Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

18 August 2012

PPD Rhu Rendang anjur majlis berbuka puasa


Oleh: Amirullah Othman

Seramai 250 pemimpin-pemimpin Pemuda dan Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Dun Rhu Rendang hadir dalam Majlis Berbuka Puasa di Marang Village & Spa, kelmarin.

Pegawai Pembangunan DUN Rhu Rendang, Nik Dir Nik Wan Ku, sangat teruja dengan kehadiran yang sangat baik dari Pemuda dan NGO dalam Dun RhuRendang, bagi menjayakan majlis tersebut.

Beliau turut beramah mesra dengan semua tetamu yang hadir ke program berkenaan dan berharap supaya setiap permasalahan yang timbul boleh diluahkan untuk tindakan selanjutnya.

Turut hadir dalam program berkenaan ialah Encik Saiful Bahri Dato’ Baharudin.KetuaPemuda UMNO Negeri Terengganu dan Jasmira Othman Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Marang.

Sebelum majlis berbuka puasa, para tetamu turut mengadakan tahlil bagi mengambil keberkatan bulan Ramadhan.

Usah sambut raya secara berlebihan


Oleh: Kamarudin Mat Akib

Umat Islam di negeri ini diingatkan supaya menyambut Hari Raya secara sederhana dan jangan melampaui batasan yang ditetapkan oleh agama, termasuk melakukan maksiat.

Pengarah Unit Komunikasi Negeri, Haji Shamsuddin Sulong, berkata umat Islam perlu berhemah dalam melakukan apa jua perkara, termasuk meraikan hari kebesaran dalam agama dan mengelakkan pembaziran.

"Pada Hari Raya Aidilfitri, sambil kita berjalan ke masjid untuk menunaikan sembahyang sunat hari raya, ambillah kesempatan untuk menziarahi beberapa rumah saudara-mara atau jiran tetangga.

"Dalam perjalanan pulang, kita lalui jalan lain dan ziarah juga beberapa rumah lain di sepanjang perjalanan. Ini merupakan sunnah Rasulullah s.a.w yang sepatutnya menjadi ikutan kita semua,' katanya.

Beliau berkata, sambil berseronok menyambut lebaran, jangan kita lupakan nilai-nilai positif yang telah kita kutip sepanjang bulan Ramadan lalu untuk diamalkan pada masa-masa akan datang, bagi membentuk masyarakat yang gemilang dan terbilang.

Ketua Puteri UMNO Terengganu, Puan Nordiana Shafie, turut mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua lapisan masyarakat di seluruh negeri yang kita cintai ini.

"Sama-sama kita meningkatkan perpaduan di kalangan umat islam dan usah bertelingkah sesama sendiri kerana perbuatan itu merugikan kita semua. Lupakan segala sengketa lama, salam perdamaian dihulurkan buat semua," katanya.

Kerajaan negeri cakna rakyat Terengganu


Oleh: Nurul Aziela Mohd Saberi

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, yang diiringi Pengarah APMT, Haji Roshali Taha, meluangkan masa menyampaikan dana raya kepada warga DUN Kijal di tiga tempat iaitu di Dewan Sivik Kijal seramai 1,179 penerima, di Dataran Pusat Daerah (PDM) Mengundi Seri Bandi (1370 penerima) dan di Sekolah Kebangsaan Padang Kubu (443 penerima).

Menteri Besar berkata dalam ucapannya di PDM Seri Bandi, pembahagian dana raya kepada rakyat Terengganu sudah menjadi satu kemestian kerajaan negeri untuk memberi bantuan tersebut kepada rakyat bagi meringankan beban di musim perayaan.

Hal ini, jelas membuktikan bahawa kerajaan Barisan Nasional (BN) yang menerajui negeri Terengganu sekarang begitu prihatin dan cakna terhadap pemasalahan rakyat.

Namun begitu katanya, masih ada segelintir rakyat yang tidak mahu bersyukur, malah masih ramai yang mempertikaikan pemberian kerajaan ini kepada rakyat.

“Sekiranya ada pihak yang tidak menerima dana ini disebabkan beberapa faktor, maka pelbagai isu dan fitnah akan dibangkitkan dan disebarkan dengan menghina pemerintahan kerajaan negeri sekarang,” katanya.

Beliau turut meminta rakyat Terengganu supaya bersyukur dengan pemberian yang telah diberikan selama ini dan tidak akan berpaling tadah ke mana-mana parti yang lain agar nikmat yang diperoleh sekarang akan berkekalan.

Menteri Besar turut berkesempatan dengan mencelah masanya pergi melawat Mini Zoo di Bukit Takal setelah menyampaikan dana raya di Seri Bandi untuk melihat perkembangan proses pembinaan taman rekreasi itu dan haiwan yang ditempatkan di situ.


MB berbuka puasa bersama mahasiswa Terengganu


Oleh : Amirullah Othman

Seramai 1,000 mahasiswa dari IPTA dan IPTS dalam dan luar negara hadir pada majlis berbuka puasa bersama-sama pemimpin tertinggi negeri, Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, di Dewan Besar Taman Tamadun Islam, kelmarin.

Turut hadir di majlis tersebut adalah Pengarah Yayasan Terengganu, Encik Zakaria Yusof; Ketua Pemuda UMNO Negeri Terengganu, Encik Saiful Bahri Baharuddin; Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, Y.B. Hj Muhammad Ramli Nuh, Pegawai Pembangunan Dun Wakaf Mempelam, pemimpin-pemimpin masyarakat serta pegawai dari Jabatan Pelajaran Negeri Terengganu.

Menteri Besar dalam ucapannya menggesa para mahasiswa Negeri Terengganu supaya komited dengan pelajaran dan jangan terbabit dengan dakyah-dakyah pembangkang yang hanya merugikan mereka.

Beliau berkata, Kerajaan Malaysia dan Negeri Terengganu telah memberikan pelbagai bentuk pinjaman dan biasiswa untuk kesenangan mahasiswa untuk terus menimba ilmu supaya tidak tercicir atas alasan masalah kewangan.

“Negara-negara lain tidak menyediakan kemudahan sebagaimana yang dijalankan di Malaysia pada hari ini. Haruslah rakyat Malaysia bersyukur kepada ALLAH SWT dan berterima kasih kepada pemimpin yang melaksanakan dasar-dasar kearah kecemerlangan pelajaran.

“Negeri Terengganu merupakan sebuah negeri yang sudah tersohor dari segi pencapaian pelajarannya. Pencapaian UPSR, PMR, SPM dan STPM yang johan peringkat negara secara berturut menunjukkan Terengganu merupakan sebuah negeri Anjung Ilmu,” katanya.

Beliau berkata, pelbagai pembangunan yang akan dilaksanakan di Terengganu seperti menaiktaraf jambatan, jalanraya, prasarana-prasarana lain untuk memberikan keselesaan kepada rakyat negeri Terengganu.

Selain itu, pelabur-pelabur dari luar negara juga telah memberikan persetujuan untuk melabur di Terengganu dan ini akan memberikan peluang pekerjaan kepada rakyat negeri Terengganu.Jadual rumah terbuka Aidilfitri Pemimpin BesutOleh: Mohammad Ishak 

Pejabat UMNO Bahagian Besut menyelaras majlis sambutan Aidilfitri bagi semua pemimpin termasuk Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Ahli Parlimen Besut bagi memudahkan orang ramai mengatur perjalanan ke rumah pemimpin terbabit.

Setiausaha Eksekutif Umno Bahagian, Salleh Abd Latif berkata, jadual yang diselaraskan itu bertujuan sebagai panduan kepada penduduk daerah Besut dan rakyat negeri ini untuk berhari raya dan beramah mesra dengan pemimpin bahagian berkenaan.

Katanya, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih yang juga Ketua UMNO Bahagian, mendahului program apabila beliau dan isteri akan menganjurkan sambutan Aidilfitri pada hari raya kedua (Isnin) yang akan berlan gsung di Dewan Majlis Daerah Besut (MDB),Gong Kemuntong.

Pelbagai jenis makanan dan juadah tradisional disediakan mengikut gerai yang disusun atur dan menyamai sebuah restoran untuk kemudahan pengunjung mengambil makanan sambil bersantai.

Manakala pada hari ketiga (Selasa) majlis secara serentak tetapi di kediaman masing-masing akan diadakan membabitkan tiga ADUN dan Ahli Parlimen. Ahli Parlimen Besut,Datuk Seri Dr Abdullah Md Zin yang juga Penasihat Agama Perdana Menteri, akan mengadakan sambutan di kediaman beliau di Kampung Alur Lintang.

Manakala tiga ADUN iaitu Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri,Dr A Rahman Mokhtar akan mengadakan majlis rumah terbuka di kediaman beliau di pekan Kuala Besut.

Sementara itu, ADUN Kota Putera.Muhamad Pehimi Yusof akan mengadakan rumah terbuka di kediamannya di Kampung Batu Tumboh manakala ADUN Hulu Besut,Nawi Mohamad,akan mengadakan majlis serupa yang akan diadakan di Dewan Pejabat Penyelaras DUN Hulu Besut,Kampung Cegar Batang.

Rumah terbuka MB raya pertama


Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, akan mengadakan rumah terbuka sempena sambutan Aidilfitri di Kediaman Seri Iman, pada hari raya pertama.

Beliau dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, akan melayan para tetamu yang berkunjung ke kediaman mereka bermula dari jam 11 pagi hingga 5 petang.

Rakyat jelata, termasuk dari bangsa lain dijemput datang ke Kediaman Seri Iman bagi mengucapkan Selamat Hari Raya kepada pemimpin nombor satu negeri ini.
MB rai kakitangan berbuka puasa


Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said meraikan kakitangan dan keluarga pejabat Menteri Besar Terengganu pada majlis berbuka puasa di Primula Beach Hotel, malam tadi.

Isteri beliau, To’ Puan Seri Norliza Mahmud serta anak-anak turut hadir pada majlis tersebut yang merupakan acara tahunan bagi menghargai kakitangan pejabat Menteri Besar di semua peringkat.

Setiausaha Politik Menteri Besar, Datuk Wan Ahmad Nizam Wan Abdul Hamid; Penyelidik Kanan, Encik Hambali Abd Latif dan Setiausaha Akhbar, Encik Rosli Zakaria, hadir sama pada majlis itu.

Menteri Besar turut menyumbangkan ‘duit raya’ kepada semua kakitangan berkenaan.

JPN garis lima langkah ke arah Terengganu Negeri Anjung Ilmu

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Pendidikan negeri mengariskan lima langkah untuk merealisasikan hasrat kerajaan ke arah mewujudkan Terengganu Negeri Anjung Ilmu.

Pengarahnya, Encik Zakaria Hussin berkata, langkah pertama ialah membekalkan bahan sokongan pembelajaran semerta kepada setiap pelajar sasaran utama dan pelajar berpotensi bagi memperolehi semua A dalam empat peperiksaan awam.

“Kita jangka 16,000 pelajar akan terlibat di bawah program ini dengan anggaran kos RM600,000,” katanya di majlis Pelancaran Program Gerakan Merealisasikan 201052 di Kompleks Stadium Gong Badak baru-baru ini.

Katanya, jabatan juga memperuntukkan RM200,000 dengan penglibatan 1,550 untuk mengadakan akademik 201052 selama tiga hari dua malam dan program cakna peperiksaan awam dengan memasang kain rentang di semua sekolah dan tempat strategik bagi menyemarak dan kecaknaan masyarakat yang menelan belanja RM50,000.

Selain itu, jabatan akan menghimpunkan semua pelajar yang mendapat A dalam peperiksaan percubaan UPSR, PMR, SPM dan STPM selama dua hari satu malam di bawah program keterbilangan bersama kepimpinan negeri.

“Satu gerakan emergensi diadakan di setiap daerah melibatkan pelajar, ibu bapa, guru, Pejabat Pelajaran Daerah (PPD), JPN dan kerajaan negeri bagi mencetuskan tahap kesedaran tinggi terhadap kecemerlangan pedidikan di negeri ini,” katanya.

Seterusnya beliau yakin dan komited mengekalkan keunggulan Terengganu dalam peperiksaan awam terutama UPSR yang telah mengungguli peratus tertinggi pencapaian semua A selama 11 tahun berturut-turut manakala peperiksaan lain terus menunjukkan peningkatan setiap tahun.
Terengganu kekal kuasa sukan

Oleh: Aida Abd Rahman

Gelaran juara buat kali keempat berturut-turut membuktikan Kerajaan Terengganu konsisten dalam menetapkan hala tujunya untuk memastikan pembangunan sukan negeri berada pada landasan yang kukuh.

Pada edisi kali ini, Sang penyu yang bertandang ke Pahang dengan kekuatan `hanelang’ diketuai Ketua Kontinjen, Haji Wan Nawawi Wan Ismail terus mencetus fenomena untuk mengekalkan kuasa sukan negara.

Pencapaian 62 pingat emas, 24 perak dan 31 gangsa merupakan pencapaian terbaik yang pernah diraih kontinjen Terengganu, berbanding kejuaraan tiga edisi Sukma terdahulu.

Kejuaraan pertama selaku tuan rumah pada Sukma ke-12 2008 dengan membolot 61 emas, 39 perak dan 47 gangsa dianggap segelintir pihak sebagai jaguh kampung.

Namun, berbekalkan usaha dan perancangan efektif, teliti dan jitu yang didukungi bapa pembangunan sukan negeri, Menteri Besar Dato’ Seri Haji Ahmad Said, semua kontinjen akhirnya akur dengan kehebatan Terengganu yang terus mempertahankan kejuaraan dua tahun kemudian di Sukma Melaka 2010 apabila meraih 47 emas, 30 perak dan 43 gangsa.

Malah, Terengganu terus melakar hatrik kejuaraan pada Sukma Kuala Lumpur tahun lalu dengan membawa pulang 30 emas, 8 perak dan 12 gangsa.

Menteri Besar berkata pembangunan jangka panjang dan perancangan yang teliti menjadi indikator utama yang menjulang Terengganu selaku kuasa sukan negara dan muncul juara buat kali keempat berturut-turut.

Malah, atlet negeri ini yang bertanding di Sukma bermula pada usia muda dan dijanjikan peluang beraksi di peringkat antarabangsa sekiranya menunjukkan potensi memberangsangkan.

Kejayaan Terengganu pada edisi Sukma Pahang turut menafikan penguasaan Selangor selaku juara Sukma tujuh kali sejak 1988 untuk menghuni tangga kedua dengan koleksi 47 pingat emas, 54 perak dan 60 gangsa.

Sejarah turut tercatat pada Sukma lalu apabila menyaksikan atlet angkat berat Terengganu, Abdul Mubin Rahim diumumkan olahragawan mengiringi Frenceay Titus dari Sabah yang muncul olahragawati.


Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin - MB


Saya mengambil kesempatan sempena hari yang mulia ini untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin kepada semua rakyat Terengganu.

Kepada perantau, saya dan keluarga mengucapkan selamat pulang ke kampung halaman masing-masing dan pandulah kenderaan anda dengan cermat serta sentiasa mematuhi peraturan jalan raya.

Pada hari yang mulia ini ambillah kesempatan untuk menziarahi kedua ibu bapa kita, kaum keluarga, sanak saudara serta sahabat handai.

Kunjung mengunjung sempena Aidilfitri ini merupakan tradisi turun temurun yang mampu memupuk kemesraan antara kaum keluarga dan sahabat handai kita.

Justeru itu, saya minta tradisi ini diteruskan dan dipupuk di kalangan generasi muda. usah biarkan anak-anak kita melepak di depan televisyen atau bermain video game di dalam bilik saja pada sepanjang sambutan perayaan Aidilfitri ini.

Sempena hari lebaran ini marilah kita sama-sama ketepikan segala selisih faham, perbezaan ideologi politik, sambil kita semua mengeratkan semula tali silaturahim agar umat Islam dan bangsa Melayu menjadi kuat.

Tidak ada gunanya kita bergaduh sesama sendiri semata-mata disebabkan perbezaan pendapat dan fahaman politik kerana ia merugikan umat Islam dan bangsa kita sendiri.

Sementara kita masih bercakaran sesama sendiri, bangsa lain dan penganut agama lain sudah jauh meninggalkan kita dalam semua bidang.

Akhir sekali, saya memohon ampun dan maaf kepada semua rakyat Terengganu jika sepanjang perkhidmatan saya sebagai Menteri Besar, terdapat kesilapan yang tidak disengajakan.

Terengganu boleh!


Oleh: Kamarudin Mat Akib


Terengganu menyimpan impian besar untuk mengatasi rekod Selangor yang pernah muncul sebagai juara Sukan Malaysia (Sukma) selama enam tahun berturut-turut.

Bermula sebagai juara Sukma pada tahun 2008, Terengganu tidak menoleh ke belakang lagi apabila menguasai kejohanan tersebut pada setiap temasya hingga kini menjuarai Sukma buat kali keempat berturut-turut.

“Pada kejohanan Sukma di Pahang baru-baru ini, banyak pihak tidak menjangka yang Terengganu akan mengekalkan kejuaraan sukan tersebut.

“Ini memandangkan pada peringkat permulaan kejohanan tidak banyak pingat emas yang kita menang dan saingan terdekat meninggalkan kita agak jauh dari segi pungutan pingat,” katanya ketika meraikan atlet, pengurus pasukan dan pengawai Sukma pada majlis berbuka puasa di Kediaman Seri Iman, baru-baru ini.

Terengganu yang bermula agak perlahan pada peringkat awal temasya sukan terulung di Malaysia itu, bangkit pada peringkat pertengahan dan muncul juara Sukma ke-15 selepas meraih 62 pingat emas, 24 perak dan 31 gangsa.

Menteri Besar berkata, beliau amat kagum dengan kegigihan dan semangat juang tinggi yang dimiliki atlet Terengganu yang terus berjuang pada kejohanan Sukma di Pahang.

“Saya yakin jika atlet kita mengekalkan semangat mereka dan terus berlatih bersungguh-sungguh, Terengganu akan muncul juara lagi pada kejohanan akan datang,” katanya penuh yakin.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata, kerajaan negeri berkeyakinan tinggi bahawa rekod Selangor dapat diatasi kerana semua kemudahan dan insentif untuk mereka, termasuk menjalani latihan di luar negara, telah disediakan.

“Dari segi bajet untuk sukan, Selangor hanya menyediakan RM4 juta untuk atlet mereka bagi menghadapi Sukma, tetapi Terengganu menyediakan peruntukan RM7 juta.

“Secara keseluruhan bajet untuk atlet kita (termasuk insentif kejayaan) Terengganu menyediakan peruntukan RM12 juta pada tahun ini,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri memberi komimen yang tinggi terhadap bidang sukan dan sentiasa menghargai mereka yang berjaya dan mengharumkan nama negeri di persada negara mahu pun antarabangsa.
PGA rampas barang seludup bernilai RM2.6 juta

Oleh: Suriati Ali

Pasukan Gerakan Am (PGA) Batalion 9 merampas pelbagai jenis barang yang cuba diseludup masuk ke negara ini bernilai RM2.6 juta dalam tempoh sebulan lepas.

Ajutan PGA Batalion 9 Terengganu, ASP Mohd Yusuf Ujang berkata rampasan itu adalah antara kejayaan besar pasukan keselamatan tersebut sejak mengambil alih tugas operasi di sempadan Malaysia-Thailand dekat Rantau Panjang di Kelantan pada 16 Julai lalu.

"Antara barang yang kita rampas ialah beras, dadah, mercun, haiwan ternakan tanpa permit dan pakaian yang cuba diseludup masuk ke negara ini bagi mengelakkan cukai.

"Seramai 300 anggota telah berkawal di sana untuk menggantikan PGA Kuantan sebelum kami mengambil alih operasi dan selepas ini, PGA Pengkalan Chepa pula bertugas di kawasan itu,” katanya kepada pemberita, di satu majlis, baru-baru ini.

Katanya, pelbagai taktik digunakan, termasuk menyembunyikan bahan seludup dalam himpunan barangan keperluan harian, membawa masuk haiwan ternakan dan beras melalui sungai dan sebagai.

“Apa juga taktik, kita tetap berjaya menemuinya, hasil daripada sepakat dan kerjasama semua anggota,” katanya.
17 August 2012

Derma darah waktu malam di Hospital BesutOleh: Mohammad Ishak 

Walupun berpuasa tetapi bukan menajdi penghalang kepada umat Islam untuk menderma darah kepada tabung darah di hospital negeri ini.

Semangat ingin berbakti dan beramal pada bulan mulia ini dibuktikan oleh penderma darah daerah Besut apabila mereka tanpil menderma darah masing-masing kepada tabung berkenaan yang kini memerlukan lebih banyak darah untuk kegunaan pesakit.

Seramai 50 penderma tanpil secara sukarela menyertai kempen derma darah anjuran Unit Tabung Darah Hospital Besut (HB) yang diadakan di hospital berkenaan malam semalam.

Penderma terbabit datang menderma darah selepas selesai menunaikan solat tarawih di surau dan masjid masing-masing kerana pada Ramadan umat Islam tidak dapat melakukan aktiviti itu pada siang hari.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna negeri, Dr A. Rahman Mokhtar berkata, pihak unit tabung darah kini memerlukan lebih banyak keperluan darah untuk kegunaan hospital selain dijadikan simpanan ketika berlaku kecemasan.

Katanya, selain di hospital unit berkenaan juga mengadakan kempen secara meluas di 10 masjid terpilih seluruh Kuala Terengganu. Kempen yang dijalankan pada sebelah malam itu, antaranya membabitkan Masjid AL-Muktafi Billah Shah, Masjid Wakaf Tembesu, Masjid Rhusila, Masjid Pengadang Baru, Masjid Universiti Sultan Zainal Abidin dan Masjid Instep.

“Pihak kami mengakui pada bulan Ramadan seumpama ini, penderma darah daripada masyarakat Islam berkurangan kerana tidak dapat menderma pada siang hari.

Katanya pada setiap kempen diadakan purata hanya 30 hingga 50 penderma saja yang tampil untuk menderma berbanding 80 hingga 100 penderma pada hari biasa.

Selain itu,katanya, unit berkenaan juga mengadakan kempen di pusat-pusat komuniti yang menjadi tumpuan ramai untuk menggalakkan masyarakat bukan Islam turut menderma.

“Walaupun Unit Tabung Darah belum menghadapi masalah kritikal kekurangan darah, tetapi ianya perlu mempunyai simpanan untuk menampung jika berlaku kecemasan yang memerlukan darah yang banyak,” katanya.

Beliau berkata, apabila menjelang perayaan statik kemalangan jalan raya meningkat dan ada yang mengalami kecederaan teruk dan memerlukan bantuan daerah segera.

Dr A Raahman berkata, pada masa ini unit tabung darah tersebut memerlukan kira-kira 1,000 hingga 1,200 pain darah sebulan untuk membantu kes pesakit.

PERKIM Besut anjur majlis berbuka puasaOleh: Mohammad Ishak 

Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Daerah Besut menganjurkan majlis berbuka puasa bagi meraikan ahli dan pemimpin komuniti di daerah itu sempena Ramadan tahun ini.

Majlis yang diadakan di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) di Bukit Keluang,Besut, turut dihadiri Ketua Polis Daerah Besut, Superentendan Kamaruddin Mohd Zakaria, jawatankuasa PERKIM Daerah dan keluarga serta pemimpin masyarakat.

Yang Dipertuanya, Anuar Hassan berkata, pihaknya menyusun pelbagai program sepanjang tahun ini dengan tumpuan diberikan kepada kegiatan keagamaan dan sosial kepada ahli pertubuhan itu.

Katanya, Perkim Besut yang kini mempunyai keahlian 800 orang sentiasa aktif menganjurkan aktiviti untuk saudara baru supaya mereka tidak dipinggirkan dalam arus kemajuan semasa.

Anuar berkata, ada juga dikalangan ahlinya yang mempunyai kebolehan dalam membaca al-Quran dan pernah menjadi wakil negeri ke tilawah al-Quran peringkat kebangsaan.

Menurutnya, usaha kini diberikan kepada ahli untuk menyertai aktiviti bersama komuniti supaya mereka mendapat pendedahan mengenai kehidupan bersama masyarakat.

Katanya, selain itu Perkim juga tidak mengabaikan kehidupan masyarakat Orang Asli yang tinggal di Kuala Sayap,Hulu Besut, yang juga menjadi saudara baru.

Bomba periksa 127 premis

Oleh: Suriati Ali

Sebanyak 127 premis tumpuan awam termasuk hotel dan pasar raya di negeri ini diperiksa oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat negeri sepanjang musim perayaan ini.

Timbalan Pengarahnya, Penguasa Kanan 1 Md. Ridzuan Hassan berkata, langkah itu bertujuan memastikan sistem keselamatan kebakaran dan peraturan dipatuhi semua premis terbabit.

Menurutnya, kes kebakaran terutama membabitkan kediaman meningkat kira-kira 10 peratus pada musim perayaan yang kebanyakannya berpunca daripada kelalaian manusia.

Katanya, bagaimanapun faktor seperti pendawaian elektrik, permainan mercun serta penggunaan barangan elektrik juga boleh menyebabkan kejadian yang tidak diingini jika tidak diawasi sebaiknya.

''Sejak awal Ramadan sehingga semalam, 15 kes kebakaran membabitkan kediaman telah dilaporkan berlaku," katanya di sini, baru-baru ini.

Sehubungan itu, beliau mengingatkan pengguna supaya berhati-hati bagi mengelak kejadian tidak diingini kerana api merebak begitu cepat dalam keadaan cuaca panas ketika ini.

Md. Ridzuan berkata, sempena Ramadan dan perayaan ini, jabatan juga menubuhkan pasukan Unit Peronda Bomba untuk membuat pemantauan keselamatan di lebuh raya dan jalan persekutuan serta jalan negeri.


Aidilfitri penuh makna bagi makcik Nipis

Oleh: Suriati Ali

“Aidilfitri tahun ini amat bermakna kerana impian untuk memiliki bekalan air bersih dan elektrik sudah tercapai hendaknya.

“Sempurna segala urusan harian seperti mandi, membasuh pakaian dan mengambil wuduk selepas pihak berkaitan tampil memberi kemudahan itu,” katanya seorang warga emas yang cacat penglihatan, Nipis Hasan 67, dari Kampung Kubang Padang, Marang.

Katanya, sebelum ini, nasib baik ada jiran dan sepupu yang sudi menghulurkan bantuan dengan menakung air dalam baldi setiap kali didapati kosong.

“Jika tiada yang membantu, sudah tentu pengerakan saya terbatas dan sukar untuk melakukan kerja-kerja harian seperti memasak dan membasuh pakaian,” katanya yang tinggal seorang diri kerana tidak pernah berkahwin.

Sepupu yang juga jiran Nipis, Esah Ismail, 47, berkata dia terharu kerana Syarikat Air Terengganu dan Tenaga Nasional Berhad sudi membantu makcik Nipis dengan menyalurkan kemudahan itu secara percuma.

“Makcik Nipis sudah lama mengimpikannya kerana berasa sukar untuk menguruskan diri dan melakukan tugasan harian tanpa kemudahan itu,” katanya ketika ditemui pemberita selepas Program Jalinan Kasih bersama Satu, di rumahnya semalam.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun), Alor Limbat, YB Alias Abdullah dan Ketua Pegawai Eksekutif, Haji Husain Embong,

Haji Husain berkata Syarikat Air Terengganu Sdn Bhd (Satu) bukan saja bertanggungjawab sebagai operator membekalkan keperluan air bersih ke seluruh Terengganu, malah prihatin dan mengambil cakna terhadap mereka yang kurang bernasib.

“Pihak kami terpanggil membantu seorang warga emas yang cacat penglihatan, Nipis Hasan, 7, yang hidup bersendirian di Kampung Kubang Panjang, Kuala Terengganu dengan memasang paip dalaman serta membekalkan air bersih,” katanya.

Katanya, kerja-kerja yang dijalankan kakitangan Satu itu merupakan antara Program Jalinan Kasih di mana sentiasa bersedia membantu mereka yang hidup dalam kedaifan.
“Saya yakin apa yang dilaksanakan ini mampu mengembirakan makcik Nipis untuk menguruskan kehidupan harian terutama apabila menjelang hari raya nanti.

“Selepas ini tidak perlu lagi bersusah payah meminta bantuan jiran untuk menghantar air untuk tujuan tertentu seperi mandi, mengambil wuduk dan membasuh pakaian,” katanya.

Katanya, Program Jalinan Kasih akan diteruskan sekiranya masih ada masyarakat yang kurang berkemampuan menyambung bekalan air ke rumah masing-masing.

“Mereka yang terpilih untuk menerima bantuan ini adalah terhad dan setiap permohonan akan diteliti terlebih dahulu bagi mengelak penipuan,” katanya.


72,425 pelajar duduki peperiksaan awam tahun ini

Oleh; Esah Abdullah

Seramai 72,425 orang pelajar di seluruh negeri bakal menduduki empat peperiksaan awam tahun ini yang bermula bulan depan.

Ketua Sektor Pengurusan Akademik, Pejabat Pelajaran Terengganu, Haji Zubir Embong berkata, jumlah itu merangkumi empat peperiksaan awam iaitu Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR), Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil TInggi Pelajaran Malaysia (STPM).

“Seramai 23,325 calon akan mula menduduki UPSR pada 11 hingga 13 September depan iaitu 25 hari dari sekarang,” katanya di majlis pelancaran Program Kecemerlangan UPSR,PMR, SPM, STPM 2012, Gerakan Merealisasikan 201052 di Kompleks Sukan Gong Badak.

Pelancaran program itu telah dilakukan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman.

Katanya, peperiksaan PMR pula akan bermula pada 9 hingga 16 Oktober membabitkan 23,025 calon yang hanya tinggal 53 hari lagi.

Manakala peperiksaan SPM bermula 5 November hingga 6 Disember membabitkan 22,710 calon dan STPM pada 19 November hingga 13 Disember dengan 3,365 calon dari seluruh negeri.

“Marilah kita mengajar diri kita dan generasi kita membudayakan ungkapan terima kasih kepada orang yang memberi dan bersyukur kehadrat Allah SWT serta mendoakan yang terbaik kepada anak-anak kita,” katanya.

Katanya, kerajaan membelanjakan puluhan juta setahun tujuan pembangunan pendidikan bagi merealisasikan pencapaian 201052 bagi menobatkan Terengganu Negeri Anjung Ilmu.

Zon khas pengayuh beca

Oleh: Aida Abd Rahman

Kerajaan negeri berhasrat mewujudkan zon khas beca sempena pembukaan Payang Walk, berhampiran Pasar Payang, Kuala Terengganu bagi memulihkan imej golongan itu yang bertindak sebagai duta pelancongan sempena Tahun Melawat Terengganu (TMT) 2013 nanti.

Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) Terengganu, Haji Azmi Razik, berkata konsep yang digunapakai dari Melaka itu akan menggunakan khidmat pengayuh beca dari kalangan golongan muda dan operasi mereka diselaraskan di bawah satu bumbung.

“Kita mahu menggunakan konsep sebagaimana di Melaka yang mana kita tempatkan mereka di satu zon khas sempena pembukaan Payang Walk. Kita memilih pengusaha beca di kalangan generasi muda yang masih bertenaga.

“Bayaran gaji secara bulanan dan pendapatan lebihan dianggap sebagai pendapatan dia, sebagaimana juga konsep francais,” katanya kepada media selepas majlis penyampaian sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepada pengayuh beca, di Dataran Syahbandar, Kuala Terengganu.

Katanya, YPU juga akan memohon peruntukan khusus untuk membaik pulih beberapa beca yang terpilih dan uzur bagi menjaga imej pelancongan negeri sempena TMT 2013.

Selain itu, beliau berkata, faktor usia golongan pengayuh beca yang rata-rata lebih daripada 60 tahun menyebabkan mereka gagal dan sukar menerima serta memanfaatkan evolusi terbaru seperti solar hybrid dan enjin yang diperkenalkan kerajaan kepada golongan itu.


MB, isteri ubat duka 750 pesakit HSNZ

Oleh: Aida Abd Rahman

Kedukaan 750 pesakit yang sedang menerima rawatan di Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu sedikit terubat apabila dikunjungi pemimpin utama negeri, hari ini.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud meluangkan masa kira-kira dua jam untuk melawat sambil beramah mesra dan menyampaikan sumbangan hamper kepada seorang demi seorang pesakit berkenaan.

Seorang pesakit, Mohd Shahir Mohd Sufian, 20, dari Kampung Telaga Mengkudu, Kuala Terengganu, berasa teruja dan gembira kerana pertama kali menerima kunjungan Menteri Besar selepas kali ketiga dia dimasukkan ke HSNZ termasuk kali ketiga sejak lapan hari lalu.

“Saya gembira dan desas-desus mengatakan Menteri Besar akan mengunjungi pesakit di sini rupa-rupanya betul.

“Kunjungan ini sedikit mengubat duka ketika di kalangan kita sedang sibuk membuat persiapan hari raya. Bagaimanapun saya bersyukur kerana mungkin dapat pulang berhari raya di rumah pada Sabtu ini,” kata pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam itu lagi.

Sementara Ab Samat Abd Rahman, 56, yang terlantar di HSNZ sejak sebulan lalu akibat penyakit hati, paru-paru dijangkiti kuman serta tulang pinggul haus sedikit ceria apabila dikerumuni pelawat khususnya Dato’ Seri Haji Ahmad yang meluangkan masa menziarahinya sambil bertanya perkembangan kesihatannya.

Guru Sekolah Menengah Agama Sultan Zainal Abidin yang dijaga sepenuhnya oleh isteri, Maziah Che Daud, 47, bersyukur kerana mempunyai pemimpin yang prihatin serta sanggup meluangkan masa melawat golongan yang kurang bernasib baik sepertinya, apatah lagi pada musim semua umat Islam sedang sibuk menyambut hari raya beberapa hari lagi.

RM1.6 juta bonus atlet


Oleh: Kamarudin Mat Akib

Sukan olahraga mendapat insentif terbanyak berjumlah RM194,000 daripada kerajaan negeri, hasil kemenangan atlet mengutip pelbagai pingat pada kejohanan Sukan Malaysia (Sukma) di Pahang baru-baru ini.

Kerajaan Terengganu memberi ganjaran berupa wang tunai RM1.6 juta kepada atlet dan persatuan sukan yang telah berjaya mengharumkan nama negeri ini dan mengekalkannya sebagai juara Sukma buat kali keempat berturut-turut.

Manakala Persatuan Lumba Basikal dan atletnya menerima ganjaran berjumlah RM169,000.

Atlet dan Persatuan Angkat Berat menerima RM92,500 manakala Ekuestrian RM43,000.

Turut menerima habuan itu ialah atlet dan Persatuan Gimnastik RM48,000 dan Golf RM16,000. Pasukan hoki lelaki dan Persatuan Hoki Lelaki menerima RM120,000.

Kesungguhan mereka mempamerkan aksi yang terbaik pada kejohanan itu membolehkan Terengganu terus kekal sebagai kuasa sukan negara dengan mengekalkan kedudukan sebagai juara Sukma buat kali keempat berturut-turut.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, menyampaikan ‘durian runtuh’ tersebut kepada atlet sambil meraikan mereka pada majlis berbuka puasa di Kediaman Seri Iman, baru-baru ini.

Atlet yang memenangi pingat emas menerima wang tunai RM5,000 bagi setiap pingat yang dimenangi manakala perak RM3,000 dan gangsa RM2,000.

Atlet memanah, Nurul Iryani muncul atlet paling banyak menerima insentif dengan jumlah RM25,000 dan diikuti peserta angkat berat, Abd Mubin Rahim yang menerima RM23,500.

Manakala atlet lumba basikal, Zahraa Anuawar pula menerima insentif wang yang berjumlah RM20,000.

Secara keseluruhan atlet olahraga menerima paling banyak insentif yang berjumlah RM194,000 dan diiikuti memanah (RM119,000) serta lumba basikal (RM169,000).

Walaupun bermula agak perlahan pada peringkat awal temasya sukan terulung di Malaysia itu, Terengganu bangkit pada peringkat pertengahan dan akhirnya muncul juara Sukma ke-15 selepas meraih 62 pingat emas, 24 perak dan 31 gangsa.

Kehebatan Terengganu begitu terserlah apabila meninggalkan jauh percabar terdekat Selangor yang hanya mampu meraih 47 emas.
16 August 2012

Tradisi agih sumbangan raya sejak lima tahun lalu

Oleh: Aida And Rahman
Gambar oleh Zulkipli Putra
Pengayuh beca gembira bersama duit raya yang diperolehi yang disampaikan Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said di Dataran Shahbandar, Kuala Terengganu.

Kerajaan negeri meneruskan tradisi sejak lima tahun lalu memberi sumbangan Hari Raya Aidilfitri kepada semua pengayuh beca di negeri ini bagi menceriakan golongan itu sempena menjelangnya lebaran.

Pada tahun ini, kerajaan negeri memperuntukkan RM21,000 untuk diagihkan kepada 70 pengayuh beca dari sekitar Kuala Terengganu.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata hampir keseluruhan daripada pengayuh beca berkenaan mendapat dana hari raya di Dewan Undangan Negeri masing-masing dan bantuan hari raya itu dapat menambah sumbangan sedia ada bagi menceriakan sambutan Aidilfitri nanti.

“Pada masa yang sama dapat bertemu dan bermesra selain menasihatkan mereka bekerja dengan baik selaku duta kecil pelancongan yang memerlukan mereka menjaga imej dengan pelancong dalam dan luar Terengganu,” katanya di sidang media selepas menyampaikan sumbangan itu, di Dataran Syahbandar, Kuala Terengganu, hari ini.

Hadir sama, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Pembangunan Usahawan Terengganu, Haji Azmi Razik.

Selain itu, Menteri besar berkata, kerajaan akan berusaha menaikkan imej golongan itu dengan memilih sekumpulan pengayuh beca dengan menempatkan kumpulan itu di zon khas yang melibatkan laluan pejalan kaki sempena pembukaan Payang Walk, berhampiran Pasar Payang, tidak lama lagi.
Pengayuh beca ceria dapat wang raya

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA
Pengayuh beca sekitar Kuala Terengganu bersama Menteri Besar selepas mendapat duit raya.

Ketika pendapatan 70 pengayuh beca di sekitar Kuala Terengganu yang tidak menentu pada bulan puasa, selain kudrat yang kian terbatas, sumbangan duit raya daripada kerajaan negeri mampu mengubat duka serta memberi keceriaan bagi meraikan sambutan Aidilfitri tiga hari lagi.

Mereka yang kebanyakannya warga emas berusia 55 hingga 70 tahun menerima wang raya RM300 seorang yang disampaikan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, di Dataran Syahbandar, Kuala Terengganu, hari ini.

Seorang pengayuh beca, Abdullah Mamat, 56, dari Kampung Tanjung Paya, berkata dia amat gembira kerana kerajaan negeri terus prihatin untuk menyalurkan sumbangan itu buat kali keempat sejak 2009 lalu.

“Alhamdulilah, dengan duit raya RM300 ini dapat saya ringankan beban dan menampung perbelanjaan bagi menyiapkan kelengkapan hari raya.

“Pendapatan sebagai pengayuh beca juga tidak menentu, jika hari pelancong dan penumpang ramai bolehlah pendapatan lebih,” katanya yang kreatif menghias becanya sehingga menjadi tumpuan ramai termasuk pernah dinaiki pemimpin negeri serta selebriti tempatan.


Sementara Abdullah Hasan, 73, dari Kampung Gong Pak Maseh, berkata dia pertama kali menerima sumbangan duit raya berkenaan dan berhasrat untuk membelanjakan bagi menyiapkan kelengkapan hari raya dengan dibantu isteri, Khatijah Muda, 72.

“Pak cik belum pernah menerima duit ini, mungkin sebab sudah lama tidak mengayuh beca kerana uzur dan tangan sakit sejak bebarapa tahun lalu.

“Walaupun kini pak cik dan isteri dibantu anak-anak seramai enam orang yang sudah bekerja, pak cik tetap menghargai wang sumbangan kerajaan ini kerana dapat menampung perbelanjaan untuk berhari raya bersama keluarga nanti,” katanya.

Kegembiraan itu turut dikongsi Abdul Wahab Abd Rahman, 66, dari Kampung Sungai Derhaka, mahu menggunakan wang sumbangan kerajaan itu untuk berbelanja bersama isteri dan anak-anak pada saat-saat akhir sebelum ketibaan hari raya.

“Duit raya ini memang amat bermakna dapat tampung perbelanjaan memandangkan pendapatan kayuh beca tidak seberapa. Kadang-kadang hanya RM10 hingga RM15 sehari dan ada kala langsung tiada penumpang,” katanya.

Bagi Mohd Amin Mohamad, 73, Kampung Panji Alam, wang sumbangan itu mahu digunakan untuk membeli bateri bagi kegunaan becanya yang perlu ditukar baru.

“Selain bantuan ini, saya juga menerima bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat RM200 setiap bulan. Alhamdulilah sebab kerajaan prihatin dengan nasib golongan seperti kami yang tidak berkemampuan,” katanya yang sudah 13 tahun mengayuh beca selepas membeli kenderaan terpakai itu dengan kadar harga RM150.Jalin hubungan akrab bersama jiran baru

Oleh; Esah Abdullah

Amalkan budaya kunjung mengunjungi antara satu sama lainserta jalin hubungan akrab bersama jiran baru dan kukuhkan perpaduan serta saling membantu jika menghadapi sebarang masalah.Itu pesanan yang ditinggalkan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, YB Haji Muhamad Ramli Noh kepada 25 daripada 37 keluarga di Perumahan Kampung Padang Nanas, Tepoh petang semalam.

“Kawasan ini dah jadi satu perkampungan baru, mereka datang daripada kampung berlainan jadi mulakan dengan salam perkenalan dan jalin hubungan mesra dengan jiran baru kita,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan hamper raya kepada mereka.Katanya, rata-rata mereka yang diterima tinggal di rumah ini terdiri dari golongan miskin yang tinggal sekitar Dun Tepoh dan bekerja sendiri seperti ambil upah memotong rumput, pengawal keselamatan dan sebagainya.

Selain 40 unit rumah berkembar dua pintu, sebuah dewan serbaguna berharga RM300,000 dengan kapasiti 350 orang bagi kemudahan penduduk menjalankan aktiviti kemasyarakatan.

“Insyaalah, saya akan cuba cari peruntukan untuk membina sebuah surau bagi kemudahan penduduk mengerjakan solat berjemaah serta mengadakan aktiviti berbentuk keagamaan.

Menurutnya, rumah tiga bilik yang berharga RM40,000 sebuah itu di bawah seliaan Maidam menggunakan peruntukan wang zakat berjumlah RM1.6 juta yang diterima daripada Affin Islamic Bank manakala tapak milik kerajaan negeri yang diwakafkan untuk dijadikan tempat kediaman fakir miskin.Tambahnya, semua penghuni tidak akan diberi hak milik tetapi boleh tinggal di sini selama mana yang mereka mahu dan jika berlaku kematian, anak-anak dibenarkan untuk mendiami rumah itu yang dikenakan sewa RM50 sebulan.

Katanya, sehingga ini 37 unit rumah telah dimiliki dan menerima kunci masing-masing daripada 40 unit yang ada, daripada jumlah itu 25 keluarga sudah masuk dan tinggal di sini manakala selebihnya akan berpindah selepas raya nanti.

“Saya harap mereka segera berpindah dalam tempuh yang diberikan jika tidak kita akan batalkan nama mereka kerana terdapat 100 pemohon lagi sedang menunggu untuk mendapatkan rumah,” katanya.

Satu prihatin nasib makcik Nipis


Oleh: Suriati Ali

Syarikat Air Terengganu Sdn Bhd (Satu) bukan saja bertanggungjawab sebagai operator membekalkan keperluan air bersih ke seluruh Terengganu, malah prihatin dan mengambil cakna terhadap mereka yang kurang bernasib.Ketua Pegawai Eksekutif, Haji Husain Embong, berkata sebagai tanda prihatin, pihaknya terpanggil membantu seorang warga emas yang cacat penglihatan, Nipis Hasan, 67, yang hidup bersendirian di Kampung Kubang Panjang, Kuala Terengganu dengan memasang paip dalaman serta membekalkan air bersih.

Katanya, kerja-kerja yang dijalankan kakitangan Satu itu merupakan antara Program Jalinan Kasih di mana sentiasa bersedia membantu mereka yang hidup dalam kedaifan.

“Saya yakin apa yang dilaksanakan ini mampu mengembirakan makcik Nipis untuk menguruskan kehidupan harian terutama apabila menjelang hari raya nanti.

“Selepas ini tidak perlu lagi bersusah payah meminta bantuan jiran untuk menghantar air untuk tujuan tertentu seperi mandi, mengambil wuduk dan membasuh pakaian,” katanya ketika berkunjung ke rumah penerima selepas selepas ker-kerja pemasangan paip di kampung itu, semalam.

Katanya, Program Jalinan Kasih akan diteruskan sekiranya masih ada masyarakat yang kurang berkemampuan menyambung bekalan air ke rumah masing-masing.

“Mereka yang terpilih untuk menerima bantuan ini adalah terhad dan setiap permohonan akan diteliti terlebih dahulu bagi mengelak penipuan,” katanya.Rumah baru penyeri hari raya

Oleh; Esah Abdullah

Setelah 22 tahun tinggal menyewa, seorang pegawal keselamatan tidak menduga tahun ini dapat menyambut ketibaan hari raya Aidilfitri di rumah baru ‘hadiah’ daripada kerajaan negeri.Lebih mengujakan kediaman baru ini sudah dilengkapi perabot seperti sofa, almari pakaian, katil, tilam beserta kabinet dapur.

“Tiada kata-kata yang mampu diluahkan hanya bersykur kehadrat Allah SWT dan terima kasih kepada wakil rakyat Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) yang memilih saya sebagai penghuni ,” kata Encik Muda Mohamad, 57.

Tinggal bersama isteri Puan Zaleha Jusoh, 37, beserta lima anak berusia 22 hingga 14 tahun, terasa sangat teruja menyambut Aidilfitri tahun ini di rumah baru dan suasana baru.

Kegembiraan itu dikongsi bersama Encik Mohd Safri Abdullah, 47 dan isteri Puan Zanik Salim, 51 beserta lima anak berusia 12 hingga 20 tahun.

Beliau yang pernah bekerja sebagai pemandu lori kini tidak bekerja kerana uzur setelah terjatuh dari lori serta mengidap penyakit dan bergantung hidup dengan bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) RM300 sebulan untuk pelajaran anak-anak.

“Sebelum ini tinggal menyewa di Kampung Gong Tengah Bukit Bayas dalam keadaan serba kekurangan tapi hari ini telah dianugerahkan sebuah rumah yang selesa untuk berteduh kami sekeluarga,” katanya ketika ditemui di majlis penyerahan hamper raya oleh Adun Tepoh kawasan perumahan Affin Islamik Bank/Maidam di Kampung Padang Nanas, Tepoh petang semalam.

“Saya bersyukur sangat kerana terpilih mendiami rumah ini yang selesa,” kata Puan Asmah Mamat, 48 dan suami Mokhtar Mohd Nor beserta lapan orang anak dan tiga masih bersekolah.

Beliau yang berasal dari Kampung Sepetir Redang sebelum ini membina rumah di atas tanah milik ayahnya, dengan keluasan tanah yang tidak seberapa dan serba sedikit menimbul masalah kerana mempunyai 10 orang adik beradik.

“Terharu sangat dan terima kasih tidak terhingga kepada kerajaan negeri terutama wakil rakyat YB Haji Muhamad Ramli Noh yang perihatin dengan masalah rakyat seperti kami,” katanya.

Majlis penyerahan kunci rumah telah disempurnakan Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said di Perkarangan Masjid Padang Nenas, Mengabang Telipot pada 26 Julai lalu.

Projek perumahan 40 unit bernilai kira-kira RM2 juta menerusi kerjasama Kerajaan Terengganu dengan Affin Islamic Bank Berhad (Affin Islamic) dan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam).
Anak yatim dirai pelbagai pihak

Oleh: Suriati Ali

Anak-anak yatim antara insan paling istimewa setiap kali menjelang Ramadan berikutan pelbagai pihak tampil membantu dan memberi sokongan.

Agensi kerajaan, swasta dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) sering kali membantu golongan itu dengan memberi sumbangan duit dan kelengkapan raya seperti pakaian dan kasut.

Tidak ketinggalan menjemput anak-anak yatim berbuka puasa di mana-mana restoran atau hotel dengan meraikannya setaraf tetamu kehormat.

Pihak itu berbuat demikian kerana mengetahui ganjaran pahala daripada Allah SWT begitu besar kepada orang-orang yang menjaga dan melindungi anak-anak yatim.

Penyelia Rumah Anak Yatim Darul Falah, Encik Zainal Abidin Abd Majid, berkata pihaknya mengakui setiap kali menjelang Ramadan, pelbagai pihak tampil memberi tumpuan dengan menghulurkan bantuan dan sumbangan.

“Anak-anak di rumah ini juga tidak lekang menerima jemputan ke majlis berbuka puasa di pelbagai lokasi.

“Rata-rata mereka mengakui seronok dengan situasi ini di mana sebelum ini tidak mampu dan berpeluang berbuat demikian ketika berada bersama keluarga,” katanya kepada Teganukita.

Anak yatim berasal dari Dungun, Muhammad Hilmi Sallehudin, 13, berkata dia seronok berada di rumah anak yatim kerana bukan saja mempunyai ramai kawan malah dapat mengikuti pelbagai program istimewa termasuk lawatan sambil belajar dan berbuka puasa di hotel.

“Saya tidak pernah merasainya sebelum ini, kerana arwah ayah tidak mampu berbuat demikian.

“Sejak tinggal di rumah ini bermula Mac lalu, prestasi pelajaran saya juga meningkat kerana pelbagai kelengkapan disediakan, termasuk wang saku bulanan dan pakaian sekolah,” katanya.

Seorang lagi anak yatim, Sharifah Noor Syed Azman, berkata walaupun dirinya anak tunggal, dia tetap dihantar ibu ke rumah ini kerana tidak mampu menjaganya.

“Saya tidak terkilan dengan tindakan ibu kerana mengetahui apa yang dibuat ibu itu mempunyai pelbagai sebab.

“Pada bulan pertama datang ke sini tiga tahun lalu, terasa sebak dan sedih kerana terpaksa berpisa dengan ibu dan nenek,” katanya yang kematian bapa pada 2010 kerana menghidap penyakit jantung..

Katanya, lama kelamaan menjadi biasa dan lebih gembira tinggal di rumah anak yatim kerana pelbagai kemudahan dapat dinikmati secara percuma.

“Ada ramai pihak tampil membantu terutama pada Ramadan, rata-rata mereka yang bantu itu bagi duit dan pakaian raya,” katanya.


Kempen Gagal Tanpa Kerjasama Pengguna Jalan Raya

Oleh Hazwan Roslee

Usaha kerajaan mengurangkan jumlah kemalangan jalan raya menerusi pelbagai kempen akan gagal tanpa kerjasama daripada pengguna-pengguna jalan raya.


Pengerusi Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR) negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad berkata, kerjasama pengguna merupakan faktor penentu utama dalam usaha mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.

"Selain kempen, kerjasama semua pihak terutama pengguna jalan raya amat penting supaya usaha kerajaan dapat memberikan manfaat kepada mereka.

"Namun di pihak MKJR negeri, selagi ada mangsa yang terkorban, selagi itulah kami akan berusaha mencari jalan penyelesaian yang terbaik," katanya.

Beliau berkata demikian selepas majlis pelancaran Kempen Keselamatan Jalan Raya sempena musim perayaan Aidilfitri 2012 di Bukit Besi, Dungun, hari ini.

Hadir sama, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Besi, Dato’ Din Adam dan Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) negeri, Abdul Rahman Emang Anyie.

Pada majlis itu, 3,000 beg berisi hamper Aidilfitri, risalah keselamatan jalan raya dan pelekat kenderaan diagihkan kepada pengguna jalan raya.

Tambah Dato’ Yahya, pelbagai langkah telah diambil kerajaan menerusi MKJR dan agensi lain untuk meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai keselamatan jalan raya.

“Antaranya ialah penerapan nilai etika keselamatan di jalan raya kepada murid sekolah rendah dan pelajar sekolah menengah,” katanya yang juga Exco Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri.15 August 2012

Rumah terbuka MB raya pertama


(Gambar Hiasan : Sekitar Sambutan Hari Raya Aidil-Fitri 1432H di Kediaman Seri Iman.)

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, akan mengadakan rumah terbuka sempena sambutan Aidilfitri di Kediaman Seri Iman, pada hari raya pertama.

Beliau dan isteri, To’ Puan Seri Norliza Mahmud, akan melayan para tetamu yang berkunjung ke kediaman mereka bermula dari jam 11 pagi hingga 5 petang.

Rakyat jelata, termasuk dari bangsa lain dijemput datang ke Kediaman Seri Iman bagi mengucapkan Selamat Hari Raya kepada pemimpin nombor satu negeri ini.