Halaman

  • 8 FEBRUARI 2020 (SABTU) - *5.00 petang :* Perlawanan TNB Malaysia Hockey League 2020 antara Terengganu Ladies Hockey Team (TLHT) dengan Hockademy KL *di Stadium Hoki Batu Buruk (SHB...
    2 months ago

04 August 2012

Puteri UMNO Besut turun padang


Puteri UMNO Besut sampai sumbangan kepada ahli yang uzur

Oleh: Mohammad Ishak 

Puteri UMNO Besut mengaktifkan ahlinya pada Ramadan ini dengan meningkatkan gerak kerja terutama menjelajah ke seluruh pelosok daerah menemui ahli sambil menyampaikan sumbangan.

Program jelajah Ramadan bertujuan merapatkan hubungan antara pemimpin dan ahli sekurang-kurangnya dapat membangkit semangat dan silatul Rahim antara kedua belah pihak.

Ketuanya, Che Senah Sulaiman berkata, selepas mengadakan sumbangan kepada pesakit di Hospital Besut (HB) minggu lalu,kini pihaknya memberi tumpuan kepada ahli puteri yang tinggal di bahagian berkenaan.

Menurutnya, sesi pertama jelajah itu semalam memilih kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Putera, Kuala Besut dan Kampung Raja.Manakala hari ini pergerakan itu menuju ke DUN Hulu Besut.

Che Senah berkata, sehingga ini sudah 50 ahli dan bekas ahli yang sakit dan uzur sudah dilawati untuk disampaikan sumbangan berupa wang dan bahan makan serta pakaian.

Beliau berkata, Puteri Besut bergerak dari rumah ke rumah untuk menyampaikan sendiri sumbangan berkenaan kepada mereka yang dipilih oleh Ketua Puteri di peringkat cawangan masing-masing.

Katanya, usaha yang dilakukan itu turut mendapat sokongan dan kerjasama baik dari seluruh jentera Puteri Umno di bahagian itu dan memudahkan program berkenaan dilaksanakan dengan baik dan lancar.

Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Yang Amat Berhormat Menteri Besar Terengganu, Dato’Seri Ahmad Said yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Terengganu dan Ketua Umno Bahagian Besut, Dato’ Seri Idris Jusoh yang juga ADUN Jertih kerana memberi sokongan dan bantuan bagi menjayakan program berkenaan.

Al hamdulillah syukur nikmat

Oleh; Esah Abdullah

Al hamdulillah. Dengan sumbangan ini boleh buat belanja harian dan sambut hari raya nanti, begitu luahan hati seorang warga emas, Encik Ngah Mat,85, dari Kampung Losong Panglima Perang, Kuala Terengganu.

“Saya bersyukur kepada Allah SWT dan menjunjung kasih kepada Yang Di-Pertuan Muda Terengganu yang menghulurkan bantuan begitu besar ertinya ini,” katanya ketika ditemui di majlis Pengurniaan Sumbangan Kepada Fakir Miskin oleh Yang Di-Pertuan Muda Terengganu Tengku Muhammad Ismail Sultan Mizan Zainal Abidin di Terengganu Equestrian Resort (TER) Kuala Terengganu.

Encik Ngah tinggal bersama salah seorang cucunya merupakan seorang penerima bantuan bulanan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM200 dan amat berterima kasih kepada kerajaan yang sering membantu golongan miskin.

Puan Simbok Mohamad, 60, dari Kampung Losong Haji Mat Shafie, Kuala Terengganu juga begitu terharu kerana kerajaan hari ini sangat mengambil berat tentang kebajikan golongan yang kurang bernasib baik dan warga emas.

“Mak Cik akan gunakan duit ni untuk belanja harian sepanjang bulan puasa dan juga untuk persiapan hari raya nanti,” katanya.

“ Saya nak beli baju raya dan barang-barang lain yang perlu untuk sambut hari raya,” kata Encik Mohd Salleh Razif, 27, dari Kampung Losong Haji Mat Shafie.

Beliau di bawah kategori orang kelainan upaya (OKU) menerima kain, kurma dan wang tunai RM250 pada majlis itu.

Suntikan modal RM8 juta setahun

Oleh: Aida Abd Rahman

Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPK) memperuntukkan RM8 juta sebagai bantuan modal menjalankan perniagaan menerusi Program Jaya Diri Yayasan Pembangunan Keluarga (PJDYPK) sepanjang tahun ini.

Daripada jumlah itu, sebanyak RM4.6 juta sudah dibelanjakan kepada 864 peserta sepanjang tujuh bulan pertama tahun ini.

Pengarah YPK, Encik Shafaruddin Mustaffa, berkata YPK sudah membelanjakan RM38 juta yang melibatkan 14,514 peserta sejak awal pelaksanaan program yang memberi pinjaman secara mikro kredit kepada isi rumah yang kurang berkemampuan di seluruh Terengganu sejak 1995 itu.

“Setiap peserta yang baru menyertai PJDYKT perlu menjalani Kursus Asas Perniagaan sebagai pendedahan asas berhubung pengendalian dan pengurusan perniagaan.


“Sepanjang tahun ini, YPK khususnya di Bahagian Sosio Ekonomi merangka program ini di setiap Parlimen dengan tiga siri kursus sudah dilaksanakan sejak April lalu,” katanya.

Beliau berkata, peserta disuntik dengan kesedaran dan motivasi bagi meningkatkan usaha meningkatkan pendapatan keluarga masing-masing, selain turut diberi pendedahan maklumat asas pemasaran, pengendalian dan pengurusan terhadap perniagaan.

Menurutnya, peserta juga diterapkan dengan prinsisp asas menguruskan kewangan seperti cara mengawal pusingan modal yang baik dan mengendalikan rekod kewangan yang betul serta bersistematik.

“Kursus kepada peserta dilaksanakan secara teori dan amali melalui komunikasi dua hala dengan perunding yang bermanfaat mendedahkan cara serta kaedah yang berkesan bagi memastikan sebuah perniagaan kecil mampu berkembang dengan lebih baik.

“Pada masa yang sama, mereka juga akan diberi pendedahan cara untuk mengekalkan prestasi perniagaan supaya sentiasa berada di tahap terbaik,” katanya.TNB setia bantu golongan miskin

Oleh: Suriati Ali

Tenaga Nasional Berhad (TNB) akan melakukan kerja-kerja pendawaian semula wayar elektrik di rumah golongan miskin di negeri ini, secara percuma bagi memastikan premis mereka selamat diduduki. 

Pengurus Besar TNB Negeri Terengganu, Haji Mohd Yuslan Mohd Yusof, berkata langkah tersebut merupakan sebahagian daripada khidmat sosial TNB, sekaligus mampu meringankan bebanan mereka kurang bernasib baik. 

Katanya, pihaknya akan menggunakan sebahagian daripada wang zakat yang dikeluarkan TNB bagi membiayai projek pemasangan semula pendawaian wayar elektrik di rumah golongan tersebut.

“Melalui program sama iaitu pada 1 Ogos lalu, TNB turut melaksanakan kerja amal dengan menyambung semula  bekalan elektrik seorang penduduk miskin, Jalan Mizan, Kampung Pulau Ketam, Kuala Terengganu.

“Kerja-kerja penyambungan itu dapat dilaksanakan selepas TNB cawangan Kuala Terengganu berusaha  mengutip dana dengan pihak tertentu, ” katanya.

Beliau berkata, pihaknya akan mengenal pasti golongan yang layak menerima bantuan tersebut mengikut lapan asnaf yang ditetapkan mengikut syariat Islam. 

“Mereka yang layak boleh menghubungi pejabat TNB yang terdekat bagi mendapatkan bantuan itu atau mana-mana Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK). 

“Selepas menerima permohonan pihak kami akan mengadakan siasatan dan jika didapati pemohon layak menerima bantuan tersebut, kerja-kerja pendawaian semula di rumah mereka akan dilakukan kontraktor yang dilantik oleh TNB,” ujar beliau. 

Beliau berkata, program tersebut dimulakan sejak Mei tahun lalu dan kebanyakan  pendawaian semula yang dilaksanakan  membabitkan kos RM500 ke bawah. 

“Pihak kami menganggarkan untuk melakukan kerja-kerja pendawaian semula 300 rumah golongan kurang upaya di negeri ini sepanjang tahun ini,” katanya. 
SEKITAR PERTANDINDINGAN PELITA RAYA 2012 DUN TEPOH


03 August 2012

287 guru dan kakitangan awam Pejabat Pendidikan Daerah Besut terima anugerah


Idris menyampaikan sijil penghargaan kepada guru

Oleh: Mohammad Ishak 

Seramai 287 guru dan kakitangan awam Pejabat Pendidikan Daerah Besut, menerima anugerah pada majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) pejabat berkenaan semalam.

Anugerah yang diwujudkan bagi memberi penghormatan kepada individu yang berjaya menunjukkan perkhidmatan ketika bertugas itu sebahagian daripada usaha meningkatkan lagi mutu kerja dikalangan guru dan kakitangan awam.

Pengerusi Mara, Dato’Seri Idris Jusoh yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jertih, merasmikan majlis berkenaan serta menyampaikan anugerah kepada penerima yang terpilih.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri, Dr A Rahman Mokhtar yang juga ADUN Kuala Besut, ADUN Kota Putera Muhamad Pehimi Yusof dan Pemangku Pegawai Pendidikan Daerah Besut, Ab Halim Hassan.

Berucap pada majlis itu Idris menegur golongan guru yang kurang memberi perhatian tugas yang diamanahkan sebaliknya ada dikalangan mereka yang lebih aktif menjalankan perniagaan jualan langsung.

Katanya, sikap guru yang mengabaikan tugas boleh membantut usaha kerajaan untuk meningkatkan bidang pendidikan di negara ini. Beliau berkata, sebagai pendidik guru sepatutnya memberi perhatian serius terhadap profesion mereka kerana itulah yang dipertanggngjawabkan oleh kerajaan.

Bagaimanapun, beliau memuji usaha yang dilakukan oleh Pejabat Pendidikan kerana mengambil daya usaha untuk memberi penghargaan kepada guru dan kakitangan jabatan yang sentiasa peka kepada tugas dan tanggungjawab dan mereka sewajarnya diberi pengiktirafan.

1,000 orang keluar dari senarai PPRT setiap tahun.

Oleh; Esah Abdullah

Jabatan Kebajikan Masyarakat Terengganu berjaya mengeluarkan antara 1,000 hingga 1,500 orang kalangan penerima bantuan jabatan setiap tahun yang dikenal pasti mampu meningkatkan pendapatan diri dan keluarga.

Pengarahnya, Encik Zuhami Omar berkata, di samping berjaya mengeluarkan antara 1,000 hingga 1,500 senarai nama penerima bantuan setiap tahun, pada masa yang sama penambahan penerima bantuan juga turut berlaku .

Katanya, di samping bantuan bulanan yang diberikan, jabatan juga ada sediakan bantuan geran berdikari di bawah program pembangunan rakyat termiskin (PPRT) untuk mereka menceburkan diri dalam bidang perniagaan, pertanian, kraftangan dan sebagainya.

“Kita berharap golongan miskin tidak selamanya bergantung kepada bantuan jabatan semata-mata sebaliknya perlu berusaha untuk meraih pendapatan yang lebih baik,” katanya kepada pemberita di majlis Pengurniaan Sumbangan Kepada Fakir Miskin di Terengganu Equestrian Resort (TER) semalam.

Yang Di-Pertuan Muda Terengganu Tengku Muhammad Ismail Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat menyampaikan sumbangan kepada 100 orang warga emas, ibu tunggal dan penerima bantuan bulanan JKM dari daerah Kuala Terengganu dan Marang.

Menurut Encik Zuhami, tahun ini JKM menerima peruntukan RM93 juta di mana RM47 juta adalah peruntukan kerajaan pusat dan selebihnya kerajaan negeri.

“Setakat ini kita telah membelanjakan lebih RM50 juta di bawah pelbagai bantuan membabitkan 34,000 penerima seluruh negeri,” katanya.Konvokesyen pertama PHT di TTI

Oleh: Suriati Ali

Politeknik Hulu Terengganu (PHT) bakal melakar rentetan sejarah awalnya dengan majlis konvokesyen pertama yang dijadualkan pada 28 Ogos ini.

PHT dalam satu kenyataan memberitahu, ia melibatkan 80 pelajar kumpulan perintis yang mengikuti pengajian Diploma Perakaunan di samping Diploma Pengurusan Pelancongan dan Hospitaliti.

Majlis akan berlangsung di Dewan Konvensyen Taman Tamadun Islam (TTI) di Kuala Terengganu dan perasmian bakal disempurnakan oleh Ahli Parlimen Hulu Terengganu, Mohd. Nor Othman.

Menyingkap sejarahnya, PHT memulakan operasi pada 2 Mei 2008 di Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin, Dungun dengan menawarkan dua program utama itu.
Pada Jun 2010, ia memindahkan operasi ke daerah ini dengan menyewa premis Majlis Daerah Hulu Terengganu di Kuala Berang.

Politeknik itu kini mempunyai hampir 370 pelajar dengan 49 kakitangan pelbagai kelulusan diketuai oleh Pengarahnya, Che Ku Amran Che Ku Ali.

Antara jabatan utama yang terdapat di PHT adalah Jabatan Perdagangan, Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti, Jabatan Matematik, Sains dan Komputer dan Jabatan Pengajian Am.

Selaras dengan visi dan misi kementerian, PHT menawarkan beberapa kemudahan kepada para pelajar dan kakitangan seperti bilik kuliah, makmal komputer, perpustakaan, surau, kiosk dan sebagainya.

Bagi menambahkan lagi keselesaan, PHT juga mengadakan kerjasama dengan beberapa agensi kerajaan termasuk majlis daerah untuk menyediakan kemudahan seperti dewan, padang, gelanggang futsal, gelanggang badminton dan juga kemudahan akses Perpustakaan Awam Hulu Terengganu.


PKR ‘lepas tangan’ lambakan pusat urut di Selangor

Beberapa kawasan di Selangor yang diperintah Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang juga sekutu Pas, menjadi lambakan pusat maksiat, khususnya pusat urut dan hiburan, termasuk di lokasi yang tidak sesuai seperti berhampiran kawasan kediaman, masjid, pusat tuisyen dan balai polis.

Keadaan itu menyebabkan pelbagai pihak bimbang maksiat akan berlaku lebih berleluasa di negeri berkenaan yang digambarkan PKR ‘lepas tangan’ dan tidak mengambil inisiatif bagi membanteras kegiatan tersebut.

Akhbar Utusan Malaysia semalam mendedahkan kebanjiran pusat-pusat tidak bermoral itu membuktikan Kerajaan Selangor yang ditadbir PKR seolah-olah ‘lepas tangan’ dengan fenomena ini.

Tinjauan akhbar itu mendapati kewujudan pusat-pusat urut dan hiburan di kawasan seperti Seri Kembangan, Ampang dan Pucong, dilihat tidak sesuai kerana berhampiran dengan kawasan perumahan dan masjid.

Keadaan lebih mengecewakan di mana sesetengah pusat tersebut beroperasi berdekatan pusat tuisyen dan balai polis.

Akhbar berkenaan turut mendedahkan pusat urut kebanyakannya menawarkan perkhidmatan seks kepada pelanggan yang terdiri daripada gadis-gadis muda yang diimport dari luar negara.

Masalah ini tidak sepatutnya dibiarkan berterusan kerana dikhuatiri golongan muda, termasuk pelajar akan terpengaruh untuk melakukan maksiat.

Kerajaan PKR sepatutnya lebih bertanggungjawab dengan menangani segera isu ini agar masalah keruntuhan moral di kalangan generasi muda tidak menjadi lebih parah.Peserta PJDYPKT tuai hasil lumayan

Oleh: Aida Abd Rahman

Inisiatif Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu (YPKT) menyediakan kemudahan pinjaman modal perniagaan menerusi Program Jaya Diri YPKT (PJDYPKT) sejak 1995 berhasil mengubah kehidupan ramai peserta menjadi lebih maju dan berdaya saing.

Malah, ada di kalangan peserta mampu meningkat pendapatan sehingga empat kali ganda selepas menyertai program itu, sekali gus membuktikan PJDYPKT berjaya mencapai hasrat penubuhannya.

Seorang peserta dari Dewan Undangan Negeri (DUN) Pengkalan Berangan, Puan Zalina Zakaria, 44, berkata dia memohon pinjaman menerusi PJDYPKT bagi mendapatkan modal yang lebih besar untuk meluaskan lagi perniagaan jagung yang diusahakan di Kampung Pasir Putih, Marang.“Alhamdulillah saya dapat meraih keuntungan lebih bagi menyara kehidupan saya bersama anak-anak selepas bergelar ibu tunggal.

“Permohonan saya pada 2006 berjaya mendapat pinjaman sejumlah RM3,000 dan kali kedua, kira-kira empat tahun lalu berjaya menggandakan pinjaman kepada RM8,000. Hasilnya pendapatan saya bertambah baik dan pendapatan boleh mencapai RM2,000 sebulan berbanding sebelum ini hanya sekitar RM500 sahaja,” katanya.

Seorang lagi peserta dari DUN Bukit Payong, Puan Meery Sidek, 47, berkata program itu amat membantunya menambah pendapatan bulanan daripada hanya RM850 sebulan kepada Rm3,000 sebulan menerusi perniagaan kedai makan yang diusahakan di Kampung Belukar Jambu, Marang.

Malah, daripada hanya menggunakan dua pekerja, kedai makan yang baru memasuki usia dua tahun itu kini sudah dibantu oleh tujuh pekerja berikutan pelanggan yang kian bertambah.

“Pada 2002 , saya memohon pinjaman RM1,000, bertambah kepada RM5,000 tiga tahun kemudian. Selepas itu, kira-kira empat tahun lalu, PJDYPKT memberi pinjaman sebanyak RM8,000 dan saya memanfaatkan bantuan itu sebaik mungkin,” kata ibu tunggal yang memiliki tujuh anak itu lagi.

Sementara Zakaria Ahmad, dari DUN Alor Limbat pula, berkata perniagaan menjual air batu campur di pasar malam yang diusahakan bersama isteri sejak 21 tahun lalu semakin maju sejak menyertai program anjuran YPKT itu.

Dia yang mewakili isterinya, Tg Noorizam Tg Ghani, 46, dari Kampung Masjid Kepong sebagai peserta PJDYPKT, mendapat bantuan pinjaman sebanyak RM3,000 pada 2010 berjaya menjana serta menambah pendapatan daripada sekitar RM500 sebulan kepada RM1,600 sebulan.

“Saya dengan dibantu isteri meniaga di beberapa tapak pasar malam sekitar Marang dan Kuala Terengganu. Dengan bantuan modal ini dapat saya meluaskan perniagaan dan bagi kami tiada masalah membayar pinjaman yang hanya RM130 sebulan dan kini berbaki tiga bulan lagi sebelum lunas kesemuanya.

“Bagaimanapun, kini harga barang dan bahan mentah yang semakin naik sedikit menjejaskan perniagaan kami.Pun begitu, saya berterima kasih dan bersyukur dengan keprihatinan kerajaan menyediakan program sebegini kerana membantu peniaga kecil-kecilan seperti saya untuk terus mencari rezeki demi menyara keluarga, isteri dan enam anak yang kini berusia 12 hingga 27 tahun,” katanya.

Untuk rekod, kerajaan negeri sudah membelanjakan RM38 juta bagi menyediakan pinjaman modal kepada 14,514 peserta program itu sejak 1995 sehingga kini.

Pinjaman modal secara mikro kredit kepada isi rumah yang dikategorikan sebagai miskin dengan menetapkan kadar bayaran yang mampu dijelaskan oleh peserta membolehkan mereka mengusahakan projek ekonomi untuk menambah pendapatan keluarga.02 August 2012

Maidam terima bayaran zakat BSN

Oleh: Suriati Ali
Encik Wan Harujan (kiri) mewakili Maidam menerima zakat perniagaan daripada wakil BSN. - Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menerima bayaran zakat perniagaan daripada Bank Simpanan Nasional di Majlis Penyerahan Zakat di Kompleks Seri Iman, Kuala Terengganu, petang ini.

Wakil BSN, Pengarah BSN Terengganu Encik Mohd Hafis Hashim menyerahkan sejumlah RM60,727 kepada Ketua Pegawai Eksekutif Maidam, Haji Wan Harujan Sulaiman.

Encik Wan Harujan berkata, Maidam bersyukur kerana jumlah zakat perniagaan yang diterima meningkat pada setiap tahun.

“Apa yang diperoleh dan dicatatkan bermula awal Januari lalu sehingga hari ini, sebanyak RM40 juta jumlah zakat dapat dikumpulkan berbanding RM30 juta bagi tempoh yang sama tahun lalu. .

“Peningkatan ini membuktikan ekonomi penduduk dan syarikat perniagaan di negara ini khususnya Terengganu bertambah baik,” katanya kepada pemberita selepas majlis itu.Polis Besut turun padang jumpa peniaga


Kasmani mengedarkan risalah kepada peniaga pasar Ramadan Kampung Raja

Oleh: Mohammad Ishak

Ramadan bukan bulan untuk berehat kepada penjawat awam terutama pasukan keselamatan seperti Polis kerana mereka perlu meneruskan tugas seperti biasa.

Ini kerana setiap kali bulan puasa dan menjelang Aidilfitri pelbagai kes jenayah sering dilaporkan berlaku malah ia meningkat pada bulan berkenaan.

Sehubungan itu, Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Besut, mengerahkan anggotyanya untuk turun padang dan memantau semua lokasi yang dianggap berisiko tinggi terutama di kawasan yang sering menjadi tumpuan orang ramai.

Program Walkabout Policing yang dilaksanakan Polis Besut sebahagian usaha untuk memantau kegiatan jenayah dan membangkitkan oramng ramai terhadap kesedaran menjaga harta benda dan keselamatan awam.

Bazar Ramadan Kampung Raja menjadi pilihan pasukan polis untuk menjalankan program berkenaan apabila anggota polis berkaitan turun padang menemui peniaga dan mengedarkan risalah

Ketua Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Besut, ASP Kamani Hassan, mengetuai anggotanya menemui semua penjual makanan dan kuih di bazar berkenaan sambil beramah mesra dengan mereka.

Menurut Kamani, menerusi pendekatan itu ia diharap dapat membantu polis mengurangkan kegiatan jenayah apabila orang awam turut memahami tanggungjawab mereka dan tahu tugas sebenar anggota polis.

MSN giat latih dan cari atlet renang

Oleh: Suriati Ali

Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) kini giat melatih dan mencari atlet-atlet sukan renang di seluruh Terengganu bagi memastikan tidak ketandusan bakat setiap kali menghadapi kejohanan ternama, termasuk Sukan Malaysia (Sukma).

Pelbagai pendekatan dilaksanakan, termasuk mewujudkan Program Pengenalpastian Bakat Akuatik semata-mata mahu melihat bidang itu turut unggul bersama-sama sukan basikal, sepak takraw, judo dan bola sepak.

Timbalan Pengarah MSNT, Encik Ibni Amin Busu, berkata pihaknya mengakui, Terengganu masih gagal memiliki pasukan yang mantap dalam sukan akuatik.

“Kita masih ketinggalan dalam sukan ini kerana pembangunan berkaitan itu belum bertapak di Terengganu selain kurangnya pendedahan atlet terhadap kejohanan-kejohanan tertentu.

“Di negeri lain, individu itu sendiri mengambil inisiatif menyertai mana-mana kelas latihan berbayar atau menyertai kelab renang, tetapi perkara ini tidak berlaku di Terengganu bermungkinan kurangnya sokongan keluarga dan infrastruktur berkaitan itu,” katanya kepada Teganukita.

Katanya, MSN memandang serius terhadap sukan renang ini kerana ia menawarkan pungutan pingat paling banyak setiap kali Sukma dianjurkan di mana-mana negeri.

“Program Mengenalpasti Bakat ini adalah permulaan kepada kami walaupun kami sedar ia memerlukan masa yang lama untuk memperoleh hasilnya.

“Kami akan mengumpul sebanyak mungkin bakat-bakat muda untuk diserapkan di bawah kendalian persatuan dan mereka yang terpilih akan didedahkan kepada banyak pertandingan sama ada di peringkat negeri mahupun kebangsaan,” katanya.Yang Di-Pertuan Muda berkenan sampai bantuan fakir miskin

Oleh; Esah Abdullah

Yang Di-Pertuan Muda Terengganu, Tengku Muhammad Ismail Sultan Mizan Zainal Abidin berkenan berangkat ke majlis Pengurniaan Sumbangan Kepada Fakir Miskin di Terengganu Equestrian Resort (TER), Kuala Terengganu hari ini (2 Ogos).Turut berangkat adinda Tengku Muhammad Mua’az dan Tengku Fatimatuz Zahra.

Hadir sama, Ahli Dewan Pangkuan DiRaja Terengganu, Tengku Bentara Raja; Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Dato’ Haji Tengku Putera Tengku; Setiausaha Kerajaan Dato’ Haji Mazlan Ngah dan Pengerusi Jawatankuasa Kebajikan, Pembangunan Masyarakat dan Wanita negeri, Dato’ Yahya Khatib Mohamad.

Kenamaan lain yang hadir pada majlis itu ialah Ahli-ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri , Dato’ Haji Ahmad Razif Abdul Rahman; YB Haji Khazan Che Mat dan Pengarah JKM Terengganu, Encik Zuhami Omar.


Seramai 100 orang warga emas, ibu tunggal dan penerima bantuan bulanan Jabatan Kemajuan Masyarakat dari daerah Kuala Terengganu (70) dan Marang (30) terpilih menerima sumbangan berupa kain pelikat (lelaki), kain batik (wanita), kurma dan wang tunai RM250 setiap seorang.

Tengku Muhammad Ismail, Tengku Muhammad Mua’az dan Tengku Fatimatuz Zahra masing-masing berkenan menyampaikan sumbangan kepada semua penerima.
Kerajaan belanja RM38j untuk Program Jaya Diri

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Menteri Besar (kiri) sempat berbual dengan penerima modal perniagaan melalui Program Jaya Diri YPK di Kediaman Seri Iman, Kuala Terengganu.

Kerajaan negeri membelanjakan RM38 juta bagi menyediakan pinjaman modal perniagaan kepada 14,514 peserta Program Jaya Diri Yayasan Pembangunan Keluarga (PJDYPK) sejak 1995 sehingga kini.

Pinjaman modal secara mikro kredit kepada isi rumah yang dikategorikan sebagai miskin disediakan bagi membolehkan peserta mengusahakan projek ekonomi yang boleh menambah pendapatan keluarga dengan kadar bayaran yang mampu dibayar oleh peserta.

Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, berkata YPK memainkan peranan penting sejak penubuhannya pada 1986 bagi membantu membantu golongan miskin dan ibu tunggal untuk mengubah nasib dan kehidupan dengan menjalankan perniagaan.


“YPK sudah memberi kemudahan pinjaman kepada 14,514 orang dengan jumlah RM38 juta sejak penubuhan program itu 17 tahun lalu.

“Semua peserta kebanyakannya berjaya meningkatkan pendapatan mereka dengan menyertai program YPK ini. Hakikatnya, kerajaan bersedia menyediakan kemudahan dan bantuan pinjaman modal, bimbingan, galakan mahu pun nasihat bagi memastikan masyarakat kita mampu mengubah kehidupan dan sikap ke arah lebih baik, demi memperbaiki ekonomi keluarga masing-masing” katanya di Majlis Berbuka Puasa Meraikan Peserta Program Jaya Diri YPK, di Kediaman Seri Iman, Kuala Terengganu, semalam (1 Ogos).

Turut hadir, isteri Menteri Besar, To’ Puan Seri Norliza Mahmud dan beberapa exco, pegawai kanan kerajaan serta ketua jabatan.

Menteri Besar turut mengingatkan masyarakat negeri ini supaya memanfaatkan peluang dan ruang yang disediakan kerajaan kepada mereka bagi mengubah taraf kehidupan dan tidak ` miskin minda’ sehingga sanggup menggunakan bantuan kewangan itu ke jalan yang tidak sepatutnya.

Di majlis itu, seramai 32 penerima anugerah Program Jaya Diri Berdikari menerima sijil pengiktirafan dan replika cek masing-masing dalam perniagaan yang disampaikan Menteri Besar.

Selain itu, YPK turut membelanjakan RM4.77 juta bagi menyediakan pinjaman PJDYPK kepada 864 peserta sepanjang enam bulan pertama tahun ini.
Kesemua replika cek diterima wakil masing-masing mengikut parlimen.


JKNT buka kaunter berhenti merokok

Oleh: Suriati Ali

Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) membuka kaunter berhenti merokok di bazar-bazar Ramadan terpilih di negeri ini sebagai langkah membantu perokok menghentikan tabiat masing-masing.

Pengarah Jabatan itu, Dr Anwa Sulaiman berkata, gerai atau kempen yang dilaksanakan sejak 1 Ramadan lalu menerima sambutan positif di kalangan masyarakat yang rata-ratanya serius ingin untuk berhenti merokok.

“Pihak kami juga telah mengambil inisiatif mempromosikan amalan gaya hidup sihat di masjid dan kemudahan kesihatan melalui kain rentang dan bunting berkaitan berhenti merokok serta hak masyarakat untuk hidup bebas tanpa asap rokok.

“Pelbagai usaha lain turut dilaksanakan bagi mengatasi masalah merokok ini, antaranya termasuk menguatkuasa Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 (PPKHT 2004) yang berkuatkuasa pada 24 September 2004, memperuntukkan ketetapan kawasan larangan merokok,” katanya dalam satu kenyataan.

Menurutnya, tempat-tempat yang sentiasa menjadi tumpuan penguatkuasaan adalah kawasan Institusi Pengajian Tinggi, hospital, premis-premis kerajaan, perhentian pengangkutan awam,stesen minyak dan pasar raya.

“PPKHT 2004 juga mempunyai peruntukan tertentu untuk mengawal pengiklanan hasil tembakau, larangan pengedaran sampel percuma, larangan tajaan, bilangan rokok dalam sesuatu bungkusan, pelabelan dan bentuk pembungkusan paket rokok, tanggungjawab mempamer larangan penjualan hasil tembakau kepada orang belum dewasa (OBD) serta peruntukan tambahan tempat-tempat dilarang merokok,” katanya.

Menurutnya, terdapat juga beberapa kesalahan yang sering dilakukan peniaga, termasuk menjualnya kepada kanak-kanak di bawah unur, tiada label larangan menjual hasil tembakau kepada tertentu dan sebagainya.

“Selain penguatkuasaan, usaha promosi secara berterusan dijalankan bagi membantu perokok untuk berhenti merokok dan seterusnya melindungi orang sekelilingnya dari asap rokok.

“Oleh itu, bagi perokok yang berminat untuk berhenti merokok dan sesiapa yang mempunyai ahli keluarga yang merokok yang memerlukan maklumat untuk berhenti merokok, kunjungilah klinik kesihatan berdekatan untuk mendapat bantuan untuk berhenti merokok,” katanya.


Kediaman MB persinggahan RTM Jelajah Merdeka Raya

Oleh: Aida Abd Rahman
Gambar ZULKIPLI PUTRA


Menteri Besar, Dato' Seri Haji Ahmad Said menerima penyerahan baton penjelajahan Program RTM Jelajah Merdeka Raya 2012 sebaik tiba di Kuala Terengganu.

Terengganu menjadi lokasi kedua sebagai laluan siri penjelajahan ke negeri Pantai Timur selepas Pahang sebelum berakhir di Kelantan bagi Program RTM Jelajah Merdeka Raya 2012.

Terbaru, program yang menggabungkan tiga acara merangkumi sambutan bulan Ramadan, Hari Raya dan menjelang Kemerdekaan Ke-55 singgah untuk menikmati juadah berbuka puasa bersama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said dan pegawai kanan kerajaan di kKediaman Seri Iman, Kuala Terengganu, petang semalam (1 Ogos).

Sebelum itu, peserta penjelajahan sempat mengagihkan bubur lambuk dan bendera di Hotel Permai, Kuala Terengganu, pada sebelah pagi.

Dato’ Seri Haji Ahmad berkata program anjuran Jabatan Penyiaran Malaysia
itu harus disokong dan menjadi inisiatif penting sebagai menyemarakkan sambutan kemerdekaan negara yang ke-55 tidak lama lagi.

“Sempena sambutan Kemerdekaan ke-55, kita haruslah mensyukuri nikmat berada di negara yang aman, bumi berdaulat dan sama-sama menjaga keistimewaan yang ada serta saling bersatu-padu bagi mengekalkannya di bawah kepimpinan hari ini,” kata beliau.

Majlis kemudiannya disusuli dengan penyerahan baton penjelajahan oleh Timbalan Ketua Pengarah Penyiaran (Strategik), Dr Ahmad Jailani Mohamed Yunus kemudiannya menyerahkan baton penjelajahan kepada Menteri Besar.

Program diadakan secara penjelajahan yang panjang dan berslansung bergilir-gilir dari negeri ke negeri itu bakal mendapat pengiktirafan dalam The Malaysia Book of Record sebagai ‘Jelajah Menjalankan Tanggungjawab Sosial Terbanyak’.

Selain itu, pelbagai acara diatur untuk pengisian program yang bersesuaian dengan kemuliaan bulan Ramadan, kemeriahan sambutan Hari Raya Aidilfitri dan patriotisme Hari Kebangsaan di samping bertujuan menyemai semangat 1Malaysia di kalangan masyarakat.

Berkonsepkan ‘pass baton’, program ini telah memulakan penjelajahan pada 21 Julai dan akan berakhir pada 21 Ogos 2012. Bermula dari Kuala Lumpur, program ini melibatkan enam laluan yang merentasi negeri-negeri di Malaysia.

Jelajah akan tamat di destinasi terakhir iaitu di Majlis Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitiri bersama Ketua Pengarah Penyiaran Malaysia dan Pengarah Penyiaran Negeri di Sarawak.


01 August 2012

MAJLIS PENYAMPAIAN BANTUAN KEPADA PESERTA PROGRAM JAYA DIRI YPKT DI KEDIAMAN SERI IMAN BATU BURUK

Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA

Peserta Program Jaya Diri YPKT mewakili setiap daerah di Terengganu gembira bersama Menteri Besar, Dato'Seri Haji Ahmad Said.

MENTERI BESAR TERENGGANU MELANCARKAN PROGRAM JELAJAH MERDEKA RAYA 2012 DI KEDIAMAN SERI IMAN

Gambar-gambar oleh ZULKIPLI PUTRA.

Dato' Seri Haji Ahmad Said (kanan) menjulang obor simbolik Program Jelajah Merdeka Raya 2012 di Kediaman Rasminya di Seri Iman, Batu Buruk, Kuala Terengganu.


Penduduk Kemaman dan Dungun dapat hospital baru


Menteri Besar menyampaikan sumbangan kepada pesakit di Hispital Besut

Oleh: Mohammad Ishak

Penduduk di daerah Kemaman dan Dungun bakal menikmati kemudahan kesihatan dan perubatan lebih baik apabila dua hospital baru dibina di daerah terbabit bagi memberi kemudahan kepada orang ramai mendapat perkhidmatan.

Menteri Besar,Dato' Seri Ahmad Said berkata, pembinaan hospital baru terbabit bagi menampung keperluan yang semakin meningkat berikutan pertambahan penduduk selain hospital sedia ada tidak mempunyai kelengkapan yang sempurna.

Katanya, Hospital Kemaman bernilai RM200 juta dan Dungun RM130 juta masing-masing akan dibina akhir tahun ini apabila semua proses siap dijalankan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR).

Menurutnya, selain kemudahan fizikal Terengganu juga memerlukan lebih ramai doktor pakar untuk ditempatkan di hospital seluruh negeri terutama yang mempunyai kemudahan dalam pembedahan seperti di Setiu dan Besut.

Bagaimanapun,katanya, projek pembinaan dewan bedah Hospital Setiu masih menghadapi masalah apaabila kerja menyiapkan dewan sudah berlarutan sejak Sembilan tahun lalju.

“Sebelum ini pembinaan dewan bedah Hospital Besut juga mengambil masa 12 tahun untuk disiapkan akibat kegagalan kontraktor,” katanya pada sidang media selepas melawat pesakit di Hospital Besut, semalam.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan,Perpaduan dan Hal Ehwal Pengguna Negeri,Dr A Rahman Mokhtar, ADUN Kota Putera,Muhamad Pehimi Yusof, ADUN Hulu Besut,Nawi Mohamad,ADUN Jabi,Ramlan Ali dan Pegawai Daerah, A Rahim Jusoh.

Seramai 100 pesakit yang sedang dirawat di Hospital Besut menerima sumbangan air zam zam, buah kurma dan peralatan lain yang disumbangan oleh Puteri Umno Bahagian Besut.

Mengenai keadaan tidak selesa pesakit yang mendapat rawatan di Pusat Haemodialisis di hospital berkenaan Ahmad bersetuju menyumbangkan peruntukkan RM50,000 bagi memasang sistem penghawa dingin di pusat terbabit.

Pelajar kesal terlibat perhimpunan haram Bersih 2.0

Oleh: Kamarudin Mat Akib

Seorang pelajar Tahun 3 jurusan Perubatan dari Universiti Azhar Mesir yang menyertai perhimpunan Bersih 2.0 tahun lalu, melahirkan rasa kesal kerana terlibat dengan perhimpunan tidak berfaedah itu hingga menjejaskan pembelajarannya dan banyak menyusahkan keluarga di tanah air.

Muhamad Hasyim Che Ngah, 21, mengakui dia dan beberapa rakannya telah terpengaruh dengan pelawaan pihak pembangkang untuk menyertai perhimpunan Bersih 2.0 di Dataran Hayyu Asyier, Kaherah pada 9 Julai tahun lalu.

Berikutan itu, Yayasan Terengganu (YT) menggantung pinjaman pengajian Muhamad Hasyim dan lapan pelajar lain dari negeri ini selepas mereka didapati bersalah terlibat dengan perhimpunan haram itu kerana tindakan mereka amat jelas melanggar penjanjian antara kedua-dua pihak.

“Saya menyesal di atas perbuatan itu yang dilakukan tanpa berfikir panjang. Kini saya terpaksa menanggung risiko untuk melanjutkan pelajaran di universiti berkenaan tanpa pinjaman YT.

“Selepas YT menarik balik pinjaman pengajian, tidak ada pihak lain yang datang membantu saya kecuali rakan-rakan dan keluarga,” katanya kepada sidang media selepas mengunjungi Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said di Wisma Darul Iman, hari ini bagi melahirkan rasa kesalnya atas perbuatan yang dilakukan tanpa berfikir panjang itu.Beliau turut memohon maaf kepada Menteri Besar, kerajaan negeri dan Yayasan Terengganu atas kesilapan tersebut dan amat berharap diberi peluang kedua bagi membaiki kesalahan tersebut.

“Saya berjanji selepas ini saya tidak akan terlibat lagi dengan kegiatan politik yang tidak sihat dan bertentangan dengan undang-undang negara, sebaliknya menumpukan perhatian kepada pelajaran saya,” tambahnya.

Sementara itu, Menteri Besar ketika ditanya reaksi terhadap permohonan pelajar berkenaan, berkata kes itu akan ditrujuk kepada Lembaga Pengarah YT dan keputusan muktamad akan diputuskan pada mesyuarat lembaga tidak lama lagi.