Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

04 April 2014

Pehimi dan Zaihan lawat wartawan di Hospital.

PERIHATIN...Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman bertanyakan sesuatu kepada Mohamamad Ishak, wakil Berita Harian dan Harian Metro Besut ketika melawat wartawan itu di Hospital Jerteh, semalam.

Mohammad dimasukan di wad itu kelmarin, akibat terkena serangan jantung ketika berada di rumahnya pagi itu. Bagaimanapun keadaannya stabil dan memerlukan rehat selama beberapa hari lagi di hospital itu.

Pehimi turut lawat Mat Sahak.
Sebelum ini beberapa rakan Mohammad datang melawat beliau antaranya Exco Kesihatan negeri, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, Mohd Pehimi Yusof dan Timbalan Pengarah UKOM, Roslan Abdul Rahman.

Kami dari warga TEGANUKITA mengharapkan Mohammad akan kembali sembuh seperti biasa dan dapat meneruskan kerjayanya sebagai wartawan untuk melaporkan berita-berita bagi daerah Besut dan meneruskan usahanya sebagai aktivis masyarakat- Aminudin Ismail.

 

YB Roslee rasmi 'Retreat' Putri Dungun.

Roslee menerima cenderahati dari Arlina.
Oleh: Aminudin Ismail.

SERAMAI 60 anggota Putri UMNO dari semua cawangan Dungun berkampung selama tiga hari tiga malam di Primula Hotel Kuala Terengganu bagi menjalani program jati diri dan pemantapan politik untuk memantapkan lagi pergerakan itu sebagai persiapan menghadapi pilihanraya umum akan datang.

Ketua Pergerakan Putri UMNO Dungun, Arlina Rosli, berkata antara pengisian program itu ialah acara pengenalan diri (ice breaking), motivasi dan beberapa aktiviti luar.

"Selain itu kita ada juga sessi ceramah untuk menjadi perundingan kewangan oleh seorang penceramah yang dijemput khas dan ceramah pemerkasaan ekonomi bersama Mara bagi memberi peluang mendapatkan pinjaman di bawah RM50,000.00.

"Kita juga mengadakan program bagaimana untuk menjadi pemimpin muda yang berjaya dengan mengadakan sessi ceramah motivasi dan cara penampilan diri dengan baik," katanya.

Arlina berkata, melalui program itu juga, peserta juga didedahkan dengan Bengkel Halatuju Putri UMNO Dungun bagi mengumpul idea setiap ahli Putri untuk dipertengahkan.

"Saya mengharapkan 'retreat' ini banyak memberi banyak manfaat kepada peserta dan mereka ini akan mempraktikan apa yang diperolehi apabila pulang ke kampung masing-masing nanti," katanya.

Majlis perasmian program dilakukan oleh Roslee Daud Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan Dan Koperasi yang juga Adun Bukit Besi, malam tadi.

Dalam ucapan perasmiannya, Roslee merakamkan ucapan terima kasih atas usaha yang dilakukan oleh Ketua Pergerakan Putri Umno Dungun itu dan mengharapkan seluruh ahli UMNO Dungun terus memperkasakan UMNO.

"Saya mengharapkan supaya kita sama-sama tanamkan jatidiri, kita letakan perjuangan ini dihadapan dalam perjuangan kita.

"Insya Allah kalau sekiranya kita betul-betul menanamkan semangat perjuangan, kita akan menjadi semakin kukuh dan kita akan berjaya memenangi semula beberapa kawasan yang kita tewas dulu pada PRU akan datang," katanya.

Turut hadir ialah Pegawai Khas Menteri Besar di Dungun, Datuk Rosli Mat Hassan, Zainun Bakar (Ketua Wanita UMNO Dungun) dan Mohd Asri Mohamad (Ketua Pemuda UMNO Dungun).
Roslee bersama tetamu jemputan khas.


Datuk Rosli bersama beberapa wartawan menjamu selera.
Sebahagian peserta yang hadir menjayakan program


Antara aktiviti penampilan diri yang diadakan.

 

03 April 2014

Sekitar Karnival Kesihatan Hospital Setiu, hari ini./ Alat hemodialisis akan ditambah-Pehimi.

Pehimi memotong ribon melancarkan karnival. sambil diperhatikan, Dr. Anwa (dua dari kanan) , Dr.Muhammad Omar (kanan) dan Nik Danya (tiga dari kanan).
Oleh: Aminudin Ismail. 

KARNIVAL Kesihatan Sempena 10 Tahun Penubuhan Hospital Setiu disambut dengan meriah dengan menampilkan pelbagai acara untuk pengunjung yang diadakan di Perkarangan Hospital Setiu, Bandar Permaisuri, hari ini.

Karnival sehari itu turut mengadakan Sambutan Hari Buah Pinggang Sedunia Peringkat Daerah Setiu 2014 Bersama Ahli Lembaga Pengarah.

Antara acara yang diadakan di karnival yang dirasmikan oleh Exco Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, Muhammad Pehimi Yusof itu ialah gerai pameran, pemeriksaan kesihatan, derma darah pertandingan memasak serta melukis.

Dalam ucapanya, Pehimi berkata, dengan penubuhan Hospital Setiu (HS) sejak 10 tahun lalu itu banyak memberi manfaat kepada penduduk setempat.

Pahimi beramah mesra dengan jemputan yang hadir.
Katanya, selain dapat kemudahan hospital, penduduk Setiu juga mendapat peluang untuk bekerja di Hospital Setiu.

"Wujudnya Hospital Setiu ini, yang sebelum ini saya tanya pengerusi Jemaah Pelawat Hospital, jika ada orang sakit terpaksa berulang alik ke Hospital Besut ataupun Kuala Terengganu.

"Tetapi dengan adanya Hospital Setiu ini ia dapat memberi khidmat kepada seluruh masyarakat di daerah Setiu ini dan secara tidak langsung, selain daripada itu, HS ini memberi khidmat kepada penduduk-penduduk Setiu.

"Saya melihat ramai daripada warga hospital ini terdiri daripada penduduk Setiu, ramai yang dapat bekerja di sini," katanya.

Dalam pada itu, Pehimi berkata, kerajaan  negeri  ini akan  menambah alat pencuci darah untuk pesakit buah pinggang (hemodialisis) di dua buah hospital di negeri ini bagi menampung keperluan pesakit untuk mendapat rawatan.

Pehimi..cakna pesakit buah pinggang.
Katanya, beliau diberitahu masih lagi ramai pengidap-pengidap sakit buah pinggang menunggu kemudahan alatan itu untuk digunakan mereka.

“Alhamdulillah, jika dulunya masyarakat di Setiu ini terpaksa berulang-alik ke Besut dan Kuala Terengganu untuk mendapat rawatan itu tetapi hari ini HS sudah mempunyai mesin mencuci buah pinggang sendiri iaitu sebanyak 13 unit.


“Dan suka juga saya nak beritahu bahawa hari ini kerajaan negeri tengah merancang  untuk memperbanyakan lagi mesin cuci buah pinggang ini iaitu di Hospital Dungun dan Hospital Besut. 

"Insya Allah dengan kerjasama  kerajaan negeri dan Maidam ianya akan menjadi realiti sedikit masa lagi,” katanya. 

Antara tetamu jemputan khas yang hadir
Pehimi juga merakamkan terima kasih dan tahniah kepada Pengarah Hospital Setiu dan Ahli Jawatankuasa Lembaga Pelawat kerana berjaya menganjurkan dua program itu sekaligus.

Hadir sama ialah Pengarah Kesihatan Negeri, Dato' Dr. Anwa Sulaiman, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Perubatan),  Dr. Muhammad Omar, Pengerusi Lembaga Pelawat HS, Nik Danya Nik Abdul Rahman.

Turut hadir ialah Timbalan Pengarah Bahagian Kesihatan Awam, Dr. Mohd Jusoh, Timbalan Pengarah Negeri (Keselamatan dan Kualiti Makan), Che Ghani Sidek, Suhaimi Jusoh, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Pengurusan) serta Pengarah Hospital Setiu, Dr. Mohd Faizal Abdullah dan Pengarah Hospital Besut, Dr. Asmaliza Abd Rahman.

Sebahagian jemputan  yang hadir.
Che Ghani, Dr. Mohd Jusoh dan Pehimi tertarik melihat pameran.
Kanak-kanak pra sekolah turut hadir.

Beberapa pengunjung melihat pameran yang diadakan.
Jururawat bergambar kenangan di gerai pameran.
Pemenang peraduan melukis menerima hadiah.

Hadiah turut disediakan untuk beberapa acara pertandingan.
Antara yang hadir.
Pemeriksaan kesihatan turut diadakan.

Pehimi melihat antara aktiviti terapi yang diadakan.
Pehimi turut melawat pesakit di wad.

Seorang pegawai perubatan HS memberitahu sesuatu kepada Pehimi.

 

Terengganu lulus projek RM6.7 juta bantu kontraktor kelas F

Kerajaan negeri meluluskan Projek Infrastruktur Awam (PIA) dan Projek Penyelenggaraan Infrastruktur Asas (PIAS) bernilai RM6.7 juta bagi membantu kontraktor kelas F sepanjang tahun ini.

 Sebanyak 181 projek sekitar Kuala Terengganu dan Kuala Nerus dengan nilaian antara RM30,000 hingga RM90,000 ditawarkan 624 kontraktor berdaftar. Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, pihaknya menggunakan ‘Sistem Pengundian Berkomputer’ sebagai usaha memberi keadilan kepada semua kontraktor yang memohon..

Katanya. mereka yang memperolehnya dikira sebagai nasib dan tidak boleh dipertikai atau menyatakan kerajaan bersikap pilih kasih. “Inisiatif ini sudah lama dilaksanakan semata-mata mahu membantu kontraktor Bumiputera maju dan berdaya saing.

 “Mereka sewajarnya berusaha sendiri menyiapkan projek itu dalam tempoh ditetapkan dan bukannya bertindak menjual projek itu kepada pihak lain. Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pengundian Projek PIA-PIAS di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

 Ahmad Turut memberitahu, keputusan kerajaan Terengganu menganggarkan sekurang-kurangnya RM100 juta diperlukan bagi membaik pulih Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin memang munasabah.

 “Kita buat kajian terperinci sebelum satu-satu projek diselenggara, aspek mana perlu dibaiki dan ditambah. Di sini tidak timbul isu pembaziran, jika baiki selepas itu tidak sempurna lagi membazir.

 “Pembangkang hanya pandai mengkritik dan menyoal pelbagai isu, semua tidak kena di mata mereka,” katanya ketika diminta mengulas kenyataan Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Datuk Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Tengku Ahmed Shah.

 

Pemimpin Orang Asli perlu Proaktif

Barisan kepimpinan masyarakat orang asli perlu memainkan peranan yang lebih proaktif untuk memastikan keperluan dan kebajikan golongan itu sentiasa terpelihara.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, selaras dengan pelantikan pemimpin yang terdiri daripada kelompok masyarakat itu sendiri adalah bagi memudahkan lagi penyampaian maklumat dan menyalurkan permasalahan yang timbul dalam kalangan mereka.

“Pemimpin yang dilantik dalam kalangan masyarakat orang asli memainkan peranan yang cukup penting dan bertanggungjawab bagi menjaga penduduk di kawasan masing-masing agar sentiasa berada dalam keadaan baik dan terbela.

 “Seiring dengan matlamat pelantikan pemimpin yang terdiri daripada kelompok mereka itu sendiri diharap mampu melahirkan masyarakat orang asli yang lebih berjaya, sama seperti mana masyarakat di kampung-kampung lain,” katanya.

Teks ucapan Majlis Perasmian Kursus Kepimpinan Penghulu dan Jawatankuasa kemajuan dan Keselamatan Kampung Orang Asli (JKKKOA) beliau dibacakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, Roslee Daud yang berlangsung di Akademi Pengakap negeri, Kuala Terengganu, malam tadi.

 Menurutnya lagi, semua pemimpin juga perlu sentiasa berusaha untuk menambah ilmu pengetahuan bagi membolehkan mereka mengurus tadbir dan menjawab persoalan yang diutarakan oleh pendudu k di bawah kepimpinan mereka.

 “Sejajar dengan perkembangan pesat hari ini, barisan kepimpinan perlu sentiasa berusaha untuk menambah pengetahuan masing-masing agar mampu mengawal keadaan jika berlaku sebarang perkara yang tidak diingini terutamanya dengan zaman kecanggihan teknologi hari ini.

 “Cabaran yang dilalui pada zaman kini tidak lagi sama dengan apa yang dilalui pada masa lalu, di mana maklumat mudah diperoleh melalui capaian internet, justeru pemimpin perlu mempunyai kemahiran untuk mengendalikan komputer kerana mungkin ada sebahagian maklumat yang disebarkan itu tidak tepat 

“Pengiktirafan yang diberikan kerajaan yang turut mewujudkan barisan kepimpinan dalam kalangan masyarakat orang asli jelas membuktikan bahawa pembangunan dan kehendak golongan berkenaan diberikan sama rata dengan masyarakat lain. ,” katanya.

 

BR1M: RM868,900.00 untuk Dun Permaisuri.

SABAR MENUNGGU...sebahagian penerima BR1M Dun Permaisuri sabar menunggu giliran untuk menerima wang bantuan kerajaan itu dalam satu majlis yang diadakan di Dewan Serbaguna Sungai Tarom, semalam.

Semalam, seramai 889 penduduk sekitar Dun itu menerima wang BR1M berjumlah RM525,000 dengan masing-masing menerima RM650 dan RM300 tiap seorang.

Jurucakap Pejabat Daerah Setiu, selaku pihak menguruskan pemberian bantuan itu, berkata pada hari ini seramai 591 orang lagi akan menerima bantuan itu.

"Program semalam berjalan lancar dan tamat pada waktu yang kita jangkakan. Hari ini seramai 591 lagi akan menerima bantuan itu yang membabitkan wang berjumlah RM343,900.00," katanya.

Dalam pada itu, beberapa penerima yang ditemui semalam, mengharapkan kerajaan akan dapat meneruskan pemberian BR1M ini kerana ia boleh digunakan untuk menampung perbelanjaan harian dan berterima kasih kepada kerajaan BN.

"Saya sangat gembira pada hari ini kerana dapat wang RM650 ini, terima kasihlah kepada kerajaan BN yang perihatin kepada rakyat seperti saya ini. Walaupun wang ini mungkin kecil bagi yang berada tetapi bagi saya ia sangat besar dan bermakna," kata seorang penerima.- Aminudin Ismail.

 

02 April 2014

Petugas Media 25 negara sertai candat sotong

Festival mencandat sotong peringkat antarabangsa sempena Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014 di perairan Terengganu dijangka lebih meriah apabila 250 petugas media dari 25 buah negara bersetuju menjadi rakan penyiar dan liputan.

Program hanya melibatkan pengamal media itu dijangka berlangsung selama tujuh hari bermula 11 April ini di perairan Setiu dan Kuala Terengganu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata berikutan kehadiran rakan penyiar dari seluruh dunia itu, pihaknya akan mengadakan pertandingan rakaman visual dan fotografi terbaik.

 "Dalam pertandingan itu nanti, pemenang akan menerima hadiah berupa pakej melawat Terengganu yang ditaja kerajaan negeri seperti penginapan, tambang kapal terbang, makan minum, melawat ke tempat menarik seperti Tasik Kenyir, Air Terjun Cemerong dan sebagainya.

"Saya dimaklumkan sehingga kini sebanyak 250 petugas media bersedia untuk datang meriahkan festival itu" katanya.

 Dato’ Seri Haji Ahmad berkata kerajaan negeri berhasrat memperkenalkan program candat sotong menerusi tayangan slot stesen televisyen seluruh dunia itu bagi menarik penyertaan pelancong asing.

Katanya pada masa sama mahu mengeksplotasi sepenuhnya keunikan candat sotong supaya pelancong luar datang untuk merasai sendiri bagaimana keseronokan dan istimewanya aktiviti itu.

 “Rombongan media turut dibawa menerokai keindahan alam yang menjadi kebanggaan rakyat Terengganu termasuk pulau, tasik, pantai dan hutan yang masih terpelihara,” katanya..

 

MB kesal cara kendali `Kes Terowong Larkin’

Oleh: Suriati Ali 

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said kesal dengan cara pengendalian kes `Terowong Larkin’ yang dijalankan Jawatankuasa Tatatertib Persatuan Bola sepak (FAM) kerana dianggap tidak adil dan berat sebelah.

 “Dulu cakap ingin panggil kedua-dua belah pihak sama pasukan T-Team dan Johor Darul Ta’zim (JDT) untuk selesai kes berkaitan, sebaliknya kita terpaksa terima keputusan tanpa kehadiran wakil pasukan T-Team.

 “Pada masa sama, kita juga terpaksa terima keputusan perbicaraan terhadap permain import T-Team, Evaldo Rodrigues yang ditumbuk pegawai tertinggi Persatuan Bolasepak Negeri Johor ditangguh. “Badan induk itu hanya mengenakan denda RM30,000 terhadap JDT dikatakan atas faktor gagal kawalan keselamatan,” katanya.


Katanya, keadaan itu jelas membuktikan pihak berkaitan takut untuk membuat keputusan, kalau tidak mampu galas tanggungjawab letak jawatan.

 “Mereka yang bersalah dan berkait dengan undang-undang, sepatutnya bicara dan buat keputusan biar adil, ini tidak.. berat sebelah, invidividu yang didapati bersalah, tangguh kes dan sebagainya, macamana orang nak hormat kita,” katanya.


 Beliau berkata demikian selepas mempengerusi Mesyuarat Mingguan Ahli-ahli Kerajaan Negeri, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah, Pengerusi Persatuan Bola Sepak.Negeri Terengganu (PBSNT) Datuk Wan Ahmad Nizam

 Mengulas isu lain, beliau mengakui terdapat sedikit penurunan jumlah pelancong ke Terengganu,terutama di pulau-pulau selepas tragedi kehilangan MH370 pada 8 Mac lalu.

 “Pelancong asing termasuk warga China mungkin masih fobia, tetapi kita tidak risau kerana siatuasi itu hanya sementara, paling lama pun tiga hingga empat bulan,” katanya. “

 

Kampung Payang kini jadi lautan.

Abdul Rahman menunjukan laluan bot untuk ke Kampung Payang suatu ketika dahulu.
Oleh: Aminudin Ismail.

RAMAI yang tahu Kampung Payang yang terletak berhampiran Kampung Fikri, Daerah Setiu tetapi tidak ramai yang tahu di mana kedudukan sebenar Kampung Payang itu kerana sebahagian kampung itu kini menjadi lautan akibat fenomena alam iaitu hakisan laut akibat ombak membadai pantai.

Semalam wartawan Teganukita ke Kampung Kuala Setiu, Setiu untuk berjumpa dengan seorang orang lama di kampung itu bagi menyingkap kembali kisah Kampung Payang  yang pernah menjadi nadi bagi daerah Setiu suatu ketika dahulu itu.

Abdul Rahman Ismail, bekas Penghulu Kampung Kuala Setiu yang kini berusia 82 tahun itu masih lagi sihat dan mampu mengingati peristiwa lama dengan baik termasuklah beberapa perkara tentang Kampung Payang.

Beliau yang pernah berkahwin dengan penduduk Kampung Payang itu, berkata ibubapa penduduk Kampung Fikri sekarang ini adalah kebanyakannya berasal dari Kampung Payang dan mereka berpindah setelah mendapat tanah lot yang diberi kerajaan.

“Masa itu Ibrahim Fikri (Datuk Ibrahim Fikri, bekas Menteri Besar, Terengganu) memberi tanah kepada penduduk Kampung Payang supaya berpindah ke Kampung Fikri ini iaitu sebanyak satu ekar seorang pada tahun 1962.

“Kampung ini juga diberi nama Kampung Fikri sempena nama Ibrahim Fikri dan dia sendiri yang datang merasmikan pemberian tanah lot ini dan menyumbang papan dan kayu untuk pembinaan rumah di kawasan tanah lot itu,” katanya yang pernah menjadi penghulu pada tahun 1978 sehingga 1998 itu.

Abdul Rahman yang lebih mesra dengan panggilan Pok Man itu, berkata antara bangunan kerajaan yang terdapat di Kampung Payang ketika itu ialah bangunan mahkamah, pejabat kastam, Polis dan sebuah sekolah rendah ketika pemerintahan Inggeris dahulu.

“Di Kampung Payang ini juga menjadi persingahan peniaga-peniaga untuk menghantar barangan perniagaan mereka di daerah Setiu dan Besut ketika itu. Terdapat lebih 600 buah rumah di Kampung Payang ketika itu.” katanya yang pernah berjalan kaki pulang dari Kuala Terengganu ke Kampung Payang, Setiu pada masa dahulu itu.

Kini Kampung Payang hanya tinggal nama dan nama itu diabadikan sebagai nama jalan di Kampung Fikri dan sejarah ini tentunya menjadi kenangan indah bagi Pok Man yang pernah bermain di Kampung Payang suatu ketika dahulu yang kini menjadi lautan.

 

01 April 2014

Atlet Diberi Laluan Mudah Sambung Pengajian

Oleh: Suriati Ali

Langkah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) mengadakan persefahaman antara beberapa Institut Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta di negeri ini, mampu memberi laluan mudah kepada atlet lepasan sekolah menyambung pengajian.

 Antara IPT dan pusat kemahiran yang terlibat, termasuk Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti UCSI,Politeknik, Kolej Komuniti dan Institut Laihan Perindustran.

 

 Rundingan dan persefamanan yang dijalankan sejak lima tahun lalu nyata memberi pelbagai manfaat kedua belah pihak sama ada atlet mahu pun MSNT.

Lebih 200 atlet sama ada lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pengajian Tinggi Malaysia (STPM) dapat menyambung dan sudah tamat pengajian masing-masing sejak persefahaman itu diperkenalkan.

 Atlet Judo yang juga bekas pelajar Tengku Mahkota Ismail, Johor, Nor Izzatul Fazlia Mohammad Tahir, 18, berkata dia tidak sabar untuk menyambung pelajaran ke IPT, jika diberi peluang ingin belajar di Unisza. Katanya, dia pilih universiti itu kerana mudah untuk menjalani latihan dan mengikuti program yang ditetapkan MSNT.

“Walaupun saya pernah belajar di Johor dan berasal dari kedah, saya tetap pilih Terengganu bagi menyumbang jasa dan keringat dalam bidang sukan.

 “Banyak keistimewaan dan kemudahan diperoleh sejak berbakti di negeri ini, termasuk diberi elaun bulanan dan dapat laluan mudah untuk menyambung pengajian,” katanya yang pernah memperoleh pingat gangsa dalam sukan SEA, di Myanmar, tahun lalu.

Mohammad Faizzuan Mohd Pazi, 18, dari Bukit Besar, Kuala Terengganu, berkata dia berasa bertuah kerana dilahirkan berbakat dalam bidang sukan, untuk menyambung pelajaran pun kami diberi keistimewaan tertentu berbanding pelajar lain.

“Saya berharap dapat menyambung pelajaran di Unisza kerana ada ramai kawan-kawan yang juga atlet sedang belajar di universiti itu,” katanya.

 

RM863,000 lagi untuk BR1M Batu Rakit.


Bazlan menyampaikan BR1M kepada seorang penerima.
Oleh: Aminudin Ismail. 

SEBANYAK RM863,000 dibelanjakan kerajaan untuk penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)bagi penduduk di Dun Batu Rakit dalam dua majlis yang diadakan kelmarin dan semalam di Dewan Wakaf Catur, Batu Rakit.

Seramai 1,486 penduduk menerima wang di majlis yang turut dihadiri Ahli Dewan Undangan (Adun) Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman pada hari pertama itu.

Daripada jumlah itu, seramai 456 penduduk menerima RM650.00, 109 orang menerima RM300.00 pada hari pertama manakala pada hari kedua seramai 736 penduduk menerima RM650.00 dan 185 orang lagi menerima RM300.00.

Bazlan sempat beramah mesra dengan penerima.
Rata-rata penerima yang ditemui melahirkan rasa bersyukur dan amat berterima kasih kepada kerajaan kerana memberi wang BR1M itu bagi menampung perbelanjaan harian mereka terutamanya untuk membeli keperluan barangan dapur.

Dalam pada itu, Bazlan berkata, kerajaan perihatin dengan masalah yang dihadapi rakyat terutamanya yang berpendapatan sederhana dan kecil kerana itulah BR1M disalurkan kepada mereka bagi menampung perbelanjaan harian.

“Kenaikan harga minyak akibat pengurangan subsidi bahan api itu adalah untuk rakyat negara ini juga kerana pengurangan subsidi itu dibayar dengan BR1M yang diterima penduduk hari ini dan ini tentunya akan dapat menampung perbelanjaan harian mereka,” katanya.
Sebahagian penerima BR1M Batu Rakit.

 

31 March 2014

MSNT Mahu Ikat Atlet

Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) mahu `mengikat’ atlet lepasan sekolah supaya terus kekal berada di negeri ini kerana mudah untuk mengatur program dan jadual latihan.

Hasrat itu disusuli program persefahaman dengan 12 Institut Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta, termasuk Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Politeknik dan Kolej Komuniti.

 


 Berdasarkan rekod, lebih 200 atlet sama ada lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pengajian Tinggi Malaysia (STPM) dapat menyambung atau sudah tamat pengajian masing-masing sejak persefahaman itu diperkenalkan pada 2010 lalu.


Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Zainal Abidin Hussin berkata pihaknya berusaha mengadakan persefahaman dengan beberapa IPT awam dan swasta di Terengganu, bagi memudahkan atlet mendapat maklumat jelas.

“Kita mengambil pendekatan itu kerana tidak mahu berdepan masalah kehilangan bintang muda, terutama atlet yang pernah mencipta nama di luar negara dan memperoleh kejayaan dalam Sukan Malaysia (Sukma).

 “Jika atlet menyambung pelajaran di IPT awam atau swasta di Terengganu, mudah bagi MSNT memantau aktiviti sukan mereka, selain membuka ruang untuk memilih kerjaya dalam sektor kerajaan apabila tamat pengajian kelak,” katanya.

 Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Taklimat IPT Awam, Swasta dan Pusat Kemahiran, di Stadium Tertutup, Gong Badak, Kuala Terengganu, hari ini.

 Lebih 120 atlet Sukma lepasan SPM dan STPM hadir di majlis itu bagi mendapat maklumat dan mendengar taklimat daripada wakil-wakil IPT awam, swasta dan pusat kemahiran.

 Zainal berkata, sebelum ini hampir keseluruhan atlet mendayung, sudah menempatkan diri di Unisza dan bagi atlet silat dan bola baling pula berjaya menyambung pelajaran di Intitut Kemahiran Belia Negara.

 Katanya, apabila bergelar atlet, mereka diberi laluan mudah untuk melangkah ke mana-mana pusat pengajian, diberi elaun khas dan keistimewaan tertentu, termasuk yuran penginapan dimansuhkan.

“Peluang itu sewajarnya direbut bagi mengelak atlet tercicir dalam pelajaran.

“Walaupun mendapat keputusan kurang memuaskan dalam peperiksaan yang diambil, mereka masih boleh mencuba, kerana ada ruang di mana-mana pusat latihan atau kemahiran untuk menyambung pelajaran,” katanya.