Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

22 March 2014

Kepimpinan Ahmad Said Cemerlang- Ustaz Datuk Mustapha.

Mustapha sedang ditemubual Roslan (kiri)
Oleh: Roslan Abdul Rahman (Pengarang Teganukita) dan Aminudin Ismail. 
Gambar: Aminudin Ismail.

MENYOKONG dan mempertahankan pemimpinan yang ada sekarang termasuk di Terengganu adalah menjadi satu kewajipan dan tidak boleh sama sekali melakukan usaha-usaha menjatuhkannya kerana ia bertentangan dengan ajaran Islam, kata Ustaz Datuk Mustapha Taib,  Penceramah Islam terkemuka.

Menurut beliau, dari segi Islam mempertahankan kepimpinan yang telah terbukti mengurus tadbir dengan baik darisegi kebajikan, agama dan kehidupan rakyat termasuklah keselamatan adalah menjadi suatu kewajipan selagi pemimpin itu tidak menyuruh kita melakukan perkara mungkar dan syirik serta menentang ajaran Islam.

Bercakap kepada TEGANUKITA, beliau menyifatkan Terengganu adalah sebuah negeri yang banyak memainkan peranan dalam meningkat syiar Islam termasuk bidang pendidikan, perumahan dan kebajikan yang kini diteruskan oleh Menteri Besar, Dato Seri Haji Ahmad Said perlu disokong dan dipertahan.

Beliau menyifatkan Menteri Besar Terengganu sekarang adalah seorang yang tegas, berani berjiwa rakyat serta sentiasa mengambil berat tentang soal-soal agama dalam konsep yang luas mencakupi seluruh kehidupann rakyat sebagai mana yang dituntut oleh agama Islam.

Mustapha...wajib taat pemerintah..
Katanya, usaha meneruskan pembinaan Imtiaz sebuah sekolah yang berteraskan ilmu masakini dan digabungkan dengan agama serta hafazan Al-Quran yang diperkenal menteri besar sebelum ini adalah menunjukan beliau seorang yang jujur dan berjiwa besar.

Sehubungan itu beliau meminta ahli UMNO dan pendokong BN Terengganu semua pihak menyokong kepimpinan Dato' Seri Haji Ahmad Said,

Katanya, apa yang penting ialah pendokong UMNO mempertahankan kerajaan BN yang sedia ada dan menghalang pihak pembangkang khususnya PAS daripada menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional.

 "Terengganu sudah merasakan betapa susahnya betapa periknya ketika pemerintahan  PAS sebelum ini dan rakyat khususnya orang UMNO perlu insaf dan  mempertahankan kerajaan BN sedia ada," katanya yang pernah menjadi ahli Dewan Ulama' PAS suatu ketika dahulu.

Beliau yang juga bekas panel pemikir JASA, berkata umat Islam perlu mengelak diri daripada terjebak dengan Fitnah yang dilakukan pihak tertentu kepada kerajaan sebaliknya menentang perbuatan seumpama itu yang bercangkah dengan ajaran Islam.

"Nabi Muhammad s.a.w telah berpesan pada dunia akhir zaman, pelbagai kekeliruan dan fitnah akan berlaku tetapi umat Islam diseru supaya memilih jalan yang baik dan diredhai oleh Allah dan bukanya jalan fitnah memfitnah," katanya yang juga bekas Pengarah Dakwah Yadim.

Ustaz Mustapha meminta rakyat negeri Terengganu terus mengekalkan pentadbiran kerajaan BN di bawah pemimpinan Dato' Seri Ahmad Said kerana ia terbukti berjaya mentadbir negeri ini dengan baik dan beliau juga berharap supaya rakyat Terengganu jangan menyerahkan kembali negeri ini kepada orang yang pernah gagal mentadbirnya.

 

MAJLIS PENYAMPAIAN HADIAH SASTERA DARUL IMAN (HASDI) 2013 DI PRINZPARK RESORT KUALA TERENGGANU. MAJLIS DISEMPURNAKAN OLEH YANG DIPERTUA DEWAN UNDANGAN NEGERI TERENGGANU, MOHD ZUBIR EMBONG

Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA (Jurufoto UKOM)

Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Mohd Zubir Embong ( kanan) menyampaikan hadiah Tokoh Sastera kepada Tuan Sharif Tuan Putera  sambil diperhatikan YB Ghazali Taib (tangah) ketika  majlis penyampaian Hadiah Sastera Darul Iman HASDI 2013 di Prinzpark Resort Kuala Terengganu tadi.


 21 March 2014

Iskandar luang masa berkempen di Kajang.

Iskandar memberitahu sesuatu kepada seorang pengundi Prk Kajang.
Oleh: Aminudin Ismail.

UNTUK memastikan Barisan Nasional (BN) kembali mentadbir Kajang Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi, Setiu meluangkan masa kira-kira satu jam bertemu pengundi di sebuah taman di Bandar Kajang, hari ini, berkempen untuk kemenangan BN.

Iskandar juga Ketua Pemuda UMNO Setiu dan Exco Pemuda UMNO Malaysia itu, tiba bersama dua Ahli Jawatankuasa (AJK) Pemuda UMNO Setiu di Kajang malam semalam, sempat mengunjungi beberapa buah rumah pengundi Melayu China dan India.

Walaupun kebanyakan penghuni di taman itu tiada di rumah kerana keluar bekerja tetapi Iskandar bernasib baik kerana beberapa rumah yang dikunjunginya ada penghuni dan beliau sempat berkempen supaya memberi sokongan kepada calon BN pada piliharaya kecil Ahad ini.

Sempat 'jumpa seorang penduduk India untuk berkempen.
"Alhamdulillah, saya sempat bertemu dengan beberapa penduduk di kawasan ini, walaupun ada yang saya temui tidak mengundi di Kajang ini tetapi mereka memberi kesanggupan untuk memberitahu saudara mara dan kawan-kawan supaya pangkah BN pada hari mengundi nanti.

"Manakala yang mengundi di sini memberi komitmen untuk sokong BN. Saya mengharapkan calon BN yang bertanding akan mendapat sokongan padu dari pengundi di PDM ini supaya BN akan kembali mendapat mandat seterusnya mentadbir kawasan ini.

"Bagi meneruskan kesinambungan pembangunan yang ditinggalkan pemimpin BN yang pernah mentadbir Dun ini," katanya kepada Teganukita selepas selesai kunjungan itu.

Dalam kunjungan itu Iskandar sempat menghulurkan cenderahati ikhlas dari Kerajaan Negeri Terengganu kepada penduduk di kawasan taman perumahan itu.
Kebanyakan penghuni tiada di rumah.

Seorang penduduk gembira terima goodi

Iskandar sempat berbual dengan seorang penghuni.

 

JENTERA BN TERENGGANU DI KAJANG BERJALAN LANCAR.

Khomsa (kanan) bersama Jailani di Bilik Gerakan.
Oleh: Roslan Abdul Rahman (Pengarang TEGANUKITA).
Gambar: Aminudin Ismail.

JENTERA BN Terengganu di Pilihanraya Kecil (PRK) DUN Kajang berjalan lancar dan memberi suntikan kepada jentera tempatan di PDM Bandar Kajang. Ini terutamanya, gerakan bersepadu yang dijalankan oleh Jentera Wanita, Pemuda, Puteri yang bergerak dari rumah ke rumah pengundi sejak beberapa hari lepas bersama-sama jentera tempatan yang mengetuai gerakan kempen itu.

Penyelaras Urusetia Kontinjen Terengganu merangkap Setiausaha Kerja BN Terengganu, Mohd Khomsa Chik, berkata di bawah pimpinan YB Dato' Jailani Johari selaku Ketua Kontinjen dan Timbalannya A.Latiff Awang jentera Terengganu hanya bertindak sebagai pembantu kepada jentera tempatan dan semua operasi ditentukan oleh jentera tempatan di PDM Bandar Kajang.

Berkempen di Pasar Kajang.
"UMNO Bahagian Sepang juga turut mambantu selaku bapa angkat kepada PDM Bandar Kajang. Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Ahmad Said selaku pengerusi BN Terengganu mengarahkan jentera dari Terengganu membantu sebaik mungkin untuk kejayaan BN dalam PRK ini.

Menurutnya, Menteri Besar Terengganu dijangka tiba petang ini untuk membuat sentuhan terakhir terhadap kempen BN Terengganu di Kajang dan meraikan petugas yang bertungkus lumus sepanjang kempen dijalankan. 

Mohd Khomsa berkata, jentera Terengganu diberi peranan untuk fokus kempen kepada kira-kira 452 orang pengundi berbangsa Melayu di PDM Bandar Kajang.
Bilik Gerakan di Metro Avenue 1

Wanita bergambar kenangan.

Anggota kontinjen bersama seorang pengundi.
Kumpulan Pemuda UMNO Terengganu yang terbabit kempen.


BN ada peluang di Kajang- Dato' Rosli Mat Hassan.

Rosli (kanan) bersama Dato' Seri Shabery Chik di Bilik Gerakan BN di Bandar Kajang, semalam.
Oleh: Aminudin Ismail.

PEGAWAI Khas Menteri Besar Parlimen Dungun, Dato' Wira Rosli Mat Hassan yakin BN mempunyai peluang untuk memenangi Pilihanraya Kecil DUN Kajang yang akan diadakan pada Ahad ini berikutan prestasi yang ditunjukan kompenen BN.

"Saya nampak di PRK Kajang ini ketika hari penamaan calon semangat pengundi daripada BN terutamanya MCA dan MIC dan UMNO, saya nampak samangat kesatuan itu tinggi, semangat hendak bekerja pun tinggi.

"Saya diberitahu bahawa mereka semua sudah bergerak dengan cergas cuma darisegi realiti politik pilihanraya ialah apabila PRU yang lalu majoriti menang adalah besar, tapi kali ini, saya beranggapan peluang adalah 50/50.

Beberapa ahli UMNO sedang berbincang di Bilik Gerakan.
"Ini adalah kerana isu semasa banyak menyebelahi BN tetapi yang lebih penting adalah, kawasan ini adalah kawasan bandar, kebanyakan pengundi tinggal di luar kawasan jadi saya cuma berharap pengundi di kawasan Kajang ini lebih berfikiran terbuka.

Katanya, beliau mengenali calon BN, Chew Mei Fun, adalah seorang yang mempunyai intergriti yang tinggi, seorang yang jujur dan bekerja kepada rakyat.

"Dia memang suka (berkhidmat untuk rakyat) kerana ia pernah menjadi Timbalan Menteri. Seorang pemimpin yang dilihat sebagai berkemampuan dan apabila ia memang nanti, saya yakin kerajaan pusat mungkin membuat satu saluran peruntukan untuk rakyat Kajang," katanya.
Wanita UMNO Terengganu yang bantu kempen.


Amirul pecah rekod SBP peroleh 11A+

Oleh: Suriati Ali

 Anak kelahiran Kampung Air Sejuk, Setiu, Mohamad Amirul Shah Alias, muncul pelajar terbaik Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) negeri dengan pencapaian 11 A+, sekaligus memecah rekod Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Integrasi Batu Rakit yang memperoleh A+ atau Cemerlang Tertinggi dalam semua mata pelajaran diambil dalam peperiksaan berkenaan.

 Mengakui tidak mempunyai rahsia tertentu, sebaliknya menurut Mohamad Amirul Shah, belajar secara berkumpulan dan sering memulakan dengan bacaan ayat suci al-Quran sebelum memulakan pembelajaran antara amalan yang dilakukannya.

 “Saya selalu meletakkan pendirian, di mana untuk seeorang itu berjaya adalah dengan berusaha bersungguh-sungguh dan saya juga seperti mana pelajar-pelajar yang lain sering belajar secara berkumpulan.

 “Ini kerana, melalui cara belajar sebegini orang kurang cerdik akan berkongsi ilmu dengan dengan orang yang cerdik, di samping menjadikan kejayaan pelajar terdahulu sebagai perangsang untuk kita berjaya,” kata anak bongsu daripada lapan beradik ini.

Katanya lagi, dia juga tidak meletakkan sebarang tempoh jam tertentu untuk belajar sendiri, sebaliknya sentiasa fokus ketika guru mengajar di dalam kelas.

 “Malah, saya juga berpendapat rehat yang mencukupi juga penting bagi seseorang pelajar terutamanya dalam tempoh menghampiri peperiksaan,” katanya yang memperoleh keputusan 4A+ 5A dan 2A- dalam peperiksaan percubaan sebelum ini.

 Menurut anak kepada pasangan Alias Che Soh, 65, dan Mek Eshah Che Muda, 58, ini lagi, kejayaan yang diraihnya itu mungkin tidak akan diperoleh tanpa adanya sokongan dan dokongan daripada ibu bapa, guru-guru, rakan-rakan dan keluarga.

 “Kejayaan ini juga hasil daripada semua pihak dan saya ingin berterima kasih kepada semua terutamanya kedua ibu bapa, guru-guru dan rakan yang banyak membantu hingga saya mencapai kejayaan seperti mana hari ini (semalam),” katanya.

 Ketika ditanya mengenai perancangannya selepas ini, Mohamad Amirul Shah mengakui bercita-cita untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal.

 Sementara itu, ibunya, Mek Eshah mengakui Mohamad Amirul Shah seorang anak yang sentiasa mendengar kata dan gigih berusaha.

 “Alhamdulillah, saya sangat bersyukur dengan rezeki yang diberikan ini (kejayaan Mohamad Amirul Shah) dan ternyata segala usaha dan penat lelahnya belajar selama ini terbalas dengan memperoleh keputusan yang cemerlang.

 “Sebagai ibu saya sentiasa mendoakan yang terbaik buat anak saya, di samping ingin melihat dia berjaya di dunia dan di akhirat,” kata surirumah  itu

 

20 March 2014

Dato' Man Bakar berkempen di Kajang.

Abdul Rahman bersama pengundi India.
Oleh: Aminudin Ismail. 

SELEPAS dua hari berkunjung ke Kajang untuk membantu kempen BN dalam pilihanraya kecil Dun ini, Ketua Penerangan Badan Perhubungan UMNO negeri Terengganu, Datuk Abdul Rahman Bakar kembali semula ke Kajang hari ini berkempen dengan berkunjung dari rumah ke rumah di satu taman perumahan di Bandar Kajang, hari ini.

Abdul Rahman yang juga senator Dewan Negara itu, mengunakan pengalamanya sebagai wakil rakyat selama beberapa penggal untuk berkempen dengan meminta penduduk Kajang yang ditemuinya supaya memilih calon Barisan Nasional pada PRK Kajang 23hb ini.

Memberitahu sesuatu kepada seorang pengundi.
Beberapa pengundi yang ditemui di rumah mereka memberi keyakinan bahawa akan memberi sokongan kepada calon BN selepas merasakan bahawa calon BN mampu menyelesaikan beberapa masalah yang mereka alami antaranya ialah soal kesesakan lalulintas dan beberapa masalah PBT yang lain.

Antara rumah yang dikunjungi beliau ialah rumah seorang isteri di mana suaminya mengalami penyakit ‘stroke’ , rumah seorang pensyarah di UKM yang berasal dari Terengganu dan beberapa rumah pengundi India dan China.

“Kita , UMNO dari Terengganu sudah melakukan sebaik mungkin di Kajang ini dan saya mengharapkan BN akan kembali mentadbir Kajang. Beberapa pengundi yang ditemui memberitahu saya akan menyokong calon BN, “ katanya Abdul Rahman.
Seorang pengundi cina tertarik dengan penerangan Abdul Rahman,

Beri keyakinan kepada seorang pemuda.

Bergambar kenangan.
Abdul Rahman bersama Wanita UMNO Kapar.

 

SPM 2013: Pelajar Autisme, Cemerlang SPM

Oleh: Suriati Ali

“Saya tidak mempunyai petua tertentu tetapi sentiasa mengulang kaji pelajaran bersama adiknya setiap petang bagi membincangkan perkara yang tidak faham. "Pada masa sama berasa beruntung kerana ditempatkan bersama adik, Nurul Diana Zainudin 18, dalam kelas sejak Tahun Enam.

“Setiap petang kami akan melakukan kerja sekolah bersama dan adakalanya bergaduh secara positif membincangkan sesuatu perkara,” kata seorang pelajar autisme Muhammad Danial Zainudin, 19, dari Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Sheikh Abdul Malek.

Danial yang memperoleh 4A+,4A,2A- dan 1B+ dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2013 merupakan pelajar cemerlang bagi Calon Berkeperluan Khas (CBK) di Terengganu.

 Manakala, Nurul Diana, 18, turut cemerlang dengan memperoleh 11A dalam semua mata pelajaran yang diambil iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sejarah, Matematik, Matematik Tambahan, Fizik, Kimia Biologi, Pendidikan Syariah, Pendidikan al-Quran dan Sunnah dan Bahasa Arab Tinggi.

Sementara itu, Nurul Diana, berkata dia amat bangga dengan abangnya kerana membuktikan bahawa kekurangan diri tidak menjadi penghalang kepada kejayaannya.

 "Selepas ini saya merancang untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di United Kingdom dan bercita-cita untuk menjadi pakar telinga, hidung dan tekak (ENT).

 "Saya harap kejayaan abang akan menjadi inspirasi kepada pelajar sepertinya untuk mencipta kejayaan sama,"katanya ketika ditemui bersama ibu bapanya, Rozina Mohd Mat Ikram dan Zainudin Mohamad di SMKA selepas mengambil keputusan peperiksaan.

Zainudin adalah wartawan sambilan New Straits Times (NST) Kuala Terengganu manakala Rozina, suri rumah sepenuh masa. Rozina berkata, dia amat bersyukur dan bangga kerana kedua-dua anaknya terutama Mohd Danial berjaya mendapat keputusan cemerlang seperti yang pernah diperoleh dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) sebelum ini.

 ‘Bagaimanapun, Mohd Danial tidak dapat melanjutkan pelajaran ke tempat jauh kerana keadaan kesihatan yang memerlukannya sentiasa dekat dengan keluarga.

 "Diana tidak mempunyai masalah untuk melanjutkan pelajaran ke mana saja tetapi bagi Danial agak susah kerana keadaan kesihatannya yang tidak mengizinkan,”katanya.

 

UMT terima geran RM1juta untuk hasil mutiara air tawar

Oleh: Suriati Ali 

 Universiti Malaysia Terengganu (UMT) menerima geran kira-kira RM1 juta daripada kerajaan negeri bagi meneruskan projek menternak kepah yang boleh menghasilkan mutiara air tawar, di tasik di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.

 Naib Canselor UMT, Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Komoo, berkata pihak universiti telah menjalankan kajian kesesuaian untuk menternak kepah di tasik tersebut yang mempunyai potensi untuk menghasilkan mutiara kepah yang berkualiti.

 "Bagi penternakan kepah mutiara ini, UMT akan menggunakan kaedah akuakultur dengan memasukkan implan ke dalam benih-benih kepah dan dibiarkan hidup di dalam sangkar untuk menjamin kualiti yang dihasilkan nanti,” katanya . Beliau berkata demikian pada sidang media selepas berucap pada Majlis pelancaran Pelan Strategik UMT 2013-2017 di Dewan Sultan Mizan, UMT, malam tadi.

Majlis pelancaran itu dirasmikan, Menteri Besar, Dato’ seri Haji Ahmad Said. Hadir sama Ahli Lembaga Pengarah UMT yang juga Pengerusi Jawatankuasa Sains, Teknologi, Alam sekitar, Teknologi Hijau & Air Negeri, Ahmad Razif Abd Rahman; Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Tugas-tugas Khas Negeri, Ghazali Taib dan Pengarah Pusat Tranformasi , Perancangan Strategik dan Risiko, Prof Madya Dr Fauziah Abu Hasan.

Prof Dr Ibrahim berkata, penternakan kepah mutiara ini memakan masa hampir empat hingga lima tahun untuk matang dan UMT akan menggabungkan proses sains dan teknologi bagi mempercepatkan usia matang iaitu kurang dari tiga tahun.

"Melalui industri penternakan ini ia juga mampu menjana ekonomi serta dapat melahirkan usahawan mutiara yang terdiri daripada penduduk tempatan. “Projek penternakan ini yang akan melibatkan penduduk kampung dan secara tidak langsung memberi pendedahan kepada penduduk tempatan seterusnya dapat menjana peluang pekerjaan,”.katanya.

 Projek itu dijalankan dengan kerjasama Jabatan Perikanan Terengganu dan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) serta dibiayai oleh Unit Perancang Ekonomi Negeri Terengganu (UPEN) Terengganu.

 

Dato' Sabri rasmi surau SK Batu 29.

SAMBUT...beberapa murid dan guru SK Batu 29, Langkap, Setiu menyambut kedatangan Ahli Dewan Undangan Negeri DUN Langkap, Dato' Sabri Mohd Nor untuk merasmikan Mesyuarat Agung PIBG, sekolah itu baru-baru ini

Sebelum merasmikan mesyuarat itu Sabri sempat merasmikan sebuah surau sekolah yang bernilai kira-kira RM100,000 dan Adun itu juga menghulurkan RM10,000 kepada surau itu untuk menambahbaikan beberapa struktur bangunan itu.

Sabri tandatangi perasmian masjid.
"Saya mengharapkan surau ini bukan sahaja dimanfaatkan oleh warga sekolah ini sahaja tetapi ia boleh digunakan kepada musafir yang mengunakan jalanraya di hadapan sekolah ini untuk menunaikan solat," katanya.

Dalam pada itu, Guru Besar sekolah itu, berkata surau itu mula dibina pada pertengahan 2011 dan siap Februari lalu.

"Saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada mereka yang menyumbang untuk pembinaan surau ini terutamanya kepada Dato' Sabri yang menyumbang RM10,000 untuk menyiapkan masjid ini," katanya.- Aminudin Ismail.
Surau SK Batu 29 sedia terima jemaah.

Sabri menyampaikan anugerah kepada seorang guru.

Antara ibubapa dan guru yang hadir.

 

Persatuan perlu bantu tingkatkan pendapatan keluarga nelayan- A.Latiff.

Sebahagian ahli nelayan yang hadir.
Oleh: Amirullah Othman dan Aminudin Ismail. 

PERSATUAN Nelayan Daerah Marang di harap dapat membantu isteri nelayan di daerah ini membabitkan diri dengan industri kecil bagi menambahkan pendapatan keluarga, kata A.Latiff Awang, Exco kerajaan negeri Terengganu merangkap Adun Pengkalan Berangan.

A.Latiff berkata, beliau mahu Persatuan nelayan itu memainkan peranan bersama agensi berkaitan untuk menjayakan projek industri kecil itu.

Katanya, antara perusahan industri kecil yang boleh dilakukan oleh para isteri nelayan itu ialah perusahan membuat kerepek ubi, keropok, bengkel jahitan dan lain-lain.

"Isteri nelayan perlu menambah pendapatan bagi menampung perbelanjaan harian keluarga mereka. Banyak yang boleh dimanfaatkan antaranya ialah membuat kerepek ubi, keropok ataupun membuka bengkel jahitan. 

A.Latiff ( tengah) bersama jemputan khas.
"Dalam hal ini Persatuan nelayan perlu membantu mereka ini dengan mengadakan beberapa bengkel bagi melahirkan usahawan kecil di kalangan isteri nelayan di di daerah ini, sekaligus dapat memperbaiki taraf hidup mereka." katanya.

 Dalam pada itu, A.Latiff mengingatkan nelayan supaya memanfaatkan sebaik mungkin pemberian bantuan dan subsidi daripada kerajaan.

"Saya harap jangan ada yang jual diesel, jual enjin bot dan sekiranya bantuan ini diselewangkan maka mereka yang terlibat akan disenarai hitamkan," katanya pada Majlis Mesyuarat Agong Persatuan Nelayan Daerah Marang, bertempat di Pusat Sumber Pendidikan Negeri Terengganu, Marang, hari ini.

Turut hadir ialah, Pengarah LKIM Terengganu dan Pengerusi Persatuan Nelayan dan beberapa pegawai LKIM. 

SPM 2013: Terengganu terus unggul

Oleh: Suriati Ali
Gambar oleh Zulkipli Putra 

 Terengganu terus mengungguli kecemerlangan dalam keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2013 apabila merekodkan peningkatan dari segi Gred Purata Negeri (GPN) terbaik dalam tempoh sepuluh tahun lalu.

Sebahagian pelajar  Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (SeSMA) meraikan pencapaian mereka selaku sekolah terbaik SPM Negeri Terengganu.
Pecapaian GPN pada 2013 telah meningkat kepada 4.90 berbanding 5.01 pada 2012 iaitu meningkat sebanyak 0.11 dan mengatasi Gred Purata Nasional 4.93.

 Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Zakaria Hussin berkata keputusan itu adalah pencapaian terbaik bagi Terengganu sejak Sistem Pensijilan Terbuka SPM di perkenalkan lima tahun lalu.


“Pihak kami percaya bukan perkara mudah untuk mempertahankan kecemerlangan, tambahan pula kini mata pelajaran sejarah disyaratkan wajib lulus.

 “Walaupun pecapaian GPN telah meningkat, namun terdapat penurunan dari segi bilangan calon yang memperoleh A+ dalam semua mata pelajaran diambil di mana hanya 5 calon mendapat keseluruhan A+ berbanding 19 calon pada 2012,” katanya.

Belaiu berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan sijil SPM kepada calon Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (SESMA), Kuala Terengganu, hari ini.

 SESMA yang berjaya mencapai Gred Purata Sekolah (GPS) 1.12 disenaraikan antara sepuluh sekolah paling cemerlang di Terengganu, diikuti Sekolah Menengah (SM) Sains Kuala Terengganu (1.64) dan Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Integrasi Batu Rakit, Kuala Terengganu pula memperoleh 1.87.

Manakala Sekolah Menengah Agama (SMA) Atas Sultan Zainal Abidin pula mendapat GPS 1.92, SM Imtiaz Besut (2.02); SM Sains Dungun (2.03); SM Imtiaz Kuala Terengganu (2.04); SM Imtiaz Dungun (2.16); SM Imtiaz Kuala Berang (2.23) dan SMKA Sheikh Abdul Malik berjaya memperoleh 2.25.

 Encik Zakaria turut memberitahu prestasi calon yangmendapat semua A (A+,A dan A-) menunjukkan sedikit penurunan di mana seramai 464 pelajar mendapat semua A berbanding 513 pelajar pada SPM 2012.

“Bilangan calon yang berjaya mendapat sekurang-kurangnya gred kepujian atau C bagi semua matapelajaran yang diduduki pula menunjukkan peningkatan dari segi peratusan iaitu 16.49 peratus (3,381 orang) berbanding 16.21 peratus (3,386 orang) berbanding 2012,” katanya.


 

SEKITAR MB MELAWAT PULAU REDANG