Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

07 September 2013

Contohi semangat peserta Ekspedisi Julang Jalur Gemilang

Oleh: Aida Abd Rahman

Generasi muda hari ini perlu sedar bahawa kejayaan tidak akan diperolehi dengan cara mudah, sebaliknya ia memerlukan usaha gigih serta tidak mudah menyerah kalah, kata Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Haji Mohd Zubir Embong.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Pelepasan Ekspedisi Julang jalur Gemilang 2013 Perlis-Tawau 30 Ogos -16 September, di Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu, hari ini.Turut hadir, Komander Pasukan Polis Marin Wilayah Tiga, Asisten Komisioner Azmi Ibrahim; Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Kontinjen Terengganu, Asisten Komisioner Manoharan A/L Kanaparty dan Pegawai Pemerintah Pasukan Tentera Laut Diraja Malaysia Chendering, Kapten Prof Zainal Saharudin.

Hadir sama, Ketua Program Ekspedisi Julang jalur Gemilang 2013 Perlis-Tawau 30 Ogos -16 September, Encik Azhar Ariffin.

“Syabas dan tahniah kepada Encik Azhar Ariffin dan krew yang terlibat menjayakan ekspedisi ini yang bakal mengharungi perjalanan yang mencabar.

 “Pada hemah saya, ia sangat memerlukan semangat dan jiwa yang kental serta mencabar minda dan fizikal lebih-lebih lagi melibatkan cabaran yang amat getir dalam mengharungi Laut China Selatan,” katanya.

Beliau berkata, ekspedisi ini menggunakan Bot Belacak 43 yang keseluruhan badan bot diperbuat daripada gentian kaca dengan ukuran panjang 43 kaki dan lebar 120 inci serta boleh memuarkan seramai lapan orang penumpang secara amnya.Katanya, bot yang tercipta menerusi kajian dan penyelidikan serta inovasi yang melibatkan kepakaran tempatan itu dimiliki oleh Encik Azhar secara berdaftar berkaitan rekabentuk bot, selain turut didaftarkan dalam Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO).

“Hasil usaha beliau boleh menjadi contoh kepada generasi Y pada hari ini dalam menyahut cabaran wawasan 2020.

 “Kegigihan dan semangat yang ditonjolkan beliau wajar sekali dijadikan contoh dalam merealisasikan impian serta harapan kerajaan untuk melahirkan warga yang berinovasi serta berkreativiti,” katanya.

Untuk rekod, ekspedisi kali keempat sempena bulan kemerdekaan dan sambutan jubli emas Penubuhan Persekutuan Malaysia bermula 30 Ogos dari Langkawi dan berakhir di Tawau Sabah, pada 15 September ini dengan merentasi beberapa perhentian di perairan Pahang, Terengganu dan Kelantan.Kerajaan berlaku adil terhadap pelajar Malaysia di Mesir


Idris diarak kereta kuda  ketika merasmikan Program Jelajah Merdeka di Pantai Air Tawar.Besut.

Oleh: Mohammad Ishak 

Biarpun berlainan fahaman politik dan sering menuduh kerajaan zalim namun semua itu tidak diambil kisah sebaliknya kerajaan tetap berlaku adil kepada semua pelajar yang memerlukan bantuan ketika menghadapi konflik di Mesir.

Malah, Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, ramai pelajar tajaan swasta dan persendirian di Mesir memihak kepada pembangkang tetapi dalam keadaan mereka memerlukan bantuan kerajaan tetap membantu pelajar terbabit.

Idris yang juga Ahli Parlimen Besut yang dihantar khas oleh Kerajaan Melaysia ke Mesir bagi membuat rundingan dengan kerajaan sementara Mesir membawa pulang ke tanah air berjaya membawa misi Perdana Menteri.

Berikutan itu, kira-kira 1,000 pelajar yang menuntuk di Negara berkenaan sudah dibawa pulang secara berperingkat-peringkat sejak akhir Ogos lalu selepas negara Mesir dilanda konflik politik berpanjangan.

Bercakap pada sidang media selepas melancarkan Program Jelajah Merdeka pelajar Kolej Komuniti seluruh Malaysia di Pantai Air Tawar, dekat sini, hari ini Idris yang juga Ahli Parlimen Besut berkata, negara lain masih gagal membawa keluar pelajar mereka kerana belum mendapat restu kerajaan Mesir.

Pada majlis itu Idris melakukan pelepasan pesertai konvoi yang disertai 450 pelajar untuk menjelajah ke seluruh Terengganu mulai hari ini.

Berikutan pergolakkan yang masih berterusan di negara Mesir, Idris berkata semua penaja yang menaja pelajar baru ke negara itu dinasihatkan menangguhkan penghantaran pelajar masing-masing kerana keadaan di negara itu masih tidak stabil.

SMK Seri Nilam cipta Jalur Gemilang gergasi

Oleh; Esah Abdullah 

Hasil gabungan tenaga 25 orang guru dan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Nilam berjaya mencipta Jalur Gemilang gergasi dalam usaha menunjukkan semangat kecintaan kepada negara.

Jalur Gemilang sepanjang 180 kali panjang dan 15 kaki lebar itu disiapkan dalam tempoh tiga hari secara gotong royong melibat 10 guru dan 15 pelajar untuk menjahitnya.

Pengetuanya Encik Wan Mohd Abdullah berkata, sambutan Hari Kebangsaan peringkat sekolah berkenaan diadakan setiap tahun dalam usaha menanamkan semangat kecintaan pelajar kepada negara.

``Bagaimanapun sambutan tahun ini kita sepakat membuat kelainan sedikit dan disambut dengan lebih meriah dengan menyiapkan Jalur Gemilang gergasi,’’ katanya ketika ditemui pada pelancaran Jalur Gemilang Gergasi di Dataran Nilam, SMK Seri Nilam, semalam.

 Menurut beliau, idea menghasilkan Jalur Gemilang gergasi itu dicadangkan oleh beberapa guru yang diketuai Cikgu Abdullah Mamat dan Mohd Nor Taib dengan melibatkan kos kira-kira RM1,000.

Katanya, Jalur Gemilang gergasi itu akan direntangkan sepanjang pagar utama sekolah sebagai tanda penghargaan daripada warga SMK Seri Nilam yang melibatkan 120 guru dan 1,400 pelajar.

``Saya berharap program seumpama ini dapat diteruskan setiap tahun dengan penghasilan idea yang lebih kreatif bagi menaikkan semangat patriotik terutama di kalangan pelajar.

 ``Malah saya juga berbangga semangat kebersamaan dan penyatuan antara guru dan pelajar dalam menjayakan pelancaran Jalur Gemilang gergasi itu,’’ katanya.

Sempena dengan majlis pelancaran itu turut diadakan deklmasi puisi dan persembahan lagu-lagu patriotik oleh pelajar.

Selain itu sepanjang kempen sambutan Hari Kemerdekaan yang akan berakhir pada 17 September ini, pelbagai aktiviti turut diadakan seperti penyerahan Jalur Gemilang kepada pelajar dan pertandingan yang bertemakan semangat kecintaan kepada Negara.
 

PMINT bangun projek RM80 juta

Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) akan membangunkan lima projek perumahan dan lima projek perkedaian membabitkan peruntukan RM80 juta di lokasi terpilih di negeri ini.

 Pengurus Besar PMINT, Dato’ Osman Muda berkata, projek perumahan yang akan dibangunkan ialah di Kampung Tebing Tembah, Paka di Dungun melibatkan 56 unit rumah berkembar yang kini sedang ditender.

 "Manakala projek perumahan di Kampung Fikri, Jabor (Kemaman) melibatkan 20 unit rumah berkembar dan 36 unit rumah teres dua tingkat, Kampung Cabang Kertih pula sembilan unit rumah berkembar dua tingkat.

"Projek perumahan di Kampung Balai Besar (Dungun) dan Bukit Kuang (Besut) melibatkan peruntukan RM13 juta," katanya kepada pemberita baru-baru ini.

 Katanya bagi projek perkedaian, PMINT akan membinanya di Pak Sabah (Dungun), Permint Perdana di Kampung Batin Seberang Takir (Kuala Terengganu), Bukit Keluang (Besut), pusat pameran di Jalan Kemajuan dan di pekan Kuala Berang (Hulu Terengganu).

 "Setelah semua urusan selesai, 10 projek ini dijangka dapat dimulakan akhir tahun ini atau awal tahun hadapan," katanya.

 

350 pelajar pecah rekod di Program Kenali Setiu.

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Empat pelajar sedang tekun mewarna kolaj.

SETIU: SERAMAI 24 pelajar program Sukarelawan Remaja ASEAN dari sepuluh buah negara Asia Tenggara menyertai program "Kenali Setiu-Mari Berbudaya Setiu" yang diadakan di Penarik Inn, Kampung Penarik, di sini, semalam.

Program yang bertujuan untuk mempertengahkan budaya dan warisan Setiu itu turut disertai seramai 150 pelajar Sekolah Menengah dan 160 penuntut Institut Pengajian Tinggi (IPT)termasuklah dari IPT Awam iaitu Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Pengurus Program, Nor Adlin Mohd Said, berkata pelbagai acara diatur sempena program itu antaranya ialah permainan tradisional antaranya ialah Bowling Kelapa, Tarik Upih, Kukur Nyior dan anyam ketupat manakala pertunjukan pula ialah permainan gasing, ayam serama dan wau bulan.

"Selain itu, satu acara yang mendapat pengiktirafan "Malaysia Book Of Record" ialah mencipta Rekod Kolaj Terbesar bertema Setiu "Wetland" turut diadakan di mana hampir 350 pelajar terlibat mewarna dan menyusun kolaj batik dan ianya dilancarkan oleh Ketua Polis Daerah Setiu, DSP Abdul Rahman Raja Muhammad", katanya.

Abdul Rahmad meletakan kolaj pertama simbolik pelancaran program.
Nor Adlin berkata, program anjuran "Hijau Event Management" itu juga bertujuan mempromosikan daerah Setiu dan Negeri Terengganu kepada dunia kerana daerah Setiu mempunyai pelbagai budaya yang menarik dan mempunyai potensi tinggi dalam eko-pelancongan di Asia.

"Saya mengharapkan ia dapat memanfaatkan peluang ini untuk meningkatkan eko-pelancongan itu secara mapan di Setiu. Ini akan memberi manfaat juga kepada penduduk setempat bagi jangkamasa panjang disamping dapat meningkatkan taraf hidup mereka," katanya.


Zulkifli minta UMNO Setiu terus bersatu

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Zulkifli  berucap  ketika merasmikan mesyuarat UMNO Buluh Hilir, semalam.

SETIAP ahli UMNO di saran bersatu untuk memastikan parti tetap utuh bagi menjamin kejayaan berterusan Barisan Nasional untuk terus mentadbir daerah Setiu dan negeri Terengganu, kata Ahli Parlimen Setiu, Che Mohd Zulkifli Jusoh ketika merasmikan Mesyuarat Agong UMNO Cawangan Buluh Hilir, di Permaisuri, Setiu, semalam. 

Zulkifli berkata, jika sebelum ini ada berlaku perpecahan di kalangan ahli, bermula dari sekarang, beliau meminta semua ahli jangan berpecah belah kerana ia boleh merosakan UMNO dan boleh menghalang pembangunan dan kemajuan daerah Setiu.

“Kita betul-betul lah pilih kita jangan bergaduh antara kita, sebab rugi kalau kita macam taksub kepada seseorang pemimpin, bila pemimpin lain dipilih, kita akan rasa lain.

"Sebab kita kena ingat bahawa pemimpin datang dan pergi, yang kita hendak teruskan ialah UMNO.
Pemimpin ada hari ini, besok mungkin orang lain. Tapi perjuangan adalah kepada UMNO itu sendiri, Melayu apa yang kuat kalau kita sendiri yang berpecah.

"Antara kita hendaklah bersatu kerana bersatu itu teguh dan bercerai kita akan roboh, Jadi tidak perlu kita bergaduh.” katanya.

Dalam pada itu dalam ucapanya itu juga, Zulkifli akan berusaha membina lebih banyak rumah untuk penduduk daerah Setiu terutama belia yang tidak mempunyai rumah sendiri apabila menemui tanah yang sesuai untuk membina kawasan perumahan.

“Bila ada tanah saya akan usahakan mencari tanah di Setiu, kita akan pastikan tanah ini dibina dengan perumahan. Kita akan syor kepada pihak bertanggungjawab untuk membina rumah-rumah kepada mereka yang memerlukan, Insya Allah,” katanya.

Antara ahli UMNO yang hadir mesyuarat.
Sementara itu beberapa muka baru dilantik memegang beberapa jawatan dalam mesyuarat itu, antara ialah ialah jawatan Ketua Pemuda yang dahulunya disandang oleh Ismadi Ibrahim yang sudahpun melebihi had umur bertanding kini bertukar kepada Zulkifli Mohd manakala jawatan ketua Putri pula di pegang oleh Siti Sarah Abdul Rahim.

Jawatan Ketua Wanita menampilkan bekas Naib Ketua Wanita iaitu, Mariani Ibrahim manakala jawatan Ketua Cawangan UMNO Buluh Hilir masih disandang oleh Wan Sulaiman Wan Ahmad.


06 September 2013

ATM dan PDRM bersama jayakan majlis hari raya

Oleh; Esah Abdullah 

Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraia Malaysia (PDRM) buat julung kalinya bergabung tenaga menjayakan Majlis Hari Raya Aidilfitri dan Sambutan Hari Kebangsaan 2013 Peringkat Negeri Terengganu di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Gong Badak esok (Sabtu).

Bersempena dengan majlis berkenaan, satu sidang media akan diadakan oleh Panglima Markas 8 Briged, Brigedier Jeneral Datuk Mohamad Zaki Hamzah dan Ketua Polis Terengganu DCP Dato’ Haji Jamshah Mustafa di kawasan ruang legar stadium pada jam 1 petang.

Majlis yang bermula jam 12 tengahari hingga 4 petang itu akan menyediakan pelbagai menu untuk para tetamu di samping persembahan brass band dan pameran oleh ATM, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM). Orang ramai dijemput hadir untuk memeriahkan majlis.

Hala tuju pembangunan berpaksikan kepentingan rakyat

Oleh: Aida Abd Rahman

Konsep `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ kini dipraktikkan untuk penggal kedua pentadbiran Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Sebagai pihak yang bertindak sebagai `front liner’ bagi pihak kerajaan, pegawai dan kakitangan kerajaan menyahut pendekatan itu sebagai satu gagasan yang perlu dilaksanakan demi memuaskan hati rakyat sebagai `pelanggan utama’.

Menyedari hakikat itu, Penolong Kanan Setiausaha (Dasar dan Pembangunan), Cik Nur Kamilah Hamzah, berkata setiap perancangan dan hala tuju kerajaan negeri jelas berpaksikan kepada kepentingan dan manfaat secara langsung kepada rakyat.

“Sebagai badan penggerak, kita akan berusaha mencapai dan mematuhi setiap perancangan yang sudah digariskan pihak kerajaan bagi memastikan matlamat ketua kerajaan dan pegawai atasan mampu kita laksanakan sebaik mungkin.

 “Setiap projek sama ada kecil dan besar yang dilaksanakan secara berterusan oleh pihak kerajaan semuanya adalah berfokuskan kepada rakyat,” katanya.

 Penolong Setiausaha Kerajaan (pentadbiran dan Operasi) Kerajaan Tempatan, Encik Mohd Shahrir Ghani pula berpendapat setiap projek yang dibangunkan kerajaan secara berterusan merupakan kesinambungan untuk menyediakan perkhidmatan yang terbaik demi kesejahteraan dan manfaat kepada rakyat.

“Bagi memastikan usaha kerajaan menyediakan perkhidmatan terbaik kepada rakyat tercapai, kami sebagai agen pelaksana mengambil tanggungjawab memikul amanah itu dan berusaha melakukannya dengan lancar dan cekap.

 “Pendekatan `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ amat tepat memandangkan kerajaan sentiasa mendahului rakyat dalam sebarang program, projek pembangunan dan juga pelbagai insentif disediakan sejak dulu lagi,” katanya.


TTI perkenal persembahan cahaya

Oleh: Suriati Ali 

Taman Tamadun Islam (TTI), Kuala Terengganu akan memperkenalkan persembahan berbentuk cahaya dan bunyi, bagi menarik lebih ramai pengunjung ke taman itu.

 Pengurus Besar, Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) Dato’ Osman Muda, berkata persembahan itu dijangka bermula Januari depan, sekali gus membolehkan Taman Monumen TTI dibuka kepada pengunjung pada waktu malam.

 "Persembahan itu mempunyai komponen-komponen seperti hologram, video mapping, laser, 'sky tracker' dan juga air pancut," katanya.

Beliau berkata kerja pemasangan kelengkapan bagi persembahan itu sedang berjalan dan dijangka siap Disember ini.

 Sementara itu Dato’ Osman berkata TTI menerima 643,000 pengunjung, sepanjang tahun lalu.

 "Kita mensasarkan akan menerima lebih 800,000 pengunjung apabila siapnya persembahan baru ini.

 "Sejak dibuka pada tahun 2008 hingga sekarang, TTI menerima kedatangan lebih 4.5 juta pelancong dari dalam dan luar negara,” katanya

 

Hari Potensi Tabika Kemas Parlimen Setiu mencuit hati

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Telatah kanak-kanak bermain bolajaring mencuit hati penonton.

MAJLIS Hari Potensi Kanak-Kanak Tabika Kemas Parlimen Setiu yang diadakan di Stadium Mini, Sungai Tarom, Setiu, semalam gamat dengan telatah kanak-kanak tadika bertanding dalam beberapa acara antaranya ialah Futsal dan Bolajaring.

Walaupun usia kanak-kanak itu dibawah enam tahun tetapi kelincahan mereka bertanding dalam beberapa acara mencuit hati penonton malah ada yang menunjukan bakat mereka bermain dengan baik.

Majlis yang bermula kira-kira jam 8.30 pagi itu dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi, Mohd Iskandar Jaafar dan turut dihadiri oleh Pegawai Kemas Daerah Setiu Mohd Madrisham Mokhtar.

Iskandar sedang mendukong seorang kanak-kanak yang menang hadiah.
.
Setiausaha majlis, Cik Wan Shamsiah Wan Ismail, berkata antara tujuan hari potensi itu ialah untuk menggalakan perkembangan sosial, Emosi, Fizikal, Intelek dan Rohani kanak-kanak melalui pelbagai pendedahan.

Selain itu, katanya, tujuan juga ialah untuk mengembangkan kemahiran asas 4M iaitu membaca, menulis, mengira dan menaakul sebagai persediaan ke alam persekolahan dan membentuk sifat peribadi, perwatakan dan konsep diri yang positif untuk menjadi warganegara yang patriotik.

Dalam pertandingan yang diadakan itu, johan bagi acara silat, futsal dan gerakrama ialah Kemas Dun Langkap, johan acara selingan ialah Dun Jabi, galah panjang juga Dun Jabi manakala bolajaring wanita dimenangi Dun Permaisuri,”.


KRT Pak Kancil juara

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Empat ahli KRT bergambar kenangan di sebuah gerai.
RUMAH Terbuka Aidilfitri Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Dewan Undangan Negeri (Dun) Langkap dan Permaisuri meriah apabila setiap gerai yang menyertainya bertanding untuk kategori gerai berhias di mana gerai yang mengambil bahagian menampilkan pelbagai cara hiasan dan masakan supaya mereka mendapat tempat.

Bagaimanapun daripada kira-kira 10 gerai bertanding hanya tiga gerai sahaja yang memikat hati juri di mana ianya dimenangi gerai KRT Pak Kancil tempat pertama, kedua KRT Guntung manakala tempat ketiga ialah KRT Bukit Kecil.

Suasana sambutan Rumah Terbuka KRT Langkap/Permaisuri.
Jurucakap penganjur, Arahma Deraman, berkata, hadiah-hadiah pemenang di sampaikan kepada pemenang oleh Pegarah KRT negeri ialah Burhanuddin Daud menakala pemenang menerima hadiah hamper dan cenderamata.

“Pertandingan kali ini agak sengit kerana masing-masing menampilkan kelainan dalam resipi dan hiasan malah ada yang berbelanja agak banyak untuk memenangi pertandingan itu. Selain itu pertandingan karaoke turut diadakan.

“Acara pertandingan hiasan gerai dan karaoke ini menjadi acara tahunan. Selain menjamu selera para jemputan ahli-ahli KRT juga dapat berhibur dan ini mengeratkan hubungan antara mereka,” katanya. 

Sementara itu, kira-kira 500 tetamu yang kebanyakanya ahli KRT dari Dun Langkap dan Permaisuri hadir memeriahkan sambutan selain tetamu jemputan.


05 September 2013

Golongan imam perlu manfaat jalur lebar

Oleh: Aida Abd Rahman

Kementerian Komunikasi dan Multimedia menyarankan supaya golongan imam memanfaatkan kemudahan jalur lebar yang disediakan kerajaan bagi mengakses lebih banyak maklumat berkaitan agama untuk disampaikan kepada jemaah masing-masing.

Timbalannya, Datuk Jailani Johari berkata , kerajaan sudah menyediakan pelbagai program termasuk Kampung Tanpa Wayar yang membolehkan rakyat mengakses internet dengan mudah secara percuma.

"Saya menggalakkan golongan imam dan bilal gunakanlah kemudahan yang disediakan di sekitar kawasan masing-masing untuk memperkasakan ilmu dengan cara berkongsi pengetahuan dengan ahli agama bukan saja dalam negara malah luar negeri untuk memperkasakan ilmu masing-masing.

 "Dunia tanpa sempadan hari ini membolehkan kita meningkatkan ilmu agama bukan saja dengan pembacaan tetapi melalui perkongsian dan pertukaran maklumat daripada internet juga,"katanya selepas merasmikan Majlis Penutup Program Jati Diri Imam dan Bilal di Pejabat Agama Daerah Hulu Terengganu, hari ini.

Seramai 200 peserta menghadiri kursus separuh hari itu bertujuan memperkasakan ilmu agama di kalangan imam dan bilal yang menjadi pemimpin masjid serta masyarakat Islam.

Dalam pada itu, Datuk Jailani berkata, pihaknya masih belum menerima sebarang aduan rasmi daripada mana-mana pihak berkaitan penyebaran ajaran Syiah melalui laman sosial atau laman sesawang di negara ini.
"Kementerian hanya akan membuat pemantaun terhadap sesuatu isu yang menyentuh sensitiviti agama atau masyarakat jika terdapat permohonan daripada mana-mana pihak seperti permohonan daripada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) baru-baru ini berhubung kes menghina agama Islam oleh pasangan Alvin Tan dan Vivian Lee.

"Dalam hal ajaran Syiah ini JAKIM lebih pakar dan kita bersedia membantu jika terdapat permohonan daripada pihak mereka,” katanya.


Sedia 20 lori kompaktor bernilai RM3 juta tahun depan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri akan menambah 20 unit lori kompaktor pengangkut sampah dalam usaha meningkatkan kebersihan dan keindahan persekitaran khususnya kawasan tumpuan ramai di seluruh Terengganu, pada tahun depan.

Peruntukan keseluruhan bagi menyediakan setiap lori berharga RM295,000 itu melibatkan hampir RM3 juta.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pihaknya berhasrat untuk memastikan negeri ini mempunyai lori kompaktor pengangkut sampah yang mencukupi dan tidak menimbulkan masalah kelambatan sehingga menjejaskan keselesaan orang ramai.

“Kita perlu menambah lori baru pada tahun depan kerana masalah lori rosak dan sudah uzur. Jadi tahun depan kita akan tambah 20 unit lagi untuk dibekalkan kepada semua PBT, dengan harapan mampu melakukan kerja pembersihan dengan lancar,” katanya.

Selain itu, Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, setiap daerah mempunyai kawasan pelupusan sampah masing-masing, bagaimanapun PBT masih berdepan dengan cara pelupusan sampah yang tidak sempurna.

“Bagaimanapun, kita akan memastikan setiap PBT mempunyai kawasan pelupusan sampah yang sempurna dan memenuhi piawaian,” katanya.

Beliau juga mengingatkan orang ramai supaya membantu PBT dalam aspek menjaga kebersihatan persekitaran berikutan kerajaan menyediakan kos sehingga RM60 juta setahun bagi kerja pembersihan dan penyelenggaraan termasuk memungut sampah, mencuci jalan dan membersih longkang di seluruh daerah.

Katanya, ada segelintir penduduk dengan sewenang-wenang membuang sisa bahan binaan rumah masing-masing di kawasan lapang termasuk tanah kerajaan, sedangkan mereka perlu membuangnya di kawasan pelupusan sampah yang disediakan PBT berhampiran tempat tinggal mereka.

“Ini satu lagi sikap yang tidak bertanggungjawab segelintir masyarakat di negeri ini yang harus diubah bagi memastikan hasrat kerajaan untuk menjadikan seluruh Terengganu bersih dan indah tercapai,” katanya.


Gangguan bekalan air di 22 kawasan

Oleh: Suriati Ali

 Syarikat Air Terengganu (Satu) memaklumkan bahawa gangguan bekalan air akan berlaku membabitkan 22 kawasan di Marang pada 11 September ini.

 Gangguan itu berlaku disebabkan kerja-kerja penyelenggaraan sistem pam di Loji Air Rawatan Kepong 2 bagi meningkatkan kecekapan bekalan air.

 Kerja-kerja itu akan akan menyebabkan bekalan air ke tangki perkhidmatan Satu di Bukit Kor, Marang akan diberhentikan penyalurannya buat sementara waktu bagi memberi laluan kerja-kerja penyelanggaraan ini.

 Ini menyebabkan gangguan bekalan air di mana kawasan-kawasn tertentu akan mnerima tekanan air yang rendah dan sebahagian lagi akan terputus bekalan.

Antara kawasan yang terlibat dalam tempoh gangguan bermula jam 4 petang hinggan 12 tengah malam, pada tarikh itu adalah, Taman Medan Jaya; Kampung (Kg) Rusila; Kg Kijing, Kg Bukit Mawi; Bandar Marang; Kg Seberang Marang dan Kg Gong Chempedak.

 Lokasi lain, Kg Bantangan; Kg Bukit Gasing; Kg Rhu Muda; Penjara Marang; Kg Bukit Kecil; Merchang; Kg Serating; Kg Gong Beris; Kg Alor Ketitir; Kg Alur Tuman; Felda Rantau Abang; Kg Undang dan Jalan Bukit Kor

 Ketua Pegawai Eksekutif, Haji Husain Embong, berkata kira-kira 20,000 akaun pengguna Satu akan mengalami gangguan bekalan air terutama pada waktu puncak sepanjang kerja-kerja pengubahsuaian itu dijalankan.

 Pengguna di kawasan terlibat dinasihatkan menyimpan air yang mencukupi sebelum gangguan bekalan air berlaku pada tarikh tersebut.

 

Pandu Puteri rai 60 pelajar yatim sempena majlis hari raya

Oleh; Esah Abdullah

Seramai 60 orang pelajar yatim dan miskin akan diraikan dalam Majlis Hari Raya Aidilfitri Persatuan Pandu Puteri Malaysia Cawangan Terengganu (PPPCT) yang akan diadakan di Hotel Tabung Haji, Gong Badak, Kuala Terengganu esok (Jumaat).

Yang Dipertua PPPMCT, Tengku Datin Seri Ramlah Azizah Sultan Ismail berkata, pelajar yatim dan miskin ini didatangkan dari empat daerah iaitu Kuala Terengganu, Setiu, Marang dan Hulu Terengganu.

“Mereka yang terpilih untuk menerima ‘duit raya’ ini merupakan anak yatim dan miskin dari kalangan ahli PPPMCT mewakili 15 buah sekolah rendah dan menengah,” katanya kepada Teganukita.

Menurutnya, program ini merupakan aktiviti tahunan PPPMCT dimana setiap tahun akan meraikan golongan sasar yang berlainan dan majlis juga diadakan mengikut giliran daerah.

Katanya, dalam program yang sama tahun lalu PPMCT telah meraikan 50 orang warga emas dari daerah Kemaman dan majlis diadakan di Awana Kijal.
 

YB Encik Ghazali bin Taib (EXCO) untuk merasmikan program Bicara Tokoh di Dewan Sultan Mizan, Univeristi Malaysia Terengganu
Penuntut di IPT elak jadi pemusnah kepada bangsa sendiri

Oleh; Esah Abdullah

Penuntut di Instituti Pengajian Tinggi (IPT) negara diminta menjadi penyebar maklumat kerajaan kepada masyarakat dan bukannya bertindak sebagai pemusnah kepada negara dan bangsa sendiri.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Dun) Batu Rakit, YB Haji Bazlan Abdul Rahman berkata, mahasiswa perlu merebut peluang menimba ilmu sepanjang berada di IPT sebagai persiapan diri menghadapi dunia pekerjaan apabila tamat belajar.

“Semasa di IPT beri tumpuan terhadap pelajaran dan jangan sekali-kali melibatkan diri dalam agenda lain yang boleh memberi kesan buruk kepada perpaduan dalam masyarakat berbilang kaum di negara ini,” katanya ketika merasmikan Program Mahabbah In Terengganu 2013 (MIT ’13) di Kampung Bukit Wan, Batu Rakit, Kuala Terengganu.

 
Hadir sama, Penghulu Mukim Bukit Cempaka /Maras, Encik Khairul Anuar Hashim; Pengarah MIT ’13 Muhammad Hafiz Jailani dan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Bukit Wan, Haji Chek Harun Ismail.

 Katanya, peserta MIT tidak harus mensia-siakan peluang bersama penduduk kampung untuk menyelami kehidupan masyarakat serta memahami adat resam yang mungkin tidak terdapat di daerah lain.

“Sebagai orang yang terpelajar, penuntut perlu tahu menilai yang mana kaca dan mana permata serta sentiasa bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan yang banyak berjasa kepada bangsa dan negara,” katanya.

Program enam hari yang berakhir Sabtu ini (7 September) disertai 64 orang ( 37 wanita dan 27 lelaki) penuntut Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Gombak, Selangor itu tinggal bersama keluarga angkat masing-masing.

Pelbagai program diatur sepanjang berkampung di kampung berkenaan termasuklah lawatan ke rumah warga emas, sukaneka,  mendaki, motivasi, ruang bicara bersama pemimpin, pengurusan jenazah, kenduri sekampung dan malam kebudayaan.

 

Lata Belatan tetap dikunjungi ramai walaupun dikenakan bayaran.

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.


PUSAT perkelahan Lata Belatan yang terletak di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Jabi tetap dikunjungi ramai walaupun caj bayaran di kenakan ke atas pengunjung yang datang ke tempat itu sebanyak RM2 untuk dewasa dan RM1 kanak-kanak. 

Tinjauan Teganukita ke pusat itu, baru-baru ini mendapati rata-rata pengunjung tidak merungut dengan bayaran sejak awal tahun itu kerana ia berpatutan sebagai kos untuk menguruskan kawasan itu supaya sentiasa kelihatan bersih dan terpelihara.

Seorang pengunjung Hashim Mat, 40-an berkata, pada mulanya ia menjangkakan jumlah pengunjung ke tempat itu akan berkurangan kerana bayaran yang dikenakan untuk memasuki pusat perkelahan itu dianggap membebankan tetapi ia adalah sebaliknya kerana orang ramai tetap memenuhi Lata Belatan terutama pada Jumaat dan Sabtu.

“Jumlah pengunjung yang datang tidak Nampak berkurang malah adakalanya ia semakin ramai terutamanya pada hari Jumaat dan Sabtu. Caj yang dikenakan itu agak wajar kerana ia tidaklah mahal berbanding kos untuk menjaga selia pusat itu supaya ia kelihatan sentiasa bersih dan cantik,” katanya.

Kemudahan gerai di Lata Belatan.
Balqis Amar, 20, pula menyifatkan sejak bayaran dikenakan, Lata Belatan kelihatan bertambah bersih dan ceria malah pelbagai kemudahan yang ada diselia dengan baik menjadikan tempat itu sebuah pusat itu antara yang tercantik di Terengganu.

Dalam pada itu Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi, Mohd Iskandar Jaafar, berkata Lata Belatan akan terus dipromosikan supaya pusat perkelahan itu dikenali bukan sahaja penduduk di Terengganu malah akan dikunjungi oleh pelancong luar.

Pemandangan Indah Lata Belatan-(gambar ehsan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu.)

04 September 2013

50 kenderaan sertai Kembara Merdeka Jalur Gemilang


ADUN Kuala Besut Tengku Zaihan CK Rahman..melepaskan peserta konvoi

Oleh: Mohammad Ishak 

Kembara Merdeka Jalur Gemilang (KMJG) anjuran Jabatan Penerangan Negeri Terengganu bermula di daerah Besut apabila 50 kenderaan membawa Jalur Gemilang merentasi beberapa kampung sekitar daerah itu hari ini.

Majlis pelancaran program yang diadakan dalam suasana dan mood hari raya yang berlangsung di Kampung Bukit Payong,Hulu Besut, menyaksikan penyertaan penduduk pelbagai peringkat termasuk pelajar dan kanak-kanak tadika di daerah berkenaan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman, diberi penghormatan melakukan upacara pelepasan konvoi kenderaan termasuk 30 motosikal yang ditunggang pemuda.

Sejurus berlepas kenderaan terbabit melalui laluan utama Jertih-Keruak menuju ke Bandar Jertih dan singgah di Dataran Jertih Souq untuk mengagihan jalur gemilang kepada pemilik premis perniagaan di perhentian bas.

Peserta konvoi kemudian menyusuri jalan utama Jertih-Kuala Terengganu dan singgah di Pekan Jabi yang kemudian mengagihkan jalur gemilang kepada penduduk setempat.

ADUN Jabi,Mohd Iskandar Jaafar kemudian menyambut konvoi terbabit di Kampung Anak Ikan, sempadan Besut/Setiu sebelum peserta meneruskan perjalananan ke daerah Setiu.

Peserta kemudian meneruskan konvoi menuju ke Hulu Terengganu. Pada 5 September konvoi bermula di perhentian kereta sewa Kemaman untuk meneruskan perjalanan ke Dungun dan Marang.

Manakala penutup program peserta konvoi akan berlangsung di Tapak Pasar Pagi, Kampung Telok Ketapang,Kuala Terengganu.

20 pelajar UniSZA selami kehidupan masyarakat di Aceh

Oleh; Esah Abdullah 

Seramai 20 pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) mengadakan Program Warga Sihat Masyarakat Sejahtera Meulaboh, Aceh Barat, Indonesia selama seminggu bermula 30 Ogos dan berakhir esok.

Program anjuran Pusat Pembangunan Komuniti dan Kualiti Hidup itu melibatkan pelajar jurusan Perubatan dan Sains Kesihatan itu dalam usaha memberikan khidmat komuniti kepada masyarakat di Acheh.

Pengarah Program, Prof Madya Dr Azmi Hassan berkata, semua pelajar yang terlibat akan ditempatkan dengan keluarga angkat untuk memberi peluang kepada mereka mengenali lebih dekat penduduk di situ.

Katanya, antara program yang akan dilaksanakan di negara jiran itu ialah lawatan ke Rumah Sakit Umum Cut Nyak Dhien Meulaboh dan mengadakan Program Warga Sihat di kampung berkenaan.

 ``Melalaui Program Warga Sihat itu pelagai aktiviti akan dilaksanakan termasuk pemeriksaan kesihatan seperti tekanan daerah, kandungan gula dalam darah, body mass index dan kaunseling pemakananan,'' ujarnya.

Serentak dengan kunjungan itu juga, UniSZA akan turut menandatangani perjanjian persefahaman (MOU) dengan Fakultas Kesihatan Masyarakat, Universiti Teuku Umar, Bandar Acheh.

Rombongan yang diketuai oleh Naib Canselor UniSZA, Prof Madya Dr. Yahaya Ibrahim turut mengadakan lawatan ke Sekolah Tinggi Agama Islam Meulaoh dan Universitas Syiah Kuala Bandar Acheh.

Terengganu sedia RM17.3 juta untuk pelajar

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri telah membelanjakan RM17.3 juta bagi bantuan persediaan pembelajaran yang membabitkan 22,851 pelajar yang berjaya melanjutkan pelajaran ke asrama penuh serta pengajian peringkat sijil, matrikulasi, diploma dan ijazah, sepanjang tahun lalu.

Timbalan Pengarah (Pendidikan) Yayasan Terengganu Haji Razali Mahmud, berkata jumlah itu termasuk pembiayaan bagi pelajar yang mengikuti pengajian Ijazah dalam dan luar negara.

 Katanya, daripada jumlah itu 8,836 pelajar melanjutkan pelajaran di peringkat ijazah dengan peruntukan RM8.7 juta dan peringkat diploma (6,876 orang) membabitkan kos RM5.6 juta.

“Terdapat 2,966 pelajar mengikuti matrikulasi dengan kos RM1.5 juta, sijil (1,865 orang) RM816 ribu dan Sekolah Berasrama Penuh pula seramai 2,269 orang membabitkan perbelanjaan RM1.2 juta,” kepada Teganukita .

 Beliau berkata, setiap pelajar yang melanjutkan pelajaran peringkat ijazah dalam negeri menerima RM1,000 (RM1,300 Sabah/Sarawak) diploma (RM750) dan matrikulasi, sijil dan SBP (RM500) manakala ijazah di luar negara mengikut kos pengajian yang mereka ambil.

 “Sejak bantuan ini diperkenalkan pada 2006 kerajaan telah membelanjakan RM105.6 juta membabitkan 145,079 pelajar anak tempatan,” katanya.

 Katanya, seramai 21,880 pelajar terima bantuan itu pada 2006 membabitkan peruntukan RM15.5 juta; 22,513 orang (2007) RM15.8 juta; 22,813 orang (2008) RM16.1 juta; 26,205 orang (2009) RM19.7 juta; 26,801 orang (2010) RM20 juta; dan 24,867 orang (2011) RM18.4 juta dan 22,851 orang dengan peruntukan 17.3 juta bagi tahu lalu.

 “Kerajaan sentiasa berusaha memberikan yang terbaik untuk rakyat khusus untuk melanjutkan pelajar ke mana-mana IPT dan sedia mengeluarkan berapa banyak belanja pun asalkan mereka tidak tercicir dalam pelajaran,” katanya.

 

Lif HSNZ akan dinaiktaraf semula

Oleh: Aida Abd Rahman

Hospital Sultanah Nur Zahirah akan menaik taraf dan melakukan kerja pembaikian semula lif di bangunan itu yang seringkali rosak dan menimbulkan ketidakselesaan orang ramai.

Timbalan Pengarah (Klinikal) II HSNZ, Dr Saifur Rahman Muhammad, berkata permohonan menaik taraf lif berkenaan sudah dibuat dan kini dalam proses menunggu kelulusan untuk tindakan segera

"“Kami mengambil perhatian serius dengan masalah itu dan sudah menjalankan siasatan terhadap aduan dan rungutan orang ramai itu.

"Hasil siasatan kami mendapati kerosakan lif berpunca dari kegagalan brek berfungsi yang perlu diganti dengan peralatan baru," katanya.

Dr Saifur berkata, HSNZ sedang dalam proses memperoleh peralatan berkenaan dan kerja membaiki akan dilaksanakan segera.

Selain itu, kerosakan lif itu berlaku juga berpunca faktor usia lif yang sudah beroperasi selama 27 tahun serta penggunaan maksimun melebihi bebanan yang dietapkan, iaitu 1,630 kilogram bersamaan 24 orang pada satu-satu masa.

 “Pihak kami juga sentiasa memantau dan memastikan penyelenggaraan lif oleh pihak konsesi dilaksanakan mengikut jadual yang ditetapkan supaya masalah kerosakan lif dapat dielakkan,” katanya.

 

UMNO, CABARAN DAN PEMILIHAN- JANGAN TERLALU GHAIRAH

Bahagian kedua:

 Oleh: Ruslan Rahman 

 Pemilihan yang bakal menjadi fokus ialah di peringkat bahagian dan majlis tertinggi.
  Kali ini perwakilan di peringkat cawangan diberi mandat untuk memilih kepimpinan Bahagian dan Majlis Tertinggi sekaligus.
  Perkara ini bukanlah mudah, kerana kalau tidak ‘kena gaya’ boleh membawa keretakan dan melahirkan ‘puak-puak; dalam parti. Umno sebagai parti yang sudan matang tidak wajar melalui peristiwa yang boleh menjejaskan kekuatannya.
 Yang sedang diusahakan ialah kekuatan parti dan untuk kelemahan parti. Justeru itu sekiranya didapati ada unsur-unsur yang boleh membawa kelemahan parti, seharusnya diberi perimbangan kearah perbincangan dan perundingan untuk kebaikan kebaikan parti dan jadikan pertandingan sebagai jalan terakhir.
  Yang perlu difikirkan, jika hati kita ikhlas dan jujur ialah tentang masa depan parti, kekuatan parti dan bukannya masa depan dan kekuatan diri.
 Ini sebagaimana pesanan Timbalan Presiden, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin: "Pemimpin lama juga perlu bermuhasabah kerana apabila tiba waktunya, mereka perlu memikirkan tentang masa depan parti dan bukan masa depan peribadi mereka"
 Ataukah kata-kata ini sekadar retorik dan teori sahaja, tetapi praktikkal sukar direalisasikan. Bagaimana pun konsep pemimpin dan kepimpinan perlu juga dihayati oleh semua orang, sama ada di peringkat pemimpin atau ahli biasa supaya ia berada di landasan yang sebenar.
 Apatah lagi sebagai muslim, kita mempunyai ajaran tertentu dalam kaedah ini supaya tidak sampai terikut-ikut dengan konsep dan kaedah yang lain. Terdapat perbezaan yang amat ketara antara konsep kepimpinan Islam dengan konsep kepimpinan sekular Barat.
  Kepimpinan Islam adalah merupakan amanah ketuhanan (divine trust) yang merangkumi urusan duniawi-ukhrawi dengan dwi peranan utama iaitu إقامة الدين وسياسة الدنيا به memelihara agama dan mengurus dunia. Ia berbeza dengan konsep kepimpinan sekular Barat yang hanya menjurus kepada urusan duniawi-manusiawi yakni kepimpinan dianggap sebagai proses bagaimana seseorang mempengaruhi orang lain atau kumpulan ke arah pencapaian matlamat dalam situasi tertentu.
  Keadaan ini amat berbeza dengan Islam yang menganggap kepimpinan adalah merupakan taklif atau bebanan tanggungjawab dan bukannya satu tasyrif atau pun satu keistimewaan yang perlu diburu. Pemimpin diibaratkan sebagai "pengembala" yang akan diminta tanggungjawab di atas gembalaannya.
 Kepimpinan atau pemerintahan dalam Islam adalah alat dan bukan sebagai tujuan. Pemimpin perlu dipimpin oleh ilmu, iman dan amal untuk menjadikan kepimpinannya sebagai alat yang aktif yang dapat merealisasikan tujuan yang hendak dicapai iaitu membela agama dan menguruskan dunia.
  Lantaran itu, Islam menempatkan kepimpinan di tempat yang tinggi, sebagaimana sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud: "Makhluk yang paling dicintai Allah adalah imam yang adil, dan yang paling dibenci Allah adalah imam yang zalim" (HR:Ahmad).
  Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said telah menunjukkan contoh teladan yang sesuai iaitu tidak akan bertanding kerusi ahli majlis tertinggi Umno pada Oktober ini.
  Katanya, sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu, beliau turut hadir dalam mesyuarat majlis tertinggi Umno.
 “Oleh itu saya tidak perlu bertanding,” katanya sambil menyokong dua orang calon dari negeri Terengganu mempertahankan jawatan mereka iaitu Menteri Komunikasi dan Multimedia, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek dan Menteri Pelajaran II, Datuk Seri Idris Jusoh.
  Contoh dan pengorbanan yang ditunjukkan oleh Menteri Besar amatlah dihargai dan dihormati.

OMG5 himpun kereta lama di Lagun Kuala Ibai

Oleh; Esah Abdullah 

 Olskool Mega Gathering 5 (OMG5) akan mengadakan forum komuniti bertempat di Taman Awam Lagun Kuala Ibai, Kuala Terengganu pada 15 September depan mulai jam 7 pagi hingga 6 petang.

Pengerusi Program, Encik Abdul Aziz Mokhtar berkata, program yang julung-julung kali diadakan di negeri ini bertujuan menghimpunkan ahli forumer olskool.my dan peminat kereta lama dari seluruh negara dan juga luar negara di dalam acara tahunan yang amat bermakna ini.

“Ianya akan dimanfaatkan dengan pelbagai aktiviti dan dijangka akan menarik perhatian bukan sahaja forumer, peminat kenderaan lama malah juga masyarakat setempat,” katanya.

Secara tidak langsung katanya, program ini menjadi satu lagi tarikan pelancongan ke negeri ini sambil mendokong usaha kerajaan dalam menjayakan Tahun Melawat Terengganu 2013.

Katanya, tahun lepas OMG4 diadakan di Terminal Bersepadu Selatan, Cheras, Kuala Lumpur yang menyaksikan penyertaan sebanyak 655 buah kereta lama seluruh negara termasuk Thailand dan Singapura dan dikunjungi lebih 10,000 orang peminat kereta lama.
 

50 buah rumah dibaikpulih

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Iskandar beramah mesra dengan penduduk kampung di Pekan Jabi, semalam.
KECAKNAAN kerajaan Barisan Nasional terhadap nasib golongan kurang bernasib baik terbela apabila sebanyak 50 buah rumah mendapat bantuan untuk dibaikpulih dan 10 buah rumah Program Rakyat Termiskin (PPRT) dibina di seluruh Dewan Undangan Negeri (dun) Jabi, Setiu sepanjang tahun ini.

Pegawai Khas Ahli Dun itu, Hazali Mat,berkata kebanyakan rumah-rumah itu siap sepenuhnya dan kira-kira 20 peratus lagi dalam pembinaan dan dijangka akan disiapkan tidak lama lagi untuk memberi keselesaan kepada penghuninya.

Hazali berkata, semua projek itu adalah kesinambungan daripada wakil rakyat terdahulu dan diteruskan oleh Ahli dun yang baru iaitu Mohd Iskandar Jaafar yang memegang jawatan itu selepas memenangi pilihanraya umum tidak lama dulu.

“Yang Berhormat akan mempastikan apa yang dilakukan oleh wakil rakyat dahulu akan diteruskan manakala beberapa agenda barunya akan dilaksanakan untuk mempastikan Dun Jabi ini akan menjadi sebuah kawasan yang maju terutamanya dalam bidang pendidikan.

Hazali..pembantu khas Iskandar di Dun Jabi.
Sementara itu, Hazali berkata, kebanyakan cawangan UMNO Dun Jabi sudah selesai mengadakan mesyuarat bagi memilih ahli jawatankuasa masing-masing manakala selebihnya akan mengadakan mesyuarat dalam masa terdekat sebelum pemilihan di peringkat bahagian berlansung.

“Semua mesyuarat berjalan lancar dan tidak berlaku sebarang perpecahan walaupun bertukar wakil rakyat dan ini membuktikan YB Iskandar diterima semua penduduk di Jabi ini. Ini memudahkan YB untuk menjalankan tugasnya bagi membantu seluruh penduduk,” katanya.