Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

19 September 2009

Sambutan Hari Raya Perantau di Taman Tamadun Islam

Majlis Hari Raya YAB Dato’ Ahmad Said, Menteri Besar Terengganu Bersama Perantau akan diadakan pada Hari Raya Aidilfitri Ketiga iaitu 3 Syawal 1430H, seawal jam 9 pagi bertempat di Taman Tamadun Islam, Pulau Wan Man, Kuala Terengganu.

Dijangka seramai 3,000 orang perantau anak Terengganu termasuk pelajar di luar Terengganu yang pulang berhari raya akan bersama YAB Menteri Besar dalam suasana mesra Hari Raya, sesuai dengan pendekatan merakyatkan pentadbiran dan pembangunan yang menjadi fokus Kerajaan Negeri.

Selain Menteri Besar, barisan exco Kerajaan Negeri serta pegawai-pegawai kanan kerajaan dijangka akan hadir sama meraikan perantau yang terdiri dari pelbagai lapisan, termasuk ahli akademik, petugas media dan tokoh serta personaliti anak Terengganu yang mencipta nama di luar Terengganu.

Selain menikmati hidangan hari raya, para hadirin juga akan dihiburkan persembahan bercorak budaya Terengganu, melihat tayangan video tentang Terengganu.

YAB Dato’ Ahmad Said, Menteri Besar juga akan menyampaikan ucapan bagi memberi maklumat kepada perantau tentang pembangunan dan hala tuju pembangunan Terengganu masa kini.

Ia merupakan program tahunan Kerajaan Negeri bagi meraikan dan menghargai perantau sempena kembali berhari raya.

Majlis Hari Raya yang bertemakan Rakyat Di Hatiku ini dijangka berakhir pada jam 3.00 petang.

Bahagian Perhubungan Awam dan Seranta,
Unit Komunikasi Negeri Terengganu.

16 September 2009

Institut Jantung Terengganu Beroperasi Tahun Depan

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Nasib rakyat Terengganu yang miskin dan kurang bernasib baik khususnya yang menghidap penyakit jantung, kanser dan strok lebih terjamin apabila Institut Jantung Terengganu bakal beroperasi pertengahan tahun depan.

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, berkata lokasi pusat perubatan yang bakal dibina menggunakan peruntukan penuh kerajaan negeri itu sudah dikenalpasti dan kerja menyediakan kelengkapan yang sesuai akan dijalankan secepat mungkin memandangkan projek itu di peringkat perundingan terakhir.


Dato' Ahmad beramah mesra dengan pelajar IPT yang hadir pada majlis Berbuka Puasa Bersama Siswa dan Siswi Anak Terengganu di Hotel Seri Pasific, Kuala Lumpur. -Foto KAMARUDDIN AKIB

Katanya, caj rawatan yang dikenakan kepada pesakit yang memerlukan khidmat di institut jantung itu nanti bergantung kepada taraf hidup dan pendapatan pesakit berkenaan.

“Kalau mereka yang berkemampuan mungkin akan kena caj seratus peratus. Kalau kurang mampu mungkin 50-50, bayar sendiri separuh dan kerajaan akan tanggung separuh. Ia bergantung kepada taraf hidup masing-masing,” katanya kepada pemberita pada sidang media selepas Majlis Berbuka Puasa Bersama Siswa dan Siswi serta Anak Terengganu di Kuala Lumpur, di Seri Pacific Ballroom, Kuala Lumpur, semalam (12 September).


Dato' Ahmad menyampaikan sumbangan pentadbiran Permata kepada wakil universiti.

Hadir sama, Menteri Belia dan Sukan, Dato’ Ahmad Shabery Cheek; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Tengku Putera Tengku Awang; Dato’ Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Encik Ahmad Razif Abd Rahman.

Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Haji Khazan Che Mat dan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri dan Asas Tani, Encik Rozi Mamat; Pengarah Yayasan Terengganu, Haji Kamaru al-Amin Ismail dan Pegawai Kewangan negeri, Dato’ Mazlan Ngah.

Beliau berkata, idea mewujudkan kemudahan untuk membantu rakyat Terengganu dibuat selaras dengan konsep `merakyatkan pentadbiran dan pembangunan’, selepas melihat ramai orang kampung yang mendapat penyakit strok umpamanya hanya terbaring di rumah dan membiarkan penyakit itu makin melarat tanpa mendapatkan rawatan yang sewajarnya di pusat rawatan.

Selain kurang kesedaran, ramai juga penghidap penyakit berbahaya itu enggan mendapatkan rawatan lanjut kerana kemiskinan dan tiada sumber kewangan yang mencukupi bagi menampung perbelanjaan sepanjang rawatan.

Sebelum itu, Dato’ Ahmad begitu teruja dapat meluangkan masa beramah mesra di majlis berbuka puasa, selain berterawih dengan perantau yang hadir ke majlis berkenaan.

Program itu berjaya menghimpunkan lebih 1,000 anak Terengganu melibatkan penuntut Institusi Pengajian Tinggi Awam di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor, wartawan serta ahli Persatuan Anak Terengganu Wilayah Persekutuan & Selangor (Pesat).

Dalam usaha kerajaan merakyatkan pendidikan, Dato’ Ahmad juga telah menyampaikan sumbangan bantuan untuk pentadbiran Persatuan Mahasiswa Terengganu (Permata) bagi setiap pusat pengajian tinggi untuk menggerakkan aktiviti dan kebajikan pelajar di IPTA berkenaan.

Program berkenaan dianjurkan Pejabat Menteri Besar, Yayasan Terengganu dan Unit Komunikasi Negeri dengan kerjasama Badan Perhubungan Umno Negeri.

UKOM

Usah Burukkan Imej Malaysia Di Luar Negara

Oleh : Mohd Shuhaimi bin Ahmad

Masyarakat tempatan disaran supaya menitikberatkan soal perpaduan dan mengelakkan diri mereka daripada melakukan perbuatan yang boleh menjejaskan imej rakyat Malaysia di Arab Saudi.

Seorang ahli perniagaan, Sheikh Abdul Halim Al-Kathiri, yang sudah 30 tahun menetap di Kota Mekah, berkata nama Malaysia kini terkenal di Arab Saudi dan terdapat ramai pakar dan pelabur berada di negara berkenaan kerana terbabit dalam pelbagai bidang.

Beliau yang berasal dari Terengganu dan masih mampu bercakap dalam pelat tempatan, berkata kini terdapat lebih 50 pakar dalam pelbagai bidang bekerja di negara Teluk itu dan ramai tenaga kerja dari Malaysia sedang bertugas di situ.


Dato' Ahmad bersama Sheikh Abdul Halim Al-Kathiri pada sesi pertemuan di Pejabat Menteri Besar di Wisma Darul Iman. -Foto SHUHAIMI AHMAD

“Pemimpin kerajaan Arab Saudi dan rakyat mereka begitu hormat dan memandang tinggi kepada rakyat Malaysia, khususnya pakar dan pelabur yang sedang bertugas di sana.

“Malah, jemaah haji kita mendapat layanan baik kerajaan dan pegawai mereka yang bertugas mengendalikan jemaah haji,” katanya ketika ditemui selepas mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar di Wisma Darul Iman, petang semalam (14 September).

Bagaimanapun, Sheikh Abdul Halim melahirkan kebimbangan beliau terhadap keadaan politik semasa yang berlaku di negara ini di mana terdapat bibit-bibit perpecahan antara masyarakat Islam dan rakyat pelbagai kaum.

“Kita lihat dulu masyarakat Melayu terkenal kaya dengan budi bahasa dan mereka tidak melakukan perbuatan seperti mencaci pemimpin dan mengadakan demonstrasi jalanan.

“Kebelakangan ini ada segelintir masyarakat Melayu sudah terlibat dengan perbuatan yang boleh mencemarkan imej mereka dan keadaan ini akan menjejaskan kedudukan rakyat Malaysia yang berada di Arab Saudi,” katanya.

Beliau berkata, jika keadaan itu berterusan sudah tentu pemimpin dan rakyat Arab Saudi hilang rasa hormat mereka terhadap rakyat Malaysia dan penduduk Negara ini akan sukar untuk mendapatkan pelbagai pekerjaan dan pelaburan di negara tersebut.

Sehubungan itu, beliau meminta penduduk negara ini, khususnya Terengganu menjaga tata susila mereka dan mengekalkan keharmonian negara ini agar rakyat Malaysia terus mudah ‘mencari makan’ di luar Negara.

UKOM

13 September 2009

MB meraikan anak-anak Terengganu di Kuala Lumpur

MAJLIS BERBUKA PUASA BERSAMA SISWA/SISWI SERTA ANAK TERENGGANU DI KUALA LUMPUR

Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said begitu gembira kerana dapat meluangkan beramah-mesra dengan mahasiswa dan mahasiswi serta anak perantau dari Terengganu yang menetap di Kuala Lumpur dan sekitar Selangor pada Majlis Berbuka Puasa YAB Menteri Besar Bersama Pelajar IPTA di Ballroom Seri Pacific, Jalan Putra, Kuala Lumpur petang ini. (12 September 2009)

Pertemuan mesra ini telah berjaya menghimpunkan lebih 1000 anak Terengganu daripada kalangan warga Institusi Pengajian Tinggi Awam di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor, wartawan serta ahli Persatuan Anak Terengganu Wilayah Persekutuan & Selangor (Pesat).

Dalam usaha kerajaan merakyatkan pendidikan, YAB Dato’ Ahmad Said juga telah menyampaikan sumbangan bantuan untuk pentadbiran Permata bagi setiap institut pengajian tinggi awam berkaitan bagi memastikan pelbagai aktiviti berfaedah untuk kebajikan pelajar dapat dijalankan dengan jayanya.

Program ini dianjurkan oleh Pejabat Menteri Besar dan Unit Komunikasi Negeri dengan kerjasama Yayasan Terengganu serta Badan Perhubungan Umno Negeri.

Kerajaan negeri sanggup mengorbankan wang ringgit menambah peruntukan sebanyak RM30 juta bagi memastikan kecemerlangan pendidikan demi kejayaan anak-anak Terengganu bagi. melahirkan lebih ramai profesional dalam pelbagai bidang.


Dato' Ahmad dan Haji Kamaru al-Amin sempat bergambar bersama pelajar IPT yang hadir pada Majlis Berbuka Puasa Bersama Siswa dan Siswi Anak Terengganu di Hotel Seri Pasific, Kuala Lumpur.

Katanya, pendidikan cemerlang dapat memastikan peluang pekerjaan lebih terjamin. Terengganu mencatatkan kejayaan menduduki tempat pertama bagi peperiksaan UPSR selama lapan tahun berturut-turut. Tahun lalu, seramai 3,170 pelajar mendapat 5A dalam peperiksaan UPSR.

Pelbagai usaha seperti program pemberian e-book, kemudahan pinjaman kepada lebih ramai pelajar, mengadakan perjanjian persefahaman (MoU), untuk melatih jurutera dan juruteknik bidang penerbangan, bidang perubatan.

Menurut Pengarah Yayasan Terengganu, Tuan Haji Md Kamaru Al-Amin Ismail, Yayasan Terengganu akan menaja seramai 70 pelajar untuk melanjutkan pelajaran di beberapa buah universiti di Mesir, Jordan, Russia dan United Kingdom melibatkan bidang perubatan, pengajian Islam, Kejuruteraan dan Animasi yang membabitkan peruntukan hampir RM1 juta tahun ini.

Menurutnya, Yayasan Terengganu akan menghantar pelajar ke Mesir(20), Russia (16) untuk mengikuti kursus dalam bidang perubatan/pergigian, bidang pengajian Islam di Mesir (17) dan Jordan (9) yang akan bertolak pada 24 Sept ini

Selebihnya, empat orang akan mengikuti pengajian dalam bidang kejuruteraan kimia, tiga orang mengikuti kursus bioteknologi/farmasi/sains aktuari dan seorang dalam bidang animasi akan dihantar ke United Kingdom pada penghujung tahun nanti, katanya.