Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

01 October 2011

Maljis Jalinan Rakyat Wanita Umno DUN Jertih meriah

Oleh: Mohammad IshakSebahagian ahli Pergerakan Wanita UMNO DUN Jertih yang menghadiri Majlis Jalinan Mesra

Majlis Jalinan Rakyat anjuran Pergerakan Wanita Umno Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih yang berlangsung di Dewan Terbuka KRT Seberang Jertih, semalam walaupun sederhana tetapi meriah apabila ramai ahli pergerakan itu hadir memberi sokongan.

Program yang berlangsung dalam mood hari raya Aidilfitri selain diadakan ceramah isu semasa peserta yang mewakili cawangan wanita sekitarDUN Jertih dapat beramah mesra antara satu sama lain.

Ketua Umno Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih merasmikan program berkenaan.

Hadir sama Ketua Umno Bahagian itu, Engku Naimah Engku Taib, Ketua Penerangan Umno DUN Jertih, Wan Arif Wan Yusof dan Pengerusi Peti Undi Seberang Jertih, Abd Rani Mat Amin.

Berucap pada majlis itu, Engku Naimah berkata, program itu bertujuan memberi kesedaran dan kefahaman mengenai isu semasa kepada peserta yang sebahagian besarnya pemimpin peringkat akar umbi.

Katanya, majlis berbentuk penerangan itu juga akan diadakan secara berperingkat membabitkan semua kawasan DUN di bahagian Besut supaya lebih ramai pemimpin wanita dapat menimba pengalaman dan menyampaikan maklumat kepada ahli setempat.

“Wanita yang menjadi penggerak utama dalam kempen dari rumah ke rumah perlu melengkapkan diri dengan pelbagai ilmu dan maklumat untuk berhadapan dengan orang ramai,” katanya.

Engku Naimah berkata, pergerakan wanita bahagian itu sudah bersiap sedia untuk membantu jentera parti dalam menghadapi pilihan raya yang bakal diadakan pada bila-bila masa.


Isu remaja tidak harus dipandang ringan -Tuanku Nur Zahirah

Oleh; Esah AbdullahSeri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah bertitah, bahawa isu melibatkan remaja hari ini tidak harus dipandang ringan memandangkan mereka adalah pewaris masa depan negara.

“Dalam konteks ini, Beta meletakkan harapan tinggi agar pihak universiti dapat memain peranan yang lebih terencana dalam merungkaikan masalah ini,” titah Baginda di Majlis Konvokesyen Ke-9, Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di Dewan Sultan Mizan hari ini.

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke majlis berkenaan. Hadir sama Tengku Seri Temenggong Raja; Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud.Kenamaan lain ialah mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad serta Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali; Pro-Canselor UMT Tan Sri Samsudin Osman dan Naib Canselor UMT Prof. Dato’ Dr. Aziz Deraman.

Selaku Censelor UMT, Tuanku Nur Zahirah menyarankan agar UMT mengambil langkah pro-aktif dalam aktiviti penyelidikan dan pembangunan yang dapat memberi sumbangan untuk transformasi peringkat negara dan juga komuniti setempat agar mereka tidak terpinggir daripada arus pemodenan perdana.

“Beta berbangga dengan pencapaian UMT hari ini dalam pelbagai bidang sama ada di peringkat nasional mahupun antarabangsa walaupun universiti ini masih lagi dianggap muda di persada dunia akademik,” titah Baginda.

Titah Baginda, universiti merupakan satu institusi penjanaan ilmu dalam merencanakan pembangunan modal insan di samping pemacu kepada kecemerlangan penyelidikan dan pembangunan.

“Beta ucap tahniah dan syabas kerana UMT berjaya menubuhkan Fakulti Pembangunan Sosial dan Pusat Pembangunan Sosioekonomi tahun ini dan yakin fakulti dan pusat ini mampu menjadi pemangkin dalam membantu serta menawarkan penyelesaian bagi mengatasi pelbagai masalah sosial yang melanda masyarakat melalui aktiviti penyelidikan dan pembangunan,” titah Tuanku Nur Zahirah.

Tuanku Nur Zahirah kemudiannya berpesan agar graduan sentiasa menjaga nama baik universiti walau di mana berada kerana mereka adalah duta kepada institusi ini.

“Beta menaruh harapan agar semua graduan pada hari ini dapat menjadi modal insan yang bertakwa demi menjana keseimbangan kecemerlangan dunia dan akhirat,” titahnya.
Tun Dr Mahathir terima Ijazah Kehormat UMT.

Oleh; Esah AbdullahSeri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah berkenan menyampaikan Pengurniaan Ijazah Kehormat Universiti Malaysia Terengganu (UMT) 2011 kepada Mantan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad dalam Majlis Konvokesyen Ke-9, di Dewan Sultan Mizan UMT hari ini.

Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke majlis berkenaan.

Hadir sama, Tengku Seri Temenggong Raja; Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali; Pro-Canselor UMT Tan Sri Samsudin Osman dan Naib Canselor UMT Prof. Dato’ Dr. Aziz Deraman.

Raja Permaisuri Agong yang juga Canselor UMT berkenan menyampaikan Anugerah Profesor Emeritus Bidang Sains Akuakultur kepada Prof. Dr Faizah Shaharom manakala dua penerima Anugerah Pelajaran DiRaja ialah Tengku Teh Mariah Tengku Jewa dari Fakulti Pembangunan Sosial dan Cheah Jun Hwa dari Fakulti Pengurusan dan Ekonomi.

Anugerah Pingat Emas Canselor diterima oleh Nurul Rabitah Daud dari Fakulti Pengajian Maritim dan Sains Marin dan Anugerah Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti diterima Thekkeparambil Chandrabose Srijaya dalam Bidang Sains Tulin dan Muhammad Abi Sofian Abdul Halim dari Bidang Sains Sosial di samping penerima Anugerah Peringkat Fakulti (30) dan Doktor Falsafah (13).

Seramai 1,763 menerima Sarjana Muda dari Fakulti Sains dan Teknologi (FST), Fakulti Pengurusan dan Ekonomi (FPE), Fakulti Agroteknologi dan Sains Makanan (FASM), Fakulti Pengajian Maritim dan Sains Marin (FMSM) dan Fakulti Pembangunan Sosial (FPS).
Pegawai Khidmat Pelanggan di setiap Balai Polis

Oleh: Esah Abdullah

Polis Diraja Malaysia (PDRM) Terengganu akan menempatkan Pegawai Khidmat Pelanggan di setiap balai polis bagi meningkatkan perkhidmatannya dalam usaha membantu masyarakat menyelesaikan pelbagai masalah.

Ketua Polis Terengganu, SAC Dato’ Jamshah Mustafa berkata, beberapa balai terpilih akan mendapat khidmat pegawai berkenaan terutama kawasan yang mempunyai kepadatan penduduk tinggi.

“Pihak polis berusaha tingkatkan mutu perkhidmatannya terhadap masyarakat secara agresif yang dilakukan secara berperingkat,” katanya kepada pemberita di majlis Ramah Mesra Aidilfitri Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Terengganu bersama masyarakat setempat, di Balai Polis Gong Badak hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri merangkap Pengerusi MCPF Terengganu, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

Katanya, untuk meningkatkan perkhidmatan, sistem nombor giliran akan dilaksanakan agar masyarakat mendapat layanan yang setimpal dan pemeriksaan keberkesanan sistem berkenaan akan dibuat sepanjang masa.

“Orang ramai juga boleh membuat laporan kejadian jenayah atau kemalangan di mana-mana balai berhampiran serta salinan report juga boleh didapati pada hari yang sama,” katanya.

Katanya, pihak Universiti Malaysia Terenggnu (UMT) bersetuju untuk bekerjasama menjalankan kajian mengenai kejadian jenayah di negeri ini dan hasil kajian itu nanti akan digunakan bagi menyelesaikan gejala sosial yang berlaku dengan lebih cepat.

Menurut Dato’ Jamshah, kesedaran di kalangan masyarakat dalam menjaga harta diri seperti tidak mempamerkan atau meninggalkan barang berharga dalam kereta dan sebagainya mampu mengelak jenayah sosial terjadi.

“Kita mahu masyarakat tahu peranan mereka sebenarnya boleh membantu mengurangkan kadar jenayah yang berleluasa ketika ini,” katanya.

Katanya, dengan adanya MCPF, peluang masyarakat untuk menyalurkan maklumat lebih terbuka dan cepat kerana turut ditubuhkan kelab MCPF di sekolah-sekolah.

Keanggotaan rakan cop juga akan ditambah dari semasa kesemasa bagi membantu pihak polis membanteras kejadian jenayah.

Setakat ini, kadar jenayah pecah rumah dan curi motosikal di negeri ini telah turun sebanyak 8.9 peratus dan percaya statistik ini boleh dikurangkan lagi jika masyarakat bekerjasama dengan pasukan polis.
Tujuh penerbangan terus ke Jeddah dan Madinah

Oleh: Suriati Ali

Syarikat penerbangan Malaysia Airlines (MAS) akan membuat tujuh penerbangan haji terus ke Jeddah dan Madinah dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), Kuala Terengganu pada tahun ini.

Pengarah Tabung Haji negeri Terengganu, Mohammad Mokhzani Mukhtar berkata setiap penerbangan terus ke Lapangan Terbang Antarabangsa Raja Abdul Aziz di Jeddah dan ke Lapangan Terbang Putera Mohamad Madinah al-Munawarah, Madinah itu akan melibatkan seramai 447 penumpang.

“Ini tahun keempat Tabung Haji dengan kerjasama MAS menyediakan penerbangan terus ke Jeddah,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis taklimat pelepasan penerbangan haji kepada agensi-agensi kerajaan terlibat sebagai penyelaras rombongan jemaah haji, di LTSM baru-baru ini .

MAS dan Tabung Haji menjalin kerjasama dalam urusan pemergian jemaah haji Malaysia ke tanah suci bermula sejak tahun 1974.

“Jemaah haji terutamanya dari Kelantan dan Pahang diingatkan merancang perjalanan mereka supaya tiba awal di LTSM pada pukul 7.30 pagi kerana setiap penerbangan akan berlepas pukul 11.35 pagi," katanya


30 September 2011

7 penerbangan dari LTSM bawa 3,129 jemaah zon timur

Oleh FAUZI MOHD

Sebanyak tujuh penerbangan yang membawa jemaah haji ke tanah suci Mekah akan beroperasi di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di sini bermula hari ini.
Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Khazan Che Mat berkata, ia melibatkan seramai 3,129 jemaah haji dari zon timur merangkumi tiga buah negeri iaitu Terengganu, Pahang dan Kelantan.

Katanya, penerbangan kedua dari LTSM ialah pada 1 Oktober dan diikuti pada 5 dan 6 Oktober serta 16, 17 dan 18 Oktober.

“Setiap penerbangan yang membawa 447 jemaah itu menggunakan pesawat MAS (Malaysia Airlines) dengan penerbangan terus ke Madinah atau Jeddah,” katanya.Beliau berkata demikian selepas majlis meraikan keberangkatan 447 jemaah haji pertama dari Kuala Terengganu ke Arab Saudi di LTSM, hari ini.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Asha’ari Idris, Ahli Dewan Undangan Negeri Tepuh, Muhammad Ramli Nuh dan Pengarah Tabung Haji negeri, Mohammad Mokhzani Mukhtar.

Tambah Khazan, kira-kira 300 kakitangan dari 18 agensi kerajaan termasuk Polis, Jabatan Kesihatan, Jabatan Pertahanan Awam, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu serta Jabatan Kastam dan Imigresen membantu operasi penerbangan haji di LTSM.

“Urusan penerbangan jemaah haji yang masuk tahun keempat itu sehingga kini berjalan dengan lancar dan sempurna,” ujarnya.<!--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-MY X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4Sementara itu, seorang jemaah haji yang ditemui, Mohd. Salleh Mohd. Noor, 71, dari Gong Badak, dekat sini berkata,dia yang berkerusi roda bersyukur kerana akhirnya dapat menunaikan ibadah haji selepas lebih 30 tahun menyimpan hajat.

“Dah lama pak cik tunggu. Masa anak pak cik masih bersekolah lagi, pak cik dah baca buku-buku tentang ibadat haji,” kata warga emas itu yang pergi bersama anaknya, Ahmad Noor Rashidi, 36, yang juga pensyarah Universiti Teknologi Mara kampus Kelantan.

Bagi Nurul Huda Che Deraman, 26, dia yang berasal dari Kesom, Manir, dekat sini itu berasa bertuah kerana berpeluang mengerjakan ibadat itu dalam usia yang masih muda.

“Memang ini hajat saya dari sekolah menengah lagi. Selepas dapat kerja, impian saya untuk tunaikan haji sebelum berkahwin dan membeli kereta,” katanya yang juga kakitangan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK).


Tuanku Nur Zahirah rasmi kapal RV Discovery

Oleh: Suriati Ali

Raja Pemaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah berkenan berangkat merasmikan Majlis Pelancaran Kapal latihan dan penyelidikan Research Vessel Discovery (RV Discovery) milik Universiti Malaysia Terengganu (UMT) di Pulau Duyong, Kuala Terengganu, hari ini.Yang di-Pertuan Agong ,Tuanku Mizan Zainal Abidin turut berkenan mengiringi baginda bagi menyempurnakan majlis tersebut.Keberangkatan tiba Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Tuanku Nur Zahirah disambut Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN), Dato’ Tengku Putera Awang; Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman, YB Haji Khazan Che Mat dan Naib Canselor UMT Dato' Prof Dr. Aziz Deraman.

Pada majlis perasmian itu, Tuanku Nur Zahirah menekan papan plak sebagai gimik perasmian kapal RVDiscovery.

Kapal bernilai lebih RM15 juta khusus dibina bagi penyelidikan oseanografi dengan kelengkapan terkini setanding dengan kapal penyelidikan luar negara dengan keupayaan belayar sejauh lebih 4,000 batu nautika dan boleh berada selama dua minggu di lautan.

Kapal sepanjang 35 meter dan seberat 300 tan itu dibina pada September 2008 oleh syarikat tempatan, Kay Marine Sdn. Bhd. dan berkemampuan menampung 12 krew kapal dan 23 pelatih pada satu-satu masa dengan menyediakan kabin, ruang makan serta ruang rehat yang selesa.Kapal RV Discovery pertama di Malaysia

Oleh: Suriati Ali

Kapal latihan dan penyelidikan Research Vessel Discovery (RV Discovery) milik Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang dirasmikan Raja Pemaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah merupakan kapal pertama seumpamanya di negara ini.Kapal bernilai lebih RM15 juta khusus dibina bagi penyelidikan oseanografi dengan kelengkapan terkini setanding dengan kapal penyelidikan luar negara dengan keupayaan belayar sejauh lebih 4,000 batu nautika dan boleh berada selama dua minggu di lautan.


Kapal sepanjang 35 meter dan seberat 300 tan itu dibina pada September 2008 oleh syarikat tempatan, Kay Marine Sdn. Bhd. dan berkemampuan menampung 12 krew kapal dan 23 pelatih pada satu-satu masa dengan menyediakan kabin, ruang makan serta ruang rehat yang selesa.

Naib Canselor UMT Dato' Prof Dr. Aziz Deraman, RV Discovery direka bagi memenuhi keperluan universiti itu dalam meneroka bidang utamanya iaitu oseanografi.Katanya, ia dilengkapi dengan pelbagai peralatan penyelidikan termasuklah peta elektronik, alat bantuan perjalanan, pengukur kedalaman air, pengukur kemasinan air, pengesan haba dan suhu air di samping alat dengar yang mampu berfungsi walaupun sejauh 30,000 meter di dasar laut.

Tambahnya, ia turut dibekalkan dengan alat beban yang mampu mengangkat dan menurunkan beban seberat lima tan pada satu-satu masa.

‘‘Dalam aspek keselamatan, ia dilengkapi sistem pemadam kebakaran pyrogen, juga kemudahan rawatan air masin untuk bekalan minuman selain makmal kering dan basah serta bilik memproses segala data terkumpul.

“Sebelum ini kita hanya menjalankan kerjasama dengan sebuah universiti di Jepun iaitu Universiti Kargoshima untuk melakukan penyelidikan dasar laut dan ia sememangnya melibatkan kos yang tinggi.“Dengan adanya kapal penyelidikan ini lebih mudah para penyelidik UMT untuk meneroka kajian-kajian baru di dasar laut,” katanya ketika berucap di Majlis merasmikan Majlis Pelancaran Kapal latihan dan penyelidikan Research Vessel Discovery (RV Discovery) di Pulau Duyong, Kuala Terengganu, hari ini.

Kewujudan RV Discovery juga dapat memberi pendedahan dan latihan, khususnya kepada pelajar-pelajar jurusan Sains Samudera, Biologi Marin, Sains Nautika, Pengangkutan Maritim serta Teknologi Maritim.

Bila Sultan tersinggung...

Analisis oleh: Kamarudin Mat Akib

Isu Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng memburuk-burukkan negeri Johor, bukan saja membangkitkan kemarahan rakyat negeri itu, tetapi Banginda Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar turut murka.

Isu tersebut yang timbul sejak seminggu lalu kini sampai ke kemuncaknya apabila Sultan Johor yang tidak sepatutnya mencampuri urusan politik, turut meluahkan rasa tersinggung baginda berhubung kelancangan mulut pemimpin pembangkang terhadap negeri Johor.

Mungkin selama ini baginda begitu sabar dengan sikap pembangkang, tetapi kali ini tindakan mereka terlalu melampau dan melangkau had sempadan.
Sebagai ketua negeri, tindakan baginda menegur kelancangan Lim Guan Eng itu amat wajar sekali dan bersebab.

Walau apapun niat Ketua Menteri Pulau Pinang semasa mengeluarkan kenyataan kononnya Johor tidak selamat untuk pelabur, sebagai seorang warga negara Malaysia, Guan Eng tidak sepatutnya berbuat demikian.

Jika benar sekalipun dakwaan itu, ia ibarat ‘menepuk air ke dulang, akhirnya memercik ke muka sendiri” atau “meludah ke langit, akan jatuh ke muka sendiri”.

Apatah lagi jika kenyataan itu bohong (memang bercakap bohong ini amalan rutin pemimpin pembangkang), ia amat dikesali kerana boleh menggugat hasrat Kerajaan Pusat menarik pelabur asing ke Malaysia, termasuk ke negeri-negeri yang dikuasai pembangkang.

Tindakan Sultan Johor melahirkan rasa tersinggung baginda berhubung yang kini menjadi polemik ini itu amat dipuji dalam usaha melindungi rakyat jelata daripada dianiaya oleh parti pembangkang.

Walaupun Sultan tidak sepatutnya diseret dalam arena politik, tetapi kenyataan Sultan Johor seperti yang dilaporkan dalam akhbar hari ini perlu dipandang serius oleh rakyat, bukan saja di Johor, tetapi di negeri-negeri lain di seluruh Malaysia.

Sebagai warganegara yang masih waras, kita semua perlu menolak pembangkang, bukan saja DAP, tetapi semua parti yang berpakat dengan DAP, termasuk Pas dan Parti Keadilan.

Seperti nasihat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin kepada rakyat Terengganu ketika melawat negeri ini baru-baru ini, “Rugi, serugi-ruginya jika rakyat pilih pembangkang,”.

Pemimpin KRT Maran, Pahang lawat daerah Besut

Oleh: Mohammad Ishak


Rombongan KRT Maran.Pahang bergambar kenangan bersama jawatankuasa KRT Bandar Jertih


Keunikan daerah Besut yang kaya dengan produk pelancongan dan pendidikan menjadi pilihan pemimpin Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Daerah Maran, Pahang, memilih daerah ini sebagai destinasi pelancongan sempena Program Lawatan Perpaduan ke negeri ini semalam.

Rombongan yang diketuai Penolong Pegawai Perpaduan Daerah itu, Normaimi Awang Musa, bersama 40 peserta lain terdiri daripada pemimpin 11 Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Daerah berkenaan menghabiskan masa sehari suntuk melawat Besut.

Sempena lawatan itu KRT Bandar Jertih yang menjadi tuan rumah turut dikunjungi dan berpeluang bersama ahli jawatankuasa sambil bertukar pendapat mengenai sistem pentadbiran yang dilaksanakan oleh KRT Bandar Jertih yang pernah meraih pelbagai kejayaan di peringkat negeri dan kebangsaan.

Lawatan bermaklumat itu juga berpeluang Pusat Minda Besut (PMB), Desa Ukiran Kayu (DUK), Institut Latihan Islam (ILIM) Wilayah Timur, Kompleks Imtiaz dan pusat Pelancongan Bukit Keluang.

Normaimi berkata, lawatan singkat itu memberi banyak pengetahuan berguna kepada peserta terutama ketika melawat Pusat Minda dan Desa Ukiran Kayu kerana tempet seperti itu tidak ada di negeri lain.

Katanya, lawatan itu sebenarnya bertujuan memberi peluang kepada pemimpin KRT Daerah itu, mempelajari sistem pengurusan KRT yang berjaya dilaksanakan oleh KRT Bandar Jertih sehingga Berjaya mendapat pelbagai anugerah.

Menurutnya, menerusi lawatan itu diharap pemimpin terbabit dapat menimba sedikit pengetahuan selain bertukar idea dalamn usaha memantapkan lagi organisasi KRT di tempat masing-masing.

“Paling menarik program itu juga berjaya menjalin semangat perpaduan dikalangan pemimpin KRT yang mewakili masyarakat pelbagai kaum,” katanya.

Menurutnya, keunuikan penduduk Besut yang tersohor dengan ukiran kayu tradisional juga memberi peluang kepada peserta mengenali secara lebeih dekat mengenai kerja-kerja ukiran tradisional yang diusahakan oleh pengukir bertaraf antarabangsa yang lahir di daerah itu.


MBNT anjur Program Sentuhan Rohani siri ke-5

Oleh: Amirullah Othman

Seramai 100 belia dari seluruh negeri hadir selama dua hari satu malam di Sactuary Resort, Tasik Kenyir, bagi menyertai Program Sentuhan Rohani anjuran Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT).

Program tersebut menekankan konsep kerohanian dan keagamaan supaya peserta-peserta lebih merasai nikmat keagungan Allah s.w.t.

Hasilnya sangat baik apabila pengelola program iaitu THQM Consultant yang di ketuai oleh Ustaz Mohd Mizan Mohd Nor telah menjalankan modul yang disediakan dengan berkesan.

Program itu dirasmikan oleh Timbalan Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri, Encik Mohd Fauzi Ariffin.

Dengan suasana tempat yang tenang dan nyaman telah membuatkan peserta lebih tersentuh dengan ciptaan Ilahi.

Pengerusi MBNT, Encik Mat Yusof Mat Ali berharap program seumpama ini dapat diteruskan memandangkan penerimaan dan sambutan yang sangat baik daripada ahli-ahli belia.

Beliau amat risau dengan gejala sosial dan jenayah yang dikaitkan dengan golongan belia pada hari ini,jika keadaan ini berlarutan tanpa adanya langkah-langkah yang dijalankan sebagaimana program seumpama ini sudah tentu keadaan yang buruk akan berlaku.

Program yang dijalankan ini dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu di bawah peruntukan EXCO Kebajikan dan Wanita ini memberikan impak yang positif kepada peserta yang mengikutinya.


MBNT rai Aidilfitri di penghujung Syawal

Oleh: Amirullah Othman

Pada penghujung Syawal kelmarin, Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu, Majlis Belia Negeri Terengganu dan EXCO Belia dan Sukan Negeri Terengganu, meraikan Aidilfiri di Dataran Kompleks Belia dan Sukan, Pasir Panjang.

Kira-kira 5000 orang hadir meraikan majlis ini, termasuk pemimpin-pemimpin belia berusia 40 tahun ke bawah, pemimpin belia daerah dan cawangan dari seluruh negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, Haji Rozi Mamat, hadir sama bagi memeriahkan majlis dan tanda sokongan kepada golongan belia.

Bagi sambutan Aidilfitri kali ini, konsep yang diperkenalkan adalah dengan mengadakan 23 gerai pelbagai makanan yang disediakan badan-badan gabungan Majlis Belia Negeri Terengganu.

Pengerusi MBNT, Encik Mat Yusof Mat Ali, berharap majlis ramah mesra pemimpin dalam sambutan Aidilfitri ini dapat merapatkan hubungan jalinan mesra antara belia-belia seluruh negeri Terengganu

Di seluruh negeri Terengganu terdapat 513 persatuan belia yang berdaftar di bawah Kementerian Belia dan Sukan Malaysia.

Beliau juga berharap supaya semua pemimpin-pemimpin belia dapat memperkasakan persatuan belia dan organisasi belia yang diterajui.

Majlis ini turut dimeriahkan oleh celoteh peserta raja lawak Terengganu iaitu Pak Da yang sepanjang waktu menghiburkan pengunjung-pengunjung yang hadir.

Helikopter syarikat cari gali guna LTSM sebagai pusat operasi

Oleh; Esah Abdullah

Sebuah syarikat penerbangan tempatan, Weststar Avication Servicies Sdn Bhd akan menggunakan kemudahan di Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di sini, sebagai pusat operasinya bermula 1 Oktober ini.

Pengurus Malaysia Airport Berhad (MAB) Encik Ahmad Ramli Mahmood berkata, sebagai permulaan sebuah helikopter yang memuatkan 15 penumpang milik syarikat tersebut akan memulakan penerbangan dari LTSM di sini.

Katanya, Weststar Avication merupakan syarikat yang mengendalikan perkhidmatan helikopter kepada syarikat cari gali bagi bagi penerbangan ke pelantar minyak.

"Menjelang suku pertama tahun depan, syarikat berkenaan akan menambah kepada tiga lagi helikopter untuk beroperasi dari lapangan terbang di Kuala Terengganu,’’ katanya.

Menurut beliau, sebelum ini syarikat penerbangan tersebut menggunakan kemudahan di lapangan terbang di Kota Bharu bagi tujuan berkenaan.

Encik Ahmad Ramli juga mempelawa mana-mana syarikat penerbangan untuk menggunakan kemudahan landasan di LTSM Kuala Terengganu bagi penerbangan jarak dekat.

Katanya, MAB mempunyai landasan yang panjang di samping kawasan meletakkan pesawat yang luas serta tawaran harga yang berpatutan.

LTSM baru mula dibangunkan pada 2008 yang melibatkan kawasan seluas kira-kira 280 hektar dengan menyediakan pelbagai kemudahan termasuk mempunyai landasan yang panjang serta bagi pendaratan pesawat yang lebih besar.

Katanya, daripada keluasan itu kira-kira 120 hektar digunakan oleh MAB bagi lapangan terbang, manakala bakinya adalah untuk pembangunan perniagaan jangka masa panjang.

Beliau menambah, MAB bercadang untuk menawarkan kira-kira 20 hektar kawasan tersebut kepada Kolej Islam Sains dan Teknologi (KIST) bagi tujuan pembangunan peniagaan.
Bekas Polis sedia beri penerangan kepada masyarakat

Oleh: Mohammad Ishak

Persatuan Bekas Polis Malaysia (PBPM) Negeri Terengganu sedia turun padang untuk memberi penerangan kepada rakyat negeri ini berhubung isu komunis yang sedang hangat diperkatakan sekarang.


Pengerusinya, Hussein Awang Ngah berkata, persatuan itu yang kini mempunyai lebih 5,000 ahli mempunyai ramai tokoh yang pernah berjuang menentang komunis dan mereka mempunyai pengalaman pahit untuk diceritakan kepada orang ramai.

Katanya, ramai ahlinya kini sanggup memberi penerangan mengenai perjuangan mereka menentang komunis jika ada pihak yang sedia mengundangnya ke mana-mana majlis dan program yang dianjurkan pihak terbabit.

Menurutnya, pengalaman sebenar yang dilalui anggota polis terbabit boleh dijadikan pengajaran dan diambil iktibar terutama kepada generasi sekarang yang tidak mengetahui perjuangan anggota pasukan keselamatan dalam menjaga negara daripada diperintah komunis.

Hussein berkata, beliau berterima kasih kepada Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM) kerana mengambil daya usaha mengadakan sesi bertemu bekas anggota polis dalam program khas yang diadakan di Kuala Terengganu kelmarin.

Katanya, walaupun dia tidak dapat hadir sama pada majlis berkenaan dan mewakilkan kepada Timbalan Pengerusi kerana ada urusan persatuan di Kuala Lumpur tetapi majlis itu amat bererti dan membangkitkan semangat ahli persatuan berkenaan.

“PBPM sedia bekerjasama dengan mana mana pihak yang ingin mendapatkan khidmat ahlinya untuk menyampaikan ceramah atau bicara pendek mengenai pengalaman mereka ketika bertugas semasa darurat,” katanya.

Menurutnya, ketika ada pihak cuba memperlekehkan tanggungjawab pasukan keselamatan menentang komunis sejak akhir-akhir ini, kini ramai ahli bangkit dan bersemangat untuk bercakap dan berkongsi pengalaman dengan masyarakat.

Kemas beri penekanan aspek pendidikan awal kanak-kanak

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) Terengganu memberi penekanan khusus kepada pendidikan awal kanak-kanak di mana pelbagai usaha dilaksanakan semata-mata ingin memperkasakan pendidikan pra sekolah baik dari segi silibus pengajaran, pembelajaran, aspek fizikal dan guru berkemahiran.

Pengarah Kemas, Puan Nor Hazelina Hashim, berkata masyarakat di Terengganu, terutama ibu bapa sewajarnya tidak perlu bimbang dan mempunyai perasaan ragu-ragu untuk menghantar anak-anak masing-masing ke tabika Kemas kerana tabika itu menggunakan Kurikulum Prasekolah Kebangsaan di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia.

“Selain itu, program untuk meningkatkan kemahiran tenaga pengajar turut diwujudkan bagi memastikan mereka berkemahiran, berpengetahuan dan mampu berkhidmat dengan sebaik mungkin melalui program Kursus Dalam Cuti di institut-institut perguruan.

“Sehingga kini, Kemas merupakan salah satu jabatan yang berperanan dalam melahirkan modal insan berkualiti khususnya melalui tabika kerana pengajaran dan pembelajarannya menggalakkan perkembangan sosial, emosi, intelek dan fizikal di samping menyediakan asas yang kukuh kepada kanak-kanak sebelum pendidikan formal di sekolah rendah,” katanya ketika berucap di satu program, baru-baru ini.

Puan Nor Hazelina turut memberitahu taraf pendidikan guru tabika yang memiliki kelayakan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) turut dinaiktaraf kepada Diploma
Bidang Pendidikan Awal Kanak-Kanak.

“Pada tahun lalu, kerajaan telah mengumumkan enam teras bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan salah satu daripada teras tersebut adalah meluaskan akses pendidikan berkualiti dan berkemampuan,” katanya.


29 September 2011

Peluang produk SDSI ke pasaran lebih besar.

Oleh FAUZI MOHD

Golongan usahawan khususnya dari luar bandar perlu bijak mengambil kesempatan terhadap penganjuran Ekspo Satu Daerah Satu Industri (SDSI) kerana ia menyediakan skop pasaran lebih luas untuk mereka memasarkan produk.
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang berkata, SDSI menghimpunkan pelbagai bentuk dan pasaran perniagaan yang berpotensi untuk disertai oleh usahawan sekali gus membantu mereka memasuki pasaran lebih luas

Menurutnya, melalui SDSI, usahawan mampu mengubah potensi perniagaan mereka ke tahap global dan tidak semata-mata berpuas hati dengan pasaran tempatan.

"SDSI kali ini dianggap program industri yang hebat kerana ia menghimpunkan usahawan dari tiga negeri iaitu Terengganu, Pahang dan Kelantan dan masing-masing memperkenalkan produk hasil keluaran anak tempatan.

"Namun pada masa sama, SDSI membantu membuka minda usahawan untuk menguasai skop pasaran yang lebih besar," katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu berucap pada Majlis Perasmian Ekspo SDSI Peringkat Zon Timur di Pusat Dagangan Terengganu (TTC), Kuala Terengganu, hari ini. Turut hadir, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu, Azmi Razik.Program tiga hari itu mengumpul 70 usahawan yang mula dibuka dari pukul 10 pagi hingga 10 malam. Turut diadakan Seminar Keusahawanan, demontrasi permainan tradisional, demontrasi masakan produk dan persembahan kanak-kanak.

Kata Dato’ Mohamed, penganjuran SDSI mampu mengubah pemikiran usahawan tempatan agar lebih kreatif dan inovatif dalam menghasilkan produk mereka dan tidak semata-mata mengeluarkan barangan yang sedia ada terdapat di pasaran.

Melalui program itu katanya, para usahawan berpeluang berkongsi kepakaran dan kaedah pemasaran perniagaan dengan usahawan lain terutama mereka yang telah berjaya menembusi pasaran luar negara.

MCPF laksana program ke arah jenayah sifar

Oleh; Esah Abdullah

Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), agensi kerajaan, institusi pengajian tinggi, pihak sekolah dan anggota masyarakat diminta supaya berganding bahu membantu mengatasi masalah sosial serta mengurangkan kadar jenayah di negeri ini.Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Terengganu merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, kerjasama semua pihak penting agar gejala tidak sihat ini dapat dibendung.

“Kita memang serius untuk memerangi jenayah serta gejala sosial kalangan masyarakat hari ini hingga ke angka sifar,” katanya kepada pemberita di majlis Ramah Mesra Aidilfitri MCPF bersama masyarakat setempat, di Balai Polis Gong Badak hari ini.

“Masalah jenayah dan sosial bukan tanggungjawab pasukan polis dan kerajaan sahaja sebaliknya perlu ditangani bersama anggota masyarakat,” katanya.Hadir sama, Ketua Polis Terengganu, merangkap Timbalan Pengerusi MCPF Terengganu, SAC Dato’ Jamshah Mustafa.

YB Haji Ahmad Razif berkata, MCPF menggalakkan penglibatan pelajar sekolah dan sehingga ini lebih 100 buah sekolah menengah dan rendah telah menubuhkan Kelab MCPF masing-masing.

“Sehingga ini lebih 15 program dilaksanakan MCPF dengan kerjasama polis dalam usaha mendekatkan orang ramai dengan aktiviti ke arah mengekang gejala sosial,” katanya.
PEMBANGKANG TERMASUK PAS TOLAK HUDUD- DULU KAFIRKAN ORANG UMNO

Oleh: Ruslan Abdul RahmanSama ada bersetuju atau tidak, seluruh saf pimpinan Pas, ahli dan penyokong mereka terpaksa menerima hakikat pucuk pimpinan mereka telah membuat keputusan menolak untuk pelaksanaan hukum hudud, jika diberi kuasa oleh rakyat memerintah negara.

Itu belum lagi masuk soal hukum yang pernah dilemparkan oleh pemimpin Pas bahawa menolak hudud dan undang-undang Allah menjadi kafir, tetapi dalam persoalan sekarang ke mana hukum itu hendak dituju bila keputusan mereka bersama pakatan dengan orang-orang bukan Islam, menolak pelaksanaan hudud.

Ini berikutan Majlis Pimpinan Pakatan (MPP) pembangkang, termasuk dianggotai Presiden Pas Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang tidak akan melaksanakan hukum hudud seperti yang dicadangkan Pas kerana ia tidak menepati dasar bersama, Perlembagaan Persekutuan dan agenda Buku Jingga.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pakatan pembangkang menghormati pendirian Pas dalam hal itu tetapi pada masa yang sama menerima perbezaan pendirian DAP yang menentang pelaksanaannya.“Kita tak boleh nafikan hak mana-mana pihak untuk mengemukakan pendirian tetapi kita terikat dengan dasar bersama dan Perlembagaan Persekutuan,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat pakatan pembangkang selama tiga jam di sini malam tadi (28 September 2011).

Turut hadir Penasihat DAP, Lim Kit Siang, Pengerusi DAP, Karpal Singh, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail.

Bukan sekali pemimpin Pas membuat keputusan sesuka hati mereka, yang akhirnya memerangkap dan menjerumuskan diri mereka sendiri, terutama dalam soal fatwa dan hukum.

Mereka telah menuduh orang Umno menjadi kafir kerana tidak melaksanakan hukum Allah (hudud), bermula tahun 1978 selepas keluar dari Barisan Nasional (BN) dengan membaca ayat 44,45 dan 47 surah al-Maaidah, mengikut tafsiran sendiri .

Ayat-ayat Quran itu di jaja keseluruh pelusuk tempat mereka mengadakan ceramah bagi menjelaskan pendirian mereka bahawa Umno tidak melaksanakan hudud dan hukum Allah dan hukumnya kafir.

Bahkan sebelum itu, tahun 1963, Dewan Ulamak Pas membuat fatwa bahawa “Orang Islam UMNO menjadi kafir kerana bekerjasama memerintah negara dengan orang kafir” atau ringkasnya disebut ‘kafir berikat”, dengan menafsirkan ayat 28, surah ali-Imran sebagai hujah dan dalilnya.

Lupakah kita Haji Hadi pernah menyatakan mati syahid lawan puak Umno kerana menuduh pemimpin Umno tidak mahu melaksakanan hukum Allah, tetapi mengekalkan perlembagaan penjajah (lihat Amanat Hadi, di Kampong Banggol Peradong pada 7 April 1981).

Bahkan, Haji Hadi menyambung dalam amanat itu, “Kita boleh menjadi kafir dengan mengatakan politik suku, agama suku.”.

Sekarang kita bertanya balik kepada Haji Hadi siapakah sekarang menyukukan dasar politik dengan dasar agama Islam Yang Maha Suci?

Sekarang kita juga minta Presiden Pas Haji Hadi Awang (atau mungkinkah Timbalannya, Mat Sabu) menghuraikan kembali tentang hukum-hukum yang dikeluarkan Pas selama ini tentang perlaksanaan hukum hudud dan pengkongsian kuasa dengan bukan Islam; setelah keputusan terbaru Menolak Hudud demi dasar bersama dengan pemimpin dan parti bukan Islam dalam pakatan itu.

Pohon jawapan dan huraian jua.

Tidak akan maaf sampai bila-bila.

Oleh; Esah Abdullah“Saya tidak akan memaafkannya sampai bila-bila, kerana kekejaman yag dilakukan pihak komunis, saya menjadi anak yatim ketika usia tiga tahun,” kata pesara polis Encik Mansor Endut, 67, dari Kampung Pasir Tinggi, Bukit Payong, Marang.

Katanya, ketika kejadian beliau masih kecil dan tidak mengerti apa-apa tetapi ibunya telah bercerita perkara sebenar yang berlaku kepada ayahnya ketika beliau berumur tujuh tahun.

Ketika kejadian ayahnya Allahyarham Endut Abdul Rahman bertugas sebagai guru di sebuah estet Kuala Pilah, Negeri Sembilan sementara beliau tinggal bersama ibu di Terengganu.

“Bila ibu cerita ayah mati kerana ditembak komunis, saya jadi marah dan berazam untuk membalas dendam,” katanya ketika ditemui di majlis Bicara Media bersama Bekas Anggota Polis anjuran Unit Komunikasi Negeri (Ukom) di Hotel Permai, Kuala Terengganu petang semalam.

Encik Mansor menyertai pasukan keselamatan pada 1 Mac 1967 ketika berusia 23 tahun semata-mata kerana ingin membalas dendam di atas kematian ayahnya.

“Memang saya berdendam ketika itu, maklumlah darah muda tapi bila usia semakin matang, sebagai rakyat yang cintakan tanah air menjadi tanggung jawab saya untuk pertahankan negara daripada ancaman pihak komunis,” kata bapa kepada tujuh anak berusia 19 hingga 37 tahun.

Selama 31 tahun menjadi anggota keselamatan dengan menganggotai Skuad 67 serta bertugas di merata tempat termasuk di Depo Polis Kuala Lumpur, beliau berbangga dapat menghabiskan separuh usianya untuk berbakti kepada negara, walaupun tidak pernah bertempur dengan komunis seperti yang dicita-citakan ketika mula berkhidmat.

Seorang lagi bekas anggota polis yang ditemui, Encik Sharom Aziz, 75, dari Wakaf Tapai, Ajil turut mencerita pengalaman beberapa penyeksaan dilakukan oleh komunis terhadap orang kampung ketika beliau bertugas di Sungai Pertau, Hulu Pahang sekitar 1966.

“Pernah berlaku di depan mata saya, seorang penjaja roti ditembak hingga terburai isi paha kerana tidak memberi roti bila diminta oleh kumpulan mereka, pendek kata jika sesiapa bantah cakap akan kena tembak,” kata pesara polis serta bapa kepada tiga anak berusia 38 hingga 46 tahun.

Katanya, walaupun sudah lama tinggal pasukan anggota keselamatan tetapi semangat kepahlawanannya tidak pernah luntur serta mudah ‘naik darah’ bila ada orang cuba mengangkat perjuangan komunis sebagai hero.

Encik Sharom mula terbabit dalam pasukan keselamatan pada 1954 sebagai Polis Tambahan dengan gaji RM114 sebulan dan bersara setelah berkhidmat selama 38 tahun.

Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Terengganu bekerjasama dengan PDRM


Oleh: Mohammad Ishak


Pengarah JPNIN, Tukimin bertukar dokumen MOU dengan Ketua Polis Terengganu,Dato' Jamshah sambil diperhatikan YB Dr A Rahman

Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Trengganu mempertingkatkan lagi jaringan kolaborasi dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi memastikan keberkesanan pelaksananan Skim Rondaan Sukarela (SRS) ke arah menurunkan kadar jenayah masyarakat setempat.

Menerusi kaedah itu kedua-dua jabatan terbabit mengadakan Nota Persefahaman Kerjasama Strategik dalam usaha memerangi jenayah di negeri ini.

Bagi merialisasikan hal berkenaan satu majlis Menandatangini Nota Persefahaman dilakukan antara Pengarah JPNIN Terengganu, Tukimin Sarlan dengan Ketua Polis Terengganu, Dato’ Jamshah Mustafa di Terengganu Eqestrian Resort (TER),Kuala Ibai semalam.

Ekoran itu juga semua Pegawai Perpaduan Daerah (PPD) dan Ketua Polis Daerah (KPD) seluruh negeri ini turut melakukan upacara menandatangani nota yang sama diperingkat daerah masing-masing yang diadakan selepas kedua-dua ketua jabatan berkenaan selesai melakukan upacara berkenaan.

Majlis bersejarah itu turut disaksikan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Yang Berhormat Dr A Rahman Mokhtar yang mewakili Yang Amat Berhormat, Menteri Besar Terengganu.

Sebelum majlis itu berlangsung kira-kira 500 pemimpin Kawasan Rukun Tetangga (KRT), anggota SRS, anggota polis dan wakil jabatan kerajaan menyertai Seminar Keselamatan yang menghuraikan tanggungjawab masyarakat membantu pihak keselamatan membanteras jenayah.

Majlis berkenaan juga adalah ekoran majlis yang sama diadakan diperingkat kebangsaan pada 28 Julai 2011 yang berlangsung di PICC Putrajaya

Dr A Rahman berkata, kerajaan negeri menyambut baik usaha yang dilakukan oleh kedua-dua jabatan berkenaan dalam menjalin kerjasama untuk memerangi jenayah dan menjaga keselamatan Negara.


Karnival Monsun bermula esok di Kemasik, Kemaman

Oleh FAUZI MOHD

Karnival Monsun di semua tujuh daerah di Terengganu bakal bermula esok sebagai usaha untuk menarik minat ramai orang terhadap Kejohanan Kapal Layar Piala Monsun 2011.

Penganjur acara, T-Best Events Sdn. Bhd. dalam satu kenyataan berkata, karnival itu bertujuan untuk memberikan pengetahuan kepada rakyat di seluruh negeri mengenai kejohanan berprestij berkenaan yang masuk edisi keenam tahun ini.

Menurutnya, karnival itu bermula di Kemasik, Kemaman pada 30 September hingga 1 Oktober, Pantai Teluk Lipat, Dungun (14 hingga 15 Oktober), Muara Sungai Marang, Marang (21 hingga 22 Oktober) dan Pantai Bukit Keluang, Besut (28 hingga 29 Oktober).

Seterusnya kata kenyataan itu, karnival diteruskan ke Pantai Rhu Sepuluh, Setiu (4 hingga 5 November), Kuala Berang Waterfront, Hulu Terengganu (11 hingga 12 November) dan berakhir di Ri-Yaz Heritage Marina Resort, Pulau Duyung pada 22 hingga 27 November serentak dengan kejohanan Piala Monsun.

“Pelbagai aktiviti menarik dijalankan seperti sukan rakyat, bola sepak pantai tiga sebelah, Muay Thai, pertandingan mewarna kanak-kanak, permainan tradisional, pertandingan membina kapal layar dan karaoke ‘Monsun Fest Idol 2011’.

“Aktiviti baru tahun ini pameran dan klinik pelayaran serta demontrasi kayak yang terbuka kepada semua peringkat umur dan dikendalikan oleh tenaga pengajar profesional dan terlatih,” kata kenyataan itu di sini hari ini.

Tambahnya, di samping menghidupkan kemeriahan Piala Monsun dengan pelbagai aktiviti, ia juga platform strategik bagi memperkenalkan industri kecil penduduk tempatan kepada para pengunjung dan berharap tiada sesiapa yang tertinggal daripada merasai kemeriahan itu.

Penjawat awam wajar memiliki integriti tinggi

Oleh: Suriati Ali

Penjawat awam di negeri ini di minta mengambil inisiatif dan berusaha memastikan tahap integriti tugas harian sentiasa berada pada tahap tinggi.Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan), Dato’ Wan Ahamad Wan Muda, berkata setiap penjawat awam wajar memberi keyakinan kepada orang ramai terhadap usaha yang sudah selesai dan sedang dilaksanakan kerajaan melalui perlaksanaan undang-undang.

“Pendekatan itu cukup penting bertujuan memberi keyakinan kepada pembayar cukai, pelabur dan rakyat di negeri ini supaya komited untuk melaksanakan pentadbiran yang telus dan berintegriti,” katanya.

Beliau berkata demikiah ketika berucap di Taklimat Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini (29 September).Hadir sama, Timbalan Ketua Pengarah (Perancangan dan Pembangunan) Bahagian Hal Ehwal Undang-undang, Jabatan Perdana Menteri (JPM), Puan Mahzum Ariffin; Pengarah Insolvensi Terengganu, Puan Hafizatul Ifa Ab Razak; Pengarah Jabatan Guaman Negeri, Darmafikri Abu Adam dan beberapa pegawai kanan kerajaan.

Taklimat sehari itu memberi penerangan kepada ahli Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mengenai akta perlindungan pemberi maklumat 2010, isu kebankarapan di Malaysia dan khidmat bantuan guaman.

Dato’ Wan Ahamad mengharapkan melalui penerangan dan kefahaman yang akan diberikan pihak berkaitan melalui program seumpama ini dapat membantu setiap pelaksanaan akta tertentu.

“Ini merupakan inisiatif dalam memastikan penjawat awam maklum dan sedar bahawa mereka yang ingin membuat aduan berkenaan salah laku pegawai atasan akan dilindungi.
“Salah laku bukan sahaja melibatkan kesalahan jenayah, tetapi juga kesalahan tatatertib pegawai yang berkhidmat di sektor awam dan swasta,” katanya.

Katanya, apa yang membimbangkan berkaitan isu kebankrapan adalah melibatkan penjawat awam di mana semakin ramai dikesan gagal membayar balik pinjaman di mana-mana institusi kewangan.


Belanja secara bijak elak bankrap

Oleh: Suriati Ali

Setiap penjawat awam disaran merancang perbelanjaan secara bijak serta mengikut kemampuan masing-masing bagi mengelak di belenggu masalah hutang yang serius dan seterusnya diisytihar bankrap.

Timbalan Ketua Pengarah (Perancangan dan Pembangunan) Bahagian Hal Ehwal Undang-undang, Jabatan Perdana Menteri (JPM), Puan Mahzum Ariffin, berkata kebanyakan penjawat awam yang diisytihar bankrap disebabkan tidak mampu membayar pinjaman tertunggak melibatkan beberapa perkara, termasuk hutang kenderaan dan hutang kad kreadit.

Katanya, apabila masalah seumpama ini wujud, secara tidak langsung akan menjejaskan reputasi dan kualiti kerja seseorang pejawat awam.

“Oleh itu, mereka dinasihatkan supaya menghentikan segera sikap boros dan gemar berhutang bagi mengelak dikenakan tindakan tatatertib dan dibuang kerja,” katanya ketika merasmikan Taklimat Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini (29 September).

Hadir sama Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pengurusan), Dato’ Wan Ahamad Wan Muda; Pengarah Insolvensi Terengganu, Puan Hafizatul Ifa Ab Razak; Pengarah Jabatan Guaman Negeri, Darmafikri Abu Adam dan beberapa pegawai kanan kerajaan.

Taklimat sehari itu memberi penerangan kepada ahli Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mengenai akta perlindungan pemberi maklumat 2010, isu kebankarapan di Malaysia dan khidmat bantuan guaman.


Solat hajat pohon kelancaran Operasi Haji 2011

Majlis solat hajat dan bacaan Yaasin diadakan di surau Lapangan Terbang Sultan Mahmud, (LTSM) malam tadi bagi memohon kelancaran Operasi Haji 2011 yang melibatkan tujuh penerbangan terus ke Tanah Suci melalui LTSM.

Imam Besar Masjid Negeri, Ustaz Aizi Saidi Abdul Aziz, mengetuai majlis berkenaan yang turut dihadiri kira-kira 50 orang terdiri daripada petugas Lembaga Tabung Haji Terengganu dan wakil kerajaan negeri.

Pada tahun ini, kira-kira 3,100 jemaah terutama dari Terengganu, Kelantan dan Pahang akan terbang melalui LTSM di mana setiap penerbangan akan membawa 447 jemaah menggunakan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) dengan penerbangan terus ke Madinah dan Jeddah.

Penerbangan pertama dari Kuala Terengganu KT4 dijangka berlepas pada 30 September (Jumaat) kira-kira jam 11.35 pagi terus ke Madinah.

Seramai 300 kakitangan daripada 18 agensi kerajaan termasuk polis, Jabatan Kesihatan, Jabatan Pertahanan Awam, MAB, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Penerbangan Malaysia, Kastam dan Imigresen bagi membantu operasi penerbangan haji di LTSM.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, kerajaan negeri akan menyediakan kira-kira 3,000 makanan percuma kepada jemaah dan keluarga yang mengiringi mereka setiap kali penerbangan di LTSM.


28 September 2011

Nikmat keamanan

Oleh; Esah AbdullahHasil kebijaksanaan kepimpinan kerajaan yang diterajui Barisan Nasional (BN) sejak dulu hingga sekarang membolehkan rakyat hari ini terus menikmati keamanan dan kesejahteraan hidup.

“Dari semasa kesemasa sentiasa ada peningkatan dalam pembangunan ekonomi serta taraf kehidupan masyarakat mengikut peredaran masa,” kata Pengarah Unit Komunikasi Negeri (Ukom), Haji Shamsuddin Sulong di majlis Bicara Media Bersama Bekas Anggota Polis di Hotel Permai Kuala Terengganu petang ini.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Ukom, Encik Roslan Abdul Rahman; Timbalan Pengerusi Persatuan Bekas Polis Terengganu, Haji Kahar Hamzah, wakil-wakil media dan 20 orang bekas anggota polis yang diraikan.Katanya, jasa dan pengorbanan pasukan keselamatan yang menjadi benteng kepada keselamatan negara akan terus menjadi ingatan generasi hari ini.

“Kita tidak rela dan biarkan bila ada pihak yang cuba mempersendakan segala pengorbanan anggota polis dahulu yang sanggup bergadai nyawa demi untuk memastikan anak cucu hari ini dapat hidup senang,” katanya.

Sementara itu Haji Kahar melahirkan rasa terkilan dan sedih dengan fenomena yang berlaku hari ini, yang mengembalikan ingatannya pada zaman negara berada diambang kekacauan akibat pengaruh komunis.

“Ada usaha halus yang cuba mempengaruhi masyarakat Melayu hari ini supaya bertelagah sesama sendiri serta cuba meretakkan perpaduan kalangan masyarakat berbilang kaum,” katanya.