Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

17 August 2013

SEKITAR RUMAH TERBUKA AIDILFITRI MENTERI BESAR

Kira-kira 40,000 pengunjung menyerbu Rumah Terbuka Aidilfitri Menteri Besar di Teluk Kalong, Kemaman, bermula jam 10 pagi hingga 3 petang. Jurufoto Unit Komunikasi Negeri Terengganu (UKOM), Zulkipli Putra merakam suasana serta kemeriahan rumah terbuka berkenaan.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said meletakkan kuah mee sup kepada para hadirin.

Isteri MB, To' Puan Seri Hajah Norliza Mahmud mengagihkan satey kepada tetamu.









Masyarakat perlu hargai pejuang kemerdekaan negara


YB Muhamad Pehimi bersalaman dengan Abdullah Mat Din

Oleh: Mohammad Ishak 

Rakyat negeri ini diajak menghargai jasa dan sumbangan pejuang yang berjaya membebaskan negara daripada penjajah kerana merekalah yang membawa kepada kemajuan dan kesejahteraan rakyat yang dinikmat oleh Malaysia sekarang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Muhamad Pehimi Yusof berkata, tanpa pembabitan pejuang terdahulu yang sanggup mengadai harta dan nyawa untuk membebaskan negara sudah tentu generasi sekarang tidak akan menikmat apa yang ada pada masa kini.

Katanya, sumbangan pejuang terdahulu sememangnya banyak membantu kerajaan untuk membentu Malaysia yang kni sudah mencapai kejayaan cemerlang dalam pelbagai bidang.

“Usaha yang dilakukan oleh kominiti setempat mengangkat pejuang terdahulu yang masih hidup patut dihargai dan dicontohi pihak lain,” katanya ketika menyampaikan anugerah khas kepada tiga pejuang dari Kampung Gong Gucil, dekat Jertih, hari ini.

Tiga beradik dari kampung itu yang sama-sama berjuang memerdekan negara menerima anugerah khas terbabit ialah Abdullah Mat Din, 74, Mat Ali Mat Din, 70 dan Halimah Mat Din, 73.

Majlis anjuran Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Kampung Gong Gucil, itu mendapat pujian Muhamad Pehimi kerana satu-satunya Badan Bukan Kerajaan (NGO) di daerah Besut yang mewujudkan anugerah untuk pejuang.,

Majlis sempenaa sambutan Aidilfitri itu bertujuan menghargai jasa dan sumbangan pejuang terbabit selain merapatkan hubungan komuniti dengan pemimpin.

Pengerusi JKKK kampung itu, Zahari Mat Din, berkata pihaknya bangga kerana berjaya mengadakan program seumpama itu bagi menghargai warga emas yang sebelum ini amat berjasa kepada masyarakat.

Amal budaya hormat di jalan raya- JKJR

Oleh; Esah Abdullah 

Semua pemandu kenderaan diminta mengamalkan budaya hormat serta beri keutamaan kepada pejalan kaki dan juga penunggang basikal semasa di jalan raya.

Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya Terengganu (JKJR) Terengganu, Encik Ahmad Firdaus Haron berkata, sikap saling menghormati di jalan raya perlu disemai di hati semua pemandu kenderaan agar kemalangan membabitkan golongan itu dapat diatasi.

Menurutnya, pejalan kaki dan penunggang basikal lebih terdedah kepada bahaya kerana mereka tidak mempunyai sebarang alat perlindungan bagi melindungi mereka sekiranya terlibat dalam kemalangan.

“Kita menyarankan kepada para pemandu kenderaan menjadikan satu budaya semasa memandu dengan sentiasa menghormati serta memberikan keutamaan kepada pejalan kaki dan juga penunggang basikal.

“Pejalan kaki itu sendiri juga diingatkan supaya dapat menggunakan lintasan pejalan kaki, lintasan berlampu isyarat dan juga jejantas yang telah disediakan demi keselamatan yang lebih terjamin,” katanya.

Menurutnya, pejalan kaki terlibat dalam kemalangan di lokasi yang bukan dikhaskan untuk pejalan kaki, mereka bukan sahaja tidak dilindungi oleh undang-undang tetapi turut tidak layak untuk menuntut sebarang pampasan insurans.

Selain itu katanya, terdapat 10 langkah keselamatan bagi mengurangkan berlakunya kadar kemalangan antaranya termasuklah memberi keutamaan kepada pejalan kaki dan juga penunggang basikal.

 “Sentiasa merancang perjalanan, ikut had laju yang ditentukan, mematuhi garis panduan semasa memotong dan juga berhenti apabila lampu isyarat merah.

 “ Elakkan daripada mengekori kenderaan lain, periksa cermin dan beri isyarat sebelum melakukan pertukaran lorong, ikut lorong yang betul, tidak memotong barisan, tidak mencelah diantara kenderaan lain dan juga sentiasa sabar ketika memandu,” katanya.
 

TDM Berhad sasar buka empat kilang

Syarikat perladangan tempatan, TDM Berhad, menyasarkan untuk membina empat kilang memproses kelapa sawit di Kalimantan, Indonesia tidak lama lagi.

 Pengerusinya Datuk Roslan Awang Chik berkata sasaran itu dibuat berdasarkan pencapaian baik TDM sejak beroperasi dalam sektor perladangan kelapa sawit di negara tersebut sepanjang tiga tahun lepas, membabitkan kawasan seluas 11,035 hektar.

 Katanya buat permulaan, syarikat itu akan membina kilang bernilai kira-kira RM80 juta di ladang sawit berkenaan untuk aktiviti pemprosesan. "Kita sudah mengeluarkan tender kepada kontraktor bagi membina kilang yang mampu memproses 60 tan kelapa sawit sejam, di Nanga Pinoh, Kalimantan.

"Bagi setiap 10,000 hektar, kita akan mempunyai sebuah kilang memproses kelapa sawit, dan dalam tempoh tiga tahun, kita jangka akan ada kilang kedua selepas kesemua 20,000 hektar tanaman sawit mengeluarkan hasil," katanya ketika ditemui di sini.

 Menurutnya jika tiada masalah, pembinaan kilang oleh syarikat dari Malaysia itu dapat dimulakan bulan depan, dan dijangka siap dalam tempoh 16 bulan. Roslan berkata pengeluaran hasil di peringkat awal ini kurang baik, dengan hasil sekitar 50 hingga 80 tan sahaja sebulan, namun untuk jangka masa panjang pihaknya menyasarkan untuk mengeluarkan 25 tan sawit bagi setiap hektar.

 Menerusi fasa pertama, TDM sudah membeli tanah seluas 20,000 hektar dan sudah menanam komoditi itu secara berperingkat-peringkat, dan sehingga hujung tahun ini proses menanam di tanah seluas 15,000 hektar dijangka selesai manakala selebihnya akan ditanam secara berperingkat-peringkat selepas itu.

 Katanya secara keseluruhan syarikat merancang memiliki ladang seluas 40,000 hektar sehingga 2018, membabitkan pelaburan berjumlah RM1 bilion.

 Sementara itu, TDM juga berusaha menanam sawit tiga kali ganda daripada jumlah sekarang berikutan tanah yang subur dan iklim yang kondusif di kawasan itu.

 Sebelum ini, operasi TDM Berhad di Kalimantan, Indonesia mendapat pujian Menteri Besar ketika melakukan lawatan kerja ke lokasi itu pada 29 Jun.

 Dalam pada itu, Roslan berkata syarikat itu juga mendapat tawaran untuk membuka ladang di kawasan lain di Indonesia. Beliau bagaimanapun berkata setakat ini TDM hanya mahu memberi tumpuan ke atas projek di Nanga Pinoh.

 "Kita mahu memastikan projek ini berjaya sebelum meluaskan segmen perniagaan ke kawasan lain," katanya.

 

16 August 2013

Kekal ikatan silatulrahim dalam komuniti

Oleh; Esah Abdullah

Semua anggota masyarakat perlu saling menyokong antara satu sama lain agar ikatan silatulrahim sentiasa kekal berpanjangan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kawasan Batu Rakit YB Haji Bazlan Abdul Rahman berkata, hidup bermasyarakat ibarat aur dengan tebing, saling memerlukan antara satu sama lain.

“Hubungan erat antara jiran tetangga disertai dengan sifat kasih sayang mampu mewujudkan keharmonian dalam masyarakat dan ia dituntut dalam agama,” katanya di majlis penyampaian sumbangan Hari Raya kepada penduduk Kampung Bukit Wan, Batu Rakit baru-baru ini.

Katanya, kekalkan semangat kerjasama dalam komuniti dengan mengatur pelbagai aktiviti yang menjurus kepada kesepakatan dan perpaduan masyarakat.

“Selaku wakil rakyat , saya sentiasa menyokong usaha yang dijalankan di peringkat kampung serta sedia membantu apa saja yang diperlukan,” katanya.

Dalam majlis berkenaan seramai 128 keluarga telah menerima sumbangan barangan keperluan harian berupa beras, gula, tepung, susu, milo serta jus bagi membantu penduduk kampung membuat persiapan menyambut Aidilfitri.
 

TATiUC pelawa pelajar mohon ijazah sarjana muda

Oleh: Suriati Ali 

Kolej Universiti Tati (TATiUC) mempelawa mana-mana pelajar lepasan diploma, matrikulasi atau setaraf dengannya melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah sarjana muda di kolej itu.

 Antara program yang ditawarkan, teknologi pembuatan, Tenologi Mekatronik & Eletronik Instrument, Teknologi Robotik Automasi, Teknologi Kejuruteraan Kimia & Polimer serta Teknologi Media & Komputer.

Syarat-syarat kemasukan dan permohonan boleh merujuk di laman web www.tatiuc.edu.my atau di kaunter Jabatan Komunikasi Korporat, Promosi dan Hubungan Luar Tatiuc.

 Rektor TATiUC, Dr Junaidi Ibrahim, semua program yang ditawarkan berdasarkan permintaan industri dan syarikat ternama di luar negara. TATiUC yang ditubuhkan dalam usaha menangani masalah keperluan tenaga mahir di Malaysia terutama di Terengganu.

 “Penubuhan TATiUC merupakan sebuah institusi yang mampu menghasilkan tenaga kerja yang mahir dengan kemahiran tinggi dan keupayaan serta menguasai pengetahuan yang berkaitan teknologi perlu diwujudkan bagi menyokong poertumbuhan sektor industri negara,” katanya.

 Selain itu, beliau berkata TATiUC akan terus memacu perubahan dan menjana keperluan untuk meletakkannya sebaris dengan universiti ternama dunia dan merealisasikan hasrat sebagai universiti penuh menjelang 2015.

 Pesta Konvo turut diadakan sempena majlis konvokesyen TATIUC selama tiga hari iaitu bermula 20 September ini.

 Pelbagai acara menarik telah disusun sepanjang pesta ini, antara konsert perdana, forum perdana, kejohanan futsal, senamrobik, gerai pameran, gerai jualan, pertandingan mewarna, kayuhan mesra dan tayangan amal.

 

15 August 2013

Pegawai Khas ADUN Jertih dan Timbalan Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Terengganu dijangka bertanding Ketua Pemuda Besut


Azizul Jasmi...                                    Zahari Mat..

Oleh: Mohammad Ishak 

Bahan pemilihan kepemimpinan Pemuda Umno Bahagian Besut mula dirasai apabila dua tokoh dikalangan pemuda bahagian itu masing-masing sudah menawarkan diri bertanding merebut jawatan Ketua Pemuda UMNO Bahagian itu Oktober ini.

Dua tokoh terbabit ialah, Azizul Jasmi Mohamad,38, dari Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih dan Zahari Mat,31. dari DUN Hulu Besut yang bakal menyaksikan pertandingan satu lawan satu. 

Pertandingan jawatan Ketua Pemuda Besut sudah pasti akan berlaku kerana penyandanya, Mohd Mahdi Musa yang kini selaku ADUN Kota Putera, akan melepaskan jawatan itu kerana cukup umur.

Azizul berlelulusan BA Syariah Universiti Malaya (UM) antara tokoh pemuda yang disebut-sebut sebagai bakal pengganti Mahdi kerana beliau dianggap mampu memimpin pergerakan itu masa kini.

Beliau yang juga Pegawai Khas kepada ADUN Jertih,Muhamad Pehimi Yusof memegang jawatan Ahli Jawatankuasa Pemuda Bahagian selama tinggal penggal berturut-turut sudah menyatakan kesediaan untuk bertanding jawatan berkenaan selepas Mahdi melepaskan jawatan iaitu.

Selain aktif dalam pergerakan pemuda Azizul dilihat calon berpotrensi menggantikan Mahdi kerana beliau juga aktif dalam belia dan menyandang jawatan Pengerusi Majlis Belia Daerah Besut.(MBDB).

Manakala Zahari, yang kini Timbalan Pengarah Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negeri Terengganu, turut, menawarkan diri sebagai Ketua Pemuda UMNO Bahagian Besut pada pemilihan parti itu, Oktober ini.
Zahari, anak kelahiran Kampung Lubuk Kawah, Hulu Besut, seorang lagi tokoh muda berkalibar kerana mempunyai hubungan rapat dengan belia dan pelajar yang diharap dapat memimpin pergerakan itu. Beliau yang berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Seni, Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), berkata, keputusannya itu bagi memperbaharui keupayaan kepimpinan agar lebih matang, pro aktif dan bersifat terbuka.

 “Harapan saya mahu menawan hati orang muda bersama UMNO khususnya pengundi luar dan para pelajar di universiti serta institusi pengajian tinggi lain,” Katanya.

Zahari yang juga bekas pemimpin pelajar di Unimas sekitar tahun 2003 hingga 2004 sehingga mendapat Anugerah Sri Kenyalang Unimas.

Selain itu, beliau juga memegang jawatan Yang Dipertua Gagasan Daerah Kuala Terengganu dan pernah berkhidmat sebagai Pegawai di Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) di Besut.

Rumah terbuka sempena ‘hari raya enam’

Oleh: Noraini Jusoh

Ramai yang memilih tarikh 8 Syawal atau lebih dikenali dengan ‘hari raya enam’ di Terengganu untuk mengadakan majlis rumah terbuka sempena Aidilfitri termasuk beberapa pemimpin negeri.

Antaranya Ketua Umno Bahagian Kuala Nerus, Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri; Pengerusi Jawatankuasa Transformasi Kerajaan, Penyampaian, Pengurusan Prestasi dan Teknologi Maklumat negeri, YB A. Latif Awang; Pengerusi Jawatankuasa Usahawan, Pembangunan Luar Bandar, Kepenggunaan dan Koperasi negeri, YB Roslee Daud serta Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya dan Kemudahan Awam negeri, YB Mohd Iskandar Jaafar memilih untuk mengadakan rumah terbuka pada hari ini.

Tinjauan Teganukita mendapati rumah terbuka yang dianjurkan Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri di kediamannya cukup meriah dengan kehadiran masyarakat pelbagai kaum.

Majlis bermula jam 10.30 pagi itu ternyata mendapat sambutan bukan sahaja masyarakat Melayu malah kaum Cina juga bersama-sama meraikan hari bersejarah umat Islam ini.

Dato’ Mohd Nasir bersama isteri Toh Puan Sabariah Muhammad Yusof turut mengambil kesempatan tersebut untuk beramah mesra dengan tetamu yang hadir sambil menyampaikan sumbangan raya kepada kanak-kanak.

Orang ramai disajikan dengan pelbagai juadah popular Terengganu antaranya nasi dagang, nasi minyak, sate, ketupat, tapai, nasi himpit, air cendol dan pelbagai lagi.

Selain menjadi medan merapatkan hubungan, majlis sebegini sangat bermakna kerana dapat mempertemukan pemimpin dengan masyarakat setempat dalam suasana yang lebih santai dan mengeratkan silaturahim sekali gus menunjukkan sokongan padu penduduk terhadap setiap program anjuran pemimpin mereka.

 

PLBT pertaruh enam pelumba

Persatuan Lumba Basikal Terengganu (PLBT) mempertaruhkan enam pelumba pelapis bagi menggalas cabaran pada kejohanan Tour De Borneo, Sabah selama lima hari bermula Ahad ini.

 Mereka ialah Mohd Khairul Azizi Abdullah, Mohd Fahmi Irfan Zailani, Mohd Syairazi Fuad, Mohd Iskandar Fitri Mod Sabti, Asmuai Ali dan Mohd Nor Irfan Norin.

Ketua Jurulatih PLBT, Syed Mohd Husaini Syed Mazlan berkata walaupun pelumba yang diketengahkan itu masih muda berumur antara 15 hingga 18 tahun, namun mereka mempunyai bakat yang besar dan dapat melakukan yang terbaik sepanjang kejohanan itu

 "Kejohanan itu merupakan latihan pemanas badan sebelum mereka menyertai beberapa kejohanan lebih besar termasuk di Indonesia pada pertengahan bulan September," katanya

.

Ketua Puteri tujuh bahagian akan bertukar tangan

Oleh; Esah Abdullah 

Tujuh daripada lapan Ketua Pergerakan Puteri Umno bahagian di negeri ini bakal bertukar tangan dalam pemililihan jawatankuasa parti yang akan diadakan serentak di seluruh negara pada 12 Oktober depan.

Ketua Pergerakan Puteri Umno Perhubungan Terengganu, Puan Nordiana Shafie berkata, perkara ini tidak boleh dielak kerana kesemua tujuh ketua puteri sedia ada sudah melebihi umur.

“ Rata-rata penyandang sekarang memegang jawatan ketua sejak mula ditubuhkan pada tahun 2000,” katanya kepada Teganukita hari ini.

Katanya, hanya Ketua Puteri Kemaman iaitu Puan Asfalinda Anuar masih dalam lingkungan usia puteri manakala Ketua Puteri Besut, Che Senah Che Sulaiman; Setiu, Puan Rosnari Awang Ngah; Kuala Nerus, Puan Aida Azam; Marang, Puan Marina Endut; Hulu Terengganu Puan Zarina Abdul Rahman dan Dungun, Puan Aziahwati Abdullah sudah berusia melebihi 35 tahun.

Oleh kerana pemilihan semua jawatan dalam parti tahun ini dibuat secara terbuka, beliau mengingatkan perwakilan Puteri agar dapat memilih pemimpin yang berkaliber , berilmu serta komited terhadap tanggung jawab yang diamanahkan.

Katanya, beliau tidak dapat meramalkan calon tertentu samaada dari kalangan jawatankuasa atau dari ahli biasa bakal menerajui pergerakan itu di peringkat bahagian sebaliknya akan menunggu proses pendaftaran calon yang berakhir pada bulan depan.

“Syarat bertanding semua jawatan dalam parti ialah mereka yang telah menjadi sekurang-kurangnya tiga tahun dan ini memberi peluang lebih luas kepada ahli parti merebut mana-mana jawatan dalam parti,” katanya yang juga Ketua Puteri Bahagian Kuala Terengganu..

Puan Nordiana seterusnya mengalu-alukan penyertaan ahli Puteri untuk menduduki mana-mana jawatan dalam parti asalkan ia dibuat secara profesional untuk mengukuhkan kedudukan parti serta membela nasib orang Melayu.
 

Tradisi ziarah kubur masih diamalkan

Oleh: Suriati Ali 

Tradisi melawat tanah perkuburan saudara-mara terdekat pada `hari raya enam’ atau 8 Syawal setiap tahun terus kekal di kalangan umat Islam di Terengganu.

 Bermula jam 7.30 pagi kebanyakan umat Islam mula keluar rumah untuk mengunjungi kubur saudara mara dengan membawa keluarga masing-masing.

Ada yang tinggal di luar daerah sanggup mengambil cuti semata-mata mahu bersama-sama menziarah kubur saudara terdekat terutama arwah ibu, bapa atau adik beradik.

 Mereka tidak mahu ketinggalan menghidupkan suasana itu bersama mereka yang masih hidup.

Tinjauan di beberapa tanah perkuburan di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit dan DUN Tepoh, mendapati ada di antara mereka membawa bekalan makanan seperti nasi minyak, nasi dagang, nasi himpit., ketupat, lemang, tapai dan kuih muih..

 Selepas selesai membaca doa, tahlil , surah Yasin dan tidak ketinggalan membersihkan kubur, mereka yang mengunjunginya bersama-sama berkongsi juadah dan manjamu selera di pondok rehat atau wakaf yang disediakan.

 Puan Shamsiah Ismail, dari Pekan Pahang, 55, berkata dia sanggup datang dari jauh bersama enam ahli keluarga lain ke Tanah Perkuburan Kampung Pagar Ubi, semata-mata mahu menziarah kubur arwah ibu dan bapa.

 “Sekurang-kurangnya apa yang diamalkan ini mampu mengingatkan kita, terutama kepada anak-anak mengenai kejadian dan kebesaran Allah,” katanya.

 Salmiah Awang, 42, hampir setiap tahun dia dan keluarga, tidak ketinggalan menziarahi kubur arwah ayah dan kakak yang sudah lama meninggal dunia. 

“Pendekatan itu mampu menyuburkan ingatan saya dan anak-anak kepada mereka yang sudah tiada,” katanya.

 

14 August 2013

Kejohanan di Perancis sangat mencabar

Oleh: Noraini Jusoh dan Nurul Suraya Abd Sukor (pelatih)

Atlet sukan berkuda, Azizatul Asma Abdullah, 17, mempamerkan aksi cemerlang dan membanggakan apabila mendahului rakan sepasukan pada kejohanan FEI World Endurance Championships for Young Riders & Juniors 2013 di Perancis, baru-baru ini.

Azizatul yang merupakan atlet kelahiran Terengganu berjaya menduduki tangga ke-18 daripada 98 peserta keseluruhan yang bertanding pada kejohanan tesebut.

Menurut Azizatul, beliau menjalani latihan di Lembah Bidong seawal bulan Disember tahun lalu sebagai persediaan menghadapi kejohanan tersebut.

"Pertandingan pada kali ini sangat mencabar, selain diadakan pada bulan puasa kawasan tempat pertandingan juga banyak berbukit serta berpasir dan sangat berbeza dengan tempat sendiri.

"Saya juga menghadapi persaingan sengit terutamanya peserta dari negara Eropah, tetapi Alhamdulillah, saya berjaya meneruskan perlawanan hingga ke garisan penamat,” katanya yang mula menyertai kejohanan sukan berkuda pada usia 13 tahun.

Atlet lain, Mohd Ziyad Hamzah, 16, mengakui bahawa pertandingan pada kali ini sangat mencabar walaupun beliau berpengalaman dalam mengikuti kejohanan yang diadakan di luar negara.

"Ini adalah kali pertama saya mengikuti pertandingan yang sangat mencabar. Ia berbeza dengan pertandingan di England tahun lepas. Saya sudah agak penunggang dari Perancis akan beri cabaran yang hebat kepada penunggang lain.

"Pertandingan di Perancis sangat mencabar dengan trek yang tidak rata dan cuaca panas menyebabkan kami tidak boleh menunggang terlalu laju. Kami hanya ikut arahan dari jurulatih, tapi bersyukur dapat tempat keempat,” katanya.

Atlet kelahiran Perlis, YM Tengku Puteri Helen Nurina Tengku Shaharin, 16 mengakui bahawa kejohanan tersebut memberi pengalaman baru dan mendedahkan beliau dengan suasana tempat pertandingan yang berbeza.

"Kejohanan di Perancis lagi susah sebab keadaan cuaca yang panas, ditambah lagi trek yang berbukit dan berbatu, berbanding trek di Terengganu yang lebih rata dan berpasir.

"Walaupun lebih ramai penunggang wanita, tetapi mereka lebih berdaya saing dan memberi saingan hebat kepada saya. Ia adalah pengalaman baru buat saya,” katanya kepada Teganukita.

Atlet sukan berkuda negara yang mendapat tempat keempat daripada 20 negara yang bertanding pada kejohanan tersebut, menerima insentif RM5000 seorang dan diraikan dalam Majlis Pengurniaan Insentif kepada Atlet FEI World Endurance Championships for Young Riders & Juniors 2013 di Permai Inn Kuala Terengganu, baru-baru ini.

 

Empat Jawatan Ketua Wanita Umno bahagian akan dicabar

Oleh; Esah Abdullah 

Sekurang-kurangnya empat Ketua Wanita Umno bahagian bakal dicabar dalam pemilihan Persidangan Wanita Umno bahagian yang akan diadakan pada 12 Oktober depan.

Penolong Setiausaha Pergerakan Wanita Umno Perhubungan Terengganu, Hajah Zainun Abu Bakar berkata, bahagian yang dimaksudkan ialah Dungun, Kuala Terengganu, Kuala Nerus dan Setiu.

“Setakat ini terdapat ura-ura jawatan ketua wanita bahagian akan dicabar namun ia akan diketahui setelah pendaftaran penamaan calon bagi ketiga sayap iaitu Wanita, Pemuda dan Puteri dibuka pada 21 September depan,” katanya kepada Teganukita hari ini.

Setakat ini katanya, Ketua Wanita Kuala Terengganu Hajah Jannah Zaleha Nik dan Ketua Wanita Setiu Hajah Wan Maznah Nong dikatakan akan berundur untuk memberi peluang kepada muka baru.

Beliau yang juga Ketua Pergerakan Wanita Umno Bahagian Dungun itu akan mempertahankan jawatannya yang disandang sejak 2008.

Manakala jawatan Ketua Wanita Kuala Nerus yang disandang Hajah Khadijah Awang sekarang juga akan dicabar oleh muka lama dari kalangan ahli parti.

Selain itu, bekas Ketua Puteri Perhubungan Terengganu dan juga Ketua Puteri Bahagian Kuala Terengganu, Puan Nordiana Shafie  menyatakan kesediaan bertanding bagi jawatan Ketua Wanita Bahagian Kuala Terengganu untuk meneruskan kesinambungan kepimpinannya dalam parti.

Sementara itu kedudukan Ketua Wanita Bahagian Kemaman, Senator Hajah Rohani Abdullah, Ketua Wanita Marang Senator Hajah To’ Puan Zaiton Mohd Amin, Ketua Wanita Hulu Terengganu Datuk Hajah Fatimah Hamat dan Ketua Wanita Besut, Engku Naimah Engku Taib dikhabarkan tidak tergugat.

“Perpaduan wanita dalam parti dan masyarakat tidak akan tergugat walau pun berlaku pertandingan dan ini adalah proses biasa dalam usaha memperkukuhkan parti ,” kata Hajah Zainun.
 

Hotel TH lebar sayap perniagaan di Terengganu

Selepas Tabung Haji Hotel & Convention Centre (Hotel TH) Alor Setar, Kedah dibuka, TH melebarkan sayapnya dengan pembinaan Hotel TH Terengganu tiga tahun lalu dan mula beroperasi awal bulan lalu.

Terletak cuma kira-kira satu kilometer dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) dan bertentangan dengan Kompleks Sukan negeri, kedudukan hotel bertaraf tiga bintang itu ternyata cukup strategik.

Reka bentuk kontemporarinya dalam adunan bercirikan Islam, sudah cukup untuk menarik perhatian mereka yang dalam perjalanan dan kewujudannya menjadi salah satu aset bagi negeri dalam kegiatan ibadah dan juga pelancongan.

 Hotel TH berada dalam Kompleks TH yang keseluruhannya dianggarkan menelan kos RM70 juta, turut direka khas bagi kegunaan pada musim haji dengan mempunyai dewan ketibaan khas untuk jemaah, tempat mendaftar dan imigresen, tempat pemeriksaan bagasi serta dewan berlepas.

Kewujudannya yang tersergam di atas tanah seluas 3.2 hektar itu dapat memberi kemudahan kepada jemaah berkumpul setiap kali tiba musim haji khususnya dan memberi pilihan penyediaan hotel berkonsepkan pematuhan syariah kepada umat Islam amnya.

 Beberapa tahun dahulu jemaah haji dari seluruh Pantai Timur terpaksa bersesak-sesak di lapangan terbang bagi menyelesaikan pelbagai urusan termasuk kesihatan dan keselamatan, dengan persekitaran lapangan terbang sesak dipenuhi ahli keluarga para jemaah.

 Namun, bermula tahun ini, jemaah haji tidak lagi perlu menghadapi situasi begitu apabila Hotel TH Terengganu turut menyediakan sebuah dewan konvensyen yang mampu memuatkan seramai 3,000 orang pada satu-satu masa.

 Dewan konvensyen yang dikatakan antara yang terbesar di Pantai Timur itu boleh menampung pengendalian urusan himpunan, seminar dan majlis meraikan perkahwinan dalam suasana yang selesa.

 Bagi jemaah dan ahli keluarga yang datang dari luar negeri ini, mereka tidak perlu bimbang tentang penginapan memandangkan Hotel TH Terengganu menyediakan ruang penginapan yang selesa dengan harga berpatutan terutamanya kepada pencarum TH.

 Menurut Pengurus Besarnya, Malizan Zakaria, hotel itu menawarkan 182 bilik dan ketika ini ia hanya beroperasi sehingga tingkat dua yang menempatkan bilik jenis superior dan deluxe manakala tingkat empat sehingga enam dijangka dibuka selewat-lewatnya September ini.

 Katanya, bahagian berkenaan akan menempatkan bilik jenis famili, eksekutif suite, apartmen suite, residential suite serta presidential suite yang menawarkan ruangan yang lebih eksklusif dengan menempatkan lounge eksklusif.

 "Selain itu, kami juga menyediakan bilik yang disesuaikan untuk golongan kurang upaya dengan dilengkapi kemudahan seperti posisi perabot yang rendah dan mudah dicapai serta saiz pintu masuk dan pintu bilik air yang lebih besar," katanya ketika ditemui di sini, baru-baru ini.

 Beliau memberitahu, kebanyakan bilik menyediakan katil yang direka khas iaitu jenis pull out extra bed yang setiap bilik boleh memuatkan tetamu sehingga empat orang.

 Selain itu, hotel itu turut menawarkan kemudahan pertama seumpamanya di negeri ini seperti kolam renang bagi wanita yang tertutup selain bilik mandi dan tandas diasingkan.

 Turut disediakan bersebelahan kolam mandi wanita sebuah ruangan rehat golongan tersebut yang membolehkan mereka mengadakan pelbagai aktiviti tanpa perlu bimbang aurat dilihat bukan mahram.

 Selain itu, kolam renang untuk kanak-kanak turut direka dengan pelbagai keseronokan apabila dibina seolah-olah seperti berada di taman tema mini serta kolam renang terbuka yang luas.

 Bagi mereka yang ingin mengadakan aktiviti, mesyuarat mahupun bersantai, Hotel TH turut menyediakan ruang yang selesa di Menanti Lounge dan empat bilik persidangan yang mampu memuatkan sehingga 300 orang pada suatu masa serta sembilan bilik mesyuarat.

 Hotel yang beroperasi mengikut syariah itu menyediakan pelbagai pilihan menu makanan bertempat di Restoran Lagenda yang beroperasi pukul 6 pagi hingga 12.30 tengah malam.

 

Mangsa kebakaran di Pulau Perhentian dapat perhatian segera ADUN


YB Tengku Zaihan (dua dari kiri) bersama kakitangan JKM menemui mangsa kebakaran

Oleh: Mohammad Ishak 

Tiga pemilik kedai di Pulau Perhentian yang menjadi mangsa kebakaran apabila premis mereka terbabit dalam kebakaran mendapat perhatian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman.

Tengku Zaihan bersama kakitangan Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah Besut, melakukan lawatan mengejut sebaik menerima laporan mengenai kejadian yang berlaku kira-kira jam 5.45 pagi kelmarin. 

Kebakaran membabitkan kedai 3 unit kedai sederet Jeti Kampung Pulau Perhentian. dipercayai bermula dari kedai bahagian tengah tengah menjual barangan runcit milik yang disewa Nik Zawawi Mat Ira, 37.

Beliau yang turut melawat mangsa dan tempat kejadian kemudian menyampaikan sumbangan peribadi kepada mangsa.

Berikutan itu, kakitangan JKM yang menyertai lawatan ADUN berkenaan sedang mendapatkan maklumat mengenai kejadian daripada mangsa terbabit.

Beliau meminta mangsa terbabit bersabar sementara pihak JKM membantu mendapatkan bantuan selanjutnya bagi memulihkan kehidupan mangsa.

13 August 2013

ILP tawar kursus mengikut keperluan industri

Oleh; Esah Abdullah 

Institusi latihan Perindustrian (ILP) Kuala Terengganu menawarkan 11 kursus mengikut keperluan industri masa kini bagi memenuhi permintaan tenaga mahir yang semakin meningkat kebelakangan ini.

Pengarahnya, Encik Abdul Wahid Embong berkata, antara kursus ditawarkan termasuklah teknologi elektrik, penjaga jentera elektrik, penyejukbekuan dan penyaman udara, komputer sistem, mekanik industri, pemesinan am, pemasangan paip dan gas, binaan bangunan, binaan kayu, binaan paip dan sanitari dan diploma teknologi binaan.

Menurutnya, bidang teknologi elektrik, pemasangan paip dan gas, penyejukbekuan dan penyaman udara merupakan kursus paling diminati dengan tempoh belajar yang ditetapkan selama dua tahun tiga bulan adalah satu jangka masa yang lengkap untuk mereka mahir dalam bidang masing-masing.

Katanya, ILP Kuala Terengganu turut menjadi pilihan pelajar perempuan untuk melanjutkan pelajaran mereka dalam bidang kemahiran dan tahun ini pertambahan bilangan pelajar perempuan sebanyak 20 peratus berbanding tahun lepas,

 “Sebahagian besar pelajar perempuan memilih mengikuti kursus komputer dan teknologi binaan yang mungkin lebih bersesuaian,” katanya.

Namun begitu katanya, terdapat pelajar perempuan menceburi bidang kemahiran walaupun ia lebih dikuasai lelaki. ILP juga menetapkan peraturan sama dengan pelajar lelaki, lulus syarat akademik dan sihat fizikal.

Tambahnya, setiap tahun, ILP sasar kemasukan 120 hingga 200 pelajar pada setiap semester, sehingga kini, jumlah pelajar yang ada adalah lebih 600 orang, iaitu termasuk 120 pelajar bagi kemasukan Julai 2013.

“Kecenderungan peserta kursus menyambung pengajian mereka ke peringkat lebih tinggi juga membanggakan kita dan setakat ini kira-kira 20 peratus mengambil keputusan menyambung pengajian masing-masing,” katanya.
 

MB lancar kempen kibar Jalur Gemilang

Oleh; Esah Abdullah 

Majlis pelancaran Perayaan Bulan Kemerdekaan ke-56 dan Kempen Kibar Jalur Gemilang Peringkat Negeri Terengganu akan diadakan di Pusat Konvensyen Taman Tamadun Islam pada 19 Ogos ini bermula jam 2.45 petang.

Penolong Setiausaha Kerajaan (Kerja Raya dan Pengangkutan) Encik Nasran Abd. Halim berkata, majlis pelancaran akan dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku diikuti lagu 1Malaysia.

 Katanya majlis pelancaran juga akan diserikan dengan persembahan sajak Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku yang akan disampaikan oleh Muhammad Iqbal Zahanuddin dan Nur Atiekah Hidayah Hussain dari Institut Pendidikan Guru Kampus Dato' Razali Ismail Kuala Terengganu.

Menurutnya, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said akan menyempurnakan majlis pelancaran berkenaan yang turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian dan Perdagangan negeri merangkap Pengerusi Jawatankuasa Agung Sambutan Perayaan Bulan Kemerdekaan, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang.

“Sebaik selesai ucapan pelancaran, upacara perarakan masuk 56 Bendera Malaysia oleh Pasukan Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) diikuti upacara menaikkan bendera serta penyerahan Bendera Malaysia kepada pegawai-pegawai daerah,” katanya.

Katanya, gimik pelancaran ialah melekatkan Bendera Malaysia dan Striker Hari Kemerdekaan di kenderaan jabatan negeri dan persekutuan.
 

12 August 2013

Pencapaian atlet sukan berkuda Terengganu membanggakan

Oleh: Noraini Jusoh dan Nurul Suraya Abd Sukor (pelatih)

Pencapaian atlet sukan berkuda negara, khususnya atlet Terengganu harus dipuji apabila berjaya mendapat tempat keempat dalam kejohanan FEI World Endurance Championships for Young Riders & Juniors 2013 di Perancis, baru-baru ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, beliau bangga dengan pencapaian atlet negeri ini kerana daripada tujuh peserta mewakili Malaysia dalam pertandingan tersebut, empat daripada mereka merupakan anak Terengganu.

"Saya ingin merakamkan setinggi penghargaan dan tahniah kepada semua ahli pasukan Endurance negara, khususnya atlet Terengganu kerana telah melakar kejayaan cemerlang dalam kejohanan tersebut.

"Dengan melayakkan diri ke pertandingan ini sudah menjadi satu kejayaan, apatah lagi menempatkan diri di kedudukan yang membanggakan,” katanya.

Tambah beliau lagi, pencapaian yang ditunjukkan atlet Terengganu menjadi pelengkap kepada kepelbagaian pencapaian sukan dan pembangunan mampan negeri.

"Kejayaan ini sudah tentu menambahkan lagi koleksi sejarah kecemerlangan dicipta anak-anak Terengganu khususnya di peringkat antarabangsa.

"Sebab itu negara-negara maju melabur peruntukan besar dalam sektor dan industri sukan, kerana disamping sebagai pengukuh kepada negara, sukan juga mampu memberi pulangan ekonomi yang baik jika dijadikan satu industri bagi peringkat ekonomi yang betul,” katanya kepada Teganukita.

Selain itu, selepas mencipta kejayaan gemilang dipersada antarabangsa pada sukan Formula Future beberapa tahun yang lalu, atlet Terengganu semakin menyerlah dan mempamerkan kemampuan luar biasa dalam bidang sukan yang lain.

"Hari ini negeri kita menjadi penyumbang teramai atlet-atlet mewakili negara dalam temasya antarabangsa seperti sukan Sea, Asia, Komenwel dan Olimpik. Jadi, tidak hairanlah jika Terengganu sekarang menjadi kuasa sukan negara,” katanya lagi.

Baru-baru ini, atlet-atlet berkuda negara diraikan dalam Majlis Pengurniaan Insentif kepada Atlet FEI World Endurance Championships for Young Rides & Juniors 2013 di Permai Inn, Kuala Terengganu.

Selain Yang Di-Pertuan Muda Terengganu, Duli Yang Teramat Mulia Tengku Muhammad Ismail Ibni Al-WathiquBillah Sultan Mizan Zainal Abidin, atlet Terengganu Azizatul Asma Abdullah, Muhammad Alif Sabidi dan Mohamad Adhwa Embong turut menyertai kejohanan tersebut.

 

Membina citra dan budaya baru di UniSZA

Oleh; Esah Abdullah 

Sebagai sebuah universiti yang tergolong dalam kelompok Institusi Pengajian Tinggi Islam, Universiti Sultan Zainal Abididn (UniSZA) amat berpotensi menjadi sebuah Universiti Islam ketiga di negara ini.

Naib Canselor UniSZA Prof Dr Yahaya Ibrahim berkata, hasrat murni berkenaan telah disuarakan kepada pihak Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan juga Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Katanya sebagai bakal sebuah Universiti Islam imej yang diposisikan seharusnya melambangkan keislaman serta diperlihat melalui keberanian para sarjananya berhujah secara ilmiah dan berintelek tanpa wujud keraguan.

Oleh itu katanya, para sarjana UniSZA dapat mempamerkan ketokohan dalam bidang keilmuan masing-masing pada persidangan atau seminar diperingkat nasional dan antarabangsa.

Menurutnya, jaringan antarabangsa di peringkat individu mahupun universiti perlu dipertingkatkan dalam pelbagai bidang meliputi program kerjasama akademik, pertukaran tenaga pengajar, pegawai tadbir, staf sokongan dan juga pelajar.

Katanya, pembangunan yang baik bagi sesebuah universiti juga merupakan lambang kemajuan dalam bidang akademik serta menjadi faktor penentu pemilihan bakal pelajar ke sesebuah universiti di negara ini.

Justeru katanya, UniSZA sedang berusaha untuk melengkapkan pembangunan prasarana terutama di kampus Gong Badak dan kampus Besut.

“Satu pelan induk pembangunan kampus Gong Badak sedang dibangunkan bagi memastikan perancangan dan pembangunan kampus ini dapat dilaksanakan secara lestari tanpa memberi impak negatif terhadap alam sekitar sedia ada.

“Pelan mengatasi ancaman banjir juga akan disepadukan dalam pelan induk pembangunan agar masalah banjir yang berlaku saban tahun itu akan dapat diatasi,” katanya.
 

Bekas pelajar SMPM bertemu di Aidilfitri

Oleh: Aida Abd Rahman

Hari Raya Aidilfitri bukan sahaja menjadi medan merapatkan hubungan dan saling bermaafan, malah mempertemukan saudara dan sahabat handai yang sudah lama berjauhan akibat tuntutan kerjaya dan keluarga.

Beberapa bekas pelajar SMPM mengabadikan kenangan di rumah Cikgu Zaki pada hari raya ketiga
Bagi bekas pelajar Sekolah Menengah Padang Midin (SMPM) (1992-1996), Syawal kali ini lebih bermakna apabila dapat berkumpul di majlis rumah terbuka anjuran beberapa rakan dan juga bekas guru sekolah berkenaan.

Penyelaras program, Encik Ahmad Shamri Karim, berkata perjumpaan sebahagian bekas rakan SMPM itu terlaksana di rumah bekas guru, Encik Zaki Mohd Noor di Taman Setia, Durian Burung, Kuala Terengganu pada hari raya ketiga lalu, selain rumah beliau sendiri di Binjai Rendah, Marang dan rumah seorang lagi rakan, Puan Sakinah Muhamad, di Kampung Baru, Alor Jambu, Wakaf Tengah, pada hari raya kedua.

Pertemuan bermakna pada hari raya kedua di rumah Puan Sakinah (barisan depan, tiga dari kanan)
“Alhamdulillah, ramai juga rakan yang hadir dan dapat bersua-muka serta menyambung semula tali silaturahim yang sedia terjalin. Ada yang pertama kali berjumpa selepas 16 tahun tidak bersua sejak menamatkan alam persekolahan.

 “Sebenarnya, kecanggihan teknologi seperti Facebook, Whatsapp dan WeChat ini banyak juga memberi kebaikan kerana dapat mencari dan berhubung semula dengan rakan-rakan serta berjumpa di majlis rumah terbuka ini,” katanya.

Seorang bekas pelajar SMPM, Puan Azlinawati Salleh, berkata pertemuan di rumah bekas guru dan juga perjumpaan di beberapa rumah rakan banyak meninggalkan kenangan manis kepada mereka.

 “Bukan sahaja dapat berkongsi cerita dan kisah masing-masing, kami juga dapat mengeratkan hubungan yang sedia terjalin. Dengan memiliki ramai kawan , membuatkan hidup terasa lebih ceria dan banyak perkara boleh dikongsikan bersama.

 “Saya harap moga perjumpaan dapat diadakan lagi selepas ini, bukan hanya menunggu pada musim hari raya, malah hari cuti yang lain juga,” katanya.

Bekas pelajar SMPM bergambar kenangan di rumah Encik Shamri (tiga dari kanan) pada hari raya keempat
Sementara seorang lagi bekas pelajar SMPM, Encik Mohd Faizal Ismail, berkata pertemuan di beberapa majlis pada Aidilfitri kali ini amat bermakna dan paling manis sejak meninggalkan alam persekolahan 16 tahun lalu.

Katanya, semua rakan memiliki keluarga dan kerjaya dalam pelbagai bidang di sektor awam, swasta dan bekerja sendiri berjaya melapangkan masa menyertai perjumpaan yang diatur secara spontan sempena hari raya ini.

 “Seronok dan Alhamdulillah tuhan mempertemukan kami dengan ramai rakan-rakan lama. Moga selepas ini rakan-rakan yang jauh khususnya di luar Terengganu dan Semenanjung Malaysia juga dapat berkumpul bersama pada musim perayaan dan cuti yang panjang.

 “Hubungan rakan ini bukan sekadar berkongsi cerita suka dan gembira, malah menjadi tempat untuk menyelesaikan masalah dan kisah duka kita. Bagi kami, demikian nilai persahabatan sebenar,” katanya.




T-Team bakal mendapat jurulatih baru

Kelab T-Team akan melantik seorang sebagai jurulatih bagi membantu ketua jurulatih, Che Ku Marzuki Che Ku Mohd Nor bagi mempersiapkan pasukan dalam kempen Piala Malaysia yang bakal bermula 20 Ogos ini.
Penolong Pengurus pasukan, Mohammad Sekanther Hamid berkata jurulatih berkenaan merupakan bekas pemain Terengganu dan berasal dari Selangor.

"Kita tidak boleh mengumumkan nama calon itu sehingga Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) mengeluarkan lesen kejurulatihan kepadanya," katanya.

 Beliau berkata pihak pengurusan yakin pasukan itu lebih menonjol dalam menvghadapi kempen Piala Malaysia dengan kehadiran jurulatih baru itu.

 T-Team akan memulakan pusingan pertama Piala Malaysia dengan Felda United pada 20 Ogos sebelum menentang Johor Darul Takzim (Johor DT) dan PKNS.

 

11 August 2013

Hujan tidak mematahkan semangat penduduk hadir majlis sambutan Aidilfitri ADUN.


YB Muhamad Pehimi sedang memotong daging kambing panggang

Oleh: Mohammad Ishak 

Hujan yang turun awal pagi semalam sedikitpun tidak mematahkan semangat orang ramai sekitar Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih untuk hadir majlis sambutan Aidilfitri anjuran ADUN Jertih, Muhamad Pehimi Yusof.

Majlis yang berlangsung di perkarangan Pejabat Penyelaras DUN Jertih,Kampung Gong Kemuntong, tetap meriah dan dikunjungi ramai tetamu termasuk dari luar kawasan berkenaan.

Kehadiran ramai penduduk terutama penyokong UMNO memperlihatkan sokongan rakyat terhadap pemimpin mereka selepas menghadapi Pilihan Raya Umum Ke 13 (PRK13) April lalu.

Muhamad Pehimi yang bertukar kawasan dari DUN Kota Putera ke DUN Jertih dan kali pertama menganjurkan majlis sambutan Aidilfitri di kawasan berkenaan gembira dengan sambutan dan sokongan orang ramai terhadap majlis itu.

Katanya, kehadiran penyokong UMNO serta warga perantau memantapkan lagi majlis itu bertujuan merapatkan hubungan antara rakyat dan pemimpin.

Selain dikunjungi lebih 5,000 tetamu jemputan hadir sama ialah Menteri Pendidikan II,Dato’ Seri Idris Jusoh bersama isteri Toh Puan Seri Che Kamariah Zakaria serta pegawai kanan daerah Besut.

Majlis bermula jam 8 pagi dan berakhir jam 3 petang menterjemahkan kepada masyarakat bahawa daerah Besut tetap utuh dan kukuh dengan sokongan padu penduduk terhadap setiap program anjuran pemimpin mereka.

Tapai pulut penyeri Aidilfitri

Oleh; Esah Abdullah 

Tapai menjadi menu wajib masyarakat di Terengganu ketika menyambut hari raya, di samping ketupat tanpa kedua-dua hidangan tersebut seperti tidak lengkap meraikan kejayaan umat Islam selepas sebulan berpuasa.

Bagi Puan Jamilah Ombong, 58, dari Kampung Bukit Wan, Batu Rakit, beliau merupakan orang paling sibuk setiap menjelang sambutan Aidilfitri kerana menerima tempahan pengemar tapai.

Musim perayaan tahun ini beliau menerima tempahan lebih 17,000 biji tapai (150 kilogram beras) dan ini belum dikira tampahan untuk majlis rumah terbuka orang persaorangan atau jabatan kerajaan.

 Beliau terpaksa menggunakan khidmat tiga orang pembantu untuk membungkus tapai yang turut dibantu suami dalam urusan mendapatkan bekalan daun pokok getah.

Katanya beliau mengenakan bayaran RM15 bagi sekilogram beras yang boleh menghasilkan kira-kira 110 biji tapai jika beras disediakan olehnya, namun jika dibekalkan sendiri hanya RM10 bagi sekilogram.

Sebenarnya tempahan untuk membuat tapai ini bukan sahaja diterima ketika menyambut hari raya malah pada majlis kenduri kahwin beliau tidak pernah menang tangan untuk menyiapkan tempahan.

Apa yang menjadi rahsia tapai Puan Jamilah ini sangat digemari ialah kerana rasanya enak serta manisnya yang sekata membuatkan ramai yang mencari beliau bila memerlukan makanan tersebut.

Di samping tapai beliau turut menerima tempahan membuat ketupat pulut namun beliau tidak mampu menerima tempahan lebih kerana proses membuat ketupat lebih rumit.
 

THHT Terengganu pertama kali kendalikan urusan 1200 jemaah haji

Oleh: Noraini Jusoh

Tabung Haji (TH) Hotel & Convention Centre (THHT) Terengganu yang terletak kira-kira satu kilometer dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) buat pertama kalinya akan mengendalikan urusan kira-kira 1200 jemaah haji dari Pantai Timur September ini.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Haji Mazlan Ngah berkata, ia merangkumi jemaah haji dari negeri Kelantan, Pahang dan Terengganu dengan dijangkakan sebanyak enam penerbangan dijadual berlepas dari LTSM bermula 17 September depan.

"Segala urusan yang berkaitan seperti lapor diri dan sebagainya akan dibuat di kompeks TH Hotel berkenaan,” ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Teganukita di pejabatnya baru-baru ini.

Katanya, TH Hotel dijangka akan dirasmikan sebelum pelepasan jemaah haji yang pertama di kompleks terbabit.