Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

04 January 2014

RM241,000.00 untuk pelajar Dun Batu Rakit.

Semak...Pegawai dari PDS menyemak nama penerima bantuan.
Oleh: Aminudin Ismail.
Gambar ihsan: Mazlan Mustaffa (Pejabat Dun Batu Rakit).

BATU RAKIT: Sebanyak RM241,000.00 diperuntukan kerajaan negeri bagi membantu meringankan bebanan seramai 2410 pelajar di kawasan Dun ini untuk membeli pakaian sekolah. 

Majlis Penyampaian Bantuan Pakaian Sekolah Dun Batu Rakit 2014 itu diadakan di Dewan Serbaguna Wakaf Chatur, Maras Batu Rakit dan disempurnakan oleh Adun Batu Rakit, Bazlan Abd Rahman, hari ini.

Hadir..sebahagian ibubapa yang hadir.
Turut hadir bersama isteri Adun Batu Rakit Puan Siti Zaimah Mahmod, Penghulu Mukim Batu Rakit/Bukit Chempaka Encik Khairul Anuar Hasyim, Pembantu Tadbir Kewangan Pejabat Daerah Setiu Che Rahim Che Ali dan Ketua Pembantu Tadbir Pejabat Daerah Setiu Mohd Tarmizi Ngah. 

Bazlan berkata, beliau mengucapkan berbanyak terima kasih kepada kerajaan negeri kerana sentiasa menjaga kepentingan rakyat didalam hal ehwal pelajaran. "Bantuan yang diberikan dapat meringankan beban rakyat. Rakyat perlu bersyukur dan berterima kasih diatas segala yang diberikan oleh kerajaan.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada Pejabat Daerah Setiu yang menyegerakan pembahagian bantuan pakaian sekolah demi meringankan beban perbelanjaan ibubapa," katanya.
Bazlan bersalaman dengan seorang wakil dari PDS.


03 January 2014

Dua YB berganding bahu bantu penduduk.

Perihatin...Iskandar(bersongkok putih) bersama Zulkifly (kanan) meninjau bahagian dapur rumah seorang warga emas, Limah Ibrahim, 80, yang runtuh di Kampung Oh.
Oleh: Aminudin Ismail.

JABI: Dua YB iaitu Adun Jabi, Mohd Iskandar Jaafar dan Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Josoh mengambil masa lebih empat empat jam untuk bertemu dengan beberapa penduduk di dua buah kampung di Dun Jabi, hari ini

Program 'turun padang' kedua-dua YB itu bertujuan untuk menghulurkan sedikit bantuan dan menyelami beberapa permasalahan penduduk terutamanya mengenai perumahan.

Iskandar berkata, melalui program itu, pihaknya mengenal pasti beberapa keluarga perlu diberi bantuan bagi meringankan bebanan mereka.

YB Zul bertanya sesuatu kepada seorang wargatua sambil diperhati Iskandar.
"Kita dapati ada lagi, masyarakat Dun Jabi ini memerlukan kepada bantuan kerajaan samada darisegi kemudahan perumahan dan persekolahan anak-anak.

"Jadi kita dapati jika bergerak bersama seperti ini, kita boleh ada kerjasama antara pejabat Parlimen dan juga pejabat DUN terutamanya bagi menyelaraskan peruntukan-peruntukan dan bantuan," katanya mengenai lawatan ke sembilan buah rumah di Kampung Oh dan Cabang Tiga Oh itu.

Iskandar berkata, melalui lawatan itu, terdapat dua kategori untuk diberi bantuan iaitu keperluan segera di mana pihaknya menyalurkan terus bantuan berbentuk kewangan untuk perbelanjaan keluarga.

"Yang kedua ialah darisegi keperluan perumahan samada darisegi rumah baru melalui PPRT dan bantuan-bantuan untuk membaikpulih rumah," katanya mengenai program yang turut disertai Setiausaha UMNO Setiu, Mohd Azmi Nazir, Jawatankuasa Penyelaras Dun Jabi dan Pengerusi JKKK kampung terbabit.

Berikut ialah gambar-gambar sekitar program pemimpin bersama masyarakat itu, hari ini:-

Mula..peserta program memulakan perjalanan.

Rehat..Iskandar bersama beberapa penduduk kampung Oh.

Di rumah Othman Che Soh yang mengidap lelah.

Serah..menyumbang kerusi roda kepada seorang pesakit.

Bonceng..Iskandar menaiki motosikal bersama pengerusi JKKK Kg.Oh.

YB Zul melihat isterinya memakaikan tudung kepada Limah Ibrahim.

Iskandar dan ZulKiflly di rumah vateran UMNO Jabi, Mohd Ali yang mengalami sakit buah pinggang.

Isteri YB Iskandar (kanan atas) dan YB Zul (baju hitam) bergambar kenangan bersama Mohd Ali (tengah) .
Yb berjanji akan berusaha untuk mendapatkan rumah PPRT untuk keluarga Ghani Awang (kiri) di Kampung Gong Kubur, Oh.

Mesra..YB Zul berbual sesuatu dengan beberapa penduduk.

 

Ketengah sambut baik pembinaan menara

Oleh Suriati Ali

Lembaga Kemajuan Tengah (Ketengah) menyambut baik pembinaan menara telekomunikasi di pulau-pulau pelancongan di Tasik Kenyir.

Pengarah Pembangunan Tasik Kenyir, Encik Mokhtar Che Ali berkata, sebelum ini liputan di kawasan itu sangat terhad dan pembinaan menara menjadikan kawasan tersebut lebih menarik sekali gus memberi kepuasan kepada pengunjung.

“Perkara ini disambut baik, apatah lagi tahun hadapan Tahun Melawat Malaysia (TMM 2014) dan menjangkakan 500,000 pengunjung datang ke Tasik Kenyir.

“Pada tahun ini sahaja, 450,000 pengunjung dalam dan luar negara datang ke sini untuk melihat suasana di Tasik Kenyir, malah kita jangka akan dapat menarik 1 juta pengunjung setahun menjelang semua pakej disiapkan,” katanya kepada pemberita ketika turut serta dalam lawatan ke pulau-pulau di Tasik Kenyir, semalam.

Hadir sama, Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Dato' Jailani Johari.

Sementara itu, Encik Mokhtar berkata, satu daripada dua unit feri yang dapat memuatkan 100 penumpang telah pun siap dibina dan sebuah lagi dijangka dapat diguna Mac depan sebagai persediaan Ketengah dalam menghadapi TMM 2014 di samping 30 ‘houseboat’.

Selain itu, 300 bilik disediakan kepada pengunjung dan bakal menambah 600 unit lagi dalam masa beberapa tahun akan datang.

 

Masjid baru Kampung Pauh lengkap dan selesa.

Masjid Kampung Pauh, Hulu Terengganu.
Oleh: Aminudin Ismail.

PEMBINAAN beberapa masjid baru oleh kerajaan negeri bukan sahaja tertumpu di kawasan bandar semata-mata malah penduduk kawasan pendalaman turut dapat menikmatinya untuk melakukan solat dan ibadah-ibadah lain di dalam masjid baru yang lebih luas dan selesa.

Masjid Kampung Pauh yang terletak di Hulu Terengganu dibina bagi mengantikan masjid lama bagi menampung jumlah jemaah dari beberapa kampung sekitar yang semakin meningkat terutamanya untuk menunaikan solat jumaat dan solat dua hari raya.

Di buka kepada orang ramai pada Julai 2012, masjid yang dibina di atas tapak berhampiran masjid lama itu boleh menampung kira-kira 800 jemaah dan mempunyai pelbagai kelengkapan termasuklah tempat letak kereta berbumbung, dapur dan tempat menjamu selera.

Ustaz Mohd...Iman I Masjid.
"Masjid ini memang memberi banyak keselesaan kepada jemaah. Selain kita boleh melakukan ibadah dengan lebih selesa kerana ia lebih luas, beberapa kelengkapan lain turut disediakan.

"Jika dahulu, untuk menunaikan solat Jumaat atau dua hari raya jemaah terpaksa bersolat di luar daripada ruang solat kerana tidak muat tetapi dengan adanya masjid baru ini jemaah dapat bersolat di dalam masjid dengan lebih selesa," kata iman I masjid itu Mohd@ Zali Ismail.

Menurutnya, pelbagai aktiviti keagamaan diadakan di masjid itu, antaranya ialah ceramah agama pada malam Ahad dan Isnin serta mengadakan bacaan yasin, tahlil dan solat hajat pada malam jumaat.

"Buat masa ini kita hanya mengadakan bacaan Al-Quran sahaja kerana ustaz yang mengajar itu sakit dan belum ada pengantinya. Sebelum ini sambutan daripada penduduk agak mengalakan terutamanya pada malam yang terdapat ustaz," katanya.

Beliau mengharapkan dengan pembinaan masjid baru oleh kerajaan Barisan Nasional itu, penduduk akan sentiasa mengimarahkan masjid dan meminta penduduk terutamanya golongan muda supaya datang ke masjid untuk menunaikan solat fardu berjemaah kerana ia lebih baik daripada solat berseorangan di rumah.

Katanya, Iman II Masjid ialah Ahmad Muhammad manakala bilal I ialah Razali@ Mohd Ali dan Bilal II pula ialah Bidin Teras. Pengerusi masjid ialah Abdullah Sulong.
Kemas..ruang letak kereta.

Selesa...ruang solat yang luas.

Lengkap...dapur turut dibina di luar masjid.

Hias..dinding yang terdapat ayat Quran.

Mimbar..terdapat ukiran kayu.

Iman I bersama dua bilalnya.

 

KRT Taman kalongan Melor melangkah ke depan

Oleh : Amirullah Othman 

Kawalan Rukun Tetangga (KRT) Kalongan Melor melangkah setapak ke hadapan dengan penubuhan Sistem Rondaan Sukarela (SRS), baru-baru ini.

Pengerusinya Encik Mohd Subri Abdullah bin merupakan penggerak utama dan tulang belakang kepada kejayaan ini sehingga SRS berjaya dilancarkan.

"Setiap perancangan tidak akan berjalan lancar jika tidak mendapat sokongan dan bantuan yang penuh daripada JKKK dan belia di Taman Kalongan Melor ini.

"Sambutan yang menggalakkan dan kerjasama yang baik daripada semua lapisan masyarakat telah mencerminkan perpaduan dan ukhwah yang baik di kalangan semua penduduk," katanya.

Encik Mohd Subri mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah memberikan sokongan dan bantuan secara langsung dan tidak langsung sehingga program dapat dijalankan dengan baik dan lancar.

Program pelancaran Sistem Rondaan Sukarela (SRS) ini dilancarkan pada 14 Disember lalu,  oleh Pengarah Jabatan Perpaduan Negeri Terengganu yang melibatkan 70 keahlian bagi mengawasi tiga zon yang ditetapkan.

Setiap anggota SRS mendapat pelbagai faedah seperti keselamatan setiap ahli akan diinsuranskan.

Selain itu, KRT berkenaan juga mendapat bantuan tetap tahunan sebanyak RM1,500 serta peruntukan tambahan berdasarkan setiap program yang dijalankan.02 January 2014

305 remaja dapat RM200 seorang.

Arisan..terima kasih kerajaan.
Oleh: Aminudin Ismail. 

JABI: Penerima Dana Bakti Remaja 2013 DUN Jabi menganggap pemberian dana itu sebanyak RM200 tiap seorang menunjukkan keperihatin parti pemerintah itu terhadap golongan remaja terutamanya mereka daripada keluarga yang berpendapatan rendah.

Tinjauan Teganukita di Majlis Pembahagian Wang Dana Remaja 2013 Dun itu, di Dewan Sivik, Jabi, hari ini mendapati rata-rata remaja yang ditemui gembira menerima sumbangan dana itu dan berterima kasih kepada kerajaan Barisan Nasional.

Seorang remaja, Mohd Arisan Ghazali, 28, berkata beliau mengucapkan terima kasih kepada kerajaan kerana memberi sumbangan wang dana itu kepadanya dan pemberian itu dapat meringankan sedikit bebanannya untuk membeli keperluan harian.

"Saya bekerja sendiri, pendapatannya tidak menentu, lagipun baru-baru ini saya tidak dapat bekerja selama hampir setahun kerana masalah kesihatan akibat terbabit dengan kemalangan jalanraya.

"Sumbangan ini amat bermakna bagi saya kerana ia boleh saya gunakan untuk membeli beberapa keperluan harian.

"Saya ucapkan terima kasih kepada kerajaan dan berharap supaya bantuan ini dapat dikekalkan pada masa depan," katanya yang sudah tujuh kali mendapat bantuan dana remaja itu.

Nur Idayu..usaha murni.
Seorang lagi penerima,Siti Nur Idayu, 27, yang sudah enam kali menerima bantuan dana itu, begitu gembira menerima wang dana itu dan ia adalah satu usaha murni kerajaan membantu remaja.

"Usaha kerajaan ini amat bagus bagi meringan bebanan remaja untuk berbelanja pada awal tahun baru ini. Saya akan gunakan wang RM200 ini untuk membeli beberapa keperluan harian saya dan tidak akan membazirkan wang itu," katanya.

Dalam pada itu, pada hari ini seramai 305 remaja dari kawasan Kampung Tok Dor, Tempinis dan Apal menerima wang dana remaja itu sebanyak RM200 tiap seorang dan majlis penyampaian itu dirasmikan oleh wakil Ahli Parlimen Setiu iaitu Abdullah Mat Amin.

Hadir...sebahagian remaja yang hadir.
Wan Ramly (Apal)..perlu diteruskan.

Mohd Nasri. (Apal) ..ringan bebanan,


 

2,611 belia di Dun Kijal terima wang Dana Bakti Remaja

 Oleh: Noraini Jusoh

Lebih 2,000 belia di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kijal hari ini menerima manfaat daripada Program Dana Bakti Remaja yang diberi oleh kerajaan Terengganu kepada golongan bujang berusia 21 hingga 40 tahun.
Menteri Besar melihat penerima dana menyerahkan borang masing-masing sebelum menerima wang tunai RM200
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, pemberian wang tunai sebanyak RM200 itu merupakan nikmat yang dikecapi golongan muda di bawah pemerintahan kerajaan Barisan Nasional (BN).

“Kalau kita bersyukur dengan nikmat yang Tuhan bagi, maka nikmat tersebut akan bertambah.

 “Dengan adanya kerajaan BN, anak-anak muda mendapat pelbagai nikmat seperti dana remaja ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Majlis Penyampaian Dana Bakti Remaja 2013 di Dewan Sivik Kijal, Kemaman, hari ini.

Beliau turut berharap penerima bantuan itu memanfaatkan sebaik-baiknya sumbangan berkenaan.
Sebahagian daripada penerima Dana bakti Remaja Dun Kijal
Sementara itu, sebanyak 2,611 belia dari 25 buah kampung menerima wang berkenaan di mana majlis penyerahan wang Dana Bakti Remaja bagi Dun Kijal diadakan selama dua hari bermula hari ini.JKM Besut, Dun Jabi perihatin pesakit terlantar.

KUNJUNGAN MESRA...Isteri Ahli Dewan Undangan (ADUN) Jabi, Dr. Nor Asmawati Wahab (kanan) sedang membelai mesra adik Mohd Fitri Zulkifli, 12 yang mengalami cacat fizikal sambil diperhati Ketua Pergerakan Puteri UMNO Setiu, Norfuzilawati Yusof, di rumah Mohd Fitri di Kampung Tok Dor, Parlimen Setiu, hari ini.

Kunjungan melalui Program DUN Jabi bersama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Besut itu turut dihadiri Pegawai Kebajikan Daerah Besut, Dalila Mohd Nasir bersama tiga kakitangannya. Selain itu tiga ahli Puteri UMNO serta lima Penyelaras Dun Jabi turut hadir.

Dalila berkata, sebanyak enam buah rumah dikunjungi melalui program kunjungan mesra itu di mana seorang daripada ahli keluarga mereka adalah OKU pesakit terlantar.

Dalila..kunjungan mesra.
"Hari ini isteri YB Dun Jabi ada bersama kita dan untuk diperkenalkan kepada keluarga pesakit terlantar ini dan apa yang boleh dibantu oleh YB terhadap mereka ini sekiranya perlu.

"JKM akan berkunjung ke setiap rumah penerima bantuan kami bukan sahaja ahli PDK sahaja tetapi semua pesakit terlantar yang lain dan kami lakukan ini secara berperingkat.

"Hari ini kita membawa hamper berbentuk makanan kepada mereka," katanya.

Menurut Dalila, dia mengharapkan pesakit terlantar itu bukan sahaja mendapat perhatian dari JKM semata-mata malah pihak-pihak lain yang berkemampuan perlulah bersama-sama menghulurkan bantuan bagi meringankan bebanan pesakit itu.-Oleh: Aminudin Ismail.
Kenangan..peserta program bergambar kenangan.

Ketika di rumah Khadijah Yaakob yang anaknya OKU.

Bersama Nur Dahlia Abdul Ghafar di Kampung Jabi.

Fuzilawati bersama Mohd Faiz Ismail (Di Kg.Kepala Gajah)

Dr. Asmawati bersama Mohd Fazwan Adnan di Kampung Renek.
Mohd Aqkil Yahya bersama ibunya Wan Noraini(Kg.Tempinis).

 

Lima acara di Terengganu mengisi kalendar TMM 2014

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri berharap Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan menyenaraikan lima acara utama dari negeri ini antara 22 acara utama sempena Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014.

Lima acara itu ialah Festival Kenyir, Pesta Candat Sotong Antarabangsa Terengganu, Terengganu International Rainforest Challenge, Sultan Mizan Cup dan Fiesta Redang-Perhentian.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Dato’ Mohd Jidin Shafee, berkata Terengganu bersedia bekerjasama dengan Kerajaan Pusat untuk menjadi tuan rumah bagi penganjuran acara kebudayaan dan pelancongan di peringkat antarabangsa sepanjang 2014 ini.

“Kita juga mahu beberapa acara antarabangsa dimasukkan dalam kelandar TMM 2014 termasuk Pesta Candat Sotong pada Mei dan Festival Kenyir selama sebulan bermula April hingga Mei,” katanya ketika berucap sempena merasmikan Penganjuran Malam Aprisiasi Penggiat Industri Pelancongan dan Media Negeri Terengganu serta Pra Pelancaran Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014, di Permai Hotel, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Turut hadir, Pengurusan Kanan Tourism Terengganu, Haji Ishamudin Hashim dan Pengarah Pejabat Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Negeri Terengganu, Encik Mohd Sabri Zakaria.

Dalam pada itu, kerajaan negeri juga menganggarkan kedatangan lima juta pelancong keseluruhannya pada 2014 dengan 35 peratusnya pelancong luar negara.

“Kemudahan 9,729 unit bilik hotel dan resort yang ada di seluruh Terengganu dijangka dapat menampung kedatangan lima juta pengunjung sepanjang 2014 nanti. Jumlah itu tidak termasuk hotel baru yang belum dirasmikan.

“Jangkaan kedatangan pelancong bertambah pada 2014 juga disokong dengan sebahagian program di Tasik Kenyir yang akan siap tidak lama lagi, termasuk Santuari Kelah dan Gajah, Taman Rama-Rama serta Festival Kenyir yang akan diadakan sebulan bermula April nanti,” katanya.

Selain itu, bagi memastikan Terengganu terus menjadi destinasi pilihan, kerajaan negeri juga berhasrat menjadikan kempen TMT berterusan sejajar dengan inisiatif menjadikan industri pelancongan sebagai penyumbang utama ekonomi negeri tercapai.

Beliau juga berharap TMM 2014 yang menyusul dengan Tahun Perayaan 2015 sebagaimana pengumuman Perdana Menteri menerusi pembentangan bajet dua bulan lalu menjadi pemangkin kepada hasrat itu.

Dato’ Mohd Jidin berkata, Terengganu lebih awal bersedia menyambut TMM 2014 menerusi penganjuran TMT 2013 sama ada bersedia dari segi promosi, infrastruktur pelancongan, pakej pelancongan dan program pelancongan.

“Seiring dengan itu, kerajaan negeri mengambil langkah memfokuskan promosi dan pembangunan kepada empat produk pelancongan utama negeri seperti pertama, pulau dan pantai; kedua, Kuala Terengganu Bandaraya Warisan pesisir Air; ketiga, Tasik Kenyir dan keempat, produk-produk pelancongan yang merangkumi seni dan budaya, sejarah dan warisan, taman rekreasi, hutan simpan dan air terjun, Setiu Wetland dan penyu,” katanya.

 

Sesi pemilihan Kejohanan Piala FAM

Majlis Sukan Negeri dengan kerjasama Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT) dan Persatuan Bola sepak Daerah Hulu Terengganu (PBSDHT) akan mengadakan sesi pemilhan untuk memilih pemain bola sepak mewakili Terengganu ke Kejohanan Piala FAM Musim 2014.

Mereka yang berminat dijemput menghadiri sesi pemilihan yang akan diadakan seperti berikut :-

Tarikh : 2 hingga 8 Januari 2014
Masa : 4.00 petang
Tempat : Padang Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak, Kuala Terengganu
Syarat : Umur 22 hingga 25 tahun dan mesti rakyat negeri Terengganu.

Sebarang pertanyaan hubungi :- Encik Shahmri bin Hamzah, Pegawai Media MSNT (019-9825757)

Tasik kenyir bersedia sambut kedatangan TMM 2014

Oleh: Suriati Ali 

Destinasi pelancongan tersohor, Tasik Kenyir Hulu Terengganu bersedia menyambut ketibaan pelancong dalam dan luar negara bersempena Tahun Melawat Malaysia (TMM) 2014.

 Pengarah Pembangunan Tasik Kenyir, Mokh Tar Che Ali berkata menjelang TMM 2014, pihaknya yakin jumlah pengunjung ke tasik peranginan itu akan mencecah 500,000 orang.

 “Pelbagai acara diatur oeleh pihaknya termasuk acara terbesar iaitu Festival Tasik kenyir yang berlangsung selama sebulan.

“Tasik Kenyir yang menempatkan beberapa resort, mempunyai kemudahan kira-kira 300 bilik selain 30 rumah bot dan jumlah itu dijangka bertambah sekali ganda dalam tempoh beberapa tahun lagi selepas projek pulau bebas cukai di Pulau Bayas beroperasi awal 2015.

 “Antara tarikan lain, Pulau Herba, Taman Burung, Santuari Kelah dan Sanrtuari Gajah,” katanya.

 

KRT Kampung Tok Dir proaktif bermula 2014

Oleh : Amirullah Othman 

Kawalan Rukun Tetangga(KRT) Kampung Tok Dir berhasrat menjadikan tahun baru 2014 sebagai landasan untuk memenuhi segala bentuk peningkatan sahsiah diri dan mewujudkan ikatan silaturrahim lebih utuh di kalangan jawatankuasa.

Bagi memastikan hasrat itu menjadi kenyataan, satu program bagi menghimpunkan semua jawatankuasa KRT berkenaan dengan kepimpinan kampung itu dilaksanakan Tasik Kenyir, Hulu Terengganu, baru-baru ini.

Setiausahanya, Encik Matam Mohamad mengambil inisiatif yang begitu proaktif dengan mengadunkan pelbagai aktiviti untuk menjayakan matlamat penubuhan dan menggerakkan aktiviti sesama ahli serta jawatankuasa berkenaan.

“Dalam pertemuan ini, kami turut membentangkan hala tuju dan perancangan program tahunan 2014 supaya setiap program mampu dilaksanakan dengan terancang.

 “Kesan daripada program yang dijalankan ini, banyak pandangan positif dapat diperolehi daripada setiap jawatankuasa ,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya juga akan bersusaha sedaya upaya untuk memenuhi segala permintaan dan menjaga keharmonian penduduk di Kampung Tok Dir.

Seramai 30 orang jawatankuasa berkampung dalam houseboat di Tasik Kenyir sepanjang tiga hari dua malam itu.