Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

22 February 2014

Terengganu miliki 80 hektar kelapa Matag

Oleh: Suriati Ali 

Jabatan Pertanian Terengganu akan membelanjakan lebih RM1.5 juta tahun ini bagi meningkatkan penanaman kelapa hibrid Matag di kawasan seluas 80 hektar dalam usaha meningkatkan pendapatan petani.
Pengarah jabatan itu, Encik Md Yusof Maidin berkata pihaknya merancang menanam 10,680 kelapa Matag atau nama saintifiknya Cocos Nucifera 'Matag', di kawasan seluas 60 hektar di Kubang Puyu Calok, Setiu.

 Katanya, selain itu, kelapa Matag juga akan ditanam di kawasan seluas 10 hektar masing-masing di Kampung Kelulut dan Kampung Batu Putih di Marang dengan anggaran 1,780 pokok.

 “Kira-kira 25 hektar kawasan di negeri ini ditanam dengan kelapa Matag, iaitu kacukan kelapa Filipina dan Malaysia dengan kos RM750,000, sepanjang tahun lepas.

“Setakat ini, pihak kami telah menanam seluas 153 hektar kelapa Matag di seluruh Terengganu dan 30 hektar daripadanya telah mengeluarkan hasil sejak 2010,’ katanya.
 Encik Md Yusof berkata kelapa Matag boleh mengeluarkan buah antara 100 dan 120 biji setahun berbanding kelapa tempatan iaitu antara 50 dan 60 biji setahun.

 “Pihak kami akan menanam 25,000 pokok kelapa Pandan (Cocos Nucifera) di kawasan seluas 92 hektar di Kemaman, Dungun dan Marang tahun ini untuk menampung permintaan penjual air kelapa di negeri itu.

 “Kelapa pandan kini ditanam di kawasan seluas 456 hektar dengan 166 hektar daripadanya telah mengeluarkan hasil,” katanya.

 

YPKT-UniSZA pupuk gaya hidup sihat

Oleh: Aida Abd Rahman

Program Komuniti Bersama Pelajar Taska Permata Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) mampu menjadi platform berguna bagi memberi pendedahan mengenai gaya hidup sihat kepada kanak-kanak, ibu bapa dan juga guru.

Ketua Penolong Pengarah (Taska) YPKT, Encik Mohd Nazri Yusoff, berkata program itu turut membuka ruang interaksi antara mahasiswa yang terlibat dengan guru serta ibu bapa selain berkongsi pengalaman dan ilmu mengenai nutrisi yang sihat dan selamat.

“Program ini amat baik kerana bukan sahaja berkongsi ilmu dan pengalaman kepada pelajar yang terdiri di kalangan mahasiswa jurusan Ijazah Sarjana Muda Dietetik, malah mewujudkan hubungan baik antara agensi kerajaan dengan Institusi Pengajian Tinggi Awam bagi mencapai matlamat disasarkan.

“Ia juga mampu menimbulkan kesedaran pemakanan yang sihat di mana seharusnya diamalkan oleh semua pengusaha serta pengasuh di taska khasnya,” katanya ketika berucap di Majlis Penutup Program Komuniti Bersama Pelajar Taska Permata, ‘Nutrisi Permata Hatiku’, di Dewan Utama, YPKT, baru-baru ini.

Program anjuran Dietetic Students Association (DECSA), Universiti Sultan Zainal Abidin UniSZA dengan kerjasama YPKT disertai lima penuntut Ijazah Sarjana Muda Dietetik (Kepujian) UniSZA.

Turut hadir, Ketua Jabatan Sains Kesihatan UniSZA, Dr Sharifah Wajihah Wafa Syed Saadun Tarek Wafa dan pengarah program, Cik hasnah Mohamad.

Sementara itu, Dr Sharifah Wajihah berkata program itu memberi peluang kepada mahasiswa untuk berkongsi dan mempraktikan ilmu berkaitan kesihatan kepada masyarakat setempat, selain membantu komuniti terlibat meningkatkan kualiti kehidupan mereka terutamanya dari segi kesihatan.

Beliau berkata program komuniti julung kali diadakan antara mahasiswa Ijazah Sarjana Muda Dietetik (Kepujian) UniSZA dengan kerjasama YPKT itu juga bagi memenuhi keperluan jam kredit bagi subjek Penempatan Pemakanan dan Komuniti bagi semester keenam berkenaan.

 “Malah ia juga menjadi kayu pengukur dan termasuk dalam sebahagian penilaian akhir yang telah dilalui oleh anak-anak didik saya ini selama hampir lima minggu di Taska Permata Keluarga.

 “Mahasiswa ini telah dilatih untuk persediaan membuat program dan latihan praktikal sebegini di mana sebelum ini kita telah terbangkan beberapa orang dari anak-anak didik saya ini ke Aceh, Pekan Meulaboh iaitu tempat yang paling terkesan dengan bencana tsunami beberapa tahun yang dulu,” katanya.

Dalam pada itu, beliau juga berharap program yang dijalankan ini dapat melatih pelajar untuk bergaul dan berinteraksi antara pelbagai lapisan masyarakat secara langsung tanpa mengambil kira peringkat usia. 

Katanya, semoga pelajar yang melalui program turut menyedari kepentingan berbakti dan berkhidmat kepada komuniti serta memupuk semangat kemasyarakatan.

 “Pendedahan kepada komuniti seperti ini juga mampu membantu mahasiswa untuk mengaplikasikan ilmu yang dipelajari semasa proses pengajaran dan pembelajaran kepada komuniti dan sebagai persediaan untuk menempuh alam pekerjaan,” katanya.


RM 11,140 untuk murid SK Pulau Redang.

Oleh Aminudin Ismail

GEMBIRA…(dari kiri) Fatma Jasman (8), Umi Natasha Ghazali (12), Faiq Qushairi (12), Siti Nurfatin Johasman (12) dan Nur Aliza Abdullah (11), murid SK Pulau Redang gembira sambil menunjukan wang RM100 yang mereka terima di Majlis Penyampaian Dana Pakaian Sekolah yang diadakan di sekolah itu, semalam.

Seramai 114 murid sekolah itu menerima bantuan di majlis yang disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman.

Rata-rata ibubapa yang ditemui melahirkan rasa gembira dan berterima kasih kepada kerajaan atas penyampaian wang dana itu dan ianya dapat meringankan bebanan mereka bagi membeli pakaian sekolah anak-anak.

Dalam pada itu, dalam ucapanya Bazlan mengharapakan penduduk Pulau Redang terus memberi sokongan kepada kerajaan Barisan Nasional kerana hanya kerajaan BNlah yang mampu membela nasib rakyat di negara ini.

“Kerajaan sentiasa perihatin dengan masalah rakyat dan beberapa dana serta bantuan yang diberikan membuktikan kerajaan bersungguh-sungguh dalam usaha membantu rakyat,” katanya.
21 February 2014

Zoo Bukit Takal tarik minat 500,000 pengunjung

Oleh: Suriati Ali 

 Pelbagai spesies haiwan, termasuk singa, harimau dan tapir, yang ditempatkan di Taman Rekreasi dan Mini Zoo Bukit Takal, Kemaman, berjaya menarik minat kira-kira 400,000 pengunjung, sejak dibuka awal 2009 lalu.

Zoo berkenaan kini memiliki 402 haiwan pelbagai spesies haiwan sebagai tarikan kepada orang ramai untuk berkunjung ke zoo terbesar di Pantai Timur itu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Dato’ Mohd Jidin Shafee, berkata akhir tahun lalu, pihak pengurusan zoo menerima 13 ekor singa untuk tontonan pelawat di samping dua ekor kuda padi, buaya tembaga (dua) dan seekor buaya jejulong.

Katanya, Sebelum ini, ia turut menempatkan Taman Tema Air dan dua ekor Harimau Malaya yang disumbangkan Zoo Melaka serta seekor tapir, bagi menarik lebih ramai pelawat.

 “Zoo berkenaan yang menampilkan konsep unik dengan memulihara alam sekitar dan pelbagai jenis tanaman asal kawasan tersebut.

 “Haiwan lain yang terdapat di zoo berkenaan termasuk pelbagai spesies burung, kura-kura, beruang matahari, landak, musang dan gajah,” katanya ketika dihubungi Teganukita.

 Dato’ Mohd Jidin turut memberitahu bilangan haiwan di zoo berkenaan sentiasa ditambah dari semasa ke semasa mengikut keupayaan pihak pengurusannya.

 “Antara haiwan yang terdapat di mini zoo itu termasuk burung unta serta pelbagai spesies burun g lain, rusa, beruang, monyet, ungka, ular, buaya dan ikan naga. “Turut menjadi perhatian pengunjung zoo berkenaan “Chiko”, harimau jantan berusia tiga tahun serta pasangannya harimau betina, “Country” yang jauh lebih tua, iaitu lapan tahun,” katanya.

 Katanya, kawasan Taman Rekreasi dan Mini Zoo ini yang dulunya merupakan dusun buah-buahan, kini menjadi tumpuan pelancong dan penduduk tempatan, terutama menjelang hujung minggu.

 “Taman Rekreasi dan Mni Zoo Bukit Takal berbeza dengan zoo-zoo lain kerana ia lebih menekankan konsep terbuka dan mengekalkan alam semulajadi agar haiwan lebih selesa ditempatkan di sini.

 “Lebih menarik, taman ini juga turut dilengkapi dengan kemudahan beriadah untuk seiisi keluarga, taman permainan kanak-kanak, kolam renang dan gelongsong air,” katanya.

 Bukit Takal dipilih kerana ia terletak di kawasan pertengahan antara pusat bandar Kuala Terengganu dan Kuantan. Selain itu, ia juga memudahkan penduduk dari negeri lain seperti Pahang , Wilayah Persekutuan dan Selangor untuk turut berkunjung bersantai bersama keluarga di situ.

 

RM4 juta biaya pesakit kronik

Oleh: Aida Abd Rahman

Hampir RM4 juta peruntukan menerusi Tabung Penyakit Kronik sudah dibelanjakan bagi kegunaan pesakit yang memerlukan perhatian segera dan rawatan komprehensif di seluruh Terengganu, sehingga tahun lalu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sehingga kini, tabung yang menyediakan dana keseluruhan berjumlah RM10 juta menerusi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu (SUK) itu sudah membiayai hampir 2,000 pesakit.

“Tabung berkenaan masih berbaki lebih RM6 juta lagi selepas kita membelanjakan hampir RM4juta sejak ia dilancarkan beberapa tahun lalu,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan Dana Perubatan berjumlah RM2.5 juta Kepada Jabatan Kesihatan Negeri terengganu (JKNT), di Auditorium Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zubir Embong; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, YB Haji Muhammad Pehimi Yusuf dan Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dato’ Dr Anwa Sulaiman.

Dalam pada itu, Menteri Besar berkata, pembiayaan menerusi tabung berkenaan, tidak termasuk dengan dana perubatan yang disediakan kerajaan negeri kepada JKNT sejak 2007 yang juga bertujuan meningkatkan pembangunan kesihatan rakyat.

“Dana perubatan sebanyak RM2.5 juta kepada JKNT ini tidak termasuk dalam Tabung penyakit Kronik. Dana ini sebagai tambahan kepada peruntukan sedia ada yang disediakan oleh Kerajaan Pusat ,” katanya.

Sementara itu, Pehimi berkata, ramai rakyat negeri ini tidak menyedari bantuan tambahan yang disediakan oleh kerajaan negeri bagi meningkatkan taraf kesihatan warganya.

Katanya, tiada negeri lain seumpama Terengganu yang sanggup menyediakan sejumlah peruntukan yang besar saban tahun untuk memastikan rakyat mendapat kemudahan kesihatan terbaik dengan perkhidmatan yang lebih lancar.

“Ini merupakan tahun kedua dana tambahan untuk perubatan serta kesihatan ini meningkat kepada RM2.5 juta setahun. Sejak 2007 lagi bantuan ini disediakan, sebanyak RM2 juta setahun, sebelum kerajaan bersetuju menambahnya berdasarkan keperluan sektor itu,” katanya.

Untuk rekod, Tabung Penyakit Kronik disediakan sejak 2010 dengan dana keseluruhan RM10 juta sebagai inisiaitif kerajaan negeri bagi meningkatkan kemudahan kesihatan dan menjaga kebajikan rakyat Terengganu khususnya golongan yang miskin dan tidak berkemampuan.

Dana itu memberi manfaat amat besar kepada rakyat yang terbeban dengan kos rawatan yang tinggi serta memerlukan rawatan pakar dengan segera serta lebih komprehensif.

Mereka yang mahu mendapatkan bantuan itu perlu mengisi borang Tabung Penyakit Kronik yang boleh didapati di Pejabat SUK negeri, serta mematuhi syarat disediakan pada borang selain mendapatkan pengesahan Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) atau Ahli Parlimen yang berkenaan.


Berzanji lorong Haji Da kian dikenali.

ALUNAN...beberapa anggota Kelab Berzanji dan Marhaban Jiran Wanita KRT Lorong Haji Da sedang membuat persembahan di sebuah majlis di Kuala Terengganu, tidak lama dulu.

Ditubuhkan pada Januari 2013, kelab berzanji ini dianggotai 12 wanita yang diketuai oleh Che Kalsom Ahmad selaku Pengerusi Jiran Wanita KRT Lorong Haji Da, Batu Buruk, Kuala Terengganu.

Walaupun masih baru tetapi kumpulan ini sering menerima tempahan untuk membuat persembahan untuk majlis anjuran Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negera Negeri Terengganu di Taman Budaya Kuala Ibai.

Pengerusi KRT itu, Mazlan Ismail berkata,anggota kumpulan itu sering mengadakan latihan untuk memantapkan lagi persembahan berzanji dan ia pernah mendapat pengiktirafan daripada Pengarah JKKNTRG.

"Kumpulan ini sedia membuat persembahan di mana-mana tempat di kawasan Kuala Terengganu ini dan orang ramai yang mahukan khidmat bolehlah membuat tempahan samada untuk majlis rasmi atau keramaian lain," katanya.- Aminudin Ismail.

 

20 February 2014

SAIS juara MSSDS edisi ke 23.

KENANGAN..Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Langkap, Dato' Sabri Mohd Nor (lima dari kiri) menunjukan tanda bagus ketika bergambar kenangan bersama-sama kakitangan Pejabat Pendidikan Daerah Setiu, guru-guru dan pelajar selepas merasmikan penutup Kejohanan Sukan Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Daerah Setiu (MSSDS) di SM (Sukan) Bukit Nenas, Langkap, Setiu, hari ini.

Dalam ucapanya, Sabri meluluskan sumbangan peruntukan sebanyak RM5,000 kepada MSSDS dan insentif RM200 atlit yang berjaya menang pingat emas dalam kejohanan sukan MSST nanti dan beliau mahu atlit MSSDS bertanding dengan penuh bersemangat pada kejohanan MSST nanti dan seterusnya dapat mewakili negeri dan negara.

Ketua Pegawai Pendidikan Daerah Setiu, Kipayatuallah Dato' Mohd Rahim berkata, insentif itu akan memberi semangat kepada atlit MSSDS untuk memenangi emas dalam kejohanan peringkat MSST nanti

"Terima kasih kepada YB Dato' Sabri atas sumbangan dan insentif itu dan ini tentunya boleh membantu peningkatan pencapaian atlit dari MSSDS ini," katanya.

Menurutnya, Sekolah Menengah Sains Setiu (SAIS) muncul juara keseluruhan bagi kategori sekolah menengah manakala kategori sekolah rendah pula dimenangi Sekolah Kebangsaan Kampung Buluh dalam kejohanan edisi ke 23 itu.-Aminudin Ismail.

 

Fitnah adalah sifat tercela- Prof. Dr. Sudirman.

Oleh: Aminudin Ismail. 

ISLAM menganggap fitnah satu daripada sifat mazmumah (tercela) dan dilarang Allah, kata Prof.Madya Dr. Sudirman Abdul Fatah, Pensyarah Kanan, Kolej Universiti Bestari, Setiu, Terengganu.

Menurutnya, fitnah itu adalah satu Mazmumah dan surah Al Baqarah ayat 191 menyebut bahawa Fitnah itu lebih bahaya daripada pembunuhan manakala dalam surah Al Qalam ayat 29 pula Allah berfirman “Jangan kamu ikuti setiap orang yang banyak bersumpah lagi hina, yang banyak mencela, yang gemar menyebarkan fitnah.

Oleh itu, Ustaz Dr.Sudirman berkata, kita perlu menjaga dua perkara dalam berinteraksi iaitu input dan output dan katanya, di kebanyakan waktu dan ketika, kita perlu mempunyai usaha dalam menapis maklumat yang diterima.

“Justeru, Allah SWT memerintahkan kita untuk tabayyun iaitu menganalisis dan mengkaji terlebih dahulu maklumat yang kita perolehi.

"Firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan. (al-Hujurat: 6),”, katanya.

Katanya. sikap tabayyun ini sangat perlu kerana berkemungkinan maklumat yang sampai kepada kita adalah tidak benar ataupun merupakan fitnah yang sengaja diciptakan untuk memburukkan seseorang.

BALASAN TERHADAP PEMFITNAH ORANG ORANG BERIMAN

Dr. Sudirman berkata, walaupun dosa memfitnah hanyalah di antara manusia dengan manusia, namun ia tetap tidak akan diampunkan oleh ALLAH kecuali orang yang difitnah itu mengampunkan orang yang memfitnah.

“Namun pada hakikatnya, perbuatan memfitnah amat dicela kerana boleh mencetuskan perpecahan dalam masyarakat sekali gus boleh menyebabkan terhindar daripada memasuki syurga. “Rasulullah menegaskan dalam sabdaNya, “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah”- Hadis riwayat Bukhari dan Muslim.

“Dosa menyebarkan fitnah umpama api yang membakar ranting kering kerana ia cepat merebak dan akan menjadi abu sepenuhnya. Dosa menyebar fitnah menyebabkan pahala terdahulu dihilangkan sehinggakan penyebar fitnah akan menjadi muflis di akhirat nanti,” katanya.

ANTARA YANG KENA FITNAH DI ZAMAN NABI S.A.W DAN PARA SHAHABAT.

Menurutnya, Umat Islam tentu tidak lupa pada sejarah yang menyebabkan kematian khalifah ketiga kerajaan Islam di Madinah iaitu Saidina Uthman bin Affan yang berpunca daripada fitnah dan disebarkan oleh sekumpulan ekstremis agama.

“Penyebaran fitnah turut menjadi penyebab kepada peperangan sesama Islam atau perang saudara ketika zaman pemerintahan Saidina Ali dan zaman selepas itu.Fitnah juga meruntuhkan kekuatan Bani Umaiyah.

 “Pesanan Rasulullah SAW, Islam melarang keras perbuatan fitnah dan menyebarkan khabar angin dan golongan penyebar maklumat palsu itu dijanjikan ALLAH dengan balasan azab yang amat pedih. “Maksud firman ALLAH SWT dalam surah an-Nur, ayat 19 yang bermaksud,

“Sesungguhnya orang yang ingin agar perbuatan yang sangat keji itu (berita bohong) tersiar dalam kalangan orang yang beriman, mereka mendapat azab yang pedih di dunia dan di akhirat.Dan ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” (24:19),”

Katanya, ayat diatas diturunkan setelah peristiwa yang menimpa Rasulullah SAW apabila isterinya Saiyidatina Aisyah dituduh melakukan hubungan tidak baik dengan sahabat bernama Safwan.

“Berita bohong ini terjadi selepas peperangan Bani al-Mustaliq yang disertai kaum munafik.Dalam perjalanan pulang ke Madinah, rombongan tentera Islam singgah di satu tempat.

“Sayidatina Aisyah keluar dari kenderaannya untuk qada hajat dan kalungnya terjatuh.Ini menyebabkan beliau kembali ke tempat itu untuk mencari kalung tersebut.

“Pada masa yang sama, tentera Islam berangkat meneruskan perjalanan ke Madinah yang pada sangkaan mereka Sayidatina Aisyah berada dalam tunggangannya. Selepas Aisyah menjumpai kalungnya, dia terus ke tempat persinggahan tentera Islam.

“Alangkah terkejutnya Sayidatina Aisyah apabila mendapati tiada lagi tentera Islam yang tinggal. Sayidatina Aisyah terlelap kerana kepenatan dan beliau dikejutkan dengan laungan seorang sahabat bernama Safwan bin Mat’al yang kebetulan tercicir daripada kumpulan tentera Islam.

 “Safwan yang mengetahui Sayidatina Aisyah adalah isteri Rasulullah SAW segera mengucapkan ‘inna lillahi wa ilahi rajiun’ dan merendahkan tunggangannya untuk dinaiki Sayidatina Aisyah.

“Sepanjang perjalanan, mereka tidak bercakap walaupun sepatah perkataan sehinggalah sampai di Nahr al-Zahirah yang secara kebetulan tentera Islam pun berhenti di tempat yang sama. Apabila dilihat tentera Islam yang ada di kalangan mereka itu orang munafik, mereka mula menyebarkan fitnah yang bukan-bukan berunsur fitnah kononnya Sayidatina Aisyah ada melakukan hubungan sulit dengan Safwan.

“Cerita fitnah ini berlanjutan sehinggalah tentera Islam selamat sampai di Madinah. “Rasulullah SAW mengambil sikap mendiamkan diri sehingga turun wahyu bagi menjelaskan perkara sebenar," kata Sudirman.

 

Kesedihan terubat dapat rumah baharu

Oleh: Noraini Jusoh
Kesedihan sepasang suami isteri bersama lapan anak yang tinggal sehelai sepinggang ekoran kebakaran rumah mereka di Kampung Seberang Takir kini terubat apabila mendapat rumah baharu menerusi Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT).

Pasangan warga emas, Mamat@Mohamad Draman,67, bersama isteri Latifah Tahir,67, menerima rumah yang disampaikan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman di majlis penyerahan replika kunci rumah berkenaan sebagai simbolik, hari ini.

Mamat, bekas penarik beca yang tidak lagi mampu bekerja sejak dua tahun lalu akibat penyakit kencing manis dihidapinya, berpindah ke rumah baharu dua hari lalu (18 Februari) bersama isteri dan anak-anak setelah lebih sebulan menumpang di Balai Raya kampung itu.

Menurut Mamat, rumah yang didiaminya bersama isteri dan anak-anak berusia 21 hingga 42 tahun sejak 35 tahun lalu terbakar dipercayai akibat litar pintas yang bermula dari salah sebuah bilik sebelum merebak ke bahagian lain.

Katanya, ketika kejadian pada 28 Disember lalu kira-kira jam 9.30 pagi, cuma dia bersama isteri berada di rumah dan hanya sempat menyelamatkan diri ketika api sedang marak membakar rumah separuh kayu dan simen yang banyak meninggalkan kenangan buat mereka berdua.

“Saya bersama isteri sedang menonton televisyen ketika itu sebelum dikejutkan dengan bunyi letupan dari arah bilik. Isteri yang terlebih dahulu menyedari api semakin marak berlari meminta pertolongan daripada jiran tetapi tidak sempat menyelamatkan barangan berharga termasuk dokumen penting kerana semuanya hangus terbakar dengan begitu cepat.

“Walau bagaimanapun, saya reda dengan ujian ini dan percaya apa yang berlaku ada hikmah disebaliknya,” ujar Mamat yang turut menimbang cucu baru sama dengan tarikh dia berpindah ke rumah yang bernilai RM40 ribu itu.

Meskipun tidak pasti jumlah kerugian sebenar yang dialaminya, dia tetap bersyukur kerana keprihatinan kerajaan negeri termasuk wakil rakyat yang segera tampil dan turun padang membantu meringankan bebanan yang dihadapi mereka sekeluarga akibat kejadian malang itu.

“Terima kasih kepada Yang Berhormat yang sudi membantu kami sekeluarga. Walaupun banyak kenangan manis di rumah lama yang pastinya sukar untuk dilupakan tetapi bantuan rumah ini sangat besar ertinya kepada saya sekeluarga untuk meneruskan kehidupan,” ujar Mamat yang juga penerima bantuan RM200 sebulan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat.

 

JHEAT bantu pesakit buah pinggang

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Terengganu (JHEAT) memperuntukkan kira-kira RM900,000 bagi menyediakan kemudahan peralatan hemodialisis di Pusat Rawatan Dialisis (PRD) di Besut.

Pesuruhjaya JHEAT, Haji Mohd Rozali Saleh, berkata peruntukan itu disalurkan kepada Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) bagi membantu pesakit buah pinggang yang berpendapatan rendah.

 Katanya, usaha yang dilaksanakan sejak tahun lalu, nyata membantu pesakit yang terpaksa menanggung kos rawatan hemodialisis antara RM2,500 hingga RM3,000 sebulan.

“Kaedah lain turut diusahakan, termasuk menyalurkan bantuan secara terus kepada pesakit bagi mendapatkan rawatan di PRD terdekat.

 “Bagi pesakit baru, mereka boleh memohon bantuan itu melalui Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) di daerah masing-masing,” katanya kepada pemberita baru-baru ini.

 Haji Mohd Rozali turut memberitahu, pihaknya menyediakan ‘Rumah Transit’ atau rumah sementara kepada mana-mana ibu tunggal, mualaf dan penduduk miskin di negeri ini.

 “Bantuan bayaran rumah sewa sehingga maksima RM300 sebulan turut disalurkan kepada golongan asnaf yang layak. Bayaran demikian diteruskan sehingga penerima itu mampu hidup berdikari.

 “Kira-kira RM500,000 disediakan bagi membiayai program itu, sepanjang tahun ini,”katanya

 

LTdL 2014 : TSG Pertaruh Pelumba Tempatan

Oleh: Fauzi Mohd

Terengganu Cycling Team (TSG) akan membariskan kesemua enam pelumba tempatan bagi menggalas cabaran pasukan itu menjelang perlumbaan berprestij Asia, Le Tour de Langkawi (LTdL) 2014 yang bermula 27 Februari hingga 8 Mac ini. Dalam saingan terbaru ini, mereka disasarkan mampu sekurang-kurangnya menjulang kemenangan dalam salah satu peringkat perlumbaan membabitkan jarak keseluruhan 1,495.9 kilometer.

Pelumba yang akan menggalas cabaran TSG di pentas perlumbaan berstatus 2HC (hor category) kali ini diketuai oleh pelumba sensasi, Anuar Manan.

Pelumba lain terdiri daripada Muhammad Adiq Hussaini Othman, Mohd Harris Salleh, Zamri Salleh, Mohd Shahrul Mat Amin dan Mohammad Saudi Mat Senan. Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia Negeri, Rozi Mamat berkata, keyakinan tinggi terhadap keupayaan serta pengalaman yang dimiliki oleh pelumba-pelumba tersebut menjadi faktor utama pemilihan mereka untuk mewakili TSG pada kali ini.

 "Keyakinan saya berasaskan kepada prestasi semasa mereka ketika ini yang mampu mencipta rekod tersendiri di dalam dan luar negara sepanjang tahun lalu.

 "Sasaran kita, TSG mesti naik podium," katanya kepada pemberita selepas majlis memperkenalkan pelumba TSG 2013 di Pantai Batu Burok, malam tadi.

Hadir sama Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah; Yang Dipertua DUN Terengganu, Zubir Embong; Ketua Pegawai Operasi LTdL, Emir Abdul Jalal dan Ketua Pegawai Eksekutif TSG, Rozali Salleh.

Pada majlis itu, TSG menerima jumlah tajaan bernilai RM824,000 daripada enam syarikat iaitu EPIC Berhad sebanyak RM500,000; Kolej Universiti TATI (RM50,000); Kolej Tesdec Sdn. Bhd.; (RM50,000) serta tajaan produk daripada Moola Bar (RM100,000), Cyclo Motion (RM100,000) dan Proucell (RM24,000).

 

Terengganu Serah Tajaan Kali Ketiga LTdL RM1.5 Juta

Oleh: Fauzi Mohd

Kerajaan Negeri Terengganu malam tadi menyerahkan cek tajaan jersi kuning (pemenang keseluruhan) bernilai RM1.5 juta sebagai tuan rumah kepada tiga peringkat terakhir untuk kejohanan berbasikal Le Tour de Langkawi (LTdL).Cek diserahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia negeri, Rozi Mamat kepada Ketua Pegawai Operasi LTdL, Emir Abdul Jalal yang mewakili LTdL.

Rozi berkata, ini merupakan kali ketiga kerajaan negeri membuat penajaan sebagai sokongan berterusan kerajaan negeri kepada kejohanan lumba basikal terbesar Asia itu.

"Saya pasti penganjuran ini akan memberi impak yang besar dan membantu ekonomi negeri terutama aspek yang melibatkan sukan.

“Kerajaan negeri mahu menggunakan sepenuhnya peluang untuk mempromosikan negeri ini menerusi LTdL yang diakui antara acara sukan berbasikal yang besar di pentas antarabangsa,” katanya kepada pemberita selepas majlis tersebut di Dataran Batu Burok, Kuala Terengganu malam tadi.

Hadir sama, Yang Dipertua DUN Terengganu, Zubir Embong dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Mazlan Ngah.

Terengganu akan menjadi tuan rumah bagi peringkat Kuantan ke Marang (202.6 km), Bandar Permaisuri-Kuala Terengganu (111.1km) dan Tasik Kenyir-Kuala Terengganu (114.7km). Kejohanan akan berlangsung dari 27 Feb hingga 8 Mac ini.

 Terengganu carum RM757,440 untuk 25,248 ibu bapa tunggal

Oleh: Aida Abd Rahman

Nasib ibu dan bapa tunggal terus terbela apabila kerajaan negeri bersetuju mencarum RM757,440 menerusi Skim Takaful Ikhlas membabitkan 25,248 peserta tidak lama lagi.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, dengan kadar caruman itu, semua peserta akan mendapat pelbagai faedah termasuk menerima RM22,000 untuk kematian dan kehilangan upaya kekal, RM750 untuk perbelanjaan perubatan, elaun hospital RM55 sehari dengan tuntutan maksimum sehingga 30 hari serta khairat kematian berjumlah RM2,500.

“Kita akan mula mencarum dalam tempoh beberapa bulan akan datang serta akan diselesaikan sebaik sahaja mendapat semua nama-nama ibu dan bapa tunggal berkenaan.

“Mereka akan mendaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat sebelum nama-nama berkenaan disalurkan kepada Yayasan Pembangunan Keluarga untuk urusan caruman itu,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan Dana Perubatan Kepada Jabatan Kesihatan Negeri, di Auditorium Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zubir Embong; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, YB Haji Muhammad Pehimi Yusuf dan Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dato’ Dr Anwa Sulaiman. 

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, perlindungan insurans seumpama itu pernah dilaksanakan sebelum ini, bagaimanapun pada tahun ini ia ditambahbaik serta lebih meluas ke seluruh Terengganu dengan faedah yang lebih baik.

“Setiap ibu dan bapa tunggal akan dicarum RM30 setahun melibatkan jumlah caruman lebih RM700,000. Bagaimanapun, jumlah caruman itu dijangka bertambah berikutan penambahan jumlah ibu dan bapa tunggal yang baru," kataya.

Menurutnya, kemudahan perlindungan insurans itu membuktikan kerajaan sentiasa mencari inisiatif bagi membela rakyat yang memerlukan perhatian dan pembelaan.

 

AHMAD SAID HEBAT- CUEPACS PUJI MB TERENGGANU, KONSEP MPPNTNYA TELAH DIPERLUASKAN KE PERINGKAT PUSAT


Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Azih Muda menegaskan pihaknya amat mengalu-alukan konsep serta pendekatan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan” atau MPPNT yang diperkenalkan oleh Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.
 Bahkan kata beliau, apa yang digagaskan oleh Dato’ Seri Haji Ahmad pada tahun 2008 itu telah diungkap pula selepas itu oleh Perkhidmatan Awam Malaysia dengan memperkenalkan konsep dan slogan “Merakyatkan Perkhidmatan Awam”.
 Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Dr Ali Hamsa memperkenalkan Konsep Merakyatkan Perkhidmatan Awam (MPA) dengan harapan agar setiap penjawat awam menyedari bahawa mereka adalah sebahagian daripada rakyat dan sesungguhnya lebih berupaya memahami kehendak dan aspirasi rakyat.
 Manakala sebelumnya Dato’ Seri Haji Ahmad menegaskan dalam konsep MPPNT, segala hala tuju pentadbiran dan pembangunan mestilah berfokus kepada faedah untuk rakyat.
Azih Muda yang mencipta sejarah, anak Terengganu yang pertama memimpin CUEPACS berasa amat bangga kerana konsep MPPNT yang diperkenalkan oleh Menteri Besar Terengganu itu telah diperluaskan dalam perkhidmatan awam di peringkat pusat.
 Beliau juga memuji langkah kerajaan Terengganu yang banyak membina rumah-rumah untuk rakyat, termasuk kepada kalangan anggota perkhidmatan awam, khususnya Rumah Mampu Milik.
  Dalam, satu wawancara khas dengan Pengarang Teganukita baru-baru ini, beliau menyatakan bila ada rumah dan tempat tinggal yang sesuai dan selesa kepada penjawat awam ia sekaligus akan membantu mereka menjalankan tugas dengan baik dan sempurna.
 Katanya, terdapat kira-kira 22,000 penjawat awam di Terengganu termasuk yang berkhidmat dengan agensi pusat amat memerlukan tempat tinggal yang selesa dan mampu bagi mereka.
 “Bagi saya langkah kerajaan negeri Terengganu di bawah pimpinan Dato’ Seri Haji Ahmad mengadakan rumah-rumah mampu milik ini amatlah bijak dan saya berharap penjawat awam juga diberi keutamaan untuk memilikinya kerana mereka tidak mampu untuk membeli rumah-rumah yang mahal dan mewah,” katanya.

50 belia Setiu berkayuh basikal.

Oleh: Aminudin Ismail. 

SERAMAI kira-kira 50 belia dari seluruh Daerah Setiu akan menyertai Program Kayuhan Santai Belia Daerah Setiu yang akan memulakan pelepasannya pada pagi sabtu ini jam 7.45 pagi di Perhentian Bas Bandar Permaisuri.

Program itu adalah anjuran Majlis Belia Daerah Setiu dengan kerjasama Pejabat Belia Daerah Setiu, Majlis Sukan Daerah Setiu, Yayasan Pembangunan Keluarga Setiu dan Gateh Setiu.


Pengerusi Majlis Belia Daerah Setiu, Zokri Othman berkata, program yang julung kali diadakan ini akan dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi, Mohd Iskandar Jaafar.

"Program ini bertujuan untuk mendedahkan kepada belia tentang penjagaan kesihatan dengn cara berbasikal serta memberi ketahanan mental dan fizikal kepada peserta," katanya mengenai program kayuhan sejauh kira-kira 30 kilometer itu.

Menurutnya, kayuhan yang melalui Jalan Penarik ke Kampung Rhu 10 dan berakhir di Putera Jaya, Pak Kancil, Setiu itu  diharap akan dapat membentuk belia yang berdisiplin melalui sukan serta mengeratkan hubungan silaturrahim antara satu sama lain.

 

Pantai Batu Buruk diwarta zon bebas asap rokok

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri bersetuju dengan cadangan Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) untuk mewartakan kawasan rekreasi Pantai Batu Buruk sebagai kawasan bebas asap rokok yang pertama di negeri ini.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said berkata pusat rekreasi itu menjadi kawasan kedua selain kawasan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) yang turut diwartakan sebagai zon larangan merokok di bandar ini.

“Kita sudah meluluskan perkara itu dalam mesyuarat Mingguan Exco pada hari ini, maka bermula minggu depan kita sahkan dan akan mewartakannya,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan Dana Perubatan Kepada JKNT, di Auditorium Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zubir Embong; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, YB Haji Muhammad Pehimi Yusuf dan Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dato’ Dr Anwa Sulaiman.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata mereka yang merokok di kawasan itu boleh dikenakan tindakan mengikut Peraturan-peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 iaitu denda maksimum RM10,000 atau penjara tidak lebih 2 tahun jika sabit kesalahan.


19 February 2014

Kerajaan negeri peruntuk RM77 juta untuk Tabung Dana Khas perubatan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri memperuntukkan hampir RM77 juta untuk Tabung Dana Khas bagi pembangunan kesihatan rakyat seluruh Terengganu bermula 2007 sehingga tahun lalu.Bagi tahun ini, sebanyak RM2.5 juta peruntukan tambahan lagi disediakan bagi membantu meningkatkan taraf kesihatan rakyat Terengganu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata peruntukan itu meningkat sebanyak RM500,000 setahun kepada RM2.5 juta sejak tahun lalu, berbanding RM2 juta setahun sejak 2007.

“Ini merupakan program tahunan kita kepada jabatan kesihatan negeri bagi menyerahkan dana perubatan untuk disediakan kepada pesakit yang menghadapi masalah, kurang berkemampuan, menyediakan peralatan.

“Sebelum ini, sejak 2007 kita sediakan RM2 juta setahun. Bagaimanapun, sejak tahun lalu peruntukan ini bertambah kepada RM2.5 juta setahun,”katanya kepada pemberita selepas menyerahkan Dana Perubatan Kepada Jabatan Kesihatan Negeri, di Auditorium Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zubir Embong; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat negeri, YB Haji Muhammad Pehimi Yusuf dan Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dato’ Dr Anwa Sulaiman.

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri bersedia menambah peruntukan itu pada bila-bila masa sahaja berdasarkan keperluan perubatan pesakit di negeri ini.

“Kerajaan negeri memandang serius dan komited untuk membantu meringankan bebanan rakyat negeri ini, kerana itu kita bersedia menambah jumlah sedia ada itu bergantung kepada keperluan dari semasa ke semasa.

“Apatah lagi memikirkan bagaimana mereka mampu menyediakan perbelanjaan yang begitu besar sehingga ada yang memerlukan perbelanjaan sehingga RM22,000 seorang. Bagaimana mereka mahu mencari duit jika kerajaan tidak membantu,” katanya.

Daripada RM77 juta peruntukan kepada Tabung Dana Khas (2007-2013) berkenaan, sebanyak RM62 juta dana khas bertujuan untuk menaiktaraf perkhidmatan perubatan, manakala RM15 juta untuk kebajikan sosial perubatan.

 Program Mesra bersama DJ Terengganu FM meriah


Pasukan JKKK Gong Gucil berbalas pantun dengan DJ Terangganu FM

Oleh: Mohammad Ishak 

Peluang penduduk luar bandar untuk bertemu muka sambil beramah mesra bersama juruhebah (DJ) radio sememangnya sukar kerana agak jarang program untuk golongan berkenaan diadakan di negeri ini.

Bagaimanapun, penduduk Kampung Gong Gucil, dekat Jertih, hari ini menyifatkan mereka amat bertuah kerana impian mereka untuk mengenali D J kesayangan akhirnya menjadi kenyataan apabila Terengganu FM tanpil mengadakan program di kampung mereka.

Kehadiran mereka mengadakan rakaman program Dengarlah Sayang dan Pantun Seloka mengundang komuniti mengikuti rakaman dari awal sehingga akhir memeriahkan lagi program kerjasama RTM dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Program Seloka Pantun terbitan Rohani Hussin membariskan tiga pemantun dari DJ Terengganu FM, Suhaila Mat Daud (Kak Su), Zulkifli Yusof (Ijo) dan Norain Sulong atau Ain manakala pengerusinya, pelawak tempatan Pak Da.

Manakala mewakili JKKK Gong Gucul ialah, Zahari Mat Din (Pak Muda),Tuan Man Tuan Mat Man) dan Rosmiza Ismail (Miza).

Acara berbalas pantun itu sememangnya menarik minat orang ramai yang hadir kerana ia dipenuhi dengan pantun seloka yang menghiburkan.

Pemilihan JKKK Gong Gucil sebagai tempat rakaman berkenaan amat kena pada tempatnya kerana JKKK berkenaan sering muncul dalam pelbagai pertandingan peringkat daerah, negeri dan kebangsaan.

Timbalan Pengarah Penyiaran Terengganu, Rida Suzirawati Muda yang hadir sama berpuas hati dengan sambutan penduduk terhadap kehadiran krew Terengganu FM di kampung terbabit.

YPU peruntuk RM1 juta untuk skim bantuan pembangunan produk

Oleh: Noraini Jusoh

Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) Terengganu memperuntukkan RM1 juta untuk skim bantuan pembangunan produk kepada usahawan di negeri ini tahun ini.

Bantuan itu meliputi Skim Bantuan Bar Kod, Pembungkusan dan Pelabelan, Fakta Nutrisi, Brosur dan Papan Tanda Niaga.


Seramai 12 usahawan sudah menerima bantuan itu sebelum ini membabitkan peruntukan sebanyak RM38,200.

Pengerusi Lembaga Pengarah YPU Datuk Sabree Mohd Nor berkata jumlah itu meningkat hampir 100 peratus berbanding RM500,000 yang diperuntukkan kepada 645 usahawan sepanjang tahun lepas.

 "Sehingga 31 Disember lepas, 1,684 produk memperoleh manfaat skim ini yang berjaya melonjakkan jualan usahawan yang terlibat," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Cakna Bersama Usahawan YPU, baru-baru ini.

 Seramai 150 usahawan industri kecil dan sederhana (IKS) dari seluruh negeri hadir pada perjumpaan itu yang turut disertai pelbagai agensi kerajaan berkaitan keusahawanan termasuk Mara, SME Corporation dan Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM).

Ia bertujuan mendekatkan usahawan dengan agensi terbabit sebagai pemudah cara untuk mereka meluaskan lagi empayar perniagaan dan mendapatkan maklumat secara langsung berkaitan pembiayaan, bantuan geran serta kursus dan bengkel kemahiran perniagaan.

Datuk Sabree berkata, YPU juga akan melaksanakan pelan tindakan strategi lima tahun pembangunan keusahawanan di negeri itu dengan memberi fokus kepada lima teras utama termasuk peningkatan akses kepada dana usahawan IKS dan akses kepada kemudahan infrastruktur premis perniagaan.

 "Ia melibatkan peruntukan dana hampir RM137 juta sehingga tahun 2017 untuk meningkatkan pasaran, menambah jaringan komuniti dan budaya keusahawanan untuk memperkasakan kebolehan usahawan Terengganu," katanya.

 

IMTIAZ KIJAL KEMAMAN, MB MENERUSKAN APA YANG BAIK UNTUK RAKYAT DAN NEGERI

Oleh: Ruslan AR

Perkara yang baik diteruskan, demikian Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Haji Ahmad Said meneruskan sistem pendidikan Imtiaz yang diasaskan oleh Menteri Besar sebelum ini, termasuklah di Kemaman.Kompleks Sekolah Menengah Imtiaz (SMI) Kemaman yang mula dibina dengan kos RM60 juta awal bulan lalu di Kijal (Beris Meraga) bakal siap hujung tahun ini (2013) mampu menampung 1,000 orang pelajar.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, penubuhan kompleks cawangan kelima sekolah berasrama penuh itu bagi menampung permohonan kemasukan yang meningkat saban tahun.

Teganukita difahamkan tahun ini, SMI menerima hampir 2,000 permohonan termasuk 600 dari luar Terengganu bagi mengisi 480 tempat tingkatan satu di lima cawangan iaitu SMI Besut, SMI Kuala Terengganu, SMI Dungun dan SMI Kuala Berang di Hulu Terengganu.

"Satu lagi cawangan iaitu Imtiaz telah beroperasi sementara di Bandar Al-Muktafi Billah Shah, Dungun yang menempatkan 200 orang pelajar tingkatan satu dan dua.

“Dua lagi sekolah yang sama akan dibina di Setiu dan Marang bagi menjadikan setiap daerah mempunyai sekolah yang bersepadu antara kebolehan akademik dengan pengetahuan agama yang tinggi termasuk mampu menghafaz al-Quran " katanya di Kemaman baru-baru ini.

Beliau telah membuat lawatan tidak rasmi ke tempat pembinaan bangunan Imtiaz di Beris Meraga, Kijal bagi memastikan perjalanan pembinaannya mengikut jadual.
Adik beradik johan hafazan peringkat negeri

Oleh: Noraini Jusoh
Pertandingan Menghafaz al-Quran Peringkat Negeri Terengganu 2014/1435 Hijrah kali ini menyaksikan pasangan adik beradik yang menuntut ilmu di Institut al-Quran Terengganu (IQT) muncul johan lelaki dan perempuan bagi tahap pertama (1 hingga 10 juzuk).

Kelancaran dan ketepatan Mohd Rayyan Abdullah, 17, dan kakaknya Asma Abdullah,18, memperdengarkan bacaan hafazan al-Quran berjaya memikat juri untuk dinobatkan sebagai pemenang tempat pertama untuk kategori masing-masing.

Kemenangan anak kedua dan pertama yang berasal dari Kedah itu membolehkan kedua-duanya membawa pulang wang tunai RM3,000 dan sijil penyertaan.

Johan bagi tahap dua (satu hingga 20 juzuk) kategori lelaki dan perempuan pula menjadi milik Syed Ahmad Hisyam Engku Taufik yang merupakan pelajar IQT dan pelajar Sekolah Menengah Imtiaz Dungun, Nurul Izzatie Zuraimi.

Kedua-duanya berjaya membawa pulang wang tunai sebanyak RM5000 dan sijil penyertaan.

Manakala juara tahap tiga (satu hingga 30 juzuk) bagi kategori wanita milik calon persendirian yang berasal dari Marang, Nurul Syaabaniah Yahaya, 21 yang juga merupakan bekas pelajar IQT.

Cahaya mata kepada pasangan Yahaya Mohd Din, 52, dan Zainab Marzuki,44, itu terpilih untuk bergelar johan selepas menjadi peserta tunggal wanita yang berjaya ke peringkat akhir bagi tahap itu kali ini.

Dengan kemenganan tersebut, Nurul Syaabaniah yang merupakan anak pertama daripada tujuh beradik berjaya membawa pulang wang tunai RM7,000 dan juga sijil penyertaan.

Sementara, juara tahap tiga (satu hingga 30 juzuk) bagi kategori lelaki milik Mohd Izzat Mat Nor dan berjaya membawa pulang wang tunai dengan jumlah yang sama dan sijil penyertaan.

Kesemua pemenang menerima hadiah yang disampaikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Mazlan Ngah, Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zuber Embong serta Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Tugas-tugas Khas Negeri, YB Ghazali Taib.

Seramai 21 peserta layak menyertai Majlis Menghafaz al-Quran Peringkat Negeri Terengganu selepas 107 penyertaan diterima di peringkat saringan pada 9 hingga 10 Februari lalu.

Kesemua johan akan mewakili Terengganu ke Majlis Menghafaz al-Quran peringkat kebangsaan pada Mac depan.

 

Enam pelumba TSG sahut cabaran LTDL

Oleh: Suriati Ali

Pasukan profesional Terengganu Cycling Team (TSG) menyandar harapan kepada enam pelumba berpengalaman dalam menghadapi cabaran Le Tour de Langkawi (LTdL) 2014 yang bermula Khamis ini.

 Ketua Pegawai Eksekutif TSG Rozali Salleh berkata enam pelumba tempatan itu diketuai pelumba sensasi Anuar Manan. Pelumba lain terdiri daripada Muhammad Adiq Hussaini Othman, Mohd Harris Salleh, Zamri Salleh, Mohd Shahrul Mat Amin dan Mohammad Saudi Mat Senan yang masing-masing mempunyai kelebihan sama ada dalam mendaki bukit, memecut dan di jalan landai.

 "Kami tidak menggunakan khidmat pelumba import tetapi menggunakan pelumba tempatan yang dirasai mampu membuat kejutan pada kejohanan kali ini," katanya.

LTdL 2014 bermula dari 27 Feb hingga 8 Mac sejauh 1,506.5 km meliputi 10 peringkat yang bermula di Langkawi dan berakhir di Kuala Terengganu. Rozali berkata para pelumba baru selesai menjalani latihan selama seminggu di laluan sebenar LTdL.

 Beliau juga berkata TSG telah menemui jurulatih baharu bagi menggantikan Sebastian Duclos dari Itali yang telah tamat kontraknya.

 Sementara menunggu ketibaan jurulatih itu yang berasal dari England iaitu Julian John Winn, tugas melatih skuad dikendalikan bekas pelumba berbasikal kebangsaan Mohd Jasmin Othman, katanya.

 Beliau juga berkata TSG menyenarai lima pelumba termasuk dua pelumba import untuk menyertai Tour de Taiwan yang akan berlangsung dari 9 hingga 13 Mac.

 Mereka ialah Nur Amirul Fakhruddin Marzuki, Mohd Saiful Anuar Aziz, Muhammad Zulhilmie Afif Ahmad Zamri, Muradjan Halmuretov (Uzbekistan) dan Maarten de Jonge (Belanda).

 Kedua-dua pelumba import itu merupakan anggota baharu TSG bagi menggantikan pelumba import Shinichi Fukushima (Jepun), Chan Jang Joe dan Kim Do Hyong (Korea Selatan).

 

JBPM terima 2,685 panggilan kebakaran

Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) menerima sebanyak 2,685 panggilan membabitkan kebakaran hutan, belukar dan lalang di seluruh negara dalam tempoh 16 hari sehingga semalam.

 Timbalan Ketua Pengarah (Bahagian Pembangunan) JBPM Datuk Amer Yusof berkata Selangor mencatatkan bilangan kes kebakaran hutan tertinggi iaitu 71 kes diikuti Perak (62 kes) dan Johor (55 kes).

 "Manakala di Terengganu pula sebanyak 20 kes kebakaran melibatkan hutan paya gambut telah direkodkan namun kesemuanya dalam keadaan terkawal setakat ini," katanya

 Beliau berkata JBPM mempunyai kekuatan yang cukup untuk digerakkan bagi mengawal kebakaran hutan sepanjang musim kemarau ini.

Pengarah JBPM Terengganu Md Salleh Sarbini yang turut hadir pada majlis itu berkata kira-kira 10 kawasan paya gambut di seluruh negeri dikesan berisiko berlaku kebakaran berdasarkan faktor pernah berlaku kebakaran pada musim kemarau sebelum ini.

 Antara kawasan itu ialah di Lembah Bidong, Setiu, Besut, Dungun dan Marang serta beberapa lagi kawasan yang lain, katanya.

 Mengenai kebakaran kawasan paya gambut di Kampung Tok Kah di Dungun, beliau berkata kebakaran membabitkan kawasan lebih 400 hektar itu dijangka dapat dipadamkan sepenuhnya dalam masa satu hingga dua minggu lagi.

 

SIASAT SYED AZMAN SALAH GUNA SURAT SPRM ?

Mengadakan temujanji, membuat laporan dan sebagainya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di mana-mana sahaja bukanlah perkara yang asing dan pelik.

  Bahkan bagi SPRM itu adalah prosedur biasa, termasuk membuka pusat informasinya kepada orang ramai untuk memudahkan urusan tersebut.
  Menurut Pengarah SPRM Terengganu,Tuan Zainal Adam di samping peranan media pihaknya juga telah membuka kaunter informasi di Pejabat Derah Besut dan Hulu Terengganu setiap hari Isnin dan Selasa, secara selang seli.
  Katanya, untuk berhubung dengan pegawai di pusat Informasi SPRM Besut disediakan talian 013 3837100 manakala Hulu Terengganu (019 3137400).
 Beliau memberitahu demikian kepada media Terengganu dalam satu majlis SPRM bersama Media di Hotel Permai Inn baru lalu.
 Oleh yang demikian, apabila Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Buruk, Dr. Syed Azman Nawawi mendedahkan SPRM sudah bersetuju untuk mengadakan temujanji untuk bincang rasuah di Terengganu, ia bukanlah bermakna berlaku rasuah kerana SPRM terbuka menerima aduan kepada semua pihak dan setiap aduan akan disiasat kebenarannya.
  Jadi tidaklah wajar hanya sekadar hendak laporkan sahaja sudah riuh hanya semata-mata untuk mengaburi mata rakyat Terengganu tentang dakwaan berlakunya rasuah oleh pimpinan Terengganu.
  Tindakan Dr Syed Azman menggunakan nama dan surat Ketua Pengarah SPRM itu di sidang akhbarnya itu perlu disiasat kerana cuba menjejaskan reputasi pegawai tinggi berkenaan dengan cara halus, sedangkan SPRM bersedia menerima sesiapa sahaja untuk membuat aduan dan berjumpa dengan para pegawainya.
  Dr Syed Azman berkata, pihaknya telah menerima surat balasan yang menyatakan persetujuan daripada SPRM yang bertarikh 10 Februari lalu.
  “Saya telah menerima surat daripada SPRM yang bersetuju dengan cadangan untuk mengadakan temu janji dengan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Abu Kassim Mohamed. “...untuk bincang soal rasuah di Terengganu, Jumaat ini pada jam 3 petang,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Pas, baru-baru ini..

 Sedangkan sebelum ini, dalam pertemuan dengan media massa di Terengganu, Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Terengganu (SPRM), Tuan Zainal Adam berkata, pada tahun 2013 hanya 21 kes yang dibuka kertas siasatan, manakala dari jumlah tersebut hanya 11 tangkapan sahaja dibuat. Dari jumlah itu membabitkan lima penjawat awam, tiga orang awam dan tiga warga asing.

 Untuk rujukan (berita Teganukita berkaitan penjelasan Pengarah SPRM Terengganu mengenai indek rasuah Terengganu):

27 Januari 2014


KES RASUAH DI TERENGGANU HANYALAH 21, KATA PENGARAH SPRM TERENGGANU.


Teks oleh Ruslan Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra
Video oleh Mohd Yahya Muda

Tahniah kepada kepemimpinan Terengganu kerana dilaporkan kedudukan indek kesalahan rasuah di negeri ini tidak bertambah.

Pengarah SPRM Terengganu, Tuan Zainal Adam ketika mengadakan sidang akhbar kepada wartawan.
Pengarah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Terengganu (SPRM), Tuan Zainal Adam berkata, pada tahun 2013 hanya 21 kes yang dibuka kertas siasatan, manakala dari jumlah tersebut hanya 11 tangkapan sahaja dibuat. Dari jumlah itu membabitkan lima penjawat awam, tiga orang awam dan tiga warga asing.


Beliau berkata, SPRM amat memerlukan sokongan semua pihak bagi memberi kesedaran atau mendidik masyarakat tentang perlunya menjauhi perbuatan tersebut.


Sehubungan itu, di samping peranan media pihaknya juga telah membuka kaunter informasi di Pejabat Derah Besut dan Hulu Terengganu setiap hari Isnin dan Selasa, secara selang seli.

Untuk berhubung dengan pegawai di pusat Informasi SPRM Besut disediakan talian 013 3837100 manakala Hulu Terengganu (019 3137400).


Tuan Zainal dengan wujudnya kaunter informasi itu semua bahagian di negeri ini mempunyai kemudahan tersebut, di Selatan SPRM mempunyai cawangan di Kemaman, di Kuala Terengganu boleh terus ke ibu pejabat, manakala kini pula di buka kaunter di utara dan tengah (Hulu Terengganu).
Seramai kira-kira 30 wartawan dan pengamal media massa dan media baru hadir sama dalam perjumpaan mesra media dengan SPRM di Hotel Permai Inn hari ini (27 Januari). 

Graduan UiTM bisnes sos.

GIGIH…seorang pemegang ijazah jurusan Pengurusan Pejabat dari Universiti Teknologi Mara (Uitm), Jengka, Rosnanisah Mat Shah, 25, sedang meletakan penutup –penutup botol pelbagai jenis sos yang siap untuk diedarkan, di bengkel milik ibunya, di Kampung Langkap, Setiu, baru-baru ini.

Rosnanisah yang kini menjadi pembantu kepada ibunya, seorang ibu tunggal, Ramlah Ali, 55, mengusahakan pelbagi produk sos, kicap dan cuka itu sejak lebih dua tahun lalu dan bengkelnya yang mendapat bimbingan dari Risda itu mampu mengeluarkan kira-kira 600 botol produk itu sehari.

Ibu Rosnanisah, Ramlah (kanan) sedang mengacau kicap.
"Ketika mula beroperasi, bengkel ini mengeluarkan sekitar 300 botol sehari dan edaranya sekitar Terengganu sahaja tetapi kini ia melebihi 600 botol sehari manakala edaranya sekarang sehingga ke Kuantan, Pahang,” katanya.

Antara jenama Seri Langkap keluaran RA Famili itu ialah cuka makan, kicap manis, sos pencicah, sos cili, sos tomato dan rojak buah

"Saya bercadang untuk menambah lagi beberapa produk baru syarikat ini antaranya ialah sos tiram dan kicap masin dan akan
meluaskan pasaranya," katanya
Rosnanisah meminati bidang perniagaan itu sejak dibangku sekolah lagi kerana ketika itu dia sering membantu ibunya berniaga bersama sebuah syarikat lain menjalankan perniagaan yang sama.- Aminudin Ismail.

 

18 February 2014

Terengganu tiada masalah air walaupun kemarau

Oleh: Noraini Jusoh

Pengerusi Jawatankuasa Sains, Teknologi dan Inovasi; Tenaga, Teknologi Hijau dan Air negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman berkata, rakyat Terengganu tidak perlu bimbang kerana negeri ini tidak mengalami masalah bekalan air sekalipun musim kemarau melanda.

Malah, menurut Dato’ Ahmad Razif yang juga merangkap Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus berkata, mengikut kajian yang dibuat oleh penyelidik salah sebuah universiti di negeri ini, air di Terengganu berlebihan.

“Dengan adanya punca-punca air yang banyak, rakyat tidak perlu bimbang sekalipun musim kemarau melanda beberapa negeri termasuk Terengganu sekarang ini.

“Kemarau di Terengganu tidak ada masalah sebab sebelum ini kita belum pernah menghadapi tahap yang mencemaskan. Sumber-sumber air kita masih mencukupi cuma masalahnya dari segi penggunaan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai musim kemarau yang melanda sekarang pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Penyerahan e-Book Murid Tahun Lima Parlimen Kuala Nerus di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak, baru-baru ini.

Menurut beliau, bagi mengurangkan pembaziran, kempen kesedaran dibuat untuk menyedarkan rakyat Terengganu supaya mengamalkan langkah penjimatan air dan menjaga alam sekitar.

Tambah beliau, sebagai langkah mencegah perkara-perkara yang tidak diingini pada musim kemarau ini, orang ramai dinasihatkan supaya mengawal pengunaan air, jangan melakukan pembakaran terbuka dan sentiasa berwaspada apabila mengunakan bahan api.