Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

14 September 2013

Pemilihan Ketua Umno Cawangan Kuala Tengah cipta rekod

Oleh: Aida Abd Rahman

Kampung Kuala Tengah di Marang merekod sejarah tersendiri dalam negara apabila mesyuarat pemilihan Ketua Umno Cawangan kampung itu memihak kepada orang kurang upaya (OKU), Encik Tahir Ismail.

Encik Tahir, 57 yang buta kedua-dua mata, menetap di Taman Rahmat mendapat 75 undi dengan majoriti tujuh undi untuk menyingkirkan seorang lagi calon yang diketengahkan  pada pemilihan yang berlangsung jam 9 pagi, semalam.

Setiausaha cawangan itu, Encik Ibarahim Osman, berkata cawangan yang mempunyai 285 ahli dengan 109 daripada mereka merupakan penghuni di Taman Rahmat, Pulau Kerengga sepakat memilih Tahir untuk menerajui pergerakan itu bagi penggal baru itu.

 “Kita menghormati keputusan 145 ahli Umno yang menghadiri mesyuarat pemilihan pucuk pimpinan cawangan pagi ini apabila menyokong Tahir sebagai ketua cawangan yang baru.

“Pemilihan beliau sekaligus mencipta rekod dan sejarah dalam negara apabila menjadi orang buta dan juga OKU pertama dilantik sebagai Ketua Umno Cawangan,"katanya kepada Teganukita, semalam.

Encik Ibarahim berkata, semua ahli jawatankuasa khususnya beliau sendiri akan membantu Encik Tahir bagi melancarkan setiap aktiviti dan menjayakan matlamat cawangan itu selaras dengan kehendak dan keperluan majoriti masyarakat di kawasan itu.

Katanya, kepimpinan baru Umno cawangan itu berhasrat untuk membantu masyarakat khususnya golongan muda meningkatkan taraf kehidupan dan ekonomi,selain memastikan penghuni di Taman Rahmat yang terdiri dari kalangan OKU dan miskin terus mendapat pembelaan kerajaan serta berupaya keluar dari kepompong kemiskinan.


Bangunkan hab kesenian di Marang

Oleh: Aida Abd Rahman

Sebuah hab kesenian akan dibangunkan di Marang dalam usaha memastikan daerah itu memiliki identiti tersendiri dalam menyemarakkan budaya dan warisan setempat.

Pengerusi Jawatankuasa Transformasi Kerajaan, Penyampaian & Pengurusan Prestasi dan Teknologi Maklumat negeri, YB A Latiff Awang, berkata kawasan strategik untuk membangunkan pusat itu adalah berdekatan jeti Marang berikutan tarikan alam semula jadi dan persekitaran yang menarik.

“Dalam Mesyuarat Majlis Tindakan Daerah Marang baru-baru ini, saya mencadangkan satu hab kesenian diwujudkan di daerah ini, berdekatan jeti Marang.

“Saya berharap cadangan saya ini mendapat sokongan semua pihak termasuk Pegawai Daerah dan juga Yang Dipertua Majlis Daerah Marang untuk melihat kawasan yang sesuai di muara sungai itu untuk kita bangunkan pusat yang akan menempatkan aktiviti kesenian lebih terancang dan terus bersemarak,” katanya di Program Merakyatkan Seni Budaya Malam Kesenian Daerah Marang, di Dewan Utama Majlis Daerah Marang, Kampung Paya Marang, malam tadi.

Majlis anjuran Persatuan Kebudayaan dan Kesenian Daerah Marang dan Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Negeri Terengganu turut dihadiri penggiat seni di seluruh Marang.

YB A Latiff yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Pengkalan Berangan berkata, kewujudan pusat kesenian itu kelak bukan sahaja memberi identiti tersendiri kepada aktiviti seni sosial dan budayaan yang ada di Marang, malah dapat dipentaskan untuk tatapan ramai supaya terus dikenali generasi muda.

“Inisiatif menghidupkan aktiviti budaya juga dapat menghalang seni kita hilang ditelan dek zaman, memupuk semangat kekitaan dan perpaduan lebih jitu, sekaligus mewujudkan budaya patriotisme serta perasaan cintakan tanah air di kalangan semua generasi.

“Marang mempunyai banyak kesenian tetapi tidak dieksploitasi dengan betul dan secara sistematik, malah kita juga mempunyai keadaan muka bumi yang menarik, dengan bukit-bukau, muara sungai, pantai, lagun, pedalaman dan juga pekan yang menyimpan pelbagai khazanah dan budaya tersendiri,” katanya.


Doktor pakar turun padang bantu pesakit di daerah Besut


Wan Shariman (tengah) bersama Idris dan Dr Zaki

Oleh:Mohammad Ishak 

Penderitaan seorang pemuda,Wan Shariman Wan Salleh,36, dari Kampung Kubang Bemban, dekat sini,yang menderita sakit tulang lutut sejak dua tahun lalu mendapat perhatian sekumpulan doktor pakar yang datang melawat di rumah beliau pagi semalam.

Wan Shahriman bekas tenaga pengajar sebuah pusat komputer yang sakit tulang lutut selepas terjatuh ketika bermain futsal Februari tahun lalu tidak dapat berjalan sebaliknya mampu bergerak secara mengesok di dalam rumah.

Kehadiran sekumpulan doctor pakar yang sedang mengadakan program turun padang anjuran Majlis Profesor Negara (MPN) di rumahnya mengembirakan beliau dan terubat apabila pihak terbabit sanggup datang ke rumah.

Kehadiran rombongan yang turut disertai Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Parlimen Besut,Pengerusi MPN, Prof Emeritus Datuk Seri Dr Zaki Abdul Hamid dan Pakar Ortopedik,Dr Ahmad Tajudin dari Hospital Sultanan Nur Zahirah (HSNZ),Kuala Terengganu, disambut ahli keluarganya.

Wan Shariman sebelum ini pernah mendapat rawatan di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian,Kelantan, akan dipindah ke HSNZ di bawah pengawasan Dr Ahmad Tajudin.

Dr Ahmad Tajudin berkata, pesakit terbabit akan dirujuk ke HSNZ bagi membolehkan pemeriksaan lanjut tehadap masalah yang dihadapi pesakit berkenaan.

Program turun padang membabitkan pelbagai doktor pakar berada dua hari di sekitar daerah Besut dan mengadakan sesi pertemuan secara langsung dengan pesakit di beberapa kampung terpilih.

Seramai 50 petugas termasuk jururawat menyertai program berkenaan bertujuan mendekati masyarakat selain mendidik orang ramai menjaga kesihatan.

 Idris ketika ditemui berkata, program komuniuti antara MPN dengan penduduk satu usaha baik dan patut diteruskan kerana doktor pakar akan berkunjung ke rumah pesakit dan membuat pemeriksaan awal.

“Selepas diperiksa pesakit yang memerlukan rawatan lanjut akan diminta datang ke Hospital Paker Kerajaan untuk mendapat khidmat rawatan selanjutnya,” katanya.

Hari Keluarga Banyak Manfaat...PPD Setiu

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Kipayatuallah ketika berucap merasmikan hari keluarga MGBDS.
SETIU: Sambutan hari keluarga banyak memberi faedah kepada masyarakat untuk memupuk hubungan persaudaraan antara satu sama lain dan membina insan yang kamil terutamanya bagi kanak-kanak yang menyertainya bersama ibubapa, kata Pegawai Pelajaran Daerah (PPD) Setiu, Kipayatuallah Dato’ Mohd Said. 

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Hari Keluarga Majlis Guru Besar Daerah Setiu (MGBDS) yang diadakan di Tapak Perkhemahan Sekolah Kebangsaan Merbau Menyusut, Langkap, di sini, hari ini.

Cenderahati kepada setiap guru besar yang hadir.
Sebahagian keluarga yang hadir.
Menurutnya, kanak-kanak dan ibu-bapa yang menyertai hari keluarga itu dapat belajar melalui banyak perkara seperti sikap bantu membantu antara satu sama lain sebagaimana dalam beberapa acara pertandingan manakala anak-anak pula akan melihat apa yang dilakukan ibubapa mereka dan akan belajar daripadanya.

“Anak-anak kita ini mereka bukan sahaja mendapat didikan di sekolah secara formal tetapi melalui hari keluarga ini, mereka dapat belajar sesuatu termasuklah ukhwah Islamiah dan persaudaraan itu sangat penting yang mereka boleh perolehi dari hari keluarga ini.

“Kalau di sekolah anak-anak ini akan belajar melalui guru tetapi hari keluarga ini mereka belajar mengikut ibubapa secara tidak formal, mereka akan amanah melalui majlis-majlis yang diadakan sebagaimana sambutan hari keluarga pada hari ini di mana sesiapa yang menang dalam setiap pertandingan akan mendapat hadiah,” katanya.

Dalam pada itu, Kifatuallah meminta agar semua warga pendidik dan ibubapa menghayati Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia kerana ia banyak memberi manfaat kepada mereka terutamanya dalam pembentukan akhlak kanak-kanak untuk menjadi manusia berguna suatu hari ini.

Antara acara sukaneka yang diadakan.
Sebahagian guru besar bergambar kenangan bersama Kipayatuallah (3 dari kanan)
Sementara itu, beberapa acara diadakan sempena sambutan hari keluarga itu antaranya ialah pemberian cenderahati kepada semua guru besar yang hadir dan beberapa acara sukaneka antaranya termasuklah boling kelapa dan sepak bola.


OUM beroperasi di Bukit Tunggal

Pusat Pembelajaran Universiti Terbuka Malaysia (OUM) Terengganu kini beroperasi di bangunan sendiri dalam suasana lebih kondusif di Bukit Tunggal, Kuala Terengganu, selepas ditempatkan di beberapa di premis yang disewa sejak tujuh tahun lalu.

 Mula beroperasi sejak 1 Ogos lalu, bangunan yang dibina dengan kos sekitar RM7 juta itu dilengkapi 26 bilik kuliah dan tutorial serta ruang legar dan pejabat yang lebih luas dan selesa di samping kemudahan surau.
OUM bertapak di negeri ini sejak 2004 bermula di bangunan hadapan Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) yang kini dijadikan Kampus Kota Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), sebelum menyewa di dua lokasi berasingan pada 2006.

Menurut Timbalan Pengarahnya, Hanafi Mamat, OUM kemudiannya menyewa ruang pejabat dan kuliah pada hujung minggu di premis Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kuala Terengganu dan Institut Pendidikan Guru Dato' Razali Ismail di sini.

 "Bangunan baharu ini akan memberi impak besar kepada gerak kerja kami dan paling penting memberi keselesaan kepada pelajar dan tenaga pengajar.

 "Ketika ini, kami mempunyai kira-kira 1,150 pelajar pengajian jarak jauh (PJJ) dan separuh masa serta 185 tenaga pengajar yang sebahagian besarnya adalah pensyarah sambilan meliputi peringkat diploma, sarjana muda dan sarjana," katanya

 Dalam pada itu, beliau berharap kewujudan OUM di sini dengan peluang yang disediakan lebih disedari ramai orang dan mencambahkan minat mereka menyambung pelajaran secara PJJ dan separuh masa.

Apatah lagi, katanya, institusi itu juga telah mendapat pengiktirafan lima bintang oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) tahun lalu yang memberi jaminan kualiti pendidikan yang ditawarkan.

 Adnan gembira dapat bantu penduduk.

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

   
Adnan ketika berucap di mesyuarat JKKK kampungnya.
SEKALIPUN sibuk dengan tugasnya sebagai wartawan sebuah akhbar tetapi Adnan Mohammad, Pengerusi Jawatankuasa Kamajuan Kampung (JKKK) Kampung Fikri Bawah, Setiu tetap menjalankan tugasnya sebagai Pengerusi JKKK dengan penuh amanah dan jujur bagi mempastikan nasib penduduk di kampungnya terus terbela.

Memikul tugas itu sejak tiga penggal lalu, Adnan yang mesra dengan penduduk kampungnya itu mempunyai hubungan rapat bukan sahaja dengan saudara maranya yang ramai di kampung itu malah seluruh golongan penduduk termasuklah dewasa dan remaja.

“Saya berterima kasih kepada penduduk di kampung ini kerana masih lagi memberi kepercayaan kepada saya untuk memegang jawatan pengerusi JKKK ini . Saya akan meneruskan khidmat saya dengan baik, jujur dan ikhlas selagi diperlukan, Insya Allah,” katanya.

Adnan yang ditemui selepas mesyuarat JKKK kampungnya, semalam, berkata sejak memegang jawatan ‘penghulu’ kampungnya itu, dia berjaya menyelesaikan beberapa masalah penduduk terutamanya untuk mendapatkan bantuan mengubahsuai rumah dan mendapatkan rumah PPRT untuk penduduk serta pelbagai bantuan lain yang disediakan kerajaan.

“Saya agak tidak sukar untuk bekerja kerana penduduk kampung ini tidaklah ramai sebagaimana kampung-kampung lain iaitu sekitar 500 orang, lagipun pembangkang tidak juga ramai. Kami semua bagaikan satu keluarga dan ini memudahkan kerja saya untuk membantu mereka,” katanya.

Adnan (kanan) rapat dengan penduduk kampungnya.
Adnan berkata, antara aktiviti yang diadakan pada tahun lalu di cawangannya ialah gotong royong membersihkan kawasan kampung, menganjurkan liga bola sepak, mengadakan aktiviti membakar ikan untuk golongan pemuda dan sambutan Maulud Nabi.

“Sebagai pengerusi JKKK, saya juga akan meneruskan usaha saya untuk menyelesaikan beberapa permohonan penduduk yang lain antaranya ialah mendalamkan Sungai Setiu bagi memudahkan laluan bot dan mendapatkan lot tanah untuk golongan muda yang sudah berkeluarga, Insya Allah ia akan dapat di selesaikan,” katanya
.

13 September 2013

Dua Cawangan Mesyuarat Serentak

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Zaimi berucap merasmikan mesyuarat UMNO
SETIU:  Mesyuarat Cawangan UMNO Kampung Fikri Atas (KFA) dan Kampung Fikri Bawah (KFB) mengadakan mesyuarat cawangan serentak masing-masing, hari ini menjadi mesyuarat cawangan UMNO itu adalah yang pertama di daerah ini menjalankan dua mesyuarat serentak.

Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Setiu, Mohd Zaimi Ghaffar yang mewakili Ahli Parlimen Setiu, Dato’ Mohd Jidin Shafee, merasmikan mesyuarat itu mahu ahli kedua-dua cawangan itu bertanding secara baik sekiranya ada pertandingan.

“Kita ini di Setiu agak unit dua cawangan bersidang serentak. Ini lah budaya kita budaya Kampung Fikri dua cawangan atas dan bawah mengadakan mesyuarat serentak, tidak ada di cawangan-cawangan di Dun lain tidak ada cawangan di Bahagian lain seperti kita. 

“Sekiranya tuan puan ingin menawarkan diri untuk bertanding, bertandinglah dengan cara yang baik tetapi lihatlah diri kita adakah wajar untuk bertanding, adakah mampu kita memegang jawatan tersebut. “ Sekiranya mahu bertanding biarlah berlaku peralihan.

 Bagi saya kalau boleh biar jangan ada pertandingan,” katanya ketika berucap merasmikan mesyuarat kali ke 25 cawangan kampung itu di Dewan Komuniti Kampung Fikri, di sini.

Sebahagian ahli yang hadir mesyuarat.
Sementara itu, wartawan Utusan Malaysia Setiu, Adnan Mohammad dilantik semula tanpa bertanding sebagai Ketua Cawangan KFB dan beberapa jawatan lain masih disandang penyandang lama jawatan masing-masing.

Ketua Wanita KFB, Rahimah Ngah. Ketua Pemuda KFB, Che Adnan Che Ahmad manakala Ketua Cawangan KFA pula ialah Che Wahad Ahmad dan Ketua Pergerakan Wanita KFA, Rahimah Ngah.


Kerajaan negeri sedia bantu anak tempatan cipta nama

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar: Harish FadzillahKerajaan negeri sedia memberi pelbagai bantuan kepada anak Terengganu yang mahu mencipta nama dalam pelbagai bidang mencapai impian mereka, bagi mengharumkan nama negeri ini.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kesediaan kerajaan negeri berbuat demikian dan memberi peluang yang luas kepada mereka untuk bergiat cergas di bidang sukan membolehkan Terengganu muncul sebagai kuasa sukan di negara ini.

 “Saya harap lebih ramai lagi selepas ini rakyat Terengganu yang mejejak langkah Mohd Noor Mat yang mahu mencipta nama berjalan kaki dari Kuala Besut ke Putrajaya bagi mencipta nama dan menaikkan nama Terengganu,” katanya kepada sidang media selepas pelancaran misi “Walk For Malaysia” (Walk4Malaysia) di Putrajaya hari ini.

 Mohd. Nor seorang pekerja rendah am di Yayasan Islam Terengganu cawangan Besut, akan menunaikan impiannya berjalan kaki sejauh lebih 600 kilometer dari Kuala Besut ke Kuala Lumpur atau Putrajaya.

Semangat kental dan kecintaan terhadap BN yang menebal menyebabkan Mohd Noor, sanggup berjalan kaki dan akan meneruskan niatnya itu hingga tercapai bagi membuktikan beliau bukan bercakap kosong. 

Menteri Besar selaku Pengerusi BN Negeri telah memberi komitmen menyokong dan akan membantu menjayakan misi tersebut.

 Pada masa ini Mohd.Nor telah memulakan latihan dengan tumpuan di kawasan pantai bagi menjayakan misi berkenaan. Menteri Besar turut merakamkan penghargaan kepada Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib yang memberi komintmen yang tinggi bagi menjayakan misi tersebut.

PM kagum semangat juang rakyat Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Gambar: Harish Fadzillah

 Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Razak kagum dengan semangat juang dan cintakan keamanan yang ditunjukkan oleh rakyat Terengganu, khususnya, Mohd Noor Mat, yang bersemangat bagi menjayakan misi “Walk For Malaysia” (Walk4Malaysia).

“Program ini mencerminkan semangat juang yang tinggi di kalangan rakyat Malaysia yang juga cintakan keamanan,” katanya dalam teks ucapan ketika melancarkan Program Walk4Malaysia di Pejabat Perdana Menteri, hari ini.

 Teks ucapan Perdana Menteri dibacakan Menteri Belia dan Sukan YB Khairy Jamaluddin Abu Bakar.
 Hadir sama pada majlis pelancaran itu ialah Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato Haji Mazlan Ngah dan Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Haji Mohd Zubir Embong.

 Perdana Menteri berkata, program Walk4Malaysia yang diinisiatifkan Kerajaan Terengganu ini patut dicontohi bagi menunjukkan semangata cintakan Negara dan kerajaan sedia ada.

“Program berjalan kaki seperti ini juga patut digalakkan di tempat kerja bagi menjadikan budaya sihat di kalangan rakyat,” ujar beliau. Pada majlis itu, YB Khary Jamaluddin bagi pihak Perdana Menteri menyerahkan Jalur Gemilang kepada Mohd Noor sebagai gimik pelancaran bagi memulakan misi tersebut mulai 22 September hingga 4 Oktober. 

Mohd Noor yang turut diiringi pejalan kaki lain akan bertolak dari Dataran Kuala Besut dan berjalan kaki ke Putrajaya bagi menunaikan nazarnya untuk berjalan kaki dari Kuala Besut ke Putrajaya jika Barisan Nasional (BN) menang pilihan raya kecil Kuala Besut, baru-baru ini.

 Beliau pernah berjalan sejauh 380 kilometer dalam masa empat hari dari Kemaman ke Besut pada tahun 2008.


Tesdec latih 1,200 orang dalam bidang pemakanan

Oleh; Esah Abdullah 

Hanya mereka yang memiliki sijil Latihan Pengendali Makanan (LPM) sahaja akan dibenarkan untuk mengusaha kedai makan.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Pusat Pembangunan Kemahiran Terengganu (Tesdec), Haji Che Razali Adis berkata, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memandang serius perkara itu kerana banyak kes membabitkan mereka yang tidak mengambil berat penjagaan kebersihan.

“Tesdec telah dilantik sebagai Sekolah Latihan Pengendali Makanan (SLPM) oleh KKM sejak 2007 dan satu-satunya SLPM milik kerajaan negeri,” katanya.

Sehingga ini katanya, kira-kira 1,200 orang peserta telah berjaya menjalani kursus berkenaan yang diberikan secara percuma di Tesdec melalui 14 siri kursus setahun.

“Pemiliki sijil KLPM diiktiraf di seluruh negara dan tanpanya mereka tidak dibenarkan untuk membuka kedai makan atau berkaitan dengannya,” katanya.

Beliau kemudiannya mempelawa orang ramai yang berminat untuk mengikuti kursus pengendali makanan di Tesdec sekali gus membuka peluang mereka meceburkan diri dalam bidang pengusaha makanan dan sebagainya.
 

JPNV tubuh rumah penyayang

Oleh: Suriati Ali 

Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri (JPNV) akan menubuhkan Rumah Penyayang bagi menempatkan kucing terbiar di sekitar Dungun, dalam usaha melahirkan rasa sayang kepada haiwan terutama kucing dalam kalangan masyarakat

 Selain itu, jabatan itu juga akan membuat lawatan ke semua sekolah tadika bagi memberi pendedahan kepada anak-anak kecil supaya menyayangi haiwan berkenaan di usia yang muda.

Ketua Bahagian Regulatari Veterinar, Dr Mohd Hisham Fariz Mohd Amin berkata Rumah Penyayang yang bakal dibangunkan dengan kerjasama Pihak Berkuasa Tempatan dan Majlis Daerah Dungun itu dijangka dapat menempatkan 200 ekor kucing terbiar.

"Kami akan menempatkan beberapa orang pegawai veterinar untuk berkhidmat dirumah ini dan menjaga kucing terbiar samaada yang dihantar oleh orang awam mahupun diambil oleh pegawai kami sendiri.

 "Selain penjagaan makan, pegwai kami juga akan membuat pemeriksaan menyeluruh kepada kucing yang tinggal di rumah ini termasuklah tahap kesihatan, penjagaan, dan juga rekod kucing berkenaan.

 "Malah sesiapa yang berminat untuk membela kucing bolehlah mendapatkannya di rumah berkenaan yang akan diambil secara angkat,"katanya selepas Majlis penyampaian hadiah `Cintai Haiwan Kesayangan' anjuran Jabatan Veterinar Terengganu di Taman Makmur, Sungai Kerak, Marang.

 Beliau berkata, jabatan berkenaan juga berhasrat mewujudkan Rumah Penyayang itu di seluruh negeri Terengganu sekiranya mendapat sambutan baik daripada semua masyarakat.

 Sementara itu, Hisham berkata jabatan berkenaan juga akan melawat seluruh Tadika di negeri ini bagi memberi motivasi kepada kanak-kanak supaya mereka lebih menyayangi haiwan seperti kucing.

 "Buat masa ini kami sedang mendapatkan kelulusan daripada jabatan yang bertanggungjawab terhadap Tabika dan Taman Bimbingan Kanak-Kanak yang lain untuk meneruskan usaha kami ini.

 "Kami berharap dengan adanya usaha ini secara tidak langsung dapat mengurangkan jumlah gelandangan kucing yang ada di seluruh negeri ini,"katanya.SKPJ jangka 10 murid dapat 5A

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

TEKUN..sebahagian murid tahun enam Sekolah Kebangsaan Putera Jaya (SKPJ), Setiu tekun menjawab soalan peperiksaan UPSR di hari terakhir peperiksaan itu, di dewan SKPJ, semalam.

Guru Besarnya, Zainudin Dollah, berkata sekurang-kurangnya 10 murid dijangkakan akan mendapat keputusan 5A daripada 66 calon yang mengambil ujian itu.

“Selepas tiga hari menduduki peperiksaan itu, kebanyakan murid-murid berpuashati dengan jawapan yang mereka berikan dan kita menjangkakan 10 murid atau lebih akan mendapat keputusan 5A tahun ini,” katanya.

Seorang ibu menerima duit Kwapm anaknya.
Sementara itu, semalam juga, seramai empat murid tahun satu sekolah itu menerima duit E-Kasih dan 15 orang menerima duit Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (Kwapm) yang diagihkan kepada ibu bapa masing-masing di sekolah itu.

Seorang bapa, Nordin Chik berkata, beliau terterima kasih kepada kerajaan kerana menubuhkan kumpulan wang itu kerana ia banyak membantu golongan berpendapatan rendah meringankan beban untuk menanggung persekolahan anak-anak.

Duit E-Kasih dan Kwapm banyak membantu anak-anak yang ibu bapa mereka kurang berkemampuan. Bantuan tahunan itu sebanyak RM450 dan RM200 itu dapat membeli pelbagai keperluan persekolahan anak-anak,” katanya.

 

12 September 2013

Gunung Tebu berpotensi jadi pusat penyelidikan dan eko-pelancongan negara

Oleh: Aida Abd Rahman

Kawasan berhutan di Gunung Tebu dilihat amat berpotensi untuk dibangunkan sebagai lokasi penyelidikan, rekreasi dan eko-pelancongan terkenal di negara ini

Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM), (Dasar dan Perancangan) Dato’ Masran Md Salleh, berkata pemilihan gunung itu sebagai tempat ekspedisi saintifik pada tahun lalu bertujuan untuk mengeksplorasi segala keunikan dan keistimewaan kepelbagaian biologi yang masih tersimpan di kawasan itu.

“Lebih-lebih lagi, gunung ini merangkumi hutan berbeza iaitu bermula dengan jenis dipterokarp pamah hinggalah ke hutan pergunungan di puncaknya yang semestinya memberikan gambaran sebuah hutan yang cukup unik dan menarik untuk diterokai.

 “Dengan berlatarbelakangkan Laut China Selatan, keindahan Pulau Perhentian yang juga dapat dilihat dari puncak Gunung Tebu,” katanya dalam kenyataan akhbar sempena Seminar Ekspedisi Saintifik kepelbagaian Biologi Hutan Gunung Tebu Terengganu 2013, di Hotel Permai, Kuala Terengganu, semalam. Pengerusi Jawatankuasa Sains & Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman mewakili Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said merasmikan majlis itu.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Pengarah JPNT, Tuan Haji Azmi Nordin. Pada 8 hingga 13 Julai 2012, JPSM memilih Gunung Tebu sebagai lokasi Ekspedisi Saintifik Kepelbagaian Biologi Hutan Gunung Tebu.

Manakala seminar kali ini pula bertujuan membincangkan penemuan yang diterokai dalam ekpedisi berkenaan berkaitan kepelbagaian, keunikan dan keistimewaan khazanah flora dan fauna di kawasan persekitaran gunung itu.

Katanya, sebanyak 29 kertas kerja dalam pelbagai bidang kajian merangkumi bidang pengurusan hutan, kepelbagaian biologi flora dan fauna serta persekitaran fizikal dibentangkan dalam seminar itu.

Beliau berkata,seminar itu merupakan siri ekspedisi ke-22 anjuran JPSM sejak 199 dan ketiga di Terengganu selepas meneroka kepelbagaian khazanah hutan di Hutan Simpan Gunung Mandi Angin dan Hutan Rimba Bukit Bauk dalam siri seminar ekspedisi yang lalu.


Peruntukan RM8j bangunkan pusat penyelidikan Tasik Kenyir

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra

Antara beberapa pulau di dalam Tasik Kenyir.
Kerajaan negeri meluluskan peruntukan RM8 juta untuk membangunkan pusat penyelidikan Tasik Kenyir yang bertindak sebagai pusat pengumpulan data saintifik mengenai ekosistem akuatik dan kawasan persekitaran tasik seluas 38,000 hektar itu.

Sekumpulan penyelidik dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) akan menggerakkan projek itu bagi memastikan kepelbagaian sumber alam dan ekosistem tidak ternilai di tasik berkenaan diuruskan secara mampan supaya memberi manfaat berterusan kepada masyarakat.

Ahli Lembaga Pengarah UMT, Professor Emeritus Dato’ Dr Abdul Latiff Mohamad, berkata pusat penyelidikan yang akan menempatkan kemudahan prasarana, makmal, asrama dan peralatan penyelidikan dilaksanakan tidak lama lagi selepas mendapat kelulusan dalam Mesyuarat Lembaga Pengarah Universiti, UMT, minggu lalu.

“Kita mendapati pelan perancangan Kerajaan Terengganu dengan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) sangat mantap dalam usaha membangunkan pulau itu. Jadi, peranan kita di pusat penyelidikan Tasik Kenyir nanti membantu memantapkan usaha itu dengan melibatkan semua `stakeholders’ seperti Jabatan Perhutanan, Jabatan Perhilitan dan Mardi.


 “Sebagaimana kita tahu, dua tasik terbesar di negara kita, selain Temenggong adalah Kenyir yang memiliki kelebihan untuk diekplorasi dan memberi manfaat secara berterusan menerusi penyelidikan yang  diketuai Prof. Emeritus Dr Faizah Sharom ,” katanya ketika kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Ekspedisi Saintifik kepelbagaian Biologi Hutan Gunung Tebu Terengganu 2013, di Hotel Permai, Kuala Terengganu, semalam.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Sains & Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman mewakili Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said merasmikan majlis itu.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM) (Dasar dan perancangan), Dato’ Masran Salleh dan Pengarah JPNT, Tuan Haji Azmi Nordin.

Professor Emeritus Dato’ Dr Abdul Latiff Mohamad yang bertindak sebagai Ketua Ekspedisi Saintifik kepelbagaian Biologi Hutan Gunung Tebu Terengganu 2013 berkata penyelidikan itu juga akan membantu mempelbagaikan dan memperkayakan hidupan ikan, selain memastikan sumber air terkawal serta bersih di tasik buatan manusia itu.

 “Kita akan mengenal pasti penyelidik dari UMT dan UniSZA dahulu menggerakkan penyelidikan itu, jika tidak dapat, kita akan mendapatkan khidmat penyelidik dari universiti lain di seluruh Malaysia khususnya mereka yang muda dan bertenaga,” katanya.


Gangguan bekalan air di Marang

Oleh: Suriati Ali

 Syarikat Air Terengganu Sdn Bhd (Satu) akan menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan Tangki Air Bukit Belat, Marang, Terengganu pada 18 September ini.

Kerja-kerja ini akan menyebabkan gangguan bekalan air di mana bekalan air akan ditutup buat sementara waktu bagi memberi laluan pelaksanaan kerja-kerja kerja-kerja penyelenggaraan ini.

Kawasan yang terlibat bermula jam 10 hingga 2.00 pagi di kawasan itu, termasuk Kampung (Kg) Che Jah, Kg Hutan Banau, Kg Gondang, Kg Sungai Serai, Kg Batu Penunggul, Kg Lubuk Batu dan Kg Jerung Surau .

Ketua Pegawai Eksekutif Satu, Haji Husain Embong, berkata kerja itu akan dijalankan pada waktu malam bagi meminimakan ketidakselesaan pengguna.

 Katanya, pihak kami amat sensitif dengan sensitiviti pengguna tetapi kerja-kerja ini perlu dilakukan untuk keselesaan pengguna dalam jangka masa panjang.

“Kami akan berusaha untuk mempercepatkan pelaksanaan kerja dan meminimakan tempoh gangguan. “Pengguna-pengguna dinasihatkan supaya menyimpan air dengan secukupnya untuk kegunaan masing-masing.

 “Pengguna-pengguna juga diminta untuk bersabar dan boleh menghubungi talian aduan Syarikat Air Terengganu Sdn Bhd (SATU) di talian 1300 882 111 untuk sebarang pertanyaan dan aduan,” katanya.

 

BPUNT buka lapan kaunter pada hari penamaan calon

Razali Bidin
Oleh; Esah Abdullah

Badan Perhubungan Umno Negeri Terengganu (BPUNT) akan membuka lapan kaunter pada hari penamaan calon bagi pemilihan semua jawatan dalam parti pada 21 September ini mulai jam 8 pagi hingga 5 petang bertempat di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak.

Setiausaha Kerja BPUNT, Encik Razali Bidin berkata,  kaunter berkenaan akan mewakili lapan bahagian iaitu Besut, Setiu, Kuala Nerus, Kuala Terengganu, Marang, Hulu Terengganu, Dungun dan Kemaman.

“Borang penamaan calon akan disediakan secukupnya untuk memberi peluang semua ahli yang ingin bertanding semua jawatan dalam Umno Bahagian, Wanita, Pemuda dan Puteri ,” katanya kepada Teganukita hari ini.

Katanya, tahun ini merupakan tahun pemilihan semua jawatan dalam parti dan terbuka kepada semua ahli Umno yang telah menyertai parti selama tiga tahun dan ke atas.

Menurutnya, Persidangan Perwakilan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri akan diadakan pada 12 Oktober manakala Persidangan Umno di peringkat bahagian pada 19 Oktober dan semua persidangan sayap dan bahagian akan diadakan serentak di seluruh negara.

Dalam perkembangan lain Encik Razali berkata sehingga ini kira-kira-kira 85 peratus cawangan Umno seluruh negeri sudah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing.

“Terdapat 1,091 cawangan seluruh negeri dan sebahagian besarnya sudah selesai bermesyuarat hanya ada 25 peratus sahaja belum mengadakan mesyuarat yang dijangka selesai dalam masa terdekat sebelum tamat tempoh bermesyuarat pada 15 September ini,” katanya.
 

Sabri meriahkan rumah terbuka PPFCB

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

 
SETIU: Kehadiran Ahli Dewan Undangan (ADUN) Langkap, Dato’ Sabri Mohd Nor memeriahkan Majlis Sambutan Rumah Terbuka Persatuan Pekedai-Pekedai Felda Chalok Barat (PPFCB) yang di perkarangan perkedaian itu, Chalok Barat, di sini.

Sekalipun sibuk dengan tugas sebagai wakil rakyat terutamanya untuk merasmikan mesyuarat UMNO cawangan tetapi Sabri yang hadir bersama isterinya sempat meluangkan masa hadir dan beramah mesra dengan tetamu yang hadir.

Pelbagai juadah disediakan untuk tetamu, antaranya ialah nasi minyak, nasi kerabu, ketupat, tapai, lemang dan lain-lain.

Seorang ahli PPCFB , Salbiah Mat Zin, 40, berkata beliau gembira hadir ke majlis itu dan dapat bertemu lebih dekat dengan wakil rakyat baru dun Langkap itu dan berterima kasih kepada Sabri kerana meluangkan masa hadir memeriahkan lagi majlis.

“Sambutan kali ini, amat meriah, pelbagai juadah yang kita sediakan mendapat sambutan ramai. Kedatangan YB ke majlis ini beramah mesra dengan tetamu memeriahkan lagi suasana majlis,” katanya mengenai majlis yang menjadi acara tahunan itu.

Sabri (kanan) beramah mesra dengan seorang tetamu.
Sementara itu, Dato’ Sabri berkata, beliau mengharapkan semua penduduk di Langkap bersama-sama berganding bahu denganya untuk memajukan kawasan itu dengan terus memberi sokongan kepada UMNO dan kerajaan Barisan Nasional

.

Memasak di perpustakaan.

Oleh: Aminudin Ismail.

 
Beberapa peserta asyik melihat demontrasi memasak.

SETIU: Orang-ramai yang berminat dalam bidang masakan diminta menyertai demontrasi masakan mengunakan buku resepi masakan dari perpustakaan yang akan diadakan di perpustakaan Awam Daerah Setiu, Bandar Permaisuri, di sini.

Penolong Pegawai perpustakaan itu, Mohd Azran Yusof,berkata demontrasi itu bertujuan mengalakan masyarakat terutamanya golongan surirumah meminjam buku dari perpustakaan termasuklah buku resepi masakan.

"Selain buku Fiksyen pihak kami juga mempunyai buku bukan fiksyen seperti buku resepi dan lain-alain. Oleh itu perpustakaan ini bukan semata-mata untuk golongan kanak-kanak dan remaja sahaja malah banyak bku untuk golongan dewasa seperti surirumah dan ibubapa," katanya.

Menurutnya, dia mengalu-galukan kadatangan golongan itu ke perpustakaan dengan mengadakan pelbagai aktiviti untuk menarik mereka datang, katanya, acara demontrasi masakan itu akan menjadi aktiviti bulanan. 

"Orang-ramai yang berminat bolehlah datang terus ke perpustakaan pada hari yang ditetapkan. Selain aktiviti ini, beberapa aktiviti lain turut diadakan dari semasa ke semasa," katanya mengenai perpustakaan yang mempunyai 150,000 naskah itu.


11 September 2013

Kawasan 1,350 hektar bangunkan Setiu Wetlands sebagai taman negeri

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri bersetuju membangunkan tanah lembap (Setiu Wetlands) seluas 1,350 hektar di Setiu  sebagai taman negeri bagi memulihara ekosistem dan biodiversiti alam semula jadi di kawasan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Sains & Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman, berkata taman negeri yang pertama seumpama itu di Terengganu dibangunkan mengikut fasa berdasarkan keperluan dan permohonan oleh Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu (JPNT).

“Keluasan keseluruhan melibatkan kira-kira 20,000 hektar, bagaimanapun untuk peringkat permulaan kita majukan kawasan seluas 1,350 hektar terlebih dahulu.

“Kerajaan negeri akan melihat semula kewajaran untuk meluaskan kawasan taman negeri berdasarkan permohonan (Jabatan Perhutanan),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Ekspedisi Saintifik kepelbagaian Biologi Hutan Gunung Tebu Terengganu 2013, di Hotel Permai, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia (JPSM) (Dasar dan perancangan), Dato’ Masran Salleh dan Pengarah JPNT, Tuan Haji Azmi Nordin.

Hadir sama, Ketua Ekspedisi Saintifik kepelbagaian Biologi Hutan Gunung Tebu Terengganu 2013, Professor Emeritus Dato’ Dr Abdul Latiff Mohamad.

Dato’ Ahmad Razif berkata, usaha untuk membangunkan Setiu Wetlands sebagai taman negeri diputuskan dalam seminar pertama yang berlangsung di Terengganu sebelum ini.

"Pada dasarnya, kerajaan negeri bersetuju dan kita akan mewartakan kawasan itu untuk membangunkan satu kawasan yang cantik dan kaya dengan keindahan serta memiliki kelainan flora dan fauna yang jarang ditemui di lokasi lain itu sebagai Taman Negeri.

“Manakala seminar peringkat kebangsaan kali kedua berlangsung di Terengganu ini, berkaitan Seminar Eskpedisi Saintifik kepelbagaian Biologi Hutan Gunung Tebu yang diketuai Prof Dr Abdul Latiff merupakan pakar dalam bidang perhutanan,” katanya.

Menurutnya, seminar ekspedisi ini adalah siri yang ketiga selepas kejayaan JPSM meneroka kepelbagaian khazanah hutan di Hutan Simpan Gunung Mandi Angin dan Hutan Rimba Bukit Bauk, Dungun dalam siri seminar ekspedisi yang lalu.

Katanya, pada tahun lalu, Gunung Tebu dipilih sebagai lokasi ekspedisi sepanjang 8 hingga 13 Julai yang bertujuan mengeksplorasi segala keunikan dan keistimewaan kepelbagaian biologi yang masih tersimpan di kawasan hutan pergunungan yang indah itu.

 

Program UniSZA dapat pengiktirafan badan profesional

Oleh; Esah Abdullah

Universiti Sultan Zainal Abdiin (UniSZA) akan terus memastikan kurikulum yang digunakn memenuhi ciri-ciri kurikulum yang berkualiti dan memenuhi syarat yang telah ditetapkan.

Naib Canselor UniSZA, Prof Dr. Yahya Ibrahim berkata, perkara berkenaan sejajar dengan usaha menjamin kualiti dan matlamat pengiktirafan semua pihak.

“UniSZA akan memastikan semua program mendapat pengiktirafan badan profesional dan bahagian jaminan kualiti Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) Kementerian Pendidikan Malaysia,” katanya ketika merasmikan Minggu Mesra Siswa sesi 2013/2014 di Dataran Al Muktafi Billah Shah yang dihadiri 2,600 siswa.

Katanya, UniSZA mempunyai prasarana lengkap untuk keperluan dan keselesaan pelajar dan persekitaran yang menyuburkan budaya ilmu serta kondusif ke rah kegiatan intelektual pelajar.

Menurutnya, kemudahan kolej kediaman di UniSZA adalah antara yang terbaik daripada 20 buah IPTA di negara ini.

Katanya, budaya membaca, menyelidik, berdiskusi, berhujah, menulis dan pelbagai kegiatan keilmuan keintelektualan menjadi budaya yang hidup subur di kalangan mahasiswa dan budaya inilah juga telah membentuk jati diri, karektor yang melahirkan mahasiswa unggul dan seimbang dari semua seg.

“Perjalanan hidup mahasiswa baru bermula. Ingatlah segala pengorbanan ibu bapa yang telah membesarkan dan memberi pelajaran kepada kita dengan penuh keringat dan air mata untuk melihat anaknya menjadi manusia berguna yang dapat menjaga diri dan keluarga pada masa akan datang.

 “Pastikan saudara tidak kecundang dalam perjalanan selama tiga dan empat tahun sebelum mengenggam segulung ijazah ,” katanya.
 

Penyertaan peserta Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud 2013 menggalakkan

Oleh: Noraini Jusoh

Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud 2013 yang dijadualkan berlangsung pada 28 September ini menawarkan hadiah lumayan dengan nilai keseluruhan berjumlah RM329,700 bagi 18 kategori yang dipertandingkan.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat (gambar) berkata, pertandingan bertaraf antarabangsa yang dianjurkan kerajaan negeri itu mendapat sambutan yang menggalakkan apabila berjaya menarik 8011 peserta sehingga tarikh akhir pendaftaran pada 28 Ogos lalu.

“Daripada jumlah tersebut 7869 adalah peserta dari seluruh Malaysia dan 142 daripada luar negara termasuk Thailand, Perancis, Kenya dan beberapa negara lain lagi.

“Berbeza tahun lepas dimana penyertaan keseluruhan dalam lingkungan 5000 orang, sambutan daripada peserta tempatan dan luar negara kali ini sungguh menggalakkan di mana lebih 1000 orang yang tidak sempat mendaftar merayu untuk menyertai larian ini tetapi terpaksa ditolak atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan,” ujarnya.


Beliau berkata demikian pada sidang media Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud 2013 di Wisma Darul Iman, hari ini.

Menurut beliau, hadiah utama bagi kategori antarabangsa sangat lumayan iaitu terbuka lelaki (RM24,000) dan terbuka wanita (RM16,000) sementara terbuka Malaysia lelaki/wanita sebanyak RM8000.

YB Rozi berkata, larian terbahagi kepada beberapa kategori iaitu kanak-kanak, pelajar sekolah, dewasa, Orang Kurang Upaya (OKU) dan terbuka antarabangsa.

“Jarak untuk peserta antarabangsa lelaki dan wanita berbentuk marathon penuh iaitu 42 kilometer (km), kategori OKU (kerusi roda terbuka dan kerusi roda hospital), 5 km dan kategori larian berkeluarga (3 km).

“Bagi terbuka Malaysia lelaki/wanita dan lelaki veteran perlu melalui jarak 21 km dan lain-lain sepanjang 10 km iaitu terbuka wanita veteran, tertutup lelaki/wanita, tertutup junior lelaki, tertutup senior veteran lelaki dan Institusi Pengajian Tinggi (IPT) lelaki dan IPT wanita,” jelasnya.

 

22,359 murid duduki UPSR

Oleh: Suriati Ali

Seramai 22,359 orang murid menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) yang bermula, semalam sehingga Khamis di 381 buah pusat peperiksaan di seluruh Terengganu..

 Ketua Sektor Penilaian dan Peperiksaan Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Ahmad Syukor Mansur berkata, daripada jumlah itu, 21, 521 calon menduduki peperiksaan di Sekolah Kebangsaan, 434 calon di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina manakala 404 calon di sekolah swasta.

Katanya, sebanyak 183 calon UPSR merupakan calon orang kurang kelainan (OKU) terdiri daripada mereka yang rabun, pekak, buta serta cacat anggota.

"Pada tahun ini juga, enam buah pusat peperiksaan di hospital dibuka iaitu di setiap daerah kecuali daerah Marang di mana calon-calon berkeperluan dari daerah itu akan di bawah ke daerah ini.

 "Setakat hari ini, hanya sembilan calon menduduki peperiksaan antaranya di hospital di daerah ini dan seorang calon yang menghidap apendiks menduduki UPSR di Hospital Kemaman," katanya.

 Tambah beliau, hasil pemantauan petugas JPNT, kesemua pusat peperiksaan UPSR di seluruh negeri ini berada dalam keadaan baik serta peperiksaan berjalan dengan lancar.

 Jelasnya, tiada laporan calon tidak hadir peperiksaan diterima sehingga kini dan beliau berharap calon dapat hadir sehingga peperiksaan tamat.

 "Saya juga sempat melawat ke Sekolah Kebangsaan Kubang Ikan dekat sini pagi tadi dan saya lihat persediaan pihak sekolah amat baik dengan kelengkapan fizikal calon untuk menduduki peperiksaan dalam keadaan sempurna.

"Kerjasama petugas peperiksaan juga baik selain tiada gangguan daripada keadaan luar sekolah dan saya harap calon dapat menjawab kertas ujian dengan cemerlang," jelasnya.

 

Anggota Polis perlu berintegriti..KPD Setiu.

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

DSP Abdul Rahman Raja Mohamed.
SETIU: Setiap anggota Polis perlu meningkakan intergriti masing-masing untuk mempastikan mereka dapat menjalankan tugas dengan lebih berkesan dalam usaha membenteras sebarang kegiatan jenayah di daerah ini, kata Ketua Polis Daerah (KPD) Setiu, Deputi Superintenden Polis (DSP), Ab. Rahman Raja Muhammed ketika ditemui Teganukita di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Setiu, hari ini.

Ab. Rahman berkata, menjadi anggota Polis bukanlah sekadar hanya bekerja tetapi ia perlu memikulkan satu tugas yang berat yang perlu dilakukan semua anggota supaya tugas sebagai anggota Polis dapat dilakukan dengan berkesan, amanah dan jujur.

“Sikap tidak mementingkan tugas perlu dihindarkan sama sekali kerana sebagai anggota Polis mereka sentiasa bersiap sedia dan bersemangat dalam menjalankan tugas masing-masing bagi mempastikan daerah Setiu ini bebas dari sebarang jenayah,” katanya.

Abdul Rahman yang memulakan tugasnya sebagai KPD Setiu pada tahun lalu itu juga mengharapkan kerjasama dari semua golongan masyarakat di daerah Setiu bersama-sama menangani masalah jenayah dengan membuat laporan segera kepada pihak Polis sekiranya berlaku sebarang kes.

“Selain usaha anggota membenteras jenayah, orang ramai juga perlu membantu. Saya sendiri sentiasa mendekati rakyat dengan bertemu dan bertanya khabar kepada mereka diluar waktu bertugas bagi mengeratkan hubungan polis dengan orang awam ,” katanya.

Sementara itu, Ab.Rahman berkata, kadar kes jenayah di Daerah Setiu berada dalam keadaan terkawal dan tidak membimbangkan.

“Tiada kes-kes besar seperti senjatapi dan rompakan, yang ada hanyalah kes-kes pengaduhan dan kecurian kecil-kecil dan kes-kes ini sentiasa dalam kawalan pihak Polis. Saya mengharapkan ianya dapat terus dikurangkan kea rah jenayah Sifar di daerah Setiu ini,” katanya

.