Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

09 March 2013

Nor Aziah sebak ziarah pusara arwah suami sebelum pulang ke Perlis


Nor Aziah ziarah pusara arwah suami sebelum pulang ke Perlis.

Oleh: Mohammad Ishak

 “Walaupun jauh Insyaalah saya dan anak akan sentiasa menziarah pusara arwah suami tersayang sebaik ada kelapangan dan cuti umum,” kata balu perwira negara,Nor Aziah Noor,29. Nor Aziah isteri kepada Allahyarham Asisten Superintendan Zulkifli Mamat,yang terkorban dalam kejadian pada 1 Mac apabila di serangan pengganas di Lahat Datu, Sabah, masih hiba dengan kehilangan suami tercinta.

Selepas seminggu berada di rumah ibu mertuanya di Kampung Kubang Ikan, dekat sini, kerana urusan pengkebumian arwah, Nor Aziah pagi semalam menziarah pusara Allahyarham sebelum pulang ke rumahnya di Ipoh, Perak.

 Ketika ditemui di tanah perkuburan Islam Kampung Gong Bayor, balu kepada dua anak itu memohon restu Allah agar roh suaminya diletakkan dalam golongan yang berimam.

Dalam keadaan sebak dan berlinangan air mata Nor Aziah yang ditemani kakak iparnya,Aishah Mamat,32, menziarah pusara buat kali terakhir sebelum pulang ke kampung halaman berjanji akan datang semula apabila ada kelapangan.

Katanya, sekembali ke kampung beliau akan membina kehidupan baru bersama dua anak dan memilih untuk menetap di Kangar,Perlis bersama ibu bapanya.

“Alhamdulilah permohonan saya untuk bertukar mengajar di Kangar, sudah dipertimbangkan kerajaan dan membolehkan saya tinggal bersama keluarga,” katanya ketika ditemui di tanah perkuburan Kampung Gong Bayor.

Bagaimanapun,katanya, hubungannya dengan bekas ibu mertua,Khatijah Ismail, 64, tetap tidak putus malah saya akan datang untuk menjengoknya dari masa ke semasa.

 Beliau yang sedang mengandung dua bulan yang dijangka melahirkan anak ketiga 19 Oktober depan dan tarikh sama dengan kelahiran Allahyarham berharap anak yang akan dilahirkan selamat.

 Nor Aziah juga mengucapkan terima kasih kepada semua pemimpin dan penduduk Besut yang sentiasa memberi sokongan dan semangat kepada beliau dan keluarga menyebabkan beliau kini kembali bersemangat.

Terengganu membuka tirai Karnival Jom Heboh 2013

Oleh: Noraini Jusoh

Karnival Jom Heboh (KJH) 2013 yang memasuki tahun ke -11 penganjurannya oleh Media Prima Berhad telah memilih Terengganu sebagai lokasi pembuka tirai sebelum meneruskan siri penjelajahannya ke negeri-negeri lain.

Berkonsepkan ‘rekreasi dan riadah’ rombongan KJH pada tahun ini telah berkampung di Pulau Warisan, Kuala Terengganu selama dua hari bermula semalam (8 Mac).

Di sebalik kemeriahan aktiviti hiburan yang dihidangkan kepada masyarakat Terengganu, Media Prima Berhad turut menunaikan tanggungjawab sosial dengan mengadakan aktiviti gotong-royong membaik pulih rumah Puan Ramlah Mohd Zain dari Kampung Balik Bukit dan menyumbang RM15,000 kepada beliau.


Selain itu, Tabung Wira Lahad Datu Media Prima turut diletakkan di gerai-gerai program bagi mengumpul dana untuk keluarga ahli pasukan keselamatan yang terkorban dalam misi pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.

Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen, Media Prima Berhad, Encik Ahmad Izham Omar berkata, pihak TV3 amat bersyukur kerana KJH terus mendapat sambutan hebat khususnya oleh penonton setia TV3 di negeri ini.

"Saya merakamkan setinggi penghargaan terutamanya kepada Kerajaan Negeri Terengganu, Polis Diraja Malaysia Terengganu, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, pihak penaja, personaliti TV3, artis-artis yang turun padang serta para pengunjung KJH pada kali ini.

"Tanpa sokongan semua tidak mungkin karnival ini dapat direalisasikan dengan jayanya,” ujarnya ketika menemani Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengadakan lawatan ke tapak Karnival Jom Heboh TV3 di perkarangan Pulau Warisan, hari ini.

Katanya, tarikan terbaru KJH tahun ini adalah Selera@JOm Heboh, Wow Booth, Bananana! Land dan One Stop Center selain gerai Cereka, Studio 3 dan Kota Ilmu.


Sementara itu, dalam lawatan ke gerai-gerai yang terdapat di karnival tersebut, Dato’ Seri Haji Ahmad sempat menunjukkan kehebatannya memasak dengan mengadakan demostrasi masakan bersama chef Zaidah di gerai Selera@Jom Heboh.

Sebagai seorang Menteri Besar yang berjiwa rakyat, beliau turut mengambil kesempatan dalam lawatan itu untuk beramah mesra dan bertanya khabar pengunjung yang datang ke KJH.

 

Anwar ada agenda tersendiri

Oleh: Gelombang Biru

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa tindakan Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim yang sering menyanyikan lagu `Tanya Sama Pokok’ dianggap mempunyai agenda tersendiri, selain untuk kepentingan parti.

 Katanya, dia khuatir dengan sikap dan gelagat Anwar di mana sering menyatakan perkataan `hilang’, apa yang dimaksudkan itu, kita tidak tahu, sama ada negara kita akan hilang atau BN yang akan terlepas. “Cara-cara dia bercakap banyak sangat putar belit dan tiada lain, semua yang diperkatakan itu adalah untuk kepentingan diri dan politik, “ katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Bicara Tokoh Negarawan, di Dewan Majlis Daerah Marang, di Kampung Paya, Marang. Hampir 5,000 orang terdiri daripada penduduk kampung, kakitangan kerajaan dan ahli-ahli pertubuhan kebajikann hadir pada majlis anjuran panel Perundingan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Terengganu dengan kerjasama kerajaan negeri. Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiusaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar dan beberapa pemimpin setempat.

Tun Dr Mahatdir turut memberitahu, Anwar juga pernah berjanji dengan rakyat Sabah, termasuk untuk menyemak tuntutan dari Sabah, termasuk berkaitan 20 peratus royalti minyak kepada Sabah.

 “Apa yang dinyata dan dijanjikan itu tidak pelik kerana Anwar sememangnya gemar memutarbelitkan fakta dan juga seorang individu yang boleh dikategorikan sebagai penipu besar,” katanya.

 

JPJ berjaya kutip hasil RM3.33 billion

Oleh; Esah AbdullahJabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berjaya meningkatkan kutipan hasil jabatan itu sebanyak 5 peratus iaitu RM3.33 billion sepanjang tahun lalu berbanding RM3.17 billion tahun sebelumnya. Ketua Pengarah JPJ,

Dato’ Sri Solah Mat Hassan berkata, kutipan bagi lesen kenderaan bermotor memperolehi kutipan tertinggi iaitu RM2.2 bilion manakala lesen memandu mengutip RM414.4 juta

“Bagi bayaran tender nombor pendaftaran kenderaan pula sebanyak RM203.6 juta diikuti bayaran pendaftaran kenderaan biasa RM151.1 juta, lain-lain bayaran RM190.4 juta dan bayaran selesai tanpa bicara RM82.8 juta,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar di Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) JPJ Malaysia 2012, di Dewan Utama Taman Tamadun Islam (TTI) Pulau Wan Man, Kuala Terengganu hari ini.

Katanya, penaiktarafan Stesen Penguatkuasa (SPK) kepada pejabat cawangan yang mendapat reaksi positif penduduk setempat merupakan salah satu faktor penyumbang kepada peningkatan kutipan hasil jabatan tahun lalu.

“Sehubungan itu kita telah mengenal pasti empat lagi SPK yang boleh dibaik taraf kepada pejabat cawangan iaitu SPK Bukit Besi kepada Pejabat Cawangan Dungun dan SPK Jerantut kepada Pejabat Cawangan Jerantut.

“SPK Maran kepada Pejabat Cawangan Maran dan SPK Kuala Selangoe kepada Pejabat Cawangan Kuala Selangor.,” katanya.

Selain itu katanya, cadangan turut dibuat bagi membeuka cawangan baharu di Cameron Highland dan Baling,Kedah tidak lama lagi dan waran perjawatan untuk dua pejabat berkenaan telah diluluskan.

Pada majlis itu seramai 616 orang kakitangan JPJ seluruh negara menerima APC dan 25 orang daripadanya merupakan kakitangan JPJ Terengganu.

Pada majlis yang sama JPJ telah menyerahkan sumbangan berjumlah RM13,823 untuk mengisi Tabung Wira Lahad Datu Media Prima hasil derma semua warga JPJ seuruh negara.

 

Pasar raya baru elak penduduk ke luar Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Kewujudan lebih banyak pasar raya baru di Bandar Kuala Terengganu memberi peluang Bumiputera di negeri ini untuk meningkatkan penglibatan di bidang ekonomi dan mengelak penduduk daripada berkunjung ke luar Terengganu khususnya Kuala Lumpur, Pahang dan Kelantan untuk membeli-belah.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kebanyakan penduduk negeri ini yang berkemampuan dan mempunyai kuasa beli yang tinggi memilih untuk berkunjung ke pasar raya terkenal di bandar besar luar Terengganu bagi mendapatkan barangan pilihan masing-masing terutama pada hujung minggu dan cuti umum.

“Apabila mereka keluar membeli-belah di negeri lain, menyebabkan kita rugi kerana aliran perbelanjaan mereka, wang keluar di tempat lain bukan negeri kita sendiri.

 “Dengan adanya kemudahan pusat beli-belah di tempat kita sendiri, kita akan wujudkan perbelanjaan yang berterusan dalam ruang likup (kawasan) kita sendiri,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Pecah Tanah Projek PB Sentral, Jalan Enku Embong Fatimah, baru-baru ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur, Kemudahan Awam negeri, Dato’ Za’abar Mohd Adib dan Pengurus Besar Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT), Dato’ Osman Muda.

 PB Sentral sempena nama kawasan `Paya Bunga’ sebagai kesinambungan pembangunan projek PB Square yang sudah 82 peratus siap dan Plaza Paya Bunga yang dijangka beroperasi selewat-lewatnya Jun ini, selepas terbengkalai agak lama.


Menteri Besar berkata, PB Sentral yang bernilai RM90 juta setinggi sembilan tingkat akan dilengkapi 679 lot parkir (tingkat satu hingga enam), 10 panggung cineplex (tingkat tujuh hingga lapan) serta pusat boling (36 lorong) di tingkat sembilan.

 Selain itu, Dato’ Seri haji Ahmad berkata kerajaan negeri juga merancang membangunkan pusat perniagaan baru dikenali sebagai `Life Style Mega Mall’ di kawasan seluas satu juta kaki persegi di Kampung Tanjung yang turut dilengkapi dengan kompleks membeli-belah, panggung wayang, pusat boling dan juga apartment.


08 March 2013

Ahli Parlimen Kuala Nerus lawat rumah keluarga Allahyarham ASP Zulkifli Mamat.


YB Datuk Nasir dan isteri bertanyakan sesuatu kepada Nor Aziah.

Oleh: Mohammad Ishak

Tersentuh dengan nasib yang menimpa keluarga Allahyarham ASP Zulkifli Mamat yang terkorban ketika menjalankan tugas di Lahat Datu, Sabah,minggu lalu menggerakkan hati Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Nasir Ibrahim Fikri menziarah rumah keluarga berkenaan.

Yang Berhormat Datuk Nasir yang ditemani isterinya serta pegawai dari Pejabat Parlimen Kuala Nerus, mengambil peluang bertanya kabar balu Allahyarham, Nor Aziah Noor, 29, ketika berkunjung di rumah mertuanya di Kampung Kubang Ikan, dekat Kampung Raja,Besut.

Nasir yang turut terharu selepas mendengar sendiri cerita daripada Nor Aziah kelihatan sebak dan mendoakan keluarga berkenan akan hidup dengan tabah dan bersemangat walaupun kehilangan suami dan anak tersayang.

Nor Aziah yang menyambut kehadiran pemimpin kerajaan itu tidak menyangka ramai pemimpin kerajaan negeri serta pegawai kanan jabatan kerajaan Terengganu hadir untuk menziarah keluarganya.

 “Kehadiran mereka menyuntik semangat kepada saya ketika berada dalam keadaan duka mengenangkan musibah yang menimpa arwah suami,” katanya.

Sementara itu, Nor Aziz juga menyampaikan penghargaan kepada Kerajaan Terengganu dan Yang Amat Berhormat Menteri Besar,Datuk Seri Ahmad Said yang mengumumkan sumbangan RM50,000 kepada keluarganya.

 Katanya, beliau amat terharu di atas keperihatinan kerajaan negeri dan pemimpinnya yang berkongsi kesedihan di atas insiden yang menimpa arwah suaminya.

Pemuda tubuh Unit Gerak Gempur

Pergerakan Pemuda Umno Negeri Terengganu menubuhkan Unit Gerak Gempur bagi menghadapi sebarang kemungkinan luar jangka, bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) yang akan diadakan pada bila-bila masa.

Unit berkenaan akan membantu jentera parti berkempen di seluruh negeri, terutama melibatkan ‘kawasan panas’ yang menjadi kubu pihak pembangkang.

Ketua Penerangan pergerakan itu, Encik Mohd Hisyam Zubir, berkata pihaknya meramalkan proses pilihan raya kali ini lebih ‘panas’ dan kritikal, khususnya daripada pihak pembangkang yang sebelum ini memang gemar mencetuskan suasana tegang setiap kali pilihan raya diadakan.

“Pelbagai kemungkinan boleh berlaku sepanjang tempoh kempen pilihan raya, bermula dari masa Parlimen dibubarkan hingga ke hari mengundi.

“Pihak kami berpendapat akan timbul ketegangan dalam proses kempen pilihan raya kali ini, terutama jika pihak pembangkang menimbulkan provokasi dan cuba menganggu ceramah-ceramah yang diadakan oleh Umno dan Barisan Nasional (BN).

 ‘Jadi unit ini akan ditugaskan bagi memantau keselamatan petugas BN dan memastikan pihak lawan yang mempunyai Unit Amal dan sebagainya turut mematuhi peraturan keselamatan yang sedia ada,” katanya.

Remaja disaran aktif dalam kokurikolum

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan Negeri sedia membantu dan menggalakkan persatuan beruniform dan belia di negeri ini yang berminat untuk mengadakan program termasuk kepada pihak sekolah.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman berkata, kebiasaanya belia dan pelajar yang tidak terlibat dengan aktiviti kokurikulum dan juga unit-unit kesukarelawan mudah terjebak masalah sosial.

“Golongan remaja dan belia disaran melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum dan kesukanan yang secara tidak langsung mampu menerapkan nilai-nilai murni yang boleh membentuk jati diri mereka menjadi insan hebat.

“Bagi merealisasikan hasrat menjadikan Terengganu Negeri Anjung Ilmu, kita bercadang memberi bantuan termasuk kewangn kepada Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) untuk disalurkan kepada sekolah bagi menjalankan aktiviti terutama kepada persatuan-persatuan beruniform yang ada,” katanya.

Beliau berkata demikian di Majlis Penutup Perkhemahan Persatuan Pandu Puteri Malaysia Cawangan Terengganu (PPPMCT) Peringkat Negeri di Kem Pengakap Tengku Muhammad Ismail, Telaga Batin, Kuala Terengganu.

Menurutnya,kerajaan juga sentiasa memberi kerjasama dengan memberi bantuan dari segi kewangan dan menyediakan kemudahan kepada kepada unit-unit yang ingin mengadakan program.

"Keutamaan diberi kepada pelajar sekolah menengah dan belia kerana peringkat usia begitu mereka mudah menerima apa yang disampaikan," katanya.

Sementara itu, beliau turut melahirkan kebimbangan terhadap penularan gejala lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) yang mula menular di Terengganu dengan menggunakan media sosial.

Namun ia masih terkawal melalui pemantauan yang dibuat serta mendapat kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan kempen-kempen di sekolah agar tidak menyulitkan kerajaan hari ini.

 

KARISMA @Hati Rakyat Bantu Rakyat Miskin

Oleh: Mastura Jamaluddin

Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KARISMA @Hati Rakyat) yang merupakan satu inisiatif terbaru bagi membantu rakyat berpendapatan rendah, miskin dan tidak bernasib baik diperingkat akar umbi telah di lancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak baru-baru ini.

 Melalui program ini, sebanyak RM50 juta telah disalurkan kepada Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat untuk diagihkan kepada 200,000 penerima diseluruh negara.

Penerima-penerima terbabit akan menerima baucer berjumlah RM200 bagi di Semenanjung dan RM300 di Sabah dan Sarawak secara one-off.

Baucer ini boleh digunakan bagi penebusan barangan keperluan rumah, kelengkapan sekolah, barangan dapur dan memasak dari kedai-kedai terpilih di seluruh negara.

Peruntukan RM50 juta ini adalah susulan daripada Program Kebajikan Rakyat 1Malaysia (KARISMA) di bawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat dan akan diselaraskan bersama Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri (ICU), Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan serta Yayasan Kebajikan Negara.

Di Parlimen Hulu Terengganu,pembahagian ini di pecahkan mengikut dewan undangan negeri( dun) dan akan di sampaikan oleh wakil rakyat masing-masing.

Menurut Pengerusi Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga(MPWK) Parlimen Hulu Terengganu ,Datuk Hajah Fatimah binti Hamat,program ini di khususkan kepada mereka yang tidak pernah menerima mana-mana bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat atau MAIDAM.

 “Untuk program Karisma @Hati Rakyat,kita perlu ucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri yang telah memberi kecaknaan yang begitu hebat kepada rakyat Malaysia.Kita juga harus bersyukur kerana sebagai rakyat Terengganu,kita paling banyak menerima dana atau sumbangan berbanding negeri lain….dan hanya satu kebenaran yang kita tidak dapat nafikan iaitu semuanya kerana Kerajaan Barisan Nasional yang memerintah. “Oleh sebab itu,saya menyeru tanpa was-was,berikanlah sokongan kepada kerajaan yang sedia ada kerana Barisan Nasional merupakan kerajaan terbaik apabila di berikan amanah untuk mentadbir Negara”

Nelayan Marang dapat elaun sara hidup.Oleh :Amirullah Othman 

Seramai 604 orang nelayan dalam Parlimen Marang mendapat elaun sara hidup daripada kerajaan Barisan Nasional sebanyak RM200 seorang di Dewan Pusat Sumber Negeri Terengganu, baru-baru ini.

Program ini dirasmikan oleh YB. Dato’HajiYahya Khatib Mohamad, Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen Marang merangkap Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Terengganu.

Turut hadir dalam program ini adalah YB Senator Dato’ Haji Abdul Rahman, Bakar Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, Pengarah LKIM Negeri Terengganu, Encik Wei Fu Kui Pengurus AmBank (M) Berhad Kawasan Terengganu dan Kelantan, ketua-ketua jabatan dan pemimpin-pemimpin masyarakat.

Dato’ Yahya Khatib dalam ucapannya berharap warga nelayan memberi sokongan secara berterusan kepada Kerajaan Barisan Nasional (BN). Beliau berharap lebih banyak lagi bantuan akan diberikan oleh kerajaan apabila mandat diberikan kepada Barisan Nasional dalam PRU 13 nanti.

Beliau juga berharap tidak akan berlaku kekacauan dan pergaduhan dalam PRU 13 akan datang dan berikan mandat kepada rakyat untuk memilih kerajaan.

Konvensyen Kelab Doktor Muda 16 Mac

Oleh: Noraini Jusoh 

Pejabat Kesihatan Daerah Kuala Terengganu dengan kerjasama Pejabat Pelajaran Daerah Kuala Terengganu akan mengadakan Konvensyen Kelab Doktor Muda di Institut Pendidikan Guru, Kampus Dato’ Razali Ismail, pada 16 Mac ini.

Pegawai Kesihatan Daerah Kuala Terengganu, Dr. Balkis Ab. Karim berkata, Pengarah Pelajaran Negeri Terengganu, Encik Zakaria Hussin dijangka akan menyempurnakan majlis perasmian penutup konvensyen peringkat daerah Kuala Terengganu itu.

"Kelab Doktor Muda merupakan sebuah kelab yang dijalankan di sekolah rendah.

"Ahli Kelab merupakan ejen (promoter) kesihatan di sekolah dalam menyampaikan maklumat dan kemahiran berkaitan kesihatan dan kebersihan,” ujarnya.

Katanya, pelbagai aktiviti menarik akan diadakan antaranya pertandingan bercerita dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris, pertandingan melukis poster, kuiz kesihatan, serta persembahan bakat / sketsa.

Tambah beliau, Anugerah Sekolah Doktor Muda Cemerlang dan Anugerah Guru Penasihat turut diadakan sebagai penghargaan kepada pelajar dan guru yang bakal menerima anugerah tersebut.

 

Gua Bewah, kaya dengan sejarah

Oleh: Suriati Ali 

 Gua Bewah yang terletak 578 meter dari aras laut di Tasik Kenyik, Hulu Terengganu, cukup dikenali sebagai gua batu kapur yang mempunyai bentuk dan formasi stalaktit dan stalagmit yang unik seperti bentuk burung unta dan lembaga manusia yang sedang sujud.

 Namun, di sebalik keistimewaan itu, tersingkap sejarah bahawa Gua Bewah adalah penempatan manusia di zaman Mesolitik dan Neolitik. Menurut sumber masyarakat terdahulu, nama Gua Bewah dipercayai berdasarkan kedudukannya yang berdekatan dengan Bukit Bewah.

 Sekumpulan penyelidik arkeologi dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Jabatan Muzium Negara dan Lembaga Muzium Negeri Terengganu yang menjalankan kerja penggalian November 2010, menemui rangka manusia yang dipercayai dari zaman Mesolitik.

Sebelum ini, Jabatan Muzium dan Persatuan Sejarah Malaysia Terengganu dilaporkan pernah melakukan kerja penggalian pada Julai 1976 dan antara artifak yang ditemui ketika itu termasuk rangka manusia, serpihan tembikar, kapak batu dan sisa makanan iaitu sisa tulang haiwan dan cengkerang siput sedut.

 Pengunjung yang berminat untuk menikmati keindahan gua ini, perlu mendaki 240 anak tangga untuk ke pintu gua sebelum dapat merasai suasana udara sejuk di dalam gua selain melihat pokok keladi besar dan cili padi hidup subur di hadapan pintu gua berkenaan.

 Gua Bewah juga dilengkapi dengan sistem solar untuk menyalurkan kuasa elektrik bagi pencahayaan lampu di dalam gua berkenaan bagi kemudahan pengunjung yang berkunjung ke situ.

 Di samping itu, kerajaan negeri membina laluan untuk memudahkan pergerakan pengunjung dan pengunjung juga boleh membawa lampu suluh kerana tidak semua kawasan di dalam gua berkenaan dilengkapi dengan lampu.

 Mereka yang berminat untuk mengunjunginya boleh mendapatkan khidmat pemandu pelancong dan menaiki rumah bot untuk ke gua berkenaan menerusi ejen yang disediakan iaitu Bahtera Petang Houseboat.

 Bahtera Petang Houseboat mampu memuatkan maksimum 12 orang dalam satu-satu masa dan bayaran yang dikenakan bergantung kepada tempoh yang dikehendaki oleh pengunjung.

 Bagi pakej dua hari satu malam, bayaran yang dikenakan oleh perkhidmatan itu ialah RM280 dan pakej tiga hari dua malam, RM470 dikenakan manakala RM188 akan dikenakan sekiranya pengunjung menambah sehari bermalam.

 Bahtera Petang Houseboat mempunyai dua bilik di mana satu bilik mempunyai dua katil bujang manakala sebuah bilik lagi mempunyai dua buah katil bertingkat dan lebihan enam penumpang lagi, mereka akan diberi kelengkapan tidur untuk tidur lobi rumah bot.

 Pengunjung boleh mendapatkan perkhidmatan rumah bot melalui Jeti Jenagor atau Pangkalan Gawi.

 

07 March 2013

PMINT Square ubah lanskap pembangunan Kuala Terengganu

Dato' Osman Muda (kanan) menerangkan sesuatu kepada Dato' Haji Ahmad Said mengenai PB Sentral yang bakal didirikan di bandar Kuala Terengganu. Turut hadir Dato' Haji Mazlan Ngah.

Oleh: Aida Abd Rahman

Bandar Raya Kuala Terengganu akan berubah wajah dalam tempoh lima tahun lagi apabila PMINT Square, yang melibatkan enam komponen bangunan pusat komersial, ruang pejabat serta hotel, bakal dibangunkan di kawasan Paya Bunga, tidak lama lagi.

Komponen bangunan seperti Menara PMINT, Wisma PMINT, PB Sentral, Plaza Paya Bunga dan PB Square yang dihubungkan menggunakan jejantas pejalan kaki bakal menjadi mercu tanda baru Terengganu yang merubah lanskap pembangunan Kuala Terengganu khasnya dan Terengganu, amnya.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata PB Sentral merupakan satu komponen yang terdapat dalam PMINT Square yang mula dibangunkan sejak bulan lalu dan dijangka siap dalam tempoh dua tahun lagi.

 “Enam komponen bangunan itu termasuk PB Square yang melibatkan hotel dan ruang pejabat (sedang dibangunkan), selain PB Sentral dan satu lagi projek baru akan dibangunkan di tapak stesen bas lama dalam tempoh tiga hingga empat tahun akan datang.

“Semua kawasan pembangunan ini dinamakan sebagai PMINT Square dan komponen bangunan berkenaan bakal dihubungkan dengan jejantas,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Pecah Tanah PB Sentral, di Jalan Engku Embong Fatimah, hari ini.

 Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur, Kemudahan Awam negeri, Dato’ Za’abar Mohd Adib dan Pengurus Besar Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT), Dato’ Osman Muda.

 PB Sentral sempena nama kawasan `Paya Bunga’ sebagai kesinambungan pembangunan projek PB Square (bersebelahan PB Sentral) yang sudah 82 peratus siap dan Plaza Paya Bunga yang dijangka beroperasi selewat-lewatnya Jun ini, selepas terbengkalai agak lama.

Menteri Besar berkata, PB Sentral yang bernilai RM90 juta setinggi sembilan tingkat akan dilengkapi 679 lot parkir (tingkat satu hingga enam), 10 panggung cineplex (tingkat tujuh hingga lapan) serta pusat boling (36 lorong) di tingkat sembilan.

 “Kita berharap dalam tempoh lima tahun akan datang Terengganu akan berubah wajah kerana selain Menara PMINT di tapak stesen bas lama, satu syarikat swasta juga akan bangunkan hotel 23 tingkat di tapak Panggung Rex (bersebelahan Hentian Bas MBKT).

 “Manakala di Ladang Tok Pelam kita sedang bangunkan premis 31 tingkat, di mana sekarang sudah siap hampir 19 tingkat dan dua tiga bulan lagi akan siap lebih tinggi,” katanya.

Menurut beliau, kerajaan negeri juga merancang membangunkan pusat perniagaan baru dikenali sebagai `Life Style Mega Mall’ di kawasan seluas satu juta kaki persegi di Kampung Tanjung yang dilengkapi dengan kompleks membeli-belah, panggung wayang, pusat boling dan juga apartment.

Selain itu, tender pembinaan bangunan Majlis Bandaraya Kuala Terengganu setinggi 23 tingkat bernilai RM80 juta di Kampung Tanjung juga sudah ditutup dan kerja pembinaan akan dilaksanakan tidak lama lagi.

 "Kita merancang pada masa depan untuk membina satu lagi apartment 31 tingkat di Kampung Tanjung sama seperti reka bentuk apartment di Ladang Tok Pelam, bagi mengekalkan penduduk yang terlibat dengan kawasan pengambilan balik tanah di situ.

"Di samping itu, kita juga akan membina pasar baru Pasar Kedai Payang setinggi empat tingkat yang lebih moden, ada penghawa dingin, eskalotor dan jejambat yang menghubungkan Bazaar Warisan, selain hotel lima bintang 23 tingkat dan apartment 30 tingkat,” katanya.

 Katanya, Menara bangunan Yayasan Islam Terengganu juga akan dibangunkan membabitkan kos RM20 juta bersebalahan bangunan Wisma Darul Iman yang kini sedang dalam peringkat kerja membersih tapak bangunan.

 

Kerajaan negeri optimis bantu ‘mat motor’

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri optimis membantu anak muda negeri ini terutamanya ‘mat motor’ dengan menggalakkan mereka mengusahakan bengkel motosikal.


Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat berkata, selaras dengan hasrat tersebut program T-Bikers Shop dilancarkan sebagai memenuhi janji dan tanggungjawab kerajaan negeri kepada anak muda.

"Program T-Bikers Shop adalah satu program transformasi yang merupakan kerjasama antara kerajaan negeri dengan Koperasi Belia 1Malaysia Berhad (KOB1M).

"Ia akan menaik taraf dan menjenama semula bengkel motosikal yang menyertai program ini,” ujarnya pada sidang media selepas merasmikan kedai T-Bikers Shop di Lan Jawa Motor, semalam.

Turut hadir, Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang, Dato' Wan Hisham Wan Salleh; Ketua Pemuda Umno Bahagian Kuala Terengganu, Encik Badrul Hisham Zaki serta Jaguh Moto GP Negara, Zulfahmi Khairudin.

Menurut YB Rozi, bengkel Lan Jawa Motor milik pemuda yang bernama Azlan Abdul Rahman, 37, merupakan bengkel pertama yang menjadi perintis kepada program ini di Terengganu.

"Kita berhasrat untuk membuka T-Bikers Shop di setiap daerah dan usaha ke arah itu akan dilakukan secara berperingkat-peringkat.

"Sebagai usaha membantu anak muda menceburi bidang ini dan mengembangkan perniagaan mereka, kerajaan pusat melalui KOB1M memperuntukkan RM100,000 dan kerajaan negeri sebanyak RM50,000 untuk memberi bantuan kepada setiap bengkel yang menyertai program ini,” katanya.

Katanya, apabila menyertai program T-Bikers Shop pemilik bengkel akan mendapat banyak faedah antaranya dapat mempelajari kaedah pengurusan perniagaan terkini, memperoleh kemahiran baru, serta cara mengembangkan perniagaan dengan di bantu oleh pakar-pakar terlatih.

 


15 atlet berbasikal terpilih sertai ACC di India

Oleh; Esah Abdullah

Seramai 15 orang atlet anak Terengganu telah terpilih mewakili negara ke Kejohanan Berbasikal Asia Ke 33 (ACC) dan Kejohanan Berbasikal Junior Ke-20 (AJCC) yang berlangsung di New Delhi, India bermula 5 hingga 17 Mac depan.

Menteri Besar ditemani SUK Terengganu sedang meneliti nama-nama atlet anak Terengganu yang terpilih mewakili negara ke Kejohanan Berbasikal Asia ke 33 di India.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, seramai 36 orang atlet berbasikal kebangsaan yang menyertai kejohanan tersebut, 15 orang adalah dari negeri ini.

“Daripada 36 orang yang mewakili negara, 15 orang atau separuh daripadanya merupakan atlet kita,” katanya dalam sidang akhbar di Wisma Darul Iman semalam.

Katanya, pasukan negara akan berentap bersama 40 buah negara seluruh dunia yang mengambil bahagian dalam ACC Ke-33 dan AJCC Ke-20 dan akan berakhir 17 Mac depan di New Delhi, India.

Pasukan lelaki elit dibarisi Mohd Azizul Hasni Awang, Sofian Nabil Omar Bakri dan Amir Mustafa Rosli manakala Mohd Harrif Salleh dan Mohd Zamri Salleh dari TSG.

Wanita elit pula terdiri daripada Fatehah Mustafa dan Ummi Hamimah Mohamad dan Nuru Suhada Zainal merupakan atlet yang dilahirkan dalam Sukan Malaysia (Sukma) tahun lalu.

Manakala pasukan junior dibarisi Mohd Afiq Othman, Irwandie Lakasek, Asyraf Naim Ying. Badrul Hakimi Hamid dan Abdul Aziz Mohd Zahit kelima-lima mereka ini juga lahir dari Sukma.

Selain itu dua atlet mewakili pasukan bawah 23 tahun ialah Mohd Adiq Husainie Othman dan Yusrizal Usof.

“Kita berharap atlet kita mampu mengharumkan nama negara dengan memberi tentangan hebat kepada atlet dari negara-negara yang bertanding dalam kejohanan itu,” katanya.

 

90 mangsa banjir Kampung La dapat bantuan Ahli Parlimen Besut


Datuk Seri Dr Abdullah menyampaikan bantuan kepada mangsa banjir Kampung La.

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai 90 penduduk Kampung La, Hulu Besut yang terbabit dalam kejadian banjir gelombang ketiga menerima bantuan daripada Pusat Khidmat Masyarakat Ahli Parlimen Besut semalam.

Majlis penyampaian bantuan berupa makanan dan wang tunai yang diadakan di Masjid Kampung La, dekat sini disampaikan Ahli Parlimen Besut,Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Penasihat Agama Perdana Menteri.

Penduduk Kampung La adalah yang terjejas teruk dalam kejadian banjir gelombang ketiga akhir Februari lalu menyebabkan tiga rumah milik penduduk musnah dihanyutkan bajir.

Abdullah berkata, pihaknya sedang berusaha dengan pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk membantu meringankan beban yang ditanggung oleh penduduk kampung itu kerana terpaksa berpindah tiga kali dalam tempoh dua bulan akibat banjir.

Sementara itu, Ahli dewan Undangan Negeri (ADUN) Hulu Besut,Nawi Mohamad yang hadir sama pada majlis itu berkata, kerajaan negeri mengenal pasti satu kawasan baru bagi penempatan penduduk Kampung La yang sering dilanda banjir.

Katanya, sebelum ini ramai penduduk kampung itu sudah mendapat rumah di bawah projek rumah mesra rakyat untuk dijadikan tempat pemindahan banjir.

Menurutnya, semua penduduk kampung itu yang tidak mempunyai tanah dan terbabit dalam banjir akan diberikan tapak perumahan di satu kawasan tidak jauh dari kampung berkenaan.

Mengenai bantuan kepada tiga mangsa yang kehilangan rumah selepas dihanyutkan banjir Nawi berkata, mereka akan diberi bantuan RM`10,000 bagi membaiki rumah yang rosak.

Nawi berkata, beliau akan menggunakan sebahagian daripada RM1 juta yang diperuntukan kerajaan negeri kepada ADUN negeri ini untuk memberi bantuan kepada mangsa banjir yang kehilangan rumah di kampung itu.

Hantar atlet Maksak mengerjakan umrah

Oleh: Suriati Ali 

 Kerajaan negeri akan menghantar atlet Majlis Kebajikan dan Sukan Anggota Kerajaan Malaysia (Maksak) mengerjakan umrah jika terus tampil cemerlang pada kejohanan akan datang.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, langkah itu mendorong penjawat awam menzahirkan semangat dan kerjasama dalam memartabatkan sukan supaya ianya diktiraf sebagai elemen penting dalam arus pembangunan di dalam perkhidmatan awam dan negara.

 “Sihat dari segi mental dan fizikal, sejajar dengan usaha kerajaan melahirkan anggota penjawat yang berdisplin, komited kepada kerja serta budaya saing bagi memberi perkhimatan yang cemerlang, “ katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Anugeraha dan Jamuan Makan Malam Terengganu 2013, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, malam tadi.

Hadir sama, isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajjah Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Hai Mazlan Ngah; Penasihat Undang-undang Negeri Terengganu, Dato’ Noorbahri Baharuddin dan Pegawai Kewangan Negeri Terengganu, Dato’ Haji Abdl Razak Ismail.

Penjawat awam dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) Dungun, Syed Ali Syed Akil, yang pernah menjadi johan Shooting dalam pertandingan Petanque MAKSAK 2012 dianugerahkan sebagai olahragawan.

 Manakala Puan Suhaida Zukifli, 30, pula dari Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri dinobatkan sebagai Olahragawati. Percapaian tertinggi beliau, menjadi johan dalam Pertandingan Boling Padang pada kejohanan sama.

Anugerah yang disampaikan Menteri Besar itu melayakkan mereka membawa pulang wang tunai RM500 beserta sijil dan pingat..

Katanya, Maksak memainkan peranan penting dalam menganjur program bagi membolehkan ahli-ahli gabungan mangasah dan memperkembangkan bakat mereka serta bergiat cerdas dalam pelbagai bidang sukan

.

Kerajaan tubuh Biasiswa Al Wathiqu Billah Sultan Mizan

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri telah meluluskan penubuhan satu lagi biasiswa baru iaitu Biasiswa Al Watiqu Billah Sultan Mizan Zainal Abidin.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, biasiswa ini khusus untuk pelajar-pelajar cemerlang negeri ini yang akan dihantar ke universiti-universiti terkemuka dunia.

“Kerajaan negeri akan menyediakan 10 orang setahun di bawah pembiayaan biasiswa ini untuk melanjutkan pelajar keluar negara mengikut pilihan jurusan masing-masing,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman semalam.

Katanya, pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang mendapat keputusan sekurang-kurangnya 8A+ termasuk subjek teras layak menerima biasiswa berkenaan.

Menurutnya, sebelum ini telah wujud biasiswa Sultan Ismail Nasiruddin Shah yang memberi biasiswa kepada pelajar anak tempatan menyambung pelajat ke Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

 “Selain mendapat keputusan cemerlang kriteria lain termasuklah kegiatan ko korikolum akan diambil kira, ujian saringan serta perlu menjalani temuduga oleh ahli panel yang dilantik kerajaan,” katanya.

Katanya, setakat ini kerajaan mengenalpasti 20 universiti terkemuka di dunia antaranya termasuklah Universitiy of Cambridge, Oxford University, London School of Economics, Imperial College of London, King’s College, Universiti of London dan Queen’s University of Belfast.

 “Keistimewaan ini hanya disediakan untuk anak tempatan dan jumlah biasiswa yang diberikan mengikut jurusan yang diambil serta yang tertinggi berbanding biasiswa dari agensi lain,” katanya.

Menurutnya, setakat ini seramai 11 orang pelajar kita sedang mengikuti pengajian di beberapa universiti terkemuka dunia.

 

Kerajaan BN hargai sumbangan perajurit, pembangkang keji

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Dato' Seri Haji Ahmad Said
Keputusan Kerajaan Terengganu menyumbangkan RM100,000 kepada dua keluarga anggota pasukan keselamatan dari negeri ini yang terkorban dalam peristiwa pencerobohan pengganas di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah, baru-baru ini merupakan langkah yang terpuji.

Sumbangan tersebut membuktikan betapa prihatinnya Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang sentiasa memberi penghargaan kepada mereka yang telah berjasa kepada tanah air, apatah lagi sanggup mempertaruhkan nyawa hingga gugur di medan perang.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said selepas mempengerusikan mesyuarat Exco semalam, mengumumkan kerajaan negeri merakamkan ucapan takziah kepada dua keluarga terbabit dan berharap roh mereka dicucuri rahmah serta ditempatkan bersama para syuhada.


Beliau turut mengumumkan setiap keluarga anggota yang terkorban masing-masing menerima RM50,000 daripada kerajaan negeri di mana keputusannya dibuat pada mesyuarat Exco.

Sebaliknya, pemimpin pembangkang bersikap biadab dan bermulut celupar hingga sanggup membuat kenyataan kononnya insiden pencerobohan pengganas dan tembakan di Lahad Datu sebagai konspirasi terancang Kerajaan Umno dan BN.

Ekoran kenyataan tindakan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua itu rakyat pelbagai lapisan amat marah dan mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan tersebut.

Pelbagai lapisan masyarakat di Terengganu, termasuk parti politik dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) telah membuat laporan polis kerana tidak puas hati dengan kenyataan yang menghina Kerajaan BN dan seluruh anggota pasukan keselamatan.

Dua anggota keselamatan kelahiran negeri ini yang terkorban dalam insiden itu ialah Allahyarham Asisten Superintendan Zulkifli Mamat, 29, anggota Komando VAT 69, berasal dari Kampung Kubang Ikan, Jerteh.

Allahyarham meninggalkan seorang balu, Puan Nor Aziah Noor dan dua anak lelaki, Noor Aqmar Amiruddin, 4 dan Noor Muhammad Akil satu tahun.

Seorang lagi mangsa ialah Allahyarham Superintendan Ibrahim Lebar, 52, anggopta Cawangan Khas Bukit Aman yang berasal dari Jabi, Besut. Allahyarham meninggalkan seorang balu, Rosiah Dahlan serta tiga anak berusia 17 hingga 22 tahun.

Sudah tentu sumbangan kerajaan negeri itu tidak mampu memadamkan kesedihan dua keluarga pasukan keselamatan yang terkorban itu, tetapi ia sekurang-kurangnya meringankan beban mereka menyara anak-anak yang masih kecil untuk meneruskan kehidupan.

Apa pula sumbangan daripada pihak pembangkang sebagai tanda simpati mereka terhadap balu dan ahli keluarga perajurit yang telah terkorban.

Seperti kebiasaannya, pihak pembangkang tidak akan berbuat apa-apa, tetapi dalam insiden ini mereka bertindak lebih teruk lagi apabila menghiris perasaan mereka dengan kenyataan tidak bertanggungjawab itu. Itulah beza antara Kerajaan BN dan pembangkang.....

 

06 March 2013

Naib Canselor UniSZA sampai ucaptama di Universiti Islam Gaza

Oleh: Aida Abd Rahman

Naib Canselor Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Prof Dr Yahaya Ibrahim bakal menyampaikan ucaptama di Universiti Islam, Gaza, Palestin sempena lawatan akademik ke negara Timur Tengah itu, bermula 7 hingga 15 Mac ini.

Prof Dr Yahaya yang mengetuai delegasi yang disertai lima peserta termasuk dekan, pensyarah dan pegawai UniSZA itu juga bakal menandatangani Perjanjian Persefahaman (MoU) dengan Universiti Al-Aqsa dan Universiti Islam Gaza.

“Dalam lawatan itu, saya dijemput untuk menyampaikan ucaptama sempena Seminar Antarabangsa di Universiti Islam, Gaza pada 10 Mac ini.

 “Pada masa yang sama, delegasi ke sana juga berhasrat mengadakan lawatan dan perbincangan di Universiti Iskandariah, Universiti Monsoura dan Al-Azhar, Mesir untuk menemuduga bagi pengambilan kakitangan akademik Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan,” katanya kepada pemberita di Majlis Penyerahan Tabung Kemanusiaan Gaza sumbangan Kelab Wartawan Terengganu (Kawat), di UniSZA Kampus Kota, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Presiden Kawat, Encik Ayob Mamat.

Encik Ayob menyerahkan sumbangan itu kepada Prof Dr Yahaya untuk disampaikan kepada tabung bantuan masyarakat di negara itu nanti.

Sebelum itu, Prof Dr Yahaya berkata, penglibatan UniSZA dalam program ucaptama dan lawatan akademik tersebut mampu memberi banyak manfaat kepada universiti itu terutama dalam mempromosi program pengajian yang ditawarkan sekaligus membantu meningkatkan jumlah pelajar antarabangsa di UniSZA.


Kerajaan sumbang RM100,000 kepada keluarga mangsa insiden di Lahad Datu

Menteri Besar ketika membuat sidang akhbar selepas mesyuarat mingguan exco di Wisma Darul Iman.
Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri akan memberi sumbangan berjumlah RM100,000 kepada dua keluarga anggota pasukan keselamatan dari negeri ini yang telah terkorban dalam peristiwa pencerobohan pengganas di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah, baru-baru ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, kerajaan negeri merakamkan ucapan takziah kepada kedua-dua keluarga terbabit dan berharap roh mereka dicucuri rahmah serta ditempatkan bersama para syuhada.

“Setiap keluarga anggota yang terkorban masing-masing menerima RM50,000 daripada kerajaan negeri dan keputusan ini dibuat dalam mesyuarat sebentar tadi,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman hari ini.

Dua anggota keselamatan kelahiran negeri ini yang terkorban dalam insiden itu ialah Allahyarham Asisten Superintendan Zulkifli Mamat, 29, anggota Komando VAT 69, berasal dari Kampung Kubang Ikan, Jerteh.

Allahyarham meninggalkan seorang balu, Puan Nor Aziah Noor dan dua anak lelaki, Noor Aqmar Amiruddin, 4 dan Noor Muhammad Akil satu tahun.

Seorang lagi mangsa ialah Allahyarham Superintendan Ibrahim Lebar, 52, anggopta Cawangan Khas Bukit Aman yang berasal dari Jabi, Besut. Allahyarham meninggalkan seorang balu, Rosiah Dahlan serta tiga anak berusia 17 hingga 22 tahun.

 

Polis Terengganu hantar lima anggota ke Sabah

Oleh: Suriati Ali 

Polis Terengganu menghantar lima anggota, termasuk seorang pegawai berpangkat Asisten Superitendan (ASP) bagi membantu penyiasatan kejadian pertempuran di Sabah.

Ketua Polis Negeri, Senior Asisten Komisioner Dato' Jamsah Mustapa, berkata semua anggota dari Unit Penyiasatan Cawangan Penjenayah itu dihantar bertugas di negeri itu bermula semalam.

“Sekiranya masih ada permintaan dari Ibu Pejabat Polis Diraja Malaysia, (PDRM) kita akan terus menghantarnya secara berperingkat-peringkat.

“Setakai ini, mereka yang diarahkan itu tidak akan terlibat dengan operasi, sebaliknya hanya bertindak menyiasat bersama pasukan keselamatan lain,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Solat Hajat dan Bacaan Yasin, di Surau Ibu Pejabat Polis Kontinjen, Kuala Terengganu hari ini.

Katanya, majlis yang diadakan itu bertujuan memohon kepada Allah S.W.T supaya keadaan pertempuran di Sabah beransur pulih, di samping mengharapkan kemenangan berpihak kepada anggota keselamatan Malaysia.

“Kita berharap apa yang terjadi ini tidak akan berlaku lagi pertumpahan darah di kalangan anggota polis dan tentera pada masa akan datang.

“Kepada anggota yang telah kembali ke ramahtullah Supritendan Ibrahim Lebar dan Inspektor Zukifli Mamat, moga-moga rohnya ditempatkan bersama umat Islam yang soleh,” katanya.

Katanya, Polis Kontinjen Terengganu menyokong setiap apa tindakan dan rancangan pihak kerajaan untuk mengatasi pencerobohan penjenayah dan bagi menjaga keselamatan negara.

“Kami sebagai sebahagian anggota keselamatan negara akan terus berjuang walaupun pelbagai speklulasi dan fitnah ditimbulkan masyarakat,” katanya.

 

MB bakal rasmi pecah tanah projek PB Sentral

Oleh: Noraini Jusoh

Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) akan mengadakan Majlis Perasmian Pecah Tanah Projek PB Sentral bertempat di tapak projek di Jalan Engku Embong Fatimah, Kuala Terengganu, esok (7 Mac).

Menteri Besar merangkap Pengerusi PMINT, Dato Seri Haji Ahmad Said dijangka akan menyempurnakan majlis perasmian pecah tanah tersebut.

Pegawai Perhubungan Awam PMINT, Zawiah Zakaria berkata, kira-kira 3000 orang akan hadir terdiri daripada Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco), ketua-ketua jabatan / agensi kerajaan serta orang awam.

Menurut beliau, berdasarkan cadangan aturcara majlis selepas ucapan perasmian oleh Menteri Besar, gimik perasmian akan diadakan diikuti lawatan ke tapak projek dan sidang media selepas itu.

 

JPNT wujud pusat media PRU13

 Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Penerangan Negeri Terengganu (JPNT) bakal mewujudkan pusat media di Pusat Media Kelab Wartawan Terengganu (Kawat) bagi memudahkan penyelarasan, penyebaran dan pengaksesan maklumat di kalangan pengamal media berkaitan proses pilihan raya, sempena Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) tidak lama lagi.

Pengarahnya, Puan Azizah Awang, berkata pihaknya akan melengkapi pusat berkenaan dengan kemudahan logistik yang dapat melancarkan pengaksesan maklumat berkaitan profil calon, peti undi, aktiviti calon, peratusan keluar mengundi dan keputusan PRU13.

“Pusat media ini akan beroperasi mengikut tiga fasa, pertama sebaik sahaja pembubaran kita mungkin akan membukanya sehingga waktu pejabat sekitar jam 5 petang, fasa kedua sewaktu penamaan calon dan kempen PRU, ia akan dibuka sehingga jam 12 malam.

“Manakala pada waktu puncak dalam tempoh tiga hari sebelum waktu pembuangan sehingga pengiraan undi, pusat media dijangka akan beroperasi 24 jam dan hanya ditutup sebaik sahaja selesai keputusan PRU13 secara rasmi,” katanya kepada pemberita di Pusat Media Kawat, di Jalan Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Penolong Pengarah Perkhidmatan Komunikasi dan Pembangunan Masyarakat merangkap Pegawai Perhubungan Awam JPNT, Encik Iskandar Jaafar dan Presiden Kawat, Encik Ayob Mamat.

Puan Azizah berkata, pada dasarnya, pihaknya sudah berbincang dengan Presiden Kawat dan kedua-dua pihak bersepakat bagi memastikan kelancaran operasi pusat media yang akan diketuai Encik Iskandar serta dibantu lima hingga 10 kakitangan JPNT secara bergilir-gilir itu.

 “Kita sudah bersiap-sedia dan akan segera menyiapkan keperluan dan input di pusat media itu sebaik sahaja pembubaran parlimen yang dijangka akan diumumkan pada bila-bila masa dalam tempoh terdekat ini.

“Kewujudan pusat media ini diharap akan memudah cara dan melancarkan tugas wartawan dan jurugambar memperolehi maklumat untuk menyiapkan laporan di media masing-masing,” katanya.


Wanita Terengganu kutuk Tian Chua

Pergerakan Wanita UMNO dari Kuala Terengganu dan Kuala Nerus membuat laporan polis berhubung kebiadaban Tian Chua yang menuduh konspirasi kerajaan dan UMNO mengenai pencerobohan di Lahat Datu, Sabah.
Oleh; Esah Abdullah

Keceluparan dan kebiadaban Naib Presiden PKR,Tian Chua yang menuduh pertempuran anggota pasukan keselamatan dengan penceroboh di Lahat Datu,Sabah sebagai konspirasi kerajaan dan UMNO tidak boleh dimaafkan sama sekali.

Ketua Pergerakan Wanita UMNO Perhubungan Terengganu, Datuk Hajah Fatimah Hamat berkata, kenyataan itu sangat menguris hati semua pihak termasuk keluarga anggota keselamatan kita yang terkorban dalam pertempuran itu.

Sehubungan itu, Pergerakan Wanita dari lapan bahagian seperti Besut, Setiu, Kemaman, Dungun, Hulu Terengganu dan Marang telah tampil membuat laporan polis di Balai Polis di daerah masing-masing semalam.

Manakala Wanita dari bahagian Kuala Terengganu dan Kuala Nerus membuat laporan di Balai Polis Kuala Terengganu pagi ini.

“Kami mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan yang dibuat Naib Presiden PKR itu dan berharap tindakan tegas diambil terhadap Tian Chua yang bukan sahaja telah menghina UMNO malahan pihak polis yang berkhidmat untuk negara dan keluarga mangsa,” katanya.

Menurutnya, serentak dengan laporan polis, Wanita turut mengadakan mengadakan solat sunat hajat memohon perlindungan Allah SWT terhadap anggota keselamatan yang sedang berdepan penceroboh di Sabah.

“Wanita juga mengadakan majlis tahlil di masjid-masjid di lapan Parlimen seluruh negeri untuk anggota keselamatan kita yang terkorban,” katanya.

 

Tindakan Tian Chua terus dikecam

Oleh: Noraini Jusoh

Tindakan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua yang menganggap insiden tembakan di Lahad Datu, Sabah sebagai konspirasi terancang Kerajaan Umno terus dikecam rakyat.


Semalam, seramai 100 orang tampil ke Balai Polis Batu Rakit untuk membuat laporan polis dan mengadakan demostrasi secara aman bagi membantah kenyataan pemimpin pembangkang itu.

Diketuai Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, Haji Khazan Che Mat, mereka terdiri daripada jentera Pergerakan Pemuda Umno, Pergerakan Wanita Umno dan Kelab Sukan Komuniti di Dewan Undangan Negeri (DUN) terbabit dengan penuh perasaan melaungkan kata-kata sokongan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan mengutuk dakwaan tidak berasas yang dilemparkan Tian Chua kepada Umno.

Haji Khazan dalam kenyataannya kepada media melahirkan rasa kecewa kerana masih ada golongan yang sanggup mempolitikkan hal berkaitan keamanan dan keselamatan negara.

"Apa yang dilemparkan Tian Chua adalah satu tuduhan yang sangat berat dan boleh mengugat keselamatan negara dan agama terancam.

"Saya berharap pihak berkuasa menyiasat kenyataan Tian Chua dan mengambil tindakan sewajarnya,” ujarnya kepada sidang media selepas selesai membuat laporan polis tersebut.

Katanya, sekiranya Tian Chua menarik balik tuduhannya terhadap Umno, siasatan akan berakhir.

Tambah beliau, kerajaan juga telah mengunakan pendekatan secara berhemah bagi menyelesaikan krisis di Lahad Datu supaya ia berakhir dengan baik.

 

BELASUNGKAWA: SUPT IBRAHIM LEBAR BERJIWA PATRIOTIK SEJAK REMAJA

Oleh: Ruslan Abdul Rahman- Pengarang Teganukita 

HAMPIR 30 tahun lalu (1983) kami sama sama tinggal serumah.

Waktu itu saya masih belajar di sebuah sekolah swasta di bandar Kuala Terengganu.

Ibrahim yang lebih mesra dipanggil Dinsmia ringkasnya Dins, baru habis belajar di sebuah sekolah menengah di Besut dan tinggal bersama kami untuk hidup berdikari tanpa mahu menyusahkan keluarganya di Jabi, lalu mengintai peluang peluang pekerjaan di bandar Kuala Terengganu.
Allahyarham bertopi, manakala penulis berbaju biru di depannya.
Kami serumah semua 6 orang, 4 darinya semua dari Jabi Besut iaitu Aziz serta adiknya Din juga namanya , Hadi Yaacob termasuk Allahyarham dan saya dari Mengabang Telipot.

Seorang lagi juga bernama Din berasal dari Kuala Brang. Jadi ada tiga Din dalam rumah sewa kami itu.

Saya, Hadi dan Din Kuala Brang sama-sama di sekelas di tingkatan enam atas di sebuah sekolah swasta yang sifat pengajarannya cenderung kepada politik pembangkang. Aziz@ Abdullah dan adiknya Din telah bekerja (Aziz bekerja di Telekom), jadi kami tinggal serumah di sebuah pondok usang yang sewanya hanya RM70 sahaja dan kami berkongsi bayar belas-belas riggit sahaja sebulan.

Rumah sewa kami waktu itu sudah buruk dan senget keadaannya, sebab itu sewanya murah terletak di Jalan Panji Alam, bersebelahan dengan rumah Ustaz Embat seorang pakar khat tulisan jawi.

Sekarang telah dirobohkan diganti bangunan baru. Ibrahim atau Dins seorang yang pendiam, sentiasa terukir senyuman dan mudah mesra.

Kalau perempuan melihatnya pasti akan cepat jatuh cinta.

Walau pun saya mulanya tidak mengenali dia dan datang menumpang di situ kerana ajakan kawan sekelas, Hadi dan Din Kuala Brang, tetapi mereka (Aziz dan adiknya dan Allahyarham) yang sama-sama sekampung dari Jabi itu tetap menerima saya dengan baik untuk tinggal bersama di rumah itu.

Kalau tidak silap Allahyarham lebih senior dua tahun sahaja dari saya, waktu itu umurnya 22 tahun (1983) dan saya awal 20.

Oleh itu mungkin Allahyarham terkorban semalam pada usia 52 tahun. Allahyarham Ibrahim (Dins) begitu amat rapat dengan saya kerana kebetulan hobi saya mengarang waktu itu, terutama puisi dan bingkisan rasa, sering disiarkan di radio Terengganu dan beliau selalu bekongsi ayat-ayat cinta atau ayat-ayat indah dengan saya.

Allahyarham Ibrahim menjalinkan cinta dengan seorang anak ahli politik yang berketurunan Tengku, yang tinggal di Gong Kapas tidak jauh dari rumah sewa kami. Tapi sayang, cinta mereka tidak kesampaian oleh sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Lantaran itu hubungan persahabatan kami menjadi akrab kerana kebersamaan jiwa sentimental kami waktu itu.

Kami selalu berbincang tentang percintaan, perkahwinan dan masa depan, walaupun saya masih belajar.

Tahun berkenaan merupakan tahun kereta nasional diperkenalkan dan rakyat Malaysia diminta mencadangkan nama-nama bagi kereta itu.

Dins adalah antara yang banyak mengemukakan cadangan.

Kami juga selalu berbincang tentang politik, tetapi Allahyarham seorang yang amat taat kepada kerajaan yang memerintah, walaupun saya dan rakan-rakan di sekolah itu agak berjiwa penentang kerana diasuh dengan aliran politik pembangkang.

Allahyarham banyak menasihat kami supaya tumpu pada pelajaran dahulu dan jangan bersikap anti kerajaan.

Maknanya jiwa patriotik Allahyarham sudah tinggi waktu itu. Selepas akhir tahun 1983, saya telah selesai peperiksaan STPM- tahun tersebut cukup bersejarah kerana kami terpaksa menghadapi dua kali peperiksaan kerana kerajaan memutuskan peperiksaan pertama batal kerana kebocoran soalan.

Semasa peperiksaan pertama kami selalu dipanggil polis untuk siasatan kerana soalan-soalan spot yang kami miliki kebetulan tepat- sebab itu kami jadi mangsa soal-siasat.

Sebagai pelajar memanglah perasaan takut kepada pihak polis amatlah tinggi, walaupun tidak bersalah kerana soalan itu kami perolehi dari kawan-kawan yang tidak diketahui sumber asalnya.

Namun begitu Allahyarham yang sentiasa memberi semangat kepada kami supaya jangan takut pergi ke balai polis bila dipanggil untuk sesi soa-siasat.

Tanpa saya duga rupanya selepas itu, Allahyarham menyertai pasukan polis sebab pada tahun 1984 saya ke Taman Tun Dr.Ismail, Kuala Lumpur melibatkan diri sebagai wartawan kadet di syarikat Karangkraf (Bacaria).

Sehinggalah dua hari lepas saya terbaca dalam blog dan FB mengenai polis yang terkorban di Semporna itu adalah salah seorangnya pegawai kanan polis, Supt Ibrahim Lebar dari Besut.

Sesungguhnya pemergianmu menemui-Nya cukup dirasai oleh kami semua, walaupun keluarga Allahyarham sendiri tidak mengenali kami. Kaulah sahabatku- Wira Negara. Alfatihah.