Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

07 May 2011

Kerajaan buat pelaburan besar dalam bidang pendidikan

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan sanggup buat pelaburan besar dalam bidang pendidikan dan pelbagai pengiktirafan juga diberi kepada pelajar yang cemerlang dalam peperiksaan awam.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, tumpuan kerajaan hari adalah untuk melahirkan seramai mungkin pakar dalam bidang perubatan.


“Kita perlu terjemahkan dalam hidup kita ini dengan pelbagai cabang ilmu dan mampu menguasai pelbagai bahasa,” katanya di majlis Perasmian Mesyuarat Agung dan Anugerah Kecemerlangan Akademik, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Sulaiman, Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama, wakil Pengarah Jabatan Pelajaran, Haji Zubir Embong; Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG) merangkap Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Buruk, Dato’ Haji Che Mat Jusoh dan Pengetua SMK Sultan Sulaiman, Haji Zakaria Awang.

Katanya, lebih 90 peratus rakyat di Negara ini mencapai kejayaan dalam kehidupan kerana mempunyai pengetahuan akademiknya yang baik.

“Usaha kerajaan mewujudkan kelas maya di sekolah-sekolah juga merupakan satu lonjakan dalam arus pendidikan bagi memastikan pelajaran itu suatu yang menyeronokkan,’ katanya.

Menteri Besar juga mengingatkan ibu bapa agar bersama kerajaan memberi dorongan dan sokongan untuk melahirkan generasi pelapis yang mampu berdepan dengan cabaran diperingkat global.

Dato’ Seri Haji Ahmad kemudiannya menyampaikan anugerah kecemerlangan akademik kepada 217 pelajar yang berjaya mencatat keputusan semua A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM).

Aktiviti Festival Kenyir dapat sambutan

Oleh: Suriati Ali

“Festival Kenyir ini sewajarnya dijadikan sebagai program tahunan kerana cukup berfaedah kepada masyarakat terutama peniaga yang ingin memperkenalkan produk masing-masing.

“Pada masa sama, ia dapat mempopularkan lagi Tasik Kenyir yang kini sedang pesat membangun dengan pelbagai prasarana dan destinasi menarik,” kata seorang pengunjung, Muhamed Ismail Sabri, 35 dari Kuala Berang.

Katanya, dia datang bersama keluarga sempat menyertai beberapa aktiviti yang disediakan penganjur. Pengalaman tidak akan dilupakan ketika menaiki belon udara panas yang hanya dikenakan bayaran RM10 bagi dewasa dan kanak-kanak pula RM5.

“Apabila mendengar ada pertunjukan belon udara panas, saya tidak sabar-sabar untuk berkunjung ke festival ini dan tidak sangka pula ia dibuka kepada orang ramai untuk mencuba,” katanya ketika di temui di tapak Festival Kenyir, Tasik Kenyir Hulu Terengganu, semalam (6 Mei).

Festival yang berlangsung selama tiga hari dan berakhir esok (8 Mei) itu dirasmikan Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said manakala perasmian penutup pula di jangka disempurnakan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, YB Dato’ Seri Haji Mohd Shafie Afdal.

Pelbagai aktiviti air diadakan bagi menarik minat pengunjung termasuk pertandingan jet ski, triathlon Kenyir, bot berhias, pertunjukan perahu naga Putrajaya dan permainan bot kawalan jauh.

Aktiviti lain, karnival usahawan dan pameran; pertunjukan belon udara panas; penampilan krew produksi dan pelakon siri kartun terkenal, Upin dan Ipin serta persembahan tarian kebudayaan.

Pengunjung dari Setiu, Noraini Ismail, 45, berkata dia berharap Pulau Bebas Cukai yang bakal diwujudkan di Pulau Bayas, Tasik Kenyir dapat dilaksanakan secepat mungkin kerana sudah tentu dapat menaikkan imej Terengganu.

Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), Encik Hamzah Ngah, berkata Festival Kenyir sememangnya wajar diadakan kerana bertepatan dengan keputusan kerajaan Pusat yang bersetuju menjadikan Tasik Kenyir sebagai Zon Bebas Cukai yang dijangka beroperasi akhir 2012.

Katanya, kerja-kerja infrastruktur asas kini sedang giat dibangunkan sebagai persiapan untuk tujuan itu.55 atlet Terengganu sertai Sukan Arafura

Terengganu menghantar kontinjen mengandungi 55 atlet dan 20 pegawai bagi menyertai Kejohanan Sukan Arafura 2001 di Darwin, Australia selama lapan hari mulai hari ini.

Atlet Terengganu akan menyertai lima acara dalam sukan tersebut iaitu hoki wanita, sepak takraw, tinju, menembak dan olahraga.

Pengarah Majlis Sukan Negeri, Encik Zainal Abidin Hussin, berkata ini merupakan kali ketiga Terengganu menyertai kejohanan tersebut di mana ia bertujuan memberi pendedahan pertandingan bertaraf antarabangsa kepada atlet tempatan.

Beliau berkata, langkah itu juga merupakan sebahagian daripada persiapan negeri ini menghadapi Sukan Malaysia (Sukma) di Pahang yang akan didakan tahun depan.

Beliau berkata, semua atlet yang terpilih menyertai kejohanan tersebut adalah atlet elit yang dijangka mampu menyumbangkan pingat emas pada Sukma tahun depan.MB sertai Program Jiwaku Bersama Rakyat

Oleh: Kamarudin Mat AkibDato' Seri Ahmad Said bersama penduduk Kampung Meraga Beris bergotong-royong memasang atap rumah. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Lebih 100 orang menyertai gotong royong memasang atap rumah penduduk Kampung Meraga Beris, Kijal, Kemaman, pagi ini.

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said turut menyertai program tersebut yang turut disertai pelbagai pertubuhan sukarela.

Melalui Program Jiwaku Bersama Rakyat Gotong Royong Memasang Atap Kediaman Orang Miskin Bersama Menteri Besar itu, penduduk kampung berkenaan bergotong royong memasang atap tujuh rumah penduduk kampung.Program itu dianjurkan Pusat Khidmat Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal, Penyelaras Umno DUN Kijal, Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Meraga Beris dan Umno Cawangan Meraga Beris.Cegah kerosakan gigi peringkat kanak-kanak

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri membelanjakan kira-kira RM1.2 juta bagi tujuan pemasangan Fluorida Feeder di seluruh negeri bagi memastikan bekalan air mempunyai tahap fluorida pada paras selamat bagi mencegah kerosakan gigi kalangan kanak-kanak.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr. A, Rahman Mokhtar berkata, setakat ini bekalan air mempunyai tahap fluorida pada paras selamat iaitu 0.4 hingga 0.6 ppm atau 62 peratus.


Katanya, masih terdapat empat loji air di negeri ini belum mempunyai fluorida dan dijangkakan dapat diselesaikan menjelang akhir tahun ini.

Sehubungan itu, YB Dr A. Rahman menyifatkan penjagaan kesihatan gigi bagi kanak-kanak berumur enam tahun di negeri ini masih berada pada tahap rendah.

“Kerajaan akan mencari kaedah terbaik dalam usaha memberi kesedaran kepada semua lapisan masyarakat terutama ibu bapa agar tidak mengambil ringan dalam soal penjagaan kesihatan gigi anak-anak” katanya.

Mengikut laporan kaji selidik murid sekolah 2007 oleh Kementerian Kesihatan Malaysia, menunjukkan purata kerosakan gigi kanak-kanak berumur enam tahun di negeri ini adalah 6.05 peratus.

“Angka itu meletakkan negeri ini kedua tertinggi di negara ini selepas Kelantan yang mencatat kadar purata 9.22 peratus,” katanya.

Selain itu katanya, purata kerosakan gigi bagi kanak-kanak berumur 12 tahun di negeri ini adalah 1.4 peratus berbanding Semenanjung Malaysia hanya 0.87 peratus.

Oleh yang demikian, kerajaan memandang serius dalam hal berkaitan dan sentiasa berusaha untuk memastikan rakyat di negeri ini memberi komitmen padu terhadap penjagaan kesihatan gigi.


Pindaan Akta 134 perkasa hak Orang Asli

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan Pusat akan memastikan pindaan Akta 134 yang melibatkan kepentingan dan hak Orang Asli yang bakal dibentang di Parlimen disusun secara rapi dan terperinci selepas mendapatkan pandangan dan persetujuan semua negeri.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Shafei Apdal, berkata langkah menyusun semula Akta 134 mengenai hak tanah masyarakat Orang Asli membolehkan kerajaan melaksanakan peraturan yang lengkap dan tersusun, selain boleh digunapakai bukan hanya hari ini, tetapi juga pada masa depan.

“Masalah berkait dengan tanah yang berhubung kait dengan hati dan jiwa masyarakat Orang Asli dan saya akan pastikan ia dipertimbangkan sebaik mungkin. Beberapa negeri sudah bersetuju dengan beberapa pandangan yang akan dibawa ke pengetahuan Majlis Tanah Negara,” katanya ketika sidang media selepas menghadiri Mesyuarat Penyelarasan Isu Tanah Orang Asli, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.

Turut hadir Menteri Besar,Dato' Seri Haji Ahmad Said dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera.

Terengganu merupakan negeri kelima menganjurkan mesyuarat itu selepas kementerian mengadakan mesyuarat yang sama di Johor, Perak, Pahang dan Negeri Sembilan.

Dato’ Seri Shafei berkata, dalam menangani isu tanah golongan itu, semua pihak harus menyedari hakikat tuntutan yang ada serta keterbatasan jumlah tanah di sesetengah negeri yang perlu kepada pertimbangan dan realiti sebenar.

“Bagaimanapun, sebahagian besar yang diperlukan oleh masyarakat Orang Asli ini akan kita laksanakan. Selepas berbincang dengan lima negeri ini, tidak menjadi masalah sangat tetapi tidak boleh diperincikan sekarang selagi tidak membawanya kepada Majlis Tanah Negara , selepas itu kita akan memperhalusi akta (Akta 134) itu,” katanya.

Selain isu tanah, perbincangan mereka turut menekankanmeningkatkan taraf hidup dan pembangunan golongan itu termasuk penekanan aspek pendidikan, perladangan dan juga ekonomi, selain terlibat secara langsung dalam sektor pembangunan negara.

Katanya, kerajaan tidak mahu tergesa-gesa dalam menyediakan akta ini supaya tidak menimbulkan masalah kepada golongan itu serta peringkat kerajaan negeri.

“Kuasa tanah (Orang Asli) bukan terletak kepada Kerajaan pusat, tetapi kuasa kerajaan negeri dan kita pohon supaya ada persetujuan dan pandangan lain sebelum kita menyiapkan akta itu,” katanya lagi.

RM2.58 juta untuk khidmat pergigian pelajar

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri membelanjakan RM2.58 juta bagi menyediakan rawatan pergigian kepada kira-kira 242,000 pelajar sekolah rendah dan menengah di seluruh Terengganu melalui Perkhidmatan Pergigian bergerak sepanjang tahun lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A.Rahman Mokhtar, berkata peruntukan itu juga digunakan bagi menyediakan
perkhidmatan yang sama untuk kemudahan masyarakat di kawasan luar bandar.
Katanya, kemudahan dan perkhidmatan yang disediakan kerajaan mampu menyerlahkan prestasi Bahagian Kesihatan Pergigian, Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu.

Katanya tahap kesihatan pergigian kanak-kanak berumur bawah enam tahun didapati masih rendah berdasarkan laporan kaji selidik pada tahun 2007 yang menunjukkan bahawa purata kerosakan gigi golongan itu berada pada tahap 6.05 peratus.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Program Khidmat Masyarakat Klinik Pergigian Bergerak 1Malaysia dan Kem Kesihatan Negeri Terengganu di pekan Kuala Besut.

Turut hadir ialah Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Pergigian), Dr N.Jegarajan S Pillay, Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Perubatan), Dr Mohamamad Omar dan Timbalan Pengarah Kesihatan Negeri (Kesihatan Awam) Dr Mohd Jusoh.

Dr A.Rahman berkata ketika ini terdapat 80 pegawai pergigian daripada 104 jawatan dengan nisbah seorang pegawai bagi 13,000 penduduk berkhidmat di Terengganu, tidak termasuk lima pakar pergigian dalam bidang pembedahan mulut, pakar pergigian kanak-kanak, pakar orthodontik dan pakar periodontik.
Taraf hidup Orang Asli makin baik

Oleh: Aida Abd Rahman

Taraf hidup masyarakat Orang Asli di negara ini semakin baik apabila lebih 1,000 golongan itu bergelar penjawat awam di 144 agensi kerajaan seluruh negara.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Dato’ Seri Mohd Shafie Apdal, berkata pertambahan jumlah itu menunjukkan taraf hidup dan kesedaran masyarakat Orang Asli di negara ini sudah banyak berubah berbanding dahulu.

"Masyarakat Orang Asli bukan sahaja bekerja di Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah sahaja, tetapi turut ditempatkan di agensi-agensi lain.
"Ini merupakan perkembangan yang baik kerana mereka kini menyertai arus perdana, bukan sahaja dari segi ekonomi, tapi juga terlibat dalam pentadbiran negara," katanya selepas menghadiri Mesyuarat Penyelarasan Isu Tanah Orang Asli di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera.

Terengganu merupakan negeri kelima menganjurkan mesyuarat itu selepas kementerian mengadakan mesyuarat yang sama di Johor, Perak, Pahang dan Negeri Sembilan.

Mesyuarat memfokuskan kepada usaha membantu dan memajukan masyarakat Orang Asli di seluruh negara termasuk menyelesaikan masalah tanah yang dituntut serta dihadapi oleh masyarakat itu.

Katanya, segala perbincangan dan persetujuan yang dicapai daripada seluruh negeri kelak akan dijadikan sebagai pindaan Akta Orang Asli 1954 (Akta 134) yang bakal dibentang di Parlimen.

Selain isu tanah, perbincangan mereka turut menekankanmeningkatkan taraf hidup dan pembangunan golongan itu termasuk penekanan aspek pendidikan, perladangan dan juga ekonomi, selain terlibat secara langsung dalam sektor pembangunan negara.

Terengganu muncul negeri terawal yang mewartakan tanah kepada masyarakat Orang Asli iaitu sejak 1962 dan negeri yang paling banyak mewartakan tanah kepada golongan itu.

Untuk rekod, sebanyak 50,563.51 hektar tanah yang diduduki oleh masyarakat Orang Asli di tiga penempatan di seluruh Terengganu dengan 19,713.65 hektar daripadanya sudah diwartakan sebagai tanah rizab.

Sementara itu, sebanyak 30, 849.84 hektar sudah diluluskan oleh Pihak Berkuasa Negeri tetapi belum diwartakan.

Tiga penempatan orang asli di Terengganu adalah di Sungai Berua, Hulu Terengganu yang melibatkan 416 orang daripada 88 keluarga, Sungai Pergam, Kemaman seramai 535 orang daripada 114 keluarga dan Sungai Sayap, Besut pula seramai 29 penduduk (lapan keluarga).

Dato’ Seri Shafei berkata, semakin ramai penduduk Orang Asli negara ini mempunyai kedudukan kewangan yang memberangsangkan memandangkan mereka tidak lagi bergantung kepada punca pendapatan tradisional.

"Sudah ramai yang mengusahakan tanaman getah dan kelapa sawit, malah ada yang terlibat dalam sektor perniagaan dan pembinaan," katanya.

Menurutnya, sesetengah daripada mereka tidak lagi memerlukan rumah di bawah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) dan memiliki Rumah Mesra Rakyat kerana keupayaan daripada segi kewangan.Kerajaan Pusat kesal cara Kelantan tangani isu tanah Orang Asli

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan Pusat kesal dengan cara kerajaan negeri Kelantan menangani kepentingan dan hak Orang Asli berhubung Ladang Rakyat.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Mohd Shafie Apdal, berkata usaha kerajaan PAS Kelantan membantu masyarakat Orang Asli negeri itu tidak mencapai tahap yang sepatutnya, sebagaimana yang dilakukan negeri lain termasuk Terengganu.
"Kalau di negeri lain, banyak bantuan disalurkan kepada masyarakat Orang Asli untuk meningkatkan taraf hidup mereka," katanya dalam siding media selepas menghadiri Mesyuarat Penyelarasan Isu Tanah Orang Asli di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.
Turut hadir Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera.

Terengganu merupakan negeri kelima menganjurkan mesyuarat itu selepas mesyuarat yang sama di Johor, Perak, Pahang dan Negeri Sembilan.

Mesyuarat memfokuskan kepada usaha membantu dan memajukan masyarakat Orang Asli di seluruh negara termasuk menyelesaikan masalah tanah yang dituntut serta dihadapi oleh masyarakat itu.

Katanya, segala perbincangan dan persetujuan yang dicapai daripada seluruh negeri akan dijadikan sebagai pindaan Akta Orang Asli 1954 (Akta 134) yang bakal dibentang di Parlimen apabila selesai kelak.

Selain isu tanah, perbincangan mereka turut menekankanmeningkatkan taraf hidup dan pembangunan golongan itu termasuk penekanan aspek pendidikan, perladangan dan juga ekonomi, selain terlibat secara langsung dalam sektor pembangunan negara.

Dato’ Seri Shafei berkata isu Ladang Rakyat telah membangkitkan kemarahan Orang Asli di kawasan Gua Musang apabila mereka mendakwa tanah yang diusahakan mereka sejak puluhan tahun lalu diambil oleh kerajaan negeri itu untuk dibangunkan sebagai Ladang Rakyat yang diusahakan pihak swasta.06 May 2011

Tender pembangunan Pulau Bebas Cukai keluar minggu depan

Oleh: Suriati Ali


Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said menaiki belon panas di Festival Kenyir 2011 di Hulu Terengganu. - Foto: Syed Abdul Rahman.

Kerajaan negeri akan mengeluarkan tender dan sebut harga bagi lima pakej pembangunan Pulau Bebas Cukai, di Tasik Kenyir Hulu Terengganu, bermula minggu depan.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata bagi merealisasikan sebuah kawasan bebas cukai yang serba lengkap, pihak berkaitan sedang giat melaksanakan pembangunan prasarana termasuk Kompleks Bebas Cukai dan Kompleks Kastam yang dirancang dibina di Pulau Bayas, selain mewujudkan rangkaian gedung yang akan menjual barangan berkualiti berkonsepkan Factory Outlet.

Katanya, pada masa sama, Tenaga Nasional Berhad (TNB) kini sedang giat menjalankan kerja-kerja memasang kabel elektrik sejauh 23 kilometer (km) iaitu bermula dari Kampung Kuala Ping, Hulu Terengganu ke Pulau Bayas, Tasik Kenyir membabitkan kos RM33juta.

Status Tasik Kenyir sebagai pulau bebas cukai akan membantu menarik lebih ramai pelancong ke negeri ini, sekali gus meningkatkan ekonomi negeri dan rakyatnya, terutama penduduk setempat.

“Kita harap ini akan menjadi pemangkin kepada sektor pelancongan Terengganu. Selama ini kita anggap Tasik Kenyir sebagai sebuah tasik yang 'tidur'. Hampir 30 tahun tidak ada kegiatan dan pembangunan, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Festival Kenyir 2011, Hulu Terengganu, hari ini (6 Mei).Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, YB Toh Chin Yaw; Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Telemong, YB Haji Rozi Mamat dan Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri (Pembangunan), Dato’ Haji Mat Razali Kassim.

Tetamu kehormat lain, Ahli Parlimen Hulu Terengganu, YB Haji Mohd Nor Othman; Pengurus Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah), Encik Hamzah Ngah; beberapa pemimpin masyarakat dan pegawai kanan kerajaan.

Lebih 170 gerai pameran dan jualan daripada agensi kerajaan dan swasta di samping usahawan dari wilayah Ketengah mengambil bahagian dalam program itu.

Pelbagai aktiviti air diadakan bagi menarik minat pengunjung termasuk pertandingan jet ski, triathlon Kenyir, bot berhias, pertunjukan perahu naga Putrajaya dan permainan bot kawalan jauh.

Aktiviti lain, karnival usahawan dan pameran, pertunjukan belon udara panas, persembahan pelakon Upin dan Ipin serta tarian kebudayaan.


Sementara itu, pihak penganjur turut memberi kemudahan kepada orang ramai dengan menyediakan pengangkutan bas dan van dari Bandar Kuala Berang, Hulu Terengganu ke Pengkalan Gawi.Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu sebanyak RM100 juta diperuntukan untuk pembangunan prasarana pelancongan di tasik buatan manusia itu, antara lain menempatkan taman tema air di Pulau Besar, Taman Orkid, Santuari Kelah, Santuari Gajah, Taman Herba, Taman Burung, Taman Rama-Rama dan Taman Anggur.Projek kereta kabel akan diteruskan

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri akan meneruskan rancangan membina kereta kabel dari Pangkalan Gawi ke Taman Tema Air di Pulau Poh, Tasik Kenyir seperti yang dihebahkan sebelum ini, bagi menambah tarikan pelancong ke tasik buatan terbesar Asia Tenggara itu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pihaknya akan melantik syarikat perunding bagi merumuskan reka bentuk dan menilai kos pelaksanaan projek itu.

Katanya, walaupun projek kereta kabel itu tidak secanggih di Pulau Langkawi sekali gus membabitkan kos yang lebih rendah, tetapi ia memadai untuk mencapai matlamat bagi memudahkan perhubungan antara daratan dan kawasan menarik di beberapa pulau yang sedang dibangunkan."Pembinaan kereta kabel itu adalah sebahagian daripada perancangan besar yang sudah dirangka kerajaan negeri yang dijangka membabitkan peruntukan RM500 juta untuk membangunkan keseluruhan Tasik Kenyir.

"Selain kereta kabel, turut termasuk dalam perancangan menyeluruh itu adalah pembinaan 20 chalet tambahan di Pulau Petang membabitkan peruntukan RM50 juta, pembinaan dua bot aluminium baru dan pembangunan pulau tema khas merangkumi taman burung, taman air, taman haiwan dan orkid," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Festival Kenyir 2011, Hulu Terengganu, hari ini (6 Mei).

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, pembinaan taman burung di sebuah pulau di tasik itu sedang giat dilaksanakan dengan kerjasama kepakaran pengusaha zoo mini Burung Kuang di pekan Ajil, manakala taman orkid akan menempatkan 1,800 spesies bagi menarik kunjungan peminat bunga eksotik itu.
YPKT laksana lapan bidang basmi kemiskinan

Oleh: Suriati Ali

Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) mengambil pendekatan membasmi kemiskinan tegar di kalangan penduduk Terengganu melalui lapan bidang utama di mana boleh menambah baik ekonomi keluarga.

Bidang itu adalah kemahiran, Kraftangan, ternakan, perikanan, perkhidmatan barangan, perniagaan makanan, perniagaan dan pertukangan.

Pengarah YPKT, Encik Mohd Shafaruddin Mustaffa, berkata daripada lapan bidang itu, perkhidmatan barangan paling ramai peserta, membabitkan 1,056 orang; diikuti perniagaan makanan (801); kemahiran jahitan dan sulaman (706); ternakan (207); pertukangan (198); pertanian (94); perikanan (37) dan kraftangan mencatatkan lapan orang.

Katanya, antara objektif YPKT membantu meningkatkan pendapatan golongan miskin menerusi penyediaan peluang meningkatkan ekonomi golongan sasar adalah mengalakkan raakyat miskin menyertai program Pembangunan Diri, memberi suntikan minda kepada golongan sasar ke arah mencapai kejayaan, membangkitkan kesedaran dan keupayaan diri sendiri untuk keluar daripada kepompong kemiskinan.

“Yang pasti YPKT memantau setiap bulan terhadap peserta dan menilai laporan kemajuan di samping mereka perlu mengikuti kursus perubahan minda dan motivasi diri dari masa ke semasa sehingga Berjaya mengeluarkan mereka daripada garis kemiskinan menerusi projek yang dilaksanakan,” katanya.


Kerajaan sasar wujud 600 koperasi menjelang 2015

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri mensasarkan kira-kira 600 buah koperasi dapat diwujudkan di seluruh negeri ini dengan jumlah keahlian lebih 650,000 menjelang tahun 2015.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi Negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera berkata, ia bertujuan menggalakkan komuniti setempat dapat melibatkan diri dalam perniagaan di samping membantu meningatkan ekonomi negeri selaras dengan matlamat kerajaan negeri ` satu kampung satu koperasi’.


Katanya, pada masa ini sebanyak 350 buah koperasi telah wujud di seluruh negeri yang melibatkan keahlian lebih 300,000 ahli dengan modal pusingan bernilai kira-kira RM400 juta.

``Daripada jumlah bilangan koperasi itu kira-kira 50 peratus adalah koperasi berbentuk mirko, manakala 44 peratus berskala sederhana kecil dan hanya enam peratus berskala besar,” katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas merasmikan Simposium dan Ekspo Usahawan Felda (Simex) 2011 Felda Wilayah Terengganu di Hotel Tanjung Vista semalam. Hadir sama Pengurus Besar Felda Wilayah Terengganu, Abd Malib Abd Rani.

Menurutnya, setiap tahun kerajaan negeri memperuntukkan antara RM200,000 hingga RM250,000 bagi memberikan bantuan kewangan sebanyak RM10,000 kepada setiap koperasi yang diluluskan.

``Dengan adanya bantuan tersebut diharap dapat membantu koperasi baru menggerakkan aktiviti bagi kepentingan ahli yang berdaftar sekaligus membantu meningkatkan ekonomi keluarga,’’ katanya.

Katanya, kerajaan negeri bekerjasama dengan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) dalam membantu kominiti setempat menubuhkan koperasi di kawasan masing-masing.

``Tumpuan penubuhan koperasi itu turut melibatkan peringkat kampung, tanah rancangan , Jawantakuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan masjid digalakkan untuk menubuhkan koperasi.’’ Katanya.

Menurut Dato’Mohamed, setiap koperasi baru yang diluluskan penubuhannya akan mendapat bantuan kewangan sebanyak RM40,000 iaitu RM 10,000 daripada kerajaan negeri dan RM30,000 lagi daripada SKM.

Bagaimanapun katanya, kelulusan sesebuah koperasi itu juga akan mengambil kira jenis perniagaan yang dilaksanakan untuk memastikan ia mampu berdaya saing di samping memberi keuntungan yang baik kepada ahli.

Selain itu katanya, dalam usaha memastikan koperasi tersebut terus aktif, kerajaan negeri melalui Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) turut menubuhkan unit koperasi dalam memberi bimbingan, khidmat nasihat dan pinjaman agar terus berkembang dan sekaligus menjadi pemangkin kepada pembangunan usahawan di negeri ini.

Di majlis itu turut diadakan penyampaian anugerah usahawan kepada lima usahawan Felda yang berjaya. Masing-masing menerima wang tunai RM1,000 dan sijil yang disampaikan oleh Dato’Mohamed.

Manakala Ekspo Usahawan Felda (Simex) 2011 Felda Wilayah Terengganu berlangsung selama tiga hari bermula semalam di Taman Shahbandar membabitkan 30 gerai dengan menjual dan mempamerkan pelbagai produk.Anak Yatim Terima Bantuan
Pasar baru Kuala Berang dibuka Jun

Oleh: Kamarudin Mat AkibPemasaran produk seperti hasil tani tempatan akan saling membantu meningkatkan pertumbuhan ekonomi masyarakat setempat.

Pasar baru pekan Kuala Berang yang berharga kira-kira RM10 juta akan mula dibuka sepenuhnya pada bulan Jun ini.

Pada masa ini sebahagian peniaga ikan, ayam dan daging sudah mula menggunakan pasar basah manakala peniaga lain akan dipindahkan sepenuhnya bulan depan.

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said, berkata kerja-kerja penambahbaikan pasar berkenaan akan dilaksanakan secepat mungkin bagi membolehkan pasar tersebut dibuka sepenuhnya kepada orang ramai.

Mengikut perancangan awal, semua peniaga di pasar lama akan dipindahkan pada awal tahun ini, tetapi disebabklan beberapa masalah yang timbul pemindahan itu terpaksa ditangguhkan.

“Kita akan pindahkan semua peniaga ke pasar baru itu setelah kerja-kerja penambahbaikan siap dilakukan tidak lama lagi,” katanya pada sidang media selepas lawatan ke beberapa projek di Hulu Terengganu, baru-baru ini.

Pasar berkenaan mula dibina pada tahun 2006 bagi menggantikan pasar lama yang sudah uzur, dalam usaha kerajaan menyediakan proemis perniagaan lebih selesa kepada para peniaga.Terengganu sedia bantu kecemerlangan atlet

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Kerajaan Terengganu memberi galakan dan pengiktirafan di atas kejayaan anak-anak Terengganu di bidang sukan.

Kerajaan Terengganu sedia memberi sumbangan dan bantuan kepada mana-mana atlet kelahiran Terengganu yang beraksi cemerlang di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata langkah itu bertujuan membantu melahirkan lebih ramai atlet negara, sekaligus mengharumkan nama Terengganu.

“Kita sedia mengiktiraf kejayaan anak-anak Terengganu di bidang sukan dan menghulurkan bantuan yang diperlukan pada bila-bila masa bagi meningkatkan prestasi mereka,” katanya ketika diminta mengulas kejayaan seorang lagi anak Terengganu, Mohd Nafizwan Adnan, 25, yang mengukir nama dalam sukan skuasy.

Mohd Nafizwan muncul juara dalam Kejohanan Individu Asia Ke-16 yang berlangsung di Georgetown kelmarin, apabila menewaskan pilihan pertama, Ong Beng Hee.

Sebelum ini, Terengganu melahirkan beberapa atlet yang berjaya mencipta nama di peringkat kebangsaan dan antarabangsa termasuk Azizulhasni Awang dan Anuar Manan dalam lumba basikal.

Kejayaan mereka itu mendorong kerajaan negeri mengurniakan pelbagai anugerah, termasuk wang tunai dan tanah lot kediaman.05 May 2011

Terengganu terbaik urus keperluan Orang Asli

Oleh: Aida Abd Rahman


Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Shafei Apdal bersama Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said pada mesyuarat penyelarasan Isu tanah Orang Asli Negeri Terengganu, di Tingkat 17, Wisma Darul Iman.

Terengganu antara negeri terbaik dalam pengurusan dan hal ehwal berkaitan masyarakat Orang Asli khususnya dalam aspek mewartakan tanah dan kepelbagaian sektor pertanian sebagai sumber ekonomi golongan itu.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato’ Seri Shafei Apdal, berkata pihaknya mendapati Terengganu tidak mempunyai banyak masalah dari aspek perkembangan dan keperluan yang dikehendaki oleh masyarakat Orang Asli, sama ada dari segi tanah serta masalah lain.
“ Sebahagian daripada tanah yang melibatkan penempatan masyarakat Orang Asli sudahpun diwartakan dan merupakan negeri yang saya yakin sudah banyak memenuhi keperluan golongan itu seperti apa yang dituntut dalam memorandum yang diajukan kepada Perdana Menteri dan saya selaku menteri yang bertanggungjawab menjaga hal ehwal Orang Asli,” katanya pada sidang media selepas mengetuai mesyuarat penyelarasan Isu tanah Orang Asli Negeri Terengganu, di Tingkat 17, Wisma Darul Iman, hari ini.

Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera.

Terengganu merupakan negeri kelima menganjurkan mesyuarat di bawah Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu selepas Johor, Perak, Pahang dan Negeri Sembilan.

Mesyuarat memfokuskan kepada usaha membantu dan memajukan masyarakat Orang Asli di seluruh negara termasuk menyelesaikan masalah tanah yang dituntut serta dihadapi oleh masyarakat itu.

Katanya, Segala perbincangan dan persetujuan yang dicapai daripada seluruh negeri kelak akan dijadikan sebagai pindaan Akta Orang Asli 1954 (Akta 134) yang bakal dibentang di Parlimen.

Selain isu tanah, perbincangan mereka turut menekankanmeningkatkan taraf hidup dan pembangunan golongan itu termasuk penekanan aspek pendidikan, perladangan dan juga ekonomi, selain terlibat secara langsung dalam sektor pembangunan negara.

Terengganu muncul negeri terawal yang mewartakan tanah kepada masyarakat Orang Asli iaitu sejak 1962 dan negeri yang paling banyak mewartakan tanah kepada masyarakat.

Untuk rekod, sebanyak 50,563.51 hektar tanah yang diduduki oleh masyarakat Orang Asli di tiga penempatan di seluruh Terengganu dengan 19,713.65 hektar daripadanya sudah diwartakan sebagai tanah rizab.

Sementara itu, sebanyak 30, 849.84 hektar sudah diluluskan oleh Pihak Berkuasa Negeri tetapi belum diwartakan.

Tiga penempatan orang asli di Terengganu adalah di Sungai Berua, Hulu Terengganu yang melibatkan 416 orang daripada 88 keluarga, Sungai Pergam, Kemaman seramai 535 orang daripada 114 keluarga dan Sungai Sayap, Besut pula seramai 29 penduduk (lapan keluarga).

Sementara itu, Menteri Besar berkata keistimewaan Orang Asli di negeri ini adalah mereka tidak meneroka tanah secara haram.Enam ribu atlet Sukanun berkampung di Terengganu

Oleh: Esah AbdullahKontijen yang dibarisi 230 peserta dari Universiti Malaysia Terengganu berazam untuk mengutip sebanyak mungkin pingat dalam Kejohanan Sukan Persatuan Badan Berkanun (Sukanun) Kebangsaan yang akan bermula Sabtu ini.Naib Canselor UMT, Prof. Dr. Aziz Deraman berkata UMT selaku tuan rumah, pihaknya sudah bersiap sedia untuk menyambut 6,000 peserta dan pegawai akan menyertai kejohanan sukan kedua terbesar selepas Sukan Malaysia (Sukma) itu.

“ Walaupun kita tidak sehebat pasukan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang mempunyai ramai atlet kebangsaan, tidak bermakna kita harus menyerah begitu saja,” katanya kepada pemberita dalam sidang media di UMT hari ini.

Katanya, sebanyak 20 acara sukan yang akan dipertandingkan dan 17 acara menawarkan pingat manakala pertandingan memancing menawarkan hadiah wang tunai (RM3,000, RM2,000 dan RM1,000) serta acara mencari harta karun .

Menurut Prof Dr Aziz, acara pertandingan memancing diperkenalkan untuk pengemar kaki pancing di samping usaha UMT memperkenalkan pelbagai keunikan dan budaya serta sesuai dengan lokasi negeri yang terletak di persisiran pantai.

Semua acara akan diadakan di Stadium Tengku Muhammad Ismail UMT kecuali acara boling yang akan diadakan di Mesra Mall Kemaman dan beberapa acara akan berlangsung di Kompleks Sukan Negeri Gong Badak.

Beliau seterusnya melahirkan rasa bangga kerana jumlah penglibatan agensi badan berkanun mencapai hampir sekali ganda tahun ini berbanding kejohanan Sukanun keenam yang berlangsung di Pulau Langkawi dua tahun lalu.

Katanya, tahun ini terdapat 70 agensi daripada 92 agensi akan menyertai sukan ini berbanding 55 agensi dalam Sukanun di Pulau Langkawi.

“UMT amat berterima kasih kepada kerajaan negeri yang banyak memberi sokongan termasuk memberi peruntukan kepada UMT bagi menjayakan Sukanun kali ini yang memilih Kuda Laut sebagai maskot rasmi,” katanya.

Katanya, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said akan melakukan perasmian Sukanun V11 ini pada 9 Mei pukul 9 malam di UMT.
UMT berjaya tarik 100 pelajar dari luar negara

Oleh: Esah Abdullah


UMT turut menerima sumbangan zakat daripada Etiqa Takaful Berhad berjumlah RM32,579.33.

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) melalui pelbagai tranformasi yang hebat telah berjaya menarik minat pelajar dari luar negara untuk datang belajar di sini.

“Setakat ini 100 pelajar antarabangsa daripada China, Bosnia Herzegovina, Yaman, Thailand, Indonesia, Kanada, United Kingdom, India, Pakistan dan Sri Lanka telah memulakan pengajian mereka di UMT,” kata Naib Canselor UMT, Prof Dr Aziz Deraman.

Beliau yang ditemui di majlis Gerak Ceria (GC) Sempena 10 Tahun UMT hari ini berkata, dalam tempoh itu UMT berjaya menawarkan 25 program Pengajian Ijazah Sarjana Muda dan pengambilan pelajar telah meningkat melebihi 50 peratus.

Katanya, UMT juga berjaya dalam pelbagai pertandingan penyelidikan luar dan dalam negara dan tahun lalu sebanyak 30 anugerah telah diperolehi dalam pelbagai tujahan UMT.

Sementara itu program GC yang disertai 700 kakitangan dan pelajar itu diadakan tiga kali setahun dalam usaha UMT mengeratkan silatulrahim antara kakitangan dan pelajar serta menyuburkan amalan hidup cergas.

Pada majlis berkenaan UMT turut menerima sumbangan zakat daripada Etiqa Takaful Berhad berjumlah RM32,579.33 sebagai memenuhi tanggung jawab korporat syarikat kepada masyarakat.

Prof. Dr. Aziz Deraman berkata pihaknya akan mengagihkan sumbangan ini kepada pelajar UMT sama ada kerana kemiskinan atau didatangi musibah bagi meringankan beban mereka.
TSG suntik kemunculan pelapis muda

Oleh: Aida Abd Rahman


Penubuhan TSG bertujuan menyediakan pasukan profesional yang mantap dan disegani di peringkat antarabangsa yang mampu mengangkat nama Terengganu ke serata dunia.

Kerajaan negeri yakin penubuhan pasukan profesional Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG) mampu menyuntik semangat atlit pelapis dalam acara berbasikal di negeri ini.

Kecenderungan dan minat di kalangan remaja terhadap sukan itu jelas apabila di setiap daerah semakin ramai kumpulan remaja berkenaan berkayuh di jalan utama bagi memantapkan stamina masing-masing.

“Mereka ada hala tuju. Kalau dulu mereka main basikal hanya untuk suka-suka sahaja. Sebagai pasukan profesional (TSG), mereka dibayar gaji dan tidak keluar berlatih suka-suka. Kita ada sirkit dalam dan luar negara,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dalam sidang akhbar selepas merasmikan Pejabat TSG, di Jalan Pejabat, Kuala Terengganu, petang semalam.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Haji Rozi Mamat.

Menteri Besar memotong riben di pintu masuk pejabat TSG sebelum menandatangani plak sebagai simbolik perasmian seterusnya meninjau ruang pejabat yang akan menguruskan pentadbiran TSG secara profesional di bawah satu bumbung.

Dalam pada itu, Kerajaan Terengganu sedang mengkaji kemungkinan mendapatkan jurulatih luar negara bagi meningkatkan prestasi TSG, selain menghantar pasukan itu menyertai beberapa siri latihan di negara asing bagi menyesuaikan mereka dengan cuaca dan keadaan semulajadi di tempat orang.

Selain itu, Menteri Besar turut mengulangi kesediaan kerajaan negeri bagi mengiktiraf kejayaan yang dirangkul atlit negeri ini dalam setiap bidang sukan tanpa perlu menunggu sebarang permohonan daripada pihak pengurusan sukan serta atlit itu sendiri sebaik mereka menghasilkan kejayaan.

“Walaupun duit kita terhad, sebagai sebuah kerajaan negeri, kita boleh mencari penaja bagi menampung setiap perbelanjaan kita dalam sukan termasuk mengumumkan dua lagi syarikat yang akan menaja TSG, selain penaja yang sedia ada sekarang,” katanya.

Menurutnya, kerajaan juga tidak mahu aspek kewangan menjadi kekangan tetapi atlit itu sendiri harus membuktikan kecemerlangan dan kejaguhan mereka kerana kerajaan bersedia memberi insentif serta imbuhan yang setimpal.

Untuk rekod, idea penubuhan TSG tercetus daripada Menteri Besar sendiri yang bertujuan menyediakan pasukan profesional yang mantap dan disegani di peringkat antarabangsa yang mampu mengangkat nama Terengganu ke serata dunia.

TSG didaftarkan dengan Kesatuan Berbasikal Antarabangsa (UCI) bagi tempoh pada 1 Januari 2011 hingga 31 Disember 2011 dan didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia pada 16 Mac 2011.
Sambutan Hari Belia peringkat negeri 19 Mei

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Sambutan Hari Belia Peringkat Negeri Terengganu Tahun 2011 akan diadakan di Padang Astaka, Kuala Berang, Hulu Terengganu, pada 19 Mei depan.

Lebih 5,000 orang, termasuk warga belia dari seluruh negeri dijangka menghadiri perhimpunan tersebut yang bertujuan member pengiktirafan terhadap sumbangan golongan belia.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, dijadualkan hadir merasmikan perhimpunan itu serta menyampaikan amanat kepada golongan belia.

Pengerusi MBNT, Encik Mat Yusof Mat Ali, berkata Menteri Besar akan menyampaikan bantuan RM1.02 juta yang diperuntukkan kerajaan kepada golongan belia kepada MBNT, badan-badan gabungan MBNT dan pesrsatuan belia pada majlis tersebut.

“Semua 331 persatuan belia di Terengganu yang telah berdaftar dengan pertubuhan belia akan menerima sebanyak RM2,000 bagi setiap persatuan,” katanya kepada Teganukita hari ini.

Beliau berharap agar persatuan belia membangkitkan kembali semangat untuk terus aktif dan bersaing bagi melaksanakan aktiviti kepada ahli mereka dan warga masyarakat.

Antara aktiviti yang bakal diadakan sempena Sambutan Hari Belia 2011 Peringkat Negeri ialah City Night Games, Karnival Sukan Tradisional, Liga Sukan untuk semua, Perkhemahan Transformasi Belia, Larian Hari Belia, Cabaran Kayak Belia, Cub-cross, Auto show, Konvoi Belia dan ceramah agama, solat hajat serta doa selamat.Festival Kenyir 2011 bermula esokPelbagai acara diadakan bagi memeriahkan Festival Kenyir 2011 yang akan berlansung selama tiga hari, mulai esok.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, akan merasmikan festival itu yang bertujuan mempromosikan Tasik Kenyir sebagai destinasi pelancongan, kira-kira jam 10 pagi esok.

Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah, Haji Hamzah Ngah berkata, pihaknya menjangkakan festival tersebut mampu menarik kira-kira 20,000 pengunjung.

Beliau berkata, program itu yang tertumpu di sekitar Pengkalan Gawi bertujuan meningkatkan kunjungan pelancong serta memaparkan kesesuaian tasik berkenaan untuk pelbagai jenis aktiviti rekreasi dan sukan darat, air dan udara.

"Program itu juga sebagai persiapan awal dalam usaha mempromosi Tasik Kenyir sebagai zon bebas cukai yang dijangka beroperasi Ogos tahun depan.

"Festival itu turut memperkenalkan program 'Kenyir Island Hopping' di mana pulau-pulau diberikan daya tarikan dengan taman orkid, taman buah-buahan tropika, taman herba, taman burung dan taman rama-rama," katanya.Lebih 170 gerai pameran dan jualan daripada agensi kerajaan dan swasta di samping usahawan dari wilayah Ketengah mengambil bahagian dalam program itu.

Pelbagai aktiviti air bakal menarik minat pengunjung katanya, seperti pertandingan jet ski, triathlon Kenyir, bot berhias, pertunjukan perahu naga Putrajaya dan permainan bot kawalan jauh.

"Selain pertunjukan belon udara panas yang bakal mewarnai langit Tasik Kenyir, festival turut dimeriahkan dengan penampilan krew produksi dan pelakon siri kartun terkenal, Upin dan Ipin," katanya.

Sementara itu, pihak penganjur turut memberi kemudahan kepada orang ramai dengan menyediakan pengangkutan bas dan van dari Bandar Kuala Berang, Hulu Terengganu ke Pengkalan Gawi.04 May 2011

Jaguh Bukit untuk mantapkan TSG

Oleh: Aida Abd Rahman


Menteri Besar turut berharap Terengganu mampu melahirkan jaguh baru daripada pasukan pelapis.

Kerajaan negeri sedang mengenal pasti seorang jaguh bukit untuk diserapkan dalam pasukan Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG) bagi memastikan pasukan profesional itu mampu menguasai setiap zon pendakian dalam kejohanan berbasikal di dalam dan luar negara .

“Kita sedang mencari jaguh bukit, kerana apabila bertanding di peringkat antarabangsa, mahupun negeri, permarkahan dikira dari aspek keseluruhan. Ini merugikan kita apabila ada zon pendakian pelumba kita gagal mendapat masa yang ditetapkan,” kata beliau ketika sidang media sempena pelancaran Pejabat Terengganu Pro-Asia Cycling Team (TSG), di Jalan Pejabat, hari ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Haji Rozi Mamat.

Setakat ini, TSG berminat untuk mendapatkan khidmat pelumba yang mewakili Malaysia, Muhammad Adiq Husainie Othman bagi memikul tanggungjawab itu.

Muhammad Adiq yang juga anak kelahiran Terengganu pernah merangkul gelaran Raja Bukit (jersi merah) pada perlumbaan terakhir dalam persaingan Jelajah Malaysia 2011, baru-baru ini.

“Kita akan berunding untuk mendapatkan Adiq Husainie (Othman) dan berharap pelumba itu akan menyertai TSG pada masa depan. Sekarang Adiq terikat kontrak dengan pasukan lain,” katanya lagi.

Selain itu, Menteri Besar turut berharap Terengganu mampu melahirkan jaguh baru daripada pasukan pelapis. Sementara pasukan elit (TSG) pula akan terus diketengahkan dalam penyertaan pelbagai kejohanan besar dalam dan luar negara.

Dato’ Seri Haji Ahmad juga mahu melihat TSG dapat bersaing dengan pasukan profesional dan hebat di luar negara bagi memantapkan lagi penampilan dan membuktikan kekuatan sebenar pasukan berkenaan.

Pada masa yang sama, kerajaan negeri sedang mengkaji kemungkinan mencari jurulatih lain yang lebih profesional serta pakar dalam setiap aspek sukan itu.

“Dalam tempoh dua hingga tiga tahun lagi, kita mahu pastikan ada pelumba TSG boleh melibatkan diri dalam dua kejohanan berbasikal terkemuka dunia seperti Le Tour de France dan Italia(Giro d’ Italia).


KOMITED....kita perlu membuat persiapan rapi supaya dapat memberi persaingan khususnya Le Tour de France dan Italia....

“Jadi kita perlu membuat persiapan rapi supaya dapat memberi persaingan khususnya Le Tour de France dan Italia ini banyak melibatkan bukit. Kita mempunyai peluang melalui Anuar Manan dan Mohd Hariff Salleh (TSG) mampu bersaing dengan pelumba asing yang mempunyai fizikal lebih besar, tetapi kepantasan kita hampir menyamai mereka,” katanya.

Katanya, latihan berterusan, stamina, daya tahan dan kekuatan semula jadi selain teknik khusus serta pemakanan juga perlu dititikberatkan sebagaimana yang dipraktikkan atlit luar negara bagi memastikan penguasaan mereka dalam bidang itu.

Sementara itu, Menteri Besar berkata, pejabat khas yang diwujudkan bagi pengurusan pasukan TSG di bawah satu bumbung dapat memastikan pasukan ini ditadbir urus dengan lebih profesional dan sistematik.

Katanya, sebarang tindakan melibatkan TSG perlu menitik beratkan profesionalisme sebagai sebuah pasukan yang mempunyai masa depan yang cerah.
YPM wujud 14 pusat Anjung Ilmu

Oleh: Esah Abdullah

Pusat penyelidikan dalam pembelajaran yang dikenali sebagai ‘Anjung Ilmu’ akan diwujudkan di 14 kawasan seluruh negeri ini menjelang akhir tahun membabitkan kos RM1.1 juta.

Yayasan Pelajaran Mara (YPM) Prof. Dr Abdul Sharif Hamid berkata, pusat ini diwujudkan bagi membantu masyarakat luar bandar mendapatkan maklumat dengan lebih cepat dan tepat.


“Melalui projek tersebut YPM akan menyediakan kemudahan komputer dan program pembelajaran dengan menggunakan kaedah e-learning untuk membantu pelajar,” katanya ketika ditemui di majlis perasmian Pandu Puteri Turun Padang di Padang Astaka, Dungun.

Majlis tersebut telah dirasmikan oleh isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor. Hadir sama Pengerusi YPM, Datuk Dr Rosli Mat Hassan.

Katanya, kewujudan Anjung Ilmu merupakan pendekatan YPM dalam usaha membantu masyarakat terutama kawasan luar Bandar mendapat pendedahan mengenai teknologi maklumat di samping mampu bersaing dengan masyarakat di bandar.

Selain itu katanya, YPM juga akan memperkenalkan alat pembelajaran e-block atau mesin pembelajaran muda yang dihasilkan menggunakan teknologi dari Brazil kepada pelajar sekolah rendah.

“E-block merupakan satu kaedah pembelajaran dengan menggunakan pendrive yang memberi tumpuan kepada subjek bahasa Inggeris, bahasa Malaysia dan Metamatik,” katanya.

Sempena majlis itu YPM telah menyumbangkan sebanyak RM50,000 kepada Persatuan Pandu Puteri Malaysia cawangan Terengganu bagi menjalankan pelbagai aktiviti terutama dalam bidang pendidikan.

Tambang KT-Bandong RM1,688

Oleh: Kamarudin Mat AkibSyarikat yang mengendalikan penerbangan terus dari Kuala Terengganu ke Bandong, yang akan memulakan perkhidmatan bulan Jun depan, mengenakan kos RM1,688 bagi setiap penumpang.

Kos tersebut bukan saja meliputi tempat penginapan, tetapi setiap penumpang juga akan diberi baucer untuk membeli-belah di sebuah gedung perniagaan di Kota Bandong.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata penerbangan terus yang dikendalikan Syarikat Heritage Air akan dimulakan pada 2 Jun depan di mana pesawat pertama akan berlepas dari Lapangan Sultan Mahmud Kuala Terengganu, jam 10 pagi.

Syarikat berkenaan menawarkan pakej empat hari tiga malam untuk pelancong dari Terengganu berada di Bandong. Begitu juga mereka yang datang dari Bandong akan tinggal di Kuala Terengganu selama empat hari tiga malam.

“Kita akan melantik agen bagi mengendalikan tempahan bagi mereka yang ingin menggunakan perkhidmatan ini,” katanya pada sidang media selepas melancarkan pejabat Terengganu Pro-Asia Cycling Team di Jalan Pejabat, hari ini.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, tempahan untuk penerbangan pertama sudah penuh dan penumpang diberi diskaun di mana mereka hanya perlu membayar RM1,500 seorang.

Beliau berkata, pada masa ini syarikat tersebut akan mengadakan perkhidmatan itu dua kali seminggu bagi membolehkan pelancong dari Bandong melawat Terengganu dan sebaliknya.

Bagaimanapun, katanya, perkhidmatan itu boleh ditambah jika ia mendapat sambutan menggalakkan di masa depan.T-Team bubar jika gagal tingkat prestasi

Oleh: Aida Abd RahmanKerajaan negeri memberi tempoh setahun lagi kepada pasukan T-Team bagi memperbaiki prestasi mereka dan jika gagal, pasukan itu berdepan dengan tindakan dibubarkan.

“Kalau mereka main `yo-yo’ macam ni, kita beri masa tahun depan sebagai tahun terakhir untuk T-Team. Lebih baik peruntukan untuk T-Team kita beri untuk satu pasukan sahaja.

“Duit itu kita boleh laburkan dalam jumlah yang lebih besar. Sekarang ini FAM (Persatuan Bola Sepak Malaysia) putuskan mulai tahun depan pasukan profesional kita boleh ambil tiga pemain profesional dari luar,” katanya ketika sidang akhbar selepas menyampaikan Anugerah Sukan Negeri Terengganu 2009/2010, di Wisma Darul Iman, malam kelmarin.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, pelaburan yang besar kepada pasukan T-Team yang gagal menyerlah dan meningkat dalam persaingan liga lebih baik digunakan untuk membiayai pemain yang benar-benar hebat serta mampu memberi hasil kepada prestasi pasukan.

“Seolah-olah ada sesuatu yang tidak kena. Kita kena siasat, sedangkan saya nampak hari ini kebanyakan pemain bintang ada dalam T-team berbanding dengan pasukan negeri sendiri (Terengganu),” katanya.

Ketika ditanya mengenai status jurulatih T-Team, Menteri Besar berkata, beliau tidak mahu mencampuri aspek itu selain menyerahkan kepada pihak pengurusan T-Team bagi menyelesaikannya dengan langkah yang terbaik.

Bagaimanapun, katanya apa yang lebih utama beliau hanya mahu melihat hasil yang positif berlaku dalam pasukan T-Team selepas ini.

T-Team beraksi hambar dan meletakkannya antara pasukan tercorot dalam Liga Super, sekaligus menimbulkan rasa tidak puas hati penyokong sehingga menggesa jurulatih T-Team ditukar.

Pada 25 April lalu, pihak pengurusan mengambil tindakan merehatkan sementara Ketua Jurulatih Yunus Alif, bagi meredakan suasana dan kini, Shafie Pak dilantik sebagai jurulatih sementara pasukan itu.Akademi badminton diwujudkan awal tahun depan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri berhasrat mewujudkan Akademi Badminton Terengganu bagi melatih pemain muda yang boleh diketengahkan dalam kejohanan di peringkat kebangsaan serta antarabangsa, selewat-lewatnya awal tahun depan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata usaha itu kini sedang dilaksanakan dengan mengenal pasti pemain muda yang berpotensi berusia 12 hingga 18 tahun bagi mengasah kemahiran dan potensi yang ada untuk mewakili Terengganu dalam sebarang kejohanan badminton.
Katanya, kerajaan negeri kini sedang menentukan lokasi yang sesuai dan dalam proses mencari jurulatih yang mampu membimbing atlit negeri ini pergi lebih jauh dan mencapai sasaran yang dikehendaki.

“Prestasi atlit badminton negeri (sedia ada) masih tahap rendah berikutan kekurangan jurulatih yang berkebolehan, selain tiada kesungguhan diberikan di peringkat kerajaan negeri dalam sukan itu.

“Sebab itu kita mahu lihat kesemuanya diuruskan dengan sempurna daripada aspek pasukan, kejurulatihan, tempat dan sebagainya,” katanya ketika sidang akhbar selepas menyampaikan Anugerah Sukan Negeri Terengganu 2009/2010, di Wisma Darul Iman, malam kelmarin.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, sukan badminton negara kini kebanyakannya dikuasai oleh golongan Tiong Hua dan anak Melayu juga harus dibimbing dengan lebih baik serta secara profesional supaya mereka juga mampu menonjol dalam sukan itu di peringkat antarabangsa.

Katanya, pelbagai faktor penyebab yang menghalang peningkatan prestasi anak Melayu dalam sukan badminton termasuk aspek disiplin.

“Kita harap dalam tempoh setahun, kita boleh wujudkan akademi (badminton) ini dan mampu melahirkan jaguh badminton di kalangan anak Terengganu,” katanya lagi.

Beliau berkata, sebagaimana yang diketahui umum, Terengganu antara negeri yang tercorot dalam sukan badminton menyebabkan satu anjakan dilakukan untuk memastikan lebih ramai atlit berpotensi dapat dibentuk sebagaimana kecemerlangan dan penguasaan yang sudah dibuktikan anak negeri ini dalam sukan berbasikal.


Terima kasih PM – MBNT

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT) dan seluruh warga belia Negeri Terengganu melahirkan rasa syukur dan terima kasih di atas pemberian bantuan pentadbiran berjumlah RM1,029,000 kepada persatuan-persatuan belia Negeri Terengganu oleh Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak, sempena Program Turun Padang (PTP) Perdana Menteri ke Terengganu, Sabtu lalu.

Pengerusi MBNT, Encik Mat Yusof Mat Ali, berkata peruntukan tersebut merupakan pengiktirafan kerajaan terhadap warga belia Negeri Terengganu bagi menjayakan program keupayaan pertubuhan belia untuk “ Melayari Bahtera Belia Darul Iman “.

Beliau berkata, peruntukan itu akan diagihkan kepada MBNT, badan-badan gabungan MBNT dan dan badan-badan gabungan di peringkat daerah.

Di samping itu, semua 331 persatuan belia di Terengganu yang telah berdaftar dengan pertubuhan belia akan menerima sebanyak RM 2,000 bagi setiap persatuan.

“Harapan MBNT supaya semua persatuan membangkitkan kembali semangat persatuan-persatuan belia untuk terus aktif dan bersaing untuk melaksanakan aktiviti kepada ahli mereka dan warga masyarakat.

“Program yang akan dijalankan juga mestilah berteraskan kepada kelangsungan bagi menjamin kelangsungan kerajaan yang memerintah pada hari ini,” ujar beliau.

Beliau berharap persatuan belia dapat menguruskan pentadbiran persatuan dengan sebaik mungkin dan menjalankan aktiviti yang boleh menjadi pendokong transformasi sebagaimana yang dihasratkan oleh Perdana Menteri.

Penyampaian Cek Bantuan tersebut akan disempurnakan oleh Y.A.B Menteri Besar Terengganu pada 19 Mei 2011 Sempena Sambutan Hari Belia Peringkat Negeri Terengganu tahun 2011 yang diadakan di Padang Astaka, Kuala Berang Hulu Terengganu.

Pada majlis itu, Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT), badan-badan gabungan MBNT dan setiap persatuan belia akan menerima cek masing-masing daripada Menteri Besar Terengganu.

Antara aktiviti-aktiviti lain yang akan diadakan oleh Majlis Belia Negeri Terengganu dan Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu sempena Sambutan Hari Belia 2011 Peringkat Negeri adalah :-

1. City Night Games
2. Karnival Sukan Tradisional
3. Liga Sukan untuk semua
4. Perkhemahan Transformasi Belia
5. Larian Hari Belia
6. Cabaran Kayak Belia
7. Cub-cross
8. Auto show
9. Konvoi Belia
10. Ceramah Agama, Solat Hajat & Doa SelamatKepetahan Datin Paduka Seri Rosmah berpantun dikagumi

Oleh: Esah Abdullah


Datin Paduka Seri Rosmah Mansor ketika Program Turun Padang PPPM Terengganu di Dungun, baru-baru ini.

Isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor , wanita pertama negara yang lantang berucap di khalayak umum, begitu menghargai budaya warisan Melayu serta petah menyusun bait-bait pantun dan amat dikagumi.

Bunga tanjung kembang semalam,
Pohon tinggi tidak berduri,
Gelombang besar di lautan dalam,
Kerana Pandu Puteri saya ke mari.

Begitulah mukaddimah beliau selaku Yang Dipertua Persatuan Pandu Puteri Malaysia (PPPM) ketika memulakan ucapannya baru-baru ini, dan ia disusuli pula dengan rangkap puisi seterusnya:

Yang sakit dijenguk-jenguk,
Yang dekat diingat-ingat,
Yang jauh ditinjau-tinjau,
Yang kaya disapa-sapa,
Yang susah dipapah-papah,
Yang berisi beri memberi,
Yang susah rasa merasa.


Sebagai sebuah Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) yang menjalankan tanggungjawab sukarelawan amat memerlukan sokongan badan korporat dalam mengumpul dana untuk membantu golongan susah dan kepada yang memberi beliau menitipkan pantun ini;

Bila memandang ke muka laut,
Nampak sampan mudik ke hulu,
Bila terkenang mulut menyebut,
Budi yang baik ingat selalu.

Ayam rintik di pinggir hutan,
Nampak dari tepi telaga,
Nama yang baik jadi ingatan,
Seribu tahun terkenang juga.

Isteri Perdana Menteri itu merasmikan program Turun Padang PPPM Terengganu yang diadakan di Padang Astaka, Seberang Pintasan Dungun dan berjaya menarik perhatian semua lapisan masyarakat yang hadir dan sebagai penutup majlis beliau meninggalkan kata-kata ini;

Akar keladi melilit selasih,
Selasih tumbuh di hujung taman,
Kalungan budi junjungan kasih,
Mesra kenangan sepanjang zaman.