Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

15 June 2013

Puspanita B juara tenpin boling

Oleh; Esah Abdullah 

Pasukan Puspanita B, muncul johan bagi Pertandingan Tenpin Boling Jemputan Puspanita 2013 yang berlangsung di Terengganu Equestrian Resort (TER) Kuala Ibai semalam.Puspanita B yang dibarisi Sulaiha Sulaiman, Zurimawati Mokhtar dan Rohanai Yatim berjaya membuat jatuhan pin 1,298 mengalahkan Petronita B (Petronas) selaku naib johan dengan jatuhan pin 971 dan tempat ketiga Pelitawanis (Tenaga Nasional Berhad) jatuhan pin 951.

Pertandingan ini merupakan salah satu aktiviti Persatuan Suri dan Anggota Perkhidmatan Awam Malaysia (Puspanita)Terengganu, dalam usaha mengeratkan ikatan silatulrahim bersama badan bukan kerajaan (NGO) wanita yang terdapat di negeri ini.

Sebanyak lapan pasukan NGO Wanita menyertai pertandingan itu termasuklah Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-wakil Rakyat Terengganu (Serikandi), Tiaranita (Telekom Malaysia), Wada (Felda) Petronita (Petronas), Pelitawanis dan Puspanita selaku tuan rumah.Isteri Menteri Besar merangkap Yang Dipertua Serikandi, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud telah menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

 

Kematian disyaki Leptospirosis, JKNT jalankan siatan lanjut

Oleh: Noraini Jusoh

Hasil ujian saringan darah yang dijalankan pihak hospital terhadap seorang pesakit berumur 47 tahun yang meninggal dunia di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) pada 8 Jun lalu kerana disyakki akibat jangkitan Leptospirosis atau kencing tikus adalah negatif.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT), Dato’ Dr. Anwa Sulaiman berkata, walau bagaimanapun, pihaknya tidak memandang ringan perkara tersebut dan telah menjalankan siasatan ke atas 63 ahli keluarga serta rakan yang menjalankan aktiviti bersama mangsa di Pulau Bidong dan mendapati mereka semua sihat.

"Sebagai langkah pencegahan dan kawalan Leptospirosis di Pulau Bidong, pihak JKNT telah membuat penilaian risiko persekitaran yang meliputi tempat penyediaan makanan, stor makanan, pengurusan sisa makanan dan sampah yang boleh mengundang kehadiran tikus selain terhadap kemudahan yang disediakan seperti tandas dan bilik mandi.

"Selain itu, 16 sampel persekitaran iaitu 11 sampel air dan lima sampil tanah juga diambil di mana keputusan persampelan dijangka akan diperolehi selepas enam minggu,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Sambutan Hari Kesihatan Sedunia Peringkat Negeri Terengganu 2013 di Kuala Terengganu, kelmarin.

Turut hadir, Timbalan Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Dr. Haji Mohd Jusoh dan Pegawai Kesihatan Daerah Kuala Terengganu, Dr. Hajah Balkis Ab. Karim.

Dr. Anwa berkata, Leptospirosis adalah penyakit berjangkit dengan pelbagai gejala klinikal, yang terdiri daripada penyakit ringan seperti selsema sehingga ke penyakit yang teruk dengan gejala berdarah dan kegagalan multi organ.

Katanya, selain tikus, haiwan pembawa kuman Leptospirosis adalah mamalia seperti lembu, anjing, musang, arnab dan lain-lain.

"Haiwan-haiwan ini bertindak sebagai pembawa kuman leptospires dan mengeluarkan kuman melalui air kencing yang menyebabkan pencemaran air dan tanah,” ujarnya.

Tambah beliau, risiko untuk jangkitan adalah melalui pendedahan dari pekerjaan atau aktiviti rekreasi tanpa perlindungan yang betul.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai agar melakukan pencegahan dan menjaga kebersihan seperti memakai pakaian perlindungan yang kalis air semasa melakukan aktiviti yang terdedah kepada air atau tanah disamping sentiasa menjaga rumah dan premis agar bebas daripada tikus dan pembawa kuman yang lain.

 

14 June 2013

Peserta BOTR terokai keindahan Tasik Kenyir


Oleh: Aida Abd Rahman

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berharap semua peserta Boat On The Road (BOTR) 2013 dapat menikmati dan memanfaatkan keindahan alam serta khazanah yang bernilai di Tasik Kenyir, Hulu Terenganu, dengan sepuas-puasnya.

 “Pada masa yang sama, saya harap semua peserta selamat di sepanjang perjalanan dan tiba tanpa sebarang perkara tidak diingini di tasik buatan manusia yang menjadi tarikan utama pemancing seluruh dunia itu.

“Selain itu juga, jangan pula membuang sampah seerti plastik, puntung rokok, sisa makanan di merata tempat dan sama-sama menjaga kebersihan alam sekitar,”katanya sebelum melancarkan majlis pelepasan peserta program BOTR 2013 di Sri Pentas TV3 Bandar Utama, Petaling Jaya, pagi tadi.

Menteri Besar turut menampal pelekat acara yang memasuki edisi ke empat penganjuran itu, di sebuah pacuan empat roda peserta.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankasa Pelancongan, Kebudayaan, Penerangan da Komunikasi negeri, Dato’ Mohd Jidin Shafee; Pengarah Eksekutif Operasi Berita dan Editorial Media Prima Bhd Datuk Ahmad A. Talib; Pengarah Eksekutif Operasi Berita dan Editorial Media Prima Bhd Datuk Ahmad A. Talib.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013, Encik Ahmad Fathil Abd Ghani.

Tasik Kenyir sekali lagi akan menjadi tumpuan kaki pancing dari dalam dan luar negara sepanang tiga hari apabila program cabaran memancing Boat On The Road (BOTR) 2013 membuka tirainya hari ini.

BOTR anjuran kerajaan negeri dan Unit Joran Berita Harian itu menyediakan hadiah keseluruhan berjumlah RM73,300 termasuk RM20,000 kepada pemancing yang berjaya menaikkan ikan Arapaima Gigas.

Haji Wan Mat Amin berkata sebagai tuan rumah pihaknya sudah bersedia menanti kehadiran peserta sepanjang acara berlangsung.

Katanya, berdasarkan pengalamanan penganjuran sebelum ini, acara ini berjaya menarik ramai kaki pancing dari dalam dan luar negara sekali gus meningkat jumlah pelancong sempena TMT 2013.

“Peluang yang sama kepada pemancing seperti jua tahun-tahun sebelumnya, di mana mereka ditawarkan ganjaran berjumlah RM20,000 jika berjaya menaikkan ikan Arapaima Giagas yang dipercayai menghuni Tasik Kenyir.

“Penganjuran BOTR ini juga dijangka mampu meningkatkan kehadiran pelancong ke tasik buatan manusia itu,” katanya.


SEKITAR BOAT ON THE ROAD 2013

Menteri Besar Terengganu, Dato' Seri Haji Ahmad Said merasmi dan melepaskan peserta Ekspedisi Memancing Sambil Bersantai `Boat On The Road' 2013 di perkarangan Sri Pentas, TV3, pagi tadi (14 Jun). Ikuti berita bergambar yang dirakamkan oleh jururfoto Unit Komunikasi Negeri Terengganu, ZULKIPLI PUTRA yang membuat liputan majlis itu dari Kuala Lumpur ke Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.

Dato' Seri Haji Ahmad Said melepaskan peserta Boat On The Road di perkarangan Sri Pentas TV3.


Menteri Besar menampal pelekat pada sebuah kenderaan yang mengambil bahagian.


Promosi masakan ikan sungai, Kelah yang dimasak oleh chef dari Adabi.
Dato' Haji Mohd Jidin Shafee (kiri) menyambut ketibaan peserta sebaik tiba di Bandar Al-Muktaffi Billah untuk makan tengahari.
Peserta bersiap-sedia untuk berlepas dari Sri Pentas ke Tasik Kenyir.

Peserta BOTR berkonvoi melalui Lebuhraya Pantai Timur II di Bukit Besi, Dungun.
Ukom anjur Majlis Mesra Media

Oleh: Suriati Ali

Pelbagai agensi media di negeri ini diminta bersama-sama Unit komunikasi Negeri (Ukom) mengkaji dan mencari punca kemenangan tipis Barisan Nasional (BN) Terengganu pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lalu.

 Pengarah Ukom Haji Shamsudin Sulong, berkata kedua-dua pihak itu perlu bersama memikirkan bagaimana ingin menarik kembali kepercayaan rakyat terutama golongan muda terhadap BN.

 “Kadang-kala saya tidak faham, apa lagi rakyat inginkan sedangkan pelbagai kebajikan, bantuan, kemudahan, pendidikan dan sebagainya dihulurkan kerajaan semata-mata mahu melihat rakyat hidup senang.“Apa yang dikesalkan mereka mudah percayakan dakyah dan fitnah yang dilemparkan pembangkang sedangkan apa yang dikatakan itu bukannya betul dan mustahil untuk dilaksanakan,” katanya ketika berucap pada Majlis Mesra Media Bersama Ukom

Lebih 30 petugas pelbagai media hadir bagi memeriahkan majlis santai yang diadakan di Permai Hotel, Kuala Terengganu petang ini.

 Haji Shamsudin turut memberitahu, petugas media berperanan penting dalam menyampaikan sumber berita dan maklumat tepat kepada pihak berkaitan, terutama kepada masyarakat.

 Katanya, pada sama sama, Ukom tidak jemu memperjelaskan isu-isu semasa melalui pelbagai program yang diaturkan selaras dengan moto `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ “Pendekatan itu mampu menangkis dakyah dan fitnah oleh pihak yang tidak bertanggungjawab terhadap negeri dan pihak berkepentingan,” katanya. .

 
Sekolah Padang Midin adakan hari Alumni

Oleh; Esah Abdullah

Persatuan Bekas Murid Sekolah Menengah Kebangsaan Padang Midin (SMKPM), akan mengadakan Hari Terbuka Alumni pada 15 Jun bertempat di Dewan Setia Budi SMKPM Kuala Terengganu jam10 pagi esok.

Setiausaha Alumni SMKPM, Encik Ngah Bidin berkata, serentak itu turut diadakan pembentangan kertas kerja bagi majlis sambutan Jubli Emas dan Mesyuarat Agung Persatuan Bekas Murid SMKPM.

“Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-tugas Khas, YB Encik Ghazali Taib akan merasmikan majlis itu,” katanya.

Sehubungan itu, beliau menjemput semua bekas murid SMKPM untuk hadir menjayakan majlis berkenaan di samping dapat beramah mesra setelah sekian lama terpisah. “Saya juga berharap semua bekas murid SMKPM main peranan untuk menjemput rakan masing-masing untuk memeriahkan majlis berkenaan,” katanya.
 

Semua pengusaha satay Jabi akan disatukan dalam satu jenama
Oleh: Mohammad Ishak

Kesemua pengusaha sate di pekan Jabi, Besut akan disatukan di bawah satu jenama dalam usaha untuk mempopularkan Sate Jabi kepada mereka yang datang ke negeri Terengganu secara besar-besaran.

Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan (ADUN) Jabi, Mohd Iskandar Jaafar berkata, dengan kerjasama Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) kesemua pengusaha sate di pekan itu akan bekerjasama memajukan pengeluaran mereka dalam menjadikan perusahaan sate di Jabi sebagai satu lagi tarikan pelancongan di negeri ini.

“Untuk itu YPU akan membantu supaya produk sate yang bakal diusahakan secara kumpulan di Jabi itu nanti digemari peminat sate apabila datang ke Terengganu”, katanya selepas merasmikan Program Polis Bersama masyarakat di Kampung Kuala Kubang dekat sini.

.Menurutnya, sebelum ini pekan Jabi sudah memang terkenal sebagai pengeluar sate ayam dan sate daging yang terkenal terutamanya kepada penduduk negeri ini termasuk mereka yang melalui pekan Jabi daripada Kuala Terengganu ke Kota Baharau atau sebaliknya.

Namun begitu, katanya, sate dijual secara berasingan oleh pengusaha-pengusaha tertentu yang menyebabkan ianya tidak dapat diperkembangkan secara besar-besaran

"Jenama 'Sate Jabi' akan dicadangkan untuk digunakan oleh pengusaha berkenaan supaya secara tidak langsung dapat mengetengah dan mempromosikan Jabi sebagai lokasi yang menjadi pilihan jika ingin menikmati keenakan sate sebenar selain tarikan alam di sini,.

Sementara itu dalam perkembangan lain, beliau menyangkal laporan daripada pemimpin pembangkang yang melaporkan kawasan Jabi tidak selamat kepada penduduk kerana sering dilanda masalah jenayah yang tidak terkawal.

 “Ini merupakan satu andaian semata-mata kerana mengikut laporan polis dari awal januari hingga hujung Mei hanya terdapat 9 kes jenayah yang dilaporkan penduduk yang mana 6 daripadanya telah pun berjaya diselesaikan oleh polis”, katanya

Menurutnya, beliau sedih kerana dalam usaha polis menjalankan tanggungjawab bagi menjaga keamanan dan keselamatan, ada pihak yang cuba mengelirukan rakyat dengan cuba menakut-nakutkan penduduk dengan mengatakan yang tahap keselamatan di kawasan berkenaan amat rendah.

16.3 peratus penduduk Terengganu tidak sedar hidap hipertensi

Oleh: Noraini Jusoh

Hasil daripada Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2011 mendapati 16.3 peratus penduduk Terengganu tidak menyedari bahawa mereka menghidap hipertensi atau tekanan darah tinggi kerana tidak pernah menjalani saringan kesihatan.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT), Dato’ Dr. Anwa Sulaiman berkata, anggota kesihatan perlu meningkatkan lagi aktiviti saringan kesihatan di kalangan masyarakat dan orang ramai pula perlu berani untuk menjalani saringan kesihatan.

"Kedua-dua pihak perlu memainkan peranan masing-masing bagi mencegah penyakit yang membunuh secara senyap ini.

"Jaringan kesihatan boleh dibuat di klinik kesihatan dan hospital berdekatan selain di 11 Klinik 1Malaysia yang terdapat di negeri ini,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Sambutan Hari Kesihatan Sedunia Peringkat Negeri Terengganu 2013 di Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Timbalan Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Dr. Haji Mohd Jusoh dan Pegawai Kesihatan Daerah Kuala Terengganu, Dr. Hajah Balkis Ab. Karim.

Dr.Anwa berkata, bagi ibu bapa yang takut menjalani saringan kesihatan peranan anak-anak sangat penting dalam memujuk dan membawa mereka mendapatkan pemeriksaan kesihatan.

"Anak-anak perlu mengambil tahu tahap kesihatan kedua ibu bapa sebagai tanda keprihatinan terhadap mereka.

"Sementara itu, kepada mereka yang belum menjalani pemeriksaan kesihatan boleh hadir ke program kesihatan bersama masyarakat yang dianjurkan JKNT hampir setiap bulan kerana kebiasaannya pemeriksaan kesihatan secara percuma sering dilakukan,” ujarnya.

Katanya, kejadian penyakit darah tinggi di Terengganu mengikut kajian NHMS 2011 telah menunjukkan 26.8 peratus dalam kalangan mereka yang berumur 18 tahun ke atas.

 

Terengganu akan pertahan kejuaraan Sukma ke-16

Oleh; Esah Abdullah 

Reputasi terbaik setelah berjaya mencatat hatrik kejuaraan Sukan Malaysia (Sukma) pada temasya yang lalu akan dipertahankan kontinjen Terengganu pada Sukma edisi ke-16 yang akan berlangsung di Kuala Lumpur pada 26 Jun hingga 7 Julai depan.

Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan dan Sumber Manusia negeri, YB. Haji Rozi Mamat berkata, Terengganu akan disertai 438 atlet termasuk pegawai dan menyertai 17 daripada 20 acara sukan yang dipertandingkan.

Katanya, walaupun rekod kejuaraan itu mungkin sukar dikekalkan berikutan beberapa acara yang membantu Terengganu merangkul tempat pertama sebelum ini tidak lagi dikekalkan namun atlet diminta bekerja keras untuk meraih pingat.

Katanya, cabaran itu pasti digalas dengan sebaik mungkin dan kini persediaan rapi sudah dilaksana kerajaan negeri bagi memastikan kesemua atlet serta pegawai sudah bersedia dalam pelbagai apsek.

“Satu perkara mudah untuk kita menjadi juara, namun untuk mengekalkan kejuaraan itu kita memerlukan komitmen yang tinggi lebih-lebih lagi kita sudah mencipta hatrik kemenangan.

 "Walaupun kecewa kerana beberapa acara pilihan tidak diadakan pada Sukma kali ini, namun itu tidak akan mematahkan semangat kontinjen Terengganu dan menganggap ia adalah satu cabaran dalam meraih pingat emas tertinggi sepanjang kejohanan itu nanti,” katanya kepada pemberita di Wisma Darul Iman semalam.

Katanya, pada Sukma di Pahang tahun lalu Terengganu muncul juara keseluruhan Sukma buat kali keempat berturut-turut dengan memperolehi 62 pingat emas, 24 perak dan 31 gangsa.

Ia dianggap kejayaan terbaik yang dilakar Terengganu yang meraih 61 pingat emas, 39 perak dan 47 gangsa ketika kali pertama kontinjen yang digelar Terengganu Hanelang itu muncul juara kali pertama Sukma pada edisi 2008 di bumi sendiri.
 

JKNT anjur sambutan hari kesihatan sedunia

Oleh: Noraini Jusoh

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) telah menganjurkan Sambutan Hari Kesihatan Sedunia Peringkat Negeri Terengganu 2013 di Kuala Terengganu, semalam.

Pengarah JKNT, Dato’ Haji Dr. Anwa Sulaiman berkata, bertemakan‘hipertensi’ ataupun tekanan darah tinggi, pelbagai aktiviti dilaksanakan untuk memberi kesedaran dan maklumat berkaitan hipertensi kepada orang ramai.

“Sepanjang sehari program berlangsung, aktiviti dimulakan dengan acara kayuhan sihat membabitkan 100 kakitangan yang berkayuh sejauh 7.8 kilometer untuk mempromosikan amalan cara hidup sihat disamping memberi kesedaran supaya kekal aktif bagi mengurangkan risiko hipertensi dan penyakit kardiovaskular.

"Seminar, pameran dan pemeriksaan kesihatan turut diadakan untuk memberi lebih pendedahan mengenai penjagaan kesihatan khususnya berkaitan hipertensi kepada orang ramai,” ujarnya dalam ucapan perasmian sempena program tersebut.

Turut hadir, Timbalan Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam), Dr. Haji Mohd Jusoh dan Pegawai Kesihatan Daerah Kuala Terengganu, Dr. Hajah Balkis Ab. Karim.

Katanya, bagi menangani dan mencegah penyakit darah tinggi, orang ramai dinasihatkan melakukan pemeriksaan kesihatan secara rutin dan menghadkan pengambilan garam kepada kurang daripada lima gram sehari.

"Kita juga perlu melakukan aktiviti fizikal seperti bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari dari tiga hingga lima kali seminggu untuk sentiasa aktif disamping kekalkan BMI unggul kerana pengurangan berat badan mampu mengurangkan risiko mendapat penyakit kardiovaskular dan diabetes.

"Kepada yang merokok boleh ke Klinik Berhenti Merokok di Klinik Kesihatan dan hospital berdekatan untuk mendapatkan khidmat nasihat untuk berhenti merokok,” ujarnya.

Tambah beliau, orang ramai juga perlu pandai menangani stress dengan melakukan perkara seperti bertenang, berehat dan mendengar muzik, beriadah dan sebagainya.

Katanya, sekiranya tindakan tersebut dijadikan amalan orang ramai mampu mencegah dan mengawal penyakit hipertensi sekali gus terus sihat dan terhindar dari penyakit berbahaya itu.

 

PPAT wujud 107 perpustakaan

Oleh: Suriati Ali 

Sebanyak 107 perpustakaan diwujudkan di Terengganu sebagai langkah menarik minat orang ramai supaya celik ilmu dan mendalami betapa pentingnya pendidikan, selain memudahkan masyarakat mendapat maklumat terkini.

 Daripada jumlah itu, perpustakaan desa paling banyak ditubuhkan iaitu 88 buah, perpustakaan daerah (6), perpustakaan bergerak (11) dan perpustakaan pekan serta pusat masing-masing sebuah.

 Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT), Puan Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, masyarakat Terengganu terutama golongan belia kini `celik ilmu’ dan mempunyai kesedaran tinggi terhadap pentingnya pendidikan dan membaca.

“Berdasarkan perangkaan, Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) menerima peningkatan jumlah pengunjung yang memberangsangkan pada setiap tahun.

 “Dalam tempoh lima tahun iaitu 2007, PPAT menerima seramai 609,247 bilangan pengunjung, 2008 (805,278), 2009 (1,037,934), 2011 (1,155,205) dan 2012 pula kira-kira 1,200,049 pengunjung pelbagai peringkat umur,” katanya ketika dihubungi Teganukita.

 Katannya, pihaknya bangga dengan peningkatan jumlah pengunjung dan terbukti promosi dan program yang dianjurkan PPAT setiap tahun mendapat sambutan daripada orang ramai.

 “Apa yang membanggakan, golongan belia paling ramai mengunjungi PPAT dengan pelbagai tujuan antaranya membaca dan menghadiri program,” katanya .

 Terengganu bakal pertahan kejuaraan SUKMA

Terengganu sudah siap siaga untuk mempertahankan kejuaraan Sukan Malaysia (Sukma) buat tahun kelima berturut-turut, apabila kejohanan tersebut berlangsung di Kuala Lumpur, akhir bulan ini.

Buat masa ini atlet tempatan telah menjalani latihan dan membuat persiapan rapi agar negeri ini dinobatkan sebagai juara Sukma edisi ke-16.

Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan dan Sumber Manusia negeri, Haji Rozi Mamat, berkata pihaknya tekad untuk menjuarai Sukma kali ini walaupun banyak acara sukan yang memberi kelebihan kepada skuad Terengganu untuk memperolehi pingat emas seperti lumba basikal dan kenu tidak dipertandingkan.

Katanya, di sebalik tidak mempunyai banyak acara pilihan, atlet Terengganu akan berusaha gigih untuk mendapatkan seberapa banyak pingat emas bagi membolehkan negeri ini muncul juara Sukma tahun ini.

“Saya akan mengumumkan sasaran kita untuk mendapatkan pingat emas pada kejohanan ini dalam satu majlis khas bagi meraikan para atlet sebelum mereka berangkat ke Kuala Lumpur, tidak lama lagi,” katanya.

Beliau juga berkata, kerajaan negeri masih belum memutuskan jumlah imbuhan kepada atlet yang meraih pingat pada kejohanan tersebut.

Pada tahun lepas setiap atlet yang memenangi emas diberi imbuhan RM5,000 sebagai insentif kemenangan mereka.

“Seperti tahun sebelum ini, kita memang akan beri ganjaran kepada atlet yang berjaya sebagai penghargaan kepada mereka yang menaikkan nama negeri ini di bidang sukan,” katanya.


13 June 2013

Yang Dipertua Serikandi lawat mangsa dera

Oleh: Suriati Ali 

Yang Dipertua Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Terengganu (Serikandi), To’ Puan Hajah Norliza Mahmud kesal dengan kes penderaan kanak-kanak berusia dua tahun dari Taman Permint Permai, Bukit Chendering, Kuala Terengganu yang dipercayai didera teman lelaki ibunya, Isnin lalu. Mangsa, Atiyea Jazeera Abdullah yang sedang dirawat di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), akibat kecederaan pada kaki kanan disebabkan terkena objek panas kini dilaporkan stabil.

 Anak ketiga daripada empat beradik itu kelihatan ceria dan petah menjawab beberapa soalan ketika diaju isteri Menteri Besar bersama rombongan itu.

To’ Puan Hajah Norliza yang melawat mangsa petang ini, berkata manusia normal tidak sepatutnya melakukan perbuatan itu, apatah lagi ia melibatkan kanak-kanak yang memerlukan belaian manja keluarga. “Kita boleh menilai mana yang baik atau buruk, sebelum melakukan sesuatu tindakan.

 “Saya hairan mengapa ibu kanak-kanak itu lebih menyayangi teman lelaki berbanding anak sendiri,” katanya ketika ditemui selepas melawat mangsa di Hospital Sultanah Nur Zahirah, petang ini.

 Katanya, dia berharap mana-mana wanita yang bergelar ibu, terutama mereka yang ditinggalkan suami supaya mengutamakan anak-anak dengan emmberi sepenuh kasih-sayang dan perhatian yang sempurna. “Jangan mudah percaya mana-mana pihak atau lelaki yang ingin mengambil kesempatan terhadap diri dan anak kita, bagi mengelak kes seumpama ini berlaku,” katanya.

 Terdahulu, akhbar hari ini melaporkan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Terengganu menyelamatkan seorang kanak-kanak perempuan dipercayai menjadi mangsa dera rakan lelaki ibunya di Bukit Chendering dekat sini, dua hari lepas

. Bertindak atas aduan orang awam menerusi Talian Nur, budak perempuan berusia dua tahun tujuh bulan itu ditemui dalam keadaan sebelah kakinya berwarna kehitam-hitaman dan berbau busuk dipercayai akibat terkena objek panas lebih seminggu lalu

. Kanak-kanak itu memberitahu pegawai JKM dan anggota polis yang datang ke rumahnya bahawa kecederaan itu dilakukan seorang lelaki yang juga rakan ibunya.

 Dia juga mengadu cedera di beberapa bahagian anggota badan yang lain namun ibunya yang berusia 30-an tidak membawanya ke hospital sebaliknya hanya membalut luka di kaki itu dengan sehelai kain.

 

Berganding bahu pastikan warisan hijau negara dikekalkan

Oleh: Aida Abd Rahman dan Noraini Jusoh

Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri 2013 diharap menjadi pemangkin dan inspirasi kepada seluruh masyarakat yang cintakan kehijauan hutan untuk berganding bahu dan bekerjasama dalam memastikan warisan hijau negara ini dapat dikekal dan dinikmati secara berterusan, kata Pengarah Jabatan Perhutanan negeri Terengganu (JPNT), Haji Azmi Nordin.

"Bertemakan ‘Hutan Untuk Kesejahteraan Masyarakat’ pemilihan kampung yang terkenal dengan keindahan pantai dan dipenuhi pokok Ketapang serta Rhu Pantai itu sememangnya amat bersesuaian dengan sambutan Hari Hutan Antarabangsa yang disambut pada setiap tahun.

“Saya berharap kita semua berganding bahu dan bekerjasama dalam memastikan pemeliharaan dan pemuliharaan kepentingan hutan ini seiring dengan kemajuan yang dikecapi kini,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan aluan sempena Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri Terengganu 2013 yang dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Sains & Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau & Air, Dato’ Haji Razif Abdul Rahman di Kampung Teluk Ketapang, hari ini.

Haji Azmi berkata, pemilihan pokok Ketapang atau nama saintifiknya Terminalia Catappa untuk ditanam di pesisir pantai kampung ini amat sesuai kerana tumbuhan ini tahan lasak dan mampu tumbuh di pelbagai kawasan samada tanah berpasir, tanah pantai , tanah gambut atau tanah bermasalah.

“Sementara Rhu Pantai pula hanya dapat tumbuh dengan baik di kawasan pantai berpasir,” ujarnya.

Katanya, penanaman pokok-pokok ini amat penting kerana secara tidak langsung dapat memberi kesedaran kepada masyarakat betapa pentingnya pokok dan hutan kepada manusia.

 

Wanita pengguna paling aktif - Isteri MB


Oleh; Esah Abdullah dan Noraini Jusoh

Semua masyarakat terutama wanita diminta sentiasa peka dengan keadaan sekeliling kerana mereka merupakan golongan pengguna paling aktif serta memain peranan utama dalam sektor ekonomi.

Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud berkata, peranan wanita sebagai pengurus di rumah memberi ruang yang besar dalam membuat pilihan untuk membuat penyediakan keperluan asas kepada keluarga dan rumahtangga.

“Wanita perlu membuat pertimbangan yang bijak untuk memilih diantara keperluan, kehendak, kemampuan dan keseimbangan nutrisi untuk keluarga,” katanya ketika berucap di majlis penutup Seminar Kepenggunaan Puspanita bersama PPDNKK Terengganu di Dewan Besar Wisma Darul Iman hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Persatuan Suri dan Anggota Perkhidmatan Awam Malaysia (Puspanita)Terengganu, To’ Puan hajah Rohani Abdullah; Pengarah Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Terengganu, Encik Samsul Badrin Mohsin dan Pengerusi Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) Puan Reihana Abd Razak.

Katanya, sebagai pengguna wanita perlu tahu hak untuk mendapat keperluan asas, mendapat gantirugi, mendapat pendidikan pengguna serta hak mendapat perlindungan keselamatan.

“Wanita dan juga ibu merupakan tulang belakang sesebuah keluarga justeru perlulah berusaha untuk menambah ilmu dengan sentiasa mengikuti seminar seperti hari ini yang boleh menambah pengetahuan serta menjadi pengguna yang bijak,” katanya.

Beliau yang juga Penaung Puspanita Terengganu kemudiannya berharap aktiviti sebegini dapat disertai lebih ramai isteri dan suri rumah kepada anggota lelaki jabatan-jabatan dan juga daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) lain.

 

Peruntukan RM33.1j laksana sembilan projek utama pembangunan hutan Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman dan Noraini Jusoh

Kerajaan negeri meluluskan peruntukan RM33.1 juta kepada Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu (JPNT) bagi mengurus dan melaksanakan sembilan projek utama pembangunan hutan di seluruh Terengganu, pada tahun ini.Kesemua projek berkenaan melibatkan pengurusan sumber hutan, pembangunan sumber hutan, hutan lipur dan ekopelancongan, infrastruktur dan utiliti, pemuliharaan sumber, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) publisiti dan pengembangan perhutanan, kuantiti biji benih dan bekalan tanaman serta operasi dan penguatkuasaan.

Pengerusi Jawatankuasa Sains & Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau dan Air, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman, berkata kerajaan negeri tidak hanya mementingkan pembangunan ekonomi semata-mata dari kawasan hutan seluruh Terengganu.

“Kerajaan negeri turut memberi penekanan dan tumpuan kepada pengurusan hutan secara berkekalan supaya khazanah hutan negeri sentiasa terpelihara.

 “Bagi memastikan usaha pembangunan dan pemuliharaan hutan menerusi amalan silvikultur yang berkesan dan sempurna, kerajaan negeri memperuntukkan perbelanjaan RM33.1 juta pada 2013 dan mungkin tahun depan kita akan meminta peruntukan khusus untuk pemuliharaan dan pemeliharaan di kawasan pantai sahaja,” katanya kepada pemberita di Majlis Sambutan Hari Hutan Antarabangsa Peringkat Negeri Terengganu 2013, di Kampung Teluk Ketapang, Seberang Takir, Kuala Terengganu, hari ini.Turut hadir, Ketua Pengarah Perhutanan Semenanjung malaysia, Dato' Prof Dr Abd Rahman Abd Karim; Pengarah JPNT, Haji Azmi Nordin dan Timbalan Naib Canselor (Penyelidikan dan Inovasi) Universiti Malaysia Terengganu, Prof Dr Mohd Effendy Abd Wahid.

Dato' Ahmad Razif kemudiannya bersama tetamu kenamaan dan peserta menanam anak pokok ketapang dan rhu pantai sebagai simbolik kepada kepentingan menjaga alam sekitar oleh semua pihak di kawasan pesisir pantai.

“Pantai Teluk Ketapang dipilih sebagai perintis program ini pada kali ini dan selepas ini akan diteruskan ke semua pesisir pantai kerana kita mahu melindungi berikutan usaha pemuliharaan lebih baik berbanding membaikpulih yang memerlukan kos amat tinggi selain mengakibatkan pembaziran kepada ekonomi negara.

“Oleh sebab itu, tindakan JPNT pada hari ini amat bijak. Malah, di Terengganu sendiri, kita masih lagi memiliki Hutan Simpan Kekal seluas 42 peratus atau 0.5444 juta hektar daripada keseluruhan keluasan negeri yang harus dilindungi oleh semua pihak,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri menerusi JPNT memberi penekanan supaya segala sumber khazanah perhutanan digunakan sebaiknya bagi menjamin keberkekalan sumber hutan yang kaya dengan sumber semula jadi serta kepelbagaian biologi.

Menurutnya, hutan merupakan penyumbang yang besar kepada pembangunan sosio-ekonomi negara, selain menyumbang faedah lain yang tidak ternilai seperti pemeliharaan tanah-tanih, kestabilan iklim, pemeliharaan kepelbagaian biologi dan mewujudkan kawasan rekreasi serta punca sumber air bersih.

Kerusi roda elektrik untuk Nur Fatihah

Adik Nur Fatihah mencuba kerusi roda baru
yang lebih canggih menggunakan motor
elektrik yang disumbangkan oleh
kerajaan negeri.
Oleh; Esah Abdullah 
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Pemberian sebuah kerusi roda elektrik daripada kerajaan negeri sudah cukup untuk merubah kehidupan
seorang kanak-kanak pengidap penyakit sendi lembik adik Nur Fatihah Abdul Karim, 12, dari Kampung Gong Kiat, Kuala Terengganu.

 Adik Nur Fatihah yang ditemani bapanya Abdul Karim Abdullah, 40, menerima kerusi roda yang disampaikan oleh Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said, di Wisma Darul Iman semalam.

“Kerajaan peruntukkan RM10 juta di bawah Tabung Penyakit Kronik serta membelanjakan RM2.5 juta setahun untuk pelbagai bantuan perubatan seperti lampin pakai buang, susu dan sebagainya,” katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan kerusi berkenaan.

Pelajar tahun lima Sekolah Kebangsaan Bukit Payong itu merupakan anak sulung daripada empat beradik mengidap penyakit itu sejak dilahirkan bergantung sepenuhnya kepada ibunya Puan Mahani Mat Lela, 34, untuk mengurus diri termasuk mandi, pakai baju, suap makanan dan sebagainya.

Namun dia seorang murid yang pintar dan mendapat 4A 1B dalam peperiksaan pertengahan tahun baru-baru ini serta bercita-cita menjadi guru Bahasa Inggeris.

“Saya sangat berterima kasih kepada kerajaan negeri khususnya Menteri Besar yang sangat perihatin terhadap anak sulungnya itu dan pemberian ini dapat meringan beban saya serta Nur Fatihah lebih selesa untuk bergerak,” kata Abdul Karim yang bekerja sebagai penjual ikan.

Katanya, bantuan bulan RM300 yang diterima dari jabatan Kebajikan Masyarakat juga banyak membantu meringankan beban keluarga kerana Nur Fatihah turut memakai lampin pakai buang sehingga sekarang.

Beliau berkata, biar pun anak sulungnya itu tidak dapat bengkokkan kedua tangan dan kakinya namun dia masih mampu menulis menggunakan hujung jari tangan serta menaip papan kekunci e-Book menggunakan jari kaki.

 

Pulau Bidong jadi pulau warisan negeri

Kerajaan negeri bercadang menjadikan Pulau Bidong, yang kaya dengan peninggalan sejarah selain keindahan alam semulajadi dan terumbu karang, sebagai pulau warisan negeri, sekali gus menjadi tarikan pelancongan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan negeri Datuk Mohd Jidin Shafie berkata pihaknya sedang mengumpul maklumat untuk mengkomersilkan pulau itu yang pernah menjadi tempat pelindungan pelarian Vietnam.

Bagi merealisasikan impian itu, beberapa infrastruktur akan ditambah selain kerja-kerja pembersihan selain memelihara khazanah yang terdapat di pulau itu, katanya kepada Bernama selepas mengadakan lawatan ke pulau-pulau di kawasan Pulau Bidong baru-baru ini.

“Kita akan menjadikannya sebagai pulau pusat rekreasi sejarah selain membolehkan penggiat sejarah meneruskan kajian mereka terhadap peninggalan masyarakat terdahulu,” katanya.

Datuk Mohd Jidin berkata walaupun pulau berkenaan dibuka untuk kunjungan pelancong namun pihaknya akan memastikan ia dilakukan secara terkawal bagi memastikan warisan peninggalan sejarah terus terpelihara.

Katanya pulau seluas 203 hektar itu mempuyai nilai sejarah yang tinggi dan kerajaan negeri akan melakukan beberapa program pemuliharaan untuk mengekalkan keindahan alam semulajadi di pulau itu.

Selain itu, katanya beberapa kemudahan juga akan ditambah di pulau-pulau untuk nelayan kecil berlindung daripada ombak besar, angin kencang dan ribut.


Kejohanan futsal tiga negara esok

Allecel Trading Sdn Bhd (Red Bull Malaysian) dengan kerjasma Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) dan Kerajaan Terengganu akan menganjurkan Kejohanan Futsal Piala Red Bull di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, selama dua mulai esok (Jumaat).

Tiga negara iaitu Malaysia, Singapura dan Brunei akan menyertai pertandingan tersebut di mana Terengganu buat julung kali dipilih sebagai tuan rumah pertandingan tersebut.

Majlis perasmian dan jamuan makan malam bagi pertandngan itu akan diadakan di Puncak Gamelan, Hotel Prlimula, jam 8 malam ini dan dijangka dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Belia & Sukan dan Sumber Manusia negeri, Haji Rozi Mamat.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, dijadualkan menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan tersebut di Stadium Negeri.

 

Pelbagai aktiviti sempena Karnival Jualan PMINT 2013

Oleh: Suriati Ali

Kira-kira 30,000 pengunjung dijangka hadir pada Karnival Jualan yang diadakan sempena Larian Perdana PMINT 2013 di Dataran Taman Awam Batu Burok, Kuala Terengganu.


Karnival yang akan berlangsung selama empat hari dan berakhir 29 Jun itu dianjurkan Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT). Pelbagai aktiviti sampingan turut diadakan bertujuan memberi maklumat dan memperkenalkan produk PMINT kepada pelanggan.

 Urusetia program memerangkap Pengurus Bahagian Pentadbiran & Sumber Manusia PMINT, Haji Wan Adnan Wan Deraman berkata aktiviti dijangka mendapat sambutan orang ramai, Larian Perdana PMINT yang akan diadakan pada hari akhir karnival iaitu 29 Jun depan .

“Apa yang menariknya sebanyak 180 hadiah dan 150 cabutan bertuah bakal diperoleh dengan jumlah keseluruhan RM40,000.

 “Aktiviti lai, termasuk pemeriksaan kesihatan, persembahan tarian tradisional, senamrobik, pertunjukan taekwando, motosikal besar dan silat gayung,” katanya.

 Katanya, karnival tersebut akan menembatkan 20 unit kanopi untuk usahawan-usahawan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) yang berminat mengadakan jualan dan promosi dalam tempoh berkenaan.

 “PMINT turut membuka ruang pameran untuk mempromosi pembangunan hartanah PMINT kepada orang ramai,” katanya.

 

12 June 2013

Bengkel ibu bapa dengan anak selama sejam dedah aktiviti rangsang minda

Oleh: Aida Abd Rahman

Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) memperkenalkan bengkel aktiviti bersama ibu bapa bagi memberi pendedahan dan meningkatkan kefahaman penjaga mengenai kaedah terbaik merangsang minda kanak-kanak menerusi kaedah bermain.

Penolong Pengarah Taska I, Encik Wan Zulfazlee Wan Mustaffa, berkata bengkel yang bertujuan mengaplikasikan aktiviti di bengkel selama sejam di antara ibu bapa dengan anak-anak yang berusia empat tahun ke bawah yang ditempatkan di taska YPKT, mula dilaksanakan sejak tahun lalu.

“Sehingga kini, dari keseluruhan 65 taska YPKT seluruh Terengganu, hampir sebahagian sudah selesai melaksanakan aktiviti itu menerusi bantuan dan pemantauan pengurus serta guru terlatih taska masing-masing. Insya-Allah kita akan menyelesaikan aktiviti berkenaan di semua taska pada bulan depan sebelum Ramadan.

“Alhamdulillah, sambutan dan penyertaan ibu bapa amat baik dan membuktikan mereka memberi komitmen padu terhadap usaha taska yang mahu memastikan anak-anak mereka mendapat pendidikan awal yang betul dan minda berkembang dengan baik sebelum melangkah ke prasekolah,” katanya kepada Teganukita, hari ini.

Encik Wan Zulfazlee berkata, berdasarkan sambutan baik ibu bapa yang sanggup meluangkan masa berikutan ada di kalangan taska melaksanakan aktiviti itu di waktu pejabat, pihaknya berhasrat untuk meneruskan program itu di masa depan.

Selain itu, aktiviti ini amat penting dalam usaha menyerapkan kaedah yang betul kepada ibu bapa untuk mempraktikkan cara yang sama sambil meluang masa yang berkualiti dengan anak-anak di rumah.

“Peralatan dan bahan digunakan amat ringkas, selain hanya menggunakan apa yang ada di sekeliling termasuk bahan terbuang seperti kapas, potongan kertas warna, habuk pensil, hampas kelapa, cat air, gabus dan span.

 “Konsep bermain sambil belajar yang diterapkan dalam aktiviti taska ini membolehkan kanak-kanak meneroka pengalaman baru mengikut kebolehan, minat dan kesediaan fizikal dan juga mental mereka,” katanya.

Menurutnya, sebelum bengkel bermula, ibu bapa akan diberi penerangan oleh pengurus dengan dibantu guru, selain ibu bapa berpeluang berinteraksi secara langsung dengan pihak pengurusan taska berkaitan anak dan juga aktiviti di pusat asuhan itu.


SIDANG PERTAMA DUN YANG BAKAL HANGAT

Oleh: Ruslan Abdul Rahman 

Bahagian pertama:

Persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu ke 13, bagi Mesyuarat Pertama Penggal Pertama adalah dijangka begitu hangat dan dinanti-nantikan baik di pihak kerajaan mahupun pembangkang.

Sidang bagaimanapun akan didahulukan dengan perlantikan dan angkat sumpah Yang DiPertua Dewan yang juga masih jadi teka –teki siapakah yang bakal dilantik.

Selepas itu diikuti angkah sumpah semua ahli-ahli dewan yang telah memenangi pilihanraya baru-baru ini. Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Terengganu dijangka akan berangkat merasmikan Istiadat pembukaan pada Isnin 17 Jun.

Sidang kali ini memerlukan persediaan yang rapi di pihak kerajaan seramai 11 orang termasuk Menteri Besar dan penyokong kerajaan 6 orang manakala kedudukan kerusi pembangkang 15 orang agar segala yang diperbincangkan, diperbahaskan dan sebagainya merupakan suatu mandat rakyat melalui sistem demokrasi berparlimen.

Walau bagaimana pun barisan kerajaan terdiri dari Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, (Adun Kijal) Exconya YB Dato’ Tengku Putera Awang (Kuala Berang) dan YB Dato’ Mohd Jidin Shafie (Permaisuri) merupakan orang lama sejak era Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad lagi sarat dengan pengalaman dan sepak terajang politik, terutamanya untuk menghadapi pembangkang.

Begitu juga Exco sebelum ini YB Haji Rozi Mamat (Telemong) YB Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman (Seberang Takir) dan YB Dr A Rahman Mokhtar (Kuala Besut) juga merupakan Exco yang telah ada pada penggal yang lepas yang sudah pasti membantu memberi kekuatan kepada barisan kerajaan.

Manakala dua lagi Exco kerajaan, YB Nawi Mohamad (Hulu Besut) dan YB Ir Rosli Othman (Kemasek) adalah merupakan ahli dewan undangan negeri Terengganu sebelum ini lagi yang pasti membantu kematangannya untuk berdepan dengan apa jua suasana.

Manakala Exco muka baru seperti YB Ghazali Taib( Ajil) tidak kurang juga hebatnya di samping YB A.Latiff Awang (Pengkalan Berangan) dan YB Roslee Daud (Bukit Besi) iaitu Setiausaha Umno Bahagian Dungun.

YB Ghazali adalah bekas guru penolong kanan, manakala YB A.Latif Awang juga bekas guru dan pegawai Angensi Pembangunan Masyarakat Terengganu (APMT) manakala YB Roslee adalah bekas pegawai JASA.

Di zaman Tan Sri Wan Mokhtar, kerajaan Barisan Nasional (BN) Terengganu pernah berdepan dengan 10 pembangkang (tahun 1990-1995), tetapi suasana dapat dikawal dengan baik.

Tanpa mengambil kira kerusi di pihak Kerajaan (Menteri Besar dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan) bermakna kedudukan di dalam dewan ialah 6 penyokong kerajaan dan 15 pembangkang. YB Wan Hakim Tan Sri Mokhtar (Adun Air Putih) telah dilantik bagi mengetuai barisan penyokong kerajaan.

Ia dibantu oleh wakil rakyat berpengalaman, YB Pahemi Yusofi (Jertih), Iskandar Jaafar (Jabi), YB Bazlan Abdul Rahman (Batu Rakit) , YB Dato’ Sabri Mohd Nor (Permaisuri) dan Mohd Mahdi Musa (Kota Putera).

YB Pahemi sebelum ini adalah Adun Kota Putera akan membantu YB Wan Hakim justeru kedua-dua mereka adalah yang sudah masak dengan perjalanan dewan.

Bagaimanapun YB Iskandar juga sebagai orang muda dan bekas Penolong Pengarah Jabatan Penerangan Negeri juga dijangka mampu menjadi penghidup suasana perbahasan.

YB Bazlan adalah guru sebelum ini, YB Dato’ Sabri usahawan yang berjaya dan YB Mohd Mahdi adalah juga orang muda, iaitu Ketua Pemuda Umno Bahagian Besut.

Kepada mereka diharap menjadi panglima yang berkesan untuk BN Terengganu di persidangan Dun nanti.

Walaupun seramai enam orang sahaja, wakil BN atau penyokong kerajaan perlu mewujudkan panglima atau menjadikan semua seramai 6 orang penyokong kerajaan dalam Dun sebagai ‘panglima’ bagi memberi kekuatan kepada BN berhadapan dengan seramai 15 orang pembangkang yang mungkin diketuai oleh YB Adun Pas Wakaf Mempelam yang merupakan Yang DiPertua Pas Negeri Terengganu, di samping Presiden Pas YB Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang (Adun Rhu Rendang) bekas Menteri Besar era Pas 13 (1999- 2004).

Kerajaan di bawah teraju Dato’ Seri Ahmad Said seorang politik dan pemimpin yang berpengalaman memberi kekuatan kepada pihak kerajaan untuk berdepan dengan pembangkang yang rata-ratanya terdiri dari muka baru, kecuali YB Dato’ Seri Haji Hadi, YB Berhormat Hj Abdul Wahid Endut , YB Adun Bukit Tunggal (YB Dr Alias) dan YB Adun Bukit Payong (YB Us. Mohd Nor).

Walaupun barisan kerajaan yang diketuai Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad berpengalaman dan amat meyakinkan, tetapi peranan barisan penyokong kerajaan adalah penting dalam setiap perbahasan dan perdebatan di Dun.

Barisan kerajaan lebih bersifat membuat jawapan kepada soalan-soalan yang dikemukakan dan kemudian membuat penggulungan di akhir sidang; biasanya yang lebih memainkan peranan dalam berbahasan dan perdebatan ialah pihak penyokong dan pembangkang.

(bersambung...) bersambung:

Kita tidak boleh mengharapkan semata-mata kepada pihak kerajaan untuk mengambil bahagian .....

 

Larian Perdana PMINT 2013 tawar hadiah RM40,000


Oleh: Suriati Ali

 Larian Perdana Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT) yang akan diadakan pada 29 Jun depan, di Taman Awam Batu Burok, Kuala Terengganu menawarkan hadiah keseluruhan berjumlah RM40,000 kepada peserta.

 Urusetia program memerangkap Pengurus Bahagian Pentadbiran & Sumber Manusia PMINT, Haji Wan Adnan Wan Deraman berkata pihaknya mensasarkan 3,000 penyertaan di kalangan masyarakat Terengganu dengan mengenakan yuran yang sangat berpatutan.

 “Bagi peserta kategori sekolah rendah dan sekolah menengah hanya dikenakan yuran RM5 dan lain-lain kategori pula sebanyak RM10.

 “Pembayaran yuran penyertaan mestilah dibuat sebelum atau pada 20 Jun secara tunai atau wang pos dan borang penyertaan boleh dicetak melalui www.pmint.gov.my,” katanya kepada Teganukita.


 Katanya, semua peserta dikehendaki memakai baju T rasmi dan tag yang disediakan pada hari larian. Kegagalan mematuhi arahan ini akan menyebabkan penyertaan dibatalkan.

 “Larian yang berkonsepkan `lari suka-suka’ dengan jarak tidak melebihi 10 kilometer (km) itu akan melalui beberapa lokasi menarik di sekitar Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT).

 “Trek larian bermula di Taman Awam Batu Burok akan melalui Jalan Sultan Zainal Abidin, Jalan Masjid Abidin, dan Jalan Engku Fatimah di mana peserta larian akan melalui bangunan PMINT,” katanya .

 Katanya, peserta kemudiannya meneruskan larian melalui Jalan Sultan Ismail mengelilingi Bulatan Batu Bersurat dan Jalan Sultan Mahmud sebelum menyusuri Jalan Pantai Batu Burok dan kemudiannya akan melintasi Jalan Sultan Zainal Abidin.

 “Kemucak larian atau garisan penamatnya akan berakhir di tempat di dataran Taman Awam Batu Burok iaitu lokasi sama ketika memulakan acara.

 “Pihak kami percaya pendekatan itu mampu menggalakkan rakyat Terengganu menyertai aktiviti kecergasan dan rekreasi di samping menyahut hasrat kerajaan yang ingin melahirkan masyarakat cerdas, sihat, berwibawa dan aktif,” katanya.

 

Pemimpin BN Marang beri khidmat terbaik

Oleh : Amirullah Othman 

Walaupun suasana politik di Marang agak tertekan bagi Barisan Nasional (BN) kerana kalah di tiga kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen, namun bagi Adun Pengkalan Berangan, YB Encik A.Latiff Awang yang terkenal dengan panggilan Cikgu Latiff, sentiasa memberikan khidmat terbaik kepada semua warga Parlimen Marang.Ini kerana DUN Rhu Rendang, DUN Bukit Payong, DUN Alor Limbat dan Parlimen Marang telah jatuh ke tangan pembangkang dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 baru-baru ini.

Pelbagai program telah disusun bagi memenuhi kehendak rakyat dalam DUN Pengkalan Berangan yang telah bekerja keras sehingga BN menang besar dalam pilihan raya lalu.

Dalam ucapan beliau semasa pembahagian BR1M kepada rakyat dalam Parlimen Marang amat menekankan tentang perpaduan kaum Melayu dalam apa jua kerja supaya sedar tentang kerugian kita yang menyokong pembangkang.

Beliau telah dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Transformasi Kerajaan, Penyampaian dan Pengurusan Prestasi dan Teknologi Maklumat negeri Terengganu.

Setiap hari berduyun-duyun penduduk kampung datang ke kediaman beliau untuk mendapatkan pelbagai bantuan dan menyelesaikan masalah.

Beliau merupakan satu-satunya calon Barisan Nasional yang menang dalam Parlimen Marang menjadikannya sebagai tumpuan bukan sahaja rakyat dalam Parlimen Marang tetapi juga rakyat dari Parlimen Kuala Terengganu.

Namun begitu setiap situasi dapat beliau tangani dengan bijak dan berhemah. Pengalaman beliau dalam Ngo’s dan politik sebelum ini menjadikan beliau seorang yang matang dan bijak membuat keputusan.

Rata-rata rakyat yang bertandang ke rumah beliau amat berpuas hati dengan layanan dan khidmat yang diberikan oleh beliau.

Kerajaan beri sumbangan RM10,000 kepada Mazlan dan Habsah

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said ketika menjawab pertanyaan wartawan pada sidang media selepas Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.
Mazlan Zakaria

Oleh; Esah Abdullah 

Kerajaan negeri bersetuju untuk memberi sumbangan kepada dua orang
penggiat seni yang uzur iaitu Encik Mazlan Zakaria, 53,dan Puan Habsah Jusoh,65.

Habsah Jusoh
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, setiap seorang akan menerima RM10,000 daripada kerajaan bagi meringankan beban yang sedang mereka hadapi.

“Kerajaan bersimpati dengan apa yang dilalui dua orang aktivis seni berkenaan dan mesyuarat memutuskan untuk memberi sumbangan RM10,000 setiap seorang bagi menampung perbelanjaan perubatan,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman hari ini.

Katanya, kerajaan bersimpati dengn apa yang berlaku dan berharap mereka bersabar menghadapi segala dugaan hidup. “Kita akan buat penyerahan cek kepada mereka berdua dalam masa terdekat,” katanya.

Encik Mazlan aktif di bidang teater sejak di bangku sekolah  kemudian menyertai Ruang Teater Tamu dan seterusnya menyertai perkumpulan teater Komputer dan pernah menjadi juara Bakat TV bersama kumpulan Pok Su (Mazlan) dan Pok De (Azmi) pada 1990 an.

 Bapa kepada tujuh itu mengidap kencing manis sejak 10 tahun lalu dan kini kaki kanannya telah dipotong untuk mengelak jangkitan kuman.

Manakala Puan Habsah mengidap serangan strok dan sering berulang alik ke hospital untuk mendapatkan rawatan susulan.