Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

11 June 2011

Terengganu kukuh penguasaan, bolot lima emas mendayung

Oleh: Aida Abd RahmanTerengganu terbukti mengukuhkan penguasaan dalam sukan air bagi temasya Sukan Malaysia (Sukma) Ke-14 Kuala Lumpur apabila membolot lima daripada sembilan pingat emas yang ditawarkan bagi acara mendayung, sejak semalam.

Terbaru, tiga lagi pingat emas dikutip kontinjen Terengganu bagi acara mendayung yang melabuh tirai pagi ini.
Pencapaian gemilang skuad mendayung menjadikan jumlah kutipan pingat emas meningkat kepada 28, manakala tujuh pingat perak dan 12 pingat gangsa .

Sementara peratusan kutipan pingat emas keseluruhan yang diraih kontinjen Terengganu bertambah kepada 21.71 peratus.

Manakala dua lagi pingat emas yang menjadi pertaruhan Terengganu adalah menerusi acara softball lelaki dan wanita dalam perlawanan akhir yang bakal berlangsung pagi esok.

Kedudukan Terengganu dijangka kekal berdasarkan kepada senario semasa, termasuk perkembangan kontinjen Selangor yang mengekori rapat Terengganu untuk berada di tangga kedua. Selangor dijadualkan bertanding dalam empat lagi acara akhir yang menawarkan empat pingat emas, masing-masing tiga acara pada hari ini dan satu acara lagi berlangsung esok.

Selangor yang mendominasi acara di kolam renang memintas Johor dengan kutipan 23 emas, 17 perak dan 27 gangsa, diiikuti Johor di tangga ketiga dengan 19 emas, 20 perak dan 10 gangsa.

Sepuluh lagi baki pingat emas menjadi rebutan kontinjen dalam temasya yang bakal menutup tirai secara rasmi esok.

Pengorbanan jururawat perlu dicontohi

Oleh; Esah Abdullah

Pengorbanan serta kesabaran bidan dan jururawat ketika berdepan dengan pelbagai karenah pesakit patut dicontohi semua pihak.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr A. Rahman Mokhtar berkata, mereka adalah barisan hadapan dalam perkhidmatan kesihatan dan sentiasa berkorban masa dan tenaga.


“Bukan semua orang boleh jadi jururawat atau bidan kerana tugas mereka yang tidak mengira waktu dan menuntut kesabaran tinggi,” katanya di majlis perasmian Mesyuarat Agung Kesatuan Bidan dan Jururawat Masyarakat (KBJM) Terengganu di Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu.

Hadir sama Presiden KBJM Semenanjung Malaysia, Puan Normah Mohamed dan Pengerusi KBJM Terenggganu, Puan Nor Aziran Abdul Rahman serta 300 bidan dan jururawat seluruh negeri.

Katanya, sumbangan yang diberikan selama ini amat tinggi dan tidak ternilai dengan wang ringgit, tanpa bidan dan jururawat mampukah semua masyarakat merawat diri sendiri ketika sakit.

“Saya bangga di atas segala kesungguhan dan semangat semua bidan dan jururawat yang sentiasa mempamerkan senyuman biar pun ketika ada orang meninggikan suara terhadapnya,” katanya.

Katanya, kerajaan sentiasa menyokong dan sedia membantu apa saja aktiviti persatuan laksanakan untuk kebajikan ahli-ahlinya pada masa akan datang.

MPMK jalin hubungan dua negeri

Oleh: Suriati Ali

Usaha Kerajaan Terengganu dan Melaka menganjurkan Minggu Pesta Makanan dan Kebudayaan (MPMK) bukan saja mampu mengukuhkan lagi hubungan antara kedua-dua negeri malah dapat meningkatkan jumlah pelancong sedia ada.

MPMK yang berlangsung selama seminggu dan berakhir 16 Jun ini di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu mempromosi lebih 30 jenis makanan tradisional Melaka.
Antaranya dodol, cencaluk, tapai, otak-otak, asam pedas ikan pari, buah Melaka, lempeng kelapa dan bunga pudak.

Terengganu pula akan mengadakan kunjungan balas dengan mempromosi pelbagai jenis keenakan makanan dan keunikan budayanya bermula 24 Jun hingga 30 Jun ini di Hotel Seri Malaysia Melaka.Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Dato’ Rahin Mohd Said, berkata aktiviti seumpama ini bukan saja mampu mempromosikan makanan yang terdapat di negeri masing-masing kepada masyarakat luar malah meningkatkan sumber pendapatan golongan Industri Kecil dan Sederhana (IKS).

Katanya, hubungan akrab ini sewajarnya dikekalkan kerana Terengganu dan Melaka saling memerlukan terutama dalam aspek memajukan bidang pelancongan.

“Kami memuji langkah kerajaan Melaka yang berjaya dalam sektor pelancongan di mana jumlah pelancong tempatan dan luar negara sentiasa meningkat setiap tahun.

“Oleh itu pihak berkaitan disaran mencontohi pendekatan yang dilaksanakan Melaka supaya Terengganu berada seiring dengan negeri itu selain mendapat jumlah pelancong yang membanggakan pada setiap tahun.

Beliau berkata demikian ketika berucap di pesta MPMK, di Primula Beach Hotel, malam tadi (10 Jun).

Hadir sama Pengarah Pejabat Kementerian Pelancongan Malaysia Negeri Terengganu, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Kebudayaanb dan Warisan Melaka, YB Chua Kheng Hwa.

YB Chua Kheng Hwa, berkata lebih 14,000 pelancong Terengganu telah mengunjungi Melaka sepanjang lima bulan pertama tahun ini.

“Melaka sememangnya terkenal dengan asset sejarah dan budaya, tidak ketinggalan juga terkenal dengan pelbagai jenis masakan terutama asam pedas,” katanya.
10 June 2011

Terengganu hampiri hatrik juara Sukma

Oleh: Aida Abd RahmanTerengganu hampir mencatat hatrik selaku juara Sukan Malaysia (Sukma) apabila masih kekal berada di tangga teratas senarai pungutan pingat antara 14 kontinjen yang bertanding di temasya Sukma Ke-14 Kuala Lumpur pada hari kesembilan, hari ini.

Kedudukan di tangga pertama masih belum digugat mana-mana kontinjen selepas merampasnya daripada Johor sejak hari kedua temasya bermula.

Malah, Terengganu terus menjarakkan kedudukan dengan kontinjen di tangga kedua, Johor apabila memungut dua lagi pingat emas menerusi acara mendayung individu wanita dan berpasukan lelaki, hari ini.

Dengan jumlah kutipan 42 pingat melibatkan 25 emas, enam perak dan sebelas gangsa, kontinjen `Terengganu Hanelang’ kini mencapai 19.38 peratus kutipan pingat emas keseluruhan.Sementara kontinjen Johor turut kekal di tangga kedua dengan 18 pingat emas, 17 perak dan tujuh gangsa.

Hanya tinggal kurang dua peratus sahaja lagi bagi kontinjen Terengganu untuk mencapai sasaran 27 emas yang diuar-uarkan sebelum temasya bermula.

Keputusan itu semakin memberi khabar gembira untuk Terengganu muncul juara Sukma buat kali ketiga berturut-turut selepas meraihnya ketika menjadi tuan rumah pada temasya 2008 dan Sukma Melaka 2010.Pengunjung teruja pilih buku serendah RM1

Oleh: Suriati AliPuluhan jenis buku bacaan dan latihan yang ditawarkan semurah RM1 hingga RM50 sempena Pesta Buku Terengganu 2011 membuatkan pengunjung seakan teruja memilih buku kegemaran masing-masing.

Pesta buku yang berlangsung selama tujuh hari dan berakhir 15 Jun ini di Pusat Dagangan Terengganu, Jalan Hiliran, Kuala Terengganu mendapat sambutan sangat membanggakan daripada orang ramai terutama pelajar.

Kira-kira 10,000 pengunjung tempatan dan luar Terengganu dijangka hadir di pesta buku anjuran Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT).

Lebih 30 pengedar dan pengusaha kedai buku mengambil kesempatan mempromosi produk dan judul buku masing- masing.

Pengarah PPAT, Puan Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, berkata pihaknya bangga dengan sambutan pengunjung terhadap pesta buku yang dianjurkan pada kali ini berikutan mendapat sambutan diluar jangkaan walaupun baru dibuka semalam (9 Jun).

“Orang ramai termasuk pelajar seakan tidak mahu meninggalkan lokasi pesta buku kerana mereka teruja mendapatkan pelbagai jenis buku yang ditawarkan semurah RM1.

“Berdasarkan sambutan menggalakkan, membuktikan masyarakat kini sudah mula sedar terhadap kepentingan membaca dan menuntut ilmu,” katanya.Pesta buku wajar dianjurkan kerap kali

Oleh: Suriati Ali
Penganjuran pesta buku atau pelbagai karnival ilmu sewajarnya diperbanyakkan dalam tempoh setahun dalam usaha menanam semangat membaca di kalangan masyarakat terutama pelajar.

Pesta Buku 2011 anjuran Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu (JPNT) wajar dipuji berikutan mendapatkan sambutan diluar jangkaan.

Tinjauan pemberita Teganukita, hari ini (10 Jun) mendapati ratusan pengunjung tekun memilih buku kegemaran masing-masing. Ada di antara mereka memilih buku latihan, ulang kaji, rujukan; novel dan alat tulis.

Golongan ibu bapa, pelajar dan belia yang hadir di pesta itu beranggapan harga yang ditawarkan cukup murah berbanding di kedai buku.

Ada di antara mereka sanggup berdiri lama di setiap gerai kerana tidak mahu melepaskan peluang mendapat harga promosi antara 10 peratus hingga 70 peratus sebuah buku.

Pengunjung dari Marang, Puan Nurul Suhaibah Yaakob, 35, berkata pesta buku seumpama ini wajar dianjurkan kerap kali atau tiga hingga lima kali dalam tempoh setahun.

“Langkah ini memudahkan pengunjung mendapatkan pelbagai jenis buku yang diingini dengan harga murah.

“Anak-anak saya pun suka datang ke lokasi ini kerana mudah bagi mereka mencari buku kegemaran berikutan susun atur setiap produk cukup kemas dan mesra pelanggan,” katanya.

Pelajar , Hajar Husna Nabilah Hussein 16, berkata dia bersama beberapa rakan tidak akan melepaskan peluang mengunjungi pesta buku setiap kali dianjurkan .

“Pelbagai jenis judul buku dibeli kerana harga yang memuaskan hati.Paling penting dia akan mendapatkan seberapa banyak buku latihan yang hanya berharga RM1 sebuah,” katanya.
YIT terjemah kitab tersohor untuk rujukan guru agama

Oleh: Aida Abd Rahman


Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail


Yayasan Islam Terengganu (YIT) mengambil inisiatif menterjemahkan Kitab Matla’ Al-Badrain, sebuah kitab yang terkenal dan telah lama diguna pakai sebagai bahan pengajian, pembelajaran serta rujukan bukan sahaja di Malaysia malah di nusantara.

Kitab berkenaan membawa maksud `tempat terbit dua bulan purnama dan tempat berhimpun dua laut'.

Pengarahnya, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail, berkata dua tahun lalu YIT telah melakukan penyelidikan dengan fokus utama menyiapkan Kitab Matla’ Al-Badrain dan Kitab Tauhid Aqi’datu Na’jin yang bertujuan untuk memudahkan kefahaman dalam penggunaan pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru agama di Terengganu.

Sehubungan itu, YIT melantik enam pensyarah daripada Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) untuk menyiapkan penyelidikan berkenaan yang terdiri daripada Dr Abd Manam Mohamad, Prof Madya Dr Engku Ahmad Zaki Engku Alwi, Dr. Daud Ismail, Ustaz Talib Abdul Rahman, Ustaz Abdul Halim Awang @ Sulong dan Ustaz Mohd Fadzhil Mustafa.

“Sempena majlis pelancaran kita itu, YIT mengambil kesempatan untuk mengadakan Kursus Medotologi Pengajaran Kitab Matla’ Al-Badrain yang akan disampaikan oleh Ustaz Abdul Halim Awang yang juga bekas Timbalan Mufti Negeri,” katanya ketika berucap sempena pelancaran kitab Matla’ al-Badrain Wa Majma’ al-Bahrain dan tujuh buku terbitan YIT dengan kerjasama Kerajaan Terengganu, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Majlis pelancaran disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat. Turut hadir, Timbalan Pengerusi nya, YB Haji Muhammad Ramli Nuh.

Selain daripada Kitab Matla’ Al-Badrain ini, YIT juga akan melancarkan tujuh buah buku terbaru termasuk Asas Tamadun & Ciri-ciri Khusus Islam Dalam Membangunkan Tamadun Umat (penulis, Dr. Asming Yusof Yalawae Al-Fathani).

46 Cerita-cerita Teladan Cina (Goh Ying Soon & Dr. Azman Che Mat); 40 Panduan Merealisasikan Keluarga Bahagia, Sehari Dalam Kehidupan Seorang Muslim dan Perisai Perlindungan (Ustaz Ahmad Abdul Rashid); Ziarah Menurut Islam dan Rukhsoh (Kelonggaran Dalam Islam) (Allahyarham W. Mohd Salimi Wan Sulong).

“Kami berharap kitab-kitab dan buku-buku yang diterbitkan dan dilancarkan pada hari ini dapat menambahkan lagi khazanah ilmu kepada masyarakat,” katanya lagi.

09 June 2011

Skuad bola jaring hadiahkan pingat perak

Oleh: Aida Abd RahmanSkuad bola jaring Terengganu menepati sasaran sekurang-kurangnya memungut pingat perak selepas dijinakkan juara bertahan, Wilayah Persekutuan, dalam perlawanan akhir bola jaring Sukan Malaysia (Sukma) ke-14 Kuala Lumpur, di Stadium Juara Bukit Kiara, pagi ini.

Terengganu terpaksa akur dengan kelebihan jaringan yang besar memihak pasukan tuan rumah, 49-21, sekaligus membenarkan Wilayah Persekutuan terus mempertahankan kejuaraannya bagi acara itu.Sementara skuad bola jaring Kedah muncul pemenang pingat gangsa.

Dalam pada itu, Terengganu berjaya melangkah ke final selepas mengalahkan Johor dalam perlawanan sengit yang berakhir dengan jaringan 47-42.

Dalam perlawanan separuh akhir itu, Tuan Nor Farhah Nur Pa sebagai penjaring gol utama (GS) beraksi cemerlang dengan menjaringkan 36 gol dan dibantu oleh Nur Hazwani Izzati yang menjaringkan lima gol serta Siti Nor Farhana, enam gol.Dengan kejayaan mara ke final, pasukan bola jaring menghadiahkan koleksi pingat perak ke enam buat kontinjen Terengganu yang menjadikan pungutan keseluruhan 39 pingat melibatkan 23 emas dan 10 gangsa.

Sementara skuad bola jaring Wilayah Persekutuan menepati ramalan mara ke peringkat akhir pada Sukma kali ini selepas menumpaskan Kedah 61-37 di Stadium Juara, Bukit Kiara, semalam.

Berbaki tidak sampai 40 pingat emas lagi, Terengganu masih kekal di tangga pertama dengan diekori kontinjen Johor.
YIT hasilkan beratus siri penyelidikan dan penerbitan

Oleh: Aida Abd Rahman / Azwa Shamsuddin (Pelatih UPM)Yayasan Islam Terengganu (YIT) berjaya menghasilkan beratus-ratus siri penyelidikan dan penerbitan untuk rujukan masyarakat Islam negeri ini sehingga kini.

Terbaru, sebanyak lapan buah siri lagi dilancarkan untuk kegunaan masyarakat khususnya kepada guru agama di masjid dan surau seluruh negeri.

Antara siri penerbitan berkenaan termasuklah Agama dan Pembangunan Perspektif Sosio-Budaya, Agama dan Pembangunan Kontemporari (penulis, Muda @ Ismail Ab Rahman); Agama Yahudi Menurut Perspektif Islam, Ekstremis Agama (Lubahah Hussain); Dadah Dari Perspektif Islam (Dr Hamid Jami’) dan Jihad (Dr Muhammad Na’em Yasin).

Buku-buku yang mengambil kisah dari al-Quran seperti keluarga Yasir, Kisah Tiga Bersaudara dan kebun, lelaki Yang Membeli Dirinya Sendiri, Wanita Yang Mengadu, Pewaris, Satu Komplot, Uzair, Lukman al-Hakim, Hakim Muda dan Habib Si Tukang Kayu.“Program penyelidikan dan kitab-kitab di bawah YIT merupakan antara beberapa siri program dan aktiviti YIT yang dipengerusikan Ustaz Haji Khazan Che Mat (Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri).

“Usaha ini diharapkan dapat menyalur dan menyebarkan ilmu dan isu-isu semasa yang berkaitan dengan agama dan kemasyarakatan,” kata Pengarahnya, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena pelancaran kitab Matla’ al-Badrain Wa Majma’ al-Bahrain dan tujuh buku terbitan YIT dengan kerjasama Kerajaan Terengganu, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Majlis pelancaran disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan. Turut hadir, Timbalan Pengerusinya, YB Haji Muhammad Ramli Nuh.

Sehingga kini, Haji Md Kamaru berkata, YIT bermatlamat menjadi agensi terunggul dalam peningkatan dan pengembangan syiar Islam bagi meningkatkan olmu dan pendidikan Agama Islam kepada penduduk ke arah mewujudkan ummah yang berakhlak mulia, progresif dan berdaya saing.

Seiring dengan misi tersebut YIT menganjur dan mengadakan kelas Kafa, kelas agama rakyat, dewasa dan belia, kelas al-Quran kampung, kelas berzanji, kelas Pintar al-Quran dan kelas Tadika.

Katanya, YIT turut berperanan memberikan pendidikan agama daripada peringkat prasekolah sehingga dewasa kepada semua rakyat Terengganu yang bertepatan dengan visi dan misi penubuhannya.

Di samping itu, Unit Dakwah YIT mengembangkan dakwah dalam aktiviti-aktiviti seperti qiamullail, usrah, forum perdana, Sahsiah pelajar, ceramah berkala dan perkampungan
dakwah.

Pada masa yang sama, YIT mempunyai dua pengajian pondok moden iaitu Institut Pengajian Islam (INSPI) yang dulu dikenali sebagai MARPA di Kampung Binjai, Kemaman dan Pondok Darul Iman (PDI) di Kampung Pelandan, Hulu Terengganu.

Pengajaran agama lebih jelas guna Kitab Matla' al-Badrain

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri berharap segelintir guru agama di masjid dan surau yang sebelum ini mengajar dengan merujuk kitab tetapi berdasarkan kefahaman yang berbeza dan kemampuan sendiri, akan lebih tepat serta lancar apabila menggunakan kitab Matla’ al-Badrain Wa Majma’ al-Bahrain.

Kitab terbitan Yayasan Islam Terengganu (YIT) diterjemah oleh enam ahli panel di kalangan pensyarah Universiti Sultan Zainal Abidin (UnisZA) menggunakan bahasa mudah dan moden, merangkumi aspek ibadat, munakahat, jual beli dan muamalat.Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat, berkata penerbitan naskhah yang diterjemahkan daripada kitab tersohor inisiatif YIT bertujuan memudahkan guru agama di masjid dan surau mengajar dan memberi kefahaman yang lebih jelas kepada masyarakat seluruh Terengganu.

Seramai 2,000 guru agama di masjid dan surau dilantik di bawah YIT. Bagaimanapun, jumlah itu tidak termasuk guru ta’mir dan mubaligh yang dilantik menerusi Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu.

YB Haji Khazan berkata, semua guru berkenaan terlebih dahulu diberi pendedahan mengenai kaedah mengajar yang betul melalui Kursus Metodologi Pengajaran Kitab Matla’ al Badrain yang disampaikan bekas Timbalan Mufti negeri, Haji Abdul Halim Awang.

“Kursus yang diatur oleh Yayasan Islam (Terengganu) untuk memberi kefahaman, mendalami dan mentafsir kitab yang akan diguna pakai oleh semua guru agama di negeri Terengganu. Kitab ini sangat baik dan menyeluruh.

“Kitab yang komprehensif ini bukan sahaja merangkumi mengenai ibadat, munakahat, jual beli dan muamalat, malah pelbagai aspek lagi,” katanya ketika sidang media selepas melancarkan kitab itu serta tujuh buku baru terbitan YIT dengan kerjasama kerajaan negeri , di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, pagi ini.

Turut hadir, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Muhammad Ramli Nuh dan Pengarah YIT, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail.

Menurut YB Haji Khazan, tempoh masa dua tahun diambil bagi menyiapkan naskhah agama itu berikutan ahli panel bukan di kalangan mereka yang bekerja sepenuh masa , selain proses menghasilkan buku itu melalui pelbagai peringkat termasuk transliterasi, pengstrukturan semula dan ulasan.

Selain itu, kitab setebal 94 muka surat itu juga merangkumi aspek penyuntingan menggunakan Bahasa Melayu moden dan mudah, menulis dalam Bahasa Melayu versi jawi, menterjemah perkataan Arab, menghurai maksud perkataan, istilah, teks yang tidak jelas serta sukar difahami, selain menterjemah tokoh ulama yang tercatat namanya dalam kitab itu.

“Selepas ini, kerajaan negeri akan memastikan tempoh masa menyiapkan penterjemahan itu dapat dipercepatkan lagi bagi menghasilkan kitab rujukan lain termasuk bidang fiqah, tauhid dan usuluddin.

Tindakan disiplin kepada penjawat awam teroka tanah haram

Oleh: Esah AbdullahSemua penjawat awam di negeri ini diminta supaya tidak menyertai aktiviti penerokaan tanah haram atau bakal berdepan dengan tindakan disiplin (tatatertib), denda atau penjara.

“Orang ramai diingatkan tidak menceroboh tanah kerajaan dan bagi penjawat awam mereka boleh dikenakan tindakan disiplin jika terbabit,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman semalam.

Sehubungan itu, Setiausaha Kerajaan telah mengeluarkan pekeliling kepada semua penjawat awam supaya tidak mengambil bahagian dalam aktiviti tersebut.

Menurut Dato’ Seri Haji Ahmad, jika sabit kesalahan mereka boleh didenda RM10,000 atau enam bulan penjara atau kedua-duanya sekali.

Katanya, aktiviti penerokaan tanah haram banyak berlaku di kawasan sempadan seperti di Besut namun ia agak terkawal dan penguatkuasaan sentiasa memantau keadaand an berharap selepas ini tidak ada lagi kes penerokaan tanah haram yang baru.

Kerajaan juga menerima 155,302 permohon bagi menukar hak milik sementara kepada hak milik kekal di seluruh negeri dan daripada jumlah berkenaan 118,396 telah selesai diproses dan masih berbaki 36,906.

Menurut Menteri Besar, sehingga permohonan tanah haram ditutup pada 31 disember 2006 kerajaan menerima 9,916 permohonan dan pencapaian penyelesaian adalah 97.73 peratus, kini hanya 225 kes belum selesai dan akan selesai dalam sedikit masa lagi.

“Daerah paling banyak berbaki kes tanah haram ialah daerah Marang (40 kes) dan Hulu Terengganu (58 kes) manakala Besut (5), Dungun (6), Kuala Terengganu (3) dan Kemaman (2),” katanya.

Katanya,setiap kali mesyuarat exco diadakan (setiap minggu) 90 peratus agenda berkaitan dengan urusan tanah haram, pemilikan tanah, pertukaran hak milik dan lain-lain yang berkait dengan tanah.

“Saya sangat berpuas hati dengan pencapaian setakat ini dalam urusan menyelesaikan permohonan tanah haram dan urusan lain berkait dengan permohonan tanah,” katanya.

Pesta Pantai berjaya kekal tradisi nenek moyang

Oleh: Suriati AliKerajaan negeri bercadang memperkenalkan Karnival Kebudayaan dan Sukan Pantai (KKSP) kepada masyakarat luar supaya dapat menarik minat pelancong asing untuk bersama-sama menyertainya.

KKSP atau sebelum ini dikenali sebagai Pesta Pantai dikalangan masyarakat setempat merupakan aktiviti tradisi nenek moyang bagi penduduk Kampung Padang Kemunting, Batu Rakit sejak awal 1930 lagi.Seramai 100 keluarga melibatkan 500 peserta dari kampung itu menyertai KKSP yang diadakan di Pantai Tanjung Gelam, Kuala Terengganu selama seminggu dan berakhir hari ini (9 Jun).

Aktiviti itu mampu mengeratkan silaturahim antara peserta di mana sebelum KKSP bermula, mereka sepakat mendirikan bangsal yang diperbuat daripada pelepah kelapa untuk dijadikan tempat tinggal.

Bangsal yang didirikan seakan rumah kerana lengkap dengan ruang tamu, bilik tidur dan dapur.Pelbagai aktiviti diadakan bagi mengeratkan silaturahim dan menarik minat pengunjung, antaranya persembahan wayang kulit, dikir barat, bola sepak pantai, bola jaring, sukan rakyat dan pertandingan memasak.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, Muhammad Ramli Nuh, berkata dia memuji sikap penduduk Kampung Padang Kemunting kerana berjaya mengekalkan tradisi nenek moyang mereka yang diamalkan 80 tahun lalu.

“KKSP boleh juga dianggap sebagai hari keluarga kerana mereka yang menyertainya bersama-sama berganding bahu menyiapkan tugasan, menganjurkan sukan rakyat dan mengekalkan budaya kunjung-mengunjungi.

“Paling menarik, anak jati yang berkerja di luar Terengganu sanggup pulang ke kampung halaman untuk bersama-sama menyertainyabersama keluarga,” katanya ketika kepada pemberita ketika merasmikan karnival itu petang semalam (8 Jun).


Pihak berkaitan perlu kekal tradisi `turun pantai’

Oleh: Suriati Ali

Usaha Kerajaan negeri mengekalkan tradisi Pesta Pantai atau kini dikenali sebagai Karnival Kebudayaan dan Sukan Pantai (KKSP) mendapat sokongan pelbagai pihak terutama penduduk Kampung Padang Kemunting, Batu Rakit.

Seorang peserta, Dayang Jusoh, 52, berkata dia dan ahli keluarga lain tidak melepaskan peluang menyertai KKSP kerana mahu merapatkan hubungan kekeluargaan antara masyarakat kampung dan penduduk luar.


Katanya, paling mengembirakan, anak-anak yang berkerja di luar Terengganu mengambil cuti panjang semata-mata mahu bermalam di bangsal yang dibina awal seminggu sebelum KKSP bermula.

“Saya seronok dapat menyertai aktiviti ini kerana mampu mengekalkan tradisi kunjung mengunjung, sepakat dalam melaksanakan kerja dan dapat menghidupkan kembali pelbagai jenis sukan rakyat.

“Setiap kali ingin turun ke pantai, kebanyakan kami di Kampung Padang Kemunting akan membuat persiapan lebih awal dengan menyediakan pelbagai jenis kuih tradisional dan menempah pakaian baru,” katanya ketika ditemui di tapak carnival di Pantai Tanjung Gelam, Kuala Terengganu, petang kelmarin (8 Jun).

Menurutnya, dia bersama penduduk lain yang turut serta dalam aktiviti ini berasa bangga dengan suasana ini kerana seolah-olah menyambut Hari Raya Aidilfitri.

“Saya berharap pihak berkaitan bersama-sama membantu mengekalkan tradisi nenek moyang ini supaya tidak dilupakan begitu saja,” katanya.

Pengunjung program, Encik Adi Hafizal Arifin, berkata dia tertarik untuk mengunjungi KKSP kerana ianya cukup unik berbanding program lain.

“Saya puji dengan kerelaan penduduk Kampung Padang Kemunting yang sanggup bermalam di dalam bangsal semata-mata mahu mengekalkan tradisi nenek moyang selain ingin mengekalkan lagi hubungan antara jiran sekampung,” katanya.


Jabatan Perikanan pungut 90,000 telur penyu agar

Oleh: Aida Abd RahmanKira-kira 90,000 biji telur penyu agar berjaya dipungut Jabatan Perikanan Terengganu sejak Mac lalu sehingga kini.

Pengarahnya, Haji Zakaria Ismail, berkata semua telur berkenaan telah ditanam untuk program penetasan dan pembiakan spesies penyu itu di negeri ini.
Menurutnya, sehingga kini, hanya penyu agar dilaporkan mendarat, manakala penyu belimbing dan karah belum kelihatan mendarat dan bertelur.

Sepanjang tahun lalu, jabatan itu mengutip 397,262 biji telur penyu agar; 492 biji telur penyu belimbing; 3,480 biji telur penyu karah dan 2,422 biji telur tuntung laut.

Haji Zakaria berkata, daripada jumlah itu pihaknya berjaya menetaskan 286,503 telur penyu agar, 2,394 biji telur penyu karah dan 1,552 telur tuntung laut.

Beliau juga menjangkakan pendaratan penyu tahun ini merosot berbanding tahun-tahun sebelumnya berikutan pelbagai masalah termasuk gangguan di kawasan pantai.

Untuk tujuan pemuliharaan, kerajaan Terengganu merizabkan 12 kawasan bagi pemungutan telur antaranya Geliga di Kemaman, Cakar Hutan (Kerteh), Rhu Kudung, Paka (Dungun), Telaga Papan (Setiu), Pulau Redang dan Pulau Perhentian.

Menurutnya, pihaknya juga membeli telur penyu daripada pemajak dengan harga RM2 sebiji bagi telur agar, karah, tuntung laut dan RM5 sebiji bagi telur penyu belimbing, kata Zakaria.

Katanya, bagi tahun ini, kerajaan negeri memperuntukkan RM150,000 bagi pembelian telur dan bayaran kepada pekerja.

Cabaran BOTR 2011 lebih besar.

Oleh: Esah AbdullahKerajaan negeri menganjurkan pertandingan Boat On The Road (BOTR) dalam usaha mempromosi Tasik Kenyir secara besar-besaran sebelum ianya diistiharkan secara sah sebagai sebuah pulau bebas cukai pada 2012.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, program kali kedua ini berlangsung selama tiga hari bermula 24 hingga 26 Jun depan di Tasik Kenyir dengan menawarkan hadiah keseluruhan berjumlah RM107.500.

Pertandingan anjuran bersama kerajaan negeri dan Media Prima Berhad membabitkan TV3, TV8, TV9 dan Berita Harian, menarik kaki pancing seluruh negara dan peserta dari Indonesia dan Singapura dijangka turut serta.

BOTR 2011 ini diadakan lebih besar dengan penyertaan 800 orang yang menggunakan bot pancing sendiri menaiki 200 kenderaan 4X4 dan berlepas dari tiga penjuru iaitu Sri Pentas di Damansara, Lenggong di Perak dan Kemaman, Terengganu.

“Seperti tahun lalu, kita mengulangi tawaran hadiah wang tunai RM20,000 kepada pemancing yang berjaya menaikkan ikan naga (Arapaima Gigas) yang dipercayai mendiami tasik berkenaan,” katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Exco di Wisma Darul Iman semalam.

Katanya, tahun lalu kerajaan menawarkan hadiah RM10,000 kepada peserta jika berjaya membawa naik ikan berkenaan tetapi gagal dilunaskan oleh 200 pemancing yang menyertai pertandingan.

“Tahun ini, hadiah ditambah sekali ganda di samping sembilan jenis ikan lain yang ditetapkan pihak penganjur iaitu sebarau, siakap, kelah, kaloi, temoleh, baung, toman, belida dan patin,” katanya.

Selain memancing, turut diadakan beberapa acara sampingan termasuk sukan air dan demontrasi perlumbaan bot F1 yang diketuai seorang bekas pelumba wanita F1 dunia, Kay Marshall.

Orang ramai yang berminat dipelawa menyertai pertandingan di samping berpeluang memenangi hadiah cabutan bertuah seperti motosikal, barangan elektrik dan banyak lagi yang disediakan pihak penganjur.
08 June 2011

Boat On The RoadVideo Sidang Media Mesyuarat Exco 8 Jun 2011- Isu Tanah HaramKLIK FOTO ^

Baiki kelemahan menjelang final Piala FA

Oleh: Esah AbdullahMenteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berharap pasukan bola sepak Terengganu dapat memperbaiki mutu permainan dan kelemahan menjelang perlawanan akhir menentang Kelantan bagi merebut Piala FA di Stadium Nasional Bukit Jalil, Sabtu ini.

“Saya lihat dua perlawanan kebelakangan ini termasuk perlawanan dengan Kelantan malam kelmarin begitu merosot,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, hari ini.Beliau berkata, sudahmenjadi adat permainan berlaku turun naik, bagaimanapun apabila penurunan yang begitu mendadak mencetuskan sesuatu yang betul dalam pasukan.

Pada masa yang sama, Menteri Besar meminta supaya Terengganu membaiki kemerosotan itu dan menggunakan peluang yang ada dalam tempoh beberapa hari lagi untuk memperbaiki mutu permainan.“Saya berharap Terengganu merubah wajah dalam pertandingan Piala FA nanti dan tidak seperti yang digambarkan semasa pertandingan Piala Liga baru-baru ini.

“Harap pemain kita dapat tunjukan komitmen yang tinggi untuk membawa pulang Piala FA ke Terengganu minggu depan,” katanya.

Katanya, masih ada masa memperbaiki keadaan dengan memberi lebih fokus kepada perlawanan berikutan situasi dalam persaingan akhir berbeza dan tidak semestinya apabila kalah dalam saingan Liga Super akan berulang pula dalam final Piala FA kerana semuanya boleh berlaku sepanjang tempoh 90 minit perlawanan.

Mengulas perkembangan Sukan Malaysia (Sukma) ke-14 Kuala Lumpur, Menteri Besar melahirkan rasa gembira kerana Terengganu mendahului negeri-negeri lain dalam pungutan pingat setakat ini.

“Kita harap dapat menambah emas kerana esok ada sembilan pingat emas yang ditawarkan dalam acara mendayung dan atlet kita menyertai semua acara berkenaan ,” katanya.

Katanya, walaupun acara mendayung baru pertama kali diperkenalkan dalam temasya Sukma kali ini, Terengganu dijangka mampu memungut tiga hingga empat pingat emas bagi emnambah koleksi pingat sedia ada.

Dato’ Seri Haji Ahmad kemudiannya melahirkan rasa bangga dan mengucapkan tahniah kepada atlet judo yang berjaya mengutip enam daripada lapan emas yang dipertandingkan biarpun acara ini tidak begitu popular dan Terengganu pada awalnya hanya mensasarkan tiga emas sahaja.

“Saya difahamkan ada atlet judo yang cedera lutut dan lengan dan mengarahkan supaya atlet berkenaan diberi rawatan terbaik serta jika perlu akan dihantar kepada pakar,” katanya.

Menteri Besar kemudiannya telah mengagihkan tiket percuma kepada kumpulan media yang hadir bagi menonton perlawanan akhir Piala FA antara Terengganu dengan Kelantan yang akan diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil, Sabtu ini (11 Jun).
PPNT puji usaha kerajaan

Oleh: Azwa Shamsuddin (Pelatih UPM)Persatuan Pelancongan Negeri Terengganu (PPNT) menyokong usaha kerajaan negeri melancarkan penerbangan terus dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) ke Bandung.

Pendekatan itu nyata dapat meningkatkan jumlah kedatangan pelancong asing ke Terengganu.

Baru-baru ini, Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad Said telah mengetuai rombongan yang disertai lebih 100 individu ke lokasi itu bagi mempromosi keindahan Terengganu kepada masyarakat luar.

Pengerusi PPNT Encik Wan Sufian Dato’ Wan Ishak, berkata dengan wujudnya penerbangan terus ke Bandung, ia memberi satu bonus kepada masyarakat di kedua-dua negara berikutan mampu menjimatkan kos dan tenaga.

“Pada masa sama dapat mempromosi keunikan semula jadi yang terdapat di Terengganu seperti Pulau Redang dan Tasik Kenyir, Hulu Terengganu,” katanya.Terengganu sukar digugat

Oleh: Aida Abd RahmanDaripada 129 pingat emas yang dipertaruhkan dalam Sukan Malaysia (Sukma) Ke-14 Kuala Lumpur, 85 pingat sudahpun menjadi milik setiap kontinjen yang bertanding. Penguasaan emas sehingga semalam, pastinya masih kekal milik Terengganu dengan 23 emas, lima perak dan 10 gangsa.

Dalam perkembangan terkini, tiga acara akhir yang menawarkan tiga pingat emas yang dipertandingkan pada hari ini, tidak melibatkan penyertaan kontinjen Terengganu.

Sehingga semalam, Terengganu sudah pun mencapai 17.83 peratus pungutan pingat emas. Hanya tinggal beberapa peratus sahaja lagi untuk Terengganu merealisasikan sasaran pingat pada temasya yang masuk hari ketujuh itu.Daripada baki kira-kira 40 pingat emas lagi yang bakal menjadi rebutan setiap kontinjen sebelum tirai kejohanan berlabuh, kedudukan Terengganu seakan sukar digugat, malah masih berpeluang menambah koleksi pingat, sekaligus mempertahankan juara untuk kali ketiga.

Pada edisi kali ini, kontinjen Terengganu mensasarkan 27 emas, 18 perak dan 12 gangsa menerusi 17 acara yang disertai .

Seramai 214 atlet melibatkan 119 lelaki dan selebihnya wanita membawa cabaran untuk mempertahankan kejuaraan buat kali ketiga berturut-turut selepas menjuarai temasya yang sama pada 2008 dan 2010 yang lalu.

Mengekori Terengganu, kontinjen Johor dengan 15 emas, 14 perak dan enam gangsa. Manakala negeri Sembilan di tempat ketiga dengan 10 emas, lapan perak dan 13 gangsa, sementara Selangor mengekori rapat Negeri Sembilan dengan sembilan emas, lapan perak serta 18 gangsa.Sebagaimana sasaran awal, acara kanu, judo dan basikal trek menjadi penyumbang utama kepada kejayaan kontinjen Terengganu menuai pingat pada temasya kali ini.

Skuad kanu Terengganu menyumbang 12 daripada 16 emas yang ditawarkan, manakala judo pula menghadiahkan tujuh emas dan tiga gangsa daripada 17 pingat emas yang dipertandingkan sepanjang kejohanan itu.

Acara berbasikal turut menceriakan kontinjen Terengganu apabila skuad negeri itu melabuhkan tirai semalam dengan membaham empat emas lagi.


TDM catat keuntungan

Oleh: Suriati AliTDM Berhad, syarikat pegangan pelaburan milik kerajaan negeri mencatatkan lonjakan keuntungan sebelum cukai sebanyak 67 peratus kepada RM129.2 juta untuk tahun 2010 berbanding RM77.5 juta tahun sebelumnya.

Ia seiring dengan peningkatan pendapatan kumpulan sebanyak 25 peratus daripada RM335.6 juta kepada RM420.4 juta, hasil daripada peningkatan pengeluaran di bahagian peladangan serta prestasi bahagian penjagaan kesihatan.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Badrul Hisham Mahari berkata, bahagian peladangan mencatat keuntungan sebelum cukai berjumlah RM119.5 juta, iaitu peningkatan sebanyak 73 peratus.

''Bahagian penjagaan kesihatan pula telah mencatatkan kenaikan 47 peratus keuntungan sebelum cukai berjumlah RM11.2 juta,"

Perolehan bagi suku tahun pertama tahun ini turut memperlihatkan prestasi kukuh dengan peningkatan 18 peratus kepada RM105.8 juta manakala keuntungan sebelum cukai bertambah 42 peratus kepada RM38.2 juta berbanding tempoh sama tahun lalu.

TDM kini mengendalikan 12 ladang kelapa sawit di negara ini dengan jumlah keluasan 33,284 hektar dan pertumbuhan masa depan dijangka datang daripada perkembangan perniagaan di Kalimantan, Indonesia.

''Kami yakin pelaburan di Kalimantan merupakan satu strategi yang tepat, ia membolehkan kami memperluaskan perniagaan teras dan sejumlah RM44 juta telah dibelanjakan," katanya.