Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

05 March 2011

Dua Pegawai Kumpulan A Antara Kakitangan Diisytihar Muflis

Oleh: Aida Abd Rahman

Dua kakitangan Kumpulan A dikesan antara tujuh kakitangan awam di negeri ini yang diisytiharkan muflis oleh Jabatan Insolvensi Malaysia akibat menjadi penjamin kepada peminjam yang gagal melunaskan hutang sepanjang tahun lalu.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah, berkata kesemua kakitangan yang didapati muflis itu masih dibenarkan berkhidmat di sektor awam, bagaimanapun mereka tidak ditempatkan di bahagian berkaitan kewangan.
“Semua kakitangan termasuk dua pegawai berkenaan masih bekerja seperti biasa. Cuma mereka tidak ditugaskan berada di bahagian yang berkaitan dengan kewangan. Kalau tidak bekerja, mereka pasti sukar menjelaskan hutang berkenaan,” katanya selepas menghadiri Majlis Sambutan Hari Keluarga Kelab Wisma Darul Iman, di Pusat Dagangan Terengganu, Kuala Terengganu, hari ini (5 Mac) .

Dato’ Mazlan menasihatkan kakitangan awam di negeri ini lebih bijak dan mengenali pihak yang mahu dijamin itu , supaya tidak timbul masalah terpaksa menanggung bebanan hutang dan disenaraihitamkan pihak kewangan kelak.

Katanya, mereka perlu betul-betul mengenali rapat dengan pihak peminjam dan tidak membuat keputusan sembarangan.

Sementara itu, beliau juga mengingatkan supaya ketua jabatan di negeri ini lebih peka dan tidak meluluskan permohonan pinjaman kakitangan mereka dengan sewenang-wenangnya sahaja tanpa mengambil kira status pendapatan dan keupayaan kakitangan membayar balik pinjaman.

“Biasanya kita tidak benarkan kakitangan membuat pinjaman tidak lebih daripada 60 peratus pendapatan yang dibawa balik itu atau `take home pay’. Bagaimanapun, kita tidak menolak kebanyakan mereka menggunakan `kaedah lain’ bagi membolehkan mereka memperolehi pinjaman tertentu,” katanya lagi.

Katanya, kes kegagalan membayar pinjaman atau hutang di kalangan kakitangan awam di negeri ini tidak terlalu serius. Bagaimanapun, beliau tidak menolak banyak kes hutang menerusi kad kredit kerana kaedah itu tidak terikat dengan pelbagai syarat dan perjanjian, sebaliknya boleh memohon dengan mudah.
Cabutan MB Beri Tuah Kepada Azam

Oleh: Aida Abd Rahman


Ahmad Azam (kiri) ternyata bertuah apabila mendapat hadiah utama berupa sebuah motosikal Yamaha LC 135 bernilai kira-kira RM6.300 pada Hari Keluarga Kelab WDI yang disampaikan Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Tuah memihak kepada Ketua Pembantu Tadbir Kewangan Pejabat Setiausaha Kerajaan (SUK) apabila mendapat hadiah utama berupa sebuah motosikal Yamaha LC 135 bernilai kira-kira RM6,300 dalam acara cabutan bertuah sempena Hari Keluarga Kelab Wisma Darul Iman 2010, di Pusat Dagangan Terengganu, Kuala Terengganu, hari ini (5 Mac).

Peserta bertuah itu, Ahmad Azam Hitam, 45, dari Kampung Hiliran Masjid, Kuala Terengganu yang pertama kali mendapat hadiah dalam acara cabutan bertuah sejak berkhidmat 21 tahun lalu di Pejabat SUK Negeri, tidak menduga dua nama terakhir yang dicabut Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said memihak kepadanya sebagai pemenang hadiah utama.
“Syukur Alhamdulillah. Pertama kali sejak lebih 20 tahun berkhidmat di Pejabat SUK rezeki memihak kepada saya pada tahun ini.

“Saya bercadang menggunakan motosikal pertama milik saya ini sebagai kenderaan untuk berulang alik ke tempat kerja,” katanya.

Menteri Besar meluangkan masa hampir sejam di majlis itu, berkesempatan mencabut dua nama terakhir yang bertuah serta menyampaikan hadiah berupa sofa dan motosikal sebelum bergegas bagi menyelesaikan urusan rasmi lain di pusat Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri Kerdau.

Menteri Besar dalam ucapan ringkasnya sebelum itu, berharap supaya majlis seumpama itu menjadi medan bagi mengeratkan hubungan di kalangan kakitangan serta pegawai kerajaan.

Hubungan yang baik itu katanya, diteruskan pula apabila berurusan dengan masyarakat luar dan memberi perkhidmatan terbaik supaya imej sektor awam sentiasa baik dan dihormati semua pihak.

“Ia juga selaras dengan konsep `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ , di mana rakyat diutamakan dan mereka akan berasa lebih selesa dalam apa jua aspek,” katanya.

Selain dua hadiah utama itu, lapan hadiah lain bagi `grand finale’ termasuk I-Pad, TV LCD, `set home theater’, kamera video, mesin basuh, peti sejuk dan Samsung Galaxy.
Kira-kira 3,000 kakitangan termasuk ahli keluarga masing-masing hadir ke majlis yang menyediakan lebih 300 hadiah cabutan bertuah itu.

Antara acara yang disediakan termasuk penyampaian hadiah kepada anak-anak kakitangan yang cemerlang dalam peperiksaan awam 2010, kakitangan yang akan pencen dan sukaneka untuk kanak-kanak mahupun dewasa seperti meniup belon hingga pecah dan mengupas bawang.

Pada malam sebelumnya diadakan pertandingan karaoke yang disertai lebih 30 kakitangan KWDI yang mewakili kelab masing-masing dan berjaya tampil dengan bakat serta gaya tersendiri.


Pekerti tinjau tempat menarik di Terengganu

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Persatuan Kebajikan Isteri Wakil-wakil rakyat dan Pegawai-pegawai Kanan Negeri Sembilan (Pekerti) membuat lawatan rasmi ke negeri ini selama tiga hari ( 4 hingga 6 Mac).

Rombongan seramai 40 orang terdiri ahli-ahli Pekerti diketuai Raja Datin Seri Salbiah Tengku Nujumudin iaitu isteri Menteri Besar Negeri Sembilan, merangkap Yang Dipertua Pekerti,

Semalam (Jumaat), Raja Datin Seri Salbiah dan rombongan diraikan dalam satu majlis makan malam bersama –sama To’ Puan Seri Norliza Mahmud, isteri Menteri Besar Terengganu merangkap Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan isteri Wakil-wakil Rakyat Terengganu (Serikandi) , di Kediaman Seri Iman, Batu Buruk.

Hari ini (Sabtu) ahli-ahli Pekerti dan Serikandi bertemu di gelanggang badminton dan bowling, mengadakan perlawanan persahabatan di Stadium Negeri Kuala Terengganu.

Rombongan Pekerti turut dibawa ke Taman Tamadun Islam (TTI) di Pulau Wan Man dan dibawa masuk ke Taman Monumen, Masjid Kristal serta menaiki River Cruise sambil menikmati keindahan Bandar Kuala Terengganu melalui jalan air.

Sesiapa saja yang berkunjung ke negeri ini tidak lengkap jika tidak singgah ke Pasar Payang untuk membeli batik, barangan kraf, barangan tembaga dan juga makanan tradisional seperti keropok lekor, semang, coklat nisan dan sebagainya.

Rombongan Pekerti akan berlegar di Pasar Payang sepanjang hari Ahad sebelum bertolak balik ke Negeri Sembilan pada sebelah petangnya.Terengganu komited majukan sukan

Oleh : KAMARUDIN B MAT AKIB


Azizulhasni dan Anuar dua mana yang menjulang nama negeri Terengganu dipersada dunia dalam lumba basikal. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Kejayaan beberapa atlet kelahiran Terengganu seperti Azizulhasni Awang dan Anuar Manan mencipta nama di pentas antarabangsa, membuka mata banyak pihak, termasuk kerajaan negeri untuk membuat perancangan lebih besar bagi melahirkan lebih ramai atlet di masa depan.

Atlet berkenaan kini gah melonjakkan nama Terengganu di peringkat dunia dan mengharumkan nama negeri dan rakyat Terengganu dengan kejayaan demi kejayaan yang dicapai di bidang lumba basikal.

Kerajaan negeri sedar betapa sukan sudah menjadi penunjuk atau indeks kemajuan pembangunan sesebuah negara, selari dengan sektor lain. Bahkan, sebahagian besar negara Asia mengutamakan bidang sukan berbanding sektor lain, bagi menaikkan nama negara masing-masing di mata dunia.

Bidang sukan yang selama ini kurang diberi perhatian, amat wajar diberi keutamaan dengan penyediaan pelbagai program bagi melahirkan lebih ramai atlet dalam pelbagai bidang sukan.

Kerajaan negeri sedar pengiktirafan kejayaan dalam sukan mampu menjulang nama sesebuah negeri dan negara di mana atlet berkenaan berada.

Malah, mereka yang berjaya di bidang sukan bukan saja menjadi inspirasi kepada golongan remaja untuk mencebur diri dalam arena sukan dan menjauhi diri mereka daripada pelbagai gejala tidak sihat.

Mereka yang berjaya di bidang sukan akan menjadi ikon kepada golongan belia dan kerajaan negeri mengharapkan mereka akan menjadi perangsang kepada generasi muda untuk mencontohinya dan berusaha lebih gigih bagi menggapai kejayaan yang sama.

Sejajar dengan matlamat kerajaan menggalakkan gaya hidup sihat dan semangat kesukanan yang tinggi, kerajaan negeri akan meningkatkan pembangunan sukan dengan menyediakan lebih banyak prasarana di bidang tersebut.

Selaras dengan dasar “Satu DUN Satu gelanggang Futsal”, pembinaan gelanggang futsal akan diteruskan pada tahun ini.

Kos pembinaan bagi setiap gelanggang adalah RM350,000 dan kerajaan berhasrat mahu menyediakan sekurang-kurangnya satu gelanggang bagi setiap DUN di negeri ini.

Pada tahun 2007 kerajaan negeri melaksanakan dasar “Satu Parlimen Satu Futsal” di mana RM1.2 juta sudah dibelan jakan bagi tujuan berkenaan.

Program “Terengganu City Night Games” pula diteruskan lagi bagi mewujudkan gaya hidup sihat golongan belia golongan belia serta mengoptimumkan penggunaan prasarana dan kemudahan yang terdapat di Kompleks Sukan Negeri.

Terengganu telah muncul juara SUKMA Terengganu 2008 apabila mengutip 61 pingat emas, 39 perak dan 47 gangsa. Kejayaan tersebut bukan saja diraikan dengan tangisan kegembiraan para atlet yang bertanding dalam kejohanan yang terulung di negara ini, tetapi disambut dengan kegembiraan seluruh rakyat Terengganu.

Kejayaan yang tidak diduga itu terus membakar semangat pemimpin kerajaan negeri untuk mempertahankan kejuaraan pada SUKMA Melaka 2010 dan ia berjaya dilakukan.

SYABAS TERENGGANU!e-Book mampu tingkat kemampuan pelajar dalam ICT

Oleh: Suriati AliDakwaan segelintir individu terutama pembangkang bahawa penggunaan e-Book di kalangan pelajar di Terengganu sebagai membazir dan merugikan wang rakyat adalah tidak berasas kerana program itu telah terbukti berjaya meningkat mutu dan pencapaian pelajar.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologin dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata e-Book merupakan usaha murni kerajaan negeri untuk meningkat taraf pendidikan pelajar di negeri ini.

“Mereka sewajarnya berterima kasih kerana kerajaan sanggup membelanjakan jutaan ringgit setahun semata-mata mahu melihat kecemerlangan pelajar dan bukannya menuduh tanpa usul periksa.

“Sudah terbukti usaha yang dilaksanakan selama ini dalam pelbagai program pendidikan membuahkan hasil terutama dalam peperiksaan umum di mana mencatatkan pencapaian tertinggi berbanding negeri lain,” katanya.

e-Book adalah komputer mini yang dilengkapi perisian sama seperti buku teks. Lebih istimewa lagi, turut dilengkapi 30 juzuk al-Quran, cara solat jenazah dan kaedah solat limat waktu.

Haji Ahmad Razif berkata, penggunaan e-Book juga dikesan berjaya mempecepatkan penguasaan pelajar dalam bidang Teklonogi Maklumat dan Komunikasi (ICT).Tiga pangkalan nelayan baru dibina

Oleh: Suriati Ali


Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Haji Mohd Nasir Ibrahim Fikri.

Sebanyak tiga pangkalan nelayan di kawasan Kuala Nerus akan dibangunkan bagi kemudahan golongan nelayan untuk melabuhkan bot .

Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Haji Mohd Nasir Ibrahim Fikri, berkata sebanyak tiga tempat yang dicadangkan iaitu Pangkalan Muda dan Pangkalan Pak Ali di Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir dan Pangkalan Kampung Tok Ris di DUN Bukit Tunggal.

Katanya, pangkalan berkenaan di bina bertujuan memberi kemudahan kepada bot besar dan nelayan pantai yang berlabuh di kawasan tersebut.

“Buat masa kini, kita mempunyai lebih 10 pangkalan di kawasan Kuala Nerus dan akan ditambah secara berperingkat-peringkat berikutan kira-kira 1,500 penduduk di kawasan itu masih menyara hidup hasil tangkapan ikan di laut.

“Pihak kami turut membuat keputusan untuk menaiktaraf pangkalan sedia ada semata-mata untuk keselesaan nelayan dan menikmati kemudahan yang sepatutnya.

Menurutnya, peruntukan berkenaan akan disalurkan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan Jabatan Perikanan dalam tempoh terdekat.Pertandingan Mewarna Warisan Kita

5 Mac 2011

Pertandingan Mewarna Warisan Kita

`Our Heritage’ Colouring Contest

Venue: Muzium Daerah Dungun, (Dungun District Museum.)


Mengasah bakat dan minat pelajar mengenai warisan dan budaya melalui pertandingan mewarna kanak-kanak.Sharpening the students’ skill and enhance their interest to know their culture and heritage through children colouring competition.


04 March 2011

Guna Khidmat Jurulatih Luar Negara Lahir Atlet Cemerlang

Oleh: Aida Abd Rahman

Persatuan sukan di negeri ini disarankan menggunakan perkhidmatan jurulatih kebangsaan atau luar negara secara jangka pendek supaya dapat memperkemaskan latihan serta memperkenalkan kaedah baru kepada atlet yang bertanding dalam temasya Sukan Malaysia (Sukma) Ke-14 Kuala Lumpur pada 2 hingga 12 Jun ini supaya mereka mampu beraksi dengan lebih cemerlang.

“Apabila menemui jurulatih kebangsaan dan luar negara yang sesuai dan bawa kepada Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) untuk kita akan timbangkan keperluan itu dan bawa masuk mereka dengan segera.
“Kita perlu lakukan dengan segera dan bijak memilih jurulatih berkenaan kerana tempoh yang ada dengan kejohanan sebenar tidak lama lagi,” kata Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Haji Rozi Mamat di satu majlis, baru-baru ini.

Katanya, pendekatan mengambil jurulatih luar negara itu antara langkah bagi memberi pendedahan yang lebih baik dan membaiki prestasi atlet yang gagal menonjol dan mencapai sasaran pingat sebelum ini.

Selain itu, katanya mulai sekarang, jurulatih dan pengurus pasukan juga perlu mengadakan lebih banyak program memperkenalkan dan menemukan atlet masing-masing dengan pasukan kebangsaan atau luar negeri yang bersesuaian.

Beliau berkata, menerusi pendedahan latihan dan pertandingan bertaraf tinggi, atlet akan lebih bersedia, berkeyakinan dan mampu melonjak prestasi apabila bertanding di peringkat kebangsaan kelak.

Menurutnya, setiausaha persatuan juga perlu memberikan kerjasama bagi berunding dengan pasukan kebangsaan untuk merealisasikan hasrat itu.

Haji Rozi juga mengingatkan semua pihak memberi tumpuan penuh kepada persiapan menghadapi Sukma Ke-14 dan meninggalkan dahulu perkara serta masalah yang boleh menghilangkan fokus persiapan itu.

“Agenda pemantauan perlu dijadikan agenda utama bagi semua pihak, baik MSNT, persatuan atau pegawai-pegawai supaya sebarang kekurangan dan kelemahan dapat diatasi secara segera dan bersama dengan berhemah,” katanya.


Produk Makanan Terengganu Tembusi Dubai

Oleh: Aida Abd Rahman


Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Produk makanan Terengganu berjaya menembusi pasaran Dubai menerusi Ekspo Makanan yang diadakan selama empat hari bermula 27 Februari lalu di negara itu.

Kerajaan Terengganu menerusi Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) memperkenalkan lapan produk makanan daripada negeri ini termasuk kopi berasaskan belut untuk kesihatan.
Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera, berkata pameran yang disertai buat kali kedua oleh Terengganu itu berjaya memperkenalkan produk makanan negeri ini di negara Emiriah Arab Bersatu (UAE) itu.

Katanya, selain kopi berasaskan belut, turut mendapat permintaan pengedar di negara itu termasuk murtabak dan susu krim.

Dato’ Mohamed berkata, Dubai menjadi negara transit produk makanan halal yang disertai kira-kira 80 negara di seluruh dunia.

Katanya, kerajaan negeri menerusi YPU akan membuat tindakan susulan untuk mengetahui tindak balas pengedar makanan berkenaan untuk mengetahui produk yang mereka perlukan untuk pasaran di negara itu.

Beliau berkata, sebelum itu, Terengganu turut mengadakan lawatan ke Oman dan mengadakan pertemuan dengan dewan perniagaan negara itu mengenai perdagangan dua hala.

“Hasil pertemuan itu, Oman mempelawa pelabur-pelabur di Terengganu bagi melibatkan diri dalam industri minyak dan gas.

“Mereka juga berminat untuk ke Terengganu bagi melihat peluang-peluang pelaburan yang ada di sini dan boleh diketengahkan untuk kepentingan perdagangan bersama,” katanya.


Polis tambah anggota Julai depan.

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Ketua Polis Terengganu, Dato’ Jamshah Mustapa. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Polis Kontijen Terengganu akan menerima pertambahan anggota baru pada Julai depan dan sekali gus dapat membantu meningkatkan tahap pengurusan polis di negeri ini.

Ketua Polis Terengganu, Dato’ Jamshah Mustapa berkata, pertambahan ini berikutan pelatih dari Pusat Latihan Polis (Pulapol) Kuala Lumpur akan tamat latihan pada Julai nanti.

“Kita jangka, Kontijen Terengganu turut mendapat pertambahan anggota baru yang akan diserapkan ke negeri ini,” katanya.

Menurut Dato’ Jamshah setakat ini tidak timbul isu kekurangan anggota, tetapi dengan adanya pertambahan baru dapat meningkatkan lagi kualiti perkhidmatan kepada masyarakat.

Sehingga ini katanya, sejumlah 3,000anggota termasuk pegawai sedang bertugas di negeri ini dan berada pada tahap kecekapan yang baik dan memuaskan.

Dato’ Jamshah kemudiannya menasihatkan orang ramai sentiasa mematuhi undang-undang jalan raya bagi mengelak kemalangan kerana bila berlaku perkara berkenaan banyak pihak terbabit dan tidak kurang yang menderita berpanjangan bila berlaku kematian dan sebagainya.Lawatan Serampang Dua Mata

Oleh : KAMARUDIN B MAT AKIB


Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Abdul Razif Abdul Rahman. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Langkah Kerajaan Terengganu menghantar guru-guru melawat ke luar negara sebagai insentif kejayaan sekolah masing-masing mengukir kejayaan dalam pelbagai peperiksaan awam, bukan setakat lawatan untuk tujuan berseronok sahaja.

Sebaliknya, guru-guru tersebut akan dibawa melawat ke sekolah-sekolah yang telah menempa kejayaan di negara yang dilawati, bagi menimba pengetahuan dan pengalaman untuk kebaikan pelajar masing-masing, selepas pulang ke tanah air.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Abdul Razif Abdul Rahman, berkata lawatan sambil belajar yang dianjurkan kerajaan neegri itu merupakan langkah ‘serampang dua mata’ yang bertujuan membawa mereka melancong dan menuntut ilmu.

“Kita bawa guru-guru melawat ke luar negara sebagai insentif atas kejayaan mereka mendidik para pelajar dan pada masa yang sama mereka berpeluang mempelajari teknik mengajar yang diamalkan pendidik di negara-negara maju,” katanya kepada Teganukita ketika ditemui baru-baru ini.

Sebelum ini, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mengumumkan memandangkan Terengganu mendapat tempat pertama dalam peperiksaan STPM, kerajaan negeri akan menghantar 30 guru besar atau penolong kanan dari sekolah yang ada pelajar mengambil peperiksaan itu ke luar negara, sebagai hadiah galakan.

Beliau berkata, 50 guru besar dan penolong kanan dari sekolah yang mendapat keputusan terbaik dalam Ujian Pencapaian Sekolah rendah (UPSR) tahun lepas juga akan dihantar ke luar negara.Setakat ini kerajaan negeri memutuskan untuk menghantar 110 guru besar atau penolong kanan ke luar negara kerana kecemerlangan pelajaran.

Kerajaan negeri menghantar guru besar dan pengetua dari sekolah yang mencatat keputusan terbaik dalam peperiksaan UPSR, PMR, SPM dan STPM dua tahun lalu, bagi menghargai jasa-jasa mereka membantu meningkatkan kecemerlangan bidang pendidikan di Terengganu.

Menteri Besar berkata, jika Terengganu mengekalkan tempat pertama bagi keputusan SPM yang akan diumumkan dua hari lagi, 30 guru lagi akan dihantar ke luar negara, menjadikan jumlahnya 140 orang.

YB Haji Abdul Razif berkata, setakat ini negara yang bakal dilawati masih belum diputuskan dan ia mungkin diumumkan Menteri Besar tidak lama lagi.Warga SKPB berterima kasih kepada kerajaan Terengganu

Oleh: Suriati Ali


GEMBIRA...YAB Menteri Besar melihat pelajar mendapat manfaat e-book.

Warga Sekolah Kebangasaan Paya Bunga (SKPB), Kuala Terengganu menyatakan rasa bertuah dan beruntung kerana kerajaan Terengganu memperkasakan sekolah itu sebagai Elit Bandaraya dengan melaksanakan pelbagai pembaharuan dari segi pengisian dan fasiliti pembelajaran.

Terbaru, SKPB menjadi sekolah pertama diberi kemudahan kelas maya membabitkan kos RM90,000 sebagai menambah nilai e-Book milik pelajar.

Guru Besar SKPB, Puan Rohaya Ibrahim berkata, warga sekolah terutama pelajar bersyukur dan berterima kasih terhadap keprihatinan kerajaan negeri yang sentiasa cakna dan peka dalam semua aspek pendidikan.

Katanya, apabila SKPB dipilih untuk diperkasakan sebagai Sekolah Elit Bandaraya dengan memiliki kemudahan pembelajaran moden iaitu skrin sesentuh, secara tidak langsung membuka mata pelbagai terutama ibu bapa.

“Sebelum ini, mereka hanya memandang sepi terhadap SKPB walaupun terletak di tengah-tengah bandar raya di mana hanya segelintir ibu bapa saja yang berminat menghantar anak-anak masing-masing.

“Saya percaya, dengan adanya kelas maya ini, peratusan bilangan pelajar akan bertambah di tahun seterusnya dan kecemerlangan pelajar juga akan meningkat,” katanya kepada pemberita Teganukita.

Puan Rohaya berkata, walaupun SKPB kini mempunyai 102 pelajar dengan enam buah kelas dan 15 guru, pihak kami berusaha mencapai kecemerlangan seperti yang diharapkan pemimpin dan kerajaan Terengganu.

“Lebih membanggakan dalam Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah (UPSR) 2010, SKBP turut mencatatkan kecemerlangan apabila seramai dua pelajar berjaya memperoleh 5A daripada jumlah 15 orang pelajar,” katanya.Fama bakal buka tiga pasar tani baru

Oleh : Suriati Ali


Fama merancang membuka waktu perniagaan di Pasar Tani Padang Hiliran, Kuala Terengganu selama tiga kali seminggu berbanding dua kali seminggu sebelum ini.

Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) bakal membuka tiga cawangan pasar Tani Baru di daerah berasingan di Terengganu pada tahun ini.

Pengarah Fama negeri, Encik Hasan Jusoh, berkata pasar tani itu akan ditubuhkan di Pulau Serai Dungun; Ajil Hulu Terengganu dan Bandar Chukai, Kemaman.

“Pasar Tani di Pulau Serai akan dibuka pertengahan bulan (Mac) ini, Ajil pada Mei manakala Bandar Chukai pula dijangkan beroperasi hujung April ini.

“Penambahan pasar tani bukan saja dapat membantu usahawan meningkatkan hasil jualan malah membantu petani menambah pendapatan masing-masing,” katanya.

Katanya, seramai 240 usahawan berdaftar di negeri ini aktif menjalankan perniagaan di setiap cawangan yang ditetapkan dan tidak ketinggalan menyertai ekspo anjuran pihak kami di pelbagai lokasi.

“Langkah ini mampu memperkenalkan produk usahawan kecil dan petani secara terus kepada masayarakat setempat.

“Sekiranya, pihak kami mendapati terdapat produk bermutu dan berpotensi tinggi yang mampu mendapat pemintaan pelanggan luar negara, produk itu akan dibuat penjenamaan semula dengan melabelkan sebagai Agro Mas,” katanya.

Fama turut merancang membuka waktu perniagaan di Pasar Tani Padang Hiliran, Kuala Terengganu selama tiga kali seminggu berbanding dua kali seminggu sebelum ini.Masjid Sultan tarikan terbaru TTI

Oleh: Kamarudin Mat Akib


Masjid Sultan Singapura

Taman Tamadun Islam (TTI) yang merupakan salah satu daripada daya penarik utama pelancong ke Terengganu, bakal menonjolkan monumennya ke-22 kepada para pelawat, pertengahan tahun ini.

Monumen Masjid Sultan di Singapura yang kini sedang dalam pembinaan, dijangka siap sepenuhnya Jun depan dan dijangka mula dibuka kepada pengunjung tidak berapa lama selepas itu.

Pengarah Urusan TTI, Engku Md Azmi Engku Abd Rahman, berkata pembinaan monumen berkenaan merupakan sebahagian daripada fasa kedua pembangunan yang melibatkan peruntukan keseluruhan berjumlah RM6 juta.

Beliau berkata, langkah pembinaan monumen masjid itu sebagai menghargai permintaan pelawat dari Singapura yang mencadangkan agar replika masjid dari negara itu turut ditempatkan di TTI yang menempatkan replika pelbagai bangunan bercirikan seni bina Islam yang tersohor di seluruh dunia.


TTI turut menaiktaraf monumen Masjidil Haram di mana dewan teaternya dilengkapi dengan kecanggihan tiga dimensi (3D) yang dikenali sebagai Virtual Haji. - Gambar oleh Harish Fadzillah.

Dalam perkembangan lain, TTI turut menaiktaraf monumen Masjidil Haram di mana dewan teaternya dilengkapi dengan kecanggihan tiga dimensi (3D) yang dikenali sebagai Virtual Haji.

Apabila projek itu siap kelak, pengunjung yang memasuki monumen Masjidil Haram berpeluang merasai suasana dan pengalaman seperti dirasai jemaah haji di Tanah Suci.
Kini TTI menempatkan 21 replika monumen termasuk Masjid Negara, Dome of The Rock (Palestin), Masjidil Haram (Arab Saudi), al-Hambra Citadel (Sepanyol), Taj Mahal (India), Mimbar Kalyan (Uzbekistan), Makam Abu Nasr (Afghanistan), Mimbar Berputar Sammara dan Masjid Mohd Ali (Kaherah).

Monumen lain ialah Masjid Besar Qairawan (Tunisia), Masjid Besar Agadez (Nigeria), Aleppo Citadel (Syria), Masjid Kul Syarif (Rusia) dan Mimbar Xian (China).03 March 2011

MBNT puji sikap prihatin kerajaan negeri

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Majlis Belia Negeri Terengganu (MBNT) memuji sikap prihatin Kerajaan Negeri untuk menanggung sepenuhnya kos penerbangan balik pelajar ke Mesir, termasuk mereka yang menuntut di negara itu secara persendirian.

Pengerusi MBNT, Encik Mat Yusof Mat Ali, berkata langkah itu jelas menunjukkan kecaknaan kerajaan negeri terhadap pelajar di mana bidang pendidikan sentiasa diberi keutamaan dalam apa jua keadaan.

“Para pelajar dan keluarga perlu bersyukur dengan keputusan kerajaan itu dan berterima kasih kepada pemimpin kerajaan yang sentiasa memberi bantuan sejak mereka mula memasuki pusat pengajian hingga tamat belajar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas keputusan kerajaan untuk membiayai kos penerbangan balik pelajar ke Mesir di mana Kerajaan Negeri turut berurusan dengan MAS untuk menyediakan penerbangan terus dari Terengganu ke Kaherah, bagi membolehkan mereka meneruskan pengajian di universiti masing-masing, secepat mungkin.

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said mengumumkan bahawa mesyuarat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) semalam memutuskan untuk membiayai kos penerbangan balik semua pelajar dari Terengganu yang pulang ke negeri ini bulan lalu, berikutan pergolakan di negara berkenaan.

Seramai 621 pelajar yang balik dari Mesir mendaftar dengan kerajaan negeri, termasuk 308 orang yang menuntut di negara berkenaan secara persendirian.

Encik Mat Yusof berkata, pihaknya turut berharap para pelajar yang akan meneruskan pelajaran mereka di negara berkenaan menumpukan perhatian kepada pembelajaran mereka dan mengelak daripada terjebak dalam kegiatan anti-kerajaan.

“Kita mendapat maklumat ada pelajar yang terlibat secara langsung dalam kegiatan anti-kerajaan ketika menuntut di luar negara kerana terpengaruh dengan pihak tertentu yang cuba merosakkan imej pemimpin negara.

“MBNT bimbang jika para pelajar terlibat dengan kegiatan politik yang didalangi pihak tidak bertanggungjawab ini, mereka tidak dapat menumpukan perhatian pada pelajaran dan akhirnya gagal menamatkan pengajian,” katanya.

Beliau berkata, jika itu berlaku bukan saja keluarga pelajar yang kecewa, tetapi pemimpin kerajaan turut kecewa kerana hasrat mereka mewujudkan golongan pemimpin pelapis tidak tercapai.UMT Mantapkan Jaringan Antarabangsa

Oleh: Aida Abd Rahman

Universiti Malaysia Terengganu (UMT) berusaha memantapkan jaringan antarabangsanya dengan mensasarkan pertambahan pelajar asing ke institusi pengajian itu sebanyak lima peratus pada 2015 berbanding hanya dua peratus kini.

Naib Canselornya, Prof Dr Aziz Deraman, berkata sasaran itu selaras dengan apa yang diamanatkan Kementerian Pengajian Tinggi yang mahu supaya lebih ramai pelajar asing menyambung pengajian di pusat pengajian awam di negara ini.
Katanya, sehingga kini, UMT memiliki 123 pelajar daripada 17 negara yang mengikuti pelbagai peringkat pengajian dan pengkhususan termasuk China, Kanada, United Kingdom, India dan Indonesia.

Prof Dr Aziz berkata, sebahagian daripada mereka mula memasuki UMT pada 2009 dan bakal menamatkan pengajian pada tahun depan.
Beliau berkata demikian selepas Majlis Malam Gala Antarabngsa (MGA) di Ri-Yaz Heritage Resort, Pulau Duyong, Kuala Terengganu baru-baru ini.

“UMT sudah bekerjasama dengan lebih 20 institusi pengajian tinggi di seluruh dunia bagi meningkatkan lagi mutu pembelajaran di institusi pengajian kami.

“Ini termasuklah Universiti Bergen, Norway, Universiti carolina and East Carolina (USA), Universiti James Cook (Australia), Institut Alfred Wagener (Jerman) dan Universiti Selatan Brittany, Perancis,” katanya.

Selain lain termasuk Universiti Newcaste (United Kingdom), Universiti Air Langga dan Universiti Bung Hatta (indonesia) serta Universiti Kagoshima (Jepun).

Prof Dr Aziz pada majlis itu turut berterima kasih kepada kerajaan negeri kerana menyumbang RM10,000 bagi menjayakan program yang julung kali diadakan oleh pihak UMT itu.

Beliau turut berbangga kerana program itu mampu menghimpunkan pelajar daripada pelbagai bangsa, agama dan budaya, di mana mereka tetap boleh bergaul dan belajar dalam persekitaran pembelajaran yang baik dan selesa.
Sedia Bajet Besar Ganjaran Kejayaan Atlet

Oleh: Aida Abd Rahman


Ibu kepada Azizulhasni Awang menerima cek Insentif Skim Kemenangan (SHAKE) dan Insentif Skim Wakil Negara (SWARA) daripada YB Rozi Mamat diperhatikan Dato' Wan Ahamad. - Gambar oleh Syed Abdul Rahman.

Terengganu satu-satunya negeri yang menyediakan peruntukan paling besar setiap tahun sebagai ganjaran kepada atlet kelahiran negeri ini yang berjaya dalam pelbagai acara sukan di peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa.

Terbaru, hampir RM100,000 diperuntukkan untuk Insentif Skim Kemenangan (SHAKE) dan Insentif Skim Wakil Negara (SWARA) kepada 18 atlet dalam acara lumba basikal, skuasy, hoki lelaki, hoki wanita, sepak takraw, ragbi dan angkat berat.
Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Haji Rozi Mamat, berkata di bawah Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said pelbagai peruntukan dan ganjaran disediakan kepada atlet yang cemerlang dan berjaya memahat nama Terengganu di peringkat Asia serta dunia.

Katanya, kerajaan negeri tidak akan teragak-agak untuk menghargai jasa dan pengorbanan atlet dengan menyediakan insentif yang setimpal dengan kejayaan yang sudah dihasilkan. Malah, ia terbukti melalui pelbagai skim dan pengiktirafan yang disediakan kepada atlet sebaik sahaja mereka melakarkan kejayaan.

Dalam penyampaian insentif SHAKE dan SWARA itu, ikon sukan negara dalam acara berbasikal, Mohd Azizulhasni Awang penerima ganjaran tertinggi yang berjumlah RM15,000 masing-masing RM5,000 untuk pingat gangsa di sukan komanwel dan RM10,000 untuk emas yang dimenangi di peringkat Asia.

Sementara Mohd Nafiizwan Adnan, atlet skuasy memperolehi RM6,500 bagi insentif mewakili negara dalam sukan Komanwel (RM1,500) dan RM5,000 lagi kerana memenangi perak dalam sukan Asia.

Dua atlet hoki lelaki yang mewakili Malaysia dalam sukan Asia dan Komanwel, Faizal Saari dan Mohd Shahrun Nabil Abdullah pula masing-masing mendapat RM6,000, diikuti insentif RM5,000 masing-masing kepada tiga atlet sepak takraw yang mewakili Asia iaitu Mohamad Fadzli Muhammad Roslan, Muhamad Syazwan Husin dan Mohd Nasiruddin Manjur Ahmad yang memenangi perak.

Sementara atlet Hoki Wanita, Norhasikin Halim dan Rabiatul Adawiyah Mohamed pula masing-masing mendapat RM2,000.

Manakala Mohd Hariff Salleh serta Muhammad Adiq Husainie Othman (lumba basikal) dan Mohd Hafifi Mansor (angkat berat) masing-masing mendapat RM1,500.

Atlet angkat berat negara, Mohd Hafizh Zainal dan Mohd Hafeez Faesal A Aziz yang mewakili negara peringkat Asia pula masing-masing memperolehi RM 1,000.


Akram sedia 12,000 soalan sebulan

Oleh: Esah Abdullah

Guru-Guru Angkatan Kerja Rajin dan Mulia (Akram) menyediakan 12,000 soalan sebulan bermula Januari lalu untuk semua pelajar yang menghadapi peperiksaan awam pada pertengahan dan hujung tahun ini.

“Fokus soalan tertumpu kepada subjek penting yang terdapat pada Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM),” kata Setiausaha Akram, Encik Nordin Ambak.

Guru Akram terbahagi kepada 12 bidang termasuk Matematik, Sains, Bahasa Malaysia (BM), Bahasa Inggeris (BI), Bahasa Cina, ICT dan Perkomputeran, Pendidikan Islam, Kajian Kemasyarakatan, Teknik dan Vokasional, Penyelidikan, e- pantau dan Korikulum Rendah/Akram Rendah.

Ketika dihubungi Encik Nordin menjelaskan setiap soalan akan disemak oleh satu panel khas terdiri daripada Jawatankuasa Penilaian dianggotai 14 guru-guru pakar dan cemerlang yang dilantik Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT).

“Melalui kerjasama dengan Top IT Sdn Bhd, soalan-soalan berkenaan akan diakses terus dengan menggunakan nombor identiti pelajar terbabit bagi tujuan latih tubi,” katanya.

Terdapat 800 guru Akram terpilih antara guru-guru cemerlang seluruh negeri dan bertanggungjawab menyediakan soalan untuk Program T-Skor dalam usaha kerajaan mencapai hasrat menjadikan Negeri Anjung Ilmu.

Perjanjian usahasama antara Top It dan Akram sudah diikat pada 14 Februari lalu yang disaksikan sendiri oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.

Kerjasama dua hala itu akan meledakkan satu dimensi baru dalam dunia pendidikan negeri kerana Top IT mempunyai kepakaran dalam sistem maklumat dan kumpulan Akram menyumbang pengisiannya.


JPNT akan lupus MyKad tidak dituntut

Oleh: Esah Abdullah

Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) cawangan Terengganu akan melupuskan 2,000 MyKad yang tidak dituntut oleh orang ramai setelah diberi tempoh 18 bulan untuk berbuat demikian.

“Pemilik juga akan dikenakan denda RM40 sebagai penalti bagi kad pengenalan yang tidak dituntut mengikut Akta Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan) 2007,” kata Pengarahnya, Encik Ghazali @ Suhaimi Muhammad.

Katanya, perkara itu membabitkan MyKad yang tidak dituntut selepas dikeluarkan Oktober tahun lalu dan setelah diberi masa setahun setengah tetapi masihtidak dituntut, akan dilupuskan.

Menurutnya, selain MyKad, Mykid yang dikeluarkan secara percuma kepada kanak-kanak berusia bawah 12 tahun atau sebaik mendaftar kelahiran bayi juga masih ada yang tidak dituntut ibu bapa masing-masing.

“Orang ramai yang hilang MyKad secara sengaja atau tidak sengaja juga akan dikenakan denda RM100 bagi kes pertama dan jika berulang sehingga tiga kali, pemiliknya bukan saja didenda malah akan disoal siasat JPNT,” katanya.
3,600 guru bakal terima komputer riba

Oleh: Suriati Ali


Seramai 4,400 guru di seluruh negeri akan menerima komputer riba selaras dengan hasrat kerajaan memperluaskan penggunaan peralatan teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) di sekolah-sekolah rendah seluruh negeri. - Gambar oleh Zulkipli Putra

Seramai 3,600 guru Tahun Enam sekolah rendah di negeri ini bakal menerima komputer riba secara berperingkat-peringkat, dalam tempoh terdekat ini.

Pengagihan itu adalah kesinambungan pemberian kemudahan itu di mana pada 14 Februari lalu 800 guru Angkatan Kerja Rajin dan Mulia (Akram), menerima kemudahan tersebut.

Pada tahun ini, seramai 4,400 guru di seluruh negeri akan menerima komputer riba selaras dengan hasrat kerajaan memperluaskan penggunaan peralatan teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) di sekolah-sekolah rendah seluruh negeri.

Komputer riba tersebut yang mengadungi pengisian sama dengan e-Book kini sedang dalam proses terakhir sebelum diserahkan kepada pemilik masing-masing.

Ketua Sektor Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Haji Zubir Embong berkata, pemberian komputer riba kepada guru-guru terlibat adalah sumbangan cukup berharga daripada kerajaan negeri dan belum pernah dilakukan di negeri lain.

Katanya, JPNT dengan kerjasama kerajaan negeri akan mengadakan majlis khas untuk pengagihan peralatan itu yang bakal diterima secara peringkat mengikut mata pelajaran.

“Guru mata pelajaran Bahasa Malaysia dan Bahasa Arab mungkin menjadi penerima pertama sebelum diikuti guru mata pelajaran lain termasuk Matematik dan Bahasa Inggeris.

“Saya mengharapkan guru menerima komputer riba memanfaatkannya sebaik mungkin untuk kecemerlangan pelajar, sekolah dan nama baik Terengganu ,” katanya ketika dihubungi Teganukita.

Katanya, pemberian komputer ini juga sebagai hadiah kerana mampu mengekalkan kecemerlangan Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah (UPSR) selama 10 tahun berturut-turut.

“Saya percaya, setiap guru yang menerima peralatan ini lebih bersemangat mencurahkan ilmu kepada anak didik masing-masing dalam usaha mengekalkan kedudukan dan lebih cemerlang pada tahun seterusnya,” katanya.Maidam sasar kutipan zakat RM80 juta

Oleh: Suriati Ali

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menjangkakan kutipan zakat sebanyak RM80 juta pada tahun ini, berikutan kedudukan ekonomi global yang semakin beransur baik.

Pada tahun lepas, Maidam memperoleh kutipan sebanyak RM76 juta berbanding RM74 juta bagi tahun 2009.

Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Sulaiman, berkata pihaknya menjangkakan zakat perniagaan dan zakat pendapatan memberi sumbangan paling besar kepada peningkatan kutipan ini.

"Keadaan ekonomi kita bertambah baik, secara tidak langsung perniagaan mana-mana pemilik sama ada syarikat besar atau usahawan kecil bertambah maju. Faktor ini mendorong mereka mengeluarkan zakat lebih tinggi pada setiap tahun.

“Pada masa sama, pihak kami bersyukur kerana timbul kesedaran terhadap kewajipan membayar zakat di kalangan umat Islam,” katanya kepada Teganukita.

Maidam melantik 12 ejen di seluruh negeri untuk mengutip zakat daripada pelbagai agensi termasuk bank, koperasi dan pihak swasta bertujuan memudahkan orang ramai membayar zakat serta menguruskan kutipan.

“Pihak kami masih melantik amil bertauliah untuk mengutip pelbagai kategori zakat sama ada zakat pendapatan, zakat ternakan, zakat tanaman dan zakat emas dan perak.

“Setiap zakat yang diperoleh akan diagihkan kepada lapan asnaf yang layak iaitu faqir, miskin, amil, riqad (pejuang Islam), al-Gharimin (pelbagai), ibnussabil (pengembara), fisabilillah dan muallaf,” katanya.e-Book mampu tingkat kemampuan pelajar dalam ICT

Oleh: Suriati Ali

Dakwaan segelintir individu terutama pembangkang bahawa penggunaan e-Book di kalangan pelajar di Terengganu sebagai membazir dan merugikan wang rakyat adalah tidak berasas kerana program itu telah terbukti berjaya meningkat mutu dan pencapaian pelajar.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologin dan Sumber Manusia negeri, Haji Ahmad Razif Abd Rahman, berkata e-Book merupakan usaha murni kerajaan negeri untuk meningkat taraf pendidikan pelajar di negeri ini.

“Mereka sewajarnya berterima kasih kerana kerajaan sanggup membelanjakan jutaan ringgit setahun semata-mata mahu melihat kecemerlangan pelajar dan bukannya menuduh tanpa usul periksa.

“Sudah terbukti usaha yang dilaksanakan selama ini dalam pelbagai program pendidikan membuahkan hasil terutama dalam peperiksaan umum di mana mencatatkan pencapaian tertinggi berbanding negeri lain,” katanya.

e-Book adalah komputer mini yang dilengkapi perisian sama seperti buku teks. Lebih istimewa lagi, turut dilengkapi 30 juzuk al-Quran, cara solat jenazah dan kaedah solat limat waktu.

Haji Ahmad Razif berkata, penggunaan e-Book juga dikesan berjaya mempecepatkan penguasaan pelajar dalam bidang Teklonogi Maklumat dan Komunikasi (ICT).Terlalu awal untuk tentu soal calon – MB

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said menegaskan masih terlalu awal untuk membuat spekulasi mengenai calon-calon yang akan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

Sehubungan itu, beliau tidak berminat untuk memberi sebarang komen mengenai calon mana yang perlu bertanding atau wakil rakyat mengundurkan diri bagi memberi laluan kepada muka baru.

“Terlalu awal untuk komen, kita tak tahu lagi bila piliihan raya (umum) akan diadakan,” katanya kepada wartawan ketika diminta memberi komen mengenai lima wakil rakyat dalam Umno Bahagian Besut yang dikatakan sedia berundur bagi memberi laluan kepada muka baru bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-13.


YB Dato’ Seri Idris Jusoh

Mengikut laporan akhbar Berita Harian semalam, bekas Menteri Besar, Dato’ Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jertih dan Ahli Parlimen Besut, Dato’ Dr Abdullah Md Zin, sepakat menyatakan kesediaan untuk berundur bagi memberi laluan kepada calon baru bertanding.


YB Dato’ Dr Abdullah Md Zin

Tiga lagi Adun lain yang menyatakan hasrat sama ialah Timbalan Ketua Umno Bahagian yang juga Adun Hulu Besut, Nawi Muhamad; Naib Ketua Bahagian merangkap Adun Kota Putra, Muhammad Pehimi Yusof dan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr Abdul Rahman Mokhtar yang juga Adun Kuala Besut.


YB Dr Abdul Rahman Mokhtar


YB Muhammad Pehimi Yusof

Mereka sepakat menyatakan hasrat itu pada majlis perasmian Mesyuarat Agung Berkelompok Cawangan, Wanita, Pemuda dan Puteri Bahagian di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB) Gong Kemuntong, Jertih, malam kelmarin.


YB Nawi Muhamad

Dato’ Seri Haji Ahmad yang juga Menteri Besar berkata, pucuk pimpinan parti akan menentukan calon-calon yang sesuai untuk bertanding di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri dan Parlimen apabila tiba masa pilihan raya akan diadakan.02 March 2011

Kerajaan negeri tanggung kos pelajar balik ke Mesir

Oleh: Kamarudin Mat Akib
BERITA BAIK UNTUK PELAJAR TERENGGANU YANG MENUNTUT DI MESIR. Kerajaan Negeri akan menanggung sepenuhnya kos penerbangan balik mereka ke Mesir, termasuk yang belajar di negara itu secara persendirian.

Bonus berganda buat pelajar Terengganu kerana Kerajaan Negeri sedang berurusan dengan MAS untuk menyediakan penerbangan terus dari Terengganu ke Kaherah, bagi membolehkan mereka meneruskan pengajian di universiti masing-masing, secepat mungkin.

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said mengumumkan bahawa mesyuarat Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) hari ini memutuskan untuk membiayai kos penerbangan balik semua pelajar dari Terengganu yang pulang ke negeri ini bulan lalu, berikutan pergolakan di negara berkenaan.

“Seramai 621 pelajar yang balik dari Mesir mendaftar dengan kerajaan negeri, termasuk 308 orang yang menuntut di negara berkenaan secara persendirian,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat Exco hari ini.

Beliau menjelaskan kos penerbangan pulang 46 pelajar tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan 52 pelajar yang ditaja oleh Mara akan ditanggung oleh penaja masing-masing.

Manakala kerajaan negeri akan menanggung tiket penerbangan balik semua pelajar tajaan Yayasan Terengganu, Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) dan pelajar persendirian.

Menteri Besar berkata, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah, akan berunding dengan pihak pengurusan MAS pada 7 Mac ini bagi urusan membawa pulang pelajar terus dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud ke Kaherah.

“Dalam perbincangan itu juga kita akan menentukan kos sewa pesawat dan tarikh mereka akan diterbangkan ke Mesir,” ujar beliau.Dato’ Seri Ahmad juga berkata, kerajaan negeri akan mengambilkira keadaan keselamatan di negara berkenaan dan tarikh kebanyakan universiti mula dibuka, sebelum menentukan masa penerbangan.

Pengumuman ini pastinya melegakan keluarga pelajar yang menuntut di Mesir, terutama bagi mereka yang belajar di negara itu atas tanggungan sendiri.Masyarakat perlu lahir golongan ‘celik politik’

Oleh: Suriati AliKesedaran terhadap bidang politik tidak akan datang dengan sendiri, tetapi ia perlu diusahakan dengan perancangan dan pelaksanaan strategik, bagi melahirkan masyarakat, khususnya golongan Melayu `celik politik’.

Setiausaha Politik Kepada Menteri Besar, Encik Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid, berkata di alaf baru ini memperlihatkan perkembangan politik di Malaysia semakin tidak menentu yang sebelum ini pernah didominasikan kaum Melayu sepenuhnya.

Bagaimanapun, katanya, kemelut politik yang melanda sekarang ini telah memberi kelebihan kepada kaum lain di mana bumi Melayu yang dipijak bukan lagi didominasi kaum Melayu sendiri sama ada dalam bidang ekonomi mahu pun politik.

“Daripada segi ekonomi misalnya, kaum Melayu masih lagi bertatih berbanding bangsa lain, selain masih tertumpu di kawasan pedalaman sehingga mengakibatkan terpinggir daripada arus permodenan.

“Melihatkan senario ini, kita sebagai orang Melayu harus berwaspada untuk terus kekal, sesuai dengan status peribumi asal,” katanya ketika berucap merasmikan Seminar Pemantapan Kepimpinan Pegawai Kerajaan dan Pemimpin Masyarakat, di Perpustakaan Daerah Marang, hari ini.Hadir sama, Pegawai Daerah Marang, Haji A. Rahman Che Ali, Ketua Pegawai Eksekutif YPIM, Encik Abd Aziz Abdullah, Pengarah Unit Komunikasi Negeri, Haji Shamsuddin Sulong dan ketua-ketua jabatan.

Kira-kira 2,000 peserta dari daerah Marang menyertai seminar anjuran Yayasan Pembangunan Ihsan Malaysia (YPIM) dan Terengganu Integrity and Strategic Studies Institute (T-ISSI).Empat tajuk seminar disampaikan fasilitator bertauliah iaitu, Survival Menuju Kemerdekaan; Gagasan Satu Malaysia; Bangun Runtuhnya Tamadun dan Empayar Besar dan Realiti Umat Melayu Islam Masa Kini.

Encik Ahmad Nizam turut memberitahu, sewajarnya tuntutan politik orang Melayu lebih tertumpu kepada soal ekonomi dan kebajikan.

“Oleh itu perkara inilah yang perlu diberi keutamaan setiap pegawai kerajaan dan pemimpin supaya ada kesungguhan mentranformasi orang Melayu secara tidak langsung mengelak daripada terus tercicir,” katanya.