Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

13 July 2013

AHMAD SAID DAN IDRIS JUSOH SAMA-SAMA BERUSAHA MEMENANGKAN CALON BN, TENGKU ZAIHAN


Ruslan Abdul Rahman melaporkan: Sekiranya anda hadir ke kempen Pilihanraya Kecil (PRK) Dun Kuala Besut, pasti anda akan menemui dua pemimpin ini, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh bersama-sama berkempen untuk memastikan kemenangan calon BN, Tengku Zaihan Engku Abdul Rahman.
 Majlis utama yang sering dihadiri mereka ialah berbuka puasa bersama penduduk di beberapa kampong di Dun Kuala Besut yang akan disertai sama oleh calon BN, Tengku Zaihan.
Dalam gambar ini kelihatan Dato’ Seri Idris meletakkan kuah ke dalam pinggan nasi Dato’ Seri Ahmad di suatu majlis berbuka puasa semalam.
Sementara itu, bekas wakil rakyat Kuala Besut, Dato’ Haji Wan Zakaria Abdul Rahman dan Haji Abdullah Che Muda sentiasa mengiringi calon, Tengku Zaihan untuk menemui rakyat.

LIM KIT SIANG DAN DS HAJI HADI DISAPA DS IDRIS SEMASA PENAMAAN CALON PRK KUALA BESUT

Penasihat DAP, Lim Kit Siang adalah di antara pemimpin dalam pakatan pembangkang yang hadir menemani Presiden Pas,Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang di penamaan calon, PRK Kuala Besut semalam, lapor Ruslan Rahman. 
  Walaupun pada peringkat awal, anaknya Lim Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP meminta Pas memboikot PRK itu, tetapi Pas meneruskan hasratnya bertanding juga.
  Hubungan rapat Presiden Pas dan Penasihat DAP itu amat jelas tergambar kerana mereka tidak pernah berpisah sama-sama memberi sokongan kepada calon Pas dalam PRK itu.
  Bagaimanapun, Menteri Pendidikan II, Dato' Seri Haji Idris Jusoh tetap menyapa kehadiran kedua-dua pemimpin pembangkang itu di pusat penamaan calon, Pusat Rakan Muda Daerah Besut.
  

TPM PUJI KERAJAAN NEGERI TERENGGANU BANGUNKAN PERUMAHAN UNTUK RAKYAT

Laporan Roslan Rahman dari Kuala Besut:
 Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin memuji langkah kerajaan Terengganu yang berusaha menyediakan perumahan kepada rakyat, iaitu dengan sasaran 10 ribu unit pada tempoh lima tahun.
  Langkah itu adalah menepati juga dengan dasar kerajaan Malaysia di bawah pimpinan Perdana Menteri , Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak yang mahu menyediakan perumahan kepada rakyat, termasuk golongan yang berpendapatan rendah.
 Tan Sri Muhyiddin memberitahu, dalam aku janji kerajaan BN dalam PRU 13 yang baru lalu, sebanyak 1 juta unit rumah akan di bina dalam tempoh lima tahun akan datang.
  Katanya, kementerian berkaitan sedang mengambil langkah-langkah wajar bagi menentukan taburan projek tersebut supaya meliputi seluruh negeri.
  Beliau berkata demikian ketika berucap di perasmian Perletakan batu asas pangsapuri mampu milik 4 tingkat Kampong Layout Tok Saboh Kuala Besut petang ini 13 Julai.
  Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan pemimpin-pemimpin negeri dan pusat serta penduduk kampong berkenaan.
   Tan Sri Muhyiddin menyatakan, bahawa memberi kemudahan perumahan kepada rakyat adalah menepati kehendak agama Islam.
    Beliau berkata, dasar-dasar kerajaan semuanya adalah menepati kehendak agama Islam dan janganlah ada pihak pembangkang cuba mengatakan apa yang kita lakukan tidak Islamik dan sebagainya hanya kerana perbezaan parti.


TENGKU ZAIHAN MENYENTUHI HATI PENGUNDI: JIWA SENI BAPANYA MENGALIR DALAM DIRINYA...

Oleh: Ruslan Rahman


 Calon BN, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman  berkempen dengan cara menemui pengundi secara mesra dan sentuhan hati.
 Sama ada pengundi muda, pertengahan dan pengundi lama (berusia) semua didekatinya agar memberi sokongan kepada beliau sebagai calon BN.
 Nelayan, petani, buruh dan sebagainya ditemui oleh Tengku Zaihan tanpa kekok kerana beliau adalah anak kelahiran Kuala Besut dan ramai yang mengenali beliau dan keluarganya.
 Tengku Zaihan mempunyai keluarga yang besar di Kuala Besut.
  Beliau ingin sekali melihat Kuala Besut dapat diberi kekuatan untuk dimajukan serta menekankan soal pembangunan dan peluang pekerjaan untuk dijadikan keutamaannya bila dipilih sebagai wakil rakyat nanti.       Hati dan jiwanya berdarah seni, mudah tersentuh hati dan berjiwa rakyat…..
  Dilampirkan sebuah puisi karya ayahandanya, KUALA BESUT SEBUAH NAMA:

 Kuala Besut sebuah nama keramat
 Ku ingat sejarahmu setiap menjelang
Fajar pagi yang kudus gemilang
Ku zikir namamu setiap siang memanjang
Ku mimpikan zaman manis bersama gadis-gadismu
 Beberapa musim berlalu

 Mengingati lagenda zaman bahari
 Panglima Abu dan Panglima Ebeh
 Yang gagah kening bertaut mata bulat berapi
 Dan rambutnya sampai ke buku lali
Menguasai pantai laut dan pulau-pulau
Dagang senteri dan Munsyi Abdullah
Gentar melewati pulau-pulau dan muara terdedah

Batin Besut yang berpengkalan
Di bibir kelu yang tenang dan
 Kaya dengan khazanahnya- menyerahkan
Lubuk Emas ini dengan segantang kail cuma
 Lalu berpindah ke hulu sungai – Batu Pahat
 Dan hilang entah ke mana
 Kuala Besut,
Engkau pernah menyaksikan api siang api malam
Kampong jadi renting di pusatnya masjid usang
Tetap teguh tetap selamat
 Engkau menyimpan para wali para keramat
Engkau miliki dua ulamak namanya Haji Muhamad

Di bawah kulung langit sedang aku berdiri
Di atas bumi nelayan yang sedang aku pijak ini
Putera puterimu bersuara lantang
Menghalau penjajah dalam segala bidang
Di sini lahirnya KMM
Di sini tegaknya PKMM,
API Dara muda membuak persis suara
Gelombang musim tengkujuh di pantai Besut.

Karya: Che Ku Abdul Rahman Che Ku Abdullah Kuala Besut 1990KERJA-KERJA SEBAGAI WAKIL AKAN DIURUSKAN ORANG LAIN- KATA CALON PAS KUALA BESUT

Laporan Ruslan Rahman dari Kuala Besut: Akhbar Utusan Malaysia dan Berita Harian hari ini menyiarkan kenyataan calon Pas yang awal awal menyatakan akan melantik orang lain untuk menguruskan kerjanya jika menang. Kenyataan beliau yang boleh ditonton yang dimuatkan dalam portal Terengganu Today (http://terengganutoday.com) itu antara lain menyebut keadaan dia yang sibuk termasuk menguruskan perniagaan di Kota Bharu, Kelantan. Menurut laporan itu lagi, disebabkan itu beliau akan melantik dan menggaji orang lain untuk menguruskan kerja-kerjanya sebagai wakil rakyat sekiranya berjaya. “Saya ada banyak kerja sekarang, satunya saya ada perniagaan di Kota Bharu. Kalau saya keluar kerja pun, kerja-kerja sebagai wakil (wakil rakyat) akan diuruskan oleh orang lain, saya akan menggaji dia,” katanya seperti dipetik menerusi rakaman video tersebut.
                   
                     

Calon BN tumpu program agama

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

Calon Barisan Nasional (BN), Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman, menumpukan kegiatan bercorak keagamaan sepanjang kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut.Beliau menghadiri majlis-majlis berbuka puasa bersama-sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan pemimpin-pemimpin Umno di masjid-masjid yang diatur petugas parti di seluruh kawasan DUN.

“Kebiasaannya kami mengadakan solat terawih di masjid yang berlainan pula. Selepas terawih kami menikmati moreh bersama-sama pegawai dan kakitangan masjid serta penduduk berhampiran.

“Saya rasa program seumpama ini amat baik kerana ia mendekatkan kita kepada Allah dan pada masa yang sama memberi peluang untuk beramah mesra dengan penduduk tempatan,” katanya kepada Teganukita  ketika ditemui semalam.

Tengku Zaihan menyifatkan kempen PRK Kuala Besut yang kebetulan jatuh pada bulan Ramadhan mempunyai hikmah yang tersendiri di mana ia memberi peluang kepada semua pihak untuk lebih banyak berada di masjid dan surau bagi menjalankan kempen.

“Bagi pihak BN kita memang memberi tumpuan kepada program bercorak keagamaan. Tidak ada ceramah besar-besaran seperti yang dibuat pada bulan lain sebagai menghormati bulan yang mulia ini.

“Saya harap generasi muda turut mengambil kesempatan untuk berada di masjid dan menghadiri program-program keagamaan yang telah kita atur sepanjang kempen pilihan raya ini,” katanya.

Beliau turut meminta pengundi di DUN Kuala Besut memberi peluang kepadanya untuk berkhidmat di kawasan itu selepas PRK ini dengan memilih beliau sebagai wakil rakyat.

“Saya mahu berkhidmat kepada penduduk tempatan dan mencurahkan pengalaman yang ada bagi menyambung legasi Alahyarham Dr A Rahman Mokhtar membangunkan kawasan ini,” katanya.


Pembabitan Dua bekas wakil rakyat mantapkan lagi sokongan calon BN Kuala Besut


Dato' Wan Zakaria Abd Rahman                    Abdullah Che Muda


Oleh: Mohammad Ishak 

Kesediaan dua bekas Wakil Rakyat DUN Kuala Besut menjadi pencadang dan wakil calon membangkitkan semangat calon Barisan Nasional (BN) Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman,37 pada Pilihan Raua Kecil (PRK) DUN berkenaan 24 Julai ini.

Bekas ADUN terbabit,Dato' Wan Zakaria Abd Rahman diberi tanggungjawab sebagai pencadang manakala Abdullah Che Muda diamanahkan sebagai wakil calon.

Kedua-dua bekas ADUN berkenaan adalah idola kepada pengundi di DUN Kuala Besut kerana mereka banyak membantu mengubah sosio ekonomi penduduk di perkampungan nelayan itu.

Bekas ADUN berkenaan adalah penyangdag jawatan sebelum Allahyarham Dr A Rahman Mokhtar diberi peluang bertanding menggantikan Abdullah pada 2008.

Manakala Wan Zakaria yang juga bekas Ahli Exco Kerajaan Terengganu, tokoh politik paling lama selepas 25 tahun berkhidmat sebagai wakil rakyat di kawasan itu sebelum diambil alih oleh Abdullah.

Zaihan berkata, beliau terharu dengan sikap yang ditunjukkan oleh dua pemimpin itu kerana sanggup bergelombang dalam politik walaupun sudah lama bersara.

“Kesediaan mereka menjadi pencadang dan wakil calon satu pengiktirafan amat besar dan berharga kepada saya kerana mereka sangat berpengaruh dan masih dikenali rakyat,”katanya ketika ditemui Terengganukita.

Zaihan berharap, sokongan padu dua pemimpin terbabit akan membantu meraih sokongan pengundi terhadapnya sepanjang tempoh kempen PRK berkenaan berjalan.

Jangan bawa lambang parti ke Masjid

Mereka yang berkenaan diingatkan agar tidak meletak sebarang lambang parti politik di masjid dan surau di Kuala Besut sepanjang Pilihan Raya Kecil bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) itu.

Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Dato’ Mohd Rozali Salleh berkata, arahan itu bagi memastikan masjid dan surau tidak disalah guna untuk berkempen.

“Masjid dan surau adalah tempat ibadah dan kita tidak ingin rumah Allah ini digunakan untuk tujuan politik mana-mana parti,” katanya.

Beliau turut mengingatkan parti-parti yang bertanding, khususnya umat Islam agar menghormati bulan Ramadan ketika berkempen pada pilihan raya kecil itu.

Elakkan kempen yang berunsur fitnah dan mengumpat, nasihat beliau. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 24 Julai ini untuk hari membuang undi manakala Jumaat ini sebagai hari penamaan calon bagi pilihan raya kecil itu.

 Pilihan Raya Kecil itu diadakan selepas penyandangnya Dr. A. Rahman Mokhtar meninggal dunia pada 26 Jun lepas akibat kanser paru-paru.

 

BN hanya tumpu ceramah kelompok kecil

Laporan Kamarudin Mat Akib, Mohamad Ishak dan Harun Hassan

Barisan Nasional (BN) hanya akan mengadakan ceramah bagi kelompok kecil bagi kempen Pilihan Raya Kecil Kuala Besut, bagi menyesuaikan dengan suasana bulan Ramadan.

Ketua Penerangan Umno Malaysia, Dato’ Haji Ahmad Maslan, berkata sebelum ini pihaknya tidak mengadakan ceramah sebaliknya kegiatan kempen bertumpu kepada aktiviti keagamaan di masjid dan surau di seluruh kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut.

“Kita mengadakan majlis berbuka puasa yang melibatkan pemimpin dan masyarakat tempatan serta solat terawih dan moreh selepas terawih bagi meraikan masyarakat tempatan,” katanya ketika ditemui selepas penamaan calon semalam.

Bagaimanapun, katanya, bemula hari ini jentera BN akan mula mengadakan ceramah bagi kelompok-kelompok kecil bagi menerangkan kepada pengudi apa yang sudah dilakukan Kerajaan Barisan Nasional (BN).

Beliau berkata, pijhaknya tidak bercadang mengadakan ceramah dalam skala yang besar bagi menghormati bulan puasa di mana umat Islam dituntut supaya memperbanyakkan ibadat.

“Kita tidak akan terikut-ikut dengan rentak pembangkang yang tetap mengadakan ceramah besar-besaran walaupun pada bulan puasa,” katanya.

Dato’ Ahmad Maslan yakin pendekatan yang digunakan oleh jentera BN dapat diterima oleh masyarakat di DUN Kuala Besut dan mereka akan memilih calon BN pada pilihan raya nanti.

“Calon BN, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman merupakan taruhan terbaik BN dan saya yakin beliau mampu menambat hati pengundi di kawasan kelahirannya,” katanya.Lebih 1000 pelajar sertai kempen keselamatan jalan raya

Oleh: Noraini Jusoh

Lebih 1000 pelajar dan guru Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Sulaiman menyertai Kempen Advokasi Keselamatan Jalan Raya Allianz Malaysia yang bertujuan mendedahkan golongan muda khususnya pelajar sekolah mengenai keselamatan ketika berada di jalan raya.

Pengurus Wilayah Pantai Timur, Allianz General Insurance Company Malaysia Berhad, Tay Tam Huat, berkata sejak Julai 2011, sebanyak 61 kempen advokasi sudah dijalankan di seluruh negara.

"Sepanjang tempoh ini, lebih daripada 400 pekerja sudah dilatih oleh Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR) untuk menjadi Duta Keselamatan Jalan Raya.

"Sekolah adalah antara tumpuan kami pada kali ini. Kempen ini adalah sebahagian daripada usaha syarikat untuk memupuk kesedaran keselamatan jalan raya di kalangan pelajar sekolah dan orang dewasa.

"Untuk tahun lepas sahaja sebanyak 31 kempen sebegini sudah dilaksanakan. Setakat ini, sambutan yang diterima sangat menggalakkan terutama daripada golongan muda," katanya ketika berucap pada Kempen Advokasi Keselamatan Jalan Raya Allianz Malaysia, di SMK Sultan Sulaiman, baru-baru ini.

Beliau berkata lebih 6000 kematian jalan raya dicatat setiap tahun di Malaysia dengan seramai 18 hingga 20 orang terbunuh setiap hari.

"Penunggang dan pembonceng motosikal menyumbang kira-kira 60 peratus daripada kematian yang kebanyakannya adalah golongan muda," katanya.

Justeru, katanya penting untuk menyebarkan pendidikan keselamatan jalan raya dan kesedaran untuk golongan muda supaya mereka sentiasa peka dan menjaga keselamatan diri ketika berada di jalan raya.

Pada kempen itu, sebanyak 600 pelekat reflektif diedarkan kepada penunggang motosikal. Allianz Malaysia juga menaja pertukaran 100 topi keledar yang tidak selamat dan terlalu lama dengan yang diluluskan oleh SIRIM.

Selain itu, 300 baju hujan dan 20 buah Kerusi Booster Keselamatan Kanak-kanak diedarkan kepada pelajar dan guru sebagai satu inisiatif kepada pelajar dan guru di sekolah berkenaan.12 July 2013

TPM melawat bekas senator Wan Ramlah Ahmad


Tan Sri Muhyiddin Yassin bertanyakan sesuatu kepada Wan Ramlah sambil diperhatikan Tengku Zaihan

Laporan: Mohammad Ishak 

“Saya terharu bercampur gembira apabila pemimpin nombor dua negara, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin sempat singgah dan menemui saya di rumah,” kata Bekas Ketua Wanita Umno Bahagian Besut,Wan Ramlah Ahmad,67.

Wan Ramlah yang juga bekas senator adalah seorang pemimpin wanita yang disegani dan berpengaruh bukan sahaja di Besut malah di Terengganu.

Beliau yang memegang jawatan senator antara 2004-2010 kini terpaksa mengundurkan diri daripada politik selepas diserang angin ahmar pada 2010. Wan Ramlah memegang jawatan ketua Wanita Umno Bahagian Besut paling lama iaitu selama 25 tahun bermula 1984 hingga 2009.

Kehadiran Timbalan Presiden Umno itu menyuntik semangat beliau yang sememangnya aktif berpolitik sehinggalah dia diserang angin ahmar.

Hadir sama melawat beliau ialah Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said dan Menteri Pelajaran  II,Dato' Seri Idris Jusoh yang juga Ketua Umno Bahagian Besut dan calon BN, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman.

Muhyiddin mengambil kesempatan melawat tokoh wanita Terengganu itu sejurus selesai penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut di Kompleks Rakan Muda, Kampung Raja. pagi tadi.

Wan Ramlah berkata, walaupun dia uzur tetapi tetap mengikuti perkembangan politik tanah air kerana ia sudah menjadi darah daging. “Saya mendoakan semoga calon BN Tengku Zaihan akan memperolehi kemenangan besar pada PRK itu,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Raja, dekat sini.


TPM tunjuk teladan baik jaga adat sopan bulan Ramadhan

Laporan Kamarudin Mat Akib, Mohamad Ishak dan Harun Hassan

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin menunjukkan teladan yang baik dan menjaga adat sopan dan kemurniaan pada bulan Ramadhan dengan cara mengelak daripada mencerca dan menghina parti lawan, walaupun di saat genting menghadapi pilihan raya kecil.

Ketika ditanya seorang wartawan mengenai kenyataan parti lawan yang cuba memburuk-burukkan pemimpin Barisan Nasional (BN) pada kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut, beliau secara berhemah mengelak daripada menjawab pertanyaan itu secara terus bagi mengelakkan daripada terkeluar perkataan yang buruk mengenai pemimpin pembangkang.

Bagaimanapun, dengan cara yang berhemah Timbalan Presiden BN dan Umno itu memberitahu wartawan pada kempen PRK kali ini BN hanya memberi tumpuan kepada kegiatan bercorak keagaaman sesuai dengan bulan puasa.Pada masa yang sama, katanya, BN memberi tumpuan kepada usaha-usaha menyelesaikan isu-isu tempatan supaya rakyat tidak menghadapi sebarang masalah di masa depan.

“Sebahagian besar isu di DUN Kuala Besut telah pun kita selesaikan sebelum pilihan raya umum lalu dan kita juga sedang berusaha untuk menyelesaikan beberapa masalah lagi dalam masa terdekat ini,” katanya.

Beliau berharap calon BN, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman mampu menyelesaikan masalah yang timbul selepas ini di kawasan DUN Kuala Besut jika beliau dipilih sebagai wakil rakyat pada PRK ini.

“Isu-isu pertanian dan perikanan sering ditimbulkan di kawasan ini dan saya yakin Tengku Zaihan mampu menangani isu-isu tersebut kerana mempunyai pengalaman yang luas sebelum ini," katanya.
TPM minta pengundi Kuala Besut pilih Zaihan

Laporan Kamarudin Mat Akib, Mohamad Ishak dan Harun Hassan
jurugambar: Harish Fadzillah

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin berharap pengundi di Kuala Besut memilih calon Barisan Nasional (BN), Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman sebagai wakil rakyat pada Pilihan Raya Kecil Kuala Besut, bagi membolehkan BN terus membangunkan kawasan tersebut.Beliau berharap semua pengundi yang telah mengundi calon BN, Alahyarham Dr A Mokhtar Abd Rahman pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU-13) memberi sokongan kepada Tengku Zaihan pada PRK kali ini.

“Kita juga amat berharap mereka yang tidak mengundi calon BN pada pilihan raya yang lepas supaya mengundi calon BN kali ini,” katanya pada sidang media selepas penamaan calon di Kompleks Rakan Muda Kampung Raja, pagi ini.

Pada PRK yang ditetapkan 24 julai ini, BN akan menghadapi tentangan satu lawan satu dengan calon Pas, Endut @ Azlan jusoh. Tan Sri Muhyiddin berkata, Tengku Zaihan merupakan orang muda yang tentunya bakal mendapat sokongan daripada pengundi muda di DUN Kuala Besut.

“Calon ini berasal dari keluarga baik-baik, berkelayakan, berpengalaman dalam bidang kejuruteraan dan mempunyai banyak kelebihan,” tambahnya.

Timbalan Perdana Menteri berharap BN akan mencatatkan keputusan lebih baik pada PRK ini dan semua pemimpin di peringkat negara dan negeri bekerja keras bagi memastikan kemenangan tengku Zaihan.

“Kita akan menyusun strategi yang lebih tersusun dan rapi pada pilihan raya kali ini dengan mengambil kira pandangan dan sensitiviti pemimpin tempatan bagi memastikan BN menang,” katanya.PRK Kuala Besut, BN lawan Pas

Laporan Kamarudin Mat Akib, Harun Hassan dan Mohamad Ishak
jurugambar Harish Fadzillah

Barisan Nasional (BN) yang menamakan bekas jurutera, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman sebagai calon pada Pilihan Raya Kecil Kuala Besut, akan menghadapi tentangan satu lawan satu dengan calon Pas, Endut @ Azlan jusoh.Tengku Zaihan menyerahkan kertas pencalonannya pada jam 9.10 pagi manakala calon Pas, Endut @ Azlan berbuat demikian pada jam 9.03 pagi.

Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Encik A Rahim Jusoh, mengumumkan hanya dua orang menghantar kertas pencalonan masing-masing di pusat penamaan calon di Kompleks Rakan Muda Kampung Raja, setelah tempoh yang ditetapkan tamat jam 10 pagi.

Beliau yang membuat pengumuman itu pada jam 10.25 pagi berkata, setelah diteliti pihaknya menerima permohonan daripada kedua-dua calon tersebut untuk bertanding pada PRK Kuala Besut yang ditetapkan pada 24 Julai depan.

Encik A Rahim turut mengumumkan tarikh mengundi awal ditetapkan pada 20 Julai.


TIMBALAN PERDANA MENTERI MENGETUAI PERARAKAN CALON BN KE PUSAT PENAMAAN

Timbalan Perdana Menteri , Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin mengetuai perarakan mengiringi calon Barisan Nasional (BN) Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman ke pusat penamaan calon di Kompleks Rakan Muda Daerah Besut di sini pagi ini. Mengiringi sama, Tengku Zaihan ialah Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Haji Idris Jusoh, Menteri Pertahanan, Dato’ Seri Hishamuddin  Tun Hussien, Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin dan Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Haji Ahmad Maslan bersama kira-kira 5 000 penyokong.

 Mereka tiba kira-kira jam 9.10 pagi sebelum memasuki perkarangan kompleks berkenaan.

Manakala kumpulan yang mengiringi calon Pas diketuai Presiden Pas, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, Mahfuz Omar dan Mohd Abdul Wahid Endut (Pesuruhjaya Pas Terengganu).

Turut kelihatan Azmin Ali (PKR) Lim Kit Siang (DAP) dan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersama kira-kira 5 000 penyokong juga.

 Calon BN, Tengku Zaihan bersikap professional menemui  kumpulan Pas itu, bersalam dan beramah-mesra.


MENTERI BESAR MOHON PENGUNDI DUN KUALA BESUT SOKONG CALON BN, TENGKU ZAIHANMenteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berucap sebelum majlis perarakan calon bermula.
Beliau yakin bahawa BN akan menang dalam pilihan raya kecil Dun Kuala Besut.

Katanya, kerajaan negeri akan memberi tumpuan bagi membangunkan Kuala Besut dan memohon agar pengundi Dun Kuala Besut memberi undi  dan sokongan padu kepada calon BN, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman. TIMBALAN PERDANA MENTERI MERANGKAP PENGARAH PILIHANRAYA BN TIBAJam 8.40 pagi:
 Kelihatan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin selaku Pengarah Pilihanraya BN tiba untuk menyertai perarakan.

Beliau bersama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri  Haji Idris Jusoh selaku Timbalan Pengarah bersama calon Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman dan lain-lain Menteri Kabinet yang hadir sudah siap sedia untuk memulakan perarakan ke pintu masuk pusat penamaan calon.

Keadaan ceria amat jelas kelihatan pada wajah-wajah mereka

LIPUTAN TERUS DARI PUSAT PENAMAAN CALON: CALON BN TENGKU ZAIHAN MOHON RESTU AYAH


Laporan: Ruslan Abdul Rahman 
Jam: 8. 30 pagi- 
Suasana agak tenang di Pusat Penamaan Calon Pilihan Raya Kcil (PRK) Kuala Besut pagi ini, bertempat di Kompleks Belia, Kota Putera (Kg.Raja) Besut.
Walaupun dalam keadaan hujan renyai-renyai tetapi penyokong bagi kedua belah parti, Barisan Nasional (BN) dan Pas kelihatan sedang berpusu-pusu untuk memulakan perarakan penamaan calon.
 
Calon BN, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman tiba awal kira-kira jam 8.00 pagi lagi ditemani ayahnya menemui para penyokong BN dan kelihatan bersalam-salaman .
Calon juga kelihatan memeluk ayahnya tanda memohon restu.

Pengerusi MAYC Negeri dinobat pemenang Anugerah Belia 2013

Oleh: Aida Abd Rahman

Pengerusi Persatuan Kelab-Kelab Belia Malaysia (MAYC) Negeri Terengganu, Encik Amirullah Othman dinobatkan pemenang bagi Anugerah Belia Kategori Lelaki sempena Sambutan Hari Belia Negeri dan Penyampaian Anugerah Belia Negeri Terengganu, di Terengganu Equestrian Resort (TER), Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Kemenangan itu membolehkan Amirullah yang juga Pembantu Unit Komunikasi Negeri Terengganu Parlimen Marang itu membawa pulang wang tunai RM3,000, trofi dan sijil.

"Alhamdulillah, saya rasa bertuah dan bersyukur kerana mendapat pengiktirafan yang cukup bermakna dan tinggi dari kerajaan negeri sepanjang lebih 10 tahun berkecimpung dalam persatuan belia ini.

"Anugerah ini satu amanah untuk saya memartabatkan lagi pertubuhan belia yang dinaungi dan memastikan nasib belia di bawah persatuan MAYC khususnya akan terus terbela,” katanya kepada Teganukita.

Turut hadir di majlis itu, Pengerusi Majlis Belia Negeri Terengganu, Encik Mat Yusof Mat Ali.

Manakala Anugerah Belia Kategori Wanita pula menjadi milik Ahli Jawatankuasa Belia Daerah Marang, Puan Laila Md Daud.

 Kejayaan itu membolehkan Laila membawa pulang RM3,000, trofi dan sijil.

Sementara Pengerusi Majlis Belia Daerah Kuala Terengganu Syed Muhamad Hafizudin Datuk Syed Omar pula dinobatkan sebagai penerima Anugerah Khas Tokoh Belia Negeri.

Selain itu, johan bagi Anugerah Persatuan Belia pula diraih Persatuan Belia Permata (MAYC) Seberang Takir, manakala naib johan pula dimenangi Persatuan Belia Setia Pakat (MAYC) Tebakang, Alor Limbat.

Kedua-dua persatuan belia itu menggondol wang tunai masing-masing RM10,000 dan RM5,000, selain trofi serta sijil.

 

11 July 2013

RTM Terengganu sedia program khas PRK Kuala Besut

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Radio Televisyen Malaysia (RTM) Terengganu akan menerbitkan rancangan khas sempena Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Besut, bermula hari ini sehingga 24 Julai nanti.

Pengarah Penyiaran Terengganu, Puan Azizah Mohd Yusoff (gambar), sepanjang tempoh dua minggu, pihaknya akan bersiaran langsung dari sebuah resort di Besut bermula jam 10 pagi.

“Kita akan menyediakan rancangan secara langsung membabitkan pengisian dari sebelah pagi, tengahari dan juga malam yang mungkin mengambil masa enam jam sehari sepanjang tiga sesi berkenaan.

“Bukan sahaja Radio Malaysia Terengganufm (TfM), Radio Malaysia Kelantanfm juga turut serta sepanjang program khas itu berlangsung,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Program Ramadan dan Hari Raya 2013 Radio Malaysia Terengganu, di Terengganu Equestrian Resort (TER), Kuala Ibai, baru-baru ini.

Puan Azizah berkata, sempena PRK itu juga pihaknya menyajikan program Ceria Ramadan yang menjemput pemimpin setempat, Ahli Dewan Undangan Negeri dan menteri untuk majlis berbuka puasa bersama golongan sasar khususnya masyarakat setempat dan anak yatim.

Beliau berkata, lebih 100 petugas terlibat sepanjang program khas itu yang melibatkan RTM Terengganu, Kuala Lumpur dan juga Kelantan.

“RTM Terengganu mahu program ini berupaya meningkatkan kesedaran rakyat terhadap usaha pembangunan, transformasi dan kecaknaan kerajaan kepada rakyat selama ini.

 “Saya berharap program ini mencapai matlamat yang digariskan pihak kami,” katanya.


Tengku Zaihan pilihan tepat

Oleh: Suriati Ali

Pengumuman calon muda, Tengku Zaihan Che Ku Abdul Rahman, 37, bagi menggalas cabaran mengekalkan penguasaan Barisan Nasional (BN) di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Besut dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) kawasan itu, pada 24 Julai ini disifatkan sebagai pilihan yang tepat.

Calon BN, Tengku Zaihan (berbaju belang) dekat di hati rakyat Kuala Besut.
Ketua Pemuda Umno Negeri Terengganu Encik Saiful Bahri Baharuddin, berate pemilihan itu memperlihatkan komitmen berterusan BN dalam membawa transformasi politik tidak hanya bersandarkan kepada pengalaman dan usia.

“Malah pada masa sama, mengambil kira kelayakan akademik, kemampuan memberi perkhidmatan yang baik, penerimaan masyarakat setempat serta kebolehpercayaan.

“Pemilihan calon-calon muda adalah sebagai bukti sifat keterbukaan yang diamalkan oleh BN di samping menjadikan parti itu lebih kuat dan bertenaga.

“Saya berharap beliau dapat bekerja dengan proaktif untuk membawa Kuala Besut ke satu tahap yang lebih baik dengan menggunakan kekuatan fizikalnya sebagai orang muda dan akal fikirannya sebagai seorang jurutera," katanya kepada Teganukita.

 Timbalan Pengerusi BN, Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini mengumumkan Tengku Zaihan, bekas jurutera awam di Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) sebagai calon kerusi DUN Kuala Besut.

 PRK itu diadakan berikutan kematian penyandangnya, Dr. A. Rahman Mokhtar (BN) yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Terengganu akibat komplikasi paru-paru berair.

Sementara itu, Ketua Puteri Umno Terengganu , Puan Nordiana Shafei berkata, usia muda bukan kriteria utama, namun perkara tersebut menjadi pelengkap selepas aspek lain seperti memiliki latar belakang yang memenuhi kehendak masyarakat setempat dikenal pasti pada diri seseorang calon tersebut.

Menurut beliau, dengan pakej yang dimiliki Tengku Zaihan, ditambah dengan usaha keras sepanjang tempoh pilihan raya kecil, pemegang Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Kejuruteraan Awam dari Universiti Sains Malaysia (USM) itu diyakini dapat mempertahankan kerusi tersebut yang sebelum ini dimenangi BN dengan majoriti 2,434 undi.

 “Kami mengalu-alukan pemilihan Tengku Zaihan sebagai calon orang muda di DUN Kuala Besut. Kami berharap beliau dapat menonjolkan kriteria-kriteria yang harus dimiliki oleh seseorang wakil rakyat pada masa kini,"katanya.

 

CEDAR seru belia manfaatkan Dana Tabung Usahawan Muda

Oleh: Noraini Jusoh

Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Usahawan (CEDAR) di bawah Kementerian Sumber Manusia menyeru lebih ramai belia manfaatkan Dana Tabung Usahawan Muda.

Ketua Pegawai Operasi CEDAR, Dr Sheikh Ghazali Abod berkata, bagi melihat lebih ramai anak muda menceburi bidang Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) pihaknya giat mengadakan kempen, seminar dan sebagainya untuk memberi pendedahan mengenai bantuan dan peluang keusahawanan yang disediakan pihak kerajaan kepada golongan muda.

"Program-program yang kita adakan bertujuan untuk menarik lebih ramai belia menjadi usahawan sekali gus dapat manfaatkan dana RM50 juta di bawah Tabung Usahawan Muda yang telah diperuntukkan kerajaan menerusi Bajet 2013.

"Bermula April lepas, dana khusus untuk anak muda menceburi bidang PKS itu telah memberi kemudahan modal kepada lebih 100 usahawan di seluruh negara dengan pinjaman sehingga RM100,000 bergantung kepada bentuk perniagaan yang dijalankan,” ujarnya.

Belia berkata demikian pada sidang media di Seminar Pengurusan Sumber Manusia Untuk PKS di Primula Beach Hotel, baru-baru ini.

Namun demikian, amat mendukacitakan bagi Negeri Terengganu katanya, sehingga kini tidak ada seorang pun anak muda tampil merebut peluang berkenaan untuk meneroka peluang bergelar usahawan PKS.

"Untuk memohon dana berkenaan amat mudah malah tidak mensyaratkan seseorang itu mempunyai segulung ijazah, tetapi cukup mereka yang berminat untuk berusaha keras, ada semangat berniaga dan berumur antara 18 hingga 35 tahun.

"Anak-anak muda yang baru lepas SPM dan tidak mempunyai modal dan pengalaman, tetapi berminat untuk menjadi usahawan dipelawa memohon dana berkenaan melalui SME Bank,” ujarnya.

Katanya, latihan dan bimbingan juga akan diberikan kepada mereka sehingga mampu menjadi seorang usahawan PKS.

Jelas beliau, selain pelbagai bantuan yang disediakan pihak kerajaan, ilmu, sikap dan kemahiran sangat penting dalam membentuk diri seseorang itu sehingga dapat bergelar usahawan yang berjaya.

Rangka program bagi mendepani cabaran masa depan : YB Rozi

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri berharap kepimpinan muda di negeri ini  mampu merangka program yang dapat menjaga kepentingan dan menentukan hala tuju golongan belia dalam mendepani cabaran masa kini.

Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Rozi Mamat, berkata program yang diatur itu mampu menyuntik semangat golongan belia untuk aktif berpersatuan, sekali gus dapat mencapai sasaran untuk mengaktifkan kesemua 500 persatuan belia seluruh negeri, berbanding hanya 101 persatuan belia yang aktif tahun lalu.

 “Pada masa yang sama, kerajaan juga sentiasa menyalurkan bantuan dan peruntukan tanpa henti bagi membangunkan modal insan khususnya di kalangan belia menerusi persatuan dan pertubuhan yang berdaftar bagi memastikan golongan ini lebih aktif dan mampu berbakti kepada sesama mereka dan masyarakat sekeliling.

"Persatuan di peringkat akar umbi, di kampung-kampung harus diaktifkan kembali kerana kita bermula dari peringkat akar umbi," katanya sempena sambutan Hari Belia Negeri dan Penyampaian Anugerah Belia Negeri Terengganu, di Terengganu Equestrian Resort (TER), Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Turut hadir, Pengerusi Majlis Belia Negeri Terengganu, Encik Mat Yusof Mat Ali.

 Katanya kerajaan negeri memperuntukkan RM1.4 juta pada tahun ini untuk kesemua persatuan belia melaksanakan program mereka.

“Kita sedar golongan ini menjadi aset utama negeri serta negara pada masa depan dan segala keperluan dan kehendak mereka tidak pernah dipandang sepi,” katanya.

YB Haji Rozi turut melahirkan rasa bangga dan menyanjung tinggi keupayaan Terengganu di pentas Sukan Malaysia (Sukma) Ke-16 walaupun gagal mempertahankan kejuaraan buat kali kelima, baru-baru ini.

“Walaupun di atas kertas kita berada di kedudukan kedua keseluruhan selepas dirampas pencabar utama, Selangor, bagi saya kita tetapi juara kerana menunjukkan daya juang yang tinggi dan berusaha bersungguh-sungguh bagi mempertahankan kedudukan itu.

 “Bagaimanapun, nasib tidak menyebelahi kita selepas banyak acara yang menjadi kegemaran dan penguasaan kita tidak dijalankan, namun kita tetap berada pada kelas tersendiri dalam temasya itu kerana memperolehi banyak emas dalam acara tertentu termasuk mendayung dan sebagainya,” katanya.


Maidam anjur ujian hafaz al-Quran

 Oleh: Suriati Ali dan Nurul Suraya Sukor (Pelatih) 

 Kerajaan negeri melalui Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) akan menganjurkan Ujian Hafaz Al-Quran Dewasa Terbuka Negeri Terengganu bagi penggal kedua tahun 2013.

 Pengarah Kanan Jabatan Dakwah, Pendidikan dan Pengurusan Masjid MAIDAM, Dato’ Hajah Samsiah Awang, berkata, pihaknya mempelawa sesiapa sahaja yang berminat untuk menyertai ujian tersebut.

 “Setiap peserta perlu memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan iaitu beragama Islam, rakyat negeri Terengganu yang bermastautin di Terengganu dan tahap minima hafaz adalah tidak kurang dari tujuh juzu’ pertama mengikut susunan mashaf.

 “Selain itu, pemohon hendaklah berumur tidak kurang daripada 18 tahun dan tidak melebihi 29 tahun bagi mereka yang memohon tahap di bawah 30 juzu’ dan pemohon berumur 30 dan ke atas pula hendaklah memasuki tahap 30 juzu,’”katanya dalam satu kenyataan.

Katanya, penyertaan turut terbuka kepada mana-mana pelajar dan lulusan Maahad Tahfiz atau mana-mana Pusat Pengajian Tahfiz Al-Quran atau yang seumpama dengannya, di mana mereka hendaklah memasuki ujian tahap 30 juzu’.

“Peserta hendaklah bersedia dan sanggup memberi sumbangan sukarela di Terengganu sahaja iaitu di tempat-tempat yang diarahkan dan dipersetujui oleh Jabatan sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

“Sumbangan tersebut merujuk kepada pengajaran kelas Al-Quran, kelas Fardhu Ain, mengajar Bahasa Arab dan mengajar ilmu Tafsir Al-Quran, Tajwid, Feqah dan lain-lain kepada masyarakat atau kanak-kanak yang penyertaannya melebihi 10 orang,” katanya.

Dato’ Hajah Shamsiah berkata, mana-mana invidu yang berminat boleh mengisi borang yang boleh didapati melalui lawan sesawang jheatweb.

terengganu.gov.com.my, pejabat Maidam dan Pejabat Agama Daerah masing-masing. “Bagi pemohon 30 juzu’ pula, mereka hendaklah mengisi Borang Maklumat Sumbangan Sukarela Berkembar.

  “Borang permohonan yang lengkap hendaklah dihantar ke Pejabat Agama Daerah masing-masing sebelum atau pada 31 Julai 2013,” katanya.

.

Maidam sasar kutip zakat RM120 juta

Oleh; Esah Abdullah 

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menyasarkan kutipan zakat tahun ini sebanyak RM120 juta berbanding tahun lalu RM100 juta.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dato’ Haji Mohd Rozali Saleh berkata, sasaran berkenaan berdasarkan kesedaran umat islam di negeri ini terhadap tanggung jawab membayar zakat semakin meningkat.

 “ Tahun lalu sasaran kita RM100 juta tetapi berjaya mengutip RM107 juta dan tahun ini kita target RM120 juta,” katanya kepada pemberita di pejabat Maidam.

Katanya, dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini kutipan zakat telah mencecah RM39.3 juta berbanding RM29 juta dalam tempoh yang sama tahun lalu oleh itu jabatan yakin target yang disasarkan dapat dicapai.

Menurutnya, zakat perniagaan menjadi penyumbang terbesar dalam kutipan zakat di negeri ini terutama anak-anak syarikat kerajaan negeri dan institusi kewangan yang mengeluarkan zakat masing-masing.

Mengenai fitrah katanya, tahun lalu pihaknya berjaya memungut RM5.7 juta dan ia menyumbang lima peratus daripada jumlah keseluruhan pungutan zakat bagi negeri Terengganu.

“Tahun ini dianggarkan pungutan fitrah akan meningkat kepada RM5.8 juta serta menyeru semua umat Islam supaya menunaikan fitrah seawal mungkin bagi mengelak kesukaran pada waktu puncak,” katanya yang juga Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) .