Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

21 December 2013

Program PDRM bersama Komuniti Batu Rakit Meriah.

Bazlan menyampaikan hadiah kepada seorang pemenang cabutan bertuah.
Oleh Aminudin Ismail.

BATU RAKIT: Kira-kira 1000 penduduk dan anggota Polis hadir memeriahkan Program Polis Di Raja Malaysia (PDRM) Bersama Komuniti Dun Batu Rakit yang diadakan di Dataran Futsal, Kampung Padang Kemunting, hari ini.

Urusetia program, Zakaria Abdul Rahman berkata, Pelbagai acara diadakan sempena program anjuran Polis Batu Rakit dan pejabat Adun Batu Rakit itu, antaranya ialah Partandingan Futsal, Perlawanan dam aji, Sukaneka, pameran Polis dan JPJ, Pertandingan melukis dan cabutan nombor bertuah.

"Selain itu kita adakan juga pemeriksaan kesihatan percuma, pemeran dari Bomba dan AADK dan lain-lain. Dalam pertandingan Futsal, Kampung Bukit Chempaka menewaskan Polis untuk memenangi kategori lelaki manakala Kampung Bukit Wan menang kategori wanita," katanya. 

Zain..sambutan meriah.
Dalam pada itu, Ketua Balai Polis Batu Rakit, Sarjan Mejar, Mohd Zain Bakar, berkata program ini adalah program ke empat yang dianjur oleh IPD Kuala Terengganu.

"Pada bulan ini, IPD Kuala Terengganu menganjurkan empat program seumpama ini di beberapa tempat iaitu di Balai Polis Gong Badak, Pondok Polis Seberang Takir, Balai Polis Kuala Terengganu di Kampung Gong Baru.

"Gong Tok Nasek dan Balai Polis Batu Rakit yang diadakan di Kampung Padang Kemunting pada hari ini. Sambutan amat meriah pada hari ini," katanya.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Batu Rakit, Bazlan Abdul Rahman berkata, walaupun hujan namun sambutan dari penduduk kampung amat mengalakan.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada semua yang terbabit dengan program yang banyak memberi manfaat kepada masyarakat setempat ini, termasuklah Polis dan JKKK di Batu Rakit.

"Kita akan terus mengadakan program seperti ini pada masa akan datang untuk faedah bersama termasuklah mendedahkan soal-soal keselamatan kepada penduduk di kawasan Batu Rakit ini," katanya.

Mula..Bazlan meyepak mula futsal


Tengok..kanak-kanak melihat motor besar.

Fikir..peserta dam aji.

Pamer..antara pameran yang diadakan.

Kenangan..Bazlan bergambar dengan anggota Polis.

Terima..pemenang dam aji terima hadiah dari Bazlan.

Cabut..Seorang Pegawai Polis mencabut nombor bertuah.
Taklimat..anggota Polis sukarela sedang diberi taklimat.


 

APA HASRAT 'GIANT KILLER' ?SESUATU produk dan penghasilan yang baik mestilah seiring dengan promosi, iklan, hebahan dan penerangan terhadapnya. Itulah antara lain yang ditegaskan oleh Ketua Penerangan Umno Negeri Terengganu yang baru, YB Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar.
 Beliau yang pernah digelar ‘giant killer’ kerana mampu menewaskan Presiden Pas di Parlimen Marang sebanyak dua kali iaitu 1990 dan 2004. 
  Seorang yang berpengalaman dalam parti dan kerajaan, beliau pernah menjadi Timbalan Menteri Sumber Manusia Malaysia, Timbalan Pengerusi Mara, Pengerusi LKIM, Ahli Majlis Tertinggi Umno, Exco Pergerakan Pemuda Umno Malaysia dan Ketua Pemuda Umno Negeri, selain pernah menjadi Ketua Umno Bahagian Marang. 
 Berikut adalah petikan sebahagian wawancara Pengarang Teganukita, RUSLAN ABDUL RAHMAN dengan Ketua Penerangan Umno Terengganu. 

 Pengarang: Tahniah di atas perlantikan, apa yang Dato’ fikirkan sekarang sebaik dilantik sebagai Ketua Penerangan Umno Terengganu. 

 Pertamanya saya hendak ucapkan terima kasih kepada YAB Dato’ Seri Haji Ahmad Said, Pengerusi Umno Terengganu yang telah memberi kepercayaan kepada saya bagi menjalankan tugas-tugas penerangan parti ini. Saya sedikit pun tidak menyangka dilantik tetapi apabila dilantik, maka adalah menjadi tugas saya untuk menjalankan tugas dan amanah itu dengan sebaik mungkin.

 Saya fikir bahawa Umno perlu dipersadakan, sokongan ke atas parti keramat orang Melayu ini perlu ditingkatkan melalui program penerangan dari masa ke semasa. Sesuatu produk yang baik seperti Umno ini perlu diberi promosi, iklan atau kaedah pemasaran yang terbaik. Kalau hendak dibuat anologi, Umno adalah satu produk yang cukup baik, maka untuk laris dan mendapat tempat, pemasarannya dan pengiklanannya serta kefahaman terhadapnya mestilah seriiring, barulah akan laris dan mendapat pasaran yang terbaik.

Pengarang: Mampukah ia dilakukan, di saat-saat pihak parti lawan juga kuat? 

Oleh sebab itulah kita perlu kerjasama semua pihak. Pihak kami memerlukan kerjasama semua peringkat termasuk Umno Bahagian, Peti Undi, Cawangan, parti-parti komponen BN, agensi-asgensi kerajaan, badan-badan bukan kerajaan, organisasi belia dan sebagainya bagi memantapkan tugas-tugas penerangan, promosi, pemasaran ,dengan izin ‘marketing’.

 Begitu juga, Umno tidak boleh bersendirian, tetapi rakan strategik perlu diwujudkan, membina rangkaian dan jaringan dengan pelbagai lapisan masyarakat, barulah roh Umno yang memperjuangkan bangsa dan agama, mempelopori pembangunan negara, pembangunan insan dan membawa negara ke arah kemajuan yang cemerlang dapat meresap ke dalam jiwa masyarakat.

Pengarang: Pendekatan yang bakal digunakan?

 Sebenarnya banyak kaedah penyampaian maklumat yang boleh kita lakukan. Selain kaedah ceramah, kita juga memerlukan pendekatan menggunakan saluran media baru atau media sosial yang berbagai pada masa kini. Blog, Facebook, twitter, youtube dan macam-macam sekarang ini, Instagram, LINE, WeChat termasuklah yang sebelumnya website,webtv, SMS, MMS dan sebagainya.

 Kita perlu mendekati usahawan, petani serta nelayan, penjaja dan peniaga Melayu di pasar-pasar dan pasar malam, kita Umno perlu menemui semua orang, semua lapisan masyarakat muda dan tua, wanita atau lelaki, pelajar, pekerja atau pesara. Kita perlu sampaikan maklumat dan penerangan kepada mereka, tentang apa yang Umno buat, tentang apa yang kerajaan Umno dan BN buat untuk faedah mereka.

 Apa yang kerajaan buat, pembangunan, kebajikan dan lain-lain bermakna Umno dan BN lah yang buat kerana dasar dan perancangan itu pemimpin parti kita yang buat itu semua. “Kita kena royak ke rakyat”. Kalau rakyat tidak tahu, samalah seperti kita tidak buat, jadi kena bagi tahu dan terangkan setiap kebaikan yang kerajaan dan Umno/BN buat untuk faedah rakyat.

 Pengarang: Apakah selama ini penerangan belum memadai ? 

Sesuatu itu perlu ditingkatkan dari semasa ke semasa. Dalam budaya Jepun ada suatu budaya dikenali sebagai ‘kaizen’ yakni sentiasa cuba untuk membuat pembaharuan, penciptaan baru yang lebih baik dan menarik dan tidak beku dan memadai berpuas hati dengan apa yang telah ada. Sebab itu kita lihat bermacam-macam rekaan baru dari masa ke semasa dibuat ke atas kereta, peralatan elektronik dan pelabagai produknya. Jadi kita perlu terapkan budaya ini dalam bidang penerangan dan penyebaran maklumat ini.

Pengarang: Bila akan dimulakan itu semua? 

 Pertama saya akan membentuk Jawatankuasa Penerangan Peringkat Negeri terlebih dahulu. Kita perlu membentuk pentadbiran penerangan yang mantap terlebih dahulu dengan mengadakan permuafakatan dengan semua golongan untuk merancang dan menjalankan program. Kita bercadang mengadakan ‘retreat’ (perkampungan), bengkel, kursus dan lain-lain untuk perkasakan parti Umno. Kita perlu lipat gandakan program-program pemimpin bersama rakyat dalam apa bentuk sekalipun.

Umno perlu dipersadakan, ditingkatkan imej dan kedudukannya di mata rakyat dan pengundi bahawa inilah wadah perjuangan orang-orang Melayu yang mendokong prinsip BN, yang pada masa yang sama turut memberi perhatian kepada semua bangsa lain di negara ini. Bangsa lain, Cina, India dan lain-lain perlu dipastikan kembali menyokong BN dan kerajaan.

Wawancara sepenuhnya dalam akhbar Teganukita tidak lama lagi.

Kemaman kembali banjir

Kemaman kembali dilanda banjir dengan merekodkan jumlah mangsa sehingga pagi ini seramai 91 orang.

Menurut Portal Kenyataan Banjir Negeri Terengganu yang disediakan Majlis Keselamatan Negara Negeri Terengganu, mangsa banjir yang terdiri daripada 23 keluarga itu ditempatkan di Balai Raya Kampung Labohan.

Hujan lebat bermula semalam telah mernyebabkan Kampung Labohan, Kerteh (berhampiran jambatan Sungai Kerteh) dilanda banjir.

Berikutan itu, sebuah pusat pemindahan dibuka mulai jam 8 pagi hari ini.

 

Pantai dan sungai tidak selamat pada musim tengkujuh

Kesemua pantai dan sungai di kawasan peranginan di Terengganu didapati tidak selamat untuk aktiviti air terutama pada musim tengkujuh.

 Ketua Polis Terengganu, Datuk Jamshah Mustapa, berkata Ia ekoran beberapa kes lemas di pantai telah dicatatkan sepanjang musim tengkujuh ini.

 “Kes terbaru pada Jumaat lalu, dua pelajar Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin (PSMZA) Dungun terkorban ketika mandi di Pantai Teluk Bidara, Dungun,” katanya.

Menurutnya sepanjang musim tengkujuh ini semua tempat seperti itu adalah tidak selamat untuk mandi dan disokong dengan faktor cuaca yang tidak menentu selain faktor geografi yang berubah.

 “Orang ramai perlu lebih peka terhadap keadaan cuaca dan persekitaran sebelum melakukan aktiviti di air terutamanya pada musim sekarang.

 "Sekarang ini musim tengkujuh dan bencana banjir baru sahaja melanda negeri ini, jadi orang ramai perlu waspada sebelum membuat keputusan bermandi-manda dikawasan berisiko seperti itu,” katanya.

 Katanya, jika kita lihat sekarang nelayan sendiri tidak mengambil risiko turun ke laut pada musim tengkujuh ini kerana tahu bahaya yang menanti mereka jadi kita perlu beringat-ingatlah. “

Pihak kami turut menyarankan orang ramai agar pergi ke tempat yang lebih sesuai untuk beriadah seperti di kolam renang untuk keselamatan,” katanya .

 

Ujian Kecenderungan Kemasukan ke MRSM pada 24 Dis

Majlis Amanah Rakyat (MARA) menjadualkan semula Ujian Kecenderungan Kemasukan ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) untuk calon yang terjejas akibat banjir di kawasan Pantai Timur.

 MARA dalam kenyataan Selasa memaklumkan ujian dan sesi temu duga itu akan diadakan pada 24 Dis bermula 8.30 pagi hingga 4.30 petang di MRSM Kota Putra, Terengganu (calon program Ulul Albab) dan MSRM Kuantan, Pahang (calon program biasa dan 'International General Certificate of Secondary Education').

 Calon boleh menghubungi talian 09-6957655 bagi ujian dan sesi temu duga di MRSM Kota Putra dan 09-5681502 bagi MRSM Kuantan.Shaari sinonim dengan Bari Kecil.

Shaari..majukan Pantai Bari Kecil
Oleh: Aminudin Ismail. 

PEMBABITANYA dalam soal kemasyarakatan bermula ketika beliau menamatkan persekolahan lagi dengan menyertai pelbagai program yang membabitkan penduduk kampungnya, bermula dari situlah beliau menyimpan hasrat untuk menabur bakti kepada penduduk kampungnya sekiranya diberi amanah untuk menjadi 'ketua kampung'.

Ternyata, hasratnya itu menjadi kenyataan apabila diberi kepercayaan memegang jawatan Pengerusi Jawatan Kuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) pada tahun 2004 lalu.

Mat Shaari Mat Abdul Ghani, 52, tidak melepaskan peluang itu kerana melalui jawatan itulah dia boleh menabur bakti kepada penduduk di kampungnya iaitu Kampung Bari Kecil.

"Saya sememangnya pernah menyimpan hasrat, sekiranya saya diberi peluang untuk menjadi 'ketua kampung' atau Pengerusi JKKK, saya mahu memajukan penduduk Bari Kecil ini, mambantu golongan yang kurang berkemampuan dan berpendapatan rendah dan membela mereka yang kurang bernasib baik.

 "Peluang yang saya terima itu, saya tidak sia-siakan, sehingga ini banyak yang saya sudah lakukan untuk mempertingkat taraf hidup penduduk kampung ini dan membangunkan kampung ini.

"Segala bentuk bantuan yang disalurkan kerajaan kepada rakyat, saya akan sampaikan kepada semua yang layak menerimanya.

"Saya juga membantu penduduk kampung yang layak mendapatkan rumah PPRT, mengubahsuai rumah yang uzur, menaiktaraf jalan kampung, menaiktaraf masjid, memajukan pantai Bari Kecil dan lain-lain," katanya yang gemar bersama penduduk sekiranya ada masa terluang.

Bincang..Shaari sedang berbincang dengan rakanya.
Sebagai 'Ketua Kampung', Shaari masih mempunyai banyak lagi agenda untuk membantu penduduk dan memajukan kampungnya sekiranya masih diberi kepercayaan untuk mentadbir kampungnya itu.

"Bagi menjayakan agenda saya itu, saya mengharapkan penduduk kampung ini terus memberi sokongan kepada Barisan Nasional supaya pelbagai kemudahan dan bantuan dapat disalurkan berterusan kepada penduduk pada masa depan.

Banyak lagi yang saya akan cuba lakukan di kampung ini termasuklah menambah sumber pendapatan penduduk yang berpendapatan rendah," katanya.

 

20 December 2013

Pelajar SMK Pelong dapat 9A PMR.

Oleh: Aminudin Ismail.

BANDAR PERMAISURI: Berkat usaha lebih dan sentiasa memberi sepenuh tumpuan ketika mentelaah pelajaran akhirnya membuahkan hasil buat seorang pelajar SMK Pelong, dekat sini apabila dia mencapai keputusan 9A dalam PMR 2013 yang diumumkan, semalam.

Normaisarah Nordin, 15, yang berasal dari Kampung Tasek itu adakalanya melengah-lengahkan untuk makan apabila sedang mentelaah pelajaran kerana mahu memberi perhatian kepada apa yang sedang bacanya.

Menurut bapanya, Nordin Chik, 46, anaknya itu memang gemar membaca dan akan memberi sepenuh perhatian ketika sedang megulangkaji pelajaran.

"Anak saya ini tinggal di asrama SMK Pelong, masa balik rumah dia tidak lekang dengan buku malah di dua tiga bulan hendak ambil periksa, dia sanggup melambat-lambatkan untuk makan walaupun diajak berkali-kali oleh ibunya kerana mahu menumpukan perhatian kepada apa yang dipelajarinya.

"Bagaimanapun, dia belajar tidaklah lama ketika berada di rumah iaitu kira-kira dua jam sahaja sehari tetapi kalau di asrama mungkin lebih sedikit kerana dia ada peraturan," kata pengusaha batik di Setiu itu.

Dalam pada itu Normaisarah mengucapkan terima kasih saya kepada semua guru-guru dan kawan-kawan di SMK Pelong kerana banyak membantunya mencapai keputusan itu.

"Saya juga berterima kasih kepada semua ahli keluarga terutamanya ayah dan ibu yang sentiasa memberi semangat kepada saya supaya berjaya dalam pelajaran," katanya.

 

Anak penoreh getah cemerlang PMR

Oleh: Noraini Jusoh

Sentiasa fokus terhadap apa yang diajar guru dan menjadikan amalan membaca surah yasin setiap pagi dan malam sebagai rutin hariannya, nyata tidak sia-sia apabila anak penoreh getah, Abdul Jabbar Hudd Mohd Saimi, 15, cemerlang dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2013 yang diumumkan, semalam.

Abdul Jabbar yang berasal dari Kampung Bukit Agu, Batu Rakit tersenarai sebagai salah seorang pelajar terbaik antara 73 pelajar yang mendapat 8A daripada 100 calon keseluruhan Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (Sesma).

Berkongsi rahsia kejayaan, katanya walaupun gemar mengulang kaji di saat akhir, beliau akan memberi sepenuh tumpuan terhadap apa yang dipelajarinya.

“Saya juga akan menghadiri setiap kelas tambahan yang cikgu buat dan sentiasa menghormati mereka,” katanya yang bercita-cita menjadi pakar dalam bidang farmasi.

Anak sulung daripada enam beradik ini berjaya membuktikan bahawa kemiskinan bukanlah faktor penghalang untuknya mencapai kecemerlangan.

“Saya sangat gembira dan bersyukur dengan keputusan yang diperoleh ini dan ingin menghadiahkan kepada kedua ibu bapa yang banyak bersusah payah membanting tulang demi memberikan pendidikan terbaik kepada kami adik-beradik.

“Walaupun ayah seorang penoreh getah dan emak pula hanya suri rumah, saya tidak menjadikan itu sebagai alasan mengapa saya tidak boleh berjaya seperti orang lain,” ujar Abdul Jabbar anak kepada pasangan Mohd Saimi Daud dan Zuriah Ibrahim.

Sementara itu, bagi Syiraz Mohd Ali Jaafar ,15, cara pembelajarannya yang lebih santai iaitu gemar belajar secara berkumpulan bersama kawan-kawan banyak membantu beliau mendapat keputusan cemerlang dalam PMR.

Anak kedua daripada empat beradik yang berasal dari Seberang Takir ini, berjaya mengekalkan keputusan 8A sama seperti yang diperolehnya ketika ujian percubaan PMR.

Merupakan seorang pelajar yang aktif di Sesma, selain pembelajaran di kelas Syiraz akan memastikan beliau akan cukupkan empat jam dalam sehari bagi mengulang kaji pelajaran.

“Saya meminati muzik dan merupakan salah seorang ahli orkestra sekolah, jadi jadual harian saya sentiasa padat dengan latihan orkestra, justeru saya perlu pandai bahagikan masa dan lebih suka belajar pada waktu malam,” katanya.

Berkongsi kejayaan beliau dan rakan-rakannya, menurut Syiraz, sistem ‘Guru Muda’ yang diperkenalkan di sekolahnya banyak membantu mereka sama-sama cemerlang dalam PMR.

Katanya, ‘Guru Muda’ yang terdiri daripada pelajar bijak yang dilantik guru akan membantu pelajar lemah menguasai sesuatu mata pelajaran yang kurang difahami.

“Kami juga akan bekerjasama dan saling membantu untuk memahami apa yang diajar guru dan tidak akan sesekali membiarkan pelajar yang kurang bijak bersendirian,” ujar anak kepada pasangan Penolong Jurutera di Jabatan Pengangkutan Jalan, Mohd Ali Jaafar, 40, dan Norizan Ibrahim, 40.

 SM Sains Sultan Mahmud terbaik PMR di Terengganu

Oleh: Noraini Jusoh

Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud (Sesma) muncul sekolah terbaik di Terengganu apabila mencapai Gred Purata Sekolah (GPS) 1.04 dalam keputusan peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2013 yang diumumkan, semalam.

Daripada 28 buah sekolah yang berjaya mencatat GPS berpencapaian tinggi 1,00 hingga 1.80, Sesma berada di tangga teratas dengan 73 orang mendapat 8A daripada 100 calon keseluruhan.

Pengetuanya, Meriam Jusoh berkata, prestasi baik dan memberangsangkan yang diperolehi sekolah itu hasil gabungan kesungguhan pelajar dan kerjasama semua pihak terutama guru-guru yang sentiasa bersedia membantu pelajar tidak mengira waktu.

“Rahsia kejayaan sekolah ini adalah hasil gemblengan daripada displin pelajar dan dedikasi para guru yang banyak membantu menghasilkan pelajar cemerlang dalam peperiksaan.

“Pelajar-pelajar kita sangat berdisplin dan guru-guru pula begitu berdedikasi. Hasil gabungan ini telah membantu Sesma menghasilkan pelajar berkualiti khususnya dalam peperiksaan PMR kali ini selaras dengan motto yang dipegang warga Sesma iaitu ‘Kualiti, Dedikasi, Displin,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui di Majlis Pengumuman Keputusan PMR Negeri Terengganu di Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud, semalam.

Turut hadir, Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Encik Zakaria Hussin.

Malah menurut Meriam, guru-guru Sesma membimbing pelajar bukan sahaja pada waktu persekolahan tetapi juga pada waktu malam, malah ada yang sanggup mengorbankan masa untuk bersama-sama pelajar mengulangkaji pelajaran demi kecemerlangan anak didik mereka.

Selain Sesma, sekolah lain yang turut tersenarai sebagai Sekolah Berpencapaian Tinggi (GPS 1.00 hingga 1.80) termasuk SM Imtiaz Kuala Berang (1.09) ; SBP Integrasi Batu Rakit (1.12) ; SMK Mak Lagam (1.13) ; SMA (Atas) Sultan Zainal Abidin (1.13) ; SM Sains Hulu Terengganu (1.13) ; SM Imtiaz Dungun (1.14) ; SM Imtiaz Kuala Terengganu (1.15) ; SM Sains Dungun (1.16) serta SM Imtiaz Besut (1.18).

SM Sains Setiu (1.18) ; SMK Tengku Mahmud (1.18) ; SMK Lembah Bidong (1.19) ; SMK Tengku Intan Zaharah (1.20) ; SM Imtiaz Kemaman (1.20) ; SMK Chukai (1.22) ; SMKA Sheikh Abdul Malik (1.24) ; SMK Sultan Sulaiman (1.26) ; SMKA Kuala Abang (1.31) ; SMKA Tok Jiring (1.33) ; SMKA Durian Guling (1.43) ; SMK Tengku Ampuan Intan (1.43) ; SMKA Nurul Ittifaq (1.49) ; SMK Dato’ Razali Ismail (1.59) ; SMA Sultan Zainal Abidin Ladang (1.60) ; SMA Khairiah (1.62) ; SMKA Wataniah (1.70) dan SMK Pelong (1.72).

 

300 penduduk dapat oven dan pancing.

Zulkifli bersama Saifuddin(tengah).
Oleh: Aminudin Ismail. 

BANDAR PERMAISURI: Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen (MP3) Setiu memperuntukan bantuan sebanyak RM45,000 untuk diberi kepada 300 penduduk kawasan itu.

Peruntukan yang diberi dalam bentuk barangan itu iaitu Oven dan Alat memancing bagi membantu golongan petani dan nelayan mengusahakan kegiatan harian mereka.

Pengurus Lembaga Pertubuhan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Setiu, Mohd Saifuddin Abas, berkata terdapat tiga peringkat penerima bantuan itu iaitu usahawan wanita berumur 35 ke atas seramai 100 orang.(oven).

"Peringkat Usahawan agropreneur lelaki muda berumur 18 hingga 40 tahun seramai 100 orang (Peralatan memancing) dan Peringkat wanita muda berumur 18-35 tahun seramai 100 orang," katanya pada majlis penyampaian bantuan itu di Perpustakaan Awam, di sini, semalam.

Hadir..sebahagian jemputan dan penerima bantuan.
Sementara itu, Pengerusinya, Che Zulkifly Jusoh yang juga Ahli Parlimen Setiu, ketika berucap merasmikan majlis penyampaian bantuan itu mengharapkan penerima bantuan memanfaatkan sepenuhnya bantuan yang diberi.

"Saya mengharapkan barangan yang diberi ini berupa oven dan alat memancing akan digunakan bagi menghasilkan pendapatan dan bukannya untuk disimpan atau dijual," katanya.

 

MAYC berkampung bantu mangsa banjir di Kemaman

Oleh: Amirullah Othman

Seramai 300 sukarelawan Kelab-kelab Belia Malaysia (MAYC) berkampung di Kemaman sepanjang tiga hari untuk membantu mangsa banjir.
Rombongan ini diketuai oleh Presiden MAYC Kebangsaan saudara Mohd Hasri Mohd Hadzir yang datang dari semua negeri.

Sukarelawan ini dibahagikan kepada dua kumpulan yang mana terlibat dalam membersihkan rumah-rumah dan sekolah yang teruk di landa bencana banjir.

MAYC Kebangsaan juga membawa pelbagai barangan keperluan seperti pakaian dan barangan dapur dan telah mengagihkan kepada penduduk kampunng untuk meringankan beban mangsa banjir.

Dalam program ini, MAYC Kebangsaan juga turut menghadiahkan satu unit peti sejuk kepada Exco MAYC Kebangsaan, Puan Noorhaslizai Mukhatar yang terlibat dengan bencana banjir.

Encik Mohd Hasri berkata, program itu bertujuan untuk meringankan beban yang terpaksa ditanggung mangsa banjir khususnya di Kemaman.

“Ini kerana selepas mengalami bencana banjir yang besar, sudah tentu banyak rumah-rumah dan sekolah-sekolah rosak teruk dan perlu dibersihkan.

“Jadi MAYC Kebangsaan telah mengambil inisiatif inilah untuk sama-sama merasai penat lelah dan sama-sama bersusah senang dalam menghadapi musibah ini,” katanya.

Katanya, pihaknya amat bersyukur dan berterima kasih kepada Pejabat Belia dan Sukan Daerah Kemaman dan MAYC Negeri Terengganu yang menyusun pelbagai bentuk kaedah bantuan kepada mangsa banjir supaya dapat bekerjasama turun padang menolong mangsa banjir.

 

Kerajaan puji komitmen AADK


Oleh: Amirullah Othman

Kerajaan negeri menyanjung kesungguhan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) negeri Terengganu dalam memastikan gejala penyalah gunaan dadah dalam masyarakat kita pada hari ini dapat dikawal, kata Pengerusi Jawatankuasa Transformasi Kerajaan, Penyampaian & Pengurusan Prestasi Dan Teknologi Maklumat negeri, YB A Latiff Awang.
“Tanpa langkah-langkah yang bersepadu oleh AADK sudah tentu lebih ramai anak-anak muda kita pada hari ini terjerumus dalam penyalahgunaan dadah,” katanya ketika merasmikan kejohanan badminton tertutup antara kakitangan AADK Negeri Terengganu di Dewan Badminton Binjai Bongkok, Marang, kelmarin.

 Beliau yang juga Adun Pengkalan Berangan turut menyampaikan sumbangan wang tunai kepada pemenang-pemenang sebagai tanda sokongan kerajaan negeri terhadap usaha AADK membanteras gejala dadah di seluruh Terengganu.

 Kejohanan bermula dari jam 8 pagi dan berakhir jam 5 petang disertai kakitangan AADK Negeri Terengganu.

 

19 December 2013

Perhebat sukan untuk pendidik

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan Terengganu bercadang untuk memperhebatkan lagi program sukan yang membabitkan guru di masa depan dalam usaha mencurahkan bakat serta melahirkan atlet berwibawa di kalangan pelajar negeri ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-tugas Khas, YB Ghazali Taib, berkata peranan guru amat penting dalam usaha mencungkil bakat baru di kalangan anak didik khususnya pelajar masing-masing dalam pelbagai bidang sukan seperti bola sepak dan sepak takraw."Pendidik ini asalnya atlet di peringkat sekolah, maktab perguruan, universiti dan setengahnya mewakili negeri kerana apabila berkhidmat dalam perkhidmatan, kementerian akan menggalakan mereka menyuburkan bakat kerana kebolehan boleh dicurahkan di peringkat sekolah untuk melahirkan atlet berpotensi di masa depan

“Di mana-mana negara sekalipun peranan pendidik penting dalam melahirkan ahli sukan yang berwibawa kea rah menuju negara maju, kita lihat sukan semakin penting bukan sahaja sebagai alat perpaduan, malah sebagai industri yang memberi limpahan pendapatan lumayan bukan sahaja kepada atlet sukan bola sepak dan badminton ,” katanya.

beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Penutup Pesta Sukan dan Kebudayaan Perkhidmatan Pendidikan Peringkat Kebangsaan Kali Ke-41, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, malam tadi.

Dalam pada itu, seramai 3,000 pendidik  dan pegawai serta keluarga berkampung di Kuala Terengganu bagi menyertai kejohanan itu.

Terengganu mengumpul 13 mata untuk memenangi tempat keempat di belakang johan kejohanan yang dirangkul Perak (23 mata), naib johan, Selangor (18) dan ketiga Johor (17) dalam pertandingan yang membabitkan 10 acara keseluruhannya.

 Daerah Hulu Terengganu cemerlang PMR 2013.

Shafruddin..capai realisasi.
Oleh: Aminudin Ismail.

KUALA TERENGGANU: Daerah Hulu Terengganu satu-satunya daerah yang mencapai sasaran 10 peratus yang ditetapkan kerajaan negeri ini sejak 2008, dalam keputusan peperiksaan PMR yang diumumkan hari ini.

Daerah itu mencapai keputusan 10.41 peratus di mana seramai 156 daripada 1499 calon pelajarnya yang menduduki PMR tahun ini mendapat semua A.

Pegawai Pelajaran Daerah (PPD) Hulu Terengganu, Shafruddin Ali Hussin, berkata pencapaian itu amat membangga semua pihak dan beliau mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada semua guru-guru dan pelajar yang terbabit dengan PMR tahun ini.

"Ini menjadikan kita tempat pertama di Terengganu manakala gred purata pula meningkat dari 2.52 kepada 2.51 dengan menduduki 'ranking' kedua di Terengganu manakala yang lulus semua mata pelajaran ialah sebanyak 68.45 peratus," katanya.

Menurutnya, seramai 116 pelajar mendapat 8A dan 40 pelajar mendapat 9A, Sekolah Imtiaz Kuala Berang sekolah terbaik daerah dan tempat kedua di Terengganu manakala Sains Hulu Terengganu (Sahut) pula ke dua terbaik 'straight' A di Terengganu dengan 61.94 peratus.

"Tiga buah sekolah mencapai keputusan 100 peratus iaitu Sekolah Menengah (SM) Imtiaz Kuala Berang, SM Sains Hulu Terengganu dan SM Tengku Ampuan Intan. Ini bermakna moto kami iaitu 'Jadi Sunggoh Hulu Terengganu 2013' sudahpun direalisasikan," katanya ketika di hubungi Teganukita.

 

Skuad Sayang tawar khidmat tenaga

Oleh: Nurul Azila Saberi

Seramai 3,000 ahli Skuad Sayang Pergerakan Wanita Umno Pahang, Terengganu dan Johor berpadu tenaga bersedia menawarkan khidmat tenaga sukarela untuk membersihkan rumah dan melakukan kerja memindahkan barangan serta perabot dalam rumah khususnya kepada mangsa banjir yang uzur.

Ketua Pergerakan Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata, mangsa banjir yang memerlukan bantuan hanya perlu menghubungi atau berjumpa Ketua Wanita Umno Bahagian atau Ketua Wanita Umno Cawangan di tempat masing-masing.

“Mereka yang perlukan bantuan untuk mencuci rumah atau mahu memindahkan barangan dalam rumah terutama bagi mangsa banjir yang tidak terdaya seperti warga emas dan ibu tunggal boleh menghubungi Ketua Wanita Umno di tempat mereka.

 “Mangsa hanya perlu memberitahu alamat mereka dan jumlah tenaga sukarela yang diperlukan,” katanya kepada pemberita selepas bergotong-royong membersihkan Balai Raya Bandar Baru Bukit Mentok, di sini, petang semalam.

Turut bergotong-royong, Ketua Penerangan Pergerakan Wanita Umno, Datuk Rosni Zahari, Ketua Wanita Umno Selangor, Senator Datin Paduka Norhayati Onn, Ketua Wanita Umno Terengganu, Datuk Fatimah Hamat dan Setiausaha Umno Bahagian Kemaman, Rosli Ahmad.

Seramai 400 Skuad Sayang dari Pergerakan Wanita Umno seluruh bahagian di Terengganu turut sama membersihkan balai raya berkenaan di samping mengagihkan bantuan berupa barangan keperluan dapur dan keperluan harian kepada 250 keluarga di sekitar Bandar Baru Bukit Mentok.

Mengulas lanjut, Shahrizat berkata, sejak lapan tahun lalu, sudah menjadi kelaziman Skuad Sayang membantu agensi kerajaan di pusat pemindahan dengan memasak dan melakukan lain-lain kerja serta turun dari rumah ke rumah membantu mangsa banjir membersihkan rumah sebaik banjir pulih.

Katanya, sejak banjir melanda sehingga sekarang Pergerakan Wanita Umno menerima banyak sumbangan dalam pelbagai bentuk daripada banyak pihak dan pihaknya turut menambah bantuan itu sebelum disalurkan kepada mangsa banjir.


ISU ROBIN HOOD ROTI GARDENIA- KEBENARAN AHMAD SAID TERBUKTI, ADUN PAS TEPOH AKHIRNYA SOKONG TINDAKAN MB TERENGGANU

BAHAGIAN KETIGA

Eksklusif Daripada : Ruslan Abdul Rahman-Pengarang Teganukita

Kebenaran tindakan Dato’ Seri Haji Ahmad Said dalam kisah Roti Gardenia dan Robin Hood ini akhirnya terbukti.
  Walaupun sebelumnya, terdapat pelbagai tuduhan, hinaan dan kata nista dalam media sosial khususnya, terutama dari penyokong parti pembangkang.
  Sehingga ada ‘facebookers’ yang cuba menyamakan Ds Ahmad Said dengan Robin Hood iaitu perompak yang merompak, kemudian membahagikan hasil rompakan kepada rakyat.
  Sedangkan hakikatnya tidak begitu, sebagaimana yang telah diceritakan sendiri oleh salah seorang pemandu lori roti Gardenia itu, Jumat Mamat.
  Di dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (Bajet) baru lalu, Ahli Dewan Undangan Negeri Pembangkang, Hashamuddin Abdul Karim (wakil Pas- Tepoh) terpaksa bertindak berlainan dengan facebookers pembangkang yang sebelum ini menyerang Menteri Besar Terengganu dengan pelbagai tuduhan dalam isu berkenaan.
  Sebaliknya Hishamuddin berpihak kepada Dato' Seri Ahmad Said dengan menyatakan tindakan Menteri Besar itu adalah wajar dan sepatutnya.
  “Malah kalau saya berada di tempat Dato’ Seri Haj Ahmad, saya pun akan berbuat demikian juga,” kata Hishamuddin kepada sidang Dewan Undangan Negeri.  Ini bermakna jelas bahawa pembangkang berpandangan yang berbeza dalam isu ini yang menampakkan bahawa dengan jelas sebelum ini mereka cuba menfitnah Dato’ Seri Ahmad, tetapi menemui kegagalan.  Penulis ucap terima kasih kepada Adun Pas Tepoh, Hishamuddin Abdul Karim yang agak berlainan 360 darjah pendapatnya dengan pengamal media sosial yang pro pembangkang sebelum ini menuduh Menteri Besar perompak seperti Robin Hood dan sebagainya.

AKHIRNYA JADI SUMBANGAN SYARIKAT GARDENIA 

Kebenaran terserlah lagi apabila Syarikat Roti Gardenia akhirnya mengiktiraf tindakan Dato’ Seri Ahmad Said itu benar dan diperakui betul untuk menyelamatkan insan yang dalam kelaparan. Syarikat berkenaan tidak mahu menerima bayaran untuk roti-roti berkenaan, dari Dato’ Seri Ahmad dan menjadikan ia sebagai sumbangan untuk mangsa banjir (pengguna jalan raya) yang terperangkap itu.
  Dato’ Seri Ahmad Said melahirkan rasa terharu apabila pihak pengurusan syarikat roti Gardenia enggan menerima bayaran roti yang diagihkan kepada mangsa banjir yang terperangkap di negeri itu baru-baru ini.  Sebaliknya pihak pengurusan syarikat terbabit menganggap roti itu sebagai sumbangan mereka kepada mangsa banjir di negeri itu.
  “Terima kasih kepada pengurusan Gardenia yang pada hari itu saya membuka lori untuk diagihkan (roti). Asalnya kita berbincang dengan driver, pada awalnya tidak berani tetapi saya cakap dengan pegawai pengurusan dia saya bersetuju untuk membayar harga roti tersebut. Apabila kita tulis surat untuk mendapatkan invois,pengurus dia kata ini sumbangan mereka untuk mangsa banjir yang terkandas. Jadi saya ucapkan terima kasih kepada pihak Gardenia,” kata Dato’ Seri Ahmad.
  Menteri Besar, Dato’ Seri tidak mahu disamakan dengan Robin Hood setelah menahan dua buah lori yang membawa roti Gardenia dan mengagihkan makanan itu kepada mangsa banjir yang terperangkap baru-baru ini. 
 Ketika sesi penggulungan perbahasan di sidang Dewan Undangan Negeri 12 Disember lalu, Dato’ Seri Ahmad memberitahu, label itu menyebabkan beliau menerima kecaman dan banyak maklum balas berunsur negatif selepas insiden itu tersebar luas melalui blog dan laman sosial.
  "Saya nak betulkan keadaan, yang kata saya ini macam Robin Hood itu tak betul. Robin Hood ini dia rompak harta orang kaya untuk bagi kepada orang miskin tetapi saya bukan macam itu. "Dalam Islam 'Inna halaala bayyinun wa inna harooma bayyinun' (yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas).
 Bukan saya yang paksa dia (pemandu lori) buka... tetapi kami berbincang, ambil gambar buat bukti. "Saya nak bagi penjelasan ini sebab dalam blog timbul.
 Saya nak bayar sebab kita nak tolong orang dalam kesusahan. Kita ambil cara elok. "Tetapi, apabila saya hubungi pegawai yang berkenaan untuk dapatkan invois, mereka tak nak sebaliknya mereka cakap berbesar hati kerana dapat membantu mangsa banjir," katanya yang kemudian membaca surat yang diterima daripada pengurusan syarikat tersebut kepada sidang DUN.
  Surat daripada Pengurus Pemasaran Kanan Gardenia, Haslinah Harun antara lain menyebut bahawa pihaknya amat berbesar hati kerana dapat membantu mangsa banjir dan berterima kasih kepada Menteri Besar dan berbangga kerana diberi peluang berbuat demikian dalam keadaan memerlukan.
 Dato’ Seri Ahmad menyatakan rasa terharu dan berterima kasih kepada pihak pengurusan syarikat roti Gardenia yang enggan menerima bayaran sebaliknya menganggap ia sebagai sumbangan.

Bahagian KEDUA:
untuk rujukan kepada yang belum membacanya- Pengarang


  Jumat yang berasal dari Negeri Sembilan sudah 10 tahun bekerja sebagai pemandu lori roti Gardenia itu amat kagum dengan keberanian Menteri Besar Terengganu yang sanggup menghadapi apa sahaja risiko demi untuk menolong orang ramai. “Sebenarnya kami dan ramai pengguna jalan raya sudah terpangkap di sini sejak 4 Disember 2013 (hari Rabu) dan kebetulan pada 5 Disember kira-kira jam 9.00 pagi Menteri Besar Terengganu pulang dari Kuala Lumpur melalui jalan itu,” katanya.
  Difahamkan beliau (MB) meninggalkan persidangan Umno semata-mata untuk bersama penduduk Kemaman yang sedang dilanda banjir.
  Memanglah ramai di kalangan kanak-kanak dan orang tua-tua dalam keadaan kelaparan kerana sudah hampir dua hari terperangkap.
 Katanya, semua makanan di kedai runcit di ‘ stesen minyak Shell’ berhampiran sudah kehabisan dan lain-lain kedai semuanya ditutup.

DI DEPAN AIR, DI BELAKANG AIR...

 Ibarat kata, di depan ada air, di belakang juga ada air, hendak redah tidak mampu, hendak berpatah balik pun tidak dapat, terperangkap di jalan raya di dalam lingkaran air.
 Sudah ramai mangsa meminta kami membuka pintu lori untuk mendapatkan roti, tetapi kami tidak berani kerana makanan itu bukan milik kami sebagai pamandu dan penghantar,” kata Jumat.
 Kesemua lori roti Gardenia ini berjumlah empat buah yang terperangkap di situ, dua buah untuk ke Kota Bharu dan dua lagi untuk ke Kuala Terengganu.
  “Kami tidak berani membuka pintu bahagian belakang lori yang mengandungi roti-roti yang hendak di hantar ke Kota Bharu Kelantan dan Kuala Terengganu kerana ia adalah milik majikan kami,” kata Jumat.
 
 “Menteri Besar Terengganu berunding dengan kami dan sanggup membayar RM10 ribu untuk membeli roti-roti tersebut, tetapi kami tidak boleh menerima bayaran atau menjual roti itu kerana itu di luar tugas kami,” sambung Jumat menceritakan secara lanjut kejadian itu.
 Mereka selaku pemandu lori-lori berkenaan mencadangkan kepada Dato’ Seri Ahmad supaya menghubungi majikannya dan Dato’ Seri berbuat demikian.
 Beritahu Jumat, talian telefon kurang elok dan percakapan Menteri Besar Terengganu dengan majikannya terputus-putus.
  Hasilnya, kami bersetuju untuk membuka ‘seal’ kunci pintu belakang lori itu dengan syarat gambar diambil dan dirakamkan bahawa Dato’ Seri Haji Ahmad yang mengambil perjalanan itu untuk dihantar kepada majikan kami.
  “Di sinilah kami tengok keberanian, tegas dan kesungguhan MB Terengganu itu untuk membantu mangsa banjir yang kelaparan, terperangkap di jalan raya itu,’ kata Jumat.
  Setelah membuka pintu bahagian belakang lori itu, Dato’ Seri Ahmad membahagi-bahagikan roti itu kepada mangsa-mangsa dengan penuh kasih sayang dan meminta jangan berebut-rebut.

ROBIN HOOD?

Apakah cara ini boleh disamakan dengan 'Robin Hood' lagenda yang mengisahkan tentang seorang penjahat budiman.
 Robin Hood juga musuh kepada para penguasa dengan merompak harta dan membahagikan kepada rakyat.
 Tentulah tidak sama sekali kerana apa yang dilakukan oleh Dato' Seri Ahmad adalah secara persetujuan dan bukannya cara Robin Hood.
  Apakah yang terjadi dan berita yang tersebar selepas itu dan bagaimana akhir kebenarannya seorang yang bernama Ahmad Said......

 Ikuti sambungan seterusnya di bahagian ke 3.
 


BAHAGIAN PERTAMA- 

untuk rujukan kepada yang belum membacanya- Pengarang.

MENTERI Besar Terengganu , Dato’ Seri Haji Ahmad Said dilaporkan mengambil roti dari beberapa buah lori Gardenia untuk dibahagikan kepada para pengguna jalan raya Kuantan- Kemaman yang terperangkap banjir di Cendor, sempadan Kemaman Terengganu dan Pahang.
Ramai yang ingin tahu kisah sebenar tentang kejadian 5 Disember 2013 yang lalu itu. Apakah diambil secara tidak sah atau dengan keizinan? Apakah menjadi ‘Robin Hood’ atau itu hanya momokan untuk memburuk-burukkan beliau.
“Bagi saya Menteri Besar Terengganu seorang yang baik hati, berani dan sanggup berkorban demi menyelamatkan pengguna-pengguna jalan raya terutama kanak-kanak dan orang tua yang kelaparan,” kata Encik Jumat Mamat, 43 tahun, pemandu lori roti Gardenia yang terperangkap banjir di Cendor, sempadan Kemaman Terengganu dan Pahang.
Baginya itulah pemimpin contoh yang dikagumi dan menafikan sama sekali dakyah yang menuduh Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said menjadi ‘Robin Hood’, merampas roti untuk diagih-agihkan kepada orang ramai, pengguna jalan raya yang terperangkap di situ sejak dua hari lebih.
“MB Terengganu ambil dan membuka pintu lori itu dengan keizinan saya setelah menghubungi bos saya melalui telefon,” kata Jumat seorang pemandu yang setia pada majikannya.


PMR terbaik tempoh sembilan tahun

Oleh: Noraini Jusoh 

Prestasi calon negeri ini dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2013 adalah yang terbaik dalam tempoh sembilan tahun lalu.Peperiksaan kali ini  merupakan yang terakhir sebelum dimansuhkan dan diganti dengan sistem Penaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) bermula tahun depan.

Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT), Encik Zakaria Hussin berkata, Gred Purata Negeri (GPN) secara keseluruhan yang melibatkan sekolah Kementerian Pelajaran Malaysia (calon K) tidak termasuk Calon Berkeperluan Khas (CBK) telah meningkat kepada 2.55, berbanding 2.57 pada tahun 2012 dan mengatasi Gred Purata Nasional (2.67).

“Rekod pencapaian ini merupakan pencapaian yang terbaik dalam tempoh sembilan tahun dimana GPN Terengganu pada 2005 (2.78), 2006 (2.75), 2007 (2.71), 2008 (2.65), 2009 (2.60), 2010 (2.58) dan 2011 (2.57).

“Peningkatan prestasi itu bukan suatu perkara yang mudah dicapai melainkan perlu berusaha dengan gigih, berterusan, semangat yang jitu dan bersepadu untuk memastikan prestasi tidak merosot.Dengan catatan angka yang sangat baik ini juga secara tidak langsung telah melonjak pendidikan negeri Terengganu ke tahap yang terkehadapan di peringkat kebangsaan.

“Prestasi keseluruhan juga merekodkan GPN Terengganu jauh mengatasi Gred Purata Nasional,” katanya ketika mengumumkan Keputusan PMR 2013, di Sekolah Menengah Sains Sultan Mahmud, Kuala Terengganu, hari ini.

 Encik Zakaria berkata, bilangan calon yang memperoleh A dalam semua mata pelajaran telah meningkat kepada 8.19 peratus iaitu pertambahan sebanyak 1.04 peratus berbanding pencapaian 7.15 peratus pada tahun 2012.

 “Walaupun sasaran negeri 10 peratus, rekod ini jelas menunjukkan kita sedang menghampiri sasaran berkenaan. Ini kerana, sasaran yang tinggi perlu ditetapkan untuk mendapatkan sesuatu yang terbaik supaya kita lebih berusaha untuk mendapatkannya ,” ujarnya.

 Menurut beliau, banyak faktor yang mendorong peningkatan dalam kemajuan prestasi calon PMR Terengganu antaranya peranan kerajaan negeri yang saban tahun menyalurkan peruntukan besar kepada JPNT bagi mengadakan program-program akademik yang dapat melonjakkan kecemerlangan anak-anak Terengganu dalam bidang pendidikan.

 “Selain kerajaan negeri yang mengutamakan pendidikan anak-anak negeri ini, peranan pihak lain termasuk warga JPNT, Pejabat Pendidikan Daerah, agensi kerajaan yang lain, pihak swasta, media dan tidak lupa jasa guru banyak menyumbang kepada kecemerlangan pelajar,” katanya.

 Seramai 22,497 pelajar menduduki PMR seluruh Terengganu pada tahun ini berbanding 23,025 pelajar pada tahun lalu.

 Daripada jumlah itu, 21, 520 orang sekolah bantuan kerajaan (95.65 peratus); 566 pelajar Maktab Rendah Sains Mara (2.51); 218 calon sekolah swasta (0.96) dan 193 calon persendirian (0.85).Pasar Tani Bandar Permaisuri di buka.

Segar..Zulkifly melihat sayuran di Pasar Tani MP3 Setiu.
Oleh: Aminudin Ismail.

BANDAR PERMAISURI: Penduduk di daerah ini boleh membeli pelbagai hasil usaha tani di tapak pasar minggu Bandar Permaisuri, apabila sebuah pasar tani dibuka pada setiap Khamis bermula, hari ini.

Seramai 20 usahawan terlibat dalam dalam pasar tani itu dengan menjual pelbagai komoditi antaranya ialah buah-buahan, sayur-sayuran, daging, ayam, ikan laut, ikan air tawar, barangan runcit, nursery, makanan dan lain-lain.

Buka..Pasar Tani MP3 Setiu dibuka setiap Khamis.
Jurucakap FAMA selaku urusetia pasar tani itu, berkata objektif utama pembukaan pasar itu ialah bertujuan memudahkan orang ramai mendapatkan bekalan keperluan harian yang secukupnya dengan harga istimewa.

“Selain itu, ia bertujuan untuk menambahkan pendapatan usahawan tani dan mengalakan golongan petani bumiputra menyertai bidang perniagaan,” katanya.

Pelancaran pasar tani dibawah kelolaan Majlis Pembangunan Pertanian Perlimen (MP3) Setiu itu itu dilakukan oleh Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh.

Zulkifly dalam ucapannya mengharapkan orang ramai di daerah Setiu memanfaatkan sepenuhnya penubuhan pasar tani itu.

“Pelbagai jenis keperluan harian terdapat di pasar ini termasuklah ikan, daging, makanan dan buah-buahan yang segar dan boleh didapati dengan harga yang lebih murah. Saya mengharapkan pasar tani ini akan mendapat sambutan baik daripada masyarakat sekitar daerah Setiu,” katanya.

Doa..berdoa sebelum majlis pelancaran.

Tertarik..Zulkifly tertarik dengan orkid.

Hijau..anak pokok turut dijual.

Murah..antara hasil tanaman yang dijual.
Tertarik..Zulkifly bersama isteri diberi di sebuah gerai.