Halaman

PORTAL NEGERI

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    8 months ago

16 February 2013

Anggota ATM patut terima kasih kepada kerajaan


Zahid Hamidi bertemu anggota TUDM Gong Kedak

Oleh: Mohammad Ishak 

Anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) patut berterima kasih kepada kerajaan kerana sudah banyak membantu anggota dan ahli keluarga bagi meningkatkan taraf hidup dan sosial anggota.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, kerajaan sudah banyak melaksanakan tranformasi dalam ATM dan sudah sampai masanya semua anggota tentera membalas budi baik kerajaan.

Katanya, cara untuk membalas jasa kerajaan hanya dengan menyokong kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana terbukti ia sebuah kerajaan berwibawa dan bertanggungjawab.

"Anggota tentera juga diingatkan jangan mendengar ceramah pembangkang di luar kem kerana mereka hanya pandai menabur fitnah terhadap pemimpin dan kerajaan,” katanya ketika bertemu anggota TUDM Gong Kedak, dekat Jertih hari ini.

Pada majlis Ramah Mesra itu ia turut dihadiri ADUN Jertih, Datuk Seri Idris Jusoh,ADUN Kota Putera, Muhamaf Pehimi Yusof, Ahli Parlimen Besut, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin dan Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh.

Beliau berkata, kira-kira 3,000 anggota ATM yang bersara daripada perkhidmatan setiap tahun berpeluang mendapatkan pekerjaan baru dalam pelbagai sektor hasil usaha kerajaan dan swasta mewujdkan bidang kerja untuk mereka.

Berikutan itu,katanya, anggota yang bakal bersara terpaksa diberi latihan selama tiga tahun sebagai persediaan untuk bersara dan menjalani kehidupan sebagai orang awam.

Zahid Hamidi: Ahli UMNO diingat jangan ulangi perbuatan lama


Jentera BN Besut berikhrar patut kepada keputusan Pemimpin UMNO

Oleh: Mohammad Ishak

Ahli Umno akar umbi diingatkan jangan mengulangi sejarah lama dengan bertindak menutup operasi peti undi apabila mengetahui calon pilihan mereka tidak disenaraikan parti dalam pilihan raya umum ke 12.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, tindakan itu menyebabkan parti kehilangan lebib banyak kerusi kerana ahli protes terhadap calon lain yang dipilih oleh parti.

Katanya, perbuatan seumpama itu jika diulangi pada PRU13 ia akan merugikan parti dan membuka laluan kepada parti pembangkang.

Menurutnya, pada PRU12 ada 20 Pusat Daerah Mengundi (PDM) ditutup oleh ahli Umno yang tidak puas hati dengan calon yang diputuskan oleh pucuk pimpinan menyebabkan kawasan terbabit kecundang dan dimenangi pembangkang.

“Jangan terlalu mengira dengan calon sebaliknya memberi kepercayaaan kepada pucuk pimpinan menentukan siapa yang layak bertanding di sesuatu kawasan,” katanya ketika melancarkan Gerak Kerja Jentera Barisan Nasional (BN) Parlimen Besut di Dewan MDB Gong Kemuntong, di sini hari ini.

Hadir sama Ketua Umno Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Timbalan Ketua Umno Bahagian, Nawi Mohamad (ADUN Hulu Besut), Naib Ketua Bahagian, Muhamad Pehimi Yusof (ADUN Kota Putera) dan Bendahari Bahagian, Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Ahli Parlimen Besut.

Pada majlis itu kira-kira 2,000 jentera parti empat peringkat diketuai Ketua Pemuda, Mahadi Musa menghadiri majlis pelancaran dan melafaz ikhrar taat setia dan menerima apa sahaja keputusan pucuk pimpinan parti terutama memilih calon untuk bertanding.pada PRU13.

Ahmad Zahid kagum dan bangga dengan semangat yang ditunjukkan ahli Umno Bahagian Besut yang sudah lama melengkapkan diri untuk menghadapi Pilihan Raya Umum.  

SPR Terengganu sedia hadapi PRU Ke-13

Oleh: Suriati Ali

 Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) Terengganu sudah lama bersiap sedia bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13.

 Pengarahnya, Encik Fakhrul Razi Ab Wahab, berkata pihaknya sudah melakukan persiapan awal bagi membolehkan proses pengundian di seluruh negeri ini dilakukan apabila Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) dibubarkan.

 “Seramai 10,821 petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Terengganu akan menjalankan tanggungjawab di 354 pusat mengundi,” katanya pada satu majlis di Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Menurutnya, berdasarkan bilangan daftar pemilih terbaru yang disahkan sehingga Disember tahun lalu, seramai 678,642 orang daripada keseluruhan 718,999 penduduk di negeri ini yang layak mengundi, telah mendaftar sebagai pemilih.

 “Hanya 40,357 atau 6.0 peratus daripada penduduk di Terengganu yang genap berusia 21 tahun dan layak mengundi, masih belum mendaftar sebagai pemilih,” katanya.

 Beliau berkata, berdasarkan perangkaan SPR penduduk Terengganu paling tinggi dari segi peratusan menunaikan tanggungjawab mereka untuk mendaftar sebagai pemilih.

 

Penduduk Wakaf Mempelam terima BR1M 2.0 fasa satu RM1.96j

Oleh: Aida Abd Rahman

Seramai 3,922 penduduk di Dewan Undangan Negeri (DUN) Wakaf Mempelam turut mendapat tempias hasil keprihatinan Kerajaan Pusat apabila menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 yang diagihkan sepanjang dua hari bermula 12 Februari lalu.

Pengawai Pembangunan DUN Wakaf Mempelam, Haji Wan Mahyuddin Wan Ngah, berkata pegagihan fasa pertama yang berjumlah RM 1.96 juta yang dijalankan di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Ahmad berjalan lancar sebagaimana dijadualkan.

“Ini baru fasa pertama, selepas ini akan diikuti fasa kedua dan seterusnya yang akan diselesaikan secepat mungkin sebelum menjelangnya Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

“Kita akan memastikan semua pemohon dan mereka yang layak dapat menikmati bantuan ini tanpa mengira latar belakang mereka kerana kita telus dan bertanggungjawab membantu rakyat yang memerlukan pembelaan,” katanya.

Sehubungan itu, beliau meminta semua penerima BR1M 2.0 menilai semula bantuan yang diterima sejak tahun lalu itu dan membalas segala kebaikan kerajaan Barisan Nasional hanya dengan menyokong parti itu pada PRU13 nanti sebagai kesinambungan pembangunan sedia ada.


15 February 2013

Pelajar IQT johan hafazan peringkat negeri

Oleh: Aida Abd Rahman

Kelancaran dan ketepatan seorang pelajar Institut al-Quran Terengganu (IQT) memperdengarkan bacaan hafazan al-Quran bagi tahap satu hingga 30 juzuk berjaya memikat juri untuk muncul johan pertandingan Menghafaz al-Quran Peringkat Negeri Terengganu 2013/1434 Hijrah, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, malam tadi.

Pelajar berkenaan, Ikhwan Amin Hidayat (gambar), 19, dari Kampung Ladang, Kuala Terengganu mengumpul markah 99.38 peratus menewaskan peserta di tempat kedua, Mohd Izzat Mat Nor, 24, dari Institut Pengajian Islam Kuala Berang (99.08 peratus) dan ketiga, Ahmad Miqdad Mohd Abidin, 19, dari IQT (98.56 peratus).

Kemenangan tempat pertama anak sulung kepada pasangan Hidayat Mustafa, 45, dengan Kamariah Abdullah, 47, itu membolehkan membawa pulang wang tunai RM7,000 dan sijil penyertaan.Sementara tempat kedua dan ketiga, masing-masing memenangi wang tunai RM5,000 dan RM4,000 beserta sijil penyertaan.

Manakala juara tahap satu hingga 30 juzuk bagi kategori wanita juga milik pelajar IQT, Nurul Syaabaniah Yahaya, 20 yang mengumpul markah 90.52 peratus.

Pelajar yang berasal dari Marang dan menyertai pertandingan hafazan peringkat negeri sejak lima tahun lalu terpilih untuk bergelar johan selepas menjadi satu-satunya peserta wanita yang berjaya ke peringkat akhir bagi tahap itu kali ini.

Johan bagi tahap satu hingga 10 juzuk kategori lelaki dan wanita juga milik pelajar IQT, iaitu Umar Basyir Mohd Nasir,18 ( 98.74 peratus) dan Asma’ Abdullah, 17 (97.71 peratus).

Sementara juara bagi tahap satu hingga 20 juzuk kategori lelaki pula dianugerahkan kepada Muhd Daud Deraman, 20 (IQT) yang mengumpul markah 98.78 peratus.Kesemua pemenang menerima hadiah yang disampaikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said. Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Kazan Che Mat dan Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Dato’ Mohd Rozali Saleh.

Seramai 17 peserta layak menyertai Majlis Menghafaz al-Quran Peringkat Negeri Terengganu selepas 63 penyertaan diterima di peringkat saringan pada 5 hingga 7 Februari lalu.

Kesemua johan akan mewakili Terengganu ke Majlis Menghafaz al-Quran peringkat kebangsaan di Kompleks Tabung Haji Bayan Lepas, Pulau Pinang pada 4 hingga 8 Mac ini.

Hujan tidak menghalang kerja gotong royong perdana di BesutYB Muhamad Pehimi bersama A Rahim Jusoh sebelum berlepas membuat tinjuan melalui udara

Oleh: Mohammad Ishak 

Hujan bukanlah penghalang kepada penduduk daerah Besut untuk keluar mengadakan kerja gotong royong di kawasan masing-masing, sebaliknya komuniti terbabit tetap menjalankan tanggungjawab sosial menjaga kebersihan daerah.

Program anjuran bersama Pejabat Daerah Besut (PDB) dan Majlis Daerah Besut (MDB) disertai lebih 10,000 penduduk yang keluar beramai-ramai di tempat masing-masing.

Gotong Royong Perdana bertujuan memupuk semangat kerjasama dikalangan penduduk disertai oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan terebabit yang mendakan aktiviti serentak bermula jam 8 pagi.

Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh berkata, menariknya program itu ditinjau melalui udara menggunakan helikopter yang membuat tinjuan di seluruh pelusok daerah itu.

Katanya, program itu membabitkan pentertaan penduduk setempat, kakitangan kerajaan, sukarelawan , guru, pelajar dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di daerah itu.

Menurutnya,program itu bertujuan menceriakan sekitar daerah Besut terutama di pusat pelancongan, tempat awam, kawasan perumahan dan perkampungan, pejabat kerajaan dan swasta, tanah perkuburan, masjid dan pekan.

Beliau yang turut membuat tinjuan melalui udara berpuas hati d engan pembabitan peenduduk daerah itu yang keluar mengadakan aktiviti berkenaan walaupun dalam keadaan hujan.

UniSZA bakal menjadi universiti Islam ketiga negara

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) Gong Badak bakal diangkat menjadi universiti Islam ketiga di negara ini selepas Universiti Islam Antarabangsa (UIA) dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri Dato’ Haji Jailani Ngah berkata, memandangkan tidak ada lagi universiti Islam di Pantai Timur, hanya ada cawangan UIA di Kuantan Pahang.

“Setakat ini perbincangan dengan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) berjalan lancar dan berharap ia akan menjadi kenyataan,” katanya ketika ditemui dalam satu majlis di UniSZA baru-baru ini.

Katanya, UniSZA memang dikenali sebagai sebuah universiti Islam yang menawarkan pelbagai kursus berkaitan Islam dan sudah menjadi sebutan sejak diawal operasinya dengan nama Kolej Sultan Zainal Abidin (Kusza) lagi.

“Kini sudah sampai masanya untuk dinaiktaraf ke tahap lebih tinggi,” katanya.

Menurutnya, dari segi kemudahan UniSZA tidak ada masalah kerana sudah mempunyai personaliti yang cukup hebat tinggal lagi pengumuman mengenainya sahaja yang mungkin akan dibuat menteri KPT sendiri.

“Untuk megekalkan identiti Islam yang sekian lama menjadi sebutan, nama UniSZA akan dikekalkan walaupun sudah bertukar taraf nanti,” katanya.

Katanya, pelbagai faktor yang boleh mengaitkan university ini sebagai sebuah universiti Islam biarpun tidak ada nama khusus (Islam) kerana pengajian yang ditawarkan di sini menjurus ke arah itu.

 

Waterfront fasa dua rancak dibangunkan

Oleh: Aida Abd Rahman

Bandar Raya Kuala Terengganu kian berubah wajah apabila kerajaan negeri memperuntukkan RM150 juta bagi membangunkan pinggiran air dari Kampung Tanjung hingga Kampung Cina.

Projek fasa kedua sepanjang satu kilometer itu melibatkan keluasan empat hektar adalah sambungan kepada pembangunan pinggiran air sedia ada.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata pembinaan pinggiran air berkenaan sedang giat dilaksanakan sebagai kesinambungan pembangunan bandar pesisir air dan daya tarikan pelancong ke bandar Kuala Terengganu.

 "Kerja-kerja pembinaan waterfront di pinggir bandar ini sedang berjalan melibatkan sekitar Pasar Kedai Payang hingga Kampung Tanjung termasuk membina jeti pelancongan untuk ke Pulau Redang.

 "Apabila siap pusat rekreasi dan kemudahan itu kelak pastinya mampu menarik lebih ramai pelancong ke negeri ini," katanya kepada pemberita sempena Walk About Tahun Baru Cina di Esplanade Kampung Cina, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Di samping itu, menurut Dato’ Seri Haji Ahmad, kerajaan juga akan menaik taraf Pasar Besar Kedai Payang menjadi bangunan empat tingkat yang dilengkapi 400 parkir.

 “Selain itu, deretan kedai emas, batik dan sutera di pasar berkenaan akan disusun atur semula supaya lebih tersusun.

“Sebuah pangsapuri 30 tingkat dan hotel lima bintang yang menyediakan 550 bilik juga bakal dibangunkan berhampiran Pasar Kedai Payang, " katanya.


Kempen LTdL rancak

Oleh: Suriati Ali 

Kerajaan negeri kini mengadakan kempen kejohanan lumba basikal Le Tour de Langkawi (LTdL) secara besar-besaran bagi menarik minat rakyat menyaksikan kejohanan berbasikal itu.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata kempen kejohanan lumba basikal terunggul di Malaysia itu diadakan melalui Program Bulan Berbasikal ke daerah-daerah bermula semalam (14 Februari).

 "Program empat hari itu akan diadakan dari daerah ke daerah dengan pelbagai aktiviti seperti pertunjukan basikal cantik dan sebagainya," katanya selepas merasmikan Majlis Perkenalan Tujuh Pelumba TSG 2013, di Pentas Budaya, Batu Burok, Kuala Terengganu, malam semalam.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat; Ketua Sekretariat TMT 2013, Ahmad Fathil Abd Ghani.

Pelumba-pelumba TSG yang diperkenalkan itu adalah Mohd Harrif Salleh,25, Mohd Shahrul Mat Amin, 24, Mohammad Saufi Mat Senan, 23, Mohd Nor Umardi Rosdi, 27, Nur Amirull Fakhruddin Mazuki, 21, Mohd Zamri Salleh, 30 dan Mohd Saiful Anuar Aziz, 27.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, langkah itu dilaksanakan semata-mata untuk mempromosi LTdL terutamanya pasukan benua, Terengganu Cycling Team (TSG) yang turut mengambil bahagian dalam kejohanan itu.

“Kerajaan negeri membelanjakan kira-kira RM2 juta untuk menaja kejohanan itu di mana tiga peringkat termasuk penamat perlumbaan adalah di bandar ini.

 

14 February 2013

Mangsa banjir daerah Dungun terima bantuan ‘one-off’ RM500

Oleh: Noraini Jusoh

Semua mangsa banjir bagi daerah Dungun yang ditempatkan di pusat pemindahan berdaftar dan diiktiraf lega dan melahirkan rasa gembira apabila menerima bantuan ‘one-off’ RM500 dari kerajaan negeri yang disampaikan sendiri oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, hari ini.
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, seramai 2111 mangsa banjir bagi daerah tersebut menerima bantuan itu yang melibatkan peruntukan sebanyak RM1,055,500.

Mangsa banjir, Azmanizam Abdul Razak, 33, dari Kampung Tepus, Bukit Besi berkata, beliau tidak menyangka rumahnya turut dilanda banjir dan menganggarkan nilai kerugian yang terpaksa ditanggungnya melebihi RM1000.

"Saya tidak sangka rumah turut dinaiki air ekoran banjir baru-baru ini kerana sebelum ini tidak pernah berlaku sedemikian.

"Walau bagaimanapun, saya bersyukur dan berbangga kerana kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar kita turun padang untuk menyerahkan bantuan banjir kepada mangsa banjir dan saya mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga kepada kerajaan Barisan Nasional (BN),” katanya.

Rakannya, Md Zaid Abdullah,42, juga dari Kampung Tepus, Bukit Besi berkata, dengan bantuan kerajaan negeri yang diterima hari ini dan ditambah dengan bantuan kerajaan pusat yang telah diterima baru-baru ini dapat meringankan beban yang ditanggung mangsa banjir di kampungnya.

"Saya begitu gembira dengan bantuan yang diberikan dan sangat bersyukur mempunyai kerajaan yang sentiasa prihatin terhadap kebajikan rakyat terutama yang ditimpa bencana alam seperti saya dan mangsa banjir yang lain,” ujarnya.

Bagi Duyah Abdul Rahman, 68, pula berkata, bantuan wang tunai sebanyak RM500 yang diterimanya akan digunakan sebaik mungkin untuk membeli semula kelengkapan rumah yang rosak akibat banjir dan untuk keperluan harian.

"Saya akan gunakan wang ini untuk perbelanjaan makan minum dan membeli kelengkapan rumah yang rosak akibat banjir,” katanya.

 

Perubahan menyeluruh dalam tempoh lima tahun

Oleh; Esah Abdullah

“Negeri Terengganu akan mengalami perubahan secara menyeluruh dalam tempoh lima tahun akan datang,” kata Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Katanya, pelbagai pembangunan sedang dan akan dilaksana di pusat bandaraya ini termasuk bangunan 31 tingkat yang tertinggi di Pantai Timur, hotel 20 tingkat bertaraf lima bintang serta Pasar Kedai Payang empat tingkat berhawa dingin.

Selain itu katanya, beberapa sayarikat dari luar negara menyatakan persetujuan untuk melabur disini termasuk syarikat dari Korea dengan pelaburan RM6.6 bilion dan syarikat dari China dengan jumlah pelaburan RM15 bilion.

 “Majlis menandatangani perjanjian persefahaman dengan syarikat dari China akan diadakan pada akhir Mac depan,” katanya ketika berucap merasmikan Himpunan Barisan 1Malaysia di Taman Tamadun Islam hari ini.

Hadir sama, Menteri di Jabatan Perdana Menteri merangkap Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Datuk Haji Ahmad Maslam yang menyampaikan ceramah ‘Gagasan 1Malaysia dan Bajet 2013.

Kenamaan lain yang hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri merangkap Pengerusi Sekretariat Himpunan Barisan 1Malaysia, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Pengarah Biro Tata Negara, Datuk Raja Arif Raja Ali.

Di samping itu katanya, kita juga dianugerahkan minyak dan gas, bijih besi, emas dan rezeki yang melimpah ini merupakan suatu rahmat daripada Allah swt kepada rakyat di negeri ini.

 “Pendek kata dalam tempoh lima tahun akan datang wajah Kuala Terengganu akan berubah menjadi sebuah bandaraya yang serba lengkap,” katanya di hadapan lebih 3,000 orang mewakili 240 pertubuhan buka kerajaan (NGO) di negeri ini.
 

Kerajaan BN iktiraf peranan NGO

Oleh; Esah Abdullah

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) merupakan kuasa ketiga dalam sesebuah negara selepas kerajaan Pusat dan negeri serta parti poiitik.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, merangkap Ketua Penerangan UMNO Malaysia, Datuk Haji Ahmad Maslam berkata, NGO main peranan penting ke arah memacu pembangunan dan kemajuan negara.

“Kerajaan Barisan Nasional (BN) mengiktiraf peranan mereka dan mengadakan perhimpunan di setiap negeri untuk mendengar suara dari akar umbi,” katanya dalam sidang media di majlis Himpunan Barisan 1Malaysia Peringkat Negeri Terenganu di Taman Tamadun Islam hari ini.

Oleh itu katanya pemimpin dan jawatankuasa NGO perlu mendapatkan isu sebenar mengenai dasar-dasar negara dan isu semasa melalui pelbagai cara.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said telah menyampaikan ucaptama dan perasmian penutup majlis berkenaan.Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri merangkap Pengerusi Sekretariat Himpunan Barisan 1Malaysia, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Pengarah Biro Tata Negara, Datuk Raja Arif Raja Ali.

Menurutnya, terdapat 240 NGO membabitkan lebih 3,000 orang hadir hari ini dan Terengganu menjadi negeri keempat yang menganjurkan perhimpunan selepas majlis pelancaran yang dilakukan Perdana Menteri di PWTC Kuala Lumpur baru-baru ini diikuti Sabah, Perlis dan Negeri Sembilan.

 “Terdapat 14 siri perhimpunan NGO akan diadakan di seluruh negara termasuk di negeri yang dikuasai pembangkang di mana ketua negeri atau menteri di negeri yang kalah akan menjadi perasmi kepada program ini,” katanya.

Katanya, beliau diberi tanggung jawab untuk menjaga NGO dan berperanan sebagai jambatan penghubung antara pertubuhan dengan kerajaan Barisan nasional (BN).

“Kerajaan tidak pernah meminggirkan NGO dan sentiasa bersikap terbuka serta sedia mendengar pandangan, cadangan untuk kebaikan semua pihak,” katanya.
 Pembangkang tidak telus : Pengerusi BNBBC

Oleh: Aida Abd Rahman

Saya khuatir Pakatan Rakyat (PR) menggunakan segala helah dan madah bagi menidakkan kredibiliti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam mengurus proses pilihan raya, kata Pengerusi Kelab Penyokong Barisan Nasional (BNBBC), Dato’ Rosol Wahid.

“Saya yakin dan percaya, SPR akan dipersalahkan sekali lagi jika kerajaan di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Dato Sri Mohd Najib Tun Razak menang dengan majoriti mudah dan dapat mengekalkan mandat pemerintahan.

 “Namun, Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan tidak dipertikaikan kenapa mereka boleh memerintah? Inilah sikap dan sifat pembangkang di Malaysia yang menjadi pembangkang yang tidak telus kepada rakyat bukan disifatkan `check and balance’ kepada kerajaan memerintah,” ulas Dato’ Rosol menerusi laman blog milik beliau, semalam.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan negeri (Adun) Ajil berkata rakyat Malaysia kini dilihat lebih matang dalam memilih yang mana permata dan kaca ketika Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti.

Katanya, PRU13 menjadi medan yang sengit buat kerajaan yang memerintah mengekalkan mandat, manakala pembangkang pastinya akan meneruskan usaha dan melakukan pelbagai cara bagi merampas tampuk pemerintahan.

Menurut beliau, jika BN kekal mentadbir negara menggambarkan bahawa PR tidak akan mendapat tempat di hati rakyat pada masa-masa akan datang dan pada masa yang sama, mereka akan berusaha mengadakan segala tohmahan bagi menidakkan keputusan rakyat dalam PRU13 kelak.

Selain itu, menurut beliau Dato Sri Mohd Najib juga sudah melakukan pelbagai pembaharuan dan transformasi dalam aspek politik, pentadbiran dan ekonomi termasuk memperkenalkan semula konsep 1Malaysia.

“ Konsep 1Malaysia sebenarnya bermula sejak negara mula mencapai kemerdekaan. Apabila diimbas kembali detik-detik negara mencapai kemerdekaan, tiga kaum utama negara bersepakat menerima segala perjanjian bagi menerima kaum Cina dan India sebagai salah satu komuniti dalam Malaysia. Melayu,Cina dan India sudah sekian lama bersatu- padu di bawah Malaysia.

“Malangnya, perasaan hasad dengki dan api kebencian yang tertanam segelintir kaum dalam Melayu, Cina dan India maka terbentuknya parti-parti serpihan pembangkang,” katanya.

Beliau menambah, sememangnya diakui bahawa perlu ada pembangkang di dalam sesebuah kerajaan sebagai `check and balance’.

Bagaimanapun, pembangkang langsung tidak menghargai segala kebaikan yang dilaksanakan Kerajaan BN, malah mengkritik secara membabi-buta tanpa memperincikan kesan positif setiap dasar yang dilaksanakan itu.

 “Saya percaya, tidak semua rakyat Malaysia ingin melihat kekacauan dan rusuhan kaum terjadi sekali lagi di Malaysia.

Oleh sebab itu, perpaduan tiga kaum utama di Malaysia amat penting. Bukan disalahguna oleh pihak-pihak yang berkepentingan dan mempunyai agenda politik serta ingin melihat kuasa tanpa memikirkan kesan jangka masa panjang terhadap keamanan mahu pun kedamaian yang sedia ada,” katanya.

Pada masa yang sama, beliau berkata `Arab Spring’ tidak akan terjadi di negara ini kerana menyifatkan suasana di Malaysia jauh berbeza dengan masyarakat Timur Tengah.

Rakyat Malaysia menurut Dato’ Rosol, lebih matang dan bijak memilih yang terbaik untuk diri, keluarga dan masyarakat serta penukaran rakyat secara Arab Spring tidak akan terjadi kecuali di kalangan mereka yang tamak haloba dan tidak mampu menerima kenyataan hasil keputusan rakyat dalam pilihan raya.


Seramai 10,821 petugas SPR sedia berkhidmat

Oleh: Suriati Ali 

Seramai 10,821 petugas Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) di Terengganu diminta menjalankan tanggungjawab di 354 pusat mengundi menjelang Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti.

 Pengarahnya, Encik Fakhrul Razi Ab Wahab berkata pihaknya menjangkakan aktiviti pilihan raya kali ini lebih rancak dan `panas’ dapat dikendalikan dengan lancar dan sempurna oleh kesemua petugas dilantik.

 “Saya percaya mereka dapat memahami tanggungjawab serta peranan masing-masing kerana sebelum ini sudah menghadiri taklimat secara terperinci,” katanya pada sidang media selepas memberi taklimat Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) kepada media, di Prinzpark Hotel, Kuala Ibai, Kuala Terengganu, petang semalam.


Katanya, SPR menasihatkan semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di negeri ini supaya tidak pilih kasih dalam mengambil sebarang tindakan kepada parti politik bagi mengelak wujudnya ketegangan dalam masyarakat.

“Sebagai contoh, isu pemasangan bendera parti politik di luar tempoh kempen perlu ditangani dengan adil dan sebarang tindakan perlu seragam kepada semua parti politik.

 "Janganlah pula parti A boleh, parti B tak boleh. Oleh itu, SPR nasihat PBT supaya laksanakan peraturan kecil yang tertakluk dalam setiap PBT bagi mengatasi masalah ini," katanya.

Menuruttnya, pihaknya akan melantik dua pasukan penguatkuasa kempen pilihan raya bagi setiap kawasan Parlimen untuk memantau perkara ini sebaik sahaja penamaan calon.

 “Pasukan penguatkuasa ini terdiri dari sekurang-kurangnya lima anggota iaitu wakil PBT, wakil polis dan wakil-wakil dari parti yang bertanding,”katanya.

 

TSG sasar duduki podium pertama

 Oleh: Suriati Ali  Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG) mensasarkan sekurang-kurangnya mampu menaiki podium tempat pertama pada kejohanan Le Tour de Langkawi (LTdL) 2013.Kejohanan yang akan berlangsung pada 21 Februari hingga 2 Mac 2013 itu menampilkan tujuh pelumba profesional tempatan yang diberi kepercayan untuk menduduki tangga terbaik pada kejohanan berprestij itu.


Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri percaya semua pelumba tempatan yang dipertaruhkan itu mampu bersaing setaraf pelumba asing.

“Kita mempunyai rekod tersendiri dengan mencipta pelbagai kejayaan di peringkat antarabangsa, antaranya berupaya menduduki tangga pertama daripada 68 pasukan sehingga menjadikan Malaysia berada di kedudukan ke 3 daripada 18 negara.

 “TSG juga telah menyertai 20 kejohanan di bawah kelendar Union Cycliste International (UCI) di mana 16 kejohanan di luar negara dan empat dalam negara , manakala lapan kejohanan di bawah kalendar Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) yang akan diadakan dalam negara,” katanya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Perkenalan Tujuh Pelumba TSG 2013, di Pentas Budaya, Batu Burok, Kuala Terengganu, malam tadi.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat; Ketua Sekretariat TMT 2013, Ahmad Fathil Abd Ghani.

Pelumba-pelumba TSG yang diperkenalkan itu adalah Mohd Harrif Salleh,25, Mohd Shahrul Mat Amin, 24, Mohammad Saufi Mat Senan, 23, Mohd Nor Umardi Rosdi, 27, Nur Amirull Fakhruddin Mazuki, 21, Mohd Zamri Salleh, 30 dan Mohd Saiful Anuar Aziz, 27.

Pada majlis sama, Menteri Besar bersama tertamu kehormat dan lebih 200 ahli persatuan dan kelab-kelab berbasikal negeri turut menyertai Program Kayuhan Malam bertujuan mempromosi penganjuran LTdL 2013.Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu TSG telah menjalani pelbagai latihana insentuf di Terengganu dan mengadakan kem di sekitar laluan LTdL sebagai persediaan untuk menghadapi saingan LTdL.

 
Tambahan tanah 240 hektar bangunkan Eastern Steel

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri bersetuju meluluskan tanah tambahan seluas 240 hektar bagi membangunkan projek kilang besi, Eastern Steel di kawasan Perindustrian Teluk Kalong, Kemaman.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata tambahan itu menjadikan keseluruhan tanah bagi projek pembangunan kilang fasa kedua yang dijangka siap pada Oktober ini berjumlah 480 hektar.

“Sekarang ini bagi fasa pertama sedang berjalan 240 hektar melibatkan kerja memasang cerucuk besi bangunan serta tambahan lagi 240 hektar yang menjadikan jumlah keseluruhan 480 hektar.

“Projek pembinaan ini melibatkan beberapa peringkat dengan pelaburan asal dicadangkan berjumlah RM3.8 bilion, “katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, semalam.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Menteri Besar menjelaskan yang beliau turut meninjau perkembangan projek itu beberapa hari lalu dan melihat kerja-kerja memasang struktur bangunan kilang itu sedang giat dilaksanakan.

Kilang yang dibangunkan secara berperingkat menerusi syarikat tempatan, Hiap Teck Venture Bhd dan China Shougang Group dijangka berupaya menghasilkan pengeluaran tahunan 700,000 tan metrik keluli.

Penghasilan keluli berkualiti tinggi mengguna teknologi relau bagas dijangka mampu menampung pasaran-pasaran hiliran dan juga serantau.


Polis Besut lancar “OPS Selamat II” sempena Tahun Baru CinaOleh: Mohammad Ishak 

Polis Daerah Besut dengan kerjasama Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) serta Rela melancarkan OPS Selamat II sempena sambutan Tahun Baru Cina tahun ini.

Operasi bermula 3 Februari dan berakhir 17 Februari ini bertujuan mengurangkan kadar kemalangan dan jenayah di daerah itu.

Timbalan Ketua Polis Daerah, ASP Noor Zaini Mohd Noor berkata, menerusi program bersepadu itu pihaknya memberi tumpuan kepada pengguna jalan raya dan penduduk setempat terutama mereka yang tinggal di kawasan bandar dan perumahan.

Katanya, pihaknya juga turut mengedarkan risalah mengenai kaedah menjaga keselamatan jalan raya serta pencegahan jenayah.

Menurutnya,, anggota polis dan penguatkuasa lain akan berada di beberapa lokasi terpilih dan membuat pemantauan terhadap pergerakan orang ramai terutama di kawasan tumpiuan seperti bandar.

Beliau berkata, sepanjang tempoh operasi diadakan polis berjaya mengekang kes kemalangan maut di daerah itu sambil menyifatkan ia sesuatu yang menarik dan perlu dikekalkan.

Beliau berharap, semua pengguna jalan raya sentiasa mematuhi arahan dan papan tanda yang diletakkan di laluan utama bagi mengelak berlakunya kejadian kemalangan yang membabitkan nyawa.

13 February 2013

10,000 penduduk Besut akan sertai program gotong royong perdana

Oleh: Mohammad Ishak 

Kira-kira 10,000 penduduk di daerah Besut dijangka menyertai Program Gotong Royong Perdana Daerah Besut yang akan berlangsung sehari pada 15 Februari ini.

Program membabitkan agensi kerajaan, swasta, pertubuhan sukarela dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) itu bagi menceriakan seluruh kawasan daerah ini dengan persekitaran yang bersih.

Yang Di pertua Majlis Daerah Besut (MDB), Ibrahim Mohamad berkata, ia juga sebahagian sokongan penduduk Besut terhadap kempen Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 yang sedang berjalan sekarang.

Katanya, sasaran program itu termasuklah pejabat kerajaan, tempat awam, kawasan perumahan, tandas, pusat pelancongan, perkampungan tradisional dan kawasan perumahan. Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN),

Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi Mara, akan melancarkan program itu di Pantai Peranginan Air Tawar, Besut.

Katanya, semua wakil rakyat DUN dan Parlimen akan membuat pemantauan dengan helikopter sekitar daerah itu.

Beliau berkata hari gotong royong dan kebersihan itu diharap dapat membangkitkan kesedaran penduduk daerah itu dalam aspek menjaga kebersihan di kawasan masing-masing.

Jambatan baru Seberang Takir ditender Jun ini

Oleh: Aida Abd Rahman


Terengganu bakal memiliki sebuah jambatan moden baru bagi menghubungkan Seberang Takir ke pusat bandar tidak lama lagi berikutan projek itu bakal ditender pada Jun ini.

Projek yang dibangunkan menerusi pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) dijangka akan siap dalam tempoh tiga tahun selepas penyerahan menjalankan kerja kepada pemaju terlibat dikeluarkan pada September nanti.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata jambatan yang unik kerana boleh dibuka dan ditutup sebagai laluan kapal ke muara sungai Terengganu itu menjadi laluan alternatif yang baru kepada orang ramai dari Seberang Takir untuk ke Bandar Raya Kuala Terengganu.

“Jambatan itu akan menjadi jalan lingkaran kedua yang melibatkan dari Bulatan Ladang, seterusnya menghala ke muara Sungai Terengganu melalui jambatan berkenaan sampai ke Seberang Takir. Selain itu, terdapat laluan baru empat lorong yang akan dibina daripada Seberang Takir menghala ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud.

“Daripada Lapangan Terbang Sultan Mahmud akan menggunakan laluan empat lorong sedia ada menghala ke Semarak, daripada Semarak terus menghala ke Jambatan Sultan Mahmud, daripada Jambatan Sultan Mahmud ke Bukit Besar, seterusnya ke Jalan Pasir Panjang diikuti ke Kediaman Seri Iman,” katanya di sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah. Menteri Besar berkata, pembinaan jambatan itu nanti pastinya memberi keselesaan dan faedah kepada rakyat di negeri ini terutama bagi yang tinggal di utara dan selatan Kuala Terengganu untuk mengelak kesesakan menghala ke bandar Kuala Terengganu, selain mampu menjimatkan kos dan masa.

Katanya, jambatan baru itu nanti akan menjadikan Terengganu mempunyai empat jambatan semuanya, selain Jambatan Sultan Mahmud, Jambatan Pulau Sekati dan Jambatan Manir.

 “Projek pembinaan Jambatan Manir sedang menunggu peruntukan daripada Kerajaan Pusat untuk dijadikan empat lorong dan ditinggikan arasnya sebagaimana Jambatan Sultan Mahmud dan Jambatan Pulau Sekati bagi membolehkan laluan bot,” katanya.

Bangunan canselori berharga RM20 naik imej UniSZA

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) bakal mempunyai bangunan canselori dalam usaha pembinaan imej UniSZA baru yang dikenali pelbagai lapisan masyarakat serta dihormati cendiakawan dari dalam dan luar negara.

Naib Censelor UniSZA, Prof. Dr. Yahya Ibrahim berkata, bangunan canselori berkenaan bakal dibina dalam masa terdekat dengan anggaran kos RM20 juta.

“Kita juga sudah mengenalpasti dua kelompok bidang yang menjadi jurusan utama pengajian di UniSZA iaitu Sains Gunaan dan Sains Sosial Gunaan,” katanya kepada pemberita di Majlis Lawatan dan Ucapan di universiti itu semalam.

Hadir sama, Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Dato’ Haji Jailani Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Muhammad Ramli Noh.

Katanya, di bawah Sains Gunaan ada Pengajian Perubatan dan Sains Pertanian manakala di bawah Sains Soasial pula Pengajian Islam dan Peradaban, Pengajian Pembangunan dan Pengajian Pengurusan.

Selain itu katanya, pihaknya sedang berusaha membuat lonjakan penambahan bilangan pelajar kepada 10,000 orang dalam tempoh dua tahun akan datang.

“Pada masa sekarang kita mempunyai 7,000 pelajar dengan dua buah kampus iaitu di Gong Badak dan di Jalan Sultan Mahmud Kuala Terengganu,” katanya.

Sehubungan itu katanya, UniSZA sedang menyiapkan kertas konsep untuk membuka kampus cawangannya di Kuala Lumpur untuk memberi peluang mereka yang berada disekitar ibu negara menyambung pengajian di UniSZA.
 

ADUN TEPOH SEDIA BERDEBAT DAP GANTI PAS

OLEH: Ruslan Abdul Rahman

Ahli Dewan Undangan Negeri Tepuh, Ustaz Haji Mohd. Ramli Haji Noh bersedia menyahut cabaran debat dari Pemuda Pas Terengganu.

Ketika dihubungi Teganukita, beliau berkata dia tunggu surat dari Dewan Pemuda Pas Negeri Terengganu dan jika Umno Negeri membenarkan debat itu, beliau sentiasa bersedia.

Beliau mengulas sebuah blog yang melaporkan Exco Dewan Pemuda Pas, Ustaz Hishamudin Karim akan mejemput Adun Tepoh itu berdebat berkaitan isu DAP ganti Pas.

Hishamudin yang berasal dari Mengabang Telipot juga Ketua Pemuda Pas Kemaman dalam sebuah blog pro pembangkang berkata, tidak ada satu pun kerusi pilihan raya di Terengganu diberikan kepada DAP, oleh itu tidak munasabah DAP ganti Pas.

Ustaz Haji Mohd. Ramli yang juga Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Negeri berkata, di Selangor walaupun kerusi Umno didapati kurang tetapi yang menguasai kerajaan itu sekarang DAP, bukannya Pas.

 

Larangan pasang bendera parti di jambatan dan bulatan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri menggesa semua pemimpin dan penyokong politik supaya segera menurunkan bendera parti masing-masing yang dipasang di semua jambatan dan bulatan seluruh negeri ini kerana boleh mengancam keselamatan pengguna jalan raya.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad said, berkata pihaknya sudah mengarahkan pihak berkuasa tempatan (PBT) supaya mengeluarkan notis amaran kepada semua parti politik di kawasan masing-masing agar tidak memasang bendera di dua lokasi berkenaan.

“PBT meminta supaya semua bendera parti politik tidak dibenarkan sama sekali dipasang di jambatan sama ada sekarang mahu pun ketika kempen pilihan raya kerana kita menerima bantahan dan rungutan daripada orang ramai di mana jika bendera itu terjatuh di jalan raya, ia boleh mengakibatkan kemalangan serta mengancam nyawa terutama kepada penunggang motosikal.

“Selain jambatan, kita juga tidak membenarkan bendera dipasang di bulatan kerana boleh menghalang dan menjejaskan pandangan pengguna jalan raya,” katanya di sidang media selepas mesyuarat mingguan exco, di Wisma Darul Iman, hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, jika gagal mematuhi arahan berkenaan, PBT akan bertindak menurun dan merampas bendera berkenaan serta boleh dikenakan denda kepada mana-mana parti politik terbabit.

“Kita ada kuasa mendenda mereka, tetapi buat permulaan kita merampas dulu bendera berkenaan. Ini kerana apa jua pemasangan di kawasan PBT perlu mendapatkan kebenaran PBT terlebih dahulu, jadi kita berhak mengambil tindakan kepada mereka yang ingkar dengan amaran kita,” katanya.

Katanya, pihaknya juga kesal dengan tindakan parti pembangkang yang sewenang-wenangnya membuat pengubahsuaian pada tiang lampu di bandar ini untuk memasang bendera parti mereka sehingga mencacatkan pemandangan serta merosakkan harta benda awam.Warga emas bersyukur terima BR1M 2.0

Oleh: Noraini Jusoh

"Saya sangat bersyukur kerana menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2.0 lebih awal berbanding orang lain,” kata Selema Ahmad, 70.

Selema, dari Kampung Gemuroh antara salah seorang penerima BR1M 2.0 fasa pertama bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh yang mula diagihkan, hari ini.

Warga emas yang pernah menerima BR1M pada tahun lepas itu tidak putus-putus mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Barisan Nasional (BN) dan Umno yang sentiasa prihatin terhadap nasib warga emas sepertinya.

"Terima kasih kepada kerajaan yang cukup baik terhadap rakyatnya dan saya sangat bersyukur kerana terpilih untuk menerima sumbangan ini untuk dua tahun berturut-turut.

"Wang RM500 ini akan digunakan untuk perbelanjaan harian dan untuk membayar hutang,” ujarnya yang masih bekerja sebagai penoreh getah bagi menyara kehidupan.

Katanya, dia akan sentiasa memberi sokongan kepada kerajaan BN dan Umno dan mengharapkan bantuan tersebut diteruskan buat masa akan datang supaya nasib warga emas sepertinya terus terbela.

Sementara itu, Ibrahim Mohd Hasan, 70, seorang peneroka dari Felda Belara pula berkata, perasaan gembiranya tidak dapat digambarkan apabila namanya tersenarai sebagai penerima BR1M 2.0 pada kali ini.

"Saya sangat gembira menerima wang tunai RM500 ini dan akan gunakan untuk membeli kelengkapan keperluan harian keluarga terutamanya bagi bulan ini.

"Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada kerajaan BN dan Umno kerana tidak pernah membezakan fahaman politik dalam menjalankan tanggungjawab membantu rakyat yang memerlukan,” kata bapa kepada enam orang anak itu lagi.

Difahamkan, selain diberikan kepada lelaki atau perempuan yang menjadi ketua isi rumah dengan jumlah pendapatan kasar isi rumah tidak melebihi RM3000 dengan syarat telah berkahwin, serta ibu bapa tunggal yang mempunyai tanggungan berumur 20 tahun ke bawah, warga emas yang berumur 60 tahun ke atas juga turut mendapat keistimewaan untuk menerima BR1M berjumlah RM500.

 

MB dianggap tetamu paling istimewa

Oleh: Suriati Ali

 “Kehadiran Menteri Besar bersama rombongan untuk menjenguk suami dan anak yang terlantar sakit dianggap tetamu paling istimewa dan cukup bermakna.

 “Makna tidaknya, kunjungan itu turut memberi sumbangan wang tunai RM500 dan pelbagai barangan dapur mampu meringankan beban di mana sebelum ini hanya bergantung kepada wang sumbangan anak dan Jabatan Kebajikan Masyarakat.


Dato' Seri Haji Ahmad sentiasa prihatin dan cakna mengenai kesihatan penduduk

 “Dengan duit yang diberi itu boleh saya belanja untuk membeli ubat dan terus mendapatkan rawatan secara tradisional untuk suami dan anak ketiga saya,” katanya Minah Ahmad, 54 ketika ditemui dirumahnya, Kampung Bukit Anak Dara, Kijal, Kemaman, baru-baru ini.

Suaminya, Othman Kasim, 60 sudah lapan tahun terlantar sakit dan tidak mampu menguruskan diri. Manakala anak, Mohd Zaki Othman, 33, disahkan doktor menghidap penyakit usus, hampir dua tahun tidak mampu menjalankan sebarang pekerjaan.

Penderitaan Mohd Zaki mendapat perhatian Pegawai Perubatan Klinik Awana Kijal, Prof Dr Selvaraj Y Subramaniam turut serta dalam kunjungan itu dengan mengarahkan supaya mendapat rawatan segera di Hospital Sultanah Nur Zahirah.

Hadir sama isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, 20 ahli Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Kemaman dan 15 kakitangan Pusat Khimat Masyarakat DUN Kijal.

 Isteri pesakit, Rahmah Abu Bakar, 78, berkata terima kasih banyak kepada Menteri Besar dan kerajaan negeri sebab sudi melawat suami, Abdul Karim Jusoh, 80 yang sudah sepuluh bulan terlantar akibat serangan strok.

 Katanya, kunjungan Dato’ Seri bersama rombongan lain cukup bermakna, selain sedikit sebanyak menghilangkan rasa sedih dengan apa yang dialami itu.

 "Segala nasihat Dato’ Seri dan doktor supaya terus tabah menjaga suami dengan memberi makanan berkhasiat, mengurut, dan tidak putus asa berdoa akan dituruti,” katanya.

 Pada hari sama, Dato’ Seri Haji Ahmad sempat meluangkan masa hampir sehari bagi melawat 11 pesakit dan uzur terlantar lain di Kampung (Kg) Darat, Kg Beris Nenas dan Kg Bukit Anak Dara, Kijal, Kemaman, dalam sempena Program Ziarah Orang Sakit,