Halaman

26 July 2011

SUKTRA memelihara seni budaya Terengganu

Oleh; Esah Abdullah


Dato' Haji Wan Ahamad menyampaikan Anugerah Kecemerlangan Seni Muzik kepada Mohd Yusrizal Aripin.

SUKTRA Terengganu merupakan sebuah pustaka akademik dalam memelihara dan mengembangkan seni berasaskan pendidikan dan penyelidikan.

Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan), Dato’ Haji Wan Ahamad Wan Muda berkata, SUKTRA juga menyediakan ruang pendidikan kepada generasi muda dan pengiat seni sebagai landasan mempelajari dan menambah ilmu pengetahuan dalam bidang berkaitan.


“Diharapkan mereka yang telah tamat kursus hari ini terus berusaha melanjutkan pengajian ke peringkat lebih tinggi,” katanya di majlis Penganugerahan Sijil Aseni Kali Ke-2 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu hari ini.
Hadir sama, Pengurus SUKTRA Terengganu, Encik Zulkifly Isa.

Katanya, gunalah peluang yang ada untuk memajukan diri dalam bidang yang diceburi kerana ia juga mempunyai masa depan yang baik jika ia diceburi secara bersungguh-sungguh.

SUKTRA Terengganu merupakan kumpulan Kebudayaan dan Kesenian yang berada di bawah naungan kerajaan negeri yang berperanan mengembang dn memelihara seni budaya yang ada di negeri ini.

Seramai 30 pelajar seni muzik pengambilan Febuari 2008 (13 orang) dan Julai 2009 (17 orang) menerima sijil dan plak yang disampaikan oleh Dato’ Haji Wan Ahamad.

Manakala Mohd Shawarin Ibrahim diumum menerima Anugerah Cemerlang bagi sesi Februari 2008 dan Mohd Fairul Amri Azmi dan Mohd Yusrizal Aripin bagi sesi Julai 2009.
No comments: