Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

23 February 2013

Undi pembangkang bawa kerosakan : PM

Satu undi untuk BN demi masa depan lebih baik, perpaduan dan kekuatan umat Islam dan pembelaan bangsa Malaysia kita.
Oleh: Aida Abd Rahman dan Suriati Ali

Satu undi untuk Parti Keadilan Rakyat (PKR) adalah satu undi yang membawa kepada kerosakan akidah dalam negara, kata Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak.

“Satu undi untuk Pas membawa kepada perpecahan umat Islam. Kita tidak lupa Amanat Haji Hadi yang belum ditarik balik. Satu undi untuk DAP, satu undi untuk penindasan terhadap umat Islam.

“Satu undi untuk Barisan Nasional (BN) bererti keselamatan akidah untuk umat Islam. Satu undi BN ialah untuk perpaduan dan kekuatan umat Islam.. satu undi untuk BN adalah demi pembelaan bangsa Malaysia kita. Satu undi untuk BN demi masa depan yang jauh lebih baik nanti,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Program Jelajah Janji Ditepati Peringkat Negeri Terengganu, di Dataran Shahbandar, hari ini.


Hadir sama isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Sri Rosmah Mansor; Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putara Awang; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, wakil-wakil rakyat DUN dan Parlimen serta pemimpin Barisan Nasional (BN) dan Umno Terengganu.

Dato’ Seri Mohd Najib berkata, pemimpin BN memahami kehendak dan keperluan rakyat yang mahukan sebuah kerajaan yang benar-benar mendahulukan kepentingan mereka.

“Sebab itulah kita melancarkan Bantuan Rakyat 1Malaysia dan pelbagai produk 1Malaysia yang lain lagi untuk rakyat. Mereka hendak sebuah kerajaan yang boleh menjamin anak-anak mereka yang masih kecil ini dapat membesar dan mewarisi sebuah negara yang lebih maju, progresif dan berjaya.Sebab itulah kita melaksanakan Dasar Transformasi Nasional.

“Kita dapat lihat dalam masa beberapa tahun ini suku terakhir tahun lalu, kadar pertumbuhan ekonomi negara kita mencecah 6.4 peratus, antara yang antara terbaik di dunia. Inilah pencapaian di bawah kepimpinan Kerajaan BN dan kita sudah membentangkan kepada rakyat bahawa kerajaan yang ada pada hari ini mampu membuat sesuatu.

“ Bukan sahaja kita boleh cakap, malah jika kita hendak apa-apa, kalau kita hendak Islam, hendak meninggikan syiar Islam, kalau hendak membangunkan umat Islam dan umat yang lain, kita tidak boleh bercakap dan bersyarah sahaja, tetapi mesti mampu membuat sesuatu, mengambil tindakan, merancang dan melaksanakan. Inilah kerajaan Barisan Nasional yang ada pada hari ini,” katanya.

Sehubungan itu, Dato' Seri Mohd Najib berkata Kerajaan BN melaksanakan program Jelajah Janji Ditepati yang membuktikan kerajaan benar-benar mampu melaksanakan janji dalam pelbagai bidang dan aspek termasuk mewujudkan negara yang aman, stabil, selain menjaga serta membela akidah dan kesucian Islam.

“Kita tanya pada Pas, apabila DAP memperlekehkan Islam, apabila DAP membuat kenyataan yang menyinggung perasaan umat Islam, apa Pas buat? Tidak buat apa, hanya melutut kepada pemimpin DAP.

 “Sampai Hari jadi Karpal Singh (Pengerusi DAP) pun (Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat) Nik Aziz pergi ke rumah dia (Karpal). Siapa Karpal Singh? Dia yang tidak bersetuju, memperlekehkan apa yang Pas kata hendak negara Islam, DAP tidak bersetuju,” katanya.

Perdana Menteri berkata, Nik Aziz sanggup menggadai maruah dan membelakangkan prinsipnya dalam memperjuangkan kesucian Islam sehingga sanggup menjalinkan hubungan baik dengan DAP yang jelas menolak Islam.

“ Apabila tidak bersetuju kenapa dia pergi ke rumah orang yang paling tidak setuju. Tanya pada Pas di mana letaknya maruah dan prinsip dia dalam memperjuangkan Islam. Islam duduk di mana? Islam berada di kedudukan paling tinggi sekali. Bukan politik duduk paling tinggi. Bukan kerusi paling tinggi, bukan undi lebih tinggi, maka Islam berada di kedudukan paling tinggi daripada segala-galanya,” katanya..


Sokongan rakyat terhadap BN makin padu

Dato' Seri Haji Ahmad Said
Oleh: Suriati Ali dan Aida Abd Rahman

Sokongan rakyat Terengganu terutama di peringkat akar umbi semakin bertambah selepas mereka melihat kemampuan Barisan Nasional (BN) membawa satu anjakan pembangunan kepada negeri ini berbanding dulu.

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata keupayaan BN yang ditunjangi UMNO mentadbir negara, termasuk Terengganu dalam membela nasib rakyat secara menyeluruh membuatkan golongan pembangkang tidak senang duduk.

 “Faktor itu membuatkan mereka terpaksa mencipta pelbagai fitnah dan dakyah palsu,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran Program Jelajah Janji Ditepati Peringkat Negeri Terengganu, di Dataran Shahbandar, hari ini.


Majlis yang dirasmikan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak itu turut dihadiri Datin Paduka Sri Rosmah Mansor; isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud.

 Tetamu kehormat lain Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Awang; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, wakil-wakil rakyat DUN dan Parlimen serta pemimpin Barisan Nasional (BN) dan Umno Terengganu.

Kira-kira 60,000 penduduk hadir pada program yang disiarkan secara langsung menerusi TV3 bermula jam 10.30 pagi. Selepas pelancaran, Dato’ Sri Mohd Najib bersama rombongan melawat tapak pameran sebelum berakhir dengan jamuan makan bersama rakyat, kira-kira jam 12 tengah hari.

 Sejurus kemudian, Perdana Menteri bertolak menghadiri majlis perjumpaan tertutup bersama pemimpin Umno dan parti komponen Barisan Nasional di Ri-Yaz Heritage Resort & Spa, Pulau Duyong, Pertemuan bersama pemimpin dan ahli parti berakhir dengan jamuan petang kira-kira dua jam kemudian.

Sementara itu, Datin Paduka Seri Rosmah pula dijangka melawat Taska Permata Keluarga Serdang Baru, Kuala Nerus, kira-kira jam 3.30 petang.

 Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu, Terengganu hari ini, cukup bertuah kerana dikunjungi pemimpin nombor satu negara, yang tidak jemu-jemu membantu rakyat dan memberi pelbagai kemudahan kepada semua golongan.

“Kerajaan BN adalah sebuah parti yang memperjuangkan nasib rakyat, justeru itu, mari kita sama-sama seia sekata dengan berjanji menyokong BN pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke 13 nanti.

“Kita mahu melihat Terengganu terus membangun dan menjadi negeri maju menjelang 2020, oleh itu kita perlukan sebuah kerajaan yang mampu melaksanakan dengan adil dan bijaksana,” katanya..

 

Kunjungan PM ke Pasar Payang disambut meriah

Dato' Seri Mohd Najib melambai tangan ke arah peniaga Pasar Kedai Payang.
Oleh: Esah Abdullah dan Noraini Jusoh

Ketibaan Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak dan isteri Datin Paduka Seri Rosmah Mansor di Pasar Besar Kedai Payang, Kuala Terengganu kira-kira jam 10 pagi hari ini disambut ribuan orang ramai dalam suasana meriah.


Turut mengiringi beliau Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said serta isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud untuk bertemu dan beramah mesra dengan peniaga di Pasar Payang.

Sejurus kemudian, Perdana Menteri dan Menteri Besar bersama isteri masing-masing menaiki beca berhias untuk bersarapan pagi bersama rakyat di Perhentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu.

Sepanjang perjalanan rombongan Perdana Menteri ke perhentian bas diiringi Pemuda Umno yang membawa bendera parti serta orang ramai.

Perdana Menteri dan Menteri Besar meluangkan masa lebih kurang setengah jam bersarapan pagi bersama orang ramai sambil beramah mesra dengan peniaga di situ.

Beliau kemudian bergerak ke tapak pelancaran Program Jelajah Janji Ditepati di Dataran Shahbandar Kuala Terengganu dengan menaiki kereta.

 

Kami bangga dengan PM

Oleh; Esah Abdullah dan Noraini Jusoh

WAN ROSLI
Kunjungan Perdana Menteri Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dan isteri Datin Paduka Seri Rosmah Mansor mencetuskan perasaan yang sukar digambarkan oleh para peniaga di Pasar Payang dan peniaga di Perhentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (PBMBKT) pagi ini.

PUAN FAEZAH
 “Kedai saya laris semacam sejak awal pagi kerana orang ramai berpusu datang untuk bertemu dengan pemimpin nombor satu negara,” kata Wan Rosli Wan Ismail, 56 peniaga kedai makan di PBMBKT .

Beliau yang dibantu isteri Puan Faezah Awang, 51, berasal dari Kampung Pasir Tinggi, Bukit Payong melahirkan rasa gembira kerana pertama kali bertemu secara dekat dengan Perdana Menteri yang berjiwa rakyat.

KAMARIAH
Bagi Kamariah Ghani, 48, pertemuan ini merupakan kali kedua beliau bertemu secara dekat dengan PM, pertama ketika PM ke negeri ini tidak lama dulu.

Beliau yang tinggal di Kampung Ladang Titian, Kuala Terengganu menjalankan peniagaan makanan ringan sejak 10 tahun lalu merupakan orang kelainan upaya (OKU) turut melahirkan rasa seronok kerana sempat berbual mesra dengan PM yang singgah digerainya.

WAN MARZUKI
Encik Wan Marzuki Wan Shafie yang menjual barangan runcit juga gembira menerima kunjungan Perdana Menteri dan isteri serta beramah mesra dengan peniaga di situ.

“Kesediaan PM turun ke bawah bertemu masyarakat tempatan mengambarkan sikap kesederhanaan beliau yang sentiasa mendengar keluh kesah rakyat,” katanya.

AHMAD SHUKRI
Bagi Ahmad Shukri Abdullah,48, lawatan PM ke negeri ini serta kunjungan ke Pasar Payang mampu merapatkan hubungan antara rakyat dengan pemimpin atasan.

MOHD NAJIB
“Saya yakin dengan kunjungan seumpama ini, rakyat merasakan mereka dihargai dan disayangi oleh pemimpin-pemimpin kita,” katanya yang berniaga keropok di Pasar Payang.

 Peniaga pakaian, Encik Mohd Najib Zakaria, 42, melahirkan rasa bangga dengan sikap yang ditunjukkan pemimpin nombor satu negara itu yang sudi mendekati golongan peniaga serta bertanya khabar.

“Saya gembira dan percaya semua orang seronok dapat jumpa dan bersalam dengan PM yang banyak memberi motivasi kepada golongan peniaga selama ini,” katanya.

RAMLI 
Encik Ramli Mohamad, 48, pula sanggup datang dari Dungun semata-mata kerana ingin bertemu mata dengan PM secara dekat.

 “Saya sangat berbesar hati, dapat bertemu dan bersalam dengan seorang pemimpin yang berjiwa rakyat serta berani melakukan perubahan demi kesejahteraan rakyat jelata,” katanya. 

Pas dok rok perintah Terengganu – PM

Perdana Menteri ketika bertanya kepada pengayuh beca
mengenai kegagalan Pas melakasanakan tanggungjawab
kepada rakyat.
Oleh: Kamarudin Mat Akib, Aida Abd Rahman, Esah Abdullah, Suriati Ali dan Noraini Jusoh 

Pas dok rok perintah Terengganu kerana pemimpin parti itu hanya pandai bercakap, tetapi tidak melakukan apa-apa program untuk kepentingan rakyat negeri ini.

Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak, berkata hasil tinjauan pendapat beliau di kalangan pengayuh beca di negeri ini, mereka memberitahu Pas gagal melaksanakan tanggungjawab sebagai kerajaan ketika memerintah negeri ini dari tahun 1999 hingga 2004.

Perdana Menteri bertanyakan kepada pengayuh beca yang membawa beliau ke Perhentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu, pagi ini mengenai Pas dan jawapan diberi ialah “Pas mengarut”.

Kira-kira 60,000 rakyat Terengganbu hadir memberi sokongan tidak berbelah bahagi kepada Barisan Nasional pada pelancaran Program Jelajah Janji Ditepati peringkat negeri Terengganu di Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu.
“Saya tanya dia (pengayuh beca) kenapa Pas mengarut, dia jawab “Pas pandai cakap saja, buat dok”. Saya tanya lagi, dulu Pas perintah macam mana, dia jawab “Pas habok tadok (tidak buat apa-apa)”. Tukang kayuh beca tadi kata bukan dia saja cakap begitu, tetapi rakan-rakan dia pun cakap begitu juga,” Dato’ Seri Mohd Najib ketika berucap pada majlis pelancaran Program Jelajah Janji Ditepati Peringkat Negeri Terengganu, di Dataran Shanbandar, hari ini.

Hadir sama isteri Perdana Menteri, Datin Sri Rosmah Mansor; Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putara Awang; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan, wakil-wakil rakyat DUN dan Parlimen serta pemimpin Barisan Nasional (BN) dan Umno Terengganu.


Kira-kira 60,000 orang membanjiri dataran berkenaan sejak awal pagi bagi mendengar amanat Perdana Menteri yang dalam rangka lawatan kerja sehari ke Terengganu bermula kira-kira jam 9.30 pagi tadi.

Perdana Menteri menegaskan hanya BN yang mampu memerintah negeri Terengganu dan membela nasib rakyat tempaatan.

“Saya yakin dan percaya bumi Terengganu akan kekal kepada BN pada pilihan raya kali ini,” katanya diringi tepukan gemuruh pelbagai lapisan masyarakat dan serta penduduk negeri ini yang berbilang bangsa yang hadir bagi memberi sokongan kepada Kerajaan BN dan Perdana Menteri.


Dato’ Seri Mohd Najib berkata, Terengganu semakin maju di bawah pemerintah Kerajaan BN dan bermacam-macam program, termasuk menyediakan kediaman lebih selesa dilaksanakan bagi kemudahan rakyat.

“Tadi semasa dalam kereta Menteri Besar kata 10,000 buah rumah dibina di Terengganu dalam tempoh empat tahun lalu. Sebanyak 8,000 rumah sudah siap dan 2,000 unit lagi akan siap tidak lama lagi,” katanya.

TERKINI: Sekitar Lawatan Kerja Perdana Menteri Ke Kuala Terengganu

Perdana Menteri tiba di Pasar Kedai Payang, Kuala Terengganu untuk berjumpa dengan peniaga.


Perdana Menteri menaiki beca roda tiga dari Pasar Payang ke Perhentian Bas MPKT untuk makan pagi bersama rakyat

Dato' Seri Mohd Najib bersama  Menteri Besar Terengganu dan pemimpin bersarapan pagi bersama rakyat di Hentian Bas MBKT.

Peteh sasar 500 peserta menjelang 2013

Oleh: Suriati Ali

 Akademi Bolasepak Peteh Kids Terengganu (Peteh Kids) mensasarkan 500 peserta menjelang penghujung 2013 dan akan diperkembangkan ke setiap daerah dalam usaha melahirkan lebih ramai pelapis muda khususnya bagi pasukan bola sepak di negeri ini. Pengarahnya, Wan Mohd Azmi Wan Ngah berkata usaha yang dilakukan itu mendapat kerjasama dan sokongan sepenuhnya daripada PBSNT sejajar dengan hasrat kerajaan egeri yang ingin menjadikan Terengganu sebagai pengeluar bakat sukan negara.

 “Selepas ini, mereka (peserta) yang berbakat dan memiliki potensi dalam sukan ini akan dihantar ke akademi MY Kid Negeri untuk digilap seterusnya ke peringkat nasional.

“Siapa tahu dalam tempoh 10 tahun akan datang ada dalam kalangan ahli Peteh Kids ini bakal mengharumkan nama Terengganu dan negara dalam sukan bola sepak,” katanya.

Difahamkan, Peteh Kids di bawah kendalian jurulatih Mohd Shafie Pak ini melibatkan penyertaan daripada beberapa daerah antaranya Marang, Hulu Terengganu, Dungun dan Kemaman dengan yuran keahlian sebanyak RM100 serta RM35 setiap bulan .

 Bermula dengan keahlian seramai 50 peserta pada April tahun lalu, kini ahli Akademi Bolasepak Peteh Kids Terengganu telah menjangkau lebih 200 orang dalam tempoh hampir setahun penubuhannya.

“Peningkatan melebih 200 peratus itu membuktikan perkembangan positif dalam pembangunan sukan bola sepak terutamanya melibatkan kanak-kanak di negeri ini.

 “Kesedaran itu timbul apabila ibu bapa kini mula menyedari bahawa bidang sukan bukan sahaja mampu menjadikan anak-anak mereka aktif dan cergas di sekolah malah boleh dijadikan sebagai kerjaya pada masa akan dating,” katanya.

Katanya, penubuhan Peteh Kids ini merupakan inisiatif kami dalam memberikan bimbingan kepada kanak-kanak yang cenderong kepada sukan bola sepak untuk diketengahkan bakat mereka.

 “Buat masa ini kita mempunyai lebih 200 peserta melibatkan kanak-kanak sekolah rendah yang berumur antara 6 hingga 11 tahun dan mereka akan didedahkan dengan latihan asas bola sepak di bawah bimbingan jurulatih yang bertauliah,” katanya.

 Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Pelancaran Akademi Bolasepak Peteh Kids yang disempurnakan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said di padang Sekolah Kebangsaan Seri Budiman, Kuala Terengganu, semalam.

 Hadir sama, Presiden Persatuan Bolasepak Negeri Terengganu (PBSNT), Datuk Che Mat Jusoh, Pengarah Urusan GLE Centre Enterprise (Kopi Super Jantan), Mohd Zulkifli Harun selaku penaja rasmi Peteh Kids dan pengurusan serta pemain pasukan Terengganu.

 
Program KJK pupuk semangat perpaduan

Oleh: Noraini Jusoh

Program Kenali Jiran Kita (KJK) anjuran Jabatan Penerangan peringkat Negeri Terengganu telah diadakan di Perumahan Flat Bukit Kecil, Kuala Terengganu, semalam.


Pengarah Penerangan Malaysia, Dato’ Ibrahim Abdul Rahman berkata, Terengganu merupakan negeri perintis kepada program yang bakal dilancarkan di seluruh negeri pada 15 Mac depan.

"Program KJK bertujuan untuk memupuk semangat perpaduan di kalangan rakyat yang berbilang kaum dan meningkatkan nilai-nilai murni di kalangan penduduk setempat.

"Pada 15 Mac ini, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim sendiri yang akan melancarkan program ini secara besar-besaran, katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas selesai Program Kenali Jiran Kita di Flat Bukit Kecil, semalam.

Turut hadir, Pengerusi Jawantankuasa Agama dan Penerangan Negeri, Haji Muhammad Ramli Nuh; Pegawai Pembangunan DUN Ladang, Dato' Haji Wan Hisham Wan Salleh; serta Pengarah Jabatan Penerangan Negeri Terengganu, Hajah Azizah Awang.

Katanya, Flat Bukit Kecil dipilih untuk menjadi perintis kepada program ini kerana terdapat kaum Melayu, Cina dan India di kawasan terbabit.

"Walaupun berlainan agama dan budaya, masyarakat disini mengamalkan sikap toleransi yang membolehkan mereka hidup aman damai sebagai komuniti 1Malaysia,” katanya.

 

22 February 2013

Samakan penerima BR1M dengan haiwan, bimbang penyokong Pas memihak BN : MB

Oleh: Aida Abd Rahman

Tindakan Mursyidul Am Pas, Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat menyamakan penerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) seperti haiwan adalah disebabkan beliau bimbang penyokong Pas yang turut menikmati bantuan daripada Kerajaan Pusat itu akan memihak kepada Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata disebabkan BR1M diagihkan kepada semua rakyat negara ini tanpa mengira latar belakang politik termasuk penyokong Pas sendiri, Nik Abdul Aziz mengeluarkan kenyataan sedemikian kerana marahkan penyokong parti yang dipimpinnya itu sanggup menerima bantuan daripada Kerajaan BN.

“Maknanya dia kata ke orang (Pas) dialah. Sebenarnya dia nak marah kepada orang dia kerana ambil BR1M dan mungkin apabila sudah ambil pastinya akan menyokong BN, sebab mahu mengucapkan terima kasih..Sebab itu dia kata macam itu (menyamakan dengan haiwan).

“Sebagai pemimpin yang bertaraf ulama dan guru agama, Nik Abdul Aziz tidak sepatutnya menyamakan bantuan BR1M seperti memberi binatang makan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Pancing Ikan Darat Terbuka 1Malaysia Mesra Rakyat, di Kampung Gong Baru Gong Tok Nasek, petang ini.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, kenyataan tidak bermoral seorang pemimpin tertinggi Pas yang juga Menteri Besar Kelantan itu menggambarkan perilaku, tabiat serta personaliti beliau yang sebenar.

Beliau yang kesal dengan kenyataan itu berharap rakyat dapat menilai sedalam-dalamnya kepimpinan Pas masa kini dan memilih parti yang benar-benar memperjuangkan agama, bangsa dan juga negara.

Dalam laporan semalam, ketika jutaan rakyat Malaysia bersyukur dengan pelbagai bantuan yang diberikan Kerajaan Pusat, Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebaliknya menyamakan usaha murni itu sebagai ‘memberikan hampas kelapa dan padi serta jerami kepada ayam dan lembu’.

Menurutnya, pemberian wang ringgit sangat mendapat sambutan kerana sama dengan ayam dan lembu yang akan datang sekiranya manusia memberikan haiwan tersebut makanan yang digemari.

Kerajaan Pusat melalui BR1M 2.0 tahun ini memperuntukkan kira-kira RM3 bilion untuk mengagihkan sebanyak RM500 kepada kira-kira 4.3 juta isi rumah manakala kira-kira 2.7 juta individu bujang berumur 21 tahun ke atas menerima sebanyak RM250.Tuah Azlan daftar saat akhir

Oleh: Aida Abd Rahman

Pendaftaran saat-saat akhir bagi menyertai pertandingan memancing membawa tuah kepada seorang nelayan di Marang apabila membawa pulang hadiah cabutan bertuah utama berupa sebuah motosikal Modenas Kriss bernilai lebih RM5,000 sempena Karnival Pancing Ikan Darat Terbuka 1Malaysia Mesra Rakyat, di Kampung Gong Baru Gong Tok Nasek, hari ini.Mohd Azlan Salleh, 37, dari Kampung Seberang Marang yang sudah sepuluh kali menyertai pertandingan memancing anjuran Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) berkenaan tidak menduga penyertaan kali ini menyebelahinya untuk membawa pulang hadiah utama.

“Saya terkejut apabila empat angka pada cabutan bertuah yang diumumkan pengacara majlis satu persatumenepati nombor saya `4577’. Malah, saya tiba di tapak program dan mendaftar pada saat-saat akhir ketika masa pertandingan hanya berbaki enam minit sahaja lagi sbelum bermula.

"Nampaknya tahun ini rezeki memihak kepada saya untuk membawa pulang motosikal ini. Hadiah ini menambah kenderaan yang saya miliki kini dan saya berhasrat menghadiahkannya kepada isteri saya, Wan Rohaya Yaakob, 29  untuk kegunaan sehariannya,” kata bapa kepada empat cahayamata itu.

Program anjuran JKKK Kampung Gong Baru Gong Tok Nasek di parit kampung itu dirasmikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Menteri Besar turut menyampaikan hadiah cabutan bertuah dan pemenang pertandingan memancing berkenaan.

Program yang bermula dari jam 9 pagi dan berakhir sembilan jam kemudian turut menyediakan pelbagai acara menarik termasuk teka biji betik, pameran Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan pemeriksaan kesihatan percuma.


Menteri Besar: Pemimpin PAS jahil ketika mentadbir Terengganu

Oleh: Mohammad Ishak

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said mendedahkan betapa buruk dan jahilnya PAS dan pemimpin parti pembangkang itu ketika memerintah Terengganu pada 1999 hingga 2004.

Katanya, antara kejahilan dan keburukan itu apabila banyak syarikat milik kerajaan negeri dijual sehingga ada yang terpaksa dilelong oleh bank atau lenyap tidak dapat dikesan.

Beliau berkata, beberapa syarikat milik kerajaan negeri yang mempunyai pegangan saham seperti A&W, Medic Air, Pelangi Air dan sebuah syarikat yang terbabit dalam pengurusan dermaga di Kemaman iaitu West Wharf yang dilelong oleh bank.

“Kita kecewa dalam tempoh lima tahun semasa PAS memerintah negeri ini (1999-2004) banyak perkara yang dilakukan membabitkan syarikat keraaan. “PAS telah menjual syarikat A&W milik kerajaan Terengganu yang baru mendapat lesen untuk membuka cawangan di Singapura, Manila (Filipina) dan juga di Bangkok (Thailand).

“Kerajaan negeri (ketika zaman pimpinan bekas Menteri Besar Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad) membabitkan diri dalam perniagaan ‘fast food’ adalah sebagai usaha untuk memperluaskan produk halal ini. 

Beliau berkata, PAS menjual syarikat itu apabila memerintah negeri ini. “Begiutu juga dengan syarikat penerbangan Medic Air yang lenyap begitu saja dan saya cuba kesan failnya tetapi tak jumpa.

“Kita tak tahu apa jadi pada Medic Air dan ke mana pergi kapal terbang dan juga pelangi Air yang dibiarkan begitu sahaja,” katanya.

Ahmad berkata, lebih menyedihkan lagi apabila kerajaan PAS ketika memerintah negeri ini juga gagal menjelaskan pinjaman bank bagi pembinaan pelabuhan West Wharf di Kemaman yang dibina oleh kerajaan BN sebelum itu.

Disebabkan  kerana kepetingan politik, PAS membiarkan pelabuhan itu yang dibina dengan harga RM80 juta dilelong oleh bank yang diambil oleh sebuah syarikat di Kuala Lumpur dengan harga RM12 juta yang membabitkan kawasan tanah industry seluas kira-kira 280 hektar.

“Tetapi, kita mengambil langkah mengambil semula West Wharf yang membabitkan tanah seluas 240 hektar dan saham syarikat itu menerusi pembelian secara pakej bernilai RM240 juta dan akan diselesaikan dalam masa terdekat. “Pembelian semula West Wharf ini yang PAS membiarkan bank lelong untuk memblehkan kita (kerajaan negeri) mengendalikan pengurusan dan perniagaan kargo yang mampu memberi  pendapatan lumayan,” katanya.

Ditanya PAS menyamakan penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) seperti binatang yang diberikan makanan, beliau berkata ia amat keterlaluan.

Sambil melahirkan  rasa kesal dan sedih, beliau berkata tuduhan itu didakwa turut dilemparkan oleh Presiden PAS sendiri, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam satu ceramahnya dalam majlis PAS Ganti UMNO di negeri ini.

Katanya, bekas artis yang juga bekas pelawat Bob Lokman kini menyertai PAS juga dalam ceramahnya menyamakan penerima BR1M sama seperti ayam yang dating apabila ditabur makanan. “Terbaru saya juga diberitahu Abdul Hadi dalam ucapanya (ceramah PGU) baru-baru ini di negeri ini menyebut mereka yang menerima bantuan kerajaan BR1M sebagai binatang yang diberi makan.

 “PAS juga sebenarnya menghina penyokongnya sendiri yang juga ramai menerima BR1M. “Saya meminta penyokong PAS yang menerima bantuan ini yang turut dilabelkan seperti binatang oleh pemimpin mereka jangan undi PAS pada pilihan raya ini (PRU-13),” katanya.

Syukur dapat rumah yang selesa

Oleh; Esah Abdullah

“Saya bersyukur dan berpuas hati dapat tinggal di rumah baru dan selesa berbanding rumah lama yang uzur,” kata Encik Mohamad Muda, 61, orang kelainan upaya (OKU) dari Kampung Tanjung Kapor, Ladang.

Katanya, beliau percaya kerajaan tidak akan menganiaya rakyat lebih-lebih lagi golongan miskin kerana sentiasa menerima pelbagai bantuan sejak dulu hingga sekarang.

Encik Mohamad merupakan pesara Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) sebelum ini tidak pernah memiliki rumah sendiri tetapi tinggal menyewa dari satu tempat ke satu tempat dan terakhir menyewa di Kampung Tanjung Kapor.“Walau pun selama 30 tahun tinggal menyewa, saya tidak pernah berputus asa memohon rumah daripada kerajaan dan setiap kali gagal saya anggap belum ada rezeki,” katanya ketika ditemui di majlis penyerahan kunci Pangsapuri Ladang Gemilang 2 semalam.

Bapa kepada tiga anak itu yang aktif sejak zaman remaja dan pernah menjadi jawatankuasa pemuda UMNO dan cawangan serta tidak pernah terpengaruh dengan ceramah pembangkang yang sering memburukkan kerajaan memerintah.

“Saya yakin dengan keikhlasan dan kesungguhan kerajaan Barisan Nasional (BN) bantu rakyat dan pembangkang hanya suka menangguk diair keruh,” katanya.

Seorang lagi penerima kunci pangsapuri berkenaan ialah Encik Yeo She Tang, 68, mengucap terima kasih kepada kerajaan yang sediakan rumah selesa kepada rakyat.

Beliau yang berasal dari Jalan Banggol, dan tinggal menyewa di Kampung Tanjung Kapor melahirkan rasa gembira kerana tersenarai sebagai kumpulan pertama memasuki pangsapuri itu.

 Nelayan Marang dapat elaun sara hidup

Oleh :Amirullah Othman 

Seramai 604 orang nelayan dalam Parlimen Marang mendapat elaun sara hidup daripada kerajaan Barisan Nasional sebanyak RM200 seorang di Dewan Pusat Sumber Negeri Terengganu, semalam.

Program itu dirasmikan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco), YB. Dato’ Haji Yahya Khatib Mohamad yang juga Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen Marang.

Turut hadir di majlis itu, Y.B. Senator Dato’ Haji Abdul Rahman Bakar, Pegawai Pembangunan Parlimen Marang; Pengarah LKIM Negeri Terengganu, Encik Wei Fu Kui dan ketua-ketua jabatan serta pemimpin masyarakat.

Dato’ Yahya Khatib dalam ucapannya berkara, Kerajaan BN mengharapkan sokongan warga nelayan secara berterusan bagi membolehkan lebih banyak program untuk kebajikan mereka dilaksanakan di masa depan.

Beliau yakin lebih banyak lagi bantuan diberikan oleh kerajaan akepada penduduk negeri ini jika mandat diberikan kepada BN pada PRU- 13 nanti.

Beliau juga berharap tidak akan berlaku kekacauan dan pergaduhan dalam PRU 13 dan golongan nelayan tidak berbelah bagi untuk mengundi calon-calon BN di peringkat DUN dan Parlimen.

 Pada majlis itu juga semua warga nelayan diberikan jaket keselamatan sumbangan daripada AmBank (M) Kawasan Terengganu dan Kelantan.

 

YPU lahir pelapis industri batik

Oleh: Noraini Jusoh

Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) memilih 20 lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) daripada golongan miskin untuk menyertai Program Inkubator Batik bagi melahirkan usahawan industri batik.

Program berkenaan diperkenalkan khusus oleh YPU bagi mengembangkan industri batik serta melahirkan usahawan yang mampu memasarkan produk ke peringkat antarabangsa.

Langkah tersebut bukan saja bertujuan meningkatkan taraf ekonomi keluarga berkenaan, tetapi juga memastikan industri batik tidak pupus berikutan bilangan pengusaha yang semakin berkurangan.

Ketua Pegawai Eksekutif (YPU), Encik Azmi Razik, berkata bakal pelatih berkenaan akan diberi elaun bagi menyara hidup mereka sepanjang mengikuti kursus berkenaan.

Beliau berkata, dua syarikat iaitu STR Batik Sdn Bhd dan Khamis Batik sudah dilantik oleh YPU sebagai inkubator bagi melatih pelajar mengenai selok belok proses pembuatan batik secara lebih cekap dan moden.

"Syarikat berkenaan dilantik bagi menyertai program ini kerana ia mempunyai reputasi cemerlang di bidang industri batik negara dan rekaannya berpotensi diketengahkan ke peringkat antarabangsa,” katanya.

Beliau berkata, pelatih program berkenaan akan menjalani latihan di Kota Batik Kompleks Usahawan Terengganu (KUT) yang dilengkapi dengan kemudahan pusat latihan dan demonstrasi membuat batik.

Manakala syarikat yang dipilih sebagai inkubator akan dilakukan secara bergilir-gilir di mana pihak pengurusannya diberi kontrak bagi tempoh tiga tahun.

"Selepas itu, pihak kami akan memilih syarikat lain yang berpotensi sebagai inkubator bagi melatih pelajar di bidang pembuatan batik,” katanya. Pada masa yang sama, YPU juga menjalinkan kerjasama dengan Terengganu Institute Design Excellence (TIDE) bagi mendapatkan kepakaran di bidang batik kontemporari.

 
Kerajaan BN mampu laksana pembangunan

 Oleh: Suriati Ali Kerajaan Barisan Nasional (BN) yakin pembangunan yang dirancang di seluruh bandar Kuala Terengganu dalam tempoh lima tahun akan datang hanya akan berjalan lancar, sekiranya parti mendapat mandat baru pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

 Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pelbagai pembangunan yang sudah dirancang serta bakal dibangunkan di seluruh Bandar Raya Kuala Terengganu itu juga turut memberi manfaat kepada 20,000 pengundi Tionghua yang tinggal di kawasan itu.

 “Antara pembangunan itu, bangunan Majlis Bandar Raya Kuala Terengganu 30 tingkat dan satu lagi blok bangunan di Kampung Tanjung dengan reka bentuk yang sama setinggi 31 tingkat.

“Kita akan melakukan semua ini dalam masa lima tahun akan datang, sebab itu kita perlukan mandat baru dan memenangi PRU13 dengan kemenangan yang besar,” katanya ketika berucap di Majlis Makan Malam bersama Masyarakat Cina, di Pulau Duyong, Kuala Terengganu, malam kelmarin.

 Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Perindustrian, Perdagangan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Toh Chin Yaw.

 Menteri Besar berkata, bukan hanya sokongan diperlukan, masyarakat Tionghua juga diingatkan tidak terpengaruh dengan desakan dan propaganda pihak luar memandangkan apa yang sudah dikecapi semua kaum di negara ini kini amat selesa, harmoni dan terhindar dari masalah.

 “Saya sebenarnya bersifat terbuka, kata orang, `ada ubi ada batas, ada hari boleh balas’. Kita tidak minta pergi berperang, atau sebagainya.

Cuma minta dalam tempoh lima tahun sekali pergi menunaikan tanggungjawab mengundi itu sahaja.

 

Tambahnilai di bidang pendidikan bukti Kerajaan Negeri prihatin

Oleh: Mastura Jamaluddin 

Kerajaan Negeri Terengganu sentiasa menambahnilai dalam bidang pendidikan untuk melahirkan anak-anak Terengganu yang cemerlang dalam peperiksaan demi masa depan yang terbilang.

Yayasan Terengganu adalah salah satu badan yang dipertanggungjawabkan untuk merealisasikan hasrat kerajaan negeri untuk memartabatkan bidang pendidikan di negeri ini.

Pelbagai kaedah dilaksanakan untuk meningkatkan mutu pendidikan seperti menaiktarafkan sekolah biasa kepada sekolah premier,menampung sekolah berasrama penuh,mewujudkan sekolah imtiaz dan menghantar mereka yang berjaya ke luar negara untuk menyambung pelajaran.

Menurut Encik Che Mazlan Che Wil selaku Penolong Ketua Pengarah Bahagian Khidmat Pengurusan Yayasan Terengganu, pelbagai bantuan disalurkan melalui Yayasan Terengganu untuk membantu rakyat tempatan mencapai kecemerlangan dalam bidang pendidikan.

“Yayasan Terengganu telah menghantar pelajar-pelajar ke luar negara seperti Rusia,Jordan dan sebagainya untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang yang di pilih dengan kos yang tinggi dan di biayai sepenuhnya melalui pinjaman.Untuk yang berminat menjadi juruterbang juga boleh memohon kepada Yayasan Terengganu dan yang berjaya akan di hantar ke negara China.”

 “Oleh sebab itu,sebagai langkah permulaan untuk menggalakkan mereka yang berjaya untuk meneruskan perjuangan demi masa depan,pihak kami memberi penganugerahan hadiah kecemerlangan pelajar kepada mereka yang berjaya dalam peperiksaan setiap tahun.

Ini adalah kali ke 34 majlis ini di adakan oleh Yayasan Terengganu bagi meraikan mereka yang berjaya dalam upsr dan pmr 2012.” kata beliau semasa berucap di Majlis Penganugerahan Hadiah Kecemerlangan Pelajar peringkat Dun Kuala Berang.

Majlis tersebut dirasmikan YB Tuan Haji Mohd Zawawi Ismail, Ahli Dewan Undangan Negeri Kawasan Kuala Berang.Turut hadir wakil Pegawai Pelajaran Daerah Hulu Terengganu,ibu bapa serta pelajar yang telah berjaya dalam upsr dan pmr 2012 dalam dun Kuala Berang.

21 February 2013

Kos asal RM15 juta baik pulih Stadium SMZA tidak berubah

Oleh: Noraini Jusoh

Kos asal RM15 juta untuk membaik pulih Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin (SSMZA) tidak akan berubah, kata Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, Datuk Za'abar Mohd Adib.

Beliau berkata, kerugian akibat kerangka bumbung SSMZA yang sedang dalam proses baik pulih runtuh kira-kira jam 11.30 pagi semalam, akan ditanggung sepenuhnya oleh kontraktor yang bertanggungjawab dan soal kenaikan kos yang terpaksa ditanggung kerajaan negeri bagi meneruskan projek baik pulih tersebut tidak akan timbul.

"Kesilapan kaedah kerja oleh pihak kontraktor antara punca berlakunya kejadian yang tidak diingini itu.

"Sebelum kerja-kerja membaik pulih bumbung itu dijalankan kajian integriti telah kita lakukan dan cadangan kaedah kerja yang dikemukakan oleh pihak kontraktor untuk membuka kerangka bumbung itu tidak tepat,” katanya pada sidang media di Bangunan Umno Negeri, malam tadi.

Katanya, siasatan awal mendapati kejadian dipercayai berpunca akibat kelemahan struktur utama bumbung setelah melalui beberapa proses menurunkan kerangka di bahagian tengah bumbung dimana proses baik pulihnya dijadualkan siap sepenuhnya 24 Februari ini.

Difahamkan, struktur kerangka bumbung yang runtuh itu adalah sepanjang 137 meter iaitu dua pertiga daripada keseluruhan struktur bumbung yang mahu diruntuhkan.

Semalam, lima daripada lapan pekerja binaan yang sedang menjalankan kerja-kerja memotong kerangka lama bumbung stadium itu cedera apabila kerangka lama bumbung SSMZA yang dalam proses baik pulih itu tiba-tiba runtuh.

 

Peniaga Pasar Payang lega

Oleh: Suriati Ali

 Keputusan Menteri Besar membenarkan peniaga Pasar Payang di ruang pasar basah tidak akan dipindahkan ke Pasar Cabang Tiga sebagaimana cadangan asal nyata melegakan golongan itu.

 Bagaimanapun kelonggaran yang diberi itu bersyarat di mana peniaga pasar basah dikehendaki berdisiplin dan mematuhi peraturan ditetapkan.

 Langkah itu cukup penting bagi memastikan premis jualan mereka kemas dan bersih sejajar dengan konsep perniagaan moden seperti di pasar raya terkemuka lain.

 Keputusan itu dicapai hasil daripada pertemuan ahli jawatankuasa Persatuan Penjaga dan Peniaga Melayu cawangan Kuala Terengganu dengan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said di Kediaman Seri Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Peniaga di Pasar Payang tidak akan dipindahkan ke tapak lain ekoran cadangan kerajaan negeri untuk membina kompleks bersepadu yang menempatkan pasar baru, selain hotel dan pangsapuri.

 Sebelum ini, kebanyakan mereka berasa resah dan mengakui tidak tidur lena selepas menerima berita berkaitan itu, ditambah pula dengan hasutan pihak tidak bertanggungjawab. Peniaga ikan di pasar itu, Mustafa Kamal, berkata pihaknya seboleh-bolehnya tidak mahu berpindah kerana sudah serasi dengan keadaan dan suasana Pasar Payang. “Ada di antara kami, lebih 30 tahun bersama-sama mencari rezeki dilokasi itu. Jika kami berpindah ke Pasar Chabang Tiga mungkin hubungan kami menjadi kurang akrab kerana terpaksa berpisah. “Apatah lagi terpaksa bersaing dengan peniaga barangan sama, selain pilihan pelanggan terhadap barangan keperluan juga terhad kerana peniaga pelbagai barangan terpaksa diasingkan,” katanya. Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, keadaan Pasar Payang yang ada sekarang sudah tidak sesuai kerana sempit, kotor dan mencemarkan imej Bandar Kuala Terengganu sebagai Bandaraya Warisan Pesisir Air. Sehubungan itu, kerajaan negeri memutuskan untuk membina semula Pasar Payang dengan pelbagai kemudahan moden dan struktur baru supaya lebih selamat dan mampu menarik lebih ramai pelancong membeli-belah di situ. Mengulas mengenai persetujuan itu, Menteri Besar berharap ia tidak lagi menjadi isu dan meminta semua peniaga di Pasar Payang tidak melayan sebarang hasutan daripada pihak lain, khususnya pembangkang yang cuba mempolitikkan isu berkenaan. “Bagi pihak kerajaan kita akan melakukan yang terbaik bagi menjaga kebajikan dan keselesaan peniaga, tetapi pada masa yang sama peniaga pula perlu menjaga tempat perniagaan supaya sentiasa bersih. “Mereka tidak boleh sepanjang masa mengharapkan pihak Majlis Bandaraya Kuala Terengganu memantau keadaan ini kerana persekitaran yang bersih amat penting bagi menarik pelanggan, khususnya pelancong dari luar Terengganu,” katanya.

Dana khas bantu rakyat miskin dapat rawatan terbaik

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan Negeri memperuntukkan RM2.5 juta untuk Tabung Dana Khas Bantuan Kebajikan Sosial Perubatan pada tahun ini bagi membantu rakyat miskin mendapatkan rawatan terbaik.

Timbalan Pengarah Kesihatan (Perubatan) negeri, Dr. Mohammad Omar berkata, dana khas yang mula diperkenalkan pada 2007 itu menyediakan peruntukan sebanyak RM2 juta setahun.

"Walau bagaimanapun, bermula 2012 jumlah tersebut ditambah menjadi RM2.5 juta bagi membantu lebih ramai pesakit yang tidak berkemampuan.

"Terengganu merupakan satu-satunya negeri yang menyediakan dana khas sebegini bagi membantu meringankan beban rakyatnya terutama yang menghadapi masalah kewangan untuk mendapatkan rawatan sempurna,” ujarnya ketika ditemui Teganukita, hari ini.

Katanya, dibawah dana tersebut pesakit dibantu untuk membeli peralatan rawatan contohnya seperti kaki palsu dan bagi pesakit lumpuh umpamanya, perbelanjaan untuk keperluan harian seperti lampin pakai buang dan bekalan susu khas turut diberikan.

Menurut beliau, pesakit yang ingin mendapatkan bantuan melalui dana tersebut perlu membuat permohonan melalui pihak hospital.

"Setiap pesakit yang mendapat bantuan merupakan kes yang dirujuk kepada hospital dengan laporan lengkap yang disediakan oleh Pegawai Kerja Sosial Perubatan.

"Sekiranya bukan pesakit di hospital mereka boleh mengambil borang permohonan bantuan melalui Unit Kerja Sosial, Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu atau di Pejabat Dewan Undangan Negeri masing-masing tetapi mesti mendapatkan perakuan daripada doktor terlebih dahulu,” jelasnya.

Katanya, setelah permohonan diperakui oleh pihak hospital ia akan dihantar kepada Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu dan apabila telah diluluskan proses pembayaran atau sumbangan bantuan akan dilakukan oleh Unit Kewangan, Pejabat Setiausaha kerajaan Negeri Terengganu.

 

Kerajaan BN tepati janji

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak pernah tipu rakyat seperti yang didakwa pembangkang sebaliknya merekalah yang menipu rakyat tabur pelbagai janji serta menfitnah pemimpin kerajaan memerintah.

Pegawai Pembangunan DUN Ladang, Dato’ Haji Wan Hisham Wan Salleh berkata, apa yang dilakukan kerajaan semata-mata membantu rakyat untuk menikmati kehidupan yang lebih selesa seperti yang diterima penduduk di Kampung Tanjung.

“Apakah kita bangga tinggal di kediaman yang uzur dan tidak selesa semata-mata kerana ingin mengekalkan tradisi,” katanya ketika berucap di majlis Penyerahan Kunci Pangsapuri Ladang Gemilang 2, petang semalam.

Majlis penyerahan kunci dilakukan oleh Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said. Hadir sama Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazan Ngah; Pegawai Kewangan negeri Dato’ Haji Abdul Razak Ismail dan Pegawai Pembangunan Dewan Undangan Negeri (DUN) Ladang, Dato’ Haji Wan Hisham Wan Salleh.

Katanya, kini ramai penduduk di Kampung Tanjung, Ladang Tok Pelam jadi jutawan segera kerana dapat pampasan tanah oleh kerajaan negeri untuk pembangunan di kawasan itu.

“Saya dapat tahu ada penduduk terima pampasan sehingga RM2.6 juta dan diberi rumah pula dengan harga subsidi sehingga RM75,000, apakah zalim kerajaan kerana bantu rakyat,” tanya beliau kepada lebih 300 jemputan termasuk penghuni pangsapuri Ladang Gemilang Satu dan Dua.

Katanya, jangan terpengaruh dengan hasutan pembangkang supaya jangan bayar sewa rumah yang diduduki kerana wang berkenaan akan dijadikan deposit untuk memiliki terus rumah berkenaan bila tamat tempoh sewaan tiga tahun.

Beliau yakin pengaruh pembangkang kini semakin hilang setelah orang ramai mula sedar apa yang kerajaan BN buat adalah untuk menjaga kepentingan orang Melayu.

“Setelah tinggal di rumah baru, mereka tambah yakin kerajaan BN tepati janji dengan menyediakan kediaman yang selesa kepada mereka dan keluarga,” katanya.

 

Seramai 1,476 mangsa banjir daerah Besut terima bantuan


Menteri Besar mengira sejumlah RM1,000 bagi membantu mangsa banjir daerah Besut

Oleh: Mohammad Ishak 

Penantian 1,476 mangsa banjir daerah Besut untuk menerima bantuan kerajaan berakhir apabila mereka menerima bantuan berkenaan hari ini. Bantuan RM1,000 yang diperolehi masing-masing RM500 dari Kerajaan Pusat dan Kerajaan negeri membolehkan mangsa terbabit menfaatkan bantuan itu untuk keperluan keluarga.

Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) yang menyalurkan bantuan itu bertujuan meringkan beban mangsa yang ditimpa bencana pada akhir tahun lalu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said merasmikan majlis penyampaian bantuan itu kepada mangsa yang berlangsung di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB), Gong Kemuntong, di Jertih, hari ini.,

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar yang juga ADUN Kuala Besut, ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad, ADUN Jabi Ramlan Ali dan Pegawai Daerah Besut, A Rahim Jusoh.

Berucap pada majlis itu Menteri Besar berkata, kerajaan sentiasa cakna kepada rakyat termasuk meereka yan g ditimba bencana dengan menghulurkan pelbagai bentuk bantuan.

Oleh itu,katanya, rakyat negeri ini sepatutnya bersyukur kerana kerajaan negeri Terengganu turut menyumbangkan RM500 selain kerajaan pusat yang menyediakan bantuan dengan jumlah sama.

180 peserta sertai seminar anjuran JPBD Terengganu

Oleh: Noraini Jusoh

Jabatan Perancangan Bandar dan Desa (JPBD) Terengganu telah menganjurkan Seminar Pendedahan Pemakaian Rancangan-Rancangan Pemajuan dan Amalan Perancangan Di Negeri Terengganu, bertempat di Hotel Prinz Park, baru-baru ini.

Seramai 180 peserta mewakili agensi kerajaan, Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan agensi swasta menyertai seminar yang mengundang lima orang ahli panel untuk membentangkan kertas kerja masing-masing.

Tujuan seminar adalah untuk menjelaskan keperluan dan kepentingan pemakaian rancangan pemajuan sebagai rujukan utama bagi membuat keputusan perancangan di peringkat Pihak Berkuasa Negeri.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, Datuk Za’abar Mohd Adib berkata, penyediaan rancangan pemajuan merupakan antara komitmen kerajaan yang berterusan dalam merealisasikan pembangunan fizikal dan sosiol ekonomi negara dan negeri yang mampan dan berdaya maju.

"Inisiatif JPBD Terengganu mengadakan majlis perkongsian ilmu ini diharap dapat memberi pemahaman kepada peserta dan merancakkan lagi perancangan pembangunan untuk kesejahteraan penduduk.


"Selaras dengan apa yang disuarakan YAB Menteri Besar, program pendedahan yang berterusan kepada agensi pelaksana dan PBT sangat penting dalam memupuk kesedaran dan penggunaaan dokumen rancangan pemajuan secara efektif dalam memandu arah pembangunan di kawasan masing-masing,” ujarnya dalam ucapan perasmian seminar tersebut.

Katanya, penganjuran seminar sebegini juga diharap dapat membantu menghasilkan pelan pembangunan negeri yang lebih berdaya maju dengan konsep dan pendekatan baru perancangan.

Tambah beliau, Terengganu kini telah mengalami perubahan dari segi kepesatan ekonomi hasil usaha Kerajaan Negeri mempromosi dan menarik pelaburan luar ke negeri ini.

"Saya yakin, dengan kerjasama PBT serta JPBD memastikan rancangan pemajuan tersebut di kaji dari masa ke semasa supaya sentiasa relevan dengan keperluan penduduk dan dilaksanakan sepenuhnya, usaha Kerajaan Negeri untuk merancakkan lagi pembangunan di negeri ini akan tercapai,” katanya.