Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

11 August 2012

Kerajaan akan bina Hospital UniSZA

Oleh: Kamarudin Mat Akib (KLIK: LENSA DI PROGRAM)

Hospital Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) berharga kira-kira RM400 juta akan dibina di Kuala Terengganu tidak lama lagi.

Pembinaan hospital berkenaan bakal memberi lebih keselesaan kepada pesakit di negeri Terengganu dan juga untuk kemudahan pelajar perubatan UniSZA menjalani latihan amali.

Pembinaan hospital baru itu juga bakal mengatasi masalah kesesakan di Hospital Nur Zahirah dan mempercepatkan rawatan bagi pesakit kronik.



Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said mengumumkan pembinaan hospital berkenaan pada Majlis Berbuka Puasa Bersama-sama Perantau Anak Terengganu di Wilayah Persekutuan dan Selangor di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.



Kira-kira 3,000 perantau terdiri daripada pegawai-pegawai kanan agensi Kerajaan Persekutuan, penjawat awam, pelajar dan kumpulan profesional yang berasal dari Terengganu hadir pada majlis tersebut.



Hadir sama To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Seri Ahmad Shabery Cheek; Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, wakil-wakil rakyat dan Presiden Persatuan Anak-Anak Terengganu di Selangor dan Wilayah Persekutuan (Pesat).

Menteri Besar berkata, majlis pecah tanah pembinaan hospital berkenaan akan dilakukan dalam tempoh terdekat ini.

“Banyak lagi projek pembinaan kemudahan asas bakal dilaksanakan di Terengganu dalam tahun ini bagi kemudahan rakyat Terengganu serta menambah peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan,” katanya.



Beliau turut meminta rakyat Terengganu yang berada di luar negeri itu turut membantu kerajaan negeri membangunkan Terengganu dan menyokong kerajaan yang ada sekarang ini bagi membolehkan projek yang dirancang berjalan dengan lancar.



300 sertai majlis khatam al-Quran Wanita Umno DUN Jertih



Oleh: Mohammad Ishak 

Pergerakan Wanita UMNO Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Jertih, menyelesaikan aktiviti sepanjang bulan Ramadan tahun ini dengan menganjurkan majlis khatam al-Quran untuk ahlinya.

Majlis yang berlangsung di Masjid Kayu Ulul Albab Seberang Jertih  itu disertai lebih 300 ahli pergerakan berkenaan dari kawasan DUN Jertih.

Program yang bermula awal Ramadan didahului dengan tadarus al-Quran itu membabitkan 10 masjid terpilih sekitar DUN Jertih dan berakhir hari ini.Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Dato’ Seri Idris Jusoh diundang bagi merasmikan penutupan program berkenaan.

Ketuanya, Engku Naimah Engku Taib berkata, selain DUN Jertih tiga lagi DUN iaitu Kota Putera,Kuala Besut dan Hulu Besut turut menganjurkan program sama secara berasingan.

Katanya, pihaknya bangga kerana wanita memberi sambutan menggalakkan terhadap program yang dianjurkan itu dan ia berjaya mengimarahkan masjid sepanjang bulan Ramadan dengan pelbagai aktiviti keagamaan.

Berucap pada majlis itu Idris yang juga Pengerusi Mara berkata, Ramadan memberi banyak rahmat dan keberkatan kepada Umat Islam jika mereka yang mengamalkannya sepanjang bulan mulia ini.

Katanya, umat Islam juga digalakkan lebih banyak bersedekah kepada golongan fakir miskin dan ia amat dialu-alukan kepada mereka yang mampu melaksanakannya.


Dua Exco urus dana bantuan pesakit

Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri pada dasarnya bersetuju untuk menyelaraskan dana-dana bantuan berkait dengan kesihatan yang disediakan oleh kerajaan bagi membantu golongan sasar agar tidak berlaku pertindihan.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri YB Dr. Haji A.Rahman Mokthar berkata, jawatankuasanya telahpun mengadakan mesyuarat dengan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarkat dan Wanita negeri, Dato' Yahya Khatib Mohmad baru-baru ini.

Katanya, melalui perbincangan tersebut, kedua-dua jawatankuasa telah bersetuju untuk menyelaraskan dana-dana yang disediakan oleh kerajaan negeri seperti Tabung Darul Iman, Tabung Sosial Perubatan dan Tabung Penyakit Kronik.

Beliau berkata, melalui perbincangan itu juga telah bersetuju supaya Tabung Darul Iman diletakkan di bawah penyelarasan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarkat dan Wanita negeri.

``Manakala dana Tabung Sosial Perubatan dan Tabung Penyakit Kronik di bawah penyelarasan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri,’’ katanya

Menurut beliau, sebelum ini dana Tabung Darul Iman dan Tabung Penyakit Kronik adalah di bawah Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri dan Pejabat Menteri Besar untuk membantu mereka yang terlibat dengan bencana alam, bantuan segera dan penyakit kronik.,

Manakala Tabung Sosial Perubatan di bawah Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri untuk bantuan rawatan dan perubatan melibatkan semua jenis penyakit termasuk penyakit kronik.

Katanya, walaupun dana itu diselaraskan tetapi fungsinya masih dikekalkan dan akan diberi penambahbaikan bagi memastikan lebih ramai golongan sasar dapat dibantu.

Beliau menambah, melalui penyelarasan itu nanti kes yang berkaitan dengan kesihatan, penyakit dan perubatan akan disalurkan terus kepada Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri untuk mendapatkan kelulusan.

Manakala dana Tabung Darul Iman akan menyalurkan bantuan khusus kepada mereka yang terlibat dalam pelbagai bencana alam dan mereka yang memerlukan bantuan segera.

Katanya, kertas cadangan penyelarasan dana-dana tersebut akan dibentangkan pada mesyuarat Exco terlebih dahulu untuk mendapatkan kelulusan sebelum ia dapat dilaksanakan.

Sehubungan itu, Dr A. Rahman tidak menafikan terdapat kes pesakit memperolehi bantuan lebih daripada satu dana yang disediakan oleh kerajaan.

Katanya, setiap tahun kerajaan negeri memperuntukan RM3 juta melalui Tabung Penyakit Kronik dan RM2 juta untuk Tabung Sosial Perubatan.



Ramadan eratkan pemimpin dengan rakyat



Oleh: Mohammad Ishak

Kehadiran Ramadan yang disambut gembira oleh umat Islam pada setiap bukan sahaja bulan untuk meningkatkan lagi amal ibadah tetapi sepanjang berpuasa ia juga mampu mengeratkan ikatan persaudaran sesama Islam terutama pada majlis berbuka puasa.

Keamanan yang dinikmati negara hasil keharmonian hidup masyarakat pelbagai kaum yang diasuh oleh Kerajaan membolehkan rakyat berada dalam kehidupan yang lebih selesa apabila ekonomi negara yang berada pada tahap memberangsangkan.

Sebab itu, rakyat negara ini kelihatan begitu mewah berbelanja sama ada untuk persiapan berbuka atau Aidilfitri yang bakal disambut tidak lama lagi.

Malah pelbagai bentuk bantuan yang disalurkan oleh kerajaan kepada rakyat dengan pemberian dana raya dan bonus serta insentif lagi dari agensi berkaitan penduduk negeri ini sememangnya sentiasa bahagia.

Paling menarik sepanjang Ramadan ini apa yang dapat dilihat ialah sikap pemimpin kerajaan yang sentiasa turun padang menghulur bantuan dan sumbangan kepada golongan yang memerlukan pertolongan.

Pemimpin dan pegawai kerajaan juga tidak kekok untuk bersama rakyat terutama dalam majlis berbuka puasa apabila mereka sanggup duduk bersila dan sama taraf dengan rakyat.

Amalan sedemikian membuktikan pemimpin termasuk wakil rakyat sebenarnya berjiwa rakyat dan tabiat ini hendaklah diteruskan selaras dengan slogan “Merakyatkan Pentadbiran dan Pembangunan” satu slogan keramat yang diperkenalkan di bawah kepemimpinan Menteri Besar,Dato’Seri Ahmad Said.

Rakyat percaya jika semua pemimpin turun padang dan sentiasa bersama rakyat tidak ada sebab mereka akan menolak Kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana sudah terbukti janji memang ditepati.

Rezeki peniaga lemang Kijal melimpah sempena Ramadan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kehadiran Ramadan membawa rezeki melimpah kepada peniaga lemang di Kijal, Kemaman yang dikenali 'Lemang Valley', apabila deretan puluhan gerai di situ tidak putus-putus menerima pelanggan.

Beroperasi sepanjang tahun, Lemang Valley menjadi tempat persinggahan penggemar lemang baik masyarakat setempat mahupun pengunjung luar.

"Lemang Kijal ini tak sama dengan tempat lain. Isteri dan anak saya sangat sukakan lemang Kijal dan saya diingatkan membeli lemang ini sebelum pulang ke Johor," kata Toh Kian Heong.

Peniaga berusia 44 tahun itu yang berada di Terengganu atas urusan kerja, membeli dua batang lemang sebagai buah tangan untuk keluarganya di Johor.

Sementara itu, seorang peniaga Zubaidah Ismail, 42, bersyukur kerana lemang yang dijualnya ada peminat setia selain turut digemari pelancong asing.

"Bas ekspress yang membawa pelancong selalu singgah di sini dan pelancong asing termasuk dari Eropah, China dan Singapura turut memuji keenakan lemang dan mempromosikannya di negara asal mereka.

"Pada hari biasa, kakak menjual dalam 200 batang lemang, namun pada Ramadan ini lemang yang dijual tiga kali ganda berikutan peningkatan permintaan dari penggemar lemang," katanya.

Dibantu enam pekerja, Zubaidah berkata peniaga lemang di situ mampu meraih pendapatan lumayan sehingga RM10,000 untuk tempoh tiga hingga empat hari menjelang Aidilfitri.

Seorang lagi peniaga, Rosnani Salleh, 53 yang sudah lima tahun berniaga di Lemang Valley itu, berkata juadah tradisi tersebut tetap menjadi pilihan orang ramai sepanjang Ramadan dan Aidilfitri.

"Sebatang lemang dijual antara RM3 hingga RM5 bergantung pada saiz buluh yang digunakan dan harga itu masih murah dan berbaloi dibandingkan kesukaran kami memasak lemang ini yang terpaksa menahan panas bara api.

"Mak cik bersyukur kerana dengan hasil jualan lemang ini lah mampu menyara kehidupan kami sekeluarga bersama tujuh orang anak," katanya yang akan membuka gerai pada malam raya hingga minggu pertama Aidilfitri.

Bagi pengunjung yang tidak pernah ke sini, apa yang anda perlu lakukan ialah memandu ke Kemaman melalui jalan pantai sehingga ternampak papan tanda bertulis "Lemang Valley".



Gua Bewah terus tersohor

Oleh: Suriati Ali

Gua Bewah yang terletak di antara 340 gugusan pulau di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu dahulunya hanya terkenal sebagai `kilang tahi kelawar’ berikutan puluhan penduduk sering mengunjunginya untuk mendapat najis haiwan itu.

Terdapat laluan khas yang dibina pihak tertentu bagi mengeluarkan najis kelawar untuk dijadikan baja tanaman.

Kini selepas dinaiktaraf oleh kerajaan Terengganu, lokasi tersohor itu seolah-olah menjadi destinasi wajib di kunjungi bagi pelancong setiap kali menjejak kaki di tasik buatan manusia itu.


Penemuan rangka manusia dipercayai berusia 16,000 tahun milik manusia zaman pra-sejarah antara artifak paling berharga di mana mampu meningkatkan jumlah pengunjung sedia ada ke lokasi itu.

Rangka tersebut dipercayai mayat remaja zaman pra-sejarah yang menghuni gua tersebut dan ia ditanam dalam keadaan merengkok (seperti bayi dalam kandungan), masih dikekalkan di tempat asal ia ditemui.

Artifak yang ditemui awal 2010 dalam kerja-kerja eskavasi itu akan ditempatkan di Gua Bewah selepas infrastruktur penting iaitu bingkai kaca di siap di pasang.

Selain rangka manusia turut dijumpai di gua berkenaan adalah serpihan tembikar tanah yang dipercayai dari zaman Neolitik.

Di antara serpihan tembikar itu terdapat serpihan yang tertulis corak seakan-akan tulisan lukisan batu yang pernah ditemui oleh pengkaji di tapak cari gali zaman Neolitik yang lain di seluruh Malaysia.

Pegunjung berpeluang melihatnya semua khazanah itu secara dekat jika mengunjungi lokasi itu yang jauhnya kira-kira 30 kilometer dari Pengkalan Gawi.

Turut di sediakan adalah mini muzium yang menempatkan gambar-gambar proses mencarigali bahan-bahan sejarah oleh ahli-ahli arkeologi terdahulu.,

Di katakan juga gua ini turut menjadi salah satu tempat persembunyian pahlawan melayu iaitu Mat Kilau.

Untuk kemudahan pelancong, pihak berwajib membina tangga dan laluan berjalan kaki untuk menuju kawasan itu selain dilengkapi dengan lampu solar.
Di kiri dan kanan tangga terdapat struktur batuan yang berbeza-beza menghiasi gua bewah itu.

Jika bernasib baik, pengunjung akan bertemu dengan spesis ular yang berwarna putih dicelah-celah batu yang menjadi salah satu penghuni tetap gua di samping kelawar.


MB akan berbuka puasa dengan pelajar di PWTC

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said akan berbuka puasa dengan pelajar Terengganu yang menuntut di pusat pengajian tinggi sekitar Lembah Kelang dan Selangor di Pusat Dagangan Putera, Kuala Lumpur, malam ini.

Majlis tersebut yang bermula jam 5.30 petang diadakan di Dewan Tun Razak 4, bangunan PWTC.

Kira-kira 3,000 pelajar dianggarkan menyertai program tersebut yang turut dihadiri pemimpin-pemimpin dari Terengganu itu.

Program tersebut merupakan acara tradisi kerajaan negeri dalam usaha merapatkan hubungan antara pemimpin kerajaan negeri dengan golongan pelajar.

Menteri Besar dijangka memberi amanat kepada pelajar dalam ucapannya sebelum berbuka puasa tersebut.

Semua pelajar Terengganu yang sedang menuntut di Kuala lumpur dan Selangor dijemput menghadiri majlis berkenaan.




10 August 2012

MSNT ikat atlet sambung pengajian pusat latihan

Oleh: Aida Abd Rahman

Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) mengadakan persefahaman dengan pusat latihan dan kemahiran di negeri ini bagi memastikan atlet dapat menyambung pelajaran mereka apabila tamat persekolahan kelak dan tidak berhijrah ke tempat lain.

Timbalan Pengarah MSNT, Encik Ibni Amin Busu, berkata pihaknya mahu `mengikat’ atlet supaya kekal berada di Terengganu dan tidak berdepan masalah kehilangan bintang muda berkenaan apabila mereka mahu menyambung pengajian masing-masing.

“Kita mempunyai perancangan masa depan supaya mereka mempunyai kemahiran dari pusat latihan yang mampu menjamin kehidupan selain meningkatkan pencapaian sukan, mereka juga mudah dipantau dan dibentuk di bawah pengurusan sukan negeri.

“Institut latihan itu kebanyakannya di sekitar Kuala Terengganu berikutan kebanyakan acara sukan melibatkan latihan di venue dan lokasi terletak di bandar ini,” katanya kepada Teganukita, baru-baru ini.

Encik Ibni berkata, MSNT juga mengenal pasti pusat latihan di daerah lain berikutan terdapat acara sukan seperti tinju (Besut), pentaque (Dungun) dan bola tampar (Kemaman).

Sehubungan itu juga, kerajaan negeri turut menyediakan elaun atau insentif Skim Latihan Atlit (fasa i) berjumlah RM130 dan kadar itu dinaikkan kepada RM390 (fasa ii) dalam tempoh tujuh bulan sebelum temasya Sukan Malaysia (Sukma).

“Sebagai contoh, jika atlit memenangi emas di Sukma Pahang, mereka akan mendapat Skim Bintang Cemerlang pada sesi latihan seterusnya yang bernilai RM300 untuk setiap emas, RM200 (perak) dan RM100 (gangsa) setiap bulan bermula Ogos,” katanya.

Beliau berkata, kadar elaun berkenaan adalah paling tinggi ditawarkan berbanding negeri lain sebagai usaha meningkatkan moral dan semangat serta mengelak penghijrahan atlet ke negeri lain.




TMT undang penulis untuk promosi basikal

Oleh; Esah Abdullah

Tourism Malaysia Terengganu (TMT) akan mengundang penulis majalah tempatan dan luar negara dalam usaha memperhebatkan promosi Pakej Pelancongan Berbasikal 1 Malaysia Terengganu yang telah dilancarkan baru-baru ini.

Pengarah TMT, Encik Mohd Nasir Kushairi berkata, sebagai permulaan sebuah majalah basikal popular berpusat di Kuala Lumpur yang turut mempunyai edaran di Singapura akan mendekati sendiri pakej basikal yang ditawarkan oleh agen pelancongan di negeri ini.

Katanya, mereka akan mencuba sendiri bentuk pakej yang dtawarkan bagi memudahkan penulisan untuk menarik pembaca atau peminat basikal mengunjungi Terengganu terutama pada tahun 2013 yang merupakan Tahun Melawat Terengganu.

``Selain Terengganu kumpulan majalah tersebut turut memilih pakej berbasikal di beberapa negeri untuk dipromosikan kepada masyarakat umum,’’ katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada majlis berbuka puasa bersama pengiat pelancongan dan media di Terengganu Equestrian Resort (TER) di sini, petang semalam. TMT turut meraikan seramai 40 pelajar tahfiz Kuala Ibai di majlis berkenaan.

Katanya, di negeri ini terdapat lima pakej pelancongan berbasikal disediakan iaitu Mountain Bike Package, Adventure Package, Adventure Package 2, Terrapuri Cycling Explorer dan Terengganu Cycling Expolorer masing-masing di sekitar daerah Kuala Terengganu, Marang dan Setiu.

Katanya TMT juga merancang memperluaskan pakej berkenaan ke destinasi pelancongan di daerah lain seperti Besut, Kemaman, Dungun dan Hulu Terengganu.

Menurut beliau, selain dapat mempromosi dan menggalakkan pelancongan berbasikal di kalangan pelancong domestik dan antarabangsa mereka juga dapat melihat panorama indah menerusi kayuhan santai serta berpeluang mencuba lebih dekat produk pelancongan.





Puan Ruziyani tetap berjaya walaupun tiada pengalaman

Oleh: Suriati Ali

SECEBIS ilmu yang ditimba sewaktu berada dalam aliran sains pertanian ( tingkatan empat dan lima) di bangku sekolah menengah 23 tahun lalu, tidak menjadi halangan bagi pemilik Zie Nursery, Puan Ruziyani Deraman, 40, untuk menempah nama sebaris usahawan berjaya.

Puan Ruziyani nekad menjalankan perniagaan berasaskan tanaman hiasan dan landskap walaupun menyedari tiada pengalaman dan kekurangan modal.

Katanya, pada awal memulakan perniagaan 10 tahun lalu, dia hanya mengetahui beberapa perkara asas berkaitan tanaman pokok iaitu bagaimana kaedah mengembur tanam, penjagaan pokok hiasaan, cantuman dan membiak tanaman.

“Semua itu dipelajari ketika berada di dalam aliran sains pertanian sewaktu di sekolah menengah di samping mencungkil pengalaman daripada beberapa pengusaha berpengalaman.

“Sebelum serius dalam bidang perniagaan ini, saya ada menimba pengalaman bekerja sebagai kerani, operator pengeluaran dan jurujual dengan beberapa syarikat swasta di luar Terengganu,” katanya.

Menurutnya, semua pekerjaan itu tidak kekal memandangkan ayah tidak mengemarinya bekerja di negeri lain selain menginginkannya pulang menjalankan perniagaan di Terengganu.

“Peluang yang ditawarkan itu dianggap sebagai rezeki yang cukup berharga kerana sudah lama berangan-angan untuk memiliki perniagaan sendiri.

“Berbekalkan modal RM6,000 hasil sumbang keluarga, saya dibantu suami dan anak-anak berazam mengekalkan prestasi cemerlang Zie Nursery di samping berusaha menawarkan produk terbaik dan berkualiti kepada pelanggan,” katanya.

Katanya, dia berpuas hati dengan apa yang diusahakan sekarang kerana mampu menawarkan lebih10,000 spesies pokok bunga dan hiasan dalam tempoh sebulan kepada pelanggan.

“Bekalan tanaman yang diperoleh daripada beberapa pemborong tersohor dari Johor, Selangor dan Pahang itu amat digemari pelanggan terutama pokok bonsai, janda kaya, daisy, melati, orkid dan sebagainya.

“Saya berazam akan memperluaskan perniagaan yang diceburi ini dengan membuka cawangan lain di lokasi yang bersesuaian berikutan apa yang diusahakan ini mendapat sambutan menggalakkan,” katanya.

Katanya, rata-rata pengemar pokok hiasan akan datang kembali untuk mendapatkan tanaman disukai kerana beranggapan harga yang ditawarkan sangat berpatutan selain berpuas hati dengan kesegaran dan kualiti pokok.

“Pelanggan mengakui tanaman yang dijual ini agak murah iaitu berbeza antara RM1 hingga RM3 berbanding nursery lain,” katanya.

Zie Nursery yang beroperasi di Jalan Wakaf Tengah, Kuala Terengganu itu turut menawarkan perkhidmatan menjual peralatan dan kelengkapan landskap seperti kerusi taman, batu hiasan, jubin, baja, cendawan dan bangau hiasan.



Perdana Menteri solat terawih di Masjid Wakaf Tembesu

Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak menunaikan solat Isyak dan terawih di Masjid Wakaf Tembesu, Kuala Terengganu, malam tadi.

Beliau yang turut diringi Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, turut menikmati jamuan moreh dan bermesra dengan penduduk tempatan selepas selesai menunaikan solat berkenaan.

Selesai majlis itu, Perdana Menteri Malaysia berlepas balik ke Kuala Lumpur dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu.

Terdahulu, beliau menghadiri majlis berbuka puasa bersama-sama rakyat Terengganu, pada majlis berbuka puasa di padang bola Kampung Padang Nenas.

Menteri Besar serta saf kepimpinan Kerajaan Negeri Terengganu turut hadir pada majlis berkenaan, sebagai penghormatan kepada pemimpin nombor satu negara.

Turut hadir majlis berbuka puasa bersama pemimpin itu ialah ketua-ketua jabatan dan penjawat awam agensi kerajaan negeri dan Persekutuan dan pemimpin masyarakat setempat.



09 August 2012

'Janji Ditepati' Tuntutan Islam, Bukan Tema Politik - PM

Oleh FAUZI MOHD

Dato' Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak berkata, tema Hari Kebangsaan tahun ini 'Janji Ditepati' bukan tema politik sebaliknya ia berpaksikan kepada tuntutan Islam.

Menurut Perdana Menteri, tema itu sebagai bukti kerajaan Barisan Nasional (BN) berpegang kepada tuntutan Islam dalam melaksanakan amanah kepada rakyat.

"Soal ini bukan soal politik, tidak perlu kita buat tema hari merdeka yang lain. Yang penting ialah kita ini orang Islam, wajib tunai janji tidak kira BN atau Pakatan Rakyat.

"Tema ini berpaksikan kepada rukun agama. Kita (BN) berjuang untuk tepati janji kepada rakyat. Kita akan tepati janji kita untuk beri kepercayaan pada rakyat," katanya.

Perdana Menteri berkata demikian ketika berucap pada majlis Berbuka Puasa Pemimpin Bersama Rakyat di Kampung Padang Nenas, Kuala Nerus yang dihadiri lebih 10,000 orang.

Turut hadir Menteri Besar, Dato' Seri Ahmad Said, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato' Mazlan Ngah, Ahli Parlimen Kuala Nerus, Dato' Mohd Nasir Ibrahim Fikri dan pemimpin-pemimpin negeri.



Dato' Sri Najib menegaskan, BN bersedia ditolak oleh rakyat pada pilihan raya umum akan datang jika rakyat merasakan kerajaan yang ditunjangi oleh parti itu tidak tunaikan janji.

"Kita bersedia ditolak oleh rakyat jika kita tidak tunaikan janji-janji kita kepada rakyat. Itu komitmen kita.



"Sesama manusia pun perlu tunaikan janji, nak berniaga pun mahu berurusan dengan yang menepati janji dan kerajaan pun kita mahukan kerajaan yang menepati janji, " jelas beliau.

Sejurus selepas itu, beliau menyampaikan sumbangan Ihsan Ramadan kepada warga emas, orang kurang upaya, ibu tunggal dan keluarga miskin berjumlah RM170,000 sumbangan Yayasan 1Malaysia Development Berhad.



Beliau turut menyampaikan sumbangan jubah, air zam-zam dan kurma kepada imam dan bilal di Parlimen Kuala Nerus.



Sebelum itu, Dato’ Seri Ahmad dalam ucapannya menyifatkan kedatangan Perdana Menteri pada majlis itu sebagai amat ditunggu-tunggu oleh rakyat.

"Ia adalah satu majlis yang amat besar maknanya kepada penduduk di DUN Tepoh dan kawasan sekitar serta seluruh rakyat Terengganu," katanya.

Selepas berbuka puasa, Perdana Menteri bersama para jemaah kemudiannya menunaikan solat maghrib di masjid berkenaan.



Dato' Sri Najib menyertai 3,000 jemaah di Masjid Wakaf Tembesu, Kuala Nerus untuk solat Isyak serta tarawih dan berlepas pulang ke Kuala Lumpur pada pukul 10.00 malam.


DATO’ NAJIB ULANGI SEJARAH AYAHANDANYA KE MENGABANG TELIPOT

OLEH: RUSLAN ABDUL RAHMAN- Pengarang Teganukita

Kehadiran Perdana Menteri, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak ke Mengabang Telipot (Masjid Padang Nenas) petang ini- 9 Ogos 2012 adalah mengulangi sejarah kedatangan ayahanda beliau, Allahyarham Tun Abdul Razak Hussien 41 tahun yang lalu.


Perdana Menteri dan Menteri Besar Terengganu di sambut oleh 55 imam sebagai simbolik 55 tahun kemerdekaan Malaysia di Kg Padang Nenas, Mengabang Telipot.

Oleh itu, kehadiran pemimpin nombor satu negara ini membawa satu nostalgia penting bagi penduduk Mengabang Telipot, terutama yang berumur 50 tahun ke atas yang masih meningati kehadiran Tun Razak suatu ketika dahulu.



Allahyarham Tun Razak datang ke Mengabang Telipot sempena kempen pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Rakit bagi memilih seorang Menteri Besar yang berkaliber untuk negeri Terengganu, berikutan perletakan jawatan oleh Tan Sri Ibrahim Fikri.

Walaupun Dato’ Mahmood Sulaiman mengambil alih selepas perletakan jawatan itu, tetapi hanya sementara untuk beberapa bulan sahaja.



Kebetulan, Allahyarham Dato’ Nik Hassan Abdul Rahman calon parti Perikatan dalam pilihanraya itu adalah Setiausaha Sulit Kepada Perdana Menteri, Tun Abdul Razak sendiri waktu itu, sudah tentu beliau turun padang untuk membantu kempen.

Bekas pemimpin Umno Mengabang Telipot, Dato’ Wan Ibrahim Othman (Cigku Wan Ibrahim) ketika dihubungi mengesahkan perisitwa itu di mana perhimpunan atau ceramah umum oleh Tun Razak diadakan betul-betul di hadapan rumahnya di simpang empat Wakaf Tengah, Mengabang Telipot, tidak jauh dari masjid Padang Nenas .

Menurutnya, ribuan orang datang mendengar ucapan atau amanat yang disampaikan oleh Tun Razak sempena pilihanraya kecil itu.

Ahli Dewan Undangan Negeri,(Adun) Batu Rakit,yang juga Exco Kerajaan Negeri ketika itu, Dato’ Mansor Mohamad meletakkan jawatan mengosongkan kerusi Dun Batu Rakit untuk membolehkan pilihanraya kecil diadakan.

Itu suatu pengorbanan besar yang dibuat oleh Dato’ Mansor memandangkan Dun Batu Rakit, termasuk Mengabang Telipot adalah kubu kuat Umno pada masa itu.



Hasilnya calon Perikatan, Nik Hassan Abdul Rahman menang pilihanraya kecil berkenaan menewaskan calon Pas, Awang Abu Bakar.

Nik Hassan kemudiannya dilantik menjadi Menteri Besar Terengganu menggantikan Dato’ Mahmood Sulaiman.

Apa yang menjadi nostlagianya, ialah kehadiran Perdana Menteri, Tun Razak ke Mengabang Telipot 41 tahun yang lalu dan kini anaknya yang juga Perdana Menteri Malaysia, Dato’ Sri Najib pula datang mengulangi sejarah itu.

Dato’ Wan Ibrahim berkata, segalanya telah berubah, Mengabang Telipot yang dulunya kampong nelayan yang terpencil kini maju dengan pelbagai instusi pendidikan utama wujud di sini di samping pelbagai pembangunan dan kemajuan lain.


Ingkar puasa boleh menjadi kafir

Oleh; Esah Abdullah

Secara khusus difardukan puasa pada bulan Ramadan dan ia merupakan satu rukun daripada rukun Islam yang lima.

Penceramah bebas, Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, sesiapa yang mengingkari kewajipannya boleh menjadi kafir dan hendaklah bertaubat sebagaimana orang murtad.

“Jika terus ingkar dan enggan bertaubat individu berkenaan hendaklah dijatuhi hukuman sebagai orang yang murtad,” katanya dalam buku Risalah Ramadan terbitan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam).

Menurutnya, sesiapa yang tidak berpuasa tanpa mengingkari wajibnya dia hanya jadi fasik dan pihak berwajib berhak memenjarakannya dan menghalangnya daripada makan dan minum pada waktu siang supaya ia berpuasa sekalipun zahirnya sahaja.

Katanya, berpuasa juga akan melenyapkan nafsu amarah dan memecahkan kubu yang ada pada anggota mata, telinga dan lidah di mana ibadat puasa telah melemahkan segala anggota daripada bergerak melakukan keinginan nafsu.

“Apabila perut lapar, segala anggota menjadi kenyang begitu juga sebaliknya apabila perut kenyang segala anggota menjadi lapar,” katanya.

Katanya, individu yang berpuasa dapat merasai kelaparan untuk beberapa ketika dan akan mengingatinya pada setiap masa, dengan itu ia akan bersegera mengingati kelaparan orang miskin.

“Ramadan al-Mubarak datang setiap tahun, bulan yang penuh dengan keberkatan, kelebihan, keampunan dan keistimewaannya amatlah munasabah untuk kita memahami dan mengetahui kelebihan itu,” katanya.




Pasta ikuti lawatan dan perlawanan persahabatan di Vietnam

Oleh: Suriati Ali

Akademi Sepak Takraw Terengganu (Pasta) akan mengikuti lawatan dan seterusnya mengadakan perlawanan persahabatan di Vietnam selama seminggu bermula 18 Oktober ini.

Pengerusi Pasta, Dr Mohamad Omar berkata, lawatan itu adalah sebagai penghargaan kepada Pasta yang menjadi naib juara Kejohanan Sepak Takraw bawah 16 Tahun peringkat kebangsaan baru-baru ini.

“Pasta telah mendapat undangan daripada Persatuan Sepaktakraw Vietnam untuk melawat negara itu dan bermain dengan mereka selama seminggu di sana.

“Kita akan ke sana pada tarikh berkenaan iaitu selepas pemain-pemain kita menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) kerana kebanyakan pemain kita berumur 15 tahun,” katanya.

Dr Mohamad berkata, Pasta yang berpusat di Sekolah Menengah Padang Midin di sini juga akan mengadakan jalinan kerjasama dengan sekolah-sekolah sukan sepak takraw di negara berkenaan kerana mereka juga mempunyai projek sukan sepak takraw srndiri.

"Dengan wujudnya hubungan dua hala itu, mereka boleh bertukar pengalaman dan maklumat bagi meningkatkan permainan masing-masing," katanya.



Pos Malaysia Terengganu rai anak yatim

Anak yatim menjamu selera ketika berbuka puasa anjuran Pos Malaysia Terengganu


Oleh: Mohammad Ishak

Pos Malaysia Terengganu (Pos Malaysia) meneruskan tradisi koporat sosial dengan memberi peluang kepada anak yatim di negeri ini berkongsi kehidupan dengan menyertai program yang dianjurkan oleh sektor berkenaan.

Majlis berbuka puasa bersama anak yatim sambil menyumbangkan bantuan yang diadakan di Muzium Negeri petang semalam tetap menjadi kenangan dan ingatan kepada golongan anak yatim yang dipilh menyertai program itu.

Sekumpulan 20 anak yatim sekitar Kuala Terengganu dipilih oleh badan khas untuk diraikan pada majlis berbuka puasa bersama pengurusan Pos Malaysia.

Mewakili Pengurus Pos Negeri, Wan Norsuwati Wan Othman, menyampaikan sumbangan hari raya kepada semua anak yatim yang menghadiri majlis berkenaan.

Wan Norsuwati berkata, program seumpama itu diadakan pada setiap Ramadan bagi memberi peluang kepada anak yatim bersama pengurusan dan kakitangan syarikat GLC terbabit.

Katanya, syarikat itu juga sentiasa turun padang dan mendampingi komuniti dalam usaha mendekatkan masyarakat dengan sektor koporat terutama dengan kakitangan syarikat yang sentiasa berhubung rapat dengan rakyat.

Menurutnya, sebelum majlis berbuka puasa dan penyampaian bantuan program itu turut diisi dengan satu ceramah agama yang disampaikan oleh seorang penceramah jemputan dari Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Terengganu.

Dana Raya DUN Tepoh RM1.87 juta

Oleh: Suriati Ali

Seramai 6,782 penduduk di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh menerima Dana Raya secara berperingkat-peringkat membabitkan peruntukan RM1.87 juta.

Antara kampung yang menerima adalah Kampung (Kg) Alor Damat Wakaf Tengah dengan mencatatkan bilangan penerima seramai 443 penduduk diikuti Felda Belara (287), Wakaf Tengah (371) Kampung (Kg) Gemuroh (305), Tok Jiring (296), Kg Raja dan Kg Alor Jambu masing-masing (263), Kg Jeram Hulu (262) dan Kg Padang Air pula mencatatkan jumlah (226).

Agihan dana itu dilaksanakan secara berperingkat-peringkat membabitkan tiga lokasi iaitu di Pusat Khimat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh, Dewan Sivik Padang Nenas dan Pusat Komuniti Wakaf Tengah.

Setiap penerima Dana Raya bagi DUN boleh menuntut wang masing-masing bermula 12 hingga 16 Ogos ini .

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), Tepoh YB Haji Muhammad Ramli Nuh, berkata kerajaan berusaha membantu rakyat dalam apa jua sekalipun tanpa mengira bangsa dan peringkat umur.

Sehubungan itu, katanya, mereka perlu mengingati jasa yang sudah dihulurkan dan bukannya menghentam kerajaan dengan pelbagai perkara yang tidak berfaedah.

“Gunakan Dana Raya yang diterima ini sebaik mungkin dengan membeli pelbagai perkara yang berfaedah untuk keluarga

“Mereka yang rata-ratanya warga emas, ibu tunggal dan bekerja sebagai petani, nelayan serta pekerja am nyata gembira menerima sumbangan itu berikutan mampu menampung perbelanjaan harian dan membeli kelengkapan Hari Raya Puasa. ,” katanya kepada Teganukita..

Sementara itu, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata sempena Aidilfitri tahun ini seramai 170,000 keluarga akan diberikan Dana Raya yang dianggarkan melibatkan perbelanjaan RM50 juta.

“Melalui program itu, setiap keluarga akan mendapat habuan antara RM200 hingga RM400 bergantung kepada bilangan anggota keluarga.

“Mereka yang berpendapatan isi rumah kurang daripada RM2,000 sebulan layak menerima bantuan tersebut,” katanya.


Exco berbuka dengan anggota keselamatan

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco), YB Dato’ Haji Ahmad Razif Abd Rahman, meluangkan masa malam tadi untuk berbuka puasa bersama-sama anggota pasukan keselamatan yang bertugas di sempadan negara.



Beliau turut membawa kira-kira 20 pemimpin belia dari kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir, berbuka puasa di Markas Taktikal BN 9 Lubok Setol, Rantau Panjang, Kelantan.

“Saya sengaja membawa pemimpin belia bersama-sama rombongan hari ini supaya mereka turut merasai pahit getir dan kesusahan yang dialami anggota pasukan keselamatan menjalani ibadat puasa sambil bertugas mempertahankan benteng negara,” katanya kepada Teganukita ketika ditemui di markas tersebut.

Lima kakitangan Unit Komunikasi Negeri yang diketuai Timbalan Pengarah, Saudara Ruslan Abd Rahman, turut menyertai rombongan berkenaan.



Dato’ Haji Ahmad Razif berkata, seramai 329 anggota PGA Batalion 9 Gong Badak, ditugaskan mengawal sempadan negara dari Rantau Panjang hingga ke Pengkalan Kubor selama satu bulan, mulai 16 Julai lalu.



“Saya mengambil kesempatan untuk berbuka puasa dengan anggota PGA pada hari ini bagi memberi semangat kepada mereka yang telah berkorban meninggalkan anak dan isteri bagi menjalankan tugas menjaga sempadan negara.

“Kunjungan ini juga merupakan penghargaan negeri kepada anggota pasukan ini yang sanggup berkorban sepanjang perkhidmatan mereka demi agama, bangsa dan negara,” katanya.

Pada kesempatan itu beliau mengagih-agihkan sumbangan berupa makanan kepada semua anggota PGA yang bertugas di situ.

Beliau turut menyampaikan sumbangan cek bernilai RM10,000 daripada Kerajaan Terengganu kepada Kelab Kebajikan Polis PGA Gong Badak.



Penyerahan cek replika bagi tujuan itu diserahkan Dato’ Ahmad Razif kepada Pegawai Memenrintah Batalion 9, Supt Mohd Abduh Ismail.





JPJ tumpu tujuh jalan maut di Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu mengenal pasti tujuh jalan utama yang berisiko berlaku kemalangan sepanjang musim perayaan ini.

Pengarahnya, Tuan Abdul Rahman Emang Anyie, berkata jalan berkenaan ialah Kilometer (Km) 126 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan, Km 75 Jalan Jerangau-Jabor dan Km 45 Jalan Kuala Terengganu-Bukit Besi (Kampung Tok Dor).

Selain itu Km 68.9 Jalan Kuala Terengganu-Kuantan, Km 3 Jalan Kuala Berang-Tanggol (Kampung Langgar), Km 48 Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu (Kampung Sungai Ikan) dan Km 26.5 Kampung Wakaf Tapai Jalan Kuala Terengganu-Kota Bharu.

“Tujuh jalan maut itu akan dipantau sepanjang Operasi Penguatkuasaan Sempena Aidilfitri 2012 bermula 12 hingga 26 Ogos ini.

“JPJ akan menggandakan tumpuan di lokasi itu berikutan sering mencatat jumlah kemalangan maut yang tinggi setiap tahun, katanya selepas menjalankan pemeriksaan di depoh bas Adik Beradik di Manir di Kuala Terengganu.

Tuan Abdul Rahman berkata, JPJ akan menempatkan anggotanya di lokasi berkenaan bagi memastikan kehadiran mereka disedari orang ramai, tetapi mereka tidak akan membuat sekatan jalan sepanjang ops itu.
Bagaimanapun, beliau berkata orang ramai tetap perlu berhati-hati kerana JPJ tetap akan mengarahkan pemandu berhenti bila diperlukan.

"Kami akan memberi tumpuan khusus kepada tujuh kesalahan seperti melanggar lampu isyarat, memotong di garisan berkembar, memandu di lorong kecemasan, memotong barisan, menggunakan telefon bimbit ketika memandu, tidak memakai tali pinggang keledar dan tidak memakai topi keledar," katanya.

Menurutnya, JPJ juga akan memeriksa semua 117 bas ekspres yang beroperasi di seluruh Terengganu supaya mengikut spesifikasi dibenarkan pihak berkuasa terutama melibatkan brek dan tayar.



60 peratus pengusaha hotel miliki sijil pengesahan halal

Oleh: Aida Abd Rahman
Kebanyakan pengusaha hotel di Terengganu semakin prihatin dalam menjaga kualiti makanan dari dapur premis perniagaan masing-masing bagi meningkatkan keyakinan pelanggan apabila kira-kira 60 peratus hotel di seluruh Terengganu memiliki sijil pengesahan halal dari Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT).

JHEAT turut meluluskan 19 permohonan sijil halal baru bagi menguruskan dapur hotel sepanjang tempoh tujuh bulan pertama tahun ini.

Pesuruhjaya JHEAT, Dato’ Mohd Rozali Saleh, berkata tahap kesedaran orang ramai mengenai isu halal ini semakin meningkat sekali gus mendorong pemilik hotel memohon sijil halal sebagai satu usaha penambahbaikan perkhidmatan mereka.

"Prosedur mendapatkan sijil halal JHEAT ini memang ketat, hotel yang berjaya memperolehinya, memang ia adalah satu tanda bagi mengukur prestasi hotel mereka sendiri," katanya.

Katanya, setiap permohonan lazimnya mengambil masa 30 hari untuk diproses selepas JHEAT menerima bayaran sebanyak RM200 bagi setiap dapur.

Dato’ Mohd Rozali berkata walaupun sijil halal bukan perkara wajib, kebanyakan pemilik hotel terutama bukan Islam kini dilihat sangat sensitif dengan isu itu dan menjaga kualiti makanan yang disediakan.

"Sijil halal kini menjadi satu 'trademark' dan `trend’ di mana hotel yang memilikinya pasti menerima banyak tempahan dari syarikat dan orang persendirian," katanya.

Beliau berkata, JHEAT menempatkan 100 pegawai bagi memantau aspek pematuhan sijil halal berkenaan yang dilaksanakan secara berkala.



08 August 2012

Jabatan kerajaan digalak beri hadiah kecemerlangan : SUK

Oleh: Aida Abd Rahman

Setiap jabatan kerajaan di negeri ini digalakkan memberi hadiah kecemerlangan bulanan kepada setiap kakitangan bagi menyuntik semangat dan komitmen kakitangan dalam menjalankan tugas masing-masing.

Pendekatan itu selaras dengan usaha Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri di Wisma Darul Iman yang memilih lima kakitangan mereka setiap bulan untuk menerima anugerah kecemerlangan itu.

Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Mazlan Ngah, berkata galakan kepada kakitangan bukan sahaja anugerah perkhidmatan cemerlang setiap bulan di peringkat jabatan dan unit-unit masing-masing, malah juga dipertandingkan sehingga ke peringkat negeri.

“Kakitangan yang cemerlang di peringkat negeri berpeluang untuk menunaikan umrah atau Haji dan menerima RM500 setiap seorang sumbangan kerajaan atas kecemerlangan mereka.

“Kerajaan negeri membelanjakan RM225,000 bagi menyediakan sumbangan wang tunai itu yang mana peruntukan itu termasuk perbelanjaan menunaikan umrah atau Haji kepada penjawat awam yang terpilih,” katanya.

Beliau berkata, insentif itu sebagai galakan bagi memastikan kumpulan jentera kerajaan itu mampu menghasilkan produktiviti dan kualiti kerja yang mencapai hasrat digariskan ketua jabatan masing-masing.

Pada masa yang sama, penjawat awam juga perlu menerapkan nilai murni dalam budaya kerja bagi memastikan mereka mampu menjadi penghubung antara kerajaan dan juga orang awam dengan lebih efektif dan responsif.




ADUN Hulu Besut bersama Wanita turun padang


Nawi menyampaikan sumbangan kepada seorang pesakit

Oleh: Mohammad Ishak 

Ramadan bukan bulan untuk berehat sebaliknya lebih banyak aktiviti dan program berfaedah boleh dilakukan bagi meningkatkan amalan selain membantu mereka yang sentiasa memerlukan bantuan.

Itulah yang dialkukan oleh Wanita Umno Kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Hulu Besut apabila mereka turun padang menjelajah kampung unuk menjengok golongan kurang bernaasih baik untuk diagihkan sumbangan.

Program Ziarah Ramadan itu bertambah menarik apabila ADUN Hulu Besut,Nawi Mohamad bersama pergerakan itu bergerak dari rumah ke rumah yang dikenalpasti hidup dalam kedaifan dan kesusahan.

Sempena program itu, mereka secara berkumpulan bergerak dari rumah ke rumah dan menyamaikan sumbangan kepada penduduk di kawasan berkenaan.

Nawi berkata, amalan yang dilakukan oleh Wanita Umno amat baik dan satu usaha murni untuk membantu golongan yang memerlukan pertolongan terutama bagi persiapan Aidilfitri tidak lama lagi.

Katanya, selain berpeluang beramah mesra ahli parti juga dapat mengenali kehidupan penduduk yang hidup dalam serba kekurangan dan perlu diberikan bantuan.

Menurutnya, beliau menyokong usaha yang dilakukan oleh pergerakan wanita mengadakan program seperti itu kerana ia berjaya mendekatkan orang ramai dengan jentera parti.

Malah,katanya, Puteri Umno juga turut mengadakan program turun padang pada setiap Ramadan sebagai usaha mendampingi pengundi muda di kawasan itu.

Perhilitan minta pemburu haiwan liar tidak lakukan aktiviti di luar waktu

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) mengingatkan pemburu berlesen atau pemegang permit khas yang memburu haiwan liar, tidak menjalankan aktiviti memburu diluar masa yang ditetapkan.

Timbalan Pengarah Perhilitan Terengganu, Encik Mohd Hasdi Husin berkata, mengikut Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716) memperuntukkan mana-mana individu, sama ada dia seorang pemburu berlesen atau pemegang permit khas yang memburu haiwan liar pada masa selain masa yang ditetapkan adalah melakukan kesalahan.

“Jika sabit kesalahan mereka boleh didenda tidak melebihi RM30,000 atau di penjara tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Katanya, pemburuan di luar waktu adalah salah. Contohnya pemburu babi hutan hanya boleh diburu pada jam 6.30 pagi hingga 7.30 malam, selain pada waktu itu tidak dibenarkan berbuat demikian dan jika tertangkap boleh didakwa.

Katanya, berhubung dengan pemburuan keluang, Perhilitan mewartakan haiwan itu tidak lagi boleh diburu kerana sebab-sebab pemuliharaan berkuatkuasa 6 Mac baru-baru ini,

“Saya pohon kerjasama orang ramai yangmelihat mana-mana individu atau pemburu haiwan pada masa bukan sepatutnya supaya melaporkan kepada Perhilitan dengan menghubungi talian 09-6221460,” katanya.

Katanya, kerjasama orang ramai dan sikap bertanggung jawab pemburu boleh mengelak berlaku perkara yang tidak diingini termasuk kemalangan yang mengakibatkan kehilangan nyawa.




Pembangkang diminta jangan mempolitikkan usaha kerajaan

Oleh: Suriati Ali

Pembangkang di negeri ini di minta lebih bertanggungjawab dan tidak mempolitikkan setiap usaha yang dilakukan kerajaan untuk rakyat.

Ketua pemuda Umno Bahagian Kuala Terengganu, Encik Badrol Hisham Zaki, berkata sikap pembangkang di negara ini cukup berbeza dengan pembangkang di luar negara di mana mereka boleh berkerjasama antara satu sama lain sehingga dapat mengukuhkan negara dan melahirkan rakyat berdaya saing.

“Sebaliknya keadaan positif itu tidak berlaku di negara ini kerana pembangkang sentiasa menggangap setiap pelaksanaan kerajaan daripada sudut negatif.

“Kalau kita tengok pada hari ini dan sebelum ini, banyak perkara yang telah dibuat kerajaan ke arah keharmonian, baik dari sudut sosial dan ekonomi,” katanya.

Katanya, bagaimanapun kalu dilihat keadaan pembangkang dari dulu, mereka seolah-seolah tidak boleh melihat sesuatu yang murni untuk rakyat.

“Mereka sentiasa berfikiran negatif, sebagai contoh Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan juga penyeneraian Felda Global Ventures Holding (FGV) dalam Bursa Malaysia.

“Sedangkan mereka yang terlibat mendapat kebaikan daripada usaha ini termasuk penyokong pembangkang,” katanya.


Kanak-kanak TPK mula hafaz surah lazim

Oleh: Suriati Ali

Kanak-kanak berumur tiga dan empat tahun di 65 Taska Permata Keluarga (TPK) milik Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) di seluruh negeri ini mula menghafaz 23 surah lazim yang dijangka diperdengarkan kepada umum Oktober nanti.

Pengarah yayasan itu, Encik Mohd Safaruddin Mustaffa, seramai 1,200 kanak-kanak dijangka menyertai program tahunan itu berbanding 1,012 kanak-kanak pada tahun lalu.

“Peningkatan jumlah penyertaan terhadap program yang diperkenalkan sejak 2009 ini membuktikan kesungguhan pihak kami mengajar ilmu agama setiap anak yang dihantar ke TPK,” katanya kepada Teganukita.

Menurutnya, menjadi rutin pagi bagi kanak-kanak di TPK menghafaz surah-surah lazim bersama ustaz dan ustazah sebelum memulakan pembelajaran dan aktiviti harian.

“Kanak-kanak berkenaan dipastikan peka dengan amalan itu supaya tidak ketinggalan.

“Mereka yang menunjukkan minat saja akan dipilih menyertai Program Menghafaz 23 Surah Lazim.
“Ibu bapa disarankan membantu anak-anak menghafaz setiap surah dikehendaki di rumah supaya lebih cepat ingat dan lancar,” katanya.

Katanya, YPKT mengharapkan jumlah lebih besar boleh dicapai kanak-kanak TPK dalam menghafaz 23 surah lazim pada tahun seterusnya.

“Untuk capai sasaran berkenaan, setiap pagi mereka perlu menghafaz beberapa surah sebelum memulakan aktiviti dan pembelajaran.

“Ketika aktiviti pun dimulakan dengan sebutan ayat-ayat suci al-Quran agar setiap patah perkataan itu mudah melekat di hati mereka,” katanya