Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

08 April 2010

Sidang Dewan Undangan Negeri ke-12 (hari ketiga)


Menteri Besar, Dato' Ahmad Said menurunkan tandatangan kepada salah seorang pelajar yang datang mengikuti perjalanan Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.


KUALA TERENGGANU, 7 April 2010 -


Peruntukan Khas Wujud Tandas BMW

Peruntukan khusus dan mencukupi bagi menjaga dan menyelenggara tandas awam seluruh negeri yang diperuntukkan kepada semua Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) membuktikan kerajaan negeri serius menjaga kebersihan kemudahan awam itu.

Bagaimanpun, Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, melahirkan rasa kesal dan sedih dengan mentaliti rakyat terutama orang Islam masih rendah kerana gemar mengotorkan tandas awam dan juga tandas di masjid yang menjadi tempat ramai pelawat dari luar Terengganu singgah ketika bersolat.

Dato’ Ahmad (BN-Kijal) yang juga Pengerusi Kerajaan Tempatan berkata dua perkara yang harus ditekankan daalam aspek menjaga kebersihan tandas iaitu pengurusan dan penjagaan serta mentaliti pengguna kemudahan itu sendiri.

“Kerajaan negeri mengeluarkan peruntukan yang besar untuk menyelenggara semua tandas awam peringkat daerah sebab itu ada satu dua kes terpencil seperti ini yang saya minta diberi laporan oleh Yang Dipertua Majlis Daerah Setiu kalau betul tandas awam yang dijaga oleh majlis daerah ini tidak dijaga dengan sempurna,” kata beliau sebagai mengulas soalan tambahan dikemukakan YB Haji Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) dalam persidangan Dewan Undangan negeri (DUN) ke-12 (Hari Ketiga), di Wisma Darul Iman, hari ini (7 April).


SUK, Dato' Mazlan Ngah berbual dengan ahli DUN ketika sesi rehat.

Haji Abdul Wahid sebelum itu mempersoalkan kebersihan tandas awam dan merujuk rungutan seorang rakannya dari luar negara mengenai tahap kebersihan tandas awam di Penarik, Setiu yang tidak mencapai tahap BMW atau bersih, menawan dan wangi.

Menteri Besar turut kesal dengan sikap segelintir wanita yang tidak bijak ketika menggunakan tandas apabila ada di kalangan mereka sanggup membuang lampin pakai buang bayi dan tuala wanita di dalam mangkuk tandas mengakibatkan memerlukan masa sehingga dua minggu hingga sebulan untuk membersihkan semula tandas berkenaan.

Dato’ Ahmad berkata, jika hanya kerajaan memperuntukkan belanja yang khas dan mencukupi untuk kerja menjaga dan menyelenggara tandas, tetapi sikap masyarakat tidak berubah sehingga dengan mudah mengotorkan kemudahan awam itu, usaha untuk menjadikan kemudahan awam itu bersih pasti tidak berhasil.

“Kalau jaga macam mana pun, (tukang bersih) paling belakang kotor balik..tiada makna. Kita belanja ratusan ribu setahun jaga tandas, malah tiada negeri lain yang buat seperti Terengganu belanja khusus untuk menjaga tandas kecuali Terengganu,” katanya.

Beliau turut mengambil contoh apa yang pernah diperkatakan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, di mana banyak kejayaan sudah dicapai dalam pembangunan, tetapi pada masa yang sama masih juga gagal

“Sebab itu Tun Dr Mahathir pernah menyebut, dia boleh mengubah negara kita dari segi fizikal sebagai sebuah negara setaraf dengan negara maju..kita ada Twin Tower, hebat-hebat pembangunnanya, cerdik pandai..tetapi dari segi mentaliti oang kita masih lagi di tahap dunia ketiga,” katanya.


Pelajar sekolah sempat merakam kenangan bersama Menteri Besar.


Manfaat Naik Taraf MPD

Sebelum itu, Dato’ Ahmad ketika menjawab soalan YB Haji Wan Hassan Mohd Ramli (Pas-Sura) berhubung kemudahan yang boleh dimanfaat oleh penduduk hasil naik taraf Majlis Daerah Dungun kepada Majlis Perbandaran Dungun (MPD), berkata banyak faedah yang diperolehi termasuk pertambahan kakitangan dan peluang mengisi lebih banyak jawatan di majlis perbandaran itu.

Faedah kedua katanya melibatkan soal perbelanjaan dan peruntukan tahunan yang lebih tinggi membolehkan lebih banyak kemudahan serta infrastruktur asas dapat disediakan kepada rakyat seperti jalan, parit dan longkang, selain menambah keceriaan bandar berkenaan.


YB Ramlan Ali (kanan) sempat bergurau dengan YB Pas.

“Dengan naik taraf MPD sudah tentu secara nyata dapat dilihat dari segi fizikal seperti lampu, lanskap dan kecerian bandar.

“Sebagai contoh pada 2008 -2009 sahaja, MPD menerima peruntukan RM26, 144,290.80 bagi menyediakan segala kemudahan yang diperlukan, sesuai dengan naik taraf MPD termasuk juga kemudahan lain yang dibuat dari semasa ke semasa,” katanya.


Jangan Satu Kes, Semua Tidak Bagus- YAB Menteri Besar

Selain itu, Dato’ Ahmad meminta YB Wan Hassan supaya mengambil pendekatan yang baik dan bertindak rasional, walaupun terdapat satu kes kerosakan jalan di Sura sebagaimana yang dipertikaikan wakil Pas-Sura berkenaan ketika mengemukakan soalan tambahan kepada beliau.

“Jangan kerana satu kes jalan pecah (rosak) menyebabkan keseluruhan sistem itu tidak boleh dipakai. Inilah satu pendekatan yang tidak bagus, tidak baik sedangkan manfaat (naik taraf) lebih besar, peruntukan lebih besar diberikan.


Apa yang dibincangkan antara Dato' Ahmad (Wakil Kijal) dan Wahid Endut (Wakil Wakaf Mempelam) dan Dato' Seri Hadi Awang (Wakil Rhu Rendang) ketika berehat di lobi Dewan Undangan Negeri.

“Mungkin kerana banjir jalan pecah dan mungkin awal tahun peruntukan belum sampai untuk membaiki jalan berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, sepatutnya pihak pembangkang tidak menjadikan isu kecil dan hanya kerana satu jalan di Sura (rosak) menyebabkan semua sistem jalan dan pembangunan di MPD itu tidak bagus.

Mahasiswa Wajar Diberi Komputer Riba

Kerajaan negeri diminta memberi perhatian kepada mahasiswa yang berjaya melanjutkan pelajaran diperingkat tertinggi supaya turut memberi kemudahan komputer riba percuma seperti mana yang dilaksanakan terhadap pelajar Tahun 4 dan 5 sebelum ini.

Dato’ Rosol Wahid (BN-Ajil) berkata, dia memuji pendekatan kerajaan negeri yang mengagihkan e-Book kepada pelajar berkenaan di mana tahun ini membabitkan peruntukan RM50 juta. Pada masa sama, diharapkan dapat mengeluarkan sedikit belanja untuk mahasiwa.

“Saya yakin jumlah yang bakal dikeluarkan untuk membeli komputer riba tidak begitu besar iaitu anggaran RM5 juta hingga RM10 juta sahaja, berbanding kos yang diperutukkan untuk membeli e-Book.

“Diharapkan pihak kerajaan menimbang cadangan yang dikemukakan ini sebaik mungkin supaya mahasiswa lebih semangat untuk menimba ilmu dan secara tidak langsung membantu mereka yang kurang berkemampuan,” katanya ketika sesi perbahasan di Sidang Dewan Undangan Negeri, hari ini.


Pelajar memenuhi tempat duduk pemerhati melihat perjalanan secara langsung Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu.

Cadangan Akan Dikaji

“Cadangan yang dikemukakan Dato’ Rosol Wahid (BN-Ajil) untuk memberi kemudahan computer riba kepada mahasiswa akan dikaji dan jika bersesuaian, tidak salah dilaksanakan.

“Pendekatan itu akan diperbincangkan selepas selesai pengagihan e-Book kepada pelajar Tahun 4 dan 5,” kata Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said secara ringkas kepada pemberita selepas sesi perbahasan.

TEGANUKITA06 April 2010

Sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu ke-12 (hari kedua)

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Dato' Ahmad Said (kiri) sempat berbual dengan YB Rosol Wahid dan juga pegawai kerajaan ketika sesi rehat Sidang Dewan Undangan Negeri. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Rangka Program Untuk Belia:

KERAJAAN Negeri merangka pelbagai program yang sesuai dengan minat golongan belia tempatan bagi mengurangkan gejala sosial secara berperingkat.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata pihaknya mula serius merancang aktiviti sejak 1994, termasuk mewujudkan program Rakan Muda; Kelab Reka Cipta Reakreasi dan Sukan, Wira Usaha, Rakan Muda Mahir dan Kecerdasan.

Beliau berkata, mulai tahun lepas, kerajaan negeri turut menganjurkan kursus Dana Remaja selama tiga hari dua malam yang mensasarkan 20 peratus daripada jumlah penerima bakti remaja setiap tahun.


Orang ramai memenuhi tempat duduk tingkat atas Dewan Undangan Negeri sebagai pemerhati bagi melihat lebih dekat perjalanan persidangan.

“Untuk pembangunan modal insan, kerajaan negeri akan berkerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk mewujudkan program Mat Rempit Sifar dan Kelab Motor pada bulan Jun nanti.

“Program menjangkakan kehadiran 40,000 remaja dari seluruh negeri itu bakal dirasmikan Perdana Menteri,” katanya ketika menjawab soalan Haji Nawi Mohamad (BN- Hulu Besut)

Katanya, penubuhan Kelab Motor Daerah sedang berjalan dan kerajaan negeri mengharapkan golongan muda ini akan sentiasa bersama kerajaan untuk menjayakan program itu dari masa ke semasa.

“Program Saya Anak Terengganu akan dilancarkan untuk mempastikan rakyat di negeri ini terutama belia dan beliawanis berminat menyertai persatuan dan kursus tertentu.

“Program inter-generasi yang melibatkan kaum lain juga turut dianjurkan di setiap daerah bagi mewujudkan kerjasama, sikap tolenrasi dan elak sikap perkauman,” katanya.

Datuk Rahin berkata, Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) turut berminat menganjurkan program berilmu dengan memberi penekanan khas kepada jiwa dan rohani seseorang individu termasuk program taklif , ingat sebelum kena serta program kecemerlangan dan jati diri belia.

Pihaknya menjangkakan peruntukan RM30 juta untuk mewujudkan program khas semata-mata ingin menarik minat belia untuk menyertai persatuan.

“Melaluinya, kerajaan akan menawarkan insentif tertentu kepada golongan berkenaan termasuk mengagihkan topi keledar, jaket keselamatan dan pelbagai peralatan yang berkaitan.

“Mengharapkan bahawa penubuhan kelab motor di setiap daerah ini dapat menambah ahli persatuan yang sedia ada, pada masa sama, kita akan cuba untuk mendekati mereka mengikut daerah sebagai langkah membimbing dan mengetahui masalah,” katanya menjawab soalan tambahan YB Encik Ramlan Ali (BN-Jabi).Pembangkang Perlu Sokong Pembangunan Kerajaan:

WAKIL rakyat daripada parti pembangkang diajak untuk bersama-sama menyokong usaha kerajaan membangunkan Bandar Raya Kuala Terengganu untuk muncul sebagai mercu tanda yang hebat pada masa akan datang.

Wakil BN (Jabi), YB Haji Ramlan Ali berkata, pembangunan yang dirancang adalah untuk kebaikan bersama negeri dan rakyat akan dapat menikmati kesan daripada kepesatan pembangunan bandar itu nanti.


Menteri Besar, Dato' Ahmad Said bersama ketua pembangkang dan bersama-sama menjamah hidangan pada sesi rehat persidangan.

“Namun saya agak dukacita kerana ada di kalangan pemimpin pembangkang cuba menghasut penduduk kampung terbabit supaya tidak berpindah,” katanya ketika mengambil bahagian dalam sesi perbahasan menyokong ucapan Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja, Tengku Sri Panglima Raja dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu (DUN), hari ini (6 April).

Katanya, beliau kesal wakil pembangkang telah menggunakan masjid dan surau untuk memberi gambaran negatif kepada penduduk tempatan agar tidak menyokong projek pembangunan yang kerajaan laksanakan.

“Lebih banyak projek yang dibangunkan oleh kerajaan lebih luas peluang rakyat mendapat manfaat sama ada pengusaha kedai makan, penjual barangan kraf dan sebagainya kerana kedatangan pelancong yang keluar masuk kesini akan berbelanja,” katanya.


Pelajar sekolah yang hadir menjadi pemerhati sempat begitu bertuah dapat bertemu dengan Menteri Besar.

YB Haji Ramlan juga meminta pihak berwajib supaya menghidupkan kembali program gotong-royong menjaga kebersihan seperti yang pernah diadakan tidak lama dulu kerana dengan penglibatan semua pihak termasuk jabatan kerajaan, Pertubuhan Bukan Kerajaan, swasta dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampong (JKKK)..

“Pencegahan dan kawalan demam denggi ini amat perlu di samping kempen memelihara alam sekitar dan mencintai kebersihan kerana mengikut laporan setiap bulan ada saja kes demam denggi berlaku dan pada tiga bulan tahun ini sudah ada 270 kes yang dikesan,” katanya.

Jangan Letak Kesalahan Pada Pihak Lain:

TIDAK semestinya sesuatu yang baik itu datangnya dari atas, kadang-kadang yang baik datangnya dari bawah dan tidak semestinya yang buruk itu datangnya dari bawah kadang-kadang ia juga datang dari atas.

Itu kata-kata awal Wakil BN ( Tepoh) , YB Haji Muhammad Ramli Nuh yang mengambil bahagian dalam sesi perbahasan sidang DUN, hari ini.


Suasana sillaturahim antara wakil rakyat ketika di luar dewan.

Beliau yang memulakan ucapan dengan membaca peringatan daripada satu Firman Allah SWT yang bermaksud;

“Mereka itu adalah di antara orang-orang yang mendengar sesuatu, khususnya sesuatu nasihat, lalu mengikuti apa yang terbaik diambil di antaranya. Mereka itulah orang-orang yang telah diberikan petunjuk hidayah oleh Allah SWT dan mereka itulah sebenarnya orang-orang yang mempunyai akal yang diistilahkan sebagai ulul albab”

Maksudnya, Allah SWT lebih meminta kita untuk bercakap dan berucap tentang persoalan untuk kebaikan bersama tanpa terlalu meletakkan kesalahan kepada mana-mana pihak.

“Apatah lagi untuk menuduh atau mencerca, mencemuh dan mengeluarkan kata-kata nista dan hina bagi maksud untuk memastikan orang yang mendengarnya turut merasa benci kepada mereka yang yang dimaksudkan itu,” katanya.

Katanya, kalau itu yang berlaku kita telah mempengaruhi orang supaya bergaduh dan membenci antara satu sama lain sedangkan yang perlu kepada kita adalah orang ulul albab dan bercakaplah kepada perkara yang boleh memberi kebaikan kepada masyarakat, agama bangsa dan negara.

YB Haji Muhammad Ramli seterusnya mengajak semua untuk berusaha mengamalkan perkara yang baik agar ianya menjadi kebiasaan dan akan menjadi amalan kekal dalam kehidupan seterusnya.


Pelajar sekolah yang hadir pada persidangan dewan sebagai pemerhati.

Beliau turut meminta kerajaan menyiasat mengenai aduan terdapat guru J-Qaf yang mengajar kanak-kanak tentang perkara yang tidak baik seperti menyebut dan memburuk nama pemimpin negara.

“Kita tidak nafikan hak mereka untuk mencari rezeki dengan mendapat jawatan yang baik dalam kerajaan tetapi biarlah melaksanakan tugas mendidik dengan baik bukanlah mengajar mereka kepada perkara yang boleh mengelirukan mereka,” katanya.

TEGANUKITAe-Book Untuk Penghidap Talasemia

Oleh : AIDA ABD RAHMAN


Dato' Ahmad bersama YB Ahmad Razif dan YB Dr Abdul Rahman bermesra dengan kanak-kanak di Sekolah Kita Pusat Rawatan Harian Pediatrik HSNZ selepas menyampaikan e-Book. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Kanak-kanak menghidap talasemia di negeri ini tidak pernah terpinggir dalam menikmati nilai tambah arus pendidikan perdana melalui penggunaan e-Book walaupun pesakit berkenaan perlu menghabiskan banyak masa di hospital.

Sehubungan itu, kerajaan negeri menyerahkan sepuluh unit e-Book kepada kanak-kanak di Sekolah Kita Pusat Rawatan Harian Pediatrik, Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, semalam (6 April).

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata sumbangan kerajaan negeri kepada pesakit talasemia yang berada di Sekolah Kita (Pusat Rawatan harian Pediatrik, HSNZ) bagi memastikan mereka mendapat peluang yang sama sebagaimana pelajar normal dan sihat yang lain.


Majlis penyerahan e-Book oleh Menteri Besar Terengganu.

Katanya, sebahagian besar pesakit itu masih mengikut sesi pelajaran seperti biasa dan mungkin penggunaan bahan pembelajaran seperti buku menyebabkan mereka mudah bosan.

“Jadi kita gunakan pendekatan ini dengan memberikan e-Book supaya mereka lebih berminat untuk belajar. Penyerahan ini membolehkan mereka mengulangkaji, membaca dan minat yang mendalam untuk berdepan dengan peperiksaan akan datang sebab dalam e-Book ini ada buku teks Tahun Empat, Tahun Lima dan Enam,“kata beliau sejurus menyerahkan e-Book kepada Ketua Jabatan Pediatrik HSNZ, Dr Jimmy Lee dan melawat pesakit yang ditempatkan di pusat rawatan itu.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr Abdul Rahman Mokhtar dan Pengarah HSNZ, Dr Nordiyanah Hassan.


Dato’ Ahmad berkata, pendedahan dan pengajaran cara penggunaan e-Book kepada pesakit di pusat rawatan itu akan dipantau oleh sukarelawan yang sedia berkhidmat dan meluangkan masa mengajar mereka pada waktu tertentu.


Kanak-kanak sedang menggunakan e-Book.

“Ada individu bertindak secara sukarela termasuk pelajar Tingkatan Enam dari sebuah sekolah di Marang mengajar mereka yang mana ia menjadi satu daripada tanggungjawab sosial kepada masyarakat,” katanya.

Menurut beliau, kerajaan negeri tidak pernah mengehadkan jumlah pengagihan e-Book sebaliknya bersedia menghantar alat pembelajaran elektronik itu ke mana-mana hospital dan pusat rawatan yang memerlukan berdasarkan keperluan semasa.

Untuk rekod, Sekolah Kita di HSNZ diasaskan Syarikat ExxonMobil pada Mei 2005 mampu menempatkan 20 hingga 30 pesakit kanak-kanak pada satu masa, di mana sebahagian daripada mereka merupakan pengidap talasemia.

Penubuhannya bagi memberi kesinambungan pembelajaran bagi pelajar yang menerima rawatan di HSNZ sekaligus mempercepatkan penyembuhan pesakit dan mengisi waktu kanak-kanak itu dengan aktiviti berfaedah.

TEGANUKITAMembina Tamadun Terengganu Baru

Oleh: AIDA ABD RAHMAN / ESAH ABDULLAH


Menteri Besar, Dato' Ahmad Said (kiri) menyerahkan teks ucapan Pembukaan Penggal Persidangan ke-3 Dewan Undangan Negeri Yang ke-12 kepada Tengku Sri Panglima Raja. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Terengganu suatu masa dahulu memang terkenal sebagai negeri yang mempunyai ramai para alim ulama. Penyebaran dakwah begitu berkesan sekali sehingga ramai anak-anak tempatan memiliki pendidikan agama yang baik.

Usaha mengembalikan era zaman kegemilangan alim ulama ini perlu disanjungi.
Sehubungan ini, kita difahamkan Kerajaan Terengganu beriltizam untuk Membina Tamadun Terengganu Baru dengan menjadikan negeri ini sebagai pusat kajian dan penyelidikan al-Quran peringkat antarabangsa.

“Maka akan lahirlah nanti para ilmuan, intelek dan pakar dalam pelbagai bidang yang bukan sahaja mampu menguasai bidang-bidang agama dan hafazan al-Quran tetapi juga turut mampu menerokai bidang Sains dan Teknologi.

“Ini landasan yang perlu dibina ke arah mewujudkan masyarakat Ulul Albab.Pembinaan sekolah Imtiaz perlu diadakan di setiap daerah bagi memberi peluang anak-anak negeri belajar agama dengan lebih bersistematik,” kata Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR), Tengku Sri Panglima Raja, Tengku Baderulzaman sempena Istiadat Pembukaan Penggal Persidangan Yang Ketiga Dewan Undangan Negeri (DUN)) Yang Ke-12, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini (5 April).

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Norliza Mahmud; Yang Dipertua DUN, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan isteri To’ Puan Halijah Ali serta Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah dan isteri, To’ Puan Hajah Rohani Abdullah.


Tengku Sri Panglima Raja memeriksa Barisan Kawalan Kehormatan diiringi Ketua Polis Negeri, Senior Asisten Komisioner I, Dato’ Mohd Shukri Dahlan.

Hadir sama, kerabat raja, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Ahli Dewan Pangkuan Diraja Terengganu, Ahli Dewan Undangan Negeri, Ahli Dewan Negara, Ahli Dewan Rakyat dan pegawai kanan kerajaan.

Tengku Sri Panglima berkata, mudah-mudahan masyarakat Islam di negeri ini akan menjadi umat terbaik (khaira ummah) dan umat yang seimbang (ummatan wasata) dalam aspek fizikal, emosi, intelek dan rohani seterusnya dapat mengurangkan kepincangan sosial.

Katanya, kesihatan yang baik adalah nikmat. Justeru itu, perancangan ke arah meningkatkan taraf kesihatan rakyat ke arah kehidupan yang lebih berkualiti hendaklah diberi keutamaan.

“Kelengkapan perkhidmatan perubatan perlu dipertingkatkan dengan mengambil kira kepereluan kehendak semasa seperti pembinaan Pusar Rawatan Jantung. Tidak ketinggalan juga pembangunan fizikal bagi hospital-hospital daerah perlu diberi keutamaan.

"Berada di pentas global yang mengamalkan penggunaan teknologi maklumat secara meluas memerlukan kita sentiasa bersedia dengan perubahan teknologi yang pantas berubah dan baru,” katanya.

Kesempatan ini perlu diambil segera dengan melengkapkan keupayaan perisian, perkakasan dan peralatan ICT kearah mewujudkan pentadbiran kerajaan elektronik terkini.

Selain itu, beliau berkeyakinan penggunaan ICT secara meluas dalam pentadbiran Kerajaan Terengganu akan menjadi pemangkin kepada kejayaan Koridor Raya Multimedia Pantai Timur (MSC) yang akan melibatkan persefakatan antara pihak kerajaan, swasta dan orang awam.

Oleh yang demikian, penggunaan sistem ICT e-Kerajaan Bersepadu Negeri Terengganu (TeG) sudah pasti dapat menambah keberkesanan dan kecekapan sistem penyampaian di samping dapat mengatasi kerenah birokrasi yang telah lama diperkatakan.

“Langkah kerajaan negeri memperkenalkan e-Book kepada pelajar sekolah rendah dan TB Kids kepada kanak-kanak Tadika harus diberi pujian.

"Langkah awal ini telah mewujudkan suasana pembelajaran yang lebih menyeronokkan. Pelajar diberi pendedahan minda ke arah ICT, mempunyai minda yang lebih terbuka, berfikiran kreatif dan inovatif,” katanya.

Dalam menjayakan sistem pembelajaran berkonsepkan teknologi elektronik pada 2009 seramai 23,400 pelajar telah dibekalkan dengan e-Book.

Manakala pada 2010 dijangkakan lebih 50, 000 pelajar Tahun Empat dan Tahun Lima termasuk guru yang mengajar Tahun Enam akan dibekalkan e-Book.


Tengku Sri Panglima Raja bersalaman dengan hadirin selepas menyempurnakan istiadat pembukaan penggal persidangan DUN Terengganu.

Malah, e-Book ini juga akan dipanjangkan penggunaannya juga ke peringkat sekolah menengah rendah pada masa depan.

“Kita dimaklumkan bahawa program TB Kids yang dilaksanakan di 16 Tabika Perpaduan telah terbukti amat berkesan dan turut menambah minat belajar kanak-kanak.

“Justeru, kita berharap pelajar gunakanlah sebaik mungkin kemudahan yang diberikan ini agar hasrat kerajaan mewujudkan sebuah masyarakat bermaklumat benar-benar tercapai,” katanya.

Katanya, kita juga difahamkan penggunaan e-Book telah menarik minat bukan sahaja dari dalam negeri seperti Sarawak, Melaka dan Pulau Pinang bahkan juga dari luar negara seperti Indonesia, Oman dan Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Kedua-dua negara berkenaan telah membuat tempahan awal masing-masing sebanyak 200 unit bagi menguji keberkesanannya sebelum pelaksanaan secara lebih menyeluruh.

Sebelum itu, beliau menyempurnakan istiadat pembukaan penggal persidangan yang ketiga DUN yang ke-12 dengan memeriksa Barisan Kawalan Kehormatan diiringi Ketua Polis Negeri, Senior Asisten Komisioner I, Dato’ Mohd Shukri Dahlan.

TEGANUKITA