Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

27 September 2010

Seberang Takir Rintis Anak Angkat Graduan

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Seramai 638 keluarga di Dewan Undangan Negeri (Dun) Seberang Takir menjadi perintis menerima mahasiswa dan mahasiswi daripada Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Sultan Mizan Zainal Abidin (UniSZA ) Terengganu sebagai anak angkat setiap keluarga berkenaan bermula semalam (25 September).

Majlis penyerahan kesemua penuntut daripada pelbagai jurusan kepada keluarga angkat masing-masing itu diadakan sempena Majlis Sambutan Hari Raya Aidilfitri Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Seberang Takir 2010 di Dataran Permata, Kampung Baru, Seberang Takir, Kuala Nerus, kelmarin.

Usaha mewujudkan program itu cetusan Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abd Rahman yang juga Adun Seberang Takir bagi memastikan matlamat ` satu rumah, satu graduan’ terlaksana.

YB Ahmad Razif berkata, semua rumah di Dun berkenaan akan dipastikan mempunyai sekurang-kurangnya seorang graduan yang dapat menjadi contoh kepada anak-anak keluarga angkat supaya menurut jejak penuntut berkenaan sekaligus menghindari daripada melakukan perkara yang tidak bermoral terutama penyalahgunaan dadah.

“Anak-anak angkat ini akan bersama keluarga mereka sehingga habis belajar dan kita menggunakan konsep sepanjang masa atau selama-lamanya mereka akan menziarahi keluarga angkat mereka, sekaligus melaksanakan USR atau `University Social Respondsibility’ (Tanggungjawab sosial universiti).

“Selepas ini, satu sekretariat akan diwujudkan bagi memastikan ada pihak yang dapat memantau projek berkenaan bagi dilaksanakan di seluruh Terengganu pada masa depan,” kata beliau ketika sidang media sejurus program penyerahan anak angkat itu.

Katanya, beliau yakin menerusi program anak angkat dan USR di kalangan graduan mampu menyelesaikan banyak masalah sosial kerana kajian sudah terbukti setiap permasalahan sosial hari ini hanya mampu diatasi dengan adanya tahap pendidikan yang baik.

TEGANUKITA

Masyarakat Perlu Hormati Undang-undang

Oleh: Esah Abdullah dan Suriati Ali

Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar melahirkan rasa kesal kerana masih ada dalam masyarakat hari ini tidak menghormati undang-undang dan merugikan diri dan ahli masyarakat lain.

“Ikutlah undang-undang kerana peraturan yang ada adalah untuk kebaikan semua,” katanya kepada pemberita selepas melawat dua anggota polis yang terlibat dalam kemalangan ketika menjalankan tugas di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu, hari ini (26 September).

Turut hadir, Ketua Polis Terengganu Datuk Mohd Shukri Dahlan dan beberapa pegawai kanan polis kontijen Negeri Terengganu.

Katanya, cabaran polis begitu besar dan setiap anggota perlu tingkatkan kesabaran agar dapat memberi khdimat terbaik kepada masyarakat.

Ini merujuk kepada kemalangan yang berlaku kepada Konstabel Arizan Mohamad, 24 yang dirempuh remaja bermotosikal yang cuba melarikan diri dalam satu sekatan jalan raya di Jalan Masjid Abidin pada 15 September lalu.

Arizan yang berasal dari Sarawak, patah tulang selangka kiri dan juga tulang kaki kiri dan menerima 10 jahitan di kepala akibat kejadian itu manakala seorang lagi Konstabel Mohd Hishammudin Shafie,23 mendapat kecederaan di kaki apabila terjatuh ketika bergotong royong di Balai Polis Cabang Tiga pada 17 September lalu.

Kedua-dua mereka yang ditempatkan di wad yang sama terkejut dan teruja dengan kunjungan Tan Sri Ismail yang tidak disangkakan itu.

Tan Sri Ismail dalam rangka lawatan ke negeri ini bertemu dengan Datuk Mohd Shukri Dahlan dan semua pegawainya bagi memberi penerangan dan perbincangan serta mencari kaedah terbaik dalam menangani gejala sosial masyarakat hari ini.

TEGANUKITA

Rumah Terbuka Pejabat Daerah, YPU Meriah

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Tradisi rumah terbuka diteruskan beberapa agensi kerajaan di seluruh negeri sebagai menyemarakkan lagi sambutan Aidilfitri tahun ini. Terbaru, Pejabat Daerah Kuala Terengganu buat julung kalinya mengadakan majlis rumah terbuka di perkarangan jabatan itu, di Jalan Sultan Mohamad, hari ini (23 September).

Majlis itu memberi peluang lebih 1,000 tetamu memenuhi tapak khemah yang disediakan untuk menikmati pelbagai juadah menyelerakan seperti sate, nasi minyak dan lemang.Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail berharap majlis itu dapat merapatkan lagi silaturrahim di kalangan pegawai dan kakitangannya dengan orang ramai dan kakitangan pelbagai agensi di seluruh negeri ini terutama yang sentiasa berurusan dengan jabatan itu sempena Hari Raya Aidilfitri.

Sementara itu, Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu turut menerima lebih 1,000 tetamu di majlis rumah terbuka anjuran agensi itu, di Galeri A Pusat Dagangan Terengganu, Kuala Terengganu.Majlis yang diserikan dengan kumpulan Dendang Anak dan hiburan pentas oleh artis tempatan mula dikunjungi tetamu sejak jam 10 pagi .

Kehadiran tetamu termasuk Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera disambut ceria Pengurus Besar YPU Terengganu, Haji Azmi Razik bersama beberapa kakitangannya.

Tindakan Ganas Mat Rempit Terhadap Polis Membimbangkan

KUALA TERENGGANU, 26 Sept (Bernama) -- Tindakan agresif sesetengah pihak terutama golongan muda yang terlibat dalam gejala rempit terhadap polis kini semakin membimbangkan.

Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata kumpulan 'mat rempit' termasuk yang disertai golongan remaja bawah umur bukan sahaja tidak menghormati peraturan malah dilihat semakin berani melanggar undang-undang.

Menurut beliau, ia kini menjadi fenomena serius dan merupakan cabaran yang perlu ditangani pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) seluruh negara.

"Kini anggota (polis) terpaksa berhadapan dengan tindakan ganas sekumpulan masyarakat yang tidak hormat undang-undang ini. Saya telah arahkan semua kontinjen memberi perhatian serius dalam menangani perkara ini," katanya kepada pemberita pada majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri Ibupejabat Polis Kontinjen Negeri, di sini Ahad.

Beliau sebelum itu melawat dua anggota polis yang terlibat dalam kemalangan yang kini dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini. Ismail turut diiringi Ketua Polis Terengganu, Datuk Mohd Shukri Dahlan.

Konstabel Arizan Mohamad, 24, berasal dari Sarawak, patah tulang selangka kiri dan juga tulang kaki kiri selain menerima 10 jahitan di kepala akibat rempuhan sebuah motosikal dan kini masih menerima rawatan di HSNZ.

Kejadian berlaku pada kira-kira 11.30 malam 15 Sept lepas semasa Konstabel Arizan bersama 15 anggota dan pegawai polis sedang membuat sekatan jalan raya di Jalan Masjid Zainal Abidin di sini.

Anggota itu dirempuh motosikal yang dinaiki dua remaja yang cuba untuk membolosi sekatan polis.

Sementara itu Konstabel Mohd Hishamudin Shafiee, 23, pula dimasukkan ke hospital sama setelah mengalami kecederaan di bahagian kaki kiri semasa mengikuti program gotong-royong di Balai Polis Cabang Tiga di sini pada 17 Sept lepas.

Sementara itu, beliau berkata pelancaran akaun laman sosial popular Facebook milik PDRM bertujuan untuk mengukuhkan hubungan antara pasukan itu, media dan masyarakat.

Katanya, laman sosial Facebook itu merupakan usaha terbaru pasukan itu menyampaikan perkhidmatan seiring dengan perkembangan semasa.

-- BERNAMA

Pemenang Pingat Emas Sukma Dari Terengganu Makan Angin Ke Guangzhou

KUALA TERENGGANU, 26 Sept (Bernama) -- Semua atlet Terengganu yang menyumbangkan pingat emas pada Sukan Malaysia (Sukma) 2010 akan berpeluang menyaksikan Sukan Asia di Guangzhou, China bulan depan.

Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) Rosdi Awang berkata ia merupakan satu insentif daripada kerajaan negeri selepas Terengganu muncul juara pada sukan dwitahunan itu.

"Tujuan kita untuk memberi pendedahan kepada atlet-atlet berkenaan untuk menyaksikan sukan Asia di samping menimba pengalaman," katanya kepada pemberita selepas majlis rumah terbuka Aidilfitri MSNT di sini Ahad.

Katanya, pada Sukma Melaka, Terengganu berjaya merangkul 47 pingat emas untuk muncul juara buat tahun ketiga berturut-turut.

Rosdi berkata kehadiran atlet Terengganu itu juga diharap akan memberi suntikan kepada atlet Terengganu yang bertanding dalam Sukan Asia.

Beliau berkata atlet Terengganu yang mewakili negara dalam sukan itu terdiri daripada sukan lumba basikal, olahraga, silat dan angkat berat.

Mengenai Sukma 2012 di Kuantan, Rosdi berkata sebagai juara bertahan, Terengganu akan membuat persediaan awal dengan mengenal pasti atlet baru yang akan diketengahkan.

Katanya, MSNT akan menganjurkan satu bengkel selama tiga hari pada bulan depan untuk merangka program dan jadual latihan kejohanan dan lain-lain pada bengkel tersebut.

"Selepas seminar tersebut, persatuan-persatuan akan menghantar senarai nama atlet, senarai nama jurulatih dan juga senarai-senarai kejohanan yang akan disertai sehingga kejohanan itu bermula," katanya.

-- BERNAMA

2,335 Bakal Haji Terengganu Berlepas Ke Mekah Mulai 16 Oktober Ini

KUALA TERENGGANU, 25 Sept (Bernama) -- Seramai 2,335 bakal haji dari Terengganu akan mula berlepas ke Tanah Suci Mekah mulai 16 Oktober ini secara berperingkat melalui Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) di sini.

Pengarah Lembaga Tabung Haji (Tabung Haji) negeri Terengganu Mohammad Mokhzani Mukhtar berkata, kesemua mereka akan menaiki penerbangan terus ke Mekah dengan tujuh penerbangan.

"Sehingga ini itulah angka jemaah dari Terengganu yang kita tetapkan untuk musim Haji ini," katanya pada majlis kursus Haji Perdana di sini yang dirasmikan oleh Speaker Dewan Undangan Negeri Terengganu Datuk Tengku Putera Tengku Awang.

Menurutnya, selain bakal haji dari Terengganu, jemaah dari Kelantan dan sebahagian dari Pahang juga turut berlepas dari LTSM.

Katanya, sehingga ini segala urusan mengenai jemaah haji untuk ke Tanah Suci berjalan dengan lancar dan sempurna.

Sementara itu, Tengku Putera berkata, kerajaan negeri Terengganu turut menghantar 175 kakitangannya menunaikan rukun Islam kelima itu tahun ini.

Katanya, mereka terdiri daripada Imam dan Bilal, para Hafiz Al-Quran, anggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) serta kakitangan jabatan kerajaan yang lain.

"Jumlah yang dihantar menunaikan haji tahun ini lebih ramai iaitu 175 orang berbanding 85 orang sahaja tahun lepas," katanya.

Beliau turut menasihatkan bakal haji supaya menjaga kesihatan serta mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Tabung Haji bagi melicinkan segala urusan menunaikan ibadat itu.

Sementara itu, Pengurus Besar Operasi Domestik Tabung Haji Ahmad Ruzman Ahmad Razali ketika ditemui berkata, Tabung Haji telah membelanjakan lebih RM3 juta bagi mengadakan kursus Haji Perdana di seluruh negara tahun ini.

Katanya, kursus seumpama itu penting kepada bakal haji agar mereka dapat mengerjakan ibadat itu dengan lancar dan sempurna ketika di Mekah nanti.

"Kita buat kursus ini betul-betul seperti mengerjakan haji di Mekah. Kita harap jemaah dapat mengikutinya dengan sebaik mungkin," katanya.

-- BERNAMA

Kastam Terengganu Pungut RM380 Juta Cukai Bagi Lapan Bulan Pertama

KUALA TERENGGANU, 23 Sept (Bernama) -- Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) Terengganu berjaya memungut cukai sebanyak RM380 juta bagi lapan bulan pertama tahun ini atau 71.92 peratus daripada jumlah sasaran RM529 juta sehingga akhir tahun ini.

Pengarah Kastam negeri Datuk Azis Yacub berkata jumlah itu merupakan peningkatan sebanyak 3.7 peratus berbanding pungutan cukai RM366 juta bagi tempoh sama tahun lepas.

"Pungutan komoditi utama kita di Terengganu ialah melalui duti eksport petroleum iaitu sebanyak RM357 juta atau 33.38 peratus daripada keseluruhan pungutan cukai," katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka hari raya Kastam Terengganu di sini Khamis.

Azis berkata hasil lain yang diperoleh adalah daripada levi keuntungan luar biasa yang menunjukkan peningkatan sebanyak 143.71 peratus iaitu kelapa sawit di mana pihaknya berjaya memungut sebanyak RM1.16 juta berbanding RM417,000 pada tahun lepas bagi tempoh lapan bulan pertama.

Kastam Terengganu juga memperoleh hasil daripada cukai jualan import, duti eksais yang melibatkan pembayaran ke atas barangan antaranya kenderaan, minuman keras dan rokok.

Beliau berkata cukai ke atas kenderaan juga meningkat daripada RM8,000 tahun lepas kepada RM21,000 tahun ini manakala duti import tahun lepas yang dikutip sebanyak RM4.7 sudah meningkat kepada RM5.1 juta bagi tempoh lapan bulan pertama tahun ini.

Azis berkata Kastam Terengganu mengambil pendekatan dengan mengenal pasti kelemahan yang ada bagi meningkatkan lagi perkhidmatan jabatan.

Beliau berkata Kastam Terengganu menubuhkan pusat khidmat atau 'klinik' pada setiap hari Ahad minggu pertama setiap bulan mulai pukul 8 pagi hingga 10 malam bagi memudahkan rakyat negeri itu berjumpa dengan pegawai untuk menyelesaikan sebarang masalah berkaitan jabatan itu.-- BERNAMA

YPU Akan Buka Sebuah Lagi Hotel Di Kuala Terengganu

KUALA TERENGGANU, 23 Sept (Bernama) -- Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) Terengganu akan membuka sebuah hotel bertempat di Kompleks Usahawan Terengganu (KUT) di Kampung Banggol Tuan Muda di sini pada tahun hadapan.

Pengurus Besar YPU Azmi Razik berkata, hotel empat tingkat itu akan dikendalikan oleh usahawan Terengganu dan akan dikenali sebagai T-Hotel KUT bertempat di satu bahagian di kompleks berkenaan.

"Kita sudah ada bangunan KUT di situ yang dibina dengan kos RM25 juta. Cuma sekarang kita nak ubahsuai untuk dijadikan hotel melibatkan perbelanjaan RM8.3 juta dan dijangka akan beroperasi tahun hadapan," katanya ketika ditemui pada rumah terbuka sempena Hari Raya YPU di sini Khamis.

Azmi berkata, selain menempatkan hotel, kompleks itu juga buat julung kalinya akan mewujudkan Kota Batik Terengganu dengan menyediakan inkubator, kilang memproses batik, galeri batik dan ruang niaga batik.

"Kita mahu jadikannya seperti Kota Batik yang ada di Solo, Indonesia, sebagai tempat promosi batik dan sebagai destinasi pelancongan baru di kawasan berkenaan," katanya.

Katanya, selain Kota Batik, kompleks itu juga akan menempatkan T-Shop, T-Kafe, lot-lot pejabat usahawan dan sebagainya di mana kawasan itu akan menjadi satu mini pekan baru.

Azmi berkata, YPU juga merancang untuk membina sebuah lagi hotel berhampiran Lapangan Terbang Sultan Mahmud yang akan dinamakan T-Hotel Airport yang dijangka akan siap pada 2011 dan beroperasi pada 2012.

Sementara itu, Azmi berkata Pesta Aidilfitri dan juga Bazar Ramadan bertempat di Pusat Dagangan Terengganu baru-baru ini, usahawan Terengganu berjaya membuat jualan sehingga RM3 juta sepanjang tempoh sebulan pesta itu berlangsung.

"Kita bercadang untuk jadikan ruang yang ada di sekitar Pusat Dagangan Terengganu sebagai tempat berniaga untuk memberi peluang kepada lebih ramai usahawan Terengganu menjalankan perniagaan mereka," katanya.


-- BERNAMA

26 September 2010

Ibu tunggal disaran tidak mudah putus asa.

Ibu tunggal sama ada kematian suami atau bercerai dingatkan supaya tidak mudah berputus asa menempuh hari mendatang sebaliknya perlu kuat semangat dan tabah menghadapi dugaan.

Pengarah Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT), Encik Mohd Shafaruddin Mustaffa, berkata pihaknya menyediakan pelbagai program bagi membantu golongan itu kembali hidup cerdas seperti sedia kala sekaligus dapat membesarkan anak dengan sempurna.

Antaranya menganjurkan kursus kemahiran internet dan pembangunan e-Perniagaan yang diselia khas oleh beberapa pegawai di bawah Program Bengkel Latihan Jendela Industri Kecil dan Sederhana.

Katanya program ini diadakan untuk membantu Ibu tunggal mengembangkan perniagaan dan meningkatkan pendapatan masing-masing melalui penggunaan teknologi maklumat selain memberi pendedahan berkaitan laman sesawang.

“Secara tidak langsung mereka dapat mempromosikan barangan dan perkhidmatan yang disediakan ke serata dunia,” katanya.

Sementara itu Encik Shafaruddin turut memberitau program pasca perkahwinan turut diwujudkan YPKT semata-mata ingin memulih kembali hubungan intim pasangan suami isteri yang telah lama berkahwin dan mengatasi masalah penceraian.

Katanya daripada jumlah 10,500 pasangan yang berkahwin pada tahun lalu , sebanyak 10 peratus pasangan telah melalui proses penceraian.

"Bila kita anjurkan program ini, pasti ramai menyangka mereka yang mengikuti program ini adalah pasangan bermasalah tetapi mereka tersilap kerana peserta yang dipilih ini bertuah kerana berpeluang menghabiskan masa bersama dengan pasangan masing-masing tanpa dikenakan sebarang bayaran.

"Kita berharap melalui penganjuran program ini dapat meningkatkan keutuhan sesebuah institusi kekeluargaan di saat pasangan suami isteri telah sampai tempoh terasa hambar dan tidak lagi menarik seperti seawal perkahwinan dulu,” katanya.


TEGANUKITA

Amalan Ziarah Kubur Raya Enam

Tradisi melawat tanah perkuburan saudara-mara terdekat pada `hari raya enam’ atau 8 Syawal setiap tahun terus kekal di kalangan umat Islam di negeri ini.

Bermula jam 8 pagi kebanyakan umat Islam mula keluar rumah untuk mengunjungi kubur saudara mara dengan membawa keluarga masing-masing bagi menyuburkan ingatan kepada mereka yang sudah meninggal dunia dan mengingatkan anak-anak lokasi kubur keluarga mereka.

Kesempatan kebanyakan umat Islam yang masih bercuti panjang pada minggu pertama Hari Raya Aidilfitri yang kebetulan turut disytiharkan cuti umum sempena Hari Penubuhan Malaysia pada Khamis lalu serta Jumaat sebagai hari raya enam memberi peluang lebih ramai umat Islam meluangkan masa ke tanah perkuburan.

Selain membaca doa dan tahlil , mereka turut mengambil kesempatan membersihkan tanah perkuburan sebagai tanda penghormatan setiap kali tiba bulan yang mulia dan penuh keberkatan itu.

Di Kampung Kubang Parit, Kuala Terengganu umpamanya lebih 100 penduduk kampung mula mengunjungi tanah perkuburan sebelum jam 8 pagi dengan masing-masing turut membawa pelbagai jenis makanan serta kuih-muih sebagai hidangan untuk dinikmati sesama mereka.

Malah, kunjungan ke tanah perkuburan itu juga dapat merapatkan silaturrahim apabila dapat bertemu sesama mereka dan bertanya khabar selepas sekian lama tidak berjumpa.

TEGANUKITA