Halaman

16 September 2013

Pembedahan pertama di Setiu Rabu ini

Teks dan gambar: Aminudin Ismail.

   

Mohd Jidin (bersongkok) ketika merasmikan dewan bedah HS sambil diperhati Mohd Faizal.
SETIU: Pesakit tertentu di daerah Setiu yang memerlukan pembedahan tidak perlu lagi ke Hospital Kuala Terengganu (HKT) atau Hospital Universiti Kubang Kerian (HUKM) kerana ia kini dapat di lakukan Hospital Setiu (HS) yang mempunyai bilik bedah sendiri dan akan memulakan pembedahan pertamanya Rabu ini.

Bilik bedah HS yang dibina dengan kos kira-kira RM1.1 juta itu di rasmikan oleh Exco Pelancongan Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan negeri Datuk Mohd Jidin Shafee, malam semalam.

Ketika ditemui teganukita selepas majlis perasmian itu, Mohd Jidin berkata, beliau berterima kasih kepada pihak hospital dan Jabatan Kerja Raya(JKR) negeri kerana dapat menyiapkan bilik bedah itu sehingga dapat beroperasi rabu ini.

“Saya mengucapkan terima kasihlah kepada pihak hospital ini yang menyempurnakan bilik bedah ini yang memakan masa agak lama iaitu sejak hospital ini dibuka kerana beberapa masalah yang tidak dapat dielakan mengikut pandangan doktor.

“Pada malam ini Alhamdulillah lah (ia dapat digunakan), jadi cumanya sekarang pembedahannya sudah boleh dilakukan, doktor pakar masih di Kuala Terengganu, jika ada keperluan dia akan datang dan saya difahamkan pembedahan pertama akan dilakukan pada 18hb ini (rabu),” katanya.

Katanya, walaupun hanya pembedahan ringan dilakukan di HS tetapi ia akan memberi banyak manfaat kepada penduduk daerah Setiu. “Kerajaan akan mempastikan HS ini akan menjadi sebuah hospital yang lengkap dan bangunannya sudah moden, kawasanya strategik dan keperluan itu.

"Kerajaan negeri amat mengalu-galukan pembukaan dewan bedah ini yang akan memberi banyak manfaat kepada seluruh penduduk daerah Setiu,” katanya.

Sementara itu, sebelum majlis perasmian, turut diadakan solat hajat dan bacaan doa oleh beberapa jemaah dari beberapa masjid dan surau berhampiran HS. Hadir sama ialah Pengarah HS, Dr. Mohd Faizal Abdullah.


No comments: