Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

21 September 2013

Mohd Jidin ditentang bekas "guru"nya.

Teks dan gambar Aminudin Ismail.

Mohd Jidin (dua dari kanan) menyampaikan hadiah kepada seorang pemenang Pertandingan Ayam Serama Peringkat Kebangsaan di Kenyir, petang tadi.
SETIU: Penyandang jawatan Ketua UMNO Bahagian Setiu, Dato' Mohd Jidin Shafee menghormati langkah bekas exco negeri Dato' Mamat Razali Abdul Rahman untuk bertanding merebut jawatan Ketua UMNO Bahagian pada mesyuarat UMNO Bahagian Setiu yang akan diadakan nanti.

“Saya menghormati beliau, beliau adalah guru saya,” kata Mohd Jidin ketika dihubungi Teganukita, sebentar tadi.

Sementara itu dalam sidang akhbar selepas Majlis Penutup dan Penyampaian Hadiah Pertandingan Ayam Serama Peringkat Kebangsaan Di Tasik Kenyir, hari ini, ketika diminta mengulas mengenai pertandingan yang bakal diadakan pada mesyuarat UMNO bahagian Setiu itu nanti, beliau berkata, sebagai sebuah pertubuhan yang mengamalkan demokrasi, sesiapa sahaja boleh mencalonkan diri untuk bertanding.

“Saya sebenarnya tidak ada masalah apa-apa soal perlawanan, perlawanan adalah demokrasi dalam UMNO, jadi siapa sahaja boleh mengambil borang dan mencalonkan diri mereka, jika dahulu mereka terpaksa dicadangkan dari cawangan. Tetapi oleh kerana sistem baru ini, sesiapa sahaja yang mahu bertanding boleh mencalonkan diri.

“Jadi sebab itu tidak ada satu-satu batasan dari mereka.,siapa yang nak boleh masuk, terbuka. Walaupun kita ada pertandingan macam ini tapi dari segi semangat kita tak adalah nak bergaduh apa-apa, tak ada, kita duduk sama-sama.

“Kebebesan ini kita tawar yang buat sendiri kita yang tawar maka kita terima dengan baik. Ini adalah pertandingan yang sihat, kita harap begitulah. Penamaan calon keempat-empat sayap tadi berjalan dengan baik dan lancar dan penuh muhibbah,” katanya.

Sementara itu, pencalonan hari ini juga menyaksikan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi, Mohd Iskandar Jaafar menerima pencalonan tunggal dan bakal menjawat jawatan Ketua Pemuda UMNO Setiu apabila dia tidak akan ditentang pada pemilihan akan datang.

Setiausaha UMNO Bahagian Setiu, Ismail Saamah berkata, untuk jawatan Ketua Wanita, dua pencalonan diterima iaitu Wan Nasiah Wan Majid (Langkap) dan Wan Maznah Awang Nong (Batu Rakit) manakala untuk Puteri UMNO pula, Nik Ana Azlina Nik Soh (Permaisuri) dan Nur Fuzilawati (Jabi) dicalonkan.


Kejutan ketika penyerahan borang pencalonan UMNO Bahagian Besut

Oleh: Mohammad Ishak

Kira-kira 15 minit sebelum waktu penutupan penyerahan borang pencalonan petugas di pejabat UMNO Bahagian Besut, dikejutkan dengan kehadiran wakil ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad yang muncul menyerahkan borang pencalonan jawatan Ketua UMNO Bahagian Besut.

Lima minit kemudian wakil ADUN Jertih, Muhamad Pehimi Yusof pula menyerahkan borang bagi jawatan sama.

Selepas itu, Pengarah UKOM Haji Samsuddin Sulong tanpil menyerahkan borang bagi jawatan Timbalan Ketua dan diikuti wakil ADUN Kota Putera,Mohd Mahdi Musa menyerahkan borang bagi jawatan Timbalan Ketua.,

Ketua UMNO Bahagian Besut, Datuk Seri Idris Jusoh yang juga Menteri Pendidikan II mengejutkan penyokong parti apabila hanya menawarkan diri jawatan Naib Ketua UMNO Bahagian.

Perkembangan yang berlaku di bahagian Besut itu mengejutkan pemerhati politik kerana sebelum ini Ketua UNNO Bahagian Besut itu dikatakan tidak akan dicabar sesiapa.

Nawi yang sebelum ini memegang jawatan Timbalan Ketua, sebelum ini pernah bertanding menentang Penasihat Agama Perdana Menteri, Tan Sri Dr Abdullah Md Zin yang akhirnya memberi laluan bertanding jawatan Timbalan Ketua Bahagian.

Rosli suka berkhidmat untuk penduduk Sg.Bari.

Teks dan gambar Aminudin Ismail.

Rosli Pengerusi JKKK Sg.Bari, Setiu.
PEMBABITANYA dalam UMNO sejak berusia 15 tahun lagi dengan mengikuti pelbagai program yang dianjurkan tetapi disebabkan umurnya masih muda ketika itu dia tidak dapat menjadi ahli UMNO sehinggalah usianya 21 tahun.

Rosli Awang, 51, dari Kampung Sungai Bari, Setiu atau lebih dikenali sebagai Abang Li menjadi semakin aktif selepas menjadi ahli UMNO di kawasanya dengan memegang beberapa jawatan dalam pertubuhan itu termasuklah menjadi Bendahari UMNO cawangan selama lapan tahun.

Setiausaha UMNO selama lima tahun, Timbalan Pengerusi Jawatan Kuasa Kemajuan Kampung (JKKK) bermula 2004 hingga 2011 dan menjadi Pengerusi JKKK sehingalah sekarang. Selain itu dia juga Yang Di

Pertua (YDP) Sekolah Kebangsaan Batu 29 selama enam tahun bermula 2007 serta Pengerusi Masjid selama lebih 10 tahun. “Saya suka berkhidmat untuk masyarakat kerana itu saya memegang banyak jawatan yang dilantik oleh penduduk.

"Semua itu saya lakukan dengan ikhlas dan jujur ,” katanya yang mempunyai hubungan erat dengan penduduk di kampungnya itu.

Rosli berkata, sejak di memegang jawatan Pengerusi JKKK, dia sudah menyelesaikan pelbagai masalah penduduk antaranya ialah membaikpulih rumah yang uzur, membantu penduduk mendapatkan rumah PPRT dan menyelesaikan beberapa masalah lain

“Sebanyak 10 buah rumah sudah berjaya diubahsuai manakala enam buah rumah PPRT sudah dibina di kawasan saya sejak saya menjawat jawatan itu. Saya gembira kerana usaha saya menyelesaikan masalah mereka tercapai,” katanya.

Rosli sedang berbincang dengan seorang penduduk.
Menurut Rosli, dia kini sedang berusaha untuk mendapatkan tanah bagi membina lebih banyak rumah mampu milik di kawasan kampungnya kerana terdapat masih ramai golongan belia yang berumahtangga masih menumpang di rumah saudara-mara ataupun menyewa.

“Kawasan tanah sudahpun dikenali pasti, perkara itu sudahpun dimaklumkan kepada YB, Insya Allah beberapa rumah mampu milik akan dibina tidak lama lagi di kampung ini, itulah usaha saya yang utama,” kata bapa kepada enam anak itu.


Bina 'rantaian' sendiri untuk elak orang tengah..Sabri

Sabri ketika berucap merasmikan mesyuarat PPNT
Teks dan gambar Aminudin Ismail.

SETIU: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani akan sentiasa membantu petani, nelayan dan penternak bagi mengatasi masalah orang tengah dengan mewujudkan rantaian perniagaan sendiri supaya mereka dapat menikmati pendapatan yang lebih baik. 

Menterinya, Dato' Sri Ismail Sabri Yaakob, berkata dengan adanya rantaian-rantaian itu kewujudan orang-orang tengah dapat dihapuskan kerana semuanya dilakukan pihak yang terbabit dengan nelayan, petani dan penternak itu sendiri.

“Pertama kita akan adakan pemasaran terus supaya kita nak mengurangkan tingkat-tingkat tadi ,kalau dua tiga empat lapis baru sampai kepada pembeli, kita akan potong tingkat-tingkat itu kerana itulah kita membina pasar-pasar nelayan di kawasan pendaratan ikan untuk membantu nelayan.

Sabri (tegah) berjalan menuju dewan mesyuarat
“Kita kena menguasai segala rantaian-rantaian, maksudnya selain tangkap ikan, hok lain kita kena kawal juga, kilang air batu misalnya kita kena beli dengan orang lain, kita pergi ke laut nak beli barang kena beli kedai runcit orang lain, nak beli pukat beli kedai orang lain juga. Nak jual ikan guna lori orang lain,” katanya ketika berucap merasmikan mesyuarat Persatuan Peladang Negeri Terengganu (PPNT) ke 39 di Agro Resort, di sini, semalam.

Kerana itulah, katanya, beliau mengarahkan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) supaya membantu menjual ikan-ikan yang tidak dijual. Dan agensi-agensi kerajaan bersama Persatuan Nelayan mesti menguasai segala rantaian itu.

“Air batu beli dikedai-kedai persatuan nelayan, bot yang rosak hantar membaikinya di kedai kepunyaan persatuan nelayan, mekanik juga anak-anak nelayan, kita akan bantu dan latih mereka untuk menjadi mekanik. Tidak cukup duit kita akan beri bantuan modal untuk membeli peralatan membaiki.

“Kalau macam ini barulah kita tidak bergantung dengan orang lain, cukuplah kita bergantung dengan orang lain ni, semua kita bergantung dengan orang lain. Saya mengarahkan FAMA bersama persatuan nelayan mewujudkankan agro bazaar, kedai runcit di setiap kawasan nelayan, kalau tak ada duit kita akan bantu untuk mewujudkan kedai itu.

“Biar kita sendiri punya, barulah kita dapat pulang balik hak kita tu, bukan orang lain punya, kalau orang lain punya silap-silap kita akan hutang dengan dia,” katanya.

Sabri berkata, rantaian itu akan diwujudkan kepada semua termasuklah penanam padi supaya setiap petani, penternak dan nelayan akan menikmati kehidupan yang lebih baik dan ianya akan mengurangkan peranan orang tengah yang sudah lama mengaut keuntungan hasil penat lelah petani, penternak dan nelayan.

Turut hadir ialah Exco Industri Asas Tani dan Perusahaan, Perladangan, Komoditi Negeri, Nawi Mohammad,  Exco Penerangan ,Komunikasi dan Kebudayaan Negeri Terengganu, Dato' Mohd Jidin Shafee, Ahli Parlimen Setiu, Che Zulkifly Jusoh dan Dato' Zainal Dahlan, Pengerusi LPP Malaysia.

Sebahagian ahli yang hadir mesyuarat.

**

20 September 2013

Ukom muncul johan boling anjuran TATiUC

Oleh: Aida Abd Rahman

Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom) muncul juara pertandingan boling sempena Hari Kolej Universiti  Tati (TATiUC) Bersama Media, di Terengganu Equestrian Resort (TER), Kuala Terengganu, hari ini.

Pasukan yang diwakili Kamaruddin Mat Akib, Aida Abd Rahman dan Abd Rahim Daud berjaya menewaskan tujuh pasukan lain selepas menghasilkan jatuhan pin tertinggi dengan mengumpul 1,250 mata.

Manakala tempat kedua berpihak kepada Bernama selepas ketinggalan 29 mata berbanding  kumpulan di tempat pertama.

Sementara tempat ketiga pula milik Radio Televisyen Malaysia Terengganu (RTM) yang mengumpul 1,118 mata.

Semua pemenang menerima hadiah berupa hamper dan baucer beli-belah di Pasaraya Giant.

Hadiah kepada pemenang disampaikan Rektor TATiUC, Dr Zunaidi Ibrahim.

Hadir sama, Timbalan Rektor TATiUC, Dato’ Zulkifli Muhamad dan 30 pengamal media dari pelbagai agensi.

Menurut Dr Zunaidi, program tahunan anjuran TATiUC itu sebagai menghargai peranan media yang sudah banyak memberi promosi dan publisiti meluas yang mampu meningkatkan imej serta memperkenalkan pusat pengajian itu ke serata dunia.

Selain pertandingan boling, turut diadakan majlis makan malam dan cabutan bertuah pada sebelah malamnya, di Hotel Prinzpark.

 

AMANITA eratkan Polis dengan komuniti


Ahli AMANITA berkunjung ke rumah seorang penduduk di Seberang Jertih

Oleh: Mohammad Ishak

Kumpulan “Peace Lady” (AMANITA) yang ditubuhkan oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) membabitkan pegawai dan anggota wanita berperanan menjadikan golongan suri rumah sebagai rakan polis dalam usaha mengurangkan kadar jenayah setempat.

AMANITA yang diketuai oleh seorang Pegawai Wanita berpangkat Inspektor menggerakkan ahlinya menemui komuniti di setiap kampung sambil beramah mesra dan menyampaikan maklumat mengenai tanggung jawab polis bersama masyarakat.

Usaha yang dilakukan AMANITA Daerah Besut yang memulakan gerak kerja mendampingi masyarakat khususnya mendekati surirumah satu usaha murni dan mendapat kerjasama baik oleh penduduk daerah itu.

Kehadiran ahli AMANITA secara berkumpulan lengkap dengan pakaian seragam Polis menguatkan lagi kepercayaan suri rumah untuk memberi kerjasama dalam pelbagai aspek keselamatan selain dapat mengemukakan pelbagai aduan mengenai keadaan keselamatan di kampung masing-masing.

Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Rumah Awam Seberang Jertih, menjadi pilihan pertama AMANITA Daerah Besut untuk menggerakkan aktiviti ahli menemui suri rumah sambil bertanya kabar mengenai keadaan keselamatan di kawasan berkenaan.

Program di bawah National Blue Ocean Strategi (NBOS) itu memberi peluang kedua belah pihak mendapat maklumat semasa dan memudahkan pihak polis mengambil tindakan hasil maklumat daripada suri rumah yang ditemu bual ketika mengadakan sesi kunjungan hormat ke rumah terpilih.

Penaung AMANITA Besut, Inspektor Azirah Arshad yang mengetuai kumpulan itu bersama lapan anggota lain berpeluang menyampaikan penerangan mengenai issue semasa selain meklumat berhubung keselamatan.

Malah, program itu mendapat maklumat dua hala apabila suri rumah yang ditemubual turut berkongsi maklumat dan memaklumkan apa saja yang mereka lihat mengenai kalibat orang yang tidak dikenali masuk ke kawasan perumahan terbabit.

Azirah berkata, kehadiran ahli kumpulan itu sebenarnya dapat membantu polis kerana suri rumah memberi kerjasama baik dan berani menyampikan sesuatu masalah yang berlaku di tempat mereka.

Sebenarnya, kata Azirah pegawai AMANITA berperanan sebagai perantara untuk mendapatkan sebarang maklumat khususnya yang berunsur jenayah daripada golongan suri rumah.

“Maklumat yang diterima daripada mereka kemudian akan disalurkan kepada pihak jabatan atau unit berkaitan untuk diambil tindakan,” katanya.

Beliau berkata, ahli kumpulan itu akan bergerak dari masa ke semasa menemui suri rumah sekitar daerah itu secara berperingkat dan orang ramai dinasihatkan jangan panik dengan kehadiran mereka kerana ia dilakukan menerusi JKKK di kawasan masing-masing.

Idris dijangka kekal Ketua UMNO Bahagian Besut


Salleh Abd Latif (Setiausaha UMNO Bahagian Besut).

Oleh: Mohammad Ishak 

Menteri Pendidikan II, Dato’ Seri Idris Jusoh dijangka mengekalkan jawatan Ketua UMNO Bahagian Besut, apabila tiada calon lain menawarkan diri bertanding merebut jawatan nombor satu di bahagian itu pada pemilihan parti Oktober depan.

Dua lagi penyandang bagi jawatan Timbalan Ketua yang dipegang oleh ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad, Naib Ketua, ADUN Jertih, Muhamad Pehimi Yusof juga tiada persaingan selepas borang pencalonan dileluarkan oleh bahagian itu petang semalam.

Satu lagi jawatan yang tidak dicabar ialah Ketua Wanita UMNO apabila penyandangnya, Engku Naimah Engku Taib tidak dicabar sesiapa daripada pergerakan berkenaan.

Setiausaha UMNO Bahagian, Salleh Ab Latif, berkata, berdasarkan rekod borang yang didaftar oleh urusetia bahagian mengikut jawatan tiga jawatan berkenaan tidak ada calon lain yang menawarkan diri merebut jawatan berkenaan.

Bagaimanapun,katanya, pertandingan dijangka sengit bagi jawatan Ketua Pemuda apabila tiga calon bakal menawarkan diri merebut jawatan yang dikosongkan ADUN Kota Putera, Mohd Mahdi Musa yang tidak bertanding kerana melepasi umur.

Bagi jawatan Ketua Puteri pula dua calon akan berentap selepas ketua sekarang, Che Senah Sulaiman juga akan melepaskan jawatan atas faktor sama seperti ketua pemuda.

Katanya, penyertaan paling hebat ialah bagi jawatan Ahli Jawatankuasa Bahagian apabila 56 borang dikeluarkan kepada mereka yang berminat untuk menawarkan diri dalam pertandingan berkenaan.

Ia diikuti jawatankuasa pemuda membabitkan 36 orang, wanita 32, dan puteri, 20. Salleh berkata, sehingga jam 5 petang semalam urusetia sudah merekodkan sebanyak 207 borang dikeluarkan kepada ahli parti yang akan bertanding dalam pelbagai jawatan parti.

Bagaimanapun,katanya, kedudukan sebenar calon terbabit akan diketahui kira-kira jam 6 petang esok selepas semua calon yang menawarkan diri menyerahkan borang masing-masing secara rasmi kepada urusetia berkenaan.

Pentadbiran daerah Kuala Nerus berkonsepkan pembangunan moden dan hijau.

Oleh; Esah Abdullah

Konsep pembangunan moden dan hijau bagi pusat pentadbiran Kuala Nerus adalah berteraskan elemen air dan bandar dalam taman, kata Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said.



Sehubungan itu katanya, beberapa komponen utama yang akan dibangunkan ialah jalan masuk daripada Jalan Kota Bharu/ Tepoh dan Jalan Gong Badak.

“Sebuah taman bandar yang merangkumi kawasan lapang, tasik dan terusan akan turut diwujudkan sebagai tarikan utama ke daerah itu,” katanya kepada pemberita di majlis perasmian Pelancaran Publisiti Draf Rancangan Kawasan Khas Pusat Pentadbiran daerah Kuala Nerus di Dewan Sivik Padang Nanas, Kuala Terengganu semalam.

Katanya, lain-lain komponen termasuklah masjid sebagai ‘focal point’, kawasan institusi utama kerajaan bagi menyokong peranannya sebagai pusat pentadbiran daerah serta kawasan kediaman yang pelbagai ketegori.

Kerajaan juga katanya, akan mewujudkan kawasan aktiviti perniagaan utama dan tidak ketinggalan kawasan pembangunan infrastruktur dan utility melalui kaedah ‘common utility tunnel’.

“Satu jawatankuasa khas telah pun ditubuhkan bagi merealisasikan penubuhan daerah baru di samping menyelaras dan memantau perancangan daerah baru Kuala Nerus,” katanya.

Katanya, pembangunan pusat pentadbiran ini akan dilaksanakan secara berfasa dan setakat ini sebanyak RM20 juta diperuntukan bagi fasa pertama melibatkan kerja-kerja asas tapak bagi bangunan kompleks pejabat daerah.

Tambahnya, Ia juga membabitkan penyediaan tapak bagi bangunan gunasama kerajaan negeri dan Persekutuan, sistem perparitan, kolam tangkungan serta jaringan jalan raya.

“Perancangan kawasan ini memerlukan peruntukan yang banyak terutama untuk menyelesaikan masalah air bertakung dan banjir kerana aras tanah yang rendah,” katanya.

Katanya, kerajaan negeri sangat komited untuk membangunkan daerah itu di mana dengan kepesatan pusat bandar Kuala Terengganu sekarang, rakyat yang berada di sebelah utara Kuala Terengganu ini turut mendapat manfaat bersama.

“Kita jangka dalam tempoh lima tahun kerja-kerja membangunkan kawasan ini dapat dilaksanakan termasuk membina bangunan utama yang akan menjadi nadi kepada pusat pentadbiran daerah baru itu nanti,” katanya

Penerbangan terus ke Madinah pada Selasa ini

Kumpulan pertama 278 jemaah haji dari Terengganu berlepas ke Madinah melalui penerbangan terus KT 29 dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM), Kuala Terengganu, bermula Selasa ini.

 Pengarah Operasi Lembaga Tabung Haji Terengganu Azilah Itam berkata kumpulan itu berlepas pada 6.30 petang ini dan mereka sebahagian daripada 1,400 jemaah pantai timur yang tersenarai untuk mengerjakan haji tahun ini.

 "Urusan jemaah haji kali ini lebih istimewa kerana dijalankan di TH Hotel & Convention Centre (THHCC) yang mula beroperasi dua bulan lalu dan ia memudahkan urusan jemaah termasuk pemeriksaan kesihatan dan imigresen sebelum mereka berangkat," katanya kepada pemberita pada satu majlis, baru-baru ini.

Urusan pendaftaran yang julung kali dijalankan di kompleks THHCC berharga RM75 juta itu berjalan lancar.

 Empat lagi penerbangan terus ke Madinah dijadual berlepas dari Kuala Terengganu dengan penerbangan terakhir pada 26 Sept ini membabitkan jemaah dari Kelantan, Terengganu dan Pahang.

 

Masjid At-Takwa, Beris Tok Ku, Indah.

Teks dan gambar Aminudin Ismail.

Masjid At Takwa, Beris Tok Ku
KEBERSIHAN dan keindahan sesebuah masjid itu bukan sahaja boleh menarik orang ramai untuk datang menunaikan solat atau melakukan ibadah lain tetapi ia boleh manaikan imej Islam di kalangan penganut agama lain ataupun pelancong asing yang datang ke negeri ini.

Masjid Kampung Al Takwa, Beris Tok Ku yang terletak kira-kira 13 kilometer dari Bandar Permaisuri, Setiu adalah sebuah masjid yang indah dan bersih dan ianya pernah memenangi anugerah dalam Pertandingan Kebersihan dan Keceriaan Masjid dan Surau Daerah Setiu selama dua tahun berturut-turut iaitu pada 2006 dan 2007

Mohd Amin (Kiri) bersama Iman I dan AJK masjid.
Imam II masjid itu, Mohd Amin M.Nong , berkata pihak pentadbir masjid dan kariah sentiasa mengambil berat tentang keindahan dan kebersihan masjid ini dengan saling bekerjasama menjaganya supaya ia sentiasa dalam keadaan bersih dandan ceria.

“Walaupun masjid yang dibuka pada tahun 1988 ini adalah bangunan kayu dan lama tetapi kami memang mengambil berat soal kebersihan dan keindahan. Seminggu sekali ada beberapa jemaah yang membersih kawasan ini dan menceriakannya dan mengadakan gotong royong jika perlu,” katanya.



Papan tanda masjid berhampiran jalan.
Mohd Amin berkata, pada mulanya masjid itu adalah sebuah surau yang dipindahkan dari sebuah kampung lain selepas pembukaan Kampung Kampung Beris Tok Ku tetapi ia dinaiktaraf sebagai sebuah masjid pada Julai 2007 kerana pertambahan penduduk.

“Dulu jemaah hanya 10 orang sahaja tetapi lama kelamaan ia bertambah dan kini masjid ini mempunyai kira-kira 200 jemaah dan masjid ini juga sering menjadi tumpuan musafir yang melalui jalan pantai untuk berhenti menunaikan solat ataupun berehat,” katanya.

Menurutnya, masjid itu mampunyai tiga iman dan tiga bilal yang akan bertugas dengan bergilir-gilir dan pelbagai aktiviti keagamaan diadakan antaranya ialah ceramah agama mingguan, kuliah subuh dan ceramah agama untuk muslimah.

“Jika ada penceramah yang datang, biasanya masjid ini dipenuhi kariah yang dari sekitar kampung. Pelbagai aktiviti lain turut diadakan di masjid ini,” katanya mengenai masjid yang pernah menerima peruntukan sebanyak RM100 ribu dari kerajaan untuk kos mengubahsuai itu.

Laluan ke tandas yang dihiasi indah.
Dalam pada itu, teganukita difahamkan sebuah masjid baru akan dibina kerajaan negeri berhampiran masjid ini bagi mengantikan masjid lama itu dan kerja-kerja tapak sudahpun dijalankan dan bangunan akan didirikan tidak lama lagi untuk memberi lebih keselesaan kepada jemaah yang semakin meningkat ramai.



Ahli Parlimen Setiu rasmi sukan SKKF

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Zulkifly (dua dari kanan) mulakan acara tarik tali.
SETIU: Setiap murid yang aktif bersukan diminta tidak mengabaikan pelajaran dengan mengimbangi antara sukan dan pelajaran, kata Ahli Perlimen Setiu, Che Mohd Zulkifly Jusoh ketika berucap merasmikan acara penutup Kejohanan Sukan Tahunan Sekolah Kebangsaan Kampung Fikri (SKKF), di sini, semalam.

Selain itu, Zulkifly berkata, pembabitan ibubapa dalam dan golongan muda dalam beberapa acara sukan sekolah itu ianya boleh merapatkan hubungan antara penduduk dan pihak sekolah dan boleh mewujudkan kemesraan dan kerjasama.

“Walaupun setiap pelajar harus mengikuti kegiatan sukan yang diadakan di sekolah namun setiap pelajar tidak semestinya mengabaikan pelajaran tetapi sebaliknya pelajar perlu mengimbangi kedua-duanya supaya anak-anak menjadi pelajar yang cemerlang dan terbaik demi masa depan.

“Saya juga difahamkan sukan tahunan ini bukan sahaja disertai murid-murid tetapi ada melibatkan ibubapa dan golongan muda. Sebagai Wakil Rakyat saya bangga dan bersyukur kerana pembabitan mereka itu bukan sahaja boleh mewujudkan hubungan baik penduduk dan pihak sekolah tetapi ia juga boleh mengeratkan hubungan dan kerjasama kedua-dua pihak terbabit,” katanya.

Kami Juara..pasukan Kenari bergambar gembira.
 Dalam ucapanya itu juga, sebagai Wakil Rakyat yang baru, Zulkifly berjanji akan berusaha menyelesaikan beberapa masalah penduduk Kampung Fikri dan meminta penduduk memberi sepenuh kerjasama kapadanya dalam menjalankan tugas sebagai wakil rakyat.

Ibrahim (dua dari kanan) dan tetamu jemputan yang hadir.
Sementara itu, Guru Besar SKKF, Ibrahim Awang berkata, dia mengucapkan terima kasih kepada Zulkifly kerana hadir merasmikan sukan tahunan ke 16 sekolahnya dan memberi sumbangan kewangan kepada pihak sekolah.

“Dalam kejohanan kali ini, pasukan Kenari iaitu rumah kuning menjadi johan manakala tempat kedua dan ketiga ialah pasukan Merak dan Bangau. Perbarisan Terbaik juga dimenangi Kenari manakala Khemah terbaik ialah rumah Merak.

"Pada majlis penutup itu, terdapat juga acara selingan untuk penonton  iaitu pertunjukan paramoto dan kapal terbang kawalan jauh,” katanya.


19 September 2013

Fakruddin tabah jalani kehidupan.

Teks dan gambar Aminudin Ismail.

Fakruddin aktif walaupun OKU.
BERBEKALKAN minyak urut dan sebatang kayu kecil, Fakruddin atau nama penuhnya, Fakruddin Zakaria, akan memenuhi permaintaan siapa sahaja yang mahu mendapat khidmatnya untuk mengurut cara refleksologi terutama pelanggan tetapnya dengan mengenakan bayaran yang berpatutan.

Pemuda yang pernah menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) ini tidak pernah menyesal walaupun tidak dapat menamatkan pengajiannya dan gagal memperolehi segulung diploma kerana di serang penyakit saraf yang menyebabkan dia tidak bergerak selama beberapa bulan kerana lumpuh dari pinggang ke bawah.

“Saya sedang hampir menamatkan pengajian iaitu pada semesta akhir saya tiba-tiba mengalami jangkitan kuman pada tulang menyebabkan kaki saya terpaksa dipotong hingga ke paras lutut dalam tempoh hanya sebulan terkena penyakit itu.

 “Sebelum itu saya sudahpun bertongkat kerana menghidap spinal iaitu sejenis penyakit yang membabitkan saraf selepas terjatuh di sekolah ketika dalam darjah dua,” cerita Fakruddin yang berusia 33 tahun dan masih bujang itu.

 Akibat penyakit itu, Fakruddin yang tinggal di Kampung Tuan Mandak, Batu Enam, Kuala Terengganu itu, mengalami kemurungan hampir lima tahun dengan hanya tinggal di dalam rumah kerana tidak boleh melakukan sesuatu pekerjaan akibat penyakit yang anggap misteri menimpa dirinya itu.

 “Selama lima tahun saya buntu, hanya terlantar di katil dan bergerak di kawasan rumah sahaja dengan kerusi roda. Fikiran saya tidak berfungsi untuk berfikir bagi meneruskan kehidupan sehinggalah saya bertemu dengan kawan-kawan senasib melalui persatuan barulah saya boleh menerima hakikat penyakit saya itu dan dapat meneruskan kehidupan sebagaimana biasa,” katanya.

Mahir urut refleksologi.
Fakruddin yang tinggal bersama bapa saudaranya sejak kecil itu, sememangnya seorang cekal dalam hidup, miskipun tidak pernah merasai kasih sayang seorang ibu sendiri kerana kematian ibu ketika dia dilahirkan namun Fakruddin tetap membesar sebagaimana kanak-kanak.

“Emak meninggal ketika melahirkan saya, dan selepas itu saya tinggal bersama bapa saudara sehinggalah sekarang. Saya sudah anggap bapa saudara saya seperti bapa saya sendiri manakala bapa sendiri saya tidak putus hubungan dengan saya.

“Bagaimanapun, hubungan saya dengan bapa kandung tidak putus kerana saya sering juga ke rumahnya walaupun dia tidak memelihara saya.

"Saya mempunyai empat adik beradik di sebelah bapa saudara dan sebelah bapa saya juga empat beradik, saya anak bongsu” katanya yang turut kehilangan ibu saudara yang memeliharanya beberapa tahun lalu. 

Selain itu, Fakruddin juga penah beberapa kali balik ke kampungnya di Batu Enam, Kuala Terengganu dari Shah Alam dengan menonggang motosikal roda tiga yang memakan masa perjalanan kira-kira 12 jam.

“Saya sudah biasa naik motosikal roda tiga ketika menuntut di Uitm dulu malah beberapa kali saya bagi dengan motosikal itu, walaupun jauh dan memenatkan tetapi saya kuatkan semangat setiap kali perjalanan untuk pulang ke kampung,” katanya. Fakruddin yang kini aktif mengeruskan POKUAT iaitu sebuah persatuan yang menguruskan dan membantu orang yang senasib dengannya.

"Pokuat kini dianggotai lebih 400 ahli dari seluruh Terengganu dan persatuan itu aktif menjalankan pelbagai aktiviti. Terima kasih juga kepada kerajaan negeri kerana menghulurkan beberapa bantuan untuk Pokuat dan juga kepada seluruh OKU di negeri ini," katanya.


Budaya integriti perlu sokongan semua

Oleh: Aida Abd Rahman

Pembudayaan integriti memerlukan sokongan semua pihak termasuk kepimpinan dan masyarakat bagi memastikan negeri dan negara amnya, kekal berada pada landasan keamanan dan kemakmuran.

Timbalan Pengerusi II Jawatankuasa Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri Terengganu, YB Haji Bazlan Abd Rahman, berkata komitmen masyarakat amat dituntut bagi menjayakan usaha itu kerana jika hanya pihak kerajaan sahaja komited mengamalkannya pasti usaha itu sukar direalisasikan.

“Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di seluruh Terengganu juga perlu melaksanakan tugas dengan telus dan amanah bagi mengelak tercetus kemarahan rakyat kepada pihak kerajaan.

“Setiap kakitangan harus menanam nilai murni dan jiwa yang lebih baik tulus dan ikhlas supaya mampu mewariskannya kepada generasi akan datang,” katanya ketika merasmikan Majlis Penutup Forum Ke Arah Membudayakan Intergriti Dalam Kalangan Ahli-Ahli Majlis PBT Negeri Terengganu di Hotel Prinz Park,Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Timbalan Presiden Institusi Integriti Malaysia, Dr A Bakar Sarpon; Ketua Pegawai Eksekutif Institut Pengajian Strategik dan Integriti Terengganu, Datuk Tengku Farok Hussin tengku Abdul Jalil.

Haji Bazlan berkata, Malaysia berada pada kedudukan ke- 54 dalam indeks persepsi rasuah daripada 176 negara pada tahun lalu, iaitu semakin meningkat berbanding kedudukan ke-60 dua tahun lalu.

“Bagaimanapun, Singapura pula berada pada 10 kedudukan terbaik, maka itu menjadi cabaran kepada kita khususnya pihak PBT untuk menjamin berada pada tahap lebih baik pada masa akan datang,” katanya.

Katanya, PBT harus menyokong kesungguhan kerajaan dengan mengamalkan sikap tulus, ikhlas dan amanah dalam melaksanakan tugas bagi memerangi gejala rasuah yang boleh mengancam kepada kestabilan ekonomi dan keamanan negara.


Kafa mampu percepatkan proses pembangunan negara

Oleh: Suriati Ali 

 Sistem pendidikan Kelas al-Quran dan Fardu Ain (Kafa) akan lebih berfungsi, jika pihak berkaitan melaksanakannya dengan lebih cekap dan berkesan melalui pelan perancangan yang dikemaskini dan tersusun.

 Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Dato’ Haji Othman Mustapha, berkata strategi itu mampu membantu menjana dan mempercepatkan proses pembangunan negara berteraskan pembinaan modal insan yang bersepadu dari segi pembangunan jasmani, emosi dan intektual.

Katanya sebaliknya pula, kegagalan kita melaksanakan program itu dengan lebih cekap dan berkesan akan membantutkan segala usaha untuk memacu kejayaan lebih cemerlang dalam pendidikan agama peringkat rendah di negara ini.

“Pendidikan Islam dilihat memainkan peranan utama untuk melahirkan guna tenaga manusia yang bukan saja berpengetahuan, mahir dalam pelbagai bidang.

 “Justeru kecemerlangan dan kemajuan negara ini lazimnya mempunyai kaitan antara pemantapan sistem pendidikan dengan perancangan pembangunan negara yang sedang dilaksanakan,” katanya.

 Beliau berkata demikian ketika membacakan tek ucapan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Mejar Jeneral Dato’ Seri Jamil Khir Baharom pada Majlis Ijtimak Penyelia-penyelia Kafa peringkat Kebangsaan, di Permai Hotel, Kuala Terengganu, hari ini.

 Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Inovasi dan Tugas-tugas Khas, Yb Ghazali Taib dan Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Md. Kamaru Al-Amin Ismail.

 Lebih 300 penyelia Kafa dari seluruh Malaysia menyertai program dua hari dan berakhir hari ini. Pelbagai pengisian dimuatkan, termasuk, motivasi dan ceramah hala tuju serta memperkasakan sistem pendidkan Islam.

 Dato’ Haji Othman turut memberitahu, tugas mendidik anak-anak bukan perkara mudah. Ia merupakan satu tugas yang amat mencabar emosi, fikikal dan intelektual ibu bapa.

 “Kepesatan dan kecanggihan alatan teknologi komunikasi menjadikan anak-anak kita begitu terdedah dengan pelbagai bentuk pengaruh persekitaran mereka,” katanya.

 

MB lancar Walk4Malaysia Ahad ini

Oleh: Kamarudin Mat Akib 

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, akan menyempurnakan acara pelepasan Walk For Malaysia (Walk4Malaysia) di Dataran Kuala Besut, pada 22 September (Ahad) ini.

Pelbagai acara seperti senamrobik, silat dan dikir barat akan diadakan bagi memeriahkan acara tersebut yang membawa misi keamanan dan sokongan rakyat kepada Kerajaan Barisan Nasional (BN).

Seorang penduduk tempatan yang bernazar untuk berjalan kaki dari Kuala Besut ke Putrajaya jika BN menang pada Pilihan Raya Kecil DUN Kuala Besut, 24 Julai lalu, akan menunaikan nazarnya melalui Program Walk4Malaysia yang dirancang Kerajaan Terengganu.

Mohd Nor Mat, 48, pekerja rendah am di Yayasan Islam Terengganu cawangan Besut, akan menunaikan impiannya berjalan kaki sejauh lebih 600 kilometer dari Kuala Besut ke Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Semangat kental dan kecintaannya terhadap BN yang menebal mendorong beliau untuk berjalan kaki bagi membuktikan sokongan kepada BN dan Kerajaan Terengganu.

Pada hari pertama, beliau yang pernah berjalan sejauh 380 kilometer dalam masa empat hari dari Kemaman ke Besut pada tahun 2008, akan berjalan kaki dari Dataran Kuala Besut ke Merang, Setiu sejauh 67.5 kilometer dalam tempoh 13 jam 35 minit.

Mohd.Nor Mat, dijadualkan bermalam di Merang dan meneruskan perjalanan pada hari kedua ke Batu Buruk Kuala Terengganu.

Majlis pelancaran Walk4Malaysia telah disempurnakan Menteri Belia dan Sukan, YB Khairy Jamaluddin Abu Bakar di pejabat Perdana Menteri di Putrajaya pada 13 September lalu.

Pelan pelaksanaan daerah baru Kuala Nerus diancar

Oleh; Esah Abdullah 

Kedudukan geografinya yang seimbang dalam konteks sempadan pentadbiran daerah baru dan tidak melibatkan perpindahan penduduk serta pembangunan boleh dilaksanakan dengan segera antara sebab utama pemilihan kawasan Kuala Nerus sebagai daerah baru.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, perletakannya dalam radius lima kilometer sahaja daripada Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan juga Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) mampu menjadi pemangkin kepada pembangunan sekitar.

“Pemilihan kawasan ini bertujuan untuk membangunkan kawasan Terengganu Utara daerah Kuala Terengganu yang semakin pesat membangun,” katanya di majlis Perasmian Pelancaran Publisiti Draf Rancangan Kawasan Khas Pusat Pentadbiran daerah Kuala Nerus di Dewan Sivik Padang Nanas, Kuala Terengganu hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Sains Teknologi, Alam Sekitar, Teknoloji Hijau dan Air negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman dan Datuk Bandar, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) Dato’ Haji Adzlan Mohd Dagang.



Kenamaan lain yang hadir ialah Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Perancang Bandar dan Desa Semenanjung Malaysia, Encik Kamaruddin Shamsuddin; Pengarah Perancang Bandar dan Desa Terengganu, Haji Mohd Anuar Maidin dan Pengurus Kanan Projek Daerah Baru Kuala Nerus, Haji Wan Harujan Sulaiman.



Katanya, tapak pusat pentadbiran daerah ini tidak melibatkan pengambilan balik memandangkan ianya dirancang di atas tanah milik kerajaan kecuali untuk pembinaan dan pembesaran tiga laluan masuk ke pusat bandar yang melibatkan tanah milik.

“Pembangunan pusat pentadbiran ini aan dilaksanakan secara bersepadu dengan pelaksanaan cadangan yang terkandung dalam pelan induk tebatan banjir dan system perparitan Baroh Tok Jiring untuk menangani masalah banjir,” katanya.

Menteri Besar kemudiannya mengalu-alukan penglibatan masyarakat untuk memberi maklum balas serta idea mengenai pelan pembangunan yang dirancang.

“Semua orang awam diberi peluang untuk menyemak laporan kajian berkenaan serta mengemukakan ulasan dan bantahan yang dibuka mulai 2 September hingga 1 Oktober depan,” katanya.
 









Kerajaan negeri berhasrat lahirkan Saintis Islam

Oleh: Noraini Jusoh

Kerajaan negeri berhasrat melahirkan Saintis Islam dari kalangan anak Terengganu dan bekerjasama dengan beberapa pihak untuk mengkaji beberapa perkara bagi merealisasikan impian tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Sains dan Teknologi, Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Tenaga dan Air negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman (gambar) berkata, kerajaan negeri mendapatkan kerjasama Pusat Sains dan Kreativiti Terengganu, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) untuk merangka program itu.

"Buat masa ini, kita masih dalam proses menyiapkan kertas kerja dengan dibantu seorang profesor dari UMT termasuk dalam mengenal pasti universiti dan kursus apa yang bersesuaian untuk pelajar kita ikuti.

"Sebaik kertas cadangan tersebut siap dan diperhalusi, program itu akan dibentangkan kepada kerajaan negeri sebelum dilaksanakan kelak,” ujarnya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Majlis Pelancaran Sambutan Bulan Astronomi PSKT di Pusat Dagangan Terengganu, kelmarin.

"Kita akan mengambil pelajar cemerlang yang hafaz 30 juzuk al-Quran daripada Sekolah Imtiaz untuk merealisasikan program Saintis Islamik bagi melahirkan golongan Saintis Islam bertaraf dunia di kalangan anak Terengganu.

"Buat permulaan, kita sasarkan untuk menghantar tiga pelajar terbaik setiap tahun dan bercadang menjadikan pelajar yang menduduki SPM tahun ini sebagai perintis kepada program ini,” ujarnya.

Katanya, para pelajar yang terpilih akan dihantar menyambung pengajian di salah sebuah universiti daripada sepuluh buah universiti terbaik dunia di bawah tajaan biasiswa Yayasan Terengganu.
 





Zulkifli lancar "Setiu Cycling Gangz"

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

Zulkifli ketika berucap di Rhu 10, semalam.
SETIU: Peserta program Kayuhan Sihat sempena sambutan Hari Kemerdekaan ke 56 anjuran Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) disaran supaya terus melakukan aktiviti berbasikal dan tidak hanya berbasikal ketika menyertai program semata-mata.

Ahli Parlimen Setiu Che Mohd Zulkifli Jusoh, berkata aktiviti berbasikal banyak memberi manfaat kepada kesihatan kerana ia adalah amalan hidup sihat dan perlu dilakukan secara berterusan.

“Program sebegini adalah satu program yang baik tetapi jangan setakat ketika ada program sahaja dan kalau boleh ianya hendaklah dilakukan berterusan kerana berbasikal ini amat baik untuk kesihatan.,” katanya ketika merasmikan program itu di peringkat daerah Setiu di Pantai Ru 10, Penarik, di sini, semalam.

Zulkifli berkata, menjaga atau memelihara kesihatan itu adalah tanggungjawab bersama seiring dengan visi Kementerian kesihatan iaitu ‘A Nation Working Together For Better Health”. “Sebagai Ahli Parlimen, saya sentiasa menyokong segala usaha yang dilakukan oleh Kementerian Kesihatan dan agensi-agensi menganjurkan program seperti ini.

 Saya yakin hanya melalui rakyat yang sihat dan cergas negara ini mampu menjadi sebuah negara maju 2020 nanti,” katanya.

Menurutnya, akibat perubahan hidup, masyakat kini kurang aktif kerana mereka tidak lagi berjalan kaki atau berbasikal tetapi sebaliknya kini ada pelbagai jenis pelbagai pengangkutan moden.

“Amat membimbangkan kita sekarang ialah “trend” kanak-kanak sekarang yang lebih mengemari permainan elektronik yang hanya mengunakan jari-jemari dan menyebabkan mereka menjadi tidak aktif dan ini akan memburukan lagi generasi pewaris negara,” katanya.

Sehubungan itu, beliau menyarankan lebih banyak agensi kerajaan dan swasta menganjurkan aktiviti sihat sebagaimana yang dilakukan oleh Jabatan Kesihatan itu yang banyak memberi manfaat kepada seluruh masyarakat.

Zulkifli (kiri) dan peserta mengaminkan doa sebelum kayuhan.
Sementara itu, seramai 120 peserta menyertai kayuhan dari Kemaman ke Besut itu yang terdiri daripada kakitangan Jabatan Kesihatan semua daerah beberapa agensi luar antaranya ialah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPM).

Zulkifli juga turut melancarkan kelab berbasikal Daerah Setiu yang digelar “Setiu Cycling Gangz”. Turut hadir ialah Timbalan Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Mohd Jusoh, Timbalan Pengarah Kesihatan (Perubatan), Mohammad Omar dan Pegawai Kesihatan Daerah, Dr. Rohayaty Muda.


18 September 2013

Serah kes FB palsu untuk tindakan lanjut polis : MB

Oleh: Aida Abd Rahman dan Suriati Ali

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said kesal dengan sikap segelintir pengguna media sosial khususnya Facebook (FB) yang hilang pertimbangan apabila menyalahgunakan kecanggihan Teknologi Maklumat (IT) untuk tujuan tidak baik dan memfitnah orang lain.

 “Mereka jangan lupa dengan kecanggihan teknologi dan mereka merasakan mereka pandai, mereka klon FB orang lain, tetapi pihak kerajaan (pihak berkuasa) mempunyai mekanisme untuk mengesan mereka yang terlibat,” katanya kepada pemberita selepas Mesyuarat Mingguan Exco, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas isu pemalsuan akaun FB dengan menggunakan nama dan gambar beliau serta mengeluarkan pelbagai paparan yang berniat jahat, sejak akhir-akhir ini.

Katanya, pihaknya menyerahkan perkara itu untuk siasatan lanjut polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta sudah mempunyai beberapa petunjuk awal mengenai mereka yang bertanggungjawab.

 “Kita serah kepada polis untuk menentukannya (siasatan) dan setakat ini kita mendapat petunjuk sahaja tetapi kita tidak boleh mendahuli polis dalam hal ini. Nampaknya polis dan SKMM sekarang ini sedang giat mengesan mereka yang terlibat.

 “Sebenarnya dia tidak `hacks’ Facebook saya, tetapi dia klon dan mengetahui itu bukan Facebook saya apabila dapat kesan gambar ada sedikit kelainan. malah semasa saya berada di China keluar (paparan) dalam Facebook saya menyatakan bahawa saya menawarkan diri untuk bertanding Naib Presiden Umno, sedangkan sejak dulu lagi saya memang tiada niat untuk bertanding.

 “Semasa menjadi Ketua Pemuda dulu pun saya tidak pernah bertanding, itu bukan sifat sayalah tidak suka untuk merebut jawatan (Umno) dan sebagainya,” katanya.

 Terdahulu, Pejabat Menteri Besar (MB) membuat laporan polis berhubung pemalsuan akaun Facebook  yang menggunakan nama dan gambar Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang menimbulkan pelbagai reaksi di kalangan masyarakat khususnya pengikut akaun media sosial itu sejak beberapa hari lalu.

Setiausaha Akhbar Kepada MB, Encik Rosli Zakaria, membuat laporan polis berkenaan di Ibu Pejabat Polis Daerah Kuala Terengganu, kira-kira jam 10.15 pagi semalam. Encik Rosli berkata, pemalsuan akaun FB berkenaan lebih kepada tujuan penyamaran yang perlu ditangani dan disiasat segera oleh pihak berkuasa.




Kem gajah di Tasik Kenyir

Oleh: Suriati Ali dan Aida Abd Rahman

Terengganu terus memperhebatkan produk pelancongan sedia ada dengan mewujudkan kem gajah yang dibangunkan di Pengkalan Gawi, Tasik Kenyir dijangka siap akhir tahun ini.



Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata konsep itu diperkenalkan di Terengganu dengan mengambil contoh beberapa pusat penempatan dan pelancongan terkenal seperti di Chiang Mai,,Thailand dan Kuala Gandah (Pahang).

“Kita akan mewujudkan tiga komponen, satu (kawasan) gajah jinak yang boleh melukis, bermain bola dan mandi bersama gajah.

“Malah, di situ juga ada kawasan menyusuri hutan dan kita mengenal pasti lokasi air terjun..pengunjung menaiki gajah dan menyusuri bawah air terjun.

“Selain itu, terdapat sungai yang cantik yang boleh dijadikan kawasan perkelahan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Ahli-ahli Kerajaan Negeri di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu.

Katanya, kesemua gajah ini akan membuat persembahan di depan pengunjung dan haiwan ini akan dilatih oleh jurulatih daripada Thailand. “Buat permulaan lapan ekor gajah akan dibawa ke kem itu, sebelum tambahan dua ekor lagi untuk menjadikan kesemuanya 10 ekor yang diagihkan ke tiga komponen utama itu. 

“Komponen kedua pula akan menempatkan gajah separuh liar yang dibiarkan bebas di kawasannya, sementara pengunjung boleh meninjau lokasi itu dengan menyusuri jambatan gantung.

“Fasa terakhir projek kem gajah berkenaan adalah kerja menyiapkan dua chalet (permulaan) atas pokok, di mana pengunjung yang mahu menginap di situ akan dibawa oleh gajah jinak ke pusat penginapan itu sebelum pengunjung perlu menggunakan tangga yang boleh dilipat untuk ke tempat penginapan mereka,” katanya.

 

Projek hidro elektrik Hulu Terengganu beroperasi 2015

Oleh; Esah Abdullah

Projek Hidro elektrik Tenaga Nasional (TNB) Hulu Terengganu dijangka akan memulakan operasi sepenuhnya pada Oktober 2015.

Pengurus Besar TNB Terengganu, Ir Md Yuslan Mohd Yusof berkata, projek berkenaan berjalan lancar dan kini siap 50 peratus.

“Setakat ini kerja penyimpanan sungai sudah siap tanpa menghadapi sebarang masalah dan yakin ia dapat disiapkan mengikut jadual ditetapkan selepas pelaksanaannya dimulakan pada 2010,” katanya.

Katanya, projek pembinaan itu membabitkan dua fasa iaitu fasa pertama dengan pembinaan empangan, terowong air dan stesen jana kuasa elektrik bawah tanah.

“Manakala fasa akhir merangkumi kerja mereka bentuk, memasang serta menguji peralatan mekanikal dan elektrik,” katanya.

Menurutnya, empangan hidroelektrik kedua itu dibina di kawasan Sungai Tembat dan Sungai Puah, Hulu Terengganu dan mempunyai kapasiti 250 megawatt.

Tambahnya, ia sebahagian usaha brterusan syarikat untuk menyediakan kapasiti bagi memenuhi peningkatan permintaan elektrik, menambah baik jaminan sistem tenaga dan mengurangkan pelepasan karbon.

Lebih 60,000 buku sempena `The Amazing Book Sale'

Oleh: Aida Abd Rahman

Lebih 60,000 unit buku akan dipamer dan dijual kepada orang ramai sempena `The Amazing Book Sale’ di Lobi Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT), Padang Hiliran, Kuala Terengganu bermula  25 hingga 29 September ini.

Jualan buku yang bermula 9 pagi hingga 9 malam akan memasarkan pelbagai jenis bahan bacaan Bahasa Inggeris dan Bahasa Melayu untuk pelbagai peringkat umur dari peringkat pra sekolah hingga profesional dengan harga yang terendah dalam pasaran.

Pengarah PPAT, Dato’ Hajah Nor Akmal Abdul Fatah, berkata potongan harga yang ditawarkan kepada pelanggan sepanjang program itu bermula daripada 40 hingga 90 peratus dan sukar diperolehi di premis jualan yang lain.

 “Pelbagai bahan bacaan menarik disediakan termasuk buku masakan, buku kanak-kanak dan remaja, pengetahuan am dan novel kepada orang ramai sempena penganjuran julung kali itu.

 “Bukan sahaja buku tempatan, malah buku dari luar negara juga turut ditawarkan dengan harga jauh lebih rendah berbanding biasa dan orang ramai sewajarnya memanfaatkan peluang itu dengan sebaik-baiknya untuk memupuk budaya membaca di kalangan ahli keluarga,” katanya.

 

KEHEBATAN INDUSTRI BIOTEK DI TERENGGANU: KILANG BIO-METIONINA DAN ISOBUTANOL DUNIA DI KERTIH BAKAL BEROPERASI MEI 2014

Laporan eksklusif oleh: Ruslan Abdul Rahman


 Kilang Bioteknologi yang pertama di dunia bagi penghasilan metionina atau mudahnya difahami sebagai asid amino di Kertih Terengganu dijangka akan memulakan operasi pada bulan Mei tahun depan.
 Dengan permulaan operasi di Taman Biopolimer Kertih, bermakna langkah menjadikan Terengganu sebagai pelopor loji bio-metionina yang pertama seumpamanya di dunia menjadi kenyataan.
  Kilang itu adalah pelaburan bersama Arkema dari sebuah syarikat Kimia dari Perancis yang terkenal dengan CheilJedang (CJ) dari Korea.
  CJ merupakan peneraju dunia dalam industri bioteknologi dengan inovasi penapaian dan penulenan, di mana ia juga merupakan pengeluar utama produk-produk berasaskan penapaian dengan operasi perniagaan di enam benua.

  Manakala Arkema pula merupakan syarikat kimia global dan pengeluar bahan kimia khusus yang terkemuka dari Perancis, dengan operasi di lebih daripada 40 buah negara.
 Jangkaan operasi kira-kira 11 bulan lagi disahkan sendiri oleh Ketua Pegawai Eksekutif NSE Resources Corporation Sdh.Bhd., Azhar Anuar kepada Pengarang Teganukita semalam selepas memberi taklimat kepada kepada rombongan Terengganu Inc.
  NSE Corporation adalah syarikat pembekal kepada CJ dan Akema dalam pembangunan kilang dan loji berkenaan.
 Semalam Terengganu Inc diketuai Ketua Pegawai Eksekutifnya, Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda telah mengadakan lawatan ke tapak kilang berkenaan di Kertih.
  Turut sama ialah para pegawai dari Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) dan Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT).  Menurut Azhar, boiler wap (Biomass Steam Boiler) yang dibina itu boleh menampung 180 tan sejam yang terbesar setakat ini berbanding bolier sedemikian di negara Eropah iaitu Copenhagen, New York hanyalah 144 tan sahaja sejam.
  Katanya, loji biotek itu antaranya mengandungi Boiler Wap sebanyak 11 unit, Boiler Wap Biomass 3 unit, drum wap 3 unit, blower 4 unit, pengering, pelembut dan pelbagai peralatan teknologi biotek lagi.
  Di samping itu kemudahan bangunan pentadbiran, makmal, bengkel penyelenggaraan, kawasan penyimpanan cip kayu, menara pendingin, jambatan timbang dan sebagainya turut diadakan dan sedang dalam penyiapan pembinaan.
  Sementara itu, Ketua Pengarah Terengganu Inc. , Dato’ Haji Wan Ahamad mengucapkan melahirkan penghargaan bagi pihak kerajaan negeri di atas kelancaran pembangunan loji biotek bertaraf dunia itu, malah pertama seumpamanya di dunia.
  Ia selaras dengan hasrat Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd.Najib Tun Razak dan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said yang mahu melihat kejayaan pembangunan kilang bioteknologi dengan pelaburan RM2 billion oleh gabungan syarikat terkenal dari Prancis dan Korea itu.
  Beliau berharap, bekalan bahan tumbuhan untuk diproses seperti pokok petai belalang ,acacia dan cip kayu yang lain mencukupi untuk menampung operasi kilang biotek itu serta membuka bidang baru penanaman dan pembekalan bahan perladangan untuk kegunaan loji biotek itu.
Ladang Petai Belalang di Marang

Inilah sumber inovasi dan penemuan baru ekonomi yang dilakukan oleh kerajaan negeri dengan kerjasama kerajaan pusat untuk rakyat negeri Terengganu, katanya.
 Sebelum itu, di sebelah pagi beliau turut melawat ladang Petai Belalang di Pulau Kerengga Marang.