Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

24 July 2009

Pemangku Raja Terengganu Bertemu Rakyat

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Marang - 21 Julai 2009

Keberangkatan Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Terengganu, Tengku Muhammad Ismail Sultan Mizan Zainal Abidin ke Dataran Alor Limbat, Marang, mendapat sambutan meriah masyarakat dan penduduk sekitar yang begitu teruja untuk menatap wajah Raja kesayangan mereka dari dekat.

Kebawah DYMM Tengku Muhammad Ismail diiringi kekandanya, Tengku Nadhirah Zahrah dan Ahli Majlis Penasihat Pemangku Raja, Tengku Sri Laksamana Raja, berkenan menghadiri Majlis Bersama Rakyat telah disambut oleh Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said dan isteri To’ Puan Norliza Mahmud serta Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan isteri.


Tengku Muhammad Ismail dan Tengku Nadhirah Zahrah melihat demonstrasi membuat laksa pada Majlis Bersama Rakyat di Kampung Alur Limbat, Marang. - Foto SHUHAIMI AHMAD.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mokhtar Nong dan isteri To’ Puan Rahmah A.Rahman; Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Alor Limbat, YB Alias Abdullah serta ahli-ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri; Ketua-ketua Jabatan dan lebih 7,000 penduduk daripada pelbagai golongan dan peringkat usia.

Kebawah DYMM Tengku Muhammad Ismail kemudiannya berkenan melihat demonstrasi menumbuk emping dan membuat laksa tradisional serta persembahan Go Kart, Pocket Bike dan Helikopter alat kawalan jauh.

DYMM Tengku Muhammad Ismail seterusnya berkenan mengurniakan bantuan kepada anak-anak yatim, orang-orang tua dan fakir miskin dalam DUN Alor Limbat.


Tengku Muhammad Ismail berkenan menyampaikan bantuan kepada penduduk miskin sambil diperhatikan oleh Dato' Ahmad.

Sementara itu, Dato’ Ahmad dalam ucapannya menyifatkan kecenderungan dan perhatian Kebawah DYMM Pemangku Raja terhadap kebajikan rakyak menjadi pendorong dan menyuntik semangat rakyat untuk terus berusaha serta mengeratkan hubungan silatulrahim dikalangan masyarakat di sini.


Pertunjukkan `pocket bike' turut memeriahkan Majlis Bersama Rakyat di Kampung Alur Limbat.

Katanya sebagai rakyat yang sentiasa berpegang teguh kepada prinsip rukun negara iaitu kesetiaan kepada raja dan negara, kesudian hadir Kebawah DYMM Tuanku akan menyuburkan semangat dan usaha untuk terus mengekalkan kemakmuran bumi tercinta ini.

UKOM

Penyelidik 24 Negara Terokai Keindahan Marang

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Marang - 21 Julai 2009

Kunjungan 24 penyelidik luar negara ke Kampung Jenang, Marang mampu mengetengahkan lagi keunikan dan keistimewaan produk desa di Terengganu, sekaligus menaikkan industri pelancongan negeri.

Penyelidik dan pegawai alam sekitar dari Ghana, Namibia, Afghanistan, Kepulauan Ivory, Thailand, Somalia dan Nepal yang mengikuti kursus Pengurusan dan Perancangan Integrasi Alam Sekitar (IEPM) di Insititut Tadbir Awan Negara (Intan) Bukit Kiara, Kuala Lumpur mengadakan lawatan ke daerah itu, sejak semalam (21 Julai).

Yang Dipertua Majlis Daerah Marang (MDM), Encik Mohd Elias Nik, berkata kehadiran mereka seumpama duta kecil yang akan bertindak menyampai dan menyebarkan berita mengenai keindahan dan keunikan Terengganu kepada penduduk di negara masing-masing.


Pelancong disambut dengan seni silat Terengganu sebaik tiba di jeti bot Kampung Jenang, Marang.

"Kami amat mengalu-alukan kehadiran pelancong luar terutama ke daerah ini kerana ia mampu menjana pendapatan bukan sahaja kepada negeri, tetapi rakyat terutama peniaga kecil turut mendapat faedah.

“Apabila pulang ke negara masing-masing kelak, mereka akan menjadi duta kecil yang akan membantu mempromosi keistimewaan Marang kepada rakan dan keluarga masing-masing," katanya.

Encik Mohd Elias berkata, walaupun lawatan ke daerah itu hanya dua hari, ia akan dimanfaatkan sebaik mungkin oleh MDM bagi memastikan kunjungan itu membawa kesan positif dan diingati peserta terbabit.

“Kita dimaklumkan peserta dari kalangan penyelidik dan pegawai alam sekitar dari negara dunia ketiga dan selesai sahaja lawatan, mereka akan menyediakan kertas kerja bagi membentangkan laporan sepanjang kunjungan mereka ke sini.


Pelancong luar negara yang terdiri daripada penyelidik melihat sambil mencuba jahit atap nipah secara tradisional ketika mereka singgah di Kampung Jenang, Marang. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

"Malah, kita turut meminta mereka menghantar laporan berkenaan kepada MDM dan kerajaan negeri untuk meneliti jika ada cadangan bernas atau kelemahan kita yang perlu dikaji semula bagi tujuan penambahbaikan sama ada untuk sektor pelancongan atau isu konservasi," katanya.

Dalam lawatan itu, pelancong berkenaan yang diraikan dalam majlis di Marang Riverview Resort, dibawa menyusuri sungai dari jeti berhampiran untuk menerokai keindahan produk pesisir air sebelum tiba di Kampung Jenang, kira-kira sejam kemudian.

Mereka kemudiannya dijamukan dengan pelbagai makanan tradisional masyarakat kampung seperti ketupat, tapai pulut, rojak buah, air nira serta buahan-buahan tempatan.


Terpegun melihat manisan atau gula melaka yang dihasilkan secara kampung.

Sejurus kemudian, mereka dibawa meninjau persekitaran kampung bagi menyaksikan demonstrasi menghasilkan atap nipah, mengambil air nira dari pokok kelapa serta pemprosesan gula melaka.

Rombongan luar negara itu bukan sahaja teruja melihat setiap produk yang ada di kampung itu, malah mereka turut tidak melepaskan peluang mengambil gambar kenangan dengan penduduk kampung terutama kanak-kanak yang ceria menyambut kehadiran mereka.

UKOM

Tiada Alasan Untuk Cemerlang

Oleh : SURIATI BINTI ALI

Kuala Terengganu - 21 Julai 2009

Golongan anak yatim di negeri ini dinasihatkan supaya tidak menjadikan alasan ketiadaan kasih sayang serta sokongan daripada ibubapa menyebabkan mereka kurang berminat untuk belajar dan tidak cemerlang dalam peperiksaan.

Isteri Menteri Besar yang juga Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Negeri Terengganu (Serikandi), To’ Puan Norliza Mahmud, berkata mana-mana pelajar kematian ibu atau bapa tidak perlu berasa tersisih dalam menuntut ilmu kerana ada pihak bertanggunggjawab untuk membimbing dan memberi sokongan.

Katanya, di Terengganu, agensi kerajaan dan swasta mewujudkan pelbagai aktiviti serta program semata-mata ingin membantu meringankan beban selain mengelak golongan itu berasa tersisih.


To' Puan Norliza menyampaikan pakaian Hari Raya kepada anak yatim sambil diperhatikan oleh Dato' Dr Tengku Mahmud. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

“Oleh itu, mereka perlu merebut peluang yang ada bagi mendalami ilmu seterusnya berjaya menempatkan diri ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA),” katanya ketika berucap di Majlis Sumbangan Pakaian Raya di Kediaman Seri Iman, Batu Burok, Kuala Terengganu, hari ini (21 Julai).

Kira-kira 625 anak yatim Tahun Tiga dan Enam bagi sekolah rendah Kuala Terengganu Utara dan Selantan menerima sumbangan itu berjumlah RM60,000.

Majlis anjuran Pertubuhan Kebajikan Anak-anak Yatim Terengganu (Perkaya) diadakan bertujuan meringankan beban selain mengembirakan hati pelajar yang kematian ibu atau bapa.

Sementara itu, Yang Dipertua Perkaya, Dato’ Dr Tengku Mahmud Mansor, berkata pihaknya mengakui masih terdapat segelintir anak yatim di negeri ini masih ketinggalan dalam pelajaran selain kurang berjaya menempatkan diri di universiti tempatan.

“Faktor itu berlaku mungkin disebabkan kurangnya sokongan moral, insan diharapkan iaitu ibu atau bapa berkahwin lain, dihimpit kemiskinan dan ganguan emosi.

“Bagi mengurangkan tekanan itu, pihaknya mengadakan pelbagai aktiviti, termasuk kelas tambahan, sukaneka, lawatan sambil belajar, bantuan pakaian sekolah, program anak angkat, motivasi dan kem jati diri,” katanya

Menurutnya, Perkaya mensasarkan 200 anak yatim di negeri ini memperoleh diploma dan ijazah dalam tempoh lima tahun akan datang.

“Pada masa ini, pihaknya sedang memberi tumpuan kepada aktiviti yang mampu merangsang minda bagi memastikan matlamat itu tercapai.

"Antara pendekatan diambil adalah melalui lawatan sambil belajar ke beberapa universiti terkenal di seluruh negara,” katanya.

Katanya, langkah itu mampu memberi pendedahan kepada mereka untuk mengetahui cara hidup sebenar di kampus

“Selain pihaknya sentiasa memantau bagi mengenal pasti golongan itu berpotensi mencapai kecemerlangan dalam setiap mata pelajaran dan peperiksaan utama..

“Bagi mereka yang cemerlang, ia tidak menjadi masalah untuk melanjutkan ke mana-mana IPTA kerana Perkaya sentiasa membantu daripada pelbagai aspek sama ada kewangan dan moral.

"Kita tidak ada halangan untuk memasukkan anak-anak yatim ke IPTA asalkan mereka berminat dan memenuhi syarat yang ditetapkan," katanya.

UKOM

21 July 2009

DYMM Tengku Muhammad Penaung MPNT

Oleh : SURIATI BINTI ALI

Kuala Terengganu - 19 Julai 2009

Duli Yang Maha Mulia (DYMM) Pemangku Raja, Tengku Muhammad Ismail dimasyhurkan sebagai Penaung Majlis Pengakap Negeri Terengganu (MPNT).

Majlis pemasyhuran itu disempurnakan Ketua Pengakap Negara, Dato’ Seri Dr Shafei Mohd Salleh, di Istana Maziah, Kuala Terengganu, hari ini (19 Julai).

Turut hadir di majlis itu, Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku, Tengku Sri Panglima Raja; Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mokhtar Nong dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.


Dato' Seri Shafei menyerahkan watikah Pemasyhuran Pelantikan Penaung Majlis Pengakap Negeri Terengganu kepada Tengku Muhammad Ismail. -Foto SHUHAIMI AHMAD

Sementara itu, Dato’ Seri Shafei, berkata penerimaan pelantikan Tengku Muhammad Ismail sebagai penaung dianggap sebagai perhargaan paling berharga bagi MPNT.

“DYMM Tengku Muhammad akan dijadikan sebagai ikon di kalangan masyarakat, terutama pelajar turut menyertai pengakap dan ahli badan beruniform lain,” katanya.

Beliau berkata, sehingga ini kira-kira 120,000 ahli menggangotai pengakap di Terengganu dan kini aktif menyertai pelbagai aktiviti anjuran MPNT dan agensi lain.


Tengku Muhammad Ismail dan Dato' Ahmad bergambar bersama pemimpin pengakap pada Majlis Pemasyhuran Pelantikan Penaung Majlis Pengakap Negeri Terengganu di Istana Maziah.

“Bagi menghargai jasa setiap ahli, Menteri Besar Terengganu bersetuju menghadiahkan sebidang tanah bertujuan membina kem pengakap dan beberapa infrastruktur lain.

“Lokasi tanah itu masih dalam perbincangan sama ada di Kuala Terengganu atau daerah lain,” katanya.

Menurutnya, dengan wujudnya kem itu nanti, pelbagai aktiviti boleh dilaksanakan semata-mata untuk kebaikan ahli sekaligus mampu mengelak gejala sosial seperti melepak dan merempit.

UKOM

Kerajaan Sedia Lebih Banyak Ruang Niaga

Oleh : Mohd Shuhaimi bin Ahmad

Kuala Terengganu - 19 Julai 2009

Sebahagian daripada wang hasil royalti minyak akan digunakan bagi membiayai projek penyusunan semula bandar Kuala Terengganu, secara berperingkat mulai tahun depan.

Projek berkenaan akan memberi tumpuan kepada pembinaan ruang-ruang perniagaan baru bagi menempatkan peniaga tempatan serta kediaman untuk penduduk yang belum memiliki rumah sendiri.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata bagi tujuan tersebut kerajaan negeri akan mengambil balik tanah milik persendirian dan membayar pampasan kepada penduduk terbabit.


Dato' Ahmad dan ADUN Alur Limbat, YB Alias Abdullah pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kampung Alor Limbat, Marang. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

“Kita akan membelanjakan berjuta-juta ringgit bagi membayar pampasan kepada pemilik tanah yang terlibat dengan pengambilan balik tanah di kawasan yang dirancang,” katanya kepada pemberita pada sidang media selepas Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kampung Alor Limbat, 19 Julai lalu.

Beliau berkata, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan (Exco) dalam mesyuaratnya baru-baru ini memutuskan untuk mengambil balik sebahagian kawasan di Kampung Ladang untuk dibangunkan dengan projek perkedaian dan kediaman.


Sebahagian penduduk DUN Alur Limbat yang hadir pada Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kampung Alor Limbat.

“Cadangan ini merupakan sebahagian daripada proses untuk menyusun semula kawasan bandar Kuala Terengganu,” tambahnya.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, kerajaan negeri akan menimbang pelbagai projek yang dicadang dilaksanakan di kawasan Dewan Undangan Negeri (Adun), Alor Limbat.

Beliau berkata, projek berkenaan akan dilaksanakan mengikut keperluan dan kemampuan kewangan kerajaan, agar rakyat mendapat faedah hasil perancangan projek berkenaan.


Dato' Ahmad menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan yang diadakan sempena Majlis Pemimpin Bersama Rakyat di Kampung Alor Limbat.

Senarai projek yang dicadangkan di kawasan itu, termasuk pembinaan beberapa batang jalan baru, diserahkan Adun Alor Limbat, Haji Alias Abdullah, kepada Menteri Besar.

Dato’ Ahmad berkata, pihaknya akan memberi pertimbangan sewajarnya terhadap projek yang dicadang di kawasan itu bagi memastikan penduduk di kawasan itu tidak terpinggir.

UKOM

MB minta JKKK Beri Khidmat Terbaik

Oleh : Mohd Shuhaimi bin Ahmad

Kemaman - 17 Julai 2009

Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di negeri ini diarah supaya memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat bagi memastikan mereka mengecapi semua bentuk bantuan dan program yang dirancang kerajaan.

Dalam hal ini, Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, mengingatkan semua Pengerusi JKKK bahawa mereka telah diberi tempat oleh pucuk pimpinan bagi melaksanakan tugas sebaik mungkin manakala rakyat merupakan pelanggan.

Justeru itu, katanya, kerajaan mahu pelanggan mendapat khidmat terbaik daripada JKKK selaras dengan pendekatan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”, agar tidak ada pihak yang tercicir daripada mendapat pembelaan kerajaan.

“Saya mahu semua Pengerusi JKKK menunaikan tugas mereka dengan berhemah bagi membangunkan kampung halaman masing-masing dan menjaga kepentingan penduduk yang diwakili,” katanya.


Dato' Ahmad bersama pengerusi JKKK pada majlis penyampaian watikah perlantikan Pengerusi JKKK daerah Kemaman bagi penggal 2009/2010 dan Bantuan Program Pembasmian Kemiskinan Luar Bandar di Dewan Berlian Utama Majlis Perbandaran Kemaman. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis penyampaian watikah perlantikan Pengerusi JKKK daerah Kemaman bagi penggal 2009/2010 dan Bantuan Program Pembasmian Kemiskinan Luar Bandar di Dewan Berlian Utama Majlis Perbandaran Kemaman, Kemaman, 17 Julai lalu.

Pada majlis itu, 121 Pengerusi JKKK menerima watikah pelantikan bagi membolehkan mereka berkhidmat untuk masyarakat, membabitkan 29 JKKK Dewan Undangan Negeri (DUN) Cukai, Kijal (26), Kemasik (28) dan Air Putih (28).

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri akan menilai prestasi setiap JKKK berdasarkan sumbangan mereka kepada masyarakat setempat dan perkhidmatan yang diberi kepada rakyat.


Sebahagian pengerusi JKKK yang hadir pada majlis penyampaian watikah perlantikan Pengerusi JKKK daerah Kemaman bagi penggal 2009/2010 dan Bantuan Program Pembasmian Kemiskinan Luar Bandar di Dewan Berlian Utama Majlis Perbandaran Kemaman.

Langkah itu bertujuan memastikan JKKK memberi khidmat terbaik untuk rakyat, selaras dengan pendekatan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan” yang kini menjadi tunjang pentadbiran kerajaan negeri.

Katanya, kerajaan negeri mahu JKKK memahami pendekatan tersebut yang selari dengan hasrat 1 Malaysia yang mahu pentadbiran kerajaan mendekati rakyat, memahami masalah rakyat, menjiwai kehendak rakyat, menyelesaikan masalah dan memartabatkan rakyat.

“Pendekatan 5M ini akan membawa kesejahteraan kepada rakyat dan akan memberikan keyakinan kepada mereka untuk terus menyokong kerajaan yang ada untuk meneruskan khidmat cemerlang kepada mereka,” katanya.

UKOM

RM90,000 Untuk Rawatan Adik Abieyatul

Oleh : SURIATI BINTI ALI

Kemaman - 18 Julai 2009

“Sumbangan kerajaan negeri sejumlah RM90,000 adalah hadiah paling berharga bagi diri saya serta keluarga untuk menyelamatkan nyawa anak kesayangan, Abieyatul Abidah Zaiki, 11.

“Budi dan jasa baik pihak berkenaan, terutama kerajaan negeri akan dikenang sehingga akhir hayat dan didoakan moga kebaikan itu dibalas sebaik mungkin oleh Allah S.W.T,” kata Encik Zaiki Jusoh, 49, bapa kepada pesakit kanser tulang atau dikenali osteosarcoma.


Abieyatul Abidah gembira kerana penderitaannya mendapat perhatian Kerajaan Negeri Terengganu. -Foto SHUHAIMI AHMAD.

Bantuan itu yang disampaikan, Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, membolehkan pakar perubatan merawat dan menanam tulang tiruan (femur implant) di paha kiri Abieyatul.

Rawatan tersebut dijangka dilakukan di Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian, Kota Bharu, 11 November depan.

Abieyatul menderita penyakit itu seawal usia tujuh tahun di mana dia terpaksa menjalani pembedahan bagi membuang tulang dan menjalani rawatan tiga peringkat kemoterapi di hospital itu selama dua tahun.

Selepas rawatan itu, Abieyatul tidak mampu berjalan dan hanya mengensot untuk mengambil sesuatu atau melakukan aktiviti lain.

Dalam kesukaran itu, pesakit itu tetap bersemangat mengikuti alam persekolahan bersama rakan lain di Sekolah Kebangsaan Seri Bandi, Kemaman, walaupun tidak mengikuti pelajaran di Tahun Dua dan Tiga.

Sewaktu berada di sekolah, ibunya, Zarina Ismail, 43, membantunya, termasuk makan dan minum.


Dato' Ahmad dan To' Puan Norliza menziarah Abieyatul Abidah di rumahnya di Felcra Seri Bandi, Kemaman.


Menurut Encik Zaiki, selepas menjalani rawatan susulan itu, dia mengharapkan anaknya sihat, mampu berjalan serta dapat hidup berdikari seperti kanak-kanak seusianya.

“Kesihatan Abieyatul lebih penting daripada segalanya, jika boleh kami tidak mahu lagi mendengar tagisan menyatakan kaki adik sakit sebab kena cucuk.

“Sebelum menderita kanser tulang, anak saya pernah menghidapi penyakit uluran dan turut menjalani pembedahan iaitu di bawah perut,” katanya.

Katanya, kehidupan seharian Abieyatul sentiasa diiringi doa, semoga dirinya sihat dan tiada sebarang komplikasi berlaku.

“Kami sekeluarga rela kehabisan duit asalkan dapat asalkan anak yang sihat dan mampu tersenyum,” katanya.

Sementara itu, Dato’ Ahmad berkata, beliau prihatin dengan nasib adik Abieyatul yang terpaksa bertarung nyawa melawan penyakit berbahaya itu.

“Diharapkan bantuan diterima ini, mampu mengubat penderitaan yang ditanggung selama ini selain berdoa supaya cepat sembuh dan mampu berjalan seperti kanak-kanak lain,” katanya

Dato’ Ahmad berkata demikian selepas mengadakan kunjungan ke rumah Abieyatul di Felcra Seri Bandi, Kemaman, semalam (18 Julai)


Dato' Ahmad menziarah seorang pesakit strok di Felcra Seri Bandi.

Selain Abieyatul Dato’ Ahmad turut melawat beberapa penduduk lain yang keuzuran, termasuk Che Embong Ibrahim, 64, dan Tuan Abu Hashim Tuan Abu Bakar, 44 di mana masing-masing disahkan menghidap strok.

Bagi meringankan beban, wang tunai dan beberapa jenis barangan keperluan dapur turut disampaikan sempena kunjungan kebajikan itu.

UKOM

Tiga MOU Di Ireland Dan UK

Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH

Kuala Terengganu - 15 Julai 2009

Dalam tempoh lapan hari, sekurang-kurangnya tiga Perjanjian Persefahaman (MoU) ditandatangani antara kerajaan negeri dengan dua universiti terkemuka di Ireland dan United Kingdom (UK) dan sebuah syarikat di UK.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said yang baru pulang dari lawatan kerja ke luar negara tujuh hari bermula 5 Julai lalu, berkata MoU tersebut bertujuan memperkasakan bidang pendidikan di negeri ini agar pelajar terus cemerlang dalam pelajaran.

“MoU pertama antara Kolej Universiti TATI (TATiUC) dan Queens University of Belfast, Ireland (QUB) untuk program pendidikan tinggi iaitu Sarjana dan PhD untuk pelajar lepasan TATiUC,” katanya kepada pemberita dalam sidang akhbar di pejabatnya selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco, hari ini (15 julai) .

Ketika berada di luar negara beliau turut berpeluang menghadiri majlis Konvokesyen QUB di mana dua pelajar kumpulan pertama tajaan Yayasan Terengganu (YT) iaitu Martini Muhamad dan Lili Shakirah Hassan berjaya menamatkan pengajian di bidang Kejuruteraan Kimia.

“Kerajaan juga bersetuju untuk menaja mereka melanjutkan pengajian ke peringkat PhD di QUB.

“Manakala MoU kedua juga antara TATiUC dengan Universiti Northampton di UK bertujuan membangunkan program penyelidikan di bidang `Non-Distructive Testing (NDT) di mana bidang ini mempunyai permintaan yang tinggi dalam industri minyak dan gas,” katanya.


Dato' Ahmad bersama dua pelajar tajaan YT yang menerima ijazah di Queen`s University, Ireland, Lili Shakirah (kiri) dan Martini Muhammad. -Foto TATiUC

Pada masa ini, TATiUC melalui anak syarikatnya, Ruane TATi Sdn Bhd menawarkan kursus jangka pendek profesional untuk rakyat tempatan bagi mengikuti kursus di bidang NDT.

“Melalui MoU ini juga TATiUC dengan kerjasama Universiti Northampton akan menawarkan program Diploma In NDT hingga ke peringkat Sarjana Muda yang pertama ditawarkan di negara ini,” katanya.

Dalam perbincangan tidak rasmi dengan Dublin Bisnees School (DBS) juga kerajaan negeri bersetuju menghantar pelajar TATiUC menyambung pengajian di peringkat diploma di universiti itu.

Selain itu, sebuah syarikat terkenal yang mengeluarkan peralatan minyak dan gas iaitu San Precision Engineering Co. Ltd (SPE) bersetuju untuk memindahkan operasi kilangnya dari Coventry di UK, ke kawasan Perindustrian Jakar, Kemaman Terengganu, tahun ini.

“Usahasama antara TATI Production Sdn Bhd dengan SPE dalam pembuatan dan pengedaran injap (valve) di mana SPE yang ditubuhkan sejak 1984 terkenal sebagai pengeluar peralatan minyak dan gas seperti injap bebola tekanan tinggi dan manifolds,” katanya.

Dato’ Ahmad juga mengumumkan SPE akan membina kilangnya sendiri di Terengganu dan mengenal pasti tapak di kawasan Perindutrian Teluk kalong, Kemaman.

UKOM