Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

24 September 2011

Semarak Merdeka di Besut

Oleh: Mohammad IshakProgram Semarak Merdeka Peringkat Daerah Besut mencatat sejarah apabila ribuan peserta yang mewakili pelbagai komuniti daerah itu membanjiri Dataran Jertih Souq.

Lebih 200 kontinjen yang menyertai perarakan memenuhi dataran yang terletak di tengah pusat bandar itu.

Perarakan kontinjen bermula jam 7.30 pagi melalui lima penjuru termasuk dari Hulu Besut,Kuala Besut, Kota Putera, Jabi dan Jertih menyebabkan jalan masuk ke bandar ini ditutup kepada semua kenderaan sejak jam 7 pagi.

Pelbagai acara menarik diadakan termasuk perarakan gajah, kuda, kereta sewa, kederaan pacuan empat roda, basikal, vespa, kancil dan motosikal berkuasa tinggi.

Manakala kontinjen perarakan pula disertai jabatan kerajaan, swasta, pertubuhan bukan kerajaan (NGO), pasukan keselamatan, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Kawasan Rukun Tetangga (KRT) dan petubuhan lain.

Program anjuran bersama Pejabat Daerah Besut, Jabatan Penerangan Terengganu, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) dan Umno Bahagian Besut, turut dihadiri pemimpin kerajaan daerah itu.

Ketua Umno Bahagian Besut, Dato’ Seri Idris Jusoh yang juga Pengerusi Mara, hadir.Paling menarik, program itu turut memberi penghargaan kepada lebih 100 tokoh yang berjaya dalam perjuangaan kemerdekaan termasuk mereka yang bertugas sebagai anggota tentera, polis dan home gard.

Manakala pihak penganjur juga memberi penghargaan kepada 12 penerima khas Tokoh Kemerdekaan termasuk, Tan Sri Dr Mohamad Yusof Noor, Tun Mohd Salleh Abas, Jeneral Tan Sri Rodzali Daud, Engku Tan Sri Datuk Seri Ibrahim Engku Ngah dan beberapa tokoh lain dalam bidang akademik, agama dan budaya.

22 September 2011

Kerajaan negeri sedia bantu KDN bina kompleks baru IPD dan IPK

Oleh FAUZI MOHD

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said memberitahu, Kerajaan negeri sedia berkerjasama dengan Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi membina kompleks baru Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu dan Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Terengganu.Menurutnya, bangunan yang beroperasi sejak tahun 1960-an itu perlu dinaik taraf secepat mungkin berdasarkan keperluan mendesak berikutan kepesatan daerah ini serta mahu mewujudkan suasana kerja yang kondusif.

“Dulu, pihak Kerajaan negeri pernah berbincang dengan Polis Terengganu berhubung perkara ini. Kerajaan negeri bersetuju menyediakan tapak baru pembinaan kompleks itu di tepi kompleks lama dengan keluasan yang hampir sama.

“Selepas siap pembinaan, bangunan lama akan dirobohkan dan tapak asal akan diberi kepada Kerajaan negeri bagi membolehkan pelbagai projek komersil dilakukan di kawasan itu,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika menghadiri Majlis Jamuan Rumah Terbuka Aidilfitri Polis Terengganu di IPK Terengganu hari ini. Menyambut ketibaan Menteri Besar, Ketua Polis negeri, Dato’ Jamshah Mustapa.Kata Dato’ Seri Ahmad, pembangunan berkenaan meliputi pembinaan prasarana baru bertingkat yang lebih selesa, penambahan kelengkapan logistik dan kekuatan anggota yang akan dikemaskini mengikut kapasiti penduduk.

Tambah beliau, sekiranya perancangan itu dipersetujui oleh pihak Kementerian Dalam Negeri, kawasan projek komersil itu turut melibatkan pembangunan tapak Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah yang dirancang untuk dirobohkan.

Terengganu Inc beroperasi di bangunan sendiri

Oleh; Esah AbdullahTerengganu Incorporated (TI) kini mempunyai bangunan sendiri di Kawasan Perindustrian Chendering dan dirasmikan oleh Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said hari ini.Bangunan asal milik Syarikat Ladang Rakyat ini dibeli dengan harga RM9.5 juta untuk dijadikan pusat pentadbiran dan operasi yang menempatkan 26 kakitangan pelbagai jawatan.

“Sebelum ini TI menumpang di bangunan SEDC kemudian berpindah ke kuanters kerajaan Batu Buruk dan sekarang baru dapat bangunan sendiri yang selesa,” kata Menteri Besar pada sidang media di Chendering hari ini.Katanya, selaku syarikat induk kepada 32 syarikat anak kerajaan negeri , TI perlu ada bangunan sendiri yang selesa sebagai pusat pentadbirannya.

Sehubungan itu, Dato’ Seri Haji Ahmad berkata usaha sedang dijalankan untuk meningkatkan pelaburan dan tumpuan diberi kepada projek yang boleh mendatangkan keuntungan kepada syarikat.

“Setakat ini dua syarikat iaitu Permint Sutera Semai dan Hubungan Raya telah ditutup dan yang terbaru GP Door yang mengalami kerugian berterusan walaupun setelah pemulihan dibuat,” katanya.

Katanya, kerajaan tidak sanggup menanggung beban berpanjangan dan terpaksa menutup mana-mana syarikat tidak boleh membuat keuntungan.

"Kajian menyeluruh akan dibuat bagi mengesan pemasalahan yang dihadapi dan mencari punca kenapa sesebuah syarikat itu tidak boleh membuat untung sedangkan projek berjalan seperti biasa,” katanya.
SATU lancar perkhidmatan talian aduan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Terengganu menjadi negeri pertama yang menyerahkan urusan menerima aduan berhubung masalah bekalan air daripada pengguna kepada syarikat swasta, bagi memendekkan tempoh yang diambil bagi mengatasi masalah berkenaan.

Melalui Talian Aduan Syarikat Air Terengganu (SATU) yang kini dikendalikan Syarikat VADS Bhd, setiap aduan yang dikemukakan berhubung bekalan air di Terengganu dapat diatasi dalam tempoh satu hari atau paling lama tiga hari jika masalah tersebut lebih serius.Majlis Menandatangani Perjanjian dan Pelancaran Talian Aduan SATU, antara SATU dan Syarikat VADS Bhd, dirasmikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, di Riyaz Heritage, hari ini.Hadir sama di majlis itu, Ketua Pegawai Eksekutif SATU, Haji Husain Embong dan Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat VADS Bhd, Haji Ghazali Omar.Menteri Besar berkata, sebagai sebuah anak syarikat milik penuh kerajaan negeri, beliau mengharapkan pihak pengurusan SATU sentiasa berusaha meningkatkan prestasi kakitangan serta mutu perkhidmatan bagi memastikan pengguna air di negeri ini mendapat perkhidmatan terbaik.

“Seperti yang sering saya ingatkan kepada setiap jabatan dan agensi kerajaan yang saya lawati atau hadir pada majlis-majlis anjuran mereka, saya juga mahu SATU peka dengan konsep yang diperkenalkan kerajaan negeri iaitu “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”.

“Ini bermakna setiap program atau dasar yang dilaksanakan dalam pentadbiran SATU perlulah selaras dengan konsep “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan”.

“Saya yakin usaha pihak pengurusan SATU memperkenalkan Talian Aduan SATU yang akan dirasmikan sebentar lagi, bertujuan ke arah meningkatkan perkhidmatan kepada pengguna di seluruh negeri,” katanya.

Beliau berkata, di bawah pimpinan Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, banyak perubahan telah berlaku dalam perkhidmatan awam sejajar dengan ekspektasi dan kehendak stakeholders yang tinggi.

“Secara amnya, perubahan-perubahan yang dilaksanakan dari masa ke semasa, tidak lain dan tidak bukan, hanya bertujuan memastikan perkhidmatan awam sentiasa relevan dan mampu memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

“Kini penjawat awam perlu berperanan dengan lebih cekap, berkesan, responsif dan berani untuk bertindak melakukan perubahan ke arah memodenkan perkhidmatan sektor awam dan seterusnya dapat memenuhi kehendak masyarakat.

“Kita semua perlu berubah dan sedia membuat perubahan bagi mencapai matlamat “1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan” yang dibawa Perdana Menteri.


“Perubahan dan proses pemodenan sektor awam ini juga membawa makna bahawa penanda aras muktamad bagi kita penjawat awam ialah kepuasan hati pelanggan dan rakyat,” ujarnya.
Beliau berkata, dalam perkembangan teknologi ICT pada masa ini, kita tidak boleh lagi menggunakan jawapan- jawapan seperti “Akan dikaji”, atau “kami masih semak” atau“kami masih menunggu keputusan”.

“Sebaliknya, kepantasan kemajuan teknologi dan sistem informasi, jawapan- jawapan mestilah serta-merta. Bagi membolehkan perkhidmatan yang serta-merta atau perkhidmatan dengan segera, seseorang penjawat awam mesti mempunyai kebijaksanaan dan kebolehan untuk menjangkakan reaksi kepada setiap tindakan yang akan diambil,” katanya.

Orang ramai dijemput hadir kejohanan sukan anjuran JBSN

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Belia dan Sukan Negeri (JBSN) akan menganjurkan Kejohanan Liga Sukan peringkat Terengganu yang akan diadakan di Kompleks Bellia dan Sukan Pasir Panjang, Kuala Terengganu pada 1 Oktober.

Orang ramai dijemput hadir memeriahkan kejohanan yang bakal mempertandingkan tiga kategori sukan, termasuk Futsal Lelaki, Futsal Wanita dan Sepak Takraw Wanita dan Sepak Takraw Lelaki.

Peserta bagi kejohanan itu terdiri daripada pasukan yang sudah mencatatkan rekod sebagai johan dan naib johan di peringkat daerah mengikut kategori yang sukan ditetapkan.

Pegawai Pembangunan dan Kemajuan Sukan Jabatan Belia dan Sukan Terengganu, Mohd Khairul Adli Abdul Hadi, berkata tujuan utama penganjuran kejohanan itu diadakan untuk memupuk semangat dan menarik penyertaan ramai di peringkat akar umbi ke arah memasyarakatkan sukan seterusnya merealisasikan konsep Malaysia Cergas, Sihat dan Bersatu.

“Selain itu, tujuan utama program ini dilaksanakan adalah untuk melatih masyarakat tempatan melaksanakan aktiviti dan membudayakan sukan, sekaligus berpeluang mempamerkan bakat,”katanya.


Petugas PTWRBNM dirai

Oleh FAUZI MOHD

Kerjasama yang diberikan semua jawatankuasa induk dan petugas-petugas menjayakan Program Tahunan Isteri Wakil-wakil Rakyat Barisan Nasional SeMalaysia (PTWRBNM) 2011 sangat dihargai.Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Negeri Terengganu (Serikandi), To’ Puan Seri Norliza Mahmud berkata, bukan satu tugas mudah bagi menjayakan program sebegini.

Menurutnya, selepas 15 tahun, Terengganu terpilih menjadi tuan rumah bagi acara tahunan PTWRBNM yang diadakan pada 6 hingga 9 Julai lalu.

“Ini adalah kejayaan manis yang tidak dapat dilupakan, tugas yang diberikan dilakukan dengan penuh amanah. Meskipun terselit peristiwa hitam, apabila ada kalangan wakil yang mengalami keracunan makanan.“Itu adalah di luar jangkaan kerana persiapan rapi telah dilakukan,” katanya pada Majlis Penghargaan sempena dengan PTWRBNM di Kediaman Seri Iman, semalam.

Katanya, program yang diadakan itu dapat mengukuhkan perpaduan dan semangat muhibah, dan pada masa yang sama juga mengeratkan hubungan antara ahli.

Norliza berkata, pengalaman dan juga segala teguran akan di jadikan panduan dan iktibar pada masa akan datang.

Majlis tersebut telah di rasmikan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said.

Dato’ Seri Ahmad dalam ucapan perasmiannya berkata, semua pihak termasuk Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri (BAKTI), Datin Seri Rosmah Mansor memuji dan melahirkan rasa puas hati dengan program yang dianjurkan.Beliau juga mengucapkan tahniah kepada Serikandi dengan kejayaan menjayakan acara dan juga dalam pertandingan sukan yang disertai.Persidangan Eco Terengganu di Ri-Yaz

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri mengalu-alukan kesediaan Badan Bukan Kerajaan (Ngo) iaitu T.best dan EcoKnights mengadakan Persidangan Eco Terengganu 2011 di Ri-Yaz Heritage Marina Resort &Spa Pulau Duyong, Kuala Terengganu pada 23 hingga 24 November ini.Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw berkata, pihak penganjur tertarik dengan potensi yang terdapat di negeri ini dalam industri hijau serta keindahan alam semula jadi yang dijaga rapi.

“Seminar yang julung kali diadakan ini dibuka kepada 100 penyertaan terdiri dari ketua-ketua jabatan serta syarikat-syarikat multinasional, bersempena dengan penganjuran kejohanan Piala Monsun tahun ini,” katanya dalam sidang media di Wisma Darul Iman petang semalam.

Katanya, kerajaan sentiasa memberi peluang pelabur luar membabitkan diri dalam membangunkan industri hijau serta melatih masyarakat mencintai alam semula jadi dengan mengadakan pelagai aktiviti.

Sementara itu, Presiden EcoKnights, Puan Yasmin Rashid berkata, projek pertama di Pantai Timur ini diharap mendapat sambutan dan mengalu-alukan penyertai daripada semua pihak untuk mengupas lebih dalam mengenai penjagaan alam sekitar.

Terdapat empat kertas kerja akan dibentangkan oleh tokoh ilmuan sepanjang dua hari seminar berlangsung antaranya dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT) , Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Digi Telecommunications.


8,496 terima bantuan pendidikan YT sejak 2006

Oleh FAUZI MOHD

Seramai 8,496 pelajar di Terengganu menerima bantuan pendidikan daripada Yayasan Terengganu (YT) yang melibatkan perbelanjaan lebih RM8.4 juta sejak bantuan itu diperkenalkan pada tahun 2006.

Pemangku Pengarah nya, Zakaria Yusof berkata, tahun ini 2,156 pelajar yang bakal menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Pesekolahan Malaysia (STPM) akan menerima bantuan itu yang melibatkan perbelanjaan hampir RM220,000.

"Mereka akan menerima RM1,000 seorang sebagai galakan dengan harapan mereka berusaha untuk mendapat keputusan terbaik dan cemerlang dalam peperiksaan itu," katanya kepada pemberita di sini baru-baru ini.


Beliau berkata Menteri Besar Dato' Seri Ahmad Said akan menyampaikan bantuan kepada pelajar-pelajar berkenaan di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, 26 September ini.

Katanya,pelajar-pelajar yang menerima bantuan itu terdiri daripada pelajar-pelajar yang tidak pernah mendapat sebarang bantuan atau apa-apa biasiswa daripada mana mana pihak.

Dalam perkembangan lain Zakaria berkata YT menaja 92 orang pelajar untuk melanjutkan pelajaran dalam pelbagai bidang ke luar negara yang melibatkan lebih RM23 juta tahun ini.

Beliau berkata daripada jumlah itu 66 orang melanjutkan pelajaran ke Rusia yang melibatkan perbelanjaan RM19 juta, United Kingdom (12) RM3 juta dan Jordan (8) RM1.4 juta.

Menurutnya selain itu YT turut menghantar 473 pelajar melanjutkan pelajaran keluar negara dalam pelbagai jurusan sejak tahun 2006 sehingga tahun ini.

Pelajar-pelajar itu digalakkan meneruskan pengajian hingga ke peringkat Doktor Falsafah (PhD) bagi membantu keluarga apabila pulang ke tanah air nanti, katanya

21 September 2011

Lagi anak Terengganu layak ke pertandingan peringkat dunia

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri telah menyumbang sebanyak RM20,000 kepada Mohd Aiman Yusof, 22, yang terpilih mewakili negara ke pertandingan Worldskill ke London, United Kingdom pada 5 hingga 8 Oktober depan.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, sumbangan ini adalah untuk menampung perbelanjaan Mohd Aiman sepanjang berada di sana yang sebahagian besarnya telah dibiayai Jawatankuasa Pembangunan, Kementerian Sumber Manusia.
Mohd Aiman yang berasal dari Kampung Kuala Bekah, Kuala Terengganu adalah pelajar Diploma Seni Kulinari, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Dungun dan akan bersaing dengan 1,000 peserta seluruh dunia di pertandingan itu nanti.

“Saya mengucapkan tahniah kepada Mohd Aiman yang berjaya menewaskan peserta lain dari seluruh Institusi Pengajian Tinggi Awam/Swasta (IPTA/IPTS) seluruh negara dan melayakkan diri ke pertandingan berprestasi tinggi itu,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat mingguan Exco di Wisma Darul Iman hari ini.

Dalam perkembangan lain, Dato’ Seri Haji Ahmad memaklumkan kerajaan akan mengagihkan bantuan pendidikan kepada 2,145 orang pelajar yang akan menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) tahun ini berjumlah RM2.1 juta.

Katanya, program Khatam al-Quran membabitkan pelajar Tabika Yayasan Islam Terengganu (YIT) berusia lima hingga enam tahun serta pelajar Kelas Asas Fardu Ain (Kafa) di Sekolah Kebangsaan (SK) akan diadakan pada 22 Oktober depan.

“Tahun ini seramai kira-kira 25,900 akan khatam dan daripada jumlah berkenaan 7,900 pelajar Tadika YIT dan 18,000 pelajar Kafa,” katanya.

Katanya, kerajaan negeri menyasarkan semua anak negeri ini berjaya khatam al-Quran sebelum melangkah ke sekolah menengah.

20 sekolah agama Terengganu terima peruntukan RM3.16 juta

Oleh FAUZI MOHD

Kementerian Pelajaran menyalurkan peruntukan sebanyak RM3.16 juta kepada 20 buah Sekolah Menengah Agama (SMA) dan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) di Terengganu.

Peruntukan kepada 14 buah SMA dan 6 buah SMKA itu antara lain mahu meningkatkan lagi tahap pencapaian pelajar di sekolah berkenaan melalui program pembangunan akademik serta menaik taraf kemudahan sokongan pembelajaran.Agihan RM140,000 untuk setiap SMA dan RM200,000 untuk SMKA itu disempurnakan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin pada majlis perjumpaan dengan guru agama, imam dan bilal di Sekolah Menengah Imtiaz Kuala Terengganu di Alor Limbat, petang semalam.
Turut hadir pada majlis itu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad dan Ketua Pengarah Pelajaran, Dato’ Ghafar Abdullah.

Sekolah berkenaan termasuk SMA Sultan Zainal Abidin, SMA Mahmudiah, SMA Sultan Ismail, SMA Marang, SMKA Tok Jiring, SMKA Sheikh Abdul Malik, SMKA Kuala Abang dan SMKA Durian Guling.Dalam pada itu, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, pihaknya sedia membantu dan berkongsi kepakaran dengan kerajaan-kerajaan negeri dalam menambah baik proses pengajaran dan pembelajaran sekolah-sekolah agama seluruh negara.

Beliau berkata, kementerian sedia mengaturkan latihan kepada guru-guru termasuk bagi meningkatkan keberkesanan pengajaran Jawi, al-Quran dan Fardu Ain (jQAF).

Katanya, kerajaan pusat tidak akan meminggirkan mana-mana negeri yang tidak berkeupayaan untuk mengadakan program-program berbentuk latihan dalam usaha mengukuhkan Pendidikan Islam.

"Dalam soal Pendidikan Islam, kita tidak mengira batasan untuk memberi dan berkongsi apa yang kita ada. Contohnya, ketika saya berjumpa dengan guru-guru jQAF di Pulau Pinang baru-baru ini yang memaklumkan bahawa mereka kekurangan program latihan perguruan.

"Jadi, kita akan bantu dan sediakan kemudahan program latihan tersebut agar mereka setaraf dengan guru-guru di sekolah agama di negeri lain dan tidak akan berkompromi soal berkenaan sama ada siapa pemerintah negeri itu," katanya.

Dalam pada itu katanya, Kementerian Pelajaran akan berusaha menyelaraskan standard pengajaran 13,000 guru jQAF di seluruh negara.

Ia juga bagi meningkatkan lagi keberkesanan sistem pengajaran selain dapat memperkukuhkan subjek agama.

Muhyiddin turut meluangkan masa mengadakan sesi dialog bersama guru-guru agama, bilal dan imam yang hadir pada majlis berkenaan.

Semua kebajikan rakyat BN tanggung

Oleh; Esah Abdullah

Semuanya sudah dilaksanakan, beri dana raya, dana remaja, agih pakaian sekolah, beri atap rumah malah keluarga miskin, orang kurang upaya, ibu tunggal dan warga emas dapat elaun bulanan.

“Saya nak tanya orang Pas, apa lagi yang kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak buat untuk bantu rakyat,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said ketika berucap di hadapan lebih 10,000 pemimpin masyarakat, peniaga dan orang ramai yang hadir di majlis Perasmian Pasar Baru Kedai Buloh petang semalam.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Mohd Yassin telah melakukan perasmian pasar berkenaan yang berharga lebih RM9 juta dan mempunyai 206 lot perniagaan serta memulakan operasi sejak sebulan lalu.

Katanya, bila BN kalah di beberapa kawasan, Pegawai Pembangunan DUN ditempatkan di kawasan berkenaan untuk jaga kebajikan rakyat.

“Kawasan menang dan kalah kita beri sama rata, tidak ada pilih kasih dan inilah yang diamalkan oleh kerajaan BN sejak dulu,” katanya.

Dato’ Seri Haji Ahmad kemudiannya meminta rakyat mengambil iktibar daripada semua yang terjadi dan berlaku serta melihat keperihatinan kerajaan BN yang sentiasa membela nasib rakyat.

Terima kasih Pas

Oleh; Esah AbdullahTerima kasih kepada pemimpin parti Pas dalam kawasan Bukit Payong khususnya di cawangan Kedai Buloh yang bersusah payah memasang bendera (parti Pas) di tepi-tepi jalan untuk menyambut khadiran Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Mohd Yassin ke Daerah Marang.

Kata-kata itu dilontarkan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri merangkap Ketua UMNO Bahagian Marang, Dato’ Yahya Khatib Mohamad ketika berucap di majlis perasmian Pasar Baru Kedai Buloh petang semalam.

“Ini menandakan mereka sudah ‘redha’ menerima UMNO pada masa akan datang,” katanya disambut tepukkan gemuruh lebih 10,000 orang termasuk pemimpin masyarakat, peniaga dan penduduk di sekitar kawasan tersebut membanjiri perkarangan Pasar Baru Kedai Buloh bagi meraikan kedatangan pemimpin nombor dua negara itu.

Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin yang diiringi Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said tiba jam 3 petang untuk melakukan perasmian Pasar Baru Kedai Buloh yang mula digunakan sejak sebulan lalu.

Hadir sama, Menteri Perdagangan dalam negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Alor Limbat, YB Haji Alias Abdullah; Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Datuk Bandar, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, Dato’ Haji Adzlan Mohd Dagang.

Katanya, daerah Marang terus maju di bawah kepimpinan Barisan Nasional (BN) dan pembangunan untuk masyarakat di sini tidak pernah dipinggirkan.

Sehubungan itu katanya, pembinaan Pasar Baru Kedai Buloh yang menelan belanja lebih RM9 juta contoh jelas keperihatinan kerajaan menyediakan tempat yang selesa kepada golongan peniaga disamping dapat meningkatkan pendapatan keluarga.

“Beberapa premis perkedaian di bandar Marang sedang rancak dilaksanakan dan semua ini adalah hasil sumbangan kerajaan BN menjaga kebajikan rakyat,” katanya.
20 September 2011

RUGI KALAU PILIH SELAIN BN - TPM

Oleh Ruslan Abdul Rahman dan Kamaruddin Mat Akib.“Rugi, rugi, rugi serugi-ruginya jika rakyat, termasuk rakyat Terengganu memilih parti lain selain Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya akan datang,” kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Mohd.Yassin.

Katanya, belum pun memerintah lagi mereka telah menunjukkan sikap tidak menghormati perasaan rakyat, tidak mengenang budi, warisan dan sejarah bila ada pemimpin mereka belum apa-apa sudah menyatakan hendak menukar bendera negara Malaysia jika memerintah nanti.

“Jangan beri langsung peluang kepada golongan seperti ini,” katanya ketika berucap di Majlis Perjumpaan Khas dengan kepimpinan masyarakat tempatan, pegawai-pegawai kerajaan, swasta, perkilangan dan badan-badan bukan kerajaan di daerah Dungun pagi ini sempena lawatan sehari beliau ke Terengganu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said hadir sama bersama-sama Ketua Umno Bahagian Dungun, Dato’ Dr.Rosli Mat Hassan, Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Datuk Zaabar Mohd Adib, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Besi, Dato’ Din Adam dan Adun Paka, YB Zakaria Abdullah.

Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin juga memberitahu bahawa rakyat di Selangor, Pulau Pinang dan lain-lain yang berada di bawah pakatan pembangkang kini sudah tidak selesa lagi kerana polisi negeri ditukar sesuka hati tanpa mengambilkira keperluan rakyat.

Beliau juga menjelaskan bahawa BN dan Umno bukanlah parti yang bersifat perkauman, terutama dalam membela kaum bumiputera tetapi memandangkan kaum bumiputera masih mundur dan ketinggalan, maka kerajaan memberi keutamaan untuk menaikkan taraf hidup mereka.

Mengenai Buku Jingga yang dikeluarkan oleh Pakatan Pembangkang tahun lalu bagi tujuan menggantikan Kerajaan BN dengan pakatan mereka, Timbalan Perdana Menteri menyifatkan segala janji yang ditaburkan dalam buku tersebut hanya retorik kerana realitinya mereka tidak dapat berbuat apa yang dijanjikan itu.

Dalam buku jingga itu antara lain dijanjikan royalti minyak sebanyak 20 peratus kepada Terengganu, Kelantan, Sabah dan Sarawak. Juga memberi imbuhan RM1000 setahun kepada warga emas yang berusia 60 tahun ke atas.

“Negara akan bankrap dalam masa tidak sampai dua tahun jika janji-janji yang dibuat itu dilaksanakan,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri kemudiannya mengadakan dialog bagi memberi kepuasan hati kepada pihak yang hadir untuk mendapat penjelasan mengenai pelbagai isu.

TPM ucap takziah kepada keluarga Dato' Awang Jabar

Oleh FAUZI MOHD

Tan Sri Muhyiddin Mohd. Yassin mengucapkan takziah kepada anggota keluarga bekas Setiausaha Parlimen Kementerian Belia dan Sukan, Dato’ Awang Jabar, 66, yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya pagi tadi.Timbalan Perdana Menteri yang dalam rangka kerja sehari di negeri itu meluangkan masa kira-kira 20 minit menziarah keluarga Allahyarham di kediamannya di Jalan Terkukur, Kuala Terengganu.

Muhyiddin ketika ditemui pemberita menyifatkan kematian Allahyarham satu kehilangan besar kepada negara.

"Saya ucap takziah kepada keluarga arwah, semoga mereka semua tabah. Arwah adalah sahabat baik saya dan juga sahabat lama saya. Satu kehilangan sebab arwah dah bagi banyak sumbangan masa jadi Setiausaha Parlimen.

"Arwah masih lagi berkhidmat sehingga akhir usia beliau. Ini satu kehilangan besar kepada negara. Saya doakan semoga keluarganya tabah dan rohnya di tempatkan bersama orang beriman," katanya.Turut menziarahi, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob, Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said serta Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang.

Jenazah Allahyarham disembahyangkan di Masjid Al Muktafi Billah Shah dan dikebumikan di tanah perkuburan Islam Sheikh Ibrahim, Kuala Terengganu.

Penasihat Khas kepada Menteri Besar dan Pengerusi Biro Pemantau Umno Terengganu itu meninggal dunia apabila kereta yang dinaikinya terlibat dalam kemalangan di Kilometer 26 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan berhampiran Kampung Alor Tumang, Marang.

Dalam kejadian pada pukul 7.10 pagi itu, kereta Mercedez-Benz yang dipandu pemandu Allaryarham bertembung dengan sebuah Perodua Alza yang dikatakan terbabas ketika mengambil selekoh di jalan berkenaan.

Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik negeri, Supt. Alias Hashim berkata, kemalangan itu turut mengorbankan seorang wanita warga Yaman, Nesma Nabil Abdul Karim Al-Saiban, 25, manakala lima yang lain cedera.

"Mangsa meninggal dunia di tempat kejadian ekoran kecederaan teruk di bahagian dalam badan manakala pemandunya cedera ringan," katanya.

Allahyarham Dato’ Awang merupakan bekas anggota Parlimen Dungun selama empat penggal sejak tahun 1978 hingga 1990 dan menjadi wakil rakyat bagi kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi pada 1995 hingga 1999.

Belia Anjur Program Sentuhan RohaniOleh: Amirullah Othman

Seramai 100 pelajar yang bermasalah dan berisiko dari sekolah daerah Marang, Dungun dan Kemaman berkampung selama dua hari satu malam di D’Awang Beach Resort, Rantau Abang Dungun Terengganu, kelmarin.

Program ini dianjurkan oleh Majlis Belia Negeri Terengganu dengan kerjasama Kerajaan Negeri Terengganu, Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, AADK Daerah Marang dan TQHM Consultant (Islamic Leadership Training).

Peserta-peserta diterapkan dengan aspek kerohanian dan keagamaan untuk membentuk jati diri yang kental dalam jiwa masing-masing untuk mengelakkan mereka terjebak dengan gejala sosial.

Pengerusi Majlis Belia Negeri Terengganu, Encik Mat Yusof Mat Ali berharap peserta dapat mengambil peluang ini sebaiknya dan program ini merupakan siri yang kedua daripada empat siri yang dijalankan.

Beliau mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada kerajaan negeri Terengganu yang menyokong penuh program ini dengan menyalurkan peruntukan empat program yang sepanjang bulan ini.

Beliau juga berharap sokongan daripada Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu, Agensi Anti Dadah Negeri Terengganu dan Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu amat penting bagi memupuk jati diri belia.

Modul yang sangat baik daripada TQHM Consultant (Islamic Leadership Training) telah menyentuh jiwa setiap peserta program.

Program ini dirasmikan oleh Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu Encik Abdul Aziz Abdul Rahman.

Beliau sangat-sangat berharap para peserta dapat membaiki diri ke arah yang lebih baik supaya tidak terjerumus dengan perkara –perkara yang tidak elok seperti mat rempit, gejala penyalahgunaan dadah, gejala sosial dan sebagainya.

Semua peserta menunjukkan respon yang positif dan berharap program seumpama ini dapat dijalankan lagi dengan tempoh masa yang lebih lama lagi.

Majlis penyampaian sijil penyertaan oleh Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu kepada semua peserta dijalankan selepas selesai majlis perasmian.

Kerajaan Pusat timbang bina bangunan Persekutuan di Marang

Oleh: Kamarudin Mat Akib dan Esah AbdullahKerajaan Pusat sedia menimbang permohonan Umno Bahagian Marang agar dibina sebuah bangunan berharga kira-kira RM30 juta di Marang, bagi menempatkan pelbagai jabatan Kerajaan Persekutuan di daerah tersebut.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin memberi jaminan untuk mengemukakan permohonan itu kepada Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, dalam mesyuarat Kabinet di Kuala Lumpur, esok.

“Saya akan bawa permohonan ini ke mesyuarat Kabinet dan jika tidak ada halangan, ia (cadangan ini) akan dilaksanakan dalam fasa kedua Rancangan Malaysia ke-10 (RMK10),” katanya ketika berucap pada majlis sambutan Aidilfitri Parlimen Marang dan perasmian Pasar Baru Kedai Buloh, di Kampung Kedai Buloh petang ini.

Lebih 10,000 orang termasuk pemimpin masyarakat, peniaga dan penduduk di sekitar kawasan tersebut membanjiri perkarangan Pasar Baru Kedai Buloh bagi meraikan kedatangan pemimpin nombor dua negara itu.

Hadir sama, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan dan pempinan Umno bahagian Marang.

Terdahulu dalam ucapannya, Ketua Umno Bahagian Marang, Dato’ Yahya Khatib Mohamad, meminta Kerajaan Persektuan agar membina sebuah bangunan bagi menempatkan pelbagai agensi Kerajaan Persekutuan, bagi memudahkan orang ramai berurusan dengan jabatan berkenaan.

“Pada masa ini jabatan Persekutuan terpaksa menyewa bangunan lain dan kedudukannya berselerak, menyebabkan orang ramai sukar untuk berurusan dengan agensi Kerajaan Pusat,” tambah beliau.Sebagai reaksi kepada permohonan tersebut, Timbalan Perdana Menteri, memberi jaminan ia akan dibincang di Kabinet dan pihaknya tidak menghadapi masalah untuk memenuhi permintaan itu bagi kepentingan rakyat.

Dalam perkembangan lain, beliau meminta penduduk negeri ini supaya bersyukur dengan pelbagai kemudahan yang disediakan Kerajaan Barisan Nasional (BN) bagi kepentingan mereka.

Beliau berkata, Kerajaan BN telah melakukan pelbagai projek dan program untuk kemudahan rakyat, tidak seperti pembangkang yang memerintah beberapa negeri seperti Kelantan dan Kedah.

Katanya, Kelantan sudah 20 tahun diperintah oleh Pas, tetapi apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri untuk membela nasib rakyatnya, sedangkan negeri itu kini merupakan negeri yang paling tinggi mempunyai penduduk miskin di negara ini.

TPM minta pemimpin setempat jalin hubungan baik dengan rakyat

Oleh: Suriati Ali

Tugas pemimpin masyarakat kini semakin mencabar berikutan perlu memikirkan bagaimana ingin mengukuhkan perpaduan antara kaum selain mencari idea untuk mengekalkan pentadbiran yang ada sekarang.Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Dato’ Haji Muhyiddin Mohd Yassin, berkata bukan mudah untuk mengekalkan keharmonian yang dinikmati semua lapisan masyarakat sekiranya tiada sikap tolenrasi dan kerjasama antara semua pihak.“Sehubungan itu, setiap pemimpin setempat perlu menjaga hubungan baik dengan rakyat supaya mudah untuk mewujudkan suasana bersatu padu, mudah berbincang dan berfikiran terbuka,” katanya ketika berucap di majlis Ramah Mesra dan Jamuan Aidilfitri di Dataran Padang Merdeka, Sura, Dungun, hari ini.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama isteri To’ Puan Norliza Mahmud; Ketua Umno Bahagian Dungun, Dato’ Dr.Rosli Mat Hassan; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN), Dato' Tengku Putera Awang; Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, Datuk Zaabar Mohd Adib dan YB Dr Haji A Rahman Mokhtar
Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Besi, Dato’ Din Adam dan Adun Paka, YB Zakaria Abdullah.Lebih 15,000 rakyat pelbagai lapisan masyarakat hadir memeriahkan program yang turut diserikan dengan pelbagai nyanyian lagu Aidilfitri dan hidangan makanan tradisional Terengganu.
Katanya, dia bangga Terengganu kini semakin hari semakin maju. Apa yang dinikmati itu sememangnya dinanti kerajaan Pusat.“Terengganu tidak perlu diperkenalkan lagi kerana negeri ini sememangnya sudah lama membangun dan maju daripada pelbagai aspek terutama berkaitan pendidikan dan pembangunan,” katanya.