Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

19 January 2013

Tuah Khadijah selepas 30 tahun berkhidmat

Oleh: Aida Abd Rahman

Genap 30 tahun berkhidmat dengan jabatan kerajaan memberi tuah kepada Puan Khadijah Jusoh, 52, apabila memenangi hadiah utama berupa sebuah motosikal Yamaha LC 135 berharga RM6,400 sempena cabutan bertuah Majlis Hari Keluarga Wisma Darul Iman (WDI), di Dewan Besar WDI, hari ini.Lebih manis apabila nama kakitangan Unit Pinjaman Kerajaan di Pejabat Perbendaharaan itu diumumkan oleh pengacara majlis selepas Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said membuat cabutan untuk tiga pemenang hadiah utama.

Menteri Besar kemudiannya menyampaikan hadiah kepada tiga pemenang berkenaan.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pembangunan), Dato’ Haji Mat Razali Kassim dan Pengarah Tanah dan Galian (PTG), Dato’ Tuan Mamat Tuan Ngah.

 “Alhamdulillah selepas 30 tahun berkhidmat, saya mendapat hadiah utama yang cukup bernilai buat kami sekeluarga ini.

"Sebelum ini saya hanya mendapat hadiah yang tidak seberapa dan nampaknya pada awal 2013 memberi tuah pula kepada saya dan pastinya motosikal ini untuk kegunaan sendiri dan juga suami, Mohd Nasaruddin Hamzah,” katanya.Hotel baru meningkat 20 peratus sempena TMT

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri menjangkakan pertambahan sebanyak 20 peratus bilik penginapan di Terengganu berikutan pembinaan beberapa hotel baru yang dijangka beroperasi menjelang suku kedua tahun ini.

Kemudahan penginapan itu sebagai persiapan kerajaan negeri menyambut kehairan pelawat dari dalam dan luar Terengganu yang mendadak sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said, berkata perkembangan itu menjadikan keseluruhan jumlah bilik hotel melebihi 10,000 unit tahun ini berbanding sekitar 8,000 unit tahun lalu.

“Bagaimanapun, jumlah pertambahan ini hanya di Bandar Raya Kuala Terengganu dan tidak termasuk di daerah lain.

 “Pembinaan kesemua hotel berkenaan juga tidak termasuk inap desa dan hotel bajet yang pastinya akan memberi keselesaan dan mengelakkan masalah kekurangan hotel di Terengganu sempena TMT tahun ini,” katanya di Majlis pelancaran Kalendar Aktiiti Pelancongan 2013, Sempena TMT 2013 di Hotel Tanjong Vista, kelmarin (17 Januari).

Hadir sama, Ketua Sekretariat TMT 2013, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani. Datuk Abdul Rahin berkata, dua hotel bertaraf tiga bintang dan satu hotel biasa yang baru siap dibina di bandar ini sedang dalam proses terakhir sebelum memulakan operasi.

Selain itu, katanya kerajaan negeri juga meluluskan pembinaan satu hotel bajet pada minggu lalu, yang akan dibina tahun ini di atas tapak bekas panggung wayang di tengah pusat bandar oleh pihak swasta.

Dua hotel bertaraf tiga bintang berkenaan, ialah Hotel Prinz Park di Kuala Ibai dan Hotel Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) berhampiran Masjid Abidin atau dikenali Masjid Putih. 

Manakala satu lagi hotel yang baru siap dibina dan dalam proses pengisian katil serta peralatan ialah berhampiran Pasar Payang yang dijangka beroperasi dalam masa terdekat ini.

 

Penguatkuasa MBKT kawal persisir pantai

Oleh; Esah Abdullah

Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) menempatkan penguatkuasa bertugas di menara tinjau bagi mengawal persisiran pantai Batu Burok bermula awal Januari lalu.

Setiausaha MBKT, Encik Samiun Salleh berkata, dua buah menara tinjau yang dibina oleh MBKT kira-kira dua tahun lalu adalah bagi tujuan keselamatan.

Katanya, sebelum ini rondaan dan kawalan dibuat hanya pada waktu-waktu tertentu terutama pada musim tengkujuh untuk mengawal pantai memandangkan kawasan tersebut merupakan lokasi kunjungan ramai.

“Sekarang kita menempatkan dua pembantu penguatkuasa yang bertugas dari jam 8 pagi hingga 5 petang sejak awal Januari lalu, dengan bertugas secara bergilir-gilir atau syif,” katanya.

Menurutnya, sebelum ini menara tinjau yang dibina dengan anggaran kos lebih RM10 ribu setiap satu dikawal hanya pada waktu-waktu tertentu sahaja terutama ketika musim tengkujuh kerana kekurangan kakitangan.

Tambahnya, keadaan tersebut menyebabkan ada kalangan mereka yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan dengan menjadikan lokasi tersebut sebagai tempat untuk bermadu asmara dan juga melakukan perkara yang tidak sepatutnya.

Katanya, pengunjung tempatan mungkin telah mengetahui tentang pantai ini yang tidak boleh mandi, tetapi bagi pelancongn atau pengunjung luar tidak mengetahui tentang keadaan sebenar pantai di sini.

Selain itu, pihaknya turut bekerjasama dengan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (Jaheat) untuk mencegah perkara perkara-perkara tidak diingini terutama pada waktu malam.
 

EPIC Properties dan TM jalin kerjasama

Oleh: Noraini Jusoh

Eastern Pacific Properties Sdn Bhd (EPIC Properties) akan menjalin kerjasama dengan Telekom Malaysia Berhad (TM) bagi menjayakan projek Penyediaan Perkhidmatan Infrastruktur Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi (UniFi).

Pengurus Divisyen, Perhubungan Awam Korporat EPIC Properties, Adliza Abdullah berkata, satu majlis menandatangani memorandum perjanjian (MoA) di antara EPIC Properties dan TM akan diadakan di Wisma Darul Iman, 23 Januari ini.

"Perjanjian yang akan dimenterai merupakan kerjasama julung kali antara kedua-dua pihak yang menawarkan perkhidmatan UniFi kepada penyewa yang berpangkalan di Pangkalan Bekalan Kemaman (KSB).

"Sebanyak 250 syarikat yang telah beroperasi di KSB yang menyediakan perkhidmatan sokongan kepada industri minyak dan gas,” ujarnya.

Katanya, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dijangka hadir menyaksikan MoA antara Pengerusi EPIC, Dato' Haji Mazlan Ngah dan Pengurus Besar TM Terengganu, Hamidun Ismail.

 

BN mampu ‘tawan’ Parlimen Marang

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman 

Barisan Nasional (BN) mampu merampas kembali kerusi Parlimen Marang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 daripada parti Pas jika semua pihak bekerja gigih bagi ‘menawan’ kerusi berkenaan.

Pegawai Pembangunan Parlimen Marang, Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar berkata, berdasarkan senario politik semasa, beliau yakin BN mampu mengulangi saat manis memenangi kerusi tersebut pada PRU 13.

“Justeru itu, pihak kami sedang merangka pelbagai strategi dan program bagi merealisasikan impian banyak pihak untuk ‘menawan’ semula kerusi Parlimen Marang,” katanya ketika ditemui di pejabat Perhubungan Umno Negeri, semalam.

Beliau berkata, antara program yang dicadang di Parlimen Marang dalam masa yang terdekat ialah membawa mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, untuk menyampaikan amanat kepada semua lapisan masyarakat di kawasan tersebut, pada 23 Februari depan.

Katanya, majlis anjuran panel Perundingan Pertbubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Negeri Terengganu dengan kerjasama kerajaan negeri itu dijangka dihadiri 3,000 orang mewakili jabatan kerajaan, pertubuhan kebajikan dan NGO di kawasan berkenaan.

“Saya percaya dengan sentuhan Dr Mahathir yang terkenal dengan ucapan bernas dan penuh fakta itu, hasrat menawan kerusi Marang pada pilihan raya umum akan datang menjadi lebih mudah.

“Kita mahu memberi peluang yang seluas-luas kepada Dr Mahathir untuk membicarakan mengenai kepentingan BN memerintah negara ini pada PRU 13,” katanya.

Dato’ Haji ’Abdul Rahman sendiri pernah menang kerusi Parlimen Marang sebanyak dua kali iaitu pada tahun 2004 dan 1986 di mana beliau dilantik menjadi timbalan menteri.

Keupayaannya menewaskan Presiden Pas, Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang pada 1986 menyebabkan beliau diberi gelaran “giant killer” dan dilantik sebagai timbalan menteri.

Dato’ Haji Abdul Rahman berkata, dengan kemenangannya sebanyak dua kali di kawasan itu, tidak mustahil calon BN mampu mengulanginya pada PRU 13 nanti.

 

SPR akan terbit buku kecil tangkis fitnah

Oleh: Suriati Ali

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan menerbit dan mengagihkan buku kecil kepada orang ramai sebagai langkah menangkis dakwaan dan fitnah yang dilemparkan kepada suruhanjaya itu.

 Pelbagai isu berserta jawapan ringkas akan dimuatkan ke dalam buku yang bakal diterbitkan akhir bulan ini, supaya mudah difahami pembaca.

 Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, langkah itu dianggap penting bagi membersih kembali nama SPR daripada terus tercalar akibat fitnah oleh pihak tidak bertanggungjawab.

“Sebagai contoh, ada yang mendakwa, ramai bilangan pengundi tinggal dalam satu rumah, cerita sebaliknya mereka yang berkaitan gemar mengemukakan alamat di lokasi sama supaya mudah untuk urusan surat-menyurat.

 “Saya kesal dengan dakwaan seumpama ini kerana menuduh tanpa usul periksa, apabila terbukti ia tidak benar, ia lain pula akan timbul,” katanya.

Tan Sri Abdul Aziz turut memberitahu, pihaknya akan mengenal pasti kira-kira 46,000 orang belum lagi mendaftar sebagai pemilih di Terengganu walaupun mereka layak berbuat demikian.

“Orang ramai boleh berurusan dengan SPR atau mana-mana agen yang dilantik untuk mendaftar sebagai pemilih sepanjang musim, dalam waktu pejabat.

 “Semakan daftar pemilih pula boleh dibuat di ibu pejabat SPR di talian 03-8885 6565 atau mana-mana pejabat SPR negeri mulai jam 8 pagi hingga 5 petang, setiap hari sepanjang bulan ini,” katanya.

 Katanya, mereka juga boleh melayari laman sesawang SPR di www.spr.gov.my bagi membuat semakan dan mendapatkan keterangan mengenai tempat mengundi.

 “Daripada statistik yang dikeluarkan SPR sebelum ini, didapati kira-kira 3.7 juta orang masih belum berdaftar di seluruh negara belum mendaftar sebagai pemilih, tetapi jumlah di Terengganu adalah yang paling sedikit,” katanya.

 

18 January 2013

TNB sasar kutipan bayaran bil 4.5 peratus

Oleh; Esah Abdullah

Tenaga Nasional Berhad (TNB) Terengganu mensasarkan kutipan pembayaran bil elektrik dapat ditingkatkan kepada 4.5 peratus pada tahun ini.

Pengurus Besar TNB negeri, Encik Md Yuslan Md Yusof berkata kutipan itu meningkat 0.5 peratus berbanding pada tahun 2010 iaitu 4 peratus.

 “Peningkatan kutipan pembayaran itu berdasarkan pertambahan penggunaan bekalan oleh pengguna termasuk dalam penggunaan barangan elekrik dan kemudahan lain.

``Pada masa ini pengguna elektrik di seluruh negeri adalah 312,000 akaun atau 99 peratus telah menikmati kemudahan tersebut dengan penggunaan kapasiti bekalan sebanyak 425 megawatt,’’ katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Program TNB Bersama Pelanggan TNB 2013 Peringkat Negeri di Pusat Khidmat Pelanggan (PKP) TNB Kuala Terengganu.

Pelancaran telah dilakukan oleh Ketua Bahagian Perolehan Pembelian dan Perkongsian TNB, Ir Nor Azli Shari yang diadakan serentak di seluruh semenanjung mebabitkan 120 PKP..

Katanya negeri ini mempunyai sembilan PKP terlibat yang menawarkan pelbagai promosi istiemwa kepada pelanggan yang mengungjungi PKP di seluruh negeri.

Beliau menambah, pengguna juga boleh membuat semakan bil di samping mendapatkan info terkini mengenai kemudahan serta perkhidmatan yang ditawarkan oleh TNB.

Difahamkan sebanyak RM71 juta telah dibayar kepada 7.4 pelanggan TNB di seluruh semenangjung bagi tujuan itu.

Program yang pertama kali diperkenalkan oleh TNB itu adalah untuk mendekatkan lagi TNB dengan pelanggan di samping memberi peluang kepada pengguna mendapatkan maklumat perkhidmatan TNB.

Jumlah pelancong menginap di Terengganu meningkat

Oleh: Kamarudin Mat Akib 


Jumlah pelancong yang menginap di Terengganu semakin meningkat dari semasa ke semasa di mana keadaan ini amat baik bagi pengusaha hotel dan chalet di seluruh negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri, Dato’ Haji Abdul Rahin Mohd Said, berkata data yang diperolehi daripada Persatuan Hotel Malaysia menunjukkan sejak awal 2012 hingga Ogos lalu, purata penginapan di negeri ini ialah 53.60 peratus.

“Sementara sebanyak 48.22 peratus sahaja purata penginapan direkodkan sepanjang tahun 2011,” katanya.

Beliau berkata, peningkatan kadar penginapan tersebut amat baik dan pihaknya yakin angka itu akan terus meningkat pada tahun ini memandangkan jumlah pelancong juga dijangka bertambah.

Dato’ Haji Abdul Rahin berharap Kempen tahun Melawat Terengganu 2013 yang sedang rancak dijalankan sekarang ini akan memberi impak yang besar kepada industri pelancongan di negeri ini dan juga Malaysia.

“Kesinambungan Kempen Tahun Melawat Terengganu 2013 dengan 34 acara-acara pelancongan sepanjang tahun ini adalah bertepatan dengan tahun Melawat Malaysia 2014.

“Ini akan membolehkan kerjasama yang lebih jitu di antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri dalam sama-sama mempromosikan produk dan destinasi pelancongan di negeri Terengganu dan di Malaysia amnya,” tambah beliau.

 

Bantuan persekolahan RM100 besar nilainya

Oleh: Noraini Jusoh

Biarpun hanya bernilai RM100, sumbangan Bantuan Khas Awal Persekolahan besar nilainya kepada ibu bapa dan pelajar terutama yang datang dari keluarga yang kurang berkemampuan.

Menerusi pembentangan Bajet 2013, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak telah meluluskan peruntukan sejumlah RM540 juta untuk membiayai bantuan tersebut kepada 5.4 pelajar seluruh negara.

Seramai 200 pelajar Kolej Vokasional Kuala Terengganu (KVKT) turut menerima keistimewaan itu dalam satu majlis yang diadakan di sekolah terbabit, semalam.

Seorang pelajar KVKT yang dulunya pernah dikenali sebagai Sekolah Menengah Teknik Wakaf Tembusu, Nur Aliyah Nadhirah Mohamad, 17, berkata sumbangan tersebut sangat bermakna buatnya dalam menampung keperluan persekolahannya.

"Alhamdulillah, duit ini dapat saya guna untuk bayar yuran asrama dan beli peralatan sekolah yang lain.

"Bantuan ini juga dapat ringankan sedikit beban ibu bapa dalam menyediakan keperluan persekolahan saya,” ujar anak kepada Mohamad Sulong,47, dan isterinya Ariani Yahya,46.

Sementara itu, seorang penjaga yang ditemui, Nadia Ghazali, 22, dari Manir berkata, bantuan RM100 besar nilainya kepada dia dan adiknya Muhammad Farhan Ghazali,17, kerana segala keperluan sekolah Muhamad Farhan diuruskan sendiri olehnya.

"Saya hanya tingga berdua dengan adik setelah kematian ibu dan tidak tinggal bersama bapa.

"Justeru, bantuan ini beri makna yang besar buat saya untuk menampung kos membeli keperluan persekolahan seperti buku dan alat tulis adik,” ujarnya yang hanya bekerja sendiri.

 

Peniaga istimewa Pasar Payang terima kerusi roda elektrik

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri menyumbang sebuah kerusi roda elektrik bernilai RM8,800 untuk kegunaan seorang peniaga `istimewa’ di Pasir Kedai Payang, Kuala Terengganu untuk kemudahannya menjalani kehidupan seharian.

Peniaga Orang Kelainan Upaya (OKU), Kamariah Abdul Ghani, 49, kudung kedua-dua tangan dan kaki sejak lahir sudah menjalankan perniagaan menjual pelbagai jenis makanan tradisional, kacang dan asam di pasar itu lebih 20 tahun lalu.

Sumbangan kerusi roda menerusi Tabung Darul Iman itu diserahkan Menteri Besar, Dato’ Seri haji Ahmad Said, selepas Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam (16 Januari).

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal pengguna negeri, Dr A Rahman Mokhtar dan Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw.

Sementara itu, Kamariah bersyukur kerana ada pihak yang sudi menghulurkan bantuan bagi meringankan bebannya selama ini yang terpaksa menghabiskan banyak wang untuk menyediakan sendiri kerusi roda elektrik bagi berulang-alik dari rumahnya di Kampung Tanjung Paya untuk ke pasar setiap hari.

 “Saya gembira dan rasa bersyukur kerana ada pihak yang prihatin dengan nasib saya. Saya akan menggunakan bantuan kerajaan ini dengan sebaik yang mungkin,” katanya.

 

SPR yakin PRU ke-13 yang terbaik

Oleh: Suriati Ali 

 Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yakin proses Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 adalah yang terbaik biarpun timbul pelbagai spekulasi kurang menyenangkan daripada pelbagai pihak.

 Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, keyakinan itu berdasarkan pelbagai langkah,perubahan dan pembaharuan yang dilakukan, termasuk kerap kali mengemaskini data.

 Katanya, pembaharuan itu antaranya penggunaan dakwat kekal, undi awal, wujudnya akses media bagi parti-parti politik, pemerhati antarabangsa dan syarat pemakaian pas untuk memasuki pusat-pusat mengundi.

 
“Manakala petugas media dibenarkan mengundi pos dan kelonggaran kepada golongan orang kurang upaya (OKU) yang boleh ditemani rakan berbanding hanya saudara mara, sebelum ini,” katanya kepada media, semalam.

Tan Sri Abdul Aziz berkata, SPR menjangka pemilih berdaftar yang kini berjumlah 13.1 juta akan bertambah kepada 13.3 juta sekiranya senarai pemilih baharu, iaitu 295,173 orang termasuk 51,421 pemilih yang bertukar alamat pada suku terakhir 2012, dimasukkan ke dalam senarai daftar pemilih.

 Katanya, SPR menetapkan 21 Januari ini sebagai tarikh mendaftar permohonan undi pos membabitkan pelajar dan pekerja rakyat Malaysia di luar negara yang sebelum ini sudah mendaftar sebagai pengundi.

 “Untuk permohonan pengundian pos dalam negara, iaitu untuk anggota polis, tentera selain petugas media dan SPR, permohonan hanya boleh dibuat selepas Parlimen dibubarkan,” katanya.

 

Bantuan khas awal persekolahan mula diagih di Kemaman

Oleh: Nurul Aziela Mohd Saberi 

Seramai 900 penerima daripada murid Tahun 1 hingga Tahun 6 dari Sekolah Kebangsaan Pusat Kemaman menerima Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 semalam.

Bantuan diserahkan oleh Setiausaha UMNO Bahagian Kemaman, Encik Rosli Ahmad yang mewakili Ketua Wanita UMNO Kemaman, YB Senator Hajah Rohani Abdullah kepada ibu bapa pelajar dan sekaligus merupakan kumpulan pertama yang menerima bantuan di Parlimen Kemaman.

Rosli Ahmad yang juga Peyelia KEMAS Daerah Kemaman berkata, Kerajaan Pusat sudah menunaikan janjinya untuk meneruskan lagi bantuan itu sepertimana yang diumumkan dalam Belanjawan 2013 baru-baru ini.

Beliau berkata Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100 terbukti mampu meringankan beban ibu bapa yang berpendapatan rendah kerana memerlukan perbelanjaan yang banyak di awal persekolahan.

Mungkin bagi sesetengah mereka RM100 hanya jumlah yang kecil namun bagi mereka yang kurang berkemampuan dan mempunyai ramai anak memasuki alam persekolahan, jumlah itu banyak membantu terutama membeli peralatan tulis dan pakaian sekolah.

Suri rumah Maziah Ibrahim, 49 yang mempunyai 4 orang anak yang masih bersekolah berasa sangat bersyukur dan berterima kasih kepada Kerajaan Pusat atas bantuan yang diberikan ini.

“Wang yang diterima ini akan disimpan dalam akaun bank masing-masing untuk simpanan mereka kelak dan akan digunakan apabila diperlukan untuk persekolahan mereka,” katanya selepas menemani anaknya semalam.


17 January 2013

RM900 juta bina loji air di Kemaman dan Kuala Terengganu Utara

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri merancang membina dua loji rawatan air baru di daerah Kemaman dan Kuala Terengganu Utara bagi menampung permintaan yang semakin meningkat dari pengguna industri dan domestik.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, kerajaan sedar isu-isu bekalan air yang paling kritikal dihadapi penduduk di daerah Kemaman dan Kuala Terengganu Utara dan memerlukan tindakan segera kerajaan.

“Peruntukan keseluruhan bagi pembinaan dua loji berkenaan berjumlah RM900 juta,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan Sambutan Hari Kualiti Syarikat Air Terenganu Sdn Bhd (SATU) di Wisma Darul Iman hari ini.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Dato Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Haji Za’abar Mohd Adib; Ahli lembaga Pengarah SATU YB Haji Alias Abdullah dan Ketua Pegawai Eksekutif SATU, Haji Husain Embong.

“Kemaman merupakan kawasan perindustrian dan pertumbuhan yang pesat selain loji baru juga memerlukan satu kawasan tangkungan air bagi menampung keperluan pengguna di daerah itu dengan kos RM500 juta.

“RM400 juta bagi pembinaan loji di Kuala Terengganu Utara yang turut mengalami limpahan pembangunan kerana akan diisytiharkan sebagai daerah baru tidak lama lagi,” katanya.

Menurut Menteri Besar, setakat ini kerajaan telah melantik perunding bagi menyediakan rekabentuk terperinci dan penyediaan kontrak bagi emmpercepatkan pelaksanaannya yang dijangka siap pada 2017.

“Kita juga sedang membuat perundingan dengan pihak Permodalan Aset Air Berhad (PAAB) bagi menentukan pembiayaan modal bagi projek-projek infrastruktur bekalan air ,” katanya.

 

Negara luar kagum pendidikan Terengganu

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Kesungguhan Kerajaan Terengganu membangunkan bidang pendidikan, termasuk memperkenalkan Kelas Maya dan penggunaan e-Book di sekolah-sekolah rendah mendapat pujian banyak negara luar.

Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman, berkata pujian itu disampaikan kepada dua wakil Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) yang menghadiri persidangan pendidikan peringkat antarabangsa baru-baru ini.

“Pada persidangan tersebut ramai wakil dari luar negara melahirkan kekaguman mereka terhadap usaha kerajaan negeri memperkenalkan Kelas Maya di sekolah-sekolah rendah bagi meningkat mutu pendidikan di Terengganu.

“Malah, mereka juga amat tertarik dan kagum dengan langkah kerajaan memberikan e-Book secara percuma kepada semua pelajar dari Tahun Empat hingga Tahun Enam di sekolah-sekolah rendah di seluruh Terengganu,” katanya ketika ditemui di Primula Beach Resort, kelmarin.

Dato’ Haji Ahmad Razif berkata, ada antara wakil dari luar negeri menyatakan minat mereka untuk datang ke Terengganu dan melihat sendiri apa yang dilakukan kerajaan negeri bagi memajukan bidang pendidikan.

“Ini merupakan satu penghargaan yang besar kepada pemimpin Barisan Nasional (BN) yang telah bertungkus lumus mencari idea dan memperkenalkan program bagi meningkatkan mutu pendidikan anak-anak negeri ini,” tambahnya.

Sehingga September 2012, sebanyak 124 Kelas Maya telah dibuka di 41 sekolah rendah di seluruh negeri Terengganu.

Katanya, sejak e-Book diperkenalkan pada tahun 2009, seramai 113,922 murid telah mendapat kemudahan berkenaan secara percuma.

“Pada tahun ini kerajaan negeri menyediakan peruntukan RM3.2 juta bagi membuka lebih banyak Kelas Maya di negeri ini,” katanya.

 

200 pelajar KVKT terima bantuan khas awal persekolahan

Oleh: Noraini Jusoh

Seramai 200 orang pelajar Kolej Vokasional Kuala Terengganu (KVKT) hari ini menerima Bantuan Khas Awal Persekolahan berjumlah RM100 seorang.


Sebanyak RM20,000 diperuntukan kerajaan melalui Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) untuk diagihkan kepada pelajar terpilih di kolej terbabit yang dulunya pernah dikenali sebagai Sekolah Menengah Teknik Wakaf Tembusu.

Pegawai Pembangunan DUN Bukit Tunggal, Haji Ismail Nik berkata, pemberian sumbangan tersebut merupakan keprihatinan kerajaan dalam membantu meringankan beban perbelanjaan persekolahan yang ditanggung ibu bapa terutamanya di awal musim persekolahan.

"Nilai RM100 sangat besar ertinya kepada pelajar terutamanya yang datang dari keluarga kurang berkemampuan.

"Saya harap pemberian ini dapat membantu menampung kos perbelanjaan ibu bapa dalam menyediakan keperluan persekolahan anak-anak,” ujarnya ketika berucap di Majlis Penyerahan Bantuan Khas Awal Persekolahan, di kolej tersebut, hari ini.

Turut hadir, Pengarah Kolej Vokasional Kuala Terengganu, Haji Hussin Yusof.

Sementara itu, menurut Haji Hussin, di bawah Bajet 2013 yang diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak 28 September lalu telah meluluskan peruntukan sejumlah RM540 juta bagi Bantuan Khas Awal Persekolahan RM100.

"Justeru, semua murid Tahun 1 hingga Tingkatan 5 bagi sesi persekolahan tahun 2013 yang memenuhi syarat layak menerima bantuan ini,” katanya.

 

Kumpul bacaan sikap pengundi tanpa andaian semata-mata : MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berharap kakitangan Agensi Pembangunan Masyarakat Negeri Terengganu (APMT) mengumpul maklumat mengenai bacaan sikap pengundi tanpa bertolak ansur dan hanya bersandarkan andaian semata-mata kerana mahu menjaga hati serta hubungan dengan kumpulan berkenaan.

Beliau berkata sikap itu bukan sahaja menyukarkan maklumat tepat dikumpul bagi melicinkan perjalanan parti, malah boleh menjejaskan matlamat Barisan Nasional (BN) untuk memenangi kerusi dengan majoriti besar pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) nanti.

“Kita yakin dan percaya dengan kursus dan tunjuk ajar yang dijalani kakitangan sehingga hari ini, APMT mampu menjalankan tugas dengan sempurna, penuh amanah dan bertanggungjawab dengan memastikan maklumat serta laporan yang diterima adalah tepat dan bukan berasaskan andaian semata-mata.

 “Saya menyerui anggota APMT mendapatkan maklumat mengenai bacaan sikap, kedudukan, isu dan sebagainya (mengenai penduduk) dengan penuh tanggungjawab tanpa mengambil kira perasaan, peribadi, ukhwah kita untuk memastikan parti ini terus dipertahankan sampai bila-bila,” katanya di Majlis Makan Malam menteri Besar Bersama kakiatangan APMT, di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, malam tadi.

 Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, dato’ Haji Mazlan Ngah; Pegawai Kewangan Negeri, Dato’ Haji Abdul Razak Ismail dan Pengarah APMT, Haji Roshali Taha.

Menteri Besar berkata, dalam situasi PRU13 yang semakin hampir tidak lama lagi, perjuangan kakitangan APMT juga harus berterusan sehingga ke penghujungnya dan tidak tewas sebelum mencapai sasaran kejayaan.

 “Justeru itu, dalam keadaan kita berada di persimpangan PRU13  yang semakin hampir, semua kakitangan APMT juga tidak boleh lemah dan longlai di pertengahan jalan sebelum mencapai kejayaan khususnya dalam memperjuangkan parti BN dan Umno serta memenangi PRU13  dengan majoriti yang besar.

“ Demi memastikan kejayaan itu, saya berharap jentera kita dapat bergerak seiring, seirama dan sederap bagi memperkukuhkan parti dan politik kita serta menjalankan tugas dengan penuh tanggungjawab untuk kesinabungan parti BN dan Umno, supaya mampu dipertahankan sampai bila-bila,” katanya.

Beliau berkata, semua kakitangan APMT juga harus bekerja keras, memperbaiki kelemahan dan menggandakan kekuatan bagi mencapai kejayaan dan sasaran sebenar.


TNB perkenal bil baru

Oleh; Esah Abdullah

Tenaga Nasional Berhad (TNB) akan memperkenalkan bil elekrik baru kepada semua pengguna mulai April depan dengan saiznya masih dikekalkan dengan saiz asal.

Penolong Pengurus Besar (Pembangunan Perkhidmatan dan Pemasaran), Jabatan Perkhidmatan Pengguna & Pemasaran Bahagian Pembahagian TNB. Puan Noraini Shaarani berkata bil baru itu lebih ringkas dan mudah difahami.

``Selain bil ia turut tercatat maklumat dan kempen semasa pada belakang bil bergantung kepada isu-isu semasa seperti banjir dan lain-lain,’’ katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media sempena Majlis Pelancaran Program TNB Bersama Pelanggan TNB 2013 Peringkat Negeri di Pusat Khidmat Pelanggan (PKP) TNB Kuala terengganu semalam.

Majlis dirasmikan oleh Ketua Bahagian Perolehan Pembelian dan Perkongsian TNB, Ir Nor Azli Shari. Hadir sama Pengurus Besar TNB negeri, Encik Md Yuslan Md Yusof

Katanya, penggunaan bil baru itu bergantung kepada maklum balas daripada pengguna di Subang Jaya, Petaling Jaya dan Shah Alam yang dilaksanakan sebagai percubaan.

Menurutnya, pengguna di tiga kawasan berkenaan mula diperkenalkan dengan bil baru pada awal Januari ini untuk mendapatkan maklum balas daripada pelanggan.

``Selepas mendapat reaksi positif daripada pengguna di tiga kawasan berkenaan , TNB akan membuat peningkatan untuk memastikan bil baru memenuhi hasrat pengguna,’’ ujarnya.

 

Bantuan `one-off' RM500 untuk mangsa banjir agih bulan depan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kedukaan kira-kira 9,000 keluarga di Terengganu yang terlibat dengan banjir baru-baru ini sedikit terubat apabila kerajaan negeri bersetuju mengagihkan bantuan sebanyak RM500 kepada semua mangsa bencana alam itu mulai pertengahan Februari ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata bantuan `one-off’ kepada setiap keluarga yang terlibat itu dianggarkan mencecah sehingga RM4.5 juta akan diberikan kepada mangsa yang mendaftar dengan pusat pemindahan banjir yang diiktiraf.

"Peruntukan itu adalah tambahan daripada bantuan kepada mangsa banjir yang diberikan oleh Kerajaan Pusat, kerana kerajaan negeri juga prihatin dengan nasib malang yang menimpa mereka.

“Hasil kunjungan ke kawasan terlibat kita lihat banyak taman perumahan yang terbabit dan dengan bantuan ini sekurang-kurangnya meringankan beban mereka,” katanya di sidang media selepas Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, bantuan yang pertama kali dilaksanakan kerajaan negeri itu akan diagihkan di setiap daerah dengan peruntukan keseluruhan antara RM4 juta hingga RM4.5 juta.

 Menurutnya, Kemaman merupakan antara kawasan yang paling teruk terjejas akibat bencana alam itu apabila merekodkan kira-kira 3,000 mangsa.


SPR lantik pemerhati bantu PRU 13

Oleh: Suriati Ali

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan melantik 16 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan beberapa pemerhati dari negara Asean sebagai langkah memantau proses Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) supaya berjalan lancar.

 Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof, berkata keputusan mengenai itu akan diputuskan panel pemilih yang ditubuhkan atas nasihat Wisma Putra. “Antara negara yang bakal dilantik, termasuk Indonesia, Filipina, Myanmar dan Thailand selain beberapa pemerhati daripada Sekretariat Asean.

"Setakat ini belum muktamad, ada beberapa negara tidak dijemput seperti Brunei, Singapura, Kemboja dan Laos. Wisma Putra yang kendalikan," katanya kepada pemberita selepas majlis taklimat PRU-13 kepada pegawai pengurus dan penolong pegawai pengurus SPR zon timur di Hotel Primula Beach, Kuala Terengganu

Beliau berkata pemerhati asing dan NGO yang terbabit perlu mematuhi beberapa syarat yang ditetapkan SPR, dan jika gagal mematuhinya, nama mereka akan digugurkan daripada senarai.

 "Setiap NGO boleh hantar tiga wakil untuk satu bahagian. Kalau ada lima NGO berminat untuk satu bahagian, maka ada 15 pemerhati di bahagian itu dan mereka boleh memohon mana tempat yang mereka nak pergi," katanya.

 Dalam pada itu, NGO yang akan dilantik bagi Zon Semenanjung adalah Institut For Democracry and Economy Affairs (Idea), Merdeka Center, Centre For Public Policy Study (CPPS-ASLI) dan Majlis Belia Malaysia (MBM).

 Bagi Zon Sarawak, ia akan dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu bahagian Kuching, Persatuan Belia Islam Nasional (Pembina) Cawangan Sarawak, Persatuan Kebangsaan Melayu Sarawak, Persatuan Orang Ulu Sarawak (OUNA) dan Saberkas.

Bahagian Sibu pula Sibu Chinese Chamber Of Commerce and Industry dan Persatauan Melanau Sibu manakala bahagian Mirio, Persatuan China Miri, Persatuan Dayak Miri dan Federation of Orang Ulu Association Malaysia (Forum) dan bagi Zon Sabah, Majlis Belia Sabah dan Gabungan Persatuan China Sabah.

 

16 January 2013

12,772 pelajar DUN Kota Putera dapat wang pendahuluan


YB Muhamad Pehimi menyampaikan bantuan persekolahan

Oleh: Mohammad Ishak 

Bukan janji kosong tetapi sudah dibuktikan begitulah apabila kerajaan yang bertanggung jawab sentiasa menunaikan janji dan rakyat mendapat manfaat.

Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang peka kepada rakyat meneruskan agenda membela rakyat apabila bantuan wang persekolahan untuk pelajar mula diagihkan secara berperingkat mulai semalam.

Bagi pelajar di Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putera,tiga sekolah iaitu Sekolah Kebangsaan Pengkalan Nyireh, SK Keluang dan SK Permaisuri Nur Zahirah mula menerima agihan wang berkenaan hari ini.

Seramai 12,772 pelajar dari 20 sekkolah rendah di DUN berkenaan dijangka menerima sumbangan wang pendahuluan persekolahan yang dijanjikan Perdana Menteri,Dato’Seri Najib Tun Abdul Razak.

ADUN Kota Putera, Muhamad Pehimi Yusof hari ini menyampaikan bantuan wang pendahuluan itu yang diadakan di Sekolah Kebangsaan Keluang, dekat Jertih.

Muhamad Pehimi berkata, rakyat kini mendapat pelbagai bantuan yang disediakan kerajaan negeri dan pusat

Katanya, pengagihan wang kepada pelajar itu sebahagian usaha kerajaan untuk membantu ibu bapa meringankan beban bagi menanggung persekolahan anak.

Terengganu catat 40,357 belum daftar pemilih

 Oleh: Suriati Ali

 Terengganu mencatatkan negeri yang mempunyai paling sedikit bilangan individu yang belum berdaftar sebagai pemilih berbanding negeri lain sehingga akhir tahun lalu.

 Berdasarkan jumlah itu, hanya enam peratus atau 40,357 daripada keseluruhan 678,642 pemilih di negeri ini masih belum berdaftar dengan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

 Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata daripada statistik yang dikeluarkan SPR sebelum ini, kita dapati kira-kira 3 juta pemilih masih belum berdaftar di seluruh negara dan Terengganu adalah yang paling sedikit.


"Ini perkara menarik untuk diperkatakan tentang negeri ini kerana kesedaran rakyatnya untuk mendaftar sebagai pemilih adalah tinggi berbanding negeri lain," katanya.

 Beliau berkata demikian selepas merasmikan Program Taklimat Pengurusan Pilihan Raya kepada Pegawai Pengurus dan Penolong Pegawai Pengurus Pilihan Raya bagi Terengganu, Pahang dan Kelantan, di Hotel Primula Beach, Kuala Terengganu,  hari ini.

 Hadir sama Pengarah Pilihan Raya negeri Terengganu, Encik Fakhrul Razi Ab. Wahab.

 Tan Sri Abdul Aziz turut memberitahu, sebanyak 342 buah pusat mengundi akan dibuka di Terengganu dengan 332 daripadanya melibatkan bangunan sekolah manakala selebihnya adalah dewan orang ramai.

 “Orang ramai boleh berurusan dengan SPR atau mana-mana agen yang dilantik untuk mendaftar sebagai pemilih sepanjang musim, dalam waktu pejabat.

 “Semakan daftar pemilih pula boleh dibuat di ibu pejabat SPR di talian 03-8885 6565 atau mana-mana pejabat SPR negeri mulai jam 8 pagi hingga 5 petang pada setiap hari.

 “Mereka juga boleh melayari laman sesawang SPR di www.spr.gov.my bagi membuat semakan dan mendapatkan keterangan mengenai tempat mengundi,” katanya.

 

Pinjaman perumahan RM50,000 untuk rakyat Terengganu

Menteri Besar ketika menjawab pertanyaan wartawan.
Oleh: Aida Abd Rahman

Rakyat Terengganu yang kurang berkemampuan dan berpendapatan RM3,000 ke bawah kini boleh memohon dana pinjaman perumahan sehingga maksimum RM50,000 seorang bagi membina rumah masing-masing.

Pada peringkat permulaan, kerajaan negeri memperuntukkan dana berjumlah RM50 juta yang dijangka akan memberi manfaat kepada kira-kira 1,000 pemohon di seluruh Terengganu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan bersedia menimbang untuk menambah dana RM50 juta itu selepas ini bagi memastikan lebih ramai rakyat Terengganu yang kurang berkemampuan  mendapat kemudahan dan manfaat itu pada masa depan.

 “Pemohon boleh mendapatkan borang-borang permohonan dari Pejabat Dewan Undangan Negeri (Dun) bagi mendapatkan pinjaman sehingga maksimum RM50,000 bagi setiap unit rumah menerusi dana RM50 juta itu.


 “Insya-Allah, selepas ini kita akan pertimbangkan semula untuk menambah dana berkenaan untuk masa depan,” katanya di sidang akhbar selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, pemohon boleh mendapatkan borang permohonan pelan setara melalui Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) dengan kadar caj untuk setiap kelulusan pelan berharga RM50 bagi kawasan Pihak Berkuasa Tempatan dan RM100 bagi Majlis Bandar Raya Kuala Terengganu.

Katanya, kerajaan negeri menetapkan pemohon boleh membina rumah yang bernilai maksimum RM80,000 seunit, bagaimanapun lebihan RM30,000 selepas ditolak jumlah maksimum pinjaman RM50,000 berkenaan perlu ditanggung sepenuhnya oleh pemohon.

“Kita hanya memberi pinjaman (maksimum) RM50,000 dengan tempoh bayaran balik 30 tahun, selain dikenakan caj perkhidmatan tiga peratus berdasarkan baki pinjaman, sebagaimana pinjaman kerajaan yang lain,” katanya.

Menurutnya, bukan sahaja dana pinjaman perumahan, kerajaan juga menyediakan pelbagai bantuan dan kemudahan perumahan yang lain bagi membantu rakyat negeri ini termasuk skim rumah kos rendah, rumah mampu bilik, bantuan Projek Pembangunan Rakyat Termiskin dan peruntukan RM1 juta di setiap Dun bagi membaiki rumah dan menggantikan atap yang baru.

 

LPP isytihar 2013 tahun kutip hutang

Oleh; Esah Abdullah

Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Terengganu menjadikan tahun ini (2013) sebagai tahun kutipan hutang yang terkumpul lebih RM12 juta.

Pengarah LPP terengganu, Haji Shamsuddin Mat Rani berkata, pihaknya akan perhebatkan usaha bagi mengesan penghutang terdiri daripada peniaga kalangan ahli dan bukan ahli bagi menyelesaikan masalah berbangkit.

“Hutang yang tertunggak merupakan hutang lama dan baru yang berlarutan sejak enam tahun lalu,” katanya dalam sidang media selepas Perhimpunan Tahunan Anggota LPP di Wisma Peladang Kuala Terengganu semalam.

Ketua Pengarah LPP, Dato’ Haji Arpan Shah Satu, hadir sama dalam perhimpunan tahunan berkenaan dan sebelum itu beliau membuat tinjauan ke ladang pembiakan kambing baka di Hulu Terengganu.

Katanya, pihaknya akan mengadakan perjumpaan dengan penghutang serta menghantar penyata hutang kepada mereka yang terbabit setiap bulan.

Menurutnya, terdapat beberapa sebab peniaga tidak mampu membayar balik pinjaman seperti menghadapi masalah kegagalan projek, ditimpa bencana alam dan juga masalah sendiri liat bayar hutang.

 “Jika berlaku kegagalan projek, kita nasihatkan mereka bangkit semula dan sedia memberi khidmat nasihat tetapi kalau sengaja tak mahu bayar kes mereka akan dibawa ke jawatankuasa tindakan timbangtara,” katanya.

Menurutnya, setakat ini terdapat 52 orang telah melalui proses timbangtara dan perbicaraan dijalankan sama seperti kes yang dibawa ke mahkamah.

Katanya, sepanjang tahun lalu JPP telah berjaya membuat kutipan hutang berjumlah RM2 juta dan tahun ini dijangka dapat mengumpul kutipan dalam jumlah lebih banyak.

 

HSNZ terima 100,000 stoking untuk bayi

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said menyerahkan stoking kepada Timbalan Pengarah (Klinikal) HSNZ, Dr Muhada Suzana Mokhtar.
Oleh: Aida Abd Rahman

Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) menerima sumbangan 100,000 pasang stoking untuk kegunaan bayi yang lahir sepanjang Januari hingga Mac.

Sumbangan bernilai RM200,000 dari Syarikat My Socks Malaysia Sdn Bhd yang beroperasi di Gong Badak menerusi Ketua Pegawai Ekskutifnya , Johnny Wong yang disampaikan kepada Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, selepas Mesyuarat Exco, di Wisma Darul Iman, hari ini.

Menteri Besar kemudiannya menyerahkan sumbangan itu kepada Timbalan Pengarah (Klinikal) HSNZ, Dr Muhada Suzana Mokhtar sebelum diagihkan kepada bayi yang bakal lahir di HSNZ.

Dato’ Seri Haji Ahmad memuji langkah syarikat itu tampil bagi menjalankan tanggungjawab sosial dengan  menghulurkan sumbangan kepada masyarakat di negeri ini.

 “Terima kasih kepada My Socks Malaysia Sdn Bhd kerana sudi menghulurkan sumbangan stoking untuk bayi yang baru lahir di HSNZ berjumlah 100,00 pasang yang bernilai RM200,000 sebagai menunaikan tanggungjawab sosial mereka kepada masyarakat di sini,” katanya.


UniSZA lahir 30 orang doktor tahun depan

Prof. Dr. Yahya Ibrahim.
Oleh; Esah Abdullah

 Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) akan mengeluarkan 30 orang doktor pakar tahun depan yang akan menjadi tenaga pengajar di hospital-hospital dan juga hospital universiti itu apabila beroperasi kelak.

Naib Cancelor (NC) UniSZA, Prof. Dr Yahya Ibrahim berkata, ini merupakan kumpulan pertama pelajar dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan yang bakal menamatkan pengajian tahun depan.

“Saya akan cuba berbincang dengan pihak bertanggung jawab untuk mempercepatkan pembinaan hospital UniSZA kerana tuntutan keperluan pengajaran di fakulti perubatan ini sangat kritikal,” katanya dalam sidang media di UniSZA baru-baru ini.

Katanya, mulai tahun depan 30 pelajar jurusan perubatan akan keluar dan mereka memerlukan tempat mengajar kerana Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) sudah penuh dan tidak mampu menerima pelajar dari UniSZA.

Menurutnya, pembinaan hospital UniSZA di kawasan seluas 100 hektar itu nanti sangat memberi manfaat kepada pelajar terutama dari UniSZA serta memberi khidmat dan sumbangan kepada masyarakat setempat.

Prof Dr Yahya yang mula mengalas tugas sebagai NC bermula 1 Januari lalu berazam untuk memikul amanah yang diberikan sebaik mungkin serta berusaha membuat penambahbaikan pembangunan di universiti itu menjadi sebuah kampus yang serba lengkap.

 “Saya memerlukan sokongan semua pihak pengurusan, pegawai dan kakitangan untuk mengangkat matabat UniSZA ke tahap lebih tinggi dalam konteks pembangunan akademik dan kecemerlangan,” katanya.

Pada masa yang sama saya akan membangunkan bangunan canselori yang menempatkan pejabat NC, timbalan NC , pendaftar dan bendahari dan akan menaiktaraf bangunan lama sebagai sebuah canselori untuk capai matlamat pengurusan mesra dan efektif .

 

Kalendar aktiviti pelancongan Terengganu dilancar esok

Datuk Abdul Rahin.
Oleh: Aida Abd Rahman

Kalendar Aktiviti Pelancongan 2013 sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 bakal dilancarkan di Hotel Tanjong Vista, Kuala Terengganu, jam 4 petang esok ( 17 Januari).

Pelancaran kalendar itu akan disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Abdul Rahin Mohd Said.

Ketua Sekretariat TMT 2013, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani, berkata majlis itu nanti akan diserikan dengan persembahan Tarian TMT 2013 oleh kumpulan Suktra dan diikuti ucapan pelancaran oleh Datuk Abdul Rahin.

 “Sejurus ucapan, Datuk Abdul Rahin kemudiannya akan menyempurnakan gambit pelancaran Kalendar Aktiviti Pelancongan 2013 sebagai simbolik kepada menguar-uarkan acara teras yang mewarnai sambutan TMT kali ini.

 “Acara itu juga merupakan kesinambungan kepada pelancaran TMT 2013 yang mengetengahkan secara terperinci kepada orang ramai terutama pelawat dalam dan luar Terengganu mengenai 34 acara teras yang disediakan untuk pilihan mereka,” katanya.

Encik Ahmad Fathil berkata, kalendar itu bukan sahaja membantu pelancong domestik dan antarabangsa membuat perancangan dan percutian masing-masing, malah juga mempromosikan aktiviti pelancongan yang sukar ditemui di tempat lain.

 Antara acara teras dalam kalendar TMT termasuk Karnival Tahun Baru Cina, Festival Permainan Tradisional,Le Tour De Langkawi, International Terengganu Starhill 4X4 Challenge, Kenyir Lake International Triathlon, Boat On The Road, Terengganu World Invitational Jetrace Chellenge dan Kapas-Marang International Swimathon 2013.

 Lain-lain acara, Pelancaran Karnival Candat Sotong Harian Metro 2013, Karnival GP Joran 2013, Colours of Terengganu, Festival Gamelan Sedunia, Pesta Pantai Terengganu, Piala Sultan Mizan, International Perhentian Island Challenge, Kenyir Cup, Terengganu Eco & Marine Tourism Conference, Terengganu Quiksilver Best Event Surfing Contest 2013, Kejohanan kapal Layar Piala Monsun 2013 dan Festival Songket Terengganu.


15 January 2013

336 pelajar terima bantuan

Oleh: Amirullah Othman 
Encik Zaidi Muda menyampaikan bantuan pakaian sekolah.

Seramai 336 pelajar dari empat cawangan di DUN Bukit Payong telah menerima bantuan pakaian seragam sekolah bernilai RM33,600 di majlis penyampaian bantuan tersebut di Balai Raya Kampung Batu 9, semalam.

“Pelajar berkenaan dari Kampung Mak Kemas, Kampung Padang Pak Suman, Kampung Batu 9 dan Kampung Kubang Palas,” kata Pegawai Pembangunan DUN Bukit Payong, Encik Zaidi Muda, ketika ditemui selepas majlis tersebut.

Hadir sama pada majlis itu, Pegawai Pembangunan Parlimen, YB Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar dan pemimpin-pemimpin masyarakat setempat.

Encik Zaidi dalam ucapannya berkata, pihaknya berharap ibu bapa sentiasa mengawasi anak-anak mereka supaya memberi tumpuan kepada persekolahan dan tidak terlibat dengan gejala yang tidak sihat.

“Saya mahu para pelajar, khususnya mereka yang bakal menghadapi peperiksaan awam pada tahun ini belajar dengan bersungguh-sungguh supaya mencapai keputusan yang baik,” katanya.

Beliau turut terharu dengan kehadiran ibu bapa yang ramai sebagai tanda sokongan kepada program anjuran kerajaan negeri yang bertujuan meningkatkan kecemerlangan pelajar di negeri ini.

 

LPP sasar 700 usahawan muda

Oleh; Esah Abdullah

Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) mensasarkan 700 usahawan muda dari seluruh negara melibatkan diri menjadi usahawan tani dengan purata pendapatan lebih RM2,000 sebulan tahun ini.

Ketua Pengarah LPP, Dato’ Haji Arpan Shah Satu berkata, setiap projek yang dijalankan akan dipantau oleh mentor yang dilantik bagi memastikan setiap projek yang dirancang berjalan lancar.

“Kita akan lantik mentor bagi membimbing usahawan muda ini termasuk menawarkan pinjaman serendah RM3,000 hingga RM50,000,” katanya dalam sidang media selepas majlis Perhimpunan Tahunan Anggota LPP Negeri Terengganu di Wisma Peladang Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama Pengarah LPP Terengganu, Haji Shamsuddin Mat Rani dan semua ketua peladang kawasan seluruh negeri beserta kakitangan semua peringkat.

Katanya, sambutan golongan muda dalam pada bidang pertanian menggalakkan dan sehingga ini berjaya mendaftarkan lebih 5,000 petani muda di bawah Program Kor Tani.

Dalam perkembangan lain beliau berterima kasih kepada kerajaan negeri kerana telah mempertimbangkan permohonan LPP melaksanakan pembangunan kawaan agro makanan di negeri ini dan memperuntukan dana usahawan berdasarkan projek yang dilaksanakan.

“Selain itu LPP negeri ini juga menerima peruntukkan RM2.9 juta bagi menjalankan projek pengeluaran bahan makanan di negeri ini di samping memberi tumpuan kepada perlaksanaan projek kilang memproses makanan di Besut.,” katanya.

 

ILP Kuala Terengganu sasar 95 peratus pelatih dapat pekerjaan

Oleh: Noraini Jusoh

Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kuala Terengganu tahun ini menyasarkan 95 peratus daripada pelatihnya mendapat pekerjaan dalam tempoh enam bulan selepas menamatkan latihan.

Pengarahnya, Abdul Halim Abd Rahman berkata, tahun lalu 92 peratus pelatih pusat kemahiran terbabit berjaya mendapat pekerjaan dan jumlah tersebut dijangka bertambah tahun ini.

"Kita meletakkan sasaran 90 peratus pelatih mesti laku di pasaran kerja dan kebiasaannya ia melebihi sasaran kerana ramai graduan ILP mendapat perhatian dan menjadi pilihan sektor perindustrian kerana kualiti dan kemahiran yang mereka miliki," ujarnya.


Beliau berkata demikian kepada sidang media selepas selesai majlis perasmian penutup minggu suaikenal pelatih baru sesi Januari 2013 di Dewan Kuliah Utama, ILP Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Perasmian penutup majlis tersebut telah disempurnakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, Haji Muhammad Ramli Nuh.

Menurut Abdul Halim, seramai 210 pelatih baru telah mendaftar bagi sesi pengajian Januari 2013 di pusat kemahiran yang menawarkan 10 program di peringkat sijil dan satu program di peringkat diploma itu.

Tambah beliau, bermula Julai ini ILP Kuala Terengganu bakal menawarkan program baru iaitu Diploma Kemahiran Elektrik bagi memudahkan laluan kerjaya pelatihnya.

"Dengan adanya program ini, diharap dapat memudahkan pelatih yang telah tamat pengajian di peringkat sijil menyambung pengajian ke peringkat yang lebih tinggi,” katanya.

Katanya, ILP Kuala Terengganu juga menjalin kerjasama dengan Majlis Amanah Rakyat (MARA) bagi membantu bekas pelatih yang berminat menceburi bidang keusahawanan mendapat bimbingan dan tunjuk ajar.

 

PPT anjur ‘Terengganu Bike Week’ kali kedua

Oleh: Noraini Jusoh

Tengku Sri Temenggong Raja,
Dato' Seri Tengku Baharuddin.
Persatuan Permotoran Terengganu (PPT) akan menganjurkan ‘Terengganu Bike Week 2013’ (TBW 2013) bertempat di Dataran Taman Awam Batu Burok, selama dua hari bermula 1 Mac ini.

Presidennya, Tengku Sri Temenggong Raja, Dato' Seri Tengku Baharuddin, berkata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said dijangka menyempurnakan majlis perasmian perhimpunan motosikal berkuasa tinggi yang mendapat kerjasama sepenuhnya daripada kerajaan negeri itu.

"Penganjuran TBW 2013 yang memasuki edisi kedua, dijangka akan menghimpunkan seramai 2,000 peminat dan pemilik motosikal berkuasa tinggi dari seluruh negara termasuk Thailand dan Singapura.

"Selain menggalakkan aktiviti pelancongan di kalangan penunggang motosikal berkuasa tinggi, ia juga bertujuan memperkenalkan Terengganu sebagai sebuah destinasi pelancongan menarik,” ujarnya.


Katanya, satu majlis sidang media akan diadakan pada 28 Januari, jam 8 malam bertempat di Permai Hotel, Kuala Terengganu bagi mengulas lanjut program dan aktiviti yang bakal dilaksanakan sepanjang penganjuran TBW 2013 kali ini.

 

Kelab Titans Muda SMKSS dapat sentuhan T-Team

Oleh: Aida Abd Rahman

Dalam kesibukan mengharungi Liga Super yang baru membuka tirainya, T-Team sempat meluangkan masa melancarkan Kelab Titan Muda di Sekolah Menengah Kebangsaan Sultan Sulaiman (SMKSS) di Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Seramai 70 pelajar ahli Kelab Titan Muda yang pertama ditubuhkan di sekolah itu berkesempatan beramah mesra dengan ketua jurulatih, Peter James Butler dan semua pemain Titans serta berpeluang mendapat pendedahan mengenai kemahiran bola sepak di samping dapat menyertai perlawanan persahabatan.

Jurulatih berbangsa Inggeris itu berkata, tugas T-Team bukan saja mencari kemenangan di stadium semata-mata, malah mereka juga bertanggungjawab mencipta kemenangan di luar stadium bersama komuniti setempat.

“Masa depan bola sepak negara ini bukan di stadium tapi sebenarnya terletak di atas padang sekolah dan padang bola di kampung juga.

 “Pihak sekolah sudah mengambil inisiatif menubuhkan Kelab Titan Muda dan kami akan membantu mereka memenuhi hajat mereka dan mungkin satu hari nanti, ahli kelab ini juga yang akan menyarung jersi T-Team ataupun pasukan lain,” katanya.

Butler mengaku hatinya tersentuh melihat kesungguhan pelajar Tingkatan Satu hingga Lima SMKSS untuk mengetahui lebih lanjut lagi apa yang berlaku dalam satu kelab bola sepak profesional.

 “Saya tidak terkejut jika ada ahli kelab ini berjaya menjadi pemain profesional dalam sedikit masa lagi kerana hampir semua ahli kelab sudah memiliki kemahiran bermain bola sepak.

 “T-Team akan memberi bantuan kepada kelab supaya mereka mempunyai kelebihan menyertai pertandingan peringkat sekolah ataupun kejohanan lebih tinggi”, katanya.


Penyampaian hadiah ADC Kebangsaan diadakan di Terengganu

Oleh; Esah Abdullah

Majlis Penyampaian Hadiah Anugerah Desa Cemerlang (ADC) Peringkat Kebangsaan 2012 dijangka diadakan di Terengganu pada 2 Februari depan.

Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak dijangka akan mengumumkan kampung yang berjaya menjadi johan dalam Pertandingan ADC Peringkat Kebangsaan pada hari berkenaan.

Majlis diadakan di Dataran Kampung Bukit Wan, Batu Rakit, Kuala Terengganu itu dijangkakan dibanjiri 15,000 orang terdiri daripada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) seluruh negara dan masyarakat tempatan.

Sehubungan itu, Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah (KPLBW), Dato’ Ibrahim Mohamad telah mengadakan mesyuarat jawatankuasa induknya di kampung berkenaan baru-baru ini bagi membincangkan susun atur program serta memastikan ia berjalan lancar.

Hadir sama Ketua Pengarah Risda, Dato’ Haji Wan Mohammad Zuki; Setiausaha KPLBW, Encik Ahmad Zubir Abd. Ghani; Pengarah Risda negeri Haji Zakaria Mat Zin; Pengarah Kemas negeri, Puan Nor Hazelina Hashim dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail.

Dato’ Ibrahim yang meninjau kawasan tapak majlis yang bakal berlangsung bulan depan itu berpuas hati dan dapat menampung kunjungan ribuan orang daripada seluruh negara.

Terdapat 13 buah kampung mewakili negeri-negeri termasuk Sabah dan Sarawak terpilih menyertai Pertandingan ADC Peringkat Kebangsaan 2012 anjuran Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah di mana penghakiman berakhir pada Oktober lalu.

Menurut Pengerusi Panel hakim, Encik Mohd Ali Sebran setiap kampung yang terpilih mewakili negeri ke pertandingan ADC Peringkat Kebangsaan akan disenaraikan untuk menerima dana pembangunan di bawah program Desa Lestari yang diumumkan Perdana Menteri ketika pembentang bajet 2013.

 “Sama ada menang atau tidak kampung yang tersenarai ke pertandingan ini akan menerima dana berkenaan mengikut kesesuaian projek yang diperlukan masyarakat setempat,” katanya.

Lapan aspek yang dinilai untuk anugerah ini ialah ekonomi; pertanian dan penternakan ; teknologi maklumat (ICT); pendidikan; kebersihan dan kesihatan; keceriaan dan keindahan; kerohanian dan sivik serta kepimpinan.