Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

21 July 2012

MENTERI BESAR DAN ISTERI MENINJAU SERTA MEMBELI JUADAH BERBUKA PUASA DI BAZAR RAMADHAN DI SHAHBANDAR

GAMBAR OLEH ZULKIPLI PUTRA40 Pesara Perkhidmatan Awam dari Terengganu hadir majlis pelancaran Kelab Pesara Kerajaan 1Malaysia


Ahli PPKM Terengganu yang menghadiri majlis pelancaran KUPEKMAS di Kuala Lumpur

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai 40 pesara yang mewakili pelbagai jabatan dan agensi kerajaan di Negeri Terengganu dipilih menghadiri pelancaran Kelab Pesara Kerajaan 1Malaysia (KUPEKMAS) di Kuala Lumpur semalam.

Rombongan ditetuai Setiausaha Persatuan Pesara Kerajaan Malaysia (PPKM) diketuai Setiausahanya, Haji Halim Mohamad berlepas ke ibu negara dengan sebuah bas Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) Terengganu.

Pelancaran Kelab berkenaan dilakukan YAB Perdana Menteri,Dato’Seri Najib Tun Abdul Razak dalam satu majlis yang agak meriah yang berlangsung di PWTC, Kuala Lumpur.

Haji Halim berkata, peserta Terengganu yang turut diundang pada pelancaran itu amat berbangga dan berbesar hati kerana diberi peluang untuk menghadiri majlis yang bersejarah kepada pesara kerajaan negeri ini.

Katanya, PPKM Cawangan Terengganu juga menghargai Kerajaan Negeri Terengganu kerana membantu menyediakan sebuah bas khas bagi memudahkan ahli persatuan menghadiri majlis pelancaran kelab berkenaan.

Menurutnya, ahli persatuan pesara kerajaan kini mendapat pengiktirafan kerajaan apabila tertubuhnya kelab yang disempurnakan sendiri oleh Perdana Menteri.

Beliau berkata, paling membanggakan pesara ialah apabila Perdana Menteri sendiri mengumumkan Hari Pesara yang ditetapkan pada 19 Julai setiap tahun sebagai menghargai sumbangan pesara kepada pembangunan negara ketika berkhidmat sebagai penjawat awam.

Pada majlis itu juga pesara turut melafazkan ikhrar taat setia tidak berbelah bagi kepafa kepemimpinan Perdana Menteri dan Kerajaan Barisan Nasional (BN) yang berjaya memerintah negara dengan baik
sehingga sekarang. t">

Ahli Parlimen Besut melawat warga emasOleh: Mohammad Ishak 

Penghuni yang tinggal di penempatan Warga Emas Pengkalan Kubur, Tembila dalam Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putera, terharu apabila mereka dikunjungi oleh seorang pemimpin kerajaan daerah ini.

Kunjungan Ahli Parlimen Besut, Dato' Seri Dr Abdullah Md Zin bersama isteri ke penempatan itu menjelanf Ramadan semalam sememagnya ditungu-tunggu oleh warga emas yang tinggal di penempatan itu

Dr Abdullah yang juga Penasihat Agama Perdana Menteri, menghabiskan masa kira-kira sejam untuk beramah mesra dengan penghuni di situ sambil mendengar pelbagai cerita mengenai kehidupan mereka di penampatan yang dikendalikan oleh sebuah Badan Bukan Kerajaan (NGO).

Pada kesempatan itu, Dr Abdullah turut menyampaikan sumbangan hamper berupa makanan kepada semua 15 penghuni yang tinggal di situ. Penghuni yang menerima kunjungan Ahli Parlimen itu kelihatan gembira dan bersemangat apabila dimaklumkan seorang pemimpin kerajaan akan melakukan lawatan dan menemui penghuni.

Dr Abdullah dan isteri juga turut terharu apabila berpeluang mendengar cerita mengenai kehidupan keluarga emas berkenaan kerana ada antara mereka mempunyai pelbagai kenangan manis dan sejarah hidup masing-masing.

Sambil menasihat penghuni terbabit bersabar menempuh dugaan hidup Dr Abdullah berharap ada pihak tanpil memberi sokongan dan bantuan kepada pengurusan penempatan itu yang memerlukan pelbagai bentuk bantuan dan sumbangan.

Katanya, sumbangan diberkan dapat membantu mengankan beban hidup warga emas terbabit terutama sepanjang bulan Ramadan ini kerana mereka amat memerlukan apa sahaja bentuk bantuan terutama makanan dan pakaian.

Pas derhaka titah sultan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Pemimpin dan penyokong Pas tidak menghormati titah Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin yang mahukan isu dua solat Jumaat dalam satu mukim dihentikan dengan segera kerana ia memecah-belah umat Islam di negeri ini.

Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Penerangan dan Agama negeri, YB Ustaz Haji Muhammad Ramli Nuh, berkata pemimpin dan ahli Pas yang bertanggungjawab memulakan perkara itu dan mereka sepatutnya yang menghentikan kegiatan tersebut.

“Selagi ahli Pas sembahyang Jumaat di tempat berasingan daripada yang ditetapkan oleh pihak berkuasa, selagi itu isu ini tidak boleh selesai.

“Manakala pemimpin Pas pula tidak melarang ahli-ahli Pas dan penyokong mereka solat Jumaat di tempat yang tidak diwartakan oleh pihak berkuasa, jadi kegiatan ini terus berlaku di negeri ini,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas titah Sultan Mizan sebelum ini supaya kegiatan dua solat Jumaat dalam satu mukim dihentikan bagi menyatupadukan umat Islam yang berpecah akibat isu tersebut.

Secara tidak langsung, kata YB Ustaz Haji Muhammad Ramli pemimpin dan penyokong Pas derhaka kepada Tuanku Sultan Mizan kerana tidak mengambil berat teguran baginda.
MB kunjung tempat masak bubur lambuk

Oleh Kamaruddin Mat Akib
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.


Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, meluangkan masa untuk melihat pekerja memasak bubur lambuk di Masjid Abidin, kira-kira jam 11 tengahari tadi.

Beliau yang ditemani isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, turut mengacau bubur lambuk yang kebetulan sedang dimasak di atas dapur, di tempat letak kereta masjid berkenaan.


Sementera itu, pada jam 3.30 petang Menteri Besar bersama isteri mengagihkan bubur lambuk berkenaan kepada orang ramai di perkarangan masjid tersebut.

Sebanyak 10 kawah bubur lambuk akan dimasak di masjid itu setiap hari sepanjang bulan Ramadan ini untuk diagih kepada orang ramai.

Pihak pengurusan masjid menyediakan kira-kira 2,500 bungkus bubur lambuk setiap hari untuk diagih-agihkan kepada orang ramai sekitar bandar ini secara percuma.

Program mengagihkan bubur lambuk kepada umat Islam pada bulan Ramadan dimulakan kerajaan negeri sejak beberapa tahun lalu.


20 July 2012

UMT beri komitmen penyelidikan di Antartika

Oleh; Esah Abdullah

Seramai tiga orang penyelidik daripada Universiti Malaysia Terengganu (UMT) berjaya menyertai akspedisi penyelidikan di Antartika (2003-2009) untuk menjalankan kajian dalam keadaan ‘extreme’ bersama saintis daripada Australia, Canada, Chile, New Zealand, Ecuador dan Afrika Selatan.

Naib Canselor UMT, Prof. Dato’ Dr. Ibrahim Komoo berkata, hasil kajian tersebut mereka berhasil menemukan ionosphere GPS-TEC, faktor penghad dan kesan suhu terhadap kesediaan nutrient di dalam tanah.

“Penemuan ini telah membuka peluang bagi saitis meramalkan kesan perubahan iklim global terhadap ekosistem mikro-organisma di kawasan Tropika,” katanya di majlis Pelancaran Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan di UMT semalam.

Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat merasmikan pelancaran itu. Berkenan berangkat Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.

Hadir sama, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Tengku Sri Paduka Raja Tengku Ibrahim Sultan Ismail Nasiruddin Shah; Yang Dipetua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang dan Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah.

Katanya, kekuatan para penyelidik dalam bidang oseanografi dan sains marin yang berpusat di Oseanografi dan Sekitaran (INOS) telah diiktiraf sebagai Poteantial Hi-CEO oleh kerajaan tahun lalu.

Selain itu, kekuatan UMT dalam bidang sains marin turut diperakui Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan satu memorandum persefahaman telah ditandatangani antara MOSTI dan UMT bagi menubuhkan Institut Oseanografi Kebangsaan.

“UMT dengan kekuatan yang ada sedia membantu penubuhan institut itu dan penyelidikan di Antartika boleh dijadikan salah satu projek kemegahan dalam konsep institut yang bakal ditubuhkan,” katanya.
Sumbangan mampu terus aktifkan persatuan

Oleh: Suriati Ali

“Tidak pernah sebelum ini persatuan kami memperoleh sumbangan sebanyak ini daripada mana-mana pihak walaupun mengetahui wang itu penting untuk kebajikan ahli dan pentadbiran.

“Kami tidak pernah meminta melainkan ada di kalangan ahli yang berkemampuan yang menghulurkannya supaya pertubuhan yang ditubuhkan lebih 24 tahun lalu terus aktif,” kata Pengerusi Persatuan Peniaga-peniaga Ikan Melayu Kuala Terengganu, Md Tahar Abdullah.

Persatuan itu yang menerima sumbangan RM4,000 daripada kerajaan negeri berazam untuk terus menjaga kebajikan kira-kira 500 ahli, termasuk berkaitan khairat kematian, ahli uzur dan pinjaman modal.

Md Tahar ditemui Teganukita selepas Program NGO Dihatiku di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, hari ini.

Program yang dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat itu turut dihadiri Pengerusi Jawatankuasa Induk Majlis Perundingan NGO Negeri Terengganu, YB Senator Haji Abdul Rahman Bakar .

Tetamu kehormat lain, penceramah khas yang juga Timbalan Setiausaha Kerajaan negeri (Pengurusan) Dato' Wan Ahamad Wan Muda dan beberapa pegawai kanan kerajaan negeri.

Lebih 2,000 peserta yang juga ahli NGO hadir pada program yang bertujuan memupuk semangat berpersatuan dan menjalin hubungan silaturahim antara pemimpin negeri.

Sementara itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad, berkata kerajaan negeri kesal dengan sikap pembangkang yang gemar menjadikan Badan Bukan Kerajaan (NGO) sebagai perkakas dan topeng untuk menonjolkan diri sendiri kononnya pembela bangsa.

“Apabila berjaya memikat hati NGO, pelbagai hasutan dan fitnah keji dileparkan supaya pihak itu membenci kerajaan mentadbir.

“Budaya seumpama ini boleh melumpuhkan usaha murni kerajaan yang sememang serius ingin membantu masyarakat dalam pelbagai aspek,” katanya.

Katanya, mana-mana ahli NGO diminta menjauhi kelompok manusia dikesan mahu menghasut dan mengkhianati agenda kerajaan kerana tiada kesan positif diperoleh sebaliknya memberi kesan buruk pada diri sendiri,” katanya.
Bantuan zakat RM14 juta diagih sempena Ramadan

Oleh: Aida Abd Rahman

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) memperuntukkan RM14 juta sebagai wang bantuan zakat kepada 33,000 penduduk asnaf, fakir dan miskin di seluruh negeri sempena Ramadan tahun ini.

Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Terengganu (Maidam), Dato’ Senara Muda,
Dato’ Mazlan Hashim, berkata pengagihan bantuan berjumlah RM350 kepada penerima yang mempunyai tanggungan tiga ke bawah dan RM450 kepada penerima yang mempunyai tanggungan lebih dari tiga orang itu mula dilaksanakan sejak 1 Julai sehingga 12 Julai lalu.

“Pengagihan bantuan yang berlangsung hampir dua minggu itu dilaksanakan menerusi wakil rakyat di Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

“Daripada seluruh daerah, Kuala Terengganu menjadi daerah yang mencatat penerima bantuan tertinggi pada kali ini di mana seramai 9,494 penerima dengan peruntukan lebih RM3 juta,” katanya.

Katanya, bantuan itu disampaikan sebelum tibanya bulan Ramadan bagi memberi keselesaan kepada penerima terutama warga emas dan mereka yang uzur untuk ke pusat pengagihan dan berbelanja sempena sambutan awal Ramadan .

Sementara itu, beliau berkata Maidam menjangkakan kutipan zakat pada tahun ini berjumlah RM100 juta berbanding kutipan tahun lalu sebanyak RM88 juta .

Tuanku Muhriz dahului senarai 294 penerima Darjah Kebesaran Terengganu

Oleh FAUZI MOHD
Gambar ZULKIPLI PUTRA


Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Tuanku Munawir (gambar kiri) mendahului senarai 294 penerima pingat dan darjah kebesaran sempena ulang tahun ke-50 keputeraan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, pada Jumaat.


Tuanku Muhriz dianugerah Darjah Kebesaran Kerabat Terengganu Yang Amat Mulia Darjah Yang Pertama.

Ketua Setiausaha Negara Dato' Seri Dr Ali Hamsa pula adalah penerima tunggal darjah kebesaran Seri Setia Sultan Mizan Zainal Abidin (S.S.M.Z) yang membawa gelaran Dato' Seri.

Enam penerima Dato' Setia Sultan Mizan Zainal Abidin (D.S.M.Z) yang membawa gelaran Dato' dan To' Puan bagi isteri mereka.

Mereka ialah Pegawai Kewangan Negeri Dato' Abdul Razak Ismail; Panglima Medan Tentera Darat Lt Jeneral Dato' Zulkiple Kassim; Naib Presiden Petronas Dato' Anuar Ahmad; Timbalan Peguam Cara Negara II Dato' Tun Abdul Majid Tun Hamzah; Ketua Pegawai Eksekutif Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), Dato' Jebasingam Issace A/L John dan Profesor Emeristus Dato' Paduka Dr Nik Anuar Nik Mahmud.

Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Dato' Mazlan Ngah ditemani timbalannya, Dato' Wan Ahamad Wan Muda ketika mengadakan sidang media sempena ulang tahun ke-50 keputeraan Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin.

Tiga penerima Seri Paduka Mahkota Terengganu (S.P.M.T) yang juga membawa gelaran Dato' iaitu Panglima Tentera Udara Jeneral Tan Sri Rodzali Daud, Panglima Angkatan Tentera Darat Jeneral Tan Sri Zulkifli Mohd Zin dan Presiden & Ketua Pegawai Eksekutif Petronas Tan Sri Shamsul Azhar Abbas.

Seramai 14 penerima Setia Sultan Mizan Zainal Abidin (S.M.Z) termasuk Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Rozi Mamat yang juga Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri Terengganu manakala 20 individu menerima Ahli Sultan Mizan Zainal Abidin (A.M.Z) termasuk Pengarah Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu, Mohd Shafaruddin Mustaffa dan Pengurus Besar Kewangan Bank Rakyat, Mustafha Abdul Razak.

Seramai 10 individu menerima Dato' Paduka Mahkota Terengganu (D.P.M.T), termasuk Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Ahmad Razif Abdul Rahman dan Ketua Polis Terengganu SAC Datuk Jamshah Mustapa.

Darjah kebesaran D.P.M.T juga membawa gelaran Dato'. 

Bekas Anggota Dewan Negara, Senator Zainun Abu Bakar dan Pengarah Yayasan Islam Terengganu (YIT) Md Kamaru Al-Amin Ismail adalah antara 15 individu yang menerima Setia Mahkota Terengganu (S.M.T) manakala 29 individu menerima Ahli Mahkota Terengganu (A.M.T) termasuk Pengurus Besar Tenaga Nasional Berhad (TNB), Md. Yuslan Md. Yusof dan Ketua Penolong Pengarah Yayasan Islam Terengganu (YIT), Mat Zaid Ibrahim.

Seramai 168 orang menerima Pingat Jasa Kebaktian (PJK), 16 penerima Pingat Lama Berjawatan (PLP) dan 12 menerima Pingat Jasa Cemerlang (PJC).

Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu, Dato' Mazlan Ngah berkata istiadat pengurniaan darjah kebesaran dan pingat berkenaan akan disempurnakan pada 30 Sept ini oleh Sultan Mizan.

19 July 2012

Terengganu cadang hantar pelajar pergigian ke India

Oleh FAUZI MOHD

Kerajaan negeri bercadang menghantar sekumpulan pelajar bagi mengikuti pengajian dalam bidang pergigian di negara India melalui kerjasama yang diadakan dengan Universiti Teknologi Mara (UiTM) tidak lama lagi.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abd. Rahman berkata, ia sebahagian daripada penerusan usaha penghantaran lebih ramai anak negeri ke luar negara untuk mempelbagaikan penguasaan ilmu dan kemahiran.

Katanya, sekiranya proses perbincangan di antara kerajaan negeri dan UiTM selesai dalam masa terdekat, penghantaran pelajar akan dibuat bermula Mac ini.

"Pada masa ini, perbincangan masih berlangsung dan difahamkan, kerajaan India menawarkan lebih 200 tempat kepada UiTM untuk menghantar pelajar bagi mengikuti kursus itu di mana kos pengajian termasuk penginapan serta makan minum akan ditanggung.

"Melalui kerjasama yang akan diadakan dengan UiTM, mereka menawarkan tempat untuk pelajar Terengganu dalam bidang yang sama di mana pelajar perlu mengikuti kursus persedian awal di UiTM sebelum meneruskan pengajian mereka di India," katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Karnival Pendidikan Terengganu 2012 di Pusat Dagangan Terengganu (TTC), baru-baru ini.

Karnival anjuran kerajaan negeri dengan kerjasama Kolej Universiti TATI (TATiUC), Kolej Pusat Pembangunan Kemahiran Negeri Terengganu (TESDEC) dan Pusat Latihan Industri Perkayuan Terengganu (TTITC) itu disertai 22 institusi pengajian tinggi (IPT) seluruh negara.

Karnival selama tiga hari itu bertujuan menyebarkan maklumat mengenai peluang-peluang pendidikan dan perancangan kerjaya serta membantu pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang tercicir untuk melanjutkan pelajaran ke IPT.

Menurut Ahmad Razif, melalui kerjasama itu membolehkan Terengganu meneroka satu lagi bidang baru di mana ia belum dilakukan sebelum ini.

"Konsep yang kita buat ini menggunakan konsep offshore di mana pelajar akan mengikuti pengajian di India dan sijil akan dikeluarkan oleh UiTM manakala kita juga akan menggabungkan kepakaran pensyarah daripada kedua-dua universiti.

"Ini merupakan kerjasama kita yang pertama dengan negara India melalui UiTM dan kita masih tunggu keputusan kerajaan negeri tentang perkara tersebut," jelasnya.

Belia jadi rakan kongsi kerajaan

Oleh: Aida And Rahman
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRAKerajaan negeri sentiasa menjadikan belia sebagai rakan kongsi dengan memastikan setiap isu dan beban hidup belia di bandar-bandar dapat diatasi secepat mungkin.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata permasalahan, beban dan isu belia sentiasa diambil kira dan terbela dalam setiap keputusan yang dilaksanakan kerajaan.“Saya ingin katakan bahawa, setapak saudara-saudari (belia) melangkah ke dataran ini, maka 10 tapak kerajaan akan datang mendekatkan diri kepada saudara-saudari untuk mendengar, memahami dan mendengar setiap denyut jantung generasi belia pada hari ini.

“Kerajaan negeri beriltizam dengan usaha belia hadir ke dataran ini membuktikan belia bersedia untuk didekati dan kerajaan akan melangkah untuk menyelinap masuk ke hati sanubari generasi muda bagi memahami golongan muda untuk sama-sama membangunkan negeri ini,” kata beliau ketika berucap sempena Sambutan Hari Belia Negara Peringkat Negeri Terengganu 2012, di Dataran Syahbandar, Kuala Terengganu, hari ini.


Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, Haji Rozi Mamat dan Pengerusi Majlis Belia Negeri Terengganu, Encik Mat Yusof Mat Ali.

Kira-kira 2,000 belia mewakili persatuan belia berhimpun di program itu.


Menteri Besar berkata, kerajaan berjanji untuk sentiasa bersama generasi muda berkongsi pandangan dan menyokong pembabitan mereka dalam usaha memaju dan membangunkan negeri.

“Perhimpunan hari ini juga membuktikan proses memperkasakan golongan belia sedang berlaku. Ia juga membuktikan semangat sukarelawan di kalangan generasi muda semakin meningkat,” katanya.

Beliau kemudiannya menyampaikan Anugerah Perdana Belia Negara Peringkat Negeri Terengganu 2012 kepada penerima Anugerah Perdana masing-masing bagi kategori lelaki kepada Mohd Fauzi Mat Adam, 32, dari Air Puteh, Kemaman dan kategori wanita, Cik Erniesalwani Saidi, 26, dari Kuala Besut.


Anugerah Khas Tokoh Belia dimenangi oleh Abdul Karim Mohamad, 40, dari Kuala Terengganu. Kesemua tokoh berkenaan menerima RM5,000 beserta piala iringan dan sijil.
Manakala kategori Pertubuhan Belia pula dianugerahkan kepada Belia Felda Kerteh I, Ketengah Jaya, Dungun yang berjaya membawa pulang RM20,000, piala iringan dan sijil.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut menyerahkan replika cek berjumlah RM788,000 kepada Encik Mat Yusof yang mewakili badan gabungan belia seluruh Terengganu sebagai bantuan pentadbiran kepada persatuan belia.


NGO terharu terima sumbangan

Oleh: Suriati Ali
GAMBAR : ZULKIPLI PUTRA

Majlis Perundingan Badan Bukan Kerajaan (NGO) Negeri Terengganu terharu di atas kesudian kerajaan negeri yang menghulurkan peruntukan RM2 juta kepada majlis itu untuk diagihkan kepada ratusan NGO.

Pengerusi Jawatankuasa Induk itu, YB Senator Haji Abdul Rahman Bakar, berkata melalui peruntukan itu, setiap NGO layak menerima sumbangan antara RM2,000 hingga RM4,000.

Katanya, pengagihan sumbangan kepada NGO di seluruh negeri itu bergantung kepada jumlah ahli dan peranannya.

“NGO yang aktif dengan pelbagai program kebajikan masyakat, sukan dan aktiviti ilmiah diberi kelebihan dengan mendapat sumbangan maksimum sebanyak RM4,000 bagi setiap NGO.

“Mana-mana NGO yang aktif dan belum memperoleh runtukan seumpama ini, mereka boleh berurusan denga pihak majlis dalam tempoh terdekat,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Program NGO Dihatiku di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, hari ini.

Program yang dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat itu turut dihadiri penceramah khas yang juga Timbalan Setiausaha Kerajaan negeri (Pengurusan) Dato' Wan Ahamad Wan Muda dan beberapa pegawai kanan kerajaan negeri.

Lebih 2,000 peserta yang juga ahli NGO hadir pada program yang bertujuan memupuk semangat berpersatuan dan menjalin hubungan silaturahim antara pemimpin negeri.

Senator Haji Abdul Rahman turut memberitahu setiap NGO yang wujud di mana-mana daerah merupakan tulang belakang kepada kerajaan negeri dalam membantu pelbagai kejayaan sama ada berkaitan pendidikan, sumber manusia dan sukan.

“Tiada tiada NGO mungkin sukar untuk rakyat berhubung mengenai pelbagai perkara dan kemudahan,” katanya.NGO diminta jangan jadi topeng pembangkang

Oleh: Suriati Ali
GAMBAR: ZULKIPLI PUTRAKerajaan negeri kesal dengan sikap pembangkang yang gemar menjadikan Badan Bukan Kerajaan (NGO) sebagai perkakas dan topeng untuk menonjolkan diri sendiri kononnya pembela bangsa.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad, berkata apabila berjaya memikat hati NGO, pelbagai hasutan dan fitnah keji dileparkan supaya pihak itu membenci kerajaan mentadbir.

Katanya, budaya seumpama ini boleh melumpuhkan usaha murni kerajaan yang sememang serius ingin membantu masyarakat dalam pelbagai aspek.

“Mana-mana ahli NGO diminta menjauhi kelompok manusia dikesan mahu menghasut dan mengkhianati agenda kerajaan kerana tiada kesan positif diperoleh sebaliknya memberi kesan buruk pada diri sendiri,” katanya.

Teks ucapan Menteri Besar dibacakan oleh Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Rozi Mamat pada Majlis Perasmian Program NGO Dihatiku di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Induk Majlis Perundingan NGO Negeri Terengganu, YB Senator Haji Abdul Rahman Bakar; penceramah khas yang juga Timbalan Setiausaha Kerajaan negeri (Pengurusan) Dato' Wan Ahamad Wan Muda dan beberapa pegawai kanan kerajaan negeri.

Lebih 2,000 peserta yang juga ahli NGO hadir pada program yang bertujuan memupuk semangat berpersatuan dan menjalin hubungan silaturahim antara pemimpin negeri.


Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu walaupun pertubuhan bukan kerajaan terikat dengan pelbagai undang-undang dan akta yang dikenakan, namun tidak menghalang pertubuhan u\itu untuk bergerak aktif.

Katanya, tidak semua pertubuhan bukan kerajaan yang ada sekarang bersifat `anti estalishment’ sebaliknya banyak daripada mereka berkerjasaa dengan kerajaan.
“Kehadiran pertubuhan bukan kerajaan dalam persekitaran masyarakat tidak harus dipandang mudah.

“Pertubuhan ini mampu berfungsi dsebagai sebuah parti politik yang dapat mambatu menyelesaikan masalah masyarakat,” katanya.Sultan Terengganu lancar Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan.

Oleh; Esah Abdullah

Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin hari ini mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Malaysia di bawah kepimpinan Perdana Menteri Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak yang telah meluluskan penubuhan Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan.

“Beta juga menghargai sokongan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Dato’ Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili yang berusaha untuk merealisasikan penubuhan yayasan ini,” titah Baginda di majlis Pelancaran Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) hari ini (19 Julai).

Turut berangkat, Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.

Hadir sama, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Dato’ Seri Panglima Dr. Maximus Johnity Ongkili; Tengku Sri Paduka Raja Tengku Ibrahim Sultan Ismail Nasiruddin Shah; Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Naib Canselor UMT Prof Dato' Dr. Ibrahim Komoo.“Beta berbangga yayasan ini dilancarkan setelah genap tujuh bulan selepas lawatan Beta ke Antartika iaitu pada November 2011 dan ini menunjukkan komitmen serta sokongan ikhlas daripada kerajaan terhadap program penyelidikan Antartika oleh rakyat Malaysia,” titah Baginda.

Sultan Mizan Zainal Abidin kemudiannya mengesa pihak-pihak lain dalam sektor swasta untuk menyokong dan bekerjasama dengan yayasan itu dalam usaha untuk meningkatkan penyertaan Malaysia dalam penyelidikan saintifik di Antartika.

Titah Baginda kewujudan yayasan ini untuk memberi ruang bagi pembiayaan penyelidikan di Antartika di samping menyediakan peluang untuk menjalankan penyelidikan saitifik yang bermanfaat kepada manusia.

“Antartika merupakan makmal asli yang penting dan membolehkan penyelidik untuk mengesan dan memantau fenomena alam sekitar di peringkat global seperti penipisan ozon atmosfera, pemanasan global serta perubahan paras laut,”.

“Beta gembira melihat adanya rakyat negara ini sudah memulakan usaha untuk membongkar misteri saintifik yang tersembunyi di benua sejuk itu dan berharap lebih ramai lagi terutama penyelidik muda menyertai usaha ini,” titah Baginda.Sultan Mizan Zainal Abidin kemudiannnya berkenan menyampaikan Anugerah Penyelidikan Antartika Sultan Mizan kepada tiga orang penyelidik iaitu Dr. Wan Mohd Rauhan Wan Hussin (UMT); Dr Chong Chur Wie (Internasional Medical Universiti) dan Abiramy a/p Krishnan (UMT).


Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan terima suntikan dana lebih RM12 juta

Oleh; Esah Abdullah

Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan terima suntikan dana lebih RM12 juta bagi membiayai penyelidikan Antartika serta aktiviti yayasan itu.Kerajaan Malaysia telah menyumbangkan RM10 juta dan dana sepadan dengan jumlah maksima RM500,000 setiap tahun manakala kerajaan Terengganu RM2 juta dan selebihnya daripada Universiti Teknologi Malaysia (UMT) RM100,000 dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) RM50,000.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Dato’ Seri Panglima Maximus Johnity Ongkili berkata, penubuhan yayasan ini mengambarkan komitmen dan sokongan kerajaan terhadap penyelidikan sains di Antartika dan Artik serta pembangunan sains global di negara ini.

Katanya, kehadiran Malaysia secara berterusan untuk menjalankan penyelidikan asas bagi menghasilkan pengetahuan baru adalah selaras dengan aspirasi negara untuk menjadi masyarakat berilmu.“Saya amat berbangga kerana yayasan ini adalah yang pertama ditubuhkan di negara ini bagi membantu aktiviti-aktiviti penyelidikan sains kutub,” katanya di majlis Pelancaran Yayasan Penyelidikan Antartika Sultan Mizan di Universiti Malaysia Terengganu (UMT) hari ini (19 Julai).Sultan Terengganu Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat merasmikan pelancaran itu. Berkenan berangkat Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah.

Hadir sama, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Hajah Norliza Mahmud; Tengku Sri Paduka Raja Tengku Ibrahim Sultan Ismail Nasiruddin Shah; Yang Dipetua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku Awang; Setiausaha Kerajaan, Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Naib Canselor UMT, Prof Dato' Dr. Ibrahim Komoo.

Menurutnya, pada Oktober tahun lalu, Malaysia telah menandatangani Antarctic Treaty System (ATS) 1959 dan menjadi ahli Madrid Protocol yang memberi rangka kerja bagi pengurusan dan pentadbiran Antartika serta kerjasama antara semua pihak dan ahli ATS.

Katanya, penyertaan Malaysia dalam ATS memberi peluang yang sangat luas kepada para saintis negara ini untuk menyertai komuniti penyelidikan antarabangsa dalam sains Antartika melalui Badan Bertindak Antartika dan Pusat Penyelidikan Antartika Nasional bertempat di Universiti Malaya sebagai pusat rujukan penyelidikan saintis Malaysia.

Katanya, sejak ia dimulakan (1999) hingga kini sebanyak 31 projek penyelidikan dalam beberapa bidang termasuk sains atmosfera, polar mikrobiologi, ekologi, remote sensing, geo sains, dasar dan pengurusan Antartika berjaya dilaksanakan oleh penyelidik negara.

“Manakala sebanyak 151 penerbitan saintifik telah dihasilkan dan 105 graduan dan graduan lanjutan telah mendapat latihan dalam program ini,” katanya.

Dato’ Seri Panglima Dr. Maximus menyarankan kerajaan-kerajaan negeri,sektor swasta dan individu untuk tampil kehadapan dan bekerjasama dengan yayasan dari segi sumbangan dana dan sokongan terhadap aktiviti-aktiviti yayasan,” katanya.
TMT 2013 mampu tarik empat juta pelancong

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar ZULKIPLI PUTRAKerajaan Terengganu optimis mampu mencapai sasaran empat juta pelancong sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 menerusi tarikan 27 acara pelancongan bertaraf dunia.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Dato’ Abdul Rahin Mohd Said, berkata sasaran itu dibuat berdasarkan peningkatan purata tahunan kedatangan pelancong ke negeri itu sebelum ini.

"Biasanya, peningkatan kedatangan pelancong ini adalah antara lima hingga 10 peratus setiap tahun dan kita yakin dengan promosi besar-besaran serta kerjasama yang melibatkan ramai penggiat dan agensi pelancongan, TMT 2013 bakal mencatat kenangan manis untuk industri pelancongan Terengganu.

"Namun, perlu diingat semua ini hanya akan tercapai dengan penglibatan semua pihak, termasuk rakyat Terengganu supaya kenangan percutian ke negeri ini menjadi memori terindah bagi setiap pelancong," katanya selepas merasmikan pelancaran logo TMT dan menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan mencipta logo TMT di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu, malam tadi.

Hadir sama, Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato’ Wan Ahamad Wan Muda.

Dato’ Abdul Rahin berkata penganjuran TMT pada tahun 1997 dan 2008 telah merekodkan peningkatan kedatangan pelancong sebanyak 50.4 peratus (1997) dan 23 peratus (2008) berbanding tahun sebelumnya.

"Kadar penginapan pelancong luar di hotel-hotel sekitar Terengganu kini meningkat kepada 71 peratus berbanding sekitar 14 peratus tahun lalu di mana kadar penginapan di hotel hanya 50 peratus.

"Oleh yang demikian, kita berharap agar TMT 2013 ini akan memberi limpahan rahmat secara tidak langsung bagi semua penduduk Terengganu, khususnya dalam menjana ekonomi setempat," katanya.

Di majlis itu, pelajar jurusan Seni Lukis dan Seni Reka Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam, Siti Nazira Abdul Rahman, 23, yang muncul pemenang utama mencipta logo TMT 2013 turut menerima hadiah wang tunai berjumlah RM10,000.