Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

15 September 2012

DATO' SERI HISHAMUDDIN TUN HUSSEIN DI KUALA BERANG

Sekitar suasana meriah rakyat dan perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu menyambut kedatangan Naib Presiden Umno, Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein merasmikan mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu, hari ini (15 September 2012).

Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Dato' Seri Hishamuddin disambut meriah sebaik tiba di Padang Astaka, Kuala Berang, untuk merasmikan mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu, pagi tadi.

Majlis menaikkan bendera Umno.Gimik perasmian memalu gong oleh Naib Presiden Umno.


Apa yang menarik perhatian Dato' Seri Hishamuddin sehingga tersenyum melihat cenderahati yang disampaikan oleh para perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu.

Anggota JPAM bergambar bersama Naib Presiden Umno, Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein dan para perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu selepas merasmikan mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Hulu Terengganu, pagi ini.

Gelombang luar biasa Hulu Terengganu

Oleh: Mastura Jamaluddin
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Sekali lagi Hulu Terengganu mencipta sejarah tersendiri apabila mengadakan mesyuarat persidangan Umno Bahagian Hulu Terengganu di luar dewan yang cuma berbumbungkan kanopi di Padang Astaka Kuala Berang yang disertai 1,136 orang perwakilan.

Naib Presiden Umno, Dato' Seri Hishamuddin Tun Hussein disambut ribuan perwakilan sebaik tiba di Padang Astaka, Kuala Berang, Hulu Terengganu.

Berbekalkan semangat yang kental ,Umno Bahagian Hulu Terengganu terus bangkit untuk meneruskan persidangan berikutan tidak mempunyai dewan tertutup yang mampu menampung lebih daripada seribu orang pada satu-satu masa.


Naib Presiden Umno, Dato Seri Hishamuddin Tun Hussien merangkap Menteri Dalam Negeri merasmikan persidangan itu.

Beliau melahirkan rasa bangga dan turut menyatakan bahawa gelombang yang bangkit pada hari ini merupakan satu gelombang semangat yang luar biasa bagi Umno Hulu Terengganu.

“Beratnya tanggungjawab para pemimpin untuk memastikan rakyat hidup aman damai dan harmoni seperti yang ada pada hari ini.Saya selaku Menteri Dalam Negeri tetap akan pertahankan apa yang kita semua ada pada hari ini.Sudah menjadi adat parti pembangkang bahawa 10 perkara baik tidak akan digembar- gemburkan tapi apabila ada satu perkara yang tidak baik,maka ianya akan di hebohkan untuk menyuntik kebencian kepada pemimpin,”katanya.


Beliau turut menekankan bahawa jika Umno tidak berubah pada hari ini,maka nasib yang menimpa negara luar juga boleh terjadi di Malaysia.

Katanya, parti pembangkang menggunakan kaedah serangan bertubi-tubi kepada intitusi dan agensi terutama kepada agensi keselalamatan seperti PDRM,SPRM dan sistem mahkamah.
Menurutnya, aliran maklumat tanpa sempadan digunakan sepenuhnya oleh pembangkang untuk membuat serangan isu-isu untuk membangkitkan kebencian kepada pemimpin.

“Politik menabur fitnah,politik adu domba,politik melagakan kaum,politik adakan rusuhan kaum serta politik kebencian adalah mainan mereka.Maka kita sebagai orang Umno akan melawan secara bijaksana dengan menggunakan gelombang keamanan serta gelombang kesetiaan bagi memastikan kemenangan Barisan Nasional di setiap kerusi-kerusi yang dipertandingkan pada Pilihan Raya Umum Ke-13 tanpa mengira calon-calon yang dipertandingkan,” katanya.


Kediaman Dato' Yahya dibanjiri lebih 15,000 tetamu

Oleh: Aida Abd Rahman

Majlis rumah terbuka anjuran Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad, meriah apabila dibanjiri lebih 15,000 tetamu di kalangan penduduk tempatan khususnya dari kawasan Marang dan Kuala Terengganu.

Dato’ Yahya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Masyarakat negeri turut mengadakan majlis perkahwinan anak ketiganya, Syamimi Syahidah dengan pilihan hatinya, Mohd Ilmi Hidayat Yunus dari Kuala Pilah di kediamannya itu, di Binjai Rendah, Marang, hari ini.Majlis yang berjalan lancar bermula jam 11 pagi berakhir lewat petang dikunjungi pelbagai lapisan penduduk termasuk tetamu kenamaan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud, turut hadir kira-kira jam 12 tengahari.

Dato' Seri Haji Ahmad dan isteri kemudiannya menepung tawar kedua mempelai di pelamin, sebelum beliau mengiringi Dato’ Yahya dan isteri, To' Puan Rosnani Ngah memotong kek sempena hari lahir Ketua Bahagian Marang itu.

Selang dua jam kemudian, Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein turut hadir memeriahkan majlis berkenaan.

Naib Presiden Umno sebelum itu merasmikan Mesyuarat Perwakilan Badan perhubungan Umno Bahagian Hulu Terengganu.


35 pelajar Sekolah Menengah Kuala Besut berkayak ke Pulau Perhentian dan RedangOleh: Mohammad Ishak

Seramai 35 pelajar Sekolah Menengah Kuala Besut (SMK), ingin mencipta sejarah dengan berkayak menyeberangi Laut Cina Selatan menuju Pulau Perhentian dan Pulau Redang, sempena sambutan Hari Malaysia tahun ini.

Mereka turut diiringi tujuh guru dan pasukan keselamatan dari Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Laut bagi memenuhi impian pelajar terbabit.

Pelajar berkenaan berlepas jam 9 pagi semalam menuju Pulau Perhentian dan bermalam di pusat pelancongan itu sebelum meneruskan cabaran ke Pulau Redang esok.

Ketua Polis Daerah Besut, Superentendan Kamaruddin Mohd Zakaria melakukan upacara pelepasan peserta kayak yang pertama kali disertai pelajar negeri ini untuk sampai ke dua destinasi kepulauan terkenal di Terengganu.

Program yang mendapat tajaan Bank Rakyat itu membabitkan perjalanan sejauh 95 batu nautika dan akan mengambil masa sembilan jam untuk sampai ke Pulau Perhentian dan Pulau Redang.

Sebelum menyertai program itu peserta yang terdiri daripada pelajar tingkatan empat dan enam sudah menjalani latihan ketahanan fizikal selama dua minggu sebagai persediaan menghadapi cabaran berkenaan.

Program yang julung kali disertai pelajar di negeri ini mencatat sejarah tersendiri kepada sekolah berkenaan kerana berjaya membentu skuad berkayak yang mempu menempoh gelora Laut Cina Selatan

Sultan Mizan berangkat rasmi TIIAF 2012

Oleh; Esah Abdullah

Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin bekenan berangkat merasmikan Terengganu International Islamic Art Festival 2012 (TIIAF 2012) , di Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam (TTI) Pulau Wan Man, Kuala Terengganu pagi ini (15 September).


Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan menyempurnakan gimik perasmian dengan melukis seni khat perkataan ‘ Bismillah Hirrahmanirrahim’ pada skrin yang tersedia di sebelah pentas di Raja.

Keberangkatan Baginda ke majlis disambut oleh Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah; Ketua Pengarah IRCICA Dr Halit Eren dan Pengerusi TTI, Datuk Haji Zuber Embong.

Majlis perasmian dimulakan dengan persembahan demontrasi dua pelukis seni khat ayat-ayat suci al-Quran yang diiringi muzik serta persembahan Amanat Muzikhat.

Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan menyempurnakan gimik perasmian dengan melukis seni khat perkataan ‘ Bismillah Hirrahmanirrahim’ pada skrin yang tersedia di sebelah pentas di Raja.


Sultan Mizan Zainal Abidin mendengar taklimat ringkas mengenai pertandingan Khat yang diadakan di TTI.

TIIAF 2012 berlangsung selama empat hari bermula semalam dengan tema ‘devotion to Islamic Art’ yang dijangka mampu memertabatkan nilai-nilai kesenian Islam terutama seni khat ke tahap yang lebih tinggi.


Sultan Mizan Zainal Abidin dan Menteri Besar Dato' Seri Haji Ahmad Said melawat replika bangunan Institut Kaligrafi Islam Antarabangsa, Terengganu

Penganjuran kali ini telah melibatkan penyertaan 17 buah negara meliputi negara-negara Asia Tenggara seperti Singapura, Indonesia, Brunei, Thailand dan negara-negara Asia ain seperti Jepun, China, India dan Pakistan.

Penyertaan festival kali ini adalah dalam bentuk pertandingan penulisan khat, pameran, seminar dan bengkel seni khat dibimbing oleh kaligrafer ternama antarabangsa yang diundang khas seperti Adnan Sheikh Othman dari Syria, Ms Nuria Garcia Macep (Sepanyol), Sherin Abdelsaber Abdelhalim (Mesir) serta Abdul Baki Abu Bakar dan Ustaz Halias Abu Bakar (Malaysia).

Masyarakat yang faham tulisan jawi turut hampir dengan al-Quran-MB

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan percaya masyarakat yang faham dan dekat dengan tulisan jawi akan turut hampir kepada kitab suci al-Quran yang menjadi panduan hidup setiap muslim.


Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said ketika berucap di Majlis Perasmian Terengganu International Islamic Art Festival di Taman Tamadun Islam

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, al-Quran diwahyukan dalam Bahasa Arab yang pada asasnya menggunakan tulisan jawi sebagai pengantara penulisannya.

“Umpama bertasbih, bait-bait penulisannya berterusan mengingatkan kita kepada ayat-ayat suci Allah swt dan begitulah hampirnya tulisan khat yang menjadi nadi kepada penulisan al-Quran,” katanya di majlis perasmian Terengganu International Islamic Art Festival 2012 (TIIAF 2012) di Taman Tamadun Islam (TTI) Pulau Wan Man, Kuala Terengganu hari ini.

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat merasmikan festival berkenaan. Turut hadir Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Ahli Lembaga Pengarah TTI Datuk Haji Zuber Embong.

Katanya, festival kali ini membawa kelainan daripada kebanyakan festival seumpamanya yang pernah dianjurkan didalam mahupun luar negeri dengan memperkenalkan cabang lain termasuk batik-khat yang mengabungkan tradisi pembuatan batik Terengganu menggunakan motif tulisan jawi.

“Turut diperkenalkan muzik-khat iaitu suatu persembahan muzikal berkonsepkan zikir yang dialun dengan permainan peralatan muzik tradisional,” katanya.

Menteri Besar berkata, pengiktirafan terhadap festival ini oleh pihak OIC Research Institute of Islamic History Art and Culture (IRCICA) menjadi matlamat kerajaan untuk memastikan ia dapat dilaksanakan pada tahun-tahun akan datang.Katanya, IRCICA yang menjadi badan pengawas bagi aktiviti kesenian negara-negara Islam itu bersetuju dan menyokong kegiatan aktiviti kesenian Islam khususnya dalam bidang kaligrafi Islam melalui Perjanjian Persefahaman (MoU) yang ditandatangani semalam.

Tambahnya, kerajaan negeri akan melaksanakan usaha berterusan untuk memertabatkan tulisan jawi melalui konsep memasyarakatkan tulisan jawi dalam persekitaran kehidupan rakyat di negeri ini.


Jalan empat lorong dari Kemaman-Kuala Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar oleh Zulkipli Putra

Dato' Seri Haji Ahmad Said memalu gendang cina gimik perasmian Sambutan Ulangtahun Ke-10 Dewan Perhimpunan Tiong Hua Kemaman dan Pesta Tanglung 2012 di Dewan Dato’ Seri Amar, Cukai, malam tadi.

Kerajaan Terengganu akan membina jalan empat lorong dari Kemaman hingga Kuala Terengganu bagi keselesaan pengguna dan sebagai sebahagian usaha mengurangkan kesesakan dan kemalangan jalan raya.

Buat permulaan, jalan empat lorong dari Kuantan hingga Kerteh sedang dalam pembinaan dan ia dijangka siap sepenuhnya dalam tempoh tiga tahun.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata jalan dan laluan yang lebih selesa ini merupakan komitmen Kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu ke arah menyediakan prasarana yang lebih baik kepada penduduk negeri ini.

“Kerajaan telah menyerahkan beberapa pakej pembinaan jalan empat lorong dari Bandar Cukai ke Kerteh kepada kontraktor berkenaan dan pelaksanaannya sedang berjalan, ” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Sambutan Ulangtahun Ke-10 Dewan Perhimpunan Tiong Hua Kemaman dan Pesta Tanglung 2012 di Dewan Dato’ Seri Amar, Cukai, malam tadi.
Hadir sama pada majlis itu, isteri beliau, To’ Puan Seri Norilza Mahmud dan pemimpin dari masyarakat Cina.


Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, beberapa pakej projek pembinaan jalan empat lorong dari Kerteh ke Kuala Terengganu akan diserahkan kepada kontraktor secara berperingkat-peringkat.

“Pada akhirnya kerajaan mahu jalan raya dari Cukai ke Kuala Terengganu, semuanya menjadi empat lorong bagi keselesaan pengguna,” katanya.

Beliau berkata, banyak lagi projek prasarana dan projek lain yang boleh membantu menambah peluang pekerjaan dilaksanakan di negeri ini, khususnya di daerah Kemaman.


BN perlu sokongan padu kaum Tiong Hua

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Barisan Nasional (BN) Terengganu memerlukan sokongan padu daripada masyarakat Tiong Hua bagi memastikan ia mencapai kemenangan besar pada pilihan raya umum akan datang, seterusnya menjana ekonomi negeri ini.

Menteri Besar ketika hadir pada Majlis Sambutan Ulangtahun Ke-10 Dewan Perhimpunan Tiong Hua Kemaman dan Pesta Tanglung 2012 di Dewan Dato’ Seri Amar, Cukai, malam tadi.

Pengerusi BN Negeri, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kini Terengganu berada di landasan yang betul untuk menjadi sebuah negeri maju di bidang perindustrian kerana ia mendapat perhatian pelabur asing.

“Ramai pelabur dari luar negara, termasuk dari negara China datang berjumpa dengan saya dan melahirkan hasrat untuk melabur di Terengganu dengan nilai pelaburan berbilion ringgit,” katanya.

Beliau yang juga Menteri Besar berkata demikian ketika berucap pada Majlis Sambutan Ulangtahun Ke-10 Dewan Perhimpunan Tiong Hua Kemaman dan Pesta Tanglung 2012 di Dewan Dato’ Seri Amar, Cukai, malam tadi.


Hadir sama pada majlis itu, isteri beliau, To’ Puan Seri Norilza Mahmud dan pemimpin dari masyarakat Cina.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, BN memerlukan sokongan padu masyarakat Cina bagi memastikan Terengganu kekal di bawah pentadbirannya dan usaha menarik pelancong asing berterusan.“Saya harap masyarakat Tiong Hua terus memberi sokongan kepada BN dan bekerjasama dengan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) di kalangan masyrakat Tiong Hua agar kekuatan BN terus bertambah bagi menghadapi pihak lawan pada pilihan raya akan dating,” katanya.

Beliau meminta masyarakat Cina mengundi calon-calon BN pada PRU 13 bagi memastikan BN mendapat majoriti dua pertiga dan terus memerintah negeri ini.


MB RASMI PESTA TANGLUNG DAN DEWAN PERHIMPUNAN TIONG HUA KEMAMAN

Sambutan Ulang Tahun ke-10 Dewan Perhimpunan Tiong Hua Kemaman dan Pesta Tanglung 2012 yang diadakan di Dewan Sri Amar, Chukai, Kemaman.

Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Menteri Besar dan isteri serta Menteri Belia dan Sukan Malaysia membawa tanglung gimik perasmian Pesta Tanglung 2012 yang diadakan di Bandar Chukai, Kemaman, hari ini (14 September 2012).

Memotong riben perasmian Dewan Perhimpunan Tiong Hua Kemaman.

Suasana meriah pada sambutan berkenaan.

Amanat yang disampaikan Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said.Kraftangan Terengganu ganda usaha selamatkan industri tembaga

Oleh: Aida Abd Rahman

Perbadanan Kraftangan Malaysia Cawangan Terengganu menggandakan usaha bagi menarik minat golongan muda menceburi bidang pembuatan tembaga sebagai langkah menyelamatkan industri kraf warisan Terengganu sejak beratus tahun dahulu itu daripada terus malap.

Pengarahnya, Encik Khairul Hafizi Naharuddin (gambar), berkata selain kelas dan bengkel, kraftangan turut menyediakan insentif khas kepada golongan muda supaya melibatkan diri dalam industri itu.

Malah, pihaknya turut mencari jalan untuk memperelokkan lagi tembaga dan juga bahan yang digunakan bagi menghasilkan produk tradsional itu.


Sehingga kini, hanya terdapat 13 pengusaha kraf itu yang masih bertahan di seluruh Terengganu dengan majoriti mereka berusia 55 tahun ke atas.


Antara produk tembaga yang dijual di Perbadanan Kraftangan Malaysia Cawangan Terengganu

“Perusahaan tembaga itu boleh ditemui di Kampung Ladang, Kampung Pulau Rusa, Kampung Losong dan beberapa kampung lain di bawah Satu Daerah Satu Industri (Sadsi).

“Walaupun hanya 13 pengusaha, jualan tembaga amat memberangsangkan apabila mampu mencecah sehingga RM2 juta sepanjang Januari hingga Ogos lalu,” katanya kepada media di Majlis Aidilfitri Perbadanan Kraftangan Malaysia Cawangan Terengganu, di Chendering, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Anyaman lidi nipah (lekar) dan daun mengkuang juga terdapat di Perbadanan Kraftangan Malaysia Cawangan Terengganu

Encik Kharul Hafizi berkata, jualan yang tinggi membuktikan industri kraf yang hanya terdapat di Terengganu itu menerima permintaan yang cukup tinggi berbanding penawaran yang rendah disebabkan pengusaha yang kian berkurangan dari masa ke semasa.

Katanya, kebanyakan peminat tembaga sanggup ke Terengganu untuk mendapatkan produk kraf itu berikutan kualiti serta cara pembuatan tradisionalnya yang menepati citarasa pelanggan berbanding produk itu yang diimport dari negara luar.

“Macam saya orang luar (Terengganu) jika saya mahu membeli tembaga, saya tidak akan membeli tembaga di Kuala Lumpur tetapi saya akan datang ke sini (Terengganu) sambil melancong dan mendapatkannya di tempat jualan sperti di Pasar Kedai Payang,” katanya.
14 September 2012

Institut Kaligrafi Antarabangsa pertama di Asia bakal dibina di Terengganu

Terengganu bakal memiliki Institut Kaligrafi Islam Antarabangsa pertama di Asia tidak lama lagi dengan termeterainya dua perjanjian persefahaman (MoU) di Kuala Terengganu, hari ini.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, MoU pertama dimeterai antara TTI Management Sdn Bhd (TTIMSB), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Research Centre for Islamic History, Art and Culture (IRCICA) dari Turki.

Manakala satu lagi MoU adalah antara TTI Management Sdn Bhd dan Institut Al-Quran Terengganu (IQ Terengganu)

"Institut itu akan ditempatkan di TTI dan IRCICA akan berkongsi kepakaran, nasihat serta pelbagai maklumat dalam bidang kaligrafi. Buat permulaan IRCICA akan menghantar beberapa orang tenaga pengajar dalam bidang kaligrafi.

"Saya harap institut ini berkembang sebagai sayap kepada IRCICA di sebelah Asia ini. TTI Management Sdn Bhd, UniSZA dan IQ Terengganu pula berperanan memastikan operasi harian institut itu berjalan dengan lancar," katanya.


Koperasi digalak ceburi sektor pelancongan, petroleum

Oleh: Aida Abd Rahman

Koperasi di Terengganu digalakkan menceburi bidang melibatkan petroleum dan pelancongan berikutan sektor itu merupakan antara industri utama dan berkembang pesat di negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Dato’ Mohamed Awang Tera ,berkata lebih banyak koperasi di Terengganu disarankan menceburi bidang berkenaan yang mempunyai potensi yang cukup luas dalam pasaran serta mampu menjana pendapatan tinggi.“Koperasi di negeri ini harus bijak mengambil peluang terhadap kedudukan Terengganu sebagai antara destinasi pelancongan utama di negara ini.

"Kita harap lebih banyak koperasi di Terengganu terlibat dalam aktiviti pelancongan seperti lawatan berpemandu dan inap desa kerana kita lihat aktiviti ini antara paling banyak menjana pendapatan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Aidilfitri Koperasi Negeri Terengganu di Kuala Terengganu, kelmarin (13 September).

Katanya, koperasi juga perlu mengambil peluang terhadap inisiatif kerajaan negeri yang sedang giat mempromosikan Tahun Melawat Terengganu 2013 dengan melibatkan diri secara serius dan berdaya saing dalam industri berkaitan bagi menghasilkan keuntungan kepada koperasi dan ahli.
500 peserta mengikuti forum isu semasa anjuran Jabatan Penerangan TerengganuOleh: Mohammad Ishak

Seramai 500 peserta mengikuti forum isu-isu semasa yang diadakan di Institut Pendidikan Guru, Kampus Sultan Mizan,Bukit Keluang, dekat Jertih, semalam.

Program anjuran Jabatan Penerangan Terengganu dengan kerjasama Bahagian Pengurusan dan Analisis Maklumat (BPAM), Kementerian Penerangan,Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) peringkat negeri itu disertai peserta mewakili pelbagai jabatan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO).

Penganjur memilih dua ahli panel untuk membincangkan isus-isu semasa bagi member pendedahan daan penjelasan kepada peserta terbabit. Ahli panel yang mengendalikan forum itu ialah Ketua Penolong Pengarah Bahagian Ancaman Ektremis Sosial PDRM Bukit Aman, SAC Dato;Mohd Sofian Md Makinuddin dan Pengurus Besar Kanan,Pejabat Pengurus Negeri PTPTN Kuala Lumpur. Manakala moderatornya Haji Mohd Nasir Salleh bekas Pengarah Penerangan Terengganu.

Pengerusi Jawataankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, melakukan upacara penutup program berkenaan.

Ahli panel membentangkan dengan jelas dua isu utama yang sebelum ini menjadi topik kepada pembangkang termasuk isu PTPTN sehingga mengelirukan pelajar dan ibu bapa apabila pembangkang meminta kerajaan memansuhkan PTPTN.

Bagi isu keselamatan pula, peserta berpuas hati dengan papparan video dan penyampaian yang disampaikan oleh ahli panel terbabit kerana ia menyentuh seal ancaman dan keselamatan negara jika pihak tidak bertanggungjawab terus memainkan isu yang boleh memecahkan perpaduan rakyat.

Berucap pada majlis itu Dr A Rahman berharap, dengan adanya majlis penerangan yang disampaikan oleh ahli panel berkenaan ia dapat memberi kesedaran dan keinsafan kepada peserta sekaligus menggunakan pengetahuan yang ada untuk memperbetulkan isu yang diselewengkan pihak pembangkang.