Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

06 June 2013

MTIB anjur pertandingan reka bentuk perabot mobili

Oleh; Esah Abdullah

Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) akan menganjurkan Pertandingan Reka Bentuk Perabot Mobili 2013 Peringkat Zon Timur di Dewan Auditorium, Perpustakaan UniSZA Kampus Gong Badak Kuala Trengganu 9 Jun ini.

Pensyarah Fakulti Reka Bentuk dan Teknologi Kejuruteraan UniSZA, Nor Ziratul Aqma Norzaman berkata, setiap pemenang dalam pertandingan ini berpeluang untuk mempamerkan prototaip rekaan mereka di pameran i-Saloni di Milan Itali pada 2014.

“Objektif utama pertandingan ini adalah untuk menggalakan aktiviti penghasilan perabot ODM/OBM dan kreativiti pereka muda di bawah 35 tahun,” katanya.

Katanya, selain dari pereka muda di bawah 35 tahun terdapat pertambahan kategori baru dalam pertandingan tahun ini iaitu turut di buka kepada pengusaha atau pihak industri.

Sempena dengan pertandingan itu katanya, turut diadakan bengkel Mobili dibeberapa lokasi strategik diseluruh negara termasuk di Uitm Shah Alam dan kali ini diadakan UniSZA sebagai mewakili Zon Pantai Timur.

Sehubungan itu katanya dua pensyarah daripada UniSZA yang berjaya dalam pertandingan itu tahun lalu iaitu Shahrul Anuwar Mohamed dan Addy Putra Md Zulkifli terpilih ke Milan, Itali tahun ini.
 

Kerajaan negeri sambut baik langkah memperkasa pentadbiran Islam negeri

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri menyambut baik langkah memperkasa pentadbiran Islam negeri dan bersetuju dengan penstrukturan semula Institusi Pentadbiran Hal Ehwal Islam Negeri yang dilaksanakan oleh Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam).
Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, setakat ini kerja-kerja penstrukturan semula Maidam telah mencapai tahap 75 peratus dengan pergabungan jabatan-jabatan berkaitan di bawah Maidam.

"Melalui penstrukturan ini, lapan jabatan bergabung di bawah pentadbiran Maidam iaitu Jabatan Baitulmal, Dakwah Pendidikan dan Pengurusan Masjid, Hal Ehwal Fatwa dan Adat Melayu, Pembangunan Keluarga dan Penguatkuasaan, Kehakiman Syariah, Undang-Undang dan Pendakwaan, Pengurusan Halal dan Teknikal,” ujarnya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita di Majlis Penyampaian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) Maidam Tahun 2013 di Pusat Pentadbiran Islam Negeri Terengganu, hari ini.

Katanya, secara kasarnya penstrukturan tersebut telah siap cuma menunggu pihak Maidam menyelesaikan secara menyeluruh berkaitan hal penempatan jabatan dan kakitangan yang ditugaskan di bawah jabatan-jabatan yang telah ditentukan.

"Kerajaan negeri menanti pihak Maidam menyelesaikan secara menyeluruh penstrukturan ini untuk di bawa ke Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi mendapatkan kelulusan dari segi penjawatan daripada kerajaan Persekutuan,” ujarnya.

Katanya, pergabungan tersebut diharap dapat melancarkan urusan pentadbiran hal ehwal Islam di negeri ini dan tidak berlaku percanggahan kerja antara jabatan di bawah Maidam.

Mengulas mengenai APC bagi meraikan kakitangan Maidam yang menunjukkan kesungguhan kerja yang tinggi sepanjang 2012, Dato’ Haji Mazlan berkata, anugerah tersebut perlu sebagai pembakar semangat kepada penerima anugerah dan seluruh warga Maidam untuk terus menonjolkan kecemerlangan pada masa akan datang.

"Perkhidmatan cemerlang perlu menjadi budaya kepada penjawat awam dan mereka yang telah diamanahkan oleh kerajaan dan rakyat ini perlu sentiasa ikhlas dan bersungguh-sungguh dalam setiap tugasan yang dilakukan,” ujarnya.

Difahamkan, seramai 90 kakitangan Maidam yang terdiri daripada 50 lelaki dan 32 perempuan menerima wang tunai RM1000 dan sijil penghargaan pada majlis APC tersebut.

 

JANGAN BIADAB..HAYATILAH RUKUN NEGARA JADILAH RAKYAT YANG BERTANGGUNGJAWAB

Oleh: Lang Telipot

Kesedaran sivik adalah penting dalam kehidupan.

Kesedaran sivik atau tata negara merupakan satu usaha menukar nilai hidup kita atau usaha membentuk sifat yang lebih baik bagi kita.

Maksud sivik ialah ilmu tata rakyat. Ilmu bagaimana menjadi rakyat yang sebaiknya. Ia merujuk kepada hubungan individu dengan masyarakat sekelilingnya.

Merujuk juga hubungan dengan negara yang didiami mereka.

Kesedaran sivik bermaksud rasa tanggungjawab yang lahir secara ikhlas dalam menjaga kepentingan awam demi kebaikan bersama.

Pengetahuan sivik terdiri daripada maklumat dan idea asas yang setiap rakyat harus mengetahui serta menggunakannya untuk menjadi warganegara yang bukan sahaja produktif tetapi bertanggungjawab.

Namun kesedaran sivik di kalangan golongan muda hari ini amatlah membimbangkan.

Sesungguhnya, kemelut ini memerlukan strategi dan pelaksanaan yang cekap, konsisten dan efektif.

Pendapat umum ialah usaha membentuk kesedaran sivik ini perlu dimulakan di masa kecil. Kita sedar bahawa jika sesuatu tabiat yang baik telah dipupuk semasa kecil, ia bukan sahaja lebih mudah diamalkan tetapi adalah juga lebih kekal kerana pepatah Melayu pernah berkata, melentur buluh biarlah dari rebungnya.

Oleh hal yang demikian, ibu bapa memainkan peranan yang penting dalam pembentukan sahsiah anak remaja mereka.

Anak-anak yang sedang melalui fasa remaja dalam kehidupan perlu diberi kesedaran tentang kehidupan bernegara dan memahami bahawa negara ini mempunyai sistem dan undang-undangnya.

Hasil dari kurangnya kesedaran sivik, tata negara dan memahami sejarah dan rukun negara, berlakulah peristiwa menghina Yang DiPertuan Agong.

Perbuatan menghina Yang DiPertuan Agong dalam media sosial adalah suatu bukti mereka tiada kesedaran sivik atau tata negara dan tidak memahami sistem negara sendiri.

Individu yang menghina dan melemparkan tohmahan terhadap institusi Raja perlu berdepan tindakan undang-undang tanpa sebarang tolak ansur supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.

Siasatan kini dijalankan bagi mengenal pasti identiti sebenar pemilik akaun Facebook, berdasarkan alamat IP sebelum tindakan pendakwaan dilakukan.

Difahamkan siasatan polis turut dibantu Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia bagi memastikan tindakan kepada mana-mana individu tidak bertanggungjawab menyalahgunakan kebebasan media dibawa ke muka keadilan.

Kenyataan menghina Raja perkara serius dan perlu diambil tindakan tegas supaya rakyat mengambil iktibar terhadap perkara ini. Pelbagai badan bukan kerajaan membuat laporan polis berhubung tindakan seorang pemilik akaun Facebook dipercayai wanita yang didakwa menghina Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Mereka mahu pihak berkuasa bertindak tegas terhadap pihak yang menyalahgunakan laman sosial dengan menghina institusi Diraja di negara ini. Pihak berkuasa perlu menggunakan segala peruntukan undang-undang bagi memastikan tindakan menghina institusi berkenaan tidak berulang.

Sudah tiba masanya pihak berkuasa mengenakan tindakan tegas terhadap individu, yang menghina institusi Diraja terutama Yang di-Pertuan Agong menerusi laman sosial seperti Facebook.

Tindakan hukuman itu harus dilaksanakan berikutan ia mempunyai unsur hasutan yang boleh memberi impak buruk pada identiti negara.

Mereka yang tidak memahami sistem perlembagaan negara dengan betul dan kerana itu, sewenang-wenangnya mengutuk dan menghina Yang di-Pertuan Agong.

Tindakan individu terbabit menghina Yang di-Pertuan Agong dan mana-mana Sultan tidak dapat boleh dimaafkan. Jika dibiarkan ia boleh menyebabkan keadaan menjadi huru hara.

Rakyat perlu mematuhi Rukun Negara dan wajib memahami apa yang terkandung dalam Rukun Negara itu.

Di samping itu, usaha yang berterusan dalam memberi kesedaran sivik atau tata negara perlu dijalankan bagi melahirkan rakyat, khususnya generasi Malaysia akan datang yang bertanggungjawab.

Sama ada di peringkat rumah, sekolah dan institusi masyarakat seluruhnya kesedaran cintakan negara, memahami rukun negara dan bertanggungjawab kepada negara perlu sentiasa dipupuk.

Jangan nasi sudah menjadi bubur baru berfikir hendak atasinya atau jangan sudah tehantuk baru terngadah. Bertindaklah dari sekarang.

 

Pengguna jalan raya wajar peka

Oleh : Suriati Ali 

 Kerajaan negeri meminta orang ramai lebih sensitif serta bertanggungjawab memberi laluan sekiranya berdepan dengan atlet yang sedang menjalani latihan di jalan raya.

 Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan dan Sumber Manusia, Rozi Mamat berkata, pengguna jalan raya dan orang awam di minta lebih peka berhati-hati sekiranya berdepan dengan kumpulan atlet terutama melibatkan atlet sukan berbasikal yang sedang menjalani latihan.

 “Langkah itu cukup penting bagi mengelak kejadian tidak diingini yang menimpa pelatih skuad projek pelapis lumba basikal Terengganu, Mohd Shafik Imran Syahril, 15, tidak berulang,” katanya

. Beliau berkata demikian ketika ditemuipemberita selepas menghadiri Majlis Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Beberapa akhbar hari ini melaporkan seorang atlet lumba basikal daripada Persatuan Lumba Basikal Terengganu (PLBT) maut, manakala dua lagi rakannya cedera selepas terlibat dalam kemalangan di jambatan Kampung Bukit Guntung, Tepoh.

 Dalam kejadian, kira-kira jam 9.30 pagi, mangsa meninggal dunia selepas mengalamai kecederaan parah di perut, ,manakala dua lagi rakannya hanya cedera ringga.

 YB Rozi turut memberitahu, laluan untuk latihan itu sebenarnya terkawal, malah mangsa mungkin telah biasa melalui trek jalan raya.

 “Dia sebenarnya di bawah kawalan jurulatih tetapi mungkin kejadian ini berlaku secara tidak sengaja kerana berada dalam kumpulan yang ramai iaitu seramai 45 atlet, kejadian berlaku di luar kawalan.

 “Walaupun jalan yang dilalui itu agak sempit, sebenarnya ia tidak berisiko untuk dilalui bagi sesi latihan, mungkin malang tidak berbabu dan tidak boleh dielak. Faktor itu saya minta pengguna jalan raya beri kerjasama,” katanya. YB Rozi berkata, pihaknya berasa sedih berikutan kejadian yang berlaku dan menyifatkan ia meninggalkan kesan mendalam kepada pengiat sukan Terengganu.

 “Takziah kepada keluarga mangsa dan harap mereka rehda serta banyak bersabar walaupun terpaksa menerima hakikat itu sebagai tragedi malang,” katanya.

 

Lawatan ke luar negara sebagai penghargaan

Oleh: Noraini Jusoh

Sembilan pelajar Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) yang menerima anugerah kepimpinan mahasiswa kategori individu diberi penghargaan khas berupa lawatan ke luar negara setelah berjaya mengharumkan nama universiti dalam pelbagai bidang.

Naib Canselornya, Prof. Dr. Yahaya Ibrahim berkata, selain hadiah berupa wang tunai sebanyak RM200, sebuah trofi dan sijil penghargaan, hadiah istimewa tersebut sebagai pengiktirafan kepada mahasiswa yang telah bergiat aktif menjadi pemimpin dalam mengerakkan aktiviti pelajar di universiti.

"Kejayaan yang dicapai oleh mereka ini diharap dapat menjadi pendorong kepada pelajar lain untuk terus meningkatkan prestasi dalam kepimpinan pada masa hadapan.

"Kepimpinan itu sebenarnya boleh diasah serta dibentuk dan untuk menjadi seorang pemimpin yang berjaya seseorang itu memerlukan iltizam yang cukup tinggi,” ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian sempena Majlis Anugerah Kepimpinan Mahasiswa/Mahasiswi Sesi 2012/2013 UniSZA di Pusat Konvesyen, Taman Tamadun Islam, malam tadi.

Katanya, seorang pemimpin harus ikhlas dalam memperjuangkan sesuatu dan perlu mempunyai ilmu serta jati diri yang kuat supaya tidak terpesong dari apa yang diperjuangkan.

Jelas beliau, pemilihan mahasiswa yang dinobatkan sebagai penerima anugerah berdasarkan beberapa kriteria antaranya calon menunjukkan ketrampilan diri, mempunyai ketokohan dan daya kepimpinan yang tinggi, proaktif serta berjaya menaikkan imej universiti.
Difahamkan, mahasiswa yang bertuah itu adalah penerima Anugerah Kepimpinan (Kebudayaan dan Pembimbing Rakan Sebaya), Abdul Aziz Abdullah; (Sukan), Muhamad Syukri Zakaria; (Kebajikan Kolej Kediaman), Aziamy Abdul Aziz; (Persatuan/Kelab), Zainudin Mamat; (Keusahawanan), Muhammad Norsyahidin Abu Hasan; (Sekretariat), Muhamad Amirul Raub; (Badan Beruniform), Ahmad Al-Hafiz Rosli dan Kokurikulum (Bukan Beruniform), Muhammad Hanas Shafie.

 


05 June 2013

UMT tuan rumah PESUMA 2013

Oleh: Noraini Jusoh

Persidangan Kebangsaan Pentadbiran Sumber Manusia IPTA (PESUMA) 2013 yang julung kali diadakan berlangsung selama dua hari di Primula Beach Hotel, bermula hari ini.
Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dipilih menjadi tuan rumah kepada persidangan yang melibatkan 200 peserta dari 20 universiti awam di Malaysia bagi membincangkan kertas kerja merangkumi pelbagai topik yang berkisar mengenai pengurusan sumber manusia.

Pengerusi Jawatankuasa Pendaftar-Pendaftar IPTA, Dato’ Wan Azman Wan Omar berkata, perbincangan tersebut meliputi perlantikan staf sehingga kepada proses bagaimana mengurus mereka ke peringkat membangunkan sumber manusia itu sendiri.

"Tujuan persidangan ini lebih kepada mencari kaedah bagaimana merekrut atau melantik petugas terbaik bukan sahaja di dalam negara tetapi usaha kita sudah ke peringkat global.

"Kita sudah bersedia membuka pintu untuk mendapatkan petugas terbaik dari luar negara dan sekiranya mereka sudah bagus kita akan bangunkan menjadi lebih bagus,” ujarnya pada sidang media selepas merasmikan persidangan tersebut, hari ini.

Katanya, persidangan kali ini juga untuk melihat usaha yang boleh dilaksanakan untuk mengekalkan petugas terbaik supaya terus berkhidmat di universiti.

"Universiti merupakan tempat melahirkan pemimpin dan kita sentiasa berdepan orang yang cerdik pandai.

"Jadi sebagai pengurus sumber manusia, kita perlu mengekalkan atau mendapatkan petugas atau kakitangan yang terbaik dan sekiranya perkhidmatan yang kita berikan tidak memenuhi keperluan dan kehendak, saya percaya mereka akan merasa kecewa dan akan beralih ke tempat lain,” ujarnya.

Katanya, amalan yang terbaik sedia ada di universiti-universiti perlu dikongsi untuk memastikan sistem penyampaian yang kita buat berada pada tahap yang tinggi dan kompetetif.

"Justeru, perkhidmatan yang ada sekarang ini perlu mencapai tahap atau standard antarabangsa kerana pelangan kita juga terdiri dari petugas dan pelajar luar negara yang semakin bertambah.

"Saya percaya bahawa mereka akan menilai dan mengukur perkhidmatan yang kita beri berdasarkan kepada apa yang mereka lalui di negara mereka atau pengalaman tempat-tempat lain,” ujarnya.

Katanya, topik yang dibincangkan pada persidangan kali ini sangat signifikan dengan usaha untuk menjadikan Malaysia sebagai hab pendidikan tinggi di peringkat global.

 

Lawatan dua hari ke pulau peranginan seluruh Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan negeri, Dato’ Mohd Jidin Shafee dijangka mengadakan lawatan kerja pertama ke pulau peranginan seluruh Terengganu selama dua hari, bermula esok.

Lawatan ke Pulau Bidong, Pulau Redang, Pulau Lang Tengah dan Pulau Perhentian itu turut disertai seramai 100 sukarelawan daripada pelbagai agensi kerajaan dan swasta, badan berkaitan kerajaan (NGO), pengusaha pelancongan Pulau Redang , kakitangan Jabatan Taman laut Malaysia (JTLM) dan pengamal media.

Ketua Pegawai Eksekutif Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani, berkata program yang pertama kali seumpama itu dilaksanakan bagi melihat perkembangan dan senario pembangunan pulau dari sudut pelancongan negeri termasuk aspek keselamatan dan pengawasan pelancong.

“Kerajaan negeri mahu meninjau kondisi pembangunan pulau khususnya melibatkan senario berkaitan pelancongan dan juga kawalan keselamatan supaya kejadian kemalangan yang membabitkan pelancong tidak lagi berlaku di pusat peranginan itu.

 “Lawatan secara dekat itu membolehkan semua pihak menangani pelbagai masalah dan isu berkaitan pelancongan sekaligus menerima respon dari penduduk mahupun penggiat pelancongan di semua pulau terlibat,” katanya kepada Teganukita, hari ini.

Sehubungan itu, Encik Ahmad Fathil berkata, peserta program itu dijadualkan bertolak dari Jeti Merang, Setiu, untuk ke Pulau Bidong bermula jam 8 pagi.

 “Sejurus lawatan di sekitar Pulau Bidong, peserta akan ke Pulau Redang, kira-kira jam 9.15 pagi. Exco (Dato’ Mohd Jidin), dijangka tiba di Pusat Taman Laut Pulau Pinang, Pulau Redang, jam 9.30 pagi.

 “Dato’ Mohd Jidin akan menyampaikan ucapan selepas ucapan oleh Timbalan Ketua Pengarah JTLM, Encik Kamaruddin Ibrahim, seterusnya disusuli dengan acara Pelepasan Sukarelawan Penyelam Skuba sempena Program Crown of Thorns dan Reef Clean Up Pulau Redang anjuran JTLM,” katanya.

Katanya, lawatan sekitar Pusat Taman laut akan bermula pada jam 11.30 pagi, disusuli lawatan sekitar Pulau Redang yang dijangka berakhir jam 4 petang.

 Menurutnya, peserta kemudiannya ke Pulau Lang Tengah untuk bermalam di Sari Pacifica, sebelum meneruskan lawatan ke Pulau perhentian, kira-kira jam 7 pagi.

 “Di Pulau Perhentian, peserta akan melawat sekitar Pasir Panjang dan kampung Pulau Perhentian, bermula jam 10 pagi sebelum berhenti rehat untuk solat Jumaat,” katanya.


Jawatan presiden dan timbalan perlu kekal

Oleh: Suriati Ali

 Ketua Penerangan Umno Terengganu, Dato' Haji Ahmad Razif Abd Rahman menyokong cadangan supaya jawatan presiden dan timbalan presiden Umno tidak dipertandingankan bagi mengelak perpecahan pada Perhimpunan Agung Umno pada Oktober ini.

 Katanya, gandingan mantap Perdana Menteri Dato’ Seri Haji Najib Tun Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yasin selaku timbalan presiden Umno adalah yang terbaik untuk menjayakan segala program transformasi parti.

 “Kedua-dua parti itu perlu dikekalkan kerana kepimpinan mereka masih diperlukan untuk memacu Umno ke hadapan dan memenuhi aspirasi Barisan Nasional (BN).

“Berdasarkan pengalaman, setiap kali pertandingan diadakan mesti berlaku perpecahan, kita tidak mahu ini berlaku, jadi saya berharap ia perlu dikekalkan dan tiada pertandingan,” katanya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Mingguab Ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

 Dato’ Haji Razif turut memberitahu, parti memerlukan barisan kepimpinan yang mantap serta bertanggungjawab bagi meneruskan kelangsungan perjuangan Umno dalam membela nasib rakyat di negara ini.

 

Pelumba pelapis Terengganu maut kemalangan


Malang menimpa seorang pelumba skuad pelapis Persatuan Lumba Basikal Terengganu apabila maut selepas dirempuh lori treler ketika menjalani sesi latihan, di atas jambatan  di Kampung Bukit Guntung, Tepoh, Kuala Terengganu, pada jam 9.30 pagi tadi.

Mangsa, Mohd Syafiq Imran Shahril, 15, dikatakan gagal mengawal basikalnya selepas cuba mengelak rakannya yang terjatuh sebelum dirempuh lori terbabit dari arah bertentangan.

Akibat perlanggaran itu, mangsa dipercayai diseret di bawah tayar kanan lori dan parah sebelum meninggal dunia di tempat kejadian.

Mangsa dikatakan sedang menjalani latihan bersama 44 rakan skuad yang sama menuju ke Bukit Besi, Dungun sebagai sebahagian daripada latihan untuk menghadapi sebuah kejohanan di Perlis pada 19 Jun ini.

Menurut rakan sepelatih mangsa, Che Ku Mohd Nazimie Che Ku Romli, 19, insiden itu dikatakan terjadi selepas seorang pelumba di hadapan terlanggar lubang sebelum dia yang mengekori di belakang tidak sempat mengelak.

“Tayar basikal kami bergesel dan saya gagal mengawal basikal sebelum terjatuh ke sebelah kanan jalan. Arwah yang berada di belakang cuba mengelak daripada melanggar saya tetapi hilang kawalan dan terjatuh dari basikalnya di tengah jalan.

 “Saya sempat bangun tetapi arwah gagal dan dia dirempuh sebuah lori treler yang datang dari arah bertentangan serta diseret sejauh 1.5 meter.

 “Ketika itu, arwah masih bernyawa sambil merintih kesakitan dan memanggil nama ibu bapanya,” katanya ketika ditemui di Unit Forensik Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ).

Menurutnya, arwah kemudian dikejarkan ke HSNZ dengan ambulan untuk mendapatkan rawatan namun meninggal dunia beberapa minit selepas tiba di hospital itu.

 

Kaki pancing berkampung di Tasik Kenyir

Oleh; Esah Abdullah

Tasik Kenyir sekali lagi akan menjadi tumpuan kaki pancing dari dalam dan luar negara apabila program cabaran memancing Boat On The Road (BOTR) 2013 membuka tirainya pada 14 Jun depan.

BOTR anjuran kerajaan negeri dan Unit Joran Berita Harian itu menyediakan hadiah keseluruhan berjumlah RM73,300 termasuk RM20,000 kepada pemancing yang berjaya menaikkan ikan Arapaima Gigas.

Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Terengganu tengah (Ketengah) Haji Wan Mat Amin Wan Daud berkata sebagai tuan rumah pihaknya sudah bersedia menanti kehadiran peserta sepanjang tiga hari acara berlangsung.

Katanya, berdasarkan pengalamanan penganjuran sebelum ini, acara ini berjaya menarik ramai kaki pancing dari dalam dan luar negara.

“Seperti tahun-tahun sebelumnya, kaki pancing sekali lagi ditawarkan ganjaran berjumlah RM20,000 jika berjaya menaikkan ikan Arapaima Giagas yang dipercayai menghuni Tasik Kenyir.

“Penganjuran BOTR ini juga dijangka mampu meningkatkan kehadiran pelancong ke tasik buatan manusia itu,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat penyelaras BOTR di Pejabat Ketengah, Pengkalan Gawi baru-baru ini.

Katanya, majlis pelancaran dan pelepasan peserta dijangka akan dilakukan oleh Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said di mana konvoi peserta BOTR memulakan ekspedisi dari Seri Pentas TV3 di Bandar Utama Petaling Jaya pada jam 8 pagi.

 

Kakitangan awam diminta menghormati kerajaan dengan tidak melakukan perkara bertentangan peraturan.Oleh: Mohammad Ishak

Kakitangan kerajaan diminta sentiasa menghormati profesion masing-masing sepanjang mereka berkhidmat dengan kerajaan dengan tidak melakukan tindakan-tindakan yang bertentangan dengan peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan oleh kementerian atau jabatan masing-masing dengan cara sesuka hati. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kawasan Kota Putera, Mohd Mahdi Musa berkata mereka sebaliknya perlu menghormati semua pihak terutamanya majikan mereka dengan tidak secara suka hati mencampur adukkan tugasan mereka dengan fahaman politik kerana mereka tertakluk sebagai penjawat awam.

Katanya, kerajaan tidak menganggu pegangan atau faham politik setiap kakitangan kerajaan tetapi sebolehnya ianya mestilah menjadi rahsia kepada mereka tetapi bukan untuk ditunjuk-tunjukkan secara terbuka kepada umum atau apatah lagi dizahirkan soleh-olah untuk mencabar kerajaan sebagai tempat mereka bernaung selama ini.

“Tidak apalah kalau golongan itu mempunyai fahaman politik yang tidak sealiran dengan kerajaan tetapi jangan sekali-kali ianya dizahirkan secara terbuka ,apatah lagi berniat untuk mencabar pulak“, katanya ketika melawat dua orang guru yang diserang penyakit kronik di kawasan Kota Putera di sini hari ini.

Dalam lawatan yang disertai sama Pegawai Pelajaran Daerah Besut, Ab Halim Hasan itu, Mohd Mahdi telah menziarahi guru Kolej Vokasional Besut, Haliza Hassan, 39 yang menghidap penyakit kanser payudara di Kampung Gelam Mas dan Mariati Mayah@Alias, 41 seorang guru Pendidikan Khas Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Nering, Jerteh yang menghadapi kerosakan kedua-dua belah buah pinggangnya di Kampung Gong Kepas Dalam.

Mohd Mahdi kesal dengan tindakan guru di sebuah sekolah menengah di daerah Kuala Terengganu yang dikatakan merayakan Sambutan Hari Guru dengan pemimpin pembangkang pada Khamis lalu yang disiarkan dalam laman sosial Facebook.

Menurutnya, sebagai penjawat awam mereka sepatutnya mengutamakan pemimpin dari kerajaan yang memerintah dan bukan dari kalangan pemimpin pembangkang walaupun mereka telah memenangi dalam PRU13 di kawasan sekolah berkenaan.

Beliau berharap satu tindakan perlu diambil bagi memperbetulkan keadaan tersebut oleh Kementerian Pelajaran agar ianya tidak berlaku dan berleluasa di masa depan.

04 June 2013

Syarat lebih ketat untuk belajar di luar negara

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan akan meneruskan tajaan anak-anak Terengganu melanjutkan pelajaran ke luar negara namun dengan syarat yang lebih ketat iaitu bukan hanya berlandaskan kepada akademik semata-mata tetapi juga sahsiah dan akal budi.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-Tugas Khas negeri YB Ghazali Taib berkata, perkara tersebut akan dititikberatkan bagi melahirkan individu yang mempunyai pakej lengkap supaya dapat memberi impak positif pada masa depan.

Beliau juga mengulangi pendirian kerajaan bahawa setiap anak tempatan yang mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke pusat pengajian tinggi awam dan swasta berhak mendapat bantuan melalui Yayasan Terengganu (YT) tanpa mengira latar-belakang keluarga.

 “Walaubagaimanapun setiap permohonan bantuan tersebut perlu mendapat pengesahan daripada wakil rakyat Barisan Nasional (BN) atau Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco), manakala kawasan yang tidak mempunyai wakil rakyat (BN) pula perlu mendapat kelulusan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) masing-masing..

“Semua pelajar yang layak berhak mendapat bantuan tersebut dan kerajaan tidak pernah menyekat bantuan diberi kepada anak-anak penyokong pembangkang. “Sekiranya ada kalangan mereka yang dipertanggungjawabkan untuk mengesahkan permohonan itu tidak berbuat demikian, saya anggap perkara itu lebih kepada masalah peribadi yang perlu diselesaikan secara bijaksana.

“Namun, saya anggap ia hanyalah masalah terpencil,” katanya ketika mengulas permohonan bantuan persediaan melanjutkan pelajaran bagi kawasan tiada wakil rakyat BN.

 Beliau berkata demikian selepas hadir pada Majlis Penyampaian Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) kepada 60 pelajar Diploma Kemahiran Malaysia Showme International College, Kuala Terengganu baru-baru ini.

Katanya, setiap pelajar yang melanjutkan pelajaran peringkat Ijazah dalam negeri menerima bantuan RM1,000 (RM1,300 Sabah/Sarawak) Diploma (RM750) dan Matrikulasi, Sijil dan Asrama Penuh (RM500) manakala Ijazah di luar negara mengikut kos pengajian yang mereka ambil.

 

Kerajaan Negeri tetap teruskan pembinaan Pasar Payang baru

Lakaran Pasar Besar Kedai Payang baru.
Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri tetap meneruskan projek pembinaan Pasar Besar Kedai Payang (PBKP) baru walaupun mendapat tentangan daripada segelintir pihak khususnya pembangkang yang tidak bersetuju dengan pembangunan yang hendak dilaksanakan kerajaan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, tujuan pembinaan PBKP yang baru adalah untuk keselesaan serta kebaikan peniaga dan pengunjung pasar terbabit dan bukannya untuk menyusahkan rakyat.

"Pembinaan PBKP baru yang dilengkapi eskalator, pendingin hawa serta tempat meletak kenderaan sebanyak 400 unit akan memberi keselesaan kepada orang ramai yang mengunjungi pasar ini.

"Perancangan yang teliti telah dilakukan untuk kebaikan semua pihak dan bagi sesiapa yang tidak bersetuju dengan pembangunan ini terutamanya peniaga mereka boleh keluar,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Karnival Usahawan Mega Peringkat Zon Timur 2013 anjuran Majlis Amanah Rakyat (Mara) di Dataran Syahbandar, semalam.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, YB Roslee Daud serta Pengarah Mara negeri, Abdullah Mohamad.

Katanya, kerajaan negeri hanya akan merobohkan Pasar Payang terbabit dan membina PBKP yang baru di tapak sedia ada selepas pasar sementara di Pulau Warisan bernilai RM8 juta siap tidak lama lagi.

"Peniaga boleh menjalankan urusan perniagaan seperti biasa di pasar berkenaan sementara menunggu masa untuk berpindah balik ke PBKP yang baru apabila ia siap dibina nanti,” ujarnya.

Katanya, beliau tidak faham dengan sesetengah pihak yang mahu bangunan lama PBKP dikekalkan sebagai warisan kerana bangunan tersebut sudah uzur dan sudah tiba masanya dilakukan pembaharuan.

"Saya kecewa apabila kerajaan hendak buat pembangunan yang lebih baik dan lebih selesa untuk rakyat tetapi timbul pelbagai persepsi negatif dari mereka yang tidak berpuas hati.

"Kalau bercakap soal nilai estetika dan warisan, Pasar Payang pernah dirobohkan pada tahun 60-an dulu dan telah dibina balik tetapi tiada sebarang rungutan pun,” ujarnya.

 

Kerajaan bantu kolej swasta perkasakan pendidikan

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan akan mempertimbangkan untuk memberi bantuan bersesuaian kepada semua 13 kolej swasta di negeri ini agar institusi berkenaan dapat memperkasakan bidang pendidikan termasuk disaran bergabung jika perlu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-tugas Khas negeri, YB Ghazali Taib berkata, bantuan tersebut mungkin berbentuk kewangan, kemudahan penambahbaikan, pelajar dan pelbagai lagi.

“Saya akan bawa perkara ini dalam Mesyuarat Exco untuk mendapat sokongan serta sebagai galakan kepada kolej-kolej swasta agar dapat bertahan dan terus beroperasi dan jika perlu digabungkan sebab jika bergerak secara individu, mungkin tidak berkemampuan dari segi pengurusan, tenaga pengajar, gaji dan juga fasaliti,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas merasmikan penyampaian Baucar Buku 1Malaysia kepada pelajar Showme International College, Kuala Terengganu baru-baru ini.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Showme International College, Encik Redzuan Abd Aziz dan juga Ketua Penolong Pengarah Sektor Pengurusan Pembangunan Kemanusian (SPPK), Encik Mohd Adnan Salleh@Ghani.

Katanya, hari ini peluang pekerjaan bukan hanya bergantung kepada akademik sahaja, sebaliknya lebih terbuka dalam bidang kemahiran.

Pada majlis tersebut, seramai 60 pelajar peringkat Diploma Kemahiran Malaysia dari kolej itu menerima baucar bernilai RM250.

Seorang pelajar Diploma Kemahiran Sistem Komputer, Mohd Fakhri Ali, 21, mengucapkan rasa syukur atas bantuan kerajaan itu kerana harga buku rujukan untuk jurusan pengajiannya semakin mahal.

 “Saya sangat berharap bantuan ini dapat diteruskan lagi pada masa akan datang kerana pelajar seperti kami sangat menghargai keprihatinan kerajaan ini terutama bagi kami yang datang daripada keluarga berpendapatan sederhana,” katanya.

Bagi Nur Nadhirah Mohamad, 21 pula pemberian baucer buku kali kedua itu sememangnya sangat dinanti-nantikan oleh pelajar sepertinya kerana dapat mengurangkan beban kewangan mereka.

 “Untuk semester ini, saya sepatutnya membelanjakan RM300 untuk membeli buku rujukan, dan dengan adanya bantuan ini, (saya) hanya perlu menambah RM50 sahaja lagi,” kata pelajar jurusan Kemahiran Penjagaan Kanak-Kanak itu.

 

MB nasihat peniaga kenakan harga berpatutan

Oleh: Noraini Jusoh

Terengganu antara destinasi utama pilihan pelancong tetapi apa yang membimbangkan ramai yang merungut barangan di negeri ini khususnya makanan agak mahal berbanding negeri lain.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said sekali lagi mengingatkan peniaga agar mengenakan harga berpatutan kerana perkara sedemikian boleh menjejaskan industri pelancongan Terengganu jika tidak dibendung.

"Saya dapati ada peniaga khususnya yang menjadi orang tengah mengambil kesempatan mengenakan harga yang agak tinggi terutamanya musim perayaan dan cuti persekolahan contohnya dengan menaikkan harga ikan dan sayuran yang menyebabkan harga jualan makanan di restoran dan kedai menjadi mahal.

"Situasi tersebut akan menyebabkan pelancong terperangkap dengan peniaga yang gemar mengambil kesempatan dan boleh menjadikan mereka serik untuk datang ke negeri ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Karnival Usahawan Mega Peringkat Zon Timur 2013 anjuran Majlis Amanah Rakyat (Mara) di Dataran Syahbandar, semalam.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, YB Roslee Daud serta Pengarah Mara negeri, Abdullah Mohamad.

Tambah Dato’ Seri Haji Ahmad, beliau nasihatkan agar peniaga tidak mengambil untung terlalu tinggi dan mengenakan harga yang berpatutan agar Terengganu terus kekal menjadi destinasi utama pilihan pelancong.

 

03 June 2013

100 usahawan sertai Karnival Usahawan Mega Zon Timur 2013

Oleh: Noraini Jusoh

Seramai 100 usahawan menyertai Karnival Usahawan Mega Peringkat Zon Timur 2013 yang berlangsung di Dataran Syahbandar, Kuala Terengganu selama empat hari bermula semalam.Pengarah Majlis Amanah Rakyat (Mara) Terengganu, Abdullah Mohamad berkata, karnival yang julung kali diadakan secara gabungan antara tiga buah negeri pantai Timur itu melibatkan 40 usahawan dari Terengganu dan masing-masing 30 dari Kelantan dan Pahang.

"Tujuan karnival ini diadakan adalah untuk mempromosikan dan memperkenalkan produk usahawan bumiputera wilayah pantai Timur ke peringkat yang lebih tinggi.

"Selain itu, di samping memberi pendedahan dan pengalaman kepada usahawan bumiputera terhadap suasana persekitaran perniagaan yang lebih kompetetif ia juga bertindak sebagai platform untuk mewujudkan jaringan perniagaan antara usahawan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media di Majlis Perasmian Karnival Usahawan Mega Peringkat Zon Timur 2013 anjuran Mara yang telah disempurnakan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said di Dataran Syahbandar, hari ini.

Menurut Abdullah, sebahagian produk milik usahawan yang menyertai karnival ini ada yang telah dieksport ke luar negara dan dibantu oleh Mara.

"Alhamdulillah, setakat ini selama dua hari berlangsung sambutan orang ramai sangat menggalakkan dan kita sasarkan 50,000 pengunjung akan datang ke karnival ini sepanjang ia berlangsung,” katanya.

 Sidang DUN Terengganu 16 Jun

Mesyuarat pertama Penggal Pertam a Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu Ketiga Belas akan diadakan di DUN Terengganu, Wisma Darul Iman, pada 16 Jun ini.

Setiausaha DUN, Haji Azhar Jusoh, dalam pekeliling yang diedarkan kepada semua ketua-ketua jabatan agensi negeri menyebut pada hari pertama akan berlangsung Majlis Pelantikan dan Angkat Sumpah Yang Dipertua DUN dan Majlis Angkat Sumpah Ahli DUN yang dijadualkan bermula jam 9.30 pagi.

Pada hari kedua, akan berlangsung pula Istiadat Pembukaan Penggal Pertama DUN ke-13. Beliau berkata, pada hari ketiga dan keempat sidang DUN akan diadakan bermula jam 9.30 pagi.

Bagi DUN penggal ini, Barisan Nasional (BN) mempunyai 17 ahli DUN manakala pembangkang 15 ahli.


Hati-hati dengan kumpulan gores menang-PPNT

Oleh; Esah Abdullah

Pengguna di negeri ini diminta berhati-hati dengan taktik licik kumpulan yang kebiasaannya meminta wang pendahuluan apabila pelbagai hadiah lumayan termasuk kereta berjenama dimenangi mangsa dalam peraduan ‘Gores dan Menang’.

Presiden Persatuan Pengguna Negeri Terengganu (PPNT), Encik Mohd Zukee Mohd Ragam berkata, banyak aduan dan kejadian penipuan seumpama itu telah berlaku di negeri ini malah telah diuar-uarkan di media serta disiarkan di televisyen tetapi seolah-olah pengguna tidak mengambilnya sebagai iktibar.

“Sikap tamak dan ‘gelap mata’, serta ingin mendapat keuntungan dalam masa singkat dengan mudah antara punca pengguna di negeri ini kerap kali menjadi mangsa penipuan sendiket peraduan ‘Gores dan Menang’,” katanya.

Menurutnya, walaupun sering dilaporkan media namun, seolah-olah ia tidak memberi kesan dan tidak diendahkan oleh orang ramai. Lebih menyedihkan apabila mereka yang terkena itu adalah kalangan profesional dan berpendidikan tinggi.

Katanya, pengguna harus sedar , tiada perniagaan atau pelaburan yang boleh menjamin keuntungan berlipat kali ganda dalam masa yang singkat apatah lagi dengan hanya mengores kertas peraduan dan seumpamanya.

“Jika kita selidik mereka yang telah berjaya juga tidak mendapat kekayaan dengan singkat melainkan mereka berusaha dari bawah dan terpaksa mengharungi pelbagai cabaran serta usaha gigih dalam masa yang agak panjang.

“Malah, pihak bank dan juga badan pelaburan yang diiktiraf kerajaan sendiri tidak memberikan keuntungan dalam masa singkat, paling kurang tempoh keuntungan hanya akan diperoleh dalam tempoh setahun,” katanya.

Sebab itu katanya, pengguna perlu mempunyai ilmu pengetahuan dan hanya menyertai pelaburan yang telah diakui sah dan selamat melalui syarikat atau mana-mana bank telah diiktiraf oleh pihak kerajaan sekaligus dapat mengelak menjadi mangsa penipuan.

Dalam pada itu, selain pengguna, katanya, pihak Pejabat Perdagangan dan Kepenggunaan Dalam Negeri Terengganu (PPDNKK) dan pemilik pasaraya perlu sentiasa memberikan perhatian melalui pemantauan mereka agar senario itu tidak terus berleluasa.
 

MBKT sedia 20 tapak Bazar Ramadan

Oleh; Esah Abdullah 

Orang ramai yang berminat untuk berniaga di tapak Bazar Ramadan sepanjang bulan puasa boleh mendapatkan borang petak jualan mulai sekarang sehingga tarik tutup pada 20 Jun depan.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Perbandaran, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), Haji Ghani Idris berkata, terdapat 20 tempat perniagaan dalam kawasan MBKT sudah dikenal pasti.

“Kita kenl pasti tempat perniagaan beserta tempat jualan borang, pengurusan dan kanopi untuk memudahkan peniaga membuat urusan berkaitan,” katanya.

Menurutnya, pasar-pasar berkenaan adalah Pasar Cabang Tiga, Manir, Bukit Besar, Pasar Kedai Payang, Teluk Ketapang, Kedai Buluh, Batu Enam, tapak pasar malam Wakaf Tengah, pasar malam Gong Badak, Batu Buruk, Taman Shahbandar 1 dan 2, Taman Permint Jaya.

Pengadang Baru, tapak pasar malam di Jalan Budiman, Dataran Taman Purnama, Kampung Baru Seberang Takir, tapak letak kereta MBKT Jalan Batas Baru, tempat letak kereta Masjid Tengku Tengah Zaharah Kuala Ibai dan KP Uptown (Shahbandar).

Katanya, pemohon boleh hadir sendiri ke Pejabat Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil atau Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di kawasan berkenaan dengan membawa bersama kad pengenalan asal.

“Semua pemohon dikenakan bayaran permit antara RM70.00 hingga RM140.00 bergantung pada kawasan yang dipohon dan bagi peniaga air tebu, air kelapa, ayam bakar/pusing dan ikan bakar akan dikenakan bayaran tambahan RM30.00.

Selain itu katanya, MBKT dengan bekerjasama Jabatan Kesihatan akan menyediakan khidmat suntikan Pelalian Typhin VI bagi memudahkan peniaga Bazar Ramadan membuat kad akuan kesihatan.

“Para peniaga bolehlah datang ke Dewan Tunku Abdul Rahman, Kuala Terengganu pada 17 dan 18 Jun mulai jam 9 pagi hingga 4 petang dan Pejabat MBKT Cawangan Terengganu Utara mulai jam 9 pagi hingga 4 petang untuk membuat suntikan ,” katanya.
 

Kerajaan negeri anjur kejohanan motosikal lasak Asia

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri akan menganjurkan Kejohanan Motosikal Lasak Asia yang akan berlangsung buat kali keduanya di Terengganu bertempat di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu bermula 6 hingga 8 Jun ini.

Penolong Setiausaha Kerajaan (Belia & Sukan dan Sumber Manusia), Ahmad Shahrizal Yahaya berkata, lebih 100 peserta dari dalam dan luar negara yang akan menyertai pertandingan bertaraf antarabangsa itu.

"Peserta dari Filipina, Thailand, Sri Lanka, Jepun, Mongolia serta Iran antara yang telah mengesahkan penyertaan dan pihak kami masih menunggu pengesahan penyertaan dari beberapa negara lain termasuk dari negara kita,” ujarnya ketika dihubungi Teganukita, hari ini.

Katanya, penganjuran kejohanan tersebut turut mendapat kerjasama daripada Persatuan Automobil Malaysia (AAM) dan Persekutuan Motosikal Antarabangsa (FIM).

 

02 June 2013

Peniaga jangan ambil kesempatan - PPDNKK

Oleh; Esah Abdullah

Pejabat Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Terengganu minta kerjasama orang ramai supaya melaporkan segera sekiranya berlaku kenaikan harga barang kawalan di negeri ini.

Pengarahnya, Encik Syamsul Badrin Mohshin berkata, pihaknya mengakui menerima beberapa aduan berlaku kenaikan harga barang kawalan selepas PRU13, tetapi pihaknya tidak dapat membuat pemantauan disebabkan butiran tidak lengkap diterima daripada pengadu.

Menurutnya, kementerian sebelum ini telah mengeluarkan kenyataan tiada kenaikan harga berlaku semasa dan juga selepas PRU bagi barangan kawalan seperti gula, minyak masak, tepung gandum, beras dan bahan petroleum seperti diperkatakan pihak tidak bertanggungjawab.

"Kita akui menerima beberapa aduan berlaku kenaikan harga barang kawalan selepas PRU13, tetapi apabila diminta laporan lebih terperinci daripada pengadu mengenai lokasi dan barang apa bagi memudahkan pihaknya membuat pemantauan, tiada jawapan diberikan.

"Kami anggap itu hanyalah sekadar 'cubaan' untuk menyebarkan khabar angin sahaja supaya timbul suasana panik kepada orang ramai. Justeru itu, mohon kerjasama dari orang ramai dan pelbagai pihak agar tindakan dapat dilakukan," katanya.

 Beliau berkata, sehingga kini harga barang adalah kekal seperti sebelumnya dan berharap orang ramai jangan mudah percaya dengan sebarang khabar angin yang semakin canggih disebarkan terutama di laman sosial.

Menurutnya, tindakan akan diambil mengikut Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 ke atas mana-mana pihak yang mengambil kesempatan menaikkan harga barangan.

Katanya, pengguna boleh membuat aduan kepada pihaknya menerusi pejabat cawangan atau menelefon 1MOCC melalui talian 03-8000 8000 atau menerusi e-talian di http://e-aduan.kpdnkk.gov.my jika terdapat peniaga yang menaikkan harga.