Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

10 December 2011

KOMIHT bantu kerajaan hadapi PRU13

Sebuah Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO), Persatuan Belia Komuniti Intelektual Hulu Terengganu (KOMIHT) memberi kesanggupan untuk membantu jentera kerajaan menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Presiden KOMIHT, Tengku Haphiz Tengku Putera, berkata keputusan itu bagi membuktikan bahawa NGO turut memberi sumbangan kepada kerajaan bagi menghadapi pilihan raya, bukan setakat menganjurkan kerja-kerja amal dan sukarela seperti yang berlaku sebelum ini.

“Kita berpendapat NGO juga perlu menyumbang sesuatu kepada kerajaan, bukan sekadar menerima bantuan daripada kerajaan semata-mata,” katanya.

Beliau berkata, pada Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU-134) nanti, pihaknya akan menggunakan kemahiran yang ada pada ahli-ahlinya untuk sama-sama melakukan gerak kerja bagi membantu kempen pilihan raya jentera kerajaan.

“Ini merupakan tanda terima kasih kami kepada kerajaan yang selama ini banyak memberi bantuan dan tidak mengabaikan kepentingan generasi muda dan belia di negeri ini,” ujarnya.

Maidam taja pelajar cemerlang jadi ulama muda

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) akan menaja lebih ramai pelajar tempatan dari peringkat Sarjana Muda hingga Doktor Falsafah (PhD) bagi melahirkan lebih ramai ulama dan cendikiawan agama di negeri ini.

Yang Dipertua Maidam, Dato’ Senara Muda Haji Mazlan Hashim, berkata melalui program tersebut yang mula diperkenalkan pada 2009, lima pelajar dihantar ke luar negara manakala pada tahun kedua 10 pelajar.

Beliau berkata, pada tahun ini pula, pihaknya menaja 15 pelajar bagi tujuan yang sama.

“Program tajaan ini akan diteruskan kerana ia merupakan satu transformasi yang dijalankan dalam usaha memartabatkan institusi ulama atau cendikiawan Islam di negeri ini,” katanya.

Bagi program Ijazah Pertama pelajar yang ditaja di bawah skim berkenaan akan menuntut di Universiti Jordan manakala bagi peringkat ijazah sarjana mereka akan melanjutkan pelajaran dalam negara sama ada di Universiti Malaya atau Universiti Islam Antarabangsa.

Manakala di peringkat PhD para pelajar akan melanjutkan pelajaran di United Kingdom atau Amerika Syarikat.

“Pelajar berkenaan dihantar ke universiti di lokasi yang berbeza bagi mendedahkan mereka dengan ilmu yang luas dan pengalaman berbeza, tanpa sempadan,” ujar beliau.

Sehubungan itu, Dato’ Senara Haji Mazlan meminta pelajar tempatan, khususnya di kalangan anak-anak yatim yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) pada tahun depan merebut peluang itu untuk belajar di luar neara dan menjadi ulama muda melalui skim tajaan Maidam.Debat UniSZA lahir pemimpin berwibawa

Oleh; Esah Abdullah

Muhammad Adib Aiman, Fatin Amirah Che Hashim dn Lateefah Kasamu diumumkan sebagai pendebat terbaik kategori bahasa Melayu (BM), bahasa Inggeris (BI) dan bahasa Arab (BA) dalam Pertandingan Debat Piala Naib Canselor Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) yang diadakan di universiti itu baru-baru ini.

Sehubungan itu, Fakulti Undang-undang dan Hubungan Antarabangsa (FUHA) muncul juara kategori BM, Fakulti Bahasa dan Komunikasi (FBK – 1) juara kategori BI dan Fakulti Kotemporari Islam (FKI) (Syariah A) juara kategori BA.

Naib johan (kategori BM) dimenangi FKI (kategori BI) FUHA dan (kategori BA) dimenangi FKI (dakwah A).

Sebanyak tiga kategori pertandingan debat diadakan iaitu Bahasa Melayu , Inggeris dan Bahasa Arab yang pertama kali diperkenalkan.

Juara pasukan menerima Piala Pusingan, wang tunai RM300, sijil penyertaan dan cenderamata daripada UniSZA.

Naib Johan masing-masing menerima wang tunai RM200, sijil dan cenderamata, manakala pendebat terbaik menerima piala, sijil dan cenderamata.

Kira-kira 30 pasukan yang mewakili pelbagai fakuliti menyertai pertandingan debat kali ke empat anjuran Majlis Perwakilan Pelajar dan Persatuan Debat UniSZA.

Terdahulu, Naib Canselor UniSZA, Prof Dato’ Dr. Alias Daud melahirkan rasa bangga dengan keberanian penganjur mempelbagaikan kategori debat yang diharapkan mampu mempertingkatkan kemampuan pelajar dalam menguasai tiga bahasa.

Katanya, walaupun UniSZA sebagai sebuah institut pengajian tinggi awam (IPTA) yang baru, namun ianya tidak ketandusan bakat terutama dalam pertandingan debat mampu sebaris dengan pendebat IPTA lain.

``Saya juga berharap pertandingan ini akan menjadi satu platform terbaik dalam melahirkan mahasiswa yang mampu berkomunikasi di khalayak sejajar dengan pasaran kerja masa kini,’’ ujarnya.

Beliau juga mahu mahasiswa menjadikan budaya berfikir sebagai amalan kehidupan pelajar dan tidak terikut-ikut dengan budaya malas berfikir.


LPT Fasa II beri keselesaan kepada penggunaLangkah kerajaan membenarkan sebahagian daripada Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) Fasa II digunakan sejak beberapa bulan lalu, memberi banyak keselesaan kepada para pengguna jalan raya, khususnya mereka yang ingin ke Kuantan dan Kuala Lumpur.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, YB Datuk Za’abar Mohd Adib, berkata setakat ini pengguna dibenarkan melalui Persimpangan Bukit Besi – Ajil sejauh 42.4 kilometer dan Bukit Payong - Gemuroh (16.3 kilometer).

Beliau berkata, apabila semua pakej pembinaan dari Persimpangan Gemuroh ke Bukit Besi sejauh 64 kilometer siap sepenuhnya pertengahan tahun depan, LPT Fasa II akan memberi lebih banyak keselesaan kepada pengguna, apabila laluan tersebut dibuka sepenuhnya pada waktu tersebut.

Menurutnya, keseluruhan projek LPT Fasa II yang kini membabitkan kos RM2.36 billion dijangka siap pada tahun 2014.

Pembinaan LPT Fasa II berbeza dengan LPT Fasa I di mana projek ini yang mengandungi 17 pakej dan ia diserahkan kepada kontraktor yang berlainan sedangkan hanya satu kontraktor bertanggungjawab membina LPT Fasa I.

“Walaupun projek ini belum siap sepenuhnya, telah kerajaan memutuskan untuk membuka sebahagian daripada lebuh raya berkenaan bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas jalan sedia ada,” katanya ketika ditemui di sini hari ini.

Katanya, pada masa ini kerajaan memutuskan sebahagian lebuh raya itu akan terus dibenarkan penggunaannya tanpa dikenakan tol sehingga ia siap dibina sepenuhnya kelak.
Tambahan dana RM1 juta untuk penjawat awam beli kenderaan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kerajaan negeri akan menambah dana RM1 juta lagi bagi Akaun Amanah Pinjaman Kenderaan menjadikan jumlahnya RM16 juta bagi membolehkan lebih ramai penjawat awam negeri ini mendapat pembiayaan kenderaan tanpa faedah.

Sehubungan itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, meminta penjawat awam supaya terus memberi sokongan yang tidak berbelah bagi kepada kerajaan yang memerintah kerana sentiasa mengutamakan kepentingan dan kebajikan mereka.

“Kita mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri Malaysia kerana telah mengumumkan tambahan bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam.

“Kerajaan negeri akan membuat bayaran bonus kepada penjawat awam pada bulan Disember ini,” katanya ketika membentangkan Bajet 2012 di sidang Dewan Undangan Negeri Terengganu, baru-baru ini.

Beliau berkata, pengumuman Perdana Menteri berhubung bayaran bonus tersebut menunjukkan kecaknaan kerajaan dalam mengurangkan kos yang ditanggung oleh penjawat awam.

09 December 2011

T-Team ikat ikat pemain Bosnia hadapi saingan Liga Malaysia

Oleh FAUZI MOHD

Pasukan bola sepak T-Team mengikat seorang lagi pemain import bagi menghadapi persaingan Liga Malaysia tahun depan.

Pengurus pasukan YB. Rozi Mamat berkata berharap Bojan Petrit, 24, berasal dari Bosnia Herzegovina akan dapat membantu T-Team dalam pertandingan itu nanti.

Sebelum ini T-Team telah mengambil bekas pemain pasukan Perlis yang berasal dari Zambia, Zacharia Simikounda.

Pasukan terakhir Bojan sebelum datang ke Terengganu ialah FC Navy Bazar, Bosnia.

Rozi berkata beliau yakin pasukan T-Team akan lebih menyerlah lagi pada tahun depan dengan adanya kedua-dua pemain import berkenaan.

Beliau berkata pasukan T-Team sekarang sedang mengadakan perlawanan persahabatan dengan beberapa pasukan bagi memantapkan pemain import dengan pemain tempatan.

"Apabila selesai semuanya nanti, kita akan baiki mana-mana yang tidak betul sebelum menghadapi kejohanan sebenar,” katanya.

Rozi berkata mutu permainan pemain-pemain tempatan telah meningkat dari semasa ke semasa.

"Sasaran kita sekurang-kurangnya juara liga tahun depan,” katanya.

Pencapaian terbaik T-Team dalam Liga Malaysia ialah melayakkan diri ke pusingan separuh akhir Piala Malaysia tahun lepas.


Terengganu sedia pakej tunggang, selam

Oleh FAUZI MOHD

Penunggang motosikal berkuasa tinggi di negara ini bakal menikmati pakej peloncongan baru ‘tunggang dan menyelam’ ketika berada di Terengganu bermula tahun depan.Pengarah Tourism Malaysia Terengganu, Mohd Nasir Kushairi berkata, pendekatan itu diambil kerana kita mendapati banyak pelancong tempatan dan asing berminat menunggang motosikal dengan menjelajah pelbagai destinasi pelancongan di negara ini.

Menurutnya, melalui pakej pelancongan baru ini, penunggang tempatan dan luar negara bukan sahaja dapat meneruskan aktiviti malah berpeluang menyelam di beberapa destinasi yang terkenal dengan keindahan batu karang diperingkat antarabangsa antaranya di Pulau Perhentian, Redang dan Kapas.

“Saya yakin pakej baru ini bukan sahaja dapat menarik perhatian pelancong asing, malah disambut baik pelancong dengan menjadikan Terengganu sebagai destinasi pilihan dalam aktiviti ekspidisi mereka.

“Malah ini adalah antara usaha awal kita dalam memperkenalkan negeri ini terutamanya kepada pelancong asing menjelang Tahun Melawat Terengganu pada 2013,” katanya.Beliau berkata demikian ketika di temui sebelum melepaskan peserta konvoi bermotosikal besar Cuti-Cuti 1Malaysia On 2 Wheels - Big Bike Rally 2011 di Primula Beach Resort Hotel, Kuala Terengganu hari ini.Hadir sama, Ketua Program dan Penjenamaan Big Bike Rental & Tours, Stephen Ronee Lau.

Sementara itu, Stephen berkata, program berkenaan merupakan satu usaha permulaan untuk memperkenalkan pakej menjelajah Malaysia dengan motosikal berkuasa tinggi di negara ini.

Menurutnya, seramai 48 penunggang yang berusia antara 25 hingga 59 tahun telah menyertainya sejak Ahad lalu dengan menjelajah lebih 1,500 kilometer melibatkan beberapa negeri antaranya Perak, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan, Terengganu dan akan berakhir di Pahang.

"Kita akan menjelajahi tujuh tempat bermula di Putrajaya, Sabtu lalu dan seterusnya ke Perak, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan, Terengganu dan Pahang.

"Terengganu adalah destinasi keenam sebelum berkahir di Pusat Pemuliharaan Gajah Negara di Kuala Gandah esok (hari ini)," katanya.Dalam pada itu, beliau berkata, ketika berada di Terengganu, peserta konvoi berpeluang melawat beberapa destinasi pelancongan yang popular di negeri ini antaranya di Taman Tamadun Islam, perushaan keropok lekor di Losong, Pasar Payang dan Pantai Batu Burok.


311 mangsa banjir daerah Besut mendapat Wang Ehsan

Oleh: Mohammad IshakKEPERITAN menghadapi bencana banjir yang dialami penduduk daerah Besut mendapat perhatian Kerajaan Pusat apabila mereka diberi bantuan Wang Ehsan bagi membantu meringankan beban yang dialami mereka.

Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang bertanggungjawab terhadap bencana alam mengambil usaha segera memberi bantuan kepada 311 mangsa banjir di daerah Besut yang menghadapi bencana berkenanan minggu lalu.

Mangsa terbabit ialah dari kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Hulu Besut, Jertih, Kota Putera dan Jabi diberikan wang tunai RM500 kepada ketua keluarga dan mereka yang berpindah ke pusat pemindahan banjir yang disediakan pihak berkuasa.

Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bencana Alam Negara menyampaikan bantuan berkenaan kepada mangsa terbabit di Dewan Terbuka, Pejabat Penyelaras DUN Hulu Besut di Kampung Cegar Batang, Hulu Besut.Hadir sama ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad.

Nazri berkata, wang berkenaan diberikan tanpa mengira fahaman politik kerana ia satu tanggungjawab kerajaan pusat yang sentiasa prihatin terhadap seluruh rakyat negara ini.
Katanya, pemberian RM500 kepada ketua keluarga hanya diberikan sekali dalam tempoh bencana bagi tahun berkenaan bertujuan membantu mangsa menyediakan keperluan harian.

Menurutnya, mangsa banjir daerah Besut adalah yang pertama mendapat bantuan berkenaan kerana pihak berkuasa dapat mengemukakan senarai nama mangsa lebih cepat berbanding daerah lain.

Sementara itu, Nawi berkata, penerima bantuan berkenaan bukan sahaja dikalangan penyokong Umno malah ahli pembangkang terutama PAS juga mendapat manfaat daripada pelaksanaan bantuan Kerajaan Pusat itu.
Berhati-hati dengan dakyah merosakkan perpaduan

Oleh; Esah Abdullah

Orang ramai terutama pemimpin masyarakat diingat jangan mudah percaya kepada sumber berita dan maklumat yang diterima sebelum memastikan kesahihannya terlebih dahulu.

Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Ismail berkata, keadaan hari ini sudah berubah dan sumber berita diperolehi pelbagai cara melalui perkembangan teknologi maklumat (IT) yang menjadi medium utama penyaluran berita terkini.

Katanya, dalam suasana sekarang, semua orang sedang ternanti-nanti pengumuman tarikh Pilihanraya UMUM yang bakal menjelang tidak lama lagi dan pelbagai isu ditimbulkan oleh pihak yang tidak bertanggung jawab bertujuan menarik perhatian dan sokongan masyarakat.

“Saya harap berhati-hati dengan dakyah yang cuba ditimbulkan serta sengaja merosakkan perpaduan kalangan penduduk tempatan di negeri ini,” katanya di majlis Anugerah Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Cemerlang 2011 di Taman Tamadun Islam (TTI) semalam.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat; Ketua Penolong Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Yusof Ali; Pegawai Pembangunan DUN Batu Buruk, Dato’ Che Mat Jusoh dan Pegawai Pembangunan DUN Ladang, Dato’ Wan Hisham Wan Salleh.

Menurut Haji Wan Nawawi, sejumlah 292 buah JKKK dalam daerah itu, 26 buah dikategorikan sebagai baik dan aktif, mengadakan mesyuarat setiap bulan dan menjalankan aktiviti untuk mengeratkan ikatan silatulrahim penduduk kampung.

Sementara itu, JKKK Kampung Bukit Wan mengekalkan gelaran JKKK Cemerlang tahun lalu bila sekali lagi terpilih memenangi anugerah itu tahun ini manakala JKKK Padang Midin tempat kedua dan JKKK Teluk Ketapang (ketiga).

Pemenang pertama menerima RM5,000 dan sijil penghargaan, RM3,000 (kedua) dan RM2,000 (ketiga), manakala 23 JKKK masing-masing menerima saguhati RM500.

Selain itu, sebanyak RM120,000 diagihkan kepada 24 buah JKKK (RM5,000 setiap JKKK) yang tidak ada balai raya atau tempat khusus untuk mengadakan mesyuarat dalam usaha membantu komuniti kampung melaksanakan aktiviti kemasyarakatan.


Terengganu sokong Kejohanan Piala Monsun diteruskan

Oleh: Suriati AliKerajaan negeri menyambut baik hasrat penganjur dan Kerajaan Pusat meneruskan Kejohanan Piala Monsun yang akan tamat kontraknya pada tahun 2012, demi kepentingan negeri dan rakyat Terengganu.Pengerusi Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, YB Dato’ Haji Rahin Mohd Said, berkata impak daripada kejohanan ini cukup besar kerana ia bukan saja mendapat liputan meluas oleh media asing, malah mampu memperkenalkan keunikan dan budaya masyarakat Terengganu.

"Kita mempunyai kemudahan bertaraf dunia dan rugi jika tiada penganjuran seumpama ini diadakan pada masa akan datang,” katanya ketika menjawab soalan tambahan YB Abd Wahid Endut (Pas- Wakaf Mempelam).

YB Dato’ Haji Rahin ketika menjawab soalan YB Muhammad Ramli Nuh (BN -Tepuh), berkata bilangan agen pelancongan yang berdaftar di negeri ini adalah sebanyak 126 kesemuanya.

“Pelbagai pakej ditawarkan agen itu semata-mata untuk menarik minat pelancong tempatan dan luar negara mengunjungi Terengganu termasuk di pulau.

“Sebagai contoh, pakej selama tiga hari di pulau dan sehari di kawasan daratan turut diwujudkan bertujuan menarik perhatian mereka supaya turut melawat Pasar Besar Kedai Payang, Muzium Negeri dan sebagainya,” katanya.

Katanya, kerajaan ngeri mengakui sukar untuk menarik minat pelancong Arab supaya datang mengunjungi Terengganu kerana golongan itu lebih berminat mengunjungi Kuala Lumpur yang sememangnya banyak menawarkan pelbagai pusat membeli belah terkenal.

“Jika ingin mempromosi mana-mana pulau terkenal di Terengganu seperti Pulau Redang dan Pulau Perhentian, juga sukar kerana lokasi itu berlainan dengan jiwa mereka yang lebih menggemari lokasi persendirian,” katanya.Anugerah Kecemerlangan JKKK Daerah Kuala Terengganu 2011Tempat 1: JKKK Bukit Wan (RM5,000.00)
Tempat 2: JKKK Padang Midin (RM3,000.00)
Tempat 3: JKKK Teluk Ketapang (RM2,000.00)23 JKKK mendapat saguhati sebanyak RM500.00.

Majlis disempurnakan oleh Pegawai Daerah Kuala Terengganu Tuan Haji Wan Nawawi bin Haji Wan Ismail.Majlis ini turut dihadiri, YB Haji Khazan Che Mat (Adun Batu Rakit).


Penubuhan daerah Kuala Nerus naikkan moral BN

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Cadangan kerajaan negeri menjadikan Kuala Nerus sebagai suatu daerah pentadbiran baru, mendapat pujian pelbagai pihak kerana ia memang sudah lama ditunggu-tunggu oleh rakyat.

Langkah tersebut juga disifatkan mampu menaikkan moral Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang sentiasa mendengar bisikan nurani dan kehendak rakyat, serta cakna kepada keperluan mereka.

Mereka berpendapat langkah tersebut kena pada masa bagi memajukan Kuala Nerus yang kini menempatkan pelbagai institusi pengajian tinggi.

Ahli Dewan Undangan Negeri Tepoh, YB Haji Muhammah Ramli Nuh berkata, penduduk di kawasan berkenaan kini tertunggu-tunggu pengumuman rasmi daripada Menteri Besar berhubung penubuhan daerah baru Kuala Nerus.

“Saya bagi pihak penduduk di Kuala Nerus merakamkan penghargaan dan berterima kasih dengan komitmen dan perhatian serius yang ditunjukkan oleh kerajaan negeri bagi mewujudkan daerah Kuala Nerus.

“Saya sendiri dan beberapa wakil rakyat sebelum ini sentiasa berjuang dan mengemukakan pandangan kepada kerajaan negeri agar diwujudkan daerah Kuala Nerus,” katanya kepada Teganukita hari ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, sewaktu membentangkan Bajet 2012 baru-baru ini mengumumkan kerajaan negeri memperuntukkan RM20 juta sebagai persediaan awal bagi mewujudkan daerah Kuala Nerus.

Peruntukan bagi tahun depan itu bagi memulakan kerja-kerja ke arah mewujudkan pusat pentaddiran apabila pentadbirannya dipisahkan daripada daerah Kuala Terengganu kelak.

"Kerajaan Barisan Nasional sentiasa mendengar keluhan rakyat dan bersedia memenuhi kehendak mereka," ujar beliau.

Cadangan menjadikan Kuala Nerus sebagai suatu daerah pentadbiran baru telah disuarakan sejak sekian lama oleh para pemimpin setempat.

YB Haji Muhammad Ramli berkata, pengumuman tersebut akan menaikkan moral kerajaan BN di kalangan penduduk negeri ini, khususnya di Kuala Nerus.

“Kita harap penubuhan daerah baru ini akan memudahkan pihak kerajaan menangani pelbagai masalah yang berlaku di kawasan ini,” ujarnya.
Kerajaan negeri sentiasa cakna rakyat

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Seramai 7,579 orang mendapat manfaat daripada Tabung Darui Iman dalam tempoh 2009 hingga November tahun ini, melibatkan perbelanjaan RM6.37 juta.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri sentiasa prihatin kepada golongan yang ditimpa musibah di mana mereka diberi bantuan melalui peruntukan Tabung Darul Iman.

Beliau berkata, bantuan tersebut diberikan kepada mangsa yang menghadapi musibah seperti bencana alam, mala petaka, kebakaran, kemalangan dan pelbagai penyakit kronik.

“Bagi memastikan kebajikan rakyat terus terpelihara, kerajaan bersetuju mencarumkan RM5 juta lagi kepada Tabung Darul Iman di mana RM2 juta akan digunakan untuk bantuan kebajikan sosial perubatan iaitu membantu pesakit yang kurang berkemampuan membiayai kos rawatan atau pembelian peralatan perubatan pesakit,” katanya ketika membentangkan Bajet 2012 di sidang Dewan Undangan Negeri, baru-baru ini.

Beliau berkata, langkah itu bertujuan memperluaskan akses kepada perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat selaras dengan agenda “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”.

Selain itu, kerajaan negeri telah menambah RM2 juta sebagai modal pusingan kepada Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) bagi program Mikro Kredit Ar-Rahnu tahun ini, untuk memberi pinjaman mudah kepada rakyat tempatan.08 December 2011

MB mahu saman wakil rakyat Pas

Oleh: Kamarudin Mat AkibKerajaan negeri dan Menteri Besar Terengganu akan mengemukakan saman fitnah terhadap wakil rakyat Pas, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi kerana mengeluarkan kenyataan bohong kononnya terdapat penyelewengan RM30 juta bagi bantuan pakaian sekolah.

Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Buruk itu seperti disiarkan dalam Harakah bertarikh 11-13 November 2011 itu adalah pembohongan bersiri yang dilakukan wakil rakyat berkenaan, bagi menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional(BN) dan beliau sendiri sebagai Menteri Besar Terengganu.

“Kita telah mendapatkan pandangan peguam berhubung kenyataan itu dan pihak kami diminta mengemukakan saman fitnah secepat mungkin bagi membersihkan imej Kerajaan Terengganu dan Menteri Besar Terengganu,” katanya pada sidang media selepas berakhirnya sidang Dewan Undangan Negeri, hari ini.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah yang mewakili kerajaan negeri akan mengemukakan saman tersebut dan beliau selaku Menteri Besar akan turut mengemukakan saman yang sama terhadap wakil rakyat Pas berkenaan.

Beliau berkata, akhbar Harakah dan penerbitnya akan turut dinamakan sebagai defendan dalam saman fitnah yang akan dikemukakan dalam tempoh terdekat ini.

“Kita telah mendapatkan pandangan Penasihat Undang-Undang Negeri Terengganu berhubung dakwaan ini dan pihak kami diminta supaya meneruskan saman itu,” katanya.

Dr Syed Azman melalui artikel dalam akhbar itu mendakwa terdapat penyelewengan berjumlah hampir RM30 juta berhubung bantuan pakaian seragam sekolah dan perkara itu mendapat teguran Laporan Ketua Audit Negara.

“Dakwaan ini tidak benar sama sekali kerana ia tidak pernah berlaku. Apa yang sebenarnya berlaku ialah kita membekalkan pakaian seragam sekolah bernilai RM7 juta sahaja pada tahun 2009.

“Perkara ini tidak disebut dalam laporan Ketua Audit Negara, sebaliknya pujian telah diberikan dengan menyebut program Ini telah membantu meringankan beban kewangan keluarga miskin. Apa yang seleweng?,” katanya.

Beliau berkata, tindakan saman malu itu pwerlu dilakukan bagi memberi pengajaran kepada pemimpin Pas supaya tidak melakukkan pembohongan bagi menjatuhkan kerajaan BN.

“Kita tidak mahu rakyat keliru dengan kenyataan bohong seperti itu kerana mereka tidak tahu kedudukan sebenar perkara ini,” katanya.

Kerajaan lahir pelapis berilmu

Oleh; Esah Abdullah

Pihak pembangkang tidak perlu risau dengan program yang dilaksanakan kerajaan untuk para guru, pelajar dan ibu bapa yang bertujuan memberi kebaikan serta melahirkan generasi pelapis yang berilmu dan beriman pada masa depan.

“Kursus Lestari Guru-guru Terengganu telah berlangsung empat siri dan membabitkan 1,200 orang guru seluruh negeri,” kata Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pendidikan Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

Beliau berkata demikian dalam sesi penggulungan di Sidang Dewan Undangan Negeri pada hari terakhir petang ini.

Isu berkenaan dibangkitkan oleh Haji Wan Hassan Mohd Ramli (Pas-Sura) dan mendakwa peserta kursus telah diberi beg berisi buku pelbagai tajuk.

Katanya, pihak urusetia hanya membekalkan beg dan buku 1Malaysia kepada setiap peserta dan apa yang di bangkitkan wakil Pas-Sura itu sukar untuk dipercayai.

Tambahnya, tujuan kerajaan menganjurkan program ini adalah untuk meningkatkan prestasi guru yang membawa konsep memperkasa dan melonjakkan lagi prestasi pencapaian pendidikan negeri ke arah Terengganu Negeri Anjung Ilmu serta mencapai sasaran 201052.

Katanya, negeri kita sudah menjadi contoh dan ikutan kepada negeri lain termasuk pelaksanaan Kelas Kafa dan Program Khatam Quran.

Begitu juga isu e-Book yang dibangkitkan Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar (Pas-Ladang) yang merujuk kepada seorang pelajar Tahun Enam dari sebuah sekolah berbanding hampir 100,000 pelajar telah menerima agihan buku elektronik itu setakat ini.

Katanya kita harus bangga kerana pembangunan pendidikan tetap mengungguli Bajet 2012 strategik memantapkan pembangunan modal insan berkualiti keutamaan yang tertinggi ialah sektor pendidikan yang membabitkan belanja RM60.3 juta.
Giant di Kijal tidak mempunyai tunggakan hutang

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri menolak dakwaan pembangkang yang menyatakan pengusaha atau pemilik Pasar Raya Giant di Bandar Baru Kijal, Kemaman tidak mampu membayar sewa dan mempunyai tunggakan hutang yang tinggi.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, dakwaan wakil pembangkang YB Mohd Wahid Endut (Wakaf Mempelam-Pas) adalah tidak benar sama sekali dan hanya ingin mengelirukan rakyat.

“Kerajaan negeri menerima bayaran sewa secara bulanan dan apa yang membanggakan pengusaha pasar raya itu sudah membayar sewa bagi bulan November pada 3 haribulan melalui RHB Bank Berhad bernombor 505874.

“Sambutan pelanggan terhadap pasar raya itu semakin menggalakkan sehingga mampu mencatatkan jualan RM500,000 sehari,” katanya dalam sidang DUN hari ini.

Katanya, Pasar raya Giant itu merupakan cawangan ketiga di negeri ini setakat ini selepas kewujudan Giant di Padang Hiliran, Kuala Terengganu dan pasar raya TMC di Mesra Mall Kerteh.

“Giant Bandar Baru Kijal merupakan penyewa terbesar di lokasi yang bakal dibangunkan sebagai pusat tekstil itu.

“Pembangunan di tanah seluas kira-kira 160 hektar itu yang membabitkan kos keseluruhan kira-kira RM100 juta, turut menarik perhatian sebuah gedung tekstil terkenal untuk membuka cawangannya di lokasi ini,” katanya.


Terengganu tidak alami lambakan sarang burung walit

Oleh: Suriati Ali

Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini diberitahu tiada lambakan sarang burung berlaku di negeri ini sebaliknya permintaan terhadap produk itu semakin meningkat dan menggalakkan .

Menteri Besar , Dato’ Seri Haji Ahmad Said memberitahu, rata-rata pembeli atau pemborong memerlukan produk itu dalam kauntiti yang banyak, jika dapat mengeksport nya ke Guangzhou, China, mereka memerlukan kira-kira 2 tan bagi tempoh sebulan.
“Harga bagi setiap sekilogram pula sangat mahal iaitu mencecah RM6,000.

“Sarang burung walit di Terengganu diakui berkualiti dan bersih oleh pembeli berbanding di negeri lain, kerana ianya bebas daripada sebarang percemaran udara,” katanya ketika menjawab soalan YB Muhammad Ramli Nuh (Tepoh-BN).

Katanya, kerajaan negeri tidak membenarkan atau meluluskan mana-mana permohonan sekiranya ada individu ingin mengusahakan ternakan itu di kawasan bandar.
“Kita terpaksa bertindak tegas bagi mengelak pelbagai kemungkinan berlaku termasuk, diserang penyakit, rungutan dan gangguan bunyi.

“Pada masa sama, kerajaan negeri ingin berpesan kepada mana-mana pengusaha supaya jangan terlalu ghairah mendapat hasil sehingga gagal memikirkan lokasi sesuai untuk dijadikan sarang,” katanya.

Menurutnya, menyedari bidang ini mendapat sambutan di luar jangkaan, pihaknya bersedia menerima permohonan daripada mana-mana individu yang ingin menukar status tanah pertanian kepada kawasan ternakan atau industri burung walit.


Kerajaan wujud pelan hala tuju pembangunan pertanian, elak krisis makanan dunia.

Oleh; Esah AbdullahKerajaan ada perancangan pelan hala tuju pembangunan pertanian negeri khusus untuk menghadapi kemungkinan sekiranya berlaku krisis makanan dunia yang dibimbangi semua orang.

Sehubungan itu, kerajaan tidak bercadang untuk menggubal Dasar Agro Makanan Negeri Terengganu (DAMT) yang sama bentuknya dengan Dasar Agro Makanan Negara (DAMN).

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, YB Haji Asha’ari Idris berkata, buat masa ini kita menerimapakai dan menyokong serta memberi kerjasama kepada DAMN yang dilancarkan Kerajaan Pusat 2011-2020.

“Kita berharap dan berdoa mala petaka itu tidak berlaku kerana kesannya sangat buruk seperti apa yang kita lihat di Somalia dan sebagainya,” katanya ketika menjawab soalan lisan YB Dato’ Seri Abdul Hadi Awang (Pas-Rhu Rendang) di Sidang Dewan Undangan Negeri semalam.

Dato’ Seri Haji Abdul Hadi meminta penjelasan sama ada kerajaan bercadang untuk menggubal DAMNT ekoran krisis bekalan makanan dunia yang mungkin berlaku.

Katanya, kerajaan telah mengambil langkah awal khususnya berhubung dengan penggunaan beras di kalangan rakyat tempatan yang dianggap ‘wajib’ dimakan setiap hari.

Tambahnya, setakat ini negeri hanya mampu menampung 58 peratus keperluan daripada 17,000 hektar kawasan tanaman padi dengan pengeluaran kira-kira 17,000 metrik tan (mt) di seluruh negeri.

“Untuk menjamin kecukupan penggunaan beras menjelang 2020 kita memerlukan kawasan tanaman padi seluas 24,500 hektar dengan andaian hasil pengeluaran sebanyak 146,000 mt,” katanya.

Menurutnya, masih terdapat kawasan yang boleh diusahakan tanaman berkenaan di samping mempunyai teknologi yang setara namun agak membimbangkan situasi kebelakangan ini banyak berlaku kawasan pertanian bertukar syarat kepada kawasan pembangunan.

Katanya, antara langkah kerajaan membendung perkara berkenaan berterusan usaha mewujudkan zon khusus untuk tanaman padi serta mengekalkan keluasan maksimun 24,000 hektar untuk memastikan perancangan berjalan lancar.

“InsyaAllah sebaik selesai projek jelapang padi di Kampung Jelapang, Setiu, projek yang sama akan beralih ke daerah Marang di mana daerah itu mempunyai kawasan yang luas serta sesuai dengan tanaman padi,” katanya.

07 December 2011

Belia diajak pertahan Kerajaan BN

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Golongan belia di negeri ini diajak supaya mempertahankan Kerajaan Barisan Nasional BN) untuk terus memerintah Terengganu pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) kerana hanya BN yang mampu membela nasib mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, YB Rozi Mamat, berkata keprihatinan Kerajaan BN membela nasib golongan belia terbukti melalui peruntukan yang besar pada setiap tahun khusus untuk mereka.

“Melalui Bajet 2012 kerajaan negeri menyediakan peruntukan RM30 juta untuk golongan belia dan Terengganu merupakan negeri paling banyak menyediakan peruntukan untuk belia berbanding negeri lain di Malaysia,” katanya ketika menggulung perbahasan Bajet 2012 di sidang Dewan Undangan Negeri, hari ini.

Sementara itu, beliau mengecam sikap pemimpin Pas yang menyalahkan kerajaan semata-mata apabila berlaku gejala tidak sihat di kalangan belia.

“Pemimpin Pas hanya tahu berceramah tetapi tidak membantu kerajaan membasmi gejala tidak sihat di kalangan belia seperti lumba motosikal haram,” katanya.

Beliau sebaliknya meminta pemimpin Pas turut menyumbangkan idea bagi membanteras kegiatan tersebut bagi menyelamatkan golongan belia daripada terlibat dalam kegiatan tidak sihat dan membazir masa remaja mereka.


Sikap wakil rakyat Pas uzur tidak sanggup berundur diselar

Oleh; Esah Abdullah

Sikap segelintir wakil rakyat pembangkang yang masih ghairah menawarkan diri untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang walaupun dalam keadaan uzur dan bertongkat, ditempelak pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini.

Dato’ Haji Rosol Wahid (BN-Ajil), berkata keadaan ini berbeza dengan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) kerana mereka sedia memberi laluan kepada muka baru walaupun masih mampu berkhidmat kepada rakyat.

“Berbanding dengan pembangkang murninya sikap wakil rakyat BN yang sedia menawarkan diri untuk berundur bagi memberi laluan kepada muka baru,” katanya dalam sesi perbahasan Ucapan Bajet 2012 di Sidang Dewan Undangan Negeri petang ini.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata, tidak sehina mana bila kakitangan Agensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) membantu Kerajaan BN berbanding tindakan wakil rakyat pembangkang menggunakan masjid dan surau sebagai medan untuk mencaci dan memaki umat Islam lain.

Dato’ Rosol juga mengajak semua pemimpin dan penyokong Pas agar melupakan fahaman politik dan bersama mengeratkan ikatan silatulrahim sesama saudara seagama dan satu budaya.

“Pilihan raya hanya mari lima tahun sekali, pangkahlah apa pun Pas ke UMNO, tapi bila lepas pilihan raya berdamailah,” katanya.

Beliau turut melahirkan rasa terkilan kerana terdapat sebuah pertubuhan menggelarkan diri mereka ANAK telah menjelajah ke tanah rancangan bertujuan menghasut peneroka supaya membenci kerajaan.

Beliau seterusnya mencabar peneroka di Felda yang bencikan kerajaan supaya meninggalkan tanah rancangan itu untuk membina kehidupan baru di luar penempatan itu.
Kerajaan belanja besar beri subsidi turun harga barang

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kerajaan Pusat mengeluarkan peruntukan yang besar pada setiap tahun bagi membantu menstabilkan harga pelbagai barangan keperluan rakyat negara ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr A. Rahman Mokhtar, berkata kenaikan harga barangan tidak dapat dielakkan kerana ia berkaitan dengan negara pengeluar yang berdepan dengan pelbagai masalah seperti kemarau dan banjir.

Beliau berkata, jika negara pengeluar menghadapi bencana atau malapetaka, kenaikan harga barangan yang diimport dari negara tersebut tidak dapat dielakkan.

“Bagaimanapun, Kerajaan Pusat mengeluarkan perbelanjaan yang besar bagi memberi subsidi harga barangan seperti tepung gandum dan gula untuk meringankan beban pengguna di negara ini, tanpa mengira pendapatan mereka,” katanya ketika menggulung perbahasan Bajet 2012 di sidang Dewan Undangan Negeri, hari ini.

Mengenai cadangan pembinaan Hospital Daerah Dungun yang baru, beliau menjelaskan kertas kerja dari Kementerian Kesihatan sudah dikemukakan untuk kelulusan Kerajaan Pusat dan projek tersebut dijangka dilaksanakan melalui Rancangan Malaysia Ke-10.

Beliau berkata, hospital baru berharga RM350 juta itu mengandungi 200 katil dan memberi keselesaan kepada pesakit apabila siap dibina kelak.

Golongan petani wajar diberi kursus

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri sewajarnya memandang serius kepakaran golongan petani di negeri, dengan mewujudkan pelbagai kursus di bidang berkenaan agar mereka lebih bermotivasi dan mampu bersaing setanding petani berjaya di negeri lain.

YB Ramlan Ali (BN-Jabi) memberitahu sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini, langkah itu perlu diadakan segera supaya golongan itu tidak lagi mempunyai sikap sambil sebaliknya lebih serius mengusahakan bidang tersebut.

Katanya, kebanyakan petani keluar rumah seawal jam 7 pagi, kemudian singgah minum di warung kopi berjam lamanya, jam 9 pagi barulah masing-masing ingin ke sawah.

“Pulang ke rumah sebelum menjelang tengahari, pada waktu petang lewat juga turun ke sawah, apabila itu berlaku berapa jam sangat mereka berada di sawah,” katanya.

Katanya, sikap itu cukup berbeza dengan golongan petani yang menyertai Program Jelapang Padi di Sekinchan, Selangor, mereka lebih berdisplin, turun ke sawah dalam tempoh panjang atau seumpama waktu pejabat.

“Sehubungan itu, sudahlah tiba masanya untuk kita memandang serius perkara ini dengan menganjurkan kursus supaya golongan itu lebih bermotivasi dan berdisplin.

“Bajet yang diperuntukan kerajaan negeri RM27.3 juta untuk sambungan projek Jelapang Padi, Pembangunan Ladang Kelapa Sawit, Projek Tanaman Kelapa dan projek kecil berkelompok amat bertepatan sekali kerana boleh menjana pendapatan rakyat,” katanya.

Menurutnya, dia turut meminta jasa baik kerajaan negeri supaya mengkaji balik syarat pinjaman yang dikeluarkan Yayasan Terengganu (YT) kerana ia dikatakan terlalu longgar.

“Peminjam itu hanya lahir di Terengganu, membesar bersama keluarga di luar Terengganu dan dikenalpasti tidak mengundi di negeri ini, tetap boleh membuat pinjaman.

“Kes seumpama ini wajar dikaji semula kerana sudah tentu ia tidak mendatangkan apa-apa hasil kepada negeri,” katanya.