Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    5 months ago

14 May 2011

Kontraktor liat berdepan tindakan disenaraihitam

Oleh: Aida Abd RahmanKerajaan negeri mengingatkan semua kontraktor Bumiputera di negeri supaya menyiapkan projek mengikut jadual yang ditetapkan bagi mengelak tindakan pembatalan sekaligus mengakibatkan syarikat mereka disenaraihitamkan.

“Saya beri amaran, jika satu-satu projek sampai tahap dibatalkan, mereka (kontraktor) mungkin akan disenaraihitamkan. Maka satu projek pun dia tidak dapat masuk, ini risiko yang terpaksa ditanggung.
“Bagaimanapun, kita menghargai kontraktor yang bagus. Kita boleh berunding dan memberi projek secara selektif serta menimbang projek-projek yang lain untuk diusahakannya kalau dia (kontraktor) bagus,” katanya ketika sidang media sempena Program Sehari Bersama Menteri Besar di DUN Batu Buruk,di Kampung Chendering, Kuala Terengganu, hari ini.

Turut hadir, Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu, Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salle, Pegawai Pembangunan DUN Batu Buruk, Dato’ Haji Che Mat Jusoh dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail.

Sebelum itu, Menteri Besar meninjau perkembangan dan mendengar taklimat mengenai kemajuan Masjid Raja Chendering, kira-kira jam 7.30 pagi.

Beliau mengarahkan supaya kontraktor terlibat menyiapkan segera pembinaan masjid yang bernilai kira-kira RM9.2 juta itu supaya dapat digunakan sepenuhnya pada bulan Ramadan ini.

Selain Masjid Raja Chendering, Menteri Besar berkata, terdapat banyak kes projek lambat siap daripada jadual sebenar akibat sikap kontraktor khususnya kontraktor Bumiputera.

Katanya, masjid yang dikatakan paling mahal di DUN Batu Buruk itu sepatutnya dijadualkan siap pada September lalu, bagaimanapun kontraktor gagal mengikut jadual dan dilanjutkan masa sehingga Mei ini.

Bagaimanapun, berdasarkan kemajuan pembinaannya, Menteri Besar menjangkakan kontraktor berkenaan tidak mampu menyiapkannya pada tarikh baru itu dan kerajaan negeri menetapkan tempoh masa yang baru iaitu pada Julai ini.

“Ini masalah kontraktor kita. Apabila kerajaan negeri tidak serahkan projek kepada Bumiputera, dia kata tidak serah kepada Bumiputera. Serah kepada Bumiputera ini jadinya. Mereka tidak fokus, tiada pengurusan masa dan pengurusan kewangan yang baik. Dapat duit projek mereka gunakan dulu untuk projek lain,” katanya lagi.Kerajaan janji 1,000 unit rumah untuk DUN Batu Buruk

Oleh: Aida Abd Rahman


YAB Dato' Seri Ahmad Said disambut meriah oleh penduduk Batu Buruk.

Kerajaan negeri bercadang membina 1,000 unit rumah mampu milik kepada penduduk di Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Buruk sekiranya penduduk di kawasan itu kembali memilih Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 nanti.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata selepas lebih 20 tahun Batu Buruk dipimpin oleh parti Pas ternyata penduduk tidak mendapat apa-apa manfaat daripada pemimpin pembangkang berkenaan khususnya dalam menyelesaikan masalah perumahan dan persekitaran penduduk.

“Kita juga mengharapkan rakyat berterima kasih dan selepas 20 tahun kita kalah, Pas tidak mampu berbuat apa-apa, masalah perumahan dan masalah persekitaran begitu serius. Kalau rakyat mahukan perubahan, rakyat perlu berubah.

“Biasalah `give and take’. Bukan rasuah politik, ini perkara biasa dan kita akan mendahulukan penyokong kita. Pas memerintah pun mereka mendahulukan penyokong mereka,” katanya ketika sidang media di Pantai Chendering, Mukim Chendering, DUN Batu Buruk, hari ini.

Turut hadir, Ketua Umno Bahagian Kuala Terengganu, Dato’ Wan Ahmad Farid Wan Salleh, Pegawai Pembangunan DUN Batu Buruk, Dato’ Haji Che Mat Jusoh dan Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail.Sebelum itu, Dato’ Seri Haji Ahmad yang dalam lawatan sempena Program Sehari Bersama Menteri Besar Terengganu di DUN Batu Buruk meninjau perkembangan dan mendengar taklimat mengenai kemajuan Masjid Raja Chendering, kira-kira jam 7.30 pagi.

Menteri Besar berkata, jika rakyat di DUN Batu Buruk melakukan perubahan dan memberi kemenangan kepada BN pada PRU nanti, kerajaan negeri akan menyelesaikan masalah tanah dan perumahan termasuk membina 1,000 rumah flat kepada rakyat di kawasan Batu Buruk.

Berikutan itu, kerajaan negeri akan mengarahkan Pegawai Daerah Kuala Terengganu mengenal pasti tapak yang boleh diambil balik sebagai persediaan awal untuk merealisasikan hasrat itu.

Beliau mengharapkan pengundi di Batu Buruk berubah dan perkara itu dimaklumkan lebih awal bagi mengelak salah tanggapan segelintir rakyat bahawa kerajaan hanya mahu berkempen sempena PRU dan hanya sebagai janji kosong, sebaliknya kerajaan negeri bersedia melaksanakannya jika perubahan itu benar-benar berlaku kelak.

Katanya, masalah perumahan rakyat merupakan masalah utama yang diberi perhatian oleh kerajaan negeri dan terbukti apabila kerajaan sudah menyediakan lebih 6,000 lebih unit rumah kos rendah yang berprestasi tinggi dari segi saiz selain memberi harga subsidi sehingga 50 peratus serta mencecah RM75,000 hingga RM80,000 seunit.

Seramai 26,344 pengundi pemilih di DUN Batu Buruk yang melibatkan 11 peti undi termasuk Peti Undi (PU) Pantai Batu Buruk, PU Kenanga, PU Kampung Nibong, PU Gong Tok Nasek, PU Bukit Depu, PU Permin Jaya, PU Chendering, PU Chendering Pantai, PU Kolam Kuala Ibai, PU Kuala Ibai dan PU Mengabang Tengah.


Terengganu berpotensi wujud pusat pelancongan kesihatan

Oleh; Esah Abdullah


Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin

Terenganu mempunyai nilai amat tinggi terutama dalam aspek pelancongan kesihatan kerana mempunyai keistimewaan dari segi prasarana yang mampu menarik pelancong ke negeri ini seperti Pulau Kapas, Tasik Kenyir dan sebagainya.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, negeri ini juga boleh dijadikan hub bagi Pusat Pelancongan Kesihatan (MHT) kerana kesungguhan dan kecenderungan pucuk pimpinan negeri amat menyokong kepada inovasi-inovasi baru berkaitan kesihatan.

“Ramai kalangan pelancong suka dengan suasana dan keadaan permandangan menarik, tenang seperti apa yang terdapat di negeri ini, keseronokan yang dirasai tentu dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan pesakit,” katanya.

“Setakat ini Pulau pinang dan Lembah Klang sudah mewujudkan pusat MHT tetapi saya lebih yakin negeri ini mempunyai potensi besar berdasarkan banyak keistimewaan semula jadi ada di sini,” kata Ketua Pergerakan Puteri Umno Malaysia.

Datuk Rosnah berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO Bahagian Kemaman di Dewan Berlian, Kemaman semalam (13 Mei)

Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri To’ Puan Seri Norliza Mahmud; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Chukai, YB Dato’ Haji Mohamed Awang Tera; Adun Kemasik, YB Ir. Rosli Othman; Adun Air Putih, YB Haji Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar dan Naib Ketua Umno Bahagian Kemaman, Encik Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid dan ketua ketiga-tiga sayap Wanita, Pemuda dan Puteri.

Katanya, semua kepimpinan Puteri sudah buat persiapan bagi menghadapi pilihanraya umum ke-13 (PRU-13) sejak tahun lalu dengan membuka bilik gerakan masing-masing.

“Bilik gerakan ini bukan saja untuk dijadikan pusat pilihanraya tetapi bagi memantau dan memastikan setiap aktiviti dijalankan bersesuaian dengan keadaan semasa serta memantau peningkatan keahlian dan daftar pemilih dikalangan ahli dan bukan ahli,” katanya.

Katanya,Puteri juga terpanggil untuk memain peranan mencari pendekatan dengan melaksanakan program yang membabitkan golongan Cina dan India di mana mereka merupakan rakan yang sama-sama menentukan kemenangan parti.
Generasi muda perlu bina kekuatan pertahankan kemakmuran

Oleh:Esah AbdullahMenteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said hari ini merayu kepada semua orang pihak supaya tidak membangkitkan perkara yang boleh mengugat kesejahteraan dan kemakmuran yang dinikmati hari ini.

“Saya merayu kepada semua pihak, hentikanlah tomahan, desakkan, hasutan yang boleh memecah belahkan perpaduan kalangan masyarakat,” katanya ketika berucap di majlis Perasmian Mesyuarat Perwakilan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno Bahagian Kemaman semalam (13 Mei).

Mesyuarat perwakilan tiga sayap berkenaan telah dirasmikan oleh, Ketua Pergerakan Puteri Umno Malaysia, merangkap Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Chukai, YB Dato’ Haji Mohamed Awang Tera; Adun Kemasik, YB Ir. Rosli Othman; Adun Air Putih, YB Haji Wan Abdul Hakim Wan Mokhtar dan Naib Ketua Umno Bahagian Kemaman, Encik Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid.

Katanya, kita tinggal dalam negara yang berbilang kaum dan hidup harmoni,dI sini kita dilahirkan dan disini juga kita akan menghabiskan hayat kita.

“Umno adalah parti keramat yang telah menyatupadukan umat seluruhnya dan menyelamatkan negara daripada dijajah, kini menjadi tanggung jawab generasi muda untuk pertahankan apa yang telah ditinggalkan oleh orang terdahulu,” katanya.

Tambahnya, Umno telah menjangkau usia 65 tahun, mampu bertindak dengan matang serta mampu membawa umat Islam di negara ini ke arah kegemilangan dan kecemerlangan hidup.

“Kita tidak mahu peristiwa 13 Mei berulang kembali kerana tidak akan ada siapa yang menang nanti, semua akan kalah, ekonomi kita hancur, negara akan musnah dan keadaan menjadi kucar kacir,” katanya.

Katanya, mencetuskan masalah lebih mudah dari menyelesaikan masalah, lalu generasi hari ini perlu bina kekuatan pertahankan keharmornian dan kemakmuran yang ada kerana jika ia terlepas sukar untuk mendapatkannya kembali.13 May 2011

Umat Islam perlu bersatu padu

Oleh: Suriati AliAhli Majlis Perwakilan Pemangku Raja Terengganu, Yang Amat Mulia (YAM) Tengku Sri Laksamana Raja memberitahu realiti umat Islam kini amat menyedihkan berikutan asyik bersengketa, saling menjatuhkan antara satu sama lain, tiada ikatan ukhuwah yang kukuh, hilang rasa menghormati, budaya tuduh menuduh dan gemar mementingkan diri sendiri.

Katanya, Umat Islam dipandang hina kerana perpecahan dan keegoan ini yang menyaksikan satu persatu tamadun dan kerajaan di bawah pimpinan orang Islam hancur, contohnya apa yang berlaku di Mesir, Libya, Iraq dan banyak lagi Negara Islam berada di ambang kehancuran.

“Marilah kita bersatu padu, saling tegur menegur, sanggup berjuang menentang musuh Islam sama ada yang nyata atau tidak, demi menengakkan kalimah Allah di muka bumi ini, marilah kita berdoa supaya ianya tidak berlaku di bumi Malaysia.

“Sekiranya di bumi Malaysia dan Terengganu ini dilanda peperangan dan permusuhan, sudah tentu kita tidak akan hidup dalam aman damai,” katanya ketika merasmikan Majlis Penutup Tilawah al-Quran peringkat negeri Terengganu, di Kompleks Stadium Negeri, Gong Badak Kuala Terengganu, malam tadi (12 Mei).

Dalam majlis itu, qari Ahmad Tirmizi Ali dari Dungun menjadi johan, Abdul Razak Mat Ripin dari Besut (kedua) dan Abu Bakar Deraman dari Hulu Terengganu memenangi tempat ketiga.

Manakala qariah pula, Nor Hidayah Abdul Rahman berasal dari Setiu diumum sebagai johan, Rafidah Omar dari Besut (kedua) dan Hajah Roziayati Mohd Ali dari Marang pula tempat ketiga.

Mereka yang berjaya menjadi johan dalam majlis tilawah yang bertemakan 1Malaysia 1Ummah itu, berjaya membawa pulang wang tunai RM7,000, pakej menunaikan haji, komputer riba, piala dan sijil penghargaan.

Manakala tempat kedua pula berjumlah RM5,000 dan ketiga berjumlah RM4,000.
Tengku Sri Laksamana Raja berkata, kitab suci al-quran sebagai salah satu mukjizat agung Rasulullah S.A.W mengangungi pelbagai rahsia dan khazanah ilmu yang paling unggul dan tertinggi di antara segala ilmu yang wujud di dunia hari ini.

Katanya, oleh itu, umat Islam hendaklah sentiasa mengkaji dan melakukan penyelidikan terhadap segala isi al-Quran kerana di dalamnya mengandungi segala bentuk ilmu yang amat berguna dan boleh mendekatkan lagi diri kita dengan pencipta kita yang Maha Agong.Ukom anjur retreat media

Oleh: Kamarudin Mat AkibPermandangan Pulau Kapas dilihat dari Rhu Muda.

Seramai 40 orang, termasuk wartawan dan jurugambar tempatan akan menyertai Program Retreat Media anjuran Unit Komunikasi Negeri (Ukom) yang akan diadakan di Pulau Kapas, Ahad ini.

Rombongan wartawan dan jurugambar akan berkumpul di perkarangan pejabat Ukom pada jam 8 pagi dan dibawa dengan bas ke jeti Merang untuk menaiki bot ke Pulau Kapas.

Sebaik tiba di pulau itu, mereka akan menyertai sukaneka dan makan tengah hari bersama-sama Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri, Datuk Abdul Rahin Said yang turut menyertai rombongan tersebut.

Pengarah Ukom, Haji Shamsuddin Sulong dan Timbalannya, Encik Ruslan Abd Rahman turut menyertai program tersebut yang diadakan bagi merapatkan hubunan antara pemimpin kerajaan dengan wakil media tempatan.

Pada sebelah malam rombongan media akan dibawa mencandat sotong di sekitar Pulau Kapas dan pihak penganjur menyediakan hadiah istimewa kepada pemenang pelbagai kategori ditetapkan.

Pada tengah malam, selepas rombongan media kembali dari pertandingan mencandat, disediakan hidangan tengah malam berupa barbeku hasil laut.

Rombongan media akan bertolak balik pada keesokannya selepas menikmati hidangan tengah hari.Usah lengah mendaftar sebagai pengundi

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Alasan warganegara yang genap bersusia 21 tahun tetapi belum mendaftar sebagai pemilih kerana alasan sibuk dengan urusan kerja, tidak ada masa, tidak sempat mendaftar atau kurang kesedaran mengenai tanggungjawab tersebut , tidak dapat diterima.

Apatah lagi sekarang ini pelbagai kemudahan telah disediakan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) kepada mereka yang layak untuk mendaftar sebagai pemilih, termasuk pendaftaran sepanjang tahun.

Berbanding dahulu, pendaftaran dibuka pada waktu tertentu dan dalam tempoh yang agak singkat, mungkin alasan sibuk dan tidak ada masa untuk mendaftar sebagai pemilih,masih boleh diterima.

Tetapi, sekarang ini alasan itu tidak dapat diterima kerana proses mendaftar sebagai pemilih bukan saja memerlukan masa yang singkat, tidak sampai 10 minit pun, tetapi juga boleh dibuat di pejabat pos.

Selain itu, SPR turut menyediakan kemudahan mendaftar sebagai pemilih di kawasan yang menjadi tumpuan orang ramai, terutama jika ada program yang melibatkan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO).

Justeru itu, laporan Berita Harian hari ini yang menyebut alasan sibuk dengan urusan kerja, tidak sempat mendaftar dan kurang menyedari mereka layak menundi adalah sebab utama penduduk negara ini terus mengelak mendaftar sebagai pemilih, amat dikesali.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abd. Aziz Mohd Yusof, bekata mereka juga memberi pelbagai alasan lain yang tidak masuk akal bagi mengelak daripada menunaikan tanggungjawab sebagai warganegara.

Teganukita menyeru kepada mereka yang layak untuk mengundi supaya mendaftar sebagai pemilih secepat mungkin agar mereka dapat mengundi pada pilihan raya umum akan datang.

Anda amat rugi jika tidak mendaftar sebagai pemilih kerana hak anda sebagai pengundi dinafikan jika anda tidak mendaftar dengan SPR.Ubah suai DUN menelan belanja RM2.5 juta

Oleh: Esah Abdullah
Kerajaan telah membelanjakan RM2,550,000 bagi baik pulih dan ubah suai keseluruhan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu yang pertama kali diguna pada sidang kali ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Haji Za’abar Mohd Adib berkata, syarikat CRAR Construction Sdn Bhd. telah diberi tanggung jawab menyiapkan keseluruhan reka bentuk yang terdapat dalam dewan ini.

Datuk Haji Za’abar berkata demikian ketika menjawab pertanyaan YB Haji Mohd Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) yang ingin tahu kos keseluruhan untuk baik pulih dan ubah suai DUN Terengganu dan nama syarikat yang berjaya dipilih untuk menjalankan kerja-kerja berkaitan.

Katanya, kerja baik pulih dan ubah suai dewan ini dilakukan selepas 25 tahun tidak berganti dan tetap mengekalkan ciri-ciri tradisional termasuk ukiran kayu yang menghiasi setiap ruang dewan.

“Kerajaan sedia mendengar dan meneliti semua cadangan yang membina untuk menambahbaikan kelengkapan dalam DUN yang berwajah baru ini termasuklah siaran langsung persidangan yang diberhentikan sementara,” katanya.

Katanya, dewan ini sudah berusia 30 tahun dan sudah sampai masanya ia perlu beri sedikit keselesaan kepada ahli yang semakin bertambah.

“Kerja-kerja pengubahsuaian telah dimulakan Januari lalu dan pengubahsuaian itu dikira perlu bagi memberi keselesaan kepada anggota dewan terutama di tempat duduk pegawai-pegawai kerajaan di bahagian belakang,” katanya.Terengganu perkenal Program PKK25

Oleh: Aida Abd. Rahman


Merancang dan melaksanakan program berkala bagi membudayakan al-Quran melalui bacaan bertadarus, tafsir dan taranum.

Kerajaan negeri bakal memperkenalkan program jangka pendek dan jangka panjang melalui Program Pengisian Kerohanian Untuk Golongan Berusia 25 Tahun Ke Atas (PKK25) bermula tahun ini hingga 2020 bagi memperkasakan pembangunan al-Quran di kalangan generasi pewaris khususnya golongan berusia 25 tahun ke atas.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata teras kepada program itu adalah merancang dan melaksanakan program berkala bagi membudayakan al-Quran mengikut minat masyarakat sama ada melalui bacaan bertadarus, tafsir dan taranum.

“Kita berharap dengan program PKK25 ini mampu menjadikan Terengganu sebagai negeri peneraju dalam pengajian al-Quran terulung dan pengeluar huffaz utama di Malaysia,” katanya ketika berucap merasmikan Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Negeri Terengganu 2011, di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, Yang DiPertua Dewan Undangan negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Hadir sama, Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Haji Mohd Rozali Salleh.

Menteri Besar berkata, kerajaan negeri sentiasa memberi penekanan serius terhadap usaha memartabatkan al-Quran serta memiliki peranan besar dalam pembangunan al-Quran di negeri ini.

Katanya, melalui Skim Hafaz al-Quran Dewasa Terbuka Negeri Terengganu, seramai 81 huffaz berjaya melepasi ujian yang diadakan pada bulan lalu dan mereka mendapat imbuhan saguhati antara RM800 hingga RM1,000 sebulan pada tahun ini.

Malah, katanya kerajaan negeri juga berjaya menyemai bibit mencintai al-Quran melalui Program Hafaz al-Quran Pelajar-pelajar Sekolah yang dilaksanakan sejak tahun lalu melalui Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu.

Beliau berkata, kanak-kanak kecil juga didedahkan dengan kitab suci itu menerusi Program Pintar al-Quran bagi memastikan golongan cilik dapat menguasai dan khatam al-Quran sejak dari pra-soklah lagi.

Dalam pada itu, kerajaan negeri bercadang mewujudkan kelas khas al-Quran secara percuma di Institut al-Quran Terengganu bagi mempertingkatkan mutu bacaan qari dan qariah di negeri ini mulai bulan depan.

Keputusan itu dibuat selepas mendapati pencapaian qari dan qariah Terengganu kebelakangan ini yang kurang memberangsangkan dan perancangan itu bagi mengembalikan kegemilangan yang pernah dihasilkan qari dan qariah terdahulu, terutama kejayaan, Haji Daud Che Man dan Dato’ Hajah Rogayah Sulong di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.


12 May 2011

Sidang DUN lulus dua usul, satu rang undang-undang

Oleh: Kamarudin Mat Akib
Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu yang bersidang selama empat hari mulai 9 Mei lalu, ditangguhkan hari ini.

Sidang tersebut meluluskan dua usul iaitu merakamkan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Yang Teramat Mulia Tengku Seri Bendahara Raja, Ahli Majlis Perwakilan Pemangku Raja, kerana menyampaikan ucapan bersempena pembukaan Penggal Yang Keempat bagi Dewan Undangan Negeri Kedua Belas.

Satu lagi usul yang turut diluluskan dengan sebulat suara ialah penetapan kadar imbuhan bulanan Ahli Majlis Perwakilan Pemangku Raja bagi tempoh bermula 30 Ogos 2010 sehingga tamat tempoh perlantikan mereka, sebanyak RM10,000 seorang.

Sidang DUN juga turut meluluskan satu rang undang-undang iaitu Enakmen Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (Pindaan) 2011.

Yang Dipertua DUN Terengganu, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang kemudiannya menangguhkan sidang DUN pada tengahari ini dan ia akan bersidang semula pada tarikh yang akan ditentukan kelak.Kajian semula harga rumah di Padang Air

Oleh: Esah AbdullahKerajaan telah membuat kajian semula bagi menyelesaikan masalah harga subsidi rumah kos rendah di Kampung Padang Air, Mukim Kuala Nerus yang tidak mampu ditampung oleh syarikat pemaju.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said berkata, pembinaan berkenaan dilaksanakan secara penswastaan membabitkan 171 unit yang akan diagihkan kepada rakyat.


“Masalah sekarang harga yang dicadang untuk dijual tidak mampu ditanggung oleh syarikat pemaju berkenaan,” katanya di sidang Dewan Undangan Negeri hari ini.

Menteri Besar membuat penjelasan berkenaan ketika menjawab soalah YB Haji Muhamad Ramli Noh (BN-Tepoh) yang ingin tahu status terkini pembinaan rumah teres kos rendah di kawasan cadangan perumahan bercampur Padang Air, Mukim Kuala Nerus.

Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, mesyuarat telah diadakan dan hampir mendapat kata putus mengenai jumlah harga yang ditetapkan dan perjanjian tambahan itu tidak dapat dikeluarkan sekarang dan tidak boleh memaklumkan dalam dewan hari ini.

Menjawab soalan tambahan dari wakil yang sama Menteri Besar berkata, projek berkenaan telah dikendalikan oleh Syarikat Abdul Rahman Terengganu setelah syarikat asal ( ketika Pas memerintah) yang diberi tanggung jawab menyiapkan pembinaan itu telah menarik diri.

Katanya, berasaskan pengalaman lalu, projek penswastaan yang membabitkan rumah kos rendah kerap berlaku ‘main ngelat’ di kalangan pemaju-pemaju dan pembinaan rumah kos rendah hanya dibina dipenghujung projek.

“Kadang-kadang dalam satu peringkat tu, sampai 10 tahun masih belum buat lagi , sebab itu kita telah keluarkan syarat baru sekarang supaya bina dahulu rumah kos rendah sebanyak 50 peratus.” katanya
MHK Aquaculture hasil ketam kulit lembut

Oleh: Suriati Ali


Ternakan spesies ini hanya mengambil masa tiga hingga lima minggu saja untuk matang.

Mungkin masih ramai masyarakat Terengganu belum mengenali atau mencuba sebarang masakan daripada ketam nipah berkulit lembut.

Jika berminat untuk berbuat demikian, mereka boleh mendapatkan spesies ketam itu di MHK Aquaculture, Mengabang Bakong, Jalan Merang, Kuala Terengganu dengan harga RM25 hingga RM35 sekilogram.

Syarikat milik Bumiputera, Encik Abd Latiff Abd Rahman, berkata dia turut menjual ketam berkulit keras dan membekal peralatan sekiranya ada yang berminat untuk menternak.

Katanya, cukup mudah menceburi bidang ini kerana ketam nipah sama ada berkulit lembut atau sebaliknya tidak cerewet untuk menjaganya.

“Paling penting, kandungan air dalam tangki ternakan perlu bersih dan ditukar dalam tempoh tiga bulan sekali selain memberi makan mengikut sukatan tertentu bagi mengelak ketam mengalami keracunan atau terkena ammonia.

“Ternakan spesies ini hanya mengambil masa tiga hingga lima minggu saja untuk matang sebelum dapat dipasarkan atau dijual,” katanya.

MHK Aquaculture mampu menjual lebih 400 kilogram (kg) ketam sebulan kepada pemborong tempatan dan luar Terengganu.

Beberapa pengusaha restoran tempatan tidak melepaskan peluang membeli ketam berkulit kulit yang diusahakan syarikat itu berikutan sukar memperolehnya di tempat lain.


Penggunaan tulisan jawi diperluaskan

Oleh: Suriati Ali

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman memberitahu sidang Dewan Undangan Negeri mengenai premis perniagaan yang meletakkan tulisan jawi pada papan perniagaan akan mendapat tawaran diskaun.

“Kerajaan negeri melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) akan mengurangkan bayaran lesen papan tanda sebagai menggalakkan penggunaan tulisan jawi secara meluas di Terengganu.

“Polisi itu sudah lama dijalankan dan ia masih lagi diteruskan sehingga kini bertujuan menggalakkan masyarakat mengenal dan membaca dalam tulisan jawi,” katanya ketika menjawan soalan Mohd Wahid Endut (Pas- Wakaf Mempelam).

YB Ahmad Razif memberitahu, kerajaan negeri mengadakan kerjasama dengan beberpa agensi, termasuk Jabatan Hal Ehwal Terengganu (JHEAT), Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu dan Perpustakaan Awam Negeri Terengganu dalam usaha memartabatkan tulisan jawi dan merancakkan lagi pengguna Bahasa Melayu di kalangan pelajar.

“Syarat utama kemasukan pelajar ke tingkatan satu ke sekolah agama di Terenggani adalah perlu menjalani ujian tulisan jawi dan memilih mereka yang hanya mendapat peratusan tinggi.

“JHEAT pula menyediakan teks kutbah Jumaat, buku program dan kita juga mewajibkan sepanduk dalam perarakan sambutan Maulidur Rasul yang disambut setiap tahun dalam tulisan jawi,” katanya.

Katanya, kerajaan negeri juga membina pusat tulisan jawi di di Kuala Berang dan di kawal selia Muzium Negeri Terengganu.


Atlit Terengganu unggul di Kejohanan Sukan Arafura, Darwin

Oleh: Aida Abd Rahman

Keunggulan prestasi atlit Terengganu dalam bidang sukan di peringkat antarabangsa terus terserlah apabila berjaya meraih empat pingat emas, tujuh pingat perak dan satu gangsa dalam temasya Kejohanan Sukan Arafura 2011 di Darwin, Australia sehingga kelmarin.

Terbaru, atlit lompat pagar, Muhd Ajmal Aiman Mat Hassan meraih sebutir emas dan perak, manakala penembak remaja kebangsaan, Athirah Hamzah mendapat sebutir perak dan gangsa dalam acara air rifle junior berpasukan dan individu.
“Sekarang ini atlit kita menyertai Kejohanan Sukan Arafura di Darwin pada 9 hingga 15 Mei dan saya dimaklumkan pihak pengurusan pertandingan peringkat antarabangsa itu mengenai pencapaian anak Terengganu di temasya itu sehingga semalam sudahpun mendapat 12 pingat dan empat daripadanya pingat emas,” kata YB Haji Rozi Mamat (BN-Telemong), ketika sesi penggulungan dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri, semalam.

YB Haji Rozi berkata, ramai anak Terengganu sudah mencipta nama di peringkat antarabangsa dalam bidang sukan khususnya dalam acara berbasikal seperti Mohd Azizulhasni Awang, Fatehah Mustafa, Anuar Manan dan Mohd Harrif Salleh.

“Kerajaan negeri sangat prihatin kerana memberi pelbagai insentif dan penghargaan kepada atlit negeri ini sebagai menghargai kejayaan mereka sejak kebelakangan ini.

“Sukan di Terengganu bukan semata-mata untuk beriadah, tetapi apa yang lebih penting bidang sukan membuka peluang dan ruang untuk atlit meraih pendapatan yang baik dalam sektor itu, “ katanya.

Terengganu menghantar 55 atlit dan 20 pegawai bagi menyertai lima acara dalam sukan hoki wanita, sepak takraw, tinju, menembak dan olahraga dalam Kejohanan Sukan Arafura 2011 di Darwin, Australia.

Pengarah Majlis Sukan Negeri, Encik Zainal Abidin Hussin, berkata ini merupakan kali ketiga Terengganu menyertai kejohanan itu yang bertujuan memberi pendedahan pertandingan bertaraf antarabangsa kepada atlit tempatan.

Beliau berkata, langkah itu juga merupakan sebahagian daripada persiapan negeri ini menghadapi Sukan Malaysia (Sukma) di Pahang yang akan diadakan tahun depan.

Katanya, semua atlit yang terpilih menyertai kejohanan tersebut adalah atlit elit yang dijangka mampu menyumbangkan pingat emas pada Sukma tahun depan.

Kerajaan belanja RM1.3 juta hantar balik pelajar ke Mesir

Oleh: Esah AbdullahSidang Dewan Undangan Negeri hari ini diberitahu, sejumlah RM1,365,835 telah dibelanjakan untuk membelian tiket kapal terbang dalam urusan penghantaran balik pelajar dari negeri ini ke Mesir baru-baru ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri , YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, seramai 485 pelajar di bawah tajaan Yayasan Terengganu (YT) dan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) serta persendirian terbabit.

“Jumlah berkenaan termasuklah 271 pelajar tajaan YT manakala 214 pelajar di bawah Maidam dan persendirian,” katanya ketika menjawab soalan lisan daripada Dato’ Haji Harun Taib (Pas- Manir).

Namun begitu katanya, kerajaan negeri tidak terlibat dengan operasi membawa pulang pelajar-pelajar ke tanah air termasuk pelajar negeri ini kerana semua kos berkenaan dibiayai Kerajaan Pusat.

Ketika menjawab soalan tambahan YB Haji Ramlan Ali (BN-Jabi) yang ingin tahu mengenai pelajar persendirian yang dibiayai oleh Maidam, berapa ramai anak penyokong Pas dan berapa pula anak penyokong Umno.

YB Haji Ahmad Razif menegaskan, dalam soal pendidikan kerajaan negeri tidak pernah membangkitkan perkara itu dan tidak kira anak siapa asalkan rakyat tempatan, bantuan diberi seperti yang dilaksanakan hari ini.

Katanya, semua pelajar di bawah tajaan YT akan melalui proses temuduga, berasaskan kelayakan keputusan peperiksaan masing-masing dan tidak ada keistimewaan yang diberi selain dari kelayakan akademik mereka.

Kerajaan belanja RM9.228 juta bina Zoo Bukit Takal.

Oleh: Esah AbdullahKerajaan negeri telah membelanjakan RM9.228 juta bagi pembinaan Zoo Bukit Takal Kemaman dan sebanyak RM2.88 juta bagi belanja pengurusan zoo berkenaan sepanjang 2008 hingga 2011.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata demikian ketika menjawab soalan lisan, Dr. Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (Pas-Batu Buruk) di sidang Dewan Undangan Negeri pagi ini.

Katanya, binatang yang terdapat di zoo berkenaan setakat ini ialah mamalia, reptilia, burung dan ikan. Manakala kos pembiayaan binatang berkenaan sekitar RM40,000 sebulan.

Walau bagaimana pun Menteri Besar memerlukan notis bagi menjawab soalan tambahan daripada Dato’ Haji Harun Taib (Pas-Manir) yang ingin tahu jumlah kematian binatang peliharaan di zoo berkenaan.

Haji Mohd Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) kemudian telah mengamatkan dewan apabila bertanya mengenai dua ekor kambing yang dihadiahkan oleh Dato’ Haji Harun Taib (Pas Manir) sama ada masih hidup atau sudah mati.

Dalam nada berseloroh Menteri Besar berkata, kedua-dua ekor kambing berkenaan ( sebenarnya bukan hadiah tapi dibeli) sudah mati di baham harimau kumbang.
Tilawah manifestasi martabat kalam Allah

Oleh: Aida Abd Rahman


Ketamadunan dan kegemilangan peradaban Islam bermula dengan kelahiran para ilmuwan dan cendekiawan Islam yang menguasai pelbagai cabang ilmu sebagaimana yang terkandung dalam al-Quran.

Penganjuran majlis tilawah al-Quran bukan sekadar untuk memperdengarkan kemerduan atau kelunakan suara peserta pertandingan semata-mata, tetapi keutamaannya adalah penghayatan dan pengertian terhadap ayat-ayat dalam sirah junjungan itu sendiri.

Pemahaman serta penghayatan mendalam terhadap ayat al-Quran itu diharap dapat memberi inspirasi dan galakan untuk semua umat lebih berusaha mendekatkan diri pada Ilahi, seterusnya menjadi pendorong memperbaiki mutu pembacaannya.

Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Mazlan Ngah, berkata majlis tilawah al-Quran yang diadakan saban tahun merupakan manifestasi ke arah memartabatkan kalam Allah s.w.t itu sebagai panduan dan petunjuk sepanjang zaman.

”Al-Quran adalah mukjizat yang tidak ternilai hikmahnya dan dikurniakan oleh Allah s.w.t. kepada Rasulullah s.a.w untuk disampaikan kepada umat manusia seluruhnya.

”Malah sejarah ketamadunan dan kegemilangan peradaban Islam bermula dengan kelahiran para ilmuwan dan cendekiawan Islam yang menguasai pelbagai cabang ilmu sebagaimana yang terkandung dalam al-Quran,” katanya ketika berucap di Majlis Tilawah Al-Quran Peringkat Negeri Terengganu kali ke-54 tahun 1432H/2011M, di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, malam kelmarin.

Turut hadir, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Sai, Yang DiPertua Dewan Undangan negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Hadir sama, Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Haji Mohd Rozali Salleh.

Majlis penutup tilawah serta penyampaian hadiah dan cenderahati kepada peserta bakal disempurnakan Yang Teramat Mulia, Tengku Sri Laksamana Raja pada malam ini bermula jam 8.30 malam.

Dato’ Mazlan berkata, budaya membaca menghafaz, menghayati dan mengambil iktibar daripada isi kandungan al-Quran serta pengamalannya perlu disemarakkan lagi dan dijadikan agenda utama dalam pembentukan `khaira ummah’.

Katanya, program tilawah ini diharapkan dapat menarik lebih ramai remaja untuk sama-sama menyertainya dan seterusnya akan meningkatkan kadar celik al-Quran di kalangan masyarakat Islam di negara ini dan Terengganu khususnya.

Beliau berkata, kerajaan negeri juga sentiasa memberi tumpuan dan sokongan kepada pelaksanaan pendekatan Islam dalam pelbagai aspek keilmuan yang menjadi teras modal insan sesuai dengan aspirasi kerajaan dalam melahirkan `1 Malaysia 1 Ummah’, iaitu tema yang dipilih untuk tilawah tahun ini.

11 May 2011

Pas tidak tahu jaga perasaan orang

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said menyelar sikap pemimpin dan penyokong Pas yang tidak tahu menjaga hati dan perasaan orang lain.

Beliau berkata, Pas sentiasa "mengacau" setiap kali UMNO mengadakan majlis atau program dengan memasang bendera parti itu di kawasan berkenaan diadakan.

Katanya, perkara ini turut berlaku sewaktu Perdana Menteri, Dato' Sri Mohd Najib Tun Razak melawat kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Tunggal dan Manir baru-baru ini.

Beliau berkata, orang Pas turut memasang bendera parti itu ketika Perdana Menteri melawat dua kawasan tersebut.

"Selama ini kita (orang UMNO) tidak pernah kacau orang Pas",katanya di sidang Dewan Undangan Negeri hari ini.
Kelas khas al- Quran kembalikan kegemilangan qari, qariah Terengganu

Oleh: Aida Abd Rahman

Pencapaian qari dan qariah Terengganu kebelakangan ini yang kurang memberangsangkan menyebabkan kerajaan negeri bercadang mewujudkan kelas khas al-Quran secara percuma bagi mempertingkatkan mutu bacaan mereka mulai bulan depan.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata langkah itu bagi mengembalikan kegemilangan yang pernah dihasilkan qari dan qariah terdahulu, terutama kejayaan, Haji Daud Che Man dan Dato’ Hajah Rogayah Sulong di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.
"Kita buat keputusan buka kelas khas kepada qari dan qariah supaya membetulkan tajwid dan taranum masing-masing dengan dibimbing Tuan Haji Daud Che Man dan Hajah Rogayah Sulong ini.

“Sebab itu kita minta dibuka satu kelas khas kepada qari dan qariah yang bertanding di peringkat daerah dan negeri pada masa depan,” katanya selepas merasmikan Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Negeri Terengganu 2011, di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Negeri, Kuala Terengganu, malam tadi.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata kelas khas yang dibuka khusus untuk anak Terengganu tidak terhad kepada peringkat umur bagi memastikan penguasaan mereka dalam penyampaian al-Quran dengan kaedah yang betul.

Sementara itu, pertandingan tilawah al-Quran kali ini disertai 16 qari dan qariah menawarkan hadiah wang tunai RM7,000 kepada johan qari dan qariah, di samping piala pusingan, sijil penyertaan dan tambang menunaikan haji.

Naib Johan pula akan menerima wang tunai RM5,000, piala iringan dan sijil penyertaan manakala tempat ketiga akan menerima RM4,000, piala iringan dan sijil penyertaan.

Lima peserta memperdengarkan bacaan masing-masing malam tadi dan pertandingan yang bersambung malam ini akan diteruskan lagi dengan 11 peserta.

Majlis penutup tilawah serta penyampaian hadiah dan cenderahati kepada peserta bakal disempurnakan Yang Teramat Mulia, Tengku Sri Laksamana Raja pada malam esok ( 12 Mei) bermula jam 8.30 malam.

Pas Kecewakan Golongan Muda

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

Pas mengecewakan golongan muda apabila sebahagian besar tanah bagi kegunaan untuk bersukan dan riadah digunakan oleh kerajaan Pas untuk projek pembangunan.

Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad bin Said, berkata banyak tanah di sekitar bandar ini digunakan oleh Pas untuk projek pembangunan sedangkan asalnya digunakan oleh golongan muda untuk beriadah.

Beliau berkata antara kawasan yang menjadi "mangsa" Pas ialah di Pulau Kambing, Tok Adis dan Bukit Bayas.

Selain itu, katanya Pas mengutamakan kroni-kroni dalam pemberian projek semasa parti itu berkuasa.Kerajaan Tidak Menzalimi Rakyat

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

"Kerajaan tidak pernah menzalimi rakyat, kerajaan tidak pernah membohongi rakyat", begitu luahan Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said di sidang Dewan Undangan Negeri, hari ini.

Beliau berkata, istilah "rakus" dan "zalim" berhubung isu pengambilan balik tanah di kawasan Ladang sengaja ditimbulkan oleh Adun Pas yang keliru dengan perkara sebenar.

Menteri Besar menjelaskan tindakan kerajaan negeri mengambil balik tanah di kawasan Ladang sebenarnya bertujuan menjaga kepentingan hak Orang Melayu.

Beliau berkata, kerajaan negei mengambil balik tanah Orang Melayu di kawasan itu bagi memastikan mereka masih boleh di kawasan bandar dan tidak terpinggir dari arus pembangunan perdana.

"Kerajaan negeri menetapkan dasar 50 peratus daripada premis perniagaan yang akan dibina di kawasan Ladang akan dipegang oleh Tabung Amanah Warisan".

"Manakala 30 peratus lagi akan dijual kepada Orang Melayu. Ini bermakna pegangan Orang Melayu di kawasan itu berjumlah 80 peratus", ujar beliau.Kerajaan bina dua sekolah IMTIAZ baru

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

Kerajaan negeri akan mewujudkan sebuah sekolah IMTIAZ di daerah Marang pada tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia Negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata pihaknya sudah mengenal pasti tapak yang sesuai bagi tujuan tersebut di Wakaf Tapai.

“Sebuah lagi sekolah IMTIAZ akan diwujudkan di Kemaman pada tahun ini”, katanya di sidang Dewan Undangan Negeri hari ini. Beliau berkata, kerajaan negeri memang berhasrat untuk mewujudkan sekolah IMTIAZ di setiap daerah dalam masa terdekat ini.

Sementara itu, Kementerian Pelajaran Malaysia akan membina tiga buah sekolah agama melalui Rancangan Malaysia ke 10 (RMK10).Pas tidak mampu ganti UMNO

Laporan: Kamarudin Mat Akib dan Harun Hassan

Dua rangkap lagu nyanyian penyanyi veteran R. Azmi menghangatkan sidang Dewan Undangan Negeri hari ini.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, YB Yahya Khatib Mohamad; menyanyikan rangkap yang berbunyi “Terkenang kemasa dulu, hatiku merasa pilu” yang merujuk kepada kezaliman yang dilakukan kerajaan Pas semasa memerintah Terengganu pada 1999.

Beliau berkata, semasa memerintah Terengganu, Pas melakukan pelbagai kezaliman termasuk merampas kereta Exco, dan menutup kelas Tadika Kemas.

Tambah beliau, Pas tidak sepatutnya diberikan memerintah negeri ini dan slogan “PAS GANTI UMNO” tidak boleh mengaburi mata rakyat.

“Selagi Barisan Nasional dan UMNO ada di Terengganu, jangan mimpi PAS nak perintah negeri Terengganu”, katanya di sidang Dewan Undangan hari ini.Program e-Kasih bantu rakyat miskin

Oleh: Suriati Ali

Seramai 7,722 penduduk termasuk 6,924 ibu tunggal dan selebihnya bapa tunggal di Terengganu dipantau Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) melalui program e-Kasih yang diwujudkan dua tahun lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita Negeri, YB Encik Yahya Khatib Mohamad, berkata beberapa proses tertentu dilaksanakan sebelum seseorang itu layak disenarai di bawah e-Kasih.

Antaranya termasuk seseorang individu itu perlu mengisi borang secara manual atau `on line’.

“Melalui borang itu, beberapa pihak berkaitan akan tampil membuat bancian bagi mengetahui sama ada pemohon benar-benar layak atau sebaliknya,” katanya ketika menjawab soalan YB Haji Abd Halim Jusoh (BN-Permaisuri).

Katanya, YPK mewujudkan pelbagai program, bantuan dan sokongan bagi meringankan beban golongan itu, terutama ibu tunggal agar dapat meneruskan kehidupan dengan lebih terjamin.

“Langkah itu bertujuan memastikan golongan berkenaan, khususnya mereka yang mempunyai anak masih bersekolah mampu menjalani kehidupan lebih berkualiti dan tidak tercicir daripada pelajaran.

“Di samping bantuan berbentuk kewangan, barangan, kursus kemahiran juga ditawarkan bagi membantu golongan berkenaan membuka perniagaan kecil-kecilan serta kemahiran menjahit pakaian dan sebagainya,” katanyaDato’ Haji Ahmad hadir program Sehari Bersama Menteri Besar DUN Batu Buruk

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Menteri Besar, Dato’ Haji Ahmad, akan menghadiri Program Sehari Bersama YAB Menteri Besar Terengganu di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Batu Buruk, Sabtu ini (14 Mei).

Program tersebut bermula seawal jam 7.30 pagi di mana Menteri Besar akan melawat Masjid Raja, Chendering, yang sedang dalam pembinaan dan mendengar taklimat mengenai projek berkenaan.

Selepas itu, beliau akan menikmati sarapan bersama-sama penduduk setempat dan merasmikan sukaneka rakyat di Pantai Chendering.

Menteri Besar turut diijadualkan menyampaikan bantuan pakaian sekolah dan hadiah kepada mereka yang berjasa di mukim Chendering serta hadiah kepada pemenang pertandingan rumah bersih.

Sejurus itu, beliau akan ke Taman Seri Desa Chendering dan menikmati minum pagi bersama-sama penduduk setempat sebelum menyampaikan hadiah warga berjasa dan pemenang pertandingan rumah bersih Taman Seri Desa.

Kira-kira jam 10 pagi, Menteri Besar akan bertolak ke Pusat Komoditi Chendering bagi menghadiri sukaneka rakyat dan menyampaikan hadiah warga berjasa serta pemenang pertandingan rumah bersih di kawasan itu.

Dato’ Seri Haji Ahmad kemudiannya akan ke Taman Permin Jaya dan beramah mesra dengan penduduk setempat serta menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan mewarna.

Kira-kira jam 12.30 tengahari Menteri Besar akan ke Kampung Kubang Ikan bagi menghadiri jamuan rakyat dan menyampaikan hadiah kepada warga berjasa serta pertandingan kebersihan rumah penduduk kampung itu.

Beliau seterusnya akan menunaikan solat zohor di Masjid Ungku Sulong, Kuala Ibai, dan menyampaikan Buku Simpanan Tabung Haji kepada 1,000 penduduk di kampung tersebut.

Selepas itu, beliau akan ke Pusat Komuniti Che Kundur dan menyaksikan pertandingan akhir futsal 3 on 3 serta menyampaikan hadiah kepada warga berjasa di kampung itu.

Menteri Besar akan menunaikan solat Asar di Surau Nurul Hidayah, Kampung Mengabang Tengah dan menyertai gotong royong membaikpulih atap rumah Zainab Kadir dan Che Mariah Che Yunus.

Beliau seterusnya akan menghadiri Program Ramah Mesra Bersama Penduduk KRT Taman Bukit Bayas dan menyempurnakan majlis penyerahan kunci rumah PPRT Kampung Bukit Depu.

Dato’ Seri Haji Ahmad akan menunaikan solat Maghrib di Masjid Kampung Tok Nasek dan menikmati makan malam bersama penduduk selepas solat Isyak.

Selepas itu, acara kemuncak ialah ceramah perdana dan penyampaian cenderahati kepada pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan warga berjasa mukim Bukit Besar di perkarangan masjid berkenaan.Masalah pelajar ponteng semakin menurun

Oleh: Esah Abdullah

Pencapaian disiplin pelajar-pelajar Sekolah Menengah (SM) seluruh negeri bertambah baik sepanjang tahun lalu berdasarkan peratus salah laku disiplin murid yang menurun sebanyak 0.17 peratus daripada 2.83 peratus (2009) kepada 2.66 peratus (2010).

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, kerajaan sedar pemasalahan ponteng berlaku agak ketara di SMK di negeri ini.

“Kerajaan negeri bersama Jabatan pelajaran banyak melaksanakan program untu memastikan perkara berkenaan dapat dikurangkan dan di sifarkan,” katanya ketika menjawab soalan lisan YB Haji Ramlan Ali (BN-Jabi) di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN).

Katanya, antaranya program kauseling berfokus, dimana melaluinya pihak sekolah mengambil beberapa pendekatan dengan mengenal pasti punca masalah dan khidmat nasihat.

“Kursus kesejahteraan diri untuk pelajar lelaki dan perempuan yang berdepan salah laku dan sosial, gerakan keremajaan , kempen bergerak menangani gejala sosial anjuran Kementerian Pelajaran yang diadakan dari masa kesemasa,” katanya.

Selain itu katanya, baru-baru ini kerajaan bersama Yayasan Terengganu (YT) berjaya mengumpul kira-kira 3,000 pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) untuk menyertai Program Keterbilangan dalam usaha membantu mereka yang kurang cemerlang dalam keputusan SPM lalu.

“Kita hantar mereka ke Institut latihan Perindustrian (ILP), Akademik Binaan Malaysia (ABM), Tatiuc, Tesdec, TTITC, dan beberapa lagi pusat latihan di bawah kelolaaan kerajaan negeri bagi melatih mereka yang berminat,” katanya.

Katanya, sebahagiannya sudah menamatkan latihan (tiga bulan) dan masih ramai sedang meneruskannya dalam pelbagai kursus kemahiran dan semua ini di laksanakan dalam usaha membendung masalah sosial kalangan remaja lepasan sekolah.


Naik taraf jalan ke Petaling dalam RMK-10

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri memounyai perancang untuk melebar dan menaik taraf jalan raya bermula daripada Bulatan Batu 6 hingga ke Kampung Gemuruh termasuk Kampung Petaling, Tepoh yang menghubungkan ke projek Lebuh Raya Pantai Timur (LPT) fasa 2.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Datuk Haji Za’abar Mohd Adib berkata, cadangan jalan dua hala berkenaan adalah untuk membentuk satu rangkain jalan yang selamat serta mengurangkan risiko kemalangan.

Datuk Haji Za’abar berkata demikian ketika menjawab soalan lisan daripada YB Haji Muhammad Ramli Noh (BN-Tepoh) di sidang Dewan Undangan Negeri (DUN).

YB Haji Muhammad Ramli meminta penjelas apakah kerajaan mempunyai perancangan segera bagi maksud melebar dan menaik taraf jalan raya bermula dari Bulatan Batu Enam hingga ke Kampung Petaling, Tepoh.

Katanya, berdasarkan keadaan semasa memang wajar jalan ini dinaiktaraf kerana turut jadi laluan utama untuk ke kompleks sukan dan pusat pengajian tinggi serta jalan utama menuju ke LPT fasa dua di Gemuruh.

“Oleh itu peruntukan telah dipohon di bawah Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) projek jalan persekutuan dan anggaran kos adalah RM150 juta manakala peruntukan yang dipohon pada 2012 dan 2013 berjumlah RM34 juta,” katanya.

Menjawab soalan tambahan dari wakil yang sama Datuk Haji Za’abar berkata kerja-kerja pembinaan jalan ini akan dilaksanakan mengikut keutamaan.setelah peruntukan yang dipohon mendapat kelulusan kementerian.

Peruntukan Maidam baiki kerosakan kecil di masjid, surau

Oleh: Aida Abd Rahman

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) bersedia membiayai kos membaiki kerosakan kecil yang berlaku di masjid dan surau kerajaan seluruh negeri ini sekiranya dana tabung di setiap rumah ibadat itu tidak mencukupi bagi menampung perbelanjaan itu .

YB Haji Khazan Che Mat (BN-Batu Rakit) berkata, jika dana tabung yang terkumpul di satu-satu masjid kurang daripada RM10,000, Maidam akan menyediakan peruntukan bagi membaiki kerosakan berkenaan.

Beliau yang juga Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri berkata, kerosakan kecil yang sering berlaku di masjid dan surau melibatkan kerja-kerja menukar karpet baru dan menggantikan peralatan siaraya.

Katanya, kerajaan negeri juga akan menanggung kos membaiki kerosakan kecil yang berlaku di surau jika dana tabung yang terkumpul kurang daripada RM5,000.

“Kerja memulih dan membaiki kerosakan kecil di masjid dan surau seluruh negeri ini boleh dipohon melalui wakil rakyat, di mana peruntukan itu disediakan menerusi pembiayaan zakat Maidam,” katanya ketika sesi penggulungan persidangan Dewan Undangan Negeri, hari ini.

YB Haji Khazan juga menafikan kenyataan YB Haji Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) mengenai tindakan kerajaan negeri yang memecat imam masjid negeri ini dengan sewenang-wenangnya sedangkan pemimpin rumah ibadat itu didapati masih tidak mencukupi ketika ini.

Beliau berkata, langkah itu wajar apabila imam yang dikenakan tindakan penggantungan atau pemecatan berkenaan didapati melakukan kesalahan dan tidak mengikut arahan yang dikeluarkan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu dan perkara itu tidak berkaitan dengan masalah mereka mencukupi atau tidak.

Katanya, setiap penjawat awam dan sesiapa sahaja yang didapati melakukan kesalahan tetap berdepan dengan hukuman yang sewajarnya mengikut pertimbangan majikan masing-masing.
Terengganu berkemampuan biayai dua pasukan bola sepak

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri berkeupayaan menyediakan peruntukan khusus untuk membiayai dua pasukan bola sepak di negeri ini berbanding negeri lain, sekaligus kelebihan itu membuka peluang pekerjaan dan mencungkil bakat muda dalam arena bola sepak negara ini.

YB Haji Rozi Mamat (BN-Telemong) berkata demikian ketika sesi penggulungan dalam Persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini.

Katanya, Terengganu melahirkan ramai pemain berwibawa yang bukan hanya mewakili dua pasukan negeri, Terengganu dan T-Team, malah enam anak Terengganu turut mewakili pasukan Malaysia sehingga membawa negara menjuarai Piala Suzuki AFF tahun lalu.

“Sekarang bukan soal tidak cukup duit (biayai dua pasukan), kedua-duanya kita pantau dengan secukup-cukupnya kerana kerajaan negeri prihatin untuk memberi peluang pekerjaan kepada anak Terengganu serta melonjak kecemerlangan dalam bidang sukan terutama bola sepak,” katanya bagi menjawab kenyataan YB Haji Muhammad Ramli Nuh (BN-Tepoh) mengenai perkembangan sukan itu ketika sesi perbahasan Persidangan Dewan Undangan Negeri, semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri itu juga menolak dakwaan segelintir pihak mengenai wujudnya persaingan tidak sihat antara dua pasukan itu selain ada pertelingkahan yang memberi kesan buruk kepada pihak pengurusan.

Katanya, ada pemain dari pasukan T-Team pada musim lalu bertukar haluan ke Terengganu pada musim ini dan begitu juga sebaliknya. Malah, pertukaran pemain T-Team itu juga melonjak namanya selaku antara penjaring terbanyak dalam Liga Super musim ini.

Beliau juga yakin kedua-dua pasukan sedang memburu tempat terbaik dalam Liga Super dan satu daripadanya akan mampu menjulang kejuaraan Piala Malaysia musim ini .ANZ wujud taman perumahan abai keperluan rakyat

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri kesal dengan tindakan syarikat ANZ Sdn Bhd yang menjadikan Kampung Tok Adis, Kuala Ibai sebagai taman perumahan dan bukannya kawasan beriadah seperti mana yang dirancang pada 1999 lalu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, pemilik syarikat itu yang juga pemimpin parti PAS sewaktu pengambilan tanah telah bersikap kurang adil kepada rakyat berikutan memikirkan keuntungan semata-mata sehingga mengabaikan keperluan rakyat.

Katanya, sewaktu Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad menjadi Menteri Besar, dia pernah mencadangkan supaya lokasi itu dijadikan kawasan riadah untuk penduduk termasuk membina padang bola sepak, bola jaring dan taman permainan kanak-kanak.

“Kita sedih dengan nasib penduduk, pemuda dan kanak pada ketika itu kerana ketiadaan tempat untuk beriadah dan bersukan.

“Untuk pengetahuan sidang Dewan Undangan Negeri (DUN), lokasi yang berkeluasan hampir 52 hektar itu kini dipenuhi kediaman hasil projek milik ANZ,” katanya ketika menjawab soalan YB Haji Alias Abdullah BN-Alor Limbat.

Menurutnya, semua rakyat mengetahui, ANZ memperoleh pelbagai projek sewaktu parti Pas mengambil alih tampuk kepimpinan pada 1999 hingga 2004 yang nyata untuk mengejar keuntungan.

“Sumber kewangan yang diperoleh kerajaan hasil pembinaan perumahan itu cukup rendah dan jauh seperti yang dijangka iaitu hanya kira-kira RM1 juta,” katanya.


Tasik Kenyir sedang rancak dibangunkan

Oleh: Suriati Ali

Kerajaan negeri melalui pihak berkaitan kini rancak membangunkan Tasik kenyir, Hulu Terengganu bagi merealisasikan lokasi itu sebagai sebuah kawasan bebas cukai yang serba lengkap menjelang akhir 2012.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said ketika menjawab soalan YB Haji Mohd Zawawi Ismail BN- Kuala Berang berkata, ini termasuk melaksanakan pembangunan prasarana termasuk Kompleks Bebas Cukai dan Kompleks Kastam yang dirancang dibina di Pulau Bayas.“Selain itu mewujudkan rangkaian gedung yang akan menjual barangan berkualiti berkonsepkan Factory Outlet.

“Tenaga Nasional Berhad (TNB) juga sedang giat menjalankan kerja-kerja memasang kabel elektrik sejauh 23 kilometer (km) iaitu bermula dari Kampung Kuala Ping, Hulu Terengganu ke Pulau Bayas, Tasik Kenyir membabitkan kos RM33juta,” katanya ketika memberitahu sidang Dewan Undangan Negeri pada hari kedua (11 Mei)

Lima peserta perdengar bacaan Tilawah al-Quran Peringkat Negeri 2011

Oleh: Aida Abd RahmanLima peserta memperdengarkan bacaan masing-masing pada malam pertama Majlis Tilawah al-Quran Peringkat Negeri Terengganu 2011 di Stadium Tertutup Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu, malam tadi.

Johan tilawah peringkat negeri tahun lalu, Ahmad Tarmizi Abdul Rahman, 28, muncul peserta pertama yang membacakan surah al-Baqarah bermula daripada ayat 44.

Beliau yang juga Tutor Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah di Universiti Sains Islam Malaysia dari Kampung Gong Kijang, Kuala Terengganu menggunakan Taranum Rast dan Sikah.

Manakala peserta kedua, Hajah Porziah Mamat, 55, yang mewakili daerah Hulu Terengganu memperdengarkan surah al-Maidah, ayat 67 dengan Taranum Hijaz dan Sobah.

Peserta ketiga, qari dari Marang, Encik Zainal Adam, 45, tampil dengan surah al-A’raf ayat 156, diikuti qariah yang mewakili Kuala Terengganu, Cik Nor Jannah Abdul Rahman, 20, memperdengarkan bacaan surah at-Taubah ayat 38.

Peserta terakhir bagi malam pertama, qari dari Kemaman, Encik Mohd Abd Latiffah Shah Che Yusof, 49, pula menampilkan Taranum Nahawand dan Jiharkah menerusi Surah al-Hud ayat 41.

Seramai 16 peserta masing-masing lapan qari dan lapan qariah termasuk dua johan menunggu mengambil bahagian dalam pertandingan kali ini. Pertandingan yang bersambung malam ini akan diteruskan lagi dengan bacaan daripada 11 peserta.

Majlis tilawah al-Quran kali ke-54 yang membawa tema `1 Malaysia, 1 Ummah’ dirasmikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said.

Turut hadir, Setiausaha Kerajaan negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, Yang DiPertua Dewan Undangan negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang dan Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Hadir sama, Pesuruhjaya Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu, Haji Mohd Rozali Salleh.

Majlis penutup tilawah serta penyampaian hadiah dan cenderahati kepada peserta bakal disempurnakan Yang Teramat Mulia, Tengku Sri Laksamana Raja pada malam esok ( 12 Mei) bermula jam 8.30 malam.

HSNZ bakal jalani pembedahan jantung

Oleh: Suriati Ali

Pesakit jantung di Terengganu tidak perlu lagi menjalani rawatan di Institut Jantung Negara (IJN), Kuala Lumpur atau Hospital Universiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan apabila Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) turut menawarkan perkhidmatan itu dalam tempoh terdekat.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, YB Dr. A. Rahman Mokhtar, berkata sehingga kini pihaknya masih menunggu kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia bagi membenarkan HSNZ melalui Unit Kardiologi (ICL) memulakan pembedahan jantung.

“Buat permulaan, doktor pakar kardiologi bersama beberapa pembantu sudah menerima beberapa pesakit yang ingin mendapatkan rawatan asas sejak dibuka Julai tahun lalu,” katanya ketika sesi pergulungan persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) petang ini.

Tambahnya lagi, Kerajaan Terengganu memperuntukkan RM22 juta bagi membuka pusat perubatan pakar harian dikenali sebagai `iHEAL’ bertempat di tingkat tujuh dan lapan Mid Valley, Kuala Lumpur.

“Pusat rawatan yang beroperasi pertengahan tahun lalu dilengkapi pelbagai kemudahan termasuk alat pemeriksaan menggunakan sinaran x-ray `Multi Slice CT Scan’ tercanggih yang mengandungi 640 slice berharga lebih RM8.4 juta.

“Pelbagai kemudahan kepakaran disediakan di pusat rawatan itu meliputi pergigian, jantung, neuro, strok, kanser payu dara, rawatan anti penuaan dan pembedahan plastik serta kolagen,” katanya.

Menurutnya, sebanyak RM22 juta diperuntukkan bagi membangunkan pusat rawatan itu dengan 60 peratus sahamnya dipegang oleh Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu.

“Pusat pakar di bawah satu bumbung itu dibangunkan bagi kemudahan orang ramai termasuk keperluan rakyat Terengganu sekiranya terdapat kes kritikal yang memerlukan rawatan pakar dan kemudahan di situ.

“Ramai pesakit terutama yang mendapat bantuan di bawah Tabung Penyakit Kronik sudah mendapatkan rawatan di pusat perubatan itu sejak ia beroperasi” katanya.10 May 2011

Isu cadangan Keristian agama rasmi – ke mana hilang pemimpin Pas

Oleh: Kamarudin Mat AkibPelbagai pihak, termasuk Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) mengadakan tunjuk perasaan membantah isu cadangan pihak tertentu untuk menjadikan Keristian sebagai agama rasmi Persekutuan.

Mereka secara terang-terang menunjukkan rasa kurang senang serta tidak puas hati terhadap puak yang sengaja mahu membangkitkan kemarahan rakyat negara ini, khususnya di kalangan penganut Islam.

Terbaru, kira-kira 400 ahli Pertubuhan Kebajikan dakwah dan Islamiah Malaysia (Pekida) Kuala Terengganu, berarak ke balai polis Kuala Terengganu, sebelum satu laporan polis mengenai isu tersebut dibuat, sebagai tanda bantahan.

Mereka membawa pelbagai jenis sepanduk dan poster yang mengutuk dan membantah tindakan pihak tertentu membangkitkan isu sensitif berhubung cadangan menjadikan Kristian sebagai agama rasmi negara.

Selama ini sudah terang dan nyata dan semua pihak tahu bahawa Islam adalah agama rasmi negara ini di mana perkara itu dinyatakan dengan jelas dalam Perlembagaan Persekutuan.

Mengikut Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan, Islam adalah agama rasmi Persekutuan, tetapi agama lain boleh diamalkan dengan aman di mana-mana bahagian Persekutuan.

Bagaimanapun, tindakan pihak tertentu menimbulkan isu mahukan Kristian sebagai agama rasmi Persekutuan, telah menimbulkan kemarahan banyak pihak.

Dalam keghairahan pelbagai pihak menentang, timbul persoalan ke mana gerangannya para pemimpin Pas yang sebelum ini begitu lantang mendabik dada kononnya mereka pejuang Islam yang mahu menegakkan sebuah negara Islam.

Ketiadaan sebarang tindakan daripada Pas menimbulkan tanda tanya hinggakan ada orang yang menaikkan poster bertanya “Apa tindakan Tuan Guru”? yang pastinya ditujukan kepada Presiden Pas, Dato’ Seri Haji Abdul Hadi Awang, berhubung isu tersebut.

Apa tindakan Presiden Pas dan pemimpin parti itu dalam menangani isu ini?