Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

11 August 2010

Pendidik Pewaris Tugas Rasul

Oleh: Esah Abdullah

Warga pendidik dipandang tinggi di sisi masyarakat dan agama kerana mereka adalah pewaris tugas-tugas Rasulullah saw di dalam membimbing manusia ke jalan yang benar, mencetus mobiliti sosial sesebuah masyarakat dan membentuk tamadun manusia menerusi pendidikan serta penyebaran ilmu pengetahuan.

“Adalah jelas bahawa pengurus pendidikan mempunyai peranan dan tanggungjawab yang besar kepada negara,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said di majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2009 Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) Terengganu di Taman Tamadun Islam (TTI) Kuala Terengganu petang semalam (10 Ogos).

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pendidikan Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Ahmad Razif Abdul Rahman dan Pengarah Pelajaran Terengganu, Haji Ariffin Embong.

Katanya, peranan ini perlu sentiasa ditambah baik menerusi penonjolan tahap perkhidmatan yang cemerlang dan menjangkau ekspektasi agar matlamat melahirkan modal insan yang berkualiti dapat dicapai.

“Sebagai pengurus pendidikan, warga JPN perlu mengambil sikap proaktif dan sentiasa bersedia untuk menangani perubahan dengan merangka strategi dan menggembleng pelaksanaan yang sesuai dan berkesan dengan keperluan semasa,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad kemudiannya menyeru agar dasar yang dirangka serta prinsip yang menjadi pegangan dapat dilaksanakan dan dikaji kesesuaian dari masa ke semasa supaya sentiasa relevan dengan matlamat membina negara bangsa dan menghasilkan sumber manusia yang berkualiti dan bertaraf dunia.

“Saya percaya, rakyat mahukan perkhidmatan yang berkualiti dan meletakkan harapan yang tinggi kepada warga pendidik untuk mendidik dan memimpin anak-anak mereka menjadi manusia berguna,” katanya.

Katanya, sebagai penjawat awam, harus menyulam diri dengan nilai-nilai murni yang mendasari kecemerlangan prestasi ini termasuklah nilai integriti dan profesional dalam menyampaikan perkhidmatan yang telus dan bersih.

“Carilah redha Ilahi di dalam kerja kita, semoga akal budi, integriti dan profesional mendapat restu di samping memberi kesan positif seperti yang diharapkan serta keyakinan rakyat akan meningkat,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad melahirkan keyakinannya, segala matlamat dan dasar serta program yang dirangka berjaya dicapai sekiranya semua komited dalam melaksanakan tugas yang diamanahkan serta sentiasa berusaha mempertingkatkan kualiti perkhidmatan tanpa mengharapkan habuan.

Menteri Besar kemudiannya menyampaikan APC berupa sijil penghargaan kepada 1,878 warga pendidik dari Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) dan Sekolah Kebangsaan (SK) serta kakitangan JPN dan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) seluruh negeri.

TEGANUKITA

10 August 2010

Pakar jantung anak tempatan

Oleh: Esah Abdullah

Institut Jantung Terengganu (IJT) akan diterajui oleh seorang doktor pakar anak tempatan yang akan pulang berkhidmat ke negeri ini apabila IJT berkenaan mula beroperasi kelak.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, berkata doktor berkenaan dikagumi ramai kerana mampu melakukan kaedah pembedahan tanpa perlu menghentikan jantung.

“Beliau satu-satunya doktor pakar di negara ini yang tidak membuat pembedahan pesakit jantung melalui dada sebaliknya pembedahan melalui rusuk serta menjahit ketika jantung berdenyut,” katanya.

“Setakat ini saya tidak boleh mendedahkan identiti pakar berkenaan, tunggulah sehingga IJT memulakan operasinya,” katanya ketika menjawab soalan lisan daripada Dato’ Seri Abdul Hadi Awang (Pas – Rhu Rendang) dalam Sidang Dewan Undangan Negeri, di Wisma Darul Iman (9 Ogos).

Katanya, doktor berkenaan akan kita lantik sebagai Pengarah Urusan (MD) di IJT yang terletak di Kijal, Kemaman dan buat masa ini beliau turut memberi khidmatnya di sebuah klinik pakar milik kerajaan negeri di Kuala Lumpur.

“Walaupun memiliki IJT sendiri berkonsepkan perniagaan, namun kerajaan akan tetap meletakkan kepentingan rakyat sebagai agenda utama membantu pesakit kronik di negeri ini mendapatkan rawatan terbaik,” katanya.

Katanya, seperti Institut Jantung Negara (IJN), IJT juga akan menggunakan kaedah yang sama iaitu membantu meringankan beban rakyat dimana mereka yang berkemampuan akan dikenakan bayaran penuh dan bagi yang tidak mampu diberi kelonggaran 50-50 dan seterusnya ditanggung penuh oleh kerajaan bagi mereka yang benar-benar tidak mampu.

Ketika menjawab soalan tambahan daripada wakil Pas Manir, Dato’ Harun Taib yang ingin tahu kenapa memilih Kijal untuk membina IJT, Dato’ Seri Ahmad menjelaskan perkara itu hanya kebetulan dan bukan kerana beliau orang Kemaman.

“Premis ini yang asalnya sebuah resort dibeli dengan harga lebih murah iaitu RM25 juta daripada harga asal RM60 juta dan lokasinya sangat menarik, tepi pantai dan berdekatan tasik di Kijal,” katanya.

Katanya, kerja-kerja mengubah suai bangunan berkenaan akan dimulakan tidak lama lagi dan bila siap dan beroperasi ia dijangka dapat memberi manfaat besar kepada orang-orang di sebelah Pantai Timur kerana tidak perlu lagi ke Kuala Lumpur untuk mendapatkan rawatan jantung.

TEGANUKITA

Masalah kemasukan peserta Felda diatasi

Oleh: Esah Abdullah

Kerajaan negeri bersetuju menyediakan kertas cadangan kepada pengurusan Felda bagi menyelesaikan masalah berhubung kemasukan peserta baru sebagai peneroka di tanah yang dimajukan perbadanan itu.

“Cadangan baru ini ialah meminta Felda membuat bayaran kepada 3,700 keluarga miskin dan termiskin di negeri ini dengan kadar RM1,000 sebulan,” kata Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said ketika menjawab soalan Haji Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) dalam Sidang Dewan Undangan Negeri, hari ini (9 Ogos).

Beliau berkata, kertas cadangan tersebut adalah tambahan kepada dua cadangan terdahulu iaitu memasukkan peneroka baru dan kedua meminta Felda membayar 30 peratus kepada kerajaan negeri daripada pendapatan tanah yang dimajukan untuk diagihkan kepada golongan miskin.

Kerajaan negeri menyerahkan 15,200 hektar tanah kepada Felda sambil mengharapkan Felda akan memasukkan peneroka kerana kerajaan negeri berhasrat mengurangkan kadar kemiskinan golongan petani dan nelayan.

Namun begitu, pada 1 Januari 1986 Felda telah mengubah dasarnya dan tidak lagi memasukkan peserta di atas tanah yang diusahakan dan sejak itu sudah dua kali kerajaan negeri menolak pemberian bayaran daripada pihak Felda ketika Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad menjadi Menteri Besar dan kemudiannya Dato’ Seri Idris Jusoh.

“Kerajaan percaya dengan 15,200 hektar tanah yang dibangunkan Felda dapat menempatkan 3,700 keluarga miskin dengan kadar empat hektar bagi setiap peneroka, dengan ini kita dapat mengurangkan lebih 50 peratus masalah kemiskinan kalangan masyarakat,” katanya.

Dato’ Seri Ahmad memaklumkan dua bulan lalu telah menemui Perdana Menteri bagi menyatakan hasrat kerajaan negeri berkait dengan masalah yang tidak ada penyelesaiannya ini dan mendapat reaksi positif daripada Dato’ Seri Mohd Najib.

“Satu perjumpaan sedang diatur untuk bertemu dengan Pengerusi Felda, Tan Sri Dr Mohamad Yusof Noor bagi mencari penyelesaian,” katanya.

Menurut Dato’ Seri Ahmad, sehingga ini Terengganu mempunyai 5,500 keluarga miskin dan termiskin yang perlu dibantu untuk mengeluarkan mereka dari kepompong kemiskinan sebab itu kerajaan masih mempertahankan konsep untuk memasukkan peneroka.

“JIka 3,700 orang dapat dimasukkan ke dalam tanah rancangan atau diberi elaun bulanan RM1,000, baki 1,800 keluarga miskin akan diserapkan kedalam pelbagai program yang dijalankan oleh kerajaan pasti usaha mengurangkan kadar kemiskinan dapat dicapai,” katanya.

Katanya, hanya Terengganu satu-satunya negeri yang tidak menerima bayaran daripada Felda apabila agensi itu mengubah dasarnya lebih 20 tahun lalu manakala negeri lain semuanya menerima bayaran ini kerana kerajaan negeri masih menjalankan rundingan dengan pihak Felda.

TEGANUKITA

Lima saksi lagi tampil kes perbicaraan SMS

Lima lagi saksi tampil memberi keterangan dalam kes perbicaraan Ahli Politik, Datuk Dr Ahmad Ramzi Mohd Zubir yang menghadapi empat tuduhan berhubung ugutan jenayah melalui Sistem Pesanan Ringkas (SMS) kepada tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Terengganu tahun lalu, di Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu hari ini (9 Ogos).

Saksi pertama yang tampil pada perbicaraan hari ini yang juga saksi kelapan kes itu, Inspektor Mohaniza Jasnan dari Cawangan Hal Ehwal Awam yang berkhidmat dengan PDRM sejak 1 Disember 2005.

Pada 14 April 2009, kira-kira 1.10 pagi, Mohaniza ketika itu bertugas sebagai penyiasat jenayah di Jabatan Siasatan Jenayah IPD Kuala Terengganu bermula 13 April 2009 jam 8 pagi sehingga 14 April 2009 jam 8 pagi menerima satu laporan polis yang dibuat oleh Adun Permaisuri, YB Abdul Halim Jusoh.

Dia diminta membuat pengecaman laporan polis berkenaan dan mengesahkannya sebagai betul. Sejurus selepas itu, Muhaniza mengambil keterangan YB Halim dan memaklumkan kepada Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Daerah (KBSJD), DSP Harry Chung.

Sejurus itu, Muhaniza mengarahkan jurufoto bertugas, Lans Koperal Yu Varaj mengambil gambar telefon bimbit dan ayat pada mesej telefon tersebut.

Ketika menjawab soalan pendakwa raya, Muhaniza menjelaskan ayat yang tertera pada gambar telefon bimbit itu berbunyi “Baik jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa?” dengan nombor pengirim mesej +60199158369.

Muhaniza turut bertindak mengarahkan jurufoto mengambil pula gambar Adun Paka YB Mohd Ariffin Abdullah berhubung perkara yang sama dan ayat pada mesej juga berbunyi “Baik jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa”.

Dia memaklumkan bahawa kedua-dua YB ada bersama dan kedua-duanya bertindak menunjukkan mesej-mesej itu kepadanya ketika laporan itu dibuat.

Muhaniza juga bertindak menyemak kedua-dua sim kad dalam telefon bimbit pengadu kes berkenaan.

Menjawab soalan pendakwa raya, Muhaniza menjelaskan dia tidak terlibat dalam penyiasatan seterusnya kerana KBSJD mengarahkan Pegawai Penyiasat, ASP Mohd Hadzwan Zulkefle mengambil alih kes itu pada hari berikutnya.

Selesai mengambil gambar pada 14 April 2009 antara jam 8.00 – 8.30 pagi, Muhaniza menyerahkan rakaman percakapan dan salinan laporan kepada ASP Hadzwan.
Telefon diambil semula pengadu selepas selesai rakaman percakapan dibuat.

Manakala saksi kedua (saksi ke-9) hari ini, Lans Koperal Azwan Hafiz Abd Hamid dari IPD Hulu Terengganu diarahkan oleh Inspektor Sudirman mengambil gambar telefon Adun Ajil, YB Rosol Wahid di rumahnya, di Batu 23, Kuala Berang pada 14 April 2009.

Azwan Hafiz memberitahu mahkamah, terdapat sekeping negativif yang merujuk kepada gambar A dan B di mana gambar yang sama tetapi hanya membezakan gambar B di `close up’ sedikit dan lebih dekat.

Dia kemudiannya membacakan ayat yang tertera pada telefon bimbit itu yang menyebut “Baik jangan teruskan niat YB, YB tak sayang nyawa”.

Azwan Hafiz memberitahu mahkamah dia menerima telefon bimbit itu daripada Inspektor Sudirman dan Inspektor Sudirman yang membukakan mesej pada telefon bimbit itu sebelum dia bertindak mengambil gambar.

Ketika kejadian, turut berada di rumah YB Rosol adalah isteri dan seorang kawan beliau.

Saksi ke-10, Lans Koperal Shazril Azri Mohamad dari cawangan jenayah IPD Kuala Terengganu yang bertugas pada 15 April 2009, kira-kira jam 5 petang menerima arahan ASP Hadzwan supaya mengambil gambar telefon di cawangan jenayah IPD Kuala Terengganu dan dia bertindak merakamkan empat keping gambar.

Saksi ke-11, Detektif Ghazali Abd Rahim, jurufoto siasatan jenayah IPD Kuala Terengganu pada 12 Mei 2009 menerima arahan kira-kira jam 3.30 petang untuk mengambil gambar barang-barang kes di pejabat standby, IPD Kuala Terengganu. Barang-barang berkenaan merupakan dua telefon bimbit, dua komputer riba dan satu modem.

Manakala saksi ke-12, Hazwan Abu Hassan, Pengarah Mobile Biz Network yang beralamat di Seksyen 9, Shah Alam Selangor, tampil memberi keterengan berhubung produk ditawarkan di syarikatnya yang berkaitan teknologi maklumat khususnya dalam penjualan aplikasi SMS.

Pada April 2009, dia yang bekerja tetap dan bertugas sebagai pegawai pemasaran seorang lagi pekerja tetap, Encik Latif Khantong dan tiga pelatih dari universiti mengendalikan perniagaan tempahan SMS serta beberapa sistem lain seperti Info Solat, Hadith, Ring Tones, Sistem Aduan Rakyat dan Info Centre.

Hazwan ketika ditanya pendakwa raya, menjelaskan sistem SMS broadcast adalah satu aplikasi SMS yang membolehkan penghantaran SMS dalam kuantiti yang banyak dari telefon bimbit ke telefon bimbit secara serentak menerusi platform internet yang kebiasaannya menggunakan komputer.

Penggunaan telefon katanya mengehadkan jumlah penghantaran mesej dari telefon ke telefon, berbanding aplikasi broadcast yang boleh menghantar mesej sehingga ke 50 ribu nombor telefon serentak dengan beberapa klik sahaja.

Pada 14 April 2009, ketika dia sedang menonton berita di rumahnya, terdapat berita mengenai SMS ugutan di Terengganu yang dipercayai melibatkan SMS melalui internet.
Berita itu menarik perhatiannya kerana kemungkinan SMS itu dihantar melalui system SMS broadcast dan mungkin juga ianya adalah sistem syarikat yang dijalankan beliau.

Sejurus itu, Hazwan bertindak mengarahkan, Latif Khantong menjalankan pemeriksaan transaksi log SMS pada 13 April 2009 ada atau tidak tertera mesej yang ada menyebut `YB tak sayang nyawa ke? dalam log transaksi admin pelanggan mereka.

Ketika ditanya mengenai log transaksi, Hazwan memberitahu mereka boleh melihat transaksi penghantaran SMS di dalam sistem aduan syarikat itu sendiri dan semua transaksi ini dikumpulkan dalam sistem syarikatnya.

Hazwan sebelum itu turut memaklumkan laman sesawang atau URL syarikatnya adalah www.ownsmsbiz.com/v1 .

Timbalan Pendakwa Raya Tuan Ishak Yusof, dibantu oleh Nur Azimul Azami dan Ooi Cho Oi Gaik manakala Datuk Ahmad Ramzi diwakili peguam, Dato’ Hazman Ahmad, Mohd Noor Mahmood dan Rosli Abd Rahman.

Hakim M.Bakri Abd Majid memerintahkan perbicaraan berhenti rehat dan bersambung sebelah petang.

TEGANUKITA

DUN Terengganu lulus bajet tambahan RM158j

Perbelanjaan keseluruhan melebihi RM2b

KUALA TERENGGANU: Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu semalam meluluskan bajet tambahan hampir RM158 juta menjadikan perbelanjaan kerajaan negeri keseluruhannya sehingga kini melebihi RM2 bilion, sekali gus menjadi bajet negeri tertinggi di negara ini.

Usul bajet tambahan itu dibentangkan, Ahmad Razif Abdul Rahman (BN-Seberang Takir), mengikut seksyen kecil (3) kepada 4 Akta Kumpulan Wang Pembangunan 1966 dan kemudian diluluskan selepas dibahaskan tiga wakil PAS dan dua wakil BN.

Undian dilakukan menggunakan kaedah belah bahagian dan bekas Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Idris Jusoh (BN-Jertih) bersama 27 penyokong kerajaan mengangkat tangan bersetuju supaya bajet tambahan diluluskan, manakala lapan wakil pembangkang tidak mengundi.

Sebelum proses undian dilaksanakan, Dr Syed Azman Syed Ahmad (PAS-Batu Burok) mengemukakan usul agar persidangan DUN ditangguhkan mengikut fasal 30, untuk membincangkan mengenai perbelanjaan luar biasa di bawah pentadbiran Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said daripada 2008 sehingga Ogos 2010.

Bagaimanapun, usul yang dikemukakan Dr Azman ditolak menyebabkan berlaku pertikaman lidah antara beliau dengan Tengku Putera hingga memaksa Yang Dipertua menangguhkan persidangan selama lima minit.

Dr Syed Azman mendakwa, isu berkenaan adalah perkara tertentu kerana berlaku suatu penyalahgunaan kuasa yang boleh menggugat kestabilan negeri yang terkenal dengan kesantunan budaya serta hasil minyak dan sumber gas.

Ahmad ketika membahaskan usul itu mempersoalkan pemimpin parti pembangkang kerana berada dalam kebimbangan dengan bajet yang diminta.

“Soal ketirisan dan rasuah tak timbul.... mungkin parti pembangkang berada dalam kebimbangan kerana pengaruh BN semakin kuat dan diterima seluruh rakyat,” katanya.

dipetik dari bharian.com.my (2010/08/09)

TEGANUKITA

Ahmad Said Nafi Pilih Lokasi IJN Di Kijal Sebab Beliau Anak Jati Kawasan

KUALA TERENGGANU, 9 Ogos (Bernama) -- Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said menafikan dakwaan kononnya pemilihan lokasi penempatan Institut Jantung Negeri (IJN) Terengganu di kawasan Kijal, Kemaman adalah kerana beliau merupakan anak jati kawasan itu.

Ahmad yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal menjelaskan pemilihan lokasi itu dilakukan kerana kerajaan negeri telah membeli sebuah resort di Kijal yang dikenali sebagai Strawbery Park dengan harga murah iaitu RM27 juta berbanding harga asal RM65 juta.

"Resort berada di tepi pantai dan tasik, sesuai dengan konsep pelancongan kesihatan, bukan kerana saya orang Kijal," katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini.

Beliau berkata resort itu kini dalam proses pengubahsuaian terutama untuk dewan bedah dan beberapa kemudahan lain.

Terdahulu, menjawab soalan Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Rhu Rendang), beliau berkata, kerajaan negeri juga telah mengadakan rundingan dengan kerajaan Persekutuan untuk dapatkan dana bagi membeli peralatan dan mesin untuk pusat jantung itu.

Menurutnya IJN itu bakal beroperasi secara serampang dua mata iaitu membantu rakyat Terengganu yang miskin merawat penyakit tersebut dan menjana pendapatan melalui perkhidmatan kepada rakyat negeri lain khususnya di Pantai Timur.

-- BERNAMA

TEGANUKITA

Peluang Seribu Pelajar Miskin Ke UiTM, Chendering

Oleh : AIDA ABD RAHMAN

Kerajaan negeri dengan kerjasama Universiti Teknologi Mara (UiTM) akan menempatkan kira-kira 1,000 pelajar Terengganu yang miskin dan kurang cemerlang dalam Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2010 mengikuti program Pra Sains dan Pra Perdagangan di Kampus UiTM, Chendering bermula Disember ini.

Pelajar lepasan SPM yang kurang yakin mampu memperolehi keputusan yang baik dan berjaya menempatkan diri ke mana-mana Institusi Pengajian Tinggi Awam akan ditawarkan mengikuti program tajaan UiTM dan Yayasan Terengganu itu dalam tempoh enam bulan hingga setahun sebelum berpeluang menyambung pengajian dalam bidang tertentu berdasarkan prestasi ketika mengikuti program berkenaan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said, berkata kerajaan negeri sentiasa merangka usaha bagi memastikan anak Terengganu yang miskin dan tidak begitu cemerlang dalam SPM meneruskan pelajaran di peringkat lebih tinggi.

Katanya, kerajaan negeri juga sedang merangka satu program khusus berbentuk kemahiran kepada pelajar lepasan SPM yang tidak cemerlang menerusi mekanisma yang akan diumumkan tidak lama lagi.

Selain itu, sebagai mengiktiraf peranan guru yang menjadi tulang belakang kejayaan pelajar Terengganu, kerajaan negeri membelanjakan RM2.4 juta bagi menyediakan cendera hati berbentuk `pendrive’ kepada kira-kira 22,000 guru sekolah rendah dan menengah seluruh Terengganu.

“Suatu pengiktirafan kerajaan negeri kepada guru-guru yang telah menaikkan imej Kerajaan Terengganu sebagai `negeri anjung ilmu’. Saya berjanji kepada semua guru-guru, sekiranya Terengganu muncul juara dalam kempat- empat kategori UPSR, PMR, SPM dan STPM saya akan turun ke daerah-daerah untuk berjumpa dengan 22 ribu orang guru seluruh Terengganu.

“Semasa itu saya tidak janjikan apa-apa, tetapi selepas memikirkan kejayaan kita ini, peranan guru begitu besar dan menunjukkan hala tuju modal insan, kerajaan negeri memikirkan apa cenderahati paling sesuai yang boleh digunakan dan kita sediakan dalam reka bentuk khas,” kata beliau selepas menyampaikan cenderahati kepada guru seluruh Marang, di Kantin Akademi Bomba dan Penyelamat Wakaf Tapai, Marang, kelmarin (7 Ogos).

Menteri Besar menemui 1,966 guru bagi menyampaikan cenderahati berkenaan dan merupakan pertemuan kedua selepas menemui lebih 3,000 guru di majlis yang sama di Kemaman.

Dato' Seri Ahmad berkata, cenderahati itu sebagai kesinambungan kepada usaha memastikan Terengganu bukan sahaja muncul sebagai `negeri anjung ilmu’, bahkan menjadikan program `201052’ sebagai sasaran pencapaian empat peperiksaan utama tahun depan itu menjadi kenyataan.

“Kita hendak pastikan kita terus berjaya dan semua pihak terlibat kita perlu motivasikan mereka. Pelajar sudah ada motivasi termasuk pengiktirafan yang mendapat 5A mendapat hadiah, memasukkan nama pelajar yang berjaya dalam akhbar dan sebahagian terpilih ke asrama penuh dan sekolah elit, begitu juga pengiktirafan kepada guru besar yang dapat membuat lompatan saujana di mana kita akan hantar mereka menyertai lawatan sambil belajar ke luar negara,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri akan menghantar 50 guru besar dari sekolah yang menunjukkan prestasi terbaik dan berjaya melakukan lompatan saujana untuk mengikuti lawatan sambil belajar ke Melbourne, Australia bagi melihat sistem pembelajaran yang mampu memberi motivasi untuk memastikan kecemerlangan pendidikan dapat terus dipertahankan.

TEGANUKITA

09 August 2010

Sekitar Dewan Undangan Negeri Ke-12 ( Hari pertama)

Oleh: Esah Abdulah, Suriati Ali dan Wan Haironniza Wan Naim.Sekolah sukan Gong Badak diteruskan

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, YB Rozi Mamat memberitahu sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini (8 Ogos) bahawa kerajaan negeri akan meneruskan pembinaan sekolah sukan di Gong Badak, Kuala Terengganu seperti yang dijanjikan Perdana Menteri sebelum ini.

Beliau berkata, pembinaan sekolah itu penting bagi Terengganu bagi mencungkil bakat pelajar kerana sekolah sukan sedia ada iaitu Sekolah Bukit Nenas, banyak memberi kejayaan dan melahirkan atlit berwibawa serta berkualiti.

“Untuk tujuan sama, kerajaan negeri bukan hanya memberi penumpuan terhadap sekolah sukan, malah sekolah aliran biasa turut diambil cakna, termasuk Sekolah Menengah Padang Midin yang melahirkan pemain hoki disegani,” katanya ketika menjawab soalan, Encik Ramlan Ali (BN-Jabi).

YB Rozi berkata, kejayaan Terengganu dalam Sukan Malaysia (Sukma) di Melaka, baru-baru ini adalah hasil kesinambungan kerajaan negeri yang berusaha keras untuk membuktikan sukan itu menjadi milik Terengganu buat kali kedua.

Katanya, kejayaan berturut-turut itu juga membuktikan Terengganu memiliki atlit berkualiti sekaligus menjadi negeri terbaik dalam bidang sukan.

“Bagi meneruskan kejayaan ini, pihak berkaitan menubuhkan pasukan khas bagi menyelesaikan perkara remeh dengan kadar segera selain kebajikan atlit dapat dipertingkatkan.

“Insentif yang diagihkan mengikut kutipan pingat turut menjadi faktor negeri ini terus cemerlang berikutan golongan belia bertambah semangat untuk bergiat cergas dalam apa jua sukan yang pertandingkan,” katanya.

Katanya, peruntukan kewangan RM10,000 di setiap daerah telah diagihkan bagi membolehkan mana-mana persatuan aktif menganjurkan aktiviti berfaedah.

“Program terbaru iaitu Karnival Futsal, bakal dianjurkan selepas Aidilfitri nanti dengan membabit kos RM30,000 bagi setiap daerah di mana Kementerian Belia dan Sukan menyumbang sebanyak RM20,000 dan kerajaan negeri (RM10,000),” katanya.

Terengganu bakal tambah stesen NGVKerajaan negeri sedang mengenal pasti tapak sesuai untuk membina stesen gas asli (NGV) di Kerteh dan Kuala Terengganu, bagi memudahkan penggunanya terutama pemandu kenderaan pengangkutan awam seperti teksi dan kereta sewa di negeri ini mendapatkan bekalan bahan itu.

Menjawab soalan lisan Wan Hassan Mohd Ramli (PAS-Sura), Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi Negeri, Datuk Mohamed Awang Tera, berkata kerajaan negeri sedang membantu Petronas mengenal pasti tapak sesuai untuk membuka sekurang-kurangnya tiga lagi stesen NGV di mana pada masa ini hanya ada satu di negeri iaitu di Teluk Kalong, Kemaman.

Menjawab soalan tambahan Mohd Abdul Wahid Endut (PAS-Wakaf Mempelam) mengenai jumlah stesen NGV yang terlalu sedikit di negeri ini sedangkan Terengganu adalah pengeluar gas cecair berkenaan, Mohamed berkata, kadar pengguna yang tidak ramai menyebabkan kerajaan tidak bercadang membuka lebih banyak stesen NGV.

“Memang kita ada perancangan untuk tambah bilangan stesen NGV ini walaupun tidak banyak. kos pembinaannya lebih tinggi daripada stesen minyak biasa, kita tetap merancang menambah bilangannya bagi memudahkan penggunanya mendapatkan bekalan.

“Walaupun penggunaan NGV lebih menguntungkan kerana harganya jauh lebih rendah daripada petrol biasa iaitu pada kadar 68 sen seliter berbanding RM1.85 bagi seliter petrol, tetapi kos pemasangan alat ini yang terlalu mahal menyebabkan tidak ramai mahu menggunakannya, kecuali pengusaha pengangkutan awam seperti teksi dan kereta sewa.

“Kerajaan negeri sedang bantu Petronas mengenal pasti tapak, tetapi belum dapat tanah lagi. Mungkin kalau Wakaf Mempelam ada tanah boleh cadangkan pada kita,” katanya.

Exco Cadang Hospital Besut Dinaiktaraf

Kerajaan negeri meminta kemudahan untuk ibu bersalin di Hospital Besut (HB) dinaiktaraf bagi mengelakkan ibu-ibu dari negeri ini bersalin di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), di Kelantan.Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr. Abdul Rahman Mokhtar, berkata langkah itu bertujuan mengelakkan bayi yang dilahirkan di HUSM mendapat status anak kelahiran Kelantan.

“Ini akan menyukarkan anak tersebut menikmati pelbagai insentif yang ditawarkan kerajaan negeri kepada mereka kelak,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan yang dikemukan Haji Muhammad Pehimi Yusof (BN-Kota Putera) pada Mesyuarat kedua Penggal Ketiga Bagi Dewan Undangan Negeri Terengganu Ke-12, hari ini (8 Ogos).

Katanya, berdasarkan perangkaan tiga tahun berturut-turut, daripada sejumlah 2,726 kes kelahiran yang dirujuk di HB pada 2007, sebanyak 560 kes terpaksa dirujuk di HUSM dan Hospital Raja Perempuan Zainab II kerana pelbagai komplikasi.

Beliau berkata, pada tahun 2008, sejumlah 2,608 kes dirujuk di hospital yang sama dan 386 kes dirujuk di kedua-dua hospital berkenaan manakala tahun lalu daripada sejumlah 2,525 kes di HB, 377 kes dirujuk sama ada ke HUSM atau Hospital Raja Perempuan Zainab II.

“Walaupun kes ini semakin menurun, namun kerajaan ingin memastikan status kelahiran anak Terengganu dikekalkan bertujuan mendapat pelbagai keistimewaan,” katanya.

Selain itu, pihaknya turut menggesa kementerian agar pakar perubatan ditempatkan di HB dalam Rancangan Malaysia Ke-10 sejajar dengan cadangan untuk menaiktaraf hospital itu.

“Langkah itu secara tidak langsung memudahkan ibu mengandung terutama yang mengalami komplikasi dapat dirawat segera,” katanya.

TEGANUKITA

MB KINI BERGELAR DATO’ SERI

Oleh: Ruslan Abdul Rahman

Tujuh penerima hari ini dianugerahkan darjah kebesaran sempena ulang tahun Hari Keputeraan ke-48 Sultan Terengganu Duli Yang Maha Mulia Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin pada istiadat yang berlangsung di Istana Maziah di Kuala Terengganu pagi ini (5 Ogos 2010).

Istiadat pengurniaan darjah kebesaran itu disempurnakan Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Terengganu Tengku Muhammad Ismail Ibni Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin.

Pada istiadat itu, Tengku Seri Temenggong Raja, Tengku Baharuddin Sultan Mahmud menerima Darjah Seri Setia Sultan Mahmud Terengganu (S.S.M.T.) yang membawa gelaran Dato’ Seri.

Menteri Besar Terengganu Dato’ Haji Ahmad Said menerima Darjah Seri Setia Sultan Mizan Zainal Abidin Terengganu (S.S.M.Z.) yang juga membawa gelaran Dato’ Seri.

Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu Datuk Mazlan Ngah pula dianugerahkan Darjah Dato' Setia Sultan Mizan Zainal Abidin Terengganu (D.S.M.Z.) yang membawa gelaran Dato’.

Empat orang dianugerahkan Darjah Dato' Paduka Mahkota Terengganu (D.P.M.T.) yang membawa gelaran Dato’.

Mereka adalah Mufti Terengganu Dr Alias Abdullah, Pengarah Tanah dan Galian Terengganu Osman Muda, pegawai pejabat Sultan Terengganu Mohd Yasin Awang dan seorang peguam Zamani Mohamad.

TEGANUKITA