga untuk keluarga yang telah banyak memberi sokongan dan dorongan untuk saya meraih kejayaan,” katanya.


Kakitangan awam perlu tunjuk prestasi kerja yang baik-MB

Oleh: Aida Abd Rahman/ Hazwan Rosli

Kakitangan kerajaan diingatkan supaya sentiasa bersyukur dan menunjukkan prestasi kerja yang baik kerana golongan ini lebih terjamin kedudukan mereka dalam dunia pekerjaan, berbanding kakitangan swasta jika negara berdepan dengan kemelesetan ekonomi.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kelebihan kakitangan kerajaan berbanding swasta sepatutnya menjadi kayu ukur untuk golongan itu menanam budaya bekerja dengan betul dan mengikut etika serta undang-undang yang ditetapkan.

“Kakitangan kerajaan harus sentiasa bersyukur kerana dapat bekerja dengan kerajaan, berikutan apabila berlaku kemelesetan ekonomi pekerja swasta bimbang dan takut diberhentikan, manakala pekerja kerajaan lebih terjamin.

“Imej kerajaan terletak kepada kakitangan kerajaan, jika kakitangan menjalankan tugas dengan betul dan mengikut undang-undang, maka masyarakat akan menilai kerajaan membuat kerja dengan baik, bagaimanapun apabila ada salah laku di kalangan kakitangan kerajaan akan menyebabkan orang lain menuding jari pada kerajaan,” katanya di majlis perjumpaan bersama pegawai dan warga kerja kerajaan serta swasta daerah Kemaman, di Dewan Berlian, Majlis Perbandaran Kemaman, baru-baru ini.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Chukai merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Haji Mohamed Awang Tera serta Adun Kemasik, Ir Rosli Othman.

Menteri Besar juga meminta semua kakitangan kerajaan mahupun swasta melakukan penambahbaikan terhadap hasil kerja kerana pekerjaan yang dilaksanakan menjadi satu amanah sekaligus mampu merealisasilkan tahun 2020 sebagai negara maju.

Katanya, pekerjaan bukan hanya sebagai sumber pendapatan dan mata pencarian bagi menyara diri dan keluarga, malah juga menjadi matlamat bagi meningkatkan ekonomi negara.

Selain itu, kakitangan kerajaan mahupun swasta seharusnya melayani pelanggan serta rakyat yang sentiasa berurusan dengan mereka dengan mesra dan` senyum sokmo’ supaya wujud suasana lebih selesa serta lancar dalam melaksanakan tugas seharian.TATiUC sedia kursus kemahiran kepada lepasan SPM

Oleh: Esah AbdullahHasrat kerajaan melahirkan lebih ramai golongan tenaga mahir tempatan bagi menampung keperluan industri negara akan direalisasikan menerusi program Pembangunan Pelajar Terbilang Negeri Terengganu (PPTNT).

Program PPTNT yang baru diwujudkan itu mencerminkan manfaat yang diperoleh pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dari seluruh negeri dengan menawarkan tempat di institusi pengajian tinggi (IPT) khususnya di Kolej Universiti TATi (TATiUC).

“Setakat ini TATiUC berjaya melatih 144 pelajar lepasan SPM sejajar fungsi institusi itu sebagai gedung ilmu bagi melahirkan tenaga kerja yang berkemahiran tinggi dalam pelbagai bidang,” kata Rektornya Dr Mohd Rozailan Mamat.

Menurutnya, peserta yang dilahirkan menerusi program berkenaan menjadi medium utama mempromosikan TATiUC kepada masyarakat sekali gus memenuhi hasrat kerajaan melatih belia lepasan sekolah dalam bidang kemahiran.

“Peserta program ini juga memperoleh manfaat berguna terutama dari segi peningkatan kemahiran malah kemudahan dan kepakaran tenaga pengajar dimanfaatkan sepenuhnya untuk memberi latihan dan pengetahuan kepada peserta kursus,” katanya.

Terdapat tujuh kursus ditawarkan antaranya ‘Reka Letak dan Multimedia’, ‘Asas Rekaan/Pelukis Pelan’ dan ‘Penyelenggaraan Kenderaan Bermotor’.

Menurut Dr. Mohd Rozailan, peserta yang berjaya menamatkan kursus menerima sijil dalam bidang yang diambil dan berpeluang menyertai mana-mana agensi yang memerlukan khidmat tenaga mahir di negeri ini.
Tarik minat orang muda serta aktiviti berfaedah

Oleh; Esah AbdullahGelanggang futsal bernilai RM150,000 begitu besar manfaatnya kepada masyarakat setempat untuk beriadah terutama golongan belia untuk bermain futsal, sepak takraw dan bola jaring.

Ahli Perlimen Setiu, YB Dato’ Haji Mohd Jidin Shafee ketika merasmikan gelanggang berkenaan di Kampung Gong Lingai, Batu Rakit berkata, usaha kerajaan ke arah mewujudkan golongan belia yang sihat dan cergas terus diperkasakan.

“Kerajaan akan wujudkan lebih banyak kemudahan beriadah di kampung-kampung yang dilihat mampu menarik minat golongan muda untuk menyertai aktiviti yang berfaedah,” katanya.

Katanya, usaha ini juga bagi mengelak mereka menyertai aktiviti liar termasuk merempit yang menimbulkan masalah kepada orang ramai.

Sehubungan itu beliau bersetuju untuk memasang lampu limpah berhampiran gelanggang berkenaan bagi menghidupkan suasana malam sekali gus dapat meningkat ekonomi penduduk.

“Dengan adanya lampu limpah masyarakat di sini dan kawasan sekitar boleh lakukan pelbagai aktiviti kemasyarakatan kerana pada siang hari kebanyakkan mereka keluar bekerja,” katanya.

Katanya, segala kemudahan yang diberikan ini membuktikan kerajaan sentiasa memastikan pembangunan di kawasan luar bandar tidak terpinggir.

Beliau berharap semua kemudahan yang disediakan kerajaan dapat dimanfaatkan sepenuhnya di samping dapat mengeratkan perpaduan antara penduduk setempat.
Golongan muda perlu pupuk semangat patriotisme

Oleh: Kamarudin Mat AkibGolongan muda perlu memupuk semangat patriotisme dalam diri mereka bagi memastikan negara kita disegani negara-negara asing di masa depan.Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Permaisuri, YB Haji Abdul Halim Jusoh, berkata pada masa sama golongan itu juga dituntut agar menjaga tingkah laku mereka, termasuk berpakaian mengikut adat masyarakat Timur, bagi membentuk peradaban yang tinggi.“Menjelang tahun 2020, Malaysia memerlukan masyarakat yang mempunyai semangat patriotisme dan beradap tinggi, agar negara kita disegani di peringkat global,” katanya ketika merasmikan Pertandingan Pengkisahan Kenegaraan 1Malaysia peringkat negeri Terengganu, di Dewan Terbuka Kem Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKB) di Merang, Setiu, malam tadi.

Kira-kira 200 peserta PLKN yang sedang menjalani kursus tersebut turut hadir di majlis itu dan menyaksikan persembahan enam pasukan yang menyertai pertandingan berkenaan.YB Abdul Halim berkata, golongan muda tidak boleh lalai dan melakukan apa saja kegiatan mengikut cita rasa mereka, tetapi mereka perlu menjaga tata susila dan menanam semangat cintakan negara.

“Keharmonian antara kaum perlu dipupuk bagi memastikan kestabilan politik, ekonomi dan sosial negara. Kita mahu negara kita terus dihormati dan disanjungi negara asing pada masa-masa akan datang,” tambahnya.Sementara itu, daerah Kemaman muncul johan pertandingan itu dan menerima wang tunai RM2,000 serta piala manakala daerah Dungu muncul naib johan dan menerima wang tunai RM1,000 dan piala.

Daerah Kemaman akan mewakili negeri Terengganu untuk bertanding di peringkat kebangsaan yang akan diadakan tidak lama lagi.


15 June 2011

Terengganu idam Piala Malaysia

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Selepas menjuarai Piala FA 2011, kini skuad Penyu mengidam pula untuk mendakap Piala Malaysia bagi menambah koleksi pialanya.Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu, Dato’ Che Mat Jusoh, berkata kemenangan pasukan itu ke atas lawan mereka Kelantan sebelum menjuarai piala berkenaan telah membakar semangat mereka untuk menang Piala Malaysia pula.

Beliau berkata, setakat ini pihaknya berpuas hati kerana telah memenangi satu piala untuk musim ini dan mereka akan berusaha dengan lebih gigih bagi memastikan pasukan Terengganu turut menjuarai Piala Malaysia yang akan dimulakan selepas Hari Raya nanti.

Katanya, dorongan dan kata-kata semangat Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang banyak berkorban untuk melihat Terengganu menjulang piala dalam pertandingan bola sepak negara, akan menjadi azimat kepada pasukan itu untuk berjuang lebih gigih.

“Insya Allah, kita akan bermain bersungguh-sungguh dalam Piala Malaysia untuk muncul juara seperti Piala FA,” katanya ketika ditemui hari ini.

Beliau mengharapkan sokongan daripada peminat tempatan untuk membolehkan pasukan Penyu melawan pasukan lain yang turut berasing merebut piala kebanggaan rakyat Malaysia itu.

“Dengan berkat doa dan sokongan seluruh rakyat dan pimpinan negeri, kita harap impian itu dapat dicapai,” katanya.

Selain itu, pasukan Terengganu masih berpeluang merebut mahkota Liga Super setelah menewaskan pasukan T-Team 3-2 pada aksi malam tadi.

Terengganu berpeluang menjadi juara jika memenangi pertandingan terakhir dan dua pasukan lain iaitu Kelantan dan Selangor tumpas dalam pertandingan akhir mereka.Mengekalkan perpaduan mampu membentuk identiti 1Malaysia

Oleh: Suriati AliMasyarakat termasuk pelajar di negeri ini diminta mengekalkan perpaduan supaya dapat membentuk satu identiti, nilai-nilai murni dan satu perasaan kebangsaan antara pelbagai kaum.

Penolong Pegawai Pelajaran Daerah Kuala Terengganu, Encik Jaafar Ismail, berkata perpaduan ialah satu proses yang boleh menyatupadukan anggota masyarakat dan negara keseluruhannya melalui ideologi negara.

Katanya, fahaman ini cukup penting supaya tiap-tiap anggota masyarakat memainkan peranan penting dalam memacu kestabilan dan kemajuan negara seperti yang disarankan pemimpin utama negara Dato, Sri Mohd Najib Abdul Razak.

“Sejak merdeka lagi, kerajaan telah memupuk semangat perpaduan dalam memakmurkan negara kita. Pelbagai dasar telah dijalankan untuk mencapai proses perpaduan ini.“Tanpa perpaduan, negara tidak akan maju dan apa yang diimpikan tidak akan menjadi kenyataan. Oleh itu, masyarakat hari ini diingatkan supaya jangan merosakkan perpaduan yang sedia makmur ini,” katanya ketika berucap merasmikan Program Bicara 1Malaysia, di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Chung Hwa Wei Sin, Kuala Terengganu, hari ini (15 Jun).Majlis anjuran Jabatan Penerangan Terengganu (JPT) dengan kerjasama SMK Chung Hwa Wei Sin itu turut diselitkan ceramah 1Malaysia bertajuk: Nilai- Nilai Dalam Gagasan 1Malaysia yang disampaikan Penolong Penerangan Kuala Terengganu, Encik Safian Dhabal.

Manakala ceramah mengenai Keselamatan Jalan Raya Di kalangan Pelajar disempurnakan Ketua Operasi Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR).Sementara itu, Penolong Pengarah JPT, Encik Saharuddin Mohamed, berkata pihaknya mengambil pelbagai pendekatan bagi menerangkan teras dan nilai 1Malaysia kepada semua lapisan masyarakat termasuk di kalangan pelajar .

“Oleh itu, mereka perlu faham apa itu gagasan 1Malaysia terutama berkaitan , prinsip, perpaduan, teras dan nilai-nilai murni,” katanya.


Program Bicara 1Malaysia dapat tingkat pengetahuan

Oleh: Suriati Ali dan Azwa Shasuddin (Pelatih UPM)Pendekatan Jabatan Penerangan Terengganu dengan kerjasama Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Chung Hwa Wei Sin menganjurkan program Bicara 1Malaysia bukan sahaja mampu meningkatkan pengetahuan malah dapat mengukuhkan perpaduan di kalangan masyarakat termasuk pelajar.

Kira-kira 200 pelajar dari sekolah itu terlibat dengan penganjuran program yang bertujuan meningkatkan pemahaman mengenai konsep dan gagasan 1Malaysia.Peserta program yang juga pelajar tingkatan Empat, Lee Yi Xian, berkata penganjuran program seperti ini memberi manfaat berguna kepada setiap peserta terutama berkaitan erti perpaduan.

“Saya akan ingat pesan penceramah yang menyarankan supaya jangan merosakkan perpaduan dan kedamaian yang dinikmati seluruh rakyat Malaysia,” katanya.Pelajar Arwin Suresh, 16, berkata dia mempunyai ramai rakan yang berlainan agama dan bangsa. Kepelbagaian kaum ini tidak menjadi halangan kepadanya untuk menyesuaikan diri ketika berkawan dan memahami sesuatu perkara.

“Setiap pelajar patut memahami pengertian gagasan 1Malaysia seperti apa yang dihebahkan Perdana Menteri dan pemimpin setempat,” katanya yang berdarah campuran India dan China.


Pensyarah UniSZA raih Anugerah Berinovasi Tinggi

Oleh: Aida Abd Rahman

Penyelidikan bertajuk `Robust Diagnostic F for the Identification of Outliers in the Fixed Effect Panel Data Model' yang dihasilkan seorang pensyarah Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), berjaya meraih Anugerah Penyelidikan Berinovasi Tinggi pada Seminar Kebangsaan Pasca Siswazah Statistik, Institut Statistik Malaysia (ISM),baru-baru ini.Pensyarah berkenaan,Puan Nor Mazlina Abu Bakar, 39, berasal dari Kampung Kuala Ibai, Kuala Terengganu menghasilkan penyelidikan itu bersama Pensyarah Institut Penyelidikan Matematik, Universiti Putra Malaysia, Prof. Madya Dr. Habshah Midi.
Puan Nor Mazlina berkata, penyelidikan itu merupakan sebahagian daripada penyelidikan peringkat Doktor Falsafah (PhD) beliau dengan Dr. Habshah yang juga bertindak sebagai penasihat pengajian PhD beliau.

"Penyelidikan yang kami hasilkan adalah penggabungan kaedah statistik teguh dan kaedah diagnostik bagi mengenal pasti data-data terpencil.

"Hasil penggabungan kedua-dua kaedah itu ternyata mempunyai impak yang besar dan berjaya menarik perhatian panel hakim dalam seminar itu," katanya.


Menurut Nor Mazlina, kajian yang lebih mendalam sedang dijalankan bagi menambah baik hasil kajian sedia ada dan seterusnya mengaplikasikannya dalam bidang ekonometrik.

"Dengan anugerah berkenaan, ia akan dikongsi bersama dengan penuntut di UniSZA sebagai panduan dalam penyelidikan pelbagai bidang statistik dan memberi lebih pendedahan tentang penggunaan ilmu itu dalam industri.

"Ia juga selaras dengan peranan UniSZA untuk melahirkan lebih banyak kajian dan penyelidikan dalam pelbagai disiplin ilmu," katanya.

Program ilmu anjuran ISM itu diadakan di Pusat Asasi Sains, Universiti Malaya yang turut disertai hampir 300 peserta lain termasuk dari Universiti Kebangsaan Malaysia, Universiti Utara Malaysia dan Universti Teknologi Mara.

Seminar bertema Memperkasakan Ahli Statistik dalam Membuat Keputusan bertujuan menyediakan satu platform bagi ahli akademik dan pemain industri berkongsi penyelidikan dalam bidang berkenaan.


Ulamak dapat terima kebaikan kerajaan- Haji Khazan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri tidak pernah bimbang untuk melahirkan lebih ramai ulamak dan pemimpin agama dalam negeri serta negara kita walaupun ada pihak beranggapan golongan itu lebih cenderung untuk menyokong parti pembangkang.

“Lazimnya ramai yang mengatakan orang yang belajar agama lebih cenderung kepada pembangkang, namun pada pandangan saya dan pendirian kerajaan semakin seseorang faham mengenai agama (Islam), semakin seseorang akan memahami serta dapat menerima apa sahaja kebaikan yang dilaksanakan oleh kerajaan hari ini,” katanya Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat.

Beliau berkata demikian selepas melancarkan kitabMatla' al-Badrain Wa Majma' al-Bahrain dan tujuh buku baru terbitan Yayasan Islam Terengganu (YIT) dengan kerjasama Kerajaan Terengganu, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Turut hadir, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Muhammad Ramli Nuh dan Pengarah YIT, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail.

YB Haji Khazan berkata, perkembangan itu juga memperlihatkan bahawa sejak dulu lagi Kerajaan Barisan Nasional dan Umno tidak pernah kekurangan ulamak yang sentiasa mendukung segala hasrat dan misi kerajaan sehinga berjaya melaksanakan segala pembangunan bersandarkan syariat Islam.

“Perkembangan mutakhir yang ditunjukkan dalam pembangkang, apa yang dilaksanakan kerajaan negeri kini menepati sert a tidak bercanggah dengan agama. Dulu mereka kata tidak boleh bekerjasama dengan orang bukan Islam, bagaimanapun kini mereka pun buat,”katanya lagi.

Katanya, kerajaan negeri sentiasa peka dengan pendidikan dan pelaksanaan syariat agama yang menepati dengan konteks negara serta ianya boleh dinilai berdasarkan kepada pelbagai perubahan yang memberi manfaat kepada masyarakat sehingga kini.

Menurutnya, pelbagai tuduhan yang dilontarkan oleh pembangkang kepada kerajaan, namun kerajaan tetap konsisten sejak dulu lagi bagi melaksanakan pendidikan serta syariat agama dalam sistem pentadbiran termasuk memperbaharui sistem kewangan, perbankan dan memperkenalkan bank Islam.

“Boleh dikatakan semua sistem bank yang satu masa dulu mengamalkan sistem konvensional mengubahnya kepada perbankan Islam dalam perkhidmatan mereka kerana sistem itu lebih baik, adil dan dapat diterima oleh masyarakat,” katanya.

Malah, negara kita juga mendahului negara lain dalam memperkenalkan sistem pajak gadai Islam, ar-Rahnu dan insurans Islam.
14 June 2011

Kerajaan negeri adil dan saksama

Oleh: Kamarudin Mat AkibAdil dan saksama – Itulah kesimpulan yang dapat dibuat hasil pengumuman Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said, ketika meraikan skuad Penyu yang meraih Piala FA dan atlet Terengganu yang menjuarai Sukan Malaysia (Sukma) XVI.

Pada majlis itu, pemain bolasepak Terengganu kegirangan apabila Menteri Besar mengumumkan ‘durian runtuh’ RM10,000 bagi setiap pemain dan jurulatih di samping lawatan ke London seperti yang dijanjikan sebelum ini.

Selain itu, setiap pemain juga akan dihadiahkan komputer riba setiap orang, sumbangan Syarikat Top IT, sebuah anak syarikat negeri.

Manakala atlet yang turut mengharumkan nama negeri setelah muncul juara Sukma buat kali ketiga berturut-turut akan menerima wang tunai RM5,000 bagi setiap pingat emas yang dimenangi, perak RM3,000 dan gangsa RM2,000.

Pada majlis itu juga Menteri Besar membuat pengumuman yang amat dinanti-nantikan seluruh rakyat Terengganu, yang berbunyi:

“Dengan kuasa yang ada pada saya sebagai Menteri Besar, dengan ini saya mengumumkan bahawa hari Ahad ini (19 Jun) sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan atlet kita,”.

Pengumuman beliau itu disambut sorakan dan tepukan gemuruh lebih 7,000 penduduk tempatan yang membanjiri Dataran Shahbandar bagi sama-sama meraikan skuad Terengganu dan para atlet tempatan yang berjaya mengarumkan nama negeri ini.

Menteri Besar yang bergegas pulang dari Kuala Lumpur semata-mata untuk meraikan skuad ‘Penyu’ dan para atlet itu ternyata begitu gembira dengan kejayaan berganda ahli sukan negeri ini.

Dato’ Haji Ahmad menegaskan bahawa kerajaan negeri tidak pernah lokek untuk memberi pengiktirafan kepada mereka yang berjaya dalam segala bidang, terutama pelajaran dan sukan.

Ini terbukti apabila beberapa ahli sukan seperti Azizulhasni Awang dan Anwar Manan yang mengukir nama dalam sukan lumba basikal di peringkat antarabangsa, masing-masing sudah menerima habuan daripada kerajaan negeri.

Malah, Menteri Besar memberi jaminan kerajaan negeri akan menghulurkan pelbagai bantuan yang mereka perlukan bagi memastikan mereka dapat mencipta kejayaan lebih besar di masa depan.

Itulah sepintas lalu gambaran kecaknaan kerajaan negeri terhadap mereka yang berjasa dan bukan saja jasa mereka dikenang, rakyat turut menumpang bangga dan mereka sepatutnya diberi cuti umum sebagai tanda sokongan kepada para atlet yang telah berjaya.

Dewan serbaguna untuk komuniti Tionghua Kemaman

Oleh: Aida Abd Rahman/ Hazwan Rosli


Dato' Seri Haji Ahmad Said ketika hadir pada majlis perasmian Dewan Komuniti Tionghua Kemaman. - Foto: ZULKIPLI PUTRA.

Keprihatinan kerajaan negeri terhadap semua kaum terbukti apabila menyediakan dewan serba guna untuk kegunaan masyarakat Tionghua di Kemaman.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata Kerajaan Negeri prihatin dengan keperluan penduduk kaum Cina di Kemaman yang mengalami masalah untuk mengadakan pelbagai majlis dan aktiviti keramaian termasuk perkahwinan.

“Kita luluskan peruntukan untuk membina sebuah dewan serba guna berharga lebih RM3.8 juta untuk mereka. Cuma, apa yang kita harapkan penduduk Cina tidak mudah terpengaruh dengan fitnah dan dakyah pembangkang sebaliknya terus memberikan sokongan kepada kerajaan Barisan Nasional (BN),” katanya ketika merasmikan Dewan Komuniti Tionghua Kemaman, di Kampung Bukit Mak Dayang, Kemaman, baru-baru ini.Menteri Besar berharap pengorbanan kerajaan dapat dinilai penduduk serta terus menyokong kerajaan negeri tanpa berbelah bagi terutama dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13.

Lebih menggembirakan, pada majlis itu, Dato' Seri Haji Ahmad turut mengumumkan kelulusan peruntukan tambahan RM100,000 untuk membuat penambahan dan pengubahsuaian pendingin hawa di dewan berkenaan yang siap awal tahun ini dan berharap ia dapat memberikan manfaat kepada warga Tionghua di daerah ini khususnya.


Sementara itu, kewujudan dewan serba guna berkenaan diterima dengan penuh gembira oleh kira-kira 2,000 penduduk Tionghua di daerah ini kerana penantian sejak lebih 20 tahun lalu akhirnya terealisasi.

Dewan yang menyediakan kelengkapan gelanggang badminton, futsal dan sepak takraw itu juga boleh digunakan sebagai tempat perkahwinan masyarakat Cina serta penganjuran acara kemasyarakatan.


Menara berkembar 30 tingkat di Kuala Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Terengganu bakal memiliki satu mercu tanda baru apabila kerajaan negeri merancang membina menara berkembar setinggi 30 tingkat di kawasan zon strategik dalam bandar raya Kuala Terengganu, tidak lama lagi.

Setiausaha Kerajaan negeri Dato’ Mazlan Ngah, berkata menara berkembar akan dibina di sebuah kawasan seluas 16.2 hektar dengan menelan belanja beratus juta ringgit.

Katanya, bangunan itu nanti bakal menempatkan pejabat Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Yayasan Terengganu (YT), Yayasan Pembangunan Keluarga dan Yayasan Islam Terengganu di bawah satu bumbung.
“Secara dasarnya kerajaan negeri sudah bersetuju membina dua menara di bandar dalam Rancangan Malaysia Ke-10,” katanya selepas pelancaran Pelan Strategik Yayasan Terengganu 2011-2015, di Bangunan YT, Kuala Terengganu, semalam.

Mengenai pelan strategik YT, beliau berkata agensi itu akan menjadi badan berkanun pertama di Pantai Timur mengadakan kerjasama dengan Arkib Negara.

Selain itu, Yayasan Terengganu akan memberi tumpuan dalam sektor pendidikan anak-anak negeri terutamanya bidang doktor pakar.

Untuk rekod, pada tahun ini Yayasan Terengganu akan menghantar seramai 150 calon untuk mengikuti kursus kedoktoran di beberapa negara termasuk Mesir, Rusia, Ireland dan Indonesia.


Terengganu jaga kebajikan atlet

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri menanggung sepenuhnya kos pembedahan dan rawatan tiga atlet Terengganu berjumlah RM46,000 yang mengalami kecederaan serius ketika beraksi dalam temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-14 di Kuala Lumpur.Timbalan Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Encik Ibni Amin Busu berkata, rawatan terbaik diberikan kepada tiga atlet yang telah berjuang mengharumkan nama negeri bersama atlet lain sehingga berjaya mencipta hatrik dengan mempertahankan kejuaraan selama tiga tahun berturut-turut.

Katanya, atlet tersebut adalah Siti Aminah Ahmad dari pasukan bola jaring, Saiful Iskandar Manan dan Mohd Syukri Nawi Judo mewakili pasukan Judo.

“Tiga atlet itu mengalami kecederaan yang agak serius dan memerlukan rawatan rapi, bagi menjaga kebajikan dan kesihatan mereka, kerajaan negeri membuat keputusan untuk memastikan mereka mendapat rawatan terbaik.

“Mereka yang dimasukkan ke Pusat Perubatan Prince Court Kuala Lumpur itu sudah pun selamat menjalani pembedahan dan akan dibenarkan keluar bila-bila masa,” katanya.


TADC ternak ikan air tawar

Oleh: Suriati Ali

Terengganu Agrotech Development Corporation Sdn Bhd (TADC) mampu mengeluarkan 100 metrik tan ikan air tawar jenis tilapia dan patin hibrid dalam tempoh sebulan.Pengerusi TADC, Encik Razali Idris berkata pengeluaran projek itu dari semasa ke semasa sentiasa meningkat iaitu pada tahun 2009 sebanyak 85 tan metrik, 96 tan metrik pada 2010 dan 50 tan metrik sehingga Jun 2011.

Katanya, pada masa sama kerajaan negeri meluluskan kawasan seluas 2,800 hektar untuk ternakan ikan dalam sangkar di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.

“Sasaran projek akuakultur itu ialah untuk memenuhi pengeluaran makanan negara, dan TADC akan menarik seberapa ramai pengusaha untuk melabur dalam bidang tersebut,” katanya.

“Pasaran utama ikan-ikan itu ialah di Lembah Klang, Negeri Sembilan, Ipoh, Johor Bharu dan Kuala Terengganu, dan berkemungkinan dieksport jika bekalannya mencukupi,” katanya.


Kejayaan hasil kerjasama erat semua pihak – Dato’ Haji Wan Ahamad

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kejayaan Terengganu meraih Piala FA dan juara Sukan Malaysia (Sukma) kali ketiga berturut-turut, dapat dicapai hasil kerjasama erat semua pihak dalam memajukan bidang sukan di negeri ini.


Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda.

Ketua Kontijen Sukma Terengganu, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda, berkata paling penting bidang sukan di negeri berkembang pesat hasil dana kerajaan negeri yang memberi keutamaan kepada bidang itu setanding dengan sektor lain.

“Kerajaan negeri meletakkan pembangunan sukan di negeri ini setaraf dengan sektor-sektor lain bagi melahirkan atlet-atlet yang cemerlang,” katanya ketika berucap pada majlis meraikan pasukan bolasepak dan atlet Terengganu yang muncul juara Piala FA dan Sukma ke-14, di Dataran Shahbandar, malam tadi.Dato’ Haji Wan Ahamad yang juga Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan), berkata kejayaan yang diraih Terengganu adalah hasil kerjasama semua pihak, termasuk Jabatan Belia dan Sukan Negeri, Majlis Sukan Negeri, persatuan-persatuan sukan, jurulatih dan ibu bapa atlet.

“Paling penting, atlet sendiri telah berlatih bersunggugh-sungguh bagi memastikan mereka menang dalam acara yang disertai,” katanya.

Beliau berkata, jika kesungguhan mereka berlatih diteruskan, Terengganu akan terus menjadi juara Sukma pada edisi yang akan datang.

Sementara itu, Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu, Dato’ Che Mat Jusoh, berkata pihaknya akan berusaha dengan lebih gigih bagi memastikan pasukan Terengganu akan mencapai lebih banyak kejayaan selepas ini.

Beliau berkata, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said sendiri banyak memberi dorongan dan sokongan kepada skuad Terengganu sejak awal lagi bagi memastikan ia menjadi juara sekurang-kurangnya bagi satu piala.

“Kemenangan Piala FA merupakan satu sejarah bagi pasukan Terengganu kerana pertandingan akhir antara pasukan kita dengan Kelantan telah diiktiraf sebagai perlawanan akhir terbaik dalam sejarah pertandingan bolasepak Malaysia,” ujarnya.

13 June 2011

Terengganu cuti umum Ahad (19 Jun 2011)

Oleh: Kamarudin Mat AkibMenteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said mengumumkan Ahad ini (19 Jun 2011) sebagai cuti umum bagi menghargai kejayaan pasukan Terengganu menjuarai Piala FA serta kontijen negeri ini menjuarai Sukan Malaysia (Sukma) XVI.

“Dengan kuasa yang ada pada saya sebagai Menteri Besar, dengan ini saya mengumumkan bahawa hari Ahad ini sebagai cuti umum bagi meraikan kejayaan atlet kita,” katanya sambil diiringi tepukan gemuruh lebih 7,000 orang yang membanjiri Dataran Shahbandar bagi meraikan skuad Terengganu dan atlet yang menyertai kejohanan Sukma dan muncul juara kali ketiga berturut-turut.Menteri Besar yang begitu gembira dengan kejayaan berganda ahli sukan negeri ini, berkata kerajaan negeri amat berbangga dengan kejayaan mereka dan berharap lebih banyak kejayaan dicipta atlet di masa depan.

“Kerajaan negeri tidak pernah lokek untuk memberi pengiktirafan kepada mereka yang berjaya dalam segala bidang.“Mereka yang berjaya akan diberi ganjaran yang setimpal dengan kejayaan yang telah mereka capai,” ujar beliau.

Sempena majlis yang dianjurkan kerajaan negeri bagi menghargai sumbangan pasukan bolasepak dan kontijen Sukma itu, beliau turut mengumumkan beberapa ganjaran yang lumayan kepada mereka yang telah berjaya mengharumkan nama negeri.Beliau turut berharap rakyat negeri ini akan terus memberi sokongan kepada pemain bolasepak dan atlet negeri yang menyertai kejohanan pada masa depan.