Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

10 August 2013

ADUN Kuala Besut Tengku Zaihan tidak berhasrat bertanding rebut jawatan dalam parti


Tengku Zaihan akan beri tumpuan kepada tugas menjaga rakyat

Oleh: Mohammad Ishak 

"Saya tidak berminat untuk merebut jawatan parti, sebaliknya ingin memberi tumpuan kepada tugas sebagai wakil rakyat," kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut,Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman.

Tengku Zaihan , yang baru memenangi kerusi DUN berkenaan, tidak berhasrat untuk bertanding merebut mana-mana jawatan penting dalam parti peringkat bahagian Besut.,sebaliknya, beliau menyerahkan kedudukannya kepada Ketua Umno Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh untuk menentukan status beliau dalam barisan kepemimpinan parti bahagian itu.

“Saya lebih berminat untuk mengurus kerja wakil rakyat yang memerlukan lebih banyak tumpuan kepada penduduk Kuala Besut,” katanya ketika ditemui pada majlis rumah terbuka Aidilfitri di Pejabat Penyelaras DUN Kuala Besut, Alur Pisang, dekat sini hari ini.

Tengku Zaihan, 37, ketika ini hanya memegang jawatan ahli jawatankuasa Umno Cawangan Kampung Nail,Kuala Besut menang kerusi DUN Kuala Besut dalam PRK bulan lalu.

Katanya, beliau sedia mengikut apa sahaja pucuk pimpinan parti kerana matlamatnya ingin bekerja untuk rakyat.

Sebelum ini, ada desas desus dikalangan golongan pemuda yang mahu Tengku Zaihan bertanding jawatan Ketua Pemuda Umno Bahagian Besut sebagai usaha meneruskan kariernya dalam politik.

Jawatankuasa Ketua Pemudu Umno Besut, akan berlaku kekosongan berikutan ketua sekarang,ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, akan melepaskan jawatan itu kerana cukup umur.

Penduduk Besut beri sambutan meriah rumah terbuka Aidilfitri wakil rakyat


Pengalaman pertama YB Tengku Zaihan menyambut Aidilfitri bersama rakyat.

Oleh: Mohammad Ishak 

Sambutan serentak rumah terbuka Aidilfitri tetapi tempat berlainan yang dianjurkan oleh empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) di Parlimen Besut,tetap meriah dan mendapat sambutan luar biasa daripada masyarakat setempat.

Wakil rakyat terbabit, ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad yang juga Ahli Exco Kerajaan Negeri, mengadakan rumah terbuka di Pejabat Penyelaras DUN, Pasir Akar, Muhamad Pehimi Yusof (ADUN Jertih) di Pejabat Penyelaras DUN Jertih.

Manakala dua muka baru yang pertama kali menganjurkan sambutan Aidilfitri ialah ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa, di kediaman beliau Kampung Limbongan, manakala ADUN Kuala Besut ,Tengku Zaihan CK Rahman,yang baru memenangi Pilihan Raya Kecil (PRK) baru-baru ini mengadakan rumah terbuka di Pejabat Penyelaras DUN di Kampung Alur Pisang,Kuala Besut.

Tinjuan mendapati semua program anjuran wakil rakyat berkenaan mendapat sambutan sejak awal dibuka jam 10 pagi apabila ribuaan rakyat membanjiri tempat berlangsungnya program berkenaan. Malah,petugas yang menyediakan jamuan tidak putus-putus menyediakan makanan kepada tetamu yang hadir sejak awal pagi.

Tengku Zaihan antara yang baru menjadi Yang Berhormat dan pertama kali berhadapan dengan situasi sambutan kelihatan gembira menerima kunjungan tetamu terutama kanak-kanak.

Belum pun hilang penat menghadai kempen PRK namun, beliau kelihatan tabah dan sentiasa tersenyum melayani karenah orang ramai yang hadir untuk berhari raya.

Penduduk juga memuji usaha UMNO Bahagian Besut yang menyusun atur majlis untuk wakil rakyat dengan mengadakan serentak pada hari sama kerana memudahkan orang ramai mengambil peluang dalam satu hari dapat berjumpa semua wakil rakyat di kawasan Parlimen Besut.

Maybank tawar penginapan percuma

Oleh; Esah Abdullah

Malayan Banking Bhd (Maybank) menawarkan penginapan percuma kepada waris pesakit di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) apabila terus menyewa Asrama Bayu milik Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) bagi tempoh setahun lagi.

 Pengurus Maybank Zon Pantai Timur, Encik Sidek Ismail berkata, tahun lalu, pihaknya telah menyewa sebuah bilik di asrama tersebut bagi memberi kemudahan kepada ahli keluarga pesakit yang ingin menunggu waris masing-masing di HSNZ.

Menurutnya, pemilihan untuk menyewa bilik itu dibuat atas kesedaran untuk meringankan bebanan dan kesulitan ahli keluarga menunggu waris di hospital terutama bagi tempoh yang lama dan juga tinggal jauh.

“Pada tahun ini kita menambah dua lagi bilik Asrama Bayu menjadi tiga bilik kesemuanya bagi memberi kemudahan kepada lebih ramai waris yang ingin menggunakan kemudahan yang ditawarkan.

“Usaha ini diambil bagi meringankan bebanan kepada mereka yang tinggal jauh supaya tidak perlu menyewa hotel. Insya-ALLAH, (pembiayaan) akan diteruskan pada tahun-tahun akan datang sebab usaha dilakukan ini sesuai untuk membantu golongan miskin,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media sewaktu mengadakan kunjungan ke Wad Ortopedik HSNZ, baru-baru ini. Selain itu katanya, pemilihan ahli keluarga yang ingin tinggal di bilik berkenaan diserahkan kepada pihak hospital (HSNZ).

 Katanya, kedudukan asrama terletak kawasan pekarangan HSNZ itu bukan sahaja memudahkan ahli keluarga menunggu waris di wad, malah memberi sedikit keselesaan ketika menunggu sebab di situ juga mempunyai kemudahan lain termasuk ruangan untuk solat.
 

Atlet sukan Woodball raih insentif tertinggi

Oleh: Noraini Jusoh dan Nurul Suyara Sukur (pelatih)
Gambar: Farah Farina Mohmad Zali (pelatih)
Mohd Fauzan Mohamad
Percubaan kali pertama atlet sukan Woodball, Mohd Fauzan Mohamad, 19, pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-16 Kuala Lumpur, membuahkan hasil apabila beliau menerima insentif tertinggi daripada kerajaan negeri.

Mohd Fauzan memenangi pingat emas bagi kategori individu lelaki dengan insentif RM5000, serta pingat perak bagi kategori berpasukan lelaki dan beregu lelaki, masing-masing sebanyak RM3000, menjadikan insentif keseluruhan yang diterimanya RM11,000.

"Saya bangga kerana ia adalah penyertaan pertama saya bagi acara Woodball dan permainan ini baru diperkenalkan dalam Sukma. Sebelum ini saya hanya bermain woodball sebagai sukan riadah di sekolah sahaja.

Syed Muhammad Iskandar Putra
"Oleh kerana sukan ini tidak dipertandingkan pada Sukma tahun hadapan, jadi saya mempunyai lebih banyak masa untuk membuat persediaan. Insyaallah, saya yakin akan menyumbang lebih banyak pingat emas kepada kontinjen Terengganu pada Sukma 2015 nanti,” katanya.

Selain Mohd Fauzan, Syed Muhammad Iskandar Putra, turut menjadi antara penerima insentif tertinggi apabila menerima RM10,000 menerusi dua pingat emas yang dimenangi bagi acara mendayung, iaitu men pairs dan men eight sepanjang temasya itu berlangsung.

Beliau yang sudah dua tahun menyertai Sukma akan menggunakan insentif yang diterima bagi tujuan pembelajarannya di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM), dalam jurusan Pengurusan Harta Tanah.

Ain Wahida Ibrahim
Selain itu, atlet sukan lawan pedang, Ain Wahida Ibrahim merupakan satu-satunya atlet wanita yang menerima pingat berganda di mana beliau mendapat insentif RM4000 bagi dua pingat gangsa yang dimenangi dalam acara sabre wanita dan sabre berpasukan.

YB Rozi Mamat
"Saya sedih kerana saya menjadi harapan untuk menyumbang pingat emas kepada kontinjen Terengganu bagi sukan lawan pedang.Tapi Alhamdulillah, walaupun pingat gangsa, saya masih menyumbang pingat kepada kontinjen.

"Alhamdulillah, insentif yang diterima menjadikan saya lebih bersemangat untuk terus berjaya dalam sukan ini,” katanya kepada pemberita.

Majlis penyampaian insentif kemenangan Sukma Ke-16 Kuala Lumpur yang berlangsung di Taman Tamadun Islam, baru-baru ini telah disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, YB Rozi Mamat.

 


Penduduk pangsapuri Ladang Gemilang, gembira dapat beraya lebih selesa

Oleh: Suriati Ali

Penduduk Pangsapuri Ladang Gemilang, Kuala Terengganu bersyukur dan gembira apabila dapat menikmati kehidupan lebih selesa menjelang Aidilfitri nanti, hasil kebijaksanaan kerajaan negeri dalam menyelesaikan isu pengambilan tanah di kawasan itu.

 Berbeza ketika tinggal di kawasan perumahan lama, penduduk terpaksa berhimpit di rumah yang sempit, menumpang di tanah kerajaan atau orang, pengurusan sampah-sarap yang tidak cekap dan tiada kawasan meletak kereta yang sesuai.

 Penghuni pangsapuri itu, Wan Amal Firdaus Wan Muhammad, 26, berkata dia cukup selesa tinggal di pangsapuri itu, kerana banyak kemudahan awam berdekatan, seperti hospital, sekolah dan yang paling penting berada di tengah pusat bandar raya Kuala Terengganu.

“Saya tidak lagi segan untuk menjemput rakan datang beraya, kerana ruang rumah bukan saja luas, malah kawasan persekitaran yang mengadap arah laut itu, bersih dan selamat daripada sebarang jenayah.

 “Apabila mendapat tahu ayah dipilih tinggal di pangsapuri ini, kami adik beradik cukup gembira kerana tempat baru ini ramai kawan dan saudara-mara yang sememangnya mudah untuk minta pertolongan.

“Rumah kami dulu agak sempit, lagi pun ayah, Wan Muhammad Wan Muda, 51 menyewa tanah milik orang, jika ingin besarkan ruang rumah agak sukar kerana tidak mendapat persetujuan,” katanya.

 Wan Amal turut memberitahu, kerajaan membina pangsapuri ini lengkap dengan dua kemudahan lif di mana terdapat satu lif besar dan kecil.

 “Jika ada pihak tertentu yang menyatakan jenazah sukar diturunkan dan terpaksa dikendong, itu hanya kenyataan bohong dan penipuan yang sengaja diwujudkan,” katanya.

 Seorang lagi pemilik, Puan Mariani Musa, 52, menyifatkan dia bertuah kerana terpilih tinggal di pangsapuri itu yang sangat selesa berbanding tempat tinggal lama.

 “Sebagai anak jati Kampung Ladang, kita patut bersyukur dan berterima kasih dengan pemberian dan sikap cakna kerajaan negeri yang sememangnya tidak mahu orang Melayu keluar dari kampung asal masing-masing.

 “Jika kita tidak mahu tinggal di pangsapuri ini, lebih ramai lagi yang mahu dan menanti peluang untuk berbuat demikian. terutama di kalangan bangsa lain.

“ Cuba perjelaskan, kawasan mana yang boleh tawarkan harga sewa beli pangsapuri yang selesa dan terletak di tengah-tengah bandar raya seumpama ini, serendah RM300 sebulan, di mana harga sepatutnya yang ditawarkan antara RM600 hingga RM800 sebuah,” katanya.

 

Haram terima zakat, jika tidak layak : Pesuruhjaya JHEAT

Oleh: Aida Abd Rahman

Maidam sentiasa melakukan penapisan dan pemantauan untuk memastikan hanya mereka yang benar-benar layak sahaja memperolehi wang zakat,” kata Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Dato’ Mohd Rozali Saleh.

 “Perlu diingat, kalau ini dapat kita buat kita dapat menyelamatkan orang yang menerima (tanpa mengambil hak orang lain).Sesiapa yang mengambil barang atau wang yang bukan hak mereka, haram bagi mereka, selain berdosa dan tidak selamat hidup di dunia dan juga akhirat.

“Begitu juga orang yang memberi, sekiranya memberi hak dia kepada orang lain, berdosa bukan setakat dosa semata-mata, malah memberi kesan dan menimbulkan masalah lain seperti penyakit, hilang keberkatan dan kita mungkin tidak nampak perkara (masalah) itu akan datang,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai masih terdapat golongan yang bukan dikategorikan miskin,namun masih menerima zakat.

Dato’ Mohd Rozali berkata, apabila membuat dosa, maka perkara-perkara tidak baik akan menimpa kita bukan hanya di akhirat, malah juga di dunia.

Beliau berkata, sekiranya banyak banyak menipu dan gemar melakukan perkara yang Allah s.w.t mungkar pastinya memberi kesan kepada diri dan orang sekeliling di dunia ini, walaupun ketika itu memiliki harta dan kereta mewah.

 “Kita mahu elakkan perkara sedemikian dan hanya orang islam yang benar-benar layak menerima duit (zakat) ini.

“Jjika penerima zakat yang layak menerima duit yang sememangnya hak dia, pastikan akan muncul keberkatan kerana mereka sudah menghidupkan suasana sebenar sebagai glolongan yang harus diberi bantuan sewajarnya berlandaskan al-Quran dan al-Sunnah serta sumber yang diterima pakai syarak,” katanya.

Golongan dikategorikan sebagai fakir miskin yang ditetapkan oleh Maidam adalah berdasarkan kadar per kapita RM500 seorang pendapatan bulanan dikira berdasarkan perdapatan suami atau isteri dan dibahagikan kepada semua bilangan ahli isi rumah.

Bermula tahun ini, Maidam memperkenalkan kaedah baru pengagihan wang zakat kepada asnaf fakir dan miskin sempena Ramadhan berjumlah RM300 seorang dan pertambahan RM50 bagi setiap tanggungan tanpa had.

 Kadar itu jauh lebih tinggi berbanding sebelum ini, RM350 bagi seorang hingga tiga tanggungan dan RM450 jika lebih dari tiga tanggungan.


09 August 2013

8,000 hadir rumah terbuka Aidilfitri Dato’Seri Idris Jusoh


Idris dan isteri (tengah) melambai tangan tanda kemeriahan Aidilfitri

Oleh: Mohammad Ishak 

Hari kedua umat Islam menyambut Aidilfitri tetap meriah dan masing-masing bersemangat untuk hadir majlis rumah terbuka terutama yang dianjurkan oleh Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Parlimen Besut.

Majlis bermula jam 8 pagi itu ternyata mendapat sambutan luar biasa daripada warga Besut malah perantau yang masih berhari raya bersama keluarga turut hadir bagi memeriahkan lagi majlis hari raya pemimpin terbabut.

Kira-kira 8,000 tetamu sebahagian besar penduduk Besut hadir untuk mengenali pemimpin mereka yang hadir termasuk Wakil-Wakil Rakyat Parlimen Besut serta pegawai kanan kerajaan yang diketuai Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh, Yang Dipertua Majlis Daerah Besut (MDB),Ibrahim Mamat dan Ketua Polis Daerah Besut, Superentandan Kamaruddin Mohd Zakaria.

Tetamu yang hadir disajikan dengan pelbagai makanan tradisional dan moden yang boleh diperolehi daripada sepuluh gerai khas yang dibina berkonsepkan restoran.

Idris yang juga Ahli Majlis Tertinggi Umno, bersama isteri Toh Puan Sri Kamariah Che Zakaria meluangkan masa menyambut setiap tetamu yang hadir sambil menyampaikan sumbangan raya kepada kanak-kanak.

Idris ketika ditemui berkata, beliau bangga dengan sambutan yang diberikan oleh orang ramai terhadap majlis rumah terbuka yang diadakan di dewan berkenaan kerana memberi keselesesaan kepada tetamu dan ahli keluarga masing-masing.

Malah,katanya, ramai juga perantau dari ibu negara yang pulang berhari raya mengambil peluang hadir pada majlis berkenaan.

Beliau yang juga Ketua Umno Bahagian Besut berkata, semua wakil rakyat lain di Bahagian Besut masing-masing akan mengadakan rumah terbuka serentak esok (Sabtu) bagi memberi peluang orang ramai hadir berhari raya.

Aulia Cookies pasar biskut tidak bermusim

Oleh; Esah Abdullah 

Bukan biskut bangkit, tidak juga biskut bunga dahlia, tetapi nama sebenarnya biskut bangkit bunga dahlia dengan resepi ciptaan sendiri dan satu-satunya terdapat di negeri Terengganu Darul Iman.Biskut Bangkit Bunga Dahlia menjadi ‘trademark’ Aulia Cookies melebarkan sayap perniagaannya ke seluruh negara melalui pengedar utama Koperasi Usahawan Bersatu Terengganu Berhad dan Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia (Angkasa).

Dalam suasana umat Islam membuat persiapan menyambut hari raya, biskut ini menjadi pilihan pelanggan tetap dan orang ramai boleh mendapatkannya melalui pengedar tertentu sahaja.

“Menjelang raya lebih 2,000 bekas biskut bangkit bunga dahlia dan 500 bekas biskut sarang semut berjaya dijual kepada pelanggan di mana setiap bekas diisi 80 biji dengan harga RM25,” kata pemilik Aulia Cookies Puan Fatimah Syahirah Asmadi, 20.

Menggunakan resepi ciptaan ibunya Puan Tahirah Othman, 46, perasa biskut ini memang tidak sama dengan biskut bangkit atau bunga dahlia yang biasa terdapat di pasaran sekarang.

Berkongsi rahsia biskut keluaran Aulia Cookies ini boleh disimpan selama setahun serta tahan pecah walau pun nampak lembut , disebabkan ia melalui proses pembakar yang agak panjang iaitu satu jam setengah dengan suhu sederhana.

Ibu muda kepada bayi perempuan berusia 10 bulan ini bertekad untuk memberi tumpuan kepada penghasilan biskut ini setelah tamat peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) ditambah pula ditakdirkan bertemu jodoh dengan Ahmad Shafie Muhammad, 24.

“Keseronokan bermula bila ibu beri upah RM3,000 pada musim perayaan tahun lalu dan tahun ini saya
berazam untuk pergi lebih jauh serta berusaha untuk menimba ilmu dengan menyertai kursus pengurusan dan pemasaran,” kata anak sulung daripada tujuh adik beradik ini.


Setakat ini beliau mendapat sokongan Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) dari segi promosi dan pelekat jenama biskut keluarannya.

Hasil penyertaannya pada program Karnival Radio Ikim yang diadakan di Kuala Terengganu baru-baru ini Aulia Cookies mendapat 10 pengedar termasuk dari Pulau Pinang, Pahang dan juga Angkasa yang akan mempromosikan biskut keluarannya.

Paling mengembirakan katanya, biskutnya tidak bermusim dan permintaan dari pelanggan tidak pernah putus cuma jumlahnya tidak seperti musim perayaan.

Beliau bercadang akan menambah jumlah pembakar kuih untuk memenuhi permintaan pelanggan yang semakin meningkat dari semasa kesemasa.
 

Seramai 203 atlet Sukma terima insentif

Oleh: Noraini Jusoh
Gambar: Farah Farina Mohmad Zali

Seramai 203 atlet Sukan Malaysia (Sukma) Ke-16 Kuala Lumpur yang berjaya meraih pingat pada temasya itu menerima insentif kemenangan mereka sempena majlis berbuka puasa meraikan kejayaan atlet Terengganu di Taman Tamadun Islam, baru-baru ini.

YB Haji Rozi Mamat bersama atlet-atlet SUKMA
Insentif RM5000 diberikan kepada yang atlet yang mendapat emas, perak (RM3000) dan gangsa (RM2000) sebagai ganjaran kepada sumbangan dan komitmen mereka menghasilkan pingat untuk Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Rozi Mamat berkata, walaupun Terengganu tidak dapat mengekalkan kejuaraan seperti tahun-tahun sebelumnya, dengan semangat juang yang ditunjukkan atlet Terengganu, kerajaan negeri tetap mengekalkan insentif berkenaan.

"Sebelum ini, kerajaan negeri ada menjanjikan RM5000 kepada yang mendapat emas, RM3000 (perak) dan RM2000 (gangsa) sebagai insentif kepada mereka sekiranya mendapat johan keseluruhan tetapi walaupun mendapat naib johan, jumlah insentif yang diberi tetap sama.

"Kerajaan negeri akan terus memberi sokongan terhadap atlet Sukma kerana mahu melihat sukan di Terengganu terus berkembang,” ujarnya kepada pemberita selepas majlis tersebut.

Katanya, semakan dan kajian terperinci terhadap faktor kekalahan atlet kita telah dibuat dan segala persiapan dan latihan bagi menghadapi Sukma Ke-17 di Perlis akan bermula selepas Ramadan ini.

"Saya yakin, dengan bantuan kerajaan negeri dan sokongan semua pihak, Terengganu mampu merampas kembali gelaran juara pada tahun hadapan,” ujarnya.

 

Umno ucap Selamat Hari Raya kepada pengundi PRU-13

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Umno Terengganu mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua pengundi di negeri ini yang menunaikan tanggungjawab mereka pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) yang lalu.

Ketua Penerangan Umno negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata pihaknya merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada mereka, terutama yang mengundi calon-calon BN sama ada di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) mahu pun Parlimen.

 “Umno Terengganu berharap para pengundi akan terus memberi sokongan dan memilih calon-calon BN pada pilihan raya akan datang,” katanya kepada Teganukita.

Beliau yang juga Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan berkata, pihaknya juga terharu dengan sokongan pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut yang memberikan sokongan padu hingga calon BN menang Pilihan Raya Kecil (PRK) DUN tersebut baru-baru ini.

“Dengan sokongan padu pengundi di kawasan itu, BN bukan saja mengekalkan DUN Kuala Besut, tetapi kita juga meraih majoriti yang lebih besar,” katanya.

Beliau berharap sempena Syawal yang mulia ini penduduk di Terengganu merapatkan silaturahim dan mengetepikan perbezaan politik sesama mereka.

 “Marilah kita sama-sama menyambut hari raya tahun ini dengan penuh rasa syukur dan bermaaf-maafan antara satu sama lain,” katanya.

 

Rumah terbuka bersama pemimpin

Oleh: Suriati Ali

 Tradisi rumah terbuka terus disambut dengan penuh meriah di seluruh negara bagi memberi peluang pemimpin dan rakyat bertemu dalam suasana muhibah sepanjang Syawal ini.

 Pengerusi Jawatankuasa Tranformasi Kerajaan, Penyampaian & Pengurusan Prestasi dan Teknologi Maklumat Negeri, YB A.Latiff Awang akan mengadakan Majlis Rumah Terbuka pada 15 Ogos bersamaan 8 Syawal bertempat di Dewan Sivik Binjai Rendah, Marang.

 Tarikh sama, turut dipilih Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Kepenggunaan & Koperasi Negeri, YB Roslee Daud di mana akan mengadakan majlis itu di perkarangan Pejabat Adun Bukit Besi.

Majlis kedua-dua pemimpin yang bermula 10 pagi hingga 3 petang itu, dijangka dihadiri ribuan pengunjung pelbagai lapisan masyarakat. Manakala, Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Haji Idris Jusoh yang juga Ahli Parlimen Besut pula memilih hari raya kedua, sebagai Majlis Rumah Terbuka.

 Majlis bermula dari jam 10 pagi hingga 2 petang itu akan diadakan di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB),Gong Kemuntong, Besut.

 Turut menjemput orang ramai, Ketua Pergerakan Pemuda Umno Bahagian Kuala Terengganu yang juga Exco Pemuda Umno Malaysia, Encik Badrol Hisham Zaki.

 Beliau akan mengadakan rumah terbuka pada 15 Ogos di kediamannya, Taman Alamanda, Jalan Pusara, Kuala Terengganu, bermula jam 10 pagi hingga 3 petang.

 

Maidam hanya taja pelajar persendirian di kalangan fakir miskin

Oleh: Aida Abd Rahman

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) hanya akan memperuntukkan bantuan pelajaran kepada pelajar persendirian dari kalangan keluarga fakir miskin sahaja mulai sesi pengajian 2013/2014 nanti.

Organisasi itu tidak akan menaja pelajar dalam mana-mana bidang pengajian mulai sesi pengajian September ini kerana bantuan pelajaran tidak lagi diberikan di bawah asnaf fisabilillah.

Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) Dato’ Mohd Rozali Saleh, berkata di peringkat negeri, Maidam akan membantu pelajar yang ingin memasuki mana-mana pusat latihan dengan syarat mereka atau keluarga di kalangan fakir miskin.

 “Sebagai contoh, UiTM Cawangan Dungun pelajar yang terdiri dari keluarga sinf fakir miskin yang menyertai program mengubah Degniti Anak Bangsa diberikan bantuan yuran pengajian yang kesemuanya melebihi RM0.5 juta setahun.

 “Program ini sebagai program Pra-Diploma bagi membolehkan mereka menyambung pelajaran di peringkat Diploma di mana-mana UiTM,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Dato’ Mohd Rozali berkata, perubahan dasar itu bagi memberi keadilan kepada semua pelajar berikutan sebelum ini pelajar pintar mendapat biasiswa atau pinjaman dan mereka perlu membayar balik pinjaman mereka, manakala pelajar yang agak kurang cemerlang mereka dibiayai dengan wang zakat (secara percuma) walaupun bukan dari asnaf.

Katanya, Maidam juga akan memberikan tumpuan kepada usaha memperkasakan institusi dan pendidikan pondok dalam negeri dengan memberikan bantuan kepda pelajar menerusi asnaf fakir miskin, manakala guru dan infrastruktur pondok itu sendiri dari asnaf fisabillah.

 Setakat ini, beliau berkata institusi pondok dilihat tidak diberi perhatian dan Maidam bertanggungjawab bagi melaksanakannya selaras dengan fungsinya.


08 August 2013

Pengunjung menikmati pelbagai juadah di Kediaman Seri Iman

Oleh: Suriati Ali 

Lebih 15 juadah disediakan untuk tetamu di majlis rumah terbuka Aidilfitri Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza, di Kediaman Seri Iman, Batu Burok, Kuala Terengganu, pagi ini.

 Nasi dagang, nasi minyak, sate, laksa Terengganu, ketupat pulut, rojak kateh, asam gumpal tapai, lemang, dan pelbagai kuih muih termasuk ais krim antara menu wajib yang dihidangkan untuk tetamu pelbagai golongan, termasuk yang tinggal di perantauan.

 Para tetamu kelihatan gembira kerana mereka bukan saja berpeluang menikmati pelbagai hidangan lazat malah dapat bersalaman dan bersua muka dengan pemimpin berjiwa rakyat itu sambil dihiburkan dengan alunan lagu-lagu hari raya yang mengasyikkan.

Menteri Besar bersama isteri dan anak-anak berpakaian sedondon tidak menang tangan melayan para tetamu yang berduyun-duyun mengunjungi kediaman beliau sejak dari pagi hingga petang.

Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, para pembesar negeri, wakil-wakil rakyat, ketua-ketua jabatan dan pemimpin Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) turut hadir bagi memeriahkan majlis rumah terbuka tersebut yang diadakan dari jam 10.30 pagi hingga 3 petang.

 Sebelum itu, Menteri Besar dan isteri engiringi Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Abidin, Kuala Terengganu.

 

Rumah terbuka MB sempena Aidilfitri meriah

Oleh: Noraini Jusoh


Ribuan rakyat mengunjungi rumah terbuka Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said di Seri Iman kediaman rasmi Menteri Besar Terengganu, hari ini.

Rumah terbuka sempena sambutan Aidilfitri yang berlangsung dalam suasana meriah itu bermula jam 10.30 pagi dengan dihadiri pelbagai lapisan masyarakat dan berbilang kaum termasuk Ahli Parlimen, wakil rakyat dan pemimpin masyarakat, pegawai kerajaan dan pesara, pertubuhan bukan kerajaan serta rakyat biasa.

Terdapat pelbagai juadah disediakan untuk tetamu seperti lemang, ketupat, rendang, nasi dagang, sate, laksa dan sebagainya yang kebanyakannya makanan popular negeri Terengganu.

Seorang pengunjung yang ditemui Teganukita, Nurul Hafizah Zailani, 23, berkata perasaannya sangat gembira kerana dapat beraya bersama keluarga pada tahun ini kerana berpeluang balik beraya di Terengganu.

"Saya sangat gembira kerana dapat balik beraya bersama keluarga pada tahun ini kerana tidak berpeluang meraikan bersama keluarga pada tahun lepas.

"Selepas menunaikan solat sunat Aidilfitri, rumah terbuka MB merupakan destinasi pertama kami sekeluarga kunjungi seperti tahun-tahun lepas sebelum melanjutkan pelajaran ke luar negara,” ujar pelajar perubatan di sebuah universiti terkemuka di Dublin itu.

Sementara itu, bagi seorang rakyat Amerika, Britney berkata, kesempatan berkunjung ke rumah Menteri Besar sempena lebaran kali ini memberi pengalaman yang cukup indah kepadanya.

"Saya sangat teruja untuk melihat sambutan Hari Raya Puasa di Malaysia dan kesempatan ini sangat bermakna buat saya kerana dapat merasai keenakan juadah seperti ketupat dan tapai serta mendapat layanan yang begitu istimewa daripada Menteri Besar Terengganu,” ujar pembantu pengajar English Teaching Asistant (ETA) yang mengajar di Johor.

Bagi Azhar Abdullah yang kali kedua mengunjungi rumah terbuka MB berkata, kemeriahan sambutan Aidilfitri sangat dirasai dengan kehadiran pelbagai kaum tidak mengira agama ke majlis berkenaan.

"Saya dapat melihat sendiri kemeriahan sambutan Aidilfitri di sini kerana kehadiran pelbagai lapisan masyarakat termasuk kaum Melayu, China dan India menunjukkan semangat muhibbah rakyat Terengganu,” ujarnya.

 

Sultan Mizan solat Aidilfitri bersama rakyat di Masjid Al-Muktafibillah Shah

Oleh: Noraini JusohSultan Terengganu, Sutan Mizan Zainal Abidin, berangkat menunaikan solat sunat Aidilfitri di Masjid Al-Muktafibillah Shah, Ladang, pagi ini.Turut mengiringi baginda, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, para pembesar negeri, orang kenamaan dan rakyat jelata di kawasan Ladang dan Batu Buruk.Selesai solat sunat Aidilfitri, rakyat jelata mengambil peluang untuk bersalam-salaman dengan baginda sambil mengucapkan Selamat Hari Raya.Baginda turut menziarahi Makam Diraja yang terletak di masjid berkenaan.

 Sambut Aidilfitri penuh kesyukuran

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mengajak rakyat negeri ini menyambut Aidilfitri tahun ini dengan penuh rasa syukur di atas segala nikmat yang telah dikurniakan Allah s.w.t, termasuk suasana aman dan damai.

Beliau berkata, rakyat negeri ini amat bertuah kerana dapat menyambut hari lebaran bersama-sama anak isteri, saudara mara dan rakan taulan dalam keadaan yang aman tanpa sebarang gangguan dan ancaman keselamatan.

Katanya, suasana di Terengganu dan Malaysia amat jauh berbeza dengan negara-negara luar yang bergolak dan menghadapi peperangan akibat keadaan politik negara mereka yang kurang stabil.

 “Saya mahu rakyat negeri ini mempertahankan keamanan yang kita kecapi ini dan terus mendokong kerajaan supaya negeri Terengganu dan negara Malaysia menjadi lebih stabil di masa depan.

“Jika kuasa politik kita stabil dan ekonomi negara semakin kukuh, sudah tentu negara kita sukar diugat oleh pihak-pihak tertentu yang mahu melihat kejatuhan negara kita,” katanya ketika ditemui di Kediaman Seri Iman, baru-baru ini.

Menteri Besar dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud mendoakan agar seluruh rakyat negeri ini terus berpeluang merayakan Aidilfitri dalam keadaan aman dan dilindungi daripada mereka yang berniat jahat dan mahu menimbulkan huru hara dalam negara.

 “Ambilllah kesempatan menyambut hari raya ini dengan menerusukan amalan kunjung mengunjungi dan ziarah menzirahi sesama kita sepanjang musim perayaan ini.

 “Kukuhkan silaturahim dan ketepikan segala selisih faham sebelum ini. Jadilah rakyat yang terus bersatu dan saling hormat menghormati antara satu sama lain,” katanya.

Beliau turut meminta anak-anak Terengganu yang berada di perantauan supaya berhati-hati dalam perjalanan pulang serta memandu mengikut peraturan bagi mengelakkan tragedi tidak diingini.

“Sekali lagi Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua rakyat Terengganu, maaf zahir dan batin,” katanya.Keunikan Ramadan dan Syawal di Kampung Bukit Wan

Oleh: Noraini Jusoh

Ramadan dan Syawal sememangnya bulan yang ditunggu-tunggu seluruh umat Islam di negara ini termasuk penduduk di sebuah perkampungan Melayu yang terletak kira-kira 30 kilometer dari pusat Bandaraya Kuala Terengganu.

Kampung Bukit Wan yang pernah dinobatkan sebagai Johan Anugerah Desa Cemerlang (ADC) Peringkat Kebangsaan 2012 memang tidak asing lagi bagi rakyat Terengganu, `dek’ kehijauan landskap yang sentiasa terjaga dan keharmonian penduduknya yang saling hidup bermuafakat.

Sehubungan itu, Kampung berkenaan menerima kunjungan pemimpin nombor satu negara iaitu Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak bagi menyempurnakan majlis ADC, baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa dan Kemajuan Kampung (JKKK), Bukit Wan, Chek Harun Ismail berkata, kedatangan Ramadan pada kali ini memberi seribu makna kepada penduduk Kampung Bukit Wan yang mempunyai kira-kira 500 penduduk.

"Rutin harian penduduk di sini sepanjang bulan puasa lebih kurang sama dengan kampung lain. Mereka kebiasaannya keluar bekerja pada siang hari dan malamnya mengambil kesempatan di bulan mulia ini dengan mempertingkatkan amal ibadah seperti sembahyang terawih dan bertadarus secara berjemaah di masjid.

"Selain itu, majlis berbuka puasa secara berjemaah juga sudah menjadi satu kelaziman bagi penduduk Kampung Bukit Wan di mana satu tarikh dipilih pada setiap Ramadan untuk diadakan majlis berkenaan.
Untuk tahun ini, kami bersepakat mengadakannya pada 2 Ogos bersamaan 24 Ramadan 1434H bertempat di Masjid kampung Bukit Wan,” ujarnya kepada Teganukita.

Jelas beliau, jika kampung lain memasak hidangan untuk berbuka puasa di masjid, apa yang uniknya di sini ia di masak sendiri oleh setiap keluarga untuk di bawa ke masjid.

"Pada sebelah pagi diadakan majlis gotong royong memotong daging dimana seekor lembu dan seeekor kerbau disembelih untuk dijadikan lauk. Daging-daging tersebut diagihkan mengikut tempahan yang telah dibuat oleh penduduk kampung untuk dimasak di rumah masing-masing. Menjelang waktu Magrib, lauk-pauk yang dimasak dihantar ke masjid untuk dijadikan hidangan berbuka puasa,” ujarnya.

Bercerita mengenai sambutan Aidilfitri di kampung berkenaan pula, Chek Harun berkata, Hari Raya Aidilfitri di Kampung Bukit Wan disambut secara sederhana tetapi cukup meriah.

"Beberapa hari sebelum raya penduduk kampung telah sibuk membuat persiapan termasuklah membersih kawasan halaman rumah, memasang pelita, membersih jalan-jalan utama dan sebagainya.

"Kaum wanita pula sibuk membuat kuih-muih termasuk kuih tradisional seperti ketupat, lemang, tapai dan juga kuih moden. Dalam pada itu, anak-anak kampung yang sekian lama merantau, pulang ke kampung untuk menyambut hari raya bersama ibu bapa dan keluarga tercinta,” ujarnya.

Katanya, ada yang mengambil kesempatan untuk membayar zakat fitrah pada malam raya, malah turut disusuli dengan kesyahduan takbir yang berkumandang di masjid sehingga ke tengah malam.

"Pada pagi 1 Syawal, masjid mula dipenuhi orang ramai untuk sembahyang sunat hari raya.
Setelah selesai khutbah raya, semua penduduk kampung akan saling bermaaf-maafan antara satu sama lain.Keadaan ini telah menjadi satu tradisi di Kampung Bukit Wan,” ujarnya.

Tambah beliau, setelah semuanya selesai, penduduk kampung terus ke tanah perkuburan untuk menziarahi ahli keluarga yang telah meninggal. Disana di adakan majlis tahlil dan bacaan doa. Selepas itu barulah penduduk kampung mula menziarahi sanak saudara dan kunjung mengunjung antara satu sama lain.

 

TEGANUKITA 88
Aidilfitri lebih bermakna di rumah baru

Oleh: Aida Abd Rahman

Jika sebelum ini, seorang ibu tunggal terpaksa hidup berpindah-randah bersama empat anak dan seorang cucu akibat desakan hidup dan tidak mampu membayar sewa bulanan kerana tidak mempunyai pendapatan tetap.

Bagaimanapun, sejak setahun lalu, Puan Hasnah Ahmad, 49, tidak lagi gusar dan tertekan dengan beban sewa yang tinggi dan mencari tempat perlindungan yang selesa.

Ibu kepada lapan anak termasuk seorang orang kurang upaya (OKU), Siti Robiah Othman, 21 tahun itu kini menetap di perumahan berkembar Kampung Kubur Sharif, Padang Nenas, Batu Rakit. Malah, menurut ibu kepada tujuh cahaya mata itu, satu Syawal kali ini adalah yang pertama beraya di rumah baru berkenaan bersama 39 keluarga lain di kawasan perumahan itu.

“Alhamdulillah, sungguh selesa, rasa lebih tenang dan tenteram sejak tinggal di rumah yang disediakan kerajaan melalui Majlis Agama Islam dan Adat Melayu (Maidam) Terengganu ini.

 “Dengan ruang tamu, dapur dan tiga bilik tidur serta persekitaran yang agak luas untuk bercucuk tanam, saya dan keluarga rasa rumah begini sudah cukup baik untuk kami berlindung,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Puan Hasnah yang mula menetap di rumah itu sejak 20 Ogos lalu, menyifatkan rumah bantuan perumahan itu seperti `bulan jatuh ke riba’ kerana sudah lama dia dan keluarga mengimpikan sebuah kediaman yang selesa serta dapat berteduh dari hujan panas tanpa sebarang risiko berbanding mendiami di rumah serba kekurangan di kawasan pantai sebelum ini.

Dia yang menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM450 termasuk RM150 untuk Siti Robiah yang memegang kad OKU, merasakan hari raya kali ini lebih bermakna berbanding tahun-tahun sebelumnya.

“Anak-anak semua yang tinggal di luar Terengganu, insya-Allah akan balik berhari raya di rumah ini.

“Walaupun persiapan ala-kadar saya tetap bersyukur dan gembira kerana tinggal di rumah jauh lebih sempurna berbanding sebelum ini, selain dikelilingi jiran tetangga yang baik hati serta tidak lokek menghulurkan bantuan walaupun kebanyakan kami hidup`kais pagi makan pagi’,”katanya.

Untuk rekod, sebanyak 40 Perumahan berkembar berharga RM45,000 seunit dengan kos keseluruhan kira-kira RM2 juta dibangunkan di kawasan itu menerusi sumbangan Maidam dengan Affin Islamik Bank RM1 juta, manakala selebihnya dari Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Syarikat Air Terengganu (SATU) bagi kerja-kerja menyediakan kemudahan infrastruktur.

Peserta yang menduduki rumah Maidam tidak akan diberi hak milik sebaliknya dikenakan sewa RM50 sebulan kerana konsep agensi berkenaan membantu penduduk miskin berkenaan, sementara mereka memiliki rumah sendiri.


07 August 2013

Ibu Allahyarham ASP Zulkifli Mamat dapat rumah baru


Walaupun dapat rumah baru tetapi Khadijah tetap merinduni ASP Zulkifli.

 Oleh: Mohammad Ishak 

“Walaupun dapat rumah baru tetapi tidak boleh ditebus ganti dengan kehilangan anak tersayang,” kata Khadijah Ismail, 64, ibu kepada arwah Wira Negara Zulkifli Mamat yang terkorban dalam serangan pengganas di Lahad Datu, Sabah Mac lalu.

Khadijah, berhari raya pertama kali tanpa kehadiran Allahyrahman tetap merasai kehilangan anak lelaki yang mati terkorban dalam usahanya mempertahankan negara daripada diceroboh musuh.

Bagaimanpun, beliau mengucapkan penghargaan terima kasih kepada Kerajaan Negeri yang meluluskan peruntukan membaikpulih rumahnya sebelum ini dalam keadaan yang uzur.

Katanya, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Putera,Mohd Mahdi Musa melalui Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Kubang Ikan berusaha membaikpulih rumah berkenaan yang kini lebih selesa.

“Tahun ini mak cik berhari raya di rumah yang lebih selesa dan tidak lagi dalam keadaan daif seperti yang dihadapi sebelum ini,” katanya.

Namun,katanya, hati dan perasang tetap teringat dan terkenang-kenang kepada Allahyarham Zulkifli, kerena pada kebiasaanya pada setiap kali menjelang raya arwah pulang bersama isteri dan dua anak berhari raya bersama keluarga.

Menurutnya, arwah juga selalu membawa pulang ole-ole untuk mak cik dan adik beradik yang lain setiap kali pulang berhari raya.

Sultan Mizan berangkat ke Majlis Pengurniaan Insentif

Oleh: Nurul Suraya Abd Sukor 

Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke Majlis Pengurniaan Insentif kepada atlet FEI World Endurance Championships for Young Riders & Juniors 2013 di Dewan Intan, Permai Hotel, Kuala Terengganu, petang semalam.

Turut berkenan berangkat, Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah dan Yang Di-Pertuan Muda Terengganu, Duli Yang Teramat Mulia Tengku Muhammad Ismail Ibni Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin.

Yang Amat Mulia Tengku Nadhirah Zahrah Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Abidin dan Yang Amat Mulia Tengku Muhammad Mua’az ibni Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin, serta Yang Amat Mulia Tengku Fatimatuz Zahra’ Al-Wathiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin, turut berangkat pada majlis itu.

Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, YB Haji Rozi Mamat serta barisan exco kerajaan negeri.

Majlis pengurniaan dan majlis berbuka puasa tersebut diserikan dengan pengurniaan insentif RM5000 kepada lima atlet yang bertanding iaitu Azizatul Asma Abdullah, Muhammad Alif Sabidi, Mohamad Adhwa Embong, Mohd Ziyad Hamzah dan YM Tengku Puteri Helen Nurina Tengku Shaharin Abu Bakar.

 Atlet negara berjaya mengharumkan nama Malaysia apabila mereka mengungguli tempat keempat dalam pertandingan tersebut yang diadakan di Perancis, baru-baru ini.

 

Syarikat Jepun bakal melabur di Setiu

Terengganu bakal menerima pelaburan bernilai kira-kira RM300 juta daripada sebuah anak syarikat Toyota dari Jepun bagi membina kilang pengeluaran kaca dan cermin serta produk berasaskan pasir silika di Setiu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata syarikat itu sudah pun menyatakan persetujuan membina kilang silika di Setiu itu, yang bakal menyediakan lebih 2,000 peluang pekerjaan untuk anak tempatan.

“Satu perjanjian persefahaman (MoU) telah dimeterai antara kerajaan negeri dan wakil syarikat berkenaan baru-baru ini, dan pembinaannya dijangka dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

“Ia adalah antara kesinambungan pembangunan di Terengganu selepas rakyat memberikan semula mandat kepada Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) dan pilihan raya kecil (PRK) Kuala Besut,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis pengagihan bantuan Aidilfitri kepada warga miskin di Wilayah Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) daripada Tabung Amanah Ketengah Holdings, di Bandar Seri Bandi, malam kelmarin

 Menteri Besar berkata, Setiu mempunyai bahan mentah silika bermutu tinggi sama seperti ada di Australia dan ia mampu menarik perhatian pelabur dari Jepun membina kilang silika membuat kaca di situ.

Beliau berkata, sebuah lagi syarikat juga dari Jepun akan mengadakan usaha sama dengan anak syarikat Toyota berkenaan untuk membangunkan kilang silika membuat kaca itu.

 “Syarikat ini mempunyai pengalaman 80 tahun dalam bidang membuat kaca dan mempunyai lombong di Australia. Dengan pengalaman yang mereka ada ia meyakinkan kerajaan negeri bahawa pelaburan itu akan memberi banyak manfaat kepada ekonomi negeri,” katanya.

Beliau berkata, kerja membina kilang silika membuat kaca itu dijangka bermula tahun depan di sebuah kawasan perindustrian di Setiu.

Sementara itu, beliau turut memuji syarikat induk KETENGAH, Ketengah Holding Sdn Bhd yang mampu menjana keuntungan tinggi dalam bidang perladangan meskipun harga sawit menurun sedikit tahun ini.

 

Bantuan pelajaran Maidam untuk asnaf fakir mualaf sahaja

Oleh: Aida Abd Rahman

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) telah mengubah dasar bantuan pelajaran dari asnaf fisabilillah kepada asnaf fakir mualaf sahaja berdasarkan konsep keutamaan (al-aulawiyyat).

Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Dato’ Mohd Rozali Saleh, berkata bantuan pelajaran di bawah asnaf fisabilillah tidak lagi dikeluarkan, sebaliknya asnaf fisabilillah ini akan diberikan tumpuan kepada yang lain.

 “Biasiswa, dermasiswa dan bantuan Maidam terbahagi kepada dua kategori iaitu pelajar tajaan Maidam dan pelajar persendirian serta kedua-duanya di bayar di bawah asnaf fisabilillah.

“Hasil penelitian yang dibuat mendapati dari 95 orang pelajar tajaan Maidam yang mengikuti tiga program, iaitu program Memperkasakan Ulamak, Program Pakar Sakit Puan dan Program Mahasiswa Ansar, hanya 55 orang sahaja yang termasuk dalam kategori anak-anak asnaf serta bantuan pengajian akan diteruskan dan dibayar di bawah asnaf fakir dan miskin,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Sementara itu, Dato’ Mohd Rozali berkata, bakinya seramai 40 orang tidak termasuk dalam kategori anak-anak asnaf fakir miskin serta mereka akan dipindahkan kepada Yayasan Terengganu.

Beliau berkata, bagi memastikan pelajar berkenaan meneruskan pengajian, Maidam bersetuju menyalurkan peruntukan sebanyak RM2.5 juta di bawah asnaf fisabilillah atas nama sumbangan Tabung Pendidikan Negeri kepada Yayasan Terengganu (YT).

 “Dengan peruntukan yang disalurkan kepada YT itu, maka terpulanglah kepada YT menimbangkan kepada mereka untuk menyediakan bantuan pendidikan itu sebagai biasiswa atau pinjaman,” katanya.

Dato’ Mohd Rozali berkata, bagi pelajar persendirian pula, jika mereka termasuk dalam asnaf fakir miskin, bantuan pengajian akan diteruskan berdasarkan kadar, bidang dan tempat pengajian yang telah ditentukan.

Katanya, bantuan tiket balik juga hanya disediakan kepada pelajar persendirian yang tamat pengajian dengan membawa bersama ijazah sementara sebagai bukti.


Rumah terbuka MB, raya pertama

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, akan mengadakan rumah terbuka di Kediaman Seri Iman, Batu Buruk, Kuala Terengganu bagi meraikan rakyat pada hari raya pertama mulai jam 10.30 pagi hingga 3 petang.

Orang ramai dan perantau boleh berkunjung untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama Menteri Besar dan keluarga serta saf kepimpinan kerajaan negeri yang hadir pada majlis berkenaan.

Pelbagai juadah disediakan, termasuk nasi dagang, ketupat, lemang, sate, nasi himpit dan sebagainya akan dihidangkan untuk tetamu.

Sebelum itu, Dato’ Seri Haji Ahmad bersama isteri To’ Puan Hajah Norliza Mahmud akan mengiringi Sultan dan Sultanah Terengganu dari Istana Nur Nadhirah ke Masjid Al Muktafi Billah Shah, Ladang, Kuala Terengganu untuk Solat Sunat dan menziarah Makam Diraja.