Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    3 weeks ago

30 July 2011

Kepentingan rakyat syarat utama jayakan pembangunan Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri akan memastikan syarat utama yang diperhalusi sebelum mengambil tindakan untuk menjayakan sebarang perancangan dan pelaksanaan pembangunan Terengganu adalah mengutamakan kepentingan serta memberi keuntungan secara total kepada rakyat negeri ini.

Ini bermakna segala projek atau program yang akan dilaksanakan oleh kerajaan dapat dinikmati, dipermudahkan dan memberi faedah secara terus kepada rakyat.
“Kegagalan sesuatu program yang dilaksanakan kerajaan akan mencerminkan kepincangan sesebuah kerajaan. Perkara seperti ini amatlah dititikberatkan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, bagi mencapai kepuasan hati rakyat khususnya,” kata Timbalan Setiausaha Kerajaan negeri (Pengurusan), Dato’ Wan Ahamad Wan Muda, ketika berucap sempena perasmian program Taklimat Pembangunan Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) Negeri Terengganu 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, kelmarin.

Dato’ Wan Ahamad berkata, pembangunan Terengganu sejak 2004 hingga kini berteraskan kepada output yang dinyatakan itu.

Oleh itu, semua pihak hendaklah bersama-sama menggembeleng tenaga dan berusaha untuk meneruskan agenda `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan' terutamanya dalam menyediakan kemudahan yang selesa kepada rakyat.

Katanya, pendekatan pembangunan baru seperti pembangunan bersepadu wilayah juga perlu diberi perhatian memandangkan peruntukan yang besar disediakan menerusi inisiatif ini yang dan ianya juga bertujuan untuk kepentingan rakyat.

“Sebagai rakyat Malaysia, kita semua haruslah bersama-sama memikirkan persoalan mengenai apakah peranan dan fungsi kita dalam organisasi dan negeri ini yang dapat membantu mencapai status Negeri Maju Tahun 2020 kelak?”.

“Kita wajar melihat sejauh mana usaha yang mampu NGO lakukan bersama-sama agensi kerajaan bagi mencapai matlamat tersebut,” katanya.


Wartawan perlu salur maklumat tepat

Oleh: Aida Abd RahmanAhli Parlimen Kuala Nerus, Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri meminta wartawan di negeri ini menyalurkan informasi yang tepat dan benar bagi menambah keyakinan rakyat terhadap kepimpinan negeri serta negara amnya.

“Saya mengharapkan semua rakan media, wartawan memainkan peranan menyalurkan setiap perkara dan apa sahaja yang betul-betul benar mengenai isu semasa dan kepimpinan negeri kepada masyarakat.“Sebagai pemimpin, pastinya khidmat media massa diperlukan apatah lagi dalam suasana negara yang bakal berdepan dengan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti,” katanya ketika berucap di Majlis Mesra Media Bersama YB Dato’ Mohd Nasir Ibrahim Fikri di Kelab Eksklusif, Taman Awam Batu Buruk, malam tadi.

Turut hadir, Presiden Kelab Wartawan Terengganu, Encik Ayob Mamat, ketua biro media dan 50 wartawan serta jurugambar dari pelbagai agensi seluruh Terengganu.Ketika mengulas mengenai tarikh PRU ke-13, Dato’ Mohd Nasir berkata pilihan raya berkenaan kemungkinan tidak dilaksanakan dalam terdekat serta tahun ini berikutan kerajaan masih memerlukan masa bagi menambah keyakinan rakyat terhadap setiap aspek kepimpinan serta pembangunan yang sudah dan bakal dijalankan kerajaan negeri serta Pusat.

Dalam perkembangan lain, Dato’ Mohd Nasir sering menjadi pemimpin yang pertama meneruskan tradisi mengadakan majlis bersama media sempena sambutan Ramadan dan Hari Raya Aidilfitri sejak beberapa tahun lalu lagi.Walaupun berdepan dengan jadual yang padat dan bakal mengerjakan umrah sepanjang dua minggu pertama Ramadan , beliau masih sempat meluangkan masa meraikan petugas media dan sejam sebelum itu Dato’ Mohd Nasir terlebih dahulu terpaksa memenuhi jemputan di majlis lain bersama masyarakat.


29 July 2011

Lebih banyak penerbangan terus ke Mekah

Oleh Kamarudin Mat AkibKerajaan Terengganu akan menyediakan lebih banyak penerbangan terus dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud ke Madinah atau Jeddah, bagi membawa orang ramai menunaikan umrah pada tahun depan.Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sebanyak 10 hingga 15 trip umrah dirancang pada tahun depan bagi membawa penduduk Pantai Timur mengerjakan umrah di Tanah Suci.“Kerajaan negeri melihat program ini (penerbangan umrah terus dari LTSM ke Madinah/Jeddah) sebagai langkah bijak untuk agensi-agensi pengendali umrah menjadikan LTSM sebagai pintu gerbang (hab) untuk operasi penerbangan umrah bagi penduduk Pantai Timur,” katanya.Beliau berkata demikan dalam teks ucapan Majils Perasmian Operasi Penerbangan Terus Umrah 2011 di LTSM, yang dibacakan oleh Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman.

Seramai 450 orang akan menunaikan umrah melalui penerbangan terus ke Madinah di mana
ia julung kali diadakan di negeri ini.Melalui program pertama operasi umrah penerbangan terus awal tahun ini, mereka yang terlibat dibawa dengan pesawat MAS dari LTSM ke Jeddah.

Menteri Besar berkata, penduduk negeri ini perlu bersyukur kerana kerajaan negeri prihatin dalam menyediakan kemudahan seperti itu bagi kemudahan mereka menunaikan umrah dan haji.Terengganu pengeluar terbesar Vitato

Oleh: Esah Abdullah

Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) telah bangunkan tiga kawasan ladang benih Ubi Vitato di daerah Besut dalam tujuan membekalkan benih ubi berkenaan kepada petani di negeri ini.

Pengarah LPP Negeri, Haji Shamsuddin Mat Rani berkata, sehingga ini 2011 kira-kira 135 hektar kawasan membabitkan 162 peserta mengusahakan tanaman ubi Vitato di negeri ini.

“Setakat ini Terengganu merupakan negeri terbesar pengeluar ubi Vitato dan akan diperluaskan ke seluruh daerah di negeri ini,” katanya.

Menurutnya, bekalan benih adalah mencukupi di mana keupayaan tiga ladang yang dibangunkan mampu menghasilkan sehingga dua juta keratan benih pada satu-satu musim.

Katanya, setiap pokok boleh menghasilkan 8-10 keratan pucuk dan tuaian boleh dibuat semasa berumur 10 minggu dan tuan kedua boleh dilakukan empat minggu kemudian.

Mulai tahun ini katanya, LPP akan melaksanakan projek berkenaan secara estet kerana pengurusan yang lebih terancang selain dapat meningkatkan hasil petani kepada 12 tan sehektar.

“Terdapat peserta mini estet Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Kerandang, Besut mampu menjana pendapatan antara RM2,000 hingga RM15,000 sebulan bergantung kepada luas tanaman,:” katanya.

Katanya, varieti baru ini (Vitato) mula mendapat perhatian para petani di negeri ini apabila ia dapat menjana pendapatan lumayan bagi mengantikan tanaman tembakau sebagai sumber utama.

Peruntukan RM72 juta pertingkatkan mutu kesihatan rakyat Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan Terengganu memperuntukkan RM72 juta bagi tempoh empat tahun bermula 2007 lalu bagi memastikan rakyat negeri ini menikmati mutu perkhidmatan kesihatan terbaik dan setaraf dengan negeri maju yang lain.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr Haji A Rahman Mokhtar, berkata peruntukan yang disediakan itu menerusi Tabung Dana Khas itu bertujuan bagi meningkat dan membangunkan taraf kesihatan seluruh rakyat Terengganu.

“Tabung Dana Khas ini dibahagikan kepada dua iaitu bagi tujuan menaiktaraf perkhidmatan perubatan dengan peruntukan sebanyak RM62 juta dan juga untuk kebajikan sosial perubatan sebanyak RM10 juta,” katanya kepada Teganukita.
Dr A Rahman berkata, bagi tujuan menaik taraf perkhidmatan perubatan, pelbagai peralatan canggih dan terkini disediakan untuk membantu Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu menyediakan perkhidmatan kesihatan terbaik dan bertaraf dunia kepada rakyat.

Antara peralatan yang dibeli termasuk 20 unit ambulans bernilai kira-kira RM 3.2 juta, mesin Tomografi Berkomputer Multislice 64 Slice (MSCT) (RM5.2 juta), Mesin `echocardiography’ (RM1 juta) dan peralatan untuk perkhidmatan reproduktif bagi Program Bayi Tabung Uji yang berharga kira-kira RM500,000.00.

“Sehingga Disember 2010, semua peruntukan yang disediakan itu telah habis dibelanjakan,” katanya.

Manakala bagi tujuan kebajikan sosial perubatan pula, peruntukan sebanyak RM 10 juta ini dikhaskan untuk membantu pesakit yang tidak berkemampuan dalam membiayai rawatan termasuk pembelian peralatan seperti kaki palsu, mesin `oxygen concentrator’, `implant’, lampin pakai buang, bekalan susu khas dan sebagainya.

Menurut beliau, sehingga Disember 2010, seramai 3,165 pesakit mendapat manfaat daripada bantuan yang diperuntukkan berjumlah RM8.6 juta, iaitu 82% sudah pun dibelanjakan.

Katanya, peruntukan menerusi Tabung Dana Khas ini hampir keseluruhan sudah digunakan bagi membantu golongan yang memerlukan perhatian dan pembelaan daripada kerajaan.
Orang ramai diminta amal gaya hidup sihat

Oleh; Esah Abdullah


“Kita perlu meluangkan masa untuk beriadah disamping dapat mengurangkan tekanan kerja juga mampu meningkatkan kesihatan badan seseorang,” - Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda

Orang ramai disaran agar memaksimumkan segala kemudahan rekreasi yang ada di Taman Awam Batu Buruk serta mengamalkan gaya hidup sihat demi kesejahteraan bersama.

Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda berkata, dengan menjalani aktiviti riadah bersama ahli keluarga atau sahabat handai dapat mengerat ikatan silatulrahim.“Kita perlu meluangkan masa untuk beriadah disamping dapat mengurangkan tekanan kerja juga mampu meningkatkan kesihatan badan seseorang,” katanya ketika berucap merasmikan program Hari Cakna Kelab Riadah dan Rekreasi Taman Awam Batu Buruk (Kertab), Kuala Terengganu hari ini.Hadir sama, Pengerusi Kertab, Dato’ Haji Hashim Mamat serta lebih 200 ahli Kertab yang berdaftar.

Katanya, jika semua rakyat di negeri ini sentiasa mengambil berat serta menjaga kesihatan masing-masing, kerajaan akan dapat menjimatkan kos perubatan yang diperuntukkan setiap tahun.

Dato’ Haji Wan Ahamad berkata, kadar gejala sosial dapat dikurangkan jika orang ramai bersama menyahut seruan kerajaan dan Kertab agar menggunakan masa terluang dengan aktiviti yang berfaedah.

“Kerajaan sediakan banyak kemudahan dan kawasan rekreasi untuk disertai oleh semua golongan masyarakat, contohnya di Batu Buruk ini, ada trek berjalan kaki dan sebagainya,” katanya.

Pada program berkenaan, turut diadakan acara larian santai sejauh 2.5 kilometer yang disertai 150 ahli Kertab bersama keluarga serta ceramah kesihatan dan cabutan bertuah.Kertab menyasarkan 300 keahlian menjelang akhir tahun dan turut merangka beberapa program untuk ahli-ahli termasuk mengadakan aktiviti mingguan, bulanan dan tahunan dalam usaha membentuk masyarakat sihat, cergas dan bebas dari ganguan penyakit.

28 July 2011

Tabika Kemas diminta tingkat kemudahan pembelajaran

Oleh: Suriati Ali
Tabika Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) di daerah ini diminta mempertingkatkan kemudahan pembelajaran dan infrastruktur yang sedia ada supaya dapat menarik minat lebih ramai ibu bapa menghantar anak jagaan masing-masing.

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jabi, YB Ramlan Ali, berkata pendekatan itu sewajarnya dilaksanakan sebaik mungkin supaya kemasukan kanak-kanak di setiap tabika adalah seimbang pada setiap tahun.Katanya, kerajan negeri tidak `lokek’ mengeluarkan belanja ratusan ribu dengan menyediakan pelbagai kemudahan pembelajaran moden dan canggih asalkan kanak-kanak berminat dan ingin menuntut ilmu.

“Langkah ibu bapa yang menghantar anak belajar sejak di awal usia adalah satu perkembangan positif berikutan mampu memberi pesediaan lebih awal kepada mereka sebelum memasuki alam persekolahan,” katanya ketika berucap di Program Hari Potensi Kanak-kanak Kemas Peringkat Parlimen, di Padang Bolang Majlis Daerah Setiu, hari ini (28 Julai).Sebanyak enam acara dipertandingkan sempena program itu iaitu futsal, bola jaring, silat, gerak rama, galah panjang.

YB Ramlan berkata, pertandingan seumpamanya ini patut diteruskan kerana bukan saja mampu memberi pendedahan awal kepada kanak-kanak malah dapat mencungkil bakat dan keberanian mereka untuk berdepan dengan masyarakat luar.


Penerapan nilai agama menjadi teras pembentukan sahsiah anak-anak

Oleh; Esah AbdullahPenerapan nilai-nilai agama pada peringkat awal menjadi teras utama dalam aspek pendidikan anak-anak dan mampu membesar dalam suasana penuh ketertiban dan hormatkan ibu bapa serta orang sekeliling.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan Agama negeri, merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Rakit, YB Haji Khazan Che Mat berkata peranan ibu bapa penting dalam membentuk sahsiah generasi hari ini.

“Kerajaan hanya membantu dari segi kewangan tetapi dalam soal memberi kasih sayang ibu bapa harus main peranan,” katanya di majlis Anugerah Keluarga Mithali kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit di Gem Beach Resort, Batu Rakit, Kuala Terengganu.

Katanya, hubungan mesra yang ditunjukkan antara ibu bapa dan ahli keluarga yang lain mendorong anak-anak membesar sebagai seorang insan yang menghargai keharmonian dalam masyarakat.

Majlis anjuran bersama Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) dengan Pejabat Khidmat Masyarakat DUN Batu Rakit memberi anugerah tiga kategori iaitu Keluarga Mithali Terbilang, Ibu Tunggal Terbilang dan Bapa Tunggal DUN Batu Rakit (anugerah khas).

Hajah Wan Hindun Yusof, 68, dari Kampung Padang Polis menerima Anugerah Ibu Tunggal Terbilang di atas kejayaan mendidik enam anaknya berjaya menjejakkan kaki ke menara gading.

Manakala seorang nelayan, Encik Che Tom Abdullah, 75 menerima anugerah Keluarga Mithali Terbilang dan Encik Daud Husein, 66, dari Kampung Maras menerima anugerah Bapa Tunggal DUN Batu Rakit (Anugerah Khas).

Anugerah ibu tunggal dan keluarga mithali menerima wang tunai RM1,000 beserta sijil penghargaan manakala bapa tunggal (khas) menerima RM700 beserta sijil penghargaan. Hadiah-hadiah telah disampaikan oleh YB Haji Khazan.
YT tarik balik tajaan biasiswa pelajar dikesan sertai Bersih

Oleh: Aida Abd Rahman

Yayasan Terengganu (YT) akan menarik balik biasiswa enam penuntut tajaannya yang dikesan berhimpun di Dataran Hayyu Asyier, Kaherah, untuk menyatakan sokongan padu terhadap perhimpunan haram Bersih di Kuala Lumpur, pada 9 Julai lalu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri sedang mengenal pasti mereka yang terlibat dan meminta menunjukkan surat tunjuk sebab terlebih dahulu sebagai memberi peluang membela diri.

“Kerajaan negeri melalui Yayasan Terengganu menaja mereka supaya belajar dan bukan bertujuan bermain politik dan berdemontrasi. Lima hingga enam orang sudah dikenalpasti melalui gambar, mereka memakai baju kuning tertera Bersih .

“Kita kenal pasti mereka pelajar kita dan kita tidak akan bertindak terhadap pelajar lain kecuali pelajar tajaan Yayasan Terengganu sahaja,” katanya ketika sidang selepas Melancarkan Ihya' Ramadan Peringkat Negeri Terengganu dan Dokumentari Syahadah Musim Ke-7, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, kelmarin.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Ustaz Khazan Che Mat; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ewal Pengguna negeri, YB Dr A Rahman Mokhtar; Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran Malaysia, Dato’ Nohyati Ismail; Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail dan Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Haji Mohd Rozali Salleh.

Menteri Besar berkata, penajaan terhadap pelajar terbabit kemungkinan ditarik balik sekiranya kerajaan negeri tidak berpuas hati dengan jawapan yang dikemukakan mereka menerusi surat tunjuk sebab nanti.

“Kalau kita tidak puas hati dengan jawapan dalam surat tunjuk sebab, kita akan tarik balik (penajaan). Kita bagi peluang terlebih dahulu kepada mereka yang terdiri daripada pelbagai jurusan dan pengajian,” katanya.

Pada masa yang sama, kerajaan negeri juga kesal dengan kerenah pelajar dari negeri ini khususnya yang mendapat tajaan YT untuk mengikuti pengajian di Mesir kerana gagal mendapatkan ijazah selepas menghabiskan masa dalam tempoh yang lama di negara Timur Tengah itu.

Katanya, ada pelajar yang berada di Mesir sehingga 22 tahun yang masih lintang pukang menggunakan bahasa Arab kerana mereka didapati terpesong daripada tujuan sebenar ke negara itu.

]“Mereka tidak mengikuti kelas dan belajar dengan betul serta gagal menamatkan pengajian, malah ada melibatkan diri dalam usrah. Sebenarnya itu bukan usrah tetapi perhimpunan politik.

“Perhatikan gelagat mereka yang langsung tidak menggambarkan sebagai seorang pelajar lepasan ijazah dari Mesir apabila bertempik, bersorak dan bercakap tanpa adab,” katanya.

Sementara itu, Haji Md Kamaru al-Amin berkata, hampir 1,000 pelajar Terengganu mengikuti pelbagai pengajian di Mesir dan 400 daripada mereka mendapat penajaan YT, manakala selebihnya menggunakan kewangan sendiri.NGO dapat bantuan RM250,000

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri bersetuju memberi peruntukan pentadbiran permulaan berjumlah RM250,000 kepada Pertubuhan Badan Kerajaan (NGO) melalui Majlis Panel Perundingan (MPP) NGO untuk bantuan pentadbiran.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, pemberian itu dapat menyemarakkan lagi kegiatan dan aktiviti NGO di negeri ini ke arah membangunkan masyarakat seluruhnya.

“Kerajaan negeri dan Persekutuan akan terus menyokong sebarang usaha ke arah meningkatkan kemahiran dan perhubungan kesukarelaan dengan menghantar mereka mengikuti kursus dan latihan kemahiran,” katanya di majlis penutup Taklimat Pembangunan Negeri Terengganu kepada Pemimpin NGO di Wisma Darul Iman, petang semalam.

Teks ucapan Menteri Besar dibacakan oleh Pengerusi Jawatankuasa , Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr Haji A. Rahman Mokhtar.

Hadir sama, Timbalan Pengarah Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) Haji Mohd Zulkifli Muda; Yang Dipertua Persatuan Bekas Pegawai Tadbir Negeri (TCS), Dato’ Haji Salleh Ismail dan Timbalan Pengerusi MPP, Haji Razali Idris.

Menteri Besar berkata, Majlis Perunding NGO merupakan badan induk kepada NGO yang ada di seluruh negeri dan kerajaan bersedia membantu dalam bentuk nasihat, tunjuk ajar dan juga kewangan.

Sehubungan itu , apa juga aktiviti perlu seimbang dengan mengambil kira penyertaan pelbagai kaum kerana melalui kekuatan perpaduan kalangan rakyat menjadi teras utama dalam mempertahankan negara yang kita cintai ini.

“Melalui aktiviti NGO juga dapat membantu kerajaan menjayakan program pembangunan modal insan dan sekali gus memudahkan proses penyaluran maklumat hingga ke akar umbi,” katanya.

Menteri Besar kemudianya melahirkan rasa yakin dengan kekuatan semangat dan minat mendalam ahli NGO akan menjadi penentu kesinambungan dan survival negara.

Semarak kemerdekaan, kibar Jalur Gemilang

Oleh: Aida Abd RahmanKerajaan negeri menyarankan semua rakyat negeri ini terutama pemilik kenderaan dan premis supaya mengibarkan Jalur Gemilang sempena sambutan Hari Kemerdekaan Negara Ke-54 tanpa mengharapkan bendera percuma sumbangan kerajaan negeri semata-mata.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata inisiatif itu bagi mewujudkan rasa tanggungjawab dan semangat patriotisme kepada negara tanpa mengira bangsa dan usia, sekaligus menyemarakkan semangat berkenaan di kalangan golongan muda.“Jangan harap sumbangan Jalur Gemilang daripada Kerajaan Negeri semata-mata, malah harganya juga tidak semahal manapun dan ia adalah lambang bahawa kita sebagai bangsa merdeka.

“Kita seharusnya merasa bangga dan bertuah kerana berpeluang untuk turut sama menyambut hari kemerdekaan negara ke-54. Semangat kemerdekaan perlu ditanam disetiap jiwa rakyat Malaysia,” katanya ketika ditemui selepas Majlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang Sempena Sambutan Hari Kemerdekaan ke-54 Peringkat Negeri Terengganu di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, semalam.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah, pegawai daerah dan ketua-ketua jabatan.Pada majlis itu, Kerajaan Terengganu mengagihkan 30,000 Jalur Gemilang yang bertemakan `1Malaysia: Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera’ untuk diedarkan ke seluruh daerah yang perlu dikibarkan bermula dari Majlis Pelancaran Bulan Kemerdekaan pada 27 Julai hingga 16 September ini.

Sementara itu, Dato’ Seri Haji Ahmad, berkata satu majlis kesyukuran dan tahlil akan diadakan pada malam sambutan kemerdekaan berikutan sambutan pada tahun ini jatuh pada bulan Ramadan selain sambutan yang bakal dijalankan serentak di seluruh negara pada 16 September bersempena dengan hari penubuhan Malaysia.

“Saya mengharapkan semua lapisan masyarakat dapat menyemarakkan lagi sambutan dan pertingkatkan rasa cinta terhadap negara, melahirkan rasa syukur ke hadrat Ilahi atas nikmat pembangunan serta keamanan yang dikecapi kini,” katanya.
27 July 2011

Kerajaan agih 300,000 kurma, air zam-zam sempena Ramadan

Oleh: Esah Abdullah


300,000 paket kurma dan air zam-zam akan diagihkan kepada umat Islam seluruh negeri Terengganu akan dibuat pada minggu pertama umat Islam berpuasa. - Foto: Harish Fadzillah.

Sebanyak 300,000 paket kurma dan air zam-zam akan diagihkan kepada umat Islam seluruh negeri sempena menyambut ketibaan Ramadan minggu depan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, pengagihan berkenaan akan dilaksanakan pada minggu pertama umat Islam berpuasa.

“Saya harap, tahun ini tidak ada mereka yang tercicir daripada menerima kurma dan air zam-zam,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu hari ini.

Katanya, setakat ini semua bahan berkenaan sudahpun diedarkan ke pejabat daerah dan akan diserahkan kepada Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) bagi diagihkan kepada penduduk di pedalaman.Sementara itu seramai 25 imam dari Arab Saudi (15) dan Mesir (10) akan tiba pada 29 Julai depan untuk mengimamkan solat sunat terawih di masjid-masjid di negeri ini sepanjang bulan Ramadan.

“Daripada jumlah itu, lapan orang guru bahasa Arab dari Mesir yang sedang berkhidmat di negeri ini bersetuju menjadi imam solat terawih pada bulan puasa nanti,” katanya.

Manakala dua imam lagi dibawa khusus dari Mesir untuk menjadi imam di Masjid Kristal dan Masjid Sultan Zainal Aibidin (Putih) di bandar ini.Sehubungan itu, seperti tahun lepas pengagihan bubur lambuk akan diadakan di Masjid Putih mulai hari pertama berpuasa.

“Sebanyak 2,000 bungkusan bubur lambuk akan diedarkan kepada orang ramai di mana program mendapat sambutan di luar dugaan daripada orang ramai di sekitar bandar raya termasuk dari daerah lain,” katanya.
Empat tonggak Terengganu Maju 2020

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan Terengganu memperkenalkan empat tonggak bagi merealisasikan Terengganu Maju 2020 iaitu Merakyatkan Pentadbiran Dan Pembangunan, Program Transformasi Kerajaan, Program Tranformasi Ekonomi dan Hala Tuju Negeri Terengganu.

Timbalan Setiausaha Kerajaan negeri (Pengurusan) Dato’ Wan Ahamad Wan Muda, berkata pelbagai program dilaksanakan dalam agenda `Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan’ antaranya pembasmian kemiskinan, perumahan rakyat dan projek agropolitan serta bantuan untuk pelajar-pelajar sekolah.

“Kerajaan negeri juga menyahut saranan Perdana Menteri melalui Program Transformasi Kerajaan dengan melaksanakan beberapa projek dan program penambahbaikan dalam struktur pentadbiran. Antaranya perkhidmatan kaunter, pendaftaran dan pembangunan sistem tanah,” katanya ketika berucap mewakili Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah sempena perasmian program Taklimat Pembangunan Badan-Badan Bukan Kerajaan (NGO) Negeri Terengganu 2011, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.

Selain itu, Dato’ Wan Ahamad berkata, Hala Tuju Pembangunan Negeri Terengganu 2009 hingga 2013 merupakan visi Kerajaan Terengganu bagi mencapai Negeri Maju Tahun 2020 dengan misi `Merancang dan melaksanakan pembangunan negeri yang menyeluruh bagi kesejahteraan rakyat dengan berteraskan agenda merakyatkan pentadbiran dan pembangunan’.

Katanya, Program Tranformasi Ekonomi merupakan agenda yang amat penting dalam pembangunan Negeri Terengganu.

“Pelbagai program telah dirancang dan telah dilaksanakan bagi mencapai Negeri Maju Tahun 2020. Antara projek atau program mega adalah seperti Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER) yang mana telah diperkenalkan oleh mantan Perdana Menteri.

“Selain itu, antara projek lain yang dilaksanakan adalah seperti Zon Industri Akuakultur, Projek Jelapang Padi, Empangan Paya Peda dan sebagainya,” katanya.

Malah, dalam tonggak keempat iaitu Hala Tuju Negeri Terengganu, kerajaan negeri mengenalpasti beberapa projek yang mampu memberi faedah kepada rakyat termasuk Projek Ladang Gemilang, Kuala Terengganu City Centre, Bandar Baru Bukit Besar, Bandar Baru Kijal, Pembangunan Tasik Kenyir dan Pendidikan.

Menurutnya, pendidikan menjadi agenda pembangunan modal insan yang penting di dalam hala tuju ini dan kejayaan Terengganu dalam aspek pendidikan tidak boleh dipertikaikan lagi, selain terkenal sebagai Negeri Anjung Ilmu.

Dalam pada itu, beliau berkata NGO tidak asing lagi bagi Kerajaan Terengganu dan berperanan penting dalam pembangunan negeri.

"Badan (NGO) ini boleh dikategorikan sebagai sebuah institusi yang sah dan diperakui peranannya terutama dalam pembangunan keseluruhan negeri. Berdasarkan pengalaman negara maju, peranan dan sumbangan NGO dalam konteks pembangunan amat penting dan perlu dipikul secara bersepadu dan bersama-sama," katanya.Komunikasi, tegur sapa amalan ke-21 dalam konsep `30 S’

Oleh: Aida Abd Rahman


Dato' Haji Mazlan Ngah berucap di hadapan kakitangan Wisma Darul Iman ketika majlis Perhimpunan dan Anugerah Khidmat Cemerlang Bulanan Peringkat Wisma Darul Iman Bagi Bulan April hingga Jun 201. - Foto: Harish Fadzillah.

Kerajaan negeri memperkenalkan `10 S’ lagi bagi menambah konsep `20 S’ yang sedia ada dalam usaha terus memperkasa dan meningkatkan mutu perkhidmatan awam di Terengganu.

Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah, berkata S berkenaan adalah sapa, sederhana, sedar, serius, segak, segar, segera, sejahtera, selalu dan S yang ke-30 serta terakhir, selamat.
Katanya, `sapa' membawa maksud setiap pegawai dan kakitangan harus sentiasa berkomunikasi dan bertegur sapa antara satu sama lain bagi memastikan tugas yang dilaksanakan lancar serta mencapai tahap yang dikehendaki jabatan.

“Kita perlu ada hubungan yang baik dan sentiasa berkomunikasi kerana hubungan dua hala itu mampu membentuk budaya kerja yang lancar dalam usaha meningkatkan perkhidmatan awam di negeri ini,” katanya ketika berucap di majlis Perhimpunan dan Anugerah Khidmat Cemerlang Bulanan Peringkat Wisma Darul Iman Bagi Bulan April hingga Jun 2011, di Dewan Besar, Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini.Dato' Mazlan berkata, S yang seterusnya adalah `sederhana’ , iaitu setiap kakitangan awam dituntut sentiasa membentuk sikap besederhana dalam pelbagai aspek. Bagaimanapun, dalam menjalankan tugas perlu melakukannya dengan bersungguh-sungguh dan bersemangat.

Manakala S yang ke-23, `sedar’ yang menuntut setiap penjawat awam memuhasabah, menginsafi dan menyedari hakikat sebenar kehidupan masing-masing sekaligus melakukan tugas dengan jujur dan amanah.

“S yang ke-24 adalah `serius ‘ iaitu member tumpuan, peka dan sentiasa bersedia dengan tanggungjawab yang ada. Pada masa yang sama, kita juga harus cepat bertindak dan tekun melakukan tugas yang diamanahkan.

“Amalan seterusnya adalah `segak’ iaitu kakitangan awam perlu tampil kemas, gagah dan bergaya bagi lelaki, manakala wanita pula perlu menonjolkan penampilan dan identiti yang kemas, menawan dan menarik,” katanya.

Empat S berikutnya, iaitu `segera’ merujuk kepada melaksanakan tugas dengan cepat dan tanpa melengah-lengahkan masa, diikuti `sejahtera’ pula perlu berada dalam keadaan yang aman, tenteram, senang hati selain fizikal yang sentiasa sihat serta sempurna.

Manakala `selalu’ merujuk kepada kakitangan awam perlu sentiasa atau seringkali mengulangi tugas dipertanggungjawabkan itu supaya dapat mencapai kemahiran serta tahap yang dikehendaki ketua jabatan masing-masing.

Sementara S yang terakhir `selamat’, iaitu sentiasa melakukan tugas dengan berhati-hati dan mengutamakan keselamatan bagi mengelak risiko mahupun kejadian yang memudaratkan sepanjang menjalankan tugas.Dalam majlis itu, seramai 15 kakitangan menerima anugerah khidmat cemerlang bagi tempoh tiga bulan bermula April lalu. Antara penerima anugerah itu termasuk pemberita Unit Komunikasi Negeri Terengganu, Puan Suriati Ali; Pembantu Tadbir (kewangan) Unit Pengurusan Maklumat Negeri, Puan Ruzita Awang; pembantu tadbir di Pejabat Pengurusan Sumber Manusia, Encik Mohamad Abdullah dan Engku Nor Asmah Engku Abd Rahman (Pembantu Tadbir di Unit Perancang Ekonomi Negeri Terengganu (Upen)).

Penerima lain, Encik Razali Jusoh (Penolong Pegawai Tanah di Pejabat Tanah dan Galian Terengganu), Puan Azmiah Othman (Pembantu Tadbir di Upen) dan Encik Mohd Halimie Mohd Hamzah (Pembantu Tadbir di Pejabat Sumber Manusia). Kesemua penerima anugerah menerima wang tunai RM500 setiap seorang dan sijil penghargaan.Pelancaran Kibar Jalur Gemilang Sempena Sambutan Hari Kemerdekaan Peringkat Negeri Terengganu 2011Majlis Pelancaran Kibar Jalur Gemilang Peringkat Negeri Terengganu telah dirasmikan oleh YAB Dato' Sei Haji Ahmad bin Said, Menteri Besar Terengganu di Dewan Besar, Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu hari ini.

Pelancaran Kibar Jalur Gemilang bertemakan "1Malaysia: Transformasi Berjaya, Rakyat Sejahtera" adalah tanda bermulanya perayaan Bulan Kemerdekaan sehingga berakhir pada 16 September 2011. Sepanjang tempoh Bulan Kemerdekaan ini, pelbagai aktiviti dan perayaan berteraskan semangat patriotik akan diadakan bagi melahirkan rakyat Malaysia yang cintakan negara serta melahirkan rasa syukur ke hadrat Allah SWT di atas nikmat pembangunan dan keamanan yang dikecapi kini.

Pihak Kerajaan Negeri mengharapkan Ketua-ketua Jabatan Kerajaan, Badan Berkanun, Swasta di peringkat Negeri dan Daerah serta kumpulan dan orang perseorangan akan mengibarkan jalur gemilang di bangunan-bangunan, premis perniagaan, kediaman dan kenderaan di seluruh negeri Terengganu dalam tempoh perayaan Bulan Kemerdekaan ini.

Mesej dari penjara

Oleh; Esah Abdullah

Program mesej dari penjara merupakan medan untuk mengupas pentingnya penglibatan masyarakat dalam membantu golongan tersasar ini untuk kembali ke landasan yang betul apabila dibebaskan kelak.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah berkata, pemulihan banduan merupakan satu ‘core-business’ bagi Jabatan Penjara Malaysia (JPM) dan ia bukan perkara mudah.

“Pelbagai halangan dan cabaran terpaksa dihadapi, justeru ia bukan terletak di bahu kerajaan semata-mata sebaliknya tanggungjawab sosial yang perlu dipikul bersama,” katanya di majlis perasmian Program Mesej Dari Penjara Peringkat Zon Timur di Kompleks Penjara Marang semalam.

Hadir sama, Pengarah Bahagian Dasar Kepenjaraan, Encik Alzafry Mohamed Alnassif Mohamed Adahan,; Ketua Seksyen Pemulihan Rawatan Penjara Malaysia, Haji Darussalam Budin dan Pengarah Penjara Marang, Encik Hamzani Che Berahim.

Katanya, program bertemakan ‘Memasyarakatkan Penjara’ amat bertepatan dengan usaha JPM untuk mengurangkan kadar jenayah dalam negara.

Selain itu katanya, kerajaan bersedia memberi segala sokongan dan kerjasama yang diperlukan oleh JPM untuk menjayakan program pemulihan penghuninya yang berada di dalam dan juga di luar penjara.

“Sokongan semua pihak amatlah dituntut, membantu banduan dari segi fizikal dan mental untuk menghadapai cabaran apabila kembali ke dunia luar serta menjadi warga negara yang produktif,” katanya.

Katanya, sokongan masyarakat akan memberi kekuatan kepada mereka yang telah dibebaskan tidak rasa tersisih dan dipinggirkan serta membina keyakinan untuk memberi khidmat sama ada melalui Badan Bukan Kerajaan (Ngo) dan sebagainya.

“Saya bangga ramai bekas penghuni penjara berjaya membina kerjaya masing-masing selepas keluar dengan menceburkan diri dalam bidang keusahawan di samping menawarkan khidmat bakti kepada Jabatan Penjara bagi membantu rakan yang berada dalam pemulihan,” katanya.

Dato’ Haji Mazlan turut melahirkan rasa yakin, banduan yang telah menjalani proses pemulihan dapat bangkit dan membina kehidupan yang lebih bermakna untuk masyarakat dan negara.


Terengganu komited terus penajaan Program Syahadah

Oleh: Aida Abd RahmanKerajaan Terengganu bersedia untuk terus menaja Program Dokumentari Syahadah yang diterbitkan Radio Televisyen Malaysia (RTM) pada musim keempat tahun depan berikutan sambutan menggalakkan daripada penonton seluruh negara.

Program yang sudah memasuki musim ketujuh dan kali ketiga dilancarkan di Terengganu sempena Ramadan ini merekod rating lebih sejuta penonton setiap hari.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri bersedia untuk memberi komitmen bagi meneruskan penajaan program itu pada musim akan datang dengan memilih negara yang sesuai untuk diketengahkan dalam setiap penerbitannya.
"Program Syahadah ini merupakan kali ketiga Yayasan Islam Terengganu (YIT) bekerjasama dengan RTM dan dipertontonkan menerusi TV1 dan TV2 bermula Ramadan ini.

“Tahun lepas kita jalankan rakaman di China, Korea dan Jepun. Tahun ini kita ke Morocco dan Sepanyol yang merupakan sumbangan kerajaan negeri menerusi Yayasan Islam Terengganu bertujuan memberi pendedahan mengenai perkembangan, kejatuhan dan kebangkitan Islam untuk dihayati seluruh rakyat Malaysia,”katanya kepada pemberita selepas Melancarkan Ihya' Ramadan peringkat negeri Terengganu dan Dokumentari Syahadah Musim Ke-7, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, petang semalam.Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Ustaz Khazan Che Mat; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ewal Pengguna negeri, YB Dr A Rahman Mokhtar; Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran Malaysia, Dato’ Nohyati Ismail; Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail dan Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Haji Mohd Rozali Salleh.

Dato’ Norhyati berkata faktor jumlah penonton yang memberangsangkan pada musim lalu mendorong siri berkenaan diteruskan.

"Pada musim sebelum ini, siaran sebelah petang iaitu sebelum buka puasa mencatat tontonan hampir 600,000 manakala siaran ulangan pada waktu sahur menarik kira-kira 500,000 penonton dan jika dikumpul sehari mampu menarik kira-kira satu juta penonton.

"Sebab itu kita meneruskan lagi program ini dan selaras dengan peranan RTM untuk menyebar luaskan apa juga maklumat dan pendidikan," katanya.Menurutnya, dokumentari berbahasa Melayu yang disiarkan menerusi saluran TV1 dan bahasa Inggeris menerusi saluran TV2 sememangnya mempunyai pengikut tersendiri.

Katanya, dokumentari dalam dua bahasa turut dibeli beberapa negara Arab, Brunei dan juga Singapura, selain `menjual’ nama Yayasan Islam Terengganu dalam setiap siri penerbitannya.

Sementara itu, Syahadah kali ini memaparkan sejarah awal kedatangan Islam ke setiap negeri, peninggalan manuskrip dan kitab-kitab lama, peranan ulama dan tokoh agama, yang bertanggungjawab menyebarkan agama Islam di Malaysia.

Program musim ini turut menjalankan penggambaran kesan-kesan peninggalan kerajaan Andalusia sekaligus membongkar kedatangan Islam, kesannya kepada komuniti setempat dan global di Maghribi dan Sepanyol.

Mula diterbitkan sejak 2005, program Syahadah telah menjelajah ke beberapa negara termasuk China, India, Korea, Jepun serta negara bekas jajahan Soviet Union iaitu Uzbekistan, Kazakhstan dan Azerbaijan dengan paparan kehidupan masyarakat Islam di negara terlibat di samping pencapaian mereka dalam pelbagai bidang.

Sebanyak 33 episod dokumentari Syahadah serta satu episode khas `Di sebalik tabir syahadah’ yang berdurasi selama 30 minit bakal menemui penonton pada setiap hari sepanjang Ramadan bermula jam 6.30 petang dan siaran ulangan pada 5.30 pagi di TV1.

Manakala versi bahasa Inggeris pula menemui penonton jam 4 petang dan ulangan jam 4.30 pagi di TV2.Hafiz IQT jadi imam solat terawih di Brunei

Oleh: Aida Abd Rahman

Kelebihan hafiz daripada Institut al-Quran Terengganu (IQT) mendapat perhatian negara jiran apabila golongan itu ditawarkan bagi mengimamkan solat terawih di negara Brunei sempena Ramadan ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata faktor bayaran yang lebih mahal kemungkinan mendorong golongan itu menerima tawaran bagi menjadi imam di negara itu.
“Ada pelajar dari IQT juga menjadi imam solat tarawih di masjid-masjid negeri kita. Malah, imam kita juga di bawa ke Brunei kerana masing-masing sudah menempah mereka, di samping ada di kalangan hafiz berkenaan yang menjadi imam di tempat kita sendiri,” katanya ketika sidang akhbar selepas Majlis Pelancaran Ihya’ Ramadan Peringkat Negeri Terengganu dan Pelancaran Dokumentari Syahadah Musim ke-7, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, petang semalam.

Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Ustaz Khazan Che Mat; Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ewal Pengguna negeri, YB Dr A Rahman Mokhtar; Ketua Pengarah Jabatan Penyiaran Malaysia, Dato’ Nohyati Ismail; Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail dan Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Haji Mohd Rozali Salleh.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, hafiz IQT yang dijemput menjadi imam di Brunei menerima tawaran itu secara persendirian dan tidak melalui kerajaan negeri.

Katanya, kebiasaannya dua hafiz digunakan sepanjang mengimamkan solat tarawih bagi memastikan imam kedua dapat menegur dan membetulkan bacaan imam pertama sekiranya berlaku kesilapan sepanjang solat berkenaan.

Dalam pada itu, kerajaan negeri sedang berusaha menambah imam dari Timur Tengah untuk mengimamkan solat tarawih di masjid seluruh negeri ini.

Sehingga kini, seramai 22 imam dari Timur Tengah masing-masing 14 dari Arab Saudi dan lapan dari Mesir bakal mengimamkan solat tarawih sepanjang Ramadan ini dan mereka dijangka akan tiba di negeri ini tidak lama lagi.

Selain itu, imam dari Mesir merupakan guru bahasa Arab yang mengajar di sekolah-sekolah agama negeri ini kerana selain mengajar mereka mempunyai kelebihan dari aspek ilmu taranum yang baik.

Menteri Besar berkata, pendekatan membawa imam dari Timur Tengah sejak tiga tahun lalu bagi memenuhi permintaan umat Islam di negeri ini yang mahu solat tarawih di masjid kawasan mereka dipimpin golongan itu, selain kehadiran imam berkenaan mampu mengimarahkan lagi masjid seluruh negeri.
26 July 2011

KIK bawa perubahan dalam sektor awam

Oleh: Suriati Ali

Usaha mentranformasi sektor awam memerlukan komitmen tinggi daripada penjawat awam yang bukan sahaja memahami realiti semasa tetapi mempunyai keberanian membuat perubahan luar biasa.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, berkata pendekatan ini dapat dilakukan dengan syarat setiap penjawat awam itu memberi perkhidmatan terbaik secara kerja berpasukan.

“ Di samping itu, prinsip kepantasan bertindak dengan keputusan yang tepat menerusi perubahan pemikiran dan kaedah bekerja, seiring dengan inovasi dan pembahuruan berterusan perlu diserapkan ke dalam diri masing-masing,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap di Majlis Perasmian Penutup dan Penyampaian Hadiah Konvensyen Kumpulan Inovatif dan Kreatif (KIK) peringkat Terengganu di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, hari ini (26 Julai).

Sebanyak 17 pasukan daripada pelbagai agensi kerajaan di seluruh Terengganu menyertai pertandingan yang diadakan selama dua hari dan bermula 25 Julai itu.

Johan bagi kategori pengurusan dimenangi Jabatan Farmasi, Hospital Sultanah Nur Zahirah dan naib johan pula Unit Patologi, Hospital Kemaman.

Manakala johan bagi kategori teknikal diungguli Pejabat Perkhidmatan Pergigian Daerah Kemaman dan naib johan (Hospital Setiu).

Dato’ Haji Mazlan turut memberitahu bahawa sepanjang pengamatan terhadap kumpulan yang terlibat dengan KIK, didapati banyak masalah kerja terutama berkaitan pembaziran kos, kelewatan sistem dan kelemahan penyelenggaraan dapat di atasi secara sistematik.

Katanya, apa yang jelas melalui penemuan teknik-teknik baru, ia mampu menghasilkan suatu sistem penyampaian kerja berkualiti dan anjakan kerja berganda terutama berkaitan kehendak pelanggan.

“KIK kini berjaya membuktikan kemampuan menghasilkan penyelesaian masalah kerja, mencari peluang penambahbaikan proses sedia ada atau perkhidmatan baru secara kreatif dan inovatif.

“Mereka lebih berani mencabar minda untuk menghasilkan lebih banyak kaedah baru berkaitan pengurusan dan menghasilkan pelbagai rekacipta moden dan terkini,” katanya.

Menurutnya, sokongan padu pihak pengurusan juga perlu bagi mendorong anggota organisasi ke arah berfikiran secara krisis dan konsuktif dalam menunaikan tanggungjawab dan amanah.

“Oleh itu, apa-apa perubahan positif dalam sistem dan prosedur, kaedah dan cara bekerja perlu diberi pengiktirafan yang sewajarnya,” katanya.


Seminar peluang pasaran perdagangan ke Arab Saudi

Oleh: Esah Abdullah

Matrade Wilayah Timur mempelawa orang ramai yang berminat untuk menyertai seminar ‘Peluang Pasaran Barangan Malaysia ke Arab Saudi dan negara sekitarnya' yang akan diadakan pada 8 Ogos depan.

Pengarahnya, Puan Hasziah Mohd Yazid berkata, seminar sehari ini akan menampilkan penceramah jemputan iaitu Pesuruhjaya Perdagangan Matrade Jeddah, Arab Saudi, Encik Amran Yem.

Katanya, usahawan di negeri ini yang berminat untuk meneroka pasaran di negara Timur tengah boleh membuat permohonan sebelum tarikh tutup pada 4 Ogos depan.

“Sebarang pertanyaan boleh menghubungi pegawai kita melalui talian 09-6244778 atau Encik Mohd Zulkhairie (zulkhairie@matrade.gov.my) atau Nor Afikah Abdullah (afikah@matrade.gov.my),” katanya.

Katanya, seminar berkenaan akan diadakan di tingkat 5,Menara Yayasan Islam Terengganu dan Matrade amat mengalu-alukan penyertaan orang ramai di negeri ini.