Halaman

08 September 2013

Solat hajat untuk Mesir

Oleh: Mastura Jamaluddin 

Ramai golongan belia yang mahu mendekati al-Quran dan memperbaiki bacaan ayat-ayat suci berkenaan.

Ini dibuktikan melalui mekanisma yang dibawa oleh Presiden Persatuan Memimpin Generasi Al Quran (MEGA), Ustaz Mohd Faizal Hamdawi untuk melahirkan belia cintakan al-Quran dengan cadangan memperluaskan kelas tahsin kepada golongan belia.Cadangan tersebut perlu diberi penekanan yang serius serta sokongan semua pihak kerana ia adalah salah satu insiatif yang berkesan untuk golongan muda memartabatkan generasi Qurani.

Dan program terbaru yang dilaksanakan bagi melahirkan keprihatinan MEGA terhadap belia cintakan keamanan melalui Perlaksanaan Program Sembahyang Hajat Perdana “Selamatkan Mesir” yang diadakan di Dataran Kuala Berang, baru-baru ini.

Antara pengisian malam tersebut yang dilaksanakan oleh MEGA dengan melancarkan kutipan derma amal dan persembahan qasidah .

Bagi MEGA, program yang diadakan ini adalah tanda keprihatihan belia terhadap pergolakan yang berlaku di Mesir mengikut cara dan acuan mereka tersendiri.

Presdien MEGA berkata, pihaknya menentang keras apa yang berlaku di Mesir dan berharap semua umat Islam bersatu demi maruah agama dan mengirimkan sumbangan doa untuk keselamatan mereka yang berada di sana.

No comments: