Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    4 months ago

27 October 2012

Pelajar DUN Jertih dapat basikal dan bag sempena AidiladhaOleh: Mohammad Ishak 

Kehadiran Aidiladha tetap menjadi ingatan kepada pelajar di Kawasan Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih apabila mereka menerima sumbangan basikal dan bag sekolah.sempena majlis Korban Perdana Peringkat DUN Jertih hari ini.

Majlis yang dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, Dato’ Seri Idris Jusoh turut dihadiri Timbalan Pengarah Urusan Kumpulan Karangkraf,Mohd Nasir Hamzah.

Pada majlis itu sepuluh ekor lembu yang disediakan Pejabat Pejabat Pelyelaras DUN dan Karangkraf dikorban untuk diangihkan kepada fakir miskin sekitar DUN Jertih

Sempena majlis korban itu,Idris yang juga Pengerusia MARA kemudian menyampaikan basikal dan bag sekolah kepada pelajar terpilih serta mengagigkan daging korban.

Seramai 250 pelajar menerima sumbangan bag sekolah manakala 50 yang lain menerima basikal Selain itu, pelajar fakir miskin juga turut menerima sumbangan wang raya RM50 seorang sempena majlis korban itu.

Majlis yang dianjurkan oleh Pejabat Penyelaras DUN Jertih dengan kerjasama Karangkraf dan Peti Undi Alur Lintah itu adalah kali kedua diadakan di situ selepas program pertama dijayakan dengan kerjasama akhbar Harian Metro pada 2010.

Idris menghargai tanggung jawab sosial yang dilaksanakan oleh rakan Media di negara ini kerana menganjurkan program korban yang membolehkan orang ramai khususnya golongan miskin turut menikmati faedah daripada program terbabit.

Pejabat Mufti Terengganu anjur seminar Fatwa dan Falak

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Mufti Negeri Terengganu akan menganjurkan Seminar Pendidikan Fatwa dan Falak di Dewan Sungai Tarom, Setiu pada 1 November depan.

Seminar itu diadakan dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam), Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT), Yayasan Islam Terengganu (YIT), Unit Komunikasi Negeri Terengganu (Ukom) dan Pejabat Daerah Setiu, Majlis Daerah Setiu serta Pejabat Agama Daerah Setiu itu dijangka disertai 1,000 peserta.

Seminar kali kedua pernah diadakan itu antara lainnya akan membincangkan isu-isu semasa yang berkaitan dengan astronomi dalam kerangka metodologi ilmu falak serta menyalurkan maklumat astronomi kepada segenap lapisan masyarakat.

Turut menyentuh tentang kefahaman mengenai isu-isu berhubung fatwa yang telah diputuskan oleh jawatankuasa fatwa dan membantu masyarakat dalam memahami isu akidah yang terpesong dari ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah.

Tiga orang panel pembentang akan dijemput sepanjang seminar berlangsung yang terdiri daripada Penolong Pegawai Fakulti Pengajian Kontemprari Islam, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Encik Ahmad Taufan Abdul Rashid.

Ahli Jawatankuasa Fatwa Negeri Terengganu, Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri dan Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Ustaz Mohd Nidzam Abdul Kader. Pengersui Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri,

YB Haji Khazan Che Mat dijangka akan melakukan perasmian seminar berkenaan.

 

Datin Paduka Seri Rosmah Mansor bakal rasmi Program Hafazan Muqaddam

Oleh: Suriati Ali

 Kira-kira 1,200 kanak-kanak berusia tiga hingga empat tahun dari Taska Permata Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) di seluruh negeri ini akan menyertai Program Hafazan Muqaddam di Stadium Tertutup, Gong Badak, Kuala Terengganu.

Program yang akan diadakan pada 3 November itu bakal dirasmikan Isteri Perdana Menteri, Datin Paduka Seri Rosmah Mansor.

 Pengarah YPKT, Encik Mohd Safaruddin Mustaffa, berkata, jumlah itu meningkat berbanding 1,012 kanak-kanak yang menyertainya program sama pada tahun lalu.

Katanya, ketika mula diperkenalkan dulu iaitu pada 2007, seramai 250 kanak-kanak saja berjaya menghafaz 23 surah lazim, diikuti 455 orang (2008) dan 594 (2009) dan 753 kanak-kanak pada 2010.

“Jadual waktu hafaz enam kali sehari yang dipraktikkan Yayasan Pembangunan Keluarga (YPK) Terengganu yang mengambil masa lima hingga enam minit setiap sesi bacaan, mendorong peningkatan jumlah kanak-kanak hafaz al-Quran setiap tahun.

 “Setiap hari, antara waktu bemain dan aktiviti pembelajaran lain, mereka akan berehat sekejap untuk membaca Muqaddam dan cara begini diterima baik golongan kanak-kanak berusia tiga dan empat tahun,” katanya.

 Katanya, kanak-kanak berkenaan dipastikan peka dengan amalan itu supaya tidak ketinggalan dan mereka yang menunjukkan minat saja akan terpilih.

 “Ibu bapa disarankan membantu anak-anak menghafaz setiap surah dikehendaki di rumah supaya lebih cepat ingat dan lancar,” katanya.

 Katanya, YPKT mengharapkan jumlah lebih besar boleh dicapai kanak-kanak TPK dalam menghafaz 23 surah lazim pada tahun seterusnya.

 

Pendidikan jadi tanggungjawab, pelaburan menguntungkan

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan Terengganu menjadikan pendidikan sebagai satu tanggungjawab dan pelaburan yang menguntungkan.

 Oleh sebab itu, sejumlah besar peruntukan diberikan melalui Program Terengganu Anjung Ilmu (PPAI) kepada Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) untuk melaksanakan pelbagai program sebagai sokongan dan nilai tambah kepada program sedia ada Kementerian Pelajaran.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata usaha ini ke arah peningkatan kualiti pendidikan rakyat Terengganu yang berada di bangku sekolah yang ternyata membuahkan hasil melalui kejayaan cemerlang saban tahun yang ditunjukkan dalam pencapaian peperiksaan awam seperti UPSR, PMR, SPM dan STPM.

“Kepekaan yang tinggi kerajaan negeri terhadap keperluan menguasai teknologi maklumat di kalangan murid-murid membuahkan idea kepada penggunaan e-book di Terengganu di mana kerajaan negeri menyediakan lebih 110,00 unit e-book iaitu mini laptop yang dilengkapkan dengan pelbagai perisian buku-buku teks sekolah rendah serta perisian tambahan termasuk al-Quran, doa-doa dan amalan solat yang boleh digunakan oleh semua murid Tahun Lima di negeri ini,”.

“Inilah persediaan awal kepemimpinan kerajaan negeri untuk menghadapi gelombang perubahan dunia di masa akan datang yang lebih canggih dan pantas sejajar dengan perkembangan teknologi komunikasi dan maklumat,” katanya di majlis Karnival Pendidikan Terengganu, di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Menteri Besar berkata, Kerajaan Terengganu juga menyediakan biasiswa , pinjaman dan pendahuluan kepada anak negeri yang menunjukkan prestasi cemerlang dalam pendidikan menerusi Yayasan Terengganu yang diamanahkan untuk menguruskan pemilihan dan pengagihan biasiswa kecemerlangan melalui pelbagai program pelajar cemerlang sama ada ke luar negara atau dalam negara.

 “ Inilah merupakan sumbangan Kerajaan Terengganu dalam memacu pendidikan negeri Terengganu agar lebih ramai ahli profesional dalam kalangan anak Terengganu dapat dihasilkan untuk membantu membangunkan Terengganu,” katanya.

Katanya, kepesatan pembangunan pendidikan yang mengalami proses reformasi yang pesat memerlukan penekanan yang seimbang di antara kecerdasan minda (IQ) dan Emotional Quotient (EQ). Beliau berkata, penguasaan EQ dapat memimpin murid-murid mengetahui emosi diri termasuk kebijaksanaan dalam mengawal gerak hati, kesabaran dan tindakan rangsangan terhadap suasana persekitaran.

 Selain itu, katanya murid-murid akan berupaya berkomunikasi dengan lebih baik seterusnya memotivasikan diri secara tegas dan yakin dengan perasaan diri.

 “Pencapaian dan kebolehan murid-murid yang mempunyai kecerdasan emosi akan lebih cemerlang. Malah, dalam keadaan perkembangan dunia dengan teknologi canggih serta persaingan hebat hari ini, IQ sahaja tidak mampu menjamin kejayaan seseorang.

 “Isu dan masalah sosial yang berlaku dalam kalangan murid akhir-akhir ini memerlukan penekanan yang seimbang di antara kedua-dua aspek berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, kajian menunjukkan bahawa pendidikan emosi dapat membebaskan diri murid daripada sikap negatif, rendah diri dan prasangka, seterusnya membolehkan murid membesar dan matang sebagai individu yang sihat dan berupaya menghormati diri dan idea orang lain di mana ia merupakan satu nilai tambah kepada usaha mengatasi gejala sosial remaja di peringkat awalan lagi.

 

26 October 2012

Persiapan Aidiladha tetap meriah dikalangan penduduk negeri ini.Oleh: Mohammad Ishak 

Sambutan Aidiladha yang akan disambut oleh masyarakat Islam hari ini tetap meriah walaupun suasananyaa tidak sehebat sambutan Aidilfitri.

Penduduk daerah Besut tidak ketingglan membuat persiapan untuk menyambut Hari Raya Haji apabila orang ramai khususnya golongan wanita mengambil kesempatan membeli belah di Pasat Tani yang diadakan semalam.

Peluang itu digunakan oleh surirumah untuk membeli barang keperluan termasuk juadah bagi hidangan keluarga dan tetamu yang akan berkunjung ke rumah mereka sempana Aidiladha.

Tinjuan mendapati, gerai menjual kuih tradisional terutama ketupat dan lemang menjadi tumpuan dan pilihan pengunjung kerana ia antara hidangan wajib kepada penduduk daerah ini setiap kali menyambut Aidiladha.

Seorang pengunjung, Halimat Mat Ali, 47, berkata beliau lebih gemar menyediakan kuih tradisional seperti ketupat dan lemang kerana menjadi kegemaran keluarganya.

Katanya, berbesa dengan sambutan Aidilfitri mereka banyak menyediakan kuih moden dan biskut yang banyak dijual di pasar raya dan kedai menjual kuih.

Menurutnya,sambutan Aidilfitri tahun ini juga diraikan secara sederhana kerana keadaan cuaca tidak menentu dan kerap hujan menyebabkan sukar untuk bergerak.

Seorang peniaga, Ramlah Daud,50 berkata, dia menjalankan perniagaan menjual sayur dan kuih tradisional sejak lebih 15 tahun lalu.

Katanya, menjelang Aidiladha hasil jualan ketupat dan lemang serta kuah tradisonal lain agak meningkat berbanding hari biasa dan banyak permintaan daripada orang ramai.

“Saya bersyukur jualan amat laris dan pendapatan juga bertambah keranma ramai yang berkunjung ke gerainya untuk membeli belah,” katanya.

Sambutan Aidil Adha di Terengganu meriah

Hari Raya Aidil Adha disambut dengan penuh meriah di seluruh negeri ini dengan orang ramai mengadakan ibadat korban mengikut kemampuan masing-masing.

Para pembesar negeri bersalam dengan Tuanku Sultan Mizan ketika menyambut ketibaan Tuanku Sultan di Masjid  al-Muktafibillah Shah, Kuala Terangganu
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, mengiringi Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, menunaikan solat sunat Aidil Adha di Masjid al-Muktafibillah Shah, Ladang, pagi ini.Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah, para pembesar negeri dan orang kenamaan turut menunaikan solat di masjid yang sama. Sultan Mizan turut berangkat ke Majlis Takbir Malam Raya Aidil Adha, di Istana Maziah malam tadi.Selesai menunaikan solat, Sultan Mizan berangkat ke Makam Diraja dan menyertai majlis tahlil. Para pembesar negeri dan orang kenamaan turut hadir.

 

Hoki Terengganu di bawah pengurusan profesional tahun depan

Oleh; Esah Abdullah

Pasukan hoki Terengganu bakal diurus secara profesional mulai tahun depan dan pemainnya akan menikmati elaun sama dengan apa yang dikecapi oleh pemain bola sepak.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, kerajaan bangga dengan kejayaan pasukan hoki negeri yang pertama kali bergelar juara Piala Tun Razak sejak diadakan 50 tahun lalu.

“Mulai tahun depan kita akan wujudkan team kita sendiri seperti team bola sepak dan membawa nama negeri untuk menyertai mana-mana kejohanan termasuk Liga Hoki Kebangsaan,” katanya di majlis Penyampaian Insentif kepada atlet hoki di Wisma Darul Iman.

Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah’ Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan negeri, YB Haji Rozi Mamat; Pengarah Sukan Negeri (MSN) Haji Zainal Abidin Husein dan Setiausaha Politik Menteri Besar merangkap Presiden Persatuan Hoki Terengganu, Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid.

Pada majlis itu Menteri Besar telah menyerahkan RM72,000 insentif kepada pasukan hoki di atas bergelar juara dan setiap pemain menerima RM3,000 seorang.

Sementara itu, Jurulatih Hoki Terengganu, Encik Nik Rozemi Nik Mohamad ketika ditemui di majlis itu melahirkan rasa syukur dan gembira di atas perhatian kerajaan negeri terhadap suka itu.

“Sudah tiba masanya sukan ini diurus secara professional dan diletakkan sebaris dengan sukan lain termasuk bola sepak,” katanya.

Katanya, dengan persetujuan kerajaan memberi insentif kejayaan dan memberi elaun kepada pemain, akan membangkitkan semangat golongan muda untuk menceburi sukan ini dan berharap ibu bapa juga memberi galakkan kepada mereka.

 “Tentunya insentif daripada kerajaan ini membangkitkan semangat yang berkobar kalangan pemain untuk memburu kejayaan seterusnya tahun depan,” katanya.

 

JaHEAT anjur kursus pelapis imam

Oleh: Suriati Ali

 Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JaHEAT) terus menganjurkan kursus Pelapis Imam Bilal Masjid Mukim sebagai langkah memperkukuhkan institusi masjid di Kuala Terengganu.

 Pegawai Agama Daerah Kuala Terengganu, Encik Mohd Ariffin Jusoh, berkata setakat ini pihaknya menerima 120 penyertaan membabitkan jemaah masjid di daerah itu.

 “Kursus sehari ini terbuka kepada mereka yang berumur 40 tahun ke atas dan keutamaan kepada jemaah masjid yang berkelayakan.

“Kursus ini sebagai jalan pintas kepada jemaah masjid yang berminat untuk menjadi imam dan bilal sekiranya terdapat kekosongan jawatan,” katanya.

 Katanya, apabila menyertainya sesorang itu akan didedahkan dengan pelbagai ilmu dengan lebih mendalam sebagai langkah melahirkan imam dan bilal bertauliah.

“Kebanyakan mereka yang mendaftar itu sudah mempunyai pengalaman sebagai imam dan bilal di masjid kampung masing-masing.

“Dengan menyerai kursus yang dianjurkan ini, ilmu sedia ada dapat ditambah selain memperoleh sijil,” katanya.

Encik Mohd Ariffin turut memberitahu, apa yang menariknya, cara pengurusan jenazah turut dimuatkan ke dalam modul kursus bagi memberi pendedahan berkaitan itu.

 

Jalinan strategik JPNT-kerajaan negeri tuai hasil terbaik

Oleh: Aida Abd Rahman

Jalinan rangkaian strategik pendidikan antara Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) dengan Kerajaan Terengganu melalui Program Pendidikan Anjung Ilmu (PPAI) membuahkan hasil yang amat membanggakan.

Hubungan baik itu membolehkan Terengganu meraih kejayaan demi kejayaan dalam peperiksaan awam, aktiviti kurikulum, kokurikulum dan pembangunan sahsiah murid.

Pengarah JPNT, Encik Zakaria Hussin, berkata pihaknya ingin berkongsi kejayaan berkenaan melalui penganjuran Karnival Pendidikan Terengganu yang merupakan acara tahunan JPNT dengan kerjasama kerajaan negeri yang sebelum ini dikenali dengan nama Ekspo Pendidikan Negeri Terengganu.

“Ini merupakan tahun kedua kita menjenamakannya semula dengan nama Karnival Pendidikan Terengganu.

 “Malah, sejajar dengan hasrat dan dasar Kementerian Pelajaran Malaysia melalui Transformasi Pendidikan Negara serta `Amalan Guru Penyayang’, usaha memberi penghargaan kepada murid-murid, guru-guru dan pengurusan sekolah yang berjaya menunjukkan prestasi terbilang dalam semua bidang pendidikan, diterjemahkan secara kolektif dalam karnival ini,” katanya di program Karnival Pendidikan Terengganu 2012, di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, kelmarin (23 Oktober).

 Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman dan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Encik Zakaria Hussin.

Encik Zakaria berkata, pelaksanaan karnival ini berkonsepkan pengiktirafan dan penghargaan kepada murid, guru dan pengurusan sekolah kerana kejayaan mencipta pelbagai kejayaan dalam bidang kurikulum dan kokurikulum serta mengharumkan nama Terengganu, di persada kebangsaan dan antarabangsa.

Beliau berkata, pihaknya menyahut usaha dan cabaran peningkatan kualiti sistem pendidikan kebangsan melalui Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013 – 2025 sebagai prasyarat utama memacu kemajuan Negara.

 Katanya, matlamat akhir pendidikan iaitu peningkatan `kemenjadian murid’ yang memerlukan semua warga pendidik melipatgandakan usaha melalui pelbagai anjakan dan aspirasi.

“Karnival ini diharapkan berupaya menyerlahkan potensi, meningkatkan penghormatan diri, daya fikir dan daya juang ke arah merealisasikan pembinaan watak murid yang seimbang dan harmonis sebagaimana hasrat Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

“Sebenarnya pendidikan berdepan dengan tugas besar untuk merealisasikan hasrat pembentukan modal insan aras tinggi. Warga pendidik yang menggelarkan dirinya profesional, bertanggungjawab menggalas agenda transformasi negara, memikirkan cara bagaimana menterjemahkannya dalam medan pendidikan yang diamanahkan kepada kita, dengan ikhtiar yang paling strategik, dengan kaedah yang paling inovatif dan dengan pendekatan yang paling berkesan,” katanya.

Beliau seterusnya mengambil peluang mengucapkan penghargaan kepada kerajaan negeri di bawah pimpinan  Dato’ Seri Haji Ahmad dan Dato’ Ahmad Razif kerana memberi kerjasama yang erat dan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada usaha menjadikan Terengganu Negeri Anjung Ilmu.

Menurutnya, pelbagai bentuk sumbangan, dana dan kepakaran yang telah, sedang dan akan diberikan oleh kerajaan negeri dalam usaha memastikan warga pendidikan di Terengganu lebih bersemangat untuk merealisasikan agenda besar transformasi negara ke arah menuju Negara Maju menjelang 2020.

 

25 October 2012

MB iring sultan takbir di Istana Maziah

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, akan mengiringi Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin, berangkat ke Majlis Takbir Malam Raya Aidil Adha, di Istana Maziah malam ini.

Para pembesar negeri dan orang kenamaan dijangka turut hadir pada majlis tersebut.

Sultan Mizan dan Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah, dijadualkan menunaikan solat sunat Aidil Adha di Masjid al-Muktafibillah Shah, Ladang, pagi esok.

Menteri Besar dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud akan mengiringi baginda berdua menunaikan solat tersebut.

 

Isteri MB lawat rumah kebajikan

To' Puan Seri Hajah Norliza Mahmud meluangkan masa dengan empat kanak-kanak yang ditempatkan di Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi, Teluk Ketapang, selepas kanak-kanak itu ditinggalkan oleh ibu dan bapanya.
Oleh:Noraini Jusoh 

Isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud bersama beberapa ahli Badan Amal dan Kebajikan Isteri Wakil-Wakil Rakyat Terengganu (Srikandi) meluangkan masa melawat Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi, Teluk Ketapang, semalam.

Ketibaan beliau dan ahli jawatankuasa Srikandi disambut meriah oleh hadirin yang hadir termasuk 20 penghuni Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi.


Tujuan kunjungan pada kali ini adalah untuk melawat anak-anak yatim dan mendekati masyarakat setempat yang merupakan antara aktiviti wajib Srikandi apabila mempunyai kelapangan.

Selepas bersalaman dengan tetamu yang hadir To’ Puan Seri Norliza mendengar taklimat ringkas mengenai sejarah penubuhan Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi yang disampaikan oleh Tuan Haji Abu Bakar Awang yang merupakan ketua rumah kebajikan tersebut.

Dalam majlis jamuan petang yang membuka peluang kepadanya untuk beramah mesra dengan orang ramai, To’ Puan Seri Norliza turut berbesar hati menyampaikan sumbangan kepada penghuni pusat jagaan yang terdiri daripada lapan kanak-kanak perempuan dan 12 lelaki itu.


Penghuni yang ditemui rata-rata melahirkan rasa gembira dan berterima kasih kepada Srikandi yang sudi menjenguk dan menghulurkan sumbangan kepada mereka.

“Saya sangat suka menerima pemberian ini dan akan gunakannya sebaik mungkin,” ujar Hayati Abdullah, 15, yang telah lapan tahun mendiami Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi.

Sebelum menamatkan kunjungan pada petang itu, To’ Puan Seri Norliza dan ahli Srikandi yang lain sempat melawat blok kediaman yang menjadi tempat tinggal anak-anak yang kurang bernasib baik itu.

Pejabat Daerah Kuala Nerus buka 70 peratus peluang kerja baru

Oleh: Aida Abd Rahman

Pembukaan daerah kelapan, Kuala Nerus dijangka akan membuka 70 peratus peluang pekerjaan baru kepada penduduk tempatan bagi mengisi pelbagai jawatan di bawah perkhidmatan awam di pusat pentadbiran daerah baru itu.

Sementara 30 peratus lagi jawatan akan diisi menerusi penempatan di kalangan kakitangan Pejabat Daerah Kuala Terengganu .

 Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Haji Wan Nawawi Wan Ismail (gambar), berkata kewujudan daerah baru itu pastinya memerlukan sekurang-kurangnya 70 peratus kakitangan baru bagi melancarkan operasi dan pengurusan pusat pentadbiran itu nanti.

 “Sebaik sahaja mendapat kelulusan Kerajaan Pusat, kita akan segera melaksanakan kerja susulan termasuk pemecahan jabatan, pembahagian lot-lot tanah dan mukim yang pastinya akan melibatkan penstrukturan dan penetapan semula sempadan di bawah daerah baru itu nanti.

“Daerah baru itu nanti akan melibatkan empat Dewan Undangan Negeri (DUN), iaitu Batu Rakit, Seberang Takir, Bukit Tunggal dan Tepoh yang merangkumi dua mukim besar serta kira-kira satu pertiga daripada kawasan Kuala Terengganu,” katanya kepada media selepas program Luncheon Talk anjuran Jabatan Penerangan Negeri Terengganu (JPNT), di Hotel YT Midtown, Kuala Terengganu, kelmarin (23 Oktober).

Turut hadir, Setiausaha Majlis Bandar Raya Kuala Terengganu, Haji Samiun Salleh dan Penolong Pengarah JPNT, Encik Mohd Iskandar Jaafar.

 Katanya, seramai 292 Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung yang terdapat di seluruh Kuala Terengganu kini juga akan berkurangansebaik dipindahkan ke Kuala Nerus berdasarkan pemecahan sempadan.

“Keseluruhan DUN Batu Rakit di Parlimen Kuala Nerus secara keseluruhannya berada di bawah Kuala Terengganu dan selepas ini mereka akan berada di pusat pentadbiran baru (Kuala Nerus) pula.

“Manakala DUN Manir (Parlimen Hulu Terengganu) juga berada di (daerah) Kuala Terengganu , manakala di Parlimen Marang, DUN Bukit Payong dan Alor Limbat sebahagiannya juga terletak di (daerah) Kuala Terengganu,” katanya.

Menurutnya, daripada 23 mukim dengan 29 penghulu di Kuala Terengganu, dua mukim dengan tiga hingga empat penghulu daripanya akan diletakkan di Kuala Nerus.

 Selain itu, pembangunan daerah Kuala Nerus di tapak seluas 200 hektar di Gong Badak mula dilaksanakan pertengahan tahun ini dengan kerja-kerja tanah yang membabitkan kos dianggarkan berjumlah RM20 juta.

Peringkat pertama kerja tanah dilaksanakan di kawasan seluas 100 hektar melibatkan kerja-kerja pembinaan tapak bangunan, sistem perparitan dan kolam takungan serta jaringan jalan raya.

 

JKR sedia RM2.6 juta bina terowong

Oleh:Noraini JusohKerajaan negeri melalui Jabatan kerja Raya (JKR) memperuntukan sebanyak RM2.6 juta bagi pembinaan terowong di bawah jalan dari Pulau Kambing ke Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Chung Hwa Wei Sin, Bukit Kecil.

Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR), Ir Shafii Mohamad berkata, projek yang beroperasi pada 12 Mac lepas dimulakan dengan kerja-kerja pembersihan tapak dijangka siap sepenuhnya pada 18 Disember ini.

“Setakat ini kira-kira 70 peratus kerja-kerja pembinaan terowong telah siap dan dijangka boleh digunakan oleh orang ramai dalam masa dua bulan lagi.

“Apabila siap sepenuhnya nanti, terowong dua hala yang berukuran panjang 35 meter dan mempunyai ketinggian 3.5 meter ini akan memberi manfaat kepada rakyat Terengganu terutamanya penduduk sekitar,” ujarnya ketika dihubungi Teganukita, hari ini.

Katanya, kenderaan berat tidak boleh melalui terowong ini kerana ianya hanya khusus untuk kenderaan seperti motosikal, kereta, van dan lori-lori kecil sahaja.

“Tujuan utama terowong ini dibina adalah untuk memudahkan, menjimatkan masa orang ramai serta menjamin keselamatan pelajar sekolah yang sebelum ini terpaksa melalui jalan sesak serta jauh untuk berulang alik dari rumah ke sekolah.

“Justeru, dengan adanya terowong ini nanti, pengguna jalan raya dan penduduk sekitar Pulau Kambing dapat jadikan terowong ini sebagai jalan alternatif selain dapat mengelakkan mereka terlibat dengan kesesakan jalan raya terutamanya jika ingin pergi ke kawasan sekitar Sek. Men. Jenis Keb. Chung Hwa Wei Sin,” ujar beliau.

Ekoran projek ini masih belum siap sepenuhnya, Ir Shafii Mohamad turut menasihatkan orang ramai sentiasa berhati-hati menggunakan jalan raya di kawasan pembinaan terowong terbabit.

“Di waktu puncak, kebiasaanya jalan tersebut sedikit sesak ekoran kerja-kerja pembinaan terowong masih berjalan, oleh itu saya berharap orang ramai sentiasa berwaspada dan bersabar agar tidak berlaku perkara yang tidak diingini,” ujarnya.JKM utama keperluan anak yatim

Oleh: Noraini Jusoh 

Kerajaan negeri melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sentiasa mengutamakan keperluan anak-anak yatim Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi terutamanya berkaitan dengan pendidikan mereka.

Penghuni Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi merakam kenangan bersama Serikandi.
Penyelaras Kanak-Kanak Daerah, Monira Sulaiman berkata, JKM bertanggungjawab memantau pusat jagaan ini dan memberikan sejumlah peruntukan kepada penjaga rumah kebajikan itu khusus untuk keperluan harian dan persekolahan penghuninya.

Ketua Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi, Haji Abu Bakar Awang berkata, pusat jagaan ini mula beroperasi pada tahun 1993 dengan satu blok yang telah disumbangkan oleh seorang insan prihatin yang menempatkan 16 orang penghuni.

“Lima tahun kemudian, satu blok lagi bina juga atas sumbangan insan yang baik hati,” ujarnya yang telah menabur bakti menjaga anak-anak yang kurang bernasib baik ini bersama dua keluarga lagi sejak 1 Mei 1999.


Katanya, buat masa ini, 20 anak yatim terdiri daripada keluarga miskin dan keluarga bermasalah ditempatkan oleh JKM di pusat jagaan ini.

“Walaupun tidak tinggal dengan keluarga kandung atau saudara mara, mereka tidak pernah kekurangan kasih sayang dan pendidikan kerana saya dan penjaga yang lain menganggap mereka seperti anak sendiri dan memberikan pendidikan agama yang sempurna.

“Buat masa sekarang, nasib 12 anak lelaki dan lapan perempuan ini juga tidak akan terabai kerana segala keperluan harian dan pendidikan mereka sentiasa mendapat sumbangan daripada JKM, lembaga pelawat, NGO, serta orang perseorangan.

“Saya berharap sumbangan ini akan berterusan agar masa depan anak-anak ini terbela,” ujarnya ketika ditemui Teganukita sempena lawatan isteri Menteri Besar ke Rumah Tunas Harapan Darul Hilmi, semalam.

Menurut Haji Abu Bakar lagi, sejak penubuhannya, pusat jagaan ini telah berjaya menjadikan bekas penghuninya sebagai seorang jurutera, guru dan ada yang masih menuntut di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA).

“Harapan saya kepada penghuni disini cuma satu iaitu rebutlah peluang yang diberikan dengan belajar bersungguh-sungguh untuk mengubah nasib diri sendiri dan hargailah jasa orang ramai kepada mereka,” katanya.

 

YPU ingin lahir usahawan jutawan

Oleh; Esah Abdullah

Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu (YPU) berazam untuk mewujudkan komuniti usahawan Terengganu yang mantap dan akan menjadikan negeri sebagai hub usahawan pelbagai produk.

Ketua Pegawai Eksekutif YPU, Haji Azmi Razik (gambar) berkata, pihaknya sentiasa berusaha memberi suntikan semangat kepada usahawan di negeri ini untuk mengembangkan perniagaan dengan membawa beberapa tokoh usahawan berjaya di negara ini untuk memberi motivasi bagaimana cara merintis jalan ke puncak.


“Kita yakin sebagai satu-satunya yayasan di negara ini yang diwujudkan oleh kerajaan negeri khusus untuk melahirkan usahawan jutawan pada masa akan datang,” katanya kepada pemberita di program Luncheon Talk bersama Datuk Maznah Hamid di Hotel Permai Kuala Terengganu.

 Setakat ini katanya, YPU telah mewujudkan ruangan sahabat usahawan dan portal usahawan dalam usaha mendaftar seberapa ramai usahawan di negeri ini serta memberi peluang mereka mempromosikan produk masing-masing kepada umum.

Katanya, dalam bajet 2013 yang diumumkan oleh Perdana Menteri menyediakan peruntukan RM50 juta untuk pinjaman bagi perniagaan ‘online’ dan ia selari dengan kewujudan YPU e-Mall yang menyediakan kaedah jualan secara dalam talian dan peluang ini harus direbut oleh usahawan di negeri ini.

Tambahnya, YPU juga telah mengadakan beberapa perjanjian usahasama dengan pelbagai agensi di seluruh negara dan berharap peruntukan RM10 bilion yang diumumkan Perdana Menteri di bawah Industri Kecil dan Sederhana (IKS) terutama bagi pembiayaan pinjaman, kursus pembungkusan dan pemasaran merupakan sinar baru kepada usahawan untuk bergerak lebih aktif.

“Hasrat kita ingin melihat usahawan di negeri ini bukan setakat berlegar dalam negeri dan negara sahaja sebaliknya dapat pergi lebih jauh hingga menembusi pasaran luar negara,” katanya.

Beliau seterusnya berharap, mereka yang telah berjaya tidak terus meninggalkan rakan-rakan yang lain sebaliknya harus sentiasa berganding serta meluaskan lagi jaringan perniagaan bersama-sama.

Berhubung dengan program Luncheon Talk, hampir setiap bulan diadakan dengan menjemput tokoh-tokoh usahawan terkenal dalam negara   bagi membuka minda usahawan di negeri ini.

“Kita akan mengenakan sedikit bayaran kepada usahawan yang ingin menghadirinya dan setiap mereka yang ingin berjaya tentunya perlukan pengorbanan masa, tenaga dan wang ringgit,” katanya.

 

Jentera BN Manir diminta bersama-sama perkemaskan strategi

Oleh: Suriati Ali

 Semua jentera Barisan Nasional (BN) terutama golongan muda di Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir diminta bersama-sama memperkemaskan strategi bagi memastikan BN dapat merampas kembali DUN berkenaan pada Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 kelak.

 Pegawai Pembangunan DUN Manir, Encik Yusof Awang Hitam (gambar), berkata dia yakin hasil kerjasama semua disamping mendapat sokongan kerajaan di bawah kepimpinan Menteri Besar, Dato’ Seri Ahmad Said ia pasti berjaya.

“Bermula sekarang, marilah kita bersama-sama gandakan usaha dan buang sikap ego jika benar-benar serik berada di bawah `ketiak’ kepimpinan Pas di mana sehingga kini tiada sebarang pembagunan dilaksanakan.

“Kita perlu bekerja keras mendekati dan memberi penerangan kepada rakyat, terutama golongan muda yang mungkin tidak begitu menghayati apa yang diperjuangkan oleh pemerintah hari ini,” katanya pada Majlis Komunikasi Patriotik, di Hotel Tanjong Vista, Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Katanya, semua pihak mesti akui PRU yang bakal ditempoh nanti adalah paling mencabar dan perlu tempuhinya dengan pelbagai persediaan.

"Jangan ada lagi istilah `cah keting’ sesama sendiri sebaliknnya perlu berjuang bermati-matian supaya kemenangan menjadi milik BN dan Umno,” katanya


 

MSN anjur Kejohanan Futsal

Oleh: Suriati Ali

 Majlis Sukan Negeri akan menganjurkan Kejohanan Futsal bawah 20 tahun pada 3 November depan bertempat di Gelanggang Futsal Sport Planet, Gong Badak, Kuala Terengganu.

Pengarahnya, Zainal Abidin Hussin (gambar), berkata penganjuran kejohanan itu cukup penting bagi mencari bakat baru dan sebagai persediaan menghadapi Sukan Malaysia (Sukma) di Kuala Lumpur tahun depan.

 “Ia adalah salah satu program berterusan bagi memartabatkan sukan itu di kalangan remaja dan belia di Terengganu seterusnya mengentahkan bakat mereka ke peringkat lebih tinggi.

“Pada kejohonan ini nanti, kategori lelaki dan wanita akan dipertandingkan dan bakal merebut hadiah keseluruhan sebanyak RM8,000,” katanya.

 Johan kategori lelaki akan membawa pulang wang tunai RM3,000, kedua, RM1,500 dan tempat ketiga dan keempat masing-masing RM500.

Manakala kategori wanita RM1,000 (johan), RM700 (kedua) dan ketiga dan keempat pula RM400. Encik Zainal turut memberitahu, kejohanan yang bakal dianjurkan itu menjadi platform kepada pihaknya untuk memilih pemain berbakat sebelum diserapkan ke dalam skuad Terengganu menjelang Sukma akan datang.

Jesteru itu, siapa yang berminat untuk menyertai kejohanan yang berlangsung sehari itu boleh mendapatkan borang penyertaan di pejabat MSN, Gong Badak, Kuala Terengganu dengan kadar yuran yang dikenakan RM50 setiap pasukan.

 


Operasi bersepadu menjelang AidiladhaOleh: Mohammad Ishak

LIMA agensi  penguatkuasa mengadakan operasi bersepadu di Kampung Air sejuk, Setiu hari ini berjaya mengesan pelbagai kesalahan yang dilakukan pengguna jalanraya termasuk lima kes membabitkan penyalahgunaan dadah.

Operasi yang diadakan selama 4 jam itu disertai Jabatan pengangkutan Jalan (JPJ), Polis Trafik, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) ,Bahagian Kawalan Filem, Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KDNKK).

Penolong Pengarah Penguatkuasa JPJ Negeri, Hashim Borhan yang mengetuai operasi berkata lima kes penyalahgunaan dadah telah dikesan oleh anggota AADK apabila membuat saringan urin terhadap 60 pengguna jalanraya dalam operasi berkenaan.

Katanya, mereka membabitkan pemandu kereta dan menunggang motosikal yang apabila disaring didapati positif Methempetamine (pil kuda) dan tindakan lanjut telah diambil oleh AADK terhadap mereka.

 “ Selain itu pihak polis juga telah mengeluarkan 40 saman terhadap pemilik kenderaan yang didapati telah mengubah rekabentuk kenderaan mereka disamping menggunakan nombor pendaftaran yang tidak mematuhi peraturan”, katanya kepada media selepas mengadakan operasi di lokasi pemeriksaan.

Menurut Hashim secara keseluruhannya sebanyak 215 buah kenderaan telah diperiksa dalam operasi itu dan darnya JPJ juga telah mengeluarkan 39 notis saman membabitkan pelbagai kesalahan terutamanya memandu tanpa lessen dan penggunaan cukai jalan yang telah tamat tempoh.

Katanya, operasi bersepadu itu juga turut memberikan tumpuan kepada kenderaan perdagangan dan pengangkutan awam seperti bas awam, bas ekspress dan bas pelancong.

 “ Enam buah pengangkutan perdagangan turut diberikan notis kerana membawa muatan melebihi had membabitkan lori membawa besi dan lori perabot. Kesemua kesalahan akan dirujukkan kepada Suruhanjaya Pengangkutan Awam (SPAD)”, katanya.

Beliau berkata, dalam Operasi Khas Motosikal yang diadakan di empat lokasi di seluruh diseluruh negeri pada 20 Oktober lalu , JPJ telah mengesan dan mengeluarkan notis saman kepada 200 penunggang motosikal.

 Katanya, pihaknya memberikan tumpuan khas kepada penunggang motosikal kerana mereka merupakan penyumbang tertinggi kes kemalangan maut setakat ini di Terengganu

T-Team melangkah ke fasa baru tahun depan

Menteri Besar ditemani SUK Terengganu menjawab pertanyaan wartawan pada sidang akhbar selepas mesyuarat mingguan exco di Wisma Darul Iman.
Oleh; Esah Abdullah

Pasukan T-Team akan melangkah ke fasa baru apabila bakal diuruskan secara profesional oleh seorang pengurus merangkap jurulatih yang didatangkan khas dari luar negara tahun depan.

 Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, langkah ini diambil untuk memberi keberkesanan terhadap corak permainan yang diuruskan oleh orang yang sama iaitu pengurus merangkap jurulatih malah bersama bermain di padang.

 “Setakat ini kita telah mengenalpasti beberapa pemain yang boleh mengalas tanggungjawab itu termasuk bekas penyerang Liverfool, Robbie Fowler,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Mingguan Exco di Wisma Darul Iman semalam.

Katanya, sebelum menerima pemain berkenaan mereka perlu menjalani ujian kecerdasan bersama pasukan sebagaimana yang ditetapkan oleh T-Team dalam usaha mencari penyerang untuk membantu pasukan pada musim depan.

Sehubungan itu, T-Team juga turut mengintai beberapa pemain import dari beberapa negara termasuk England serta pemain kelahiran Ghana, Derek Boateng, 29.

“Dengan kehadiran beberapa pemain ternama bersama pasukan T-Team diharap dapat menarik penonton untuk memenuhi bangku stadium musim depan,” katanya.

Tambahnya, sebelum ini kehadiran penoton di stadium amat mengecewakan biarpun ketika itu T-Team beraksi dalam separuh akhir Piala Malaysia musim lalu ketika menentang Selangor dan berharao senario itu akan berubah.

 

Pilih BN negara aman

Oleh:Kamarudin Mat Akib dan Amirullah Othman 

Hj Shamsudin Sulong
Pengundi di negeri ini diingatkan supaya memilih calon-calon Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-13 bagi memastikan BN terus memerintah, demi keamanan dan kesejahteraan negara.

Pengarah Unit Komunikasi Negeri (Ukom), Haji Shamsudin Sulong, berkata hanya BN yang mampu menjaga keamanan negara dan kestabilan politik, berdasarkan sejarah pentanbirannya sejak dulu hingga kini.

Beliau berkata, pengundi di negeri ini perlu mengambil iktibar daripada kehancuran negara-negara lain seperti Syiria, Lubnan, Iraq, Palestin, Afganistan dan beberapa lagi negara Arab yang lain akibat politik yang tidak stabil dan perangan sesama sendiri.

“Percayalah tuan-tuan jika bukan BN yang memerintah negara ini selepas PRU-13, kita semua tidak akan dapat keluar rumah dengan aman, walaupun untuk ke masjid atau kubur kerana parti lain tidak mampu untuk menjaga keamanan negara,” katanya ketika berucap pada Majlis Komunikasi Patriotik anjuran Unit Komunikasi Negeri (Ukom) di Hotel Vista malam tadi.

Hadir sama, Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku; Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan, Haji Azmi Razik; Penolong Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat (AMPT), Encik A. Latiff Awang, ketua-ketua cawangan Umno di DUN Rhu Rendang dan pengerusi-pengerusi JKKK.

Haji Shamsuddin berkata, parti Pas pula hanya memecahbelahkan rakyat dan menghasut mereka supaya menentang kerajaan.

“Tindakan yang dilakukan oleh Pas ini merupakan satu sikap yang bertentangan dengan lunas-lunas agama Islam. Orang Pas lebih rela memberi sokongan kepada DAP yang terang-terang anti-Islam.

Jadi buat apa lagi kita nak sokong Pas,” katanya. Beliau turut mengingatkan jentera UMNO dalam Dun Rendang supaya sentiasa bersedia dan jangan lalai kerana siren daripada YAB Perdana Menteri untuk membubarkan Parlimen bila-bila masa sahaja.


Pengundi Rhu Rendang, Parlimen Marang perlu pilih BN

Oleh :Amirullah Othman


Pengundi di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang dan Parlimen Marang tiada pilihan melainkan mengundi calon Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Haji Nik Dir Nik Wan Ku, berkata hanya ini pilihan yang ada bagi memastikan dua kawasan itu dibangunkan setanding dengan kawasan dan daerah lain.

“Jika kita tengok, Marang merupakan daerah paling mundur berbanding kawasan lain kerana lama berada di bawah pentadbiran parti pembangkang,” katanya ketika berucap pada Majlis Komunikasi Patriotik anjuran Unit Komunikasi Negeri (Ukom) di Hotel Tanjong Vista, malam tadi.

Hadir sama Pengarah Ukom, Haji Shamsudin Sulong Pengarah Unit Komunikasi Negeri Terengganu; Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan, Haji Azmi Razik; Penolong Pengarah Agensi Pembangunan Masyarakat (AMPT), Encik A. Latiff Awang, ketua-ketua cawangan Umno di DUN Rhu Rendang dan pengerusi-pengerusi JKKK.

Haji Nik Dir amat teruja dan berterima kasih dengan kehadiran semua jentera Umno yang akan bekerja dalam PRU 13 nanti kerana telah menunjukkan semangat yang kuat untuk hadir serta taat setia kepada parti.

Beliau amat mengharapkan kerjasama yang penuh dari semua jentera untuk memenangkan UMNO dan Barisan Nasional tanpa mengira siapa calon yang diletakkan oleh pucuk pimpinan di Dun Rhu Rendang.

Sejak PRU tahun 1986, Dun Rendang telah di tawan oleh pembangkang dan pada kali ini beliau ingin melihat dan pucuk pimpinan mengharapkan Barisan Nasional akan memenangi kerusi Dun Rhu Rendang.

“Jika ingin melihat Bandar Marang maju, Dun Rhu Rendang mesti dimenangi oleh Barisan Nasional kerana pusat bandar Marang berada dalam Dun Rhu Rendang,” katanya.


Kerajaan agih RM100,000 untuk guru, pelajar dan sekolah cemerlang

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri memperuntukkan kira-kira RM100,000 bagi mengiktiraf kebolehan dan kemampuan guru, pelajar serta sekolah seluruh Terengganu yang mencapai keputusan terbaik dalam setiap peperiksaan awam, kurikulum dan kokurikulum di peringkat negeri, kebangsaan dan antarabangsa.

 Peruntukan itu diagihkan kepada 358 penerima anugerah mengikut 36 kategori di Majlis Karnival Pendidikan Terengganu, Anugerah Kecemerlangan Pendidikan, di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, kelmarin (23 Oktober).

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata pengkitirafan itu merupakan satu usaha untuk meningkatkan lagi potensi diri dan kemampuan guru, pelajar serta pejabat pelajaran daerah sehingga Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) bagi memperkasakan sektor pendidikan negeri.

“Agenda menjadikan Terengganu Negeri Anjung Ilmu dapat dicapai menerusi pelbagai usaha memperkasa pendidikan melalui pengiktirafan kepada murid dan guru yang berjaya mempamerkan keterbilangan dalam bidang pendidikan.

 “Kita berharap bahawa kejayaan yang dapat dicapai selama ini dapat terus kita pertahankan sampai bila-bila..Insya-Allah,” katanya di sidang media selepas melancarkan program itu. Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman dan Pengarah JPNT, Encik Zakaria Hussin.

Kesemua penerima anugerah menerima sijil dan wang tunai di majlis yang bertemakan `Guru Penyayang, Murid Berkualiti’.

 

Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional Terengganu salur RM2 juta kepada KRTOleh: Mohammad Ishak

Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) Negeri Terengganu menyalurkan RM2 juta kepada Kawasan Rukun Tetangga (KRT) di seluruh negeri ini bagi menjalankan pelbagai aktiviti kemasyarakatan sepanjang tahun ini.

Pengarahnya, Tukimin Sarlan berkata, pengagihan menerusi geran pentadbiran itu membolehkan 371 Kawasan Rukun Tetangga (KRT) yang ditubuhkan oleh jabatan itu dapat meenggerakkan ahli menyertai aktiviti yang dianjurkan oleh pertubuhan itu.

Katanya, ketika ini terdapat lebih 7,000 ahli KRT dan komuniti setempat mendapat manfaat daripada penubuhan KRT yang sentiasa bergiat aktif menjalankan aktiviti di kawasan masing-masing.

Bagaimanapun,katanya daripada jumlah itu masih ada 25 peratus daripada KRT yang ditubuhkan tidak bergerak aktif menjalankan aktiviti yang sepatutnya dilaksanakan oleh KRT terbabit.

“Pihak JPNIN sedang memantau KRT yang didapati tidak aktif supaya jawatankuasa dapat menggerakkan semula kerana tiada pihak jabatan sentiasa menyalurkan peruntukkan untuk menjalankan aktiviti,” katanya pada majlis Sambutan Perhimpunan Pemimpin Rukun Tetangga Peringkat Negeri Terengganu.

Majlis yang berlangsung di Dewan Besar Politiknik Sultan Mizan,Dungun itu dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri, Dato’ Zaa’ba Mohd Adib.

Pada majlis itu kira-kira 1,000 pemimpin dan ahli jawatankuasa KRT dari seluruh negeri ini menghadiri perhimpunan berkenaan.

Pada majlis sama Zaa’ba turut menyampaikan hadiah kepada pemenang pertandingan Kempen Kibar Jalur Gemilang, sempena sambutan bulan kemerdekaan negara tahun ini.

24 October 2012

PPAT anjur pameran foto

Oleh: Norani Jusoh 

Perbadanan Perpustakaan Awam Terengganu (PPAT) dengan kerjasama Kedutaan Amerika Syarikat (AS) menganjurkan pameran foto sempena 50 tahun program Peace Corps di Malaysia di ruang legar perpustakaan awam negeri, bermula semalam.

Bertemakan “An Enduring Bond: 50th Anniversary of the Peace Corps in Malaysia: A Photo Exhibition” gambar-gambar yang dipamerkan menonjolkan semangat sukarelawan rakyat Amerika yang datang ke Malaysia untuk berkhidmat di bidang pertanian, pendidikan dan teknologi bermula tahun 60-an.

Selain itu, aktiviti-aktiviti 17 peserta program English Teaching Assistants (ETAs) yang telah ditempatkan di sekolah terpilih di Terengganu sejak Januari lalu turut dipamerkan di pameran tersebut.

Duta Amerika Syarikat di Malaysia, Paul W. Jones, berkata menerusi program ETAs, beliau berbangga dengan graduan negaranya yang dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran baru dalam usaha membantu pelajar di Terengganu menguasai bahasa Inggeris.

“Menerusi program Peace Corps, diharap kerjasama antara Malaysia dan Amerika Syarikat akan terus terjalin dan dapat memberi manfaat kepada kedua-dua pihak,” ujarnya dalam ucapan aluan sempena majlis perasmian pameran foto tersebut, semalam.

Di majlis yang sama, peserta ETAs turut diraikan sempena menghargai jasa mereka berkhidmat di bidang pendidikan di Terengganu yang bakal berakhir November ini.

Turut hadir, Timbalan Pengarah Unit Perancang Ekonomi Negeri, Tun Ahmad Faisal Tun Abdul Razak dan Pengarah PPAT, Hajah Nor Akmal Abdul Fatah.

Insentif RM72,000 kepada atlet rangkul juara hoki Piala Tun Razak

Kerajaan negeri menyampaikan ganjaran RM72,000 kepada skuad hoki Terengganu selepas muncul juara Kejohanan Hoki Piala Tun Razak.
Oleh; Esah Abdullah

Kerajaan negeri bersetuju memberi insentif RM3,000 kepada setiap atlet hoki Terengganu selepas kejayaan melakar kejuaraan di pentas final, Kejohanan Hoki Piala Tun Razak ke-50 di Stadium Hoki Indera Mahkota, Kuantan, malam kelmarin.

Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said berkata, ganjaran berjumlah RM72,000 itu sebagai penghargaan kerajaan kepada pemain dan barisan pengurusan yang berjaya membawa balik piala itu ke negeri ini selepas 50 tahun memburunya.

“Kejayaan ini amat membanggakan kita dan ini mengambarkan anak-anak Terengganu mampu mencipta kejutan walaupun ini bukan sukan pilihan kita,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco di Wisma Darul Iman, hari ini.

Hadir sama Setiausaha Kerajaan, Dato' Haji Mazlan Ngah; Pengerusi jawatankuasa Belia dan Sukan negeri YB Haji Rozi Mamat dan Setiausaha Politik Menteri Besar merangkap Presiden Hoki Terengganu, Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid. 

Menteri Besar berkata, mulai tahun depan kita akan mewujudkan pasukan sendiri yang diurus secara profesional dan akan menyertai Liga Hoki Kebangsaan yang sebelum ini hanya disertai oleh Kelab-kelab dari agensi kerajaan dan swasta.

 “Usaha ini adalah untuk memastikan bakat-bakat pemain tidak terpendam begitu sahaja, kerana rugi jika mereka tidak menyertai apa-apa pertandingan dalam tempoh masa yang panjang,” katanya.

Sehubungan itu, pemain akan didedahkan dengan menyertai pelbagai kejohanan dan perlawanan persahabatan untuk menambah stamina mereka.

“Setakat ini, terdapat lima orang atlet dari negeri ini yang mewakili negara dan berharap setelah kita mempunyai pasukan nanti lebih ramai muncul pemain yang boleh bermain dengan pasukan negara,” katanya.

Dato’ Seri Haji Ahmad kemudiannya meminta Presiden Persatuan Hoki Terengganu, Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid supaya berurusan secara terperinci dengan pihak hoki kebangsaan untuk mengetahui syarat-syarat penyertaan Liga Hoki Kebangsaan bagi memastikan Terengganu dapat menyertai liga itu kelak.

Beliau seterusnya melahirkan rasa bangga dan berterima kasih kepada semua pemain dan pengurusan kerana telah mengharumkan nama negeri dalam acara hoki di negara ini.

 

Terengganu bakal sertai Liga Hoki Malaysia musim depan

Pasukan hoki Terengganu gembira bersama Menteri Besar .
Oleh: Aida Abd Rahman

Kejayaan Terengganu bergelar juara Kejohanan Hoki Piala Tun Abdul Razak ke-50, kelmarin menambah semangat Kerajaan Terengganu untuk membentuk satu pasukan yang lebih mantap bagi menyertai Liga Hoki Malaysia (LHM) musim depan.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said membayangkan cadangan membawa pasukan hoki ke peringkat lebih berprestij dapat dilaksanakan dengan jayanya bermula musim depan bersandarkan kejayaan menggenggam piala sulung kejohanan berkenaan, selain Terengganu juga terbukti sudah melahirkan ramai pemain hoki profesional di peringkat negeri dan juga kebangsaan.

“Sebagaimana saya sebutkan baru-baru ini, kita telah pun bersetuju untuk menyertai liga hoki peringkat kebangsaan pada tahun hadapan dan kita telah mengarahkan pihak terlibat supaya mendaftar serta memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh pihak liga berkenaan kerana kita tahu bahawa liga ini biasanya disertai kelab-kelab seperti TNB, DBKL, UNiKL dan sebagainya.

 “Kita akan ada pasukan negeri (dalam LHM) kerana saya dapati bahawa Terengganu banyak melahirkan pemain hoki. Hari ini ramai di kalangan mereka berjaya menempatkan diri di peringkat kebangsaan dan mewakili Kelab Kilat, TNB termasuk juga Maybank dan sebagainya,” katanya di sidang media selepas melancarkan Karnival Pendidikan Terengganu, di Stadium Negeri, Kuala Terengganu, semalam (23 Oktober).

 Turut hadir, Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Ahmad Razif Abd Rahman dan Pengarah Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu, Encik Zakaria Hussin.

Menteri Besar berharap Terengganu dapat membentuk satu pasukan yang mantap dan disegani lawan, sekali gus dapat menyaingi kelab-kelab hoki yang sudah menempa nama di negara ini termasuk TNB, KLHC, uniKL dan Sapura.

 “Jadi, kita perlu ada pasukan mewakili negeri ke Liga Hoki Malaysia. Ada pemain kita yang cemerlang tetapi tidak boleh mewakili kelab-kelab ini.

 “ Ini bermakna kita membiarkan bakat-bakat kita ada begitu saja. Justeru itu, kita perlu gabungkan mereka dalam satu pasukan supaya mereka terus aktif dan bertanding dalam liga hoki (LHM) pada tahun hadapan,” katanya.

 Dato’ Seri Ahmad Said berkata, kerajaan negeri bukan hanya menumpukan kepada pelaksanaan untuk memajukan bidang sukan, malah turut memfokuskan semua bidang yang dapat memberi manfaat dan membantu menaikkan imej negeri serta negara.

 Beliau berkata, Terengganu sudah terbukti melahirkan ramai atlit berwibawa yang dicungkil bakat mereka menerusi penganjuran Sukan Malaysia.

 Menurutnya, atlit negeri ini juga paling ramai berjaya mewakili negara di pentas antarabangsa khususnya Sukan SEA di Indonesia tahun lalu dan Sukan olimpik London baru-baru ini di mana enam daripada 10 anak Melayu yang terlibat merupakan anak Terengganu.

 

Ketengah bantu promosi Tahun Melawat Terengganu( TMT ) 2013

Oleh: Mastura Jamaluddin

Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) berjaya menganjurkan satu pertandingan berprestij iaitu Kenyir Motocross Challenge 2012 di Pengkalan Gawi, Hulu Terengganu, kelmarin, yang di hadiri pelbagai peringkat usia peminat permotoran.

Acara tersebut yang merupakan program tahunan, telah bermula seawal jam 10 pagi dan berakhir pada jam 5.30 petang.

Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Negeri, YB Haji Rozi Mamat telah merasmikan dan menyempurnakan majlis penyampaian hadiah kepada para pemenang sempena pertandingan tersebut.


“Sembilan program pelancongan Tasik Kenyir sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 bagi mempromosikan tasik buatan manusia terbesar di mata dunia. Program ini berkonsepkan kegiatan sukan,fotografi dan rekreasi untuk para pelancong yang datang ke Tasik Kenyir.

Lahir 34,084 kanak-kanak khatam al-Quran sejak 2006

Oleh: Suriati Ali

Majlis Khatam Program Pintar al-Quran yang diperkenalkan kerajaan negeri melalui Yayasan Islam Terengganu (YIT) sejak 2006 berjaya mengkhatamkan seramai 34,084 kanak-kanak seawal usia 5 dan 6 tahun di seluruh Terengganu.

Bilangan itu melibatkan kanak –kanak daripada empat gabungan tadika iaitu YIT, Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas), Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu (JPNT) dan Jabatan Perpaduan dan Integriti Nasional (JPIN).

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata kerajaan negeri berpuas hati dengan perkembangan positif itu sekaligus dapat membuktikan Terengganu memiliki ramai kanak-kanak berilmu dan celik al-Quran.

Katanya, kanak-kanak tadika bukan saja berjaya khatam al-Quran pada usia 5 dan 6 tahun, bahkan juga telah berjaya menghafaz surah Yasin dan terjemahan sepenuhnya dengan begitu baik.

“Jika kanak-kanak ini diasuh dan dibimbing secara berterusan, tidak mustahil ia mampu melahirkan generasi Ulul Albab sepeti apa yang diimpikan selama ini.

“Penguasaan al-Quran seperti apa yang diusahakan ini turut menjadi penghalang kepada diri kanak-kanak itu daripada terjebak kepada anasir-anasir negatif dan tidak bermoral,” katanya.

Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat merasmikan Majlis itu yang diadakan di Stadium Tertutup, Kompleks Sukan Negeri, Gong Badak, Kuala Terengganu, semalam.

 Hadir sama, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Haji Mazlan Ngah; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman; Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Khazan Che Mat dan Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri Dato’ Haji Abdul Rahin Mohd Said.

 Turut hadir, Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, YB Haji Muhammad Ramli Nuh; Pengarah Yayasan Islam Terengganu, Haji Md. Kamaru Al-Amin Ismail; wakil Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Haji Ali Mohamad dan Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Dato’ Haji Rozali Salleh.

Dato’ Seri Haji Ahmad turut memberitahu apa yang dilaksanakan ini juga mampu membentuk generasi serta mulia dan berupaya memikul tanggungjawab