Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

10 September 2011

Klinik gigi bergerak dapat sambutan rakyat

Oleh: Mohammad Ishak


Kakitangan klinik gigi bergerak sedang memberi rawatan kepada seorang pesakit.

Perkhidmatan Klinik Gigi Bergerak yang disediakan Jabatan Kesihatan Terengganu yang memberi khidmat secara percuma kepada rakyat negeri ini mendapat sambutan daripada orang ramai.

Klinik berkenaan yang mengunakan dua kenderaan khas yang dilengkapi dengan pelbagai peralatan sama seperti di klinik gigi mula diperkenalkan kepada penduduk terutama di kawasan luar bandar awal tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut berkata, kerajaan membelanjakan hampir RM 2 juta untuk menyediakan perkhidmatan berkenaan.

Katanya, kemudahan itu disediakan bagi membantu penduduk negeri ini mendapat khidmat rawatan dan pemulihan gigi secara percuma.

Menurutnya, seorang doktor dan lima pembantu pergigian termasuk pemandu disediakan bagi setiap unit kenderaan yang akan memasuki kampung setiap daerah mengikut jadual yang ditetapkan.

Beliau berkata, ketika ini semua kenderaan khas itu ditempatkan di Kuala Terengganu akan menjelajah ke setiap daerah untuk memberi perkhidmatan kepada orang ramai.

“Sejak diperkenalkan klinik berkenaan ternyata mendapat sambutan dan sokongan daripada penduduk negeri ini,” katanya.

Selain itu, katanya, kerajaan juga merancang untuk membuka Klinik 1 Malaysia yang akan ditempatkan di setiap daerah bagi memberi perkhidmatan kepada rakyat Terengganu.

MB melawat anak polis yang terlibat dalam peristiwa Bukit Kepong di Chendering.09 September 2011

Terengganu lulus 5,167 lot tanah melalui 64 skim RTB

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan negeri telah meluluskan 64 skim permohonan tanah melalui Rancangan Tanah Berkelompok (RTB) sejak 2008 sehingga Julai lalu kepada rakyat di negeri ini.

Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said berkata, daripada jumlah itu 13 skim permohonan telah diluluskan pada 2008, 22 skim pada tahun 2009, 21 skim pada tahun 2010 dan lapan permohonan sehingga Julai lalu.

Katanya, ia melibatkan 5,167 lot tanah secara keseluruhan di semua tujuh daerah di Terengganu.

Menurut Dato' Seri Ahmad, daerah Marang mencatatkan jumlah kelulusan tanah yang tertinggi dengan 1,741 lot melalui 15 skim permohonan sehingga Julai lalu.

"Manakala di Besut kita menerima 10 skim permohonan sejak 2009 dan 2010, namun kita hanya meluluskan sembilan permohonan melibatkan 564 lot.

"Bagi daerah Dungun kita tidak menerima sebarang permohonan pada 2008, namun pada 2009 kita meluluskan dua skim melibatkan 62 lot manakala pada tahun lalu kita hanya meluluskan dua daripada tiga skim dengan 224 lot keseluruhan diperuntukkan," katanya baru-baru ini.

Dalam pada itu, Menteri Besar memaklumkan sebanyak 553 lot diagihkan kepada penduduk di Hulu Terengganu setelah Kerajaan negeri meluluskan 10 skim permohonan yang dibuat sehingga kini.

Beliau berkata, setiap pemohanan yang diajukan perlu mematuhi prasyarat permohonan tanah yang telah dikeluarkan sebelum ini termasuk bagi status tanah haram.

Kerajaan Negeri katanya, telah bersetuju meluluskan satu lot baru di Kemaman dan lokasinya akan dikenal pasti. Sehingga kini sebanyak 744 lot telah diluluskan menerusi sembilan skim permohonan dibuat dan satu ditolak pada 2008.

"Di Kuala Terengganu dua permohonan diluluskan melibatkan 42 lot melibatkan perumahan pada 2008 dan pada 2009 ada 4 permohonan dengan 312 lot diluluskan.

"Tahun 2010 ada lapan skim melibatkan 327 lot dan satu skim pada tahun ini melibatkan 17 lot menjadikan 698 lot secara keseluruhan," ujarnya.

Sementara itu kata Dato' Seri Ahmad, daerah Setiu hanya tiga skim di pohon pada 2008 dan 2009 dengan melibatkan 643 kelulusan lot tanah diberikan kepada penduduk di daerah itu.

Katanya, jumlah keseluruhan ini tidak termasuk kelulusan yang telah diumumkan sebelum ini termasuk tapak tanah pertanian, tanah haram dan tapak rumah yang diluluskan.

"Setiap tapak rumah yang diluluskan, kerajaan hanya mengambil premium 10 peratus daripada jumlah nilai harga semasa.

"Sekiranya tanah haram kerajaan negeri hanya mengambil 15 peratus daripada jumlah harga semasa, manakala sekiranya skim tanah itu ada penolakan, kita hanya ambil 25 peratus," katanya.

Sebelum ini katanya, Kerajaan negeri mewujudkan polisi baru dalam urusan menukar syarat tanah sebagai usaha memantapkan lagi pentadbiran yang sebelum ini dilihat mengambil masa terlalu lama hingga mencecah setahun.

"Dalam tempoh tujuh bulan pertama 2011, Kerajaan negeri telah meluluskan 613 permohonan dan hanya meluluskan 55 daripada 399 permohonan bagi tanah haram," jelasnya.


Perhimpunan pertama dan terakhir buat Yusoff Mohd. Amin

Oleh FAUZI MOHD

Bekas calon Perikatan Dewan Undangan Negeri kawasan Setiu dalam Pilihan Raya Umum 1959, Yusoff Mohd. Amin, 74, meninggal dunia di kediamannya di Kampung Calok Kedai di sini, kira-kira pukul 10 pagi 6 September lalu.

Allahyarham yang pernah bertugas sebagai Penyelia Kemas Parlimen Kuala Nerus dan Setiu dan mempunyai sembilan anak, 33 cucu dan 6 cicit itu meninggal akibat sakit tua.

Menurut anak ketujuhnya, Nazri, 44, semasa hayatnya, Allahyarhambukan sahaja terbabit dalam pelbagai kegiatan politik malah turut berkerjasama menjayakan pelbagai program Badan Bukan Kerajaan (NGO) di daerah Setiu.

Nazri yang bertugas sebagai Ketua Penolong Pengarah, Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) mengucapkan ribuan terima kasih kepada orang ramai termasuk pemimpin masyarakat yang hadir menziarah jenazah dan mengucpakan takziah.

Katanya, jawatan terakhir bapanya ialah Pengerusi Veteran UMNO Bahagian Setiu selain pernah diberi kepercayaan berkhidmat dalam Majlis Daerah Setiu, Pertubuhan Peladang Setiu serta beberapa pertubuhan belia semasa zaman mudanya.

"Susur galur perjalanannya dalam politik dan khidmat kepada masyarakat sangat panjang. Bermula apabila dia dipilih sebagai calon Perikatan pada usia 22 tahun.

"Walaupun tewas kepada calon PAS, Daud Samad yang dilantik sebagai Menteri Besar pada ketika itu, semangatnya terus kental untuk berbakti dengan mengasaskan UMNO Cawangan Gong Terap sebelum menyertai pergerakan pemuda UMNO Bahagian pada ketika itu," katanya ketika ditemui wartawan Teganukita di rumah arwah bapanya, petang semalam.

Kata Nazri, pemergiannya cukup menyentuh hati kerana sebelum itu adik kepada bekas Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri, Allahyarham Dato' Abdul Ghani Mohd. Amin itu sempat melaksanakan impiannya mengumpul kaum keluarganya pada hari raya ketiga lalu.

Ujarnya, setelah tiga tahun arwah berusaha, buat pertama kalinya, hampir 1,500 ahli keluarga keturunan Tok Bilal Ali dari generasi ketiga hingga keenam berkumpul dalam satu majlis yang berlangsung di Dewan Sivik Kampung Gong Terap Calok.

Tok Bilal Ali dikatakan hidup sekitar 1900-an yang dipercayai mengasaskan Kampung Bukit Calok, yang berkembang menjadi Kampung Penarik ketika itu.

Keturunan Tok Bilal Ali diteruskan oleh Mat Amin (Tok Bilal Mat Amin) yang akhirnya meninggal dunia pada tahun 1991 ketika berusia lingkungan 80-an.

"Perjumpaan keluarga berkenaan bagi memberi pendedahan kepada generasi baru Tok Bilal Ali tentang susur galur keturunan keluarga agar jati diri dapat diterapkan di dalam jiwa mereka.

"Saya tidak sangka acara ini mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada ahli keluarga dan amat gembira kerana ramai ahli keluarga Tok Bilal Ali berkumpul," katanya.

Kata Nazri, itulah kerja terakhir ayahnya sebelum pergi buat selama-lamanya.

Maljlis Sambutan Hari Raya Pejabat Penerangan Besut meriah

Oleh: Mohammad Ishak


Dr A Rahman (tengah) bersama Ab Rahim (kiri) dan Hamidah pada majlis sambutan Hari Raya anjuran Pejabat Penerangan Besut.

Mood untuk menyambut Hari Raya dikalangan umat Islam negeri ini semakin menebal apabila banyak malis sambutan yang diadakan pihak tertentu termasuk Pejabat Kerajaan terus mendapat sambutan daripada orang ramai.

Pejabat Penerangan Daerah Besut, tidak ketinggalan menganjurkan majlis sambutan Hari Raya bertujuan memberi peluang penduduk daerah itu menyertainya selain beramah mesra dengan pemimpin setempat.

Bertempat di perkarangan pejabat berkenaan di Kampung Raja, Besut, majlis yang diadakan itu walaupun sederhana tetapi ia tetap meriah dengan kehdiran ramai tetamu termasuk pemimpin kerajaan.

Paling mengembirakan penganjur apabila Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, hadir sama memeriahkan majlis.

Selain beliau, Pegawai Daerah Besut, Ab Rahim Jusoh serta pegawai kanan kerajaan daerah itu bersama kakitangan lain tidak ketinggalan memberi sokongan dan hadir menjayakan majlis yang diadakan pada setiap tahun itu.

Pegawai Penerangan Daerah Besut, Halimah Awang Chik, berkata majlis sambutan itu bertujuan merapatkan hubungan antara kakitangan jabatan dengan penduduk daerah itu terutama pemimpin komuniti.

“Majlis seumpama ini sebenarnya menjadi acara tradisi kepada pejabat itu kerana pada setiap tahun ia diadakan untuk meraikan orang ramai,” katanya.

NGO buat laporan polis terhadap Mat Sabu

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah OthmanSembilan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) membuat laporan polis petang semalam berhubung kenyataan Timbalan Presiden Pas, Mat Sabu, yang menyatakan pengganas komunis dalam kompeni ke-4 Parti Komunis Malaya (PKM) yang membunuh anggota keselamatan serta keluarga mereka dalam tragedi Bukit Kepong sebagai hero Malaya.

Laporan polis itu dibuat di Balai Polis Bukit Payong, kira-kira jam 3.30 petang. Dalam laporan polis itu mereka meminta pihak berkuasa menjalankan siasatan berhubung kes tersebut.

Mereka membuat laporan tersebut berhubung kenyataan Mat Sabu seperti yang disiarkan dalam akhbar Utusan Malaysia bertarikh 27 Ogos yang menyatakan kenyataan berkenaan yang disifatkan menimbulkan kemarahan pelbagai pihak, termasuk waris anggota keselamatan yang terlibat dalam kes itu.

Antara NGO yang membuat laporan polis tersebut ialah Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT), Majlis Belia Daerah Marang, Majlis Belia Daerah Kuala Terengganu, Belia MAYC Kawasan Marang, Belia 4B (M) Kawasan Marang, Persatuan Kebudayaan dan Kesenian Daerah Marang, Kelab Gym 1Malaysia Daerah Marang, Persatuan Silat Daerah Marang dan Pesatuan Benteng Daerah Marang.

Pemimpin NGO yang hadir termasuk Pengerusi MBNT, Mat Yusof Mat Ali; Pengerusi MBDM, Zaidi Muda dan Ketua Pergerakan Pemuda Umno negeri, Saiful Bahri Dato’ Baharuddin.
08 September 2011

MB rai 96 pelajar ke luar negara

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, meraikan meraikan 96 pelajar Terengganu yang berjaya melanjutkan pelajaran ke luar negara, di Kediaman Seri Iman, Batu Buruk, hari ini.

Pelajar tersebut akan mengikuti pengajian dalam pelbagai bidang di tiga negara iaitu United Kingdom (11 orang), Rusia (66 orang) dan Jordan (19 orang).

Turut hadir pada majlis itu ialah Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, Haji Muhammad Ramli Nuh dan Pengarah Yayasan Terengganu (YT), Haji Aziz Mamat.Kerajaan Negeri melalui YT memperuntukkan sebanyak RM4 juta sebagai wang pendahuluan diri pelajar seberang laut Sesi 2011, dengan sebahagian besarnya akan melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di Moscow, Rusia dan Jordan serta London.

Terdapat empat pelajar cemerlang yang akan melanjutkan pelajaran di universiti terkemuka dunia iaitu Mohd Firdaus Samsudin yang akan melanjutkan pelajaran ke Universiti Oxford, Lau Jia Cheng (Universiti Cambridge), Ester Ng Feng Ying (Kings College, London) dan Kharina Abdullah (London School of Economics).“Kerajaan Negeri mengucapkan syabas dan tahniah kepada semua anak-anak Terengganu yang cemerlang. Kalau dapat cemerlang lagi, kita mungkin akan pertimbangkan untuk beri biasiswa,” kata Menteri Besar.

“Cuma satu pesanan saya, agar mereka belajar bersungguh-sungguh dan tidak terlibat dengan perkara-perkara yang boleh menjejaskan pelajaran mereka. Kalau mereka yang gagal, siapa yang rugi,” tambahnya.Lebih 500 tetamu hadir jamuan Aidilfitri Ukom

Oleh: Suriati Ali

Tetamu yang hadir pada Majlis Jamuan Aidilfitri anjuran Unit Komunikasi Negeri (Ukom) di Jalan Pejabat, hari ini disajikan dengan pelbagai hidangan tradisional yang menyelerakan.Jamuan yang bermula jam 11.00 pagi hingga 2.00 petang diadakan di perkarangan pejabat Ukom dan dihadiri lebih 500 tetamu daripada pelbagai jabatan dan agen si kerajaan, swasta dan media massa.

Hidangan nasi minyak, laksa Terengganu, sate ayam, ketupat, tapai, air batu cendol, keropok lekor, bihun goreng dan biskut raya menjadi menu utama setiap kali jamuan jabatan itu diadakan pada setiap tahun.

Tetamu yang hadir secara berperingkat-peringkat di layan mesra oleh `tuan rumah’ Pengarah Ukom, Haji Shamsudin Sulong bersama seluruh kakitangan lain.


Tetamu kehormat yang hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat; Ahli Parlimen Kuala Nerus, YB Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Alor Limbat, YB Alias Abdullah dan ketua-ketua jabatan.form>

60 kakitangan JHEAT terima APC

Oleh FAUZI MOHD

Seramai 60 kakitangan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) menerima pengiktirafan sempena Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2011 yang diadakan di Dewan Auditorium, JHEAT, di sini hari ini.

Daripada jumlah itu, 34 adalah wanita yang menerima wang tunai RM1,000 serta sijil penghargaan yang disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Khazan Che Mat.

Pesuruhjaya JHEAT, Mohd. Rozali Saleh berkata, penghargaan itu bagi menghargai dan mengiktiraf sumbangan mereka kepada organisasi selepas berjaya memperoleh kualiti prestasi perkhidmatan terbaik sepanjang tahun.

Beliau berkata, pengiktirafan tersebut bukan sekadar inisiatif menghargai kakitangan malah sebagai motivasi kepada mereka untuk menghasilkan prestasi kerja terbaik.

"Pencapaian ini jelas membuktikan penerima sudah menunjukkan prestasi kerja berkualiti serta komitmen tinggi dalam menjalankan tanggungjawab sebagai penjawat awam," katanya.

Antara penerima APC yang diraikan, bekas Pesuruhjaya JHEAT, Dato’ Shaikh Harun Shaikh Ismail, Shamsani Abdullah, Irwan Mat Din, Muhamad Khasmizan Abdullah, Tuan Rahana Tuan Syed, Wan Faizah Wan Husin dan Zaini Awang.

Turut diraikan 10 kakitangan JHEAT yang bakal bersara pada tahun ini termasuk Abdul Rahman Abdullah, Mohd. Yusof Musa, Ghani Sulong, Ibrahim Hitam dan Che Minah Mohamad.

Pilih penyertaan untuk wakil Terengganu

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Penerangan Negeri Terengganu (JPNT) memilih sebanyak 19 penyertaan dalam pertandingan Keceriaan Merdeka 2011 peringkat negeri bagi mewakili Terengganu ke peringkat kebangsaan.

Program bagi menyemarakkan sambutan Bulan Kemerdekaan dan menyemai semangat patriotik yang dikendalikan jabatan itu berakhir semalam (8 September).

Pertandingan dibahagikan kepada kategori bangunan swasta, pintu gerbang, kampung tradisional, sekolah, bangunan kerajaan, taman perumahan dan kediaman.

Penolong Pengarah JPNT, Mohd Iskandar Jaafar memberitahu, pasukan panel penilai sudah 'turun padang' membuat penilaian bermula semalam di mana Besut merupakan kawasan pertama dilawati.

Ia melibatkan Pejabat Majlis Daerah Besut, Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud II, Taman Perumahan Pelagat Tiga dan Kampung Tradisional Gong Gucil, Jertih.

"Panel penilai akan membuat penilaian dalam beberapa aspek, termasuk kreativiti, jumlah pemasangan Jalur Gemilang, hiasan pintu gerbang, banting, tugu dan keindahan kawasan sekitar," ujarnya.

Beliau berkata, pasukan penilai pertandingan akan membuat penilaian terakhir di daerah Kemaman yang sudah diadakan semalam.

Bagi kategori sekolah lima buah sekolah akan dinilai termasuk Sekolah Kebangsaan (SK) Kerteh, SK Tengku Bariah, SK Landas di samping Sekolah Menengah Kebangsaan Geliga.

Taman perumahan yang dinilai termasuklah di Bukit Guntung dan Bukit Sawa Marang, Perumahan Awam Kos Rendah Ajil manakala bagi kediaman individu melibatkan Mohd Ridzuan Mohamad (Meraga Beris Kemaman), Che Ku Maznah Awang (Pengkalan Pandang Kemaman) dan Tengku Chik Tengku Ngah (Beladau Kolam, Kuala Terengganu.


Penyu terus tunjuk aksi juara

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Sebagai juara Piala FA, pasukan Penyu terus menunjukkan aksi meyakinkan apabila mengalahkan Sime Darby 3-0 pada perlawanan sulung Piala Malaysia di Stadium Selayang, malam kelmarin.

Seluruh rakyat negeri ini, khususnya peminat bola sepak begitu mengharapkan agar pasukan kesayangan mereka meneruskan rentak kemenangan apabila berdepan dengan PKNS di gelanggang sendiri , Sabtu ini.

Setakat ini Terengganu menjuarai kumpulan B yang turut mengandungi pasukan Negeri Sembilan, PKNS dan Sime Darby.

Di atas kertas, Terengganu tidak menghadapi masalah besar untuk berdepan dengan PKNS, apatah lagi perlawanan tersebut diadakan di tempat sendiri di mana tentunya ia akan menerima sokongan padu daripada penonton.

Dalam perlawanan Piala Malaysia, pelbagai pihak, khususnya peminat dan penyokong bolasepak Terengganu, termasuk Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menaruh harapan agar Piala Malaysia dibawa ke Terengganu, pada kejohanan kali ini.

Jurulatih Terengganu, Irfan Bakti mengingatkan anak buahnya supaya jangan selesa selepas mereka memperoleh tiga mata penuh pada perlawanan pertama setelah menewaskan Sime Darby 3-0.

"Sungguhpun kita berjaya memperoleh kejuaraan Piala FA tahun ini, namun itu semua perlu dilupakan sementara ketika sedang mengharungi cabaran Piala Malaysia,” katanya.

Beliau mahu pemainnya tidak membangga diri dengan kejayaan menjuarai Piala FA, sebaliknya menumpukan perhatian terhadap usaha pasukan mahu memang Piala Malaysia.137 ahli keluarga Pegawai Pendidikan Daerah Besut bertemu

Oleh: Mohammad Ishak


Keluarga PPD Besut berkumpul sambut Hari Keluarga di Damai Beach Resort Besut

Bukan mudah untuk mengumpul ahli keluarga dalam kelompok yang ramai kerana masing-masing sibuk dengan urusan kerja selain waktu yang tidak mengizinkan untuk bertemu mata sambil beramah mesra antara satu sama lain.

Bagaimanapun kehadiran Aidilfitri tahun ini mencatat sejarah kepada keluarga Ibrahim Awang Besar bersama pasangannya Sepiah Abdullah,90 apabila anak mereka berjaya mengumpulkan semua ahli keluarga dari seluruh negara semalam.

Sambutan Hari Keluarga Haji Ibrahim yang berlangsung di Damai Beach Resort, dekat sini, berjaya mengumpul 137 ahli keluarga berkenan mambabitkan ibu mereka Sepiah, bersama sembilan anak, menantu (9), cucu (58), cucu menantu (21) dan cicit 39 orang. Bagaimanapun Ibrahim sudah meninggal dunia sejak 10 tahun lalu.

Penasihat Program Baharuddin Ibrahim yang juga Pegawai Pendidikan Daerah Besut berkata, hari keluarga b erkenaan bertujuan kepada ahli keluarga mengeratkan hubungan antara satu sama lain.

Baharuddin anak kelima daripada sembilan beradik berkata, majlis itu adalah yang pertama berjaya diadakan oleh keluarganya dan berharap ia akan dapat diadakan pada

Menurutnya, pihaknya membelanjakan RM5,000 hasil kutipan daripada keluarga berkenaan bagi menjayakan penganjuran yang dipenuhi dengan pelbagai acara menarik termasuk sukaneka keluarga dan riadah.

Menurutnya, semua ahli keluarga yang menyertai program berkenaan juga dikehendaki tinggal bermalan bersama ketua dkeluarga masing-masing di resort terbabit bagi memudahkan program penganjur mengadakan aktiviti yang dirancang.


07 September 2011

Anak sedih pengorbanan bapa tidak dihargai

leh FAUZI MOHD

Kenyataan Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang mengangkat komunis sebagai wira dalam peristiwa Bukit Kepong merupakan satu penghinaan terhadap perjuangan anggota polis yang terkorban dalam peristiwa berdarah pada tahun 1950 itu.Bagi Azlas Jaafar, 62, anak Allahyarham Konstabel Jaafar Hassan, salah seorang anggota polis yang terkorban dalam kejadian itu, tindakan tersebut amat menyedihkan.

"Saya merasa amat sedih dengan dakwaan Mat Sabu itu, satu kenyataan yang tidak sepatutnya keluar dari mulut pemimpin kanan Pas itu,” katanya.

Anak tunggal itu berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui selepas menerima kunjungan Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said di kediamannya di Kampung Cendering di sini hari ini.

Turut hadir, isteri Menteri Besar, To' Puan Seri Norliza Mahmud, Pegawai Pembangunan Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh dan Timbalan Ketua Polis Terengganu, Dato' Hamzah Md. Jamil.Dalam kunjungan itu, Dato' Seri Ahmad turut menyampaikan sumbangan kerajaan negeri kepada keluarga pejuang negara itu.

Kata Azlas, kenyataan yang dikeluarkan itu cuba memutarbelitkan sejarah sehingga mengetepikan perjuangan anggota keselamatan yang gugur ketika mempertahankan tanah air.

Azlas merupakan anak allahyarham Konstabel Jaafar, kini tinggal bersama ibu saudaranya Aminah Mohamad, 85, iaitu kakak kepada Konstabel Jaafar.

"Kalau komunis dikatakan pejuang sebenar untuk memerdekakan negara, jadi adakah anggota pasukan keselamatan itu pengkhianat?” soalnya.

Tiga pemain T-Team terima pampasan Perkeso

Oleh FAUZI MOHD

Tiga pemain pasukan bola sepak T-Team yang cedera ketika menjalani sesi latihan dan semasa beraksi menentang pasukan lawan menerima pampasan daripada Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso), hari ini.

Pemain itu ialah pemain penyerang Nor Farhan Muhammad, pemain pertahanan Sobri Sulong dan penjaga gol Syamsuri Mustafa.

Mereka yang masing-masing menerima cek untuk ketegori hilang upaya sementara (HUS), dalam satu majlis yang diadakan di Majlis Sukan Negeri Terengganu.

Timbalan Pengarah Perkeso negeri, Norihan Ibrahim berkata, jumlah pampasan yang diberikan adalah berdasarkan tempoh cuti sakit yang mereka perolehi.

"Bagi Nor Farhan selama 12 hari, Sobri selama 30 hari manakala Syamsuri selama 94 hari.

"Nor Farhan menerima RM994, Sobri RM2,360 dan Syamsuri sebanyak RM7,394," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan cek tersebut.

LPP Terengganu hasilkan 45 tan Cili Kulai tahun ini

Oleh FAUZI MOHD

Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Terengganu menjangka mengeluarkan kira-kira 45 tan metrik Cili Kulai daripada projek yang diusahakan di Kampung Pela Bukit Diman, Hulu Terengganu tahun ini.

Pengarah LPP negeri, Shamsuddin Mat Rani berkata, projek penanaman yang dimulakan secara berperingkat mulai awal tahun ini membabitkan kawasan seluas 1.6 hektar.

Katanya, tanaman peringkat pertama yang membabitkan 6,000 pokok telah dijalankan awal tahun dan berjaya menghasilkan 18 tan metrik cili dengan nilai RM40,000.

"Jumlah tanaman itu akan ditingkatkan kepada 9,000 pokok bulan depan yang dijangka mengeluarkan hasil 27 tan metrik dengan nilai RM50,000.

"Ini merupakan tahun kedua LPP menjalankan projek itu dan kebanyakan hasil tanaman itu dipasarkan ke luar Terengganu kerana harganya lebih baik dan stabil," katanya.

Shamsuddin berkata, LPP membelanjakan lebih RM300,000 untuk menyediakan kemudahan asas projek itu tahun ini.

UMT terima 1,900 penuntut baru

Oleh FAUZI MOHD

Seramai 1,900 penuntut mendaftar di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) bagi mengikuti 25 program peringkat Ijazah Sarjana Muda sesi 2011/2012.

Naib Canselornya, Prof Dato’ Dr. Aziz Deraman berkata, sebanyak 2,382 surat tawaran dikeluarkan bagi sesi kemasukan kali ini dan daripada jumlah itu seramai 1,900 pelajar menerima tawaran itu.

“UMT turut menerima 12 penuntut antarabangsa iaitu dari Indonesia, India, Somalia, Uzbekistan, Yaman dan China,” di sini hari ini.

Beliau berkata UMT akan memperkenalkan dua program baru iaitu Diploma Pengurusan Pelancongan dan Diploma Kejuruteraan Infomatik Marin mulai sesi kemasukan tahun depan.

MSNT cari atlit taekwondo untuk Sukma ke-14

Oleh: Suriati Ali

Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) akan menganjurkan Kejohanan Taekwondo di Gerbang Sukan MSNT di Gong Badak, Kuala Terengganu, esok (8 September) bagi memilih mana-mana atlit yang layak mewakili Sukan Malaysia (Sukma) ke 14.

Pengarah MSNT, Encik Zainal Abidin Husin berkata, peserta berumur 21 ke atas saja layak menyertai kejohanan itu yang dianjurkan semata-mata untuk mencari bakat terpendam dan seterusnya mewakili Terengganu pada Sukma di Kuantan tahun depan.

Katanya, pihaknya berharap semua persatuan taekwondo di negeri ini memberi kerjasama baik dengan menghantar wakil atau ahli masing-masing untuk menyertai kejohanan itu.

“Mereka boleh menghantar nama peserta secepat mungkin dan boleh juga berbuat demikian pada hari pertandingan itu nanti. Peserta yang terpilih akan menjalani latihan pusat untuk persiapan menghadapi sukan Sukma dengan harapan mereka mampu meraih pingat emas.

“Terengganu perlu membuat persediaan awal dan atas sebab itu kami memerlukan atlit berbakat sama ada lelaki atau perempuan untuk mewakili negeri ini,” katanya.

Beliau mahu atlit Terengganu menunjukkan mutu persembahan terbaik supaya sasaran meraih emas tercapai sekaligus memastikan kontinjen negeri terus mengondol juara.


Perkaya payungi anak yatim

Oleh: Esah Abdullah

Pertubuhan Anak yatim Terengganu (Perkaya) berjaya mewakafkan ladang kelapa sawit kepada 2,995 orang penderma dan proses wakaf dan pertukaran pemegang amanah wakaf kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu terengganu (Maidam) telah selesai akhir tahun lalu.

Yang Dipertuanya, Dato’ Dr. Tengku Mahmud Mansor berkata, Perkaya menjalankan usaha perladangan kelapa sawit seluas 332 hektar tanah kurniaan kerajajan negeri di Mukim Jabor, Kemaman.

“Ladang ini mula diteroka pada 1992 menjadi penyumbang dana utama untuk menjalankan aktiviti anak-anak yatim di bawah naungan Perkaya,” katanya.

Katanya, ladang wakaf ini bukan sahaja terdapat tanaman kelapa sawit malah turut menempatkan 40 ekor lembu Intergrasi kacukan Brahman dan KK serta 400 ekor kambing baka kacukan Boer dan Jamnnapari.

“Di kawasan ladang berkenaan turut ditanam 1,000 pokok salak madu, 5,000 pokok gaharu serta sarang burung walit berukuran 20 x 40 setinggi tiga tingkat,” katanya.

Katanya, setiap inci tanah dimanfaatkan tujuan mencari dana tambahan bagi membiayai pengurusan anak-anak yatim.
Semangat Merdeka Warga Emas

Oleh: Mohammad Ishak


Mohd Nor mengibar Jalur Gemilang tanda kesyukaran

Warga Emas. Mohd Noor Mamat,85, dari Kampung Gong Gucil, Jertih, Terengganu, adalah satu contoh baik yang patut diikuti oleh rakyat negeri ini kerana beliau mempunyai semangat tinggi pada setiap tahun menyambut hari kemerdekaan negara.

Walaupun sudah berusia, Mohd Noor begitu bersemangat membuat persiapan untuk menyambut hari paling bersejarah kepada negara yang dicintainya.

Berbekalkan semangat dia masih mampu untuk bergerak dan terbabit sama dalam komuniti lain di kampungnya untuk menghias jalur gemilang dan membina tugu peringatan berkonsepkan kemerdekaan..

“Saya gembira menjadi rakyat Malaysia dan bersyukur kerana negara ini terus menikmati arus kemajuan dan rakyat turut menikmati hasil perjuangan pemimpin kita,” katanya.

Katanya, kesungguhan pemimpin negeri dan negara membina tamadun baru menyebabkan rakyat cukup selesa dan bertahan sehingga sekarang meskipun ada juga percubaan pihak yang tidak bertanggungjawab untuk menghuharakan negara,” katanya.

Beliau berharap kerajaan bertindak tegas terhadap anasir yang cuba belot dan berniat jahat untuk memecah keharmonian dan perpaduan penduduk pelbagai kaun yang sudah lama terjalin erat demi kesejahteraan negara.06 September 2011

Berjaya wujud `prima facie’ terhadap kes SMS Ugut

Pihak pendakwa hari ini berjaya membuktikan terdapat `prima facie’ berhubung kes `ugutan bunuh melalui SMS’ yang membabitkan bekas Setiausaha Politik kepada mantan Menteri Besar Terengganu (Dato’ Seri Idris Jusoh), Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohd Zubir.

Sehubungan itu, tertuduh Dr Ramzi diarahkan membela diri pada tarikh yang ditetapkan Hakim M Bakri Abd Majid pada 10 hingga 13 Oktober dan 24 hingga 27 Oktober 2011.

M Bakri berkata, segala keterangan terhadap tertuduh Dr Ramzi sebelum ini berjaya membuktikan terdapat `prima facie’ dan beliau diarahkan membela diri pada tarikh 10 hingga 13 Oktober dan 24 hingga 27 Oktober 2011.

Tertuduh, Datuk Dr Ahmad Ramzi didakwa mengancam mendatangkan kematian ke atas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Paka, Mohd Ariffin Abdullah pada pukul 11.21 malam, 13 April 2009 lalu, di E 726 Kampung Kubang Parit., Kuala Terengganu.

Datuk Dr Ahmad Ramzi juga didakwa melakukan perbuatan yang sama ke atas dua lagi Adun, Abd Halim Jusoh (Adun Permaisuri) dan Datuk Rosol Wahid (Adun Ajil) antara pukul 11.21 dan 11.25 malam di tempat dan tarikh yang sama.

Mengikut kertas pertuduhan, Dr Ahmad Ramzi mengancam untuk mendatangkan kematian kepada ketiga-tiga Adun berkenaan.

Dia turut didakwa memfitnah bekas setiausaha sulit Menteri Besar Terengganu, Dato’ Wan Ahamad Wan Muda, yang kini Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan, dengan menghantar SMS ugutan itu melalui nombor telefon bimbit 019-9158369 milik Dato’ Wan Ahamad.

Dia didakwa mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 yang membawa hukuman maksimum penjara setahun atau denda RM50,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.UNiSZA sedia bersaing di peringkat global

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Sultan Zainal Abidin (UNiSZA) Terengganu mempunyai kekuatan sumber manusia seramai 1,413 orang dengan 557 orang staf akademik dan 856 staf bukan akademik sehingga Ogos tahun ini, berbanding 187 staf akademik dan 292 staf bukan akademik pada 2006.

“Perkembangan ini memberi isyarat jelas UNiSZA sekarang sudah bersedia untuk menjadi sebuah universiti yang berdaya saing di peringkat global dan juga tempatan,” kata Naib Cancelornya, Dato’ Prof. Dr. Alias Daud.

Menurutnya, pertambahan sumber tenaga manusia melebihi 194 peratus daripada awal penubuhannya telah membuka banyak peluang pekerjaan kepada anak tempatan di mana daripada jumlah berkenaan 70 peratus yang berkhidmat adalah anak jati negeri ini.

Sehubungan itu, pihak universiti juga tidak mengabaikan tanggungjawab membantu masyarakat kurang bernasib baik dan baru-baru ini telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Rumah Taman Sinar Harapan Kuala Terengganu dalam usaha membantu Golongan Kurang Upaya (OKU).

“Kita akan menyediakan latihan kepada mereka yang berdaya maju dalam bidang nursery/tanaman/landskap sehingga mereka mampu menjana pendapatan sendiri dan hidup berdikari,” katanya di majlis Minggu Mesra Siswa semalam.

Dato’ Prof Dr. Alias juga memaklumkan, pihaknya telah membelanjakan RM200 juta daripada peruntukan RM417 juta untuk melaksanakan projek-projek pembangunan fizikal dalam usaha meningkatkan kemudahan universiti berkenaan.

Manakala projek yang telah siap termasuklah pembelian tanah dan pembinaan bangunan Jabatan Pembangunan dan Penyelengaraan di Kampus Besut, blok akademik dan bangunan Pusat Teknologi Maklumat di Kampus Gong Badak serta Makmal Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Kampus Kota, Kuala Terengganu.

Projek belum siap adalah bangunan perpustakaan, bangunan asrama (Disember) dan Fakulti Informatik dan Fakulti Pertanian & Bioteknologi dijangka siap pada akhir 2012.

“Biarpun masih belum mempunyai kemudaan asas yang benar-benar mencukupi berbanding universiti lain namun ia bukan halangan untuk melahirkan graduan yang berkeupayaan dan berprestasi tinggi,” katanya.

05 September 2011

Biskut raya Ziq digemari pelanggan

Oleh: Suriati Ali

Keenakan rasa lebih 30 jenis biskut raya dan kek milik 'Ziq Bakery & Cake' (Ziq) tidak perlu diperkenalkan lagi di kalangan pengemar tempatan yang sememangnya menjadi pilihan setiap kali menjelang Aidilfitri.

Almond london, royal capucino, sarang semut, tart gulung, tart nenas, conflakes, nestum, dahlia dan samprit menjadi pilihan utama pelanggan ketika mengunjungi Ziq di Gong Kapas, Gong Badak dan Mydin Mall Terengganu serta Mydin Mall Melaka.

Pemilik atau Pengurus Ziq, Puan Suzana Mohamed Salleh,36 sememangnya minat berniaga sejak dibangku sekolah lagi dan serius mendalaminya sejak 2000 dengan membuka Perusahaan Biskut dan Kek E-One.

Perniagaan itu diusahakan secara kecil-kecilan dan mengikut musim khususnya ketika menyambut hari raya dan Tahu Baru Cina.

Menyedari produk yang dijalankan itu mendapat sambutan menggalakkan, Puan Suzana nekad mengembangkan lagi sayap perniagaannya empat tahun kemudian.

Dengan menyewa sebuah rumah dua tingkat di Kampung Gong Pak Maseh, Kuala Terengganu wanita itu menjadikan premis itu pusat pengeluaran dan penginapan bagi pekerjanya.

Pada 2004, ibu kepada empat anak itu memperkayakan ilmu pembuatan makanan dengan mengikuti kursus jangka pendek di Malaysian Institute of Bakery (MIB) selama dua bulan.

Puan Suzana berkata, dia kemudiannya menyambung pengajian ke peringkat diploma dalam bidang Baking Science and Technology di institusi sama selama dua tahun.

“Melihat keadaan pasaran kek, pastri dan bakeri tempatan yang banyak dimonopoli oleh bukan Islam, saya membuka sebuah kedai berkonsep moden menggunakan dua tahun kemudian di Gong Kapas,” katanya.

Selaku pengurus perniagaan itu, Suzana sebagai peniaga Islam berusaha memenuhi tuntutan agama yang meletakkan satu kewajipan menyediakan makanan suci, bersih dan halal kepada pelanggannya.

Pada Ogos 2008, perusahaan itu menjadi perniagaan perkongsian bersama suaminya, Badrul Hisham Zaki, 41, yang juga Pengarah Urusan di syarikat berkenaan.

Katanya, perniagaan mereka berkonsepkan 'dapur terbuka' yang membolehkan pelanggan melihat sendiri proses penyediaan produk yang hendak dibeli melalui jendela kaca.

"Ini akan memberi kepuasan dan keyakinan kepada pelanggan kerana mereka dapat melihat tahap kebersihan dalam proses pembuatan dan menilai kesucian produk yang dihasilkan.

"Maka lahirlah moto 'Bersih, Suci, Yakin' untuk Ziq dalam menghasilkan lebih 200 jenis kek, roti dan pastri pada hari ini," katanya.

Katanya, Anugerah Kilang Produk Halal Terbaik yang diterimanya pada Sambutan Maal Hijrah 1432 peringkat negeri baru-baru ini bukan sekadar pengiktirafan, tetapi lebih kepada satu tanggungjawab sosial kepada masyarakat Islam.

"Ziq akan terus komited menjadikan perniagaan yang dimonopoli sepenuhnya bukan Islam sebagai satu industri makanan ala barat yang mampu menyediakan juadah 'Halalan Toyyiban' yang bersih suci dan diyakini,'' katanya.

Menurutnya, Ziq turut mendapat kepercayaan daripada agensi kerajaan untuk mengendalikan pelbagai kursus masakan kepada golongan sasaran seperti ibu tunggal dan usahawan kecil tempatan.

"Usahasama Ziq dengan agensi seperti Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPK) antara lain bertujuan memberi bimbingan dalam soal pembuatan produk yang baik serta prospek semasa perniagaan ini," jelasnya yang turut memiliki kilang membuat kek, bisku dan roti di Chendering, Kuala Terengganu


19 peyertaan dalam Pertandingan Keceriaan Merdeka 2011

Oleh: Mohammad Ishak


Mohd Iskandar (baju putih) bersama ahli panel dan penduduk Kampung Gong Gucil Jertih ketika melawat kampung itu.

Sebanyak 19 penyertaan membabitkan tujuh kategori menyertai Pertandingan Keceriaan Merdeka anjuran Jabatan Penerangan Negeri Terengganu yang sedang berlangsung sekarang dan berakhir pada 8 September ini.

Daripada jumlah itu masing-masing satu dalam kategori Bangunan Swasta,Pintu Gerbang dan Kampung Trdasional, lima penyertaan kategori sekolah, empat Bangunan Kerajaan, empat kategiri Taman Perumahan dan tiga kategori kediaman individu.

Pengerusi Penyelaras Pertandingan,Mohd Iskandar Jaafar yang juga Penolong Pengarah Penerangan Negeri berkata, pertandingan itu bertujuan membangkitkan semangat patriotik dikalangan rakyat negeri ini selain menceriakan lagi sambutan kemerdekaan tahun ini.

Katanya, pasukan panel penilai mula turun padang membuat penilian mulai hari ini dengan daerah Besut kawasan pertama dilawati membabitkan Pejabat Majlis Daerah Besut, Sekolah Kebangsaan Tengku Mahmud II, Taman Perumahan Pelagat Tiga dan Kampung Tradisonal Gong Gucil, Jertih.

Menurutnya, panel penilai akan membuat penilain dalam beberapa aspek termasuk jumlah pemasangan jalur gemilang, hiasan pintu gerbang, baner, tugu dan keindahan kawasan sekitar.

Beliau berkata, pasukan penilai pertandingan akan membuat penilian terakhir di daerah Kemaman yang akan diadakan pada 8 September.

Menurutnya, johan bagi semua pertandingan itu akan mewakili negeri Terengganu pada pertandingan peringkat kebangsaan akhir bulan ini.

Mohd Iskandar mengucapkan terima kasih kepada setiap penyertaan dalam pertandingan berkenaan kerana ia membuktikan semangat kerjasama dan sokongan terhadap usaha kerajaan membangkitkan semangat patriotik dikalangan rakyat negeri ini.


Mahasiswa pelapis kepimpinan negara

Oleh; Esah Abdullah

Tanggungjawab dan kewajiban adalah amanah yang mesti ditunaikan, lantas hanya mahasiswa yang memiliki jiwa kental , berfikiran matang dan berpandangan jauh mampu menyempurnakan tanggungjawab mereka dengan baik.

“Budaya membaca, menyelidik dan berdiskusi akan membentuk jati diri, karektor dan peribadi yang unggul dan seimbang dari semua segi,” kata Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said di majlis Minggu Mesra Siswa Universiti Sultan Zainal Abidin (UNiSZA, Kampus Gong Badak, semalam.

Hadir sama, Naib Canselor UNiSZA, Dato’ Prof. Dr. Alias Daud; Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dr. Abdul Manaf Ali dan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Encik Nordin Jusoh.

Katanya, di samping menuntut ilmu di dewan kuliah, pelajar juga perlu melengkapkan diri dengan pelbagai kemahiran serta nilai insaniah agar dapat menghadapi persaingan dunia luar yang lebih bersifat glokal dan agresif.

Menurutnya, kampus UNiSZA dilengkapi prasarana, alat bantu dan persekitaran yang menyuburkan budaya ilmu serta kondusif ke arah kegiatan pelajar serta kemudahan kolej kediamannya adalah yang terbaik antara 20 Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dalam negara.

“Mahasiswa perlu memiliki ketrampilan, sahsiah dan jati diri cemerlang agar aspirasi negara untuk melahirkan generasi pelapis kepimpinan terlaksana,” katanya.

Sehubungan itu, Menteri Besar menyeru agar semua pelajar tidak mempersia-siakan peluang dan ruang yang telah disediakan, belajar bersungguh-sungguh agar tercapai cita-cita serta laksanakan tanggungjawab dengan jujur dan amanah.

“Hindari daripada melakukan perkara yang melanggar peraturan yang ditetapkan kerana mahasiswa merupakan ikon kepada masyarakat,” katanya.

Katanya, UNiSZA akan terus memastikan kurikulum yang digunakan memenuhi syarat yang telah ditetapkan dan memastikan semua program mendapat pengiktirafan badan professional dan jaminan kualiti IPTA Kementerian Pengajian Tinggi.

“Kita perlu menghasilkan guna tenaga pada setiap peringkat yang diperlukan untuk industri dan sektor pekerjaan di mana produk inilah yang akan menjayakan agenda negara dalam usaha membangunkan dan merealisasikan modul insan berketrampilan,” katanya.

UNiSZA ingin lahir pemimpin bersifat glokal, berfikiran global

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Sultan Zainal Abidin (UNiSZA) Terengganu mempunyai visi untuk melahirkan kepimpinan yang bersifat glokal, berakar umbikan budaya setempat tapi berfikiran global melangkaui bahasa, bangsa dan budaya.

Naib Canselornya, Dato’ Prof. Dr. Alias Daud berkata, UNiSZA turut berhasrat melahirkan modal insan yang boleh diharap untuk mengambil alih tanggungjawab pentadbiran dan pemerintahan pada masa hadapan.

“Mahasiswa ibarat berlian, meskipun tinggi nilainya namun berlian tidak akan bergemerlapan jika tidak digilap dan tanggungjawab untuk mengilapnya terletak kepada pelajar sendiri,” katanya di majlis Minggu Mesra Siswa Kampus Gong Badak, semalam.

Majlis berkenaan di rasmikan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said. Hadir sama Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi), Prof. Dr. Abdul Manaf Ali dan Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumni, Encik Nordin Jusoh.

Katanya, sesi kali ini (2011) UNiSZA berjaya menempatkan 1,040 pelajar baru daripada 14,123 permohonan yang diterima dan paling ramai datang dari Kelantan, Terengganu dan Selangor.

“Gunakanlah segala ruang dan kebebasan yang diberi untuk memajukan diri serta sentiasa akur dan patuh segala peraturan yang ada demi kebaikan semua,” katanya.

Minggu Mesra Siswa berlangsung lima hari bermula semalam dipenuhi beberapa aktiviti termasuk pendaftaran pelajar baru (kemasukan ijazah) sessi 2011-2012 serta taklimat bersama pengurusan akademik.

Turut diadakan program bicara bersama tokoh, ceramah kenegaraan, ceramah Jabatan Kebajikan Islam Malaysia (Jakim), Pelan Intergriti Nasional (PIN) dan taklimat bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM).


Piala Monsun 2010 : RM13.1 juta perbelanjaan setempat, 1,729 pekerjaan, 1.7 bilion penonton

Oleh FAUZI MOHD

Piala Monsun, acara kejohanan perahu layar antarabangsa di Pulau Duyong, Kuala Terengganu yang bermula sejak 2005, ternyata memainkan peranan penting dalam menjana pembangunan ekonomi Terengganu terutamanya penduduk setempat.

Pengerusi Tbest Events Sdn. Bhd. (Tbest), Tan Sri Sabaruddin Chik berkata, selain mengurangkan pergantungan kepada sumber ekonomi tradisional, ia juga mengubah lanskap khususnya di Pulau Duyong yang terletaknya di muara Sungai Terengganu."Penganjuran ini bukanlah satu pembaziran kerana ia mampu menarik kedatangan pelancong ke Terengganu yang mana keindahan dan kebudayaannya turut ditatapi oleh jutaan penduduk dunia, " kata beliau.

Piala Monsun pada tahun ini diadakan dari 22 hingga 27 November dengan pelbagai aktiviti sampingan berkaitan kapal layar selain perlumbaan utama yang disertai oleh pasukan kapal layar terbaik dunia.

Jelas Sabaruddin, Piala Monsun sebenarnya merupakan ilham bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi yang berpendapat keadaan monsun yang biasa berlaku di negeri-negeri pantai timur Semenanjung Malaysia pada penghujung tahun, tidak seharusnya menjadi penghalang kepada sebarang bentuk aktiviti ekonomi.

"Beliau mencadangkan pertandingan ini diadakan untuk merancakkan pembangunan di kawasan perkampungan nelayan seperti mana kita dapat perhatikan pada masa ini," ujarnya.

Katanya, berdasarkan perangkaan penganjuran pada tahun lalu, kedatangan pelancong ke Terengganu ketika berlangsungnya Piala Monsun 2010 berjaya menggalakkan perbelanjaan setempat berjumlah RM13.1 juta."Pada sepanjang enam hari berlangsungnya pertandingan itu, jumlah kedatangan penonton yang direkodkan seramai 170,772 orang dan pertandingan itu disiarkan menerusi televisyen ke seluruh dunia melibatkan penonton seramai 1.7 bilion orang.

"Selain itu, sebanyak 1,729 pekerjaan berjaya diwujudkan ketika berlangsungnya Piala Monsun 2010 daripada perkhidmatan sokongan kepada setiap pasukan hinggalah penyediaan makanan," jelasnya.

Sabaruddin berkata demikian bagi menolak dakwaan bahawa penganjuran Piala Monsun merupakan satu pembaziran dan menurut bekas Menteri Pelancongan itu lagi, pihaknya akan terus menganjur acara tersebut sehingga tahun depan.

Piala Monsun 2011 merupakan salah satu daripada lapan lokasi bagi Jelajah Perlumbaan Perahu Layar Dunia (WMRT) 2011 dan merupakan lokasinya yang terakhir bagi tahun ini.Sebelum itu, perlumbaan telah diadakan di Perancis, Jerman, Korea Selatan, Portugal, Sweden, Switzerland dan Bermuda sebelum ke Malaysia.

Sabaruddin menjelaskan, pembangunan yang dilakukan menyebabkan mereka yang terlibat dipindahkan ke lokasi kediaman baharu berupa apartmen mewah lengkap dengan keperluan asas.

Katanya, kesan penganjuran itu turut merangsang pertumbuhan ekonomi perusahaan industri kecil dan sederhana."Sejak 2008, kerajaan melalui Kementeria Belia dan Sukan memperuntukkan sejumlah RM20 juta kepada syarikat bagi mengendalikan pertandingan ini dan pelbagai aktiviti lagi berkaitan belia," katanya.

Katanya, setiap kali penganjuran, Tbest tidak pernah melupakan penglibatan masyarakat tempatan termasuk kepada golongan muda.