Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

17 December 2010

Sesi Penggulungan Bajet Terengganu Panas Dengan Pertikaman Lidah


KUALA TERENGGANU, 16 Dis (Bernama) -- Sesi penggulungan Bajet Persidangan Dewan Undangan Negeri Terenggganu Kali ke-12 Khamis panas dengan pertikaman lidah antara wakil pembangkang dan Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said.

Keadaan menjadi panas apabila Ahmad menggelarkan Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Burok) sebagai pembohong bersiri berikutan beberapa isu yang dibangkitkan dalam dewan termasuk mengenai penempatan semula penduduk Kampung Tok Perah, Ladang di Pangsapuri Ladang Gemilang adalah tidak tepat.

Ahmad berkata memorandum yang dihantar kepada beliau semalam yang didakwa oleh 170 penduduk kawasan berkenaan kerana tidak berpuashati mengenai soal pengambilalihan tanah sebenarnya tidak benar kerana hanya mempunyai nama tanpa tandatangan.

"Saya rasa kecewa kerana Adun Batu Burok lulusan hebat, tetapi tak menggambarkan kebijaksanaannya...Minta maaf kalau saya anggap wakil Batu Burok ni pembohong bersiri.

"Mereka sengaja menggunakan nama 170 orang tanpa dapat restu penduduk yang tinggal di Pangsapuri Ladang Gemilang dan ini dilakukan oleh enam orang PAS yang tidak akan berpuas hati walaupun gunung kita berikan," katanya.

Beliau berkata pembohongan kedua dilakukan oleh Syed Azman ialah mendakwa projek pembinaan tempat letak kereta bertingkat telah ditolak oleh Pulau Pinang, Selangor dan Johor.

Syed Azman meminta Ahmad menarik balik perkataan itu tetapi apabila Ahmad terus menggelarkannya dengan panggilan itu, Syed Azman turut melemparkan beberapa perkataan seperti 'bapak penipu dan penipu besar' kepada Menteri Besar.

Dewan kemudian meluluskan usul Bajet dan persidangan dewan ditangguh hingga ke suatu masa yang ditetapkan.

-- BERNAMA

Projek Hidroelektrik Hulu Terengganu Akan Beroperasi Pada Oktober 2015


KUALA LUMPUR, 16 Dis (Bernama) -- Projek Hidroelektrik Hulu Terengganu dijangka siap dan beroperasi pada Oktober 2015, kata Tenaga Nasional Bhd (TNB) Khamis.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, TNB berkata projek berkenaan merupakan sebahagian daripada usaha berterusan syarikat bagi menyediakan kapasiti bagi memenuhi peningkatan permintaan elektrik, menambah baik jaminan sistem tenaga dan mengurangkan pelepasan karbon.

Projek itu yang terletak di bahagian hulu Sungai Terengganu, di kawasan Tasik Kenyir, akan melibatkan pembinaan dua empangan dan pemasangan dua turbin hidro dan generator dalam stesen janakuasa bawah tanah dengan jumlah kapasiti 250 megawat.

TNB menandatangani tiga perjanjian berhubung projek hidroelektrik Hulu Terengganu, yang pertama dengan Loh & Loh Construction Sdn Bhd dan usaha sama Sinohydro Corporation Ltd.

Mengikut kontrak berkenaan, usaha sama itu akan bertanggungjawab bagi kerja-kerja am utama termasuk pembinaan dua empangan, terowong pemindahan air dan janakuasa bawah tanah.

Harga kontrak yang diterima ialah RM828.3 juta.

Perjanjian kedua ialah dengan Consortium of Alstom Projects India Ltd dan Alstom Hydro Malaysia Sdn Bhd bagi harga kontrak yang diterima pada Euro 27.5 juta dan RM127.6 juta.

Kontrak berkenaan melibatkan antara lain reka bentuk, ujian dan pelaksanaan loji janakuasa itu, setiap satu dengan kapasiti penjanaan sebanyak 125 megawat dan berkaitan peralatan elektrik dan mekanikal.

Perjanjian ketiga ialah dengan usaha sama yang terdiri daripada SNC-Lavalin Inc, SNC-Lavalin Power (Malaysia) Sdn Bhd, KTA Tenaga Sdn Bhd dan G & P Professionals Sdn Bhd.

Usaha sama berkenaan akan menyediakan reka bentuk kejuruteraan terperinci bagi kerja-kerja am utama, reka bentuk kejuruteraan untuk kerja-kerja elektrik dan mekanikal, pengurusan projek dan penyeliaan tapak.

Harga kontrak yang diterima ialah 1.73 juta dolar Kanada dan RM35.9 juta.

Menurut TNB, pembangunan projek hidroelektrik Hulu Terengganu ialah untuk tempoh lima tahun di mana pembayaran kepada kontraktor-kontraktor ini akan dibuat mengikut perkembangan projek.

-- BERNAMA

Sidang Dewan Undangan negeri (Hari Keempat)

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Penduduk Ladang Tetap Dapat Keistimewaan

Pelbagai keistimewaan disediakan kerajaan negeri bagi memastikan penduduk yang tinggal di kawasan penempatan semula kampung Ladang Tok pelam hingga Tanjung, Kuala Terengganu dapat hidup selesa dan tidak terbeban dengan kadar sewa apabila berpindah ke Pangsapuri Ladang Gemilang.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said menjelaskan demikian dalam sesi perbahasan Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) hari terakhir, hari ini (16 Disember).

Katanya, kerajaan tidak pernah menganiaya rakyat dan sudah merancang perkara itu sekian lama termasuk meminta peniaga tembaga di kawasan itu mencari tempat perniagaan sementara sehingga kawasan mereka dibangunkan semula.

Beliau berkata, kerajaan memberikan subsidi 50 peratus bagi rumah kos rendah, manakala harga tanah bagi Pangsapuri Ladang Gemilang bagi rumah mampu milik berharga RM150,000, dijual dengan harga RM75,000.

“Begitu juga dengan kadar sewa hanya dikenakan RM300. Kita buat kajian kalau rumah di kawasan itu biasanya mencecah RM600 hingga RM700. Bagaimanapun kadar sewaan ini hanya dibuka kepada mereka yang terlibat dalam perpindahan itu sahaja.

“Sementara mereka yang termasuk dalam senarai penerima bantuan sewa rumah yang dikeluarkan oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan mereka hanya perlu bayar RM126 sahaja setiap bulan,” kata beliau .

Menurut beliau lagi, berdasarkan prosedur biasa, bagi tiga tahun pertama mereka bayar sewa dan selepas itu jika tiada aduan, bantahan serta tiada penyelewengan, kerajaan menetapkan tiga tahun pertama sebagai bayaran permulaan kepada sewa beli rumah itu sebagaimana yang sudah dijelaskan.

Menteri Besar berkata, banyak keistimewaaan diberikan kepada penduduk di kawasan itu kerana jika diikutkan harga biasa, pemaju perlu mengambil 10 peratus daripada harga rumah.

Contohnya, harga RM75,000 pemaju akan ambil RM7,500 dan barulah kunci diserahkan kepada pemilik.

“Cuma yang dikesalkan apabila ada pihak yang cuba menangguk di air keruh dengan mempolitikkan isu ini. Kita beritahu dengan jelas nilai sewa RM126 sebulan. Jumlah itu hanya kepada penerima bantuan sewa rumah dalam bandar. Ini juga formula sebagaimana pernah disebut bekas Menteri Besar lalu,” kata beliau lagi.

Katanya, penyusunan semula kawasan itu antara lain bagi memastikan orang melayu dan peniaga Melayu mendapat rumah yang lebih selesa selain tidak menimbulkan pandangan yang menjelikkan mata pada masa depan.

Dato’ Seri Ahmad berkata, selain pengambilan tanah, kerajaan juga mempunyai alternatif lain iaitu dengan menimbus tanah di laut dengan kos yang lebih murah, berbanding pengambilan tanah. Bagaimanapun, pengambilan semula tanah bagi penyusunan semula kawasan itu dilakukan bagi memastikan kampung dalam bandar Kuala Terengganu tidak terus terpinggir walaupun dalam tempoh 100 tahun akan datang.


TEGANUKITA

SIDANG DEWAN UNDANGAN NEGERI (PENGULUNGAN)

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Pembangunan Belia Dapat Peruntukan Besar

Kerajaan negeri sangat mengambil cakna terhadap golongan belia dan menyediakan peruntukan begitu besar dalam melaksanakan pelbagai aktiviti khusus untuk pembangunan belia di negeri ini.

“Setiap tahun peruntukan sentiasa meningkat untuk kepentingan golongan belia,” kata Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat sesi penggulungan Sidang Undangan Negeri (DUN) petang semalam.

Katanya, perbelanjaan untuk pembangunan belia meningkat setiap tahun iaitu RM20 juta (2006), RM20 juta (2007), RM22 juta (2008), RM30 juta (2009) berbanding ketika Pas memerintah (2000-2004) hanya memberi peruntukan RM100,000 (2003) dan RM200,000 (2004).

YB Rozi yang menjelaskan panjang lebar bagi menjawab tuduhan beberapa ahli pembangkang, yang menyifatkan kerajaan tidak berbuat-apa-apa untuk menyekat kegiatan sosial remaja yang semakin menular ketika ini.

“Masalah sosial wujud dimana-mana dan berbeza-beza mengikut masa dan suasana setempat dan kita ada cara perlaksanaan aktiviti melalui Jabatan Belia, Pejabat Daerah dan juga Pertubuhan Bukan Kerajaan (Ngo),” katanya.

Katanya, kerajaan sentiasa berusaha mendekati mereka dengan pelbagai cara dan terbaru telah menubuhkan Kelab Permotoran Remaja Terengganu (KPRT) di peringkat negeri yang akan diperluaskan ke setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) juga ke kampung-kampung.

“Hampir 90 peratus golongan belia meminati sukan permotoran dan kita perlu memahami naluri mereka dan akan cuba menyelitkan sama program pembangunan, kemahiran dan latihan berteraskan ilmu dalam usaha melahirkan belia berdaya saing,” katanya.

Kafa Sudah Lama Wujud di Terengganu

Kerajaan negeri banyak memberi tumpuan dalam hal-hal agama dan telah mendahului Kerajaan Pusat dalam mewujudkan kelas-kelas agama dan Kelas Fardu Ain (Kafa) yang kendalikan Yayasan Islam Terengganu (YIT).

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Khazan Che Mat berkata, kita telah mewujudkan kelas Kafa ini sekitar tahun tujuh puluhan dan beberapa tahun kebelakangan ini Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) laksanakan di seluruh negara, ia dikendalikan oleh Jabatan Hal Ehwal Agama tapi di Terengganu terus kekal di bawah YIT.

“Begitu juga soal pemberian elaun imam bilal, elaun para hafiz dan hafizah Quran, kerajaan negeri telah laksanakan sejak lama dulu dan ini membuktikan kerajaan BN sangat-sangat mengambil berat soal agama di kalangan rakyat,” katanya dalam sesi penggulungan Sidang Dewan Undangan Negeri.

Katanya, kerajaan akan menaikan elaun imam bilal selaras dengan pengumuman Kerajaan Pusat malah kita turut memberi peluang menunaikan fardu haji ke Makah secara bergilir-gilir kepada imam bilal sebagai tanda penghargaan di atas sumbangan mereka.

Menurutnya, segala usaha memerlukan sokongan semua termasuk sekolah, ibu bapa dan masyarakat sekeliling dan semua anggota masyarakat termasuk pemimpin pembangkang perlu sokong usaha murni tersebut.

Beliau kemudiannya menyangkal keras tomahan pemimpin pembangkang yang menuduh kerajaan negeri tidak mengambil berat soal agama serta mendahulukan program hiburan sebaliknya kerajaan setiap tahun memberi peruntukan besar melaksanakan pelbagai program keagamaan

Beras Tempatan Penuhi 70 Peratus Keperluan Penduduk

Lebih 70 peratus penduduk di negeri ini menggunakan beras tempatan untuk makanan harian mereka dan hanya 30 peratus keperluan diimport dari luar .

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB Ashaari Idris berkata, usaha untuk memenuhi keperluan seratus peratus beras tempatan sedang ditingkatkan dengan mewujudkan jelapang padi di beberapa daerah seluruh negeri.

“Pengeluaran padi yang dihasilkan oleh petani kita telah meningkat daripada 63,500 tan kepada 69,500 tan dan jumlah ini telah dapat menampung keperluan 70 peratus penduduk tempatan,” katanya ketika sesi penggulungan Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) petang semalam.

Katanya, kerajaan turut menaikan subsidi pertanian kepada RM2,200 sehektar kepada petani yang mengusahakan tananam padi sebagai galakan setakat ini 50 petani berjaya meraih RM1,500 sebulan.

“Kerajaan turut membantu pekebun yang menghadapi kejatuhan harga buah-buahan tempatan baru-baru ini, contohnya buah duku, harga dipasaran 50 sen sekilo tetapi pihak Fama telah membayar dengan harga RM1.20 sen ,” katanya.

Beliau melahirkan rasa kecewa dengan sikap pemimpin pembangkang yang tidak pernah nampak kebaikan dan pengorbanan kerajaan Barisan Nasional (BN) membantu rakyat sebaliknya terus mencanangkan keburukan sahaja.TEGANUKITA

SIAPA KELIRUKAN RAKYAT?

Oleh: Ruslan Abdul RahmanSesuatu yang tidak boleh disembunyikan bahawa pada tahun 2003, kerajaan negeri Terengganu adalah di bawah pemerintahan Pas.

Menteri Besar ketika itu ialah Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang yang juga Presiden Pas.

Oleh itu isu tuntutan Riyapadu Sdn.Bhd. berkaitan tuntutan saman 1 billion terhadap kerajaan negeri adalah berlaku semasa zaman Pas memerintah Terengganu. Ini suatu fakta.

Apapun keputusan mahkamah, sama ada memihak kepada kerajaan negeri atau Riyapadu, kedua-duanya kenalah menghadapinya.

Kalau kerajaan negeri diputuskan bersalah dan kena membayar ganti rugi dan tuntutan-tuntutan pihak plaintif, ia perlulah ditanggung, sekalipun kerajaan negeri yang membuat kesilapan ketika itu ialah di bawah pimpinan Pas.

Kalau pihak Riyapadu diputuskan bersalah dan kerajaan negeri bertindak betul, semua pihak juga perlu akur, tidak perlulah takut kepada bayang-bayang.

Mengapa ada pihak yang cuba mengugut hendak mengambil tindakan saman kepada pihak yang mengelirukan rakyat? Mengapa cuba mengalih isu atau memutarbelitkan isu.

Mengelirukan rakyat? Keliru apa? Yang menandatangani perjanjian mengambil hasil hutan dari mukim Hulu Terengganu, Daerah Hulu Terengganu seluas 16,587 hektar pada 3 April 2003 adalah Menteri Besar waktu itu sendiri, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang.

Tujuh belas muka surat perjanjian, setiap helai ditandatangani oleh Dato’ Seri Abdul Hadi Awang. Hendak nafi apa lagi.

Oleh itu, kenyataan Menteri Besar Terengganu pada masa sekarang, Dato’ Seri Ahmad Said bahawa jika tuntutan Riyapadu itu berjaya, mahu tidak mahu kerajaan negeri sekarang terpaksa bayar juga.

“Kita sangat kecewa dan dukacita kerana sepatutnya kes sebegini tidak berlaku,” kata Dato’ Seri Ahmad.

Apa yang dijelaskan oleh Dato’ Seri Ahmad itu betul.

Bekas seorang Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri semasa Pas memerintah yang kini berjawatan penting dalam Pas mendakwa bahawa pihaknya (Pas) mempertahankan keputusan kerajaan negeri waktu itu yang membatalkan lesen kontrak terhadap Riyapadu.

Katanya, sebenarnya pada tahun 2003 jawatankuasa bersetuju menawarkan konsesi balak kepada syarikat berkenaan, selepas ditawarkan, ada perjanjian bahawa dalam masa tertentu mengikut jadual yang terkandung, mereka perlu membayar premium.

Dakwaannya bahawa premium itu tidak dibayar (oleh Riyapadu), itu biarlah mahkamah yang putuskan pihak manakah yang benar dan salah.

Difahamkan, mengikut penghakiman pada 27 Oktober 2010, mahkamah memerintahkan supaya defendan (kerajaan negeri Terengganu) mengembalikan wang sebanyak RM25 juta yang telah dijelaskan oleh plantif (Riyapadu Sdn Bhd) pada tahun 2003 kepada kerajaan negeri pada masa itu bagi bayaran premium konsesi balak di kawasan yang telah diusahakan.

Di samping pengembalian bayaran premium tersebut, mahkamah juga memerintahkan pembayaran fadedah sebanyak RM7.55 juta pada kadar faedah 4 peratus setahun dan baki deposit bagi bayaran lesen dan cukai balak berjumlah RM166,432,86 dibayar kepada plaintif.

Hakim juga memutuskan bahawa plaintif juga berhak mendapat bayaran keuntungan hasil kawasan balak seluas 1,200 ekar yang merupakan sebahagian dari keseluruhan konsesi yang diserahkan kepada Riyapadu Sdn Bhd.

Kenyataan tentang keputusan mahkamah itu dibuat oleh Elly Azwin Dato’ Abdul Hamid dalam satu kenyataan akhbar dan sidang akhbar baru-baru ini.

Lantaran itu tidaklah salah kalau Dato’ Seri Ahmad membuat kenyataan bahawa jika tuntutan itu berjaya (dimahkamah) mahu tidak mahu kerajaan negeri terpaksa bayar juga.

Ia bukan suatu kenyataan mengelirukan, tetapi faktanya begitu. Dato’ Seri Ahmad membuat kenyataan itu kerana kesediaannya untuk menghormati mahkamah.

Kenapa ada pihak mahu mempertikaikan apa yang telah diputuskan oleh mahkamah. Kalau berbuat demikian, bermakna sudah menghina mahkamah dan perlu diambil tindakan.

Jadi siapa yang kelirukan rakyat? Atau ada pihak kini sudah tidak senang duduk kerana membuat satu dosa dan kesalahan besar kepada rakyat Terengganu kerana jika tuntutan itu berjaya…sejumlah besar wang kerajaan negeri yang merupakan wang rakyat akan hangus begitu sahaja!!


TEGANUKITA

14 December 2010

ECER Tarik Pelaburan RM36.5 Bilion


KUALA LUMPUR, 16 Dis (Bernama) -- Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) telah menarik pelaburan sebanyak RM36.5 bilion dari dalam dan luar negara sejak ia ditubuhkan pada 2007 sehingga November 2010, kata Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

"Daripada jumlah tersebut, RM15.3 bilion daripadanya telah pun diterima," kata Perdana Menteri selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis yang Ketiga untuk tahun 2010 bagi Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) di sini, Khamis.

Pelaburan-pelaburan yang diterima ini merangkumi 158 projek, yang akan mewujudkan 17,500 peluang pekerjaan baharu kepada penduduk di kawasan itu.

Para pelabur tersebut termasuklah Eco Tower Sdn Bhd dari Singapura dan Oilfields Supply Centre Ltd dari Emiriah Arab Bersatu (UAE), serta syarikat-syarikat tempatan seperti Sentoria Themeparks and Resorts dan Hi Essence Sdn Bhd.

"Jumlah pelaburan yang memberangsangkan ini mencerminkan keyakinan dan kepercayaan para pelabur terhadap ECER sebagai sebuah destinasi pelaburan yang tersendiri, dinamik dan kompetitif," kata Najib.

"Kebanyakan infrastruktur asas di ECER telah pun siap dibina dan Wilayah ini turut menawarkan pakej insentif fiskal dan bukan fiskal yang kompetitif kepada para pelabur," kata beliau.

Najib juga berkata beliau sangat berpuas hati dengan usaha promosi pelaburan secara berfokus yang dijalankan oleh ECERDC pada tahun ini, dan kemajuan yang ditunjukkan oleh ECER dari segi pelaksanaan projek.

Pembangunan di ECER sedang berjalan lancar mengikut jadual, di mana kesemua projek yang diluluskan oleh Kerajaan untuk Wilayah tersebut di bawah Rancangan Malaysia Ke-9 (RMK-9) kini berada dalam pelbagai peringkat pelaksanaan.

Projek-projek yang bernilai RM1.4 bilion tersebut merangkumi kelompok ekonomi utama iaitu pelancongan, minyak, gas dan petrokimia, pembuatan, pertanian dan pendidikan.

Ketua Pegawai Eksekutif ECERDC, Datuk Jebasingam Issace John berkata kesemua projek yang dilaksanakan di ECER adalah seiring dengan Model Baharu Ekonomi (MBE), termasuklah Projek-projek Permulaan (EPP) yang memberi penekanan terhadap projek-projek pelaburan swasta, dan bakal menyumbang secara ketara kepada Pendapatan Negara Kasar (GNI).

"Projek-projek seperti Agropolitan Pekan, Agropolitan Kelantan Selatan dan Agropolitan Besut-Setiu juga akan membantu meningkatkan pendapatan golongan miskin tegar dan berpendapatan rendah, dan seterusnya dapat mengurangkan tahap kemiskinan di Wilayah ini," tambah beliau.

"Transformasi ECER kini sedang berjalan dan kami yakin visi ECER untuk menjadi sebuah wilayah maju menjelang 2020 mampu dicapai," katanya.

Menurut kenyataan daripada ECERDC, antara pencapaian utama yang dicatatkan oleh ECER setakat ini ialah pembangunan Pusat Bandar Raya Kuala Terengganu (KTCC).

Kuala Terengganu kini bersedia untuk melalui satu transformasi utama di bawah projek KTCC.

Pembangunan KTCC akan menyaksikan ibu negeri Terengganu itu bakal dibangunkan sebagai sebuah Bandar Warisan Pesisir Air dan pintu gerbang pelancongan antarabangsa bagi Pantai Timur.

Perunding projek bagi pembangunan KTCC telah dilantik pada tahun 2009 dan kajian projek tersebut kini berada di peringkat akhir. Kerja-kerja pembangunan reka bentuk dan infrastruktur terperinci bagi KTCC dijangka bakal dilaksanakan di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).

Dianggarkan bahawa pembangunan Pemecah Ombak Utara dan Selatan KTCC bakal menjana pelaburan keseluruhan bernilai RM3.9 bilion, yang mana RM3.5 bilion adalah daripada sektor swasta.

--BERNAMA

BAJET RAKYAT

Oleh; Ruslan Abdul RahmanApa yang menarik dalam Bajet atau Belanjawan Terengganu atau Perancangan Kewangan Tahunan Negeri Terengganu bagi tahun 2011 yang telah dibentangkan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said semalam (13 Disember 2010) di persidangan Dewan Undangan Negeri Terengganu?

Ia masih mengekalkan tema Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan; bermakna segala perancangan pembangunan dan wang yang hendak dibelanjakan hendak dipastikan menjurus kepada kepentingan rakyat.

Bahkan, segala perbelanjaan yang dibuat dijuruskan supaya dapat dilakukan secara terbaik berpandukan ayat al-Quran dipermulaan ucapannya:

“Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah) yang apabila membelanjakan hartanya, tiadalah melampaui batas dan tiada bakhil kedekut dan (sebaliknya) perbelanjaan mereka adalah betul sederhana di antara kedua-dua cara (boros dan bakhir) itu”. – Surah al-Furqan ayat 67.

Dato’ Seri Ahmad yang sejak awal-awal diberi amanah dulu sememangnya terkenal sebagai seorang yang amat berjiwa rakyat dengan berulang kali menyatakan bahawa kerajaannya adalah kerajaan rakyat, maka segalanya dijuruskan untuk kepentingan rakyat.

Kali ini pun sewaktu berucap membentangkan Bajet 2011 ini beliau sekali lagi menegaskan:

“Belanjawan yang disediakan untuk tahun hadapan (2011) hampir meliputi semua sector kehidupan rakyat. Tumpuan dan keutamaan kita adalah kepada program dan projek yang dapat memberi impak secara langsung kepada rakyat.”


Dengan peruntukan RM1.887 billion, pertambahan sebanyak 0.32 peratus dari bajet 2010, sudah tentu ia amat dialu-alukan oleh semua lapisan masyarakat, lebih-lebih lagi tentang bagaimana bajet tersebut akan mencapai hasrat untuk KESEJAHTERAAN RAKYAT sebagaimana menjadi stragtegi pertama dan utama Dato’ Seri Ahmad.

STRATEGI PERTAMA : Kesejahteraan Rakyat

Beberapa fokus diberikan untuk mempastikan proses kesejahteraan rakyat yang diharapkan itu menjadi realiti iaitu:

• Membantu golongan miskin dan mudah miskin
• Memajukan sektor pertanian
• Meningkatkan pemilikan rumah
• Memantapkan institusi keluarga
• Menambahbaik pengangkutan awam
• Menggalakkan sektor pembinaan
• Meningkatkan kemudahan kesihatan rakyat
• Meningkatkan pembangunan belia dan sukan
• Merancakkan pembangunan bandar dan luar bandar
• Menambahbaik pengairan dan saliran serta bekalan air

Kerajaan Negeri dalam Bajet 2011 ini memperuntukkan RM58 juta untuk Program Bantuan Rumah, Program Peningkatan Pendapatan, Program Kemahiran dan Kerjaya, Projek Ladang Kelapa Sawit dan Projek Jelapang Padi.

Sasarannya sebanyak 320 unit rumah akan dibina tahun hadapan untuk golongan miskin dan lebih 2000 unit rumah yang uzur daif akan dibaikpulih.Ini suatu fokus yang sungguh merakyat oleh kerajaan pimpinan Dato’ Seri Ahmad.

Malah kerajaan juga meminta pihak swasta dan badan bukan kerajaan juga terbabit sama dalam usaha membantu golongan miskin sebagai tanggungjawab social korporat.

Namun begitu, kerajaan pimpinannya tidak berhasrat sekadar ‘memberikan ikan’ tetapi memberikan joran untuk mereka berusaha sendiri. Projek Jelapang Padi akan menempatkan 175 orang miskin untuk mengusahakan tanaman padi secara komersial.

Program Pembangunan Minda Insan diteruskan kepada ketua isi rumah, malah program latihan kemahiran dan kerjaya bakal diberikan dengan kerjasama UiTM, TESDEC dan lain-lain agensi bagi membantu mereka yang miskin ini menjadi usahawan dan peniaga.

STRATEGI KEDUA- Memperkasa Pembangunan Insan

Pembangunan insan pendidikan adalah asas penting dalam mempastikan negara terus cemerlang didokongi oleh generasi yang mempunyai ilmu dan pendidikan yang baik.

Justeru itu Kerajaan Negeri terus memberi penekanan kepada soal pendidikan dengan mencadangkan RM92.45 juta untuk sektor ini.

Usaha-usaha memberi nilai tambah kepada pembangunan pendidikan yang dibuat oleh Kerajaan Persekutuan sudah tentu akan mengekalkan Terengganu menjadi terus cemerlang dalam pencapaian peperiksaan awam dan dibidang hafazan al-Quran di kalangan pelajarnya.

Kejayaan 3,560 pelajar atau 15.4 peratus yang mendapat straight A dalam UPSR dalam peperiksaan 2010 terus mengekalkan Terengganu di tempat pertama 10 tahun berturut-turut cukup membuktikan hasil dari usaha yang dijalankan itu.

STRATEGI KETIGA: Meningkatkan Daya Saing Negeri
Antara lain penekanan yang diberikan bagi meningkatkan daya saing negeri ini ialah:

• Mempergiatkan Industri Pelancongan
• Memantapkan sektor ICT
• Meningkatkan Pembangunan Industri
• Menjayakan Pembangunan Wilayah Eknoni Pantai Timur (ECER)
• Pengiktirafan kepada Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM)
• Memperkasakan IKS dan Koperasi
• Menggalakkan Pusat Pertumbuhah Desa
• Mempermudahkan Program Mikro Kredit

Sektor pelancongan mempunyai nilai tambah tinggi dan berupaya untuk menjadi pemangkin utama kepada pertumbuhan ekonomi negeri. Daripada 3.5 juta pelancong yang disasar bagi tahun ini (2010), lebih 2.25 juta kemasukan pelancong telah direkodkan sehingga bulan Ogos lalu. Sektor ini secara tidak langsung menyumbang RM2.583 billion kepada ekonomi negeri.

Oleh sebab itu industri pelancongan ini perlu diberi tumpuan, bukan sahaja di pihak kerajaan tetapi pengusaha dan rakyat keseluruhannya.

Keputusan Kerajaan Persekutuan bersetuju menjadikan Tasik Kenyuir sebagai kawasan bebas cukai amatlah dialu-alukan untuk memesatkan lagi industri pelancongan di negeri ini. RM40 juta diperuntukkan untuk pembangunan awal kawasan bebas cukai ini.

Kita juga mendapat maklumat baru, apabila Pulau Tenggol di Dungun mula dikenali sebagai lokasi persinggahan jerus paus. Ini satu lagi tarikan baru pelancongan yang sewajarnya dimanfaatkan, selain galeri dasar laut dan replika-replika tertentu di perairan Pulau Bidong yang boleh memberi kelainan kepada penyelam-penyelam.


STRATEGI KEEMPAT: Memperkukuhkan Penyampaian Perkhidmatan Awam

Agensi perlaksana yang penting ialah anggota perkhidmatan awam melalui agensi-agensi kerajaan tempat mereka berkhidmat. Berbagai-bagai galakan diberikan, termasuk memperuntukkan RM1 juta setiap tahun bagi menaja jemaah haji dari kalangan kakitangan awam, imam,bilal dan Pengerusi JKKK adalah suatu usaha yang jelas kecaknaan kerajaan negeri memberi nilai tambah insentif kepada mereka supaya menjalankan tugas dengan penuh amanah dan dedikasi.

Dato’ Seri Ahmad sendiri telah acap kali menyatakan konsep 5M yang harus dihayati oleh setiap anggota perkhidmatan awam, iaitu: Melaksana,Memantau, Memahami, Menghalusi dan Menjiwai.

Apa yang penting di sini, merekalah yang akan mempastikan konsep Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan dapat direalisasikan dalam bentuk kenyataan yang berkesan.

Sesungguhnya rakyat di semua peringkat akan dapat manfaat hasil dari Bajet ini, lebih-lebih lagi melalui limpahan ekonomi yang akan berlaku hasil dari peruntukkan dan perbelanjaan yang dibuat oleh kerajaan Terengganu, di samping peruntukan-peruntukan Kerajaan Persekutuan di bawah pelabagai agensi.

Gabungan Kerajaan Negeri dan pusat yang seiring dan sejalan, sudah tentu rakyat akan mendapat manfaatnya. Kebersamaan matlamat negeri dan pusat iaitu segalanya untuk “RAKYAT” adalah sesuatu yang sungguh bertuah!

Bajet 2011: Terima kasih kerajaan
Laporan : SURIATI BINTI ALI dan Mohamad Shahrir dan Raja Faisal

Bajet 2011 yang telah dibentangkan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said pada hari pertama (13 Disember) persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) mendapat maklum balas yang memberangsangkan daripada pemerhati yang juga merupakan rakyat negeri Terengganu.

Empat aspek yang ditekankan Menteri Besar dalam Bajet 2011 meliputi aspek kesejahteraan rakyat, memperkasa pembangunan rakyat, meningkatkan daya saing negeri dan memperkukuhkan penyampaian perkhidmatan awam diterima baik oleh rakyat Terengganu.

“Saya amat berpuas hati dengan Bajet 2011 yang dibentangkan oleh Menteri Besar kerana selari dengan moto `merakyatkan pentadbiran dan pembangunan’ yang mengutamakan rakyat atau rakyat didahulukan di dalam segala aspek,” kata Aini Majdah, 42 dari Kampung Padang Midin ketika diwawancara TeganuKita, baru-baru ini.

Ketika ditanya lagi mengenai aspek keempat yang terkandung dalam Bajet 2011, Aini dari Kampung Padang Midin melahirkan rasa bangga kerana pihak Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di tempatnya sentiasa mengambil berat dalam penyediaan infrastruktur kampung serta keperluan rakyat.

Contohnya, kata beliau, apabila jalan yang rosak di kampungnya akibat kesan banjir telah dibaiki baru-baru ini oleh pihak berwajib hasil usaha pihak JKKK.

Manakala bagi Mohd Arif, 24 yang bertugas sebagai pemandu berpendapat bahawa pihak JKKK perlu meningkatkan lagi perkhidmatan bagi memastikan rakyat mendapat keselesaan dalam kehidupan.

“ JKKK merupakan medium bagi rakyat mendapatkan informasi terutama bagi penduduk luar bandar serta menjadi tempat mengadu jika penduduk memerlukan bantuan. Justeru itu pihak JKKK perlulah meninjau keadaan penduduk dari semasa ke semasa untuk mengetahui situasi yang dihadapi oleh para penduduk”.

Kenyataan ini juga disokong oleh Zulkiflli Bin Ngah, seorang kakitangan Tenaga Nasional Berhad (TNB) Kuala Terengganu.

“JKKK telah menjalankan tugas dengan baik, bagaimanapun perlu lebih prihatin terhadap tugas yang telah diamanahkan agar rakyat di kampung mereka mendapat lebih banyak manfaat dan bantuan yang telah diberikan oleh kerajaan.

“Saya juga amat berterima kasih kepada kerajaan kerana telah memberikan banyak dana dan bantuan kepada semua golongan rakyat di negeri ini,” katanya.

Rakyat Terengganu sudah tentu mengharapkan pembangunan yang dapat membuahkan hasil yang tinggi kepada hasil negeri serta memberi faedah kepada segenap lapisan masyarakat sendiri dengan peningkatan peruntukan bajet sebanyak 0.32 peratus berbanding tahun lalu iaitu RM 1.887 billion pada tahun 2011.

Seorang pesara dari Besut, Roslan Ramli, 53 ketika ditemui bersetuju seratus peratus dengan peningkatan bajet 2011 daripada tahun sebelumnya dan merasakan jumlah RM 1.887 walaupun tinggi tetapi berbaloi untuk kesejahteraan rakyat serta negeri.

TEGANUKITA

13 December 2010

RM1.887 billion bajet Terengganu 2011

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Sejumlah RM1.887 billion diperuntukkan bagi bajet Negeri Terengganu untuk tahun 2011, ia merupakan pertambahan 6.04 juta ringgit iaitu 0.32 peratus berbanding bajet Terengganu 2010.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said membentangnya dalam mesyuarat ketiga di dalam penggal persidangan ketiga di Dewan Undangan Negeri Terengganu hari ini.

Dengan mengekalkan tema “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan” pecahan peruntukan adalah sebagaimana berikut:

Perbelanjaan Mengurus- RM97.84 juta
Perbelanjaann Bekalan- RM1.790 billion.

Bagi perbelanjaan bekalan, sebanyak RM1.377 billion diperuntukkan bagi Pemberian Dan Kenaan Bayaran Tetap, RM213.34 juta untuk Emolumen, RM166.57 juta untuk perkhidmatan dan bekalan, RM31.85 juta untuk aset dan RM1.16 juta untuk lain-lain perbelanjaan.

Dato’ Seri Ahmad berkata, penekanan kepada strategi utama dalam bajet 2011 ialah:

Pertama: Mengutamakan kesejahteraan rakyat
Kedua: Memperkasakan pembangunan modal insan
Ketiga: Meningkatn Daya Saing Negeri
Keempat: Memperkukuhkan Penyampaian Perkhidmatan Awam

Menurutnya kerajaan komited untuk menghapuskan kemiskinan di kalangan rakyat dan memberi keutamaan kepada usaha meningkatkan taraf dan kualiti hidup, khusus golongan berpendapatan rendah.

“Untuk itu RM58 juta diperuntukkan bagi program bantuan rumah, peningkatan pendapatan, latihan kemahiran dan kerjaya,” katanya dalam pembentangan menggunakan multimedia sebentar tadi.

TEGANUKITA

SIDANG DEWAN UNDANGAN NEGERI (HARI KEDUA)

Laporan Oleh: Esah Abdullah dan Suriati Ali


Adun BN berkumpul di lobi ketika sesi rehat Sidang Dewan DUN sambil berbincang sesuatu. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

RM5.012 juta Kutip Hasil

Kerajaan negeri telah mengutip hasil sebanyak RM5.012 juta membabitkan 230 lesen daripada aktiviti pengambilan pasir di negeri ini dalam tempoh tiga tahun bermula 2007.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan lisan dan tambahan yang dikemukakan Mohd Abdul Wahid Endut (Adun Wakaf Mempelam-Pas), pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu (semalam).

“Sebanyak 43 lesen mengorek pasir dikeluarkan di Kuala Terengganu sepanjang tiga tahun itu dengan nilai hasil lebih RM1.45 juta. “Bagi daerah Kemaman, sebanyak 28 lesen dikeluarkan dengan nilai hasil lebih RM233,000 sepanjang tempoh sama; 29 lesen dengan nilai hasil RM896,00 (Dungun); 14 lesen dan nilai hasil RM230,00 (Besut); 69 lesen dengan nilai hasil RM1.47 juta (Hulu Terengganu); 47 lesen dan nilai hasil RM209,00 (Setiu),” katanya.

Daripada jumlah itu, sebanyak 67 lesen dikeluarkan pada 2007; 80 lesen dikeluarkan pada 2008 dan 81 lesen dikelaurkan sepanjang tahun lalu. Encik Mohamed berkata, peihak mengaku berlaku pelanggaran syarat lesen dan kecurian pasir, namun hanya mencatatkan kes yang kecil.

“Bagi megelak perkara yang buruk seperti di Selangor, kita telah menubuhkan satu pasukan pemantau bertujuan memantau segala aktiviti pengambilan pasir secara haram di negeri ini.

“Badan pemantau ini diketuai Pejabat Tanah dan Galian, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Jabatan Alam Setikar (JAS) dan pentadbir tanah di setiap daerah,” katanya.

Menurutnya, kerajaan negeri tidak sewenang-wenangnya mengeluarkan lesen kerana berdasarkan rekod yang dikeluarkan pada setiap tahun, ia mencatatkan tidak 100 lesen dan ia akan dinilai semula setiap dua tahun dari segi keberkesanannya.

Perlu Tambah Elaun Bilal

Kerajaan negeri perlu mempertimbangkan untuk menambah elaun kepada bilal di 500 masjid seluruh negeri ini, selepas imam mendapat kenaikan elaun seperti diumumkan kerajaan pusat baru-baru ini.

Muhammad Ramli Nuh (Adun BN-Tepuh) yang juga Timbalan pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, berkata ketika ini imam mendapat elaun RM750 daripada Kerajaan Pusat dan kerajaan turut memberi elaun sebanyak RM200 sebulan menjadikan elaun keseluruhan berjumlah RM950.

“Kerajaan negeri wajar menambahkan elaun untuk bilal sebanyak RM300 lagi sebagai tambahan kepada RM450 yang diterima daripada kerajaan pusat sekarang.

“Pertambahan elaun untuk bilal ini tidak akan menyebabkan kesan kewangan terlalu besar kepada kerajaan negeri kerana dijangka membabitkan tambahan peruntukan sebanyak RM450,000 sebulan atau RM5 juta setahun,” katanya.

Encik Muhammad Ramli turut memberitahu sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) bahawa sebuah loji baru perlu dibina segera bagi menampung peningkatan penduduk terutama dibahagian utara daerah itu, yang menyaksikan pertumbuhan pesat menerusi penubuhan universiti, perumahan dan pelbagai kemudahan lain termasuk sebuah kem tentera.

“Pembinan loji air baru yang dicadangkan di kawasan Manir itu, mampu mengatasi masalah tekanan air yang rendah dan terputus bekalan berikutan loji sedia ada sudah tidak mampu menampung keperluan yang semakin mendesak.

“Masalah terputus bekalan air sering berlaku, malah gangguan ini dialami sendiri anggota bomba yang ingin memadam kebakaran di premis perniagaan pada minggu lalu,” katanya ketika membahaskan Bajet 2011.

Wujud Dana Penyelenggaraan Agama

Kerajaan negeri disaran mewujudkan dana penyelenggaraan agama yang boleh dibelanjakan khusus untuk masjid dan kubur kerana masyarakat Islam begitu sensitif bila masalah berkaitan dua institusi berkenaan lambat mendapat maklum balas kerajaan.

“Saya harap ada peruntukan khusus untuk penyelenggaraan, supaya masyarakat di kampung-kampung tidak tertunggu-tunggu bila berlaku sebarang kerosakan rumah ibadat kerana peruntukan disediakan,” kata YB Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar (BN-Air Putih) ketika membahaskan Bajet 2011, Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) petang semalam.

Katanya, sebagai wakil rakyat beliau begitu rapat dengan masyarakat dan sentiasa berdepan dengan aduan kerosakan di masjid, surau dan tanah perkuburan yang perlukan peruntukan pemulihan segera.

YB Wan Abdul Hakim turut memuji sentuhan kerajaan mengenai Rancangan Tranformasi Kerajaan Pusat (GTP) yang kini diterjemahkan dalam perancangan negeri melalui enam sektor utama iaitu jenayah, kemiskinan, rasuah, infrastruktur pendalaman, pendidikan dan pengangkutan Bandar.

“Alhamdulillah, bajet yang dibentangkan hari ini memenuhi perancangan GTP dan sekurang-kurangnya empat komponen utama akan dilaksanakan,” katanya.

“Sudah sampai masanya, rakyat diberi keutamaan untuk memudah dan melancarkan mereka disaat berhadapan dengan kenaikan harga barang, minyak dan sebagainya,” katanya.

Katanya, semoga Allah SWT sentiasa memberkati dan merestui kita semua dan kerajaan yang meletakkan kepentingan rakyat mengatasi segalanya.

Tuntutan RM1 Billion

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Kerajaan Negeri sekarang (Kerajaan Barisan Nasional Terengganu) terpaksa menanggung beban akibat tuntutan saman daripada Syarikat Riyapadu berhubung kecuaian dan mungkir janji konsesi pembalakan di Tasik Kenyir pada semasa pemerintahan Pas di Terengganu.

“Jika tuntutan ini berjaya, mahu tidak mahu kita terpaksa bayar juga. Kita sangat keciwa dan dukacita kerana sepatutnya kes sebegini tidak sewajarnya berlaku,” kata Menteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said.

“Beliau mengulas isu tuntutan saman RM1 billion dikemukakan Riyapadu terhadap kerajaan negeri pimpinan Pas pada 12 Disember 2007 di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu, berikutan kegagalan kerajaan negeri yang diterajui Menteri Besar ketika itu, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang mematuhi perjanjian yang telah dimeterai.

Dalam writ saman yang difailkan syarikat itu, menyatakan pada 3 April 2003, pihaknya menandatangani perjanjian konsesi melalui tender mengambil hasil hutan di kawasan di Mukim Tembat dan Petuang, Hulu Terengganu (kononnya untuk Empangan Kedua).

Melalui perjanjian dengan kerajaan negeri (ketika itu di bawah Pas), Riyapadu diberi kebenaran mengambil kayu balak dan hasil hutan dan bersetuju membayar kerajaan negeri RM25 juta sebagai premium pembalakan.

Selepas itu, tiba-tiba konsesi itu ditamatkan dan kerajaan negeri waktu itu bertindak merampas kayu balak yang sudah ditebang dan dilelong kepada pihak lain.

Menurut Pengarah Riyapadu, Elly Azwin Datuk Abdul Hamid, Kerajaan Pas Terengganu pada masa itu bukan sahaja telah mungkir janji, malah juga melakukan pembohongan dan penyelewengan fakta.

Beliau mendakwa, penghakiman pada 27 Oktober 2010, mahkamah memerintahkan supaya defendan mengembalikan wang sebanyak RM25 juta yang telah dijelaskan oleh plantif (Riyapadu) padatahun 2003 kepada kerajaan negeri pimpinan Pas pada masa itu bagi bayaran premium konsesi balak.

“Lanjutan daripada penghargaan dan terima kasih terhadap keputusan mahkamah, Riyapadu juga meanjatkan rasa syukur kehadrat Allah SWT yang telah memamkbulkan doa kami selama tujuh tahun, termasuk yang dilafazkan di Masjid Nabawi dan Masjidilharam,” kata Elly Azwin dalam satu kenyataan akhbar.

Rata-rata masyarakat risau dengan tuntutan itu kerana ia adalah membabitkan wang rakyat akibat kecuaian, kelemahan pemerintahan kerajaan negeri semasa pemerintahan Pas.

TEGANUKITA

Kompeni sukarelawan ATM bagi setiap kawasan Parlimen

Kementerian Pertahanan mensasarkan untuk mewujudkan satu kompeni sukarelawan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Askar Wataniah, bagi setiap 222 kawasan Parlimen di seluruh negara.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata ketika ini 198 kawasan Parlimen sudahpun mewujudkan kompeni pasukan berkenaan, dan selebihnya tahun depan.

Beliau berkata penubuhan kompeni Askar Wataniah di setiap kawasan Parlimen akan dapat memperkukuh keselamatan dan pertahanan negara menerusi konsep Pertahanan Menyeluruh (HANRUH), iaitu penglibatan semua pihak, termasuk agensi kerajaan, swasta dan rakyat, dalam mempertahankan negara.

Bercakap kepada pemberita selepas melancarkan Kompeni Askar Wataniah Parlimen Besut, Setiu, Dungun dan Kemaman di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, di sini Sabtu beliau berkata ketika ini sasaran untuk memiliki 60,000 anggota pasukan Askar Wataniah sudah tercapai.

Turut hadir pada majlis ialah Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said, Pemangku Panglima Medan Tentera Darat, Mejar Jen Datuk Zulkiple Kassim, dan Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Kol (Kehormat) Datuk Mazlan Ngah.

Sebelum itu Zahid memakaikan pangkat Kol (Kehormat) kepada Ahmad, yang juga penaung Askar Wataniah Terengganu.

Ahmad Zahid berkata dengan pelancaran empat kompeni hari ini, semua kawasan Parlimen di Terengganu kini mempunyai Kompeni Askar Wataniah di kawasan masing-masing.

TEGANUKITA