Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

08 June 2010

Cipta Blog Tonjol Keistimewaan Negeri - MB

Oleh: Esah Abdullah, Muhaini, Nurul Faizah

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said menaruh keyakinan, Pertandingan Mencipta Blog Pelancongan Terengganu anjuran Unit Komunikasi Negeri (Ukom) menjadi platform terbaik kepada rakyat tempatan membuat promosi tempat menarik negeri ini untuk diketengahkan kepada umum.

“Saya harap mereka dapat salurkan dan tunjukkan kreativi masing-masing untuk menonjolkan keistimewaan negeri kita kepada dunia luar,” katanya di majlis Penerangan Pertandingan Blog Pelancongan Terengganu kepada lebih 400 pelajar-pelajar Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di Kediaman Seri Iman, Kuala Terengganu hari ini (7 Jun).

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri;Haji Khazan Che Mat, Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mazlan Ngah dan Yang Dipertua Seketariat, Pesatuan Mahasiswa Anak Terengganu (Permata), Nurul Maziah Ahmad Rafie.

Katanya, banyak produk pelancongan yang bolek dikemukakan dalam pelbagai bentuk dan kreativiti untuk memastikan blog atau website mendapat perhatian khalayak disamping merebut hadiah yang ditawarkan.

Katanya, selain untuk tatapan rakyat dalam Negara, blog yang dicipta ini turut di akses ke peringkat antarabangsa dan berharap setiap peserta sentiasa mengaktifkan blog masing-masing dari semasa ke semasa.

Beliau menambah, pembangunan sektor pelancongan mampu melestarikan pendapatan negeri untuk masa depan dan berhasrat untuk menjadikan negeri ini sebagai tulang belakang pelancongan melalui produk-produk berharga yang dimiliki seperti pantai dan pulau-pulau yang tercantik di dunia.

“Matlamat untuk menarik sebanyak empat juta pelancong luar ke negeri Terengganu akan menjadi kesampaian sekiranya bandaraya pesisir air ini digunakan sepenuhnya untuk menjana keewangan melalui pelancongan.

Pertadingan blog pelancongan yang bermula 1 April hingga 30 Jun, terbahagi kepada tiga kategori, pelajar tingkatan enam ke bawah (tempat pertama RM5,000), Pelajar IPT (RM7,000) dan Kategori Terbuka (RM10,000).

Sementara itu, YB Khazan berharap, pelajar IPT akan menyertai pertandingan mencipta blog pelancongan, sebagai mencapai matlamat pertandingan yang julung-julung kali diadakan.

“Penyertaan pelajar IPT dilihat sebagai satu langkah bijak untuk menggalakkan mereka mengenali Terengganu dengan lebih dekat, dan sekaligus mempromosikan negeri Terengganu melalui penghasilan blog pelancongan yang kreatif,” katanya.


TEGANUKITA

07 June 2010

Kelapa pandan dan nenas beri pulangan lumayan

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri mensasarkan 400 hektar ladang kelapa pandan dapat diwujudkan di daerah Setiu yang diusahakan secara berkelompok oleh golongan miskin bagi menjana pendapatan lebih baik.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said berkata, sehingga ini seluas 200 hektar sudah dikenal pasti di Kubang Puyu, Langkap dan usaha ke arah menjadinya satu realiti akan dimulakan secepat mungkin.

“Kerja-kerja menanam anak pokok kelapa mungkin dimulakan awal tahun depan apabila kerja pembersihan kawasan dan pembinaan perparitan dilaksanakan hujung tahun ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Projek Berkelompok Tanaman Nenas di Kampung Bukit Kecil, Setiu petang semalam (6 Jun).

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri merangkap Ahli Dewan Undangn Negeri (DUN) Langkap, Haji Ashaari Idris; Pengarah Pertanian Terengganu, Haji Md Yusof Maidin dan Pegawai Daerah Setiu, Haji Mohd Akil Mat.

Katanya, 100 hingga 110 pokok mampu ditanam bagi setiap hektar dan dengan harga borong buah kelapa antara RM1 hingga RM1.50 setiap sebiji, peserta Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) mampu menjana pendapatan lumayan.

Sehubungan itu katanya, seramai 80 orang terbabit mengusahakan tanaman nenas secara berkelompok di kawasan seluas 72 hektar di Kampung Bukit Kecil telah mengeluarkan hasil.

“Dalam projek fasa ke dua tahun ini dijangka seluas 14 hektar membabitkan 14 pserta baru sudah memulakan projek dan dalam fasa tiga 18 hektar lagi dibuka,membabitkan 18 peserta,” katanya.

Katanya, setiap hektar mampu memuat 35,000 pokok nenas dan sehingga ini kos keseluruhan projek mencecah hampir setengah juta membabitkan kerja-kerja membina perparitan bersih tapak, baja dan benih pokok dan pagar.

“Saya harap peserta tidak menunggu bantuan daripada kerajaan lagi selepas mendapat hasil jualan pertama bagi memberi peluang orang lain yang baru memulakan projek pula dibantu,” katanya.

Katanya dalam fasa pertama projek tanaman nenas ini mampu mengeluarkan 1,600 metrik tan buah ennas dengan nilai pengeluaran RM1,6 juta dan purata pendapatan peserta sekitar RM1,112 sebulan.

Menteri Besar turut meluluskan peruntukan RM350,000 untuk membina pagar dan parit di samping melengkapkan peralatan di bangunan kilang memproses produk nenas seperti kordial, sos dan sebagainya yang diusahakan oleh isteri peserta sendiri.

TEGANUKITA