Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

14 September 2010

Kerajaan sentiasa hargai pandangan rakyat

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri sentiasa membuka ruang seluas-luasnya kepada masyarakat di negeri ini untuk memberi pandangan dan idea bernas ke arah memajukan negeri ini supaya pembangunan yang dilaksanakan dapat dinikmati sepenuhnya oleh setiap lapisan rakyat.

“Sebarang cadangan dan pandangan boleh disalurkan terus kepada saya melalui sistem pesanan ringkas (SMS),” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said di majlis Sambutan Aidilfitri bersama Perantau di Primula Beach Resort, pada hari raya ke dua. Katanya, setiap pandangan positif yang diterima akan dijadikan panduan dalam menjana kemajuan di negeri ini demi kepentingan rakyat seluruhnya.

“Kita mengamalkan sikap terbuka dan penglibatan anggota masyarakat untuk membangunkan negeri ini lebih berkesan kerana setiap apa yang dilakukan kerajaan adalah untuk kepentingan rakyat,” katanya yang turut disertai isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud.

Hadir sama pada majlis tersebut, Setiausaha Kerajaan, Dato’ Mazlan Ngah, Ahli-Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri dan pegawai kanan kerajaan negeri beserta isteri masing-masing dan kira-kira 2,500 anak Terengganu yang pulang berhari raya ke negeri ini.

Dato’ Seri Ahmad turut memaklumkan, bahawa kerajaan negeri akan terus membina rumah kediaman mampu milik bagi memastikan semua rakyat di negeri ini memiliki kediaman sendiri yang selesa.

“Sepanjang tempoh lima tahun ini, sebanyak 12,000 unit rumah akan dibina dan kini 6,000 unit sedang dalam pembinaan manakala selebihnya akan siap menjelang 2013 yang membabitkan kos lebih RM1 billion,” katanya.

Sehubungan itu katanya, kerajaan telah membelanjakan RM140 juta untuk pembiayaan pendidikan anak-anak negeri yang mengikuti pengajian di pusat pengajian tinggi dalam dan luar negara sepanjang tahun ini.

TEGANUKITA

13 September 2010

AWAS! OPS SIKAP KE 22

Sebagai langkah memastikan perantau yang pulang berhari raya dan semua pengguna jalan raya di musim perayaan selamat, Kempen Keselamtan Jalanraya dan Ops Sikap Ke 22 Peringkat Negeri Terengganu dilancarkan oleh Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said seminggu sebelum Hari Raya baru-baru ini.

Pelancaran dilakukan di Perhentian Medan Selera, Beris Meraga, Kijal Kemaman iaitu jalan utama Kemaman-Kuala Terengganu di sebelah pantai. Hadir sama Ketua Polis Terengganu SAC Dato' Mohd Shukri Dahlan.

Dato' Seri Ahmad mengingatkan supaya pengguna jalanraya sentiasa cakna dalam soal keselamatan dengan tidak melakukan perkara yang boleh membahayakan diri sendiri dan orang lain (pengguna jalanraya lain).

"Jangan biarkan kepulangan kita ditangisi akibat kemalangan, tetapi pastikan kepulangan kita untuk berhari raya dengan penuh gembira bersama ahli keluarga," katanya.

Menurutnya, kebanyakan kemalangan berlaku adalah akibat kecuaian pengguna jalanraya sendiri, oleh sebab itu ia perlulah diberi kesedaran dan dididik dari peringkat awal tentang perlunya memandu dan menggunakan jalanraya secara berhemah.

Anggota polis akan memantau dan mengawasi para pengguna di lokasi-lokasi terpilih sempena Ops Sikap tersebut untuk memastikan pengguna jalan raya memandu mengikut peraturan dan tidak memandu secara merbahaya.

Menteri Besar turut membahagikan hamper berbuka kepada para pengguna jalanraya yang bernasib baik melalui jalan berkenaan sempena kempen tersebut.


TEGANUKITA

RAYA MEMUPUK PERPADUAN DAN 1 MALAYSIA

Oleh: Ruslan Abdul RahmanMenteri Besar Dato’ Seri Ahmad Said menyeru supaya masyarakat Terengganu menjadikan sambutan hari raya sebagai landasan bagi memperkukuhkan ikatan perpaduan di kalangan umat Islam dan kaum-kaum lain selaras dengan gagasan 1Malaysia.

Katanya, budaya kunjung-mengunjung dan bermaaf-maafan perlu terus disuburkan dan diwarisi oleh generasi baru supaya tidak sampai dilupakan adat yang bersendikan agama itu.

Beliau berkata demikian dalam perutusan khas Aidilfitri.

Dato’ Seri Ahmad yang amat cakna rakyat mengingatkan supaya para peniaga tidak mengambil kesempatan untuk mengaut keuntungan lebih sempena musim perayaan ini sebaliknya perlu bersikap bertimbang rasa kepada para pengguna.

“Kalau kita tidak mahu diri kita susah, demikian juga orang lain, oleh itu sama-samalah kita saling berhubungan baik di antara peniaga dan pelanggan,” tegasnya kepada para peniaga.

Beliau menasihatkan supaya beberapa tragedi yang sering terjadi di musim perayaan supaya dielakkan atau dicegah seperti kemalangan jalan raya, pecah rumah dan kemalangan akibat bermain mercun.

Sambil mengucap selamat pulang kepada perantau, beliau menasihatkan supaya berhati-hati di jalan raya supaya agar tidak berlaku tragedi pilu yang tidak diingini di saat-saat hari yang mulia ini.

“Saya dan isteri mengambil kesempatan ini untuk mengucap selamat hari raya Aidilfitri kepada seluruh rakyat Terengganu dengan ucapan yang mulia, maaf zahir
dan batin,” ujarnya

Katanya, Terengganu akan terus melangkah kehadapan dengan penuh yakin dengan segalanya adalah dilakukan untuk rakyat, berteraskan konsep ‘Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”.

Beliau menjemput mana-mana yang berkesempatan untuk berkunjung ke kediaman Menteri Besar, Seri Iman pada hari raya pertama mulai jam 10.00 pagi hingga 3.00 petang.

Di samping itu, sambutan khas raya bersama perantau akan diadakan oleh beliau pada hari raya kedua bertempat di Hotel Primula.

TEGANUKITA

PELITA DALAM TRADISI MELAYU

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Pelita adalah simbol yang penting dalam masyarakat Melayu yang dikaitkan dengan cahaya yang menerangi kehidupan. Bukan sahaja Melayu di Malaysia juga seluruh Nusantara seperti di Brunei dan Indonesia turut menjadikan pelita sebagai simbol kejayaan.

Misalnya untuk mengambarkan betapa pentingnya ilmu dalam kehidupan disebut dengan kata-kata ‘ilmu pelita hidup’, bermakna dengan ilmu kehidupan akan menjadi berjaya dan menjamin kebahagiaan.

Memanglah di zaman dahulu sebelum munculnya era elektrik, pelita adalah kaedah paling popular dan mudah disediakan untuk menerangi rumah dan kawasan persekitaran.

Bila tiba bulan Ramadan pelita dipasang di halaman rumah, masjid, surau dan jalan-jalan yang utama.

Apabila menjelang hari raya, pemasangan pelita menjadi semakin rancak terutamanya yang disebut sebagai malam ‘tujuh likur’.

Malam tujuh likur yang menjadi sebahagian daripada budaya setempat pada setiap bulan Ramadan.

Di negara ini menyimpan sejumlah tafsiran pelita dan cahaya dengan sesetengahnya dikaitkan dengan kepercayaan India, Melayu /Islam..

Ada pihak yang mengaitkannya dengan amalan masyarakat Hindu yang menerangi rumah untuk menyambut Dewi Lakshmi (Dewi Kekayaan) masuk ke rumah pada malam Deepavali manakala daripada sudut budaya Melayu /Islam ia bertujuan menerangi perjalanan
jemaah ke surau atau masjid.

Sudut agama Islam juga, malam tujuh likur sering dikaitkan dengan malam Lailatulqadar iaitu detik keemasan untuk individu Muslim merebut pahala yang berlipat ganda apabila malaikat dan akan turun ke bumi untuk mengaminkan doa orang yang bersembahyang, bertasbih, bertahmid dan bertakbir kepada Allah.

Di kampung-kampung dahulu menyaksikan malam tujuh likur sebagai hari masyarakat desa menyiapkan juadah untuk menyambut tibanya Aidilftri.

Berhubung tradisi memasang pelita atau dipanggil juga panjut pada masa itu, ia
dikatakan bagi membantu mereka yang menuju ke surau atau masjid bagi menunaikan
tarawih kerana suasana pada malam terlalu gelap dan mungkin membahayakan
keselamatan.

Orang kampung memasang pelita sepanjang Ramadan juga sebenarnya sebagai simbol
meraikan bulan mulia itu dan menjadi penyeri setiap rumah kerana mereka pada
waktu itu tiada kemudahan elektrik seperti hari ini dan tidaklah boleh dianggap
sesuatu yang bersalahan dengan agama.

Di Terengganu tradisi memasang pelita di sesetengah kampung di bulan Ramadhan,
khususnya mejelang hari raya dan malam tujur likur, masih lagi kekal.

Misalnya beberapa kampung di dalam kawasan Dewan Undangan Negeri ,Tepoh seperti
Padang Hangus, Pagar Ubi, Kg.Raja Tepoh dan Tokeng menjadikan pemasangan pelita
sebagai amalan tahunan di bulan Ramadan, khususnya malam tujuh likur.

Bahagian Pelancongan Pejabat Setiausaha Kerajaan Terengganu dan Muzium
Terengganu telah menganjurkan pertandingan memasang pelita dengan pelbagai
kreativiti dengan menyediakan hadiah-hadiah.

Pada tahun ini nilai hadiah sebanyak RM30,000 dan sebanyak anggaran 10,000 buah
pelita dinyalakan di kampung-kampung yang menyertai pertandingan itu membabitkan
antara lebih kurang 60 hingga 70 buah rumah bermula 4 hingga 6 September
baru-baru ini.

Hadiah adalah untuk kategori individu dan kategori Jawatankuasa Kemajuan &
Keselamatan Kampung (JKKK). Kreativiti penduduk kampung menggunakan bahan terbuang dan bahan yang terdapat dalam kampung mereka digunakan untuk mencipta objek dan pelita diambil kira dalam pemarkahan selain lain-lain kreativiti.

Acara ini telah dimasukkan ke dalam kalender pelancongan negeri Terengganu.
Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri Tepoh, Yang Berhormat Haji Mohd.Ramli Noh, dulunya pertandingan ini diadakan secara kecilan sahaja di peringkat kawasan itu, tetapi pihak Kerajaan Negeri Terengganu melalui Muzium Negeri mengambil daya usaha mengembangkan lagi pertandingan dan tradisi itu.

“ia adalah suatu simbolik tentang betapa kehidupan masa lalu yang begitu berpadu
masyarakatnya dalam kerja-kerja gotong-royong untuk memberi sinar cahaya kepada
masyarakat lingkungan mereka,” katanya.

Pengarah Muzium, Mohd.Yusof berkata, pihaknya berasa bangga dan bersyukur kerana
mendapat kerjasama erat dari semua pihak pemimpin dan penduduk kampung bagi
menjayakan pertandingan ini.

Sesungguhnya pelita adalah lambang keagungan dan kecemerlangan kehidupan tradisi
Melayu lampau yang kukuh dengan pegangan agama Islam dan adat tradisi mereka adalah bersendikan agama dan jangan disamakan falsafah pelita dalam kebudayaan dan kepercayaan lain.

Semoga pelita terus menyala dan bercahaya, sekalipun telah digantikan dengan cahaya dari elektrik - membawa kita mengenangi nostalgia, mengetahui akar umbi budaya kini dan membenihkan jati diri kita berlapis generasi.

TEGANUKITA

HARI RAYA DI TERENGGANU

Bandar Kuala Terengganu dan bandar-bandar di daerah-daerah seluruh Terengganu kini ceria dan penuh sesak. Ini berikutan kepulangan perantau untuk berhari-raya bersama keluarga tercinta.

Mereka tentunya terpesona dengan perubahan bandar dan kampung halaman mereka. Banyak pembangunan telah menular ke kampung seluruh ceruk rantau. Tanah-tanah terbiar dan semak-samun telah pun bertukar menjadi kawasan perumahan.

Jalan-jalan utama dan kampung yang dibina memudahkan kenderaan keluar masuk sehingga ke penjuru mana sekalipun.

Ambillah peluang ziarah-menziarahi menghubungkan silaturrahim, sebagaimana disarankan oleh Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said yang mahukan amalan itu diteruskan dari generasi ke generasi.

Berasaskan konsep 'Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan" Terengganu meneruskan agenda pembangunan yang boleh mendatangkan manfaat kepada rakyat.

Rumah orang-orang miskin dibaiki, bahkan ada yang dibina baru. Bantuan-bantuan disediakan oleh pihak kerajaan, hatta di Terengganu dana khas raya untuk golongan yang berpendapatan rendah diperuntukkan setiap tahun kepada yang layak menjadikan kerajaan begitu dekat sekali di hati rakyat.

Semua ini tentunya suatu kelebihan yang ada pada Terengganu; menjadi kebanggaan anak perantau yang pulang.

Menteri Besar Dato' Seri Ahmad menjemput orang ramai ke rumah terbukanya di Seri Iman pada hari raya pertama mulai jam 10.00 pagi hingga 3.00 petang.

Malah beliau sendiri akan menyambut para perantau yang pulang berhari raya dalam satu majlis khas bersama perantau yang diadakan pada hari raya kedua bertempat di Hotel Primula. Perantau dijemput beramai-ramai ke majlis berkenaan.

Wakil-wakil rakyat Barisan Nasionan (BN) ramai yang mengadakan rumah terbuka pada hari raya kedua.

TEGANUKITA

SEKITAR RUMAH TERBUKA MB SEMPENA AIDILFITRI


Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Ribuan rakyat mengunjungi majlis rumah terbuka Aidilfitri Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said di Seri Iman kediaman rasmi Menteri Besar Terengganu yang diadakan pada hari raya pertama.Rumah terbuka yang bermula 10 pagi itu dihadiri lebih 10,000 tetamu pelbagai lapisan masyarakat dan kaum termasuk Ahli Parlimen, wakil rakyat dan pemimpin masyarakat, pegawai kerajaan dan pesara, pertubuhan bukan kerajaan dan rakyat biasa dari kampung-kampung.Dato Seri Ahmad dan isteri To’ Puan Norliza berdiri berjam-jam tanpa jemu-jemu untuk tidak menghampakan pengunjung yang mahu bersalam dan menyampaikan ucap selamat hari raya kepada mereka berdua.Terdapat juga tetamu yang mengambil peluang untuk bergambar kenang-kenangan bersama Menteri Besar dan isteri sempena rumah terbuka itu.Kehadiran pengunjung yang begitu ramai berikutan pendekatan mesra rakyat dan mudah didekati, bahkan mereka berasa terharu di atas layanan mesra yang ditunjukkan oleh Dato’ Seri Ahmad walaupun mereka datang jauh dari kampung.Dato’ Seri Ahmad sendiri memantau keadaan agar pengunjung dapat menikmati makanan sekalipun dalam keadaan bersesak-sesak, bahkan bekalan makanan ditambah dari semasa ke semasa, termasuk ada yang digoreng serta merta untuk memastikan keranggupan bahan makanan dari jenis bergoreng.Terdapat juga makanan istimewa disediakan iaitu dari bahan ubi gadung yang sedang dipopularkan di Terengganu.Walaupun rumah terbuka itu sepatutnya berakhir jam 3.00 petang, tetapi di luar waktu itu masih ada lagi rakyat yang datang mengunjungi Menteri Besar Dato' Seri Ahmad dan isteri yang masih berada di situ untuk tidak menghampakan pengunjung.TEGANUKITA